weekly D 21-1-22 sent

DIY: Do It Yourself

H αποπαγκοσμιοποίηση φαίνεται να έχει ξεκινήσει για τα καλά, μια και οι Ευρωπαίοι -τελευταίοι και καταϊδρωμένοι- κατάλαβαν και εκείνοι ότι η ανάπτυξη πάνω σε ξένες πρώτες ύλες και ξένη παραγωγή, αρχίζει πλέον να μην είναι βιώσιμη.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, οι Ρωσο-Ουκρανικές πρώτες ύλες, η παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια, και οι ανακατατάξεις των συμμαχιών, οδηγούν πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία, στη σταδιακή αποδόμηση του μοντέλου της παγκοσμιοποίησης, με την Ανατολή να παράγει και τη Δύση να καταναλώνει.
Η αλλαγή άρχισε να γίνεται εξόφθαλμη όταν και η υψηλή τεχνολογία έχει περάσει πλέον στην Άπω Ανατολή, με την Κίνα και την Ταϊβάν να ελέγχουν την παραγωγή και τη διάθεση.
Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και μία δεκαετία που δημιουργούν τις δικές τους άμυνες, ενώ η Γηραιά (πράγματι) Ήπειρος κωφεύει ή αναλώνεται σε συνεδριάσεις, συμπεράσματα και αναβολές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι ανακοίνωσε το Chips Act, σε μία προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από τους ημιαγωγούς των ΗΠΑ και της Ασίας, μετά από τα παγκόσμια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα και έπληξαν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι δεν μπορεί να το κάνει μόνη, αλλά με τη συνεργασία των ΗΠΑ και των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της δυτικής πλευράς του Ατλαντικού.
Η Intel για παράδειγμα, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2022, την πρώτη φάση των σχεδίων της να επενδύσει έως και 80 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των ημιαγωγών – από την έρευνα και ανάπτυξη (R&D) έως την κατασκευή και τις σύγχρονες τεχνολογίες συσκευασίας.
Στα πρώτα σχέδιά της, είναι η δημιουργία μίας κορυφαίας μονάδας παραγωγής ημιαγωγών στη Γερμανία, η δημιουργία ενός νέου κέντρου R&D στη Γαλλία, και η επένδυση σε R&D, παραγωγή και υπηρεσίες χυτηρίου στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και στην Ισπανία.
Η GlobalFoundries και η γαλλοϊταλική εταιρεία κατασκευής chips, STMicroelectronics, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να φτιάξουν ένα τεράστιο νέο εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, και η Infineon ανακοίνωσε ότι επενδύει 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα εργοστάσιο στη Δρέσδη, χαρακτηρίζοντάς την περιοχή αυτή της Γερμανός ως τη “Silicon Saxony”.
Ο στόχος του Chip Act που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να αυξήσει μέχρι το 2030 την παραγωγή microchips στα κράτη μέλη της ΕΕ από το 8% της παγκόσμιας παραγωγής που κατέχει σήμερα, στο 20%.
Μπορούμε ίσως να προλάβουμε κι εμείς την ουρά του τρένου, και μαζί με την Ιρλανδία και την Ισπανία, να βρούμε μία θέση σε αυτό το ταξίδι;

Γερμανική Επαναφορά

Ήταν 31 Μαΐου 2001, όταν η Deutsche Telekom, έκανε το υπερατλαντικό της άλμα, επενδύοντας στην εξαγορά της αμερικανικής VoiceStream και τη δημιουργία της T-Mobile USΑ, έναντι του… ευτελούς ποσού των 35 δισ. δολαρίων.
Το μεγάλο αυτό άνοιγμα δεν απέδωσε τελικά όσο περίμεναν οι Γερμανοί, και 12 χρόνια μετά, συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2013, πήραν με βαριά καρδιά την απόφαση να πουλήσουν το 72% των μετοχών τους στην MetroPCS Communications, έναντι μόλις 14 δισεκατομμυρίων.
Τον Απρίλιο του 2018, η Τ-Mobile USA συγχωνεύτηκε με τη Sprint, ενώ η έγκριση από την FCC, πέρασε από σαράντα κύματα και δόθηκε τελικά τον Απρίλιο του 2020.
Στη νέα T-Mobile US, η Deutsche Telekom κατείχε πλέον το 43%, με τη SoftBank να διαθέτει το 24%, ενώ το υπόλοιπο 33% να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Όλα αυτά μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο CEO της εταιρείας, Tim Höttges, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της DT, δήλωσε περιχαρής ότι ο αμερικανικός κλάδος, είναι και πάλι υπό γερμανικό έλεγχο, αφού πλέον το 50,2% ανήκει στη γερμανική μητρική.
«Έχουμε την πλειοψηφία και είμαστε ο μεγαλύτερος μέτοχος της πολυτιμότερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, της T-Mobile US», σημείωσε χαρακτηριστικά, έχοντας μάλλον στο μυαλό του ότι ξεπλένει τη ντροπή του προκατόχου του, René Obermann.
Σύμφωνα με τον Höttges, από το 2013 (χρονιά που ανέλαβε καθήκοντα, λέμε εμείς), η αξία της T-Mobile US έχει αυξηθεί κατά 153 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους μετόχους της Deutsche Telekom να κερδίζουν κοντά στα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η προσπάθεια για την ανάκτηση του ελέγχου της αμερικανικής T-Mobile, είχε ξεκινήσει από το 2021, με την αργή και μεθοδική απόκτηση μεριδίων της τάξης του 7,2% από μικρότερους μετόχους, καθώς όλα δείχνουν ότι οι Γερμανοί δεν είχαν μόνο έναν στόχο γοήτρου, αλλά και μία νέα στρατηγική, που σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν εντός του αμερικανικού εδάφους.
Λέτε να ισχύει η ρήση του Γκάρι Λίνεκερ «Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται από 22 ποδοσφαιριστές και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί»;
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Η αγορά κάνει Πάσχα: Γυρίζει το “ματσάκι” της αγοράς. Εκεί που είχαμε καταγράψει μία απαισιοδοξία και επιφυλακτικότητα τις προηγούμενες μέρες -αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα και την αναγγελία των εκλογών, λίγο οι πασχαλινές προσφορές, λίγο η αλλαγή κλίματος έδιωξαν το μούδιασμα και έφεραν μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Τώρα, αν αυτό φτάνει για να γεμίσει το ταμείο και να ρεφάρουν οι εταιρείες, μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Πάντως, τόσο τα δίκτυα όσο και οι μεγάλες αλυσίδες κάνουν ότι μπορούν από δωρεάν data μέχρι δεκάδες άτοκες δόσεις, εκπτώσεις και προσφορές για να πάρουν τον αφρό της πασχαλινής αγοράς και… το δώρο των καταναλωτών!
  Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα!
 • 50 Χρόνια Κινητής: Έχουμε όμως και γενέθλια! Ο μηχανικός και εφευρέτης Martin Cooper πραγματοποίησε την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου, πριν από 50 χρόνια, στις 3 Απριλίου του 1973, από έναν δρόμο της Νέας Υόρκης, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ζύγιζε κάτι λιγότερο από ένα κιλό, είχε διάρκεια μπαταρίας 25 λεπτά και η εμπορική του έκδοση (Motorola DynaTAC 8000X) που βγήκε 10 χρόνια μετά, κόστιζε 4.000 δολάρια. Δείτε επίσης, το penetration της κινητής σε 50 χρόνια, των Social Media (17 χρόνια) και συγκρίνετέ το με αυτό της τηλεόρασης που έχει 96 χρόνια ζωής για να κατανοήσετε πόσο πιο γρήγορα διαδίδεται η τεχνολογία σήμερα.
  Μέσα σε 50 χρόνια φτάσαμε από «τούβλα» του ενός κιλού σε foldables, rollable κ.α. Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα!
 • ΟΤΕ: Ο ΟΤΕ ενημέρωσε για τις βασικές αρχές της νέας εμπορικής της πολιτικής, όσον αφορά στη σύνδεση νέων κτιρίων / πολυκατοικιών με τέσσερις και άνω ανεξάρτητους χώρους με το δίκτυο πρόσβασης τεχνολογίας χαλκού.
  Από την ανωτέρω αναφερόμενη πολιτική εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου υπάρχει αίτημα σύνδεσης για πάνω από τρία κτίρια τα οποία είναι γειτονικά μεταξύ τους. Οι σχετικές περιπτώσεις θα εξετάζονται από τις Υπηρεσίες Σχεδιασμού του ΟΤΕ που θα αποφασίζουν ανά περίπτωση για την υλοποίηση της σύνδεσης. Ως έναρξη ισχύος της ανωτέρω εμπορικής πολιτικής, ορίζεται η 01/06/2023.
  OTE: Όταν Έχουμε Εξελίξεις - Όλα Τα Ελέγχουμε!
 • Cosmote 1: Δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες προσφέρει φέτος το Πάσχα σε όλους τους συνδρομητές της η Cosmote, για να μπορούν να σερφάρουν ξέγνοιαστα και να μοιράζονται online τις αγαπημένες τους γιορτινές στιγμές με τους φίλους τους. Η προσφορά διατίθεται έως και την Δευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου, για όλους τους οικιακούς και εταιρικούς πελάτες κινητής Cosmote.
  Για όσους θέλουν να σερφάρουν από το κινητό τους για έναν ολόκληρο μήνα με απεριόριστα data, υπάρχει προσφορά με 10,90€. Η νέα αυτή προσφορά της Cosmote ισχύει μέχρι και την 1η Μαΐου, για όλους τους συνδρομητές κινητής Cosmote.
  Όπως επιβάλλει και το κλίμα των εορτών: πάντα να δίνεις χωρίς να θυμάσαι και πάντα να παίρνεις χωρίς να ξεχνάς!
 • Cosmote 2: Οι πασχαλινές προσφορές ξεκίνησαν στην COSMOTE και στον ΓΕΡΜΑΝΟ με τους καταναλωτές να μπορούν να αποκτήσουν ακόμα φθηνότερα τα αγαπημένα τους προϊόντα τεχνολογίας. Μέχρι και τις 17 Απριλίου, δημοφιλή smartphones, laptops, tablets, smartwatches, τηλεοράσεις, κονσόλες gaming, gadgets για το σπίτι και αξεσουάρ από μια μεγάλη γκάμα περιμένουν και φέτος τους καταναλωτές στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ σε όλη την Ελλάδα, αλλά και online. Επιπλέον, κάνοντας αγορές αξίας 99€ και άνω με κάρτες Eurobank που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, οι καταναλωτές κερδίζουν 10% €πιστροφή στις αγορές με πιστωτικές κάρτες ή 5% €πιστροφή στις αγορές με χρεωστικές.
  Retail is all about Detail! Και είναι οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τις μεγάλες διαφορές!
 • Vodafone: Φέτος το Πάσχα, η Vodafone προσφέρει δωρεάν απεριόριστα data σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου και καρτοπρόγράμματος, εταιρικούς και οικιακούς, για 10 ημέρες, διευκολύνοντας την επικοινωνία και την ψυχαγωγία τις ημέρες των γιορτών. Επιπλέον, όλοι οι CU συνδρομητές μπορούν να σερφάρουν Δωρεάν και Απεριόριστα για 10 μέρες.
  Η ενεργοποίηση της προσφοράς γίνεται μέσα από το Vodafone App, το CU App, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας της Vodafone και του CU και υπάρχει δυνατότητα ενεργοποίησης από σήμερα έως και τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023.
  Στείλτε δωρεάν φωτογραφίες με τον Επιτάφιο, την Πρώτη Ανάσταση, το Χριστός Ανέστη, τον οβελία. Ζήστε το καλύτερο Πάσχα της ζωής σας. Τα data τα κερνάει η Vodafone!
 • Vodafone Business: Στο Vodafone Business κατακυρώθηκαν πρόσφατα δύο διαγωνισμοί του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν στην υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, που θα συμβάλουν αντίστοιχα στην επιχειρησιακή βελτίωση του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και την ψηφιακή θωράκιση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ). Με την εξέλιξη αυτή, η Vodafone ξεπερνά το ορόσημο των €200 εκατ. σε ό,τι αφορά την αξία των συμβάσεων με δημόσιους οργανισμούς κατά το οικονομικό έτος 2022-2023.
  Τα ορόσημα είναι για να τα ξεπερνάμε και τα ρεκόρ για τα τα καταρρίπτουμε. Οι λέξεις Vodafone και Business είναι άρρηκτα συνδεδεμένες…
 • Vodafone: Η Vodafone Ισπανίας βρίσκεται στο στόχαστρο προτάσεων για εξαγορά, με το Bloomberg να αναφέρει ότι ο πάροχος προσεγγίστηκε από ιδιωτικά κεφάλαια και στρατηγικούς επενδυτές, σε σχέση με μια πιθανή συμφωνία αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  Πηγές του Bloomberg δήλωσαν ότι ο Όμιλος θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης στη σωστή τιμή, αλλά δεν πραγματοποιεί κάποια επίσημη διαδικασία, αυτή τη στιγμή. Οι πηγές δεν κατονόμασαν εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά δήλωσαν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
  Η είδηση ήρθε μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια λεπτομερή έρευνα για μια άλλη προτεινόμενη μεγάλη συγχώνευση, στην ισπανική αγορά, εκείνη μεταξύ της Orange και της Masmovil.
  Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό ισχύει το "Mergers and acquisitions are the ultimate in testosterone-driven capitalism. They are all about size, and the winner takes all." της Noreena Hertz. Ένα είναι σίγουρο. Πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Και όχι μόνο στην Ισπανία…
 • Vodafone: Η Vodafone ανακοίνωσε ότι έχει συνδέσει το πρώτο έξυπνο λεωφορείο της Ευρώπης στο δίκτυο 5G, σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαραγόσα στην Ισπανία.
  Το λεωφορείο είναι εξοπλισμένο με σύστημα υποβοήθησης οδήγησης, το οποίο αυτοματοποιεί την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και τον χειρισμό του τιμονιού, χωρίς την παρέμβαση του οδηγού. Το λεωφορείο μπορεί να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με την υποδομή της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων και άλλων οχημάτων, μέσω της συνδεσιμότητας του δικτύου 5G της Vodafone.
  Είναι, επίσης, εξοπλισμένο με κάμερες, συστήματα ανίχνευσης φωτός και εμβέλειας και αισθητήρες για τον εντοπισμό εμποδίων στο δρόμο και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της άνεσης των επιβατών.
  Καλά αυτό το έχει κάνει η Vodafone στα Τρίκαλα πριν από χρόνια. Απλά, βελτιώνονται οι τεχνολογίες και οι δυνατότητες. Μένει να τα δούμε όλα αυτά σε ευρύτερη κλίμακα και, κάποια στιγμή, και στην Ελλάδα. Αφού πρώτα λύσουμε τόσα ζητήματα που σχετίζονται με το κυκλοφοριακό…
 • ΕΕΤΤ: Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου στις Βρυξέλλες το 11ο Stakeholder Forum του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) υπό την προεδρία της ΕΕΤΤ. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών φορέων της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ψηφιακών πλατφορμών συζήτησαν επίκαιρα θέματα των αγορών, με έμφαση στις τρέχουσες ρυθμιστικές και τεχνολογικές προκλήσεις.
  H ρύθμιση πρέπει να είναι στραμμένη στο μέλλον, να προβλέπει τις αλλαγές στην τεχνολογία και τη δυναμική της αγοράς και να ισορροπεί μεταξύ της διασφάλισης του ανταγωνισμού και της λογικής απόδοσης των επενδύσεων που κάνουν οι πάροχοι.
 • Γερμανός: Esteria στο ΓΕΡΜΑΝΟ… χάρη στις προσφορές, αλλά και τις εκπτώσεις έως 10% για αγορές με κάρτα. Αμφιβάλετε; Well, ένα κλικ στο https://www.germanos.gr/ και θα πειστείτε ότι ο Γερμανός είναι ειδικός και στο…Πάσχα! Μπείτε λοιπόν στο site: Και για τις τιμές, και για τις 48 άτοκες δόσεις, αλλά και για τις εκπτώσεις. Κι αν είσαι «σπιντάτος» τύπος, μπαίνεις, παραγγέλνεις και πας στο πιο κοντινό κατάστημα για παραλαβή με το click & collect. Ούτε μεταφορικά, ούτε καθυστερήσεις, ούτε λάθη και δικαιολογίες όπως αλλού το στυλ «συγνώμη δεν το είχαμε σε μαύρο και σας το στείλαμε σε ροζ»… Το Πάσχα προκαλεί υστερία (East-eria στα αγγλικά), στο Γερμανό και είναι δίπλα σου!
  Happy Easter ή αν το προτιμάτε ακόμα πιο… γερμανικά, Frohe Ostern!
 • Κωτσόβολος: Η Κωτσόβολος, κορυφαίος προορισμός τεχνολογίας, μόλις άνοιξε το νέο της κατάστημα στην Πάφο, στη Λεωφόρο Μεσόγης 102, και καλωσορίζει το καταναλωτικό κοινό σε ένα συναρπαστικά πλούσιο κόσμο, γεμάτο ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας που επεκτείνεται σε δύο ορόφους, 1.500 τετραγωνικών, προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρίες και με δωρεάν χώρο στάθμευσης. Μετά τη δυναμική της είσοδο στην κυπριακή αγορά το 2021 με το άνοιγμα των δύο καταστημάτων της σε Λευκωσία και Λεμεσό και το kotsovolos.cy, η Κωτσόβολος ενδυναμώνει την παρουσία της στην Κύπρο.
  Πως λέμε “είναι πολλά τα ριάλια, Γιάννη”;
 • Public: Τα Public και η MediaMarkt με μήνυμα “Μαζί για ένα Σπίτι όπως το έχεις φανταστεί” συνεργάζονται στην κατηγορία των μικρών και μεγάλων οικιακών συσκευών και τηλεοράσεων δημιουργώντας μία ενιαία και ολοκληρωμένη εμπειρία εξυπηρέτησης. Παράλληλα, αναβαθμίζουν τα 13 καταστήματα MediaMarkt σε όλη την Ελλάδα σε Public-MediaMarkt «Νέας Γενιάς». Υπενθυμίζουμε, ότι η εταιρεία αναζητά την ιδανική συνταγή φυσικών καταστημάτων, e-shop (όπου διαθέτει και τον “master” ΝΒ), αλλά και πολλών άλλων κινήσεων στη σκακιέρα της αγοράς, ενώ πρόσφατα -στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης- έκλεισε τα καταστήματα σε Καλλιθέα και Χαλάνδρι.
  Πασχαρούμενοι μας λέει ότι είναι οι επισκέπτες όταν έρχονται στα Public. Που να δείτε πόσο πασχαρούμενοι είναι όταν φεύγουν! Πάντα Πασχαρές!
  "Change is hard, but in retail, it’s necessary. Businesses that are willing to embrace change and adapt to new realities will be the ones that survive and thrive." - Michael Kors
 • Τσαμάζ: Έφεδρος λοχαγός ο Μιχάλης Τσαμάζ, αφού στη διάρκεια της βράβευσης της εταιρείας για τη σημαντική υποστήριξη που παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις του απονεμήθηκαν και τα σχετικά διακριτικά. Προφανώς δεν τα πήρε με 108 και χωρίς κόπο…
  Ξέρετε πόσες ασκήσεις επί χάρτου κάνει κάθε μέρα στο Μέγαρο - ως στρατηγός Τσαμάζ, βεβαίως! Κι αν θέλετε και περισσότερα, ρωτήστε όλους αυτούς που πολέμουν μαζί του, καθημερινά, στο μέτωπο της αγοράς…
 • Apple: Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας άνοιξε την πόρτα σε μέτρα για τον περιορισμό της Apple, δεδομένης της κυριαρχίας του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα στην αγορά. Η ρυθμιστική αρχή όρισε την Apple ως «εταιρεία με δεσπόζουσα θέση» «Η εταιρεία είναι -αρχής γενομένης από τις κινητές συσκευές της όπως το iPhone- ο διαχειριστής ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού οικοσυστήματος με μεγάλη σημασία για τον ανταγωνισμό, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη και παγκοσμίως», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundeskartellamt, Andreas Mundt.
  H δεσπόζουσα θέση δεν είναι παράνομη. Αυτό που είναι παράνομο είναι η κατάχρηση αυτής της θέσης…
 • Ericsson: Η Intel και η Ericsson θα συνεργαστούν για να δείξουν πώς οι πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνιών (CSP) μπορούν να επιταχύνουν την υιοθέτηση του 5G και να επεκτείνουν τις B2B δεσμεύσεις τους. Μεταξύ των τομέων που προσδιορίστηκαν για συνεργασία, βρίσκεται η κοινή ανάπτυξη περιπτώσεων εταιρικής χρήσης σε επιλεγμένους κλάδους όπως η κατασκευή, οι μεταφορές και οι μεταφορές. Επιπλέον, περιλαμβάνει εργασία για τα οφέλη της ψηφιοποίησης στις αναδυόμενες οικονομίες και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η συνδεσιμότητα 5G στην οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών ψηφιακών οικονομιών.
  "5G has the potential to revolutionize a number of vertical markets, from healthcare to transportation to manufacturing." - Mats Granryd, GSMA
 • Deutsche Telekom 1: Η Deutsche Telekom κατέχει πλέον το πλειοψηφικό μερίδιο της T-Mobile U.S, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Η εταιρεία έφτασε να κατέχει το 50,2% της T-Mobile U.S, όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Tim Höttges, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της DT, στόχος που είχε οριοθετηθεί από το 2021.
  "Goals are dreams with deadlines." - Diana Scharf Hunt
 • Deutsche Telekom 2: Σύμφωνα με τον Tim Höttges, CEO της Deutsche Telekom, ο όμιλος παρουσιάζει «94% λιγότερες εκπομπές CO2 από ότι το 2017. Στόχος μας είναι να είμαστε πλήρως ουδέτεροι μέχρι το 2025». Μέχρι το 2040, ολόκληρη η αλυσίδα αξίας της Deutsche Telekom, σύμφωνα με τους στόχους της εταιρείας, θα πρέπει να είναι ουδέτερη, από την κατασκευή συσκευών μέχρι την κατανάλωση ενέργειας των πελατών της. «Το 2040 είναι πολύ μακριά. Έτσι, έχουμε τώρα ένα νέο προσωρινό στόχο. Μείωση κατά 55% των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2020», υπογράμμισε ο Höttges.
  H διπλή μετάβαση (πράσινη και ψηφιακή) είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλοι οι managers σήμερα, οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν για την ευημερία των επιχειρήσεων παράλληλα με τη βιωσιμότητα του πλανήτη…
 • Διαδίκτυο: Ο κόσμος εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από το Διαδίκτυο για την άσκηση κοινωνικοοικονομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η εργασία και η στέγαση, που η διαδικτυακή πρόσβαση θα πρέπει πλέον να θεωρείται βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Όπως υποστηρίζει νέα μελέτη, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με το εάν κάποιος θα λάβει εκπαίδευση, θα παραμείνει υγιής, θα βρει σπίτι και θα εξασφαλίσει εργασία. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι είναι σε θέση να εντοπίσουν ευκαιρίες έξω από το διαδίκτυο, βρίσκονται σε συγκριτικό μειονέκτημα σε σχέση με εκείνους που έχουν πρόσβαση.
  Το Internet δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη! Αν δεν το πιστεύετε, κλείστε το router σας για μερικές ώρες…
 • Κίνα: Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μια σειρά κινεζικών κρατικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται γύρω από τις τηλεπικοινωνίες, αναπτύσσουν ένα υποθαλάσσιο καλωδιακό δίκτυο οπτικών ινών, που θα συνδέει την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, με στόχο να ανταγωνιστούν ένα παρόμοιο έργο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Οι τρεις βασικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Κίνας -οι China Telecommunications Corporation (China Telecom), China Mobile Limited και China United Network Communications Group (China Unicom)- βρίσκονται σε διαδικασία χαρτογράφησης, για ένα από τα πιο προηγμένα και εκτεταμένα υποθαλάσσια καλωδιακά δίκτυα στον κόσμο.
  Η γεωπολιτική στρατηγική των χωρών βασίζεται και στα υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια. Κρίσιμο ζήτημα και για την χώρα μας, λόγω της θέσης της και των επενδύσεων που πραγματοποιούνται. Αν είχαμε μυαλό θα ποντάραμε και στον … στον “ουρανό”!

TV - MEDIA

 • Action 24: Επεκτατικές διαθέσεις για το επενδυτικό τρίδυμο Μπάκος - Καϋμενάκης-Εξάρχου που μετά το Action24 και το Attica στοχεύουν στο Ionian ΤV, έναν από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς σταθμούς στη χώρα.
  Τρία κανάλια στον αέρα και ακόμα δεν ξεκίνησε το τρίδυμο. Με τη φόρα που έχουν πάρει…
 • BC Partners: Θετική έκπληξη από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ από τη BC Partners του εθνικού επενδυτή Νίκου Σταθόπουλου. Οι ιδρυτές του ΙΕΚ, Κωνσταντίνος και Καλλιόπη Ροδοπούλου, θα παραμένουν μέτοχοι και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την επιχείρηση.
 • Cosmote TV: Ένα νέο pop-up κανάλι με πάνω από 50 μεταγλωττισμένες ταινίες για παιδιά, έρχεται στην COSMOTE TV. Καθημερινά 3 ταινίες back-2-back, από τις 18.00. Αμέσως μετά την προβολή τους στο κανάλι, επιλεγμένες ταινίες θα διατίθενται για θέαση οποιαδήποτε στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή μέσα από τον δωρεάν on demand κατάλογο ταινιών και σειρών της COSMOTE TV.
 • Netflix: Σε μια ευρεία αναδιάρθρωση του τμήματος των Πρωτότυπων Ταινιών του Netflix προχωράει ο streaming κολοσσός, καθώς θα γίνει περισσότερο επιλεκτικός ως προς τις ταινίες που θα κυκλοφορεί. Τι σημαίνει αυτό; Τέλος στον καταιγισμό των low budget stories ανά εβδομάδα, οι οποίες δεν έχουν και κάποιο αντίκτυπο. Η απόφαση αποτελεί μέρος της αναδιάρθρωσης του τμήματος που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία αποκλειστικού περιεχομένου, η οποία θα οδηγήσει επίσης σε απολύσεις και την αποχώρηση δύο εκ των πιο έμπειρων στελεχών της.
  Ας κάνουν ότι θέλουν. Το Maestro μόνο μην πειράξουν!
 • ChatGPT: Οι καναδικές Αρχές, αρμόδιες για θέματα απορρήτου, ξεκίνησαν έρευνα γύρω από την OpenAI, την εταιρεία πίσω από το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Επίσης, ο Γερμανός Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων, προειδοποίησε ότι το ChatGPT μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανό αποκλεισμό στη Γερμανία, παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην Ιταλία, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων. Ο Ulrich Kelber αποκάλυψε ότι η Γερμανία ζήτησε από την Ιταλία περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση, η οποία οδήγησε την OpenAI, «εκτός σύνδεσης» στη χώρα.
  H τεχνητή νοημοσύνη είναι σαν ένα τζίνι που βγήκε από το μπουκάλι. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το τι ευχή θα κάνουμε…
 • ChatGPT: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, Matteo Salvini, πιστεύει πως ο αποκλεισμός στο ChatGPT, που τέθηκε σε εφαρμογή από την υπηρεσία προστασίας δεδομένων της χώρας, είναι υπερβολικός. Η απόφαση αποκλεισμού του ChatGPT ελήφθη ανεξάρτητα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, σε σχέση με πιθανές παραβιάσεις απορρήτου και για μη επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών.
  Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Instagram, ο Salvini είπε ότι οι νέες τεχνολογίες φέρνουν σημαντικές αλλαγές, κινδύνους και ευκαιρίες και ότι είναι σωστό να ρυθμίζονται μέσω ρυθμιστικών αρχών και νομοθετών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι λάθος να εμποδίζουμε ή να βλέπουμε το «έργο εκείνων που πραγματοποιούν έρευνα και καινοτομία», προσθέτοντας ότι το OpenAI είναι πρόθυμο να συνεργαστεί και ελπίζει ότι το ChatGPT θα αποκατασταθεί γρήγορα.
  Το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων θυμίζει διαφορετικού τύπου καθεστώτα. Προσοχή στις κακές επιρροές… Σε λίγο θα καίνε τους υπολογιστές, όπως παλιά κάποιοι έκαιγαν τα βιβλία…
 • Microsoft: Οι εκκλήσεις για παύση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα «λύσουν τις προκλήσεις», δήλωσε στο Reuters ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούμε στο βέλτιστο τρόπο χρήσης των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια παγκόσμια «απαγόρευση». Η σχετική συνέντευξη έρχεται μετά από μια ανοιχτή επιστολή -που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και συνυπογράφηκε από τον Elon Musk και περισσότερους από 1.000 ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη- μέσω της οποίας απαιτούν “παύση” στην ανάπτυξη συστημάτων «πιο ισχυρών» από αυτά που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας.
  Θα συμφωνήσουμε με τον Bill. Το να σταματήσεις την καινοτομία δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης. Το τζίνι όπως είπαμε, έχει βγει από το μπουκάλι. Ίσως ο έλεγχος να είναι η λύση. Και τα πυρηνικά είναι επικίνδυνα, αλλά ελέγχονται…
 • Wikipedia: Παρά τις συχνές και σοβαρές ανακρίβειές του, το ChatGPT έκανε τον ιδρυτή της Wikipedia, Jimmy Wales, να σκέφτεται σοβαρά πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει μέρος της ροής εργασιών της γνωστής εγκυκλοπαίδειας. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Evening Standard, ο Wales αναφέρθηκε σε μερικά από τα εγγενή ζητήματα της τεχνολογίας, ιδιαίτερα την τάση της να «παραισθάνεται» ή να “φτιάχνει” τα πράγματα - αλλά επισήμανε ότι «χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για τον τριπλασιασμό των καταχωρήσεων της Wikipedia, δεν θα αυξανόταν το κόστος λειτουργίας μας περισσότερο από 1.000 £ ετησίως».
  Πολλαπλασίασε τους fact checkers σου, Jimmy. Και να είσαι έτοιμος για πολλές ανακρίβειες και… φαντασιοπληξίες… Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ.
 • Meta: Η Meta δήλωσε ότι στοχεύει να χρησιμοποιήσει generative AI για τη δημιουργία διαφημίσεων, μέχρι το τέλος του έτους. Σε συνέντευξή του στο Nikkei Asia, ο CTO της Meta, Andrew Bosworth, είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει εργαλεία για τη δημιουργία διαφημίσεων με τεχνητή νοημοσύνη, που θα βοηθούν την εκάστοτε εταιρεία να δημιουργήσει υλικό για διαφορετικά κοινά. «Πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μερικά από αυτά φέτος.
  H τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο εξατομικευμένες και ελκυστικές εμπειρίες. Προϋπόθεση ωστόσο είναι να σέβεται το απόρρητο και την αυτονομία των καταναλωτών, κάτι για το οποίο δεν φημίζεται η Meta…
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY - AI

 • ESET: Μερικές φορές μπορεί να λέμε πράγματα που είναι αυτονόητα: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μηνύματα κειμένου έχουν κάνει την επαφή με τους φίλους πιο εύκολη από ποτέ. Anywhere, anytime, any device.
  Αλλά αυτή η δυνατότητα σύνδεσης από παντού είναι αμφίδρομη. Έχετε τον κόσμο στα χέρια σας, αλλά το ίδιο ισχύει και για όλους τους άλλους, καθώς απατεώνες κάθε είδους καραδοκούν, λένε οι ειδικοί από την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET. Οι οποίοι, μπορούν εξίσου εύκολα “να χτυπήσουν” την εικονική σας πόρτα, χρησιμοποιώντας όλο και πιο ύπουλες τεχνικές για να αποσπάσουν τα χρήματά σας.
  Προσοχή, λοιπόν στην “εικονική” πόρτα σας… Κλειδώστε την καλά!
 • Check Point: Με τις τιμές των αεροπορικών εταιρειών να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, όλοι αναζητούν εκπτώσεις και ειδικές προσφορές και πολύ εύκολα μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν κλικ σε κάθε πολλά υποσχόμενη προσφορά για τις διακοπές τους. Φαίνεται όμως ότι οι χάκερς και οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν αυτή την τάση, στην προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, αξιοποιώντας μια ανάγκη που απαιτεί επίλυση, στελνοντας fake προσφορές που στοχεύουν το λογαριασμό σας.
  Τα μάτια σας 14! Καλύτερα να πάτε εσείς διακοπές στη Γαύδο, παρά οι hackers, με τα χρήματά σας στις Μπαχάμες!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Bitdefender: Μια νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Bitdefender έφερε στην επιφάνεια την έλλειψη διαφάνειας που υπάρχει σε σχέση με τις διαρροές δεδομένων, καθώς η εταιρεία διαπίστωσε ότι πολλοί επαγγελματίες της πληροφορικής καλούνται να μην δημοσιοποιούν περιστατικά αυτού του τύπου. Η διαφάνεια μετά από μια κυβερνοεπίθεση αποτελεί ένα πρόβλημα, εν μέρει επειδή πολλές επιχειρήσεις φοβούνται ότι μια αποκάλυψη ενός τέτοιου συμβάντος ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη φήμη τους. Επιπλέον, τα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια περιλαμβάνουν, ολοένα και περισσότερο, ρήτρες ενημέρωσης. Για παράδειγμα, ένα θύμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις για την αναφορά επιθέσεων ransomware στις Αρχές, πριν από την ενημέρωση του ασφαλιστή. Όσον αφορά στον λόγο για τον οποίο τα ποσοστά είναι υψηλότερα στις Η.Π.Α. σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εταιρεία αναφέρει ότι μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι οι σημαντικές κυρώσεις που προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
  Ακόμα και το λίγο, είναι πολύ. Κάποιες εταιρείες θεωρούν πως τα δεδομένα των πελατών τους δεν σημαίνουν τίποτα και πως, ακόμη και αν κάτι κακό συμβεί, «ε, δεν πειράζει, πάμε παρακάτω». Άραγε, μέσα σε ένα εστιατόριο, εάν αφήσεις στην γκαρνταρόμπα το παλτό σου και το κλέψουν, η επιχείρηση θα σου πει απλά «ε, αυτά συμβαίνουν»;
 • Schneider Electric: Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, αναγνωρισμένη ως κορυφαία εταιρεία σε θέματα βιωσιμότητας από ανεξάρτητες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές (ESG) αξιολογήσεις, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της σχετικά με τον αντίκτυπο της βιωσιμότητας σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιδόσεις της για το 2022. Το πρόγραμμα Schneider’s Sustainability Impact (SSI) περιλαμβάνει 11 παγκόσμιους στόχους έως το 2025, οι οποίοι συμπληρώνονται από εκατοντάδες άλλους στόχους που έχουν τεθεί σε τοπικό επίπεδο από τις περιφερειακές και εθνικές ομάδες. Το πρόγραμμα συμβάλλει στις έξι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της Schneider Electric, που καλύπτουν τις πτυχές ESG, για την υποστήριξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
 • Focus Bari: Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών τους συσκευών. Εξαιτίας αυτού, πολλοί έχουν βρει εναλλακτικές όπως η ανακύκλωση των παλιότερων ηλεκτρικών τους συσκευών είτε η αγορά «refurbished» μοντέλων. Η νέα έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Η Εξελισσόμενη Αγορά των Ηλεκτρονικών Συσκευών» διεξήχθηκε παράλληλα σε άλλες 18 χώρες μέσω του δικτύου YouGov.
 • IDC: ​​Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, η IDC μείωσε τις προβλέψεις της για το 2023, όσον αφορά στις παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής, καθώς οι επενδύσεις στην τεχνολογία συνεχίζουν να δέχονται τον αντίκτυπο της εικόνας που παρουσιάζει η παγκόσμια οικονομία. Στη νέα μηνιαία πρόβλεψή της, η εταιρεία «βλέπει» συνολική ανάπτυξη που θα φτάσει φέτος το 4,4%, στα 3,25 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 4,5% που αναφερόταν στην πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα και αντιπροσωπεύει μια σημαντική απόκλιση από την πρόβλεψη για 6,0%, που έγινε τον Οκτώβριο του 2022. Οι προβλέψεις δείχνουν κάμψη σε επενδύσεις on-premise υποδομής από επιχειρήσεις, ενώ οι υλοποιήσεις cloud και υπηρεσιών παραμένουν συνολικά πιο ανθεκτικές.
 • Western Digital: Η Western Digital επιβεβαίωσε ότι χάκερ διείσδυσαν στα συστήματα της κατά τη διάρκεια ενός «συμβάντος ασφαλείας»». Η εταιρεία από την Καλιφόρνια ανέφερε ότι ένα μη εξουσιοδοτημένο τρίτο μέρος απέκτησε πρόσβαση σε «έναν αριθμό» των εσωτερικών της συστημάτων στις 26 Μαρτίου. Η Western Digital δεν έχει επιβεβαιώσει τη φύση του περιστατικού, ούτε αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο έγινε η παραβίαση, αλλά η σχετική αναφορά υποδηλώνει ότι το περιστατικό μπορεί να συνδέεται με ransomware. «Με βάση τη μέχρι σήμερα έρευνα, η εταιρεία πιστεύει ότι το μη εξουσιοδοτημένο μέρος έλαβε ορισμένα δεδομένα από τα συστήματά της και εργάζεται για να κατανοήσει τη φύση και το εύρος αυτών των δεδομένων». Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
 • Google: Η επικεφαλής των οικονομικών της Google, Ruth Porat, δήλωσε ότι η εταιρεία κάνει περικοπές στις υπηρεσίες που παρέχει προς τους εργαζομένους της. Σύμφωνα με το CNBC, η Google διευκρίνισε ότι, μεταξύ άλλων, μειώνει τη συχνότητα αντικατάστασης φορητών υπολογιστών από τους υπαλλήλους. Ένας από τους σημαντικούς στόχους της εταιρείας για το 2023 είναι να «παρέχει διαρκή εξοικονόμηση πόρων μέσω βελτιωμένης ταχύτητας και αποτελεσματικότητας». είπε η Porat.
  Εταιρείες που κάποτε… τύπωναν χρήμα, τώρα καλούνται να περικόψουν τα έξοδά τους. Ο τεχνολογικός κλάδος “άπλωσε τον τραχανά”, χάρη στη μεγάλη ζήτηση στη διάρκεια της πανδημίας και τώρα τρέχει και δε φτάνει…
 • Epsilon SingularLogic: Η Βιομηχανία Κρεάτων ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΣ A.E, «ΚΡΕΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ», μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρίες στην υπερχονδρική, χονδρική και λιανική διάθεση κρεάτων και κρεατοσκευασμάτων, επέλεξε τoν Epsilon SingularLogic Integrator για την ψηφιακή της αναβάθμιση. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία υιοθετεί την ολοκληρωμένη πλατφόρμα PYLON Hybrid για την κάλυψη, τη βελτιστοποίηση και την αναβάθμιση των λειτουργικών της, ιδιαίτερα στο κομμάτι του Supply Chain Management.
 • Beyond: Με 4 θεματικούς πυλώνες, Intelligent Solutions, Sustainable Technology, Disruptive Innovation και Inclusive Future σχεδιάζεται η 3η έκθεση τεχνολογίας Beyond, από Τετάρτη 24 έως Παρασκευή 26 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα είπαν οι διοργανωτές της, μέχρι στιγμής η έκθεση, που φιλοδοξεί να γίνει ένα γεγονός αντίστοιχο μεγάλων παγκόσμιων εκθέσεων έχει εξασφαλίσει εκθέτες από 10 χώρες και επισκέπτες από 30. Στις παράλληλες εκδηλώσεις που συμπεριληφθούν στην 3η Beyond είναι η διεξαγωγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα του ετήσιου συνεδρίου του ευρωπαϊκού δικτύου business angels, ΕΒΑΝ (European Business Angels Network), που είναι ο πανευρωπαϊκός εκπρόσωπος των επενδυτών πρώιμου σταδίου καθώς και τo South-East Europe Beyond Leadership Dialogue.
  Και ναι, οι διοργανωτές της έκθεσης αποφάσισαν να προχωρήσουν με τη συγκεκριμένη ημερομηνία, παρά το ότι ότι πέφτει μέσα στις εκλογές. Τόλμη και (τεχνολογική) Γοητεία!
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • ΚτΠ: Έργο υπό τον τίτλο «Υλοποίηση του εκπαιδευτικού λογισμικού και παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του Εργαστηρίου Ψηφιακών Δεξιοτήτων Στρατού», το οποίο στοχεύει στην ενσωμάτωση ενός προγράμματος αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων περίπου 150.000 στρατεύσιμων, προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 71,785 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί καλύτερα η θητεία των στρατεύσιμων, να υποστηριχθούν οι στρατεύσιμοι στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας που είναι ενσωματωμένη στις ένοπλες δυνάμεις και να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους ικανότητες για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής τους θητείας.
 • ΕΔΥΤΕ: Η ΕΔΥΤΕ προβαίνει σε διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης επί του Τεύχους Διακήρυξης Ανοιχτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού άνω των ορίων για τη σύναψη Σύμβασης για το έργο «Ανοικτά Δεδομένα και ενίσχυση της συμμετοχικότητας» και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς σε ανοιχτή, μη δεσμευτική συμμετοχή στη διαδικασία διαβούλευσης για την κατάθεση προτάσεων/παρατηρήσεων επί του Τεύχους Διακήρυξης. Ο συνολικός Προϋπολογισμός του Έργου (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ανέρχεται στο ποσό των 5.227.840,00€ (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 4.216.000,00€, ΦΠΑ: 1.011.840,00€). Η Σύμβαση θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.
 • Πιερρακάκης 1: «Έχουμε ψηφιοποιήσει 1.530 υπηρεσίες στο gov.gr και συνολικά έχουμε μετρήσει ότι υπάρχουν 5.500» τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Προσέθεσε ότι έχουν ήδη δημοπρατηθεί μεγάλα έργα ψηφιοποίησης, όπως του ΕΦΚΑ, των νοσοκομείων και της πολεοδομίας, τα οποία θα έχουν σύντομα ανάδοχο και σε βάθος τετραετίας θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, παρουσιάζοντάς μας ένα τελείως διαφορετικός κράτος.
  Επίσης, ο υπουργός αποκάλυψε ότι ένα έργο που δημοπρατείται και σύντομα θα είναι έτοιμο, είναι αυτό του ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου για όλο το δημόσιο, το οποίο θα καλούν οι πολίτες για όλες της διεργασίες του δημοσίου τομέα και την κάθε περίπτωση θα χρεώνεται αποκλειστικά ένας υπάλληλος.
  Αυτό το τελευταίο να δω, και θα πω “νυν απολύεις τον δούλον σου δέσποτα”!
 • Πιερρακάκης 2: Στο κέντρο προσχολικής αγωγής, Dorothy Snot, βρέθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
  Σχετική ανάρτηση δημοσίευσε και ο συνιδρυτής της δομής, Γιάννης Γιαννούδης, αναφέροντας πως «ο Πιερρακάκης είναι ένας οραματιστής που βλέπει στο μέλλον, πέρα από κοντοφθαλμες & βλακώδεις κομματικές αντιπαραθέσεις. Μου άρεσε ιδιαίτερα η απάντηση του, όταν τον ρωτησα πως κατάφερε να ξεπεράσει το resistance to change των ανθρώπων του δημοσίου και να επιτύχει το τιτάνιο έργο της ψηφιοποίησης του κράτους - Δεν έχει πως, απλώς το κάνεις!»
  Just do it, όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση! Το πιο σημαντικό είναι ότι δούλεψε.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Wolt: Απάντηση στην κινητοποίηση των διανομέων της Wolt έδωσε η εταιρεία. Οι διανομείς διαμαρτύρονται τις τελευταίες ημέρες κατηγορώντας τη Wolt για μείωση των αποδοχών τους ανά παραγγελία, ζητώντας την επαναφορά στα επίπεδα του Μαρτίου του 2022. Παράλληλα, ζητούν να υπάρξουν συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη Wolt και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη, ενώ θέτουν και αιτήματα για την ασφάλειά τους. Απαντώντας, η Wolt επισημαίνει πως στο νέο μοντέλο, που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2023, η μέση αμοιβή ανά ώρα εμφανίζεται αυξημένη κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι, στα 8,40 ευρώ.
  Μάλλον κάποιοι δεν έμαθαν από τα παθήματα του ανταγωνιστή τους…
 • BAAS DIGITAL: H BAAS DIGITAL, ανανεώνει την εικόνα της με νέο λογότυπο και διευρύνει τις υπηρεσίες της, καλύπτοντας πλέον όλες τις ανάγκες των brands για μια ενιαία, ολοκληρωμένη και ακόμα αποτελεσματικότερη digital επικοινωνία. Πιστή στην «υβριδική» της φύση, η εταιρεία -η πρώτη διδάξασα ίσως του κλάδου- δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται και να επεκτείνει τη δράση της σε νέους τομείς, για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
  Ένα είναι βέβαιο. Ο Πάνος θα συνεχίσει να μας κάνει περήφανους!
 • you.gr: Το you.gr, ενέταξε τα ACS Smartpoint Lockers ως επιλογές σημείων παράδοσης. Η παραλαβή μπορεί να γίνει 24x7, ακόμα και Κυριακή ή αργίες, ενώ τα κόστη μεταφορικών είναι χαμηλότερα από κάθε άλλη προσφερόμενη εναλλακτική. Το πακέτο παραμένει στη θυρίδα 3 ημέρες και σε περίπτωση μη παραλαβής προωθείται στο κοντινότερο κατάστημα της ACS. Tέλος, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό, πρόκειται για την μόνη επιλογή lockers που διαθέτουν POS και δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής με αντικαταβολή με τη χρήση κάρτας.
 • Pet City: Τα Pet City υιοθετούν έναν νέο τρόπο παραλαβής δεμάτων χωρίς έξοδα αποστολής για όλο τον Απρίλιο στο online shop των Pet City. Παραγγέλνοντας έως τις 13.00 παραλαμβάνεις το δέμα σου την επόμενη ημέρα το πρωί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή σε 24-48 ώρες πανελλαδικά.
 • Nexi Greece: Η Nexi Greece, μέλος του Ομίλου Nexi, ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, συνεργάζεται με την Greenpeace, χάρη στη λύση tokenization, που επιτρέπει την απόκρυψη των αριθμών της εκάστοτε κάρτας και την αποθήκευσή τους στα πιστοποιημένα ασφαλή data centers της Nexi για μελλοντική ανάκτηση. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος παραβίασης δεδομένων, γεγονός που επιτρέπει στην Greenpeace να διασφαλίσει την πλήρη ασφάλεια των δεδομένων των υποστηρικτών της.
 • PayPal: Η PayPal ανακοίνωσε ότι προσφέρει υποστήριξη Apple Pay ως επιλογή ολοκλήρωσης αγοράς για μικρές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή «λύση ολοκληρωμένων πληρωμών» του PayPal μπορούν πλέον να προσφέρουν το Apple Pay ως επιλογή πληρωμής.
 • Μετρητά: Την πλάτη στα μετρητά γυρίζουν συστηματικά οι Έλληνες την τελευταία επταετία, με την πανδημία να εντείνει τη στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές, που άρχισε να γίνεται αισθητή ήδη από το 2015. Πρακτικά, στην Ελλάδα, οι online πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 70% και 100% αντίστοιχα, μεταξύ 2019 και 2022. Ειδικά σε κάποιους τομείς, όπως οι υπηρεσίες διατροφής, οι αγορές από φαρμακεία, η πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, αλλά και οι υπηρεσίες ταξί, η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών κυριολεκτικά εκτινάχθηκε.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • AWS: Η AWS δημιούργησε ένα πρόγραμμα 10 εβδομάδων για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης από όλο τον κόσμο. Οι ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν πρόσβαση σε μοντέλα και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχει, επίσης, μια ημέρα επίδειξης στο Σαν Φρανσίσκο στο τέλος του προγράμματος. Οι αποδεκτές θα λάβουν έως και 300.000 $ σε credits για τις υπηρεσίες της AWS, με στόχο την ανάπτυξη των εταιρειών τους.
 • Orange Grove: Ανοίγει η υποβολή αιτήσεων για το Incubation πρόγραμμα 2023-2024 του Orange Grove, το οποίο απευθύνεται σε άτομα ή ομάδες που έχουν μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα καθώς και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις ή και υφιστάμενες καινοτόμες ΜμΕ που επιθυμούν να γίνουν μέρος ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Το πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 6 μηνών, περιλαμβάνει εντατικά workshops, 1:1 συναντήσεις και mentorship από καταξιωμένους μέντορες από την Ελλάδα και τον κόσμο.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Office Line: Καθήκοντα Head of Marketing & Communication στην Office Line αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεωργατζής προερχόμενος από την εταιρεία συμβούλων PRIORITY, όπου κατείχε τη θέση του Marketing & Sustainability Communication Director τα τελευταία 3,5 χρόνια. Έχει διατελέσει Επικεφαλής Γραφείου Τύπου στον Όμιλο Forthnet/Nova & στο Restis Group, καθώς και Account Director στην Ogilvy PR & Influence και Social Media Strategist στο V+O Group. Ειδικεύεται στο online reputation management και στην ολιστική στρατηγική επικοινωνίας και marketing στο ψηφιακό περιβάλλον.
  Καλή επιτυχία Γιώργο (για την οποία είμαστε βέβαιοι)!
 • ΣΕΚΕΕ: Σε Σώμα συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), σε συνέχεια των αρχαιρεσιών της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου της 4ης Απριλίου. Νέος Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ αναδείχθηκε ο Μάνος Μακρομάλλης, έχοντας ως στόχο να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία του Συνδέσμου και την προσπάθεια ενίσχυσης του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.
 • Viva Wallet: Η Viva Wallet προσέλαβε, τον Δημήτρη Μαυρογιάννη, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος με μακρά θητεία σε Πειραιώς, Eurobank, Commercial Bank of Dubai, Commercial Bank of Qatar κ.α. για τη θέση του Γενικού Διευθυντή Λειτουργιών της Viva. Σημειώστε, ότι ήταν ο πρώτος που παρουσίασε λύση mobile banking στη χώρα μας! Ο Δημήτρης Μαυρογιάννης εντάσσεται στη διοικητική ομάδα του Viva Wallet Group, προερχόμενος από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου κατείχε αντίστοιχη θέση, οδηγώντας το μετασχηματισμό των λειτουργιών και της τεχνολογίας.
 • Salesforce: Η νέα έρευνα ψηφιακών δεξιοτήτων της Salesforce, η οποία διεξήχθη σε περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους σε 11 χώρες, παρουσιάζει το πώς οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων και η τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) στην εργασία τους. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη εφαρμογών έχουν μεγάλη ζήτηση, αλλά συγκαταλέγονται στις λιγότερο χρησιμοποιούμενες δεξιότητες. Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι φαίνονται ενθουσιασμένοι με αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες και εκφράζουν την επιθυμία να επιμορφωθούν σε αυτές.
  Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει κανένα στέλεχος. Θα το αντικαταστήσει, όμως, ένα άλλο στέλεχος που γνωρίζει και τεχνητή νοημοσύνη…

ΕΙΠΑΝ:

 • «Ο ψηφιακός και περιβαλλοντικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι ο δρόμος του μέλλοντος.»
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
 • «Σε ποσοστό πάνω από 99% το ελληνικό κράτος θα είναι ψηφιακό την επόμενη τετραετία σε ότι αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων από το Δημόσιο.»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Samsung, ο κορεάτικος τεχνολογικός κολοσσός, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να λανσάρει στην αγορά ένα τρίπτυχο foldable κινητό αργότερα μέσα στο έτος.
Σύμφωνα με το δημοφιλή tech blogger Yogesh Brar, η συσκευή αναμένεται να είναι η πρώτη στην κατηγορία της και θα αντικαταστήσει το Galaxy S23 FE που είχε αρχικά προγραμματιστεί να βγει στην αγορά.
Η εταιρεία έχει ήδη παρουσιάσει μια οθόνη OLED με δύο hinges, που μπορούν να διπλωθούν τρεις φορές, σε προηγούμενη έκθεση και μια βελτιωμένη έκδοση αυτού του panel αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την επερχόμενη tri-fold συσκευή.
Αυτή η ανακοίνωση δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Samsung είναι ήδη ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην αγορά αναδιπλούμενων κινητών τηλεφώνων.
Όσον αφορά το hardware, η νέα συσκευή θα έρθει με το ίδιο Snapdragon 8 Gen2 chipset που χρησιμοποιείται και στο Samsung Galaxy S23 Ultra.
Αρχικά, η Samsung σχεδίαζε να κυκλοφορήσει τρία τηλέφωνα φέτος, το Galaxy Z Flip 5, το Galaxy Z Fold 5 και το Galaxy S23 FE. Ωστόσο, πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το τελευταίο δεν θα κυκλοφορήσει και ότι το τριπλό αναδιπλούμενο τηλέφωνο θα πάρει πράγματι τη θέση του.
cl8-sept-2019-600x80
Γνωρίστε το Lenovo ThinkPhone της Motorola, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στις επιχειρήσεις μια εμπειρία smartphone με την ίδια ποιότητα και αξιοπιστία που υπάρχει σε κάθε συσκευή με την επωνυμία Lenovo Think.
Για χρόνια, το ThinkPad επικεντρώνονται στην επίλυση προβλημάτων, μέσω καινοτόμου τεχνολογίας, αξιόπιστης ποιότητας και στοχευμένου σχεδιασμού.
Σήμερα, για να γιορτάσει αυτή την κληρονομιά καθώς η Lenovo γιορτάζει την 30ή επέτειο του ThinkPad, η Motorola είναι στην ευχάριστη θέση να φέρει το ThinkPhone, τον καλύτερο σύντροφο σε ένα ThinkPad.
Τα πάντα στο ThinkPhone σχεδιάστηκαν με γνώμονα την παραγωγικότητα, η Motorola έχει συνεργαστεί με συνεργάτες, όπως η Microsoft, για να προσφέρει τις καλύτερες εμπειρίες παραγωγικότητας στους επιχειρηματικούς πελάτες της και να βοηθήσει τους χρήστες του ThinkPhone να κάνουν τα πάντα με ευκολία.
Συνοδεύεται επίσης από το Moto Secure, μια εφαρμογή που χρησιμεύει ως hub για αντικείμενα που σχετίζονται με την ασφάλεια και το απόρρητο.
Σε συνδυασμό με το Moto OEMConfig ή το Moto Device Manager, οι διαχειριστές IT μπορούν να διαμορφώσουν εξ αποστάσεως τις λειτουργίες του Moto Secure στα ThinkPhones, από τις ρυθμίσεις κλειδώματος της οθόνης έως τις ειδοποιήσεις δικτύου. Επιπλέον, το ThinkPhone έρχεται με Moto KeySafe, έναν ξεχωριστό επεξεργαστή που τρέχει σε Android, ο οποίος προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για την καλύτερη προστασία των πιο ευαίσθητων δεδομένων στο smartphone σας.
Απομονώνει PIN, κωδικούς πρόσβασης και κρυπτογραφικά κλειδιά, αποθηκεύοντάς τα σε περιβάλλον ανθεκτικό σε παραβιάσεις, προστατεύοντας τα δεδομένα από μέσα προς τα έξω.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Πριν από 50 χρόνια, στις 3 Απριλίου 1973, ο Martin Cooper, μηχανικός της Motorola, στάθηκε σε μια γωνιά της Sixth Avenue στη Νέα Υόρκη και έβγαλε ένα τηλεφωνικό κατάλογο από την τσέπη του.
Στη συνέχεια πληκτρολόγησε έναν αριθμό σε μια τεράστια συσκευή και την τοποθέτησε στο αυτί του, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών. Αυτή ήταν η πρώτη κλήση που πραγματοποιήθηκε από κινητό και είχε αποδέκτη ένα συνάδελφό του στην ανταγωνιστική εταιρεία Bell Laboratories, ο οποίος δεν κατόρθωσε να βγάλει μιλιά όταν του ανακοίνωσε ότι τον καλεί από την προσωπική του φορητή συσκευή.
Η Bell Laboratories είχε επικεντρωθεί τότε στην ανάπτυξη ενός τηλεφώνου για το αυτοκίνητο.
Ο ίδιος ο Cooper αναφέρει: «Είχαμε παγιδευτεί στα σπίτια και τα γραφεία μας από αυτό το χάλκινο σύρμα για πάνω από 100 χρόνια - και τώρα επρόκειτο να μας παγιδεύσουν και στα αυτοκίνητά μας»!
Περιττό να πούμε ότι ο κ. Cooper και η Motorola δεν συμφώνησαν με αυτή την πρακτική και η ιστορία τους δικαίωσε.
Μπορεί η διαδικασία που πραγματοποιούνται οι κλήσεις να μην έχει αλλάξει πολύ από τότε, όμως οι σημερινές συσκευές είναι… αγνώριστες σε σχέση με τα πρώτα μοντέλα της Motorola.
Η εμπορική έκδοση του Motorola Dynatac 8000X του Cooper κυκλοφόρησε 11 χρόνια μετά την πρώτη κλήση, το 1984, και μπορούσε απλώς να πραγματοποιεί κλήσεις. Σήμερα θα κόστιζε 9.500 λίρες (11.700 δολάρια), σύμφωνα με τον Ben Wood, ο οποίος διευθύνει το Μουσείο Κινητής Τηλεφωνίας.
facebook twitter youtube instagram linkedin