weekly D 21-1-22 sent

Κάτι να γυαλίζει: cash for data

Σε κούρσα επενδύσεων στο γυαλί, έχουν αποδυθεί οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ρίχνοντας αρκετά δισεκατομμύρια για τη δημιουργία νέων υποδομών οπτικών ινών και συνδέσεων last mile.
Για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στο τραπέζι έχουν πέσει 4,5 δισ., με σκοπό να καλυφθεί η διαφορά η οποία χωρίζει τη χώρα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ταχύτητας και ποιότητας συνδέσεων internet.
Ο ΟΤΕ συνεχίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης οπτικών ινών στο δίκτυό του. Οι συνδρομητές των υπηρεσιών οπτικής ίνας (FTTx) αυξήθηκαν κατά 207 χιλιάδες στο β΄ τρίμηνο του 2022, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 1.415.000.
Έτσι, η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας, επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης, άγγιξε το 62% σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση φτάνοντας στις 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση το 2021, ενώ στόχος είναι, το δίκτυο του Fiber to the Home (FTTH) να φτάσει το 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις στο τέλος του 2022.
Τέλος, από το Μέγαρο υπάρχει η δέσμευση ότι μέχρι το 2027 θα έχει ρίξει στο επενδυτικό του ταμείο πάνω από 3 δισ. ευρώ, ενώ ακούγονται και πλάνα για αύξηση της ταχύτητας με νέα πακέτα 300 και 500 Mbps και 1Gbps.
Η Vodafone από την πλευρά της, έχει φτάσει σχεδόν στη μέση της ολοκλήρωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με τα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη.
Ήδη έχει φτάσει στη Μεγαλόνησο και στο νησί των Ιπποτών, με τους ενδιάμεσους σταθμούς να συνδέονται μέχρι το χειμώνα.
Οι κόκκινοι έχουν άμεσο στόχο να καλύψουν με το δίκτυο οπτικών ινών (FTTH ή FFTC) μέσω χονδρικής ή λιανικής διάθεσης περί τα 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ έχουν στο ταμείο τους γι’ αυτή τη δουλειά περί τα 600 εκατ. ευρώ.
Για τη Nova οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2026 και αφορούν κυρίως στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH) και στην εθνική κάλυψη του δικτύου 5G.
Αιχμή του δόρατος για τις υποδομές οπτικών ινών αποτελεί η Hellenic Open Fiber, θυγατρική της Nova - Wind, μέλος της United Group, η οποία θα αρχίσει σύντομα να εκτελεί ένα επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών.
Από κοντά έρχεται και η ΔΕΗ που σύντομα ξεκινά τη διάθεση στο Περιστέρι αλλά όπως εξήγησαν αναλυτικά στην ΕΕΤΤ έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια και είναι έτοιμοι να υπογράψουν δάνειο για να προχωρήσουν στην υλοποίηση τους.
Σε κάθε περίπτωση τo θέμα δεν είναι μόνο στο «γυαλί» αλλά και στο marketing ώστε το προϊόν «να γυαλίζει» στον πελάτη…
cosmote_insurance_600x80_2
speed series cover for animation

Εν τη παλάμη και ούτω συνδέσομεν

Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκονται τα νοικοκυριά και η ανάγκη ενίσχυσης της ζήτησης.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με διάφορούς ελιγμούς επιχειρεί να κρατήσει ζωντανό το πρόγραμμα επιδότησης οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Τώρα ετοιμάζει νέο πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η δράση έχει το όνομα Gigabit Voucher Scheme και έχει ξεκινήσει με την σχετική δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας είναι ταχύτητα download 250 Mbps και άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει, επιπλέον, να υποστηρίζονται συμμετρικές ταχύτητες download / upload, δηλαδή και η ταχύτητα upload 250 Mbps.
Ειδικότερα, προβλέπεται η επιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης, καθώς και μέρους του μηνιαίου τέλους, για περίοδο 24 μηνών. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης προβλέπεται στα 432 ευρώ ανά ωφελούμενο νοικοκυριό και στα 888 ευρώ ανά ωφελούμενη μικρομεσαία επιχείρηση. Ο τιμοκατάλογος προβλέπει τις παρακάτω ενισχύσεις: 48 ευρώ εφάπαξ που αφορά το τέλος σύνδεσης, και 16 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενο νοικοκυριό για διάστημα 24 μηνών και αφορά το μηνιαίο λογαριασμό.
Τέλος, για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση προβλέπονται 35 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 24 μηνών.
Μέχρι τώρα, από το πρόγραμμα Super Fast Broadband έχουν επωφεληθεί περίπου 138 χιλιάδες συνδρομητές, οι οποίοι επιδοτήθηκαν με 360 ευρώ ανά σύνδεση.
Έτσι, εξαντλήθηκε το αρχικό κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας το σκοπό του με τον καλύτερο τρόπο.
Ήδη αρκετούς μήνες πριν, το υπουργείο, βλέποντας την επιτυχία της δράσης, αναζητούσε τρόπους να πετύχει την αύξηση της χρηματοδότησης με νέα κεφάλαια, οπότε η νέα δράση αποτελεί διάδοχο του SFBB και ίσως να έπεται συνέχεια.
grid_600x80
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ Mohammed bin Salman Al Saud ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ <br><br> ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Data is the new oil

Η συμφωνία για την κατασκευή του υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor), κόστους κατασκευής περίπου 850 εκατ. δολαρίων, υπεγράφη από τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον EMC, το 50,5% έχει η Saudi Telecom (ο σαουδαραβικός φορέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, και μεταξύ των βασικών παρόχων στη Μέση Ανατολή) 25% η ΔΕΗ, 20% η Cyta Telecommunication Telephony Satellite Applications – TTSA (τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία).
Οι εργασίες κατασκευής του EMC εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον προσεχή Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2023, ενώ η ολοκλήρωση και η παράδοσή του, προγραμματίζονται για Οκτώβριο – Δεκέμβριο 2025.
Το EMC θα διέλθει από τη Σαουδική Αραβία στη Μεσόγειο μέσω Κύπρου, με κατεύθυνση την Ελλάδα, ενώ στα οφέλη του για την Ελλάδα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των συνθηκών πρόσβασης σε γρηγορότερο, ασφαλέστερο, φθηνότερο internet, καθώς και η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, των big data, και των data centers.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για το πρώτο καλώδιο δεδομένων που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, αλλάζοντας τις μέχρι τώρα ροές δεδομένων, που ως τώρα στη συντριπτική τους πλειοψηφία έφταναν στην Μασσαλία.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους και να καταστεί η «Ανατολική Πύλη Δεδομένων της ΕΕ», και κόμβος δεδομένων της ευρύτερης περιοχής.
Για όσους αμφισβητούν τα οφέλη μία τέτοιας υποδομής, μπορούν να ρίξουν μία ματιά στη Μασσαλία όπου θα βρουν 12 κέντρα δεδομένων, 169 παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, 110 διεθνή δίκτυα και 21 υποβρύχια καλώδια. Και στα δικά μας!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Καλή Επάνοδο & Καλή Σεζόν

Η κλασική ατάκα που αποδίδεται στον Umberto Eco, αλλά δεν την είπε αυτός, απλά είναι τίτλος του σχετικού βιβλίου του στα ελληνικά, είναι ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις».
Αλλά, έτσι όπως πάει τα τελευταία χρόνια, μάλλον θα πρέπει να την καταργήσουμε αυτή την ατάκα. Πολύ απλά, γιατί από ειδήσεις καλά πάμε πλέον καλά και τον Αύγουστο, σε βαθμό που έχει καταλυθεί η θερινή ραστώνη των δημοσιογράφων, αλλά και των στελεχών της αγοράς.
Μην ανησυχείτε όμως: εμείς είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε για όλα όσα «παίχτηκαν» το μήνα που μας πέρασε αλλά και για όσα…έρχονται! Για όσα γράφονται και κυρίως για όσα δεν γράφονται…
Παράλληλα θα ευχηθούμε καλή επάνοδο σε όσους επέστρεψαν, καλές διακοπές στους τυχερούς που «διακοπίζουν» και καλή σαιζόν για όλους μας, γιατί μπήκαμε στο Q4, όπου ανεβαίνουν τα νούμερα και ο ανταγωνισμός.
Ήδη, κάποιοι άρχισαν τις προετοιμασίες για Black Friday, Cyber Monday, ακόμη και για την χριστουγεννιάτικη αγορά. Μπαίνουμε σε ένα Q με πολλές ειδήσεις, εξελίξεις και προκλήσεις…αλλά και σε ένα “βαρύ” χειμώνα που μπορεί να μην επηρεάσει τόσο πολύ την αγορά μας, αλλά κατά τα άλλα για την οικονομία εν γένει ισχύει ότι και στο Game of Thrones: Winter is coming!
inCITES banner

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Σύμφωνα με τις μετρήσεις της πλατφόρμας “Υπερίων” της ΕΕΤΤ η μέση ταχύτητα downloading των Ελλήνων χρηστών διαδικτύου, ανήλθε πέρυσι σε 35,11 Mbps από 27,01 Mbps το 2020. Παράλληλα, κατά 22% αυξήθηκε και η μέση ταχύτητα uploading που για το 2021 διαμορφώθηκε σε 5,76 Mbps από 4,79 Mbps το 2020. Εντάξει, δεν τη λες και υπερηχητική τη συγκεκριμένη ταχύτητα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο!
 • Σύμφωνα με τη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει και λήγει στις 9/9 αναφορικά με την ανάλυση των αγορών ευρυζωνικής πρόσβασης, προτείνεται, είτε για πέντε χρόνια είτε μέχρι οι οπτικές ίνες να φτάσουν σε διείσδυση στο 30% των ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας, η λειτουργία της αγοράς να παραμείνει αρρύθμιστη. Το μήνυμα για τους παρόχους είναι: αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε τις οπτικές ίνες. Με άλλα λόγια, τo laissez-faire στην υπηρεσία της ανάπτυξης!!!
 • Μετά τη σχετική δημόσια διαβούλευση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραψε την απόφαση για τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής ισχύος, που θα επιταχύνουν την περαιτέρω διεύρυνση των δικτύων νέας γενιάς. H απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα…μέχρι κεραίας!
 • Με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 15 εκατ. ευρώ ξεκίνησε τη λειτουργία της η UltrafastOTE ΜΑΕ, η νέα θυγατρική του ΟΤΕ που δημιουργήθηκε για να εστιάσει στο UltraFast Broadband. Σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη υποδομών δικτύου και η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών χονδρικής στο πλαίσιο της σύμβασης σύμπραξης, μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση του έργου «Υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας». Άντε με το καλό!
 • Μετακομίζω και το Μέγαρο αγγίζω! Μόλις λήξει η σύμβαση με την Prodea για το κτίριο που έχει ο ΟΤΕ στην Παιανία, κοντά στο αεροδρόμιο, θα μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο δαχτυλίδι στο πολυώροφο κτίριο του Αμαρουσίου. Σφιχτές δομές σωστές βουλές …
 • Επειδή ακόμα μας απασχολεί ο δείκτης DESI, είναι γεγονός ότι η επιδότηση μέσω του SFBB λειτούργησε θετικά. Οπότε, έρχεται η ώρα για το επόμενο βήμα. Το οποίο δεν θα είναι τελικά το Fiber Readiness, το οποίο είναι μία δράση για την επιδότηση του εξοπλισμού που απαιτείται για τις εγκαταστάσεις μέσα στα κτίρια. Το νέο ευέλικτο “σχήμα” ονομάζεται Gigabit Voucher Scheme! Το μοντέλο το έχουν δοκιμάσει και οι Βρετανοί και ουσιαστικά μιλάμε για επιδοτήσεις για συνδέσεις που φθάνουν στο 1 Gbps…
 • Για την ακρίβεια, η επιδότηση θα αφορά μόνο συνδέσεις άνω των 250 Mbps. Η δημόσια διαβούλευση λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε εκτός απροόπτου μέχρι τον Νοέμβριο να βγει για να γράψουμε φέτος κάποια νούμερα. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι οι φήμες στην αγορά, λένε ότι το φθινόπωρο η Cosmote ετοιμάζεται να βγάλει πακέτα για συνδέσεις στα 300, 500 και 1000 Mbps. Αρκεί, να μην δούμε τιμές που θα τρέχουν με ταχύτητα Gbps…
 • Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η United για το πρώτο μισό του 2022 η Wind είχε έσοδα 282,5 εκατ. (το 22% των συνολικών της United) και EBITDAal 81 εκατ. (18% του Group). Η Nova είχε έσοδα 118,9 εκατ. μειωμένα 3% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο πέρσι (9% των συνολικών της United) και EBITDAal 35,2 εκατ. (8% των συνολικών του Group).
 • Το μικτό μέσο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) για την Wind το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε 23,5 ευρώ (μόνον για την κινητή ήταν 12 ευρώ) και για την Nova παρέμεινε σταθερό στα 18 ευρώ.
 • Αναλυτικότερα, η United Group το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε αύξηση εσόδων 39% (1.267,6 εκατ. έναντι 910,9 εκατ.) και λειτουργικών κερδών μετά τις μισθώσεις (EBITDAal) 29% (444,9 εκατ. έναντι 343,9 εκατ. ευρώ). Σημαντικά αυξημένες ήταν οι ζημιές (πριν από φόρους) που διαμορφώθηκαν σε 62 εκατ. ευρώ έναντι 7,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 70,9 εκατ. έναντι 15,7 εκατ. ευρώ.
 • Η Nova – Wind με αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι είναι το διαμάντι του στέμματος του ομίλου. Συγκεκριμένα, συνεισέφεραν τo 31% των συνολικών εσόδων και το 26% των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών (EBITDAal). Ούτως ή άλλως μιλάμε για τη μεγαλύτερη εταιρεία του οργανισμού, που στην ουσία θα δίνει εφεξής τον τόνο για όλες τις εξελίξεις στην United Group. Οπότε, αναμείνατε hard rock στον ανταγωνισμό, γιατί αν δεν προσέξουμε τη ναυαρχίδα τι θα προσέξουμε; Το ναρκαλιευτικό;
 • Θα ρωτήσετε πότε; Well, με δεδομένο ότι αυτό το καλοκαίρι έπεσε σκληρή δουλειά, τον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό δούμε και τις επόμενες κινήσεις της Nova – Wind, των οποίων η συγχώνευση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η ισχύς εν τη ενώσει!
 • Άλλωστε, η Super League ξεκίνησε ήδη, όπως και η Premier League, οπότε ετοιμαστείτε για δυνατές και ανταγωνιστικές προσφορές, καθώς και για cross selling. Πάντως, το σκορ αυτή τη στιγμή είναι 8-6 υπέρ της Cosmote TV όσον αφορά στη Super League. Ωστόσο, να σας θυμίσω την περίφημη διαφήμιση της Avis το 1963 “We are #2 - We try harder” που τη βοήθησε να μειώσει από το 50% στο 25% τη διαφορά από την πρώτη Hertz.
 • Αλλά η τηλεόραση δεν είναι το μοναδικό πεδίο ανταγωνισμού. Πολλοί περιμένουν δυναμικές κινήσεις στα έργα ICT από την πλευρά της Κάντζας. Δεδομένου κιόλας ότι έχουν τόσο την τεχνογνωσία όσο και το στελεχιακό δυναμικό, για να κάνουν τις σχετικές κινήσεις. Ε, και δεν είναι λίγα τα έργα που θα βγουν στον αέρα τους επόμενους μήνες…
 • Η Vodafone ανακοινώθηκε ως ο πρώτος κύριος συνεργάτης του Συνεδρίου COP27 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27 UN Climate Change Conference), που θα φιλοξενηθεί από την κυβέρνηση της Αιγύπτου στο Sharm-el-Sheikh τον Νοέμβριο. Θα εργαστεί μαζί με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδεσιμότητας στο Συνέδριο COP27 και τους επισκέπτες του.
 • Η Vodafone θα παρουσιάσει πώς κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία στα χέρια των κοινωνιών, προκειμένου να εξοικονομούν ενέργεια, να διατηρούν καθαρότερες πόλεις και να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα κρίσιμων τομέων της οικονομίας, όπως η γεωργία και οι μεταφορές.
 • Όταν είσαι καλός στις διαπραγματεύσεις… Ο ΟΤΕ κατέβαλε τελικά 9 εκατ. στην Orange Romania, η οποία αρχικώς ζητούσε 24 εκατ. ευρώ, ως διορθωτική κίνηση στο τίμημα αγοραπωλησίας της Telekom Romania. Στην αρχή τους είπαν κατηγορηματικά Π-ΟΤΕ και αφού έπεσαν οι αντιστάσεις, τους έφεραν εκεί που ήθελαν.
 • Ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει με 11,6% σε ετήσια βάση τον μήνα Ιούλιο, ο δείκτης τιμών στις τηλεπικοινωνίες υποχώρησε κατά 2,1% σε ετήσια βάση YoY. Ας σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά υποχώρησης, αφού τον Ιούλιο του 2021, είχε υποχωρήσει κατά 2,7% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι, μέσα σε δύο χρόνια, ενώ το καλάθι αγορών στη χώρα μας ανατιμήθηκε σχεδόν 13%, οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν κατά 4,8%...
 • Για το θέμα των υποκλοπών δεν θα γράψουμε. Φυσικά και διαφωνούμε. Ωστόσο, οι παρακολουθήσεις είναι συνήθης πρακτική για τις εξουσίες σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το πολιτικό σύστημα. Έτσι, πονάνε τα μάτια μας και τα αυτιά μας -κάτι σαν να βλέπεις τον τωρινό Ολυμπιακό- όταν βλέπουμε αυτούς που μας παρακολουθούσαν ως προηγούμενη κυβέρνηση να μέμφονται αυτούς που μας παρακολουθούν ως τωρινή κυβέρνηση, γιατί τώρα αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κόμματος που επίσης επί των ημερών του μας παρακολουθούσε. Αιδώς αχρείοι!
 • Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα απ’ όλους τα είπε ο Δ. Κουτσούμπας στη Βουλή: “ένα μήνα τώρα, δεν ακούσαμε τίποτα για τον νόμο που υπάρχει από το 1994 (νόμος 2225). Δηλαδή, έναν νόμο που υπάρχει εδώ και 28 χρόνια (!) και σύμφωνα με τον οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται ‘νόμιμες’. Πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα, εμπλουτίζεται συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις με βάση και το ανάλογο ευρωπαϊκό νομοθετικό ‘οπλοστάσιο’!”. Οπότε, θα μαλλιοτραβηχτουν λίγο τα κόμματα για τα όποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και μετά…ΚΥΠ Walking.
 • Με άλλα λόγια κλείστε την τηλεόραση και ανοίξτε τα μάτια σας. Και αν δεν μπορείτε να απεξαρτικοποιηθείτε από την τηλεόραση -που είναι η τσίχλα για τα μάτια- υπάρχουν η Cosmote TV και η Nova…
 • Α, και αν θέλετε να δείτε με ποιον τρόπο γίνονται οι υποκλοπές, πόσο κοστίζει ο εξοπλισμός και πολλά άλλα μέχρι τώρα κρυμμένα μυστικά, διαβάστε στο Forbes τη συνέντευξη του ισραηλινού πρώην μυστικού πράκτορα Tal Dillian και νυν επικεφαλής της Intellexa που διαθέτει το περίφημο Predator. It's as easy as 1-2-3! Δείτε φωτογραφίες από το van, τον εξοπλισμό και μάθετε (σχεδόν) τα πάντα για τις δυνατότητες που υπάρχουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο μέλλον θα είστε πιο προσεκτικοί. Άλλωστε όπως είπε και ένας πολιτικός αρχηγός μας παρακολουθούν από την εποχή του…τηλέγραφου!
 • Και λίγο σεβασμό παρακαλώ για τους υπαλλήλους της ΚΥΠ. Για φανταστείτε τον φουκαρά που παρακολουθεί τον Άδωνη ή τον Βελόπουλο πόσες παραγγελίες για κεραλοιφές ή βιβλία θα πρέπει να καταγράψει για να βγάλει κάτι ζουμερό…
 • Δεν τελειώσαμε! Η διαφήμιση της Κωτσόβολος για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών έγινε το hit του καλοκαιριού, τόσο που έπαιξε στην τηλεόραση. Ε, τώρα πια τελειώσαμε! Όσοι πήραν συσκευές, πήραν! Για δύο ημέρες ακόμα summer sales στο Γερμανό και μετά πάμε για σχολικά. Η λιανική, έτσι κι αλλιώς, το τελευταίο Q της χρονιάς, είναι υπερκινητική.
 • Θα επιστρέψουμε στην Κωτσόβολος που επιβράβευσε τους εργαζόμενους με bonus συνολικής αξίας 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να κατευθύνεται στα στελέχη που απασχολούνται στην 1η γραμμή (καταστήματα και αποθήκες). Παράλληλα, προχώρησε σε αυξήσεις αμοιβών προς 1.662 εργαζομένους της και αναβάθμιση του βασικού μισθού, συνολικού ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Τέλος, εκχώρησε μετοχές του ομίλου Currys plc., στο σύνολο των εργαζομένων της που έχουν συμπληρώσει 1 χρόνο απασχόλησης, συνολικής αξίας 3,9 εκατομμυρίων ευρώ. Κωτσόβολος και με τους εργαζόμενους καλόβολος, για να παραφράσουμε το παλιό slogan.
 • Μένουμε στη λιανική για να επισημάνουμε ότι τα καταστήματα έχουν αρχίσει να πουλάνε τηλεοράσεις και όλοι ετοιμάζονται για το Mundial που θα το δούμε κατά το ήμισυ (το άλλο μισό στον ANT1+ βρίσκεται). Όπως, έχασαν το Mundobasket όσοι δεν είχαν Nova. Για να δούμε τι θα γίνει με το Eurobasket… Και εν τέλει για να δούμε τι νούμερα θα γράψει η Nova από την Εθνική μπάσκετ. Διότι, η συνταγή δοκιμάστηκε παλιότερα από την Multichoice, αν ενθυμείστε, και απέτυχε, αλλά τότε δεν είχαμε Yannis στη σύνθεση…
 • Στο κοντινό μέλλον οι δορυφόροι της SpaceX θα συνδεθούν απευθείας με τηλέφωνα της T-Mobile για να παρέχουν σύνδεση κινητού δικτύου στα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου, πέρα από την εμβέλεια των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, ανακοίνωσαν η εταιρεία του Ίλον Μασκ και ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός. Σε πρώτη φάση θα επιτρέπεται η αποστολή και λήψη μηνυμάτων από τα τέλη του 2023, ενώ θα ακολουθήσουν και οι φωνητικές υπηρεσίες. Η υπηρεσία θα προσφερθεί αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλες αγορές.
 • Και όλα τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή, αφού εκτός από την SpaceX o ο Τζεφ Μπέζος της Amazon έχει ανακοινώσει ότι θα εκτοξεύσει 3.200 δορυφόρους, η Κίνα 13.000, ενώ ανάλογα πλάνα έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο μέλλον δεν θα ψάχνουμε για σήμα. Θα έρχεται ως μάννα εξ ουρανού!
 • Αν πάλι είστε βιαστικοί και θέλετε «ουρανοκατέβατο» σήμα εδώ και τώρα, σας ενημερώνουμε ότι η Starlink μείωσε τις τιμές της σε όλο τον κόσμο. Έτσι, πλέον στην Ελλάδα, παίρνεις τον εξοπλισμό με 400 ευρώ και με 60 ευρώ το μήνα έχεις συνδρομή. Για τα μέρη που προφανώς δεν υπάρχει σήμα κινητής ή σταθερής…
 • Οι επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, στρέφονται στην τεχνολογία 5G για να διαχειριστούν καλύτερα τις άμεσες επιχειρηματικές πιέσεις που επιφέρει η πανδημία της COVID-19. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η τρίτη έκδοση της παγκόσμιας έρευνας της EY, “Reimagining Industry Futures Study”, βάσει της οποίας το 85% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον τους για το 5G, σε σχέση με 52% στην περσινή αντίστοιχη μελέτη.
 • Μια άλλη πρόθεση που καταγράφεται στην έρευνα αφορά στις επενδύσεις 5G. Όσον αφορά τις προθέσεις για μελλοντικές δαπάνες, το 5G πρωτοστατεί των άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών που ερευνά η μελέτη, με το 56% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, να σχεδιάζουν επενδύσεις εντός της επόμενης τριετίας. Ειδικά οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη εμφανίζονται ως πρωτοπόρες σε επενδύσεις 5G (76% σε σχέση με 71% που είχε καταγραφεί το 2021), συγκριτικά με άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ασία και η Μέση Ανατολή.
 • Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το Β’ τρίμηνο του 2022. Επετεύχθησαν ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο, προσαρμοσμένο EBITDA (AL) αυξημένο κατά 7,2% χάρη στις επιδόσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Ρουμανίας, συνεχιζόμενη ανάπτυξη στην Ελλάδα, αύξηση εσόδων κατά 1,9%, και προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά 5,1% κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στην κινητή.
 • Τα έσοδα από υπηρεσίες ήταν αυξημένα κατά 2,4%, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης σε κινητή (+4,7%) και την τηλεόραση. Υπήρξε αύξηση κατά 34% των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών, με τη διείσδυση να φτάνει στο 62% της βάσης, αύξηση συνδρομητικής βάσης FTTH κατά 17 χιλιάδες στο τρίμηνο, με δίκτυο FTTH διαθέσιμο σε 674 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους πελάτες της υπηρεσίας να αυξάνονται συνεχώς, και αύξηση εσόδων στη Ρουμανία κατά 4,7% λόγω των εσόδων από πωλήσεις συσκευών, με ενίσχυση κερδοφορίας στο τρίμηνο.
 • Ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στον Όμιλο ΟΤΕ έκανε και η διοίκηση της Deutsche Telekom με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Ο λόγος ήταν η υψηλή κερδοφορία της ελληνικής θυγατρικής, αλλά και οι επιδόσεις της Cosmote TV -μπράβο Δημήτρη- που έφτασε αισίως τους 642 χιλιάδες συνδρομητές, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Έτσι, η DT πρόσθεσε 38.000 νέους συνδρομητές τηλεόρασης στο πρώτο εξάμηνο όταν συνολικά στις αγορές της Ευρώπης παρατηρείται μία πτώση της τάξης του 20,2% στις τηλεοπτικές συνδρομές.
 • Στο Καλαμίτσι της Πρέβεζας θα προσγειαλωθεί το καλώδιο οπτικών ινών «Ionian Link» της Islalink. To υπουργείο έδωσε πρόσφατα την άδεια για το καλώδιο που θα συνδέσει τον Κρότωνα της Ιταλίας με το Καλαμίτσι Πρέβεζας. Το υποβρύχιο καλώδιο που θα ενώσει την Ελλάδα με την Ιταλία, έχει μήκος 320 χλμ. και θα φέρει 24 ζευγάρια οπτικών ινών με συνολική ικανότητα μεταφοράς 15 Tbps σήμερα και η οποία θα μπορεί να αναβαθμιστεί σε 360 Tbps. Η λειτουργία του μπορεί να ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2022 και μετά. Η ισπανική Islalink συνεργάζεται με την Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) η οποία θα μεταφέρει τα δεδομένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 • Και δεν είναι η μοναδική «υποβρύχια» διασύνδεση, αφού προχωρά τάχιστα και το project του ΑΔΜΗΕ για διασύνδεση της Σαντορίνης, αλλά και της Σίφνου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου. Θα μου πείτε ότι αυτά τα καλώδια είναι ηλεκτρικά. Ναι αλλά εμπεριέχουν και οπτική ίνα. Πρωτίστως για την επίβλεψη του συστήματος, αλλά όχι μόνο…
 • Η Disney ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου, αυξάνοντας μάλιστα περισσότερο του αναμενόμενου τους ενεργούς συνδρομητές του Disney+. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι συνολικές συνδρομές στο Disney+ αυξήθηκαν στα 152,1 εκατομμύρια κατά το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν πως θα κυμανθούν στα 147 εκατομμύρια. Ενδιαφέρον έχει και το τι κάνει για να αυξήσει τις τιμές και τα έσοδά της.
 • Από τις 8 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, το Disney+ με διαφημίσεις θα κοστίζει πλέον 7,99 δολάρια ανά μήνα που επί του παρόντος είναι η τιμή του Disney+ χωρίς διαφημίσεις. Η τιμή του Disney+ χωρίς διαφημίσεις θα αυξηθεί κατά 38% στα 10,99 δολάρια ήτοι αύξηση 3 $ ανά μήνα. Με άλλα λόγια οι συνδρομητές ή θα δεχθούν 38% αύξηση ή θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο των διαφημίσεων. Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε, όπως θα έλεγε και ο Νίκος Μπογιόπουλος
 • Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» και με επιδότηση 90%, το Public Business προσφέρει λύσεις που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την αγορά νέου mail server, security antivirus, Cloud ERP, Cloud E-shop platform, Cloud Backup & Restore solution, Cloud office solution και Cloud e-signature Solution.
 • Η Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά μια σειρά προϋποθέσεων. Αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με τις προϋποθέσεις, βρίσκονται διαθέσιμες στην Πρόσκληση του κάθε Προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://digitalsme.gov.gr/
 • Η Lancom, ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη σχετική διαδικασία ελέγχου, πιστοποιήθηκε επίσημα ως «Εγκεκριμένος Προμηθευτής» στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία MME» της δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Lancom, έχοντας μελετήσει διεξοδικά τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, έχει δημιουργήσει και προσφέρει για το πρόγραμμα τις υπηρεσίες Cloud backup storage solutions με πολλαπλές επιλογές χωρητικότητας και πρωτοκόλλων, και Cloud servers σε πάνω από 170 διαφορετικές συνθέσεις με Windows ή Linux λογισμικό. Εμείς απλά θα θέσουμε το ερώτημα: ποιος ξέρει το cloud καλύτερα από τη Lancom;
 • Κάθε χρόνο το Φθινόπωρο, η Apple αποκαλύπτει τα νέα προϊόντα της και το νέο iPhone. Ο αμερικανικός κολοσσός σκοπεύει να πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια για τη νέα σειρά iPhone, το iPhone 14, στις 7 Σεπτεμβρίου μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος, παρουσιάζοντας την πιο πρόσφατη έκδοση ενός προϊόντος που παράγει περισσότερες από τις μισές πωλήσεις της εταιρείας. Χαμός θα γίνει στην παρουσίαση. Εκτός αν μέχρι τότε, «ξεχάσει» κανείς καμία συσκευή σε κανένα μπα. Αν και αυτά γίνονταν μόνο επί Jobs… Και ακόμα πιο παλιά επί Clive Sinclair να θυμίσουμε στους μεγαλύτερους που είχαν τον τρόπο να δημιουργούν demand, μύθους και ουρές με ξενύχτια, γύρω από κάθε προϊόν…
 • Focus is more important than intelligence! Η Vodafone Group έκλεισε συμφωνία αξίας 1,8 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους, για την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ουγγαρία. Σε συνδυασμό με την 4iG θα δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητών και σταθερών επικοινωνιών στη χώρα, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
 • Αν και η Ουγγαρία είναι μία από τις μικρότερες μονάδες της Vodafone, η προγραμματισμένη αποεπένδυση, δείχνει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Read να απλοποιήσει τα πράγματα προχωρώντας ενδεχομένως και σε πώληση των δραστηριοτήτων της Vodafone στη Νέα Ζηλανδία, τη Μάλτα και το Κατάρ. Όπως έχει πει και ο S. Jobs: “Focus & Simplicity… Once you get there, you can move mountains”!
 • Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, στον «αέρα» αναμένεται να βγουν από την ΚτΠ με μπαράζ δημοπρατήσεων πολλά έργα σε ποικίλους τομείς (υγεία, δικαιοσύνη, Hybrid Government Cloud, Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη κ.α.), ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν δημοπρατηθεί περίπου 60 από αυτά, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ.
 • Οι συμμαχίες -κάποιες είναι δεδομένες- διαμορφώνονται και όλοι οι διαγωνιζόμενοι αναμένουν το σήμα από τον αφέτη. Παράλληλα, ετοιμάζεται διαγωνισμός-πλαίσιο 35 εκατ. ευρώ για συμβούλους που θα τρέξουν τα σχετικά έργα και διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται από την ωρίμανση μέχρι την ανάθεσή τους, προκειμένου να μη χαθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Βέβαια, ένα θέμα είναι να πάρεις τη δουλειά και ένα άλλο να την υλοποιήσεις με την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών που υπάρχει στην αγορά.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

600X80PX_TABS8

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • H MYTILINEOS, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για την ανάπτυξη της δραστηριοποίησής της στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, ανακοίνωσε την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας WATT+VOLT – «Watt and Volt». H εταιρεία που διαθέτει μόνο πελατολόγιο με περίπου 200.000 πελάτες και μερίδιο αγοράς γύρω στο 2%, αποτιμήθηκε στα 36 εκατ. ευρώ και η κίνηση σηματοδοτεί μία νέα εποχή συγκέντρωσης στην αγορά της ενέργειας. Ένα επιπλέον όφελος της Mytilineos είναι η ενίσχυσή της με νέο αίμα και ιδέες, αφού τα στελέχη της W+V με επικεφαλής τον Τάσο Παπαναγιώτου, ανήκουν στη γενιά των 40ντάρηδων και αναμένεται να δώσουν φρεσκάδα στο σχήμα.
 • Ο CEO της Ισραηλινής εταιρείας λογισμικών παρακολούθησης NSO Group, Shalev Hulio, παραιτήθηκε από τη θέση του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Πρόκειται για την εταιρεία, η οποία κατασκευάζει το λογισμικό Pegasus. Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι μέχρι τον ορισμό διαδόχου στη θέση του CEO, την ηγεσία της αναλαμβάνει ο Chief Operating Officer της εταιρείας, Yaron Shohat, ο οποίος θα επιβλέπει και την αναδιοργάνωσή της. Πηγές από το εσωτερικό της εταιρείας, τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι περίπου 100 εργαζόμενοι θα απολυθούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης αυτής, υπό την ηγεσία του Shohat.
 • Eύρος τιμών €3,42 – 3,84 ανά μετοχή δίνει η Optima Bank σε ανάλυσή της στο πλαίσιο του ρόλο της ως συμβούλου του Δ.Σ. της Byte στη διαδικασία δημόσιας πρότασης από την πλευρά του ομίλου Ideal.
 • Υπό αυτό το πρίσμα θεωρεί ότι το αντάλλαγμα που προτείνει η Ideal (σ.σ. 3,79 ευρώ ανά μετοχή με συνδυασμό μετρητών και μετοχών) είναι δίκαιο και εύλογο καθώς εμπίπτει εντός του εύρους τιμών που προέκυψε από την ανάλυση.
 • Τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η Ideal Holdings, με στόχο τη χρηματοδότηση του πληρωτέου σε μετρητά ανταλλάγματος της Δημόσιας Πρότασης σχετικά με την καταχώρηση των μετοχών της ΒΥΤΕ που θα προσφερθούν.
 • Ρόλο κλειδί θα αποτελέσει η Ideal στην περαιτέρω ανάπτυξη της Byte Computers με παραμονή του Σπύρου Βυζάντιου στο τιμόνι της εταιρείας πληροφορικής και βεβαίως με διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει μία μόνο αλλαγή στο Δ.Σ. με τοποθέτηση προσώπου προερχόμενου από την Ideal (του κ. Παναγιώτη Βασιλειάδη), ενώ η Byte θα επεκταθεί και σε νέες δραστηριότητες στον τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου και της σύγκλισης της τεχνολογίας και των εφαρμογών του ευρυζωνικού Internet και των τηλεπικοινωνιών, την επέκταση της ψηφιακής υπογραφής και σε άλλες συναλλαγές, καθώς και στην επέκταση των δραστηριοτήτων του και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
 • Η Schneider Electric, ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης της ενέργειας και του αυτοματισμού, η οποία ανακηρύχθηκε ως η πιο βιώσιμη εταιρεία στον κόσμο από το Corporate Knights Global 100 Index για το 2021, ανακοίνωσε το λανσάρισμα δύο νέων λύσεων ηλιακής ενέργειας για κοινότητες που έχουν ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση στην ενέργεια.
 • Τα νέα ηλιακά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε εκτεταμένη χρήση για ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών αναγκών. Μάλιστα, επεκτείνουν και το χαρτοφυλάκιο προϊόντων και λύσεων της Schneider Electric, ενώ παράλληλα στοχεύουν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου των Ηνωμένων Εθνών για καθολική πρόσβαση στην ενέργεια έως το 2030.
 • Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το 20% του μετοχικού κεφαλαίου του Ariadne Interconnection S.P.S.A., που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι μία διασύνδεση ρεύματος συνεχούς τάσης (DC link) η οποία αποτελείται από δύο (2) υποθαλάσσια καλώδια συνολικού μήκους 335 χλμ., δύο (2) υπόγεια καλώδια συνολικού μήκους 43 χλμ., καθώς και άλλα πάγια (λοιπά ηλεκτρόδια, σταθμοί μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική και την Κρήτη, καθώς και καλώδια οπτικών ινών με ίδιο συνολικό μήκος). Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.
 • Διαγωνισμό αξίας 9,89 εκατ. ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ, για την αγορά 10.300 ηλεκτρονικών υπολογιστών και 9.370 οθονών, έχουν προκηρύξει τα υπουργεία Άμυνας, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Οι προσφορές αναμένονται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, και η αποσφράγιση θα γίνει την 26η Σεπτεμβρίου. Το ⅓ του εξοπλισμού προορίζεται για την ΕΛΑΣ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
 • Samsung και πάσης Ελλάδος! Πωλήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 29% έναντι του 2020, που οφείλονται κυρίως στο τμήμα κινητών τηλεφώνων και καθαρά κέρδη ενισχυμένα κατά 162%, καταγράφει η Κορεατική εταιρεία στην Ελλάδα. Η επιτυχία συνεχίζεται και φέτος και το πρώτο τρίμηνο, η εταιρεία βελτίωσε τις πωλήσεις της κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και τα κέρδη κατά 12%. Και δεν είχαν βγει ακόμα τα foldable 4…
 • Νέο ευρωπαϊκό βραβείο μου μυρίζεται για το mobile team της Samsung. Για τρίτη συνεχή χρονιά αν δεν κάνω λάθος… Δεν προλαβαίνει να ράβει κουστούμια ο Άρης!
 • H Office Line ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα ακόμη έργο ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρησιακών διαδικασιών, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Groupama Ασφαλιστική. Πρόκειται για ένα έργο που αναπτύχθηκε στην πλατφόρμα Microsoft Power Platform, μέσω της οποίας ο ασφαλιστικός οργανισμός ήδη βλέπει σημαντικές βελτιώσεις, τόσο αναφορικά με την εμπειρία του πελάτη όσο και με τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών. Μπράβο στο team της Office Line με τον Πάνο, πάνω – πάνω!
 • Η LG έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που έλαβε την πιστοποίηση ISO 13849-1 για την μονάδα ελέγχου ασφαλείας που χρησιμοποιείται σε υπηρεσίες κίνησης ρομπότ. Η νέα πιστοποίηση ισχύει για τους προηγμένους ελεγκτές ασφαλείας της LG για ρομπότ και εκδόθηκε από τον Det Norske Veritas (DNV), έναν διεθνή διαπιστευμένο φορέα καταχώρησης και ταξινόμησης με έδρα τη Νορβηγία. Πρόσφατα, ανακοίνωσε την πλήρη είσοδό της στην αγορά ρομπότ επόμενης γενιάς στον τομέα logistics με την κυκλοφορία του LG CLOi CarryBot, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την CJ Logistics, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής της Νότιας Κορέας.
 • Διανομέας των λύσεων Amazon Web Services (AWS) στις αγορές της Ελλάδος, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ρουμανίας ανέλαβε η Logicom Public, ένας από τους κορυφαίους διανομείς τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ).
 • Ο Όμιλος Lenovo ανακοίνωσε σήμερα ισχυρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για τον Όμιλο, βελτιώνοντας τόσο τα έσοδα όσο και την κερδοφορία για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν 11% σε ετήσια βάση σε 516 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και 35% σε ετήσια βάση σε 556 εκατομμύρια δολάρια σε βάση non-HKFRS . Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αυξημένα κατά 5% από έτος σε έτος σε σταθερό νόμισμα.
 • Το νέο θερινό σινεμά της Αθήνας, το «Cine Πολεμικό Μουσείο», που άνοιξε πρόσφατα στην καρδιά της πόλης, δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο, υποστηρίζουν ως Χορηγοί η Info Quest Technologies και η Xiaomi.
 • Κατά τη διάρκεια του Huawei Intelligent Finance Summit 2022, η Huawei, παρουσίασε τη λύση Digital Banking 2.0 αξιοποιώντας την ανοιχτή πλατφόρμα Temenos και συζήτησε με πελάτες και συνεργάτες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας μιας εγγενούς αρχιτεκτονικής cloud, για την επίτευξη επιχειρηματικής ευελιξίας και βιομηχανικής καινοτομίας. Η λύση Digital Banking 2.0 αξιοποιεί την ανοιχτή πλατφόρμα Temenos υποστηρίζοντας τον μετασχηματισμό της αρχιτεκτονικής των τραπεζών και την επιχειρηματική καινοτομία.
 • Η CPI προσφέρει εγγύηση 0 pixel σε όλες τις οθόνες BenQ, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της και την after-sales υποστήριξη προς τον καταναλωτή. Η εγγύηση 0 pixel για τον πρώτο χρόνο, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα 3ετή εγγύηση, αφορά όλη τη γκάμα των BenQ οθονών.
 • Η LG ανακοίνωσε τα υψηλότερα έσοδα από ποτέ για το δεύτερο τρίμηνο, αντανακλώντας τις ισχυρές πωλήσεις στις LG οικιακές συσκευές σε βασικές περιοχές και την κερδοφόρα ανάπτυξη της επιχειρηματικής μονάδας εξαρτημάτων οχημάτων της, καθώς η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ανακάμπτει.
 • Συγκεκριμένα, κατέγραψε έσοδα ύψους 19,5 τρισεκατομμυρίων KRW το δεύτερο τρίμηνο του 2022, 15% υψηλότερα από το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα λειτουργικά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο ήταν 792,2 δισεκατομμύρια KRW, 12% χαμηλότερα από το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σε μεγάλο βαθμό λόγω των προκλήσεων και του υψηλότερου κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας.
 • Η Epson υποστηρίζει το όραμα του οίκου μόδας Yuima Nakazato και χρησιμοποίησε πρόσφατα την τεχνολογία ψηφιακής εκτύπωσης σε υφάσματα πάχους 0,07mm για να υποστηρίξει την αναπαραγωγή των λεπτών υφών και των χρωμάτων της ζωγραφικής στο χέρι, σύμφωνα με τις απαιτητικές απαιτήσεις του οίκου μόδας, καθώς και την παραγωγή έργων με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Το καλό να λέγεται! Σε 1.273.113 ανήλθαν τα ψηφιακά αντίγραφα ταυτοτήτων και διπλωμάτων οδήγησης έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet, μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη. Συγκεκριμένα, τα ψηφιακά δελτία ταυτότητας που προστέθηκαν στα ηλεκτρονικά κινητά πορτοφόλια ήταν 710.041 και τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης 563.072. Και είμαστε ακόμα στην αρχή…
 • Άνοιξε η πλατφόρμα η πλατφόρμα https://ehealth.gov.gr/p-rv/p, για την εγγραφή των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στον Προσωπικό Γιατρό σε όλες τις περιφέρειες της χώρας πλην των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.
 • Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω των ψηφιοποιημέων υπηρεσιών της, η ΑΑΔΕ παρέχει τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής πέντε ειδικών δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), μέσω της πλατφόρμας «myPROPERTY»
 • Ένα νέο καινοτόμο εργαλείο μπαίνει στο «οπλοστάσιο» της Περιφέρειας Αττικής με στόχο τη διευκόλυνση των οδηγών σε συνθήκες υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει στην καθημερινή διευκόλυνση των χρηστών του οδικού δικτύου στην Αττική, ενισχύεται με την προσθήκη εφαρμογής που θα λειτουργεί σε smartphones και θα εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο, τους χρόνους διαδρομών σε διάφορους οδικούς άξονες, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει επιλογή της διαδρομής με την λιγότερη κίνηση, από τους οδηγούς.
 • Η εφαρμογή αυτή θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τις σύγχρονες ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που ήδη λειτουργούν και ρυθμίζονται από την επιστημονική ομάδα των συγκοινωνιολόγων του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, προκειμένου να διευκολύνουν τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών της Αττικής.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το SHOPFLIX.gr δημιουργεί τη νέα υπηρεσία παράδοσης «SHOPFLIX ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ» με πολλαπλά οφέλη για τον πελάτη, αλλά και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία αγοράς, προσφέροντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παραλαμβάνει ολόκληρη την παραγγελία του ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ, και όχι σε διαφορετικές παραδόσεις, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο και ευκολία.
 • Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι online αγορές από τα supermarket έφτασαν στα 134 εκατ. ευρώ. Ποσό κατά 5% χαμηλότερο συγκρινόμενο με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2021 όπου όμως η κατανάλωση λόγω της υγειονομικής κρίσης είχε εκτοξευτεί στο +122.
 • Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα της Convert Group και αφορούν τους επτά βασικούς παίκτες της αγοράς στο λιανεμπόριο τροφίμων και όλες οι πλατφόρμες delivery που συνεργάζονται με τα online super market αντιπροσωπεύοντας το 88% της αγοράς.
 • To 1ο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, το Skroutz.gr δεχόταν κάτι παραπάνω από 20.000 παραγγελίες / ημέρα, πραγματοποιώντας περίπου 15 πωλήσεις το λεπτό και 922 την ώρα. Pas mal!
 • Tο Skroutz.gr επισκέπτονται περισσότεροι από 8 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες το μήνα. Έχει 4,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, 13.000 εμπόρους και 10.000 ενεργούς πωλητές, καθώς επίσης και 1,85 εκατομμύρια αγοραστές από το marketplace. Με τέτοια νούμερα και ο Skroutz Mc Duck της Λιμνούπολης θα ήταν ευτυχισμένος!
 • Η Wolt διεύρυνε τις υπηρεσίες της στην Κύπρο παρουσιάζοντας την υπηρεσία Wolt @ Work που απευθύνεται σε εταιρείες και επιχειρήσεις. Έτσι, οι εταιρείες μπορούν να παραγγείλουν εύκολα, φαγητό στο γραφείο και όλα τα έξοδα του προσωπικού για ολόκληρη την ομάδα, μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα τιμολόγιο, πληρώνοντας το ακριβές ποσό κάθε μήνα.
 • Το Shopflix.gr έχει συνάψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Viva Wallet αναφορικά με την αξιοποίηση της πύλης πληρωμών Smart Checkout και τη χρήση πολλαπλών μεθόδων πληρωμών. Εκεί που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο η αντικαταβολή και η χρήση πιστωτικής, προστέθηκαν Apple & Google Pay, Διατραπεζική Συναλλαγή Iris της Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ (ΔΙΑΣ ΑΕ) αλλά και το ηλεκτρονικό πορτοφόλι της Viva Wallet. Payflix δηλαδή!
 • Στην τηλεδιάσκεψη του ΟΤΕ ο Mπάμπης Μαζαράκης, Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ, ανέφερε ότι η εταιρεία τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιήσει κινήσεις στην αγορά του delivery και θα εισέλθει και σε αυτή των e-wallet. Πότε; Το φθινόπωρο που μόλις μας μπήκε!
 • Πεκίνο και Ουάσινγκτον έκαναν ακόμα ένα βήμα για το τέλος της διαμάχης που απειλούσε να διώξει τις κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, από τα αμερικανικά χρηματιστήρια, υπογράφοντας μια συμφωνία που θα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να ελέγχουν τις λογιστικές εταιρείες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
 • Η Amazon προχωρά στην επιβολή πρόσθετης εισφοράς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Σχεδιάζει να αυξήσει κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου τις προμήθειες που χρεώνει στους εμπόρους που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω της πλατφόρμας της, μεταφέροντας σε αυτούς μέρος του αυξημένου κόστους.
 • Ειδικότερα, αρχής γενομένης από τις 15 Οκτωβρίου και έως τις 14 Ιανουαρίου, οι έμποροι που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Fulfillment by Amazon (FBA) θα πρέπει να καταβάλλουν στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου επιπλέον 35 σεντς για κάθε προϊόν τους που πωλείται στις ΗΠΑ ή τον Καναδά, όπως έκανε γνωστό η εταιρεία, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στους πωλητές.
 • Τα έσοδα από υπηρεσίες πώλησης για λογαριασμό τρίτων, που περιλαμβάνουν προμήθειες που εισπράττει η Amazon, εκπλήρωση των παραγγελιών, έξοδα αποστολής και άλλες χρεώσεις, αυξήθηκαν κατά 13% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 27,4 δισ. δολάρια. Τα συνολικά έσοδα από τον κλάδο ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon μειώθηκαν κατά 4% την ίδια περίοδο.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Το 83% των εργαζομένων στην έρευνα Future of Work της Accenture, η οποία διερεύνησε τους λόγους που παρακινούν τους ανθρώπους να παραμένουν παραγωγικοί, υγιείς και αποτελεσματικοί στην νέα εποχή εργασίας, δήλωσε ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή μακροπρόθεσμα. Η ίδια μελέτη έδειξε ακόμη, ότι οι εργαζόμενοι που ένιωθαν ότι μπορούν να είναι παραγωγικοί από παντού διαθέτουν αρκετά καλύτερους προσωπικούς και οργανωτικούς πόρους από εκείνους που δεν μπορούσαν.
 • Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του δείκτη, παρά την είσοδο 500.000 ειδικών ΤΠΕ στην αγορά εργασίας μεταξύ του 2020 και του 2021, τα 9 εκατομμύρια ειδικών ΤΠΕ της ΕΕ υπολείπονται κατά πολύ του στόχου της ΕΕ για 20 εκατομμύρια ειδικούς έως το 2030 και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ελλείψεις δεξιοτήτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις.
 • Κατά τη διάρκεια του 2020, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις της ΕΕ (55 %) ανέφεραν δυσκολίες στην πλήρωση των κενών θέσεων εργασίας σε ειδικούς στον τομέα των ΤΠΕ. Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ.
 • Καθώς τα ψηφιακά εργαλεία καθίστανται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής και της συμμετοχής στην κοινωνία, τα άτομα που δεν διαθέτουν κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο. Σήμερα, μόνο το 54 % των Ευρωπαίων ηλικίας 16-74 ετών διαθέτουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Ο στόχος της ψηφιακής δεκαετίας είναι τουλάχιστον 80 % έως το 2030. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί βασικές ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών στα 27 κράτη μέλη της, όπως η ανάγνωση διαδικτυακών ειδησεογραφικών ιστοτόπων, η αποστολή άμεσων μηνυμάτων, η χρήση λογισμικού επεξεργασίας κειμένου και η διαχείριση της πρόσβασης σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
 • Η Διοίκηση της εταιρείας με την επωνυμία “QUALITY & RELIABILITY AE” ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 17/08/2022 εξελέγη νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ο κύριος Δημήτριος Γεωργόπουλος του Μιχαήλ σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος ανεξαρτήτου μη εκτελεστικού μέλους και Προέδρου του Δ.Σ. κ. Νικόλαου Χαριτάκη.
 • Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) ζήτησε από την Ρωσική Ένωση εκδοτών -βιβλιοπωλών να αποσυρθούν όλα τα βιβλία με «προπαγανδιστικό» περιεχόμενο για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο την ρυθμιστική αρχή.
 • Δύο γυναίκες υπάλληλοι της SAP δήλωσαν ότι το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας απέτυχε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις αναφορές ότι βιάστηκαν σε εκδηλώσεις της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
 • Ο Γιάνης (με ένα “ν”) Βαρουφάκης είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές στο IFA+ Summit, θέμα του οποίου, φέτος, είναι οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης. Τίτλος της ομιλίας του είναι «A Call to Action on Globalization 4.0». I have the right to remain silent…
hpe_vmware_600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • «Η ιδέα να ελέγχεται το Διαδίκτυο από πέντε εταιρείες είναι πολύ κακή. Δε νομίζω ότι κανένας από εμάς περίμενε αυτό το επίπεδο συγκέντρωσης.»
  Chris Dixon, Director, Andreessen
 • «Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα, τα ακριτικά νησιά να καλύπτονται από τηλεπικοινωνιακό σήμα των εταιρειών της Ελλάδας και όχι να σε καλωσορίζουν στην Τουρκία, ενώ είσαι στην Ελλάδα… Δημιουργείται πολύ περίεργη εικόνα στους επισκέπτες Έλληνες και ξένους. Θα έπρεπε να είναι σημαντικό θέμα η κάλυψη με τηλεπικοινωνιακό σήμα από την Ελλάδα ολόκληρης της χώρας και ειδικά των ακριτικών νησιών.»
  Δρ. Χριστοφής Κορωναίος, Δήμαρχος Νισύρου (συνέντευξη στην Μαρίνα Πρωτονοταρίου στο mononews.gr)
synedria-monofyllo-28-7-22 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
H Blackberry αποτέλεσε μια από τις πιο εμβληματικές εταιρείες στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας, αφήνοντας τη σφραγίδα της στην εξελικτική πορεία των smartphones.
Ως γνωστόν βέβαια οι εποχές που η Blackberry μεσουρανούσε στο προσκήνιο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς η γνωστή εταιρεία ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να υφίσταται και να λειτουργεί, ωστόσο το Hollywood από ότι φαίνεται βρήκε… λαβράκι, καθώς σύμφωνα με το Variety έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία για την δημιουργία μιας ταινίας, η οποία θα εστιάζει στην άνοδο και στην πτώση της ιστορικής Blackberry.
Σύμφωνα με το έγκριτο report του Variety, οι Jay Baruchel (This is the End) και Glenn Howerton (It’s Always Sunny in Philadelphia) πρόκειται να υποδυθούν τους εμπνευστές της Blackberry, Mike Lazaridis και Jim Balsillie, ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη θα κάθεται ο Matt Johnson (o οποίος έχει βάλει την υπογραφή του στο Operation Avalanche).
Το σενάριο θα βασίζεται στο βιβλίο: «Losing the Signal: The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of Blackberry» που εκδόθηκε το 2015 και το οποίο υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Jacquie McNish and Sean Silcoff.
Αναμφίβολα, η ιστορία της Blackberry παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους φανατικούς λάτρεις της τεχνολογίας και σίγουρα στην ταινία θα περιλαμβάνεται μπόλικο παρασκήνιο για το πώς μια από τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες εταιρείες όλων των εποχών πέρασε από την άνθηση και την ακμή, της στην πλήρη αφάνεια και στο οριστικό τέλος της ζωής της.
cl8-sept-2019-600x80
Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα foldables ενδέχεται να αντικαταστήσουν την κλασική μορφή των smartphones, όπως την έχουμε συνηθίσει τα δέκα τελευταία χρόνια.
Αν και τα τελευταία χρόνια δείχνουν να έχουν γίνει πραγματικά άλματα στην συγκεκριμένη κατηγορία, ωστόσο απέχουμε αρκετά από την ημέρα που όλοι θα κυκλοφορούν με ένα foldable στην τσέπη.
Παρόλα αυτά, οι προβλέψεις εξακολουθούν και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς όσο περνάει ο καιρός η αγορά των foldables μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο «εγκέφαλος» και πρόεδρος της Samsung, TM Roh, μέσα στο 2021 οι συνολικές αποστολές των αναδιπλούμενων ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια (η IDC κάνει λόγο σε report της ότι τελικά ήταν στα 7.1 εκατ.).
Αυτή πρόκειται για μια ένδειξη ότι η αγορά των foldables όχι μόνο έχει ωριμάσει, αλλά παράλληλα έχει ξεκινήσει να εδραιώνεται στις συνειδήσεις του καταναλωτικού κοινού.
Η προαναφερθείσα αύξηση αγγίζει το 300% σε σχέση με το 2020! Εάν βέβαια αναρωτιέστε για το πιο είναι το πιο πετυχημένο foldable εμπορικά για τη Samsung, αυτό φυσικά δεν είναι άλλο από το Z Flip3, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή το πιο δημοφιλές αναδιπλούμενο της κορεατικής εταιρείας, καταλαμβάνοντας το 70% των συνολικών πωλήσεων, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι ανάλογη θα είναι και η πορεία και των διαδόχων τους.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η Samsung, το δικό της foldable line-up δείχνει να πείθει τους users, έτσι ώστε να μην πέσουν στην αγκαλιά άλλων brands. Φυσικά, η Samsung δεν «παίζει» μόνη της στην εν λόγω αγορά, καθώς τόσο η Lenovo, όσο και η Xiaomi και η Huawei ποντάρουν πολλά στην συγκεκριμένη «ειδική» κατηγορία συσκευών.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η HMD Global επιβεβαίωσε πρόσφατα πως διακόπτεται η μακροχρόνια συνεργασία τους που αποτέλεσε ξεχωριστό κομμάτι στην ιστορία των τηλεφώνων των Φιλανδών.
Η δήλωση ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών έληξε το 2021. Αυτό σημαίνει ότι το Nokia XR20 ήταν το τελευταίο από την HMD Global με φακούς της Zeiss.
Η HMD Global δεν έδωσε κανέναν λόγο για τον οποίο έληξε η συνεργασία της με τη Zeiss, αλλά ενδέχεται η Nokia να επιδιώκει να μειώσει το κόστος παραγωγής των συσκευών της, για αυτό προχώρησε στον τερματισμό της εν λόγω συνεργασίας.
H συμμαχία ανάμεσα στην Nokia και στην Zeiss είναι αρκετά παλιά και χρονολογείται ακόμη και πριν από την εποχή των Windows Phones.
Όταν η Nokia κατασκεύαζε πραγματικά high-end smartphones, συνεργάστηκε με τη Zeiss για να βελτιώσει τα οπτικά της μέρη.
Αργότερα, η Nokia πούλησε την επιχείρηση smartphone της στη Microsoft και στη συνέχεια έδωσε άδεια για την επωνυμία της στην HMD Global για την κατασκευή τηλεφώνων με την επωνυμία Nokia.
Με τη σειρά της, η HMD Global συνεργάστηκε με τη Zeiss το 2017 για να βελτιώσει τις κάμερες.
Εκείνη την εποχή, η συμφωνία υποτίθεται ότι δεν περιλάμβανε μόνο οπτικά μέρη, αλλά προέβλεπε για τη Zeiss να συνεργαστεί πάνω στην ανάπτυξη νέων αισθητήρων και αλγορίθμων απεικόνισης με την HMD Global.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιο εντυπωσιακό camera hardware σε επώνυμα τηλέφωνα όπως το Nokia 9 PureView και το Nokia 8.3.
Στα τέλη του 2020, η Zeiss ανακοίνωσε μια άλλη συνεργασία, αυτή τη φορά με τη Vivo, για να ενσωματωθούν τα οπτικά της στοιχεία μέσα σε smartphones της δεύτερης.
Τότε, η Zeiss είπε, “Η συνεργασία με τη Nokia συνεχίζεται και δεν είναι αποκλειστική”. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συνεργασία κράτησε μόνο ένα χρόνο.
facebook twitter youtube instagram linkedin