weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 16-2-23 sent

Ο Δ’ καρτοκινητός πόλεμος

Σύννεφα που προμηνύουν τον Δ’ Καρτοκινητό πόλεμο, μαζεύονται στον άξονα Κάντζας- Αμαρουσίου και άρχισε να βρέχει προσφορές.
Όπως ήταν αναμενόμενο, κάποτε θα τελείωνε ο σχεδιασμός της Nova για τη νέα United εποχή, και θα ξεκινούσε η εμπορική επίθεση. Αιχμή του δόρατος είναι η κατάκτηση του νεανικού κοινού μέσα από τα προγράμματα καρτοκινητής.
Στα νέα πακέτα Nova FREE2GO, περιλαμβάνεται η αυτόματη κάρτα ανανέωσης από 8 ευρώ, η χαμηλότερη τιμή ανανέωσης στην αγορά, και η χρέωση ομιλίας ανά δευτερόλεπτο, από το πρώτο δευτερόλεπτο, χωρίς ελάχιστη διάρκεια κλήσης.
Επίσης προσφέρει ανανεωμένη υπηρεσία Rollover, μία καινοτομία με την οποία ο συνδρομητής μπορεί να μεταφέρει στην επόμενη χρήση του τα λεπτά ομιλίας, SMS και MB που δεν κατανάλωσε.
Στο Μέγαρο όμως ήταν προετοιμασμένοι, και αμέσως μετά την ανακοίνωση των πακέτων της Nova, πάτησαν το κουμπί της αντεπίθεσης.
Μέσα σε 24 ώρες απάντησαν, παρέχοντας κι εκείνοι ανανέωση του υπολοίπου με 8 ευρώ, εμπλούτισαν το δημοφιλές πακέτο τους, CALLS TO ALL, με περισσότερα λεπτά ομιλίας προς όλους, κρατώντας την τιμή στα 10,90 ευρώ, και δίνουν δώρα για κάθε ενεργοποίηση στο πακέτο UNLIMITED CALLS μέχρι τις 30 Μαρτίου, ενώ για τους χρήστες του WHAT’S UP έδωσαν επιπλέον δώρο 10GB data για 1 μήνα.
Σε μία πρώτη ανάγνωση, αυτό που βλέπουμε είναι να ανοίγει ο χορός των παροχών από τη Nova, η οποία θέλει να μπει δυνατά στην αγορά, ενώ η Cosmote έχει τη δυνατότητα να απαντήσει, ίσως μάλιστα και να μειοδοτήσει, θέλοντας όχι μόνο να ανακόψει την εμπορική επίθεση της Nova, αλλά και να δείξει πως παίζεται το παιχνίδι.
Σίγουρα από τη Nova έχουν σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις τους, και είμαστε σίγουροι ότι έχουν διαβάζει ιστορία, η οποία έχει καταγράψει τις μάχες και την έκβαση των καρτοκινητών πολέμων του 2007, του 2010, και του 2014.
Από το Χαλάνδρι ακόμη δεν έχουμε κάποια κίνηση, αλλά ίσως εκεί έχουν καταστρώσει άλλα σχέδια και προσεγγίσεις, τα οποία να δούμε σύντομα να υλοποιούνται.
Άλλωστε η σιωπή σε κάποιες περιπτώσεις είναι και αυτή μία στρατηγική, που ενίοτε αποδίδει καλύτερα και ασφαλέστερα. Να περιμένετε πάντως εξελίξεις!
neodymium

Η πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη περνάει από τα ορυχεία

Την εξάρτησή της από πρώτες ύλες απαραίτητες για την ψηφιακή βιομηχανία, αναζητά να μειώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βλέποντας ότι οι περισσότεροι βασικοί πόροι βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κίνας και της Ρωσίας.
Στοιχεία όπως το λίθιο για τις μπαταρίες, το κοβάλτιο για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, το νεοδύμιο για τους μαγνήτες, είναι πλέον δυσεύρετα και εξωφρενικά κοστοβόρα, τόσο λόγω του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, όσο και λόγω της Σινο-Αμερικανικής έντασης.
H ΕΕ θα εξορύσσει το 10% των κρίσιμων πρώτων υλών που καταναλώνει, όπως το λίθιο, και για πρώτη φορά τον χαλκό και το νικέλιο, με την ανακύκλωση να προσθέτει ένα επιπλέον 15%. Στοχεύει επίσης να αυξήσει τη μεταποίηση στο 40% των αναγκών της έως το 2030.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η προμήθεια ορυκτών ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση, αποτελεί πρόκληση, καθώς η Κίνα επεξεργάζεται σχεδόν το 90% των σπάνιων γαιών και το 60% του λιθίου, βασικό στοιχείο για τις μπαταρίες.
Η Κομισιόν είπε ότι το 65% οποιασδήποτε βασικής πρώτης ύλης δεν θα πρέπει να προέρχεται από τρίτη χώρα.
Αυτό προβλέπουν οι πρωτοβουλίες Net-Zero Industry Act και Critical Raw Materials Act, που είναι μέρος του Green Deal, και έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν είναι απλώς πρωτοπόρος στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά και στην τεχνολογία που απαιτείται για να γίνει αυτό.
Κοιτάσματα σε σπάνιες γαίες έχουν εντοπιστεί στις σκανδιναβικές χώρες και στην Ελλάδα, τα οποία όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί, με αποτέλεσμα η ΕΕ να εισάγει το 98% αυτών.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 χωρών στις οποίες η ΕΕ έχει στηρίξει τις προσδοκίες της για σπάνιες γαίες.
Συγκεκριμένα η λίστα περιλαμβάνει την Ελλάδα, τη Γροιλανδία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία.
Βέβαια δεν υπάρχουν αυταπάτες και φοβερές προσδοκίες, δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν φημίζεται για τις αχανείς και πλούσιες σε ορυκτά εκτάσεις.
Από την άλλη, τα βλέμματα στρέφονται τόσο σε νέες τεχνολογίες, που θα υποκαταστήσουν τις σπάνιες γαίες και τα εξωτικά μέταλλα, όσο και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, όπως η Αφρική.
security-project 15-2-23-sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • 4ος Καρτοκινητός Πόλεμος; Η καρτοκινητή τηλεφωνία μοιάζει να είναι η επόμενη αρένα ανταγωνισμού των παρόχων, που βεβαίως μάχονται σε πολλά μέτωπα.
  Ήδη, δύο από αυτούς, η Nova και η Cosmote, έριξαν τις πρώτες βολές, ενώ η Vodafone παραμένει στο πεδίο και σύντομα με την Κάτια Σταθάκη επικεφαλής στα consumer δεν πρόκειται να μείνει πίσω.
  Και μπορεί το ARPU να είναι χαμηλό στα καρτοκινητά, αλλά δεν αδιαφορεί κανείς για μία αγορά που είναι πάνω από 6.5 εκατομμύρια χρήστες και αντιπροσωπεύει το 55% της αγοράς. Η κίνηση της Nova ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι όταν παρουσίασε τα ελκυστικά πακέτα της δεν συμπεριέλαβε σε αυτά την καρτοκινητή. Άρα ήταν Free 2 Go για το επόμενο βήμα αν και μας ξάφνιασε ευχάριστα με τα πακέτα που ανακοίνωσε (8 & 12 €). Η …αναμενόμενη κίνηση απαντήθηκε αμέσως από την Cosmote σε λίγες ώρες, γεγονός που σημαίνει ότι είχαν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια και είχαν έτοιμα πακέτα λύσεων.
  Τελικά, μπορεί να θυμηθήκαμε στιγμές… 2007, αλλά γεγονός είναι ότι το όριο εισόδου στην καρτοκινητή είναι πλέον 8€ και ίσως αυτό να είναι μόνο η αρχή. Βλέπετε, η αγορά είναι σαν μία παρτίδα σκάκι. Πρέπει να κάνεις τις σωστές κινήσεις, να έχεις τη σωστή στρατηγική και να είσαι μπροστά από τον ανταγωνισμό. "Το σκάκι είναι ένα άθλημα. Ένα βίαιο άθλημα." λέει ο Μαρσέλ Ντυσάν.
 • Free2Go: Νέα πακέτα FREE2GO για νέους και υφιστάμενους πελάτες (εφόσον αιτηθούν αλλαγή προγράμματος μέσω της ανανεωμένης εφαρμογής FREE2GO), λανσάρει η Nova, στο πλαίσιο της ανανεωμένης εμπορικής πολιτικής της έπειτα από τη συγχώνευση με τη Wind. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Nova στα πλεονεκτήματα των νέων πακέτων FREE2GO, περιλαμβάνεται η αυτόματη κάρτα ανανέωσης από 8 ευρώ, η χαμηλότερη τιμή ανανέωσης στην αγορά, και η χρέωση ομιλίας ανά δευτερόλεπτο από το πρώτο δευτερόλεπτο, χωρίς ελάχιστη διάρκεια κλήσης. Επίσης, προσφέρει ανανεωμένη υπηρεσία Rollover, με την οποία ο συνδρομητής μπορεί να μεταφέρει στην επόμενη χρήση του τα λεπτά ομιλίας, SMS και MB που δεν κατανάλωσε.
  To μήνυμα ήταν σαφές: we are the best forget the rest, τι κι΄αν με λένε Nova, δεν είμαι supernova!
 • What’s Up: Με 8€ μπορούν πλέον να ανανεώνουν το υπόλοιπο στο καρτοκινητό τους οι χρήστες του WHAT’S UP, ενώ παράλληλα με την χαμηλή αυτή ανανέωση υπολοίπου, μπορούν όσοι επιθυμούν βασική χρήση να ενεργοποιούν το νέο συνδυαστικό πακέτο BASIC CALLS που περιλαμβάνει 400’ & 40 SMS προς όλους και 400 ΜΒ. Εναλλακτικά, όσοι επιθυμούν επιπλέον data μπορούν να ενεργοποιούν τα GIGA πακέτα με απεριόριστα data για μια ημέρα, ένα σαββατοκύριακο ή 4 σαββατοκύριακα στη σειρά, μια βδομάδα ή ακόμη και τα βράδια, μόνο από 2€. Επιπλέον, ενισχύεται το δημοφιλές πακέτο CALLS TO ALL, με ακόμη περισσότερα λεπτά ομιλίας προς όλους παρέχοντας πλέον 800 λεπτά & 300 SMS προς όλους, και συνολικά 2,5GB, με την τιμή να παραμένει στα 10,90€. Αλλά και με κάθε ενεργοποίηση στο πακέτο UNLIMITED CALLS, μέχρι τις 30 Μαρτίου, οι χρήστες του WHAT’S UP παίρνουν επιπλέον δώρο 10GB data για 1 μήνα.
  Αυτό που κάνει εντύπωση, είναι το πόσο έτοιμοι ήταν στην Cosmote να δώσουν την “απάντησή” τους. Σαν έτοιμοι από καιρό…
 • Cosmote: Απεριόριστα data και ομιλία με μόνο 29€ το μήνα για καθεμία από δύο συνδέσεις κινητής προσφέρει το Cosmote Gigamax Family Unlimited. Οι συνδρομητές Cosmote και τα μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να απολαμβάνουν απεριόριστη επικοινωνία σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες με μόλις 29€ ανά σύνδεση. Η προσφορά αφορά σε συνδρομητές με δύο νέες συνδέσεις κινητής Family Unlimited που συνδυάζουν σταθερό Cosmote. Το 1ο πάγιο είναι εντελώς δωρεάν. Στα προγράμματα Cosmote Gigamax Family Unlimited ο πελάτης μπορεί να προσθέσει επιπλέον έως 2 συνδέσεις με 14,63€ ανά σύνδεση.
  It’s a family affair, και βεβαίως το Family & Friends είναι ένα από τα πολλά πεδία ανταγωνισμού…
 • Cosmote:Πυκνώνουν οι φήμες ότι το λογότυπο της Cosmote θα φιγουράρει μαζί με το λογότυπο της T Mobile. Και για να προλάβουμε τις …πονηρές σκέψεις σας αυτό -στο μέτρο και στο βαθμό που θα υλοποιηθεί- δεν σημαίνει τίποτε άλλο από ενιαίο branding.
  Όταν έχεις ένα τόσο ισχυρό brand δεν το αφήνεις να πάει χαμένο. Από την άλλη στην Ελλάδα γνωρίζουμε την Cosmote. Αυτήν ξέρουμε, αυτήν εμπιστευόμαστε…
 • ΟΤΕ: Άλλαξε ριζικά το πλαίσιο αμοιβών σε ΟΤΕ και Cosmote με τις δύο τριετείς, νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπεγράφησαν μεταξύ της διοίκησης του Ομίλου και των οικείων σωματείων. Καθιερώνονται 4 μισθολογικές κατηγορίες και οι εργαζόμενοι εντάσσονται σε αυτές με βάση το ρόλο τους στην επιχείρηση. Επιπλέον, ο ΟΤΕ αποφάσισε να παρέχει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζομένους του, συνολικού ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, ποσό που θα δοθεί κλιμακωτά, ανάλογα με τον μισθό, με μέγιστο καθαρό ποσό ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ. Στόχος είναι να ενισχυθούν περισσότερο οι χαμηλόμισθοι. Ειδικότερα, για τους εργαζόμενους σε ΟΤΕ και Cosmote καθιερώνονται 4 Μισθολογικές Κατηγορίες και 9 μισθολογικές βαθμίδες (από την 1η εισαγωγική έως και την 9η την καταληκτική) και όλοι εργαζόμενοι εντάσσονται σε αυτές με βάση το αντικείμενο της εργασίας τους.
  Μπράβο στον ΟΤΕ. Σε μια εποχή που τα νέα που έρχονται από το εξωτερικό (κυρίως από τις Big Tech), μάλλον δεν είναι καλά, ο ΟΤΕ επενδύει στο στελεχιακό του δυναμικό. Που αποτελεί τη βασικότερη επένδυση την οποία μπορεί να κάνει κάθε επιχείρηση, μεγάλη ή μικρή!
 • Γερμανός:Μετά την τεράστια επιτυχία που είχαν τόσο οι περιφερειακές όσο και η ετήσια συνάντηση των συνεργατών της “Γερμανός”, ετοιμάζουν -με γερμανική μεθοδικότητα- την επόμενη κίνησή τους που αναμένεται να κάνει αίσθηση στην αγορά, αλλά και την διαχείριση του κύματος συνδρομητών που αναμένεται να κάνει ουρά, με τις νέες τιμές που ανακοινώθηκαν σε καρτοκινητή αλλά και στα family πακέτα. Για την ώρα τρέχει ακόμα η -υπέροχη- διαφήμιση “αυτός είναι ο Γερμανός” που δίνει σε 86 δευτερόλεπτα το σύνολο των δραστηριοτήτων. Κάτι σαν επίδειξη δύναμης και …δυναμικής.
  Και δημιουργεί και μόδα… Στις παρέες με τις “περιπτερίσιες” μπύρες, ήδη αποκαλούν τον τεχνογνώστη της παρέας “Γερμανό”! Άσε που όλοι οι “Γερμανοί” πιτσιρικάδες, φιλοδοξούν να γίνουν όταν μεγαλώσουν, ο… “Μιχάλης” της διαφήμισης!
 • UFBB: Έπειτα από την ολοκλήρωση του ελέγχου της από το Ελεγκτικό Συνέδριο ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης των τριών τμημάτων του Ultra – Fast Broadband (UFBB) μεταξύ ΟΤΕ και υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παραμένει σε εκκρεμότητα η αντίστοιχη διαδικασία για τα τέσσερα τμήματα του έργου για τα οποία ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecoms. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή του διαγωνισμού για το UFBB εξετάζει το διάστημα αυτό τα δικαιολογητικά που έχει προσκομίσει η προαναφερόμενη κοινοπραξία, ώστε να στείλει για έλεγχο στο Ελεγκτικό την προς υπογραφή σύμβαση. Ωστόσο, δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να τεθεί προς υλοποίηση το σύνολο του έργου.
  Βλέπετε, για τη γραφειοκρατία οι διαδικασίες είναι πιο σημαντικές από τα αποτελέσματα…
 • Κωτσόβολος: Η Κωτσόβολος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τεχνολογία Χωρίς Εμπόδια» και σε συνέχεια της χαρτογράφησης 11 καταστημάτων της, με στόχο να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για ασφαλή και άνετη πλοήγηση στα άτομα με αυτισμό, προχώρησε με τη βοήθεια της εξειδικευμένης ομάδας TheHappyAct στην εκπαίδευση όλων των ανθρώπων της που εργάζονται στα καταστήματα. Οι δράσεις δεν έμειναν μόνο εκεί, καθώς για το κατάστημά της στο Αεροδρόμιο, η Κωτσόβολος δημιούργησε ένα βίντεο εικονικής περιήγησης το οποίο μπορούν να συμβουλεύονται πριν την επίσκεψή τους τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, προκειμένου να εξοικειώνονται με τα αισθητηριακά ερεθίσματα που υπάρχουν σε αυτό και να απολαμβάνουν μία ανεμπόδιστη επίσκεψη που συνοδεύεται από μία μοναδική αγοραστική εμπειρία. Επίσης, διαθέσιμα στη shopping page του καταστήματος στο site της Κωτσόβολος, ο οδηγός αισθητηριακής προσβασιμότητας και ο αισθητηριακός χάρτης.
  H αντίληψη του πελάτη -όλων των πελατών ασχέτως διαφορετικότητας- είναι η πραγματικότητα μιας εταιρείας. Η εμπειρία του πελάτη δεν είναι “τμήμα” αλλά νοοτροπία. Και στην Κωτσόβολος το ξέρουν πολύ καλά αυτό…
 • Smartwatch στα τραίνα!: Όλα τα περιμέναμε. Αλλά να ακούσουμε ότι θα πρέπει να “φορέσουμε” smartwatch στα τραίνα για να βλέπουμε από το GPS που πάνε… όχι. Η τέλος πάντων να τους βάλουμε GPS, ήθελε προφανώς να πει ο άνθρωπος, αλλά αν είσαι βουλευτής τέτοιες αστοχίες δεν συγχωρούνται και βουίζουν τα social, που βέβαια δε χρωστούν καλό. Η στήλη είχε αποφασίσει να σιωπήσει, γιατί στην τηλεόραση όπως είναι γνωστό μιλάνε οι “ειδικοί” επί παντός επιστητού. Μπορεί να γελάμε με κάποια από τα λεγόμενα, αλλά δεν τα γράφουμε για να μη γίνουμε “τηλεοπτικό καφενείο”. Αυτό όμως είμαι σίγουρος ότι θα θέλατε να το ακούσετε.Κρίμα, γιατί υπάρχουν αρκετοί σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται πολύ σοβαρά, με το συγκεκριμένο σοβαρότατο ζήτημα και δεν χωρούν απλουστεύσεις αυτού του επιπέδου.
  Ω Αγία Απλότης - sancta simplicitas, που λένε και στο χωριό μου. Σιγά μη βάλουμε και tinder… Η λύση είναι μία. Κλείστε την τηλεόραση και ανοίξτε το μυαλό σας!
 • MWC 2023: Με πολλές επαφές, συνομιλίες και επιχειρηματικές συμφωνίες επέστρεψε στην Ελλάδα η εθνική αποστολή από το MWC 2023, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Η φετινή αποστολή ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση και διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν 44 ελληνικές καινοτόμες, τεχνολογικές εταιρείες, τα στελέχη των οποίων είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πιθανούς πελάτες και συνεργάτες από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και με ενδιαφερόμενους επενδυτές.
  Όπως έχει πει και S.Jobs: “Οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί ώστε να σκέφτονται πως θα αλλάξουν τον κόσμο είναι αυτοί που θα το καταφέρουν.”
 • TV Πειρατεία: Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει στην Ελλάδα το φαινόμενο της πειρατείας στην συνδρομητική τηλεόραση σύμφωνα με πηγές της αγοράς, με τις επιπτώσεις να επιβαρύνουν αρνητικά τους νόμιμους παρόχους, το δημόσιο αλλά και τον ίδιο τον τελικό χρήστη. Οι εκτιμήσεις των παρόχων με το πόσες είναι τελικά οι παράνομες συνδρομητικές στην Ελλάδα ποικίλουν, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην πειρατεία περιεχομένου, αναλογικά φυσικά με τον πληθυσμό της. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τη Διανοητική ιδιοκτησία (EUIPO, Ιούνιος 2022), έδειξε πως στη χώρα μας παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό θέασης πειρατικού περιεχομένου σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ (25% στην Ελλάδα σε σχέση με 21% στην Ε.Ε.). Οι εκτιμήσεις της Cosmote κάνουν λόγο για πάνω από 600.000 πειρατικές συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης με την Nova ωστόσο να υπολογίζει ότι ξεπερνούν τις 900.000.
  Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε και στατιστικά σε σχέση με το ποσοστό μετατροπής των «πειρατών» σε paid customers. Και, ναι φυσικά και δεν είναι ευλογεί κανείς την πειρατεία -που στην ουσία την πληρώνουμε όλοι- αλλά μήπως οι πάροχοι θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να κάνουν πιο προσβάσιμες τις υπηρεσίες τους, όσον αφορά στην εγγραφή / διαγραφή σε αυτές. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να εγγραφεί και να ακυρώσει μια συνδρομή Netflix άμεσα και εύκολα. τηλεόρασης.
 • Cosmote TV: Μεγάλη προσφορά από την CosmoteTV που δίνει τους πρώτους 6 μήνες στα 12.5 €/ μήνα, εν όψει των playoff και των άλλων μεγάλων διοργανώσεων για 24μηνο συμβόλαιο που μετά τους 6μήνες ανεβαίνει στα 25 ευρώ. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι τρεις ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) «παίζουν μπάλα» στην Cosmote γεγονός που σημαίνει ότι και τα 12 ντέρμπι από εκεί θα μεταδοθούν. Και δεν είναι μόνο τα playoff, ούτε μόνο οι 3 ομάδες που αναφέραμε, αλλά 18 αθλητικά κανάλια με περισσότερες από 90 διοργανώσεις. Pas mal!
  Αν πας να δεις τον αγώνα στο καφενείο και πάρεις δύο – τρεις μπύρες, πληρώνεις πιο πολλά από τη μηνιαία συνδρομή… Ενώ στο σπίτι βλέπεις ότι και όσο θέλεις!
 • Fox = FX: Η The Walt Disney Company Greece παρουσιάζει το νέο όνομα και την ανανεωμένη ταυτότητα του καναλιού FOX, καθώς το κορυφαίο ψυχαγωγικό κανάλι μετονομάζεται σε FX.
  The X Factor @ TV!
 • BEREC: Το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Body of European Regulators for Electronic Communications, BEREC) πραγματοποίησε στις 9 και 10 Μαρτίου, την 54η Συνεδρίαση της Ολομέλειάς του, υπό την προεδρία του Καθηγητή Κωνσταντίνου Μασσέλου. Στην Ολομέλεια υιοθετήθηκε το Πρόγραμμα Δράσεων 2030 που περιγράφει το πλαίσιο των ρυθμιστικών παρεμβάσεων του BEREC για τα επόμενα χρόνια, προτάσσοντας πέντε στρατηγικές επιδιώξεις: (α) την ενίσχυση της συνδεσιμότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, (β) τη διαμόρφωση ενός ανοιχτού και βιώσιμου ψηφιακού οικοσυστήματος και την παρακολούθηση της εξέλιξης της ψηφιακής αγοράς, (γ) την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας των δικτύων και υπηρεσιών, (δ) τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων αειφορίας και (ε) την ενίσχυση του BEREC ως φορέα υψηλής εξειδίκευσης, σε όρους ευελιξίας, ανεξαρτησίας, συμπεριληπτικότητας και αποδοτικότητας.
  Με τις μπάντες μπήκε ο Μασσέλος στην Προεδρία. Φυσικά και ο ίδιος ξέρει ότι οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, αλλά αν κρίνουμε από τη φόρα με την οποία μπήκε και από το έργο του στην ΕΕΤΤ, δεν θα πλήξουμε!
 • Satellite: Η Amazon σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους πρώτους δορυφόρους παροχής internet μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και να προσφέρει τις πρώτες εμπορικά διαθέσιμες δοκιμαστικές υπηρεσίες αμέσως μετά, καθώς ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί με την SpaceX του Elon Musk και άλλους στην παροχή δορυφορικών ευρυζωνικών συνδέσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το Project Kuiper θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των δορυφόρων μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι από τους πάνω από 3.000 δορυφόρους που ο τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει να εκτοξεύσει και να τοποθετήσει σε χαμηλή τροχιά μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως όλα δείχνουν, το διάστημα εξελίσσεται στο επόμενο μεγάλο πεδίο ανταγωνισμού, σε σχέση με την παροχή γρήγορων συνδέσεων στο Internet! Αν υπολογίσει κανείς και τη συνδεσιμότητα με τα κινητά που οσονούπω έρχεται, τότε διαπιστώνει ότι υπάρχει πεδίο δόξης -και ανταγωνισμού- λαμπρό.
 • 5G 1: Οι πάροχοι υπηρεσιών συνδεσιμότητας μέσω δικτύων 5G έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη των υποδομών τους και την επέκταση της πελατειακής τους βάσης, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που διερευνά την επιτυχία που έχει υπάρξει γύρω από τα δίκτυα 5G. Η συγκεκριμένη μελέτη, που διεξήχθη από την GlobalData, δείχνει ότι η συνδεσιμότητα 5G «αγκαλιάζεται» σε όλο τον κόσμο, καθώς οι πάροχοι καθιστούν διαθέσιμο το 5G σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
  Υπάρχει φυσικά η γκρίνια -ενίοτε δικαιολογημένη- από διάφορες πλευρές, σε σχέση με το αν το 5G έχει φέρει τα αναμενόμενο οφέλη. Αν αυτό που περίμενε κάποιος ήταν κάτι κοσμογονικό και σε χρόνο dt, μάλλον βιάστηκε. «Κάθε θάμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις», όπως λέει και ο λαός!
 • 5G 2: Μια νέα μελέτη της Juniper Research διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός των 5G roaming συνδέσεων θα αυξηθεί από 53 εκατομμύρια το 2023 σε 526 εκατομμύρια έως το 2027. Αυτή η σημαντική ανάπτυξη θα απαιτήσει την ανάπτυξη νέων εργαλείων περιαγωγής, που θα μπορούν να προσδιορίζουν αυτόνομα τις συγκεκριμένες συνδέσεις. Η έρευνα προσδιόρισε τις υπηρεσίες ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο -που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη- και τις υπηρεσίες μετριασμού περιπτώσεων απάτης, ως δύο κρίσιμες λύσεις, που θα επιτρέψουν στους παρόχους να προστατεύουν τα δίκτυά τους. Η έρευνα προβλέπει ότι αυτές οι αναδυόμενες λύσεις ανάλυσης κυκλοφορίας και καταπολέμησης της απάτης πρέπει να επιτρέπουν βελτιωμένο εντοπισμό και έλεγχο ταυτότητας των συνδέσεων περιαγωγής.
  "Protecting mobile networks from fraud is a constant battle. Stay vigilant and stay ahead." - James Comey
 • IoT: Η Juniper Research προέβλεψε μια έκρηξη στον αριθμό των συνδέσεων IoT που θα κάνουν χρήση eSIM μέχρι το 2026, με τη βιομηχανία logistics και τους τομείς εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να οδηγούν στην ανάπτυξη. Στη σχετική έκθεση, η εταιρεία προέβλεψε ότι ο αριθμός των συνδέσεων IoT που χρησιμοποιούν eSIM θα αυξηθεί από 22 εκατομμύρια φέτος σε 195 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2026. Το άλμα θα δει το ποσοστό των eSIM που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικές και βιομηχανικές χρήσεις IoT, σε αντίθεση με τον τομέα των καταναλωτών, να φτάνει από 3 τοις εκατό παγκοσμίως σε 6 τοις εκατό.
  Μην ξεχνάμε πως το IoT, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έδειχνε επιστημονική φαντασία και όποτε μιλούσες για αυτό έπρεπε να και να περιγράψεις. Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι βλέπουν τουλάχιστον τα οφέλη του - ακόμη και αν δεν καταλαβαίνουν ότι χρησιμοποιούν κάποια συσκευή IoT!
 • Mint Mobile: Η T-Mobile ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Mint Mobile, που αποτελεί έναν εικονικό πάροχο δικτύου κινητής τηλεφωνίας, σε μια μεγάλη συμφωνία που αναμένεται πως θα φτάσει τα 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εξαγορά της μητρικής Ka’ena Corporation της Mint Mobile θα περιλαμβάνει, επίσης, την Ultra Mobile, μια υπηρεσία διεθνών κλήσεων, αλλά και την Plum, που παρέχει υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης σε χονδρική. Ο γνωστός ηθοποιός του Hollywood, Ryan Reynolds, ο οποίος απέκτησε μια μειοψηφική συμμετοχή στη Mint Mobile το 2019, θα παραμείνει στο «δημιουργικό του ρόλο για λογαριασμό της Mint», όπου υπηρετεί ως εκπρόσωπος.
  Μπορεί κάποιος να συμπαθεί ή να αντιπαθεί έναν ηθοποιό Αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ένα επιχειρηματικό δαιμόνιο, όταν αυτό είναι εμφανές! Ευτυχώς για τον Raynolds, αυτό το επιχειρηματικό βήμα εξελίχθηκε σε Deadpool και όχι σε Green Lantern.
 • Κίνα: Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η Κίνα φέρεται να επιβάλλει αυστηρές απαιτήσεις αδειοδότησης σε σχέση με την πρόσβαση σε υποβρύχιες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, επικαλούμενη ανησυχίες για κατασκοπεία από εταιρείες που τοποθετούν αυτά τα καλώδια. Πηγές του κλάδου δήλωσαν στους Financial Times ότι η χώρα επιβάλλει μεγαλύτερες καθυστερήσεις και αυστηρότερες απαιτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων αναζητούν όλο και περισσότερο να σχεδιάσουν διαδρομές που αποφεύγουν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι αυτό το αυξημένο επίπεδο αστυνόμευσης έρχεται ως απάντηση στον αποκλεισμό του Πεκίνου σε διεθνή έργα και φόβους ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα καλώδια ως μέτωπο για κατασκοπεία.
  Άλλο ένα παράδειγμα του γεωστρατηγικού ρόλου που διαδραματίζουν οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Και, για να το φέρουμε και προς τα μέρη μας, του ολοένα και πιο σοβαρού ρόλου που μπορεί να αποκτήσει η Ελλάδα επί του θέματος, ως τηλεπικοινωνιακός «κόμβος». Μπορεί βέβαια κάποιοι να γελάνε, όταν λέμε πως η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει τεχνολογικό και τηλεπικοινωνιακό hub και να μας λένε πως δεν πρέπει να λέμε μεγάλα λόγια. Μάλλον, προτιμούν να είμαστε τα “γκαρσόνια” της Ευρώπης…
cosmote-march-2023

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • AT&T: Ένα hacking σε προμηθευτή είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή των δεδομένων εκατομμυρίων πελατών της AT&T. Ο πάροχος έστειλε email σε περίπου εννέα εκατομμύρια πελάτες του, για να τους ειδοποιήσει για την κλοπή των δεδομένων. Οι επιτιθέμενοι δεν παραβίασαν άμεσα την AT&T, αλλά τα συστήματα μιας εταιρείας marketing που χρησιμοποιεί. Στα δεδομένα που εκλάπησαν συμπεριλαμβάνονται αριθμοί τηλεφώνου, ονόματα και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ένα μικρότερο υποσύνολο είχε πληροφορίες σε σχέση με συγκεκριμένα πακέτα, μηνιαίες χρεώσεις και λεπτά που έχουν χρησιμοποιηθεί.
  Οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να προσέχουν τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται και τους προμηθευτές τους, όσον αφορά στο θέμα της κυβερνοασφάλειας. Δεν ωφελεί αν εσύ εφαρμόζεις όλες τις δικλείδες ασφάλειας και δίνεις τα δεδομένα των πελατών σου σε κάποιον που είναι… ξέφραγο αμπέλι!
 • mmwave: Η βρετανική Ofcom σχεδιάζει να διαθέσει το φάσμα mmWave, στις ζώνες των 26 GHz και 40 GHz, για νέες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του 5G. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη, επιτρέποντας μεγάλη χωρητικότητα δεδομένων και υψηλές ταχύτητες. Αναμένεται πως θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε τοποθεσίες και χώρους με πολλούς χρήστες κινητής τηλεφωνίας, όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς, γήπεδα ποδοσφαίρου και συναυλίες. Εκτός από τις υπηρεσίες κινητής, το φάσμα mmWave θα μπορούσε στο μέλλον να υποστηρίξει καινοτόμες ασύρματες εφαρμογές που απαιτούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων, πολύ υψηλές ταχύτητες ή και τα δύο. Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εφαρμογές όπως η εικονική πραγματικότητα, ο αυτοματισμός εργοστασίων και τα έξυπνα συστήματα μεταφοράς.
  Ας ανοίξουμε το φάσμα να μειώνεται το (5G) χάσμα!
 • Cybersecurity: Οι παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις και υπηρεσίες ασφάλειας προβλέπεται πως θα φτάσουν τα 219 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξεως του 12,1% σε σύγκριση με το 2022. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προέρχονται από νέα έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η International Data Corporation (IDC). Παράλληλα, οι επενδύσεις σε υλικό, λογισμικό και υπηρεσίες που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια αναμένεται πως θα ανέλθουν σε σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026, λόγω της συνεχιζόμενης απειλής που παρουσιάζεται από τις κυβερνοεπιθέσεις, των απαιτήσεων για την παροχή ενός ασφαλούς υβριδικού περιβάλλοντος εργασίας και της ανάγκης κάλυψης απαιτήσεων γύρω από το απόρρητο των δεδομένων. "If you think cyber security is expensive, try being hacked." - Roger Herjavec
 • AI 1: Εννέα στους δέκα υπαλλήλους (87%) αναγνωρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τους βοηθήσει να παραμείνουν παραγωγικοί, ενώ οκτώ στους δέκα (81%) προτιμούν ένα συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, σύμφωνα με τη Lenovo. Νέα παγκόσμια έρευνα της Lenovo αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα των 12.000 εργαζομένων που συμμετείχαν σε αυτήν (91%) πιστεύουν ότι θα ήταν πιο παραγωγικοί εάν τα προβλήματα πληροφορικής στην εργασία τους επιλύονταν γρήγορα και αποτελεσματικά. Επιπλέον, το 74% δηλώνει ότι η ελλιπής υποστήριξη πληροφορικής έχει μειώσει το κίνητρό τους στην εργασία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα υποστήριξης πληροφορικής είναι καίριας σημασίας για να το σημερινό υβριδικό εργατικό δυναμικό.
  Προσοχή, βέβαια, στην χρήση του AI. Τα εργαλεία που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα, συνεχίζουν να έχουν την τάση να δημιουργούν πολλά… αληθοφανή ψέματα. Χρειάζεται πάντα και το input ενός ανθρώπου, για να φιλτράρει τα δεδομένα!
  Αυτό μας θύμισε τη γνωστή ρήση του Warren Bennis: Το εργοστάσιο του μέλλοντος θα έχει μόνο δύο υπαλλήλους: έναν άνθρωπο και έναν σκύλο. Ο άνθρωπος θα είναι εκεί για να ταΐζει το σκύλο. Ο σκύλος θα είναι εκεί για να εμποδίζει τον άνθρωπο να αγγίζει τα μηχανήματα.
 • AI 2: Η OpenAI κυκλοφόρησε το GPT-4, τη νεότερη έκδοση του εξαιρετικά δημοφιλούς chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.
  Το νέο μοντέλο μπορεί να ανταποκρίνεται σε εικόνες - παρέχοντας, για παράδειγμα, προτάσεις συνταγών από φωτογραφίες συστατικών, καθώς και να γράψει λεζάντες και περιγραφές. Μπορεί, επίσης, να επεξεργαστεί έως και 25.000 λέξεις, περίπου οκτώ φορές περισσότερες από το ChatGPT.
  Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT από τότε που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022. Η OpenAI είπε ότι είχε αφιερώσει έξι μήνες για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών ασφαλείας του και πως το έχει εκπαιδεύσει βάσει του feedback που υπήρξε από τους ανθρώπους. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι συνεχίζει να είναι επιρρεπές στο να μοιράζεται παραπληροφόρηση.
  Κάτι σε αποποίηση ευθύνης και σε “νίπτω τας χείρας μου”, μας φέρνει αυτό. Τελικά το ChatGPT αν δεν ήταν αυτό που είναι, θα ήθελε να είναι …πολιτικός.
 • AI 3: Κρατήστε όμως και αυτό: ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας που ανέπτυξε την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, προειδοποίησε ότι η τεχνολογία ενέχει πραγματικούς κινδύνους καθώς αναδιαμορφώνει την κοινωνία. Ο Altman τόνισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές και η κοινωνία πρέπει να εμπλακούν με την τεχνολογία για να προφυλαχθούν από πιθανές αρνητικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εδώ», είπε στο ABC News, προσθέτοντας: «νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι χαρούμενοι που το φοβόμαστε λίγο αυτό». «Ανησυχώ ιδιαίτερα ότι αυτά τα μοντέλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παραπληροφόρηση μεγάλης κλίμακας», είπε ο Altman. «Τώρα που γίνονται καλύτερα στη σύνταξη κώδικα υπολογιστή, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθετικές κυβερνοεπιθέσεις». Ωστόσο, παρά τους κινδύνους, σημείωσε πως θα μπορούσε να αποτελέσει και την «μεγαλύτερη τεχνολογία που έχει αναπτύξει η ανθρωπότητα».
  ΑΙ που'γινες δίκοπο μαχαίρι... όπως λέει και το άσμα. Μόνο που εδώ το λέει ο ίδιος ο Altman, οπότε η κατάσταση σοβαρεύει. Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας…
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Schneider Electric: Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, συμμετείχε ως bronze partner στο Talent Days που διοργανώθηκε από την πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για νέους, College Link, στο Ζάππειο στις 10 και 11 Μαρτίου. Στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη της Schneider Electric, σχετικά με τις ανάγκες τους και τα μελλοντικά σχέδια τους και να ενημερωθούν για τις αξίες της εταιρείας, το όραμά της και τις προηγμένες λύσεις της, καθώς και για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης Beyond Green Skills, που θα διεξαχθεί φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά.
  Ο άνθρωπος που δουλεύει με τα χέρια είναι εργάτης, με τα χέρια και το μυαλό, τεχνίτης, με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά, καλλιτέχνης.
 • Epsilon Net: Ο Όμιλος Epsilon Net ανακοίνωσε την εξαγορά του 80% της εταιρίας Ορόσημο Πληροφορική Α.Ε. από τους ιδρυτές της εταιρείας Θεόδωρο και Δημήτριο Αργυριάδη, οι οποίοι θα διατηρήσουν το υπόλοιπο 20%. Το συνολικό τίμημα της επένδυσης, ανέρχεται στο ποσό των 1.360.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται earn out bonus ύψους 240.000 ευρώ που θα καταβληθεί στους παλαιούς μετόχους ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας το 2024 και το 2025.
  Ορόσημο η εξαγορά!
 • Τράπεζες : Δύο από τις τράπεζες που ήταν φιλικές προς τον τομέα των κρυπτονομισμάτων αλλά και η μεγαλύτερη τράπεζα για tech startups κατέρρευσαν μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η Silvergate Capital, ένας βασικός δανειστής της αγοράς του crypto, ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις εργασίες της. Η Silicon Valley Bank, που αποτελούσε έναν σημαντικό δανειστή προς startups, κατέρρευσε, αφού οι καταθέτες απέσυραν περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από δήλωση της τράπεζας ότι έπρεπε να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τον ισολογισμό της. Η Signature, που είχε επίσης ισχυρή εστίαση στην αγορά του crypto αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη Silvergate, έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές. Είδατε πως μέσα σε δύο χρόνια περάσαμε από τη φούσκα των startups και τα αρνητικά επιτόκια στην έλλειψη ρευστότητας και το ακριβό χρήμα;
  Οι χρεοκοπίες των τραπεζών προκαλούνται από καταθέτες, που δεν καταθέτουν αρκετά χρήματα… για να καλύψουν τις ζημιές λόγω κακοδιαχείρισης. Στην Ελλάδα βέβαια δεν υπάρχει πρόβλημα. Τις τράπεζες (& τα bonus των στελεχών) τα πληρώνουμε όλοι…
 • Quest: Το iQnovus, το Κέντρο Καινοτομίας του Ομίλου Quest έδωσε το παρών στο φετινό Mobile World Congress, ως μέλος της ελληνικής αποστολής, που συνδιοργανώνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece). Η συμμετοχή πλαισιώθηκε από στελέχη των εταιρειών του Ομίλου Quest, που έχουν ενεργό ρόλο στο iQnovus και στόχο είχε να αναδείξει τις δράσεις και πεδίο ενδιαφέροντος του Κέντρου Καινοτομίας, να διερευνήσει νέες συνέργειες, νέες ιδέες και λύσεις για ανάπτυξη της καινοτομίας, μέσα από ευκαιρίες δικτύωσης, συναντήσεις με αντίστοιχα cluster, επαφές με σημαντικούς διεθνείς φορείς καινοτομίας και γνώση των τάσεων της αγοράς.
 • TractorGPS: Μία ακόμα επιτυχημένη συμμετοχή στην 13η Agrothessaly 2023 ολοκλήρωσε η TractorGPS, 09-12 Μαρτίου, ανανεώνοντας το ραντεβού της με τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και των όμορων περιοχών, παρουσιάζοντας στο περίπτερό της ολοκληρωμένες λύσεις γεωργίας ακριβείας, καινοτόμα γεωργικά προϊόντα και τεχνολογίες ψηφιακής γεωργίας, που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών επιχειρήσεων. Η ομάδα της TractorGPS παρουσίασε μια πλειάδα σύγχρονων καινοτόμων λύσεων Ευφυούς Γεωργίας για κάθε στάδιο της αγροτικής παραγωγής, δημιουργώντας ένα ευχάριστο συναίσθημα φιλοξενίας στους πολυάριθμους επισκέπτες.
  H Γεωργία Ακριβείας είναι σαν να φοράς γυαλιά και να βλέπεις πολύ καθαρά τι γίνεται στο χωράφι σου. Στην πράξη αυτό σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή, καλύτερο κέρδος και μικρότερες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • ΚτΠ: Το έργο GR digiGOV-innoHUB, λειτουργώντας ως εργαστήριο ψηφιακών τεχνολογιών, θα επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών λύσεων μέσω ευέλικτων και αποτελεσματικών συνεργασιών μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει αναλάβει τη δημιουργία μιας Εικονικής Ψηφιακής Αγοράς, που έχει στόχο να φέρει σε επαφή Δημόσιους Φορείς που χρειάζονται νέες ψηφιακές λύσεις, με φορείς της αγοράς (GovTech) ή της ερευνητικής κοινότητας που προσφέρουν ή μπορούν να σχεδιάσουν τέτοιες λύσεις. Απώτερος στόχος είναι ο σταδιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα σε μεγάλο επενδυτή για ψηφιακά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Στο πρώτο στάδιο υλοποίησης του έργου, καλούμε μέλη της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και έμπειρα στελέχη του Δημοσίου σε θέματα ψηφιακής καινοτομίας, να γίνουν μέντορες στον Κόμβο Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση.
 • XGain: Η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών όσον αφορά τη χρήση προηγμένων ψηφιακών ευρυζωνικών λύσεων για τη βελτίωση της ζωής και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ και των στόχων της για την Ψηφιακή Δεκαετία. Το XGain είναι ένα τριετές Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και αποσκοπεί στην υποστήριξη τέτοιων πολιτικών. Από μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα συνδεδεμένα με 5G για την παρακολούθηση καλλιεργειών και δασών στην Ισπανία, σε έναν ψηφιακό βοσκό στο Βέλγιο, σε ρομπότ-φροντιστές ηλεκτρονικής υγείας για ηλικιωμένους στην Ελλάδα και πολλά άλλα, το XGain στοχεύει στην επίλυση πραγματικών αναγκών των αγροτικών πληθυσμών, σε πραγματικό χρόνο, αποδεικνύοντας την αξία του σε έξι συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
 • Ισραήλ: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Υπουργό Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ofir Akunis, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στους τομείς της καινοτομίας και τεχνολογίας, με έμφαση στην αγροτεχνολογία και την τεχνολογία τροφίμων. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προσέγγιση των καινοτόμων επιχειρήσεων των δύο χωρών στον τομέα της αγροδιατροφής, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη μεταξύ τους συνεργειών.
 • Ευρώπη: Εύκολη διαδικτυακή πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες θέλει να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους Ευρωπαίους πολίτες μέσα από τις ψηφιακές ταυτότητες. Το θέμα των ψηφιακών ταυτοτήτων προχωρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας στα μέσα Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη θέση του σχετικά με την προτεινόμενη ενημέρωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ψηφιακής ταυτότητας. “Περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες έχουν γίνει ψηφιακές, μετά την πανδημία Covid-19, κάτι που απαιτεί όλο και περισσότερο ασφαλή και αξιόπιστα συστήματα ψηφιακής ταυτοποίησης”, αναφέρει το Κοινοβούλιο.
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Skroutz: Το Skroutz διαθέτει πλέον την υπηρεσία παραλαβής της παραγγελίας από το κατάστημα (store pick up) για τους χρήστες που επιθυμούν να κάνουν αγορές μέσω Skroutz και να έχουν την ευκολία παραλαβής από το κατάστημα. Τα καταστήματα που εξυπηρετούν τη δυνατότητα είναι πάνω από 4.000 σε όλη την Ελλάδα για πάνω από 330.000 προϊόντα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Κατά την παραγγελία του, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να παραλάβει από το κατάστημα, το οποίο χρειάζεται τουλάχιστον 2 εργάσιμες ώρες για την προετοιμασία της. Μόλις η παραγγελία είναι έτοιμη, ο χρήστης θα ενημερωθεί μέσω email. Η υπηρεσία ισχύει όταν όλα τα προϊόντα στο καλάθι είναι επιλέξιμα για παραλαβή από το κατάστημα.
  Στο μεταξύ συνεχίζεται η γκρίνια για το 400 του κεφαλικού φόρου… Άντε να δούμε πως θα καταλήξει…
600x80 LTBC digital banner

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • AI: Οι ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης παρουσιάζουν μια σταθερά ανοδική πορεία τη δεκαπενταετία 2006-2020. Ειδικότερα, από 1.175 δημοσιεύσεις την πενταετία 2006-2010 (ετήσιος μέσος όρος 235 δημοσιεύσεις) αυξάνονται σε 1.411 την πενταετία 2011-2015 (ετήσιος μέσος όρος 282) και σε 1.839 την πενταετία 2016-2020, ετήσιος μέσος όρος 368). Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία και τους δείκτες της νέας έκδοσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, «Εντοπισμός και ανάλυση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με τεχνικές Μηχανικής Μάθησης».
  Κρατήστε το νούμερο: από το 2006! Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει γίνει trend τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν είναι κάτι που μας ήρθε… ουρανοκατέβατο. Χιλιάδες επιστήμονες έχουν ξενυχτήσει για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα. Το αν εμείς θα λοξοδρομήσουμε στην εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση του, είναι άλλο θέμα…
 • Natech: Η Natech, πάροχος βασικών τραπεζικών συστημάτων σε μικρά και μεσαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, άντλησε 10 εκατομμύρια ευρώ μέσω έκδοσης ιδιωτικού μετατρέψιμου ομολόγου. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα υποστηρίξει εκτός των άλλων, την επέκταση σε διεθνείς αγορές καθώς και τη στρατηγική κοινοπραξία με την Τράπεζα Πειραιώς για τη δημιουργία της #1 ελληνικής ψηφιακής τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε ήδη ανακοινώσει από τον Απρίλιο του 2022 την έναρξη μιας νέας αυτόνομης και αποκλειστικά ψηφιακής τράπεζας για πελάτες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το εν λόγω εγχείρημα θα δώσει τη δυνατότητα στη Natech να προσφέρει επιπλέον BaaS προϊόντα σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Vodafone: Η Vodafone ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία -σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού εργατικού δυναμικού της στη χώρα. Δύο αξιωματούχοι του συνδικάτου είπαν στο Reuters ότι ο βρετανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών προσπαθεί να περικόψει το μέγεθος της ιταλικής του μονάδας, ως μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου εξοικονόμησης κόστους.
  Η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο περίπλοκη, λόγω και των επενδύσεων σε υποδομές που καλούνται να πραγματοποιήσουν οι πάροχοι. Δεν είμαστε σίγουροι, βέβαια, αν οι απολύσεις χιλιάδων ανθρώπων είναι η κατάλληλη επιλογή ή η μόνη λύση.
 • Microsoft: Η Microsoft φέρεται να προχώρησε στην κατάργηση μιας ολόκληρη ομάδας που είναι υπεύθυνη για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, ως μέρος ενός πρόσφατου γύρου απολύσεων. Συνολικά, η μονάδα είχε περίπου 30 υπαλλήλους το 2020, αλλά ο αριθμός μειώθηκε σε επτά τον Οκτώβριο του 2022 μετά από μια οργανωτική αναδιάρθρωση.
 • Meta: Ο Mark Zuckerberg υποστήριξε ότι οι μηχανικοί που προσλήφθηκαν στην εταιρεία με προσωπική παρουσία παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από εκείνους που εντάχθηκαν εξ αποστάσεως στην εταιρεία. Υποστήριξε, επίσης, ότι οι νεότεροι μηχανικοί, ή ακριβέστερα όσοι είναι στα πρώτα βήματα της καριέρας τους, αποδίδουν καλύτερα όταν εργάζονται με συναδέλφους αυτοπροσώπως για τουλάχιστον τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα. Οι πληροφορίες προκύπτουν από ένα σημείωμα που στάλθηκε στους υπαλλήλους, στο οποίο ο Zuckerberg αποκάλυψε ότι η εταιρεία περικόπτει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας.
  Σαφώς και έχει σημασία να μπορείς να δουλέψεις ως ομάδα και με φυσική παρουσία. Αλλά αυτό που κάνει ο Zuckerberg, μας ακούγεται λίγο σαν… προφάσεις εν αμαρτίαις. Σωστά;
 • ΗΠΑ: Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι Uber και Lyft μπορούν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους τους ως ανεξάρτητους εργολάβους στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Το εφετείο της περιοχής διαπίστωσε ότι ένα εργατικό μέτρο, γνωστό ως Proposition 22, είναι σε μεγάλο βαθμό συνταγματικό. Οι εταιρείες λένε ότι η πρόταση προστατεύει άλλα οφέλη, όπως η ευελιξία. Η απόφαση ανατρέπει μια προηγούμενη που ελήφθη από ένα κατώτερο δικαστήριο στην Καλιφόρνια το 2021, που διαπίστωσε ότι η Proposition 22 επηρεάζει τις εξουσίες των νομοθετών να θέτουν πρότυπα στο χώρο εργασίας.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΕΙΠΑΝ:

 • «Δεν θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μη φοβόμαστε να διαπραγματευόμαστε.»
  Τζων Κέννεντυ
 • «Το ταλέντο δεν είναι σπάνιο. Αυτοί που το εκμεταλλεύονται είναι σπάνιοι.»
  Sydney Smith
 • «Ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία.»
  Ουίνστον Τσώρτσιλ
 • «Το 99% των αποτυχιών οφείλονται σε ανθρώπους που έχουν τη συνήθεια να δικαιολογούνται.»
  George Washington Carver
 • «Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον.»
  Γούντυ Άλλεν
 • «Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα.»
  Αλβέρτος Αϊνστάιν

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Σύμφωνα με video του ιστότοπου Mac Otakara στο οποίο υποτίθεται ότι βλέπουμε τα νέα iPhone 15 εκτυπωμένα σε 3D μορφή, θα προκύψουν κάποιες αλλαγές στις διαστάσεις σε σχέση με τους προκατόχους.
Εμφανίζονται εκδόσεις 3D εκτυπωμένων iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max που φέρεται να βασίζονται σε ακριβή σχηματικά σχέδια.
Τα μοντέλα Pro διαθέτουν άκρες με καμπύλες, μικρότερα πλαίσια και ελαφρώς μεγαλύτερο περίβλημα πίσω κάμερας. Υπάρχει επίσης μια θύρα USB-C που αντικαθιστά τη θύρα Lightning και στα τέσσερα μοντέλα.
Η Apple φέρνει το Dynamic Island και στα τέσσερα μοντέλα iPhone 15, μια λειτουργία που ήταν αποκλειστική στα μοντέλα iPhone 14 Pro πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι η Apple θα καταργήσει την εγκοπή που χρησιμοποίησε από το iPhone X για τη ναυαρχίδα της σειράς iPhone.
Οι φήμες αναφέρουν ότι τα μοντέλα iPhone 15 Pro θα διαθέτουν λεπτότερα, πιο κυρτά πλαίσια από τα μοντέλα iPhone 14 Pro. Αυτές οι βαθύτερες καμπύλες θα περιοριστούν στα μοντέλα iPhone 15 Pro και τα μοντέλα iPhone 15 θα μοιάζουν με τα μοντέλα iPhone 14 με πιο επίπεδες άκρες, πλαίσιο αλουμινίου και γυαλί μπροστά και πίσω.
cl8-sept-2019-600x80
Το 2023, είναι η χρονιά της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα τρέχουν πιο γρήγορα και από την ταχύτητα του φωτός.
Και μπορεί το ChatGPT να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός εμφανίζονται κι άλλοι παίκτες στο προσκήνιο των γλωσσικών μοντέλων, οι οποίοι μάλιστα δεν προέρχονται απαραιτήτως από τη Δύση.
Για αυτό και πρόσφατα ανακοινώθηκε από την κινεζική Baidu (κάτι σαν την Google της Κίνας) ότι σε αυτή τη φάση αναπτύσσει το
ERNIE, ένα AI based bot, το οποίο αναπτύσσεται για να προκαλέσει το ChatGPT της OpenAI.
Όπως έγινε γνωστό, ο ERNIE θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά για την τεράστια αγορά της Κίνας και αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ότι περιλαμβάνει περισσότερα από 550 δισεκατομμύρια entries στην προγραμματιστική γλώσσα του.
Ωστόσο, η γνώση που έχει αποκομίσει ο ERNIE είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά για την κινεζική αγορά, ενώ ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει τη δυνατότητα να απαντάει σε διαφορετικές κινεζικές διαλέκτους. Μάλιστα, στο πρόσφατο event που διοργάνωσε η Baidu, παρουσιάζοντας σε ένα demo τον ERNIE, το chatbot κατάφερε να συνοψίσει ένα κινεζικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αναφέροντας μάλιστα μια σειρά από προτάσεις στον αναγνώστη που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει τη δημιουργική ανάγνωση. Ήδη περισσότερες από 650 εταιρείες έχουν υπογράψει για να κάνουν χρήση της τεχνολογίας που προσφέρει ο ERNIE, ωστόσο το εν λόγω γλωσσικό μοντέλο δεν είναι έτοιμο για να βγει σε public μορφή.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Google κυκλοφόρησε την πρώτη Developer Preview έκδοση του Android 14. Παρά το γεγονός ότι η Google εξακολουθεί να εργάζεται για την επόμενη σημαντική ενημέρωση λειτουργικού συστήματος, κοιτάζει ήδη μπροστά και έχει ήδη επικεντρωθεί στον διάδοχο του Android 14, το οποίο μάλιστα θα φέρει την κωδική ονομασία Vanilla Ice Cream. Εάν παρακολουθείτε την ιστορία του Android, τότε γνωρίζετε ότι το λειτουργικό σύστημα συνήθως συνοδεύεται από μια ονομασία και η Google έχει μια τάση να δίνει ονόματα που θυμίζουν κάποιο ιδιαίτερο γλύκισμα.
Για παράδειγμα, η έκδοση 1.5 ήταν γνωστή ως Cupcake, η ακόλουθη ενημέρωση ονομαζόταν Donut και η έκδοση 2.0 ονομάστηκε Eclair. Η τελευταία επίσημη έκδοση: Android 13, βαπτίστηκε Tiramisu, ενώ το Android 14 ονομάστηκε... Upside Down Cake. Πρόσφατα, ο Mishaal Rahman αποκάλυψε σε ένα tweet ότι το εσωτερικό κωδικό όνομα του Android 15 (το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται στα πρώτα στάδια του development) είναι το Vanilla Ice Cream.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις "συνήθειες" και τις "παραδόσεις" που ακολουθεί η Google, αυτή η αποκάλυψη έτυχε να έρθει λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο.
Λέτε να βρούμε και καμία συσκευή φορτωμένη με το Vanilla Ice Cream σε κανένα bar, η αυτά τα κάνει μόνο η Apple;
600x80 banner 16-2-23 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin