600x telecom times 14-2-23 sent
weekly D 21-1-22 sent

Too much hype or the day after?

XIAOMI-13
b2c
HUAWEI
  • Τελευταία ημέρα σήμερα για το MWC. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι η αγορά μοιάζει να ξαναβρίσκει το ρυθμό και τα πατήματά της, μοιάζει να αναζητά τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις τις επόμενης ημέρας και από ευτο σίγουρα κάτι καλό θα προκύψει. Για εμάς, βέβαια, δεν τελείωσε το MWC γιατί έχουμε γεμάτες τις αποσκευές μας (και τους σκληρούς μας δίσκους) με γνώσεις, φωτογραφίες και άρθρα κάποια από τα οποία θα διαβάσετε αύριο. Στη συνέχεια τη Δευτέρα θα λάβετε το Weekly Telecom και μέσα στην επόμενη εβδομάδα έκτακτες εκδόσεις αφιερώματα σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς με βάση αυτά που είδαμε στη Βαρκελώνη. Stay tuned!
  • Σύμφωνα με μελέτη της Huawei σε συνεργασία με το GSMA Intelligence η αξία της ψηφιακής οικονομίας στο τέλος του 2023 θα υπερβαίνει το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ.
  • Λίγοι ίσως θυμούνται τον Martin Cooper. Κι όμως πριν από 50 χρόνια εφήυρε το πρώτο κινητό τηλέφωνο (Motorola DynaTAC 8000X). Φέτος, τιμήθηκε στο MWC με το βραβείο Lifetime Achievement και αιφνιδίασε τους πάντες λέγοντας ότι, «το τηλέφωνο όπως το ξέρουμε σήμερα θα εξαφανιστεί»!
  • Συγκεκριμένα, πιστεύει ότι η μελλοντική συσκευή θα είναι ένα microchip που θα εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα των αυτιών, ενώ το ανθρώπινο σώμα θα λειτουργεί ως φορτιστής. «Το κινητό τηλέφωνο γίνεται πραγματική προέκταση του ατόμου», συμπλήρωσε. Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει το θέμα της ιδιωτικότητας, αλλά και του εθισμού στα social media.
  • Στα βραβεία του GSMA καλύτερο smartphone αναδείχτηκε το iPhone 14 Pro, καλύτερη καινοτόμα εφαρμογή το Apple Emergency SOS via Satellite και Best Connected Consumer Device το NXTWEAR S της TCL Mobile. Πολυνίκης αναδείχθηκε η Huawei με 3 βραβεία (δύο στην κατηγορία Mobile Tech και ένα στην κατηγορία Digital Everything, ενώ χρυσό στην κατηγορία Best Mobile Innovation κέρδισε η ZTE.
  • H IDC ανέτρεψε την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση 2,8% στις αποστολές smartphone σε πτώση 1,1% για το 2023, μια μείωση σχεδόν 3 ποσοστιαίων μονάδων. Σύμφωνα με την IDC αυτό οφείλεται στις «μακροοικονομικές προκλήσεις» και τη μειωμένη ζήτηση, αλλά όπου και να οφείλεται η αλήθεια είναι ότι ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται διψήφια πτώση και στη συνέχεια διόρθωση στο δεύτερο εξάμηνο.
  • Η πραγματική ανάκαμψη της αγοράς αναμένεται το 2024 (+6%) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει χαμηλή μονοψήφια ανάπτυξη για 5 χρόνια με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,6%. Τώρα, πόσο μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα γίνει σε 6 χρόνια όταν αναθεωρούμε τις προ εξαμήνου προβλέψεις μας αυτό είναι ένα άλλο θέμα…
TCL
day3-01
day3-02
day3-03
600x80 banner 13-1-23 sent
day3-04
day3-05
day3-06
INTRACOM
day3-07
day3-08
day3-09
XIAOMI
day3-10
day3-11
day3-12
KASPERSKY
b2b
600x80 banner 16-2-23 sent
  • Τελευταία ημέρα σήμερα του MWC23 και, όπως είναι αναμενόμενο, τα θέματα και οι εξελίξεις που προέκυψαν από αυτό θα συνεχίσουν να μας απασχολούν τις επόμενες ημέρες - θα αφήσουν «ουρά», που λέμε. Εμείς ξεκινάμε τη σημερινή μας ανασκόπηση από την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία «κατέβηκε» (ή ανέβηκε, όπως το δει κανείς) στη Βαρκελώνη με μια dream team 44 «ταλαντούχων» ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως μας είπαν ο Γιώργος Μαρκατάτος και ο Μάνος Μακρομάλλης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, του ΣΕΚΕΕ, «βλέπουμε πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες μας. Βλέπουμε πολλές εταιρείες του εξωτερικού που ψάχνουν να βρουν αντιπροσώπους και εκπροσώπηση στην Ελλάδα, κάτι που είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι το ελληνικό brand αρχίζει και ενισχύεται πάρα πολύ». Και φυσικά, ο ίδιος ο ΣΕΚΕΕ προχωρά σε συνέργειες, για να ενισχύσει τα αποτελέσματα. Εύγε!
  • Μιλώντας για ταλέντο, πάμε και στον Κωνσταντίνο Κορωναίο, Country Manager Greece της Nokia. Φινλανδική εταιρεία, ιστορικό στέλεχος της αγοράς, γνωστός για τις γνώσεις του στις τηλεπικοινωνίες, το παρόν και το μέλλον τους. Τι κρατάμε από όσα μας είπε, κατά τη διάρκεια του MWC; Το ότι χαρακτήρισε ως «ιστορική στιγμή» το rebranding στο οποίο προχώρησε η Nokia, τονίζοντας πως μέσω αυτού «ξανασυστήνεται στην αγορά. Γίνεται, έτσι, ένας B2B technology innovation leader. Άλλωστε, αποτελεί «μια εταιρεία που πιστεύει στην εκθετική δυναμική της συνάντησης των δικτύων με το cloud και του τι θα φέρει αυτό». Όπως και να έχει, πνέει νέος αέρας στον φιλανδικό κολοσσό!
  • Ericsson , Huawei και Nokia είναι οι παγκόσμιοι ηγέτες στον τομέα της υποδομής δικτύου 5G. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Gartner για την υποδομή δικτύου 5G για CSP, που βοηθά τις τηλεπικοινωνίες να εντοπίζουν και να αξιολογούν τους παρόχους δικτυακού εξοπλισμού για την υποδομή 5G που προσφέρουν. Και οι τρεις διατηρούν ηγετική θέση και βρίσκονται στο άνω τεταρτημόριο του Magic Quadrant, ενώ ακολουθούνται από τις ZTE και Samsung.
  • Στις καινοτόμες τεχνολογικές εξελίξεις, η ιαπωνική NTT DoCoMo ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να επεκτείνει τις πειραματικές της δοκιμές γύρω από το 6G και, με αυτή τη στόχευση, έχει προχωρήσει σε δύο νέες συνεργασίες. Ο πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress, ότι θα συνεργαστεί με τη σουηδική Ericsson και την αμερικανική Keysight σε ορισμένους νέους τομείς έρευνας. Από την άλλη, η Orange αισιοδοξεί για την απόδοση του πειραματικού cloud-native 5G standalone δικτύου της και σχεδιάζει να επεκτείνει την ιδέα στην Ισπανία, στο εγγύς μέλλον. Ο πάροχος αποκάλυψε ότι επεκτείνει μια εν εξελίξει δοκιμή με την AWS. Και είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί του Open RAN!
  • Και κάτι σημαντικό: η διευθύνουσα σύμβουλος της Telstra, Vicki Brady, θεωρεί την επόμενη δεκαετία ως μια σημαντική ευκαιρία για τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, αναφέροντας, παράλληλα, ότι απαιτείται μια αλλαγή νοοτροπίας που θα μπορούσε να συνεπάγεται απώλεια κάποιου ελέγχου από τους παρόχους. Η Brady πιστεύει ότι ο ρόλος του παρόχου είναι να γίνει ένας «κατασκευαστής οικοσυστημάτων» που συγκεντρώνει τεχνολογίες όπως το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη, η αυτοματοποίηση, το edge computing και η «έκρηξη των εφαρμογών». Προειδοποίησε επίσης ότι εάν οι παρόχοι δεν αλλάξουν, διατρέχουν τον κίνδυνο «η αξία που δημιουργείται στα δίκτυά μας να συλληφθεί από άλλους».
  • Κλείνοντας, μερικά βραβεία. Ο GSMA ανακοίνωσε ότι το φετινό βραβείο Chairman's Award θα το πάρουν από κοινού τέσσερις αποδέκτες, βάσει του έργου τους για «να προωθήσουν την ψηφιακή ένταξη και να γεφυρώσουν το χάσμα στη συνδεσιμότητα». Οι νικητές είναι οι ακόλουθοι: Doreen Bogdan-Martin, Διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), Paula Ingabire, Υπουργός της Δημοκρατίας της Ρουάντα, Mapula Bodibe, Διευθύνων Σύμβουλος της MTN Rwanda και Diane Karusis, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Bank of Kigali. Λείπει κάποιος από το κάδρο, αλλά ας μην το σχολιάσουμε. Σαν τα βραβεία Nobel, που δίνονται συχνά με πολιτικά κριτήρια κατάντησαν τα GSMA Awards
AVM
day3-13
day3-14
voltetel
day3-15
day3-16
600x80 banner 22-2-23 sent
600x200 telecom newsletter 24-2-23 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin