weekly D 21-1-22 sent

To όνομα αυτής, Nova!

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση συγχώνευσης της Wind, και το όνομα που επικράτησε -όπως ήταν αναμενόμενο- είναι αυτό της Nova. Έτσι, κάπου στο τέλος του χρόνου το λογότυπο της Wind θα περάσει στην ιστορία, ενώ αυτό της Nova θα γράψει ιστορία.
Η νέα εταιρική οντότητα της Nova, θα αποτελέσει τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, καθώς και ηγετική δύναμη στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
H διοίκηση της, διακηρύσσει την πρόθεση των μετόχων, να υλοποιήσει επενδύσεις, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Δύο είναι οι κύριες κατευθύνσεις: η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (Fiber to the Home), και η πανελλαδική κάλυψη του δικτύου 5G.
Φυσικά, το μεγάλο asset της εταιρείας είναι το τηλεοπτικό περιεχόμενο, κάτω από την πλατφόρμα της ΕΟΝ, η οποία κατέχει ηγετική θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ έχει ισχυρή θέση στην απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων αθλητικών γεγονότων και ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων.
Τα νούμερα που θα αποτελέσουν τη βάση εκκίνησης του νέου εταιρικού σχήματος είναι:
Στην τηλεόραση, η Nova διαθέτει περίπου 300.000 πελάτες λιανικής συνδρομητικής τηλεόρασης σε Ελλάδα και Κύπρο.
H Wind θα συνεισφέρει στο σχήμα το 24% των γραμμών κινητής πανελλαδικά και το 12% των συνδέσεων σταθερής.
Αυτή θα είναι η προίκα της Nova, και η αρχή για ένα δυναμικό ξεκίνημα, όχι πλέον από την τρίτη, αλλά από τη δεύτερη θέση.
cosmote_insurance_600x80_2
eett-flag

Καθολική υπηρεσία και με Ιnternet

Ανακοινώθηκε από την ΕΕΤΤ η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των παρόχων τηλεπικοινωνιών, σχετικά με τη διάθεση της καθολικής υπηρεσίας.
Θυμίζουμε ότι πλέον ο πάροχος που θα αναλάβει την καθολική υπηρεσία είναι υποχρεωμένος να παρέχει, εκτός από υπηρεσίες φωνής, και ευρυζωνική πρόσβασης στο διαδίκτυο με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και ανόδου (upload) 1 Mbps και με πραγματική ταχύτητα καθόδου (download) όχι μικρότερη από 4 Mbps και τουλάχιστον 30 GigaBytes διαθέσιμα το μήνα, σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν προσφέρεται με σταθερή πάγια χρέωση (flat rate), ανεξαρτήτως κατανάλωσης δεδομένων.
Σήμερα, την υπηρεσία παρέχει η Nova, η οποία είχε διαδεχθεί το 2016 τον ΟΤΕ, όταν ο οργανισμός είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, βλέποντας ότι τα χρέη των άλλων παρόχων προς αυτόν παρέμεναν ανεξόφλητα.
Ενδιαφέρον θα έχει η εξέλιξη στις περιπτώσεις που καμία επιχείρηση δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παροχή της Καθολικής Υπηρεσίας, ή που από τις επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, καμία δεν πληροί τις προϋποθέσεις ή τέλος που η διαγωνιστική διαδικασία αποβεί άγονη.
Τότε, ως πάροχος καθολικής υπηρεσίας ορίζεται αυτομάτως η επιχείρηση με Σημαντική Ισχύ στην αγορά χονδρικής παροχής τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση, δηλαδή υπό τις τρέχουσες συνθήκες ο ΟΤΕ.
Ουσιαστικά λοιπόν η απόφαση της διοίκησης της Nova, θα κρίνει τον μελλοντικό ανάδοχο.
grid_600x80
smartec

Smartec: σταθερές αξίες

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ζήσει τις κατακλυσμικές αλλαγές που έχει περάσει ο τηλεπικοινωνιακός χώρος, ενώ αρκετοί έχετε παρακολουθήσει τις περισσότερες μέσα από αυτή τη στήλη, που σας συντροφεύει ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια.
Κάπου-κάπου συνηθίζουμε να στρέφουμε το βλέμμα μας σε σταθερά σημεία που κατάφεραν όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά και να συνεχίσουν σε αναπτυξιακή τροχιά τις δραστηριότητές τους.
Σημαντικές αλλαγές είχαμε και στον χώρο των τερματικών κινητής, με αρκετά ονόματα να εμφανίζονται στην αγορά.
Πρόσφατα, για παράδειγμα, είδαμε τη Vivo και την Oppo να αποτελούν νέες αφίξεις, και όπως φαίνεται πήραν σοβαρά τον ρόλο που παίζει η εξυπηρέτηση μετά την πώληση, για το πολυπόθητο brand customer loyalty.
Άλλωστε, μπορεί τα ονόματα Vivo και Oppo για κάποιους να φαίνονται άγνωστα, αλλά αξίζει να τους ενημερώσουμε ότι, η Vivo κατέχει την 3η θέση στην αγορά τερματικών 5G, ενώ η Oppo είναι ο 4ος μεγαλύτερος κατασκευαστής παγκοσμίως.
Για τον λόγο αυτό, επέλεξαν να εμπιστευτούν τη Smartec, η οποία κρατάει για 23 συνεχόμενα χρόνια τα ηνία στο χώρο του after sales support, δίνοντας καθημερινά εξετάσεις στην εξυπηρέτηση πελατών.
Με τη σειρά της, η Smartec επιτυγχάνει και έναν δικό της στόχο. Με μεγαλύτερο πελάτη της τη Samsung, και τις νεοεισερχόμενες Vivo και Oppo, αλλά και τη Nokia, υλοποιεί το όραμά της να υποστηρίζει σε τεχνικό επίπεδο, ποσοστό άνω του 50% των κινητών τηλεφώνων που θα διατίθενται στην ελληνική αγορά.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Ιστορίες Θέρους, Θάρρους και Επιδοτήσεων!

Η αγορά ζει με το ένα πόδι στον αστερισμό της επιδότησης -τα καταστήματα με ηλεκτρικές συσκευές είναι γεμάτα- ενώ βοηθούν και οι εκπτώσεις και με το άλλο στις διακοπές, για να μη χάσουμε και “τα μπάνια του λαού”.
Παράλληλα, στη Nova/Wind είχαμε “γαμοβάφτιση”. Ο μεν γάμος αφορά τη διάψευση “εν τοις πράγμασι” των φημών για κόντρες σε επίπεδο Ομίλου σε σχέση με τον BC Partners, αφού ο Νίκος Σταθόπουλος είναι ο νέος Πρόεδρος. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις στατιστικές των 38.3% των γάμων στην Ελλάδα οδηγούνται σε διαζύγια… Ως προς τη βάφτιση επισημοποιήθηκε το όνομα που όλοι γνώριζαν “Nova” που από μία μεριά είναι σημαδιακό γιατί συμβολίζει και το νέο ξεκίνημα της εταιρείας. Επιπλέον είναι και οικονομικό, γιατί θα πάψουν να πληρώνουν το fee των 3.000.000 ευρώ / έτος στους Ιταλούς!
Εδώ ο Dr.Mobilius θα παρατηρήσει ότι πριν από 1,5 χρόνο είχαμε Wind και Forthnet… Πλέον, θα υπάρχει μόνο Nova, προς τέρψιν όσων θα αναλάβουν να αλλάξουν ταμπέλες και ταυτότητα στα νέα καταστήματα.
Σε κάθε περίπτωση δημιουργούνται στην αγορά οι επιχειρηματικές ισορροπίες των επομένων ετών. Stay tuned!

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Η Vodafone ξεχώρισε διπλά στα φετινά «Bravo! Sustainability Dialogues & Awards 2022» που διεξήχθησαν στο Πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης Bravo Sustainability Week 2022, κατακτώντας δύο βραβεία στις κατηγορίες «Προώθηση Καινοτομίας» και «Βελτίωση Ποιότητας Ζωής».
 • Η πρώτη δράση που ξεχώρισε στην κατηγορία «Προώθηση Καινοτομίας» είναι η πρωτοβουλία «Έξυπνες πόλεις και επιχειρήσεις: Καινοτόμες λύσεις IoT». Η δεύτερη δράση που ξεχώρισε στην κατηγορία «Βελτίωση Ποιότητας Ζωής» είχε τίτλο «Μοντέλο δίδυμης μετάβασης: Ο ρόλος της Vodafone στην πρωτοβουλία Χάλκη GR-eco Island».
 • Εντατικά εργάζονται 35 συνεργεία του Ομίλου ΟΤΕ, για την όσο το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση των ζημιών που προξένησε η πυρκαγιά της Πεντέλης στο δίκτυο σταθερής του Ομίλου, που επηρέασε περίπου 2.500 συνδρομητές.
 • Οι ζημιές είναι εκτεταμένες, καθώς έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά περισσότεροι από 550 στύλοι τηλεφωνίας και 18 χιλιόμετρα καλωδίων. Ωστόσο, ήδη ένα σημαντικό ποσοστό των στύλων έχει αλλαχθεί.
 • Η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές δικτύου, παρά την έκτασή τους, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, δηλαδή εντός 7 ημερών από τη στιγμή που έγινε δυνατόν να προσεγγίσουν τα συνεργεία τις πληγείσες περιοχές. Το δίκτυο κινητής είναι σε πλήρη λειτουργία, ενώ από την πρώτη στιγμή προσφέρθηκαν στους πληγέντες συνδρομητές (συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου, καρτοκινητής) 1.500 λεπτά ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα και δωρεάν 15GB για χρήση Internet για 15 ημέρες.
 • Καιρός για Action: Σε εταιρεία συμφερόντων των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη και του στενού συνεργάτη τους Αλέξανδρου Εξάρχου περνά ο τηλεοπτικός σταθμός Action 24.
 • Όπως ανακοίνωσε η πλευρά των εφοπλιστών το απόγευμα της Πέμπτης, υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης του 100% των μετοχών της εταιρείας που κατείχε το κανάλι σε εταιρεία συμφερόντων τους. Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε αλλά κάτι ακούστηκε περί τα 5 εκατ. ευρώ- ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπολογίζεται να γίνει σε 60 ημέρες. Διευθυντής θα παραμείνει για την ώρα ο Διονύσης Παναγιωτάκης, ενώ από την πλευρά των εφοπλιστών ιδιαίτερο ρόλο θα έχει και ο δημοσιογράφος Γιάννης Σαραντάκος.
 • Η αίσθηση είναι ότι η γραμμή του καναλιού δεν θα διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα, αν και θα ενισχυθεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας. Πάντως, ο συνδυασμός κατασκευαστικής και media είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο, ως προς την παρεμβατικότητά του, ενώ στα πλάνα είναι, εν καιρώ, η μετατροπή σε πανελλαδικής εμβέλειας, γεγονός που απαιτεί βεβαίως 30-40 εκατ. ευρώ και διαχείριση άλλου επιπέδου.
 • Αφού έχασε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πελάτες το πρώτο εξάμηνο του 2022, η Netflix έστειλε ένα μήνυμα στους επενδυτές: Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Ο ηγέτης της συνδρομητικής τηλεόρασης έχασε 970.000 συνδρομητές το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του. Ο αριθμός ήταν λιγότερο από το μισό από αυτόν που φοβόταν η Wall Street, εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νέα σεζόν της «Stranger Things», της πιο δημοφιλούς αγγλόφωνης σειράς της υπηρεσίας. “Μιλάμε για απώλεια 1 εκατομμυρίου αντί για 2 εκατομμύρια”, δήλωσε ο Πρόεδρος Reed Hastings σε κλήση με τους αναλυτές. Σωστά, ένας καλός manager δεν βγάζει απαραίτητα κέρδη. Περιορίζει και τις ζημίες όταν αυτές υπάρχουν...
 • Μιας και μιλάμε για ζημιές, μεγάλη ζημιά έπαθαν οι Έλληνες παραγωγοί και συντελεστές ταινιών και σήριαλ που την είχαν στήσει στο Ηρώδειο για να δουν το Ted Sarandos με την ελπίδα κάποιας συνεργασίας και εκείνος τους άφησε …”ασαράντιστους” κάνοντας -αν και Ελληνοαμερικανός- τον Κινέζο!
 • Οι ενδιαφερόμενοι για τις κινηματογραφικές αίθουσες Village Cinemas –που ανήκαν στην ΔΕΜΚΟ ΑΕ του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά– ήταν αρχικά τέσσερις, αλλά προσφορές κατέθεσαν δύο, το fund του Νίκου Καραμούζη και ο ΑΝΤ1, που ήταν και ο τελικός νικητής αφού «κέρδισε» τις 7 αίθουσες, που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο. Το ερώτημα είναι πως θα αξιοποιήσει ο Θοδωρής Κυριακού τις αίθουσες σε σχέση με όλες τις άλλες συνδρομητικές και μη δραστηριότητες. Ίδωμεν!
 • Μείωση εννέα ποσοστιαίων μονάδων, σε ετήσια βάση και όσον αφορά στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, παρουσίασαν οι παγκόσμιες αποστολές (shipments) smartphones σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Canalys, με την ίδια να αναφέρει πως η ζήτηση άρχισε να μειώνεται λόγω των αντίξοων οικονομικών «ανέμων» και της αβεβαιότητας.
 • Η Samsung κατέλαβε την πρώτη θέση του σχετικού πίνακα, με μερίδιο αγοράς 21%, καθώς ενίσχυσε τη διάθεση συσκευών της low-end σειράς A, ενώ η Apple έφτασε δεύτερη, με μερίδιο αγοράς 17%, καθώς το iPhone 13 συνέχισε να παρουσιάζει υψηλή ζήτηση. Η Xiaomi, η Oppo και η Vivo συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κινεζική αγορά, σημειώνοντας διψήφια πτώση και λαμβάνοντας μερίδια αγοράς 14%, 10% και 9% αντίστοιχα.
 • Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή μας. Είναι σαν το νερό. Ανοίγουμε τη βρύση και «τρέχει». Το ίδιο ισχύει και για την κινητή τηλεφωνία. Οι κάτοικοι της Σίφνου το κατάλαβαν the hard way, αφού έμειναν μία ολόκληρη ημέρα χωρίς κινητή. Τα WiFi δούλευαν στο κόκκινο και δεν προλάβαιναν και μέχρι και τα πλοία της γραμμής, που βασίζουν το σκανάρισμα των εισιτηρίων στο δίκτυο κινητής, πέρασαν σε παραδοσιακές μεθόδους. Από τη μία είναι στενάχωρο το να μένει ένα νησί χωρίς σήμα, από την άλλη όμως δείχνει πόσο μας ωφελεί η τεχνολογία με διάφανο τρόπο -αλλά και το πόσο εξαρτημένοι είμαστε ενίοτε από αυτήν.
 • Τελικά μερικά πράγματα αν δεν στερηθείς δεν καταλαβαίνεις τι σου πρόσφεραν. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η τεχνολογία σώζει ζωές όπως αποδείχθηκε από τη λειτουργία του 112 και τις πρόσφατες ενέργειες εκκένωσης των σπιτιών στην Πεντέλη ή από το ζευγάρι που αποκλείστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ερημική παραλία της Κρήτης. One call makes it all!
 • Ποια χώρα απαγορεύει την πώληση iPhone με συνδεσιμότητα 5G; Απάντηση: Η Κολομβία! Ο λόγος; Η Apple έχει προβλήματα στην Κολομβία, καθώς η χώρα απαγόρευσε την πώληση των iPhone με 5G. Η Apple και η Ericsson βρίσκονται σε μια διαμάχη για διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την τεχνολογία 5G. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, δικαστής στην Μπογκοτά τάχθηκε υπέρ της Ericsson και επέβαλε αυστηρή απαγόρευση στο iPhone.
 • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρωτοβουλία των Public για δημιουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας, με αφορμή το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ. Συγκεκριμένα, τα Public υποστήριξαν φέτος μια σημαντική πρωτοβουλία δημιουργίας ψηφιακών βιβλιοθηκών σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας, ενισχύοντας τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει σε όλους η τεχνολογία. Έξι βιβλιοθήκες από διαφορετικές περιοχές έλαβαν πολύτιμο εξοπλισμό από τα Public, προσφέροντας στους επισκέπτες τους νέες δυνατότητες πρόσβασης σε πολύτιμη γνώση και πληροφόρηση.
 • H Nova – Wind Ελλάς, μέλη της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσαν τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της κάθε εταιρείας.
 • Το νεοσυσταθέν Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει τα καθήκοντα του και ως Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρικής οντότητας, με το όνομα «Nova», που θα προκύψει με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
 • Αναλυτικά, η σύνθεση του Δ.Σ. ορίζεται ως εξής: Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος Ευρώπης της BC Partners– Πρόεδρος Δ.Σ., Željko Batistić, Vice President Technology, United Group – Μέλος Δ.Σ., Vlada Ratajac – Vice President Corporate Development, United Group – Μέλος Δ.Σ., Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Nova-Wind – Μέλος Δ.Σ.
 • Η Nova και η Wind Ελλάς, μέλη της United Group, αποφάσισαν να δώσουν το όνομα Nova στην νέα εταιρική οντότητα που θα προκύψει με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών. Το «τεχνικά και λειτουργικά απαιτητικό έργο της συγχώνευσης» αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η νέα εταιρική οντότητα, υπό το όνομα Nova, «θα αποτελέσει τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η νέα εποχή για τη Νova θα κορυφωθεί μέσα από ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Λεπτομέρεια: Η Nova θα δώσει το όνομα και η Wind το ΑΦΜ στη νέα εταιρεία η οποία θα δημιουργηθεί τελικά με απορρόφηση της Nova από τη Wind! Δαρβινισμός;
 • Μιλώντας για συγχωνεύσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας τη ΔΕΗ να επεκτείνεται δυναμικά στο κομμάτι των οπτικών ινών με προοπτική να ανταγωνιστεί στα ίσια τον ΟΤΕ έχει πέσει η ιδέα του “έσσονται οι οπτικές ίνες εις δίκτυο ένα” στην λογική ότι η χώρα είναι μικρή για να χωρέσει δύο μεγάλους παρόχους χονδρικής οπτικών ινών. Δεν λέμε ότι απαραίτητα θα γίνει, αλλά ο Υπουργός που έριξε την ιδέα είναι από αυτούς που κρατάνε το λόγο τους. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο της Ιταλίας…
 • Ένας άλλος “πόλεμος” που θα μας απασχολήσει έντονα από το φθινόπωρο φαίνεται ότι θα είναι αυτός των τηλεπικοινωνιακών παρόχων με τους ΟΤΤ. Το καζάνι βράζει και η προαιώνια διαμάχη αναμένεται να πάρει σύντομα σάρκα και οστά, πασπαλισμένη με μπόλικο lobbying.
 • Ξεπέρασε το 70% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, του μεγαλύτερου 5G δικτύου της χώρας. Μέχρι το τέλος του 2022, η πληθυσμιακή κάλυψη θα φτάσει το 80% στην ελληνική επικράτεια, ενώ νέος φιλόδοξος στόχος για το τέλος του 2023 είναι το 90%. Επιπλέον, στα τέλη της επόμενης χρονιάς, θα ξεκινήσει κι η λειτουργία του 5G Stand Alone (SA), του επόμενου σταδίου ανάπτυξης του δικτύου 5ης γενιάς.
 • Το 5G Stand Alone (SA) θα είναι αυτόνομο δίκτυο με νέα αρχιτεκτονική, ενώ το δίκτυο κορμού θα είναι εξ’ ολοκλήρου βασισμένο στο cloud. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά, το 5G SA θα προσφέρει ακόμη περισσότερες δυνατότητες, όπως η δυνατότητα «τεμαχισμού» των δικτυακών πόρων της υποδομής 5G (dynamic network slicing). Το 5G SA είναι πολύ σημαντικό για τις κάθετες αγορές, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία πολλών, παραμετροποιημένων και ανεξάρτητων μεταξύ τους δικτύων, που βρίσκονται σε κοινή υποδομή.
 • Ένα σημαντικό βήμα στο ταξίδι του ψηφιακού της μετασχηματισμού πραγματοποίησε η ΔΕΗ, ολοκληρώνοντας το έργο αυτοματοποίησης μεταφοράς δεδομένων, από τα πηγαία συστήματα της εταιρείας στο Cloud, με αξιοποίηση τεχνολογιών της Microsoft και την υποστήριξη της WITSIDE. Το έργο περιλαμβάνει τη μεταφορά και ενοποίηση των δεδομένων, χωρίς τη χρήση κώδικα, από τα πηγαία συστήματα της εταιρίας (SAP ISU – ERP, EBIL, κ.α.) στο Microsoft Azure Data Lake και εν συνεχεία στο Databricks Delta Lake της επιχείρησης. Το έργο πραγματοποιήθηκε από τη WITSIDE, συνεργάτη της Microsoft και αντιπρόσωπο της Qlik στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και τα Δυτικά Βαλκάνια, με την αμέριστη υποστήριξη της ΔΕΗ και της Microsoft.
 • Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνιακές δράσεις της ΔΕΗ ο Νίκος Πανόπουλος, πρώην Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της Wind, ανέλαβε καθήκοντα ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΔΕΗ Τηλεπικοινωνίες που ήδη ιδρύθηκε. Πρόκειται για την θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ που θα τρέξει το σχέδιο ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών στις τηλεπικοινωνίες. Ο Νίκος Πανόπουλος έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων και θα ηγηθεί της ανάπτυξης του νέου τηλεπικοινωνιακού δικτύου της ΔΕΗ ύψους 800 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.
 • Και στην ΕΕΤΤ πάντως δεν κάθονται αυτή την περίοδο. Έβγαλαν νέο κώδικα δεοντολογίας, ενώ υπήρξε και πρόσκληση ενδιαφέροντος για την καθολική υπηρεσία. Για όσους δεν το θυμούνται, τον προηγούμενο διαγωνισμό τον είχε πάρει η Forthnet! Τότε ήταν μεγάλη έκπληξη με τη Forthnet να παίζει το δορυφορικό χαρτί της. Τώρα, όμως, ο διαγωνισμός έχει και κομμάτι ευρυζωνικότητας οπότε μπορεί τα πράγματα να είναι λίγο διαφορετικά. Εκτός και αν εδώ παιχτεί το χαρτί του 5G…
 • Οι φάκελοι υποβολής ενδιαφέροντος θα γίνονται δεκτοί από την ΕΕΤΤ κατά το χρονικό διάστημα από 7 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου. Η χρέωση στον τελικό χρήστη δεν δύναται να υπερβαίνει τα 27 ευρώ το μήνα. Ο πάροχος ΚΥ δίνει δωρεάν απεριόριστες κλήσεις σε αστικά και υπεραστικά ή χρόνο ομιλίας 1500 λεπτών το μήνα προς σταθερά ή σταθερά και κινητά δίκτυα, καθώς και πρόσβαση στο διαδίκτυο, με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) 10 Mbps και ανόδου (upload) 1 Mbps με πραγματική ταχύτητα καθόδου (download) όχι μικρότερη από 4 Mbps και τουλάχιστον 30 GBytes διαθέσιμα κάθε μήνα, σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν παρέχεται μέσω σταθερού δικτύου.
 • Όσον αφορά τη διαβούλευση για τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στους καταναλωτές, με τον οποίο τροποποιεί τον πρώτο Κώδικα που είχε εκδοθεί το 2008 υπάρχουν τα εξής δεδομένα: Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας ενσωματώνει τις σχετικές διατάξεις του νέου κανονιστικού πλαισίου, λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις και διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές και ιδιαίτερα τα ευάλωτα άτομα λαμβάνουν υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης από τους παρόχους.
 • Συγκεκριμένα, οι νέες υποχρεώσεις των παρόχων προς τους καταναλωτές, που προβλέπονται στον Κώδικα, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: Διαφήμιση υπηρεσιών, Προώθηση πωλήσεων, Προσυμβατική ενημέρωση, Συμβάσεις, Ανοικτό Διαδίκτυο, Εκπαίδευση προσωπικού, Εξυπηρέτηση καταναλωτών, Καταγγελίες καταναλωτών.
 • Στην Αθήνα έρχεται αύριο ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση θα “σφραγίσει” και το deal για το «East to Med data Corridor», το νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα την “ανατολική πύλη” της ΕΕ για τη μεταφορά δεδομένων. Δε λένε ότι τα δεδομένα είναι το πετρέλαιο το μέλλοντος;
 • Η Inalan ετοιμάζεται, με προμηθευτή τη ΖΤΕ, να αναβαθμίσει το δίκτυο της ώστε να προσφέρει ταχύτητες 10 Gbps! Η εταιρεία πρωτοπορεί αλλά, φυσικά, η πρόκληση είναι ότι πρέπει να αναπτύξει πιο γρήγορα το δίκτυο της. Και το μοντέλο του σκάβω ελάχιστους πόντους από το έδαφος μπορεί να δημιουργήσει κάποια θεματάκια. Κανονιστικής φύσεως. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η Inalan ανακοίνωσε την χρηματοδότησή της από το καναδέζικο επενδυτικό κεφάλαιο Fiera Infrastructure. Η πρώτη αύξηση κεφαλαίου, που σχετίζεται με την Fiera, ήταν ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.
 • Νέα διάκριση για τον Hellas Sat, αλλά κυρίως για τον CEO της. Έτσι όπως το πάει ο Χριστόδουλος και η ομάδα του στο τέλος δεν θα έχουν χώρο στο γραφείο για να βάλουν τα βραβεία και τις διακρίσεις. Πρόκειται μάλλον για οργανισμούς που κάνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα λένε… Ας το λάβουν αυτό υπόψη στην Κύπρο ιδίως εν’ όψει προεδρικών εκλογών. Εκτός, αν αρκούνται στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα πολιτικά…
 • Ποια ήταν η πρόσφατη διάκριση; Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Space and Satellite Professionals International. Ο SSPI είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος επαγγελματικός οργανισμός επιστημόνων διαστήματος και δορυφορικής τεχνολογίας. Έχει πάνω από 2700 μέλη, τα οποία προέρχονται από όλες τις χώρες και δραστηριοποιούνται τόσο σε διαστημικούς και δορυφορικούς οργανισμούς, όσο και σε εταιρείες κατασκευής δορυφόρων και διαστημικών σκαφών. Άξιος, άξιος!
 • “Όπα” από την Oppo που ειναι πλέον χορηγός του Champions League. Γεγονός που δείχνει ότι ήρθε για να μείνει και έχει βάλει υψηλούς στόχους για την Ευρώπη, για τους οποίους είναι διατεθειμένη να επενδύσει. Περισσότερα από Σεπτέμβριο στην IFA όπου η αίσθηση είναι ότι θα παιχτεί μεγάλη «μπάλα»!
 • Στη γερμανική εταιρεία Art-Invest Real Estate Group πωλήθηκαν αντί 200 εκατ. ευρώ τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Telekom στη Βόννη που έχουν έκταση 81.000 τ.μ. Πωλητές ήταν η Νοτιο-κορεάτικη εταιρεία Kiwoom και η Γερμανική εταιρεία ΚGAL.
 • Συγχωνεύσεις συμβαίνουν και στην… Εσπερία. Δεσμευτική συμφωνία υπέγραψαν η Orange και η MasMovil με στόχο να συνδυάσουν τις δραστηριότητές τους στην Ισπανία. Με τη νέα συμφωνία, η συγχωνευμένη εταιρεία αποτιμάται σε σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια.
 • Τώρα θα μου πείτε γιατί μας απασχολεί: Well, η συγχώνευση δημιουργεί νέες προκλήσεις για την κορυφαία τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Ισπανίας, Telefonica, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ανοίγει πιθανώς το δρόμο σε παρόμοιες συμμαχίες σε αγορές όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Η έγκριση της Κομισιόν θα δείξει επίσης εάν είναι διατεθειμένη να ευνοήσει μια δομή αγοράς με λιγότερα δίκτυα και πιθανόν υψηλότερες επενδύσεις σε υποδομές - όπως απαιτεί ο κλάδος– ή εάν θα επιμείνει σε μια “πελατοκεντρική” προσέγγιση με πολλά δίκτυα, έντονο ανταγωνισμό, χαμηλές τιμές και αργή ανάπτυξη.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Τις βάσεις για τις αναδυόμενες τεχνολογίες του μέλλοντος, βάζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη Ρύθμιση των αναδυόμενων τεχνολογιών, που ξεκίνησε να συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για τον τρόπο χρήσης των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών όπως το ΑΙ, το ΙΟΤ, το blockchain, τις μη επανδρωμένες αερομεταφορές (drones) και την κυβερνοασφάλεια, και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του αύριο ενώ την ίδια στιγμή επιλύει και εκκρεμότητες του χθες, όπως είπε κατά την εισαγωγική του ομιλία ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.
 • Σε ό,τι αφορά την προστασία δεδομένων θα προστεθούν και νέα εργαλεία, στη βάση του Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να γίνει όργανο επιβολής ισχύος, η δύναμή της να είναι δύναμη μετασχηματισμού της κοινωνίας και πρέπει να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας και όχι συγκεκριμένες προτεραιότητες.
 • Η κυβερνοασφάλεια είναι ακόμη ένας στόχος του νομοσχεδίου και συστήνεται ηλεκτρονικό μητρώο υπευθύνων προστασίας δεδομένων των Δημοσίων Φορέων, συστήνεται Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών, για τις απειλές δηλαδή που ενώ εκκινούν από το ψηφιακό πεδίο δεν μένουν σε αυτό αλλά μπορεί να φτάσουν στις φυσικές υποδομές. Ο ορισμός Υπευθύνων Ασφαλείας Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών κρίνεται απαραίτητο για να υπάρχει πάντα σχέδιο αντιμετώπισης και ένας υπεύθυνος σε περίπτωση κρίσης.
 • Για τα drones, ή συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ορίζεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, σε νησιά ή ορεινές περιοχές σε συμβατότητα με την κείμενη νομοθεσία και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων ορίζονται θέματα κυβερνοασφάλειας μέτρα ασφαλείας των συσκευών και μητρώα ώστε το κάθε σύστημα, κάθε ψηφιακή υποδομή να είναι προφυλαγμένη από απειλές.
 • Για το blockchain, θεσμοθετείται η λειτουργία των έξυπνων συμβολαίων που στηρίζονται σε αυτή την τεχνολογία, που αποτελούν έγγραφα που μπορούν να αξιοποιούνται ως αποδεικτικά μέσα, επιταχύνοντας έτσι την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
 • Συμβαίνουν και στη Μεγαλόνησο! Όταν έχεις μία σωστά διαμορφωμένη πρόταση έχεις και το σωστό αποτέλεσμα! Χρηματοδότηση ύψους 3,75 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) «Ψηφιακή Ευρώπη», για την υλοποίηση του πρώτου εθνικού δικτύου κβαντικών επικοινωνιών στη χώρα, καταλαμβάνοντας την 7η θέση (μαζί με την Ολλανδία) ανάμεσα σε 25 συνολικά συμμετοχές.
 • Η εθνική πρόταση της Κύπρου αποτελεί προϊόν κοινοπραξίας (consortium), της οποίας ηγήθηκε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με επιστημονικούς συνεργάτες το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), το Κυπριακό Ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Δίκτυο (ΚΕΑΔ) και την εταιρεία Hellas-Sat.
 • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διασφαλίσουν ότι η ψηφιακή διπλωματία θα γίνει βασικό συστατικό και αναπόσπαστο μέρος της εξωτερικής δράσης της ΕΕ και ότι συντονίζεται στενά με άλλες εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ για τον κυβερνοχώρο και την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών. Για την ενίσχυση της ψηφιακής διπλωματίας της ΕΕ μέσα αλλά και με τις ΗΠΑ, η ΕΕ θα ανοίξει σύντομα ένα ειδικό γραφείο στο Σαν Φρανσίσκο, ένα παγκόσμιο κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας. Σύμφωνα με σχετικά συμπεράσματα, τονίζεται η σημασία της ανάπτυξης ικανοτήτων και της στρατηγικής προώθησης τεχνολογικών λύσεων και ρυθμιστικών πλαισίων που σέβονται τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 • Καλά τα λόγια αλλά να θυμίσουμε τον Talleyrand: Ένας διπλωμάτης που λέει «ναι» εννοεί «ίσως», ένας διπλωμάτης που λέει «ίσως» εννοεί «όχι» και ένας διπλωμάτης που λέει «όχι» δεν είναι διπλωμάτης.
 • Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπεται η σύσταση Παρατηρητηρίου Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών (Π.ΑΝ.Υ.Α.), η οποία θα αποτελέσει το μηχανισμό άμυνας της κυβερνοασφάλειας της χώρας μας.
 • Η νέα ΠΑΝΥΑ, θα απαρτίζεται από ένα Επιστημονικό Συμβούλιο (5μελές) και μια Επιχειρησιακή Ομάδα Διαχείρισης Υβριδικών Απειλών (7μελής) με τις οριζόμενες αρμοδιότητες. Θα συνεργάζεται με επιστημονικά κέντρα και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες και φορείς και μπορεί να αναθέτει σε τρίτους την εκπόνηση μελετών για την υποστήριξη της αποστολής του. Θα χρηματοδοτείται τόσο από πόρους της ΕΕ αλλά και εθνικούς πόρους και θα αποτελεί το σύμβουλο του κράτους σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
 • Παράλληλα, σε κάθε δημόσια φορέα Κεντρικής Κυβέρνησης, θα πρέπει να οριστεί ένας Υπεύθυνος Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Υ.Α.Σ.Π.Ε.), ο οποίος κατά την άσκηση των καθηκόντων του, μπορεί να υποστηρίζεται από ομάδα εργασίας, να καταρτίζει και να τηρεί, σχέδιο ανάλυσης κινδύνου και ενιαία πολιτική ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών.
 • H D-Link ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο Metaverse Standards Forum, ως η πρώτη εταιρεία από τη βιομηχανία εξοπλισμού δικτύωσης. Το Metaverse Standards Forum αποτελεί ένα νεοσύστατο κυβερνητικό σώμα, που αποσκοπεί στη σύμπνοια ως προς τις προτεραιότητες και τις απαιτήσεις για τα πρότυπα διαλειτουργικότητας του Metaverse.
 • Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της Gartner, το 25% των ανθρώπων παγκοσμίως θα αφιερώνει τουλάχιστον μία ώρα της ημέρας στο Metaverse για δουλειά, ψώνια, εκπαίδευση ή/και για κοινωνικούς/ψυχαγωγικούς λόγους. Παράλληλα, το 30% των οργανισμών παγκοσμίως αναμένεται ότι έως το 2026 θα διαθέτει προϊόντα και υπηρεσίες έτοιμα για το Metaverse. Υπερβολικά αισιόδοξο το βρίσκουμε, αλλά και πάλι ποτέ δεν ξέρεις…
600X80PX_TABS8

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Σημαντικές παρουσίες είχε και φέτος η διοργάνωση «Πρωταγωνιστές Της Ελληνικής Οικονομίας». Η Novastar αλλά και η Space Hellas βραβεύτηκαν ως Greek Business Champions, ενώ η ACS διακρίθηκε για 4η συνεχή χρονιά ως η κορυφαία επιχείρηση του κλάδου των ταχυμεταφορών.
 • Σε κομβικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων αναδεικνύεται το οικοσύστημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας της συμβουλευτικής εταιρείας EY που έχει δοθεί στη δημοσιότητα με θέμα «EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2022».
 • Σύμφωνα με την έρευνα, το 27% από τους συμμετέχοντες συμπεριέλαβε φέτος την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) μεταξύ των τομέων όπου πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της η χώρα για να ενισχύσει την ελκυστικότητά της.
 • Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» με συνολικό προϋπολογισμό τα 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας μας. Συνολικά σε όλη την επικράτεια υποβλήθηκαν 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες 149.948 κατατάσσονται στις «κατ’ αρχήν επιλέξιμες».
 • Από την Πέμπτη 21 Ιουλίου, οι αρχικοί πίνακες κατάταξης βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/ στη θέση Αποτελέσματα Αξιολόγησης. Βλέποντας την επιτυχία του προγράμματος στην κυβέρνηση ψάχνουν χρήματα για να επεκτείνουν το πρόγραμμα και να επιδοτηθούν περισσότεροι. Και να δείτε που θα βρεθούν…
 • Μας άρεσε η ευφάνταστη τύπου «Ορατότης Μηδέν» προσέγγιση των επιδοτήσεων συσκευών από το Πλαίσιο. Γενικά, οι αλυσίδες δείχνουν αρκετή δημιουργικότητα σε μια εποχή που η αγορά χρειάζεται κάτι φρέσκο. Έξυπνη και δημιουργική βρήκαμε και τη διαφήμιση της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ με μουσική επένδυση το «δεν τελειώσαμε». Ελπίζω να μην τελειώσαμε και να δούμε κι άλλες δουλειές τους σύντομα…
 • Από το «ξεπούλημα» των συμμετοχών της στον πλειστηριασμό των logistics του Αυλώνα οδηγείται η εισηγμένη Dionic – η οποία, πάντως δεν διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο την τελευταία διετία – προκειμένου να στρώσει τον δύσβατο δρόμο προς την εξυγίανση. Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στο λογισμικό και το e-commerce. Κατέχει το 75% της Atcom, εταιρείας πληροφορικής και το 90% του Shop365.gr, ενώ μέχρι τα τέλη του 2021 κατείχε και το 1/3 της Πρότυπο Κέντρο Διανομών, εταιρείας logistics που διανέμει μεταξύ άλλων γνωστά σήματα τροφίμων. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Dionic είναι η επίσης εισηγμένη Audiovisual (AVE) με 32,7%, στην οποία όπως είναι γνωστό την πλειοψηφία έχει ο όμιλος του Νίκου Βαρδινογιάννη.
 • Τη σημαντική διάκριση του «Dell Distributor of the Year Infrastructure Solutions», έλαβε η Info Quest Technologies στο πλαίσιο των Dell Technologies Partner Awards 2022, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε μία τελετή, την πρώτη φυσική συνάντηση συνεργατών μετά από 2 έτη πανδημίας. Οι δύο εταιρείες, Dell Technologies και Info Quest Technologies έχουν μακρόχρονη, επιτυχημένη συνεργασία στην Ελληνική αγορά, τόσο στις επιχειρηματικές, όσο και στις καταναλωτικές σειρές προϊόντων.
 • Παραμένοντας συνεπής στη δέσμευσή της να παρέχει τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία, η Optima bank συνεργάστηκε με την Accenture για την ανάπτυξη του enterprise data warehouse της εξ ολοκλήρου στο cloud.
 • Η πλατφόρμα επιτρέπει στην τράπεζα να αναλύει δεδομένα από όλες τις επιχειρηματικές της μονάδες και να παρέχει εξατομικευμένες τραπεζικές υπηρεσίες καθώς και μια βέλτιστη τραπεζική εμπειρία.
 • Βασισμένο στο Microsoft Azure, το enterprise data warehouse της Optima bank αποτελεί μια σημαντική επένδυση σε σύγχρονα εργαλεία αξιοποίησης δεδομένων, βοηθώντας την τράπεζα να κατανοήσει καλύτερα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της.
 • H EY ανακοίνωσε επένδυση άνω του 1 δισ. δολαρίων σε τεχνολογική πλατφόρμα επόμενης γενιάς για τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις λοιπές υπηρεσίες διασφάλισης. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο «της διαρκούς εστίασης της εταιρείας στην παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την ταχεία ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των ρυθμιστικών αρχών, των κυβερνήσεων, των φορέων θέσπισης προτύπων, των επιτροπών ελέγχου και των διοικητικών συμβουλίων». Η επένδυση, διάρκειας τεσσάρων ετών, ενεργοποιείται από ένα ευρύτερο πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε από την EY τον Σεπτέμβριο του 2021.
 • Στις προθέσεις της Epsilon Net είναι να πάρει -και αυτή- μερίδιο από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η μητρική εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ελέγχου γίνεται και επίσημα εγκεκριμένος προμηθευτής στα προγράμματα ψηφιακών εργαλείων γεγονός που σε συνάρτηση με τις πολλές θυγατρικές της επιτρέπει να αναλάβει έργα κάθε είδους και μεγέθους. Η αίσθηση είναι ότι κανένα έργο δεν είναι τόσο μικρό που να μην μας ενδιαφέρει και κανένα τόσο μεγάλο, που να μην μπορούμε να το υλοποιήσουμε.
 • Μετά τις αποζημιώσεις της Akazoo που έχει καταβάλει ήδη 38,8 εκατ. δολ. στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), για να σταματήσουν οι διώξεις, τώρα έρχονται και οι αποζημιώσεις της ελεγκτικής εταιρείας που τσέκαρε τους ισολογισμούς της. Η βρετανική εταιρεία Crowe UK LLP που ήλεγχε τις οικονομικές καταστάσεις της Akazoo, φέρεται να συμφώνησε να αποζημιώσει με 11,5 εκατ. δολ. τους επενδυτές της Akazoo, προκειμένου να αποφύγει μια δικαστική διένεξη.
 • Μιας και μιλάμε για δικαστικές διενέξεις στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΛΤΕ παραπέμπεται και ο ορκωτός της MLS για τη χρήση 2019. Η παραπομπή έγινε μετά από θεματικό ποιοτικό έλεγχο που πραγματοποίησε η ΕΛΤΕ και οποίος κατέληξε σε ευρήματα τα οποία δείχνουν ότι οι οικονομικές καταστάσεις δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα σε συγκεκριμένα πεδία και άρα οι οικονομικές καταστάσεις είναι εκτός πραγματικότητας.
 • Πιστή στην αξία της συμπερίληψης με ίσες ευκαιρίες στην εργασία ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χρώματος, αναπηρίας, καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού, η ελληνική πολυεθνική τεχνολογίας marketing Upstream προχώρησε στην υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
 • Η υπογραφή της Χάρτας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία της HR Director της Upstream, κ. Ντένης Πλέσσα, και του προέδρου του ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) και ιδρυτή του Diversity Charter Greece, κ. Σταύρου Μηλιώνη.
 • Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μέρος της ζωής μας και στη σημερινή εποχή της γεωπολιτικής αστάθειας, η ανάπτυξη, η ηθική χρήση, η ενημέρωση και η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, λειτουργεί με τρόπο ωφέλιμο και καταλυτικό για το μέλλον των κοινωνιών μας. Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα της ημερίδας “AI & Peace”, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή.
 • Αύξηση του κύκλου εργασιών λιανικής σημειώνεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας αν και στις αυξήσεις αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Ρεκόρ, ωστόσο, καταγράφεται στις τουριστικές περιοχές (Ν. Αιγαίου +65,5% και Ιόνια Νησιά +32,2%). Συνολικά σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων κατά 16,4% σε ετήσια βάση και 2,1% σε μηνιαία βάση. Σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω μειώνουν τις επιπτώσεις που δέχεται η αγορά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, τον πόλεμο την Ουκρανία και την κακή ψυχολογία, ενώ αυξάνουν δραστικά το ΑΕΠ της χώρας.
 • Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία για την εξαγορά της βρετανικής OneWeb από τη γαλλική εταιρεία δορυφόρων Eutelsat. Η σύμπραξη των δύο εταιρειών ουσιαστικά θα διασφαλίσει την συνεργασία Βρετανών, Γάλλων, καθώς επίσης και κινεζικών αλλά και ινδικών συμφερόντων στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου παίχτη στο μέτωπο της δημιουργίας δικτύου δορυφόρων που πλέον θα μπορεί να ανταγωνιστεί με μεγαλύτερη ευκολία την Starlink του SpaceX του Μασκ, αλλά και το Project Kuiper του Μπέζος. Το ουρανοκατέβατο Internet είναι μία τάση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη…
 • Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου η εκδήλωση για τα εγκαίνια του πρώτου «Ανοιχτού Ψηφιακού Σχολείου για Όλους» στον Κορυδαλλό, τα οποία πραγματοποίησε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κος Κυριάκος Πιερρακάκης. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Παιδείας, βουλευτές και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του Δήμου Κορυδαλλού καθώς και στελέχη της HP.
 • Η ΗΡ αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την πρωτοβουλία και δώρισε όλο τον εξοπλισμό του σχολείου όπως 10 υπολογιστές και 1 εκτυπωτή και διακόσμησε τους τοίχους με ταπετσαρίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τελευταίας τεχνολογίας 3D Printers.
 • Με τη λειτουργία του «Ανοιχτού Ψηφιακού Σχολείου για Όλους» διασφαλίζεται η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής όλων στην νέα ψηφιακή εποχή, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα δεξιοτήτων πληροφορικής τα οποία διευκολύνουν την καθημερινότητά και παράλληλα συνιστούν εφόδια για την επαγγελματική εξέλιξη και την κοινωνική κινητικότητα.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Οι πυρκαγιές στην Πεντέλη είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η παρουσίαση για το project με τους μικροδορυφόρους, αλλά την Τετάρτη 27 Ιουλίου -καιρού θέλοντος και εμπρηστών επιτρεπόντων- θα ανοίξει η εφαρμογή για την έκδοση της ψηφιακής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης από το υπουργείο. Η εφαρμογή(app) θα είναι διαθέσιμη για «κατέβασμα» από το Google Play και το App Store (IOs) και έτσι όλοι οι Έλληνες θα μπορούν να τα έχουν σε ψηφιακή μορφή. Πρόθεση είναι στο μέλλον να ενσωματωθούν τόσο το ΚΤΕΟ όσο και η ασφάλεια. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα. Με το καλό!
 • Κάθε καλοκαίρι μας απασχολούν οι φωτιές, αλλά μυαλό δεν λέμε να βάλουμε. Εκκρεμεί π.χ. περίπου ένα εξάμηνο η επέκταση / αναβάθμιση της πλατφόρμας Engage που χρησιμοποιεί το ΠΣ. Το σύστημα Engage δείχνει στην οθόνη του όλες τις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί, όλα τα πυροσβεστικά οχήματα (εντοπισμός θέσης και κίνησης), τα πεζοπόρα τμήματα και πλήθος άλλων πληροφοριών, όπως εικόνες και video, προερχόμενες μεταξύ άλλων από drone. Η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών έχει προσδιοριστεί για τα τέλη Ιουλίου. Έτσι όμως χάνουμε μάλλον την hot περίοδο. Κάποιος είναι ο αδύναμος κρίκος…
 • Την πλήρη ψηφιοποίηση –με ταυτόχρονη απλοποίηση- της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, δηλαδή τη δημιουργία «ψηφιακών ΚΕΠΑ» καθώς και την θέσπιση του πλαισίου για την Κάρτα Αναπηρίας προβλέπει –μεταξύ άλλων- τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις».
 • Σε παραγωγική λειτουργία βρίσκεται πλέον η ψηφιακή υπηρεσία για την ίδρυση Ναυτιλιακής Εταιρείας Πλοίων Αναψυχής e-Ν.Ε.Π.Α., (https://nepa.gov.gr/), διευκολύνοντας τους ενδιαφερομένους και απλουστεύοντας τις διοικητικές διαδικασίες αναφορικά με το yachting στη χώρα μας.
 • Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη καθορίζονται οι όροι και ο τρόπος λειτουργίας της εν λόγω εφαρμογής. Ουσιαστικά η ψηφιακή υπηρεσία για την ίδρυση Ναυτιλιακής Εταιρείας Πλοίων Αναψυχής.
 • Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να αντλεί και να ανταλλάσσει στοιχεία μέσω διασύνδεσης με τρίτα συστήματα, όπως είναι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.Μ.Η.), το Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το Ηλεκτρονικό Παράβολο, η υπηρεσία Αυθεντικοποίησης Χρηστών με τη χρήση διαπιστευτηρίων Taxisnet, το Μητρώο Πλοίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθώς και την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ – gov.gr) και τη Θυρίδα Πολίτη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 • Με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θόδωρου Λιβάνιου συγχωνεύονται τα υπ’ αριθμ. 273 και 337 ΚΕΠ του Δήμου Βέροιας. Τα δύο κέντρα γίνονται ένα, καθώς πλέον μεγάλο μέρος της δουλειάς τους πλέον έχει περάσει στο διαδίκτυο και στο gov.gr. Η αίσθηση είναι ότι μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των ΚΕΠ, αλλά δεν θα εξαφανιστούν. Αντίθετα, θα υπάρχουν εξειδικευμένοι υπάλληλοι, που θα δείχνουν σε όσους δεν γνωρίζουν τον τρόπο να κάνουν τη δουλειά τους μέσα από το gov.gr.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Στη ΔΕΘ τα ΕΛΤΑ θα δείξουν το νέο τους ψηφιακό πρόσωπο, με robots στη διαλογή, σύγχρονη mobile εφαρμογή και εξοπλισμό για τους couriers, smart lockers που επιτρέπουν στον πελάτη να παραλαμβάνει το δέμα με την ίδια ευκολία που χρησιμοποιεί ένα ΑΤΜ, αλλά και παραδόσεις με drones που είναι το μέλλον. Αν όλα αυτά δουλεύουν και στην πράξη δεν είναι καθόλου άσχημα, για έναν οργανισμό που πριν τρία χρόνια ήταν στο χείλος του γκρεμού.
 • Τα ΕΛΤΑ θα προχωρήσουν σύντομα στην αξιοποίηση των drones για τη διανομή αλληλογραφίας, μικροδεμάτων, αλλά και φαρμάκων σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και σε άλλες χρήσεις σε αστικές περιοχές.
 • Ήδη τα ΕΛΤΑ εξετάζουν τη συνεργασία τους με την Matternet -που χρηματοδοτείται από το Φαιστός- και έχει μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Στόχος της διοίκησης είναι να καταγράψουν όλο το εύρος των πιθανών εφαρμογών της χρήσης drones και να προχωρήσουν σε πιλοτικό πρόγραμμα τους αμέσως επόμενους μήνες. Πάντως, για να δουλέψει το συγκεκριμένο project απαιτείται νέο σύστημα ταχυδρομικού κώδικα, ένα project που μάλλον έχει καθυστερήσει.
 • Έτσι θα πληρωθεί και το ρηθέν του Αντώνη που παρουσίαζε ως ατού του «Φαιστός» ότι οι εταιρείες που λαμβάνουν χρηματοδότηση, θα μπορούν να δοκιμάζουν την υπηρεσία με κάποιον δημόσιο οργανισμό. Μήπως η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι π.χ. με τη Fasmetrics για να αποκτήσουμε σήμα στο κινητό εν πλω; Γιατί στη διαδρομή με την ΑΝΕΚ για την Κρήτη στο μισό ταξίδι το κινητό ήταν νεκρό… Η μήπως πρέπει να συνεργαστούν ο Πιερρακάκης με τον Κικίλια και να το κάνουν υποχρεωτικό σε όλα τα πλοία της γραμμής, ενδεχομένως επιδοτώντας το; Τι στο καλό; Τουριστική χώρα είμαστε, υπηρεσίες προσφέρουμε…
 • Μιας και ο λόγος περί μεταφορών η Courier Center έχει ξεκινήσει μία “χαρούμενη” διαφήμιση με ένα ωραίο σποτάκι “του κουτιού” που “έρχεται κουτί” με την επέκτασή της πανελλαδικά, τις σύντομες παραδόσεις και την πολύ καλή εμπειρία πελάτη. Είναι μία διαφήμιση …”ωδή στο κουτί” που δίνει αξία στο last mile. Δείτε την Και θυμηθείτε την Α. Τζολί “Αν δεν βγεις από το κουτί στο οποίο έχεις μεγαλώσει δεν θα καταλάβεις πόσο μεγαλύτερος είναι ο κόσμος” Τώρα γιατί έγινε η διαφήμιση; Γιατί, αρκετά μικρά κουτιά που μπαίνουν σε ένα μεγάλο το γεμίζουν. Και όταν έχεις ένα μεγάλο δίκτυο με 400 σημεία πρέπει να γεμίζει. Έτσι απλά!
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

hpe_vmware_600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • Δυστυχώς, οι influencers, είναι μία μορφή σύγχρονης «επιχειρηματικότητας» του διαδικτύου, που ενώ μπορεί να αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες, πολλές φορές παραπλανεί διαμορφώνοντας πεδία στρεβλότητας που πρέπει να ελέγχονται και όχι να «σπρώχνονται» κάτω από το χαλί. Αυτό, ειδικά στην περίπτωση που θα επιδιώκαμε η χώρα να αναδειχθεί σε hub τεχνολογιών, αλλά και σύγχρονων μορφών επιχειρηματικότητας.
  Ηρακλής Ρούπας (άρθρο στο mononews)
 • Χάρη στην εντατική δουλειά των τεχνικών μας, το δίκτυό μας αναπτύσσεται ταχύτατα και με αμείωτο ρυθμό. Από την Κέρκυρα και τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το ακριτικό Καστελόριζο, κάτοικοι και επισκέπτες απολαμβάνουν τις απεριόριστες δυνατότητες του 5G, ενώ συνεχίζουμε ακάθεκτοι για να φέρουμε το μέλλον σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Παράλληλα, δουλεύουμε για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης του 5G, το 5G Stand Alone, πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι καινοτόμες εφαρμογές που απαιτούν απόκριση δικτύου σε πραγματικό χρόνο, όπως η αυτόνομη οδήγηση και τα 5G campus networks.
  Γιώργος
  Τσώνης, Executive Director Network Development & Operations, Cosmote
 • Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μια σημαντική δράση της πολιτείας, όπως το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, μας έδωσε τη δυνατότητα να εγκαινιάσουμε μια εξίσου σημαντική πρωτοβουλία που άνοιξε τις πόρτες της τεχνολογίας και της μάθησης γι’ ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας ανά την Ελλάδα. Με τη στήριξη των δικαιούχων της Ψηφιακής Μέριμνας, που αξιοποίησαν το κουπόνι τους στα καταστήματά μας, παραδώσαμε laptop και tablet τελευταίας γενιάς σε βιβλιοθήκες στη Δράμα, στην Καβάλα, στην Κόνιτσα, στην Σητεία, στο Σιδηρόκαστρο και στη Σίνδο, οι οποίες τα υποδέχτηκαν με ζεστασιά και χαμόγελο.
  Νίκος Βαρβαδούκας, VP Brand and Customer, Public
synedria-monofyllo-1-6-22-sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
H OPPO ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με την UEFA, για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η συνεργασία αφορά τις διοργανώσεις UEFA Champions League, UEFA Super Cup, τους τελικούς του UEFA Champions League αλλά και του UEFA Youth League.
Το “best of the best” του UEFA Champions League συναντά το "Inspiration Ahead" της OPPO, αποτυπώνοντας την τεράστια δυναμική της εταιρείας. Η σύμπραξη των δύο κορυφαίων brandnames υπόσχεται υψηλής ποιότητας και... ανάλυσης θέαμα για τους φίλους του ποδοσφαίρου.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η OPPO θα δώσει στους φιλάθλους τη μοναδική ευκαιρία να βρεθούν στο γήπεδο, και να απαθανατίσουν στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας χρησιμοποιώντας τα smartphones της.
Τα ομορφότερα "Inspiration Moments", που θα καταγράφονται κατά τη διάρκεια των αγώνων, θα κοινοποιούνται σε μια γκαλερί της OPPO στην ιστοσελίδα του UEFA Champions League, καθώς και σε μια ειδικά αφιερωμένη στο Champions League σελίδα της OPPO.
Την ευχαρίστησή του εξέφρασε ο Guy-Laurent Epstein, Marketing Director της UEFA.
cl8-sept-2019-600x80
Τα τελευταία χρόνια η Samsung συνηθίζει να διοργανώνει το Unpacked event της μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, εστιάζοντας κυρίως στην κατηγορία των foldables, αλλά και στη νέα σειρά των Galaxy Watch. Σύμφωνα με τον γνωστό leakster, Evan Blass (@evleaks), ο κορεατικός κολοσσός της τεχνολογίας θα τηρήσει και φέτος την «παράδοση», παρουσιάζοντας τα νέα της αναδιπλούμενα smartphones στις 10 Αυγούστου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Samsung αναμένεται να παρουσιάσει τα Galaxy Z Gold4 και το Ζ Flip4 αλλά και τα Galaxy Watch 5 και Watch 5 Pro.
Στις προσκλήσεις που έχουν λάβει οι εκπρόσωποι των media, αχνοφαίνεται μια Blurred εικόνα του Z Flip4, ενώ ήδη γνωρίζουμε ότι το motto που θα χρησιμοποιηθεί, για τα νέα foldables του κορεατικού γίγαντα της τεχνολογίας είναι το “Unfold your World” και δεν σας κρύβουμε ότι ήδη έχουμε μαρκάρει την 10η Αυγούστου στα ημερολόγια μας.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Στο πλαίσιο του I/O 2022 το Μάιο, η Google αποκάλυψε την επιστροφή της στην κατηγορία των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα πρωτότυπο σε αρχικό στάδιο από το μοντέλο επόμενης γενιάς που ετοιμάζει.
Βρισκόμαστε μερικούς μήνες μετά και η εταιρεία προγραμματίζει να ξεκινήσει δοκιμές για τα AR glasses στον πραγματικό κόσμο μέσα στον Αύγουστο.
«Οι δοκιμές στον πραγματικό κόσμο θα μας επιτρέψουν να καταλάβουμε πως αυτές οι συσκευές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους», ανέφερε από την πλευρά της Google ο Juston Payne. «Όσο αναπτύσσουμε εμπειρίες όπως η πλοήγηση, θα βοηθήσει να λάβουμε υπόψη παράγοντες όπως ο καιρός. Μπορεί να είναι δύσκολο, κάποιες φορές αδύνατο, να αναπαρασταθεί πλήρως το εξωτερικός χώρος», συμπλήρωσε.
Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν από μια μικρή ομάδα ατόμων, κυρίως από εργαζόμενους της Google και έμπειρους testers. Το prototype θα εφοδιαστεί με κάμερες, μικρόφωνα και in-lens displays. Η Google έχει προσθέσει λειτουργίες audio και visual, προκειμένου να είναι δυνατή η μετάφραση και η πλοήγηση.
Παρ’ όλα αυτά, τα χαρακτηριστικά θα είναι περιορισμένα. Τα γυαλιά, για παράδειγμα, δε θα τραβούν φωτογραφίες ή videos, ωστόσο θα χρησιμοποιούν δεδομένα εικόνων για να μεταφράσουν κείμενα ή οδηγίες.
facebook twitter youtube instagram linkedin