weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 21-12-22 sent

Πόλεμος πατήρ πάντων

Ωφελημένοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνονται να βγαίνουν οι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Ρωσίας, αφού σταδιακά «αντικαθιστούν» τις ευρωπαϊκές Nokia και Ericsson στην κατασκευή και συντήρηση των τηλεπικοινωνιακών έργων της αχανούς χώρας.
Τα συμβόλαια, τόσο των ευρωπαίων κατασκευαστών όσο και της κινεζικής Huawei, οδεύουν προς τη λήξη τους, και οι τέσσερις πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, Beeline, MegaFon, Mobile TeleSystems και Tele2, βλέπουν με ανησυχία να αλλάζει το τοπίο των υποδομών.
Από την άλλη, η ρωσική κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της. Πρόσφατα ο υπουργός Επικοινωνιών και ΜΜΕ, Maksut Shadaev, αποκάλυψε ότι οι τέσσερεις πάροχοι έχουν υπογράψει συμβόλαια για την αγορά εγχώριου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ), ενώ δήλωσε ότι αυτή η εξέλιξη «θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε μια σύγχρονη παραγωγή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη Ρωσία».
Η ρωσική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει κίνητρα και προγράμματα υποστήριξης των εγχώριων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ώστε να απομακρυνθούν οι πάροχοι από τη χρήση ξένου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.
Κατόπιν αυτών των κινήσεων, οι εγχώριοι κατασκευαστές αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους από 11,6% το 2021 σε 25,2% φέτος.
Η κίνηση της Ρωσίας, δείχνει τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας προς μία κατεύθυνση αποπαγκοσμιοποίησης και αποκέντρωσης της παραγωγής.
Το σίγουρο όμως είναι ότι οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη, και όπως υποστηρίζουν στο Reuters πέντε ανώτερα στελέχη τηλεπικοινωνιών, και άλλες πηγές του κλάδου, αναμένεται ότι οι Ρώσοι χρήστες κινητών τηλεφώνων, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν πιο αργές ταχύτητες Internet και χαμηλή αξιοπιστία στις φωνητικές κλήσεις, καθώς οι πάροχοι θα χάνουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ή να επιδιορθώσουν το λογισμικό, αλλά και να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εξεύρεση ανταλλακτικών.
Από την άλλη οι «παλαιοί» παίκτες, έχουν τόσες πατέντες και συσσωρευμένη εμπειρία, που όσο πάθος, διάθεση και κίνητρα να έχουν οι Ρώσοι κατασκευαστές, δεν μπορούν να συγκριθούν μαζί τους… Όταν η Nokia και η Ericsson έστηναν δίκτυα GSM, πριν από τριάντα plus χρόνια, οι Ρώσοι μπορεί να μην έτρωγαν βελανίδια, αλλά ήταν πλήρως απασχολημένοι με την εισβολή στο Αφγανιστάν…
cosmote-600x80-split it
ehealth-kids

Health files

Μετά το κτηματολόγιο, τα υποθηκοφυλακεία, τα οικονομικά αρχεία, ας ασχοληθούμε λίγο και με τον τομέα της υγείας, και συγκεκριμένα με την ψηφιοποίηση των αρχείων των πολιτών, ώστε να υπάρχει ένα πλήρες και ενημερωμένο ιατρικό ιστορικό στους ηλεκτρονικούς τους φακέλους.
Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που περιλαμβάνει 157 εκατομμύρια σελίδες και εξετάσεις, 20 εκατομμύρια σελίδες διαφόρων εγγράφων, και 20 εκατομμύρια καρδιογραφήματα και εγκεφαλογραφήματα, ενώ φυσικά το πακέτο προβλέπει την ταυτοποίηση, κατηγοριοποίηση και χαρακτηρισμό καθενός από τα έγγραφα που θα ψηφιοποιηθούν.
Τελικοί χρήστες των υπηρεσιών αυτών είναι οι πολίτες οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αλλά και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των μονάδων υγείας στο πλαίσιο παροχής ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών, σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς.
Τα αρχεία δεν θα αποθηκευτούν αμέσως στο Κεντρικό αποθετήριο ψηφιοποιημένων κλινικών εγγράφων, αφού αυτό δεν αποτελεί τμήμα του έργου. Φαίνεται όμως ότι η μεταφορά των αρχείων στο Cloud Health της ΗΔΙΚΑ θα ακολουθήσει ή θα λειτουργήσει παράλληλα με την ψηφιοποίηση.
Σε πλήρη ανάπτυξη προβλέπεται ολοκληρωμένη διαλειτουργικότητα του αρχειακού υλικού με τα παραγόμενα αρχεία από τις μονάδες Δημόσιας Υγείας, ενώ τέλος θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει την υποδομή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας Πολιτών (National Digital Patient Health Record (NDPHR).
Το έργο ψηφιοποίησης αρχείων Υγείας έχει κοστολογηθεί στα 235,6 εκατομμύρια ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι προσφορές έχουν προγραμματιστεί να κατατεθούν στις 3 Φεβρουαρίου.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Θα ’ναι σα να μπαίνει η άνοιξη!

Η καλή μέρα από την αρχή φαίνεται! Αν ισχύει αυτό, το 2023 μπήκε “εαρινό” και με το δεξί. Τις δύο πρώτες ημέρες του χρόνου ήταν όλοι στις πλατείες και στις παραλίες, ενώ δεν ήταν λίγοι και οι ημερήσιοι εκδρομείς. Η στήλη εύχεται να είναι ανοιξιάτικο, το 2023, σε όλα τα μέτωπα…
Τι να περιμένουμε όμως, πραγματικά, το Νέο Έτος;
Καταρχάς, η χρονιά ξεκινά με την επίσημη παρουσίαση της νέας μεγάλης Nova. Στις 11 Ιανουαρίου «τα σπουδαία», αλλά έχουμε να περιμένουμε πολλά και διάφορα από το νέο σχήμα. Κυρίως σε επίπεδο ανταγωνισμού, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η εμπορική πολιτική θα είναι αρκετά πιο επιθετική και το cross selling θα φτάσει στο απόγειο.
Από εκεί και πέρα, κρατείστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι το 2023 θα είναι από τις χρονιές που θα δούμε μεγάλη έμφαση στις οπτικές ίνες και στο FTTH.
Ειδικά, από τη στιγμή που θα βγει το Gigabit voucher που θα δώσει τη δυνατότητα για πολύ καλές τιμές σε πακέτα άνω των 200 Mbps. Εκεί θα είναι μάλλον, η επόμενη «μάχη». Τώρα, το ότι 500 μέτρα από την Ομόνοια, με το ζόρι έχουμε 45Mbps αυτό είναι λεπτομέρεια…
Επίσης, περιμένουμε περισσότερες εφαρμογές στο 5G, ειδικά όταν θα ξεκινήσει να λειτουργούν και τα 5G SA δίκτυα. Παράλληλα, ευελπιστούμε, να γυρίσει κι ο τροχός, να επενδύσει το Φαιστός και να δούμε κάποιες 5G εφαρμογές!
Γενικότερα, θα είναι μία χρονιά όπου οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι «θα αλλάξουν πίστα» σε πολλούς τομείς, με πιο σημαντικό το ότι θα μετατραπούν από Telco to Techco!
Στην πληροφορική περιμένουμε να συνεχιστεί το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Και είναι πολύ πιθανό να δούμε και σχήματα που δεν θα περιμέναμε να δούμε.
Ο λόγος; Τα έργα της ΚτΠ που χρειάζονται πολύ κόσμο για να υλοποιηθούν. Σκεφτείτε ότι περιμένουμε τουλάχιστον 50 διαγωνισμούς, με τον συνολικό προϋπολογισμό, μόνο για αυτά τα έργα, πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Μιλάμε για πολλά λεφτά και αυτό το ξέρουν οι «παίκτες» και ετοιμάζονται αναλόγως.
Παρεμπιπτόντως, περιμένουμε να δούμε πιο ενεργές τις Nova και Vodafone, ως επικεφαλής κοινοπραξιών, που θα «κατεβαίνουν» σε έργα. Η Cosmote το κάνει ήδη!
Στη λιανική, πολλά θα εξαρτηθούν από την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας.
Οι πληθωριστικές πιέσεις, προφανώς θα ασκήσουν τη μεγαλύτερη… πίεση, αλλά η «έξοδος» του Πλαισίου από το ΧΑ μπορεί να δημιουργήσει άλλου τύπου εξελίξεις, καθώς ο ανταγωνισμός των 3 «μεγάλων» θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Περιμένουμε περισσότερα σε επίπεδο υποδομών (π.χ. αποθήκες), αυτόματο check out στα ταμεία και γενικότερα θα δούμε πολλά και διάφορα, αλλά και ιδιαίτερο ανταγωνισμό, με τα προγράμματα digital transformation που ανακοινώνονται σύντομα.
Όσον αφορά στους κατασκευαστές, η τριάδα Samsung, Apple, Xiaomi θα κυριαρχήσει και φέτος και το ερώτημα είναι αν οι νέοι «παίκτες» θα μπορέσουν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα. Και κυρίως, από ποιους θα πάρουν αυτά τα μερίδια, δεδομένου ότι κάποιοι από την τριάδα έχουν «τσιμεντώσει» το κοινό τους.
Αυτές είναι οι προβλέψεις για το 2023.
Με τη σειρά μας, να σας ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε το 2022 και να σας ευχηθούμε Υγεία, Ευτυχία και Δημιουργικότητα το 2023. Stay tuned, γιατί τα καλύτερα έρχονται!
synedria monofyllo 22-12-22 sent

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Αγορά 2023: Η αγορά μαζεύει δυνάμεις και όλοι ετοιμάζονται προκειμένου να πλασαριστούν στο νέο τοπίο που από τις 11 Ιανουαρίου θα έχει τη Nova Big Nova των 285 καταστημάτων! H EETT χαλάρωσε τον έλεγχο στις οπτικές ίνες και ο ΟΤΕ μπορεί να “παίξει” ελεύθερα χωρίς περιορισμούς γεγονός που ενδέχεται να φέρει πιο κοντά τη Nova και τη Vodafone στη ΔΕΗ, προκειμένου να έχουν εναλλακτική λύση. Βλέπετε και οι τρεις αντιμετωπίζουν “τρικλοποδιές” από τον ίδιο αντίπαλο… Είδατε πως δένει το γλυκό;
 • ΟΤΕGlobe: Τελικά, έκλεισε η συγχώνευση “δι απορροφήσεως” της OTEGlobe (ΟΤΕ Διεθνείς Λύσεις Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία) από τον ΟΤΕ. Η τελευταία πράξη γράφτηκε, με τη σχετική έγκριση, από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Η στήλη έχει εκφράσει επανειλημμένα το σκεπτικισμό της σε αυτή την κίνηση, τόσο για την απορρόφηση και τα οφέλη της, όσο και για το timing. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει βγει κανείς να πει γιατί γίνεται, τι θα προσφέρει και κυρίως γιατί η “συγχώνευση” με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς ήταν καλύτερη από την ανεξάρτητη πορεία. Αλλιώς, ο ΟΤΕ κινδυνεύει να παρομοιαστεί με τον Κρόνο που «τρώει» τα παιδιά του…
 • Open TV: Open στην πώληση του καναλιού, λέγεται ότι είναι ο Ιβάν. Προσοχή: το ότι είναι “open” δεν σημαίνει ότι θα πουλήσει όσο - όσο. Τον ξέρετε δα τον Ιβάν. Δεν είναι του ότι νάναι, αλλά του ότι πρέπει! Κι΄ ας είναι το κανάλι τελευταίο στη θεαματικότητα κι ας μπαίνει και μέσα… Για την ώρα πάντως δεν μοιάζει να στέκεται κανείς έξω από την πόρτα κι ας είναι ανοιχτή! Ούτε καν οι Σέρβοι που στο παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί. Αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς τι γίνεται πίσω από -άλλες- κλειστές πόρτες…
 • Netflix: Δύο παραγωγές που παίζουν αυτές τις μέρες στο Netflix, σχετίζονται με την Ελλάδα. Η μια είναι το (πολυδιαφημισμένο και εξαιρετικά σχολιασμένο) Maestro του Παπακαλιάτη, η άλλη είναι η ταινία Glass Onion: Στα μαχαίρια 2 που γυρίστηκε στο Πόρτο Χέλι και τις Σπέτσες. Το είδαμε και έχουμε να κάνουμε τρία σχόλια: α) είναι σίγουρα κατώτερο από το αρχικό «Στα Μαχαίρια», αλλά έχει το ενδιαφέρον του (κρίμα που ο Edward Norton αναλώνεται σε τέτοιους ρόλους, αλλά δική του η καριέρα…). β) Αν δεν υπήρχαν κάποιες μικρές αναφορές μέσα στην ταινία και κάποια γρήγορα πλάνα στην αρχή, Ελλάδα δεν.. πολυ βλέπεις, παρόλες τις ενδεχόμενες επιδοτήσεις. Δείξτε κάτι παραπάνω ρε παιδιά. γ) η ταινία αποτελεί έναν σαφή σχολιασμό του Big Tech και της tech ελίτ. Λίγο τραβηγμένος ο σχολιασμός μεν αλλά “πατάει” Σε κάθε περίπτωση, δείτε την, μια ταινία είναι, δεν χάλασε κι ο κόσμος.
 • Τρία κορυφαία στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Wang Xiang, αναμένεται να αποχωρήσουν από τα καθήκοντα τους στην Xiaomi, σύμφωνα με εσωτερική ενημέρωση που επικαλούνται οι Financial Times. Η Xiaomi αποκάλυψε ότι μια επένδυση ύψους 1,43 δισ. δολαρίων που πραγματοποιήθηκε πέρυσι για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, έχει συμβάλει στην αύξηση του κόστους έρευνας και ανάπτυξης.
 • Ο Lu Weibing, ο οποίος εντάχθηκε στην εταιρεία πριν από τρία χρόνια για να ηγηθεί του brand Redmi, θα αντικαταστήσει τον Wang στη θέση του προέδρου. Δύο συνιδρυτές, ο Hong Feng και ο Wang Chuan, θα παραιτηθούν από τις καθημερινές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με σημείωμα που απέστειλε στους υπαλλήλους ο πρόεδρος της Xiaomi, Lei Jun. Η κίνηση αφήνει τον Lei ως τον μοναδικό συνιδρυτή που έχει απομείνει με λειτουργικό ρόλο στην εταιρεία. “Λέει” ο Lei!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Cybersecurity: Το 2023 κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας: χρησιμοποιήστε adblocking. Αυτό, επί της ουσίας, ήταν το μήνυμα του FBI για τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε, δημοσιεύοντας το πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και υπογραμμίζοντας πως οι κυβερνοεγκληματίες εμφανίζουν διαδικτυακές διαφημίσεις εντός των αποτελεσμάτων αναζήτησης (όπως στην Google), με απώτερο στόχο την απόσπαση χρηματικών ποσών από τα θύματα τους.
 • Το FBI σημειώνει ότι οι κυβερνοεγκληματίες αγοράζουν διαφημίσεις για να μιμηθούν γνωστά brands, όπως ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Οι διαφημίσεις τοποθετούνται στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, αλλά με «ελάχιστη διάκριση» μεταξύ των διαφημίσεων και των αποτελεσμάτων αναζήτησης, κάτι που, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία, τις κάνει να μοιάζουν με εκείνες των εταιρειών που «αντιγράφουν». Στο τέλος βέβαια αντιγράφουν τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού. Οπότε προσοχή!
 • Η Check Point Research προειδοποιεί για το ενδεχόμενο χάκερ να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT και το Codex του OpenAI για την εκτέλεση στοχευμένων και αποτελεσματικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Για να αποδείξει τα παραπάνω, η CPR χρησιμοποίησε το ChatGPT και το Codex για να παράγει κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κώδικα και μια πλήρη αλυσίδα μόλυνσης ικανή να στοχεύσει υπολογιστές. Η CPR τεκμηριώνει τη θέση της σε μια νέα δημοσίευση με παραδείγματα του τι δημιουργήθηκε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επαγρύπνησης καθώς η ανάπτυξη τεχνολογιών AI, όπως το ChatGPT, μπορεί να αλλάξει σημαντικά το τοπίο των απειλών στον κυβερνοχώρο.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η Huawei ανακοίνωσε ότι βγήκε από το «crisis mode» στο οποίο βρισκόταν μετά την επιβολή περιορισμών από τις ΗΠΑ, καθώς παρουσίασε ανάπτυξη στη δραστηριότητα γύρω από τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και σταθερά συνολικά έσοδα για το 2022. Τα αποτελέσματα είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι ο τεχνολογικός γίγαντας από την Shenzhen έχει σταθεροποιήσει τις δραστηριότητές του, μετά από μια σειρά κυρώσεων ως αποτέλεσμα του πολέμου που άνοιξε η Αμερικανική κυβέρνηση στη λογική αφού δεν μπορούμε να δείρουμε τον γάιδαρο δέρνουμε το σαμάρι.
 • Οι ΗΠΑ πίεσαν, επίσης, τους συμμάχους τους να μην χρησιμοποιούν τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό 5G της εταιρείας, χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για την εθνική ασφάλεια, κάτι που η ίδια η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις, ούτε καν ενδείξεις, περί του αντιθέτου. Και επειδή business is business τα τελευταία χρόνια, προσπάθησε να αναπτύξει νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως στο λογισμικό, το cloud computing και την τεχνολογία για αυτοκίνητα, ενώ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε εταιρείες σε ολόκληρη την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών.
 • Επιχειρείν: Στο πλαίσιο της σειράς μελετών «Τάσεις του Επιχειρείν», η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας εξέτασε την πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών υπό το πρίσμα της τρέχουσας συγκυρίας, αναδεικνύοντας τομείς που ξεχωρίζουν. Από τη συγκεκριμένη ανάλυση, προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα: παρά την επιβράδυνση του τελευταίου τριμήνου σε αποπληθωρισμένους όρους, οι εξαγωγές της Ελλάδας παραμένουν ανοδικές, με στήριξη από κλάδους υψηλής και μέσης τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να κινούνται σε ήπια ανοδικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του 2023. Για την επόμενη πενταετία, εκτιμάται μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 5% – 6%, με προοπτική επιπλέον ώθησης της τάξης του 3% ετησίως, σε περίπτωση που η Ελλάδα βελτιώσει τις επιδόσεις της σε έρευνα και ανάπτυξη (προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), στηρίζοντας περαιτέρω την εξαγωγική δυναμική προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
 • Πλαίσιο: O Γιώργος και ο Κώστας Γεράρδος έχουν ήδη συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% που απαιτείται για την απόσυρση (96,21 μέχρι προχθές) και αποχαιρετούν ήδη το Χρηματιστήριο. Όλοι οι μέτοχοι πουλάνε γιατί η τιμή είναι εξαιρετική. Ο πατήρ και υιός Γεράρδος κύριοι ήρθαν και κύριοι φεύγουν… Και φυσικά χαμένος είναι το Χρηματιστήριο, που βλέπει τις μετοχές του να…πέφτουν!
 • Quest: Στην ίδρυση μονάδας αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics (3PL) προχωρά η Ιnfo Quest Technologies ΜAEBE. Το Δεκέμβριο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η υπαγωγή στον Αναπτυξιακό του σχετικού επενδυτικού σχεδίου συνολικού επιλέξιμου κόστους 5,3 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί στον Ασπρόπυργο.
 • Samsung: Η Samsung ανακοίνωσε την παρουσίαση των νέων καινοτόμων έργων που αναπτύχθηκαν μέσω του προγράμματος «C-Lab» στην CES 2023. Η Samsung θα αποκαλύψει τέσσερα συναρπαστικά έργα από το «C-Lab Inside», το εσωτερικό πρόγραμμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, και οκτώ startups που υποστηρίζονται από το «C-Lab Outside», το πρόγραμμα επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων της εταιρείας. Από τις 5 έως τις 8 Ιανουαρίου, οι επισκέπτες της CES θα πάρουν μία πρώτη γεύση από τα καινοτόμα έργα στο Eureka Park στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, τον κύριο εκθεσιακό χώρο πολλών startups από όλο τον κόσμο. Η Samsung προσβλέπει πως, μέσω της CES, οι startups του «C-Lab» θα εμπλακούν στην παγκόσμια αγορά, ενισχύοντας την επιχειρηματική τους σκοπιμότητα και συναντώντας πιθανούς επενδυτές.
 • Alpha Bank: Η Alpha Bank δημιούργησε και λανσάρει το bizpay, τη μοναδική ολοκληρωμένη ψηφιακή λύση για τη διαχείριση και καταχώριση των εταιρικών εξόδων από τράπεζα στην Ελλάδα. Με τις κάρτες bizpay prepaid Visa, τo bizpay app και το myAlpha Web Επιχειρήσεων, το bizpay από την Alpha Bank ήρθε για να διευκολύνει την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, φέρνοντας στα χέρια τους μία ολοκληρωμένη ψηφιακή λύση, που κάνει τη διαχείριση και καταχώριση των εταιρικών εξόδων, πιο εύκολη και γρήγορη από ποτέ.
 • Το bizpay παρέχει επαναφορτιζόμενες προπληρωμένες κάρτες Visa, που καλύπτουν όλες τις καθημερινές ανάγκες της επιχείρησης: τη bizpay γενικής χρήσης, τη bizpay εξόδων κίνησης, και τη bizpay εξόδων διατροφής. Οι κάρτες bizpay prepaid Visa είναι συμβατές με όλα τα wallets που παρέχει η Alpha Bank και με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τις Τράπεζας, όπως το Alpha Secure Web. Οι προπληρωμένες κάρτες φορτίζονται και αποφορτίζονται αποκλειστικά από την επιχείρηση, μέσα από το myAlpha Web Επιχειρήσεων με χρέωση εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού.
 • Samsung: Η Samsung ανακοίνωσε την επίτευξη ενός σημαντικού ορόσημου στην πορεία της για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG), γνωστών και ως Παγκόσμιων Στόχων, με τη συνεισφορά της εταιρείας στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Το κεφάλαιο συγκεντρώθηκε μέσω της εφαρμογής Samsung Global Goals και θα βοηθήσει το UNDP στην προώθηση της ανθεκτικότητας και την επιτάχυνση της προόδου σε ολόκληρο τον κόσμο.
 • Η Samsung προσπαθεί, επίσης, να υποστηρίξει τους Παγκόσμιους Στόχους μέσω των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Η εταιρεία έχει ευθυγραμμίσει την ESG στρατηγική της με τους Παγκόσμιους Στόχους, προσδιορίζοντας σε αυτή τη βάση τις επιχειρηματικές προτεραιότητες και δραστηριότητές της, ενώ έχει υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, μια πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές.
 • Από την άλλη πλευρά, τα βασικά χαρακτηριστικά των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, ήτοι η χρήση πλατφορμών, δεδομένων και αλγορίθμων, ενδέχεται να διευκολύνουν την υιοθέτηση πρακτικών ικανών να βλάψουν την ευημερία των καταναλωτών και να εμποδίσουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα στο συγκεκριμένο κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία να ερευνήσει σε βάθος τις ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών, προκειμένου να ενισχύσει την ευημερία των καταναλωτών, αλλά και να συνεισφέρει με τη δράση της στην ψηφιακή μετάλλαξη της χώρας και την προώθηση της καινοτομίας.
 • Καλά όλα αυτά, αλλά βρήκαμε κάπως «φλύαρες» τις 303 σελίδες της έρευνας – τι στο καλό με τη σελίδα πληρώνονται; Θα θέλαμε περισσότερη σαφήνεια και λιγότερα κλισέ και γενικότητες. Υποτίθεται, ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα έδινε τον παλμό του χώρου, αλλά μάλλον «έχει χαλάσει το πιεσόμετρο»…
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • ΑΔΑΕ: Πήρα ευχετήρια κάρτα από την ΑΑΔΕ -πολιτισμένα πράγματα- και μάλλον παρεξήγησα τη σχέση μαζί τους. Κάποιος μου είχε πει ότι πρέπει να πληρώνουμε τους φόρους με χαμόγελο. Το προσπάθησα, αλλά εκείνοι επέμεναν ότι θέλουν χρήματα! Btw μαθαίνουμε πως σε καταλύματα και κέντρα διασκέδασης, δεν έπεφτε καρφίτσα αυτές τις μέρες. Να φανταστούμε πως αυτά δεν γίνονται με το food pass, σωστά;
 • Ειδικότερα, στόχος του έργου είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών και η κανονικοποίηση – συσχέτιση πρωτοκόλλου φυσικής αρχειοθέτησης με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση (βάσει εκτίμησης) 157.000.000 σελίδων και Εξετάσεων Απεικόνισης, 20.000.000 σελίδων μη τυποποιημένων μεγεθών και 20.000.000 φιλμ/εκτυπώσεων ΗΚΓ/ΗΕΓ, την ταυτοποίηση, κατηγοριοποίηση και χαρακτηρισμό των ψηφιοποιημένων εγγράφων. Μετά να δείτε που θα βάλουν και ΑΙ και θα κάνει ο γιατρός διάγνωση πριν καν σε εξετάσει! Πάντως, είναι ένα έργο που παρέμενε «ευσεβής πόθος» των εμπλεκομένων για 10ετίες, οπότε αφού ευτυχήσαμε να το δούμε, θα πούμε ως άλλος Συμεών «νυν απολύεις…»
 • Φωνάζουν για τις καθυστερήσεις της ΕΥΔΕ - ΕΤΑΚ οι εταιρείες Πληροφορικής που φτάνουν τους 8 μήνες για το σκέλος της τεχνικής αξιολόγησης. Τόσο, που το αστείο που κυκλοφορεί είναι πως ΕΤΑΚ σημαίνει: Εδώ Τα Αργοπορημένα Κεφάλαια! Δημόσιο γαρ…
 • Ψηφιακές δηλώσεις: Πολίτες και επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής τεσσάρων ακόμη δηλώσεων απόδοσης τελών και ειδικών φόρων. Αυτές είναι: α) Δήλωση απόδοσης ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης. β) Δήλωση απόδοσης τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας. γ) Δήλωση απόδοσης ειδικού φόρου πολυτελείας, που υποβάλλεται από παραγωγούς ειδών πολυτελείας που παράγονται εγχώρια, και από πρόσωπα που πραγματοποιούν ενδοκοινοτική απόκτηση από άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε., εφόσον αυτά τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία. δ) Δήλωση απόδοσης τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Το τελευταίο, μαζί με δεκάδες άλλες επιβαρύνσεις, το πληρώνουν μόνο η Nova, η Cosmote TV και η Vodafone και όχι οι μεγάλες πολυεθνικές. Δεν είναι σκάνδαλο;
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Κωτσόβολος: Η Κωτσόβολος, συνεργάζεται με Wolt και InstaShop με την είσοδο των προϊόντων της στα instant delivery applications, στοχεύοντας να προσφέρει μια κορυφαία αγοραστική εμπειρία.
 • e-πωλήσεις: Μείωση κατά 2% σημείωσαν οι παγκόσμιες διαδικτυακές πωλήσεις το γ' τρίμηνο του 2022, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με τον Δείκτη Αγορών (Shopping Index) της Salesforce, ενώ ο αριθμός των online καταναλωτών και ο όγκος των παραγγελιών μειώθηκαν κατά 4% και 5%, αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι. Στην Ευρώπη, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις μειώθηκαν το γ' τρίμηνο κατά 9% σε σχέση με πέρυσι, με τον όγκο παραγγελιών να περιορίζεται κατά 1%.
 • Skroutz: To Skroutz, φέρνει μια καινοτόμα λύση προώθησης για brands και κατασκευαστές. Δίνεται πλέον η δυνατότητα σε κάθε συνεργαζόμενο brand να επιλέξει τους κωδικούς των προϊόντων που επιθυμεί να προωθήσει στους πάνω από 130.000 Skroutz Plus χρήστες.
 • Supermarkets: Δυναμικά έχουν μπει τα supermarkets στο e-commerce διαπιστώνοντας ότι ήρθε για να μείνει. Έτσι, τα dark shops φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και ο ανταγωνισμός για το βαλάντιο του καταναλωτή δίνει και παίρνει. Οι πιο δυνατοί online παίκτες είναι ο ΑΒ Βασιλόπουλος -ο πρώτος διδάξας- και ο Σκλαβενίτης, ενώ έπονται, το MyMarket και o Μασούτης. Λέγεται μάλιστα ότι σύντομα οι πελάτες θα κληθούν να καταβάλουν και έξοδα μεταφοράς, όπως γίνεται στο food delivery. Λέτε να βάλει ο Άδωνις και τα μεταφορικά στο καλάθι του νοικοκυριού;
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Καινοτομία: Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το διάστημα 2015 και 2022, η Ελλάδα αύξησε τις επιδόσεις της κατά 24,1%, όταν οι επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο των χωρών έχουν βελτιωθεί κατά 9,9%. Παρά τη σημαντική πρόοδο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση μεταξύ των 27 κρατών της ΕΕ, με επιδόσεις κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας βρίσκεται κατατάσσεται 25η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στον δείκτη DESI για το 2022. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση, η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο τα τελευταία έτη συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη. Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία παραμένει χαμηλή (9%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (41%) και περαιτέρω βελτίωση στην κάλυψη 5G (66%).
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Κώστας Κανακάρης: Αποχώρησε ο Κώστας Κανακάρης, μέχρι τώρα Υποδιευθυντής Σχέσεων με τα ΜΜΕ του Ομίλου ΟΤΕ. Στα 19 χρόνια της πορείας του στον Οργανισμό, διαχειρίστηκε, με ευελιξία Νουρέγιεφ, μικρές και μεγάλες κρίσεις, αλλά και τη δύσκολη καθημερινότητα, με αριστοτεχνικό τρόπο, έχοντας δουλέψει τόσο με τον Μιχάλη Τσαμάζ, όσο και με τον Παναγή Βουρλούμη και έχοντας θητεύσει, όλα αυτά τα χρόνια, δίπλα στην Ντέπη Τζιμέα, την πρωθιέρεια του χώρου.
 • Η στήλη γνωρίζει ότι μετά από 19 χρόνια, θέλει να απολαύσει τις διακοπές του, χωρίς να τον καλούμε στις 9 το πρωι για διευκρινίσεις και χωρίς τα “συνηθισμένα” μηνύματα στις 10 το βράδυ, οπότε δεν τον καλέσαμε για να μάθουμε για τα επόμενα βήματά του. Μάθαμε ωστόσο, ότι θα επιλέξει πολύ προσεκτικά! Όταν μένεις 19 χρόνια σε μία εταιρεία, είσαι στέλεχος Hi-Fi, διαλέγεις με… ευθύνη, την επόμενη θέση ευθύνης! Θα χαρούμε ιδιαίτερα -γιατί ήταν μία πολύ έντιμη και αξιόλογη παρουσία- αν μείνει τελικά στην αγορά μας. Αν πάλι επιλέξει κάτι άλλο, μένουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και ήταν τιμή μας που δουλέψαμε μαζί του!
 • Έλενα Βελέντζα: Τώρα θα αναρωτιέστε ποιος αναλαμβάνει καθήκοντα στη θέση κλειδί του Κώστα. Well, o ΟΤΕ όπως και κάθε μεγάλη ομάδα έχει βάθος στο ρόστερ και πολύ καλούς παίκτες. Έτσι, καθήκοντα αναλαμβάνει η Έλενα Βελέντζα με 11ετή εμπειρία στον Οργανισμό, απόφοιτος του τμήματος ΜΜΕ του Πανεπιστημίου και με Master -στην Αγγλία- στις δημόσιες σχέσεις. Όσοι από εμάς έχουμε δουλέψει μαζί της σε διάφορα projects, έχουμε να λέμε για την αμεσότητα και τον επαγγελματισμό της. Τρίποντο από τα αποδυτήρια δηλαδή!
 • Επανένταξη στην αγορά εργασίας: Στην Αθήνα, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και η εταιρεία πληροφορικής με εγχώρια και διεθνή δράση, Dotsoft, υπέγραψαν στις 27/12/2022 σύμβαση για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας διαχείρισης του έργου «Social Inclusion, Youth Employment and Poverty Reduction – “Skills on Demand”».
 • Στόχοι του έργου «Social Inclusion, Youth Employment and Poverty Reduction» – “Skills on Demand” είναι η υποστήριξη της επανένταξης των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας (άνεργοι, δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, ευάλωτα ή σε μειονεκτική θέση άτομα), η δομημένη αναγνώριση και κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε τοπικό επίπεδο, η συνολική ενίσχυση του Δήμου της Αθήνας ως προς την ενδυνάμωση και την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω της απασχόλησης.
 • 1982 - Το πρόσωπο της χρονιάς: Σήμερα, σε μια εποχή που οι υπολογιστές βρίσκονται παντού και που ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί τις εξελίξεις, η ύπαρξη ενός PC σε ένα σπίτι δεν αποτελεί κάτι αναπάντεχο. Για την ακρίβεια, στις μέρες είναι πιο πιθανό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, παρά το αντίθετο. Πίσω στο 1982, όμως, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά.
 • Είναι η χρονιά που, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου, το περιοδικό Time δημοσιεύει την επιλογή του για το πρόσωπο της χρονιάς – που κοσμεί και το εξώφυλλο εκείνου του τεύχους. Η ιδιομορφία για εκείνο το έτος, είναι πως το Time δεν επιλέγει ένα πρόσωπο, αλλά μια… μηχανή. Χαρακτηρίζει, έτσι, τον προσωπικό υπολογιστή ως «Machine of the Year».
20221221-135318

ΕΙΠΑΝ:

 • «Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, έγκειται στην εφαρμογή των περιοριστικών χρονοδιαγραμμάτων των έργων, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με το θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί, και τις χρονοβόρες διαδικασίες.
  Έτσι προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται για επιτάχυνση των διαδικασιών, και χρήση δυνατοτήτων δημοσίων συμβάσεων, όπως οι συμφωνίες-πλαίσια.
  Θα ήθελα να επισημάνω επίσης ότι έχουμε εισηγηθεί την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα επιταχύνει την ολοκλήρωση των έργων πληροφορικής. Πρέπει να απλοποιηθούν διαδικασίες και μηχανισμοί, δίκαια και με διαφάνεια.
  Επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην απλούστευση των δημόσιων συμβάσεων και της διαδικασίας πληρωμών, στις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν οι πολύμηνες διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσληψη στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς επίσης στη βελτίωση των υφιστάμενων μισθολογικών παροχών, και στη θέσπιση άλλων οικονομικών κινήτρων για να γίνει και πάλι ο Δημόσιος Τομέας ελκυστικός εργοδότης για υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό. Πρέπει η πολιτική ηγεσία και όλοι οι φορείς να εξετάσουμε και να βρούμε λύσεις από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση.»
  Σταύρος Ασθενίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΚτΠ
600x600 save the date 21-12-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Σαν να πήραν φόρα οι Κινέζοι κατασκευαστές και δεν τους σταματά τίποτα όσον αφορά την ανάπτυξη ολοένα και ισχυρότερων φορτιστών.
Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που το Xiaomi Redmi Note 12 Explorer, μας εξέπληξε ευχάριστα, αφού μάθαμε πως φέρει ενσύρματη φόρτιση 210W.
Παρόλα αυτά, η realme όπως όλα δείχνουν δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, καθώς η ραγδαίως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κόσμο της mobile τεχνολογίας αναμένεται να παρουσιάσει το GT Neo 5, το οποίο θα υποστηρίζει τεχνολογία γρήγορης φόρτισης στα 240W.
Αν και η realme φυλάει τα specs του GT Neo 5 σαν επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν θα περιμένουμε για να μάθουμε περισσότερα για τις φανταστικές δυνατότητες του, καθώς έχει ετοιμάσει ένα launch event στις 5 Ιανουαρίου στην Κίνα.
Με βάση μάλιστα με την αφίσα που κυκλοφόρησε, η γνωστή εταιρεία αναμένεται να εστιάσει στη δυναμική της τεχνολογίας των 240W.
Το smartphone της realme με τη μεγαλύτερη φόρτιση αυτή τη στιγμή που διατίθεται και εμπορικά, είναι το GT Neo 3 150W , το οποίο υποστηρίζει φόρτιση 150W και διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα στα 4.500 mAh. Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια έκδοση του GT Neo 3 που διαθέτει κυψέλη 5.000 mAh και φόρτιση 80W.
Η realme φημολογείται ότι θα υιοθετήσει παρόμοια προσέγγιση με το GT Neo 5 – η παραλλαγή των 240 W θα συνοδεύεται από κυψέλη 4.600 mAh, ενώ το μοντέλο των 150 W θα διαθέτει μπαταρία 5.000 mAh.
Το πρώτο λέγεται ότι έχει ένα υπο-χρονισμένο Snapdragon 8+ Gen 1 SoC, ενώ το δεύτερο θα τροφοδοτείται από το chip Dimensity 8200.
cl8-sept-2019-600x80
Ένα νέο δημοσίευμα κάνει το γύρω του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες από το DigiTimes, το οποίο αναφέρει ότι η TSMC είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή των 3nm chip στις 18 Φεβρουαρίου.
Ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της εταιρείας είναι φυσικά η Apple, η οποία θα είναι και η πρώτη που θα γευτεί τα οφέλη της νέας γραμμής προϊόντων τεχνολογίας αιχμής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Apple φέρεται να αναμένει τα chips, προκειμένου να αναβαθμίσει με ένα M2 Pro chip την επόμενη γενιά συσκευών του 2023.
Οι φήμες μάλιστα θέλουν την TSMC να διοργανώνει μια τελετή στην Ταϊβάν για να γιορτάσει την έναρξη της παραγωγής των ημιαγωγών 3nm. Με βάση τις μέχρι τώρα αναφορές, η Apple σκοπεύει να ενσωματώσει ένα M2 Pro chip, με βάση αυτό των 3nm της TSMC, στα επερχόμενα MacBook 14 και 16, Mac Studio και Mac mini.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η κορεατική SK Telecom διέθεσε την metaverse πλατφόρμα που αναπτύσσει, την «ifland», σε ακόμη 49 χώρες - μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.
Το Ifland είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στα Αγγλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά και Κορεάτικα.
Η SKT είπε ότι σχεδιάζει να συνεργαστεί με τοπικούς εταίρους για να αναδείξει περιεχόμενο που είναι σχετικό με κάθε αγορά, διαμορφώνοντας το ifland σε μια πραγματικά παγκόσμια πλατφόρμα metaverse.
Ένας από αυτούς τους τοπικούς εταίρους είναι η ιαπωνική DoCoMo, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν πρόσφατα να συνεργαστούν σε περιεχόμενο και τεχνολογία για το metaverse.
Η SKT ισχυρίζεται ότι διαθέτει 12,8 εκατομμύρια χρήστες στο ifland, από 3 εκατομμύρια νωρίτερα φέτος - κάτι που δεν φαίνεται κακό, δεδομένου ότι διέθεσε την πλατφόρμα τον Ιούλιο του 2021.
Ωστόσο, τα σωρευτικά στοιχεία δεν αποτελούν πολύ καλό μέτρο επιτυχίας σε αυτήν την περίπτωση, γιατί είναι πιθανό η πλειονότητα αυτών των 12,8 εκατομμυρίων ανθρώπων να μπήκαν μόνο και μόνο για να δουν τι είναι και μετά να έφυγαν, χωρίς να επιστρέψουν ποτέ.
Εν τω μεταξύ, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Insider Intelligence νωρίτερα αυτό το έτος και που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 60% των ερωτηθέντων δεν κατανοεί τον σκοπό του metaverse, ενώ το 52% δήλωσε ότι δεν είναι υπέρμαχος της ιδέας.
Μόνο το 38% υποστήριξε ότι το metaverse θα κάνει τη ζωή του καλύτερη.
600x80 banner 21-12-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin