weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 21-12-22 sent
600x80 banner 29-12-22 sent
600x80 banner 13-1-23 sent

Nova (Free) TV: σύντομα στους δέκτες σας…

Ανοίγει ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση της United και στην ελεύθερη τηλεόραση, αφού η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που καταργεί το ασυμβίβαστο της κατοχής άδειας συνδρομητικής τηλεόρασης, με τη δραστηριοποίηση στην ελεύθερη τηλεόραση.
Αυτή η τροπολογία ήρθε σε συνέχεια της προσφυγής της United στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τον ως τώρα αποκλεισμό της από την εκπομπή ελεύθερου τηλεοπτικού προγράμματος, λόγω του γεγονότος ότι ήταν πάροχος συνδρομητικής τηλεόρασης.
Από την πρώτη στιγμή απόκτησης της Forhnet, η United είχε ξεκαθαρίσει ότι μέσα στα σχέδιά της ήταν και ελεύθερη τηλεοπτική μετάδοση.
Βέβαια από την αδειοδότηση έως την εκπομπή, ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς, εκτός βέβαια αν βρεθεί shortcut.
Όπως για παράδειγμα η συνεργασία με επιχειρηματία ο οποίος έχει ήδη εμπλοκή με τα media, και θα έβλεπε θετικά τη συμμετοχή της United σε υφιστάμενο τηλεοπτικό σταθμό.
Και για να μη λέμε μισόλογα, είναι ήδη γνωστή η προσέγγιση του ομίλου Βαρδινογιάννη με τη United και η ενδεχόμενη εμπλοκή με την Primus, όσον αφορά τη συμμετοχή της εταιρείας στον Alpha, ενώ μάλιστα κανείς εκ των δύο δεν έχει κρύψει την πρόθεσή τους να συνεργαστούν και σε άλλους τομείς.
Τι κερδίζει απ’ όλα αυτά η Nova; Μεγαλύτερο αποτύπωμα, πολλή «δωρεάν» διαφήμιση (δείτε πως διαφημίζει το Shoplfix το Mega), διαπραγματευτική ικανότητα με τα studios, περισσότερες παροχές σε διαφημιζόμενους (στη λογική 2 σε 1) και φυσικά έχοντας ένα ελεύθερο κανάλι στα χέρια της συμμετέχει -θέλοντας και μη- στο πολιτικό παιχνίδι, που θα ανάψει εν όψει εκλογών.
Γιατί νομίζετε φαγώθηκαν κάποιοι να της κάνουν τάκλιν…
cosmote-600x80-split it
5g-blue-new

5G: allegro ma non troppo

Οι δεσμεύσεις των παρόχων για γρήγορη ανάπτυξη του 5G και οι ανάγκες του marketing, οδήγησαν τελικά στη μαζική υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου λειτουργίας δικτύων, το οποίο συνεχίζει να βασίζεται πάνω στο 4G, χωρίς όμως να είναι «καθαρόαιμο» 5G.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα της ερευνητικής εταιρείας Dell’Oro Group, η οποία έχει προβεί σε μία καταγραφή όλων των μεγάλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας, σε όλο τον κόσμο, που έχουν προχωρήσει σε λανσαρίσματα 5G.
Η εταιρεία αναφέρει πως μόλις 39 από τους 200 παρόχους που έχουν λανσάρει το 5G, έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτόνομου δικτύου 5G, χωρίς να βασίζονται στις παλαιότερες υποδομές 4G.
Λογικό, θα πει κάποιος, αφού οι πάροχοι αρκετό καιρό τώρα μας λένε ότι απέχουν πολύ από το να εξαντλήσουν τις δυνατότητες του 4G, ενώ ακόμη δεν υπάρχει επαρκής ζήτηση για 5G, δεδομένης της μικρής διείσδυσής του σε χρήσεις και εφαρμογές.
Συνεπώς η επένδυση για πλήρη αντικατάσταση του 4G, από αυτόνομα δίκτυα 5G θα ήταν το λιγότερο αντιοικονομική και σίγουρα υψηλού ρίσκου.
Το μειονέκτημα του μη αυτόνομου 5G, ωστόσο, είναι ότι δεν είναι εφικτό να προσφέρει ορισμένες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ένα καθαρό, απεριόριστο δίκτυο 5G.
Για παράδειγμα, η έκδοση που βασίζεται στις υποδομές 4G, δεν επιτρέπει τη χαμηλή καθυστέρηση (latency) που είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στο 5G. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι απαιτεί υψηλότερο επίπεδο ενέργειας για τη λειτουργία του, καθώς η χρήση δύο διαφορετικών μορφών κυψελοειδούς τεχνολογίας αυξάνει μαζικά την κατανάλωση ενέργειας σε ένα δίκτυο. Άρα καταλήγουμε στο γνωστό πρόβλημα της κότας με το αυγό…
Η έκθεση της Dell’Oro Group, απλά επιβεβαιώνει αυτά που ήδη ξέραμε. Ότι καλή η καινοτομία, αλλά θα πρέπει πάντα να υπάρχει μία ισορροπία που να διατηρεί στη ζωή τις εταιρείες που την παρέχουν.
Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται από μία ακόμη οπτική γωνία η αναγκαιότητα πρωτοβουλιών τύπου «Ταμείο Φαιστός», που προωθεί την ανάπτυξη εφαρμογών 5G ώστε να κινηθεί το σύστημα αξιών. Και η συμμετοχή του Φώτη Καρώνη μόνο θετικό βήμα μπορεί να είναι!
superfast-broadband

UFBB: κάλλιο αργά παρά ποτέ

Σημεία ζωής φαίνεται να δίνει το project Ultra-Fast Broadband (UFBB).
Το μεγάλο αυτό έργο που φιλοδοξεί να συνδέσει με υπερυψηλές ταχύτητες (100 Mbps / 1 Gbps), περίπου 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και 10.300 δημόσια κτήρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κλπ.), προχωρά αργά προς την επόμενη φάση, που είναι αυτή της κατακύρωσης του.
Όσον αφορά στις γεωγραφικές περιοχές 1,3 και 7 του έργου που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ, οι πληροφορίες λένε ότι το Σχέδιο Σύμβασης Σύμπραξης έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις επί του αρχικού εγκεκριμένου σχεδίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή - Grid Telecom, που είναι ανάδοχος του έργου για τις γεωγραφικές ζώνες 2, 4, 5 και 6, έχει προσκομίσει στο υπουργείο τα δικαιολογητικά κατακύρωσης.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση 249 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
H ιστορία του έργου είναι μακρά, ξεκινώντας εδώ και περίπου μία δεκαετία, έχοντας συμπεριληφθεί επιπλέον στο «Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς 2014-2020».
Πέρασε από σαράντα κύματα, χαμένες προθεσμίες, παρατάσεις, ενστάσεις, και την απαραίτητη γραφειοκρατία, και κατέληξε τελικά στην οριστική ανάδειξη αναδόχων, ένα χρόνο πριν.
synedria monofyllo 13-1-23 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Τυχαίο; Δε νομίζω!

Μέσα σε 18 μήνες η Ελλάδα πέτυχε να εξασφαλίσει κεφάλαια 11,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, αλλά και το δημόσιο κορβανά. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, 513 έργα συνολικού προϋπολογισμού 16,47 δισ ευρώ. Από εντάξεις πάμε καλά, αλλά το έργο δεν παραδίδεται με την ένταξη αλλά με την υλοποίηση…
Σημειώστε, ότι η χώρα μας είναι ένα από τα πέντε κράτη-μέλη (μαζί με Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κροατία) που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση, αλλά το μοναδικό κράτος-μέλος που έχει λάβει νωρίτερα τμήμα της τρίτης δόσης, γιατί έχει εκπληρώσει έγκαιρα τα 28 ορόσημα στόχους που τέθηκαν και τις σχετικές υποχρεώσεις. Η λέξη έγκαιρα, μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο του Δημοσίου… Όλα μάλιστα δείχνουν ότι η επενδυτική βαθμίδα ίσως δεν είναι μακριά!
Το νέο όνομα που προστίθεται στη λίστα των τεχνολογικών κολοσσών που συζητούν το ενδεχόμενο επένδυσης στην Ελλάδα είναι αυτό της Intel. Ένα όνομα που αποτελεί μεγάλη έκπληξη δεδομένου ότι δεν περιμέναμε ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον να ανοίξει εργοστάσιο στην Ελλάδα.
Αν και στην περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας δύσκολα θα δούμε εργοστάσιο παραγωγής επεξεργαστών και chips. Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό του εργοστασίου για packaging. Αν και υπάρχει η εκφρασμένη επιθυμία της εταιρείας να επεκταθεί στο software και την κυβερνοασφάλεια.
Τώρα, που θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Προφανώς εκτός Αττικής και ενδεχομένως Θεσσαλονίκης. Θα βλέπαμε περισσότερο την Δ. Μακεδονία ή τη Θράκη όπου τα κίνητρα είναι πολύ περισσότερα.
Σημειώστε, ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον CEO της Intel στο Νταβός και σίγουρα συζητήθηκε το ενδεχόμενο της επένδυσης. Έδωσε μάλιστα έτοιμο φάκελο στον Gelsinger, που δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος!
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι το περασμένο καλοκαίρι ο έτερος Κυριάκος (Πιερρακάκης), είχε δει στελέχη του Intel όταν είχε βρεθεί για επίσκεψη στις ΗΠΑ. Και τον περασμένο Δεκέμβριο ο έκανε λόγο για το πως η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει θέση μέσα στην εφοδιαστική αλυσίδας της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών.
Μερικές φορές κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία. Να θυμίσουμε επίσης ότι από το Davos είχαν ξεκινήσει και οι επαφές με Google & Microsoft που ευοδώθηκαν.
Κρατήστε επίσης την επένδυση σε τεχνολογική καινοτομία της ONEX στη Σύρο. Όπου εμπλέκονται πολλοί σημαντικοί «παίκτες» από το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών καθώς και ότι ο επικεφαλής της ONEX ετοιμάζεται και για fund.
Γενικότερα, η περιφέρεια έχει πολλές ευκαιρίες και όλα δείχνουν ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.
Last but not least: Άλλαξε ο νόμος που δεν επέτρεπε στους παρόχους συνδρομητικής TV να έχουν και ελεύθερο κανάλι. Θεωρητικά, αφορά κυρίως τη Nova που το προκάλεσε, και σίγουρα της δίνει πόντους. Ωστόσο, και θυμηθείτε το, αφορά όλη την αγορά, γιατί θα αλλάξει συνολικά το τοπίο
Αυτά για σήμερα. Καλή εβδομάδα και…stay tuned, τα καλύτερα έρχονται!
600x600 save the date 21-12-22 sent

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Νova: Ιδιαίτερα θετικά τα σχόλια στην αγορά από την ξεκάθαρη τιμολογιακή προσέγγιση της Nova. Ο Μιχάλης που τα παρουσίασε απλά και κατανοητά, κέρδισε πολλούς πόντους και το δίκτυο πολλούς συνδρομητές. Η απλότητα δεν είναι απλό πράγμα... Και ο Παναγιώτης την είχε υποσχεθεί από την πρώτη του συνέντευξη. Ο διανοούμενος λέει κάτι απλό με δύσκολο τρόπο. Ο καλλιτέχνης λέει κάτι δύσκολο με απλό τρόπο…
 • Nova II: Υπενθυμίζεται ότι προ έτους η Nova είχε κάνει σχετική προσφυγή στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας να προσαρμοστεί το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο στο ευρωπαϊκό, που προβλέπει αυτή τη δυνατότητα. Στη συνέχεια καθυστερήσαμε χαρακτηριστικά να αλλάξουμε τον νόμο, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο από το να “παίξει” καθυστερήσεις…
 • Nova III: Βέβαια το ότι υπάρχει η δυνατότητα δεν σημαίνει ότι θα αξιοποιηθεί εκτός από την περίπτωση της Nova που άλλωστε κίνησε το θέμα και έχει κάβα -όπως είναι γνωστό στους παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ των media- και το 50% του Alpha. Διότι, των φρονίμων τα παιδιά πριν… αδειοδοτηθούν ψωνίζουν! Πως λέμε extra Primοs Media; Οι άλλοι δύο μονομάχοι δεν μοιάζει να έχουν λόγο να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση. Από την άλλη η κατάθεση του νομοσχεδίου λέγεται ότι εξόργισε τον όμιλο ΑΝΤ1 (που έχει δύο ελεύθερα κανάλια και συνδρομητική), αλλά θα το χωνέψει γιατί έτσι κι αλλιώς στην αγορά θα αλλάξει τελείως το τοπίο… Και δεν θα είναι μόνο η… Nova Situazione που θα το επηρεάσει!
 • Cosmote - Vodafone: Πυκνώνουν πάντως οι φήμες ότι οσονούπω θα δούμε την απάντηση της Cosmote -αλλά και της Vodafone- προς τη Nova, σε σχέση με τα “πακέτα” που παρουσίασε πρόσφατα. Ας είναι: οι μόνοι κερδισμένοι τελικά θα είναι οι καταναλωτές!
 • Cosmote: Ξεπέρασε το 80% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του Cosmote 5G, του μεγαλύτερου 5G δικτύου της χώρας, με την Cosmote να πετυχαίνει, και με το παραπάνω, τον φιλόδοξο στόχο που είχε θέσει για το 2022. H πληθυσμιακή 5G κάλυψη έχει ξεπεράσει το 90% σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες 37 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Για το 2023, στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του Cosmote 5G σε 90%. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη έχει φτάσει στο 97% και 90%, αντίστοιχα, ενώ η 5G κάλυψη ξεπερνά το 90%: στην Αττική, σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μέγαρα και Σαλαμίνα και σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Από κάλυψη πάμε καλά, αλλά οι καταναλωτές θέλουν κάτι περισσότερο από γρήγορο Internet… Και αυτό αφορά όλα τα δίκτυα.
 • Είδες η ΔΕΗ: Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης σε σχέση με την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών ευρυζωνικής πρόσβασης (Fiber To The Home- FTTH) σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας. Η συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου έως 530 εκατ. ευρώ με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών, που θα δημιουργηθεί. ΔΕΗ = Δεν Έχουμε Ησυχία = Fast Forward To Home!
 • UFBB: Πρόοδος έχει σημειωθεί στη διαδικασία ανάθεσης του Ultra-Fast Broadband (UFBB) όσον αφορά τις γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ, ενώ πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms έχει ενημερώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι τις επόμενες μέρες θα καταθέσει τα δικαιολογητικά κατακύρωσης. Το UFBB (προϋπολογισμού 884 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από ΕΕ 249 εκατ. ευρώ) το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έχει καθυστερήσει σημαντικά, ωστόσο, η κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος δημιουργεί προσδοκίες για την υλοποίησή του. Κάλλιο αργά παρά αργότερα!
 • Μετρό & 5G: Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, το έργο θα είναι πιλοτικό με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνικής λύσης, η οποία στη συνέχεια θα εφαρμοστεί στο σύνολο του δικτύου. Κατά την πιλοτική φάση του έργου, προβλέπεται η εγκατάσταση διαφορετικών συστημάτων κεραιών στον σταθμό του Αλίμου και στις δύο σήραγγες Αγ. Δημήτριος – Ηλιούπολη και Ηλιούπολη – Αλιμος. Τα συστήματα αυτά θα λειτουργήσουν παράλληλα και ταυτόχρονα, καθιστώντας δυνατή την πραγματοποίηση μετρήσεων και τη συγκέντρωση δεδομένων, από τα συμπεράσματα των οποίων θα προκύψει η επιλογή της οριστικής τεχνικής λύσης. Προχωράει το 5G στο μετρό, αλλά με …μέτρο!
 • ΑΔΜΗΕ: Ο ΑΔΜΗΕ στηρίζει την επέκταση της συνεργασίας με Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την ανάπτυξη κοινών τηλεπικοινωνιακών υποδομών στα Βαλκάνια, όπως επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο του 4ου «Balkans Digital Highway Workshop», που διοργάνωσε στην Αθήνα στις 18 και 19 Ιανουαρίου η Παγκόσμια Τράπεζα, με την υποστήριξη της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου, Grid Telecom. Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ανέδειξε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς για την ανάπτυξη εναλλακτικών περιφερειακών δικτύων τηλεπικοινωνιών και την αξιοποίηση των υποδομών οπτικών ινών, που είτε υπάρχουν είτε θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αφού έχει κάνει θαύματα στην Ελλάδα, η Grid Telecom τώρα βλέπει Βαλκάνια. Επιτυχία είναι η προσωπική αξία και η σκληρή δουλειά, πολλαπλασιασμένη από τις περιστάσεις…
 • Πλαίσιο: Φήμες των τελευταίων ημερών συσχετίζουν την απόφαση για έξοδο της Πλαίσιο Computers από το Χρηματιστήριο να συνδέεται με κάποια εξαγορά της εταιρείας ή ακόμη και είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Οι ίδιες αναφορές σημειώνουν πως η ζητούμενη αποτίμηση φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Κάποιοι λένε πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Άρα, υπάρχει κάποια «φωτιά» η έστω σπίθα εξελιξεων εκεί στο Πλαίσιο; Από την πλευρά πάντως της Olympia Group δήλωσαν ατύπως ότι δεν ενδιαφέρονται. Δεν το είπαν πάντως πολύ φανατικά, οπότε δεν αποκλείεται περί άλλα να γεράρδουν…
 • Κωτσόβολος: Η Currys, στην Αγγλία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και ο Κωτσόβολος είναι η μοναδική θυγατρική της που ξεχωρίζει!
  Γιατί; Είναι η μόνη που κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της τις 10 εβδομάδες που ξεκινούν από την περίοδο της Black Friday και ολοκληρώνονται λίγο μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Currys, στο διάστημα 10 εβδομάδων που ολοκληρώθηκε στις 7 Ιανουαρίου οι πωλήσεις του ομίλου ήταν 6% χαμηλότερες σε σχέση με τη ίδια περίοδο στην προηγούμενη οικονομική χρήση. Σε Βρετανία και Ιρλανδία η πτώση είναι 5% και της θυγατρικής Nordics στη Βόρεια Ευρώπη 10%. Ο Κωτσόβολος σε Ελλάδα και Κύπρο παρουσίασε άνοδο 12%. Γιατί δεν μας εκπλήσσει; Γιατί έχουμε γνωρίσει τον Γιάννη Βασιλάκο και το team του από κοντά… H εμπιστοσύνη είναι το λιπαντικό που κάνει τις εταιρείες να δουλεύουν και να παράγουν τέτοια αποτελέσματα.
 • 6G: Μπορεί το 6G να απέχει ακόμη αρκετά χρόνια, αλλά η Κίνα βρίσκεται μεταξύ εκείνων των χωρών που έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για αυτό. Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήρισε τα δίκτυα έκτης γενιάς ως «έργο προτεραιότητας» για το 2023. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποίησε το κινεζικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής, αναφέρθηκε πως στόχος είναι να προωθηθεί η «συνολική» ανάπτυξη του 6G μέσα στο τρέχον έτος.
 • 6G II: Πέρα από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο και σε άλλους τομείς, όπως τα αεροσκάφη και η «αναζωογόνηση» της βιομηχανίας, αξιωματούχοι του τομέα των ΤΠΕ σημείωσαν πως στοχεύουν, επίσης, να επιταχύνουν την ανάπτυξη των δικτύων 5G και fiber, να αναπτύξουν περαιτέρω το private 5G και να εργαστούν γύρω από την ασφάλεια των δεδομένων. Κανένα από τα παραπάνω δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά επιβεβαιώνει το 6G ως τομέα εστίασης για την εγχώρια βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Ευρώπη, τ’ ακούς;
 • 5G - SA: Η standalone (SA) έκδοση των δικτύων πέμπτης γενιάς συχνά χαρακτηρίζεται ως το «πραγματικό» 5G. Εντούτοις, σχετική ανάλυση δείχνει πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους παρόχους για αυτήν. Τα τελευταία ευρήματα για το 5G SA προέρχονται από την ερευνητική εταιρεία Dell’Oro Group, η οποία έχει προχωρήσει σε μια καταγραφή όλων των μεγάλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας, σε όλο τον κόσμο, που έχουν προχωρήσει σε σχετικά λανσαρίσματα. Η εταιρεία αναφέρει πως μόλις 39 από αυτούς έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη 5G SA. Λέτε το Stand Alone να παραμείνει «Stand Alone»;
 • Το 5G NSA θεωρήθηκε ευρέως ως ένα «σκαλοπάτι» για την παγκόσμια βιομηχανία της ασύρματης δικτύωσης. Το NSA, που εισήχθη στο πρώτο σύνολο προδιαγραφών του 5G, χρησιμοποιεί ένα νέο δίκτυο ραδιοπρόσβασης 5G «πάνω» σε 4G LTE. Επειδή, με αυτόν τον τρόπο, η διάθεση έγινε ταχύτερη και ευκολότερη, οι περισσότεροι πάροχοι στον κόσμο χρησιμοποίησαν αυτήν την έκδοση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προοπτικές, η Deloitte αναμένει ότι ο αριθμός των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα επενδύσουν σε 5G SA θα διπλασιαστεί, από περισσότερους από 100 το 2022, σε τουλάχιστον 200 έως το τέλος του 2023. Αν έχουμε μάθει κάτι από τις προηγούμενες γενιές είναι ότι πάντα υποτιμούσαμε την καινοτομία που παράγεται από αυτές. Χρειαζόμαστε εφαρμογές και το SA θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση… Αλλά, για να αναπτυχθούν εφαρμογές, χρειαζόμαστε το SA!
 • DT: Ο γερμανικός όμιλος Deutsche Telekom κατέκτησε την κορυφαία θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά στην αξία του brand του. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το Brand Finance Global 500, η DT αποτελεί το 11ο πολυτιμότερο brand στον κόσμο, από 17ο έναν χρόνο πριν. Στην πρώτη δεκάδα εντοπίζεται η Amazon, η Apple, η Google, η Microsoft, η Walmart, η Samsung, η ICBC, η Verizon, η Tesla και η TikTok. «Μια επωνυμία δεν είναι πλέον αυτό που λέμε στον καταναλωτή ότι είναι. Eίναι αυτό που λένε οι καταναλωτές μεταξύ τους, ότι είναι». – Σκοτ ​​Κουκ
 • Αυτή η βελτίωση της επέτρεψε να ξεπεράσει την επίσης γερμανική Mercedes Benz, κατακτώντας την κορυφαία θέση όσον αφορά στα ευρωπαϊκά brands. Παγκοσμίως, μεταξύ των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, την DT ξεπερνά μόνο η Verizon. Εντούτοις, βρίσκεται πολύ μπροστά από την επόμενη, την AT&T, που εντοπίζεται στην 26η θέση. Κανένας άλλος ευρωπαϊκός πάροχος δεν μπαίνει στο top 100. Πως λέμε DT uber alles?
 • Operators: Σύμφωνα με μελέτη της Research and Markets, τα παγκόσμια έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων παρουσίασαν μείωση κατά 6,6% σε ετήσια βάση για το τρίτο τρίμηνο -που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2022- φτάνοντας στα 401,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πτώση ήταν η τέταρτη συνεχόμενη για τον κλάδο και ξεπέρασε το 6,2% που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.
 • Η μελέτη «Telecommunications Network Operators: 3Q22 Market Review» εξέτασε τα έσοδα, το CapEx (κεφαλαιουχικές δαπάνες) και τους αριθμούς των εργαζομένων σε 140 μεγάλες εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών παγκοσμίως. Για 80 από αυτές παρακολούθησε, επίσης, το κόστος εργασίας, τις λειτουργικές δαπάνες (OpEx) και τα λειτουργικά κέρδη. Οι Έλληνες πάροχοι πάντως, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Λέτε να είναι το management; Δεν αποκλείεται, αν σκεφτούμε πόσοι CEOs δικτύων στο εξωτερικό είναι Έλληνες!
 • Η βουλγαρική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Vivacom, μέλος της United Group, μητρική εταιρεία της Nova στην Ελλάδα, κατέκτησε την κορυφή σε μια υψηλού κύρους διεθνή κατάταξη. Η Vivacom, είναι πλέον το νούμερο ένα παγκοσμίως με βάση την αύξηση των εσόδων από δορυφορικές υπηρεσίες για επιχειρηματικούς πελάτες, σύμφωνα με τους Top Teleport Operators 2022, που δημοσιεύτηκε από την World Teleport Association (WTA). Παράλληλα η Vivacom, μαζί με τη Νο1 θέση στην κατηγορία The Fast 10 των ταχύτερα αναπτυσσόμενων παρόχων, έγινε μέλος και στην ομάδα των 20 κορυφαίων εταιρειών του κόσμου με βάση τα έσοδα από όλες τις εξατομικευμένες πηγές επικοινωνιών. Αυτό για όσους αμφέβαλλαν αν η United έχει knowhow… Άντε, και στα δικά μας Nova!
 • Free TV: Τη δυνατότητα στους συνδρομητικούς παρόχους (Nova, Cosmote Vodafone), να αναπτύξουν δραστηριότητες ελεύθερης τηλεόρασης δίνει τροπολογία του που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών που ασχολείται με τα σιδηροδρομικά και αεροπορικά ατυχήματα. Έτσι διορθώθηκε το “ατύχημα” της λάθος νομοθεσίας, στο οποίο είχε πρωτοστατήσει γνωστός καναλάρχης, όπως μας υποχρέωσε και η Ε.Ε.
 • TV: Λένε ότι οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα. Καλύτερα να μην ξέρεις πως φτιάχνονται. Το ίδιο ισχύει μάλλον και για κανάλια, αν κρίνουμε από την ειδησεογραφία. Δηλαδή, τους φακέλους τις τσάντες και τα χρήματα μαζί με τις απειλές για “ήχο και φως”…
 • Apple: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Apple επιθυμεί να εντείνει τις προσπάθειες της στην αγορά του «έξυπνου σπιτιού», ανταγωνιζόμενη την Amazon και την Google και προχωρώντας στην παρουσίαση μιας σειράς νέων προϊόντων. Η εταιρεία επέστρεψε τις τελευταίες ημέρες στην αγορά των έξυπνων ηχείων, με μια αναβαθμισμένη έκδοση του HomePod, αλλά οι φιλοδοξίες της δεν σταματούν εκεί.
 • Σύμφωνα με τις πηγές, το πρώτο νέο προϊόν αυτής της σειράς θα αποτελέσει κάτι που ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με ένα χαμηλού επιπέδου iPad. Μέσω αυτού, θα μπορούν να ελέγχονται πράγματα όπως θερμοστάτες και φώτα, να εμφανίζεται βίντεο και να γίνεται χειρισμός συνομιλιών στο FaceTime. Με άλλα λόγια, επί της ουσίας θα αποτελεί μια έξυπνη οθόνη. Σιγά μην έμενε το οικοσύστημα της Apple έξω από το παιχνίδι. Είπαμε είναι αργή, αλλά όσο χρειάζεται για να ωριμάσει μία ιδέα ή μία αγορά…
 • realme: Η realme μπαίνει, και αυτή, στην ελληνική αγορά των tablets και των smartwatches. Ειδικά στα smartwatches θέλουμε να δούμε πως θα πάει, γιατί μιλάμε για μία αγορά που αναπτύσσεται εκθετικά. It’s time for (a) real (smartwatch for) me!
 • Ανακύκλωση Συσκευών: Οικολογική συνείδηση, όσον αφορά τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, αποκτούν σταδιακά οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, ασχολούνται με την ανακύκλωση των κινητών, των laptop και των tablet τους. Για την ακρίβεια, σήμερα το 21,3% των Ελλήνων, ηλικίας 16-74 ετών, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, αφήνουν το κινητό ή “έξυπνο” τηλέφωνό τους στους ειδικούς χώρους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών ή σε κατάστημα πώλησης για ανακύκλωση. Στο μεταξύ, σχεδόν ένας στους πέντε (το 19,8%) οδηγεί και τον φορητό του υπολογιστή ή το tablet του στους ειδικούς χώρους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών ή σε κατάστημα πώλησης για ανακύκλωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, ένα ποσοστό 15,3% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου αφήνει και τον επιτραπέζιο ηλεκτρονικό υπολογιστή στους ειδικούς χώρους ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών ή σε κατάστημα πώλησης για ανακύκλωση. «Ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη, σαν να είχαμε άλλον να πάμε» – Terry Swearingen
 • Ουκρανία: Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από τις ρωσικές επιθέσεις στο ουκρανικό δίκτυο καθιστούν πιο δύσκολο για τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να διατηρήσουν τα δίκτυα σε λειτουργία. Κατά μέσο όρο, το 25% των σταθμών βάσης βρίσκονται εκτός λειτουργίας ανά πάσα στιγμή, λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών χτυπημάτων στο ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πόλεμος είναι μια σειρά από καταστροφές, που έχουν σαν αποτέλεσμα μια “νίκη”. Το βάλαμε σε εισαγωγικά γιατί στο τέλος και οι δύο εμπλεκόμενοι θα δηλώνουν «νικητές» (σαν τις φοιτητικές εκλογές), αλλά και οι δύο θα είναι χαμένοι.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Έρευνα: Έρευνα της Veeam Software δείχνει ότι κορυφαία προτεραιότητα των οργανισμών για τη φετινή χρονιά αποτελεί η βελτίωση της αξιοπιστίας και της επιτυχίας των αντιγράφων ασφαλείας, ακολουθούμενη από τη διασφάλιση ότι τα μοντέλα Infrastructure as a Service (IaaS) και Software as a Service (SaaS) προστατεύονται επαρκώς. Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι τέσσερις στους πέντε οργανισμούς πιστεύουν ότι έχουν ένα κενό -ή ένα αίσθημα δυσαρέσκειας ή άγχους- μεταξύ του τι αναμένουν οι επιχειρήσεις και του τι μπορούν να προσφέρουν τα τμήματα πληροφορικής. Πως λέμε, η διαφορά από τη θεωρία στην πράξη;
 • Accenture: Ενώ το 65% των ευρωπαίων ηγετών επιχειρήσεων συμφωνεί ότι αντιμετωπίζει το πιο απαιτητικό περιβάλλον διαχρονικά, ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (77%) είναι πεπεισμένο για την ικανότητα των οργανισμών τους να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους εν μέσω οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture. Βάσει της μελέτης «Accelerating Europe’s path to reinvention», το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος είναι η κορυφαία πρόκληση που επηρεάζει τα περιθώρια κέρδους για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως σημείωσε το 19% των ερωτηθέντων, με δεύτερη τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα (14%). Παρά τις προκλήσεις αυτές, το 81% των ευρωπαίων ηγετών επιχειρήσεων πιστεύει ότι οι οργανισμοί τους είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για τα μελλοντικά αναπτυξιακά τους πλάνα, έχοντας μάλιστα ήδη ξεπεράσει την πανδημία. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.
 • Nokia: Η Nokia ανακοίνωσε ότι η Telefonica Spain πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή της τεχνολογίας 25G PON. Η δοκιμή, η πρώτη στην Ισπανία που παρουσίασε συμμετρικές ταχύτητες 20 Gbps, έδειξε ότι το υπερσύγχρονο 25G PON μπορεί να συνυπάρξει με την υπάρχουσα λύση GPON της Telefonica. Σήμερα πρέπει να τρέχεις πιο γρήγορα για να παραμείνεις στο ίδιο σημείο - Philip Kotler
 • Τεχνητή νοημοσύνη: Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Κίνα είναι «ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής στα ερευνητικά έγγραφα τεχνητής νοημοσύνης», ξεπερνώντας κατά πολύ τις ΗΠΑ τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Η Tencent Holdings, η Alibaba Group Holding και η Huawei Technologies βρίσκονται μεταξύ των 10 κορυφαίων εταιρειών που παράγουν έρευνα τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη. O μεγαλύτερος κίνδυνος της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ότι οι άνθρωποι συμπεραίνουν πολύ νωρίς ότι την κατανοούν. Άσε που πριν ασχοληθούμε με την τεχνητή νοημοσύνη θα έπρεπε να κάνουμε κάτι για την εξάλειψη της φυσικής βλακείας!
 • Υπουργείο Υποδομών: Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, η ηλεκτροκίνηση θα δημιουργήσει και ένα νέο «οικοσύστημα» ειδικοτήτων και τεχνικών υπηρεσιών. Ο ίδιος, σε πρόσφατο συνέδριο, προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες και για πρώτη φορά, θα είναι στον αέρα και η εφαρμογή, το app για κινητά τηλέφωνα, ώστε να βλέπει ο χρήστης πού υπάρχουν ελεύθερα σημεία φόρτισης.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • ANIC - Σύρος: Εγκαινιάστηκε στις 18 Ιανουαρίου, το Aegean Neorion Innovation Center (ANIC) που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στην Ερμούπολη της Σύρου και αποτελεί πρωτοβουλία του Ομίλου ONEX και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ως ιδρυτές και της CISCO ως τεχνολογικού παρόχου, την Cosmote ως στρατηγικού συνεργάτη και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως εκπαιδευτικού εταίρου. Τα εγκαίνια του ANIC τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης. Το ANIC είναι ένα δυναμικό, σύγχρονο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας στη καρδιά του Νοτίου Αιγαίου, ικανό να αναδειχθεί σε σημαντική κοιτίδα τεχνολογικών λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Μπράβο στους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας. Το αίσθημα του ανικανοποίητου είναι η πρώτη προϋπόθεση για την πρόοδο. - Τόμας Έντισον
 • ΕΣΠΑ: Σε λειτουργία τέθηκε, την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023, το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Στόχος του ΟΠΣΚΕ είναι να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο διαχείρισης όλων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων και ήσσονος σημασίας καθώς και παρεμβάσεων της ΣΣ ΚΑΠ συγχρηματοδοτούμενων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέτρων ενίσχυσης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 αλλά και προγράμματα, δράσεις ή έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και τον τακτικό προϋπολογισμό, από το στάδιο Υποβολής Προτάσεων έως και τον Έλεγχο Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων των ενισχυόμενων δικαιούχων. Μέσω αυτού του εργαλείου καλούνται οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 να δημιουργήσουν το «προφίλ» τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα (opske.gr), προκειμένου να μπορούν υποβάλλουν προτάσεις στις δράσεις που αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν.
 • ΕΣΠΑ ΙΙ: Άλλωστε, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, τα προγράμματα αναμένεται να αξιοποιηθούν από 56.000 επιχειρήσεις. Πως έλεγε το παλιό slogan: Ξέρεις από ΕΣΠΑ;
 • Digital Επενδύσεις: Ψηφιακό προσανατολισμό θα έχουν και το 2023, αλλά και συνολικά την προσεχή τριετία, οι επενδύσεις των ελληνικών εταιρειών. Τουλάχιστον το 60% των εταιρειών στην Ελλάδα σκοπεύει να διαθέσει πάνω από το ήμισυ του επενδυτικού του προϋπολογισμού σε δράσεις, που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιακή του ενδυνάμωση. Τα cloud services (26%), οι εφαρμογές διοικητικής υποστήριξης (23%) και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και data analytics (19%), είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες τεχνολογίες αιχμής, στις οποίες σκοπεύει να επενδύσει η επιχειρηματική κοινότητα μέσα στην επόμενη τριετία.
 • Κυριάκος Μητσοτάκης: Ούτε τρεις ημέρες δεν έμεινε στο Davos και είδε τους πάντες. Και ξεκινάμε από το πιο σημαντικό που μπορεί να φέρει και μία δυνατή επένδυση στη χώρα: Κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Intel, Patrick Gelsinger, στο Νταβός, συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα και οι δυνατότητες συνεργασίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τις επιδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. "Κάνατε εξαιρετική δουλειά, σε δύσκολες συνθήκες", είπε χαρακτηριστικά. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και αν αναμένεται και νέα μεγάλη τεχνολογική επένδυση στην Ελλάδα από την αμερικανική εταιρεία που σκοπεύει να επενδύσει 80 δισ για παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη. Υπενθυμίζουμε πως από τους διαδρόμους του Νταβός ξεκίνησαν και οι συνομιλίες για τις επενδύσεις των Google και Microsoft, με τα γνωστά αποτελέσματα...
 • Άλλωστε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel δήλωσε την Παρασκευή στην εφημερίδα Corriere della Sera, ότι η Ιταλία αποτελεί μια μόνο μία από τις πολλές χώρες που εξετάζονται, σε σχέση με την φιλοξενία ενός νέου εργοστασίου chipset. Η τελική απόφαση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ληφθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
 • Πάντως, από την άλλη, η Intel δεσμεύεται να κατασκευάσει το εργοστάσιο κατασκευής chip στο Μαγδεβούργο της Γερμανίας και επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες γύρω από την χρηματοδότηση του έργου με τις Αρχές, όπως δήλωσε ο επικεφαλής Global Operations Officer της εταιρείας, Keyvan Esfarjani.
 • Στο Νταβός, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coursera, Jeff Maggioncalda, με τον οποίο συζητήθηκε η σημασία της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει την αγορά εργασίας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ενεργές πολιτικές απασχόλησης, δίνοντας έμφαση στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, στην έγκυρη πιστοποίηση, στην ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης και στην καλύτερη σύνδεση της παιδείας με την αγορά. Σημειώθηκε επίσης η επιτυχημένη συνεργασία της Coursera με την Ελλάδα, καθώς στο παρελθόν προσέφερε προγράμματα κατάρτισης ανέργων δωρεάν, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ.
 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμη συνομιλίες με τον Jeffrey Jaensubhakij, υπεύθυνο επενδύσεων (Chief Investment Officer) του ομίλου GIC της Σιγκαπούρης, με τον οποίο συζήτησε την πορεία και τις εξαιρετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της σταθερής σύσφιξης των διμερών ανταλλαγών, καθώς ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Σιγκαπούρης τον Δεκέμβριο, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – ASEAN, ενώ ο όμιλος GIC έχει συνομολογήσει στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη επενδυτική συμφωνία στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά, στην περίοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
 • Davos: «Είμαστε εδώ για να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις. Εδώ ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη Microsoft το 2020 και με την Google το 2022 και ελπίζω ότι και αυτό το Davos θα φέρει σημαντικές συμφωνίες», είπε, μιλώντας στο Greek House Davos, ο Αλέξης Πατέλης, ενώ επεσήμανε ότι τα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία είναι πιο θετικά.
 • Made in Japan: Κατά τα λοιπά, στην Ιαπωνία αναμένεται να βρεθεί, στις 28-31 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός, σε μια νέα επενδυτική αποστολή. Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων και σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο «δρόμος» για αυτό το ταξίδι φαίνεται πως άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στην Ελλάδα με Ιάπωνες επιχειρηματίες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισημάνθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.
 • Κοινωνία της Πληροφορίας: Η Κοινωνία της Πληροφορίας προχώρησε στη διενέργεια Ηλεκτρονικού Διεθνούς Ανοικτού Άνω των Ορίων Διαγωνισμού με κριτήριο ανάθεσης «την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής» για την επιλογή αναδόχου για το έργο: «SUB2. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης και Οργάνωσης Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων». Αντικείμενο του αποτελεί η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα υποστηρίζει τις διαδικασίες Διαχείρισης και Οργάνωσης των Επιχειρησιακών Λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 4,26 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
 • Hellenic Cables: Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Hellenic Cables, το τμήμα καλωδίων της και πάροχος λύσεων μεταφοράς ενέργειας και δεδομένων, ξεκινά ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα θα έχει διετή ορίζοντα ολοκλήρωσης και στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για εξηλεκτρισμό, ως αποτέλεσμα της ταχείας μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σημαντική επέκταση του εργοστασίου τεχνολογίας αιχμής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο που θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα υποβρυχίων καλωδίων, θα παρέχει επιπλέον δυνατότητα αποθήκευσης, καθώς και εκτεταμένες αναβαθμίσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων. Υποβρύχια καλώδια; Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία ιδέα που έχει έρθει η ώρα της. Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι το next big thing!
 • ΔΕΔΔΗΕ: Στο 4ο τρίμηνο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της ανάπτυξης Συστήματος Ενιαίας Διαχείρισης Πληροφοριών του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Πρόκειται για την ανάπτυξη του νέου ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management System – IMS), το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τη διαχείριση δεδομένων, ενώ θα αποτελέσει μια πλατφόρμα ολοκλήρωσης των επιχειρησιακών (Operational Technology-ΟΤ) και πληροφοριακών (Ιnformation Technology-IΤ) συστημάτων (GIS, νέο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών, SCADA-DMS κ.ο.κ).
 • Lenovo: H Lenovo ανακοίνωσε τον στόχο της να φτάσει net-zero σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) έως το 2050, με σχέδιο επικυρωμένο και εγκεκριμένο από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), μια συνεργασία μεταξύ των: UN Global Compact , CDP και World Wide Fund for Nature – καθιστώντας την μία από τις 139 εταιρείες στον κόσμο με net-zero επικυρωμένο από την SBTi. Δουλεύοντας με το SBTi και ευθυγραμμίζοντας τις ενέργειές της με το Net-Zero Standard (το πρώτο στον κόσμο), η Lenovo ακολουθεί μια επιστημονική, συνεργατική και υπεύθυνη προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. H εταιρική υπευθυνότητα στην πράξη. Ο πλανήτης μας έχει κρίσιμη ανάγκη τη βοήθειά μας και μια μεγάλη αναθεώρηση των αξιών μας ως κοινωνία.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Πιερρακάκης: Από το Λονδίνο όπου βρέθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο Facebook για τις συναντήσεις που είχε. Όπως τόνισε «στο Λονδίνο είχα τη χαρά να συναντήσω τον Alex Burghart, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και βουλευτή των Συντηρητικών, καθώς και τον Tom Read, επικεφαλής της υπηρεσίας της κυβέρνησης υπεύθυνης για την ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών (GDS)».
 • Πιερρακάκης ΙΙ: «Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί περίπου 1.500 υπηρεσίες από τις περίπου 5.000 που έχει το κράτος», τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες το my Health εμπλουτίζεται και γίνεται πρόπλασμα του ιατρικού φακέλου», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. «Στην εφαρμογή αυτή ο πολίτης έχει πρόσβαση στα στοιχεία της συνταγογράφησής του, στα στοιχεία των παραπεμπτικών εξετάσεων, στις ιατρικές διαγνώσεις. Το επόμενο θέμα ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Πλέον δημόσια νοσοκομεία που έχουν έτοιμα συστήματα εντάσσονται σε αυτήν την εφαρμογή και τα αποτελέσματα των εξετάσεών του ο πολίτης θα μπορεί να τα βλέπει εκεί και εντάσσονται και πολλά διαγνωστικά κέντρα».
 • Gov.gr: Η γλώσσα των αριθμών λέει συνήθως την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και ….λάθος! Κάθε χρόνο γλυτώνουμε 5,1 εκατ. ευρώ, όπως και 463,4 χιλ. ώρες από τις υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις που γίνονται ψηφιακά οταν πριν έπρεπε να πας στο ΚΕΠ ή το αστυνομικό τμήμα.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Be There! : Η Plushost & η Focus Bari, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 25/1 (ώρα 6 μ.μ.) εκδήλωση υπό την αιγίδα του ΕΒΕΑ, με θέμα την παρουσίαση αποτελεσμάτων πρωτογενούς έρευνας για το omnichannel λιανεμπόριο, καθώς και για το πώς ο νέος καταναλωτής, όπως αυτός διαμορφώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, το αντιμετωπίζει ως ένα ενιαίο σύνολο χωρίς να διαχωρίζει το φυσικό από το ψηφιακό. Ομιλητές εκτός από τους συντελεστές Θανάση Καμέα και Ξένια Κούρτογλου θα είναι μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, ο Γιώργος Δουκίδης και ο Νίκος Βαρβαδούκας. Για να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση πατήστε εδώ.
 • Viva: Μετά την εισαγωγή της Viva Services σε Ρουμανία και Βέλγιο, επόμενος σταθμός είναι η Κύπρος με το Vivaevent.cy.
 • Softweb: Η Softweb, μετά από 15 έτη εμπειρίας και εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε λογισμικά για Mobile συσκευές, κατάφερε να συμπεριληφθεί στους TOP40 Players παγκοσμίως σε επίπεδο ανάπτυξης M-Commerce σε έρευνα της Verified Market Reports, εταιρεία διεξαγωγής παγκόσμιων ερευνών για διάφορες αγορές.
 • Theodoridis Logistics: Ίδρυση μονάδας υπηρεσιών logistics τύπου 3PL περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο της Theodoridis Logistics, το οποίο εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η επένδυση που εντάχθηκε στις διατάξεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ΜμΕ αφορά νέα μονάδα υπηρεσιών μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτα μέρη, με αντίστοιχη χρήση τεχνολογίας.
 • E-Commerce: Ποια είναι τελικά τα μεγαλύτερα πορτοφόλια του online shopping, δηλαδή ποιοι ξοδεύουν περισσότερο ανά αγορά; Σύμφωνα με το eCommerceDB, οι Αμερικανοί διαθέτουν κατά μέσο όρο 109,3 δολάρια ανά ηλεκτρονική αγορά. Το ποσό αυτό είναι 16 δολάρια υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (92,9 δολάρια). Στη δεύτερη θέση, με 106 δολάρια ανά παραγγελία, βρίσκονται οι Ιάπωνες, ακολουθούν οι Καναδοί και οι Γερμανοί με 93 δολάρια και έπονται οι Αυστραλοί, οι Νοτιοκορεάτες, οι Γάλλοι και οι Κινέζοι. Οι τελευταίοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 69 δολάρια.
 • Κίνα: Το διασυνοριακό Ηλεκτρονικό Εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και τρίτες χώρες, αυξήθηκε κατά 9,8% το 2022 στα 2,11 τρις γουάν ($301,42 δις). Κατ επέκταση οι απευθείας εξαγωγές προς τον καταναλωτή κατέγραψαν άνοδο κατά 11,7%. Ωστόσο, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2021, οπότε το διασυνοριακό Ηλεκτρονικό Εμπόριο είχε ενισχυθεί κατά 15% στα 1,98 τρις γουάν.
 • ΑΑΔΕ: Την απόκρυψη μεγάλου ύψους εισοδημάτων, άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, από επιχειρήσεις, που πωλούν προϊόντα μέσω διαδικτύου, αποκάλυψαν σαρωτικοί έλεγχοι, τους οποίους έκαναν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ. Οι επιχειρήσεις αυτές απέκρυπταν τα εισοδήματά τους με δύο τρόπους, είτε μέσω της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων, είτε ακόμη και μέσω της διάθεσης εμπορευμάτων, χωρίς προηγουμένως να έχει πραγματοποιηθεί έναρξη εργασιών στο φορολογικό Μητρώο! Δηλαδή, πουλούσαν χωρίς να έχουν καν υπόσταση επιχείρησης, λειτουργώντας παρασιτικά και ενάντια στις όποιες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι βασικοί τομείς, που εντοπίστηκαν αδήλωτες πωλήσεις μέσω e-shops, είναι: Προϊόντων τεχνολογίας, Ένδυσης, Υπόδησης, Καλλυντικών, Κοσμημάτων, Γυναικείων αξεσουάρ. Οι πληροφορίες μιλούν για τριψήφιο αριθμό καταστημάτων. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και το 2023, καθώς υπάρχει πληθώρα στοχευμένων υποθέσεων σε εξέλιξη.
 • B2B πληρωμές: Νέο κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού φέρνει μαζί της η καινοτομία στον κλάδο των B2B πληρωμών, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι, από το 2023 και μετά, θα δούμε μια έκδοση 3.0 των B2B πληρωμών. Ήδη, περισσότερες επιχειρήσεις B2B από ποτέ παρέχουν τώρα διαδικτυακές πληρωμές και το 80% των συναλλαγών B2B αναμένεται να είναι ψηφιακές έως το 2025. Συνολικά, αναμένεται αύξηση στις B2B πληρωμές μέσω κινητού, καθώς η προτίμηση των επιχειρήσεων να πληρώνουν και να πληρώνονται μέσω τηλεφώνου μεγαλώνει, ενώ η ψηφιοποίηση πληρωμών B2B θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη στις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου B2B. Παράλληλα, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σημειώνουν πρόοδο στην ψηφιοποίηση πληρωμών. Το χρήμα πολλοί ηγάπησαν. Το ψηφιακό χρήμα… όλοι!
 • Τράπεζες: Τεταμένες είναι οι σχέσεις Κυβέρνησης - Τραπεζών λόγω των αποζημιώσεων που θα πρέπει να καταβάλλουν οι τελευταίες στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που είναι σε διαβούλευση. Οι μεν τράπεζες έχουν βάλει λυτούς και δεμένους λομπίστες για να κατεβάσουν τον πήχη η δε κυβέρνηση δείχνει σταθερά ότι δεν θα υποχωρήσει και τα προστατεύσει τα συμφέροντα των καταναλωτών. Εκλογές έρχονται και οι ψηφοφόροι είναι πιο πολλοί από τις τράπεζες και κυρίως τις μισούν! Αν πάντως πρόκειται να ακούσουμε ‘‘μπινελίκια’’ -όπως είχε πει ο Σταϊκούρας- ας είναι όσο πιο χοντρά γίνεται…
 • Τράπεζες: Σαν προσπάθεια συμβιβασμού έχει προταθεί στις τράπεζες ένας τρίτος μηχανισμός ασφάλειας, πέρα από το PIN και το OTP, αλλά οι τράπεζες δεν δέχονται ούτε αυτό, λόγω του οικονομικού και διοικητικού κόστους και παραμένουν “στα κάγκελα”. Είτε έτσι είτε αλλιώς θα δυσκολέψουν πολύ τα πράγματα λόγω των πρόσθετων ελέγχων που θα χρειαστεί να κάνουν οι Τράπεζες. Σε λίγο, για να κάνεις μία απλή on line πληρωμή θα θέλεις master στην Πληροφορική.
 • Mobile Lockers: Ένα ενδιαφέρον για το σύνολο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη πείραμα ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η Carrefour στη Γαλλία. Άρχισε να παραδίδει τις ηλεκτρονικές παραγγελίες στους καθηγητές και φοιτητές μιας πολυτεχνειούπολης του Παρισιού με αυτόνομο όχημα, που αξιοποιεί το δίκτυο 5G αναπτύσσοντας ταχύτητα έως 70 χλμ/ώρα. Οι καταναλωτές στην πολυτεχνειούπολη κάνουν την ηλεκτρονική παραγγελία τους, μέσω υπολογιστή ή εφαρμογής στο κινητό, όπως όλοι οι υπόλοιποι πελάτες της Carrefour. Σε κοντινή προς το campus αποθήκη, η παραγγελία τους ετοιμάζεται και φορτώνεται στο αυτόνομο όχημα, το οποίο διανύει απόσταση περίπου 7,5 χιλιομέτρων προς την Πολυτεχνειούπολη. Εκεί κάθε καταναλωτής ανοίγει τη θυρίδα εντός του οχήματος στην οποία βρίσκεται η παραγγελία του με κωδικό που έχει λάβει λίγο πριν στο κινητό του. Μόλις οι παραγγελίες παραδοθούν στο σύνολό τους, το όχημα επιστρέφει στην αποθήκη για το επόμενο δρομολόγιο.
 • Μετά τα lockers τι; Σύντομα η Μασούτης θα ανακοινώσει την εγκατάσταση lockers σε 18 καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα. Όμως, όλα δείχνουν ότι, η τάση που υπάρχει, δεν θα σταματήσει εκεί. Κάποια supermarkets σκέφτονται να αναπτύξουν -προφανώς σε συνεργασία με κάποια εταιρεία ταχυμεταφορών- υπηρεσία παραλαβής και παράδοσης δεμάτων. Μισό κιλό φέτα και το δέμα μου παρακαλώ…
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Χρίστος Δήμας: Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο Δήμος Κορινθίων υπέγραψε τη σύμβαση για την αξιοποίηση της περιφερειακής αγοράς Λεχαίου, «ένα σπουδαίο βήμα για την υλοποίηση του Πάρκου Βιοτεχνολογίας στο Λέχαιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «εκεί θα αναπτυχθεί ένα Τεχνολογικό Πάρκο Βιοτεχνολογίας, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 83 εκατομμύρια €. Στόχος είναι νέοι επιστήμονες, νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τεχνολογίας και φαρμάκου να εγκατασταθούν εκεί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες και ευκαιρίες.
 • Startup Greece: Στο Νταβός βρέθηκε και το ελληνικό startup οικοσύστημα, μέσω αποστολής που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Startup Greece. Η SG Delegation έδωσε την ευκαιρία σε δέκα Έλληνες ηγέτες, επενδυτές, στελέχη και επιχειρηματίες να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο του WEF από τις 15 έως τις 20 Ιανουαρίου 2023. Στο πλαίσιο των δράσεών της, η Startup Greece συνδιοργάνωσε την 4η ετήσια εκδήλωση World Innovation Economics (WIE) στο Sunstar Hotel στις 18 Ιανουαρίου.
 • Twitter: Το Twitter ενημέρωσε την πολιτική του, ώστε να απαγορεύσει τους clients που έχουν αναπτυχθεί από τρίτους developers, μια εβδομάδα αφότου απέκλεισε την πρόσβαση των εφαρμογών στην πλατφόρμα του, χωρίς σχεδόν καμία εξήγηση. Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το API ή το περιεχόμενο του Twitter για να «δημιουργήσει ή να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια υποκατάστατη ή παρόμοια υπηρεσία ή προϊόν στις Εφαρμογές Twitter». Σε καλό δρόμο είμαστε, Elon…
 • ΔΕΔΔΗΕ: Το πρώτο ελληνικό εταιρικό “Sandbox” στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας ξεκίνησε ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση. Με δεδομένο το νευραλγικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ σε αυτή την μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η καινοτομία αποτελούν μονόδρομο για τον μετασχηματισμό του και ως εκ τούτου, η δημιουργία του πρώτου ελληνικού εταιρικού “Sandbox” (εποπτευόμενο περιβάλλον ανάπτυξης καινοτομίας) αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στην 1η του δράση, το διαγωνισμό HEDNO Datathon.
 • Κρυπτονομίσματα: Οι ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές ζητούν από τις χώρες ανά τον κόσμο να προχωρήσουν σε ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, όπως κάνουν και με τις τράπεζες. Ο Mamoru Yanase, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο Στρατηγικό Γραφείο της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA), δήλωσε πως «το crypto έχει γίνει τόσο μεγάλο… Αν θέλετε να εφαρμόσετε αποτελεσματική ρύθμιση, πρέπει να κάνετε το ίδιο… όπως ρυθμίζετε και εποπτεύετε τα παραδοσιακά ιδρύματα». Ο Yanase συνέχισε σχολιάζοντας την κατάρρευση του FTX, προειδοποιώντας ότι ο «χαλαρός έλεγχος», οι «ελαστικοί εσωτερικοί έλεγχοι» και η κακή εποπτεία οδήγησαν στο τεράστιο σκάνδαλο. Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι η ιαπωνική FSA έχει αρχίσει να παροτρύνει ρυθμιστικές αρχές σε άλλες χώρες -συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών- να ρυθμίζουν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων τόσο διεξοδικά όσο τις τράπεζες.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • ΕΕΤΤ: Δεκατέσσερις θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού αορίστου χρόνου, έχει προκηρύξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Τα προσόντα περιλαμβάνουν την ύπαρξη βασικού τίτλου σπουδών, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος, άριστη γνώση ξένων γλωσσών και …γερό στομάχι γιατί υπάρχει πολλή δουλειά. Τι ζητάει η ΕΕΤΤ; Μηχανικούς Πληροφορικής, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και οικονομολόγους. Όσοι πιστοί και κάτοχοι των ανωτέρω προσόντων μπορείτε να υποβάλετε αίτηση μέχρι την Παρασκευή 27/1. Τώρα, το γεγονός ότι οι ειδικότητες που ζητάει η Αρχή είναι αυτές που σπανίζουν αυτό τον καιρό στην αγορά, κάνει το εγχείρημα δύσκολο αλλά όχι αδύνατο…
 • Φώτης Καρώνης: H 5G Ventures ανακοινώνει ότι ο Φώτης Καρώνης είναι το νέο μέλος της Συμβουλευτικής της Επιτροπής. Ο Φώτης Καρώνης είναι σήμερα, Executive Vice President, Group leader 5G and Edge Computing στην Capgemini. Ως 5G global leader της Capgemini, ο Φώτης συνεργάζεται με καθετοποιημένες βιομηχανίες και παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών για το ταξίδι τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο παρελθόν, διετέλεσε CTIO Γενικός Διευθυντής Κινητής και Πληροφορικής του ομίλου BT/ΕΕ προωθώντας την υλοποίηση του προγράμματος “5G the UK” το 2019. Ως CTIO ηγήθηκε της ΕΕ, ώστε η εταιρεία να λανσάρει πρώτη δίκτυο 4G στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012, ενώ το 2015 βραβεύθηκε ως CTO της Χρονιάς για την Ευρώπη.
 • Γιώργος Δαβιώτης: Η Westnet, μέλος του Ομίλου Olympia, κορυφαία εταιρεία στον χώρο του εμπορίου και της διανομής προϊόντων, με δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία, ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Δαβιώτης ολοκληρώνει τη θητεία του στην εταιρεία μετά από 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας, Μέσα από τους ρόλους του Διευθυντή Πωλήσεων, του Εμπορικού Διευθυντή και από το 2019 του Γενικού Διευθυντή, ηγήθηκε και συμμετείχε ενεργά στα πλάνα ανάπτυξης της Westnet, εξασφαλίζοντας την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού και την επέκτασή της σε νέες γεωγραφίες και αγορές εκτός Ελλάδος.
 • Κωνσταντίνος Μάγκουρας: Τη θέση του interim Γενικού Διευθυντή στη Westnet αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Μάγκουρας, Chief Operating Officer της εταιρείας. Στέλεχος με πολυσχιδή εμπειρία στον χώρο των Πωλήσεων και των Οικονομικών και μακροχρόνια σταδιοδρομία στον Όμιλο Olympia, εντάχθηκε στο δυναμικό του το 2010 αναλαμβάνοντας σειρά θέσεων ευθύνης. Το 2018 ανέλαβε στη Westnet τον ρόλο του Chief Financial Officer και αργότερα προήχθη σε Chief Operating Officer έχοντας στην ευθύνη του τις Διευθύνσεις των Finance, Legal, Logistics, Service και IT. Είναι κάτοχος BSc του Τμήματος Μαθηματικών στο ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακού MSc στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική στο ΟΠΑ.
 • Γρηγόρης Μαχαίρας: Καθήκοντα Network Development Manager της efood αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Μαχαίρας. Ο κ. Μαχαίρας διετέλεσε από το 2002 έως το 2008 γενικός διευθυντής της Άλφα Διανομές, ενώ μετά την απορρόφηση της εταιρείας από τον όμιλο Μούχαλη ανέλαβε καθήκοντα Business Development Executive του ομίλου. Από τον Ιούλιο, μετά την εξαγορά της Άλφα Διανομές, είχε αναλάβει Account Executive της efood.
 • Φωτεινή Σκαπινάκη: Στην ανάπτυξη των υπηρεσιών της στην αγορά του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, προχωρά η εταιρεία διαμεταφοράς 3PL, Sarmed. Το πλάνο θα υλοποιηθεί από τη νέα της οργανωτική μονάδα e-Commerce Logistics, στο «τιμόνι» της οποίας θα βρίσκεται η Φωτεινή Σκαπινάκη, ως Head of e-Commerce Logistics. Έχει διατελέσει αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και του GRECA - Greek e-Commerce Association.
 • Σοφία Κανναβού: Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με την Netbull, η ADACOM προχωρά στην δημιουργία νέας Διεύθυνσης Πωλήσεων με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δημόσιου Τομέα σε λύσεις Κυβερνοασφάλειας και υπηρεσιών Εμπιστοσύνης. Την διοίκηση της νέας Διεύθυνσης αναλαμβάνει η Σοφία Καναβού. H κα. Καναβού έχει μια μακρόχρονη πορεία στο χώρο της τεχνολογίας, όπου επικεντρώνεται στον χώρο του Cyber Security, με ξεχωριστή επιτυχία. Μάλιστα αποτελεί παλιά γνώριμη της ADACOM, καθώς είχε εργαστεί στο παρελθόν στις πωλήσεις Ιδιωτικού Τομέα.
 • Πέτρος Τσόγγας: Στην ανάλυση δεδομένων εμβαθύνει ακόμη περισσότερο η Γρηγόρης. Η εταιρεία ταχυεστίασης συνεχίζει την ανάπτυξή της και έχει τα εργαλεία, τα εχέγγυα και την προτεραιότητα στη φιλοσοφία της ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πράγματι, η Γρηγόρης ίδρυσε νέο διοικητικό τμήμα με τον τίτλο Business Intelligence & Analytics, επικεφαλής του οποίου ανέλαβε ο Πέτρος Τσόγγας.
 • Γρηγόρης Ζαριφόπουλος: Νέα καθήκοντα για τον πρώην υφυπουργό, καθώς η Oliver Wyman, η διεθνής συμβουλευτική εταιρεία και μέλος του ομίλου Marsh McLennan, ανακοινώνει ότι ο κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, εντάσσεται στο δυναμικό της ως Digital Practice Partner. Επιπλέον, θα αναλάβει καθήκοντα ως συν-επικεφαλής των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ελλάδα, μαζί με τον Financial Services Practice Partner, κ. Euan Robertson, έχοντας ως έδρα τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.
 • Netflix: Ο Ted Sarandos και ο Greg Peters είναι πλέον οι συν-διευθύνοντες σύμβουλοι του Netflix, με τον Reed Hastings να αναλαμβάνει το ρόλο του εκτελεστικού προέδρου. Ο συνιδρυτής του Netflix, ο Hastings, διετέλεσε στο παρελθόν συν-διευθύνων σύμβουλος μαζί με τον Sarandos. Η υπηρεσία σημειώνει ότι η κίνηση ολοκληρώνει τη διαδικασία διαδοχής, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη επισημοποιεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα πράγματα στην εταιρεία.
 • Google: Μετά τις Amazon, Microsoft και Meta, ένας ακόμα μεγάλος παίκτης της Big Tech προχωράει σε μαζικές απολύσεις. Η Alphabet, μητρική της Google καταργεί 12.000 θέσεις εργασίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της σε υπόμνημα προς το προσωπικό που κοινοποιήθηκε στο Reuters. Οι απολύσεις θα επηρεάσουν όλες τις ομάδες της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις πρώτες να αφορούν το προσωπικό στις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά δημοσιεύματα.
 • Sophos: Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Sophos απολύει περίπου 450 άτομα παγκοσμίως, με στόχο να επιτύχει «τη βέλτιστη ισορροπία ανάπτυξης και κερδοφορίας».
 • Data Αnalytics: Στον χώρο της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού εισβάλλει πλέον η τεχνολογία, με τη λήψη αποφάσεων που αφορούν το προσωπικό να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό, στην αξιοποίηση big data analytics. Πλέον, οι αποκαλούμενοι “HR Pathfinders”, ήτοι οι ομάδες Ανθρώπινου Δυναμικού που χαράσσουν τον δρόμο σε ένα πλήρως μεταβαλλόμενο τοπίο, κάνουν όλο και πιο συστηματική χρήση ψηφιακών εργαλείων. “Η αξία της λειτουργίας του Ανθρώπινου Δυναμικού αυξάνεται συνεχώς με τα Διοικητικά Συμβούλια να ζητούν μια συνδεδεμένη, ψηφιακά υποστηριζόμενη λειτουργία, που βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων και που να μπορεί να στηρίξει τους ευρύτερους στόχους της επιχείρησης”, διαπιστώνει η έκθεση της KPMG, “The future of HR:From flux to flow”. Όπως εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης, η ψηφιακή αναβάθμιση είναι πλέον απαραίτητη, καθώς οι λύσεις του παρελθόντος και οι διαδικασίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας.
 • RIP: Σημαντική απώλεια για την αγορά μας και την Accenture. Ο Μάριος Λημνιός, -ένας εξαιρετικός επαγγελματίας και άνθρωπος- επικεφαλής του τομέα Strategy & Consulting της εταιρείας, έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία μόλις 47 ετών. Καλό ταξίδι!

ΕΙΠΑΝ:

 • «Δεν θα έχουμε φέτος ύφεση. Η ανάπτυξη θα είναι κοντά στο 2%.»
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
 • «Στο Greek House Davos, μίλησα για την Ελλάδα της δημιουργίας, της επιστήμης, της παραγωγικότητας και της καινοτομίας. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να παρέχουμε όλο και περισσότερα εργαλεία, ώστε οι ταλαντούχοι νέοι επιχειρηματίες και επιστήμονες να νιώθουν σιγουριά πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα είτε είναι στην Αθηνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Κόρινθο ή το Ηράκλειο.»
  Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
 • «Η νέα Nova είναι ικανή να αλλάξει όλους τους κανόνες, επενδύοντας σε τεχνολογία και περιεχόμενο, αποτελεί επιταχυντή της ψηφιακής μετάβασης. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε τους στόχους αυτούς.»
  Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος Nova & BC Partners
 • «Εξυπηρετούμε ήδη 3,8 εκατ. πελάτες, είμαστε στα 4/10 νοικοκυριά της Ελλάδας, έχουμε 12.000 χλμ. οπτικής ίνας και μέσα σε 4 χρόνια το πλάνο είναι να τα διπλασιάσουμε και να αγγίξουμε 2,3 εκατ. σπίτια με οπτική ίνα, είμαστε στο 100% της επικράτειας στην κινητή και στην τηλεόραση, είμαστε ο καθολικός πάροχος στη σταθερή στη χώρα, έχουμε 300 σημεία εξυπηρέτησης. Η Nova είναι ισχυρή, διαφορετική και αλλάζει τους κανόνες.»
  Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO, Nova
 • «Μιλάμε τώρα για μία εκλογική χρονιά και το βασικό συμπέρασμα για τη χώρα στα ψηφιακά ζητήματα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνολικά μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Η διαχείριση της κλιματικής κρίσης επιβάλλει μία πολύ μακροπρόθεσμη προσέγγιση στα πράγματα και επηρεάζει τα πάντα, δεδομένου ότι αλλάζει η τεχνολογική βάση, όπου λειτουργεί η οικονομία.»
  Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής, ΕΕΚΤ
600x newsletter 29-12-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

600x newsletter 13-1-23 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Ξεκινά το έργο κάλυψης του δικτύου του Μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΣΤΑΣΥ.
Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, «πιστή στη δέσμευσή της να αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες της και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του επιβατικού κοινού, η ΣΤΑ.ΣΥ προχωρά στην έναρξη του έργου κάλυψης των σταθμών και σηράγγων των γραμμών του Μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας έως και 5ης γενιάς (5G)».
Πρόκειται για ένα έργο που στην πρώτη του φάση -έως και τον Μάρτιο του 2023- θα είναι πιλοτικό με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνικής λύσης, η οποία στη συνέχεια θα εφαρμοστεί στο σύνολο του δικτύου.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την πιλοτική φάση του έργου, προβλέπεται η εγκατάσταση διαφορετικών συστημάτων κεραιών στον σταθμό του Αλίμου και στις δύο σήραγγες Αγ. Δημήτριος – Ηλιούπολη και Ηλιούπολη – Άλιμος.
Τα συστήματα αυτά, θα λειτουργήσουν παράλληλα και ταυτόχρονα, καθιστώντας δυνατή την πραγματοποίηση μετρήσεων και τη συγκέντρωση δεδομένων, από τα συμπεράσματα των οποίων θα προκύψει η οριστική τεχνική λύση.
Στην επόμενη φάση του έργου, η τεχνική λύση που θα έχει προκριθεί από το πιλοτικό στάδιο, θα εφαρμοστεί -μέσα σε περίπου ένα τρίμηνο- στους πέντε σταθμούς και στις τέσσερις σήραγγες του τμήματος του δικτύου Αγ. Δημήτριος – Ελληνικό, ενώ σταδιακά θα προχωρήσει και η κάλυψη του συνόλου των σταθμών και των σηράγγων του δικτύου του μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας.
cl8-sept-2019-600x80
Η Samsung παρουσιάζει τον αισθητήρα εικόνας 200 Megapixel για την απόλυτη εμπειρία υψηλής ανάλυσης στα smartphone – ναυαρχίδες.
Το νέο Samsung ISOCELL HP2 ενισχύει τη χωρητικότητα για μέγιστη απόδοση pixel καθώς και λεπτομερείς και απρόσκοπτες φωτογραφίες κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού!
Το ISOCELL HP2 εμπεριέχει 200 ​​εκατομμύρια pixel 0,6 μικρομέτρων (μm) σε οπτική μορφή 1/1,3”, ένα μέγεθος αισθητήρα που χρησιμοποιείται ευρέως σε κύριες κάμερες smartphone 108MP. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους τελικούς χρήστες να απολαμβάνουν ακόμη πιο υψηλές αναλύσεις στα πιο πρόσφατα smartphones υψηλής τεχνολογίας, χωρίς μεγάλα εξογκώματα κάμερας στις συσκευές τους.
Για εξαιρετική απόδοση HDR, η Samsung παρουσιάζει τη λειτουργία DSG για πρώτη φορά στη λειτουργία των 50MP, η οποία εφαρμόζει δύο ξεχωριστές τιμές μετατροπής στο αναλογικό σήμα που λαμβάνεται σε επίπεδο pixel.
Επιπλέον, το Smart-ISO Pro, μια λύση HDR που συγχωνεύει διαφορετικά επίπεδα ενδείξεων ISO από μία μόνο έκθεση, επιτρέπει στην κάμερα να λαμβάνει εικόνες 12,5MP και βίντεο 4K στα 60fps σε ποιότητα HDR.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Μπορεί την παράσταση στο ειδικό φθινοπωρινό Pixel event της Google να την έκλεψαν τα Pixel 7, Pixel 7 Pro και Pixel Watch, ωστόσο ο κολοσσός της τεχνολογίας είχε έναν ακόμη κρυμμένο άσσο στο μανίκι του, παραθέτοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το Google Pixel tablet, το οποίο εξακολουθεί και βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού και είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023.
Μία από τις σχεδιαστικές ιδιαιτερότητές του είναι ότι έρχεται με ένα Charging Speaker Dock, το οποίο ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένα είδος smart display, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μιας always-on επικοινωνίας με τον Assistant της Google.
Οι υπεύθυνοι της Google το χαρακτηρίζουν ως ένα tablet που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του χρήστη.
Σύμφωνα άλλωστε με την Google, το tablet αποτελεί ένα high-tech gadget, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις διαφεύγει της προσοχής του user μένοντας απενεργοποιημένο σε κάποιο κλειστό συρτάρι και αυτό είναι κάτι που οι εμπνευστές του επιθυμούν να το αλλάξουν.
Σε ότι έχει να κάνει με τα υλικά κατασκευής του, το Pixel Tablet θα είναι κατασκευασμένο από premium υλικά, ενώ το φινίρισμα θα συνδυάζει νανοκεραμική τεχνολογία.
Σε ότι έχει να κάνει με τα tech specs του (αν και δεν γνωρίζουμε πολλές τελικές λεπτομέρειες), είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαθέτει Tensor G2 chipset, εντυπωσιακό display και οι υπεύθυνοι της Google υπόσχονται high-end επιδόσεις.
600x80 banner 21-12-22 sent
600x80 banner 29-12-22 sent
600x80 banner 13-1-23 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin