weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 13-1-23 sent
600x80 banner 16-2-23 sent

Ποτέ ξανά ή ο βάτραχος μέσα μας

Σχεδόν μία εβδομάδα πέρασε από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συγκλόνισε τη χώρα, αφήνοντας πίσω βαθιές πληγές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και της συνείδησής μας.
Χρειάστηκαν δεκαετίες για να συγκεντρωθεί η απαραίτητη ποσότητα βλακείας, ευθυνοφοβίας, άγνοιας, ωχαδερφισμού, σκοπιμότητας, συμφερόντων, και άλλων στοιχείων που αφθονούν στη γεμάτη ήλιο και θάλασσα γωνιά της Βαλκανικής χερσονήσου, και όλα αυτά να δημιουργήσουν τη βόμβα που ήταν θαμμένη κάτω από τη σιδηροδρομική μας υποδομή (τη μία και μοναδική).
Το μόνο που έμενε ήταν η ενεργοποίησή της από ένα τυχαίο πάτημα ενός ανθρώπου της διπλανής πόρτας, ο οποίος αναδείχτηκε από τη χωροχρονική συγκυρία, από σταθμάρχη σε ψυχοπομπό.
Ξαφνικά, τότε, όλοι ανακάλυψαν την τεχνολογία, το GPS, τους αισθητήρες, και το 5G. Τα κέντρα ελέγχου, το Internet of Things, και πολλά τεχνικά ακρωνύμια που βρήκαν Googlάροντας.
Και φυσικά τα τρία κόμματα που μας κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια -και ευθύνονται εξ αδιαιρέτου- προσπαθούν -εν όψει εκλογών- να μας πείσουν ότι δεν φταίνε αυτοί, αλλά «οι άλλοι».
Αλλά βλέπετε η τεχνολογία, και ιδιαίτερα η ψηφιακή τεχνολογία, έχει κάποια σοβαρά ελαττώματα. Εξελίσσεται ταχύτατα, φθηναίνει συνεχώς, και γίνεται ακόμη πιο προσιτή. Αυτά τα ελαττώματα την καθιστούν μη συμβατή με τους ρυθμούς σαλιγκαριού της γραφειοκρατίας, τις εργολαβικές «κουμπαριές», τις υπερτιμολογήσεις (με ολίγη από μίζα και επιδοτήσεις), και φυσικά τους τόνους από σιδερικά και τα χιλιόμετρα καλωδίων, που ανεβάζουν τον λογαριασμό και κατεβάζουν την αποτελεσματικότητα.
Αν θέλετε να δείτε ανάλογα παραδείγματα, πάρτε το έργο των έξυπνων μετρητών της ΔΕΗ, που 24 χρόνια τώρα βρίσκεται σε πορεία κάβουρα. Μελέτη, σχεδίαση, προδιαγραφές, διαγωνισμός, ενστάσεις, ακύρωση, νέες προδιαγραφές, προκήρυξη, κλπ.
Και εμείς καθόμαστε χρόνια τώρα και γράφουμε για το cloud, το 3G/4G/5G/6G, το Internet of Things, τις έξυπνες πόλεις, την αυτόνομη οδήγηση, και τα drones.
Και αισθανόμαστε γραφικοί, καθώς συνεχώς ανακαλύπτουμε ότι μόνο ο θάνατος είναι αυτός που επιταχύνει το βηματισμό μας, και ξυπνάει το ένστικτο της επιβίωσης.
Σαν το βατράχι που λιάζεται μακαρίως στον βούρκο, και μόνο αν το πειράξεις θα πηδήξει πιο πέρα…
Ίσως κάποτε βρούμε τελικά το θάρρος να φιλήσουμε αυτό το βάτραχο που κρύβεται μέσα μας, μήπως και γίνει πρίγκιπας. Μέχρι τότε, ας κάνουμε μία επιτροπή…
mwc-2023

Παράλληλα σύμπαντα

Και την ώρα που στη χώρα μας έχουμε βυθιστεί στο πένθος από την αχρείαστη και τραγική θυσία δεκάδων νέων, έτοιμων να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για το μέλλον του κόσμου, βλέπουμε το μέλλον αυτό να προχωρά αναπόφευκτα, χωρίς αυτούς πια, σε άλλα, παράλληλα σύμπαντα.
Αυτές τις μέρες, τα δικά μας μάτια ήταν στο παράλληλο σύμπαν του Mobile World Congress της Βαρκελώνης, όπου επέστρεψε δριμύτερη και πιο εντυπωσιακή, στα επίπεδα του 2019, ανακτώντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή επισκεπτών και εκθετών.
Μέσα από τις αναρτήσεις του infocom.gr και του digitallife.gr μπορείτε να δείτε όλα τα σημαντικά σημεία της γιγαντιαίας αυτής έκθεσης στο Fira Gran Via.
Εξελίξεις στο χώρο του 5G καθώς και το «ντεμπούτο» του 6G, συσκευές κινητής, drones που πετούν στο metaverse, και πολλά άλλα που μας πλησιάζουν στο εγγύς μέλλον.
Από τη σκοπιά αυτής της στήλης, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην πρόκληση και να επιλέξουμε τί ήταν αυτό που σηματοδοτεί και χαρακτηρίζει το φετινό MWC.
Κατά την ταπεινή μας άποψη, την καινοτομία που θα έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο, την βλέπουμε στο GSMA Open Gateway.
Και εξηγούμαστε. Ποια είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι κινητής; Είναι η αξιοποίηση των δικτύων υψηλών ταχυτήτων και χαμηλού latency σε εφαρμογές προστιθέμενης αξίας.
Έτσι, η GSMA παίρνει την πρωτοβουλία να αναπτύξει σε συνεργασία με τους παρόχους-μέλη της, ένα κοινό πλαίσιο διασύνδεσης των δικτύων τους με κάθε τύπου εφαρμογή που αναπτύσσεται από τους δημιουργούς.
Με πιο απλά λόγια, οι προγραμματιστές εφαρμογών που εκμεταλλεύονται τα χαρακτηριστικά των δικτύων 5G, θα μπορούν να προσαρμόζουν μία φορά τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε δίκτυο κινητής επιθυμούν, και από εκείνο το σημείο και μετά, η εφαρμογή τους θα είναι συμβατή και λειτουργική σε οποιοδήποτε άλλο δίκτυο κινητής.
Στο GSMA Open Gateway συμμετέχουν ήδη 21 πάροχοι, από τους οποίους δεν λείπουν τα μεγάλα ονόματα, μαζί βέβαια με τις θυγατρικές τους. Είναι η Deutsche Telekom, η Vodafone, η AT&T, η Telefonica, και η Orange, ενώ υπάρχει υποστήριξη από μεγάλα ονόματα, όπως η Microsoft, η Google, και η Amazon Web Services.
synedria monofyllo 2-3-23 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Digital Weekly Report

mwc-2023-0

MWC: Τα πάντα Hola της τεχνολογίας!

Με το MWC23 να αποτελεί παρελθόν, ο GSMA προχώρησε σε έναν πρώτο απολογισμό, αναφέροντας πως η φετινή έκθεση έδωσε τη δυνατότητα για συζήτηση, έμπνευση και επιχειρηματικές συμφωνίες, σε ολόκληρο το οικοσύστημα της κινητής τηλεφωνίας. Γεγονός που ήταν αλήθεια δεδομένου ότι περισσότερα από 88.500 άτομα παρακολούθησαν με φυσική παρουσία το συνέδριο.
Το 56% μάλιστα από βιομηχανίες (verticals) που γειτνιάζουν, επηρεάζουν η επηρεάζονται από το οικοσύστημα της κινητής και των τηλεπικοινωνιών. Οι συμμετέχοντες προήλθαν από 202 χώρες, με 2.400 εκθέτες, χορηγούς και συνεργάτες, αλλά και πάνω από 1.000 ομιλητές. Το 4YFN υποδέχτηκε σχεδόν 800 εκθέτες, περισσότερους από 375 ομιλητές και πάνω από 250 παρουσιάσεις. Τέλος, πάνω από 2.400 δημοσιογράφοι και αναλυτές κάλυψαν την έκθεση. Δεν ξέρουμε πόσα δις δουλειές κλείστηκαν αλλά για την πόλη που φιλοξενει το συνέδριο δημιουργήθηκε ένας τζίρος 350 εκατομμυρίων ευρώ και 7.400 θέσεις εργασίας. Muy bien όπως λέμε και στη γλώσσα μας! Και ναι, υπάρχουν και εκεί διαφωνούντες -ελάχιστοι- που έκαναν διαδηλώσεις κατά του M.W.C.!
Στο συνέδριο όπως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησε η διαμάχη για το fair share αλλά και το open gate που ανακοίνωσε το GSMA, ενώ στην έκθεση οι τεχνολογικές ανακοινώσεις -που ήδη έχουμε δημοσιεύσει- έπεφταν με ρυθμό πολυβόλου. Η Ελληνική αποστολή τίμησε τα εθνικά χρώματα και ήταν πιο οργανωμένη από κάθε άλλη φορά. Τέλος, όλοι, έδωσαν ραντεβού στο MWC Barcelona 2024 που θα πραγματοποιηθεί στις 26-29 Φεβρουαρίου 2024.
Εμείς, συνεχίζουμε με το υλικό από τη Βαρκελώνη αλλά και με ειδήσεις από την Ελληνική αγορά, που βέβαια είναι λίγες γιατί μέσα σε μία εβδομάδα πένθους και οδύνης δεν βγάζει κανείς δελτία τύπου και δεν γίνονται ανακοινώσεις. Το βέβαιο είναι ότι θα επανέλθουμε μέσα στην εβδομάδα με ειδήσεις από τη Βαρκελώνη, γιατί τα νέα πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα!
Stay tuned και μην ξεχάσετε το Women in Digital που οργανώνεται την Τρίτη στο Divani Caravel. Δείτε το πρόγραμμα, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή και ελπίζουμε να σας δούμε και από κοντά. CU!
cosmote-march-2023

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Ένα πολύ ισχυρό brand, το οποίο θα διατηρηθεί στην κορυφή της ελληνικής αγοράς, χαρακτήρισε την Cosmote η Dominique Leroy, Board Member της Deutsche Telekom, υπεύθυνη για την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο του φετινού Mobile World Congress που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.
 • Για το θέμα που έχει προκύψει τελευταία, σε σχέση με το αν οι OTT θα πρέπει να καλύψουν μέρος του κόστους για τις επενδύσεις στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, η κα. Leroy τόνισε πως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας μικρός αριθμός «παικτών» που είναι υπεύθυνοι για ένα πολύ μεγάλο μέρος της κίνησης δεδομένων, με τις συγκεκριμένες εταιρείες να έχουν μηδενικό κίνητρο και να δείχνουν απροθυμία προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μειώσουν τη κίνηση – η οποία διπλασιάζεται κάθε χρόνο. Πολύ σωστή. Καμία κοινωνία ή βιομηχανία δεν ευδοκίμησε ποτέ, επειδή είχε πολλά παράσιτα, που ζουν από αυτούς που παράγουν. Πολύ δε περισσότερο όταν ανταγωνίζονται τους «ξενιστές», χρεώνοντας μάλιστα τις υπηρεσίες τους. Και χωρίς να φορολογούνται, αν μιλάμε για την Ελλάδα. Το να τρέφεσαι από αξίες που δεν έχεις δημιουργήσει είναι προφανώς κερδοσκοπία και πολλά άλλα.
 • ΕΛΛΑΔΑ - 5G: Στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του 5G, βρίσκεται η Ελλάδα. Μπορεί οι επιδόσεις της χώρας μας, όπως και της Ευρώπης συνολικά, να απέχουν από αυτές των ΗΠΑ και άλλων διεθνών ανταγωνιστών, ωστόσο, τόσο η Ελλάδα, αλλά και η ευρωπαϊκή αγορά, κινούνται συστηματικά προς την εποχή του 5G. Η διαθεσιμότητα του 5G στην Ελλάδα - πρακτικά το ποσοστό των πολιτών με 5G συσκευές, που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους κάνοντας χρήση δικτύων 5G - φτάνει πλέον το 37,3%. Η επίδοση αυτή είναι η 5η καλύτερη μετά από τις ΗΠΑ, όπου η διαθεσιμότητα διαμορφώνεται στο 56%, την Κύπρο, την Ελβετία και τη Δανία, με 49,8%, 46,1% και 42,7%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η διαθεσιμότητα του 5G στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τις αντίστοιχες επιδόσεις εξαιρετικά “ώριμων” ψηφιακά αγορών, όπως η Νότια Κορέα, όπου ο σχετικός δείκτης είναι στο 35,1%, η Ολλανδία με 34,8% ή η Κίνα με 25,7%. Βέβαια, μη σας μπαίνουν ιδέες και νομίζετε ότι «ξεπεράσαμε» ξαφνικά την Ν.Κορέα. Οι αριθμοί στα στατιστικά, είναι όπως οι μίνι φούστες. Δείχνουν κάποια πράγματα, αλλά κρύβουν τα πιο σημαντικά, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ταχύτητα και οι υπηρεσίες...
 • ΔΙΚΤΥΑ: Υποχρεωτική καθίσταται η ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων από όλους τους φορείς που έχουν στην κατοχή τους ή διαχειρίζονται δίκτυα, έπειτα από την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) που αφορά στη διαδικτυακή εφαρμογή «Χάρτης Ευρυζωνικότητας και Μητρώο Δικτύων (ΧΕΜΔ)», την οποία τηρεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικότερα, με την ΥΑ που υπογράφεται από τον υπουργό και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και Θεόδωρο Λιβάνιο αντίστοιχα, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υποβολή στοιχείων στο ΧΕΜΔ, η πρόσβαση σε αυτά, καθώς και οι διαδικασίες επικαιροποίησής τους. Η τέχνη της προόδου είναι να διατηρείς την τάξη μέσα στην αλλαγή και την αλλαγή μέσα στην τάξη…
 • NOVA: Προσφορά μόνο από τη Nova δέχθηκε η Κοινωνία της Πληροφορίας για την «Ψηφιοποίηση και Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση, διατήρηση, διάθεση και ανάδειξη των αρχείων που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους». Το έργο έχει προϋπολογισμό 48,1 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βάσει της προκήρυξης περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση περίπου 55.000.000 σελίδων μεγέθους Α3/Α4/A2/A1/A0. Το σύστημα θα προσφέρει ηλεκτρονικά τις διαδικασίες αναζήτησης και διάθεσης αρχειακών τεκμηρίων. Είδες η Nova; Και αρχειοφύλακας! Αν καταφέρει να βάλει τάξη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα τη φωνάξω και στο γραφείο μου!!!
 • NOVA: Η Euroleague Basketball και η United Media, ανακοίνωσαν την ανανέωση της συνεργασίας τους, η οποία εξασφαλίζει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης όλων των αγώνων της Turkish Airlines EuroLeague και του 7DAYS EuroCup σε Ελλάδα, Σερβία, Κύπρο, Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία & Ερζεγοβίνη και Βόρεια Μακεδονία. Με τη νέα πολυετή συμφωνία για την κάλυψη των διοργανώσεων της Euroleague Basketball από τη NOVA και το Sportklub, που πλέον ξεπερνάει τις δύο δεκαετίες, δίνει τη δυνατότητα στη United Media να συνεχίσει τη στρατηγική της για επέκταση του portfolio της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τρίποντο από τα αποδυτήρια.
 • NOVA II: Πολύ κοντά στην πώληση και του υπόλοιπου ποσοστού του στην United Media (λέγε με Nova) βρίσκεται ο Alpha και ήδη η ιδιοκτησία αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από το brand “Alpha”. Κοντός ψαλμός.
 • ΕΕΤΤ: Η ΕΕΤΤ δημοσίευσε την Επισκόπηση Αγορών για το 2021, η οποία αποτυπώνει αναλυτικά τα βασικά οικονομικά μεγέθη, τις τάσεις και το επίπεδο του ανταγωνισμού στις αγορές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021, τα βασικά μεγέθη και των δύο αγορών κινήθηκαν ανοδικά. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην ανάπτυξη δικτύων πρόσβασης μέσω της τεχνολογίας VDSL Vectoring. Ωστόσο, η διείσδυση της ευρυζωνικής πρόσβασης NGA σε ποσοστό διείσδυσης των νοικοκυριών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (33,5%) και να απέχει αρκετά από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (57,5%). Σε αυτά που μας ενδιαφέρουν άμεσα, σημειώνουμε πως ο κύκλος εργασιών του κλάδου αυξήθηκε στα 5 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες κατέλαβαν το 86,5%. Η συμβολή του κύκλου εργασιών του κλάδου στο ΑΕΠ της Ελλάδας κυμάνθηκε στο 2,7%. Μπορεί κάποια νούμερα να είναι μικρά, αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι προπέρσινα… Από την άλλη πλευρά οι αριθμοί είναι πάντα απαραίτητοι. Ας μην ξεχνάμε, πως ότι αν δεν μπορεί να εκφραστεί με αριθμούς, δεν είναι επιστήμη. Είναι γνώμη!
 • ΣΕΚΕΕ: Για τη μεγάλη εθνική συμμετοχή που πραγματοποιεί η Ελλάδα στο Mobile World Congress 2023 μίλησαν, στην κάμερα του InfoCom, ο Γιώργος Μαρκατάτος και ο Μάνος Μακρομάλλης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, του ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας). Μιας αποστολής που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια παρουσίας στην εξαιρετικά σημαντική έκθεση της Βαρκελώνης. Ο κ. Μαρκατάτος τόνισε πως, αυτή η δεκαετία, αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό milestone, μια πολύ σημαντική στιγμή. Έχουμε ένα μεγάλο περίπτερο, έχουμε καινούργια τεχνολογία, έχουμε ελληνική τεχνολογία», με τον κ. Μακρομάλλη να συμπληρώνει πως «έχουμε ένα υπερδιπλάσιο περίπτερο στη Βαρκελώνη», σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πως η πολυετής παρουσία της αποστολής στη συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί από μόνη της «ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα». Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς προσπάθεια και προσπάθεια σημαίνει δουλειά! Και αν κρίνουμε απ’ όσα είδαμε ιδίοις όμμασι φέτος έπεσε πολύ δουλειά! Μπράβο!
 • GSMA I: Ο GSMA, η ένωση που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία 21 εταιρειών που φέρει την ονομασία Open Gateway. Αυτή αποτελεί ένα πλαίσιο για τη διάθεση καθολικών, ανοιχτού κώδικα API σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για τους developers, ώστε να έχουν πρόσβαση και χρήση υπηρεσιών από δίκτυα κινητής, όπως η επαλήθευση τοποθεσίας ή ταυτότητας και η χρέωση μέσω δικτύου. Το σχέδιο είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη σχετικών υπηρεσιών, κάνοντας χρήση API σε εφαρμογές όπως οι immersive εμπειρίες μικτής πραγματικότητας και οι εφαρμογές Web 3.0, που με τη σειρά τους θα προσφέρουν περισσότερες εμπορικές δραστηριότητες γύρω από το 5G για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Μην αγνοείτε αυτήν την πρωτοβουλία. Ενδέχεται να είναι η πιο σημαντική ανακοίνωση από την έκθεση. Οι πάροχοι θέλουν να ενισχύσουν το monetization τον υποδομών τους. Και αυτό φαίνεται… Και φυσικά εκτός από τις υποδομές οι πάροχοι θέλουν να εκμεταλλευτούν και το brand. Πως λέμε εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο ΟΤΕ;
 • GSMA II: Η ετήσια έκθεση Mobile Net Zero του GSMA αποκάλυψε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας σημειώνουν απτά κέρδη στην πορεία προς το «καθαρό μηδέν», με σχεδόν το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας του κλάδου παγκοσμίως να αγοράζεται από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση από 14% το 2020 και 18% το 2021. Η έκθεση, που δημοσιεύεται ετησίως από τον GSMA για την παρακολούθηση της προόδου της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας προς το «καθαρό μηδέν», καταδεικνύει πώς οι πάροχοι εργάζονται για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση σε όλο το αποτύπωμά τους, επενδύοντας στο 5G –το οποίο επιτρέπει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας– αποσύροντας τα ενεργοβόρα δίκτυα παλαιού τύπου και επενδύοντας σε στόλους ηλεκτρικών οχημάτων. Η δίδυμη ανάπτυξη (digital + green, μοιάζει να είναι μονόδρομος και ήταν απλή διαπίστωση όσων βρέθηκαν έστω και για μία ημέρα στο MWC.
 • OΝΕ: Ψηφιακό εξοπλισμό αποκτά ημέρα με την ημέρα το περιφερειακό κανάλι One του Διονύση Παναγιωτάκη, που προσώρας στεγάζεται στα πρώην στούντιο του Action24. Την περασμένη εβδομάδα το κανάλι απέσπασε κατά μέσο όρο τηλεθέαση 4,2-4,3%, σημαντικό ποσοστό σε όρους περιφερειακών σταθμών, που ερμηνεύεται σε 435.000 τηλεθεατές. Ο δρόμος για την επιτυχία απαιτεί επενδύσεις και είναι One way ticket
 • INTERNET: Οι υπηρεσίες παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο βρέθηκαν αντιμέτωπες με περιορισμούς σε 35 χώρες, με την Ινδία, το Ιράν και τη Μιανμάρ να επιβάλλουν επανειλημμένα blackouts στην πρόσβαση στο internet. Ο συνολικός αριθμός των χωρών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας «ανυπολόγιστη και επίμονη ζημιά στις ζωές ανθρώπων». Η έρευνα της Access Now και του #KeepItOn αναφέρεται σε 187 διακοπές – τον υψηλότερο αριθμό μέσα σε έναν χρόνο από τότε που οι δύο εταίροι ξεκίνησαν τις καταγραφές τους, το 2016. Οι περισσότερες από τις διακοπές στην πρόσβαση προκλήθηκαν μετά από διαμαρτυρίες, συγκρούσεις και καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έναν μικρότερο αριθμό να συμπίπτει με την πραγματοποίηση σχολικών εξετάσεων και εκλογικών αναμετρήσεων. Είναι σαφές πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε ανθρώπινο δικαίωμα. Και το να «κόβεις» αυτήν την πρόσβαση, αποτελεί καταπάτηση του. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για τις κυβερνήσεις ό,τι οι αλογόμυγες για το άλογο. Και το Internet επίσης…
 • IPHONE: Η CIRP δημοσίευσε την τελευταία της έκθεση, αποκαλύπτοντας ποια χρώματα iPhone είναι πιο δημοφιλή. Οι κάτοχοι iPhone 14 Pro/Pro Max είναι οι πιο πιθανό να προτιμήσουν το χρώμα, με το 42% να επιλέγει το Deep Purple και το 24% να προτιμά το χρυσό. Εν τω μεταξύ, για το iPhone 14/Plus, το 27% των κατόχων ζήτησε το μπλε, το 22% το μωβ και το 14% το κόκκινο. Οι κάτοχοι iPhone 12 και SE ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν το Midnight. Ο ανταγωνισμός απαιτεί διαφοροποίηση και personalization. Θυμάστε παλιά τα περίφημα «καπάκια» στις συσκευές Ericsson;
Supervoice_Banner_for_WeeklyTelecom_Feb2023_Final

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • ACCENTURE: Τη «μεγαλύτερη επανάσταση μετά το 2G, που θα επιτρέψει το μετασχηματισμό όλων των κλάδων», χαρακτήρισε το 5G, μιλώντας στην κάμερα του Infocom κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress 2023, ο Boris Maurer, European Lead Communications and Media Industries της Accenture, σε μια απολαυστικότατη και αποκαλυπτικότητα συνέντευξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία της εταιρείας στο φετινό MWC περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες: «Experience | Growth | Network» – συνδυαστικά με το metaverse, τη βιωσιμότητα και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του κόστους. Οι πάροχοι, σημείωσε, θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα rebranding των υπηρεσιών τους, σε σχέση με αυτό που προσέφεραν πριν το 5G, καθώς αποτελεί ένα «άλμα καινοτομίας». Τα πλεονεκτήματα του 5G θα φανούν αρχικά στη βιομηχανία, στο B2B, λόγω και της διασύνδεσης αντικειμένων. Ο καιρός για το Industry 4.0 πλησιάζει!
 • ΕΥΡΩΠΗ: Ανθεκτική στη μακροοικονομική αβεβαιότητα και στον φόβο της ύφεσης αποδεικνύεται η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας. Παρά τη δυσμενή παγκόσμια συγκυρία, οι τεχνολογικές δαπάνες στην Ευρώπη αναμένεται να κινηθούν και φέτος ανοδικά, με την αξία της αγοράς ΤΠΕ να εκτιμάται για το 2023 στα επίπεδα του $1,2 τρισ. ο ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 4,2% σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του 2022. Μάλιστα, η αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε θετικό έδαφος και τα επόμενα χρόνια με την αξία της να φτάνει το $1,4 τρισ. έως το 2026, που συνιστά σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5% κατά την περίοδο 2021-2026. Το θετικό momentum στην αγορά ΤΠΕ στην Ευρώπη συντηρούν, κυρίως, οι σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οδηγό Δαπάνης ΤΠΕ της IDC “Enterprise and SMB by Industry”.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • LANDIS+GYR: Μετά την απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων να απορρίψει την προσφυγή της με σκοπό την ανατροπή του αποκλεισμού της συμμετοχής της στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια έξυπνων μετρητών, η Landis+Gyr ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να ανατρέψει την απόφαση. Καθυστερήσεις προβλέπονται… Το λέμε για όσους μετρούσαν τις μέρες για να δούμε τους μετρητές να εγκαθίστανται. Απλά δεν είχαν μετρήσει τα αμέτρητα εμπόδια…
 • INTRAKAT: Η Intrakat έχει αναλάβει την υλοποίηση έργου κάλυψης σήματος κινητής τηλεφωνίας για λογαριασμό των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Πρόκειται για τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Σαντορίνης, Χανίων, Άκτιου, Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης, Ρόδου, Σκιάθου, Σάμου και Ζακύνθου. Με στόχο να εξασφαλιστεί η συνεχής και αδιάλειπτη κάλυψη σήματος έως 5G, θα χρησιμοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες ζώνες συχνοτήτων (800 MHz ως 3500 MHz) σε όλες τις τεχνολογίες (GSM, DCS, UMTS, LTE & 5G). Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχεται στους επιβάτες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport- κατά τη διάρκεια του 2022 στα συγκεκριμένα αεροδρόμια αφίχθηκαν συνολικά πάνω από 31.194.000 επιβάτες, σε περισσότερες από 256.000 πτήσεις, αριθμοί που αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά στα επόμενα έτη. Τελικά όποια πέτρα και να σηκώσεις, είτε έχει να κάνει με αεροπλάνα, είτε με υπόγεια (μετρό), την Intrakat θα βρεις μπροστά σου. Σε λίγο και στις οθόνες των κινητών σας, μέσω της Volton που είναι αδελφή εταιρεία και είναι σχεδόν έτοιμη για το MVNO.
 • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Σημαντική βελτίωση κατέγραψε η αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο διαμορφώθηκε στις 105,7 μονάδες (από 92,9 μονάδες τον Ιανουάριο), σε πολύ χαμηλότερο, ωστόσο, επίπεδο από πέρυσι, όταν κινούνταν στις 120,2 μονάδες. Σύμφωνα με την έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ αντίστοιχα κινήθηκαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, που διαμορφώθηκαν +22 μονάδες (από +5 μονάδες τον Ιανουάριο). Βάσει της ίδιας έρευνας, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης βελτιώθηκαν αισθητά τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκαν στις +39 μονάδες (από +26 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Επίσης βελτιώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες εντάθηκαν και από τις +21 μονάδες τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στις +44 μονάδες τον Φεβρουάριο. Τεχνολογία, διαδικασίες και άνθρωποι είναι οι βασικοί πυλώνες για την επιτυχία μίας επιχείρησης.
 • FINTECH: Θύμα των μακροοικονομικών προκλήσεων έπεσε και η παγκόσμια αγορά του fintech, με τις επενδύσεις στον κλάδο να φθίνουν το 2022 και να παραμένουν αρκετά υποτονικές τουλάχιστον το 1ο τρίμηνο του 2023. Ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, η έλλειψη δραστηριότητας IPO, η πτωτική πίεση στις αποτιμήσεις και φυσικά οι αναταράξεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, ήταν οι παράγοντες που κράτησαν χαμηλά την αγορά του fintech το 2022. Πάντως, ενώ τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τα υψηλά του 2021, το 2022 δεν ήταν γενικά μια κακή χρονιά. Στην πραγματικότητα, ήταν η τρίτη καλύτερη χρονιά για τις επενδύσεις fintech και η δεύτερη ισχυρότερη σε όγκο συναλλαγών. Σύμφωνα με το “Pulse of Fintech” της KPMG, μετά το ρεκόρ των $238,9 δισ. μέσω 7.321 συναλλαγών το 2021, οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις fintech με εξαγορές & συγχωνεύσεις (Μ&Α), ιδιωτικά κεφάλαια (PE) και επιχειρηματικές συμμετοχές (VC) μειώθηκαν στα $164,1 δισ. μέσω 6.006 συναλλαγών το 2022. «Το να αγνοείς την τεχνολογική αλλαγή σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνολογία είναι σαν ένα ποντίκι που πεθαίνει από την πείνα επειδή κάποιος μετακίνησε το τυρί του» - Chris Skinner
 • JP MORGAN: Η Onyx, η επιχειρηματική μονάδα της JP Morgan, προχώρησε στη σύσταση Innovation Lab στην Αθήνα - μετά και την πρόσφατη επένδυση στην Viva Wallet. Η ομάδα της εταιρείας που θα αναπτυχθεί στην Αθήνα θα αποτελέσει μέρος του Onyx Blockchain Launch και τον πυρήνα για την εξερεύνηση και τη δημιουργία λύσεων Digital Identity, επεκτείνοντας τις δυνατότητες που χρησιμοποιήθηκαν πιλοτικά από την εταιρεία τα τελευταία χρόνια.
 • DOTSOFT: Στην Τρίπολη, στις 21 Φεβρουαρίου, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου- και πιο συγκεκριμένα της «Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”»)- και της εταιρείας Πληροφορικής και Επικοινωνιών DOTSOFT, υπεγράφη σύμβαση με τίτλο: «δημιουργία νέας ιστοσελίδας για το πρόγραμμα “Πελοπόννησος” 2021-2027 και υποστήριξη της λειτουργίας της». Η διάρκεια της σύμβασης είναι εννέα μήνες, με την ημερομηνία υπογραφής της να ορίζει την έναρξη της πράξης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς πόρους.
 • DOTSOFT 2: Σε φάση υλοποίησης του έργου με τίτλο «Νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες του Δήμου και ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών εισέρχεται ο Δήμoς Αμπελοκήπων-Μενεμένης» με συνεργάτη την εταιρεία πληροφορικής, Dotsoft. Η Dotsoft αναλαμβάνει στον ίδιο δήμο, την Προμήθεια–εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος εντοπισμού ακραίων καιρικών φαινομένων και ενημέρωσης- προειδοποίηση των πολιτών. Το κόστος του έργου ανέρχεται, συνολικά , στο 1.308.758 ευρώ – συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% – με τη διάρκεια για την ολοκλήρωση του , σε όλα του τα μέρη, να φτάνει τους 24 μήνες.
 • HPE: Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε την επέκταση των edge-to-cloud υπηρεσιών της μέσω της εξαγοράς της Athonet, ενός ιδιωτικού παρόχου δικτύων κινητής τηλεφωνίας που παρέχει δίκτυα πυρήνων κινητής τηλεφωνίας σε επιχειρήσεις και παρόχους τηλεπικοινωνιών. Σε συνδυασμό με τα networking χαρτοφυλάκια HPE Telco και Aruba, η Athonet θέτει την HPE στην πρώτη γραμμή μιας αναπτυσσόμενης αγοράς που προβλέπεται από την IDC να ξεπεράσει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026. Με έδρα τη Vicenza της Ιταλίας, η Athonet έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στην παροχή βασικών λύσεων κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G σε πελάτες και συνεργάτες παγκοσμίως.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • ΑΑΔΕ: Η ΑΑΔΕ προχώρησε στη διενέργεια Προκαταρκτικής Διαβούλευσης του Σχεδίου της Διακήρυξης για την ανάθεση Σύμβασης Προμήθειας Συστήματος Προηγμένης Επιχειρησιακής Νοημοσύνης (BI) και ανάλυσης δεδομένων. Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί, μεταξύ άλλων, η προμήθεια ενός συστήματος ανάλυσης και εξόρυξης δεδομένων που θα περιλαμβάνει την υιοθέτηση ισχυρής αρχιτεκτονικής δεδομένων.
 • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: «Αξιοποιούμε τα τεχνολογικά άλματα για να διευκολύνουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Πλέον έχουμε στην διάθεσή μας περισσότερα εργαλεία και περισσότερους μηχανισμούς που μας βοηθούν να υλοποιήσουμε ακόμα καλύτερα και αποτελεσματικότερα το έργο μας», ανέφερε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην ημερίδα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Αυτισμός». Η κ. Μιχαηλίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες της τεχνολογίας, καθώς και στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία. Πολύ σωστά, γιατί αν η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των συγκεκριμένων συνανθρώπων μας, καλό θα είναι να γίνει, όσο κι αν κοστίσει. Για τους ανθρώπους χωρίς προβλήματα η τεχνολογία κάνει τα πράγματα εύκολα, για τους ανθρώπους με αναπηρία τα καθιστά δυνατά…
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ: To 69% των καταναλωτών όταν εισέρχονται σε έναν ιστότοπο, πηγαίνουν κατευθείαν στη γραμμή αναζήτησης που παρέχει. Το 80% εγκαταλείπουν τον ιστότοπο, επειδή η εμπειρία αναζήτησης δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους. Κορυφαίοι retailers που συμμετείχαν σε έρευνα της Nosto σε Β. Αμερική και Η. Βασίλειο αποδέχονται ότι η αναζήτηση στον ιστότοπό τους δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων. Θυμηθείτε - κάθε «λάθος» που κάνει ένας χρήστης δεν είναι επειδή είναι ανόητος, αλλά επειδή ο ιστότοπός σας είναι χάλια - Peep Laja, ιδρυτής του Conversion XL
 • ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: Ανοδικά κινήθηκε η ζήτηση για ενοικίαση γραφείων και καταστημάτων το 2022, ενώ ανάλογη είναι η πρόβλεψη και για το 2023. Το ηλεκτρονικό εμπόριο επηρέασε τις τιμές των ακινήτων στα φυσικά καταστήματα όπως προκύπτει από την έρευνα της Cerved Property Services (CPS), που βασίστηκε στις απαντήσεις 200 επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα.
 • KLARNA: Ζημίες ρεκόρ ανακοίνωσε για το 2022 η Klarna, η οποία ωστόσο υποστήριξε ότι είναι σε τροχιά επιστροφής στην κερδοφορία και παράλληλα αύξησε τις αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου της κατά 35%. Η σουηδική εταιρεία buy now, pay later, της οποίας η αποτίμηση μειώθηκε από $46 δισ. σε $6,7 δισ. πέρυσι, ανέφερε ετήσια ζημία 10,4 δισ. σουηδικές κορώνες ($1 δισ.), αύξηση 47% σε σχέση με το 2021. H επιτυχία ορίζεται στο να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου - Winston Churchill
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΙ: Όπως έγινε γνωστό σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, οι Τεχνοβλαστοί στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 101 και προέρχονταν από 13 Πανεπιστήμια και 7 δημόσια Ερευνητικά Κέντρα. Μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, τον Νοέμβριο του 2021, σημειώθηκε αύξηση κατά 15,8% στους Τεχνοβλαστούς, καθώς το 2022 ιδρύθηκαν 16 νέοι (12 από ΑΕΙ και 4 από δημόσια ΕΚ). Επιπλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Πανεπιστημίων και των δημόσιων Ερευνητικών Κέντρων, υπάρχει η πρόθεση να ιδρυθούν επιπλέον περίπου 94 ακόμη Τεχνοβλαστοί κατά το 2023, ήτοι αύξηση λίγο μεγαλύτερη του 80%.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • ΟΤΕ: O ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων, εξέλεξε ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του, τον κ. Αλέξανδρο Αθανασίου, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος με ισχύ από 1.3.2023 μη εκτελεστικού μέλους κ. Γρηγόριου Ζαριφόπουλου, για το υπόλοιπο της θητείας του, ήτοι μέχρι την ημερομηνία της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων που θα πραγματοποιηθεί το έτος 2024.
 • GEP: Από την Office Line στην GEP η Θεανώ Φουσιάνη, όπου αναλαμβάνει ρόλο Marketing and Communications Manager. Όπως αναφέρει η ίδια, «είμαι πολύ ενθουσιασμένη που μοιράζομαι ότι το νέο μου επαγγελματικό βήμα, σε μια εταιρεία που εξυπηρετεί ένα ευρύτερο κοινωνικό πεδίο, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία και την ευημερία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας».
 • ZOOM: Την Παρασκευή, η Zoom Video Communications απέλυσε ξαφνικά τον πρόεδρό της, Greg Tomb, ο οποίος είχε προσχωρήσει στην εταιρεία τον περασμένο Ιούνιο. Δικαιούται «παροχές απόλυσης» καθώς επρόκειτο για «απομάκρυνση χωρίς αιτία».
 • DELL: Η Dell Technologies επέλεξε έναν μακροχρόνιο στέλεχος της ως τον επόμενο οικονομικό επικεφαλής. Η εταιρεία με έδρα το Round Rock του Τέξας είπε ότι η Yvonne McGill θα αναλάβει chief financial officer από τις 5 Αυγούστου. Διαδέχεται τον Tom Sweet, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο το 2014. Καθοδήγησε τα οικονομικά της εταιρείας εν μέσω μιας συγχώνευσης 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την EMC το 2016 -την εποχή εκείνη τη μεγαλύτερη εξαγορά τεχνολογίας ποτέ- και παρέμεινε στη θέση καθώς η Dell επέστρεψε στις δημόσιες αγορές το 2018.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Το MWC Barcelona επέστρεψε δυναμικά. Το επίπεδο ενέργειας και υποστήριξης από τους εταίρους, τις επιχειρήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, έχει ξεπεράσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας. Οι εκθέτες και οι εταίροι μας, αναφέρουν ότι οι προσδοκίες τους ξεπεράστηκαν και πως, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ξεπεράσει και εκείνες του 2019.»
  John Hoffman, CEO, GSMA

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
incites-teams

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Το team της Smart Press για ακόμη μια χρονιά βρέθηκε στο MWC της Βαρκελώνης, προκειμένου να σας μεταφέρει κ των έσω όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Αυτό που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, πέρα από τις νέες συσκευές που αναμένουμε στην αγορά, είναι το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα κάθε φορά να ρίξουμε μια ματιά στο... μέλλον.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια το μεγάλο trend να ήταν τα foldlables. Φέτος όμως δε θα μπορούσαμε να μη σταθούμε για λίγο σε laptops και smartphones που μπορούν σταδιακά να επεκταθούν, προσφέροντας άνετη οθόνη, αντί να χρειάζεται να ξεδιπλωθούν εντελώς σαν βιβλία.
Στο MWC 2023 οι παρευρισκόμενοι μπόρεσαν να θαυμάσουν από κοντά το Motorola rizr rollable phone concept, μια πρώιμη συσκευή της Lenovo, για την οποία δε μπορούμε να συζητήσουμε προς το παρόν το πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά ή το πόσο θα κοστίζει.
Στην τυπική του μορφή, το rollable της Motorola διαθέτει οθόνη 5 ιντσών με αναλογία διαστάσεων 15:9.
Η οθόνη τυλίγεται γύρω από το smartphone και εμφανίζεται από την πίσω πλευρά, καλύπτοντας το ένα τρίτο του οπίσθιου μέρους. Πρόκειται για ένα μικρό κινητό, που μπαίνει εύκολα στην τσέπη, ωστόσο κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη.
Όταν ο χρήστης πατήσει δύο φορές το κουμπί στο επάνω μέρος της δεξιάς άκρης, το τηλέφωνο αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ιδέα, δεν παύει να είναι concept προς το παρόν.
Η οθόνη 5 ιντσών, η οποία είναι POLED, επεκτείνεται σε μια οθόνη 6,5 ιντσών, κυλώντας από το πίσω μέρος της συσκευής σε μερικά δευτερόλεπτα.
Η ιδέα της Lenovo είναι ότι το τηλέφωνο θα προσαρμόσει αυτόματα την οθόνη του, ώστε να ταιριάζει καλύτερα σε διαφορετικές εφαρμογές.
Ελπίζει ότι η τελική έκδοση θα επιτρέψει στους χρήστες να προσαρμόσουν πόσο μεγάλη θέλουν να είναι η οθόνη για κάθε περίπτωση χρήσης.
cl8-sept-2019-600x80
Είναι γνωστό ότι όλοι οι κατασκευαστές πασχίζουν στο να βρουν τρόπους για να αυξήσουν την χωρητικότητα των μπαταριών τους.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι παρά τις θεαματικές εξελίξεις που έχουμε στο κομμάτι του super charging, σε ότι έχει να κάνει με τις χωρητικότητας των μπαταριών επικρατεί μια... "στασιμότητα".
Η Honor πιστεύει ότι έχει βρει μια λύση, την πρώτη
μπαταρία πυριτίου άνθρακα της βιομηχανίας. Υπόσχεται 12,8% υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα σε σύγκριση με τις τρέχουσες μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούν γραφίτη για ένα από τα ηλεκτρόδια.
Το Honor Magic5 Pro διαθέτει τυπική μπαταρία 5.100 mAh. Αν χρησιμοποιούσε μπαταρία πυριτίου-άνθρακα, θα είχε χωρητικότητα 5.450 mAh.
Στο event που έτρεξε η κινεζική εταιρεία στο πλαίσιο του MWC 2023, ο CEO George Zhao ήταν σύντομος στη σκηνή, αλλά έδειξε μερικά charts που προσφέρουν μια γρήγορη εξήγηση του γιατί η νέα μπαταρία είναι καλύτερη.
Μια τυπική μπαταρία λιθίου δεν έχει πολλά μέσα της μόλις πέσει η τάση της στα 3,5V– εδώ λάμπει ο άνθρακας πυριτίου καθώς έχει 240% περισσότερη χωρητικότητα στα 3,5 V από την τυπική μπαταρία, γεγονός που οδηγεί στο 12,8% συνολικά βελτίωση.
Είναι ενδιαφέρον ότι το Magic5 Pro στην Κίνα αναφέρεται με μπαταρία 5.450 mAh – φαίνεται ότι η νέα τεχνολογία μπαταρίας είναι ήδη πραγματικότητα, όχι απλώς κάτι που δοκιμάστηκε στο εργαστήριο.
Ωστόσο, το διεθνές μοντέλο κυκλοφορεί με τυπική μπαταρία 5.100 mAh.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Panzer Glass είναι ήδη γνωστή ως μια εταιρεία που κατασκευάζει εξαιρετικά ανθεκτικά προστατευτικά οθόνης από γυαλί.
Τον Φεβρουάριο του 2023 όμως, κυκλοφόρησε το πρώτο της
προστατευτικό οθόνης από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά στο πλαίσιο του φετινού MWC στη Βαρκελώνη.
Είναι γνωστό ότι η προστασία του περιβάλλοντος έχει μπει πια σε πρώτο πλάνο και νέα προϊόντα που είναι πιο φιλικά τα υποδέχεται πάντα με ενθουσιασμό το αγοραστικό κοινό.
Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που μπορεί να πιστεύουν ότι τα πλαστικά προστατευτικά οθόνης δεν είναι κάτι στο οποίο θα επένδυαν, αφού παρουσιάζουν μια σειρά από μειονεκτήματα.
Αφού το δοκιμάσαμε όμως, οφείλουμε να πούμε ότι το προστατευτικό οθόνης Panzer Glass Matrix Hybrid Glass μας εξέπληξε ευχάριστα, καθώς σε μοιάζει με τα κολλώδη προστατευτικά TPU που πιθανότατα έχει ο καθένας στο μυαλό του, όταν σκέφτεται τα πλαστικά προστατευτικά.
Το μοντέλο Matrix είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο για τη σειρά Galaxy S23. Προσφέρει την αίσθηση του γυαλιού και σκοπεύει να διατηρήσει... ανέγγιχτο το μπροστινό πάνελ των smartphones για πολλά χρόνια.
600x80 banner 13-1-23 sent
600x80 banner 16-2-23 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin