weekly D 21-1-22 sent

Ookla: The Greek Speed Test

Επιβεβαιώνουν οι μετρήσεις της Ookla το σοβαρό χάσμα ταχυτήτων μεταξύ σταθερών δικτύων και των αντίστοιχων της κινητής και δυστυχώς δεν είναι καθόλου “Greekstatistics”!
Η έκθεση της εταιρείας για το παγκόσμιο mobile Ιnternet, κατατάσσει την Ελλάδα στην 31η θέση, μεταξύ 140 χωρών, με μέση ταχύτητα download τα 67,54 Mbps, upload 13,95 Mbps και latency 22 ms.
Αντίστοιχα οι χρήστες του σταθερού δικτύου στην Ελλάδα, βλέπουν download 45,41 Mbps, upload 8,02 Mbps και latency 13 ms και τη χώρα μας στη μέση περίπου της λίστας και συγκεκριμένα στην 93η θέση μεταξύ 180 χωρών.
Αυτά τα νούμερα δείχνουν μία στρέβλωση στην Ελλάδα, αφού στην παγκόσμια αγορά, τα νούμερα δείχνουν την αντίθετη τάση.
Όσον αφορά στις σταθερές συνδέσεις, η μέση παγκόσμια ταχύτητα download και upload υπολογίζεται στα 79 Mbps και 34,92 Mbps αντίστοιχα, ενώ η καθυστέρηση στα 9 ms.
Σε αυτή την κατηγορία συνδέσεων, η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Χιλή, η Κίνα και η Δανία βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις, στη λίστα των χωρών με τις ταχύτερες σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις.
Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια μέση ταχύτητα download και upload για το mobile internet υπολογίζεται σε 41,54 Mbps και 10,42 Mbps αντίστοιχα, με την καθυστέρηση στα 28 ms. Εδώ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Νορβηγία, το Κουβέιτ και η Δανία βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις, όσον αφορά στις υψηλότερες μέσες ταχύτητες λήψης για το mobile internet.
Επίσης, σε μία προσπάθεια για ακριβέστερη αποτύπωση επιδόσεων των δικτύων σταθερής, η ΕΕΤΤ προχώρησε σε αναβάθμιση του εργαλείου μέτρησης ταχυτήτων «YΠΕΡΙΩΝ» δίνοντας του λεπτομερέστερη κάλυψη και βελτιωμένα εργαλεία μέτρησης και καταχώρησης των αποτελεσμάτων, ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα των στατιστικών και των τοπικών επιδόσεων ταχύτητας, και να εντοπίζουν εύκολα τις διαφοροποιήσεις μεταξύ της ονομαστικής και της πραγματικής ταχύτητας.

Αραβική Άνοιξη ή καλώς μας ήρθαν τα πετροδολάρια

Άραβες επενδυτές έρχονται στα Βαλκάνια και όπως φαίνεται έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε πύργους κινητής.
Αυτό φάνηκε καλή ευκαιρία για τον όμιλο της United που θα ήθελε να ενισχύσει τα ταμειακά της αποθέματα, πουλώντας όλους τους πύργους κινητής που διαθέτει σε Κροατία, Σερβία και Σλοβενία, έναντι ενός ποσού της τάξεως του 1,3 δισ. δολαρίων.
Η επιλογή της πώλησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας εκ μέρους της United Group δεν είναι κάτι περίεργο, καθώς ακολουθεί την τάση της τηλεπικοινωνιακής βιομηχανίας να διαχωρίσει τις υποδομές πύργων κινητής τηλεφωνίας από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, απελευθερώνοντας κεφάλαια.
Έτσι ακριβώς προβλέπει και το σχέδιο της United. Τα έσοδα από την πώληση θα ελευθερώσουν ταμειακές ροές, τόσο για αποπληρωμή υποχρεώσεων για μελλοντική ανάπτυξη, όπως π.χ. τη συνέχιση των επενδύσεων της στις υπηρεσίες των τηλεπικοινωνιών και της τηλεόρασης.
Επίσης, μέρος της συμφωνίας αποτελεί η
δέσμευση της Αραβικής Tawal να αναπτύξει 2.000 επιπλέον σταθμούς βάσης, είτε αυτόνομους, είτε μέσω συνεγκατάστασης μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο και φυσικά η ταμειακή ενίσχυση του ομίλου θα φτάσει και στην ελληνική θυγατρική, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την πορεία της Nova.
Οι περίπου 4.800 σταθμοί κινητής που αποκτά η Tawal στην Ευρώπη, έρχονται να προστεθούν στους 16.000 που ήδη διαθέτει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής χερσονήσου, κάνοντας την ένα σοβαρό παίκτη στο επίπεδο των κατόχων υποδομών κινητής τηλεφωνίας.
Όπως φαίνεται, η επενδυτική κινητικότητα στον χώρο του real estate των πύργων της κινητής παραμένει έντονη, κάτι που δείχνει ότι η αγορά δεν έχει χάσει τη δυναμική της.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

  • Nova 1: Η NOVA, μέλος της United Group εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο την πλατφόρμα EON με μοναδικές και πρωτοποριακές λειτουργίες και δίνει πρόσβαση στις πλέον δημοφιλείς εφαρμογές, με ένα μόνο κλικ. Μέσα από το περιβάλλον της ΕΟΝ οι συνδρομητές της Nova εξασφαλίζουν εύκολα και γρήγορα με το EON Smart Box, πρόσβαση στις υπηρεσίες ERTFLIX, YouTube, YouTube Kids, Orbia. Παράλληλα, μέσα από το Play Store marketplace, οι συνδρομητές θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από εκατομμύρια εφαρμογές, παιχνίδια, μουσική, ταινίες, σειρές, βιβλία, περιοδικά και το σύνολο του Android περιεχομένου.
    ΕΟΝ = Έχουμε Όλο Νέα (Προϊόντα και Υπηρεσίες)!
  • Nova 2: H Nova στηρίζει με μια σειρά δράσεων την ομάδα και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Σκοπός της ενιαίας αυτής δράσης κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς είναι η ενίσχυση του έργου της «Σχεδία», ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανένταξης αστέγων και κοινωνικά αποκλεισμένων συμπολιτών μας. Πριν το Πάσχα, εθελοντές εργαζόμενοι της εταιρείας συμμετείχαν στο εργαστήρι «σχεδία αρτ» και έφτιαξαν πασχαλινές δημιουργίες, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για τις ανάγκες του κοινωνικού έργου της «σχεδίας». Επιπλέον, η Nova συνεισφέρει ροφήματα στο πρόγραμμα «Ένας καφές σε περιμένει», για να προσφερθούν σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς.
    Nova: Τεχνολογία με ανθρώπινο πρόσωπο… Όταν ξεχωρίζεις, ξεχωρίζεις παντού!
  • United Group: Η United Group κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση του 100% της μονάδας πύργων κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία, στην TAWAL, θυγατρική του stc Group. Η συναλλαγή αποτιμά την TowerCo -που διαθέτει περισσότερους από 4.800 πύργους- στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από την πώληση, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θα δώσουν τη δυνατότητα στο United Group να ελευθερώσει ταμειακές ροές για μελλοντική ανάπτυξη. Η συναλλαγή αποτελεί την πρώτη επένδυση που πραγματοποιεί η TAWAL στην Ευρώπη. Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στην περιοχή MENA και διαθέτει χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 16.000 πύργων κινητής τηλεφωνίας.
    Φανταστείτε πόσα ρουά ματ μπορείς να κάνεις με 16.000 πύργους στη σκακιέρα της παγκόσμιας αγοράς!
  • Vodafone: Η Vodafone Ελλάδας ανακηρύχθηκε σε μία εκ των κορυφαίων βιώσιμων εταιρειών στην Ελλάδα, λαμβάνοντας τη σχετική διάκριση από τον οργανισμό πιστοποίησης Quality Net και επιβεβαιώνοντας, για ακόμα μια φορά, τη δέσμευσή της για ένα βιώσιμο μέλλον. Με όραμα μια ψηφιακή κοινωνία όπου η ισότιμα προσβάσιμη τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή όλων, χωρίς αποκλεισμούς, η Vodafone Ελλάδας διασυνδέει την κοινωνία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα σειρά πρωτοβουλιών για τη δραστική και μακροπρόθεσμη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Η αξιολόγηση και ένταξη των επιχειρήσεων στις “The Most Sustainable Companies in Greece 2023” γίνεται με βάση την παρακολούθηση της επίδρασής τους σε συγκεκριμένους δείκτες και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από τον εξειδικευμένο οργανισμό QualityNet Foundation.
    Κάθε φορά η Vodafone επιβεβαιώνει τον Ralph Marston που έχει πει: "Excellence is not a skill, it's an attitude." -
  • Mobile money: Η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω υπηρεσιών mobile money, σε όλο τον κόσμο, αυξήθηκε κατά 22% μέσα στο 2022, φτάνοντας τα 1,26 τρισ. δολάρια, από 1 τρισ. δολάρια το 2021. Σύμφωνα με την έκθεση «State of the Industry Report on Mobile Money 2023» του GSMA, η αγορά των υπηρεσιών που επιτρέπουν πληρωμές μέσω κινητού επεκτείνεται ταχύτερα από το προβλεπόμενο, καθώς οι ψηφιακές υπηρεσίες συνεχίζουν να παρουσιάζουν ενίσχυση της δημοτικότητας τους. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι ημερήσιες συναλλαγές μέσω mobile money έφτασαν τα 3,45 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Ο GSMA αναφέρει ότι τα ποσοστά υιοθέτησης ξεπερνούν τις προβλέψεις, με τον αριθμό των εγγεγραμμένων λογαριασμών mobile money να αυξάνεται κατά 13 τοις εκατό από έτος σε έτος, από 1,4 δισ. το 2021 σε 1,6 δισ. το 2022.
    Πως λέμε (Mobile) money makes the world go round; Τελικά, η συγκεκριμένη αγορά δεν payzy και δεν παίζεται! Αυτό για όσους αμφέβαλαν, αν π.χ. η Cosmote έκανε τη σωστή κίνηση με το Payzy!
  • Ταχύτητες: Η Ookla δημοσίευσε τη νεότερη έκθεση για τις διαδικτυακές ταχύτητες που εντοπίζονται σε κάθε χώρα, με τα δεδομένα να αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η έκθεση παρέχει μια επισκόπηση των ταχυτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις όσο και για το mobile internet. Όσον αφορά στις σταθερές συνδέσεις, η μέση παγκόσμια ταχύτητα download και upload υπολογίζεται στα 79 Mbps και 34,92 Mbps αντίστοιχα, ενώ η καθυστέρηση στα 9 ms. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια διάμεση ταχύτητα download και upload για το mobile internet υπολογίζεται σε 41,54 Mbps και 10,42 Mbps αντίστοιχα, με την καθυστέρηση στα 28 ms. Όσον αφορά στην Ελλάδα, που παρουσιάζει μια σταθερότητα, στο mobile internet βρίσκεται στην 31η θέση της κατάταξης, παραμένοντας στην ίδια θέση με την προηγούμενη αναφορά, μεταξύ 140 χωρών, με download 67,54 Mbps, upload 13,95 Mbps και latency 22 ms. Στο fixed broadband, η χώρα μας κατατάσσεται στην 93η θέση, χάνοντας μόλις μια θέση μεταξύ 180 χωρών, με download 45,41 Mbps, upload 8,02 Mbps και latency 13 ms.
    Από τη μια πλευρά, αυτή η στασιμότητα είναι καλή, δείχνει μια σταθεροποίηση. Από την άλλη, όμως κάπου έχουμε «κολλήσει». Χρειάζονται μήπως περισσότερες επενδύσεις; Κίνητρα; Κουπόνια; Επιτάχυνση των σχετικών χρηματοδοτήσεων; Όλα μαζί; Ποιος θα μας ακούσει αλήθεια μέσα στον προεκλογικό θόρυβο;
  • Ηλεκτρονικές συσκευές: Τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβληματίζονται σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων. Η νέα έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Η Εξελισσόμενη Αγορά των Ηλεκτρονικών Συσκευών» και η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες 17 χώρες που διεξάχθηκε μέσω του δικτύου YouGov έδειξε ότι 7 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων που μοιράζονται στο Ιντερνέτ, με την Ελλάδα να έρχεται 13η σε βαθμό ανησυχίας σε σύγκριση με 17 άλλες χώρες. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς ο βαθμός προβληματισμού για την προστασία και την ασφάλεια δεδομένων ποικίλει ανάλογα με την ηλικία.
    Αυτό που κρεμάμε τον εαυτό μας στα μανταλάκια των social media και μετά ανησυχούμε για τα προσωπικά μας δεδομένα με ξεπερνάει. Η ασφάλεια βέβαια είναι ένα άλλο θέμα. Κανονικά θα έπρεπε να διδάσκεται από το δημοτικό…
  • Hellas Sat: Η Hellas Sat, στα πλαίσια των εορτασμών των 20 χρόνων της διαστημικής της παρουσίας, θα φιλοξενήσει δύο φοιτητές / τριες από την Ελλάδα και την Κύπρο, στην εκτόξευση του πυραύλου FALCON 9 της SPACEX που θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα που ξεκινά 22 Μαΐου 2023 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ. Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής έχουν οι φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών, Σχολών Θετικών Επιστημών, Τμημάτων Πληροφορικής και Νομικών Σχολών που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το Διάστημα και φοιτούν στα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Κύπρου.Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 268 φοιτητές/τριες από την Ελλάδα και 44 φοιτητές/τριες από την Κύπρο και οι συμμετοχές κλείνουν το μεσημέρι της Πέμπτης 27/4/2023. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου την Παρασκευή 28/4/2023, στο Φόρουμ των Δελφών μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, γύρω στις 7.00 το απόγευμα.
    Τελικά, ο Χριστόδουλος ανεβάζει δορυφόρους, κατεβάζει ιδέες και εκτοξεύει τη διάθεσή μας στο διάστημα! Μπράβο!!!
  • 5G: Η Viavi Solutions αποκάλυψε ότι οι υλοποιήσεις δικτύων 5G στις ΗΠΑ ξεπέρασαν, για πρώτη φορά και μέσα στην περασμένη χρονιά, την Κίνα, αλλά η τελευταία διατήρησε το προβάδισμά της στους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων, τους συνδρομητές και τον αριθμό των σταθμών βάσης. Οι υλοποιήσεις δικτύων πέμπτης γενιάς στις αμερικανικές πόλεις αυξήθηκαν, από 296 στα τέλη του Ιανουαρίου του 2022, σε 503 τον Ιανουάριο του 2023, ενώ ο αριθμός των πόλεων στην Κίνα παρέμεινε στάσιμος, στις 356 Στη μελέτη της, η Viavi Solutions ανέφερε ότι, μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, υπήρχαν 2.497 πόλεις, σε 92 χώρες παγκοσμίως, με εμπορικά διαθέσιμα δίκτυα 5G. Επιπλέον 23 χώρες έχουν σε εξέλιξη σχετικές δοκιμές, ενώ 32 έχουν ανακοινώσει σχετικά σχέδια.
    Και δεν έχουμε δει τίποτα, γιατί μετράμε ακόμα τα δίκτυα και τις ταχύτητες και όχι τα αποτελέσματα. Στην πράξη όμως το 5G είναι η σύνδεση «όλων με όλα». Είναι το βασικό συστατικό για το Industry 4.0!
  • 6G: Για να μπορεί να υπολογιστεί ο βαθμός επιτυχίας των μελλοντικών δικτύων έκτης γενιάς (6G) θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μετρήσουμε το λεγόμενο «quality of personal experience» που αυτά προσφέρουν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Interdigital και Omdia. Η συγκεκριμένη μελέτη, που φέρει τον τίτλο «Experience the Future of 6G: A New Direction for Telecom» υποστηρίζει ότι το 6G θα είναι σε θέση να «εμπλέξει μια ποικιλία ανθρώπινων αισθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αφής και της αντίληψης του χώρου», επιτρέποντας, έτσι, πλήρως εµβυθιστικές «cyber-physical» εμπειρίες, οπότε προφανώς θα χρειαστεί να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο που θα έχει στο επίκεντρο τον τελικό χρήστη.
    Είναι κάτι που λέγεται συχνά για το 6G: δεν θα είναι οι συσκευές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά… εμείς οι ίδιοι. Θυμάστε εκείνους τους συνωμοσιολόγους που έκαιγαν κεραίες λόγω του 5G; Ε, όταν θα έρθει η έκτη γενιά, η θα χτυπήσουν ενέσεις ή θα χτυπήσουν κόκκινο!
  • Βρετανία 1: Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας στοχεύει στη διάθεση δικτύων standalone 5G, σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της χώρας, έως το 2030, ως μέρος της ανανεωμένης ψηφιακής στρατηγικής της, η οποία προβλέπει και επενδύσεις 100 εκατομμύρια λιρών (114 εκατομμύρια ευρώ) σε έρευνα γύρω από το 6G. Στη λεγόμενη «Wireless Infrastructure Strategy» του βρετανικού Υπουργείου Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, που παρουσιάστηκε στις 11 Απριλίου, περιγράφεται μια σειρά μέτρων που αναμένεται πως θα συνεισφέρουν στη βελτίωση της ψηφιακής συνδεσιμότητας ολόκληρης της χώρας.
    «Το αυτόνομο 5G θα ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων». – Nokia. Στην ουσία είναι το Next Big Thing!
  • Βρετανία 2: Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης, ότι δεν υπάρχει "μαγικός αριθμός" παρόχων κινητής τηλεφωνίας». Τα διεθνή μέσα αναφέρουν πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει αναφορά στον αριθμό των παρόχων, πόσο μάλλον σε κάποιον «μαγικό». Στην πράξη αναφέρεται στον προφανή άτυπο κανόνα, ότι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις πάροχοι κινητής, για να εξασφαλιστεί υγιής ανταγωνισμός. Το μήνυμα δείχνει ότι εάν η Μεγάλη Βρετανία μετακινηθεί από τέσσερις σε τρεις παρόχους, η κυβέρνηση πιθανότατα θα είναι σύμφωνη με αυτό.
    Οι τέσσερις ευαγγελιστές του 5G ήταν τρεις, οι εξής δύο, η…Stand Alone Vodafone!
  • Inmarsat: Η MediaTek και η Inmarsat συνεργάζονται για να παρέχουν αξιόπιστες, αμφίδρομες δορυφορικές υπηρεσίες σε smartphone, συσκευές IoT, την αυτοκινητοβιομηχανία και άλλους τομείς. Η συνεργασία στοχεύει να παρέχει τη δυνατότητα στους παρόχους κινητής, στους κατασκευαστές συσκευών και σε άλλους, να προσφέρουν δορυφορικές υπηρεσίες, όπως αμφίδρομα μηνύματα κειμένου, επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης και παρακολούθηση συσκευών.
    Για να λέει ο Jeff Bezos "The consolidation of mobile telephony and satellite technologies is a natural evolution of the industry" και να ετοιμάζουν τόσους αστερισμούς δορυφόρων οι εταιρείες κάτι βλέπουν. Σωστά;
  • Επενδύσεις: Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν διάφορους τρόπους να ενισχύσουν τις μελλοντικές τους ευκαιρίες, από το gaming μέχρι το online video, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το eHealth. Αλλά, όπως αναφέρει έρευνα της Omdia, θα συνεχίσουν να νιώθουν την «πίεση» από τους hyperscalers του Big Tech. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, που φέρει τον τίτλο «Quantifying the Consumer Telco Opportunity 2023», ενώ οι πάροχοι έχουν ήδη επενδύσει σε τομείς γύρω από την τηλεόραση και το online video και παρά το ότι υπάρχουν και άλλες αγορές που θα μπορούσαν να εξερευνήσουν, ο ανταγωνισμός με τους hyperscalers είναι «μη ρεαλιστικός». Οι παραδοσιακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, όπως τα mobile data, η συνδρομητική τηλεόραση και οι ευρυζωνικές συνδέσεις, παραμένουν πάντως οι μεγαλύτερες πηγές εσόδων για τους telcos.
    Ε, βέβαια. Πόσο ρεαλιστικός μπορεί να είναι ο ανταγωνισμός, όπου οι πάροχοι πρέπει να επενδύσουν διαρκώς σε υποδομές και οι τζαμπατζήδες hyperscalers, πληρώνουν τους λομπίστες για να διαιωνίζεται η κατάσταση;
  • Ericsson: Η Σουηδική εταιρεία έκλεισε πενταετή συνεργασία με την κυβέρνηση του Καναδά, ώστε να ενισχύσει με περισσότερα από 350,5 εκατομμύρια δολάρια δύο κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα, στηρίζοντας την έρευνα γύρω από τις τεχνολογίες 5G-Advanced, 6G, cloud RAN, κβαντική και τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, η Ericsson ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2023, αλλά προειδοποίησε ότι η μείωση των δαπανών της για δίκτυα 5G σε ορισμένες από τις πιο ώριμες αγορές της αναμένεται να συνεχιστεί.
    Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς που επενδύει η Ericsson για να καταλάβει τα επόμενα βήματα της αγοράς, τις τεχνολογίες που έρχονται.
  • Apple: Συσκευές iPhone, αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων συναρμολογήθηκαν στην Ινδία κατά τη διάρκεια του περασμένου οικονομικού έτους της Apple, όπως ανέφερε το Bloomberg, καθώς οι προμηθευτές της επιτάχυναν τη μετατόπιση από την κατασκευή στην Κίνα. Παράλληλα, η Apple φέρεται να διερευνά το ενδεχόμενο κατασκευής MacBook στην Ταϊλάνδη ενώ παράγει εκεί ήδη το Apple Watch, για περισσότερο από ένα χρόνο.
    Όλο και πιο πολύ αρχίζουν να δικαιώνονται από τα πράγματα αυτοί που ισχυρίζονται ότι η Ινδία είναι η επόμενη Κίνα…

TV - MEDIA - AI

  • ΕΟΝ: Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της πλατφόρμας ξεκίνησε το κανάλι BLUE SKY της Γενικές Ραδιοτηλεοπτικές Επιχειρήσεις Α.Ε. στην ΕΟΝ και στην πλατφόρμα της NOVA στη θέση 704.
    (Blue) Sky is the limit!
  • Eutelsat: Πιο κοντά στην ελληνική αγορά η Eutelsat που συστήνει ΙΚΕ με την επωνυμία «EUTELSAT GREECE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ». Σκοπός της είναι οι ιδιωτικές υπηρεσίες δικτύου για ενσύρματα (καλωδιακά) συστήματα τηλεπικοινωνιών, ενσύρματες διαδικτυακές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, λιανικό εμπόριο συστημάτων δορυφορικών λήψεων (κεραιών, ανακλαστήρων), λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, υπηρεσίες δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, εκτός των υπηρεσιών κατ οίκον διανομής προγράμματος μέσω δορυφόρου, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας κ.ά. Το κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται σε 7.300.000 ευρώ που διαιρείται σε 73.000 εταιρικά μερίδια κεφαλαιακών εισφορών, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ το καθένα. Στη διοίκηση της εταιρείας με έδρα την Αγία Παρασκευή, ο David Stephane Bertolotti και η Jacques Helene.
    Τέτοιες κινήσεις δεν είναι…ουρανοκατέβατες. Κάτι βλέπουν όλοι όσοι έρχονται από τον ουρανό, αλλά και από τη… θάλασσα. Μήπως, ξέρουν κάτι για την (χονδρική) τιμή που Internet, που σήμερα είναι διπλάσια από αυτή της Βουλγαρίας;
  • Netflix 1: Μετά από 25 χρόνια, η Netflix αποκάλυψε ότι θα «κλείσει» την υπηρεσία ενοικιάσεων DVD (δηλαδή το DVD.com), με τις τελευταίες ταινίες να αποστέλλονται στις 29 Σεπτεμβρίου. Το Netflix έστειλε το πρώτο DVD (που ήταν η ταινία Beetlejuice) το 1998. Έκτοτε, έχει ταχυδρομήσει πάνω από 5,2 δισεκατομμύρια ταινίες (σχεδόν όλες πριν από το 2019) σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια πελάτες.
    Τέλος εποχής! Να σας θυμίσω ότι κάποτε, βάζαμε DVD σαν δώρο μέσα στα περιοδικά; Τότε, βέβαια, ήθελες μισή μέρα για να κατεβάσεις μία ταινία στο Internet...
  • Netflix 2: Υποχώρηση κοντά στο 5% σημειώνει μετά το κλείσιμο της Wall Street η μετοχή της Netflix, καθώς η εταιρεία απογοήτευσε τους επενδυτές με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο. Ειδικότερα, η Netflix ανακοίνωσε έσοδα 8,16 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο, ενώ οι συνδρομητές αυξήθηκαν κατά 1,75 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν 2,2 εκατ.
    Έτσι είναι: Οι λάθος επιλογές απογοητεύουν πρώτα τους πελάτες και στη συνέχεια (εκ των αποτελεσμάτων), τους επενδυτές.
  • Netflix 3: Με κιάλια θα συνεχίζουν να βλέπουν οι Έλληνες συνδρομητές το ad-supported φθηνότερο πακέτο του Netflix που αναβάθμισε την υπηρεσία (720p στα 1080p με δύο ταυτόχρονα streams αντί για ένα), διατηρώντας την στην ίδια τιμή ($6,99) για 10 χώρες του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.
    Τι λέγαμε πιο πάνω για λάθος επιλογές. Σε μία αγορά που έχουν πληθύνει οι επιλογές, έχουν πέσει οι τιμές, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και το κάθε νοικοκυριό αναρωτιέται αν θα έχει και Netflix, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς το Netflix αγρόν ηγόρασε. Στην Ισπανία όχι στην Ελλάδα!
  • AI@EU: Μια ομάδα διακεκριμένων experts γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει ένα ευρύτερο πλαίσιο τεχνολογικών κανονισμών, όσον αφορά στο AI Act το οποίο βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, υπό ανάπτυξη. Περισσότεροι από 50 εμπειρογνώμονες και θεσμικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να συμπεριλάβει την τεχνητή νοημοσύνη γενικού σκοπού (GPAI) στο ρυθμιστικό πλαίσιο που ετοιμάζει, αντί να περιοριστεί σε μια πολύ «στενή» εφαρμογή. Θα πρέπει να εξεταστεί η ανάπτυξη ενός πλαισίου το οποίο θα αφορά στη διαδικασία κατά την οποία αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιείται η συλλογή δεδομένων και του ποιος συμμετέχει τόσο σε αυτήν, όσο και στην «εκπαίδευση» της τεχνολογίας.
    Κάτι παίζεται πάντως με το ΑΙ. Γι΄αυτό και η Microsoft όπως θα δείτε πιο κάτω αποφάσισε να κατεβάσει τόνους. Δεν θέλει να πέσει το ΑΙ θύμα της επιτυχίας του…
  • ChatGPT 1: Το ChatGPT, έχει προκαλέσει σημαντική ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα ενίσχυσης της σοβαρότητας και της πολυπλοκότητας των κυβερνοαπειλών. Aμέσως μετά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας από την OpenAI , πολλοί ήταν οι ειδικοί ασφαλείας που προέβλεψαν ότι είναι θέμα χρόνου η χρήση του AI chatbot από επιτιθέμενους για τη δημιουργία malware ή ακόμα και ενίσχυσης των επιθέσεων phishing. Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν γρήγορα, καθώς ανακαλύφθηκε ότι οι κυβερνοεγκληματίες έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο με βάση το μοντέλο γλώσσας AI GPT-3 για την αναπαραγωγή τύπων κακόβουλου λογισμικού και τη διάπραξη διαφορετικών τύπων επιθέσεων.
    Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, αλλά και για τη συνάφεια ΑΙ και κυβερνοαπειλών σας περιμένουμε στις 26 και 27 του μήνα -την Τετάρτη και την Πέμπη δηλαδή- στο Ωδείο Αθηνών για το13o InfoCom Security. Δείτε το πρόγραμμα της ολομέλειας, δείτε τα workshops και δηλώστε δωρεάν συμμετοχή!
  • ChatGPT 2: Ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της OpenAI, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν εκπαιδεύει το GPT-5, τον διάδοχο του GPT-4 “και δεν θα το κάνει για κάποιο διάστημα”. Μιλώντας σε εκδήλωση του MIT, ο Altman ρωτήθηκε για μια πρόσφατη ανοιχτή επιστολή, η οποία ζητά από εταιρείες όπως η OpenAI να σταματήσουν την ανάπτυξη συστημάτων AI «πιο ισχυρά από το GPT-4». Ο Altman είπε ότι η επιστολή δεν είναι σωστή «στις περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, σε σχέση με το που χρειαζόμαστε την παύση».
    Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω όπως λέγαμε και πιο πάνω. Μάλλον για να πάρουν φόρα…
  • Google: Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, είπε ότι πρέπει να υπάρχουν παγκόσμιοι κανονισμοί για την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια αφού με την πάροδο του χρόνου θα χρησιμοποιηθεί από τις περισσότερες χώρες.
    Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια ή αν μείνεις πίσω στην κούρσα του ανταγωνισμού, βγάζεις πολλές κακίες…
  • Microsoft: Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, η Microsoft έχει αναπτύξει το δικό της τσιπ κατασκευασμένο ειδικά για προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά εδώ και τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με το The Information, το τσιπ φέρει την κωδική ονομασία Athena και η Microsoft εργάζεται πάνω σε αυτό από το 2019, με 300 υπαλλήλους.
    Για να μη νομίζετε ότι το ΑΙ ξεφύτρωσε έτσι από το πουθενά πριν από τρεις μήνες… Τώρα, απλά μαθαίνει τον κόσμο των ανθρώπων!
  • Universal: Η Universal Music Group -η εταιρεία που εκπροσωπεί σταρ όπως οι Sting, The Weeknd, Nicki Minaj και Ariana Grande- έχει έναν νέο αντίπαλο: την τεχνητή νοημοσύνη. Ο όμιλος έστειλε επείγουσες επιστολές τον Απρίλιο προς τις υπηρεσίες streaming μουσικής, συμπεριλαμβανομένων των Spotify και Apple Music, ζητώντας τους να εμποδίσουν τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης να εκπαιδεύονται πάνω στις μελωδίες και τους στίχους των τραγουδιών τους. Η εταιρεία έχει «ηθική και εμπορική ευθύνη απέναντι στους καλλιτέχνες να εργαστεί για να αποτρέψει τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της μουσικής τους και να εμποδίσει τις πλατφόρμες να απορροφούν περιεχόμενο που παραβιάζει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και άλλων δημιουργών», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η κίνηση της UMG στοχεύει να σταματήσει την τεχνητή νοημοσύνη από το να εξελιχθεί σε υπαρξιακή απειλή για τη μουσική βιομηχανία.
    Λένε ότι αν εφάρμοζαν τη Σαρία, το μουσουλμανικό νόμο που ακρωτηριάζει τα χέρια των κλεφτών, οι περισσότεροι μουσικοί θα ήταν…κουλοί. Από το ΑΙ τι να κόψεις;
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

  • Διαδίκτυο: Αν και η χρήση του Διαδικτύου έχει διπλασιαστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, φτάνοντας στο 67% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διέθεταν πρόσβαση στα τέλη του 2022. Σύμφωνα με έρευνα της Euroconsult, οι λιγότερο ανεπτυγμένες και οι χώρες που περιβάλλονται από ξηρά, υστερούν ιδιαίτερα, με μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού τους να είναι online. Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και της Υποσαχάριας Αφρικής το 85% των ανθρώπων παραμένουν offline, με το ένα τέταρτο να βρίσκεται στην Ινδία. Χαρακτηρίζει, παράλληλα, τη συγκεκριμένη κατάσταση ως μια «σημαντική αναξιοποίητη ευκαιρία» για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
    Όλα αυτά θυμίζουν την ιστορία με δύο πωλητές παπουτσιών που έφτασαν μια μέρα σε κάποια χώρα της Αφρικής και παρατήρησαν ότι όλοι ήταν ξυπόλητοι. Ο πρώτος τηλεγράφισε αμέσως: Παρακαλώ στείλτε μου άμεσα το εισιτήριο επιστροφής. Εδώ κανείς δεν φοράει παπούτσια. Ο άλλος, έστειλε ένα τηλεγράφημα που έλεγε: Παρακαλώ παρατείνατε την παραμονή μου επ΄αόριστον. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς, γιατί κανείς δεν φοράει -ακόμα- παπούτσια!
  • Industry 4.0: Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών και οικιακών συσκευών πρωτοστατούν, όσον αφορά στις επενδύσεις που πραγματοποιούν στο private 5G και το edge computing, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έκθεσης που πραγματοποιήθηκε από τη Nokia και την ABI Research σε 500 εταιρείες από πέντε βασικές αγορές. Αντίθετα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι φορείς εκμετάλλευσης λιμένων και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα logistics μένουν πίσω στην ανάπτυξη συγκεκριμένων περιπτώσεων χρήσης, όπως τα αυτοματοποιημένα οχήματα και τα ρομπότ, και καλούνται να επωφεληθούν από την υποδομή της πληροφορικής που έχουν αναπτύξει. Γενικότερα, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών πρωτοστατούν στις επενδύσεις στο Industry 4.0 και στην ανάπτυξη σχετικών use cases, με ωριμότητα που βαθμολογείται κατά 73,1 και 79,5 στα 100, αντίστοιχα. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τη μέση βαθμολογία του κλάδου για την ωριμότητα της τεχνολογίας (66) και για την ωριμότητα της ανάπτυξης use cases (68.8).
  • Τεχνολογία: Θετικό πρόσημο, αν και κατά πολύ υποδεέστερο έναντι των αρχικών προβλέψεων, θα επιτύχει και το 2023 η παγκόσμια αγορά τεχνολογίας. Οι δαπάνες για τεχνολογία σε όλο τον πλανήτη αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των $3,24 τρισ. Ωστόσο, πρόκειται για επίδοση κατά πολύ υποδεέστερη έναντι της αρχικής εκτίμησης της IDC, η οποία για πέμπτο συνεχόμενο μήνα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για τις παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής το 2023, καθώς οι επενδύσεις στην τεχνολογία συνεχίζουν να τελούν υπό τη σκιά μιας αποδυναμωμένης οικονομίας. Στη νέα της πρόβλεψη για την πορεία των δαπανών παγκοσμίως, η IDC προβλέπει συνολική ανάπτυξη φέτος (σε σταθερό νόμισμα), ελαφρώς χαμηλότερο από το 4,5% στην πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.
  • e-Systems: Την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της Terafence Israel έχει αναλάβει η e-Systems, για την Ελλάδα και την Κύπρο. Με αφορμή τη συμμετοχή της στο συνέδριο Infocom Security, «το Ισραήλ ηγείται παγκοσμίως στον χώρο του IT Security και το συγκεκριμένο προϊόν Terafence, ενσωματώνει εξαιρετικά προηγμένη -πατενταρισμένη- τεχνολογία, η οποία παρέχει τη μόνη απόλυτη προστασία IT Security, τύπου air-gap, data-diode, physical galvanic isolation, καθιστώντας 100% απαραβίαστες από τους hackers τις κρίσιμες υποδομές IT / OT / IoT». Το Terafence, όπως αναφέρεται, «είναι προϊόν military-protection-grade, έχει zero lag, παρέχει security isolation στο OSI-layer 1, και είναι 100% unhackable, καθώς δεν έχει ούτε IP Address ούτε MAC address, οπότε είναι εντελώς αόρατο στους Ηackers.
    Η Terfence σας περιμένει την Τετάρτη και την Πέμπτη στο 13ο συνέδριο InfoCom Security στο Ωδείο Αθηνών.
  • Ransomware: Μια νέα έκθεση διαπίστωσε πως υπάρχει αύξηση 25% στα θύματα ransomware από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και 27% αύξηση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Οι κατασκευές, η τεχνολογία, η εκπαίδευση, οι τράπεζες, τα χρηματοοικονομικά και η υγειονομική περίθαλψη εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των θυμάτων ransomware που γίνονται δημοσίως γνωστά.
  • Κυβερνοεπιθέσεις: Σε ένα νέο εγχειρίδιο (eBook) σε μορφή PDF παρουσιάζονται οι νομικές πτυχές των κυβερνοεπιθέσεων στην Ελλάδα. Το βιβλίο εστιάζει στα άρθρα του ελληνικού Ποινικού Κώδικα που σχετίζονται με τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για τους νομικούς ορισμούς των κυβερνοεπιθέσεων, τους διαφορετικούς τύπους εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο και τις τιμωρίες που συνδέονται με κάθε αδίκημα. Η έκδοση, που επιμελήθηκε ο Γεώργιος Αθ. Γέρμανος, συγγραφέας και εμπειρογνώμονας διερεύνησης κυβερνοεγκλημάτων, συνιστά πολύτιμη πηγή για όποιον επιδιώκει να αποκτήσει επαφή με το περίπλοκο και ταχέως εξελισσόμενο νομικό πεδίο των επιθέσεων κατά πληροφοριακών συστημάτων στην Ελλάδα.
    Κατεβάστε το δωρεάν εδώ!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • ΚτΠ: Στην κατακύρωση των αποτελεσμάτων των διαγωνιστικών διαδικασιών για 4 έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Το πρώτο έργο «Ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του Μητρώου Πολιτών» αναλαμβάνει η κοινοπραξία, OTS Υπηρεσίες Ανοικτής Τεχνολογίας – Quality & Reliability, αντί του συνολικού ποσού των 5,829 εκατ. με ΦΠΑ. Θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το δεύτερο «Ψηφιοποίηση και Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση, διατήρηση, διάθεση και ανάδειξη των αρχείων που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)» έχει ανάδοχο τη Nova η οποία θα το εκτελέσει αντί του ποσού των 29,804 εκατ. (περιλαμβάνει ΦΠΑ). Θα ολοκληρωθεί σε 33 μήνες. Το τρίτο «Παγκόσμια Πλατφόρμα Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης» τμήμα της δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Υπουργείου Εξωτερικών», κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία των Vodafone – Indigital – Intraway, έναντι τιμήματος 14,923 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και έχει χρόνο ολοκλήρωσης 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το τελευταίο, «Εξωστρεφής Γεωργία», αναλαμβάνει η Vodafone, αντί του ποσού των 19,650 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και θα ολοκληρωθεί εντός 36 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης.
  • Huawei: Η CFO και εκ περιτροπής πρόεδρος της Huawei, Sabrina Meng, προέτρεψε τις βιομηχανίες να αγκαλιάσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς «έχει ωριμάσει ο χρόνος» για να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες με στόχο την ανάπτυξη, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κινεζική εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στη συνδεσιμότητα, στο computing, στα αποθηκευτικά συστήματα και στο cloud. Κατά τη διάρκεια του Huawei Analyst Summit 2023, που πραγματοποιήθηκε στην Shenzhen, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei προειδοποίησε ότι το παγκόσμιο τοπίο αλλάζει ταχέως, λόγω της αυξανόμενης επιρροής που υπάρχει σε αυτό από την ψηφιακή οικονομία.
    "Change before you have to." -Jack Welch, Former CEO of General Electric
  • PC: Οι παγκόσμιες αποστολές (shipments) προσωπικών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 29% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης, του υπερβολικού αποθέματος και ενός μακροοικονομικού κλίματος που παρουσιάζει επιδείνωση, με την Apple να λαμβάνει το ισχυρότερο «χτύπημα». Σε παγκόσμιο επίπεδο, τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 πωλήθηκαν μόλις 54 εκατ. υπολογιστές. Τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν οι φορητές συσκευές, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 34% και να κινούνται στα επίπεδα των 41,8 εκατ. μονάδων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Canalys.
  • Smartphones 1: Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Canalys, στους πρώτους τρεις μήνες του 2023 οι παγκόσμιες αποστολές smartphone παρουσίασαν μείωση για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς οι περικοπές τιμών και η έντονη διαφημιστική δραστηριότητα δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τη ζήτηση. H εταιρεία ανέφερε πως υπήρξε πτώση 12% ΥοΥ στις αποστολές, χωρίς να παρέχει ακριβείς αριθμούς για τις μονάδες που διακινήθηκαν. Η Samsung ήταν ο ηγέτης της αγοράς, με μερίδιο 22% και με μια ελαφρά πτώση, ακολουθούμενη από την Apple με 21%. Η Xiaomi και η Oppo κατείχαν το 11% και το 10% αντίστοιχα, ενώ η Vivo έκλεισε την πρώτη πεντάδα με 8%.
  • Smartphones 2: Ανθεκτική, δεδομένων των διεθνών συνθηκών, αποδείχτηκε το 2022 η ελληνική αγορά smartphones. Οι πωλήσεις “έξυπνων” κινητών στη χώρα μας υποχώρησαν ελαφρώς και συγκεκριμένα κατά 1,5% το περασμένο έτος έναντι του 2021, με την αγορά να κλείνει στο 1,88 εκατ. συσκευές. Η επίδοση αυτή είναι σημαντικά υποδεέστερη της αντίστοιχης πτώσης, που σημειώθηκε στην παγκόσμια αγορά το 2022, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν, σε διεθνές επίπεδο, κατά 11,3%, που συνιστά τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον, αν και ο όγκος των πωλήσεων smartphones στην Ελλάδα μειώθηκε το περασμένο έτος, η αξία της αγοράς ήταν σημαντικά αυξημένη και συγκεκριμένα κατά 10,2% σε σχέση με το 2021. Πρακτικά, οι Έλληνες διέθεσαν πέρσι κάτι παραπάνω από €700 εκατ. για την αγορά smartphone. Θυμίζουμε ότι το 2021 η ελληνική αγορά έκλεισε με πωλήσεις 1,9 εκατ. συσκευών και αξία €630 εκατ.
  • Samsung: Η Samsung απέσπασε συνολικά 80 βραβεία στα International Forum (iF) Design Awards 2023, έναν διακεκριμένο γερμανικό διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού. Από το 1953, τα iF Design Awards ξεκίνησαν με την ονομασία Die Gute Industrieform e.V. να πραγματοποιούν ολοκληρωμένες αξιολογήσεις, που μεταξύ άλλων, εξετάζουν τη διαφοροποίηση και την επιδραστικότητα του εκάστοτε προϊόντος σε εννέα κατηγορίες: το προϊόν, τη συσκευασία, την επικοινωνία, την επαγγελματική ιδέα, την αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, την αρχιτεκτονική, το σχεδιασμό υπηρεσιών, την εμπειρία χρήστη (UX) και τη διεπαφή χρήστη (UI).
    Τι λείπει από την αξιολόγηση; Μα φυσικά το WAF ήτοι το Wife Acceptance Factor, που δείχνει το βαθμό αποδοχής μιας συσκευής και των παρελκομένων της (ηχεία, καλώδια, χειριστήρια κλπ), από τη νοικοκυρά του σπιτιού!
  • NTT Docomo: Η NTT Docomo κατέληξε σε συμφωνία με τη Samsung Electronics, με τη δεύτερη να καταβάλει στον ιαπωνικό πάροχο τέλος αδειοδότησης για τις πατέντες που καλύπτουν το 5G. Ο πάροχος επικαλέστηκε μια έρευνα που τον κατατάσσει στην τέταρτη θέση στον κόσμο, με μερίδιο 9% των βασικών πατεντών 5G, πίσω από τη Samsung, την Qualcomm και την LG.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

  • Διαύγεια: Στον εκσυγχρονισμό της Διαύγειας, ένα εμβληματικό για τη χώρα μας πρόγραμμα, στο οποίο δημοσιεύονται υποχρεωτικά όλες οι αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης, στοχεύει έργο που σχεδιάζει η Κοινωνία της Πληροφορίας. Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη σχετικά με την αναγκαιότητα του έργου, το πρόγραμμα Διαύγεια αποτελεί ένα κομβικό Πληροφοριακό Σύστημα πάνω στο οποίο είναι δυνατόν να «χτιστούν» υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Η υφιστάμενη εγγραφοκεντρική (όπως χαρακτηρίζεται) αρχιτεκτονική της Διαύγειας έχει ήδη φτάσει στα όριά της και πλέον η διατήρησή της δημιουργεί τεχνικά προβλήματα διαθεσιμότητας και μεγάλο κόστος διατήρησης των ψηφιακών εγγράφων. Στόχος του έργου είναι η υλοποίηση της νέας Διαύγειας λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες θεσμικές, επιχειρησιακές και τεχνολογικές εξελίξεις, την ορθότερη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου με έμφαση στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και τη βέλτιστη αξιοποίηση της πληροφορίας με μία αρχιτεκτονική βασισμένη στα δεδομένα και όχι στα έγγραφα. Η λύση που ζητείται από τον ανάδοχο που θα επιλεγεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία συστήματος ορθής (και όσο το δυνατόν πλήρους ανά τομέα) δομημένης συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων από διάφορες πηγές δεδομένων του δημοσίου και στη συνέχεια διάθεσης αυτών προς το ευρύ κοινό.
    ΟΚ, φυσικά και πρέπει να γίνει. Αρκεί το περιεχόμενο να παραμείνει διαυγές και εύκολα προσβάσιμο χωρίς κρυφές γωνίες…
  • ChatGPT: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για το ChatGPT, κάτι που αποτελεί ένα δυνητικά σημαντικό πρώτο βήμα προς μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τον καθορισμό κανόνων απορρήτου γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Η κίνηση του EDPB ακολουθεί μια μονομερή απόφαση της Ιταλίας τον περασμένο μήνα, με την οποία περιόρισε τη λειτουργία του ChatGPT – μια στάση που ο Γερμανός επίτροπος για την προστασία των δεδομένων είπε ότι θα μπορούσε να υιοθετήσει, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η ισπανική εποπτική αρχή AEPD δήλωσε, με τη σειρά της, ότι θα ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για πιθανές παραβιάσεις δεδομένων από τη συγκεκριμένη εφαρμογή.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

  • Skroutz: Το Skroutz κατέγραψε την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών στις online αγορές κατά την περίοδο πριν το Πάσχα (1-16/4/2023) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (9-24/4/2022). Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, ο παραγόμενος τζίρος των καταστημάτων στο Skroutz Marketplace για την εξεταζόμενη περίοδο του 2023 σημείωσε αύξηση κατά 12,76% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Αύξηση παρουσιάζει και η μέση τιμή του καλαθιού του καταναλωτή αγγίζοντας τα 60€ σχεδόν, αύξηση της τάξεως του 16,65% εν συγκρίσει με πέρυσι. Την ίδια στιγμή σημαντικά αυξήθηκε και ο αριθμός των παραγγελιών, αγγίζοντας το 40,52% σε σύγκριση με το 2022, που πραγματοποιήθηκαν μέσω Skroutz κατά το εξεταζόμενο διάστημα.
  • Online αγορές: Οι καταναλωτές χάνουν σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη τους, όταν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία δεν έχει βαθμολογία 4 ή 5 αστέρων στις διαδικτυακές κριτικές. Το Digital Marketing agency Go Fish Digital πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα σε δείγμα 1.070 ατόμων σχετικά με τα online reviews. Όπως είναι προφανές, οι αξιολογήσεις με 5 ή 4 αστέρια συνοδεύονται από εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης, της τάξης του 95% και 96,3%, αντίστοιχα.
  • Convert Group: Με ανάπτυξη 7,5% μπήκε το 2023 για τα ηλεκτρονικά καταστήματα, με την αξία των πωλήσεων στο α’ τρίμηνο να φτάνει τα 65,5 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Convert Group που παρουσίασε ο πρόεδρος, Παναγιώτης Γκεζερλής. Ο πληθωρισμός ανέβασε κατά 10% την αξία του ηλεκτρονικού καλαθιού, με τους καταναλωτές να αντιδρούν μειώνοντας κατά 10% τα τεμάχια που βάζουν στο καλάθι. Ωστόσο, αύξησαν τις παραγγελίες κατά 8,2%.
  • Knowcrunch: H Knowcrunch λανσάρει εκπαίδευση για το artificial intelligence, ένα δωρεάν 4ωρο video on demand e- learning πρόγραμμα. Οι θεματικές είναι: AI era, ΑΙ tools, ΑΙ for copy & articles, AI for illustrations & photos, AI for voice & music και ΑΙ in marketing.
  • Cashless: Το World Expo 2025 στην ιαπωνική πόλη Οσάκα θα είναι η πρώτη παγκόσμια έκθεση που θα γίνει χωρίς μετρητά, ενώ αναπτύσσει και ένα αποκλειστικό ψηφιακό πορτοφόλι με δυνατότητα blockchain το οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να πραγματοποιούν ανέπαφες πληρωμές, τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα λάβουν επίσης πόντους επιβράβευσης για τη χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού και θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές με QR ή να χρησιμοποιούν τη δική τους φυσική, ψηφιακή πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Με 28 εκατομμύρια επισκέπτες, η έκθεση θα είναι ένα τεράστιο πείραμα για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • Twitter: Το Twitter δεν υφίσταται, πλέον, ως εταιρεία, αφού ο Elon Musk το συγχώνευσε με την X Corp. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι η εφαρμογή γίνεται μέρος της συγκεκριμένης οντότητας, η οποία αναμένεται πως θα αποτελέσει τη μητρική για όλες τις εταιρείες που κατέχει ο Musk – δηλαδή τις Neuralink, SpaceX, Tesla και The Boring Company. Σηματοδοτεί, επίσης, την επόμενη φάση του σχεδίου του να μετατρέψει το Twitter σε μια «εφαρμογή για τα πάντα», ένα «everything app».
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • Microsoft: Ο Αλμπέρτος Μπουρλάς ανέλαβε τη θέση του Telco Channel Lead, Central-Eastern Europe, Middle East & Africa (CEMA) στη Microsoft. Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση, «οι Telcos είναι ένα στρατηγικό κανάλι για την ανάπτυξη των πωλήσεων της Microsoft σε επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και δημόσιο τομέα. Θα ενορχηστρώνω τις δραστηριότητες του καναλιού Telco σε 109 χώρες, επιδιώκοντας να ενισχύσω τις στρατηγικές μας συνεργασίες στην περιοχή, να αυξήσω τις πωλήσεις των M365 και Azure και να προωθήσω την εμπορική στρατηγική σε τομείς προτεραιότητας όπως η Teams Telephony και Security».
    Ήταν θέμα χρόνου η αναγνώριση της συνεπούς και επιτυχημένης πορείας. Καλή επιτυχία!
  • Ericsson: Η σουηδική Ericsson αποκάλυψε ότι ο οικονομικός διευθυντής της (CFO), Carl Mellander, θα παραιτηθεί στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2024. «Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία συμφωνία ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για αλλαγή, καθώς η φάση της ανάκαμψης έχει ολοκληρωθεί και τα θεμέλια για το επόμενο κεφάλαιο της στρατηγικής της Ericsson έχουν τεθεί», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Borje Ekholm στην δήλωση. Ο Mellander έχει συνεργαστεί με την Ericsson για περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια και είναι μέλος της εκτελεστικής ομάδας της για σχεδόν επτά χρόνια.
  • Walmart: Η Walmart θα βασίζεται, ολοένα και περισσότερο, στον αυτοματισμό για τα καταστήματά της τα επόμενα χρόνια - αλλά αυτό δεν θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της. Ο γίγαντας της λιανικής ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 65% των καταστημάτων του θα «εξυπηρετούνται με αυτοματοποίηση» μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2026. Η Walmart διαθέτει σήμερα περισσότερα από 4.700 καταστήματα στις ΗΠΑ και απασχολεί περίπου 1,6 εκατομμύρια υπαλλήλους.
  • Fortinet: H Fortinet, παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο του Cybersecurity και μια από τις κορυφαίες εταιρείες λύσεων κυβερνο-ασφάλειας, συνεχίζει την ενδυνάμωση της ομάδας της, στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Βορειόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα Named Accounts Manager και εντάσσεται στο δυναμικό της Fortinet έχοντας στο ενεργητικό του 12ετή πείρα στο χώρο της πληροφορικής, προερχόμενος από την Odyssey Consultants ως Head of Business Development, CY ενώ παλαιότερα εργάστηκε στην Logicom Solutions με τον τελευταίο του ρόλο ως Senior Sales Consultant.
  • Ο Δημήτρης Γκικάκης αναλαμβάνει καθήκοντα Major Accounts Manager στο Enterprise Segment. Ο κ. Γκικάκης κατέχει πολυετή εμπειρία στον τομέα των λύσεων πληροφορικής. Τα τελευταία 5 χρόνια βρισκόταν στο δυναμικό της Dell Technologies έχοντας ρόλο Account Executive για enterprise πελάτες ενώ στο παρελθόν είχε ανάλογους ρόλους στις εταιρίες Odyssey και Byte. Είναι κάτοχος MSc στην Aσφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πιστοποίησης Cyber Security Economics από το Delft University of Technology.
  • Τέλος, στην οικογένεια της Fortinet στην Ελλάδα εντάχθηκε η Μαριλένα Δραγώνα, αναλαμβάνοντας θέση Inside Sales Representative έχοντας υπ’ ευθύνη της τη διαχείριση όλης της εγκατεστημένης βάσης της εταιρείας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η κα. Δραγώνα έχει παρουσία στο χώρο της πληροφορικής τα τελευταία 11 χρόνια, ξεκινώντας την πορεία της από την EMC Hellas ενώ τα τελευταία 4 χρόνια δραστηριοποιούνταν στο χώρο των πωλήσεων της DellTechnologies.

ΕΙΠΑΝ:

  • «Η Ελλάδα του 2030 μπορεί να είναι μια χώρα πολύ πιο σύγχρονη, πολύ πιο δημιουργική και ελεύθερη από νοοτροπίες του χθες.»
    Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • «Αυτό που με εξέπληξε είναι το πόσο γρήγορα οι άνθρωποι υιοθετούν αυτό το επόμενο κύμα τεχνητής νοημοσύνης, προσωπικά και επαγγελματικά. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να υιοθετούν αυτήν την τεχνολογία - από εταιρείες του Fortune 500 έως νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κλίμακας.»
    Natasha Crampton, επικεφαλής υπεύθυνη AI της Microsoft

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Είναι σύνηθες στον κόσμο της πληροφορικής και του computing οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να τρέχουν προγράμματα για bug bounty, στα οποία ουσιαστικά «προσκαλούν» προγραμματιστές, ώστε να φέρουν στην επιφάνεια τα διάφορα κενά ασφαλείας που διαθέτει οποιοδήποτε software ή λειτουργικό σύστημα.
Τώρα οι κυνηγοί των bugs και των glitches στον προγραμματιστικό κώδικα καλούνται να… «σηκώσουν» τα μανίκια τους και να επιχειρήσουν να ανιχνεύσουν προβλήματα που σχετίζονται με τo ChatGPT και τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση της OpenAI, οι users που θα μπορέσουν να ανιχνεύσουν διάφορα bugs στο δημοφιλές chatbot θα ανταμείβονται από 200 έως 20.000$ ανάλογα πάντοτε με το πόσο σημαντικό είναι το κάθε πρόβλημα.
Αυτό που απαγορεύεται βέβαια δια ροπάλου είναι οι υποψήφιοι «ελεγκτές», να εστιάσουν ή να πειραματιστούν σε λύσεις που προκαλούν το «jailbreak» του ChatGPT. Το δε δημοφιλές chatbot μόνο ως… «άτρωτο» δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς πριν από καιρό ολόκληρο το σύστημα τέθηκε νοκ άουτ και οι users άρχισαν να βλέπουν συζητήσεις που δεν είχαν συμμετάσχει, ενώ μάλιστα μερικές ημέρες αργότερα ένας hacker ισχυρίστηκε στο Twitter ότι ανακάλυψε 80 διαφορετικά plugins, τα οποία τρέχουν παράλληλα με τον προγραμματιστικό κώδικα του δημοφιλούς chatbot.
Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η OpenAΙ εργάζεται συνεχώς για να αποτρέπει τους διάφορους κινδύνους, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά τονίζουν και τα στελέχη της, δεν μπορεί να προβλέψει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες θα την χρησιμοποιήσουν σε real-life scenarios.
cl8-sept-2019-600x80
Η επόμενη γενιά των Asus ROG Phones βρίσκεται προ των πυλών, με την Asus να λανσάρει δύο διαφορετικά μοντέλα (ROG Phone 7 και 7 Pro).
Μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι και τα δύο θα τροφοδοτούνται από το πανίσχυρο Snapdragon 8 Gen 2, ενώ εξυπακούεται ότι και τα δύο θα έχουν ειδικά σχεδιασμένες λειτουργίες που θα προσφέρουν ένα σημαντικό boost στο mobile gaming. Ωστόσο, η Pro έκδοση θα έχει έναν ακόμη καλά κρυμμένο άσσο στο μανίκι της, καθώς θα μπορεί να συνδεθεί με το AeroActive cooler, μιας ειδικά σχεδιασμένη Mobile ψήκτρα, η οποία προσφέρει ενεργητική ψύξη διοχετεύοντας δροσερό αέρα μέσα από ένα ειδικό portal που ανοιγοκλείνει στο πίσω τμήμα του back cover.
Με αυτόν τον τρόπο, η ψήκτρα μπορεί να «στοχεύσει» παγωμένο αέρα απευθείας στο chipset εξασφαλίζοντας ένα δροσερό περιβάλλον στο εσωτερικό, το οποίο μπορεί μάλιστα μπορεί να προσφέρει ανεπτυγμένο έλεγχο της θερμοκρασίας.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η AeroActive λειτουργεί και ως χειριστήριο, καθώς διαθέτει physical gaming buttons, ενώ παράλληλα έρχεται και με RGB φωτισμό αλλά και ένα gaming display, το οποίο ουσιαστικά μεταμορφώνει το ROG Phone σε μια πλήρως λειτουργική portable κονσόλα.
Με βάση τα specs που έχουν διαρρεύσει, τα νέα ROG phones θα διαθέτουν μπαταρίες στα 6.000mAh υποστηρίζοντας fast charging στα 65W, ενώ παράλληλα θα διαθέτει FHD+ display στις 6.8 ίντσες τεχνολογίας AMOLED και refresh rate στα 165Hz. Τέλος, οι συσκευές θα διαθέτουν triple camera setup στα 50+13+5MP.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, η Samsung ενδέχεται να έχει στα σκαριά ένα νέο Exynos chipset, το οποίο θα κάνει focus στο υψηλό GPU performance.
Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά ισχυρίζονται γνωστοί leaksters και tipsters, το
Exynos 2400 αποτελεί το «next big-thing» του κορεατικού κολοσσού της τεχνολογίας με το νέο SoC να ενσωματώνει γραφικά τεχνολογίας RDNA-2 (με 6WGP). Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Exynos θα διαθέτει 4 φορές περισσότερα compute units, σε σύγκριση με το Exynos 2200 SoC.
Ως γνωστόν, η AMD και η Samsung έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια πολύ δυνατή συνεργασία, η οποία όταν ανακοινώθηκε λογικά αποτέλεσε το πιο hot topic στις συζητήσεις των φίλων της υψηλής τεχνολογίας.
Στόχος και των δύο είναι η εισαγωγή και η υποστήριξη της τεχνολογίας Ray Tracing στα νεότερα Exynos chipsets. Ο πρώτος δε τίτλος που θα υποστήριζε τη συγκεκριμένη δυνατότητα δεν ήταν άλλος από το Diablo: Immortal, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο feature.
Προηγούμενα reports έκαναν λόγο ότι στην καρδιά του Exynos 2400 θα υπήρχε μια 10πύρηνη CPU, η οποία θα αποτελείτο από έναν κύριο Cortex-X4 core, δύο Cortex-A720 σε μεγαλύτερη συχνότητα, τρεις Cortex-A720 σε χαμηλή συχνότητα και 4 Cortex-A520 πυρήνες που θα εστιάζουν στην καλύτερη ενεργειακή διαχείριση.
Εφόσον οι φήμες έχουν λογική βάση, διότι συνήθως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, δεν αποκλείεται να δούμε το Exynos 2400 να «φιλοξενείται» στη νέα σειρά των Galaxy S24.
facebook twitter youtube instagram linkedin