weekly D 21-1-22 sent

Fiber to the… Grid

Ανεβάζει ταχύτητα η ΔΕΗ και κάνει ακόμη πιο φιλόδοξα σχέδια για τις τηλεπικοινωνίες, και συγκεκριμένα να κατασκευάσει και να διαθέσει υπηρεσίες οπτικής ίνας (FTTH).
Για το σκοπό αυτό προχώρησε στην ίδρυση μία νέας εταιρείας με τον τίτλο «ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες» και την εμπορική επωνυμία FIBERGRID.
Όσον αφορά στο μοντέλο λειτουργίας και δραστηριοποίησης, αυτό θα είναι η χονδρική διάθεση οπτικής ίνας στους υφιστάμενους αλλά και σε νέους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της αγοράς.
Η προνομιακή θέση της ΔΕΗ στον τομέα της πρόσβασης στους καταναλωτές, είναι σίγουρα ένα asset, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι θα βρεθεί στο ίδιο ανταγωνιστικό πεδίο με τον ΑΔΜΗΕ και τη θυγατρική του, Grid Telecom.
Για να μπει δυναμικά στο παιχνίδι, η FiberGrid πλειοδοτεί, ανακοινώνοντας το πλάνο της που στοχεύει να φέρει οπτική ίνα σε ούτε 1, ούτε 2, αλλά σε 3 εκατομμύρια καταναλωτές μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Όπως όλα δείχνουν, η ολοκλήρωση του πιλοτικού έργου στο Περιστέρι σε περίπου 15.000 νοικοκυριά, έβγαλε παραπάνω από ενθαρρυντικά αποτελέσματα, κάτι που κάνει τη διοίκηση της ΔΕΗ να επιταχύνει την ολομέτωπη είσοδό της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Για να πάρουμε μία ιδέα του πόσο ψηλά έχει βάλει στην ατζέντα της τις οπτικές ίνες η ΔΕΗ, δεν έχουμε παρά να παρατηρήσουμε ότι χρέη προέδρου της FiberGrid ανέλαβε ο Γεώργιος Στάσσης, ο οποίος είναι επικεφαλής της ΔΕΗ.
Η ανακοίνωση ίδρυσης της εταιρείας είναι ταυτόχρονα και η είσοδός της στην πρώτη φάση του σχεδίου ανάπτυξής της, που έχει ως στόχο να προσφέρει συνδέσεις οπτικής ίνας σε περίπου 100 δήμους της χώρας, με επένδυση που ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ.
Πρώτο milestone θα είναι η κάλυψη περίπου 440.000 νοικοκυριών σε 13 δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής.
Πάντως η δική μας εκτίμηση είναι ότι τόσο η δραστηριοποίησης της Grid Telecom, όσο και της FiberGrid, μας φέρνει -σαν καταναλωτές- σε μία επιταχυνόμενη διείσδυση του FTTH, με όλο και πιο χαμηλά κόστη εγκατάστασης, και ακόμα πιο μεγάλα βήματα, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο σε ταχύτητες όσο και σε κόστος υπηρεσιών. Και αυτό είναι καλό!

Κόκκινος «πυρετός»

Ακολουθώντας πιστά τον κεντρικό σχεδιασμό της Vodafone, το Business τμήμα της εταιρείας, έχει αποδυθεί εδώ και καιρό την εμπλοκή του με τα έργα ΤΠΕ του Δημοσίου, και δεν χάνει ευκαιρία να «χτυπάει» κάθε διαγωνισμό που προκηρύσσεται, ειδικά μέσα από την ώθηση που έδωσαν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Από όλους τους διαγωνισμούς όπου έχει «κατέβει», έχει επιλεγεί σε αρκετά έργα, τα οποία είναι συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Μερικά από αυτά είναι η προμήθεια σετ ρομποτικής στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού λογισμικού, σε σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρώτο υποτμήμα του έργου, αξίας 40,45 εκατ. ευρώ, που αφορά στη διάθεση 12.235 διαδραστικών πινάκων σε 2.266 σχολικές μονάδες σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία. Εκτός από την προμήθεια των συστημάτων, η σύμβαση προβλέπει και την εγκατάστασή τους στις σχολικές μονάδες, την επέκταση των WiFi δικτύων τους, την ενσωμάτωση υφιστάμενων οπτικοακουστικών συστημάτων στις σχολικές μονάδες, καθώς και την μετέπειτα συντήρησή τους.
Επίσης έχει σε εξέλιξη το έργο «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων» της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.
Έχει ήδη υπογράψει τη συμφωνία για το έργο «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει σε συνεργασία με την Quality & Reliability.
Έχει κατέβει στον διαγωνισμό της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο για την ψηφιοποίηση αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, ενώ συμμετέχει και στον διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», ύψους 18,4 εκατ. ευρώ.
Τελειώνουμε τη μικρή αυτή απαρίθμηση με το πολυπλοκότερο, το οποίο είναι η εκτέλεση των συμβάσεων του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, που τρέχει εδώ και 2 χρόνια μέσω κοινοπραξίας της Vodafone με την Allweb Solutions και την Cosmos Business Systems.
Είναι φανερό λοιπόν ότι εκεί στο Χαλάνδρι επικρατεί πυρετός, αφού από Business έχουν επιδοθεί σε ένα απίστευτο τρέξιμο για να φέρουν όσο γίνεται περισσότερα έργα στο «κόκκινο» portfolio, αλλά και να τρέξουν όσα έχουν ήδη αναλάβει ως ανάδοχοι. Καλό κουράγιο!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Vodafone: Για έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συνολικής αξίας 200 εκατ. έχει επιλεγεί έπειτα από διαγωνισμούς, η Vodafone Ελλάδος. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα για την ψηφιοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία συμμετέχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες του δημοσίου διεκδικώντας έργα αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ.
  Επίσης, το Vodafone Business ανέλαβε έτερο έργο του υπουργείου Παιδείας για την προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης, συμπεριλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού λογισμικού, σε σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα.
  Αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο, φύτεψε ένα σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε, ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους - Κομφούκιος
 • Κάτια Σταθάκη: Και δεν είναι μόνο το Vodafone Business, που έχουν σηκώσει τα μανίκια και έχουν πέσει στη δουλειά προεξάρχοντος του Γιώργου Τζανετάκου.
  Είναι και το κομμάτι B2C, όπου από σήμερα 3/4 αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα η Κάτια Σταθάκη ως Εμπορική Διευθύντρια Καταναλωτικών Προϊόντων. Ιστορικό στέλεχος της Vodafone, από το 2002, το 2016 ανέλαβε τη Διεύθυνση Εμπορικών Πελατών, όπου διέπρεψε, και το 2021 μετακινήθηκε στην Αλβανία ως Διευθύνουσα Σύμβουλος με εξαιρετικά αποτελέσματα.
  Προφανώς, τώρα που η κάθε πλευρά έχει τους καλύτερους στην πρώτη γραμμή, θα δούμε κινήσεις grand maitre στη σκακιέρα της αγοράς…
 • Nova 5G: Επεκτείνεται η NOVA στο 5G και αυξάνει την πληθυσμιακή της κάλυψη. Στόχος της εταιρείας είναι να φτάσει το 2023 η κάλυψη στο 5G να φτάσει πανελλαδικά το 74% και έως το τέλος του 2024 το 98%.
  Ανταγωνισμός μέχρι…κεραίας!
 • Opa o ΓΕΡΜΑΝΟΣ!: Αποκλειστικότητα της νέας συσκευής foldable Find N2 Flip της Oppo έχουν τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Και με δεδομένα τα πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και την εξαιρετική τιμή, τρίβουν τα χέρια τους με τις πωλήσεις. Δείτε το video με το unboxing και μετά -αν σας κάνει κλικ- που θα σας κάνει, κάντε με τη σειρά σας κλικ στο ΓΕΡΜΑΝΟ.
  Μπορείτε να το αποκτήσετε με 48 άτοκες δόσεις των 20,83€, μαζί με φορτιστή και διάφανη θήκη και με 3 (ναι τρία) χρόνια εγγύηση! Τέλος, όσοι προχωρήσουν σε αγορά, μπαίνουν στην κλήρωση για ένα VIP εισιτήριο στον τελικό του UEFA Champions League στην Κωνσταντινούπολη!
  Αποκτήστε το κι αν δεν φλιπάρετε τελείως, γράψτε μας!
 • ΓΕΡΜΑΝΟΣ 2: Αν θέλετε ακόμα μεγαλύτερο κέρδος ή αν θέλετε να κάνετε χρήση κάποιας από τις πασχαλινές προσφορές που ξεκινούν από σήμερα μπορείτε να έχετε επιστροφή μέχρι 10% με χρήση της κάρτας Eurobank…
  To Πάσχα στο Γερμανό κρύβει πάντα εκπλήξεις και πολλά EasterEggs!
 • Nokia: Η Nokia ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G στη Σελήνη, μέσα στην τρέχουσα χρονιά, στοχεύοντας, με αυτόν τον τρόπο, να ενισχύσει τις ερευνητικές δυνατότητες και να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη της παρουσίας του ανθρώπου στο φεγγάρι.
  Η φινλανδική εταιρεία σχεδιάζει να εκτοξεύσει την υποδομή με έναν πύραυλο SpaceX μέσα στους επόμενους μήνες. Το δίκτυο θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή Artemis 1 της NASA, η οποία στοχεύει να μεταφέρει τους πρώτους αστροναύτες που θα περπατήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης από το 1972.
  Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παντού! Άραγε, θα έχουν καλό σήμα ή θα παραπονιούνται οι αστροναυτες και οι… εξωγήινοι; Σίγουρα είναι ένα ακόμα milestone για τον άνθρωπο και τη φιλανδική εταιρεία. Πως λέμε πρώτη στη γη, πρώτη και στο φεγγάρι;
 • Ericsson 1: Μιλώντας για τις δυνατότητες των ιδιωτικών δικτύων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Μαλαισία, ο Dr Ng Thiaw Seng, Επικεφαλής Network Evolution, SEA, Ωκεανίας και Ινδίας της Ericsson, υποστήριξε πως οι επικοινωνίες υψηλής απόδοσης είναι θεμελιώδεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε μια σειρά τομέων, όπως οι κατασκευές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι έξυπνες πόλεις και η υγειονομική περίθαλψη.
  Σύμφωνα με τη σουηδική εταιρεία, τα ιδιωτικά δίκτυα 4G και 5G «παρέχουν αξιόπιστη, ασφαλή και ευέλικτη συνδεσιμότητα για την υποστήριξη της υιοθέτησης, της χρήσης και της κλιμάκωσης νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών που βασίζονται στα δεδομένα».
  Τα ιδιωτικά δίκτυα 5G είναι σαν τα έχεις αποκλειστική λωρίδα κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο… Και ευνοούν την ανάπτυξη πολλών νέων εφαρμογών.
 • Ericsson 2: Η Faroese Telecom και η Ericsson κατέγραψαν μέγιστες ταχύτητες λήψης 5,9 Gbps χρησιμοποιώντας το φάσμα 5G mmWave, με τις εταιρείες να υποστηρίζουν ότι είναι η ταχύτερη ταχύτητα που έχει μετρηθεί ποτέ, σε δίκτυο που βρίσκεται σε λειτουργία, στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα.
  Με τέτοιες ταχύτητες η ταινία έχει κατέβει, πριν ακόμα πατήσετε το κουμπί download… Δίνει πάντως μία γεύση από τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν…
 • Κίνα 1: Κατά τη διάρκεια του Post-MWC Sharing, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, η GSMA παρουσίασε την ετήσια έκθεση Mobile Economy China, στην οποία αναφέρεται πως η Κίνα θα είναι η πρώτη αγορά στον κόσμο που θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο συνδέσεις 5G, επιτυγχάνοντας το συγκεκριμένο ορόσημο μέχρι το 2025.
  Όπως έγινε γνωστό, οι συνδέσεις 5G αναμένεται πως θα φτάσουν τα 1,6 δισεκατομμύρια έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου. Την ίδια στιγμή, το 5G θα ξεπεράσει το 4G το 2024 και θα γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία στην Κίνα.
  Αναπόφευκτα, όλα τα παραπάνω, θα έλεγε κάποιος! Όταν έχεις 1,5 δισ πληθυσμό όλα μπορούν να συμβούν. Σημασία έχει η επιτυχία του 5G σε όλες του τις εκφάνσεις. Όπως λέει και ένα κινέζικο ρητό: υπάρχουν πολλά μονοπάτια προς την κορυφή του βουνού, αλλά η θέα είναι πάντοτε ίδια…
 • Κίνα 2: Ο επικεφαλής της κινεζικής China Unicom, Liu Liehong, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η εταιρεία του θα αρχίσει να δοκιμάζει σενάρια γύρω από πιθανές εφαρμογές του 6G σε μόλις δύο χρόνια. Αν και ο ισχυρισμός του για τον πειραματισμό γύρω από «application scenarios» είναι ασαφής, η πρόθεση είναι συγκεκριμένη: να «πλασαριστεί» η China Unicom -και κατ’ επέκταση η Κίνα στο σύνολό της- ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των δικτύων έκτης γενιάς.
  Μία γενιά φυτεύει τα δέντρα και μία άλλη παίρνει τη σκιά ή αν προτιμάτε “Μην κρίνεις την ημέρα από τη σοδειά που θέρισες, αλλά από τους σπόρους που έσπειρες…” Γιατί ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις…
 • Consumer Electronics: “Κεσάτια” έχει η αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών. Λίγο ο πληθωρισμός, λίγο η ακρίβεια, λίγο -πλέον- η αβεβαιότητα και η νευρικότητα σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές έχουν γονατίσει την αγορά, σε επίπεδα -25%. Το αυτό ισχύει και για τα smartphones, όπου οι καταναλωτές στρέφονται στα high end μοντέλα, τα οποία βεβαίως δεν αντικαθιστούν τόσο συχνά.
  Τώρα βέβαια η αγορά περιμένει καλύτερες μέρες λόγω …Ανάστασης, αλλά είναι σα να έχεις σπάσει το πόδι και να σου βάζουν τραυμαπλάστ… Κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα μπούμε -ως οικονομία- στο… γύψο μετά τις εκλογές!
 • AWS:Όλα δείχνουν ότι το Starlink θα αποκτήσει από το 2026 ανταγωνιστή, που δεν θα είναι άλλος από την Amazon του J Bezos, η οποία μέσα από το πρόγραμμα Κuiper φιλοδοξεί να προσφέρει διαδικτυακή πρόσβαση σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη, μέσω 3.000 δορυφόρων που θα τεθούν σε τροχιά μέχρι το 2029…
  Το project έχει την κωδική ονομασία «Kuiper» και μας αφορά διότι ένα από τα 8 κέντρα διαχείρισης του δορυφορικού δικτύου και της επίγειας επικοινωνίας με τους δορυφόρους σχεδιάζεται να στηθεί στη χώρα μας. Γι αυτό το λόγο έγινε συνάντηση του Κ. Πιερρακάκη και τον Α. Γεωργιάδη με στελέχη της AWS, με επικεφαλής την κα Tanuja Randery, γενική διευθύντρια της εταιρείας για την Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική.
  Επίσης από την πλευρά της Amazon έχουν γίνει ήδη επαφές με πάροχο που αναμένεται να έχει preferential status, όταν ξεκινήσει το παιχνίδι. Ας μην ξεχνάμε, ότι ένα από τα hot θέματα που αναδείχθηκε στο πρόσφατο M.W.C. είναι οι δορυφορικές επικοινωνίες στα κινητά…
  "Investing in technology is a key driver of economic growth, and it's essential for building a more resilient and sustainable future." - Satya Nadella, CEO of Microsoft.
 • Smart Home: Ανοδική τροχιά αναμένεται να διαγράψει τα επόμενα χρόνια το smart home. Σύμφωνα με έρευνα, ο αριθμός των κατοικιών με ενεργές «έξυπνες» οικιακές συσκευές αναμένεται να ανέλθει στα 573,7 εκατομμύρια χρήστες μέχρι το 2026. Η διείσδυση στα νοικοκυριά, αναμένεται να φτάσει το 25% μέχρι τότε.
  Οι αλυσίδες παρακαλώ να ετοιμάζονται… Όσο για μένα θα εξακολουθώ να διαφωνώ με το smart home μου για τη ρύθμιση του θερμοστάτη!
 • Apple: Η Apple επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιήσει το Worldwide Developers Conference (WWDC) του 2023 από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου στα κεντρικά της γραφεία στο Cupertino. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι η εταιρεία θα αποκαλύψει, εκεί, τα AR headset που φημολογείται ότι αναπτύσσει.
  Και φυσικά, όλοι αναμένουν πως μια είσοδος της στη συγκεκριμένη αγορά, θα την ενισχύσει και θα φέρει στο προσκήνιο νέες προκλήσεις για όλους τους κατασκευαστές.
 • Rakuten: Οι Rakuten Mobile, Rakuten Symphony και Rakuten Symphony UK ξεκίνησαν τη λειτουργία του Rakuten Open RAN Customer Experience Center στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέρνοντας στο προσκήνιο μια νέα εποχή βρετανο-ιαπωνικής τεχνολογικής συνεργασίας και την ευρωπαϊκή πρόοδο των δικτύων Open RAN. Το Κέντρο θα χρησιμεύσει ως ευρωπαϊκός κόμβος για δοκιμές διαλειτουργικότητας γύρω από τη βιωσιμότητα του Open RAN σε νέα και υπάρχοντα δίκτυα.
  Η Rakuten λειτουργώντας σαν vete-RAN, έχει σχέδιο και ότι κάνει δεν είναι καθόλου RAN-dom! Ως εκ τούτου η επιτυχία είναι gua-RAN-ted!

TV - MEDIA

 • Nova: Η NOVA ξεπέρασε τους 400.000 συνδρομητές στην τηλεόραση, με αιχμή του δόρατος την πλατφόρμα ΕΟΝ. H EON, όπως αναφέρει η εταιρεία, «είναι μία ολοκληρωμένη λύση που συνδυάζει πληρότητα περιεχομένου, premium ποιότητα και απλότητα στην χρήση.
  Με μια πλειάδα λειτουργιών που διευκολύνουν την εμπειρία του συνδρομητή, η ΕΟΝ προσφέρει πλήρη οδηγό προγράμματος, μηχανή προσωποποιημένων προτάσεων περιεχομένου, βραβευμένο τηλεκοντρόλ, δημιουργία προφίλ, φωνητική υποστήριξη και On Demand κατάλογο με δυνατότητα έξυπνης αναζήτησης».
  Καλά όλα αυτά, αλλά είναι περίπου αυτονόητα. Οι συνδρομητές ήρθαν για το περιεχόμενο, που είναι the King, the Queen and the Prince, ταυτόχρονα! Και από αυτό η Nova έχει μπόλικο!!!
 • One: Με την τελευταία λέξη της Τεχνολογίας εξοπλίζεται το One του Διονύση Παναγιωτάκη ένα κανάλι που εν πολλοίς διαπνέεται από τη «θετική αύρα» της Alter Ego Media του Βαγγέλη Μαρινάκη (brand, δημοσιογράφοι). Επόμενο βήμα ένας ραδιοφωνικός σταθμός κατά πάσα πιθανότητα αθλητικός με τίτλο εργασίας Sportday Radio.
  Πάντως η ομάδα Παναγιωτάκη αναζητά ένα μεγάλο site ή portal στην Αγορά και αν δεν ανταποκρίνεται τίποτα στις προσδοκίες τους, θα δημιουργήσουν ένα totally new.
  Όμιλος χωρίς portal δεν γίνεται. Γίνεται;
 • United Media: Με νέα ονόματα θα περιέλθουν στο portfolio των εταιρειών της United Media επιχειρήσεις του ομίλου Βαρδινογιάννη.
  Η Star Επενδυτική (Alpha 989, Δρόμος FM και Δίεση) μετονομάστηκε σε Audiomax Συμμετοχών ενώ τα Studio Pro αλλάζουν ονομασία.
  Οι εγκαταστάσεις που ανήκαν στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha μετονομάζονται σε G.P. Studios, ως τμήμα των δραστηριοτήτων της Green Pixel Productions (50% Alpha-50% Star).
  Nomen est omen ή αν πρτιμάτε “my name is media”. United media!
 • Action 24: Επελαύνει το επενδυτικό τρίδυμο Εξάρχου-Μπάκος-Καϋμενάκης που προπονείται στο μηντιακό τερέν με το περιφερειακό Action24, για να αλλάξει κατηγορία όταν αποφασίσουν να διεκδικήσουν την 7η (ορφανή) άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.
  Στην περίπτωση που το πλάνο ευοδωθεί θα διατηρήσουν τη σχέση τους με το Attica TV, θα κρατήσουν το flash.gr, ενώ πιθανόν να αναζητήσουν και ραδιοφωνική συχνότητα για να επαναφέρουν τον Flash.
  Σας το είχαμε πει απο την αρχή. Το 3δυμο ήρθε στα media για να μείνει. Τώρα μας πιστεύετε;
 • Kontra: Πράσινο φως από το ΕΣΡ στο Kontra, για να εκπέμψει το πρόγραμμά του τόσο μέσω διαδικτύου όσο και από συνδρομητικές πλατφόρμες. Έτσι, το Kontra Channel μετά από δύο χρόνια επανέρχεται στην πλατφόρμα της Cosmote.
  Kontra στους καιρούς!
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY - AI

 • Προσοχή: Οι τηλεφωνικές απάτες είναι στο φόρτε τους. Υπάρχει τεράστια ποικιλία. Οι δύο πιο πρόσφατες είναι: α) σου λένε ότι πρέπει να κάνουν μία πληρωμή και σου ζητούν να κάνεις ένα κλικ “για να προχωρήσει η εξόφληση”. Αν το κάνεις την πάτησες και β) σε καλούν από ένα άγνωστο τηλέφωνο σου λένε ότι η κλήση καταγράφεται και μετά σε ρωτάνε “με ακούτε;”. Αν απαντήσεις “ναι” επίσης την πάτησες γιατί μοντάρουν τη συνομιλία και σου φορτώνουν αποδοχή για την παροχή υπηρεσιών.
  Τι μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί; “Δεν μιλάμε με αγνώστους”. Κάντε το γιατί δεν μπορεί να τα περιμένετε όλα από την ΕΕΤΤ και από την Προστασία από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα…
 • ΟΗΒ Hellas: H ΟΗΒ Hellas κάνει ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της στο χώρο, ενώνοντας τις δυνάμεις της με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών – Ε.ΒΙ.ΔΙ.ΤΕ.
  Με αυτή την κίνηση, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας σε τομείς στρατηγικούς για τη χώρα, τη συνέχιση δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, καθώς και την εδραίωση της θέσης μας ως μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό διαστημικό γίγνεσθα»…
  "Space technology can change the world for the better. We can harness its limitless potential to help us solve some of the biggest challenges facing our planet today." - Satya Nadella
 • Meta: Ο Nick Clegg της Meta Platforms, επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων για το Metaverse, επέμεινε ότι το μέλλον των υπολογιστών θα λάβει χώρα σε εικονικούς κόσμους που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
  Ο Clegg υποσχέθηκε ότι η βαρετή αίσθηση των σημερινών εφαρμογών metaverse θα αντικατασταθεί από «μια πιο φιλική προς τον χρήστη εμπειρία». «Θα επιμείνουμε σε αυτό, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι η καρδιά μιας νέας πλατφόρμας υπολογιστών», είπε ο Clegg. «Αλλά θα πάρει λίγο χρόνο».
  Το μέλλον βρίσκεται υπό διαμόρφωση και η Meta έχει βάλει ένα τεράστιο στοίχημα, πολλών δισεκατομμυρίων. Και ο χρόνος τρέχει…
 • Τεχνητή νοημοσύνη: Σύμφωνα με έκθεση της Europol, το κυβερνοέγκλημα χρησιμοποιεί το ChatGPT για να διαπράξει εγκλήματα. «Οι εγκληματίες συνήθως εκμεταλλεύονται γρήγορα τις νέες τεχνολογίες και προχώρησαν τάχιστα σε εγκληματική εκμετάλλευση, παρέχοντας τα πρώτα πρακτικά παραδείγματα λίγες εβδομάδες μετά τη δημόσια διάθεση του ChatGPT», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
  Αν και το ChatGPT έχει βελτιωθεί στο να αρνείται να συμμορφωθεί με αιτήματα που είναι δυνητικά επιβλαβή, οι χρήστες έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν το φιλτράρισμα.
  Εγώ απορώ που το ChatGPT δεν το ανακάλυψαν οι hackers! Μοιάζουν τόσο οργανωμένοι… Με την ευκαιρία μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή και να παρακολουθήσετε δωρεάν στις 26 & 27 Απριλίου το InfoCom Security, που φέτος έχει κεντρικό τίτλο “The Power of AI”. Έτσι, γιατί δεν είναι μόνο οι hackers οργανωμένοι…
 • Βρετανία: Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, με νέες κατευθυντήριες γραμμές που στοχεύουν στην «υπεύθυνη χρήση».
  Περιγράφοντας την ως μία από τις «τεχνολογίες του αύριο», η κυβέρνηση είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνεισέφερε 3,7 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στην περασμένη χρονιά.
  Όσο περνάει ο καιρός και η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αντίκτυπος της. Ακόμα δεν τελειώσαμε με το digital transformation θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του ΑΙ transformation…
 • Έξυπνοι Μετρητές: Μια νέα μελέτη από την Juniper Research, η οποία παρέχει πληροφορίες για τον κλάδο βιώσιμης ανάπτυξης, διαπίστωσε ότι τα έσοδα υλικού, συνδεσιμότητας και υπηρεσιών από τους έξυπνους μετρητές θα ξεπεράσουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027, από 41 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.
  Στις εγκαταστάσεις προηγείται η Ιταλία με 99,6% και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (98,7%) και η Σαουδική Αραβία (98,4%).
  Εμείς, αναμένουμε ακόμα το ΣτΕ και έτσι όπως πάμε το θέμα θα έχει ανάλογη τύχη με το διαγωνισμό για τις ταυτότητες…
 • SECURITY PROJECT: Με πολύ μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε στις 30 Μαρτίου στο Divani Caravel Hotel το 10ο Συνέδριο Security Project 2023 από την Smart Press, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 1000 επισκέπτες, επαγγελματίες από όλους τους διαφορετικούς τομείς του κλάδου της ασφάλειας, όπου μέσα σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα με διευρυμένο, σύγχρονο και επιδραστικό περιεχόμενο που αναπτύχθηκε στις 2 θεματικές ολομέλειες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου. Σημείο αναφοράς του συνεδρίου ήταν ενσωμάτωση όλων των διαθέσιμων ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας, όπως αποτυπώθηκε και από τον κεντρικό τίτλο του συνεδρίου «Build an Integration Strategy».
  Η ολιστική προσέγγιση είναι πλέον αδήριτη ανάγκη. Όλα περνούν μέσα από το δίκτυο και η φυσική ασφάλεια έρχεται όλο και πιο κοντά στο ICT.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • ΕΣΠΑ: Με τον καταιγιστικό ρυθμό 200 αιτήσεων την ημέρα, κατατίθενται οι αιτήσεις στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης. Ήδη μέσα στο Μάρτιο οι αιτήσεις αφορούν δράσεις περί τα 450 εκατ. ευρώ συνολικά για τα δύο προγράμματα που τρέχουν («Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» και «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ») και η αίσθηση είναι ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός τα διαθέσιμα κεφάλαια χρηματοδότησης (1 δισ ευρώ) θα εξαντληθούν μέχρι το καλοκαίρι. Η επιτυχία του προγράμματος οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΜμΕ ήταν έτοιμες από καιρό να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους και η “παλέτα” των επιλέξιμων δαπανών είναι αρκετά ευρεία, οπότε προέκυψαν πολλοί ενδιαφερόμενοι.
  Με δεδομένο ότι ο έλεγχος και η πληρωμή για τις δαπάνες που έχουν γίνει θα υλοποιηθούν με ταχείς ρυθμούς είναι προφανές ότι θα προκύψει ανάλογη ένεση ρευστότητας ιδιαίτερα στην αγορά του ICT.
  To θέμα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός να πιάσει τόπο. Γιατί, το digital transformation είναι σα να μαθαίνεις μία νέα γλώσσα. Στην αρχή είναι δύσκολο, αλλά γίνεται όλο και πιο εύκολο με την εξάσκηση…
 • IDEAL: Πετάει - πετάει η μετοχή της IDEAL. Από την αρχή της χρονιάς καταγράφει διψήφια απόδοση (+14%) και μεγάλους όγκους. Δεν είναι μόνο οι εξαγορές των Byte Computer, Netbull και της νοτιοαφρικάνικης Coleus, αλλά και πολλά επερχόμενα deals, ένα από τα οποία έχει έντονη δράση στον χώρο των τραπεζών. Λένε για τους Κινέζους πως ότι κολυμπάει και δεν είναι υποβρύχιο και ότι πετάει και δεν είναι αεροπλάνο το τρώνε. Ε, λοιπόν στην Ideal ότι κυκλοφορεί στην αγορά και έχει προοπτικές είναι στόχος εξαγοράς…
 • ΤΙΤΑΝ: H ΤΙΤΑΝ, εφαρμόζει σε real time λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, όπως συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (RTO) στις γραμμές παραγωγής τσιμέντου. Το 2022 ο Όμιλος εγκατέστησε RTOs σε 8 εργοστάσια σε: ΗΠΑ, Ελλάδα, Βραζιλία και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  Μάλιστα, ο όμιλος αξιοποίησε το λογισμικό πρόβλεψης συμβάντων που έχει αναπτύξει με machine learning και είναι ειδικά προσαρμοσμένο στο λειτουργικό περιβάλλον των εργοστασίων τσιμέντου και δημιούργησε την “CemAI”, την πρώτη ψηφιακή δραστηριότητα του Ομίλου μέσω της οποίας οι ψηφιακές υπηρεσίες που ανέπτυξε για εσωτερική χρήση είναι διαθέσιμες και σε εξωτερικούς πελάτες του διεθνώς.
  Από τη “Θεογονία” των Τιτάνων της μυθολογίας, στην καινοτομία των σημερινών Τιτάνων της βιομηχανίας! Άλλωστε και η αγορά τι άλλο είναι, αν όχι μία διαρκής…τιτανομαχία!
 • BOX NOW: Σε μία άκρως ανταγωνιστική και δύσκολη περίοδο, με τις πλέον αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας της covid-19 αλλά και της ενεργειακής κρίσης, δύο έτη μετά από την έναρξη λειτουργίας της η BOX NOW έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 200 χιλιάδες (200.000) καταναλωτές.
  Στο πρώτο τρίμηνο του 2023, η BOX NOW έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 400.000 παραδόσεις, ενώ μέχρι στιγμής συνεργάζεται με περισσότερα από 600 eshops. Πλέον η BOX NOW Ελλάδας λειτουργεί και ως advisory hub στο ΙΤ και στο Marketing για τις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος.
  Success in a Box!
 • Dotsoft: Νέα σύμβαση ανάθεσης έργου στην Dotsoft από την Εθνική Σχολή Δικαστών με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντικείμενο της πράξης είναι η Προμήθεια Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Βιβλιοθήκης και Χρονοπαρουσίας Σπουδαστών.
  Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών ιδρύθηκε το 1994. Αποστολή της, πέρα από την προσέγγιση του δικαίου, είναι η διδασκαλία του δικανικού λόγου, γραπτού και προφορικού, καθώς και η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων μέσα από την επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, καλείται να την ενισχύσει με τις υπηρεσίες της, η Dotsoft.
 • CPI: Η CPI παρουσίασε μικρή πτώση στα έσοδα 6μήνου τα οποία διαμορφώθηκαν στα 8,82 εκ. ευρώ έναντι 9,08 εκ. ευρώ με τη συμμετοχή των υπηρεσιών στα έσοδα να αυξάνεται στο 24% από το 21% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σταθερή η εικόνα και στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA με το ποσοστό επί των εσόδων να διατηρείται στο 5,8%. Τέλος, παρουσίασε πτώση στα καθαρά κέρδη κατά 16 χιλ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 107 χιλ. ευρώ έναντι 123 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό 6μηνο.
 • Microsoft: Η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας βάζει στο μικροσκόπιο την ισχύ της Microsoft στην αγορά, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έρευνα για τις επιχειρηματικές πρακτικές του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού και πιθανές απαγορεύσεις, εάν διαπιστωθεί ότι βλάπτεται ο ανταγωνισμός.
 • Microsoft: Η Microsoft ανακοίνωσε ότι φέρνει την επόμενη γενιά τεχνητής νοημοσύνης στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου με την κυκλοφορία του Microsoft Security Copilot, παρέχοντας στους ανθρώπους ένα ισχυρό εργαλείο με την ταχύτητα του ΑΙ για εντυπωσιακά πιο γρήγορο εντοπισμό και απόκριση σε απειλές και τη βαθύτερη κατανόηση του τοπίου των απειλών συνολικά. Το Security Copilot, ένας εύχρηστος βοηθός AI, συνδυάζει την τεχνογνωσία της Microsoft γύρω από τις απειλές και τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας ευρύτερα, για να ενισχύσει το έργο των επαγγελματιών ασφαλείας.
 • Huawei: Η Huawei φέρεται να έχει αναπτύξει τα δικά της εργαλεία σχεδιασμού chipset, μια κίνηση που στοχεύει να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και να κάνει τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα πιο αυτάρκη στον χώρο των ημιαγωγών.
  Ο Eric Xu, εκ περιτροπής πρόεδρος της Huawei, δήλωσε ότι η Huawei, μαζί με άλλες εγχώριες εταιρείες, δημιούργησαν από κοινού ηλεκτρονικά εργαλεία σχεδιασμού τσιπ που απαιτούνται για την κατασκευή ημιαγωγών στα 14 νανόμετρα και άνω.
 • Chipsets: Οι αμερικανικές κυρώσεις θα οδηγήσουν σε «αναγέννηση» της κινεζικής βιομηχανίας chipset, όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της Huawei, καθώς ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός επιβεβαίωσε ένα σημαντικό ορόσημο στην τεχνολογία σχεδιασμού ημιαγωγών.
  Ο Eric Xu υποστήριξε πως «η βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα καταβάλει προσπάθειες για την αυτοδυναμία της. «Όσον αφορά στη Huawei, θα παράσχουμε την υποστήριξή μας σε όλες αυτές τις προσπάθειες αυτοδυναμίας της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών».
  Ουδέν κακόν αμιγές καλού, όπως θα έλεγαν και οι πρόγονοί μας. Τι περίμεναν δηλαδή οι Αμερικανοί; Ότι οι Κινέζοι θα έκαναν τον …Κινέζο;
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Δημοτολόγια: Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά σε τροποποιήσεις του Κώδικα Διαταγμάτων για τα Δημοτολόγια και προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών που σχετίζονται με την κατάρτιση, τήρηση και επικαιροποίηση των Δημοτολογίων.
  Με τον τρόπο αυτό ενοποιούνται όλα τα Δημοτολόγια των Δήμων υπό μία ενιαία ψηφιακή «ομπρέλα» και καθίσταται ταχύτερη, απλούστερη και σαφέστερη η αναζήτηση στοιχείων.
 • Influencers: Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ένα διακομματικό νομοσχέδιο που εισαγάγει ορισμένες νέες απαιτήσεις για τους influencers.
  Αυτή είναι μια προκαταρκτική ψηφοφορία, καθώς το νομοσχέδιο θα μεταφερθεί στη Γερουσία, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εγκριθεί σε λίγες εβδομάδες, καθώς και οι 49 βουλευτές που ήταν παρόντες στην Εθνοσυνέλευση ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Μια σημαντική αλλαγή που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιεχόμενο είναι π.χ. ότι οι influencers θα πρέπει να αποκαλύπτουν αν χρησιμοποιούν κάποιο φίλτρο ή εάν το πρόσωπο ή / και το σώμα τους έχουν υποστεί photoshop.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • ΒΟΧ NOW: Σχεδόν διπλασιάζει τα lockers για την παράδοση και παραλαβή δεμάτων, μέχρι το τέλος του έτους η BOX NOW, που στο πρώτο 3μηνο του 2023 έκανε περισσότερες από 400.000 παραδόσεις.
  Η επέκταση θα γίνει και στη νησιωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από την Κρήτη και συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα από το Ηράκλειο. Θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος Απριλίου και οι υπόλοιποι νομοί του νησιού, αλλά και η επέκταση και σε άλλα νησιά.
  Η εταιρεία στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Δημήτρης Ανδριώτης, διαθέτει σήμερα 1400 σημεία με 45000 θυρίδες και στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να υπάρχουν 2200 σημεία και 70000 θυρίδες.
  Τέλος, τα σχέδια επέκτασης περιλαμβάνουν και τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου, ενώ ήδη έχει παρουσία στη Βουλγαρία και την Κροατία. Βασικοί πελάτες μεταξύ άλλων είναι: ZARA, tofarmakeiomou, ofarmakopoiosmou, Intersport, Inditex Greece, Galerie de Beaute, Celestino, Funky Budda, Politeianet, κ.ά. που διαπίστωσαν ότι αυτό που κάποτε ήταν η Αχίλλειος πτέρνα της αγοράς -δηλαδή το last mile- γίνεται σιγά - σιγά, accelerator για το e-commerce!
  Πως τα καταφέρνει τόσο καλά η Box Now; Μα είναι απλό, σκέπτεται … “out of the box”!
 • Apple: Η Apple προχώρησε στο λανσάρισμα της υπηρεσίας Apple Pay Later, που αποτελεί την προσπάθεια της στην αγορά του buy now, pay later (BNPL).
  Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία για να υποβάλουν αίτηση για δάνεια ύψους 50 έως 1.000 δολαρίων και στη συνέχεια να τα αποπληρώνουν μέσω τεσσάρων πληρωμών, σε διάστημα έξι εβδομάδων χωρίς τόκους ή προμήθειες.
  Το BNPL είναι μια ευκολία. Αλλά θέλει προσοχή, για να μην βρεθείς, τελικά, να χρωστάς για πράγματα που θα χρησιμοποιήσεις για μερικές εβδομάδες ή μήνες!
 • efood: Αυξάνει τις δυνατότητες αγορών των καταναλωτών του το efood, μέσω της ενδυνάμωσης των προϊοντικών κατηγοριών του efood market, με φρέσκα λαχανικά, φρούτα και κρέατα, τα οποία παραδίδει μέσα σε λίγα λεπτά από την παραγγελία.
  Η στρατηγική κρίνεται ότι ενισχύει τη δυναμική του efood market.
  Είναι άνετο να ψωνίζεις από τον καναπέ η να συμπληρώνεις κάτι που ξέχασες να αγοράσεις και λείπει από τη συνταγή. Από την άλλη αν δεν χαϊδέψεις το φρούτο για να δεις τι έχει να σου πει, πριν το βάλεις στο καλάθι σου, δεν έχει γούστο!
 • Online αγορές : Πάνω από το 27% των millennials σχεδιάζουν να ξοδέψουν «σημαντικά περισσότερα» online και λιγότερα στο κατάστημα φέτος, σύμφωνα με έρευνα της ESW, ενός παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα direct-to-consumer που βοηθά τους λιανοπωλητές να επεκτείνουν τα DTC κανάλια.
 • Welcome Pickups: Η Welcome Pickups ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρης Φλώρος εντάσσεται στη διοικητική ομάδα της εταιρείας. Ως Chief Commercial Officer, αναλαμβάνει επικεφαλής μάρκετινγκ και πωλήσεων σε όλα τα κανάλια διανομής.
  Welcome Dimitris! Με την τεράστια εμπειρία σου από την Emirates και την Qatar…
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Νομάδες: Στο “top 10” των πλέον γρήγορα ανερχόμενων προορισμών, παγκοσμίως, για digital nomads περιλαμβάνεται η Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα πετυχαίνει τον δέκατο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες ανά τον κόσμο την πενταετία 2018-2023. Το εξεταζόμενο διάστημα, οι αφίξεις digital nomads στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 163%, που συνιστά τη δέκατη καλύτερη επίδοση στον κόσμο στη διάρκεια της πενταετίας.
  "The world is a book, and those who do not travel read only one page." - Saint Augustine
 • Meta: Στην δημιουργία κέντρου καινοτομίας (innovation hub) στην Πάτρα προχωρά η Meta Platforms, σύμφωνα με έγγραφο της 14ης Μαρτίου που ανέβηκε στο ΓΕΜΗ. Ειδικότερα, με βάση το έγγραφο συστήνεται η εταιρεία Edge Network Infrastructure Services Greece με έδρα την Πάτρα και μοναδικό μέτοχο την ιρλανδική θυγατρική της Meta, Edge Network Services Limited.
  Η είδηση κυκλοφόρησε και την περασμένη εβδομάδα, αλλά πλέον αυτό έγινε και λίγο πιο… οργανωμένα. Φυσικά, δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία ανακοίνωση, από καμία πλευρά. Πότε θα γίνει η ανακοίνωση; Meta!
 • AlongRoute: Η AlongRoute είναι μία από τις δύο νεότερες startups που επιλέχθηκαν από τη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece). Η εταιρία αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να πετύχει υψηλής ακρίβειας θαλάσσιες προγνώσεις και να βοηθήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να διαχειριστούν καλύτερα την πλεύση τους, εξοικονομώντας καύσιμα και μειώνοντας τις εκπομπές των αέριων ρύπων.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Ταλέντο: Αντιμέτωπες με μια βραδυφλεγή βόμβα βρίσκονται οι εταιρείες Πληροφορικής -και- στην Ελλάδα, καθώς οι 8 στις 10 (το 81%) απαντούν ότι δεν βρίσκουν ταλέντα με τις κατάλληλες δεξιότητες για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες τους. Ο κλάδος της Πληροφορικής δεν είναι ο μόνος, που αντιμετωπίζει δυσχέρειες στην κάλυψη κενών θέσεων απασχόλησης. Για την ακρίβεια, βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας. Από την Ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας μέχρι τη Βιομηχανία, την Υγεία και τις Βιο-επιστήμες οι Έλληνες εργοδότες δεν μπορούν να βρουν τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζονται.
 • Μισθοί: Έχετε απορια πόσα παίρνουν οι CEOs των εισηγμένων επιχειρήσεων; Το 2021 οι μέσες αποδοχές τους ήταν 480 χιλ. ευρώ, όπως αναφέρει η μελέτη της Granth Thornton «Ανάλυση αμοιβών μελών ΔΣ εισηγμένων επιχειρήσεων». Η μέση αμοιβή των CEOs στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,1 εκατ. ευρώ, στις μεγάλες σε 400 χιλ. ευρώ, στις μεσαίες σε 270 χιλ. και στις μικρές σε 70 χιλ. ευρώ.
 • Huawei: Η Meng Wanzhou, γνωστή και ως Sabrina Meng, Αντιπρόεδρος και CFO του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Huawei, θα αναλάβει το ρόλο της εκ περιτροπής προέδρου της εταιρείας, για πρώτη φορά, την 1η Απριλίου. Η Huawei εναλλάσσει τον ρόλο του προέδρου κάθε έξι μήνες, από το 2012.
 • Advent Technologies: Η Advent Technologies Holdings ανακοίνωσε την εκλογή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της, Δρ. Βασίλη Γρηγορίου, στη θέση του Προέδρου της Συντονιστικής Ομάδας για το Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος («IPCEI») στην τεχνολογία του υδρογόνου «Hy2Tech».
 • ΣΕΒ: Εκπρόσωποι 4 εκ των σημαντικότερων παρόχων υπηρεσιών υγείας με δραστηριότητα στην Ελλάδα και 37 στελέχη από νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς, φαρμακοβιομηχανίες, και επενδυτές συμμετείχαν στο «4ο Healthcare & Life Sciences Meetup», που διοργανώθηκε από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΣΕΒ, στα γραφεία του Συνδέσμου. Η συνάντηση-meet up που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23/3/2023, είναι η 4η στη σειρά που υλοποιείται από τον ΣΕΒ, με στόχο την ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών.
 • Περικοπές 1: Η Kyndryl, που έγινε spinoff το 2021 από την IBM διαθέτοντας περίπου 90.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, ανακοίνωσε περικοπές προσωπικού, που έφτασαν σε ένα «μικρό ποσοστό» του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της. «Αυτές οι ενέργειες θα μας επιτρέψουν να επικεντρώσουμε τις επενδύσεις μας σε τομείς που ωφελούν άμεσα τους πελάτες μας και τοποθετούν την Kyndryl σε κερδοφόρα ανάπτυξη», σημειώνεται σχετικά.
 • Περικοπές 2: Η Electronic Arts μειώνει το εργατικό δυναμικό της κατά έξι τοις εκατό, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της, Andrew Wilson. Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, αυτό καθιστά την EA τον πρώτο video game publisher που προχωρά σε περικοπές θέσεων εργασίας, οι οποίες θα επηρεάσουν έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων.
 • Περικοπές 3: Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η Vodafone Γερμανίας θα μπορούσε να καταργήσει 1.300 θέσεις εργασίας, ως μέρος ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, μια κίνηση που ο διευθύνων σύμβουλος Philippe Rogge χαρακτήρισε επώδυνο, αλλά απαραίτητο βήμα.
 • Περικοπές 4: Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η Disney τερμάτισε τη λειτουργία του τμήματος metaverse και απέλυσε και τα 50 περίπου μέλη της ομάδας, ως μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας αναδιάρθρωσης.
 • Περικοπές 5: Το GitHub, η δημοφιλής πλατφόρμα που απευθύνεται στους προγραμματιστές, έχει απολύσει σχεδόν ολόκληρη την ομάδα μηχανικών του στην Ινδία, καθώς η εταιρεία στοχεύει σε μείωση των εξόδων. Έχει καταργήσει περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας στην αγορά της Νότιας Ασίας, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
  Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
 • «Έχουμε καλό επενδυτικό κλίμα και ενόψει της απόφασης για την επενδυτική βαθμίδα το feed back που εισπράττουμε εμείς από τις επιχειρήσεις είναι θετικό».
  Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος ΕΒΕΑ
 • «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, όπως η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, η αύξηση της προσφοράς εργατικού δυναμικού, μεγαλύτερη πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταρρύθμιση των κεφαλαιαγορών, ενίσχυση του συστήματος υγείας, προσέλκυση περισσότερων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, να συνεχιστεί η εφαρμογή του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» και η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, μεταξύ άλλων».
  Αλέξης Πατέλης, Οικονομικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Xiaomi αποκάλυψε τη σειρά Redmi Note 12 τον περασμένο Οκτώβριο και τώρα έρχεται να ανακοινώσει ακόμη μια προσθήκη, το ολοκαίνουριο Redmi Note 12 Turbo.
Πρόκειται για μια upper-mid-range συσκευή, την οποία η κινέζικη εταιρεία φρόντισε να κάνει extra... δελεαστική χάρη σε μια συνεργασία με τη Warner Brothers.
Ας δούμε, στη συνέχεια, την ιδιαίτερη Harry Potter edition του ολοκαίνουριου μοντέλου.
Όσον αφορά τα specs του Redmi Note 12 Turbo, το smartphone είναι αρκετά εντυπωσιακό.
Έρχεται εξοπλισμένο με ένα νέο Snapdragon 7+ Gen 2 chipset, το οποίο προσφέρει εξαιρετικά βελτιωμένο CPU performance σε σχέση με τον προκάτοχό του, και συνοδεύεται με 16GB LPDDR5 RAM και 1TB UFS 3.1 storage.
Το Redmi Note 12 Turbo διαθέτει οθόνη OLED με FHD+, 6.67 ιντσών με 120Hz refresh rate, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τις δυνατότητές του στο κομμάτι του mobile photography, στο πίσω τμήμα θα συναντήσετε μια κάμερα των 64MP, έναν ultrawide φακό των 8MP και έναν macro lens των 2MP.
Το τηλέφωνο διαθέτει μπαταρία στα 5.000mAh με υποστήριξη για fast charging στα 67W, ενώ παράλληλα έρχεται με το Android 13 σε συνδυασμό με το εύχρηστο MIUI 14. Επιπλέον, το Redmi Note 12 Turbo υποστηρίζει Bluetooth 5.3 και Wi-Fi 6, ενώ διαθέτει headphone jack (για τους πιο παραδοσιακούς) και υπέρυθρη. Κυκλοφορεί σε διάφορες αποχρώσεις, όπως οι Xinghai Blue, Carbon Black και Ice Feather White.
Όμως η πιο συναρπαστική έκδοση είναι αυτή του Harry Potter. Το τηλέφωνο έρχεται σε μια special συσκευασία με μια συλλογή από αξεσουάρ που σχετίζονται με τον κόσμο των μάγων, όπως το γνωστό γράμμα φοίτησης στο Hogwarts, μια θήκη, αυτοκόλλητα κ.α.
Το Redmi Note 12 Harry Potter Edition διατίθεται με 12/256GB και με τιμή τα $349.
cl8-sept-2019-600x80
Η Apple συνηθίζει να πραγματοποιεί τις μεγάλες software-based ανακοινώσεις της στο πλαίσιο του World Wide Developer Conference (WWDC), το οποίο παραδοσιακά τρέχει στα τέλη της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού.
Έτσι λοιπόν και φέτος, το WWDC πρόκειται να λάβει χώρα από τις 5 Ιουνίου έως τις 9 Ιουνίου, με το focus ναι είναι η νέα version του iOS 17!
Ως είθισται στην πρώτη μέρα του event, θα έχουμε το βασικό keynote της Apple, στο οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί όχι μόνο το νέο updated iOS, αλλά και όλες οι εξελίξεις και αναβαθμίσεις πάνω στα macOS, iPadOS, WatchOS και tvOS…
Αν και το WWDC 2023 θα είναι εξολοκλήρου online, η Apple σίγουρα περιμένει αρκετό κόσμο που θα παρακολουθήσει live το event της. Σε ότι έχει να κάνει με τις αναβαθμίσεις που περιμένουμε στο iOS 17, το νέο OS της Apple αναμένεται να προσθέσει πολλά νέα χαρακτηριστικά που εδώ καιρό είχαν ζητήσει οι fans της Apple.
Πέραν των διαφόρων fixes που θα πραγματοποιηθούν, τα στελέχη της Apple κάνουν λόγο ότι το iOS 17 θα έχει αρκετές νέες λειτουργίες και χρήσιμα features που σίγουρα θα κινήσουν το ενδιαφέρον των Apple fans.
Η νέα updated έκδοση του iOS της Apple αναμένεται να «φορεθεί» από το iPhone 15, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθεί τον προσεχή Οκτώβριο.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η ΑΙ αποτελεί κεντρικό θέμα στις συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς εργαλεία όπως το Chat GPT και το Midjourney έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή.
Όσον αφορά το δεύτερο, πρόκειται για το πιο εξελιγμένο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή εικόνων, το οποίο στο εξής σταματά να διατίθεται δωρεάν.
Ο λόγος είναι η ανησυχητική παραγωγή deepfake εικόνων γνωστών προσωπικοτήτων με τη χρήση του εργαλείου.
Ο CEO της εταιρείας David Holz ανέφερε ότι σταματά η δωρεάν δοκιμή του προγράμματος, εξαιτίας της “εξωφρενικής ζήτησης και κατάχρησης” που παρατηρείται.
Από εδώ και στο εξής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 10 δολάρια το μήνα για να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία.
Όπως εξηγεί η The Washington Post, το Midjourney βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής τις τελευταίες εβδομάδες για τους λάθος λόγους. Οι χρήστες βασίστηκαν στην τεχνητή νοημοσύνη της εταιρείας για να δημιουργήσουν deepfakes με τη σύλληψη του Donald Trump και του Πάπα Φραγκίσκου που φορούσε ένα μοντέρνο παλτό και χόρευε.
Ενώ οι εικόνες αναγνωρίστηκαν γρήγορα ως ψευδείς, υπάρχει ανησυχία ότι τα εν λόγω εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σκοπό την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.
facebook twitter youtube instagram linkedin