weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 21-12-22 sent

Μάθε παιδί μου… Πληροφορική

Είδος εν ανεπαρκεία αναμένεται να είναι οι ειδικοί Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, αφού η προσφορά δεν φαίνεται να μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση για κάλυψη αυτών των θέσεων, τουλάχιστον μέχρι το 2030.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.
Οι εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων καταδεικνύουν ότι, η εξέλιξη της προσφοράς αποφοίτων από το 2023 έως το 2030, αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 8-8,5 χιλ. κατ’ έτος, ενώ η επιπλέον ζήτηση, ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 7-7,5 χιλ. ετησίως για την περίοδο 2023-2030.
Σύμφωνα με την Delloite, ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των αναγκών τους στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, στην περίοδο 2023-2030, αναμένεται επιπρόσθετη σωρευτική ζήτηση 120.000-140.000 ειδικών ΤΠΕ.
Πέρα από το ίδιο το γεγονός ότι η παραγωγή αποφοίτων από τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν επαρκεί, το πρόβλημα επιτείνεται και από το γεγονός ότι οι επιστήμονες πληροφορικής της Ελλάδος, βλέπουν πολύ σύντομα ότι στην χώρα μας οι αμοιβές είναι πολύ κατώτερες του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, και αναζητούν -και βρίσκουν- απασχόληση εκτός της χώρας με σαφώς υψηλότερες αμοιβές.
Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει και η έρευνα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ, η οποία εντοπίζει το brain drain ως την κύρια αιτία έλλειψης ειδικών πληροφορικής της χώρας, σημειώνοντας μάλιστα με έμφαση ότι αν δεν υπήρχε brain drain, η Ελλάδα θα βρισκόταν στην 3η θέση παγκοσμίως και 2η στην Ε.Ε. στον τομέα της πληροφορικής.
Στα συμπεράσματα της μελέτης της Delloite, διατυπώνονται προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η αύξηση προγραμμάτων κατάρτισης σε αντικείμενα ΤΠΕ, η προσέλκυση και η αξιοποίηση ειδικών από το εξωτερικό, η δημιουργία νέων μεταπτυχιακών τμημάτων ΤΠΕ, η υποχρεωτική πρακτική άσκηση φοιτητών, και η ενίσχυση συνεργασίας ΑΕΙ - εταιρειών.
Επίσης η δημιουργία νέων προπτυχιακών τμημάτων ΤΠΕ, ο εμπλουτισμός προγραμμάτων σπουδών λοιπών τμημάτων με μαθήματα ΤΠΕ, καθώς και η εισαγωγή προγραμμάτων ενίσχυσης δεξιοτήτων ΤΠΕ σε χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης.
COSMOTE Xmas 22 Banner_600x80_Revised1
wearables-rd

Ο επιμένων ηλεκτρο-νικά

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, η παγκόσμια οικονομία έχει μπει την τελευταία πενταετία σε μία νέα φάση «αποπαγκοσμιοποίησης» η οποία έρχεται μετά από την συνειδητοποίηση ότι η συγκέντρωση των κέντρων παραγωγής τεχνολογίας στην Άπω Ανατολή, αλλά και της ενέργειας από τη Ρωσική στέπα, μπορεί να έφερε πρόσκαιρη οικονομική ευμάρεια και μείωση κόστους παραγωγής, τελικά όμως οδήγησε στην εξάρτηση των Δυτικών οικονομιών από την Ανατολή, καθώς και την μερική αποβιομηχάνιση της Ευρώπης και της Αμερικής.
Η κρίση του COVID, o πόλεμος της Ουκρανίας, και ο εμπορικός πόλεμος Αμερική-Κίνας, έδειξε ότι η εποχή της παγκοσμιοποίησης έκλεισε τον κύκλο της, αφού αποδείχθηκε ότι το ισοζύγιο αρχίζει να γίνεται αρνητικό.
Αυτό ανοίγει για τη χώρα μας νέες προοπτικές, αφού συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αποδειχθούν στρατηγικής σημασίας.
Η σταθερότητα, η γεωγραφική της θέση, η βούληση για καινοτομία και είσοδο σε τομείς που ως τώρα θεωρούνταν έξω από το πεδίο δράσης της, λειτουργούν θετικά για την προσέλκυση τεχνολογικών επενδύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία της ZeppHealth, που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά των Smart και Sport Watches, για ίδρυση ενός νέου κέντρου R&D τεχνολογίας ημιαγωγών και σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων στην Ελλάδα. Η είδηση είχε μάλλον περάσει ως απλή ανακοίνωση το περασμένο καλοκαίρι, ίσως λόγω της εγγενούς μας τάσης να μην βασιζόμαστε σε εξαγγελίες και να περιμένουμε την υλοποίηση.
Ευτυχώς όμως είδαμε και συνέχεια, όταν το φθινόπωρο δημιουργήθηκε η θυγατρική της WhaleMicro στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον έμπειρο Νίκο Μοσχόπουλο, ο οποίος γρήγορα συγκέντρωσε μια ομάδα άρτια εκπαιδευμένων ερευνητών, με στόχο την είσοδο της εταιρείας στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα ημιαγωγών.
Όπως φαίνεται όλα είναι έτοιμα, και πριν μερικές ημέρες ο παγκόσμιος CEO της Zepp Health, Wayne Huang, ο CFO Leon Deng καθώς και ο Gareth Jones, VP Strategic Business Development, ήρθαν στην Ελλάδα για να συναντηθούν με την ομάδα και να συζητήσουν τις προοπτικές και τις νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη προϊόντων.
Μίλησαν για την κατασκευή των εξαρτημάτων ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα της Zepp Health, καθώς και για την ανάδειξη της Whale Microelectronics Hellas ως ενός αξιόπιστου προμηθευτή ημιαγωγών σε παγκόσμια κλίμακα.
Λέτε να ξαναζήσουμε κάποια στιγμή εποχές Pirelli και Nissan στη χώρα μας, συνδυάζοντας την εμπειρία των λαθών του παρελθόντος, και των ονείρων του μέλλοντος;
Digital-600x80-d
data-china-new

Data Βorders

Τη δημιουργία συνόρων που θα περιορίσουν τη διασπορά δεδομένων, αλλά και τη συγκέντρωσή τους σε χέρια μη εξουσιοδοτημένων εταιρειών και παρόχων (κυρίως αμερικανικών συμφερόντων) προσπαθούν να θέσουν Ευρώπη και Κίνα.
Η Ευρώπη αρκετά χρόνια προσπαθεί να επιβάλλει την αποφυγή αλόγιστης διαρροής και χρήσης των δεδομένων που παράγουν οι πολίτες της όταν χρησιμοποιούν πλατφόρμες λογισμικού Αμερικανών OTT, ενώ παρόμοιες κινήσεις βλέπουμε και τώρα από το Πεκίνο.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής που δημοσιεύθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, στοχεύουν να ενισχύσουν την αγορά δεδομένων της χώρας, και να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως τα δικαιώματα και η διανομή κερδών από τις συναλλαγές.
Ουσιαστικά η Κίνα διακηρύσσει πλέον ευθέως ότι τα δεδομένα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως προϊόν που υπάγεται σε εμπορικούς κανόνες, τα οποία η κεντρική κυβέρνηση θεωρεί ως παράγοντα που ανήκει στην ίδια κατηγορία με τη γη, το κεφάλαιο και την ανθρώπινη εργασία.
Επίσης, η ιδιοκτησία και ο έλεγχός τους άπτεται πλέον της ασφάλειας της χώρας, και η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους εκτός Κίνας είναι εν δυνάμει απειλή.
Αν και η ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι περισσότερο διακήρυξη προστασίας προσωπικών δεδομένων, θεωρούμε ότι η πραγματική αποτίμηση των κινδύνων δεν διαφέρει και πολύ από αυτούς που, χωρίς περιστροφές και ανθρωπιστικό μανδύα, επισημαίνει η Κίνα.
Όπως και να έχει όμως, η παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας (για την ακρίβεια η «αμερικανοποίηση» της) αμφισβητείται πανταχόθεν, και μεγάλοι συμβιβασμοί είναι προ των πυλών.
Μέχρι το 2025, το τοπίο θα είναι διαφορετικό, με κολοσσούς όπως η Google, η Meta και η Microsoft, να δέχονται όλο και περισσότερες πιέσεις, και ίσως ισχυρό, εκτός ΗΠΑ, ανταγωνισμό.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Τι χρόνος κι αυτός!

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή είθισται να κάνουμε τον ισολογισμό μας. Και θεωρώ, ότι το 2022, παρ’ όλες τις αντιξοότητες το πρόσημο ήταν θετικό.
Ήταν ένας χρόνος που ξεκίνησε καλά αλλά στράβωσε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, η αγορά κατάφερε να μείνει όρθια με γενναιότητα, παρ’ όλη την αβεβαιότητα, την αστάθεια και τις ταραχώδεις αλλαγές.
Όπως φάνηκε τόσο στο InfoCom όσο και στο συνέδριο του ΣΕΠΕ, παραμένουμε έντονα αισιόδοξοι για το μέλλον, βοηθούντος του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του ούριου άνεμου για επενδύσεις στη χώρα!
Η αλλαγή όμως είναι ο κανόνας! Στην επιστήμη, την τεχνολογία και την κοινωνία, οι καινοτομίες, τα πλαίσια σκέψης και πράξης αμφισβητούν το παλιό και κινητοποιούν τη ριζική αλλαγή που όλοι βιώνουμε. Δεν μπορεί. Κάτι καλό θα βγει απ’ όλα αυτά! Ποτέ άλλοτε η ευκαιρία δεν ήταν τόσο απτή. Ας την εκμεταλλευτούμε γιατί δεν θα κρατήσει για πάντα!
Και θυμηθείτε: Η αγορά δεν είναι αγώνας 100 μέτρων. Είναι μαραθώνιος και μάλιστα με ταχύτητες ημιαντοχής, αν θέλουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος τόσων ετών.
Ε, τώρα αν ο Αι Βασίλης, αντί να μας φέρει δώρα, μας κάνει τη χάρη να πάρει μαζί του λίγο από τον πληθωρισμό, τις τρελές τιμές στην ενέργεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα θα είναι καλύτερα, αλλά αν πίστευαν στον Αι Βασίλη αυτοί που πρέπει, όλα τα παραπάνω θα ήταν λυμένα…
Το 2023 είναι μία σημαντική χρονιά και έχουμε μία δυνατή “συναστρία”. Συγκεκριμένα, συμπληρώνονται 30 χρόνια της Κινητής Τηλεφωνίας στη χώρα μας, που άλλαξαν τα πάντα στον τρόπο επικοινωνίας, δουλειάς, μόρφωσης και διασκέδασης.
Επίσης, εμείς στη Smart Press συμπληρώνουμε 30 γόνιμα χρόνια και τα συνέδρια InfoCom 25 χρόνια.
Τριπλά γενέθλια, τριπλή γιορτή όλη τη χρονιά, όπου σας υποσχόμαστε πολλές και καλές εκπλήξεις!
Καλή Χρονιά λοιπόν, με Υγεία, Ευτυχία και Δημιουργικότητα. Απλά, θυμηθείτε ότι αυτός που δεν έχει τη μαγεία των ημερών στην καρδιά του δεν θα τη βρει ποτέ κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο Αι Βασίλης δεν μπαίνει από την καμινάδα. Από τον καρδιά μπαίνει!
Ευτυχισμένο το 2023!
synedria monofyllo 22-12-22 sent

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Τέλος εποχής: Με αυτές τις δύο λέξεις, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το τέλος της χρονιάς. Τέλος εποχής για τη Wind -που πλέον γίνεται Nova, τέλος εποχής για την Intracom η οποία έχοντας πουλήσει την Intracom Telecom, την Intrasoft, την Intrakat και συντόμως και την Intracom Defense, εξελίσσεται σε μία επενδυτική εταιρεία. Τέλος εποχής και το ΧΑΑ για το Πλαίσιο, αφού οι πατήρ και υιός Γεράρδος, κατάλαβαν ότι δεν τους προσέφερε στην ουσία τίποτα. Οπότε και το Πλαίσιο γυρίζει σελίδα. Μπόλικες αλλαγές στο τέλος του χρόνου. Και που να δείτε τι έρχεται το 2023!
 • Wind Χ Nova = Nova2: Τι θα είναι τελικά η Νέα Nova; Μα, Nova στο τετράγωνο! Τι θα προσφέρει; Κινητή & Σταθερή τηλεφωνία, Internet, Τηλεόραση και Λύσεις προηγμένης τεχνολογίας για μεγάλα έργα πληροφορικής. Ξεκίνησε ήδη δυναμικά η καμπάνια της “Nova - Nova” και θα ενταθεί από τις 11 Ιανουαρίου 2023 και μετά, που είναι η επίσημη ημερομηνία συγχώνευσης. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται Wind Hellas, αλλά το μοναδικό brand που θα προωθείται είναι το Nova.
 • Γιατί για την ώρα, δίνεται σημασία στο brand. Για να ακολουθήσει, ως είθισται, η ομοβροντία των πακέτων, των προτάσεων και φυσικά οι αλλαγές στα καταστήματα! Οι πάντες στην Κάντζα θεωρούν ότι το 2023 θα είναι οι χρονιά τους. Πάντως, οι περισσότεροι, με δεδομένο ότι ενώθηκαν τα καλύτερα κομμάτια των δύο εταιρειών, εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης θα είναι πολλαπλασιαστικό και όχι αθροιστικό. Κάποιοι χαρακτηρίζουν ήδη τη συγκεκριμένη συγχώνευση σαν ένα γάμο στον Παράδεισο. Ούτε οι φημισμένοι Zaoui & Co να την είχαν υλοποιήσει!
 • Γερμανός: Το 25% της αξίας των αγορών τους σε ευρώ κερδίζουν οι καταναλωτές που κάνουν τις αγορές τους με payzy by Cosmote στα καταστήματα Γερμανός και Cosmote σε όλη την Ελλάδα, αλλά και online. Η διαδικασία εγγραφής στο payzy είναι πολύ εύκολη και διαρκεί λίγα λεπτά. Η προσφορά ισχύει μέχρι και 31 Δεκεμβρίου για αγορές από 99€ και άνω, με μέγιστο ποσό επιστροφής ανά πελάτη 200€. Για να επωφεληθούν οι καταναλωτές από την προσφορά αρκεί να έχουν εγγραφεί στο payzy by Cosmote, να έχουν εκδώσει την payzy virtual χρεωστική κάρτα τους και να την έχουν προσθέσει στο digital wallet του κινητού τους (google pay & apple pay). Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε… φτηνά, με του Γερμανού το payzy, όλα είναι προσιτά!
 • Payzy: Στους 60 χιλιάδες έχουν φθάσει ήδη οι χρήστες του payzy. Το νούμερο είναι ιδιαίτερα καλό για διάστημα 2 μηνών. Το ερώτημα βεβαίως είναι πόσοι είναι οι πραγματικά ενεργοί χρήστες. Αυτό όμως θα το δούμε με τον καιρό. Για την ώρα γράφει τρελά νούμερα χάρη στον προσφορά του Γερμανού που …δεν παίζεται! Άλλη μια τέτοια προωθητική και θα πιάσει εξαψήφιο νούμερο. Αν και μέχρι την Πρωτοχρονιά, πολλά μπορούν να γίνουν!
 • Cosmote - ΑΔΑΕ: Συνεργείο της ΑΔΑΕ έκανε έλεγχο στην Cosmote. H καθ’ ύλην αρμόδια, επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών Ειρήνη Νικολαΐδου, ζήτησε γνωμοδότηση για το σύννομο της διαδικασίας και επεσήμανε, ότι κατά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν είναι σύννομη. Παρ’ όλα αυτά ο έλεγχος έγινε και η Cosmote έβγαλε ανακοίνωση ότι “δεν παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής και δεν αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της”. Τελικά, η δυναμική μίας άποψης είναι θέμα… άποψης. Αλλά, υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο! Και στον Άρειο Πάγο επίσης…
 • ΟΤΕ - ΔΕΗ: Στη άρτι κυκλοφορήσασα λίστα των πιο κερδοφόρων ομίλων πρώτος είναι ο ΟΤΕ, στη δεύτερη θέση η Εθνική, στην τρίτη η Πειραιώς, και τέταρτη κατατάσσεται η ΔΕΗ. Δύο από τις εταιρείες της αγοράς μας δηλαδή (ΟΤΕ / ΔΕΗ) βρίσκονται στην πρώτη και τέταρτη θέση επιβεβαιώνοντας το ρητό: Ηγέτης είναι αυτός που βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι, που βλέπει μακρύτερα από τους άλλους και που βλέπει πριν από τους άλλους. Και που φέρνει τέτοια αποτελέσματα… Και που να δείτε το 2023!
 • Vodafone vs Cosmote: SOC, που σε απλά… ελληνικά σημαίνει Security Operations Center. Προχωράει λοιπόν ο διαγωνισμός για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Το κέντρο θα υπάγεται στην ΕΥΠ και στόχος είναι να θωρακίσει πλήρως το Δημόσιο. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δύο κοινοπραξίες που το διεκδικούν έχουν επικεφαλής τη Vodafone και την Cosmote. Πόλεμος πατήρ πάντων!
 • Vodafone: Το Ίδρυμα Vodafone, με αφορμή τη δραστηριοποίηση του στον τομέα Ψηφιακές εφαρμογές για το κοινό καλό και συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενισχύει τον Κύκλο Πρεσβευτών με την ένταξη της Καθηγήτριας Βασιλικής Αρτινοπούλου ως ειδική εμπειρογνώμονα σε αυτά τα θέματα. Είναι Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Αντιπρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου. Καλή κίνηση, διότι όταν κάτι είναι αυτονόητο, γίνεται ακόμα πιο αυτονόητο όταν το λέμε.
 • Πλαίσιο: Την έξοδο της Πλαίσιο Computers από το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσαν οι Γεώργιος και Κωνσταντίνος Γεράρδος, βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, με συνολικό ποσοστό 82,18%, διαθέτοντας μέσω δημόσιας πρότασης, που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα, περίπου 18 εκατ. ευρώ. Η 53 ετών εταιρεία εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ από το 1999 και ξεκίνησε από ένα κατάστημα 12 τετραγωνικών, για να γίνει η σημερινή μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων.
 • Το προσφερόμενο τίμημα, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης είναι 4,58 ευρώ ανά μετοχή και θεωρείται γενναιόδωρο, καθώς είναι 45,3% υψηλότερο από την τρέχουσα αποτίμηση. Η δημόσια πρόταση αφορά στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών που δεν βρίσκονται στην κατοχή των δύο βασικών μετόχων, δηλαδή 3.932.952 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 17,82% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου. Στο χρηματιστήριο πρέπει να έχει κανείς Υπομονή - Αντοχή και Ωριμότητα. Τώρα κυριάρχησε το τρίτο και έδωσε την απάντηση της αποχώρησης, από κάτι, που ήταν μάλλον αχρείαστο… Γιατί πρέπει να είσαι στο χρηματιστήριο -της Αθήνας- αν έχεις το 82% των μετοχών;
 • Υπάρχουν ακόμη δύο λόγοι για την αποχώρηση. Ο πρώτος είναι η χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με την πραγματική αξία της εταιρείας και ο δεύτερος ότι η εταιρεία διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και μπορεί να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά της πλάνα με ίδια κεφάλαια. Αυτές είναι οι επίσημες και… λογικές εξηγήσεις. Τίποτα, βέβαια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψει στο μέλλον και στρατηγικός επενδυτής, προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει διεθνές αποτύπωμα… Πως λέμε, «αν βρεθεί ο κατάλληλος»;
 • TV - Πειρατεία: Το ενδεχόμενο της δίωξης για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας αντιμετωπίζουν 2000 περίπου παράνομοι χρήστες συνδρομητικής TV μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση των υπευθύνων και τη διαρροή λίστας με 2000 ονόματα συνδρομητών. Ενίοτε το παράνομο εκτός από γλύκα, έχει και κινδύνους…
 • ΑΝΤ1: Έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις του ομίλου ANT1 για την εξαγορά ευρωπαϊκής εταιρείας στο χώρο των media. To deal αναμένεται να οριστικοποιηθεί το 2023 αλλά όλοι μιλούν για μια διεθνή συμφωνία στην κατεύθυνση αυτής που έγινε τον Νοέμβριο 2021, όταν ο ΑΝΤΈΝΝΑ αγόρασε από τη SONY 22 κανάλια και δυο ψηφιακές πλατφόρμες σε 12 χώρες. Χρειάζονται μία επιτυχία στον ΑΝΤ1 για να ξεχαστεί και το φιάσκο του Μουντιάλ.
 • Nova: Η United Group περιμένει να αλλάξει ο νόμος και να ανοίξει ο δρόμος για τα ελεύθερα κανάλια (μετά τις εκλογές ενδεχομένως για να μη δυσαρεστήσουμε τους καναλάρχες) και ψάχνεται και για ραδιόφωνο. Όπως έχει πει και ο Roy Herbert Thomson «Η άδεια τηλεοπτικού σταθμού είναι άδεια για να τυπώνεις χρήματα». Ειδικά την προεκλογική περίοδο…
 • Vodafone TV: Πολύ καλά πάει η συνδρομητική της Vodafone βοηθούσης και της Warner Brothers που δίνει πρόσβαση στις ταινίες, δύο μόλις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα τους στις αίθουσες. Vodafone TV: Σε γλυτώνει από το ζάπινγκ!
 • Netflix: Σε μια ιδιαίτερη «πρόβλεψη» προχώρησε το Reuters, αναφέροντας, σε δημοσίευμα του, πως ο επόμενος στρατηγικός στόχος για τη Microsoft, όσον αφορά στις εξαγορές, αναμένεται πως θα είναι η γνωστή streaming πλατφόρμα Netflix. Όπως αναφέρει το άρθρο, ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, ξεκίνησε με την εξαγορά της εταιρείας πίσω από το επιτυχημένο παιχνίδι Minecraft, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αργότερα, εξαγόρασε το LinkedIn για 26 δισεκατομμύρια δολάρια και την Nuance για 20 δισεκατομμύρια. Τώρα φιλοδοξεί να πάρει το Netflix. Αρκεί να μην του “φορέσουν” Windows!
 • Digital Realty: Με έντονο ρυθμό συνεχίζεται ο κύκλος των επενδύσεων για την Digital Realty, καθώς λίγες μόνο μέρες μετά τα εγκαίνια του Athens-3, και της έγκρισης της οικοδομικής άδειας του Athens-4,η εταιρεία εξασφάλισε έκταση δίπλα στο υφιστάμενο Athens Campus, προκειμένου να κατασκευαστούν data centers χωρητικότητας 15MW. Πρόκειται για μια λογική εξέλιξη και κίνηση, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της δυναμικότητας του Athens3 και του Athens4 έχει ήδη διατεθεί. Μετά την ολοκλήρωση της νέας αυτής επένδυσης το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Digital Realty στην Ελλάδα θα αριθμεί data centers, συνολικής χωρητικότητάς 37,6 MW.
 • Το ATH05 και ΑΤΗ06 θα είναι τα καινούργια Data Centers της Digital Realty. Στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών της Google και της AWS που έχουν ανακοινώσει ήδη την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα. Όταν είσαι ήρεμη δύναμη, δεν χρειάζεσαι φανφάρες… Λειτουργείς αθόρυβα και αποτελεσματικά!
 • Κουπόνια Internet: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως ενέκρινε κυπριακό καθεστώς χορήγησης κουπονιών ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε τα νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας, με στόχο την προώθηση της ψηφιοποίησης της χώρας. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα στηρίζει την ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω της υφιστάμενης υποδομής, εξασφαλίζοντας ευρεία διαθεσιμότητα ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας για τους πολίτες. People have the… Fiber ή Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Ελλάδα!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Καινοτομία: Σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα από το Global Innovation Index, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 43η θέση μεταξύ 132 χωρών διεθνώς -από την 47η θέση το 2001- σημειώνοντας βελτίωση κατά τέσσερις θέσεις. Όπως αναφέρεται, η βελτίωση της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη προήλθε από το σκέλος των εκροών, καθώς ο συγκεκριμένος υποδείκτης σημείωσε σημαντική βελτίωση κατά 11 θέσεις, καταλαμβάνοντας την 49η θέση το 2022. Εμείς απλά να θυμίσουμε το S.Jobs “Η καινοτομία είναι αυτή που ξεχωρίζει τον ηγέτη απ’ αυτόν που ακολουθεί”.
 • Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το Overture Maps Foundation και να αναπτύξουν διαλειτουργικά δεδομένα ανοιχτών χαρτών και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ανταγωνιστή του Google Maps. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο Linux Foundation, ενώ συμμετέχουν η Microsoft, η Amazon Web Service, η TomTom και η Meta.
 • Ο στόχος είναι να επιτραπεί στις εταιρείες να συνεισφέρουν τα δικά τους δεδομένα για να βοηθήσουν στη συλλογή ενημερωμένων δεδομένων που παραμένουν «πλήρη, ακριβή και ανανεωμένα, καθώς αλλάζει ο φυσικός κόσμος». Το Overture Maps Foundation θα χρησιμοποιήσει, επίσης, υπάρχοντα δεδομένα από τμήματα από το OpenStreetMap και τα τμήματα πολεοδομικού σχεδιασμού των πόλεων, καθώς και μέσω της χρήσης μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Να δείτε που δεν πρόκειται για άσκηση επί χάρτου…
 • Αγορά Πληροφορικής: Πικρή γεύση αφήνει το 2022 στην αγορά τεχνολογίας της Ευρώπης, η οποία είδε -τη χρονιά που κλείνει- τις αποτιμήσεις της να διολισθαίνουν, ελέω πολέμου, ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχασαν, συνολικά το 2022, πάνω από $400 δισ., με την αποτίμηση του κλάδου να μειώνεται φέτος στα $2,7 τρισ. έναντι $3,1 τρισ. το περασμένο έτος. Την ίδια στιγμή, οι τεχνολογικές startups έγιναν λιγότερο ορατές στα ραντάρ των επενδυτών, με τις χρηματοδοτήσεις που σήκωσαν να μειώνονται κατά $15 δισ. σε σχέση με το 2021. Πρακτικά, φέτος οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης δέχτηκαν χρηματοδοτήσεις $85 δισ., όταν το 2021 είχαν κάνει ιστορικό ρεκόρ με $100 δισ. Καιρός πανιά, καιρός κουπιά που λένε και στο χωριό μου. Το καλό είναι ότι έχει και καιρός γυρίσματα…
 • Hacking: Η βρετανική εφημερίδα Guardian γνωστοποίησε ότι έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης, προφανώς λόγω κακόβουλου λογισμικού, χωρίς όμως να προκύπτουν εμπόδια στη δημοσίευση άρθρων στον ιστότοπό της ή στην προετοιμασία για την έκδοση του ημερήσιου φύλλου. Η διεύθυνση ζήτησε από τους υπαλλήλους να εργαστούν εξ αποστάσεως, εν αναμονή της επίλυσης των προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί. Όπως έχει πει και ο πρώην CEO της Cisco J. Chambers “υπάρχουν δύο τύποι εταιρειών: αυτές που έχουν χακαριστεί, και εκείνες που δεν γνωρίζουν ακόμα ότι έχουν χακαριστεί.” Ε, η Guardian πλέον το γνωρίζει!
 • ESET: Οι προβλέψεις της ESET για τις τάσεις στην ψηφιακή ασφάλεια το 2023 υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά στο διαδίκτυο, οι οποίες εκφράζονται τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή, θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ασάφεια μεταξύ των ορίων του φυσικού κόσμου και των τεχνολογικά δημιουργημένων εικονικών κόσμων μας. Το αύριο δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο. Αυτή η ρήση, αν και λίγο τετριμμένη, απέκτησε ένα εντελώς καινούργιο νόημα μετά τις ανατροπές που βιώσαμε με τον COVID-19.
BANNER_600X80PX_ECO

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Μεγάλα Έργα: Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο συνέδριο του ΣΕΠΕ, δημοπρατήθηκαν πάνω από 220 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 2,3 δισ, ευρώ, ενώ δόθηκαν ενισχύσεις αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ και βγήκαν στην αγορά ΣΔΙΤ αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ. Όπως προανήγγειλε ο κ. Πιερρακάκης, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θα δημοπρατηθούν έργα 600 εκατ. ευρώ.
 • Sunlight: Η νέα επένδυση της Sunlight -συμφερόντων Πάνου Γερμανού- εντάχθηκε στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Πρόκειται για επένδυση ύψους 102,5 εκατ. ευρώ, που αφορά την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της εταιρείας στο Νέο Όλβιο Ξάνθης σε 6.300.000 στοιχεία (από 3.600.000), την αυτοματοποίηση των γραμμών συναρμολόγησης μπαταριών τεχνολογίας λιθίου, τη δημιουργία νέου κέντρου logistics 17.000 τ.μ. αλλά και η ενσωμάτωση ψηφιακών εφαρμογών Industry 4.0. Οι συγκεκριμένες αλλαγές συνεπάγονται τη δημιουργία 220 νέων θέσεων εργασίας.
 • Intracom: Μιλώντας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Intracom Holdings, ο Σωκράτης Κόκκαλης, ανέφερε ότι «η παρουσία του Ομίλου στον χώρο της παραγωγής δεν είναι η πιο επωφελής λύση…λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής πολιτείας ως προς την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας». Στην πράξη επιβεβαίωσε τα σενάρια που θέλουν την Intracom Defence να πωλείται στην ισραηλινή IDE, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει σε ανακοινώσιμο αποτέλεσμα».
 • JP Morgan: Η αμερικανική εταιρεία στήνει στη χώρα μας Payments Innovation Lab. Για την υλοποίηση θα προσλάβει αρχικά περίπου 50 άτομα για να στελεχώσει την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης πληρωμών. Το όλο εγχείρημα τρέχουν ήδη ο Τάκης Γεωργακόπουλος, επικεφαλής της JP Morgan Payments και ο Στέλιος Παπαδόπουλος, Senior Country Officer της εταιρείας στην Ελλάδα.
 • JP Morgan - Viva Wallet: Το διαβάσαμε στο New Money και το βρήκαμε ενδιαφέρον: Όσον αφορά το deal JP Morgan - Viva Wallet, η διαδικασία του due diligence διήρκησε 9 μήνες, απασχόλησε 384 άτομα. Περιελάμβανε 2.220 (γραπτές) ερωτήσεις (από την πλευρά της JPMC), 3.850 αρχεία (από τη Viva Wallet), παράλληλα με τη διαδικασία fit & proper σε Φρανκφούρτη και Αθήνα. It’s a long way to such a deal! Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το deal της χρονιάς και βάλε…
 • Profile: Τρέχουν δυναμικά τα νούμερα. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει αναλάβει νέα έργα αξίας 50 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου το 70% αφορά το δημόσιο τομέα) πόσο υπερτριπλάσιο από τα 13 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2021. Πιο πρόσφατη δουλειά το έργο από την Κοινωνία της Πληροφορίας προϋπολογισμού 2,5 εκατ ευρώ για την ανάπτυξη μητρώων και ψηφιακών υπηρεσιών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.
 • Και επειδή άμα αν έχεις καλό profile διαρκώς προσθέτεις δουλειές ακόμα και τις τελευταίες ημέρες του χρόνου η Profile ήταν η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) για το έργο «Αναβάθμιση του Συστήματος Τήρησης των Αρχείων των Δικαστηρίων» προϋπολογισμού 42,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο πιθανότατα πρόκειται για κοινοπραξία με επικεφαλής την προαναφερόμενη εταιρεία, κάτι που θα γίνει γνωστό με την αποσφράγιση της προσφοράς.
 • Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ανάδοχος θα αναβαθμίσει και θα διασυνδέσει τις υπάρχουσες υποδομές, θα υλοποιήσει τις αναβαθμίσεις και διασυνδέσεις του υπάρχοντος λογισμικού και θα παρέχει υπηρεσίες ηχογράφησης και από -ηχογράφησης των πρακτικών των δικαστηρίων για 36 μήνες.
 • H SingularLogic, μέλος του Ομίλου Space Hellas, ανέλαβε το συντονισμό του Ευρωπαϊκού έργου SRI-ENACT, που στοχεύει στη δημιουργία εργαλείων και υπηρεσιών για τον υπολογισμό του Δείκτη Ευφυούς Ετοιμότητας των Κτιρίων - Smart Readiness Indicator (SRI). Ο δείκτης SRI διαμορφώνεται βάσει μιας τυποποιημένης μεθοδολογίας, που αξιολογεί την ικανότητα των κτιρίων να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στις ανάγκες των ενοίκων και του δικτύου ενέργειας και να βελτιώνουν την ενεργειακή τους απόδοση. Το έργο ύψους 2 εκ. €, χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE και θα έχει διάρκεια 2,5 έτη. Κάτι μου λέει ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό θα χρεώνεται πιο ακριβά στο μέλλον, αφού θα έχει πιο πολλή γραφειοκρατία!
 • Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, κατατάσσεται στην καλύτερη θέση για τον κλάδο της από τρεις καταξιωμένους, ανεξάρτητους παρόχους αξιολόγησης ESG (Environmental, Social and Governance). Συγκεκριμένα η εταιρεία κατέκτησε πρώτη θέση ανάμεσα σε εταιρείες για Ηλεκτρολογικά Εξαρτήματα & Εξοπλισμό στην Αξιολόγηση Εταιρικής Βιωσιμότητας για το 2022 που διενήργησε το γνωστό agency αξιολόγησης S&P Global, πρώτη θέση στον κλάδο Ηλεκτρονικών ειδών & Εξοπλισμού από την Vigeo Eiris, τον βασικό ευρωπαϊκό οργανισμό αξιολόγησης ESG της Moody’s, και Α list status στον κατάλογο εταιρειών για το 2022 οι οποίες αναγνωρίζονται για την ηγετική τους θέση για την περιβαλλοντική διαφάνεια και δράση που καταρτίστηκε από το CDP. Η αφοσίωση στη στρατηγική ESG, είναι αυτό που ξεκλειδώνει την αξία και την καινοτομία. Αν όλα αυτά τα βάλεις στον πυρήνα της επιχείρησης, όπως έχει κάνει η Schneider, τότε οι διακρίσεις είναι φυσικό επακόλουθο!
 • Δανειακή σύμβαση ύψους 14 εκατ. ευρώ συνήψε η Upstream, η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας, με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η χρηματοδότηση, που υπογραμμίζει τη στήριξη της ελληνικής τράπεζας προς το γόνιμο και δυναμικά αναπτυσσόμενο οικοσύστημα τεχνολογίας της χώρας, θα αξιοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Upstream, με ακόμη ευνοϊκότερους όρους, υποστηρίζοντας τα σχέδια περαιτέρω επέκτασης στην τεχνολογία mobile marketing, που αποτελεί και το μέλλον στον τομέα της εμπορικής ψηφιακής επικοινωνίας. Κανείς δεν θα θυμόταν τον Καλό Σαμαρείτη αν είχε μόνο καλές προθέσεις: είχε επίσης και χρήματα. Ισχύει και για επιχειρηματίες με καλές ιδέες!
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • «Bonus» έως δύο μισθούς θα λάβουν οι υπάλληλοι της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης για την επίτευξη των ετήσιων στόχων του 2022. Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη το ύψος της επιπλέον ανταμοιβής καθορίζεται κατά 40% από την επίτευξη των ετήσιων στόχων της Υπηρεσίας και κατά 60% από τον κατά περίπτωση άμεσα προϊστάμενό του υπαλλήλου, βάσει της συνολικής απόδοσής του. Άξιον και δίκαιον! Και δεν είναι μόνο τα χρήματα, είναι και η αναγνώριση!
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 13 εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών δημοσίευσαν τα αποτελέσματα ενός ελέγχου ιστοτόπων, που στόχο είχε να επαληθεύσει πώς παρουσιάστηκαν οι μειώσεις των τιμών κατά τη διάρκεια της «Black Friday» το 2022. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι για πάνω από τα μισά από τα προϊόντα που ελέγχθηκαν ανακοινώθηκε μείωση των τιμών ενόψει της «Black Friday», ενώ το 23% των εν λόγω ανακοινώσεων μείωσης τιμών ήταν σαφώς ασυμβίβαστες με το δίκαιο της ΕΕ. Μαύρα τα μαντάτα για τη Black Friday. Σε λίγο θα σταματήσουμε να πιστεύουμε σε αυτήν, όπως δεν πιστεύουμε πια στον Αι Βασίλη... Η αθωότητα είναι πάντα ανύποπτη!
 • Gov.gr: Τι θα προκύψει το 2023 από το gov.gr; Τι ετοιμάζει το υπουργείο; Well, έχουμε και λέμε ή μάλλον γράφουμε:
 • α) Την ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσα σε λίγα λεπτά, μέσω του gov.gr, καθώς τα πέντε στάδια που απαιτούνται μέχρι σήμερα, ενοποιούνται σε ένα, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται από έναν υπολογιστή ή ακόμα και από το κινητό, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην επιχειρηματικότητα.
 • β) Την ψηφιοποίηση των ιατρικών εξετάσεων και των βεβαιώσεων νοσηλείας των πολιτών, επίσης μέσω του gov.gr, και την εφαρμογή MyHealth, όπου ήδη βρίσκονται οι ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά μας.
 • γ) Επίσης, μέσω του gov.gr, οι φοιτητές θα μπορούν να λάβουν ψηφιακά αντίγραφα του πτυχίου τους, λοιπούς τίτλους σπουδών, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά που σχετίζονται με οποιονδήποτε κύκλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 • δ) Η επόμενη μέρα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιέχει τον εμπλουτισμό και με επιπλέον έγγραφα του λεγόμενουGov.gr Wallet και στο πλαίσιο αυτό, το προσεχές διάστημα, στο δίπλωμα οδήγησης και την αστυνομική ταυτότητα, που ήδη μπορεί να έχει ο πολίτης στο κινητό του, θα προστεθούν η άδεια και τα τέλη κυκλοφορίας, η ασφάλιση ή και το ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου ή του δικύκλου, η κάρτα δακτυλίου, η κάρτα ανεργίας ή αναπηρίας κατά περίπτωση, με στόχο κάθε είδους ταυτότητα να βρίσκεται στην εφαρμογή.
 • Αυτά για…ορεκτικά εν όψει του 2023, διότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη!
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • PayPal eCommerce Index 2022: Διεθνές προφίλ αποκτούν σταδιακά οι Έλληνες e-shoppers, καθώς, εκτός από την ψήφο εμπιστοσύνης στα εγχώρια online καταστήματα, στρέφονται για τις αγορές τους και εκτός ελληνικών συνόρων. Σήμερα, το 87% των Ελλήνων καταναλωτών κάνει αγορές από διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα, με το ποσοστό αυτό μάλιστα να είναι - σύμφωνα με το PayPal eCommerce Index 2022 - το υψηλότερο πανευρωπαϊκά. Οι Έλληνες αναδεικνύονται στους Ευρωπαίους με το πιο διεθνοποιημένο προφίλ αγορών, με τους Ιρλανδούς να ακολουθούν με 83%, τους Γερμανούς να έπονται με 82% και του Ισραηλινούς να βρίσκονται στην 4η θέση των πιο φανατικών e-shoppers από το εξωτερικό με 79%. Συνολικά, ο μέσος όρος των Ευρωπαίων, που αγοράζουν από ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού, διαμορφώνεται για το 2022 στο 74%. Τελικά, το cross border, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά, το οποίο αν λυθεί θα ανοίξει νέους ορίζοντες και θα δώσει νέες διεθνείς προοπτικές στα εγχώρια καταστήματα!
 • Χωρίς Ταμίες: To self checkout κερδίζει πόντους και όσοι το έχουν υιοθετήσει είναι εντυπωσιασμένοι από την αποδοχή, ιδιαίτερα στη νέα γενιά καταναλωτών. Τα ψηφιακά καταστήματα χωρίς ταμίες -η με ελάχιστους ταμίες- είναι το μέλλον και το 2023 θα δούμε πολλές αλλαγές. Εγώ πάντως πάω στο Βασιλόπουλο γιατί έχει χαμογελαστές και ευγενικές ταμίες.
 • Η Rakuten Viber, από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην επικοινωνία με προσωπικά και ασφαλή μηνύματα και διά φωνής, ανακοινώνει ότι το Viber Pay θα ξεκινήσει να γίνεται σταδιακά διαθέσιμο σε όλους της χρήστες της εφαρμογής στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες. Με την καινούργια αυτή fintech λειτουργία η πλατφόρμα εδραιώνει το θέση της ως υπερεφαρμογή και μπαίνει στην τροχιά μιας εντυπωσιακής ανάπτυξης, προσφέροντας γρήγορες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο.
 • Μασούτης: Πιστοποιητικό ISO 9001 με πεδίο εφαρμογής τις υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εμπορίου εξασφάλισε η Μασούτης ΑΕ. Το πρότυπο σύστημα διαχείρισης ISO 9001:2015 πιστοποιεί την ορθή εκτέλεση των παραγγελιών του ηλεκτρονικού εμπορίου που προσφέρει η Μασούτης, με διασφάλιση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, θωρακίζοντας τις διαδικασίες από την πρώτη στιγμή της παραγγελίας μέχρι την τελική παράδοση.
 • GRECA: O Αντιπρόεδρος του GR.EC.A. & Μέλος του Δ.Σ. του Ecommerce Europe Μάκης Σαββίδης, η Γ.Γ. του GR.EC.A. Μαρίνα Βασιλαρά και η P.R. & Marketing Specialist GR.EC.A. Χριστίνα Λόη συμμετείχαν στις συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκαν θέματα όπως ο απολογισμός του 2022 και τέθηκαν οι Κύριες Προτεραιότητες του 2023 σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Ηλεκτρονικό Εμπόριο.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ZeppHealth, που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά των Smart και Sport Watches, είχε ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι πως θα ίδρυε ένα νέο κέντρο R&D τεχνολογίας ημιαγωγών και σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων στην Ελλάδα. Η θυγατρική της WhaleMicro στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το φθινόπωρο, με επικεφαλής το έμπειρο στέλεχος, Νίκο Μοσχόπουλο. Η Zepp Health μέσω της θυγατρικής της, WhaleMicro, επενδύει στην Ελλάδα και ιδρύοντας το κέντρο R&D, στοχεύει τόσο στην πρόσληψη των καλύτερων ταλέντων της περιοχής όσο και στην καθιέρωση της παρουσίας της στη χώρα ως εταιρεία που καινοτομεί.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τη Meta για την προκαταρκτική της άποψη ότι η εταιρεία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό στις αγορές διαδικτυακών μικρών αγγελιών. Η Επιτροπή διαπιστώνει προκαταρκτικά ότι η Meta κατέχει δεσπόζουσα θέση πανευρωπαϊκά στην αγορά προσωπικών κοινωνικών δικτύων, καθώς και στις εθνικές αγορές διαδικτυακών διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Επιτροπή προσάπτει στη Meta ότι συνδέει τη διαδικτυακή υπηρεσία μικρών αγγελιών Facebook Marketplace με το Facebook, το προσωπικό κοινωνικό της δίκτυο. Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι η Meta επιβάλλει αθέμιτους εμπορικούς όρους στους ανταγωνιστές της πλατφόρμας Facebook Marketplace προς όφελός της.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Ο Γιάννης Παπαβασιλείου -που ίσως θυμάστε ως οικονομικό διευθυντή στην Alapis- αναλαμβάνει καθήκοντα εκτελεστικού μέλους στον όμιλο Intracom, του Σ. Κόκκαλη. Παράλληλα, είναι μέλος του ΔΣ της Real Consulting του Ν. Βαρδινογιάννη. Άμα είσαι “παίκτης” σε θέλουν όλοι μαζί τους! Για να αφήσεις καλό όνομα δεν έχει σημασία η φανέλα που φοράς, αλλά η μπάλα που παίζεις!
 • Το βραβείο R&D Manager of the Year 2022 απέσπασε ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της Samsung Electronics Hellas και συνιδρυτής της Innoetics. Πέντε χρόνια μετά την εξαγορά της Innoetics από τη Samsung, η διοργάνωση των βραβείων Manager of the Year τίμησε τον Αιμίλιο Χαλαμανδάρη για την καινοτόμo επιστημονική προσέγγιση, τις ηγετικές ικανότητες και τη σημαντική συνεισφορά του στη διαρκή πρόοδο και εξέλιξη του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Samsung Electronics Hellas.
 • Οι τρεις πιο περιζήτητες ειδικότητες στον κλάδο ΤΠΕ είναι ο προγραμματισμός με ποσοστό 78%, η κυβερνοασφάλεια (54%) και η αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων (48%).
 • Twitter: Ο Elon Musk αναγγέλλει πως παραιτείται από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter. Όπως γνωστοποίησε, σκοπεύει να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης μόλις «βρει κάποιον αρκετά παλαβό» για να τον αντικαταστήσει, εξηγώντας πως κατόπιν θα επικεντρωθεί στη διεύθυνση των ομάδων «μηχανικών λογισμικού και των εξυπηρετητών». Μα τώρα πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι θα βρει κάποιον «πιο παλαβό»; Αμφιβάλλουμε!
20221221-135318

ΕΙΠΑΝ:

 • «Έχουμε 5.000 νέες συνδέσεις TV κάθε μήνα από τον Ιούνιο και μετά. Πάμε πολύ καλά για να φτάσουμε σύντομα τις 200.000 συνδρομές.»
  Χάρης Μπρουμίδης, CEO, Vodafone
 • «Το 2014 κάναμε το πρώτο βήμα στην αυτόνομη οδήγηση με το πρόγραμμα για το λεωφορείο χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα. Σήμερα, συνεχίζουμε ακόμη πιο αποφασιστικά, καθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων αυτόνομης οδήγησης στη χώρα μας. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην κορυφή στην Ευρώπη και παγκόσμια στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της αυτόνομης οδήγησης, διαμορφώνοντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη λειτουργία του μεγαλύτερου μήκους πιλότου σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον στον Δήμο Τρικκαίων.»
  Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
600x600 save the date 21-12-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
H OnePlus, μια από τις πιο γνωστές κατασκευάστριες εταιρείες στην Κίνα πρόσφατα γιόρτασε τα 9α γενέθλια από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία της και οι υπεύθυνοι της προχώρησαν σε μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν τα μελλοντικά της σχέδια.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό η OnePlus αναμένεται μέσα στο 2023 να συσφίξει την σχέση της με την Oppo, με τις δύο εταιρείες να ακολουθούν μια dual-brand φιλοσοφία και πολιτική.
Όπως έγινε γνωστό, η Oppo πρόκειται να επενδύσει 1.43 δισεκατομμύρια δολάρια στην OnePlus εντός μια περιόδου τριών ετών.
Αυτή η στρατηγική τοποθετεί την OnePlus ως ένα brand που θα κάνει focus στην παραγωγή νέων ισχυρών flagship, με την παραπάνω ενίσχυση ουσιαστικά να επιτρέπει στην OnePlus να διατηρεί μια καθαρά value for money προσέγγιση στα προϊόντα της.
Στο πλαίσιο της γενικής αναδιοργάνωσης που αφορά στη συνεργασία των δύο κορυφαίων κατασκευαστριών, όλα τα προϊόντα της OnePlus θα πωλούνται από εδώ και εξής online στην περιοχή της Κίνας, σημαίνοντας ουσιαστικά και μια επιστροφή στις ρίζες για την δημοφιλή εταιρεία.
Ωστόσο, σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος μιας συσκευής, οι πελάτες της θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα physical καταστήματα και τα service centers της Oppo.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα online καταστήματα της Oppo στην Κίνα, ήδη πωλούν προϊόντα και αξεσουάρ της OnePlus.
cl8-sept-2019-600x80
Το πραγματικό smartwatch πιεσόμετρο HUAWEI WATCH D, για παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης, αλλά και ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG), με πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασε επιτέλους και στην Ελλάδα!
Oι χρήστες μπορούν με ευκολία να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση σε πραγματικό χρόνο απλά με ένα κοίταγμα στον καρπό τους!
Το HUAWEI WATCH D όμως δεν είναι μόνο ένας αισθητήρας μέτρησης της αρτηριακής πίεσης ή μια συσκευή παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού. Πρόκειται για ένα πλήρως λειτουργικό smartwatch το οποίο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πολύ εξελιγμένου έξυπνου ρολογιού, όπως: επιστημονική παρακολούθηση ύπνου, μέτρηση επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, ανίχνευση θερμοκρασίας, ενώ είναι εξοπλισμένο και με περισσότερες από 70 λειτουργίες προπόνησης.
Όσον αφορά την ακρίβεια της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, χάρη στον αισθητήρα πίεσης υψηλής ανάλυσης, το κύκλωμα ελέγχου πίεσης ανάδρασης και τον αεραγωγό χαμηλής ροής του HUAWEI WATCH D, οι μετρήσεις έχουν τα μικρότερα περιθώρια σφάλματος, επιτρέποντας μέτρηση της πίεσης οποτεδήποτε και οπουδήποτε.
Το HUAWEI WATCH D είναι εξοπλισμένο και με αισθητήρα ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG) υψηλής ακρίβειας, με πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που υποστηρίζει την καταγραφή δεδομένων της λειτουργίας της καρδιάς και δημιουργία αναφορών, ενώ υπενθυμίζει στους χρήστες να κάνουν μέτρηση μόλις εντοπιστεί μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Όπως ήδη θα γνωρίζετε o Elon Musk ολοκλήρωσε πρόσφατα την εξαγορά του αιώνα, προσθέτοντας και το Twitter κάτω από την ομπρέλα των επιχειρήσεων του.
Παρόλα αυτά, λόγω της ιδιαίτερης φύσης και του ιδιόρρυθμου (και ενίοτε εκκεντρικού) χαρακτήρα του Musk αρκετοί ήταν οι παλαιότεροι χρήστες του Twitter, οι οποίοι αντέδρασαν στο τολμηρό πλάνο του ζάμπλουτου entrepreneur.
Για αυτό δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να κουνήσουν μαντήλι στο Twitter και να τραβήξουν προς άλλες πολιτείες.
Μία εξ’ αυτών ήταν και το Mastodon, το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική «αποκεντρωμένη» πρόταση στο Twitter, το οποίο διέπεται από την ίδια ακριβώς φιλοσοφία.
Τα νούμερα του «εναλλακτικού» Twitter όπως ονομάζεται το Mastodon πραγματικά εκτοξεύτηκαν, καθώς από τους 300.000 users που είχε το διάστημα περίπου του Οκτωβρίου (πριν ολοκληρωθεί η εξαγορά της δημοφιλούς SoMe πλατφόρμας από τον Musk) έφτασαν στους 2.5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον περασμένο Νοέμβριο.
Το Mastodon πρόκειται για μια πρόταση, η οποία ξεφεύγει από στενές παρεμβάσεις τρίτων, χαρίζοντας μεγαλύτερη ελευθερία στο λόγο και στην έκφραση του χρήστη.
Άλλα alternatives που το τελευταίο χρονικό διάστημα γνωρίζουν ιδιαίτερη απήχηση είναι επίσης τo Post και το Hive που δείχνουν κι εκείνα με τη σειρά τους να ανεβάζουν διαρκώς τις μετοχές τους, όσο περνάει ο καιρός.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το Twitter απειλείται, καθώς παρά τις παλινωδίες και τα «γραφικά» tweets του Musk, στο τελευταίο poll που ανέβασε, ψήφισαν περισσότεροι από 17.5 εκατομμύρια χρήστες.
600x80 banner 21-12-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin