600x telecom times 14-2-23 sent
weekly D 21-1-22 sent

Total Recall

XIAOMI-13
b2c
HUAWEI
  • Με το MWC23 να ολοκληρώνεται χθες, ο GSMA προχώρησε σε έναν πρώτο απολογισμό, αναφέροντας πως η φετινή έκθεση έδωσε τη δυνατότητα για συζήτηση, έμπνευση και επιχειρηματικές συμφωνίες, σε ολόκληρο το οικοσύστημα της κινητής τηλεφωνίας. «Το MWC Barcelona επέστρεψε δυναμικά, έχει ξεπεράσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο CEO του GSMA, John Hoffman. Θέλετε μερικούς αριθμούς; Πάνω από 88.500 άτομα παρακολούθησαν με φυσική παρουσία, το 56% από βιομηχανίες που γειτνιάζουν με το οικοσύστημα της κινητής τηλεφωνίας. Οι συμμετέχοντες προήλθαν από 202 χώρες και περιοχές, με 2.400 εκθέτες, χορηγούς και συνεργάτες, αλλά και πάνω από 1.000 ομιλητές. Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο MWC Barcelona 2024, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-29 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους!
  • Θετικό το γεγονός ότι το 4YFN έγινε στον ίδιο χώρο και όχι στην παλιά έκθεση. Έτσι δεν μας έφαγαν οι διαδρομές. Το θέμα είναι αν θα παραμείνει και στο μέλλον στον ίδιο χώρο, όταν -κάτι που είναι σίγουρο- θα αυξηθεί το ενδιαφέρον για συμμετοχές.
  • Το ελληνικό περίπτερο ήταν πιο καλά οργανωμένο, ήταν σε «κεντρικό» σημείο ανάμεσα στα Hall 6 & 7, αλλά ακούσαμε γκρίνιες για το συγκεκριμένο σημείο και κάποιοι θα προτιμούσαν άλλη τοποθεσία με περισσότερο traffic. Πάντως ένα βηματάκι μπροστά το κάναμε. Μη σας πω και περισσότερα!
  • Η έκθεση χάνει λίγο το χαρακτήρα της ως η Μέκκα των κινητών. Ξεχώρισαν τα rollables της Lenovo, είδαμε πολλά wearables και κυρίως πάρα πολλά γυαλιά, τα οποία μικραίνουν σε μέγεθος και αυξάνουν την αυτονομία τους. Όσον αφορά τις συσκευές οι Κινέζοι κυριάρχησαν με πολλά brands και συσκευές.
  • Πλέον κάθε κατασκευαστής που σέβεται τον αυτό του πρέπει να διαθέτει και μια τουλάχιστον foldable συσκευή. Ξεχωρίσαμε το Tecno Phamtom V Fold και για τα χαρακτηριστικά του, αλλά και για την τιμή του που βρίσκεται γύρω στα 1000€. Απλά, θα πρέπει να περιμένετε λίγο, μέχρι να αποφασίσουν να το στείλουν και στην Ευρώπη. Μια άλλη αρένα ανταγωνισμού, είναι το θέμα της φόρτισης, που η real me το έφτασε στα 240 watts, γεγονός που σημαίνει 9,5 λεπτά για πλήρη φόρτιση.
  • Η καινοτομία πάντως είναι αλλού, αφού είδαμε στην Ericsson ένα γιλέκο σε συνεργασία με το MIT που παίρνει ενέργεια ασύρματα και μεταδίδει data απ’ όλο το σώμα. Όπως είπε και ο εφευρέτης του κινητού Martin Cooper η τεχνολογία θα λειτουργήσει καταλυτικά στον τομέα της πρόληψης και της υγείας. Ετοιμαστείτε πάντως για νέες προσεγγίσεις στα wearables!
  • Πάντα υπάρχει χώρος για καινοτομίες και για μονολόγους «πως δεν το είχα σκεφτεί αυτό;». Μας εντυπωσίασε π.χ. το Huawei Watch Buds όχι τόσο για την αυτονομία του που φτάνει τις 7 ημέρες, αλλά για το ζευγάρι των ακουστικών που κρύβει στο εσωτερικό του. Πως λέμε 2 σε 1;
  • Και βέβαια όταν μιλάμε για smartwatch η Huawei το τερματίζει, αφού το Watch CT Cyber δεν αλλάζει μόνο λουράκια αλλά και σώμα που προσαρμόζεται στο πλαίσιο της συσκευής. Έτσι, ανάλογα με το ντύσιμο και την περίσταση μπορείτε να είστε πιο σπορ ή να το φοράτε στο δεξί… σαν κόσμημα.
  • H Samsung κυριάρχησε στο brand αλλά το περίπτερο δεν είχε κάτι καινούργιο γιατί είχε δείξει τα νέα της προϊόντα μόλις πριν ένα μήνα. Όλος ο κόσμος εστίασε όπως συνήθως στο Hall 3 που είναι το πιο glamorous και είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.
  • Καινοτομία, θεωρούμε και το Zero Power Tag της Oppo, ένα tracker χωρίς μπαταρία που «τροφοδοτείται» ασύρματα από τα ραδιοκύματα που είναι διάσπαρτα γύρω μας, εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (zero power communication technology).
TCL
apres-01
apres-02
600x80 banner 13-1-23 sent
apres-03
apres-04
INTRACOM
apres-05
apres-06
XIAOMI
Tα TCL NXTWEAR S κερδίζουν το βραβείο Best Connected Consumer Device στα Global Mobile Awards 2023!
apres-07
KASPERSKY
b2b
600x80 banner 16-2-23 sent
  • Στο περιθώριο του MWC3, συζητήσαμε με τον Dr. Boris Maurer, European Lead Communications and Media Industries της Accenture, ο οποίος μας είπε μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως το ότι οι πάροχοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε ένα rebranding των υπηρεσιών τους, σε σχέση με αυτό που προσέφεραν πριν το 5G, καθώς αποτελεί ένα «άλμα καινοτομίας», και ότι «το 5G είναι επί της ουσίας ένα πρότυπο που αναπτύχθηκε για να διασυνδέσει αντικείμενα. Είναι το πρώτο που δεν έχει στο επίκεντρο τη φωνητική επικοινωνία των ανθρώπων, αλλά την επικοινωνία μεταξύ διασυνδεδεμένων αντικειμένων, αποτελώντας ένα IoT standard» Διαβάστε όλα όσα μάθαμε από τον κ. Maurer εδώ.
  • Και βέβαια δεν σταματάμε στο 5G. Το 6G προχωράει με πιο γρήγορα βήματα από το αναμενόμενο και ήδη κάποιοι κάνουν αναφορά για live δοκιμές από το 2026. Στην Κορέα βέβαια. Επειδή ωστόσο αναμένεται να γίνει της Κορέας φαίνεται ότι όλοι έχουν πέσει με τα μούτρα στη συγκεκριμένη τεχνολογία.
  • Βέβαια, κάποιοι μιλούν για 5G 5.5. ως γέφυρα και ενδιάμεση τεχνολογία. Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ακόμα δεν έχουμε stand alone 5G μάλλον είναι πρώιμο να μιλάμε για πρώιμες προσεγγίσεις. Θυμάμαι τη ατάκα του Νίκου Μανασή για το 5G ότι «πρώτα το ανακάλυψαν οι marketeers και στη συνέχεια οι μηχανικοί. Ε, μάλλον θα ισχύει και για το 6G.
  • Στο περίπτερο της SK Telecom υπήρχε μία ένα μεγάλο τμήμα με την επιγραφή metaverse. Εξαιρώντας ένα στατικό mini bus με 4 θέσεις που υπήρχε δεν είδαμε και τίποτα φοβερό. Μάλλον το metaverse είναι για την ώρα ένα ακόμη hypeOverhype για την ακρίβεια! Άλλωστε πρώτα πρέπει να αναπτυχθούν ενιαία πρότυπα για να υπάρξει και ενιαίος τρόπος προσέγγισης. Καλό 2030 δηλαδή!
  • Όπως είναι αναμενόμενο, ο «καπνός» που σήκωσε το MWC23 θα μας απασχολεί για αρκετές ημέρες ακόμα. Όπως εκείνη η δήλωση από τον Jose Maria Alvarez-Pallete, CEO της Telefonica, ο οποίος υποστήριξε πως χωρίς τηλεπικοινωνίες, δεν υπάρχει μέλλον. Στην ομιλία που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress, ο Alvarez-Pallete δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας «νέας αλλαγής εποχής που καθοδηγείται από τη διασταύρωση των τηλεπικοινωνιών, των υπολογιστών, της τεχνητής νοημοσύνης και του Web3». «35 χρόνια μετά τη γέννηση της βιομηχανίας της κινητής τηλεφωνίας, έχουμε την εκπληκτική ευκαιρία να βελτιώσουμε ξανά τη ζωή των ανθρώπων. Χωρίς τηλεπικοινωνίες, δεν υπάρχει μέλλον», πρόσθεσε.
  • Η nVIDIA ανακοίνωσε πως αναπτύσσει μια νέα λύση AI-on-5G που συνδυάζει 5G vRAN, edge AI και τεχνολογία digital twin σε ένα σύστημα all-in-one. Έχοντας αναπτύξει τη λύση σε συνεργασία με την NTT DOCOMO, την Fujitsu και άλλους, επιτρέπει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να παρέχουν immersive γραφικά, εφαρμογές στο metaverse και computer vision από έναν και μόνο server.
  • Επίσης, στο πλαίσιο του MWC, η Orange γνωστοποίησε ότι έχει φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της προς τα πλήρως αυτοματοποιημένα δίκτυα, σε σχέση με το cloud-native 5G δίκτυο που δοκιμάζει, το Pikeo. Και η Singtel, μαζί με τις Ericsson και Qualcomm, ανακοίνωσαν την επιτυχή επίτευξη μέγιστης ταχύτητας μεταφόρτωσης 1,6 Gbps σε 5G mmWave. Αυτό το επίτευγμα θεωρείται πρωτιά για τη βιομηχανία. Χαμός!
AVM
apres-08
apres-09
voltetel
apres-10
apres-11
600x80 banner 22-2-23 sent
600x200 telecom newsletter 24-2-23 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin