weekly D 21-1-22 sent

Laissez faire laissez passer

Πήρε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιο της ΕΕΤΤ για απελευθέρωση των τιμών λιανικής διάθεσης συνδέσεων FTTH.
Έτσι πλέον ο ΟΤΕ δεν θα έχει υποχρέωση να ζητά την έκκριση της ΕΕΤΤ για τα πακέτα του με την υπηρεσία FTTH, πριν κυκλοφορήσουν.
Το αποτέλεσμα θα είναι ότι ο ΟΤΕ, που κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα των υποδομών, θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει ελεύθερα και χωρίς την έγκριση της ΕΕΤΤ, τις τιμές λιανικής για συνδέσεις οπτικής ίνας στο σπίτι. Φυσικό επακόλουθο θα είναι, ότι η Cosmote θα φροντίσει να περάσει τμήμα του κέρδους στην κατανάλωση, χαμηλώνοντας τις τιμές.
Το σκεπτικό της ΕΕΤΤ είναι ότι, οι φθηνότερες τιμές θα αυξήσουν τη ζήτηση για FTTH, ενώ οι Vodafone και Nova, χωρίς την προστασία της ρύθμισης, θα αναγκαστούν να επιταχύνουν την κατασκευή ιδιόκτητων υποδομών οπτικών ινών, ώστε να «βγουν» και εκείνοι στην αγορά λιανικής με ανταγωνιστικές τιμές απέναντι στον ΟΤΕ.
Βέβαια από την πλευρά τους, Vodafone και Nova, αντιδρούν, βλέποντας ότι ο ΟΤΕ διαθέτει προβάδισμα στις υποδομές, το οποίο θα εκμεταλλευτεί δεόντως, καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς και φροντίζοντας να «κλειδώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα τους συνδρομητές του.
Στο Μέγαρο βέβαια υπάρχει έκδηλη ικανοποίηση, αφού βλέπει ότι για κάποιο διάστημα θα «παίζει μόνος του» στην αγορά, ενώ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι, τα δίκτυα FTTH είναι μια καινούργια τεχνολογία που ξεκινάει από το μηδέν και κανείς δεν έχει «ιστορικό προβάδισμα».
Στελέχη του, τονίζουν ακόμη, ότι η αγορά είναι ανοιχτή, και όποιος θέλει μπορεί να επενδύσει.
Η άρση της ρύθμισης πάντως, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ είναι ένα προσωρινό μέτρο που αποσκοπεί να δώσει ώθηση τόσο στην προσφορά, όσο και στη ζήτηση, μέχρι τουλάχιστον να χτιστεί μία κρίσιμη μάζα συνδέσεων FTTH, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη προστιθέμενη αξία και να ξεκινήσει ένας αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος απόδοσης.
Όλο αυτό μου θύμισε μία ιστορία:
Όταν ο Ναστραντίν Χότζας έγινε δικαστής, ήρθανε και τον βρήκανε δύο αντίδικοι. Άκουσε τον πρώτο με προσοχή, κούνησε το κεφάλι και του είπε: «Δίκιο έχεις». Άκουσε και τον δεύτερο, που έλεγε τα ακριβώς αντίθετα, κούνησε το κεφάλι και είπε και σ’ αυτόν: «Δίκιο έχεις». Ένας τρίτος φώναξε: «Μα, δεν είναι δυνατόν να έχουν και οι δύο δίκιο!». Είπε ο Χότζας: «Κι εσύ δίκιο έχεις». Αυτοί είναι φίλοι μου η πραγματικότητα: Η αλήθεια δεν είναι μία και μονοσήμαντη…
vodafone-fiber-optics

Red Fiber

Τον δρόμο που χάραξε η Nova-Wind με τη δημιουργία της Hellenic Fiber, ακολουθεί και η Vodafone.
Ο σκοπός ίδρυσης της θυγατρικής είναι οι κόκκινοι να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία, κάνοντας κινήσεις εξασφάλισης χρηματοδότησης για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, από διάφορες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ στελέχη της εταιρείας δεν αποκλείουν μελλοντικά και μετά την απόκτηση υπεραξίας των υποδομών, αυτές να πουληθούν.
Η εταιρεία θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα στον στρατηγικό σχεδιασμό του ελληνικού κλάδου του βρετανικού ομίλου.
Το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone Ελλάδος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, και προβλέπει την κατασκευή συνολικά 300 χιλιάδων συνδέσεων FTTH και 500 χιλιάδων FTTC (οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες) στις περιοχές Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, Ιωαννίνων, Βέροιας και Κοζάνης.
Αμέσως μετά, το επενδυτικό πλάνο προβλέπει τη μετατροπή όλων των συνδέσεων FTTC σε FTTH, έχοντας η εταιρεία εξασφαλίσει περισσότερους πόρους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι ώστε να δημιουργηθεί το δυσκολότερο και πιο χρονοβόρο τμήμα, που δεν είναι άλλο από το last mile.
Σε έναν άλλο τομέα που τα έργα έχουν πάρει φωτιά για τη Vodafone, είναι η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.
Στο Αιγαίο, έχει ολοκληρωθεί η πόντιση και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες προσαιγιάλωσης.
Στο Ιόνιο απομένουν οι αδειοδοτικές εκκρεμότητες. Όπως όλα δείχνουν, και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, η επόμενη τουριστική σεζόν θα βρει πλήρως διασυνδεμένα δέκα νησιά.
Όλα αυτά, εν μέσω μίας πληθωριστικής καταιγίδας που πλήττει την παγκόσμια αγορά και ασκεί τεράστιες πιέσεις στους παρόχους, τόσο στον τομέα της ενέργειας και του εξοπλισμού, όσο και στη συμπίεση των εξόδων εκ μέρους των καταναλωτών.
Digital-600x80-d
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Μύρισε Χριστούγεννα…

Χαιρόμαστε που σας άρεσε η νέα μορφή του Weekly Telecom. Όλα πλέον είναι τακτοποιημένα σε ενότητες, κάθε είδηση έχει την εταιρεία την οποία αφορά και στο τέλος τα σχόλια, όταν υπάρχουν, είναι με πλάγια γράμματα. Και οι βελτιώσεις συνεχίζονται!
Τα ενθαρρυντικά σας σχόλια και το “keep running” που ήταν το κεντρικό σύνθημα όλων των μηνυμάτων μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε. Keep reading λοιπόν και όπως γράφουμε συνήθως στο τέλος “τα καλύτερα έρχονται”!
Ο Γιάννης Μπρατάκος το είπε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: Έχουμε εξασφαλίσει και αξιοποιούμε το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο, στην ιστορία της χώρας: Το νέο ΕΣΠΑ, τη νέα ΚΑΠ, το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα ανέλθουν σε επίπεδο ρεκόρ, στα 12 δισ. ευρώ το 2023. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω των οποίων, τη χρονιά που έρχεται, θα εισρεύσουν συνολικά 15,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Πως το είχε πει να δεις ο Clinton πριν 20 χρόνια; Α, ναι, “It's the economy stupid”!
Ο Χάρης της Vodafone ξεσπάθωσε στην εκδήλωση και δεν μάσησε τα λόγια του. Με την ευθύτητα που τον διακρίνει αναφέρθηκε στο θέμα των τιμαριθμικών αναπροσαρμογών στα τιμολόγια -κάτι που έχουν ζητήσει και επιθυμούν διακαώς όλοι οι πάροχοι. Έδωσε μάλιστα στοιχεία της Efficient, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο ΔΤΚ στη χώρα μας YoY αυξήθηκε κατά 11,3%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις τηλεπικοινωνίες υποχώρησε 2%. Αναφέρθηκε στο κόστος της ενέργειας αλλά και σε αυτό το πρώτων υλών, με πιο χαρακτηριστικό την αύξηση κατά 70% στις οπτικές ίνες. Και επειδή του αρέσει να μιλάει με νούμερα, ανέφερε ότι από το 2012, ενώ η κίνηση δεδομένων (data) στο δίκτυο κινητής έχει αυξηθεί κατά 6.500%, το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) έχει μειωθεί κατά 57% στα συμβόλαια και σχεδόν κατά 40% συνολικά στο σύνολο των πελατών της Vodafone. Οι “αναπροσαρμογές” πάντως θα γίνουν, αλλά όχι φέτος…
Το βραβείο της καλύτερης διαφήμισης της χρονιάς μας το φύλαγε η Cosmote για το τέλος. Το σποτάκι με τον Αι -Βασίλη, τα γεννητούρια και την ατάκα “ότι δώρο κι αν περιμένετε φέτος σας ευχόμαστε να κάνει τα Χριστούγεννά σας να είναι μαγικά” τα σπάει. Μπράβο! Μας θύμισε τις παλιές καλές και δημιουργικές εποχές της διαφήμισης.
Μπράβο θα πρέπει πάρει και ο Κωτσόβολος. Γιατί, όχι μόνο παίρνει πίσω την παλιά ηλεκτρική συσκευή σας, αλλά της δίνει νέα ζωή και την προσφέρει σε μια οικογένεια που έχει ανάγκη. Πραγματικά μας εντυπωσιάζει κάθε φορά και περισσότερο. Με απλές, πρακτικές και ανθρώπινες λύσεις. Ένα μπράβο είναι λίγο, πολύ λίγο... Πολλά μπράβο λοιπόν!
Αλλά και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ δεν πάει πίσω. Κάτι μεγάλο θα «Payzy» τα Χριστούγεννα που… δεν παίζεται!
Κινητικότητα και στο χώρο των παραδόσεων. Το Πλαίσιο ανακοίνωσε ότι παραδίδει μετά τις 5 το απόγευμα, που σημαίνει ότι επεκτείνει το ωράριο της παράδοσης την ίδια μέρα.
Και η απάντηση του Κωτσόβολου, ήταν να ανακοινώσει τη συνεργασία με τη Wolt, ώστε να κάνει παραδόσεις σε 60 λεπτά!!! Ανταγωνισμός HighWoltage!
Αυτά για την ώρα. Stay tuned γιατί τα καλύτερα έρχονται!
COSMOTE Xmas 22 Banner_600x80_Revised1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Vodafone: Την ίδρυση θυγατρικής στην οποία θα μεταφερθούν τα δίκτυα οπτικών ινών έχει αποφασίσει η Vodafone Ελλάδος, προκειμένου να επιταχύνει τις επενδύσεις της. Όπως είπε ο Χάρης Μπρουμίδης, η προς ίδρυση θυγατρική, έχοντας μεγαλύτερη ευελιξία, θα είναι ευκολότερο να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, από διάφορες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μελλοντικά, δεν αποκλείεται και να πουληθεί αποφέροντας υπεραξίες. Οι επιχειρήσεις είναι ένα παιχνίδι και τα κέρδη είναι ο τρόπος που μετράμε το σκορ! Λέτε το επόμενο βήμα να είναι η…fiber Victus;
 • Το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone Ελλάδος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται το 2025 και μέχρι τότε η εταιρεία θα έχει κατασκευάσει συνολικά 850 χιλ. συνδέσεις με FTTH (300 χιλ.) και FTTC – οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες (550 χιλ.) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη. Στη συνέχεια το επενδυτικό πλάνο προβλέπει τη μετατροπή όλων των συνδέσεων FTTC σε FTTH, με δεδομένο ότι η εταιρεία θα έχει εξασφαλίσει περισσότερους πόρους. Όταν οι επενδύσεις τρέχουν σε ρυθμούς fiber…
 • Επιπλέον, η Vodafone προχωρά το έργο των υποθαλάσσιων καλωδίων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Στο Αιγαίο, έχει ολοκληρωθεί η πόντιση και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες προσαιγιάλωσης. Στο Ιόνιο απομένουν οι αδειοδοτικές εκκρεμότητες. Εκτός απροόπτου, η επόμενη τουριστική σεζόν θα βρει πλήρως διασυνδεδεμένα με το νέο καλώδιο 10 νησιά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των νησιών. Όπως έχει πει και ο P. Kotler “Οι καλές εταιρείες ικανοποιούν ανάγκες. Οι μεγάλες εταιρείες δημιουργούν αγορές”.
 • Cosmote: Νέα προγράμματα Cosmote BUSINESS GIGAMAX με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, παροχές, αλλά και εργαλεία παραγωγικότητας προσφέρει η Cosmote σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις. Κύριο χαρακτηριστικό των νέων προγραμμάτων (Standard, Value, Advanced, Ultimate, Ultimate Plus) είναι o πρωτοποριακός συνδυασμός αδιάλειπτης συνδεσιμότητας, ομιλίας χωρίς όρια και διαθεσιμότητας ψηφιακών εργαλείων ενίσχυσης της παραγωγικότητας & της συνεργασίας.
 • Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στα προγράμματα Advanced, Ultimate και Ultimate Plus παρέχονται δωρεάν άδειες προγραμμάτων Microsoft 365 για την αδιάλειπτη λειτουργία της επιχείρησης από παντού. Ακόμα, όσοι ταξιδεύουν εκτός Ε.Ε. με τα νέα Cosmote BUSINESS GIGAMAX Ultimate & Ultimate Plus απολαμβάνουν δωρεάν περιαγωγή με τα ενσωματωμένα Cosmote Travel Pass τις ημέρες που θα επιλέξουν.
 • Τα νέα προγράμματα διαθέτουν απεριόριστα λεπτά ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα, περισσότερα data, καθώς και την υπηρεσία Data Boost που παρέχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης απεριόριστων δεδομένων για 24 ώρες, χωρίς να καταναλώνονται τα υφιστάμενα data του προγράμματος.
 • Nueva Nova: Στις αρχές της επόμενης χρονιάς -πολύ αρχές λέμε- αναμένεται η παρουσίαση της Νέας Nova (μετά τη συγχώνευση με τη Wind). Να αναμένετε και καταιγισμό προτάσεων και πακέτων… Για την ώρα οι τεχνικοί δουλεύουν ασταμάτητα για να περάσουν τα data billing & customer care της Nova στο σύστημα της Wind, που θα χρησιμοποιηθεί τελικά. Το New Year Resolution, περιλαμβάνει σταθεροποίηση στη 2η θέση. Ίδωμεν!
 • Euroleague: Αν μάλιστα προκύψει και συμφωνία για τα δικαιώματα της Euroleague -που κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι κοντά και μάλιστα για 3+2 έτη- ο νέος χρόνος θα ξεκινήσει με χαρές, πανηγύρια και…τρίποντα! Βέβαια υπάρχει και αντίπαλο δέος στο γήπεδο. Ρωτήστε κάποιον… Ολυμπιακό, να σας πει πόσα ματς χάθηκαν στο 90+. Αν πάντως κλείσει η δουλειά, κάτι που θα φανεί οσονούπω, θα είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία της νέας Nova!
 • Nova Business: Με την προσδοκία να αναλάβει τμήμα των έργων, συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και αυτών του ιδιωτικού τομέα ο Όμιλος Βαρδινογιάννη εισέρχεται στα έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
 • Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις του Ομίλου Βαρδινογιάννη με τη Nova, τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, θυγατρική της United Group, και η οποία έχει ήδη συμμετοχή σε έργα που προκηρύσσει η Κοινωνία της Πληροφορίας, δραστηριότητα που έχει ξεκινήσει η Wind (η οποία συγχωνεύεται με τη Nova). Βέβαια, ξαφνικά το θέμα πάει να γίνει “γαργάρα” και από Real και AVE το διαψεύδουν. Αλλά, όπου υπάρχει καπνός και τόσες άλλες συνεργασίες…
 • Ανατιμήσεις εν όψει; Είχαμε συνηθίσει, στο “καλάθι” του τιμάριθμου, ότι όλα ανεβαίνουν εκτός από το τηλεπικοινωνιακό κόστος που είχε διαρκείς μειώσεις. Αλλά μάλλον η εξίσωση δεν βγαίνει πλέον. Και οι τρεις πάροχοι, βλέπουν τα Excel να κοκκινίζουν και τουλάχιστον οι δύο (OTE & Vodafone) έκαναν την πρώτη κίνηση, υποβάλλοντας το αίτημα προφορικά στην ΕΕΤΤ. Το ποσοστό αύξησης που ζητήθηκε, ήταν στο ύψος του τιμάριθμου και χρησιμοποιήθηκε ο όρος “αναπροσαρμογή” που εκφράζει καλύτερα τη συγκεκριμένη ανάγκη. Η απάντηση ήταν ένα μεγάλο “όχι” σε στυλ Ιωάννη Μεταξά. Ανάλογη απάντηση πήραν οι πάροχοι και σε σχετικό αίτημα προς το υπουργείο. Μπορείτε άλλωστε να φανταστείτε από τώρα τα σχετικά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αν έλεγαν “ναι”.
 • Το πρόβλημα μοιάζει άλυτο. Ο Χάρης Μπρουμίδης στην πρόσφατη εκδήλωση της εταιρείας, ανέφερε ότι μόνο στην εταιρεία του το ενεργειακό κόστος για το 2022 έφτασε τα 60 εκατ. ευρώ κι ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν αυξήσεις στις χρεώσεις. Επισήμανε ότι οι οπτικές ίνες έχουν ανατιμηθεί 70% σε ένα χρόνο κι αν δεν γίνουν αυξήσεις τότε μοιραία θα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού ή περικοπές στις επενδύσεις. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο. Οπότε χρονικά οι αναπροσαρμογές στις τηλεπικοινωνίες ίσως γίνουν μαζί με τις αναπροσαρμογές στα διόδια. Πότε; Μα, μετά τις εκλογές! Βλέπετε, δεν μπορεί να έχει κανείς εσαεί και την πίτα των ακριβών επενδύσεων σωστή και τον σκύλο του τιμαρίθμου χορτάτο…
 • Ράδιο - TV: Και ενώ ο Flash της τριανδρίας, αναζητά συχνότητα και δεν θα αργήσετε να δείτε τη λάμψη του, η κυβέρνηση έχει κολλήσει περισσότερο από όσο θα έπρεπε στο θέμα της διάταξης που απαγορεύει στους παίκτες της συνδρομητικής τη δραστηριοποίηση τους στην ελεύθερη τηλεόραση. Από τη μία η United και από την άλλη οι… united καναλάρχες. Να μην τους στεναχωρήσουμε βεβαίως - βεβαίως. Εκλογές έρχονται!
 • OTE - Vodafone: Είναι κοινό μυστικό ότι ο ΟΤΕ ήταν σε συζητήσεις με τη Vodafone για την πώληση της Telecom Mobile Romania. Ωστόσο, λίγο το γεγονός ότι θα προέκυπταν καθυστερήσεις λόγω εμπλοκής της τοπικής αρχής ανταγωνισμού (αφού αυτό θα σήμαινε ότι τα τέσσερα δίκτυα θα γίνονταν τρία), λίγο η αλλαγή ηγεσίας στη μητρική εταιρεία της Vodafone, μάλλον απομακρύνουν τη συμφωνία… Και αν σας παραξενεύει ακόμα το ενδεχόμενο μίας τέτοιας συμφωνίας θα σας θυμίσουμε ότι “κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί μόνος του”. Ισχύει και για εταιρείες… A, και για να μην ξεχνιόμαστε: συζητήσεις παίζουν και με την United Group!
 • TV - Πειρατεία: Εξαρθρώθηκε, μετά από διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι από τις παράνομες πράξεις τους, που έλαβαν χώρα τα τελευταία έξι χρόνια, ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ περίπου, ενώ η ζημία που προκάλεσαν στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών internet και τηλεόρασης αλλά και στο Δημόσιο ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ. Ξαναδιαβάστε το: έβγαλαν 2 εκατομμύρια! Και προφανώς, πιάστηκαν με τις... βαλίτσες στα χέρια…
 • Vodafone TV: Οι «κόκκινοι» επεκτείνουν δυναμικά το κομμάτι της Vodafone TV, όπου έχουν αποκτήσει μία διόλου αμελητέα συνδρομητική βάση, καθώς προχωρούν σε επέκταση της συνεργασίας με το HBO και τη Warner. Για το HBO Max μάλλον θα περιμένουμε, γιατί οι Αμερικανοί άλλαξαν τα πλάνα τους. Πάντως, το δυνατό χαρτί ήταν το Disney+ που έδωσε μεγάλη ώθηση. Συγκεκριμένα, 70.000 συνδρομές στο Disney+ μέσω της Vodafone, δεν το λες και μικρό νούμερο. To λες, το απόλυτο win - win!
 • Action 24: Ρωτούσα συνάδελφο δημοσιογράφο πως του φαίνεται το Action 24 και η απάντηση που πήρα ήταν σαφής: Action εστί! Αυτό ισχύει μάλλον και ομιλικά, γιατί και η INTRAKAT “γύρισε το ματσάκι”, μπαίνει σε κερδοφόρα τροχιά και μόλις πέσουν τα χρήματα της ΑΜΚ αρχίζουν οι εξαγορές…
 • Netflix: Κάτι φήμες θέλουν το «Έτερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια (μια παραγωγή της Cosmote TV) να μπαίνει και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα του Netflix. Μετά το maestro (που ξεκινά σήμερα στην πλατφόρμα), έτερος για Netflix;
 • 5G Corridors: Μπορεί το έργο να “κόπηκε” από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά δεν κόπηκε η φόρα του. Στις προθέσεις είναι να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτηθεί με 150-200 εκατ. Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή του θα προκύψουν οφέλη 2,3 δισ. μέχρι το τέλος της 10ετίας. Θυμίζουμε ότι το έργο αφορά αυτόνομα οχήματα και θα καλύπτει όλες τις εθνικές οδούς. Τελικά, είναι να μη βάλει κάτι στο μυαλό του ο υπουργός Κυριάκος ο οποίος δήλωσε σχετικά: “Το έργο είναι πρωτοποριακό και θα υλοποιηθεί οπωσδήποτε μέσω ΕΣΠΑ, γιατί θα ενώσει π.χ. το λιμάνι του Πειραιά με τα σύνορα”. Πως λέμε my way is the highway?
 • Κωτσόβολος: Για μία ακόμη φορά μας εντυπωσιάζει με τις φρέσκες ιδέες της. Συγκεκριμένα παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη καμπάνια της και μας καλεί να κάνουμε τη δική μας «Καλή Πράξη» μέσω του προγράμματος «Δεύτερο Σπίτι», δωρίζοντας τις συσκευές που δεν χρειαζόμαστε σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Το πρόγραμμα «Δεύτερο Σπίτι» της Κωτσόβολος, που φέτος ενισχύεται μέσα από τη συνεργασία της με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα της εταιρείας που στόχο έχουν να προσφέρουν μία Καλύτερη Ζωή σε όλους τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται, όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά όλο τον χρόνο. Τελικά, στην Κωτσόβολος το μυαλό τους κατεβάζει ιδέες όπως οι αγελάδες το γάλα!
 • Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή: Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είχαν κολλήσει τα SMS του προγράμματος «ανακυκλώνω, αλλάζω συσκευή». Τα λεφτά υπάρχουν! Η επιπλέον ενίσχυση ύψους 140 εκατ. ευρώ, που θα δώσει χαρά σε περίπου 137 χιλιάδες επιλαχόντες του προγράμματος, έχει δρομολογηθεί κι έχουν τακτοποιηθεί οι τεχνικές εκκρεμότητες αλλά μετά κολλήσαμε στις υπογραφές. Η αγορά και οι δικαιούχοι περιμένουν… H γραφειοκρατία υπερασπίζεται το status quo για πολύ καιρό αφότου το quo έχει χάσει το status του… Και τη σοβαρότητά του θα συμπληρώναμε.
 • Πλαίσιο: Μείωση σε βασικά μεγέθη της εταιρείας για το εννεάμηνο. Συγκεκριμένα, εμφάνισε, YoY, μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών εφαρμογών κατά 17,6%, ενώ χαμηλότερες είναι και οι πωλήσεις ειδών τηλεφωνίας (-17%) και λευκών συσκευών (-22%). Ο Γιώργος το αποδίδει στην καθυστερημένη έναρξη της Ψηφιακής Μέριμνας Ι & ΙΙ και του Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή. Αφαιρώντας την επίδρασή τους οι πωλήσεις θα ήταν αυξημένες κατά 1,63%. Ένα από τα πρώτα πράγματα που διδάσκονται στα εισαγωγικά μαθήματα στατιστικής, είναι ότι η συσχέτιση δεν σημαίνει απαραίτητα και αιτιότητα. Μιλώντας για το Πλαίσιο, ανέλαβε την προμήθεια tablets για τους τεχνικούς πεδίου του ΔΕΔΔΗΕ αντί 945.000 ευρώ. Άμα έχεις ρεύμα…
 • ΔΕΗ: Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A. για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία. Οι διαπραγματεύσεις και το due diligence θα κρατήσουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Λέτε να δούμε μία ΔΕΗ και πασών των Βαλκανίων; Και αυτό θα περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια, τηλεπικοινωνίες ή και smart cities που είναι δυνατή η ρουμάνικη εταιρεία; Γιατί τρώγοντας έρχεται η όρεξη… Αi vazut PPC? (Είδες η ΔΕΗ στα…ρουμάνικα)!
 • Grid Telecom: Έναν από τους κλάδους του καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών, υπό την ονομασία 2Africa, το μεγαλύτερο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή, αποτελεί η επένδυση που εκκινεί από την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, σε συνεργασία με την Telecom Egypt, κορυφαίο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Αιγύπτου, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης προχθές στο Κάϊρο.
 • Το 2Africa, συνολικού μήκους 45.000 χλμ., κάνει τον γύρο ολόκληρης της Αφρικής, περνά από χώρες της Ασίας όπως το Ιράν και η Ινδία και τις ενώνει με Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Ιδιοκτήτες του είναι οι China Mobile, MTN, Meta (Facebook), Orange, Saudi Telecom, Telecom Egypt, Vodafone και WIOCC.
 • Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς κάθε χιλιόμετρο υποθαλάσσιου καλωδίου, στοιχίζει περίπου 50 χιλ. ευρώ. Βάσει αυτής της εκτίμησης το 2Africa αποτελεί συνολική επένδυση 2,250 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη ελληνικού ενδιαφέροντος διακλάδωση του 2Africa θα συνδέσει την Κρήτη ανατολικά με το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία και τη Μασσαλία στη Γαλλία. Τελικά η λογική της Grid Telecom είναι απλή: Μην ψάχνεις βελόνα στ΄άχυρα. Αγόρασε όλη τη θημωνιά!
 • CES: Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, η φετινή CES (Consumer Electronics Show) έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου μήνα στο Λας Βέγκας. Αλλά το 5G σχεδόν απουσιάζει από το πρόγραμμα του συνεδρίου. Από τα εκατοντάδες πάνελ και συνεδρίες στην ατζέντα, ένα πολύ μικρό σύνολο θα εστιάσει ειδικά στο 5G και στις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, κανένα κορυφαίο στέλεχος που δραστηριοποιείται γύρω από το 5G δεν έχει προγραμματιστεί να μιλήσει. Σε όποιον βαθμό και αν ισχύουν αυτές οι αναφορές, προκαλούν σκέψεις. Και είναι σαφές πως η υπερπροβολή του 5G ως κάτι που «θα αλλάξει τον κόσμο», μάλλον στοίχισε στη σημερινή του εικόνα - μαζί με την απουσία killer apps για τους καταναλωτές. Τελικά μάλλον ισχύει ότι οι μονές γενιές 1G-3G-5G ανοίγουν το δρόμο και οι ζυγές 2G-4G-6G αλλάζουν τον κόσμο!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • 3D printing: Αρχίσαμε να... τυπώνουμε σπίτια και στην Ελλάδα! Το πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωμένο σπίτι από σκυρόδεμα στην Ελλάδα «τυπώνεται» στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με τις εταιρείες Sika Hellas, Cos Hellas Ltd και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η κοινοπραξία ανέπτυξε, παρήγαγε και λειτούργησε με επιτυχία τον πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωτή για κατασκευή στην χώρα μας, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου 3BUILD. Η γνώση οδηγεί την καινοτομία, η καινοτομία οδηγεί την παραγωγικότητα και η παραγωγικότητα οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη!
 • Drones: Πεδίο δόξης λαμπρό στην αγορά των drones βλέπει η Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή αγορά drones εκτιμάται ότι, με τη θέσπιση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, θα μπορούσε έως το 2030 να ανέλθει σε €14,5 δισ., με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12,3%, δημιουργώντας 145.000 νέες θέσεις εργασίας. Από το 2003, η Ε.Ε. έχει επενδύσει σχεδόν 980 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ή τη χρήση drones για καινοτόμες εφαρμογές, ενώ στο πλαίσιο των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, έχει χρηματοδοτήσει 320 έργα, που αφορούν drones. Η αγορά Β2Β για UAVs αναπτύσσεται ταχύτατα. The Game of Drones!
 • Η Check Point Software Technologies δημοσίευσε τον πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για το Νοέμβριο του 2022. Αυτό το μήνα παρατηρούμε την επιστροφή του Emotet, ενός φιλόδοξου κακόβουλου λογισμικού Trojan που έκανε ένα σύντομο διάλειμμα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Τη μετακίνηση του Qbot στην τρίτη θέση για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, με παγκόσμια επίπτωση 4%, ενώ υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των επιθέσεων Raspberry Robin, ενός εξελιγμένου worm που συνήθως χρησιμοποιεί κακόβουλες μονάδες USB για να μολύνει μηχανήματα.
 • Apple - Cyber Stalking: Με την υπόθεση των γυναικών που μήνυσαν την Apple για παρακολούθηση μέσω AirTags να βρίσκεται στην επικαιρότητα, ο Vladimir Dashchenko, Security Evangelist στην Kaspersky, αναλύει το ευρύτερο τοπίο σχετικά με τα ζητήματα απορρήτου που προκύπτουν από τα wearables και τις έξυπνες συσκευές και μοιράζεται μερικές προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των χρηστών τους.
 • Το πρόβλημα του cyber stalking έχει αποκτήσει παγκόσμια διάσταση και επιδεινώνεται κάθε χρόνο, με τα έξυπνα gadget και τα wearables να μετατρέπονται, δυστυχώς, σε μέρος του προβλήματος. Οι συγκεκριμένες έξυπνες συσκευές δεν σχετίζονται μόνο με την ανησυχητική τάση «φυσικών» απειλών όπως η διπλή χρήση, αλλά και με ψηφιακές απειλές και λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτές για παρακολούθηση ή κατασκοπεία. Προσοχή: Μη χάσετε τον παράδεισο της ιδιωτικότητας για ένα μήλο, όπως η Εύα…
 • Cybersecurity: Το 2023, προβλέπεται ότι οι χάκερς θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις άμυνες κυβερνοασφάλειας χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές που επικεντρώνονται στις επιχειρηματικές σας διαδικασίες, την ταυτότητα και την τεχνητή νοημοσύνη. Φέτος, ο Corey Nachreiner, CSO της WatchGuard, και ο Marc Laliberte, Security Operations Manager της WatchGuard, κοντράρονται σε ένα challenge προβλέψεων, προσφέροντας διαφορετικές εκδοχές πιθανών hacks και επιθέσεων σε αυτές τις κατηγορίες. Μόνο ο χρόνος θα δείξει, ποιανού οι προβλέψεις θα γίνουν πραγματικότητα!
 • Kaspersky: Το 2022 τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν ότι κάθε μέρα διανέμονται κατά μέσο όρο 400.000 κακόβουλα αρχεία, μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2021. Ο αριθμός συγκεκριμένων τύπων απειλών αυξήθηκε επίσης δραματικά. Ενδεικτικά, οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν αύξηση κατά 181% στο ποσοστό του ransomware που εντοπίζεται καθημερινά. Αυτά και άλλα ευρήματα αποτελούν μέρος του Kaspersky Security Bulletin, μιας ετήσιας σειράς προβλέψεων και αναλυτικών αναφορών σχετικά με βασικές μεταβολές στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας.
 • 5G & 6G: Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε τα σχέδια της για επένδυση άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 116 εκατομμύρια ευρώ) σε Ε&Α γύρω από τεχνολογίες επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του 6G, ως μέρος μιας πρωτοβουλίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Nokia, Ericsson και Samsung. Θα μοιράσει στα πανεπιστήμια του York, του Bristol και του Surrey μερίδιο 28 εκατομμυρίων λιρών, με στόχο να συνεργαστεί με τους προμηθευτές στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη μελλοντικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένου του 6G.
 • Εκτός από την προώθηση του 6G, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποστηρίξει και την ανάπτυξη του 5G, διευκολύνοντας τις εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά. Ως μέρος του πακέτου, 80 εκατομμύρια λίρες θα διατεθούν για την κατασκευή ενός εργαστηρίου τηλεπικοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια ερευνητική εγκατάσταση για δοκιμή της ασφάλειας, της ανθεκτικότητας και της απόδοσης των τεχνολογιών 5G και 6G, συνεισφέροντας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 • Robot: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η έκθεση του εργατικού δυναμικού σε βιομηχανικά ρομπότ οδηγεί σε λιγότερη συμμετοχή, λιγότερη απασχόληση και λιγότερες αμοιβές. Η αυτοματοποίηση του χώρου εργασίας φαίνεται, επίσης, να αυξάνει το οικογενειακό χρέος και να μειώνει -κατά ένα μικρό ποσοστό- τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται, ενώ προσθέτει στον χρόνο και τα χρήματα που επενδύουν οι οικογένειες στα παιδιά τους.
 • Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό βιομηχανικών ρομπότ στον κόσμο, με περίπου 943.200 μονάδες, αλλά υστερεί σε κατά κεφαλήν βάση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Σουηδία έχουν τα περισσότερα ρομπότ ανά 10.000 υπαλλήλους και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν και η Κίνα.
BANNER_600X80PX_ECO

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Viva - JP Morgan: Έκλεισε η… season 1 του σήριαλ Viva Wallet - JP Morgan με την πώληση του 48,5% της ελληνικής εταιρείας. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο ή μεθαύριο αλλά όλο και κάτι διέρρευσε… Η συμφωνία αφορά στη μεταβίβαση του 48,5% των μετοχών της Viva Wallet που κατέχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας και θεσμικοί επενδυτές, Hedosophia, LATSCO Family Office και DECA, έναντι 800 εκατ. ευρώ, με την αποτίμηση της εταιρείας να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.
 • Η συμφωνία δίνει στη Viva Wallet ρευστότητα 250 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αποπληρώνεται το μετατρέψιμο ομολογιακό. Επιπλέον, περίπου 200 εργαζόμενοι της Viva Wallet θα λάβουν περί τα 40 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος διανομής μετοχών. Pas mal!
 • Τι θα δούμε στη season 2; Αν κρίνουμε από τα …τρέιλερ ο Χάρης και ο Μάκης δεν δείχνουν πρόθυμοι να δώσουν το δικό τους πλειοψηφικό πακέτο με τα ίδια χρήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν γάμο. Και σε έναν γάμο συνδυάζεις τις “λειτουργικές αποτελεσματικότητες”. Στην προκειμένη περίπτωση η JP Morgan αγόρασε ταλέντο και μία βάση στην Ευρώπη. Αν αυτά γεννήσουν υπεραξίες, τότε είναι προφανές ότι αλλάζουν και τα νούμερα…
 • Intracom Telecom: Τις εγκαταστάσεις της Intracom Telecom στην Παιανία επισκέφθηκε πρόσφατα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νικόλαος Παπαθανάσης. O Διευθύνων Σύμβουλος της Intracom Telecom, κ. Kartlos Edilashvili, υποδέχθηκε τον Αναπληρωτή Υπουργό μαζί με ανώτατα στελέχη της εταιρείας. O κ. Παπαθανάσης ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της εταιρείας διεθνώς, καθώς και για τις λύσεις που αναπτύσσει στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τεχνολογίες Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης σε φάσμα συχνοτήτων 5G που πρόσφατα έχει αδειοδοτηθεί από την ΕΕΤΤ για υλοποίηση δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) σε τοποθεσίες όπου η εγκατάσταση οπτικής ίνας είναι οικονομικά ασύμφορη και χρονοβόρα. Ε, δεν πήρε η Intracom Telecom χωρίς λόγο το βραβείο καινοτομίας στο πρόσφατο InfoCom World: Δημιουργικότητα είναι να σκέφτεσαι νέα πράγματα. Καινοτομία είναι να κάνεις νέα πράγματα!
 • Real Consulting: Φημολογία που κυκλοφορεί στην αγορά θέλει την Real Consulting να βρίσκεται στο επίκεντρο «κινητικότητας» για κάποια συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως η ελληνική αγορά πληροφορικής «γεννάει» συνεχώς νέα deals - θυμίζουμε και το πρόσφατο της Εθνικής Τράπεζας με την Epsilon Net. Οπότε, οι “αφίμωτες” φήμες, είναι φυσικό να δίνουν και να παίρνουν μέχρι να αποδειχθούν…Real!
 • ΕΡΤ - Αρχείο: Έργο, για τη διάσωση του αρχείου της ΕΡΤ, προϋπολογισμού 2.885 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) σχεδιάζει να προκηρύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Ειδικότερα πρόκειται για το έργο «Κέντρο Ψηφιακής Συντήρησης ΕΡΤ», υποέργο 2 της πράξης «Ψηφιακή Διάσωση του Αρχείου ΕΡΤ», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) και για το οποίο η ΚτΠ έθεσε για 15 μέρες σε διαβούλευση το τεύχος διακήρυξής του.
 • Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη διακήρυξη το αρχείο της ΕΡΤ περιλαμβάνει περισσότερα από ένα εκατομμύριο τεκμήρια, πολλά εκ των οποίων μοναδικά, στα οποία έχουν καταγραφεί τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας από τις αρχές του 20ου αιώνα.
 • Τυχερά παιχνίδια: H Kapa Research ανέλαβε για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να διενεργήσει έρευνα για τη διερεύνηση του φαινομένου των παράνομων τυχερών παιγνίων. Πριν λίγο καιρό η ίδια εταιρεία είχε διεξάγει έρευνα για το προφίλ και τη συμπεριφορά των παικτών. Το συμπέρασμα; Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς και τον Έλληνα απ’ το τζόγο, με το ζόρι τον τραβάς.
 • Matternet: Η Matternet ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δοκιμές σε μια διαδρομή BVLOS (beyond-visual-line-of-sight)) πέντε χιλιομέτρων πάνω από την πόλη της Ζυρίχης, στην Ελβετία. Αυτή, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί τη μεγαλύτερη διαδρομή παράδοσης με drone πάνω από μια μεγάλη πόλη στον κόσμο και θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά διαγνωστικών δειγμάτων μεταξύ των νοσοκομείων Triemli και Waid.
 • Χρησιμοποιώντας το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Matternet, η μεταφορά μεταξύ των δύο νοσοκομείων και των εργαστηρίων θα απαιτεί μόλις επτά λεπτά. Επί του παρόντος, τα νοσοκομεία βασίζονται σε μέσα επίγειας μεταφοράς για την παράδοση δειγμάτων στα εργαστήρια. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι μεγάλες παρτίδες αποστέλλονται μέσω αυτοκινήτου ή φορτηγού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις.
 • ΕΛΤΑ: Τα ΕΛΤΑ υπέγραψαν σύμβαση αξίας 3,6 εκατομμυρίων ευρώ με την Vodafone, με στόχο τη δημιουργία και παροχή κύριας και εφεδρικής υποδομής Data Center ως υπηρεσία.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • BEREC: Το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) πραγματοποίησε στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στην Πράγα, την 53η Συνεδρίαση της Ολομέλειάς του, υπό την προεδρία της Annemarie Sipkes (ACM, Ολλανδία), η οποία ευχαρίστησε τα μέλη για την επιτυχημένη και παραγωγική συνεργασία κατά τη διάρκεια του έτους και παρέδωσε την προεδρία για το 2023 στον Πρόεδρο της ΕΕΤΤ. Ο Κωνσταντίνος Μασσέλος παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων για το επόμενο έτος, υπογραμμίζοντας ότι το Σώμα θα συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στις ψηφιακές αγορές, εντοπίζοντας ανάγκες ρυθμιστικής παρέμβασης και έχοντας ως κεντρικό στόχο την επιδίωξη της πλήρους συνδεσιμότητας για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
 • eGovernment: Καταργούμε τα γκισέ! Αυξάνονται τα ποσοστά των Ελλήνων που κάνουν χρήση υπηρεσιών eGov στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί, σήμερα, 5 εκατομμύρια Έλληνες χρησιμοποιούν υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Επί της ουσίας, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την Εθνική Στατιστική Αρχή, 7 στους 10 πολίτες (66,4%) που κάνουν χρήση του διαδικτύου, κάνουν χρήση eGov. Το «αστείο» είναι πως, ακόμη και αυτοί οι 7, έχουν φτάσει να μας φαίνονται... λίγοι. Στόχος, πλέον, η «κατάκτηση» και του υπόλοιπου κομματιού της πίτας! Τελικά, ο e-gov “κάνει κλικ” στον κόσμο. Και πως να μην κάνει όταν γλιτώνεις τόση ταλαιπωρία…
 • Δήμος Αθηναίων: Στην επόμενη φάση περνά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της πρωτεύουσας, μετά την έγκριση του προγράμματος των έργων που υπέβαλε ο Δήμος Αθηναίων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με ποσό ύψους 19,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά οκτώ εμβληματικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ (ΔΑΕΜ) και εκπονήθηκαν ως υποέργα, περιλαμβάνονται στο τεχνικό δελτίο που εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης για χρηματοδότηση 17 Δήμων της χώρας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.
 • Υπ. Δικαιοσύνης: Το εμβληματικό έργο «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα» παρουσίασαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Το έργο αφορά στην υλοποίηση ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων καθώς και του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανακριτικού έργου και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.
 • Ψηφιακή ΔΥΠΑ: Υπεγράφησαν οι Υπουργικές Αποφάσεις για το Ψηφιακό Μητρώο, την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ και το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Τα νέα ψηφιακά εργαλεία που εκσυγχρονίζουν το σύστημα για τα επιδόματα που παρέχει η ΔΥΠΑ, «το καθιστούν πιο διαφανές και πιο αποδοτικό διασφαλίζοντας ότι οι παροχές θα κατευθύνονται σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη και διευκολύνουν παράλληλα τους ανέργους στην αναζήτηση και εύρεση εργασίας, τίθενται σε εφαρμογή με την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που ενεργοποιούν τις σχετικές προβλέψεις του νόμου 4921/2022 («Δουλειές Ξανά-Αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης»)».
 • Ψηφιακή απογραφή: Προσοχή! Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα λήγει η νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Υπογραμμίζεται επίσης ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, με δεδομένο ότι η αρχική προθεσμία εξέπνεε στις 30 Νοεμβρίου. Έχουν και οι παρατάσεις τα όριά τους. Ακόμα και στην Ελλάδα!
 • Ε.Ε. - Ευρυζωνικότητα: Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προχώρησαν σε αναθεώρηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να διευκολύνουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη ευρυζωνικών συνδέσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να καλύπτονται από δίκτυα gigabit και όλες οι κατοικημένες περιοχές να καλύπτονται από 5G έως το 2030. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν κρατική στήριξη σε σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα που παρέχουν ταχύτητες τουλάχιστον 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο – και upload 150 megabit ανά δευτερόλεπτο.
 • Παρακολουθήσεις: Η Βουλή ενέκρινε στις 9 Δεκεμβρίου νομοθεσία για την απαγόρευση του εμπορικού spyware και τη μεταρρύθμιση των κανόνων σε σχέση με τις νόμιμες παρακολουθήσεις, μετά από ισχυρισμούς ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι είχαν στοχοποιηθεί από λογισμικό παρακολούθησης. Σύμφωνα με το νέο νόμο, η χρήση, πώληση ή διανομή spyware στην Ελλάδα θα επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών.
 • Προγραμματίστηκαν, επίσης, πρόσθετες διασφαλίσεις για τις νόμιμες παρακολουθήσεις καθώς και για την πρόσληψη του διευθυντή και των αναπληρωτών διευθυντών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή NIS. Προφανώς δεν είμαστε υπέρ της κατάχρησης της παρακολούθησης. Μήπως όμως κάτω από την πίεση των γεγονότων (και της αντιπολίτευσης) υπερβάλαμε εαυτόν; Υπάρχουν και περιπτώσεις π.χ. σοβαρές εγκληματικές πράξεις και θέματα εθνικής ασφάλειας, που θα έπρεπε να επιτρέπεται. Το περίσσιο χαλάει το ίσιο! Κάπως έτσι την πατήσαμε, για λόγους εντυπωσιασμού και με την “ανόθευτη” απλή αναλογική και τώρα θα τρέχουμε δύο φορές μέσα σε ένα μήνα να βγάλουμε γκοβέρνο.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Wolt: Η Wolt φαίνεται να έχει αξιοποιήσει στο έπακρο την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το καλάθι του νοικοκυριού. Στην εφαρμογή της Wolt μπορεί να βρει κάποιος το καλάθι του Wolt Market, του ΑΒ και του My market. Στα παραπάνω, προστέθηκε πρόσφατα και το καλάθι του Αϊ Βασίλη καθώς πλέον από την πλατφόρμα μπορεί κάποιος να παραγγείλει τα σχετικά προϊόντα από τα καταστήματα «Μουστάκας». Όταν υπάρχει θέληση και ετοιμότητα φαίνεται πως μπορεί να γίνει δουλειά προς όφελος όλων… Αυτά βλέπει και χαίρεται ο αρμόδιος υπουργός.
 • Δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα μας συμπληρώνει το Wolt Market, έχοντας σήμερα δραστηριότητα σε 3 πόλεις με 10 καταστήματα, τα οποία λειτουργούν καθημερινά, αλλά και τα Σαββατοκύριακα, από τις 8 το πρωί ως τα μεσάνυχτα, παραδίδοντας τις παραγγελίες σε περίπου 20 λεπτά. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες όπου η Wolt επένδυσε στη δημιουργία ενός δικτύου καταστημάτων Wolt Market, εμπλουτίζοντας τις διαθέσιμες επιλογές μέσω της εφαρμογής. Το πρώτο κατάστημα Wolt Market ξεκίνησε τη λειτουργία του στο κέντρο της Αθήνας. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια η παρουσία του Wolt Market επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, με συνολικά 10 καταστήματα.
 • Πλαίσιο: Το Πλαίσιο πρωτοπορεί για μία ακόμα φορά, πηγαίνοντας το last mile delivery ένα βήμα παραπέρα, εξελίσσοντας τις υπηρεσίες παράδοσης. Συγκεκριμένα, υπόσχεται πως «Αργά ή Γρήγορα…θα σε Βρούμε»! Δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για τη νέα υπηρεσία η οποία απαντά σε μια από τις βασικότερες ανάγκες των καταναλωτών, την άμεση και αξιόπιστη παραλαβή των προϊόντων, ακόμα και κατά τις απογευματινές ώρες (17:00-22:00). Η υπηρεσία απογευματινής παράδοσης συνδυάζεται με την υφιστάμενη δυνατότητα των καταναλωτών να παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη της παραγγελίας τους, γνωρίζοντας επίσης την ακριβή ώρα παράδοσης, 30 λεπτά πριν.
 • Meta: Νέο πρόστιμο ύψους $277 εκατ. επιβλήθηκε στη Meta από την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων.
 • Digital Mind: Συνεργασία Lidl Hellas και Digital Minds, για τη δημιουργία περιεχομένου και διαχείριση του καναλιού στην πλατφόρμα του YouTube.
 • AWS: Με γρήγορους ρυθμούς επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα η Amazon Web Services (AWS). Επόμενο βήμα για την ανάπτυξη της AWS στην Ελλάδα, είναι, η λειτουργία του «local zone». Σύμφωνα με τον Tomek Stachlewski, επικεφαλής τμήματος τεχνολογίας της AWS για Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το local zone θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2023.
 • GLAMI: Η εορταστική περίοδος «επιτρέπει» περισσότερη λάμψη ακόμα και στα καθημερινά μας looks. Σε ποσοστό 41% οι Έλληνες ερωτηθέντες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή έρευνα μόδας Fashion (Re)search του GLAMI δήλωσαν ότι φέτος θα επιλέξουν περισσότερο «επίσημα» και fancy σύνολα σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες χρονιές και τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία της Covid-19.
 • Έρευνα: Σε 38.337 ανέρχονται φέτος οι επιχειρήσεις, σε σύνολο 39.460 επιχειρήσεων με απασχόληση 10 ατόμων +, που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς, ενώ το 2021, σε σύνολο 35.623 επιχειρήσεων, οι 35.172 επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Αποτέλεσμα, να σημειωθεί αύξηση 9% ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το 2022, σε σύνολο 39.460 επιχειρήσεων με απασχόληση 10 άτομα + και με συνολικό κύκλο εργασιών 295,9 δις ευρώ, οι 7.472 έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών ή μέσω μηνυμάτων τύπου EDI (18,9%) και ο κύκλος εργασιών από αυτές τις παραγγελίες ανήλθε σε 20,5 δις ευρώ (6,9% του συνολικού κύκλου εργασιών).
 • Amazon: Το Amazon Air, όπως ονομάζεται η υπηρεσία -από το αρχικό Amazon Prime Air, διαθέτει σήμερα 11 αεροπλάνα και μισθώνει περίπου 100 ακόμα, τα οποία πραγματοποιούν περισσότερες από 200 πτήσεις την ημέρα από 71 αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρωπαϊκού κόμβου κοντά στη Λειψία της Γερμανίας. Ο στόλος μεταφέρει τις παραγγελίες από τα κέντρα υλοποίησης στους πελάτες.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Μισθοί startups: H Marathon VC έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια μελέτη με τίτλο «Ελληνικές Startups: Μισθοί και Παροχές, 2022». Συγκριτικά με τα δεδομένα της μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2021, τα μισθολογικά δεδομένα σε ρόλους τεχνολογίας (Engineering, Data, Product) δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Οι απολαβές των περισσότερων ώριμων individual contributors (professional level) συνεχίζουν να συγκλίνουν με εκείνες των managerial (management level) ρόλων. Σε δεξιότητες σχετικές με Data και Engineering, η σύγκλιση αυτή έχει ήδη επιτευχθεί.
 • Πολιτεία Καινοτομίας: Για τον Μάρτιο του 2023 μετατέθηκε η επιλογή αναδόχου για το έργο της εγκατάστασης της «Πολιτείας Καινοτομίας» στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς. Όταν αναβάλλει κανείς κάτι για αργότερα, αυτό το αργότερα γίνεται συχνά πολύ αργά... Να θυμίσουμε τι έχει πει ο Σωκράτης: «Το μυστικό της αλλαγής είναι να εστιάζεις όλη σου την ενέργεια, όχι στην καταπολέμηση του παλιού, αλλά στην οικοδόμηση του νέου». Εδώ πρέπει να γίνουν και τα δύο, γιατί το παλιό -και τα συμφέροντα- αντιστέκονται!
 • Πατέντες: Με μια εξαιρετικά αισιόδοξη είδηση για την καινοτομία made in Greece κλείνει το 2022. Η Ελλάδα πέτυχε - τη χρονιά που ολοκληρώνεται - ρεκόρ στις αιτήσεις για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας με 1.020 αιτήσεις στη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, πρόκειται για αριθμό αιτήσεων διπλάσιο από τον αντίστοιχο του 2019, ο οποίος συνιστά ρεκόρ για την Ελλάδα. Το 2021, η Ελλάδα είχε 924 αιτήσεις για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, έναντι 768 το 2020 και 596 το 2019. Πρωτοπορία, είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν ακριβώς πού θέλουν να πάνε, αλλά είναι οι πρώτοι που φτάνουν εκεί.
 • Amazon: Η Amazon του Jeff Bezos μπήκε στη λίστα των εταιρειών που συνδέονται με μια πιθανή εξαγορά της γνωστής ποδοσφαιρικής ομάδας, Manchester United - αλλά η ζητούμενη τιμή των περίπου 7 δισεκατομμυρίων λιρών θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά υψηλή. Μπορούμε εύκολα να σκεφτούμε κάποιες ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες που θα ήθελαν, όσο τίποτα άλλο, μια επένδυση από έναν πολυδισεκατομμυριούχο - ακόμη και αν δεν ήταν του μεγέθους του Jeff… Bezo θεέ πάρε την ΠΑΕ!
 • Metaverse: Η κατάσταση στο metaverse όσο πάει θυμίζει κρυπτονομίσματα και το μπαμ του χρηματιστηρίου. Δίνονται δάνεια για αγορά “ψηφιακών ακινήτων” στο metaverse! Η ιδέα ανήκει στην εταιρεία Decentraland, η οποία όχι μόνο δίνει “δάνεια”, αλλά επιτρέπει σε «ιδιοκτήτες» ψηφιακών ακινήτων να τα ενοικιάζουν μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει. Η πληρωμή γίνεται μέσω του MANA, του κρυπτονομίσματος της εταιρείας. Το έχουμε δει να γίνεται με το χρηματιστήριο και κάναμε τις μετοχές ταπετσαρία. Αλλά και πραγματικά δάνεια για εικονικά ακίνητα; Τρελαθήκαμε εντελώς!
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • HP - Νίκος Χρηστάκης: Για την HP, η εκπαίδευση θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα με την τεχνολογία να συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση και ανάπτυξή της. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται με το Junior Achievement Greece, με στόχο να σταθεί κοντά στους νέους και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους αλλά και να διευρύνουν τις γνώσεις τους στο τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων, του digital marketing και των πωλήσεων. Ο Νίκος Χρηστάκης, Managing Director της HP Hellas, αποτελεί έναν από τους 55 Inspirational Mentors, έχοντας αναλάβει υπό την εποπτεία του το 1ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κοζάνης. Όπως έχει πει και ο Κομφούκιος: Αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο, φύτεψε ένα σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε, ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους. Ο Νίκος Χρηστάκης τα κάνει και τα τρία. Respect!
 • Γιάννης Μερτζάνης: Ο Γιάννης Μερτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος Space Hellas και της SingularLogic, έδωσε συνέντευξη στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ TV εστιάζοντας στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της Space Hellas στα ψηφιακά έργα, το μέλλον της τηλεργασίας στην Ελλάδα και τα επενδυτικά σχέδια του Oμίλου της Space. Δείτε την πλήρη συνέντευξη εδώ.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Να κάνετε αυτό που πραγματικά αγαπάτε, αυτός είναι ο καλύτερος επαγγελματικός προσανατολισμός.»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  (απευθυνόμενος σε μαθητές στο πλαίσιο του 2ου Μαθητικού Διαγωνισμού Δημιουργίας Επιτραπέζιου Παιχνιδιού)

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Τα smartphones κατέχουν κεντρική θέση στην καθημερινότητα των σύγχρονων ανθρώπων.
Κι ενώ ο εθισμός στην τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, σε κάποιες περιπτώσεις ένα iPhone σώζει... ζωές.
Αυτό συνέβη στην περίπτωση ενός νεαρού ζευγαριού πριν από λίγες μέρες στον Εθνικό Δρυμό Άντζελες στη Νότια Καλιφόρνια, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε εξετράπη της πορείας του και βρέθηκε σε μια χαράδρα αρκετών μέτρων.
Ευτυχώς το ζευγάρι δεν τραυματίστηκε σοβαρά, όμως ο όχημά τους υπέστη σημαντικές ζημιές.
Το πρόβλημα ήταν ότι αδυνατούσαν να καλέσουν τα σωστικά συνεργεία, καθώς στο σημείο όπου βρίσκονταν οι συσκευές δεν είχαν σήμα.
Τότε αποφάσισαν, μετά από ώρες παραμονής στη χαράδρα, να δοκιμάσουν τη λειτουργία της Apple Emergency SOS, που επιτρέπει στους κατόχους iPhone 14 και 14 Pro να ζητούν βοήθεια μέσω δορυφόρου.
Πρόκειται για μια λειτουργία που εγκαινίασε σχετικά πρόσφατα η Apple, η οποία για να λειτουργήσει απαιτεί οπτική με διερχόμενο δορυφόρο και γι' αυτό υπάρχει σχετικό εργαλείο που καθοδηγεί το χρήστη και του δείχνει το σημείο στο οποίο πρέπει να στρέψει το κινητό του.
Στην περίπτωση του ζευγαριού, η σύνδεση ήταν επιτυχής και η ακριβής τοποθεσία που συνέβη το ατύχημα έγινε γνωστή στην Apple, με αποτέλεσμα να ειδοποιηθούν οι διασώστες.
cl8-sept-2019-600x80
Η Sony είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές camera sensors και camera modules στον κόσμο.
Οι Ιάπωνες προμηθεύουν τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής smartphones στον κόσμο, όμως κάτι που δεν το γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι η Apple δίνει τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης στη… Sony!
Αν και η Apple δεν συνηθίζει να αποκαλύπτει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για το hardware που πλαισιώνει τα iPhone και τα υπόλοιπα προϊόντα της, ωστόσο αυτό που πίστευαν εδώ και καιρό οι αναλυτές (και οι διάφοροι insiders) είναι τελικά… πραγματικότητα.
Όπως έγινε γνωστό από τον Tim Cook (κοινώς πιο επίσημα δεν γίνεται), η Apple συνεργάζεται με τη Sony για παραπάνω από μια… δεκαετία! Πρόσφατα ο CEO της Apple, ανέβασε μια εικόνα στα social media, στην οποία βρίσκεται μαζί με τον ιθύνοντα νου της Sony, Kenichiro Yoshida, να επιβλέπουν τους χώρους ενός εργοστασίου που ανήκει στον ιαπωνικό κολοσσό της τεχνολογίας.
Αυτή αποτελεί μια συνεργασία που πήρε σχεδόν μια δεκαετία για να βγει στο φως της δημοσιότητας και προστίθεται στη "γνώση" που έχουμε για τις υπόλοιπες συνεργασίες της εμβληματικής εταιρείας που έχει ως έδρα το Cupertino.
Για παράδειγμα, το γυαλί φέρει την υπογραφή της Corning, ενώ τα OLED displays των iPhone προέρχονται από την LG και τη Samsung.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι άνθρωποι της Sony έχουν στρωθεί στη δουλειά και αναπτύσσουν έναν μελλοντικό αισθητήρα κάμερας ειδικά σχεδιασμένο για mobile συσκευές, ο οποίος θα βασίζεται στην τεχνολογία των ημιαγωγών και θα χρησιμοποιηθεί στα νέας γενιάς iPhone.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Μπορεί το iPhone 14 να είναι μια πρόσφατη προσθήκη στην αγορά, όμως οι διαρροές για το επόμενο μοντέλο της Apple είναι αρκετές και παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον.
Το iPhone 15, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα φήμες, αποτελεί ένα αρκετά φιλόδοξο project για τον τεχνολογικό κολοσσό, αφού πρόκειται για ένα next-generation smartphone, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα έρθει σε αρκετά «τσουχτερή» τιμή.
Τις τελευταίες μέρες, κυκλοφόρησαν αρκετές νέες πληροφορίες για το νέο iPhone 15, συμπεριλαμβανομένης μιας φήμης που σχετίζεται με την τιμή. Οι αγοραστές μάλλον θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού αναμένεται τα υλικά κατασκευής του νέου iPhone 15 και των μοντέλων Pro Max να οδηγήσουν σε αύξηση πάνω από 100 δολάρια. Πρόσφατα το LeaksApplePro ανέφερε ότι το iPhone 15 Ultra θα ξεκινά από τα 1.299 δολάρια (δηλαδή 200 ευρώ ακριβότερο από το φετινό iPhone 14 Pro Max), πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο άλμα τιμής στην ιστορία των iPhone.
Το δημοσίευμα αναφέρει συγκεκριμένα: «Θα είναι το πιο ακριβό iPhone». Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Apple έχει μικρότερα περιθώρια κέρδους χρόνο με το χρόνο. Έτσι, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και ο πληθωρισμός, που κάνει τα χρήματα που έχει η εταιρεία στην τράπεζα να αξίζουν λιγότερο, ήταν το τελειωτικό χτύπημα".
facebook twitter youtube instagram linkedin