weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 16-2-23 sent

FTTB: Fiber to the Building

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δράση Smart Readiness Voucher Scheme, η οποία αφορά την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνολογική υποδομή 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα.
Πρόκειται για την μετεξέλιξη ενός project που είχε ξεκινήσει ως ιδέα το 2011, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της ΕΕΤΤ, Λεωνίδα Κανέλλου, ο οποίος τότε προωθούσε την αλλαγή του οικοδομικού κανονισμού, ώστε να είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών κατά την κατασκευή των κτιρίων. Είχαμε μπει όμως στην οικονομική κρίση, και η ιδέα έμεινε… ιδέα.
Η λογική του Smart Readiness Voucher Scheme, είναι να δοθεί χρηματοδότηση του συνόλου, ή του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών που θα φέρνουν στο εσωτερικό του κάθε διαμερίσματος οπτική ίνα, που θα έρχεται από τον κατανεμητή του κτιρίου, και ταυτόχρονα η δημιουργία υποδομής, που θα επιτρέψει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης αφορά τις υφιστάμενες πολυκατοικίες, με τη μέση δαπάνη για την αναβάθμιση των υποδομών διανομής οπτικής ίνας σε μία τετραώροφη πολυκατοικία, να υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ.
Όλη η διαδικασία της αναβάθμισης, ξεκινά με την ανακοίνωση των παρόχων για το σχέδιο κατασκευής δικτύου οπτικών ινών σε κάποια περιοχή με χρονικό ορίζοντα το 2026, και για όλο αυτό το διάστημα θα ενημερώνεται το πληροφοριακό σύστημα «Χάρτης Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων».
Με βάση αυτό το σύστημα, οι διαχειριστές ή οι ιδιοκτήτες των κτιρίων θα επιλέγουν την τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο διανομής δικτύου οπτικών ινών στο κτίριο, από τον κεντρικό κατανεμητή μέχρι το κάθε διαμέρισμα.
Το τεχνικό γραφείο με τη σειρά του, θα υποβάλει το σχέδιο του στην πλατφόρμα «e-διελεύσεις» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών, ώστε να εγκριθεί η σχετική επιδότηση. Τα τεχνικά γραφεία οφείλουν να εγγραφούν στο Μητρώο Εγκαταστατών του προγράμματος.
Όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση, το έργο προετοιμάστηκε με δύο υπουργικές αποφάσεις.
Η μία αφορά τον Χάρτη Ευρυζωνικότητας και Μητρώου Δικτύων (καταγραφή όλων των δικτύων της χώρας με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των παρόχων), και η δεύτερη τη λειτουργία, σε συνεργασία με το TEE, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e-διελεύσεις», μέσω της οποίας θα αδειοδοτείται, θα καταχωρείται και θα ελέγχεται η υλοποίηση της κατασκευή των δικτύων στα κτίρια.
Σημασία έχει ότι το FTTB βρήκε το δρόμο του, οι συνδρομητές θα έχουν την ίνα στο διαμέρισμά τους, οι πάροχοι και οι κατασκευαστές θα έχουν δουλειά και η Ελλάδα μία καλύτερη θέση στα στατιστικά. Pas mal!

Nova Era: το 3G πέθανε, ζήτω το 5G

Κλείνει και η Nova το κεφάλαιο του 3G, σβήνοντας και την τελευταία κεραία του δικτύου που άνοιξε στις αρχές του αιώνα.
H σταδιακή απενεργοποίηση του 3G της (τότε) Wind, έχει αρχίσει από τον Ιούλιο του 2022 σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα, και ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Το φάσμα που απελευθερώθηκε από την κατάργηση του 3G δικτύου, θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων 4G+ και 5G, με στόχο την παροχή υψηλότερων ταχυτήτων, γρηγορότερης απόκρισης, και καλύτερης εμπειρίας Mobile Internet στους πελάτες της, την ίδια στιγμή που η θυγατρική της United έχει βάλει μπρος της μηχανές της για απόκτηση ισχυρότερης πελατειακής βάσης, και ακόμα πιο ισχυρής θέσης στην αγορά.
Οι στόχοι της Nova είναι ξεκάθαροι, και δεν είναι άλλοι από την πλήρη κάλυψη της χώρας με 5G δίκτυο. Η εταιρεία ανακοινώνει ότι το 5G μέχρι τέλος του 2023 θα φτάσει πανελλαδικά το 74%, και μέχρι το τέλος του 2024 το 98%, ενώ ήδη αγγίζει το 99% σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Φυσικά, πέρα από το πολυπόθητο σύμβολο 5G στα κινητά τους, το ζητούμενο είναι οι χρήστες και κάτοχοι συσκευών 5G, να απολαμβάνουν και επαρκώς υψηλές ταχύτητες. Στα περισσότερα αστικά κέντρα, η Nova προσφέρει μέγιστες ταχύτητες που φτάνουν το 1Gbps, ενώ πρόσφατα παρόμοιες ταχύτητες φτάνουν σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου όπως στην Κρήτη, την Πάρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Ρόδο και την Κω.
Παράλληλα, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου για το δικό της ιδιόκτητο σύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών.
Σήμερα, οι σταθερές υποδομές οπτικών ινών έχουν φτάσει στο 70% της επικράτειας και κινούνται βάση σχεδίου, με απώτερο στόχο την πλήρη κάλυψη, και φυσικά την ανταποδοτική κερδοφορία.
Τι λέει για όλα αυτά η Nova; Stay tuned, τα καλύτερα έρχονται!

FWA: σταθερό… 5G

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ίσως την τεχνολογία LMDS. Από το 2003 ως το 2008 περίπου, στο τραπέζι του σχεδιασμού των παρόχων, όσον αφορά την πρόσβαση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε σταθερή ευρυζωνική σύνδεση, υπήρχε η πρόταση για την διασύνδεσή τους μέσω κινητής τηλεφωνίας, με χαρακτηριστικά σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης.
Επρόκειτο για ένα σύστημα απευθείας μικροκυματικής μετάδοσης από μία τοπική κεραία στο σπίτι ή την επιχείρηση, εντός της ακτίνας οπτικής επαφής, με συχνότητα 25 GHz και ταχύτητες 200 Mbps.
Αρκετοί πάροχοι υλοποίησαν μικρότερα ή μεγαλύτερα δίκτυα LMDS, τα οποία όμως αποδείχθηκαν ακριβά και εκτός εμπορικού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η πρόταση αυτή να μη βρει την αναγκαία υποδοχή, κάτι που αργότερα επαναλήφθηκε και με το WiMAX.
Τώρα, η νέα πρόταση λέγεται 5G FWA (Fixed Wireless Access) και αναδύεται ως μία ανταγωνιστική εναλλακτική λύση απέναντι στη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές.
Μάλιστα η ABI Research υπολογίζει ότι ο αριθμός των σχετικών συνδρομών θα φτάσει τα 72 εκατομμύρια έως το 2027, αντιπροσωπεύοντας το 35% της συνολικής αγοράς σταθερής ασύρματης σύνδεσης.
Αρκετά στοιχεία δείχνουν ότι το 5G FWA δεν θα έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες προτάσεις, αφού το 5G έχει εγγενή χαρακτηριστικά υψηλής ταχύτητας και χωρητικότητας, που το 3G δεν είχε ούτε κατά διάνοια.
Οι πρώτες προσπάθειες έχουν ξεκινήσει από το 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική.
Η ιταλική Fastweb διέθεσε 5G FWA το 2020, και σχεδιάζει να καλύψει 12,5 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έως το 2025, ενώ -σύμφωνα με την ABI- υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, καθώς η Reliance Jio βλέπει εφικτή τη σύνδεση 100 εκατομμυρίων σπιτιών μέσω 5G FWA. Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις της Ericsson, η οποία βλέπει τα 35 εκατομμύρια συνδρομητών φέτος, να φτάνουν ως το 2027 τα 192 εκατομμύρια.
Τέλος, η Juniper Research μεταφράζοντας σε νούμερα την προσδοκώμενη ανάπτυξη, βλέπει τον φετινό τζίρο των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως να φτάσει στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη τριετία.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Smart Readiness: Σε υλοποίηση εισέρχεται η δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Smart Readiness, με την οποία θα χρηματοδοτηθούν, μέσω κουπονιού (vouchers) εργασίες σε περίπου 120.000 κτίρια, για τη μετατροπή τους σε «έξυπνα».
  Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και η ονομαστική αξία των vouchers καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν και τα ειδικά χαρακτηριστικά των κτιρίων.
  Περιοχές παρέμβασης είναι αυτές από τις οποίες διέρχεται ή πρόκειται να διέρχεται έως το 2026, δίκτυο οπτικών ινών που δύναται να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες, άμεσα αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps.
  "FTTH is not just about speed, it's about transforming the way we live, work, and interact with the world around us." - Craig Newmark
 • Nova: Το 4G και 5G Δίκτυο Κινητής της Nova ισχυροποιείται και αποκτά αυξημένη χωρητικότητα με την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Το φάσμα που απελευθερώθηκε από την κατάργηση του 3G δικτύου, θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων 4G+ και 5G με στόχο την παροχή υψηλότερων ταχυτήτων, γρηγορότερης απόκρισης και καλύτερης εμπειρίας Mobile Internet στους πελάτες συμβολαίου κινητής και καρτοκινητής Nova, FREE2GO & Q.
  Η κατάργηση του 3G δικτύου δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων, οι οποίες συνεχίζουν να εξυπηρετούνται κανονικά μέσω Nova 2G , 4G/4G+, με 100% κάλυψη ανά την επικράτεια, καθώς και μέσω 5G, του οποίου η κάλυψη μέχρι τέλος του 2023 θα φτάσει πανελλαδικά το 74% και μέχρι το τέλος του 2024 το 98%, ενώ ήδη αγγίζει το 99% σε μεγάλα αστικά κέντρα.
  O θάνατος του 3G είναι η αυγή του 5G και σηματοδοτεί μία νέα εποχή με υψηλές ταχύτητες, χαμηλό latency και περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές από ποτέ. Με δυο λόγια: The Nova Era!
 • Nova: Με 2 ζεστά δισ. ευρώ η United Media, προχωρά το επενδυτικό της πλάνο στα ΜΜΕ. Το ποσό είναι σημαντικό για την ελληνική αγορά και αφορά μεταξύ άλλων την απόκτηση των μεριδίων σε Alpha και Star ενώ είναι προφανές ότι θα επηρεάσει και την εταιρεία παραγωγής Green Pixel, η οποία ελέγχεται από τους δύο κανάλια, αλλά και τη Star Investments (ραδιοφωνικοί σταθμοί). Προς το παρόν, η United Media απέκτησε το 50% της European Media Services, η οποία ελέγχει το 50% του Newpost και ίσο ποσοστό του αθλητικού Sportdog.
  Το (ζεστό) χρήμα μας φέρνει πιο κοντά…Στην προκειμένη περίπτωση φέρνει πιο κοντά την Nova στον Alpha! Ή πιο σωστά τον Alpha στη Nova. Και αυτό είναι μάλλον το δεύτερο κεφάλαιο, γιατί ακολουθούν κι άλλα…
 • Nova II: Αιφνιδιάζει η είδηση στο Bloomberg ότι η Apple ετοιμάζει προσφορά-«πακέτο» για τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League, ενώ πέρα από το ενδιαφέρον της για το αγγλικό ποδόσφαιρο η καλιφορνέζικη εταιρεία φλερτάρει με την ιδέα να αποκτήσει και το Campionato (ιταλικό). Τυχόν επιτυχής εξέλιξη της διαπραγμάτευσης δεν επηρεάζει τη Nova που έχει συμβόλαιο ήδη από τον Αύγουστο του 2022 και για τις επόμενες 6 σεζόν έως και το 2028.
  Των φρονίμων τα παιδιά, που λέει και μία… σέρβικη παροιμία.
 • Private 5G: Υπογράφηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο και της Συμμετοχές 5G για τη διερεύνηση της προοπτικής σχηματισμού ενός Joint Venture για την ανάπτυξη και λειτουργία ιδιωτικού δικτύου 5G (Private 5G) και την παροχή υπηρεσιών ICT στον τομέα των Logistics στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.
  Το ΘΕΚ θα αποτελέσει το πρώτο ολοκληρωμένο υπερσύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών στη χώρα μας, το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η συνολική έκταση του Κέντρου θα ξεπεράσει τα 300.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.
  Μέσω της κατασκευής του, επιτυγχάνεται επάρκεια χώρων για κρίσιμες δραστηριότητες στον τομέα των logistics, καθιστώντας τη χώρα μας κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, ενώ αναμένεται να έχει άμεσο κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα δημιουργώντας πάνω από 3.000 νέες θέσεις εργασίας.
  Το private 5G, είναι το μέλλον της επιχειρησιακής συνδεσιμότητας, επιτρέποντας νέα επίπεδα αποτελεσματικότητας και καινοτομίας με την ανάπτυξη βιομηχανικών αυτοματισμών και την εκμετάλλευση των αναδυομένων τεχνολογιών!
 • Φαιστός: Η 5G Ventures ανακοίνωσε ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+) της ελληνικής εταιρείας SafeSize. Η εταιρεία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών (hardware & software) που αντιμετωπίζουν υπαρκτές προκλήσεις στην αγοραστική εμπειρία υποδημάτων.
  Τα νέα κεφάλαια θα επενδυθούν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων που λειτουργούν σε περιβάλλον retail και εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές δυνατότητες των προηγμένων δικτύων 5G, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της SafeSize στις διεθνείς αγορές, όπου υπάρχει ήδη σε 50 χώρες και συνεργάζεται με 40.000 καταστήματα.
  Καινοτομία made in Greece - ακόμη και σε τομείς που δεν συσχετίζεις άμεσα με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, όπως τα παπούτσια. Πως λέμε “παπούτσι από τον τόπο σου”; Ισχύει και για εφαρμογές!
 • Vantage Towers: Παράθυρο στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι τεχνολογίες αιχμής άνοιξε η Vantage Towers Greece με την ημερίδα «Connect Smart: Gain Customers – Increase Enterprise Values», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη. Παρουσιάστηκαν οι έξυπνες πόλεις και τα ξενοδοχεία του μέλλοντος, η βιομηχανία 4.0 και η υγεία 4.0, αλλά και όλες οι εφαρμογές του ψηφιακού μετασχηματισμού που διαμορφώνονται μέσα από την ασύρματη συνδεσιμότητα με τις υψηλές ταχύτητες που προσφέρει το 5G και τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιομετρική, το blockchain, το cloud, το Internet of Things, τα data analytics, η επαυξημένη πραγματικότητα, αλλά και το cybersecurity.
  Oποιαδήποτε προηγμένη τεχνολογία δεν διαφέρει από τη μαγεία έχει πει ο Arthur C. Clarke… Και ποιος είναι πιο κατάλληλος να μιλήσει γι αυτό από τον…Έξαρχο της τεχνολογίας;
 • Silicon Wadi: Η επιτυχία χωρίζεται από την αποτυχία με μία λεπτή γραμμή. Δείτε π.χ. ποιες είναι οι τιμές / Gbit στη γειτονική Βουλγαρία, για να καταλάβετε γιατί τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις που θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα πάνε στους γείτονες. Αιτία, είναι τα υψηλά τέλη της ΕΕΤΤ όπως μου έλεγε παροικών εν τη Ιερουσαλήμ των Τηλεπικοινωνιών. Έτσι, τώρα που στην… Ιερουσαλήμ δηλαδή στο Ισραήλ έσφιξε λίγο ο Νετανιάχου τα λουριά, φιλοδοξούμε να φέρουμε στην Ελλάδα αρκετές επιχειρήσεις από τη Silicon Wadi, όπου υπάρχει ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο οικοσύστημα με startups.
  Αν μάλιστα κρίνουμε και από τα έσοδα του EquiFund (ελληνικό Δημόσιο + ΕΙΒ + EIF), που έβαλε 1.3 εκατ στην Augmenta και πήρε 6 εκατ. ευρώ περίπου, η επένδυση στις startup τα έχει όλα και συμφέρει!
  Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επιμιξία που θα προέκυπτε από μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε και το δικό μας οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων.
 • Microsoft: Οι επενδύσεις και οι πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει η Microsoft για την Ελλάδα εξελίσσονται κανονικά, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας για την χώρα μας, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.
  Όπως είπε σε ενημέρωση του Τύπου με θέμα «Τεχνολογία και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Πράξη», η αδειοδότηση των data centers προχωρά κανονικά με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  Οι εργασίες στα DC θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, χωρίς πάντως να υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για την ακριβή ημερομηνία. Σε ό,τι αφορά το Skilling, η Microsoft έχει ολοκληρώσει ήδη 40.000 εκπαιδεύσεις (με στόχο τις 100.000), συμπεριλαμβανομένων 4.500 εκπαιδεύσεων στο δημόσιο. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με την ηγεσία της Microsoft ο ρόλος των νέων τεχνολογιών που σχετίζεται με OpenAI και ChatGPT είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
  Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι πιο «γρήγορο» από τη Microsoft που δείχνει να κινείται με ταχύτητες… Outlook. Τώρα που μπήκαμε στην ΑΙ εποχή μήπως να σπιντάρουμε λίγο;
 • Smartphones: Παρά το ότι η αγορά των smartphone βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κάμψη, τα premium κινητά τηλέφωνα έφτασαν να αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με έκθεση της Counterpoint, τα premium smartphones, δηλαδή εκείνα που ξεπερνούν σε αξία χονδρικής τα 600 δολάρια, παρουσίασαν ανάπτυξη κατά 1% από έτος σε έτος, όσον αφορά στις αποστολές (shipments), καταλαμβάνοντας το 55% του συνόλου.
  Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αγορά παρουσίασε πτώση 11% από έτος σε έτος για το 2022. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρέθηκε η Apple που είναι άλλωστε και η πρώτη διδάξασα. Η εταιρεία κατέκτησε μερίδιο αγοράς – μαμούθ της τάξεως του 75% στην κατηγορία των premium, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 6% σε ετήσια βάση.
  «Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Apple», είπαν και οι άλλοι σοβαροί κατασκευαστές, δημιουργώντας masterpieces. Απλά, γιατί είδαν ότι από εκεί έρχεται το κέρδος… Απλά..apple δηλαδή!
  H πολυτέλεια δεν είναι για όλους ανάγκη, αλλά η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά είναι, γιατί διαμορφώνουν την εμπειρία του χρήση. Όχι πως οι οικονομικές συσκευές έχουν μείνει πολύ πίσω (αφού πλέον, με λίγα λεφτά, αγοράζεις κάτι που πριν από 1-2 χρόνια ήταν ναυαρχίδα), αλλά άλλο να έχεις το… «παντεσπάνι»!
 • Robocalls: Μια νέα έκθεση της Juniper Research διαπιστώνει ότι θα υπάρξουν απώλειες 53,12 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, από κακόβουλες αυτοματοποιημένες κλήσεις (robocalls), σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα στην τρέχουσα χρονιά – μια σημαντική αύξηση, από τα 8,54 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.
  Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτές οι απώλειες θα προκληθούν από την επέκταση των τρόπων που χρησιμοποιούνται για να εξαπατηθούν οι τελικοί χρήστες, όπως η μη εξουσιοδοτημένη προώθηση κλήσεων και η πλαστογράφηση της αναγνώρισης κλήσεων – έχοντας πάντα, ως στόχο, το οικονομικό κέρδος. Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη πλαισίων μετριασμού του robocalling, όπως το STIR/SHAKEN στη Βόρεια Αμερική, η έκθεση προβλέπει ότι η ικανότητα των απατεώνων να «καινοτομούν» θα οδηγήσει σε ζημιές 64,11 δισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως, έως το 2027.
  Αν και η έρευνα δεν αναφέρεται σε στοιχεία από την ελληνική αγορά, μήπως θα έπρεπε έγκαιρα να δραστηριοποιηθεί έγκαιρα η ΕΕΤΤ για να μας προστατεύσει από τους κουτοπόνηρους και τους απατεώνες που προσπαθούν να βρουν.. θύματα. Τα robocalls δεν είναι απλά ενόχληση. Είναι απειλή!
 • GSMA: Η GSMA παρουσίασε το όραμα της βιομηχανίας, σε σχέση με το πώς μπορούν να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που προσφέρει το φάσμα της κινητής τηλεφωνίας σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενόψει του κρίσιμου ITU World Radio Communication Conference (WRC-23) που πραγματοποιείται τον Νοέμβριο.
  Την ίδια στιγμή, η ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει την παγκόσμια βιομηχανία των κινητών επικοινωνιών, έδωσε στη δημοσιότητα και μια νέα ανασκόπηση των κοινωνικοοικονομικών πλεονεκτημάτων του φάσματος «χαμηλής» ζώνης, που συμπληρώνει προηγούμενες εκτιμήσεις για το φάσμα μεσαίας και υψηλής ζώνης.
  Καταλήγει στο συμπέρασμα πως η αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες που θα παρέχονται από λιγότερο δαπανηρά και πιο βιώσιμα δίκτυα. Την ίδια στιγμή, το πρόσθετο φάσμα χαμηλής ζώνης μπορεί να προσφέρει ευρεία και οικονομικά προσιτή συνδεσιμότητα, δημιουργώντας γέφυρες προς την ψηφιακή ένταξη.
  To φάσμα είναι ένας πεπερασμένος πόρος που είναι παράλληλα πηγή ζωής για τις ασύρματες επικοινωνίες. Η βελτιστοποίηση της χρήσης του είναι αδήριτη ανάγκη για την εξέλιξη και την καινοτομία.
 • Ρωσία: Το Κρεμλίνο είπε στους αξιωματούχους του να σταματήσουν να χρησιμοποιούν iPhone. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η απόφαση ελήφθη «λόγω ανησυχιών ότι οι συσκευές είναι ευάλωτες στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών».
  Την είδηση μετέδωσε η εφημερίδα Kommersant. Η πολιτική ισχύει για όσους αξιωματούχους στη χώρα «εμπλέκονται στις προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας το 2024».
  Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Τράμπ. Η αν προτιμάτε, “συκοφαντείτε… συκοφαντείτε. Στο τέλος κάτι θα μείνει” όπως έλεγε ο Γιόζεφ Γκαίμπελς, υπουργός “ενημέρωσης” του Αδόλφου Χίτλερ. Για να δούμε τώρα που οι Αμερικανοί «λούζονται» αυτά που κάνουν στους Κινέζους τι έχουν να πουν;
cosmote-march-2023

TV - MEDIA

 • Sefflix: Ποιο Netflix! έρχεται το Sefflix! Το δικό του Netflix δημιούργησε ο Μάρκος Σεφερλής ζηλεύοντας τη δόξα της μεγαλύτερης streaming πλατφόρμας και δίνοντας στο νέο του εγχείρημα τον τίτλο Sefflix (εκ του Σεφερλής και Netflix).
  Όσον αφορά την εμπορική πολιτική, από τους οπαδούς του που θα πάρουν ετήσια συνδρομή ζητά «ΜΟΝΟ 2,80€/μήνα», η μηνιαία συνδρομή φθάνει τα 4,80 ευρώ το μήνα χωρίς δέσμευση και τα 3,80 ευρώ το μήνα για 6μηνη δέσμευση.
  Ο Μάρκος πάντως είναι chef της διασκέδασης, οπότε θα μπορούσε να λέγεται και Chefflix!
 • ANT1+: Πόνεσε «η ανακοίνωση του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ περί εκχώρησης του 15% του συνδρομητικού ANT1+ στην καναδικών συμφερόντων Fairfax του Ινδοκαναδού Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής ενός από τα ισχυρότερα funds στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο και τη διαχείριση ακινήτων.
  Και όχι για λόγους επιχειρηματικούς γιατί έτσι κι αλλιώς το ποσοστό είναι μικρό. Αυτό που ενόχλησε τις άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες ήταν η μάλλον «αυτοαναφορική» και άδικη επίκληση ότι «το ΑΝΤ1+ του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, είναι η μοναδική ελληνική συνδρομητική ψηφιακή πλατφόρμα που στηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς και καλλιτέχνες».
  Μερικοί βλέπουν τον ίσκιο τους και νομίζουν ότι είναι το μπόι τους!
 • ΑΝΤ1: Πάντως αυτό που δεν μάθαμε είναι αντί τίνος ποσού αγόρασε ο Ινδοκαναδός μεγιστάνας το 15% και φυσικά τον αριθμό των συνδρομητών που μάλλον συνιστά ακόμη φροϋδικό «ταμπού».
  Το “εκείνο” δεν το επιτρέπει, να αποκαλυφθούν τα νούμερα όπως θα έλεγε και ο αγαπητός Σίγκμουντ…
 • Ε..όχι!: Γιατί αυτή η δυσαρέσκεια; Διότι ανεβάζοντας στην κορυφή το μόλις δύο μηνών εγχείρημα που ακόμη …μπουσουλάει (και ενίοτε πέφτει), και “ρίχνοντας στα Τάρταρα” ολόκληρη Cosmote TV με το Cosmote History HD και σειρές υψηλού αξιώσεων όπως π.χ. το «Έτερος εγώ» και “καταποντίζοντας” τη Nova, που με συνέπεια διοχέτευε το 2% των κεφαλαίων της για την παραγωγή ελληνικών ταινιών, μάλλον διέπραξε ατόπημα.
  Μήπως κάποιοι έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους; Μήπως κάποιοι καβάλησαν το καλάμι; Προσοχή μόνο, γιατί το καλάμι είναι το πιο ατίθασο άλογο…
 • Netflix: Το Netflix ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματίσει να κυκλοφορήσει 40 παιχνίδια φέτος και πως έχει 70 υπό ανάπτυξη με τους συνεργάτες του. Η εταιρεία διαθέτει, επίσης, 16 παιχνίδια που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή από τα εσωτερικά της στούντιο παιχνιδιών.
  Το Netflix διέθεσε για πρώτη φορά παιχνίδια τον Νοέμβριο του 2021 και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει 55 τίτλους. Το ότι θα τους διπλασιάσει μέσα στο 2023 κάτι λέει…
  Αφού δημιούργησε το απόλυτο disruption στην αγορά θεάματος, το Netflix, τώρα έβαλε πλώρη να κατακτήσει και το gaming! Το έχει πει άλλωστε o Ted Sarantos ότι το θεωρεί «φυσική προέκταση της αποστολής τους».
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY - AI

 • Ψηφιακές δεξιότητες: Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το 2021, περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας 16-74 ετών, ανέφεραν πως διαθέτουν συνολικές ψηφιακές δεξιότητες που ξεπερνούν το βασικό επίπεδο. Μεγαλύτερο μερίδιο καταγράφηκε σε εκείνους που κατοικούν σε πόλεις (33%), ενώ μικρότερο ποσοστό σε εκείνους που κατοικούν σε προάστια (24%) και σε αγροτικές περιοχές (20%).
  Σε 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με συνολικές ψηφιακές δεξιότητες που ξεπερνούν το βασικό επίπεδο καταγράφηκε σε άτομα που ζουν σε πόλεις.
  Στην Ελλάδα, το ποσοστό έφτασε στο 26,3% για τις πόλεις, το 24,88% για τα προάστια και το 10,97 για τις αγροτικές περιοχές.
  "Digital skills are the new literacy, and they are essential for personal and professional success in the 21st century." - Satya Nadella. Και αν αμφιβάλετε για την ευστοχία του Satya, πηγαίνετε σε ένα χωριό και βάλτε τους να πάρουν ένα πιστοποιητικό μέσω του gov.gr. Το 90% θα καταλήξει στο ΚΕΠ!
 • XaaS: Η ετοιμότητα των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν μοντέλα τύπου «οτιδήποτε ως υπηρεσία» (anything-as-a-service – XaaS) έχει αυξηθεί δραματικά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, με τον τομέα της τεχνολογίας να πρωτοστατεί, ενώ και άλλοι τομείς αναπτύσσουν δυναμική. Παρά το γεγονός ότι σήμερα μόνο το 9% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν ολοκληρώσει τους μετασχηματισμούς XaaS, οι περισσότερες (85%) βρίσκονται σε στάδιο προόδου – είτε πιλοτικά, είτε λειτουργούν ήδη σε μεγάλη κλίμακα.
  Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση της EY, «As-a-Service Business Operations & Transformation: When customers change the way they buy, should you change the way you sell?», η οποία κατέγραψε τις απόψεις 1.200 οργανισμών για να μετρήσει τις τάσεις υιοθέτησης του XaaS σε όλους τους κλάδους, επικαιροποιώντας τα ευρήματα της προηγούμενης αντίστοιχης έρευνας της EY, που πραγματοποιήθηκε το 2019.
  "The Everything as a Service model is a win-win for businesses and customers, as it provides flexibility and cost, savings while delivering superior outcomes." - Bill McDermott
 • Κυβερνοασφάλεια 1: Το ransomware έχει εξελιχθεί σε κορυφαία απειλή για τον τομέα των μεταφορών της ΕΕ.
  Ο συνολικός αριθμός κυβερνοεπιθέσεων που έβαλαν στο στόχαστρο αεροπορικές, θαλάσσιες, σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές παρουσίασε αύξηση μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022, με τους κυβερνοεγκληματίες να ευθύνονται για τα περισσότερα περιστατικά (54%), σύμφωνα με έκθεση του ENISA.
  Το ransomware εμφανίζεται ως η κύρια απειλή, έχοντας χρησιμοποιηθεί στο 38% των περιστατικών, με τις επιθέσεις που σχετίζονται με δεδομένα να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, με 30%.
  Ο τομέας των μεταφορών είναι από τους πιο ευαίσθητους και δυστυχώς αποτελεί εύκολο στόχο, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με την ασφάλεια και τις ανθρώπινες ζωές. Το να διαπιστώσει η ΕΕ το πρόβλημα είναι ένα θέμα. Το να πάρει μέτρα, μήπως θα έπρεπε να γίνει προτεραιότητα;
 • Κυβερνοασφάλεια 2: Η ιταλική Ferrari επιβεβαίωσε ότι χτυπήθηκε από επίθεση ransomware που εξέθεσε τα προσωπικά στοιχεία των πελατών της. «Λυπούμαστε που σας ενημερώνουμε για ένα περιστατικό στον κυβερνοχώρο, όπου ένας παράγοντας μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε περιορισμένο αριθμό συστημάτων στο περιβάλλον πληροφορικής μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Benedetto Vigna, σε επιστολή που εστάλη προς τους πελάτες.
  Η αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι οι hacker απέκτησαν πρόσβαση σε ονόματα, διευθύνσεις, email και αριθμούς τηλεφώνου. Με βάση τη μέχρι τώρα έρευνα, η εταιρεία είπε ότι δεν είχαν κλαπεί στοιχεία πληρωμών ή λεπτομέρειες για αυτοκίνητα Ferrari που έχουν αγοραστεί ή παραγγελθεί.
  Στα «κόκκινα» η
  Ferrari, που διαπίστωσε με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι οι hackers «τρέχουν» τόσο καλά όσο τα αυτοκίνητά της.
 • Κυβερνοασφάλεια 3: Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς παραβιάστηκε ο λογαριασμός του στο Twitter. Ο προσωπικός λογαριασμός του υπουργού «δέχθηκε κυβερνοεπίθεση με αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν λογαριασμοί εκατοντάδων ακολούθων, χωρίς ωστόσο να εξαχθούν πληροφορίες ή δεδομένα», όπως ενημερώνει μέσω Facebook.
  Το πραγματικό μέτρο κυβερνοασφάλειας δεν είναι αν έχεις παραβιαστεί -κάποια στιγμή θα την πατήσουμε όλοι μας- αλλά το πως αντιδράς στην παραβίαση.
 • Κυβερνοασφάλεια 4: Ανοδική πορεία αναμένεται να διαγράψουν και φέτος οι επενδύσεις στην ψηφιακή ασφάλεια, με τις σχετικές δαπάνες να αυξάνονται το 2023 κατά 12,1%. Σύμφωνα με νέο report της International Data Corporation (IDC), οι παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας προβλέπεται να ανέλθουν σε $219 δισ. το τρέχον έτος. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το Worldwide Security Spending Guide, η πορεία των επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια θα παραμείνει ανοδική. Ειδικότερα, οι δαπάνες για hardware, λογισμικό και υπηρεσίες, που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, αναμένεται να φτάσουν σχεδόν τα $300 δισ. το 2026.
  H επένδυση στην κυβερνοασφάλεια δεν είναι έξοδο. Είναι επένδυση στο μέλλον της επιχείρησης. Το κόστος μπορεί να φαίνεται υψηλό, αλλά το κόστος μιας κυβερνοεπίθεσης μπορεί να είναι καταστροφικό!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • HP: Το πρώτο διαδικτυακό κανάλι πωλήσεων στην Ελλάδα θα λειτουργήσει, μέχρι τα τέλη του 2023, η HP με το επόμενο βήμα της το 2024 να είναι η δημιουργία και φυσικού καταστήματος.
  Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΗΡ στην Ελλάδα και την Κύπρο, Νίκο Χρηστάκη, η εταιρεία προτίθεται να ενισχύσει περαιτέρω την εμπορική πολιτική της στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε αύξηση του μεριδίου αγοράς της στην κατηγορία των PCs φέτος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
  Όπως είπε ο κ. Χρηστάκης σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους «η Ελλάδα δεν είναι μεγάλη αγορά αλλά είναι σημαντική».
  Το HP Store, που θα διαθέτει απευθείας στους καταναλωτές τα προϊόντα της εταιρείας, θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Αττικής και εντάσσεται στην επιθετική εμπορική πολιτική που σκοπεύει να αναπτύξει η εταιρεία στην ελληνική αγορά.
  Οι νέοι καιροί απαιτούν νέες προσεγγίσεις. Και αν έχεις 30+ χρόνια στην αγορά όπως ο Νίκος Χρηστάκης, γνωρίζεις πολύ καλά τη σκακιέρα και τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις. Εκτός από τις επιδόσεις του στην αρένα της αγοράς, εμείς θα επισημάνουμε ότι όλοι στην εταιρεία πίνουν νερό στο όνομά του. Ηγέτης με «Η» κεφαλαίο!
 • HPE: Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει οριστική συμφωνία για την εξαγορά της OpsRamp, μιας εταιρείας διαχείρισης λειτουργιών πληροφορικής (ITOM) που παρακολουθεί, παρατηρεί, αυτοματοποιεί και διαχειρίζεται υποδομές πληροφορικής, πόρους cloud, workloads και εφαρμογές για υβριδικά και multi-cloud περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων hyperscalers.
  Η Gartner εκτιμά ότι σήμερα, η αξία της αγοράς ITOM ανέρχεται σε περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια. Η edge-to-cloud πλατφόρμα HPE GreenLake αποτελεί τη βάση για την εμπειρία του υβριδικού cloud.
 • Westnet: Αξίζει να αναφέρουμε πως, την παραμονή της ενημερωτικής συνάντησης, η Westnet και η HP πραγματοποιήσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, για τους partners της πρώτης.
  Σε αποκλειστικές δηλώσεις στο Infocom, ο κ. Μάγκουρας σημείωσε πως «η διαδρομή της Westnet είναι βαθιά συνδεδεμένη, από την πρώτη ημέρα της, με την HP.
  Για εμάς, η HP είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης, που μας εμπιστεύεται για περισσότερα από 15 χρόνια».
  Τόνισε, παράλληλα, όσον αφορά στη στρατηγική της εταιρείας, πως «στόχος μας είναι να παρέχουμε πρόσβαση σε προϊόντα και λύσεις προηγμένης τεχνολογίας, φέρνοντας διαχρονικά προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας.
  Έτσι, θα επιτύχουμε να αναπτυσσόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μας, ενισχύοντας τα θεμέλια για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους».
  H Westnet από το 2005 μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι σέβεται τόσο τους πελάτες όσο και τους προμηθευτές. Είναι στην κουλτούρα της εταιρείας και ο Κωνσταντίνος Μάγκουρας -σαρξ εκ της σαρκός της εταιρείας- ο καλύτερος εκφραστής της.
 • Intrakat: Εντυπωσιακή κίνηση από την Thrivest και τους Δ.Μπάκο, Γ.Καϋμενάκη, Α.Εξάρχου της Intrakat για την Attica Bank.
  Οι συναντήσεις που είχαν γίνει απέδωσαν και προέκυψε ο λευκός καπνός της «συναντίληψης» που είναι το πρώτο θετικό βήμα για την είσοδο στην ΑΜΚ της Attica Bank. Ο 5ος πόλος του τραπεζικού συστήματος είναι γεγονός! Από την άλλη βρίσκονται πολύ κοντά με την ΑΚΤΩΡ, γεγονός που δημιουργεί έναν….τριφασικό πόλο και στις κατασκευές. High Voltage Business!
 • Υψηλή τεχνολογία: Τον ρόλο της ως ατμομηχανή ανάπτυξης επιβεβαιώνει η βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, με τον κλάδο να καταγράφει τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου αποπληθωρισμένων πωλήσεων στο ελληνικό επιχειρείν.
  Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 47% το 4ο τρίμηνο 2022 έναντι του 2019, ξεπερνώντας δηλαδή κατά πολύ το προ-πανδημικό τους επίπεδο.
  Μάλιστα, η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, εκτός από τον ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης, επιδεικνύει αυξημένη εξωστρέφεια με 60% αύξηση σε όγκο εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο, καθώς και τα πρώτα σημάδια τάσεων σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  Στο μεταξύ, με οδηγό τον κλάδο της πληροφορικής, ο τομέας ICT ανεβάζει τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις του κατά 40% το 4ο τρίμηνο 2022 (έναντι 2019) και έτσι η συνεισφορά του στο ρυθμό ανόδου του επιχειρηματικού τομέα καλύπτει 2 ποσοστιαίες μονάδες επί συνολικής μεταβολής 15 μονάδων.
  "The integration of technology in our economy is no longer an option, it's a necessity. We must embrace the digital revolution and ensure that we have the skills and infrastructure to compete in the global marketplace." - Luis Guillermo Solis
 • Lamda Hellix: Έντονη παρουσία έχει στην αγορά των έργων Πληροφορικής η Lamda Hellix leader στα data centers στην Ελλάδα. Πρόσφατα, ανέλαβε το έργο της μετάπτωσης των υποδομών των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων στις υποδομές του G–Gloud, του ενιαίου κυβερνητικού νέφους, κόστους 590 χιλ. ευρώ.
  Αφορά δηλαδή τις υπολογιστικές υποδομές και τα κέντρα δεδομένων που ελέγχονται και συντηρούνται κεντρικά και με ενιαίο τρόπο από το ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που εξασφαλίζει ταχύτητα και οικονομίες κλίμακας.
  Με τη
  Lamda Hellix ένα είναι σίγουρο. Το Δημόσιο θα τρέχει με πολλά «G»!
 • Epsilon Net: Η Alfa Pharm Α.Ε. επέλεξε τις Epsilon SingularLogic και Epsilon CSA, μέλη του Ομίλου EPSILON NET, και τη λύση Galaxy Pharma ERP για να αναβαθμίσει την εμπορική της λειτουργία και να αυτοματοποιήσει τις καθημερινές επιχειρησιακές της διαδικασίες.
 • Intelli: H Intelli ολοκλήρωσε επιτυχώς την υλοποίηση και διάθεση του νέου εταιρικού portal του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Το gnto.gov.gr είναι πλήρως ανανεωμένο τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, με την παροχή νέων σημαντικών ψηφιακών υπηρεσιών σε επαγγελματίες και πολίτες.
 • TEKA Systems: Η TEKA Systems Α.Ε. ολοκλήρωσε ένα νέο έργο σχεδιασμού – υλοποίησης και υποστήριξης SAP Business One για την εταιρία πετρελαιοειδών Revoil Α.Ε.Ε.Π. Σκοπός του έργου ήταν η εφαρμογή και κάλυψη του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων της Revoil, καθώς και η ομαλή της μετάβαση σε ένα σύγχρονο λογισμικό διεθνούς εμβέλειας.
 • Πλαίσιο: Η Πλαίσιο Computers υπέγραψε την Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ελληνικές επιχειρήσεις την Τετάρτη 15 Μαρτίου, με σκοπό να αναδείξει και να επενδύσει περισσότερο σε πρακτικές και πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν την αποδοχή, το σεβασμό και τη διαφορετικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της, χωρίς διακρίσεις. Υπογράφοντας τη Χάρτα Διαφορετικότητας, η Πλαίσιο επιβεβαιώνει πως στο εργασιακό της περιβάλλον όλοι είναι αποδεκτοί χωρίς αποκλεισμούς, ενώ δίνει το έναυσμα για μια μεθοδική και συστηματική υλοποίηση μιας επιπλέον σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοκρατία στο εργασιακό περιβάλλον.
 • Εθνική Τράπεζα: Η ψηφιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει τέλος. Ξεκίνησε από την περιφέρεια και τώρα περνάει στα κεντρικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 97% των τραπεζικών συναλλαγών περνάει μέσα από το Internet και το Mobile Banking.
  Καλά όλα αυτά αλλά με την ασφάλεια τι γίνεται; Αυτή την εβδομάδα χάκαραν σε δύο γνωστούς μου τους λογαριασμούς και η τράπεζα σφυρίζει αδιάφορα. Προφανώς αυτό που τους ενδιαφέρει είναι μόνο να κλείσουν καταστήματα και να μειώσουν το προσωπικό.
  Ήδη από το 2018 έχει αποχωρήσει το 1//3 του προσωπικού, που σήμερα είναι πλέον λίγο πάνω από 6500 άτομα.
  Απ’ ότι φαίνεται η «μεγάλη μας φίλη» δεν φέρεται τόσο φιλικά ούτε στο προσωπικό της αλλά ούτε και στους πελάτες της.
 • Φωτοβολταϊκά: Αν ακούτε μουσική από τη στέγη δεν είναι ο βιολιστής αλλά οι τεχνίτες που κάνουν πάρτι και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά χάρη στο νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων. Να δείτε που θα μπουν σύντομα και στις αλυσίδες τα panels.
  Βλέπετε, η μόδα πουλάει!
 • Huawei: Σύμφωνα με την South China Morning Post, ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei αποκάλυψε ότι η εταιρεία επανασχεδίασε περισσότερες από 4.000 πλακέτες και αντικατέστησε περισσότερα από 13.000 εξαρτήματα, από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς.
  Η εφημερίδα περιέγραψε λεπτομερώς το περιεχόμενο μιας ομιλίας του στελέχους που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαρτίου και που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, περιγράφοντας την απάντησή της στις αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην εταιρεία.
  Να δείτε που κάποια στιγμή οι Αμερικανοί θα τραβάνε τα μαλλιά τους για την βλακεία που έκαναν να την «πέσουν» στους Κινέζους. Δεν είναι μόνο οι πλακέτες, είναι και το
  OS Harmony που είναι εξαιρετικό, τα τσιπάκια που ετοιμάζονται και πολλά ακόμη. Ήταν να μην ξυπνήσει ο γίγαντας…
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Καθυστερήσεις παρατηρούνται σε πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η αναθεώρηση των Τεχνικών Δελτίων των έργων που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους δείχνει ότι η υλοποίηση δεκάδων εξ αυτών, ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ, υποχωρεί προς τα πίσω.
  Έργα των οποίων αρχικά οι δαπάνες ήταν να γίνουν μέσα 2022 μετατίθενται για φέτος, ενώ έργα των οποίων μεγάλες δαπάνες προβλέπονταν για το 2023 τώρα πάνε για το 2024 ή και αργότερα, όπως έγραψε ο Βαγγέλης Μανδραβέλης, στο Power Game.
  Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους έχει αναθεωρηθεί ο χρονοπρογραμματισμός πολλών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, αξίας τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.
  Ότι δεν αρχίζει σήμερα, ποτέ δεν τελειώνει αύριο…
 • Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ, με πρώτη φάση εφαρμογής στις ΔΕΚΟ στο χώρο της κοινής ωφέλειας, οι οποίες καλύπτουν τη μεγάλη πλειονότητα του αριθμού των εργαζομένων.
  Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
  Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν όταν σε επόμενη φάση μπει στο σύστημα αυτό και η βιομηχανία.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • E-Commerce 1: Έχει ενδιαφέρον η αγορά. Όλοι θέλουν να γίνουν Amazon στη θέση της Amazon.
  Αυτό που βέβαια δεν έχουν σκεφτεί είναι τι θα γίνει αν έρθει η original Amazon στη χώρα μας.
  Εκτός, αν ντύνονται και στολίζονται ελπίζοντας να είναι η πολύφερνη νύφη που θα μπορούσε να εξαγοράσει η Amazon. Αλλά και πάλι ένας θα είναι ο τυχερός…
  Από την άλλη έχουμε δει την Amazon να προβαίνει και σε μαζικές αγορές καλών καταστημάτων. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με ποιο μοντέλο θα προσεγγίσει την ελληνική αγορά αν και όταν γίνει αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε.
 • E-Commerce 2: Και ενώ θα περίμενε κανείς το Shopflix να κινηθεί προς το μοντέλο του Σκρουτζ, βλέπουμε ότι σε κάποιο βαθμό έγινε το αντίστροφο. “Αγόρασε” το Σκρουτζ τεχνικές από το Netflix και αποφάσισε να “καλογερέψει”…
  Μόνο που η μία πλευρά έχει άπειρη διαφήμιση να “κάψει” και η άλλη προσπάθησε να κάνει ένα συνέδριο, που στο φινάλε δεν είχε και περισσότερο κόσμο από τα καλά συνέδρια της αγοράς.
  Τέλος, το Shopflix έχει μία εταιρεία κούριερ που “φυσάει”, ενώ το Σκρούτζ μία που “ασθμαίνει και σκάει”.
  Γιατί νομίζετε ότι δεν επιτρέπει σχόλια για τον εαυτό του, αλλά μόνο για τους άλλους; Τόσο που αρχικά εξαφάνισε και τα σχόλια από το You Tube του συνεδρίου. Στη συνέχεια έφαγε κράξιμο και τα άφησε. Δείτε τα και ο νοών νοείτω! Η συνέχεια στην αρένα…
  Να δείτε που στο τέλος -όπως μου έλεγε τις προάλλες παροικών επί 20ετία στην αγορά η τελική μάχη -ο Αρμαγεδδών που λένε και οι γραφές- θα δοθεί στο μέτωπο του ΟΕΜ…
 • E-Commerce 3: Αυτή τη στιγμή πάντως υπάρχουν σημαντικά shop που τηρούν στάση αναμονής, αλλά παράλληλα -έχοντας αποχωρήσει από το Σκρουτζ- αναζητούν την καλύτερη γι αυτούς λύση. Μιλάμε για 4000 καταστήματα περίπου…
  Αυτό, αφήνει περιθώρια και για άλλες λύσεις. Τελικά, η αγορά δεν είναι μονόδρομος…
 • E-Commerce 4: Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ το ποσοστό εκείνων που έχουν πραγματοποιήσει έστω και μία αγορά online, αυξήθηκε κατά περίπου 10% μέσα σε έναν χρόνο, από το 58% του 2021 σε 68% το 2022.
  Επιπλέον, ενισχύθηκε ο μέσος όρος των χρημάτων που δαπανούν, από τα 806 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 στα 869 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ η αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα ανέρχεται στα 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
 • E-Commerce 5: Στο συνέδριο επίσης μάθαμε ότι στην Ελλάδα, το 45% των καταναλωτών το 2022 αγόρασε από φυσικά καταστήματα, το 39% μέσω κινητού τηλεφώνου, το 28% μέσω του υπολογιστή και το 19% μέσω tablet.
  Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2023 θα κινηθούν στα επίπεδα του 43% για τις φυσικές αγορές, 34% για αγορές μέσω κινητού τηλεφώνου, 23% μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και 15% μέσω tablet.
 • GRECA: Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) παρουσιάζει την εκπαιδευτική δράση GRECA e-Commerce Academy σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την College Link. Οι νέες εκπαιδευτικές δράσεις αποτελούν κομμάτι ενός από τους βασικούς πυλώνες του GRECA, ο οποίος έχει στόχο την εκπαίδευση των μελών του σε θέματα ηλεκτρονικού επιχειρείν.
 • e-food: Από αυτή την εβδομάδα και κάθε Κυριακή, το Πρώτο Θέμα έρχεται στην πόρτα των καταναλωτών, μέσα από κάθε παραγγελία στο efood market. Αφού εξαντλείται η πλήρης έκδοση με τα ένθετα περιοδικά της, θα διανέμεται η απλή έκδοση.
  Να θυμίσουμε ότι το Πρώτο Θέμα είχε συνεργασία με τα kioskys που εξαγοράστηκαν από το e-food.
  Καφές και Δημοκρατία @home!
 • Ταχυμεταφορές: Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, το 2021 εισήλθαν στην αγορά ταχυμεταφορών 139 νέες επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας το πλήθος των επιχειρήσεων με Γενική Άδεια σε 710, έναντι 591 επιχειρήσεων το 2020.
  Τα έσοδα ανήλθαν σε 482 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13% σε σχέση με το 2020, ενώ διακινήθηκαν 119 εκατ. ταχυδρομικά αντικείμενα. Οι 6 μεγαλύτερες εταιρείες καταλαμβάνουν το 84%.
  Ακούσανε για το
  Last Mile και έτρεξαν όλοι, αλλά το ζουμί βρίσκεται στο ότι οι 6 μεγαλύτερες εταιρείες έχουν το 84% της αγοράς. Μεγαλώνει μεν η πίτα αλλά τι να πάρεις από το 16% που απομένει; Από την άλλη, υπάρχει άμιλλα ακόμη και στην αμαρτία…
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Visa: H Visa, η Eleven και η Endevor Greece ανακοίνωσαν το άνοιγμα του Visa Innovation Program Europe για το 2023, καλώντας fintechs από τις 7 αγορές του προγράμματος να υποβάλουν αίτηση. Το παράθυρο υποβολής αιτήσεων για τον νέο κύκλο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 14 Απριλίου. Οι fintechs θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο visainnovationprogram.com.
  Για τον κύκλο του 2023, το Visa Innovation Program Europe αναζητά τις πλέον καινοτόμες fintechs από υφιστάμενες ομάδες και ενεργά προϊόντα ή λύσεις που αντιμετωπίζουν ένα (ή περισσότερα) από τα πέντε στρατηγικά θέματα.
  Αυτά είναι η προώθηση εμπειριών πληρωμών επόμενης γενιάς, η ενδυνάμωση εμπόρων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ξεκλείδωμα νέων ροών πληρωμών, η οικοδόμηση ενός έξυπνου και βιώσιμου μέλλοντος, και το embedded finance.
 • Value Proposition: Οι εταιρείες που επιβάλλουν στους εργαζόμενους τους να δουλεύουν από το γραφείο, στο μέλλον θα αποτελούν εξαίρεση. Αντίθετα εκείνες που υιοθετούν μια ευέλικτη startup νοοτροπία και δίνουν προτεραιότητα στην Πρόταση Αξίας των Εργαζομένων τους (Employee Value Proposition / EVP) – δηλαδή τη γέφυρα ανάμεσα στο τι αισθάνονται και πιστεύουν οι υπάλληλοί για το χώρο εργασίας τους και τη δέσμευση, την αφοσίωση και το πάθος με το οποίο θα προσεγγίζουν τη δουλειά τους – να κερδίζουν τον αγώνα για τα ταλέντα.
  Η πλειοψηφία του σύγχρονου εργατικού δυναμικού επιθυμεί ευελιξία. Έρευνες τονίζουν ότι το να υπαγορεύονται οι ώρες γραφείου από τις εταιρείες, τις θέτει σε μειονεκτική θέση στην ανταγωνιστική αγορά για τα ταλέντα.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • CL8: O Μιχάλης Τσιστράκης ανέλαβε τη θέση του Business Development Manager στη CL8. Με πολυετή επαγγελματική πείρα στον χώρο της πληροφορικής, ο Μιχάλης αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το εμπορικό τμήμα της εταιρείας, συμβάλλοντας παράλληλα στον στόχο της εταιρείας που είναι η διαχρονική δυναμική παρουσία στο χώρο των υπηρεσιών Cloud και Data Center στην Κύπρο.
 • Telecom Italia: Η Telecom Italia επιδιώκει να καταργήσει έως και 2.000 θέσεις εργασίας μέσω ενός προγράμματος εθελούσιας εξόδου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
  Ο πάροχος προσπαθεί να μειώσει το κόστος, καθώς στοχεύει να πουλήσει την υποδομή σταθερών συνδέσεων.
  Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η TIM έλαβε μια μη δεσμευτική προσφορά από την ιταλική CDP και την αυστραλιανή Macquarie Infrastructure για τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων της FiberCop καθώς και συμμετοχή στη Sparkle.
 • Intel: Ο Gordon Moore, συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Intel, γνωστό και για τον νόμο του Moore, πέθανε στα 94 του. Ήταν το τελευταίο επιζών μέλος της Intel Trinity, το οποίο περιελάμβανε τον συνιδρυτή Robert Noyce και την πρώτη τους πρόσληψη, τον Andy Grove.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Δεν υπήρξε ποτέ μια στιγμή τα 30 χρόνια που είμαι στην Microsoft, που να σκέφτηκα ότι η δουλειά που έκανα, είναι το σκαλοπάτι για μία άλλη δουλειά. Ένιωθα ότι η δουλειά που έκανα κάθε φορά ήταν η πιο σημαντική.»
  Satya Nadella, Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft
 • «Υπάρχει μία μοναδική στιγμή στον χρόνο που έχουμε την ευκαιρία να επιλέξουμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα καθορίσει την κοινωνία. Κι αυτό είναι αμφίδρομο. Η τεχνολογία καθορίζει εμάς κι εμείς εκείνη.»
  Mira Murati, CTO, ChatGPT
 • «Έως τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να διαβάζει και να γράψει, αλλά δεν μπορούσε να κατανοήσει το περιεχόμενο. Τα νέα προγράμματα σαν το ChatGPT θα κάνουν πολλές δουλειές γραφείου πιο αποδοτικές, βοηθώντας στη σύνταξη τιμολογίων ή επιστολών. Αυτό θα αλλάξει τον κόσμο μας.»
  Bill Gates

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Το Huawei Watch Ultimate απευθύνεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο και απαιτητικό κοινό, καθώς λόγω της εξαιρετικά στιβαρής του φύσης μπορεί να βυθιστεί ακόμη και σε βάθος 100 μέτρων, αποτελώντας μια πρόταση που είναι ιδανική για τους επαγγελματίες δύτες.
Στα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το απόλυτο smartwatch της Huawei διαθέτει μια τεράστια οθόνη 1.5 ιντσών τεχνολογίας LTPO AMOLED, υποστηρίζοντας refresh rates από το 1 έως τα 60Hz.
Μέσα στο σχετικά μεγάλο -αλλά πανάλαφρο- σώμα υπάρχει μια μπαταρία με χωρητικότητα στα 530mAh, με την Huawei να υπόσχεται αυτονομία που αγγίζει τις 14 ημέρες με μια μόλις φόρτιση κάτω από μια λογική χρήση, ενώ για εντατική χρήση, το Ultimate μπορεί να αντέξει περίπου 8 ημέρες.
To νέο premium wearable της Huawei υποστηρίζει ασύρματo Qi wireless charging, με τον φορτιστή που περιλαμβάνεται στη συσκευασία να φτάνει από το 0 στο 100% μέσα σε 60 λεπτά, ενώ φυσικά όπως όλα τα smartwatches της Huawei έτσι και αυτό διαθέτει σένσορες για την μέτρηση της καρδιακής λειτουργίας, των επιπέδων του οξυγόνου και φυσικά δυνατότητα ECG.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σώμα του ρολογιού διαθέτει 16 διαφορετικές στρώσεις αδιαβροχοποίησης, οι οποίες εξασφαλίζουν ότι στο εσωτερικό του δεν πρόκειται να καταλήξει «σταγόνα». Μάλιστα, η συσκευή έρχεται με το ISO22810 water resistance standard, όπως επίσης και το πρότυπο EN13319, το οποίο προσφέρει βύθιση μέχρι τα 110 μέτρα στις 10ΑΤΜ για 24 ώρες.
Και οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς είναι εμφανές ότι το νέο high-end ρολόι της Huawei απευθύνεται στους εξερευνητές και στους λάτρεις της περιπέτειας, ενώ χρησιμοποιεί τεχνολογία GNSS για positioning μέσω δορυφόρου, επιτρέποντας ακόμη και την εμφάνιση της θέσης του χρήστη, ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος σήματος κινητής τηλεφωνίας. Τέλος, το ρολόι μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα του οξυγόνου, σε περίπτωση που βρίσκεστε σε μεγάλο ύψος.
cl8-sept-2019-600x80
Η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας πιο ισχυρής έκδοσης της εν λόγω τεχνολογίας πριν από μερικές ημέρες. Ωστόσο, η ανακοίνωση απέτυχε να εντυπωσιάσει τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας στο μέλλον.
Ο Musk απαντώντας σε ένα tweet σχετικά με το ChatGPT-4, ανέφερε:
«Τι θα μας απομένει να κάνουμε εμείς οι άνθρωποι; Καλύτερα να προχωρήσουμε με τη Neuralink
Η Neuralink είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε από το Musk το 2016 και αναπτύσσει chips που μπορούν να εμφυτευτούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο αρχικός στόχος είναι να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους μέσω υπολογιστών και κινητών συσκευών. Η Neuralink ισχυρίστηκε επίσης ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να θεραπεύσει εγκεφαλικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Ο CEO της Tesla είναι επικριτής της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποιώντας για τους πιθανούς κινδύνους.
Ωστόσο, ο Musk εργάζεται επίσης πάνω σε projects που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο επικεφαλής της Tesla φάνηκε να επιβεβαιώνει μέσω αναφορών στο Twitter ότι στρατολογεί μια ομάδα ειδικών σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστή του ChatGPT της OpenAI, ακολουθώντας το δρόμο των Google, Meta κ.α.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Ο Steve Jobs δεν υπέγραψε πολλά αυτόγραφα κατά τη διάρκεια των ετών που διετέλεσε CEO της Apple, οπότε αυτά τα λιγοστά που είναι διαθέσιμα αξίζουν σήμερα μια περιουσία.
Την περασμένη εβδομάδα, μια πλακέτα που υπογράφηκε από τον Jobs και απονεμήθηκε σε έναν υπάλληλο της Apple το 2000, βγήκε στην αγορά σε διόλου ευκαταφρόνητη τιμή. Σε αντίθεση με τα περισσότερα σπάνια αντικείμενα και ενθύμια της Apple, τα οποία βγαίνουν σε δημοπρασία, αυτό είναι διαθέσιμο μέσω του ιστότοπου σπάνιων αγαθών Moments in Time.
Η τιμή ανέρχεται στις 95.000 δολάρια.
Πρόκειται για μια τιμητική πλακέτα που απονεμήθηκε από την Apple για τα δέκα χρόνια στο πρώην στέλεχος marketing Suzanne Lindbergh το 2000. Περιλαμβάνει ένα ειδικό σημείωμα για τον εορτασμό-ορόσημο της 10ετούς εργασίας, με ένα πραγματικό αυτόγραφο του Steve Jobs στο κάτω μέρος. Είναι μία από τις λίγες πλακέτες που υπέγραψε ο ίδιος ο Jobs, καθώς η Apple κατάργησε τις χειρόγραφες υπογραφές αμέσως μετά από αυτό.
Αυτή η πλακέτα, λοιπόν, μπορεί να γίνει δική σας με λίγα μόνο κλικ μέσω του ιστότοπου Moments in Time.
Το μόνο που σας χωρίζει από το… όνειρο είναι 95.000 δολάρια!
600x80 banner 16-2-23 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin