weekly D 21-1-22 sent
mcw-2022-weekly

Πιστοποιητικό έχετε;

Οι περισσότεροι έχουμε κάνει συναλλαγές με το Δημόσιο και σχεδόν κάθε φορά βρεθήκαμε στην θέση να αναζητούμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες, μέσα από τα οποία θα περνούσαμε το ναρκοπέδιο του χαρτοβασιλείου, φτάνοντας στην πολυπόθητη υπογραφή / έγκριση / αποδοχή και γενικά οτιδήποτε θα μας έδινε το παράσημο επιβίωσης στους σκοτεινούς διαδρόμους της γραφειοκρατίας.
Οι περισσότεροι επίσης θα βρεθήκατε σίγουρα κάποια στιγμή μπροστά στον καρεκλοκένταυρο υπάλληλο που, αν και είχατε συγκεντρώσει με κόπο τα απαραίτητα έγγραφα, εφεύρισκε μία εκκρεμότητα, ή ένα νέο έγγραφο που απαιτούταν για την διεκπεραίωση του αιτήματός σας προς την «Υψηλή Πύλη». Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που έχει καταγράψει την εμπειρία του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρυ Κλυν) στο μακρινό 1984.
Η αλήθεια είναι ότι πολλά έχουν αλλάξει από τότε και το gov.gr έχει απλοποιήσει τα πράγματα, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωτικά εξαφανίσει τη γραφειοκρατία.
Σε μία ακόμη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, όπου το Δημόσιο καταγράφει και χαρτογραφεί τον εαυτό του, με στόχο ο πολίτης να πληροφορείται τι ακριβώς απαιτείται προκειμένου να εξυπηρετηθεί για κάθε τι που χρειάζεται.
Το όνομα αυτού «mitos.gov.gr» και υπόσχεται να σας δώσει τον μίτο εξόδου από το λαβύρινθο, ενημερώνοντας για τις ισχύουσες διοικητικές διαδικασίες, τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ισχύουσα νομοθεσία και τον χρόνο διεκπεραίωσης τους.
Στην παρουσίαση της υπηρεσίας ο Κυριάκος Πιερρακάκης με μία διάθεση αυτοσαρκασμού, μας είπε σχετικά με την ονομασία που επελέγη: «Υπήρχε μία συζήτηση σχετικά με το ζήτημα ότι, εάν το πούμε «Μίτος» είναι σαν να δεχόμαστε το ότι το Δημόσιο είναι λαβύρινθος. Το δεχόμαστε, είναι λαβύρινθος»!
Μία ακόμα λεπτομέρεια. Την υλοποίηση του mitos.gov.gr έχει αναλάβει το ΕΔΥΤΕ - GRNET, το οποίο είναι απόγονος του «Προγράμματος Αριάδνη» που έβαλε τα θεμέλια για το διαδίκτυο στην Ελλάδα.
Α, και για να μη νομίζετε ότι είμαστε οι μόνοι σε αυτή τη μάχη, δείτε και αυτό από την Ισπανία!
cosmote_insurance_600x80_2
fixed-telephony

Ρυθμίσεως συνέχεια

Τη δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, επισημαίνει στην έκθεσή της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, αιτιολογώντας την τοποθέτηση της αναφορικά με την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς χονδρικής, ώστε να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός στις τιμές λιανικής που φτάνουν στους καταναλωτές.
Βάσει των στοιχείων που παραθέτει η ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ έχει διαχρονικά το υψηλότερο μερίδιο αγοράς το οποίο από το 2016 έως και σήμερα παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση.
Στο τέλος του 2021 ο ΟΤΕ είχε μερίδιο περίπου 51% και ακολουθούν οι εναλλακτικοί πάροχοι (Vodafone, Wind και Nova) με μερίδια 22%, 15% και 12%.
Ανάλογη είναι και η κατανομή των μεριδίων όσον αφορά στις υψηλές ταχύτητες, είτε VDSL, είτε FTTH.
Οι ιδιόκτητες υποδομές του ΟΤΕ είναι το 94% του συνόλου των τηλεπικοινωνιών σταθερής πρόσβασης στη χώρα, κάτι που φυσικά αποτελεί το μπετόν στα θεμέλια του Μεγάρου της Κηφισίας.
Στις υψηλές ταχύτητες ο Οργανισμός κατέχει μερίδιο 57% στους συνδρομητές αυτής της κατηγορίας, ενώ το υπόλοιπο 43% των πελατών εξυπηρετείται από τους άλλους τρεις παρόχους, οι οποίοι όμως κατέχουν μόνο το 6% των υποδομών.
Άρα ο ΟΤΕ πληρώνεται από το 94% των πελατών, με το 57% να πληρώνει σε τιμή λιανικής, ενώ για το 37% εισπράττει σε τιμή χονδρικής, μέσω των άλλων παρόχων που αγοράζουν γραμμές σταθερής πρόσβασης.
Στην ανάλυση της η ΕΕΤΤ τονίζει ότι δεν βλέπει πιθανό εντός της επόμενης πενταετίας κάποιος πάροχος να αναπτύξει δίκτυο σταθερής πρόσβασης σε επίπεδο τέτοιο, ώστε να αλλάξει το status quo, καθώς λόγω της υφιστάμενης υποδομής και της μεγάλης πελατειακής βάσης του, έχει μεγαλύτερες ευκαιρίες οικονομιών κλίμακος και σκοπού, προκειμένου να αξιοποιήσει τις νέες επενδύσεις σε δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς.
Επιπλέον, η ΕΕΤΤ επισημαίνει το γεγονός ότι από το 2016 έως σήμερα καταγράφεται μείωση του αριθμού των παρόχων που δραστηριοποιούνται στην αγορά.
Μετά την απορρόφηση της CYTA από τη Vodafone το 2020 και την απόκτηση ελέγχου των Nova και Wind από την United Group στο τέλος του 2021, οι πάροχοι από έξι έγιναν τρεις.
Τελικά επιβεβαιώνεται ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι σπορ για βαθιές τσέπες…
grid_600x80
double_speed_

Vodafone update: version 2.0

Τελικά, και η Vodafone αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι αναβάθμισης ταχυτήτων των συνδρομητών σταθερής και Internet, και θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι ή την επιχείρηση, και όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.
Η προσέγγιση της Vodafone, αν και ακολουθεί τον ΟΤΕ, ο οποίος ξεκίνησε το πρόγραμμα αναβάθμισης από τον Μάρτιο, είναι πιο επιθετική και πιο στοχευμένη.
Η λογική είναι ότι, οι συνδρομητές που θα πάρουν τον δωρεάν διπλασιασμό της ταχύτητας του Ιnternet, θα έχουν τη δυνατότητα να την χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά από το να δουν απλά το δείκτη του Speedtest να ανεβαίνει ψηλότερα.
Θα τους δοθεί η δυνατότητα να δοκιμάσουν υπηρεσίες TV Streaming, όπως η Vodafone TV, και άλλα ψηφιακά καλούδια που ίσως δεν ήξεραν καν ότι υπάρχουν.
Στη Vodafone ξέρουν ότι η προσφορά υψηλών ταχυτήτων στο ελληνικό Ιnternet, δεν έχει δώσει ανάλογα αποτελέσματα στη χρήση υπηρεσιών γρήγορου Ιnternet, με την ουσιαστική ενδυνάμωση της ζήτησης να συμβαίνει κατά την περίοδο της πανδημίας και των υγειονομικών μέτρων.
Οπότε, οι κόκκινοι βλέπουν ότι ήρθε η ώρα να ευθυγραμμιστεί η προσφορά με τη ζήτηση, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες γι’αυτό, τόσο τεχνολογικές, όσο και οικονομικές που τελικά αντανακλούν στην εμπειρία του πελάτη.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Πληθαίνουν -όπως ήταν αναμενόμενο- οι φήμες στην αγορά ότι πίσω από το ποσοστό 50% του Alpha TV, που άλλαξε χέρια, βρίσκεται με κάποιο τρόπο η United Telecom. Φυσικά μην περιμένετε να βγει κάποιος και να το επιβεβαιώσει, δεδομένου ότι όπως έχουμε πει, σύμφωνα με τη διάταξη του 2021 -που λέγεται ότι «έγινε μετά από παρέμβαση του Κυριακού»- έχει απαγορευτεί η κατοχή συνδρομητικού και ελεύθερου καναλιού από την ίδια ιδιοκτησία.
 • Και δεν είναι μόνο αυτό το σχετικό άρθρο (άρθρο 43 του ν. 4779/2021) αναφέρει: «η κάτοχος άδειας συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου του παρόντος ή οι μέτοχοί της και τα συνδεδεμένα με αυτούς ή παρένθετα πρόσωπα δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε ή να ελέγχουν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης ή συνδρομητικής λήψης».
 • Άρα θεωρητικά ούτε εμπλεκόμενο φυσικό πρόσωπο θα μπορούσε να είναι πίσω από το deal. Βέβαια, η NOVA έχει προσφύγει στην ΕΕ εναντίον της συγκεκριμένης διάταξης, αλλά αυτά τα πράγματα παίρνουν καιρό…
 • Η Cosmote TV άρχισε να διαφημίζει τη συνεργασία με τον Ολυμπιακό. Και το κάνει τόσο δυναμικά που μάλλον δεν θα μείνει οπαδός του Θρύλου χωρίς συνδρομή. Φυσικά, όταν ξεκινήσουν οι αγώνες θα πρέπει και ο Ολυμπιακός να διαφημίσει τη Nova. Πως; Παίζοντας καλή μπάλα!
 • Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις και να ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα της πώλησης του Action24 από τον Διονύση Παναγιωτάκη στους Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη. Ο οικονομικός έλεγχος από την Deloitte έχει ολοκληρωθεί, η συνάντηση έγινε και μένει να αποσαφηνιστούν κάποιες λεπτομέρειες. Ξέρετε, εκεί που κρύβεται ο διάβολος… Όσον αφορά τις προθέσεις του Δ. Παναγιωτάκη, αν ευοδωθεί το εγχείρημα, σκοπεύει να αποκτήσει άλλο περιφερειακό κανάλι. Χάνει η πάπια το ποτάμι;
 • «Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο», είπαν οι αρμόδιοι υπουργοί και εγένετο φόρος στρεβλός. Δεν θα επανέλθουμε για την ώρα στην άδικη φορολόγηση των Cosmote TV και Nova/Wind για τη συνδρομή και στην απαλλαγή των “αλλοδαπών” ανταγωνιστών τους, που διαμορφώνει κλίμα “αθέμιτου ανταγωνισμού”. Ήταν μία σαφώς κακή και αψυχολόγητη (μη) απόφαση, που θα αναμένουμε τα αποτελέσματά της για να επανέλθουμε. Εκτός, αν προκύψει προσφυγή στην ΕΕ για το θέμα από έναν από δύο θιγόμενους, κάτι που δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει…
 • ERTFlix International: Με ετήσια συνδρομή θα προσφέρεται σε όλες τις χώρες πλην της Ελλάδος η πλατφόρμα της ERTFlix. Το ΔΣ της εταιρείας καθόρισε την τιμολογιακή πολιτική της διεθνούς εκδοχής της πλατφόρμας: Για τις ΗΠΑ η συνδρομή ανέρχεται στα 6,99 δολάρια / μήνα (για ένα έτος η τιμή είναι 65,31 δολάρια δεδομένου ότι παρέχονται δύο μήνες δωρεάν), για τον Καναδά 7,99 δολάρια (ετήσια 59,90 δολάρια), για την Αυστραλία 7,99 δολάρια (ετήσια 53,64 δολάρια) ενώ στη στη Λατινική Αμερική το κόστος είναι 3,99 δολάρια (ετήσια 37,30 δολάρια).
 • Όσον αφορά τις χώρες της Ευρώπης, τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου, η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται στα 4,99 ευρώ (ετήσια 49,99 ευρώ), ενώ σε Τουρκία, Ασία και Αφρική καθώς και στην Κύπρο η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται στα 3,99 ευρώ (39,99 ευρώ η ετήσια).
 • Και θα κλείσουμε την ενότητα της τηλεόρασης μία ατάκα από τον David Frost: “Η τηλεόραση είναι μια εφεύρεση που σας επιτρέπει να διασκεδάζετε στο σαλόνι σας, με άτομα που δεν θα είχατε ποτέ στο σπίτι σας.”
 • Μέχρι το Δεκέμβριο, αρχικά σε πέντε σταθμούς, εκτιμάται ότι θα υπάρχει κάλυψη δικτύου 4G και 5G στο μετρό. Το έργο, που θα υλοποιήσουν από κοινού το Δημόσιο και η Cosmote με την εταιρεία διαχείρισης και εκμετάλλευσης παθητικών υποδομών κινητής Vantage Towers. Η κάλυψη 100% σε όλες τις διαδρομές του μετρό εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε δυόμισι χρόνια δεδομένου ότι οι εργασίες πρέπει να γίνονται σε ώρες που το μετρό είναι εκτός λειτουργίας. Τουλάχιστον, αν χρησιμοποιείς το κινητό, δεν κινδυνεύεις να στο κλέψουν!
 • Την πρόθεσή της να διπλασιάσει τις ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο δωρεάν για τους συνδρομητές της ανακοίνωσε η Vodafone. Εκτός από την αναβάθμιση των ταχυτήτων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, θα διαμορφώνει, από κοινού με τους οικιακούς και επιχειρησιακούς πελάτες που το επιθυμούν, εξατομικευμένα συνδυαστικά πακέτα υπηρεσιών. Η αναβάθμιση των ταχυτήτων θα υλοποιηθεί σταδιακά, ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 2022, θα αφορά πελάτες που διαθέτουν ενεργό πρόγραμμα σταθερής και Internet στην Vodafone, και θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι ή την επιχείρηση, και όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.
 • Οι συνδρομητές θα μεταφερθούν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα Ιnternet, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διατηρώντας την τιμή του υφιστάμενου προγράμματός τους. Προγράμματα ταχύτητας έως 24Mbps, έως 50Mbps και έως 100Mbps, θα αναβαθμιστούν σε ταχύτητες έως 50Mbps, έως 100Mbps και έως 200Mbps, αντίστοιχα.
 • O ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην άντληση κεφαλαίων ύψους €150 εκατ. μέσω δανειακής σύμβασης με την EBRD. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η δανειακή σύμβαση αυτή είναι η πρώτη που υλοποιείται στη χώρα στον τομέα των ψηφιακών επενδύσεων, με την χρήση δανειακών κεφαλαίων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
 • Οι πόροι αυτοί θα συμβάλουν στην ανάπτυξη δικτύου Fiber to the Home (FTTH) στην ελληνική περιφέρεια από τον ΟΤΕ, στο πλαίσιο του επενδυτικού του πλάνου ύψους άνω των €3 δισ. έως το 2027. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν έτσι ώστε, 371 χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε 12 περιοχές της χώρας (Αχαΐα, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Έβρος, Λάρισα, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Τρίκαλα και Ξάνθη) να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH του ΟΤΕ
 • Το δάνειο είναι 8-ετούς διάρκειας με αποπληρωμή στη λήξη. Από τα 150 εκατ. που θα λάβει ο ΟΤΕ, τα 93,75 εκατ. χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία διοχετεύονται μέσω του υπουργείου Οικονομικών, ενώ τα 56,25 εκατ. χρηματοδοτούνται από την EBRD. Τα 37,5 εκατ. θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια του ΟΤΕ. Το συνολικό επιτόκιο αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,3% και 1,7% ετησίως, ανάλογα με τις συνθήκες στις κεφαλαιαγορές λίγες μέρες πριν την εκταμίευση, οπότε και θα οριστικοποιηθεί.
 • Πρωτοποριακό ιδιωτικό δίκτυο κινητής από την Cosmote στο υπόγειο μεταλλείο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Ειδικότερα, με το campus network κινητής, που είναι πλήρως προσαρμοσμένο και ειδικά σχεδιασμένο για τις επιχειρησιακές ανάγκες της «Ελληνικός Χρυσός», εξασφαλίζεται τόσο η κάλυψη, όσο και η εγγυημένη χωρητικότητα για τις καθημερινές λειτουργίες του μεταλλείου. Mέσω tablets γίνεται πιο άμεση η επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους στα υπόγεια και τους χειριστές των μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων, με τους συναδέλφους τους στην επιφάνεια και πιο συγκεκριμένα με το υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου, που αναλαμβάνει την επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών.
 • Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο τεχνολογικά έργο, το μοναδικό στην Ελλάδα, σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος, που καλύπτει στοές έκτασης περίπου 10χλμ. Με την καινοτόμο αυτή τεχνολογική λύση, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας, και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πλήρους ψηφιακοποίησης του μεταλλείου.
 • To είχαμε γράψει αρκετές εβδομάδες πριν αλλά την περασμένη Δευτέρα έγινε η επίσημη ανακοίνωση της Deutsche Telekom για τη δημιουργία κέντρου Πληροφορικής και Λογισμικού (Telekom IT hub) στην Θεσσαλονίκη.
 • Στο Telekom IT (θυγατρική της DT) hub θα απασχοληθούν εκτός των στελεχών που μετεγκαταστάθηκαν από την Αγία Πετρούπολη και μαζί με τις οικογένειές τους φτάνουν τα 800 άτομα και 200 Έλληνες Μηχανικοί Πληροφορικής, ενώ στόχος είναι το hub της Θεσσαλονίκης να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο καινοτόμα κέντρα Πληροφορικής στην Ευρώπη.
 • Η εταιρεία κάνει δικαίως λόγο για πολύ σημαντική συμβολή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιτάχυνε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ίδρυση και εγκατάσταση της εταιρείας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, διευκόλυνε την άμεση μεταφορά και μετεγκατάσταση των 238 IT Experts, εξασφαλίζοντας, την άδεια διαμονής μέχρι τις 30 Ιουνίου.
 • Παράλληλα, όπως αναφέρει, υπήρξε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών για τη διευκόλυνση της εισόδου στη χώρα και με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την ΗΔΙΚΑ για την καταγραφή τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψής τους. Τελικά όπου υπάρχει ένα “θέλω” υπάρχουν χίλια “μπορώ”. Μπράβο σε όσους προσπάθησαν και “μπόρεσαν” σε χρόνο dt!
 • Η Oracle και η Vodafone, ανακοίνωσαν μια στρατηγική συνεργασία με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών της υποδομών IT και την επιτάχυνση της μετάβασης στο cloud. Ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει και να μετακινήσει κρίσιμα συστήματα σε ειδικές περιοχές Oracle Cloud Infrastructure για να υποστηρίξει την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών νέας γενιάς. Η Oracle θα υλοποιήσει τη λύση OCI Dedicated Regions στα κύρια κέντρα δεδομένων της Vodafone που διαχειρίζονται τις λειτουργίες IT και δικτύων στην Ευρώπη.
 • Εξαιρετικές επιδόσεις, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, παρουσιάζει η ελληνική αγορά smartphones. Τους πέντε πρώτους μήνες οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% σε αξία, αν και ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 10% γεγονός που δείχνει ότι οι καταναλωτές εστιάζουν σε καλύτερες και ακριβότερες συσκευές και αυτό είναι μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αναδιπλούμενα κινητά, -τομέας που η Samsung παίζει για την ώρα σχεδόν μόνη της- αν και ακριβά, έχουν κερδίσει το ελληνικό κοινό.
 • Η Samsung διατηρεί την πρώτη θέση στην αγορά smartphones, με το μερίδιο της να φτάνει πλέον το 40% σε αξία και το 41,5% σε τεμάχια, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, σήμερα τρεις εταιρείες ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς, όταν τρία χρόνια πριν το 95% της πίτας ανήκε σε έξι brands.
 • Η δημοτικότητα της σειράς Galaxy Tab S8 που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους και της πιο πρόσφατης σειράς, Galaxy Tab A8 επέτρεψε στη Samsung να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην ελληνική αγορά των tablet, σημειώνοντας μερίδιο αγοράς που ανέρχεται σε 39,5% σε αξία και 35,5% σε τεμάχια αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της GfK για το σύνολο του 2021, οι παραπάνω δείκτες ήταν 34,6% και 33,7% αντίστοιχα.
 • H Samsung -μόνιμα στην πρώτη θέση- έχει καταφέρει να αποδείξει ότι το αξίωμα πως “δεν είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, το δύσκολο είναι να παραμείνεις εκεί”, δεν ισχύει! Εξάλλου, όπως έχει πει και ο Henry Ward Beecher “Είναι πιο εύκολο να κατέβεις ένα λόφο παρά να τον ανέβεις, αλλά από την κορυφή έχεις πολύ καλύτερη θέα”.
 • Η Κωτσόβολος άνοιξε το Σάββατο 2 Ιουλίου το νέο outlet κατάστημά της στο ΣΕΑ Μαλακάσας – Σείριος Πολιτεία, στο 48ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, ένα σημείο – σταθμό, για κάθε καταναλωτή που επιθυμεί να αποκτήσει κορυφαία προϊόντα σε προνομιακές τιμές. Το νέο outlet κατάστημα της Κωτσόβολος εκτείνεται σε έναν εκθεσιακό χώρο 1.200 τ.μ., διαθέτοντας χιλιάδες stock εκθεσιακά προϊόντα, σφραγισμένα ή και επισκευασμένα, τα οποία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και με εγγύηση.
 • Μένουμε στην Κωτσόβολος η οποία παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματά για το οικονομικό έτος 2021–2022, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου. Ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα €654 εκ., σημειώνοντας σημαντική αύξηση 13.1%, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2020-2021, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα €51.7 εκ., από €43.8 το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα €25.2 εκ., από €20.9 το 2020-2021, σημειώνοντας αύξηση 20,5%. Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος έφτασαν στα €13.2 εκ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 20,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα €59.4 εκ.
 • Τα Public πρωτοπορούν και παρουσιάζουν ένα καινοτόμο πρόγραμμα βιώσιμης επιχειρηματικής λειτουργίας που θέτει στο επίκεντρο το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Με τίτλο Love Earth, το πρόγραμμα ξεκινά με τη λειτουργία του πρώτου zero-waste καταστήματος Public στο Σύνταγμα και την πλατφόρμα Just go Zero, δίνοντας μαζί με την Polygreen, εταιρεία ηγέτη στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, το μήνυμα για τη σημασία της ανακύκλωσης.
 • Δυναμικά μπαίνουν τα Public στις οικιακές συσκευές με ένα δημιουργικό σποτάκι γεμάτο πρωτοτυπία και χιούμορ. Δείτε το! Στην Στην Αττική, μπορεί να γνωρίσει κανείς τη μεγάλη γκάμα μεγάλων οικιακών συσκευών στο «Νέας Γενιάς» Public στο Γέρακα, αλλά και στα καταστήματα Public Golden Hall και The Mall Athens, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα τα βρει στα καταστήματα Public Τσιμισκή και Πυλαίας.
 • Η εθνική αγορά λιανικής πρόσβασης στη σταθερή τηλεφωνία θα χαρακτηρίζονταν από έλλειψη αποτελεσματικού ανταγωνισμού, σε περίπτωση απουσίας ρύθμισης σε επίπεδο χονδρικής. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έπειτα από τη σχετική ανάλυση που διεξήγαγε.
 • Βάσει των στοιχείων που παραθέτει η ΕΕΤΤ ο ΟΤΕ έχει διαχρονικά το υψηλότερο μερίδιο αγοράς το οποίο από το 2016 έως και σήμερα παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση. Στο τέλος του 2021 ο ΟΤΕ είχε μερίδιο περίπου 51% και ακολουθούν οι εναλλακτικοί πάροχοι (Vodafone, Wind και Nova) με μερίδια 22%, 15% και 12%.
 • Επιπρόσθετα, σημειώνεται η μείωση του αριθμού των παρόχων που δραστηριοποιούνται στην σχετική αγορά από 5 το 2016 σε 4 το 2020 (απορρόφηση της CYTA από τη Vodafone) και εν τέλει 3 στο τέλος του 2021, μετά την απόκτηση ελέγχου των Nova και Wind από την United Group. Αυτά για να μη βρουν πάλι καμία απίθανη εταιρεία του εξωτερικού, που θα μας λέει ότι φταίνε οι λίγοι πάροχοι για όλα. Αν είχε ενδιαφέρον και κέρδη δεν θα υπήρχε η μείωση…
 • Περιμένοντας το voucher! Μιλώντας για τις λευκές συσκευές η αγορά που έχει στοκάρει περιμένει εναγωνίως τους καταναλωτές που έκαναν αίτηση να σκάσουν μύτη στα καταστήματα με τα vouchers στο χέρι. Οι αγορές μπορεί να γίνουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου και όσο να’ναι θα δροσίσει καλοκαιριάτικα την αγορά…
 • Και επειδή μπορεί να έχεις το voucher, αλλά να αποδειχθεί δώρον - άδωρον, αν ανέβουν οι τιμές, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήδη παρακολουθούν τις τιμές ενώ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη διάταξη περί αισχροκέρδειας και οι τιμές των ηλεκτρικών συσκευών του προγράμματος αντικατάστασης.
 • Από την άλλη, ο Γιάννης Βασιλάκος έλεγε στην πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Κωτσόβολος ότι η καθυστέρηση που υπήρξε στην παρουσίαση της δράσης ανακύκλωσης και αλλαγής των ηλεκτρικών συσκευών ήταν μεγάλο πλήγμα.
 • Και τώρα υπάρχουν πολύ -μα πολύ- περισσότερες αιτήσεις από αυτές που μπορεί να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, οπότε προβλέπεται…μπάχαλο!
 • Στις λευκές συσκευές επεκτείνεται η TCL. Με ωραία μοντέλα σε πλυντήρια ρούχων και ψυγεία αλλά και σε κατηγορίες όπως οι ρομποτικές σκούπες. Έχουν και τη βοήθεια της Globalsat ως διανομέα οπότε εμείς δεν έχουμε παρά να πούμε καλές δουλειές!
 • Αλλά και στις τηλεοράσεις δεν πάνε πίσω. Είναι αρκετά αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι το μερίδιο αγοράς από 4% που είναι τώρα, θα πάει στο 10%.
 • Στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), κοινό τόπο στις τοποθετήσεις όλων, αποτέλεσε το γεγονός πως, παρά τις δύσκολες στιγμές και τα συνεχή χτυπήματα που δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται, η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας πάλεψε, στάθηκε όρθια και παρείχε ζωτικής σημασίας στήριξη και στην κοινωνία και στην οικονομία. Ο κλάδος διατηρεί ένα ισχυρό αποτύπωμα, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών €13,3 δισ. το 2021, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ.
 • Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΠΕ, παρουσιάστηκε ο ετήσιος απολογισμός, με αναφορά στις σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο Σύνδεσμος με φορείς της Πολιτείας και της αγοράς, αλλά και τη δυναμική του παρουσία μέσω της ενεργής συμμετοχής σε όλες τις διαβουλεύσεις, που σχετίζονται με θέματα της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και μέσω της κατάθεσης προτάσεων για τον ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
 • Την έγκρισή της στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» συνολικού προϋπολογισμού 913 εκατ. ευρώ, το οποίο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, με στόχο «μια εξυπνότερη Ευρώπη μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού, καθώς και της περιφερειακής ψηφιακής διασυνδεσιμότητας» έδωσε Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 • Κινείται πάνω σε τρεις βασικούς στρατηγικούς άξονες: τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ, την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων όπου προβλέπεται να διατεθούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων με χρηματοδότηση ύψους 113 εκατ. ευρώ. Όπως εκτιμάται, το μεγαλύτερο τμήμα θα διατεθούν για το Ultra Fast Broadband, καθώς λόγω της καθυστέρησης στην ανάθεσή του καθίσταται έργο «γέφυρα».
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Μετά και την εξαγορά της Netbull από την ADACOM πρόκειται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο του 2022 ένα σύγχρονο επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλούς Παρακολούθησης Συμβάντων (SOC), το οποίο θα συμβάλει στην προστασία των κρίσιμων υποδομών κάθε ενδιαφερόμενου οργανισμού ή επιχείρησης σε Ελλάδα και Κύπρο από το κυβερνοέγκλημα. Το βασικό κέντρο δεδομένων θα στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ADACOM, αλλά παράλληλα, θα υπάρχει για πρακτικούς λόγους και για ασφάλεια εναλλακτική τοποθεσία, η οποία θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Lamda Helix στην Παιανία.
 • Οι προσλήψεις στελεχών στον κυβερνοχώρο είναι ένα πρόβλημα. Οι εργοδότες αφιερώνουν την ενέργειά τους στη “λαθροθηρία” και τις μεταγραφές εργαζομένων από μια μικρή δεξαμενή έμπειρων ανθρώπων, αντί να καλλιεργούν νέα ταλέντα. Υπήρχαν 2,7 εκατομμύρια ελεύθερες θέσεις εργασίας παγκοσμίως στην ασφάλεια πληροφοριών έως το 2021, σύμφωνα με την επαγγελματική οργάνωση κυβερνοασφάλειας (ISC)2. Αυτό, απλά επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στελέχη για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, που διαρκώς μεγαλώνει. Πως λέμε μάθε παιδί μου κυβερνοασφάλεια;
 • Παρ’ όλο που η πλειοψηφία των οργανισμών βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο όσον αφορά την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, μόλις 12% των επιχειρήσεων έχει το απαιτούμενο επίπεδο ωριμότητας που οδηγεί σε ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη της Accenture.
 • Η μελέτη «The Art of AI Maturity: Advancing from Practice to Performance» παρουσιάζει στρατηγικές για την επιτυχή αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μέσω ενός ολιστικού πλαισίου, το οποίο περιλαμβάνει έναν νέο δείκτη, ο οποίος εκφράζει την ωριμότητα μιας επιχείρησης σε επίπεδο AI σε μία κλίμακα 0-100.
 • Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των AI Achievers θα αυξηθεί γρήγορα από το σημερινό 12% σε 27% έως το 2024. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση βαθμολογία ωριμότητας AI θα αυξηθεί από 36 σήμερα σε 50.
 • Ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί του στο Twitter και στο YouTube παραβιάστηκαν. Ο λογαριασμός του στρατού στο Twitter (@BritishArmy) έχει αναδημοσιεύσει μια σειρά αναρτήσεων που σχετίζονται με ψηφιακά πιστοποιητικά πνευματικής ιδιοκτησίας (NFT). Στο YouTube ο λογαριασμός μετονομάστηκε σε «Ark Invest» και εμφάνιζε πολλά βίντεο σχετικά με κρυπτονομίσματα.
600X80PX_TABS8

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Και οι πιέσεις επίσης… Συνεχίζεται η μάχη των εταιρειών, των παραγόντων αλλά και των πρεσβειών αναφορικά με το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους ψηφιακούς μετρητές. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για την πρώτη τοποθέτηση 7.354.000 «έξυπνων μετρητών» θα αρχίσει -θεωρητικά- σε 7-10 μήνες και θα ολοκληρωθεί το 2030.
 • Ειδικότερα, με βάση το πλάνο ανάπτυξης, προβλέπεται να τοποθετηθούν 100.000 το 2022 (που μάλλον θα είναι λιγότεροι τελικά), 500.000 το 2023, 800.000 το 2024, 1.000.000 το 2025, 1.000.000 το 2026, 813.000 το 2027, 1.000.000 το 2028, 1.000.000 το 2029 και 900.000 το 2030.
 • «Όλα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν και από την πορεία και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, άρα είναι πιθανό όλα να πάνε πίσω χρονικά, αφού …είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα» μας λένε έμπειρα στελέχη από ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ.
 • Στο άλλο μεγάλο έργο των ταυτοτήτων (515 εκατ. ευρώ) βγήκε λευκός καπνός από το Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο απέρριψε όλες τις προσφυγές. Οι τρεις εταιρείες που παραμένουν στο παιχνίδι είναι: η κοινοπραξία της γαλλικής Thales με την Unisystems και την ιαπωνική Toppan, η κοινοπραξία του ΟΤΕ με την γερμανική Veridos Matsoukis και την Byte και η κοινοπραξία της βελγικής Zetes με την Space Hellas και την ουγγρική ANY. Λέγεται ότι πλέον το θέμα είναι απλό και απομένει μόνο η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Με τέτοιο διαγ(κ)ωνισμό… Περισσότερα για τις σπρωξιές που έπεσαν προσεχώς…
 • Best late than never! Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της ΕΕ και την υπουργική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης (ΦΕΚ Τεύχος Β 1476/27.04.2018), μέχρι το τέλος του 2021 θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων στην χώρα μας. Μόνο που οι ταυτότητες δεν βγαίνουν με υπουργικές αποφάσεις, αλλά με διαγωνισμούς…
 • Την προκήρυξη 63 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. εντός των επομένων 10 μηνών, σχεδιάζει η Κοινωνία της Πληροφορίας. Τα ωριμότερα, προϋπολογισμού 453,8 εκατ., αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο τρίμηνο.
 • Πρόκειται για την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRMS) προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ, την ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, 119,2 εκατ., την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής 30 εκατ., την ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δικαιοσύνης, 97,8 εκατ., την προμήθεια Κεντρικών Νεφο-υπολογιστικών Υποδομών και Υπηρεσιών (Hybrid Government Cloud) 117,8 εκατ. και το έργο για την Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη (ΒΙ) προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ.
 • Τι είπε ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της BC Partners και μέτοχος των Nova / Wind στο συνέδριο του Economist: «Οι τρεις καίριες ερωτήσεις που κάνουμε πριν επενδύσουμε σε κάποια εταιρεία, αφορούν αρχικά στον αντίκτυπο του πληθωρισμού σε κάθε επιχείρησή μας. Στην πραγματικότητα ο αντίκτυπος έγκειται στις επιπτώσεις που έχει ο πληθωρισμός στα περιθώρια κέρδους. Το δεύτερο είναι ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της ανόδου των επιτοκίων που αυξάνουν το κεφαλαιακό κόστος.
 • Η τρίτη συνιστώσα είναι η εξής: αναρωτιόμαστε αν κάθε επιχείρηση έχει μια δυναμική προόδου, αναζητούμε δηλαδή εταιρείες που μπορούν να τρέξουν γρηγορότερα από την αγορά, για παράδειγμα μέσω της διεθνούς επέκτασής της. Κοιτάζουμε επιχειρήσεις που εδράζονται σε πολλαπλούς παράγοντες». Φωτογράφησε λίγο την αγορά ενέργειας και ΑΠΕ ή κάνω λάθος; Για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού που ακούστηκε κάτι, δεν γράφω γιατί είναι άλλου είδους «επένδυση»…
 • Αλλαγές στην Intrakat: Αλλαγή σελίδας και…φιλική μετάβαση στη νέα εποχή. Στόχος είναι να διευρυνθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες, που θα δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αναμορφωμένο επιχειρηματικό Όμιλο.
 • Αυτά είναι σε αδρές γραμμές τα σχέδια που έχουν για την «επόμενη μέρα» της Ιντρακάτ, οι νέοι βασικοί μέτοχοι. Δηλαδή το δίδυμο των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη, που μαζί με το έμπειρο στέλεχος της κατασκευαστικής αγοράς Αλέξανδρο Εξάρχου, εξαγόρασαν το 31,7% της εταιρείας (θυγατρικής της Ιντρακόμ) έναντι 70,2 εκατ. ευρώ.
 • Έναυσμα για τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου πληροφορικής, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά, δίνει η δημόσια πρόταση της Ideal Συμμετοχών για την εξαγορά της τεχνολoγικής εταιρείας Byte. Όταν τον Μάιο του 2021 δημιουργήθηκε η νέα IDEAL Holdings, μια από τις συμμετοχές της ήταν η Adacom, η οποία δραστηριοποιείται στην κυβερνοασφάλεια, συνεπώς στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής.
 • Βασικό στοιχείο της στρατηγικής της IDEAL Holdings είναι – πέρα από την οργανική ανάπτυξη – να μεγαλώνει πάντα τις εταιρείες με τη λογική των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Οπότε και το πρώτο βήμα ήταν η εξαγορά της Netbull τον Απρίλιο του 2022, το οποίο συνέβαλε στο να μεγαλώσει το αποτύπωμα της στο συγκεκριμένο χώρο.
 • Η λογική συνέχεια για να μεγαλώσει μια εταιρεία την παρουσία της στο χώρο της πληροφορικής ήταν να στρέψει την προσοχή της στο systems integration, τον τομέα δηλαδή που δραστηριοποιείται η BYTE. Τώρα βέβαια, υπάρχουν μερικά θεματάκια, αλλά money makes the world go round. Περισσότερα, στη ΓΣ που θα γίνει στις 25/7. Hot long summer!
 • Για δέκατη συνεχή χρονιά, η EMPIST εντάχθηκε στη λίστα MSP 501 του Channel Futures με τους κορυφαίους παρόχους Διαχειριζόμενων Υπηρεσιών ανά τον κόσμο. Η κατάταξη στην 89η θέση της λίστας MSP 501 για το 2022 αποτελεί σημαντική αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών της ομάδας της EMPIST για βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, καθώς μέσα σε ένα μόλις έτος η εταιρεία ανέβηκε 21 θέσεις από την κατάταξή της στη θέση 110 το 2021 – ενώ βρίσκεται πλέον στο TOP 100 ανάμεσα σε 130.000 εταιρείες παροχής Managed Services παγκοσμίως.
 • Η Team Candi, 100% θυγατρική της Info Quest Technologies και Gold Partner της Microsoft, με πολυετή εμπειρία σε έργα αυτοματισμού και ψηφιοποίησης, ανέπτυξε δύο καινοτόμες εφαρμογές που επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προσδίδοντάς τους σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
 • Η εφαρμογή CandiSign ψηφιοποιεί και απλοποιεί όλη τη ροή υπογραφών συμβολαίων / συμβάσεων και άλλων εγγράφων, ενσωματώνοντάς την στις υπάρχουσες εφαρμογές κάθε επιχείρησης. Η εφαρμογή HR Requests καθιστά την υποβολή και τη διαχείριση αιτημάτων αδειών και εξόδων προσωπικού μια εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το διοικητικό της προσωπικό της επιχείρησης.
 • Ποιος να το έλεγε, ότι ο σύγχρονος Πύργος της Βαβέλ που είναι η Teleperformance με 40 γλώσσες, 109 εθνικότητες και 11.000 agents θα είχε έσοδα 367,7 εκατ. ευρώ και κέρδη 57,23 εκατ. ευρώ. Pas mal, που θα έλεγαν και οι Γάλλοι της μητρικής…
 • Ο Όμιλος Olympia, μαζί με κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, όπως, μεταξύ άλλων, οι Baillie Gifford, Goldman Sachs Asset Management και Volkswagen Group, συμμετέχει σε γύρο χρηματοδότησης – μέσω δανείου με δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές, το οποίο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της επέκτασης της Northvolt στον τομέα παραγωγής στοιχείων μπαταριών λιθίου και καθοδικών υλικών στην Ευρώπη. Από τη στιγμή της ίδρυσής της, έξι χρόνια πριν, η Northvolt έχει συνάψει συμβάσεις πωλήσεων με κορυφαίες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BMW, Fluence, Scania, Volkswagen Group και Volvo Cars, συνολικού ύψους άνω των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 • Αμετάβλητη στο 4% κρατάει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 το Economist Intelligence Unit (EIU), παρότι αναθεώρησε επί τα χείρω τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και του καλπάζοντος πληθωρισμού στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Αναφερόμενη στην «ελληνική εξαίρεση», κατά την ομιλία της στην 26η Ετήσια Στρογγυλή Τράπεζα του Economist, η διευθύντρια του EIU για την Ευρώπη, Joan Hoey, επισήμανε: “Προβλέπουμε ανάπτυξη 4% για την ελληνική οικονομία αυτό το έτος, σε συνέχεια ανάπτυξης γύρω στο 8% πέρυσι”
 • Απέδωσε μάλιστα την “ελληνική εξαίρεση” τόσο στην πολύ καλή πορεία του τουρισμού, όσο και τα κονδύλια ανάκαμψης από την ΕΕ λέγοντας “Οι ελληνικές αρχές τα πήγαν πολύ καλά στο να θέσουν σε εφαρμογή αυτό το πρόγραμμα και ήδη υπάρχει μεγάλη εκταμίευση πόρων που θα στηρίξουν την οικονομία φέτος και τις επόμενες χρονιές”.
 • O Όμιλος Quest δημοσίευσε για 8η συνεχόμενη χρονιά την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2021, παρουσιάζοντας τη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες του Ομίλου, καθώς και ειδικότερα των τεσσάρων μεγαλύτερων θυγατρικών εταιρειών του, Info Quest Technologies, Uni Systems, iSquare και ACS σχετικά με τα κύρια θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και δείκτες ΕSG (Environment – Social – Governance) που παρακολουθεί.
 • Στην Έκθεση παρουσιάζεται συνοπτικά και η επικαιροποιημένη ESG Στρατηγική, που ολοκλήρωσε ο Όμιλος τον Ιούνιο του 2022 με την ανάδειξη των μακροπρόθεσμων ESG στόχων, που θα ενισχύσουν τον μετασχηματισμό του Ομίλου και του επιχειρηματικού μοντέλου των εταιρειών του. Στην Έκθεση παρουσιάζεται, επίσης, η πρόοδος του Ομίλου και των μεγάλων θυγατρικών του κατά το 2021 στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.
 • Ένα αναμνηστικό ψηφιακό (digital) έργο, το οποίο «εξορύχθηκε» υπό την αιγίδα του IQnovus, του Κέντρου Καινοτομίας, ως συλλεκτικό Non Fungible Token (NFT) με την τεχνολογία blockchain, αποτελεί πλέον το πρώτο NFT του Ομίλου Quest. Θέλοντας να γιορτάσει την επέτειο των 40 χρόνων με έναν ξεχωριστό τρόπο, ζήτησε από τον εικαστικό Χάρη Τσέβη να φιλοτεχνήσει το ψηφιακό αυτό έργο.
 • Η WatchGuard Technologies ανακοίνωσε ότι η Vector Capital έκλεισε τη συμφωνία για την απόκτηση μεριδίου της το οποίο προηγουμένως ανήκε σε άλλους συνεπενδυτές. Με το νέο καθεστώς, η Vector Capital γίνεται ο πλειοψηφικός μέτοχος της WatchGuard εξαγοράζοντας την IPW, ευρωπαϊκή επενδυτική εταιρεία που επικεντρώνεται σε επενδύσεις εταιρειών λογισμικού, η οποία κατείχε μερίδιο της WatchGuard, διατηρώντας το ενδιαφέρον της για την εταιρεία.
 • Η SAS, ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των analytics, απέκτησε την Kamakura, με έδρα στη Χαβάη. Πρόκειται για μια εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένο λογισμικό, δεδομένα και συμβουλευτικές υπηρεσίες που βοηθούν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο κλάδο – τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους – να διαχειρίζονται τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
 • Η Sparkle, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, και η TIM, η μητρική εταιρεία της Sparkle, υπέγραψαν συμφωνία με το Benetton Group για να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου παγκοσμίως, προσφέροντας ασφάλεια και ελαχιστοποιώντας τις καθυστερήσεις σε περισσότερα από 300 γραφεία, καταστήματα και χώρους παραγωγής.
 • Ως μέρος μιας παγκόσμιας συμμαχίας αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η KPMG και η Microsoft πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις για τη δημιουργία προηγμένων φορολογικών τεχνολογιών που βασίζονται στο cloud, που έχουν σχεδιαστεί για να στηρίζουν τις εταιρείες στον μετασχηματισμό τους, ώστε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εν μέσω των συνεχιζόμενων disruption της αγοράς.
 • Η KPMG και η Microsoft βοηθούν τις εταιρείες να καταστήσουν τις λειτουργίες τους έτοιμες για το μέλλον μέσω των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης, αυτοματισμού, και δεδομένων και αναλύσεων, με το Digital Gateway, την αποκλειστική πλατφόρμα της KPMG που βασίζεται στο Microsoft Azure cloud. Η συνεργασία έχει ως αποτέλεσμα μια πληθώρα νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων για κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των φορολογικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε περισσότερες από 140 δικαιοδοσίες παγκοσμίως μέσω του προϊόντος KPMG Tax Reimagined.
 • Οι φήμες θέλουν να έχει κλείσει κατ αρχάς το deal της Cenergy με τους Δανούς της Orsted. Η μετοχή της ελληνικής εταιρείας την Πέμπτη στο +12,73% και της Orsted στο 2,53%. Η επένδυση για τη δημιουργία μονάδας κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων για υπεράκτια αιολικά πάρκα ανέρχεται στα 230 - 250 εκατ. δολάρια, με το funding να προέρχεται από τους Δανούς. Η συμφωνία είναι πολύ θετική για την ελληνική εταιρεία δεδομένου ότι συμμαχεί με τον Νο1 παίκτη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, αποκτά παρουσία στις ΗΠΑ και διευρύνει τη δυνατότητα παραγωγής της. Χώρια που θα προσθέσει στο EBITDA περί τα 50 εκατ. ευρώ. το χρόνο. Δεν το λες και λίγο…
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ο E-commerce Europe και το EuroCommerce δημοσίευσε από κοινού την Ευρωπαϊκή Έκθεση Ηλεκτρονικού Εμπορίου για το 2022. Το 2021, το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 13 % στα 718 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε σταθερός, αν και αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2020.
 • Τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών του B2C για το 2021 δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την άρση των lockdown και τη δυνατότητα των καταναλωτών να επισκέπτονται ξανά φυσικά καταστήματα. Μετά την κορύφωση της πανδημίας COVID-19, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει εδραιωθεί ακόμη πιο σταθερά στην οικονομία και την κοινωνία.
 • Η Skroutz, απέκτησε πλέον το 100% των μετοχών της FinTech ΕveryPay της οποίας κατείχε ήδη το 25% από το Νοέμβριο του 2020. Η EveryPay -που είναι αδειοδοτημένη ως ίδρυμα πληρωμών- θα συνεχίσει την υλοποίηση του υπάρχοντος σχεδίου ανάπτυξης, παρέχοντας στους πελάτες της καινοτόμες και εξειδικευμένες λύσεις πληρωμών όπως: αποδοχή, επεξεργασία και εκκαθάριση πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών (payment processing), εξυπηρέτηση e-shops ή e-commerce (μέσω virtual POS), εισπράξεις έναντι τρίτων και πληρωμές προς τρίτους (με ρητή εντολή σε περιπτώσεις όπου aggregators ή marketplaces εισπράττουν μέσω των e-shop τους χρήματα έναντι τρίτων π.χ. skroutz.gr), συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, κ.α.
 • Η Delivery Hero SE, στον Όμιλο της οποίας εντάσσεται το efood, ολοκλήρωσε την 1η Ιουλίου 2022 την εξαγορά των εταιρειών ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΑE, ΙΝΚΑΤ ΑE, DELIVERY.GR IKE και E-TABLE IKE του Ομίλου Μούχαλη. Με την εξαγορά αυτή η Delivery Hero και το efood επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον κλάδο λιανικής και χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα, διευρύνοντας ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και λύσεων που προσφέρουν στους πελάτες τους. Παράλληλα, ως μέρος του στρατηγικού σχεδίου της σύμπραξης των δύο εταιρειών, θα επεκταθεί το δίκτυο λιανικής των convenience stores και συνεργαζόμενων καταστημάτων του Ομίλου Μούχαλη, τόσο σε επίπεδο αριθμού σημείων πώλησης, όσο και γεωγραφικά.
 • Η Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου είχε εξαγοράσει στα τέλη του 2021 δυο Startup, τις TensorFin και Daedalus Technologies FZΕ, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Supply Chain Finance, καλύπτοντας όλα τα διαμορφωμένα μοντέλα χρηματοδότησης τιμολογίων και εισπρακτέων από τράπεζες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Προσφάτως ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της TensorFin από την Qualco.
 • Η Alpha Bank, σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε επίσημα την κοινή εταιρεία αποδοχής πληρωμών και εκκαθάρισης συναλλαγών με τον ιταλικό κολοσσό Nexi Spa, με την επωνυμία «Nexi Payments Greece». Η νέα κοινή εταιρεία Alpha και Nexi αναμένεται να διαχειρίζεται πάνω από 150.000 τερματικά POS με τζίρο 9 δισ. και αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 93 εκατ. και 18 εκατ. έσοδα και EBITDA, αντίστοιχα, το 2022.
 • Ο CEO της ιταλικής εταιρείας πληρωμών Paolo Bertolucco αποκάλυψε πως η επένδυση στην Ελλάδα δεν είναι τελικά 150 εκατ. ευρώ, αλλά θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. καθώς η εταιρεία θα προχωρήσει στη δημιουργία και ανάπτυξη διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στην Ελλάδα, στο οποίο θα προσληφθούν συνολικά 100 προγραμματιστές και εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα του fintech.
 • Η Worldline, παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες πληρωμών, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Merchant Acquiring της Eurobank στην Ελλάδα. Με ισχύ από τις 30 Ιουνίου, η Worldline ολοκλήρωσε την εμπορική συμφωνία με την τράπεζα βάσει της οποίας θα κατέχει το 80% των μετοχών της νέας εταιρείας στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με την Eurobank, η Worldline εξυπηρετεί πλέον ένα ποικιλόμορφο και υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο 123.000 εμπόρων, εκ των οποίων πάνω από το 50% έχουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
 • Το Public Group και η PCP Public Capital Partners, το πρώτο Corporate Venture Capital (CVC) που λειτουργεί στην Ελλάδα με έμφαση τις τεχνολογίες για το omnichannel retail, συμμετέχει ως limited partner στο Endeavor Catalyst IV fund.
 • Με αυτόν τον τρόπο, το Public Group, ενώνει τις δυνάμεις του με διεθνούς βεληνεκούς ιδρυτές από το δίκτυο της Endeavor, αλλά και σημαντικούς Έλληνες επενδυτές, συμμετέχοντας στην προσπάθεια του διεθνούς, μη κερδοσκοπικού οργανισμού να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και τους πιο υποσχόμενους επιχειρηματίες ανά τον κόσμο – μεταξύ αυτών και τους Έλληνες ιδρυτές που μετασχηματίζουν την Ελλάδα.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η προσπάθεια του Elon Musk να εγκαταλείψει τη συμφωνία του για την αγορά της Twitter αφήνει την εταιρεία σε χειρότερη θέση, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης. Η κανονιστική κατάθεση του Musk την Παρασκευή, με την οποία ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αποχωρήσει από την αγορά του, ύψους 44 δισ. δολαρίων, με πρόσχημα τα bots και τα DAUs, πυροδότησε ένα εφιαλτικό σενάριο για το Twitter, όπου απομένουν μόνο κακές επιλογές. O Musk αξίζει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο, της κριτικής που του ασκήθηκε.
 • Ο πρόεδρος Μπρετ Τέιλορ απάντησε με την υπόσχεση να επιβάλει τη συμφωνία στο δικαστήριο του Ντέλαγουερ, αλλά η ηγεσία της εταιρείας έχει ήδη χάσει την εμπιστοσύνη του προσωπικού μετά από μήνες “υποχρεωτικής” αβεβαιότητας και άγχους. “Αν ο Musk καταφέρει να τερματίσει τη συμφωνία, το Twitter θα παραμείνει με τα ίδια προβλήματα που είχε και πριν εμφανιστεί στη σκηνή”, έγραψε η Debra Aho Williamson, βασική αναλύτρια της Insider Intelligence. Τελικά, μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πως θα ήταν ένα Twitter με τον Musk CEO, αλλά ένα είναι σίγουρο. Το Twitter “θα είναι εκεί με φωνή πιο δυνατή” και θα συνεχίσει να μας απασχολεί!
 • Η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να μεταφράσει 200 διαφορετικές γλώσσες. Η εταιρεία μάλιστα ισχυρίζεται ότι το σύστημα με την χαρακτηριστική ονομασία «No Language Left Behind – NLLB 200» όχι μόνο μεταφράζει περισσότερες γλώσσες από αντίστοιχα συστήματα ανταγωνιστών της (το Google Translate μεταφράζει 133 γλώσσες και το Microsoft Translator 110), αλλά επίσης τα καταφέρνει καλύτερα στις μεταφράσεις έχοντας 44% καλύτερη μέση ποιότητα.
 • Επενδύσεων συνέχεια στα data centers. Το νέο όνομα που ακούγεται είναι αυτό της Equinix. Αν δεν την ξέρετε, είναι από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους «παίκτες» παγκοσμίως. Όπως φαίνεται, τα υποβρύχια καλώδια φέρνουν κόσμο στην Ελλάδα και θα φέρουν ακόμη περισσότερο.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

hpe_vmware_600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • Η Κύπρος είναι μία από τις δυσκολότερες αγορές αλλά αποτελεί τον σημαντικότερο πιλότο που έχουμε χτίσει τα τελευταία χρόνια είτε σε συστήματα είτε γιατί μας μαθαίνει πώς είναι να λειτουργείς και να προσαρμόζεσαι σε μία διαφορετική κουλτούρα και θα αποτελέσει τον οδηγό για την είσοδο σε νέες αγορές.
  Γιάννης Βασιλάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Κωτσόβολος
 • Η ηγεσία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Κάποτε είχαμε έναν ηγέτη ο οποίος έτρεχε την εταιρεία με βάση τα δικά του θέλω. Την δική του κριτική δυνατότητα και mindset. Πλέον αυτό έχει αλλάξει.
  Βασίλης Χατζίκος, CEO, Siemens
 • Όταν επιζείς, χάρη στον γιατρό που αφοσιώνεται για να κάνει ό,τι χρειάζεται μετά από μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή, τότε αλλάζεις συμπεριφορά. Και η Ελλάδα έχει αλλάξει συμπεριφορά με έναν πολύ θεμελιώδη τρόπο.
  Mohamed El-Erian, Οικονομολόγος, Πρόεδρος Queens College, Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ (για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα)
 • Πάντοτε φοβάμαι να προβλέπω την ύφεση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της ανόδου.
  Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος, BC Partners
 • Είναι εποχή εξαγορών. Όταν πέφτουν οι τιμές αγοράζεις, δεν πουλάς. Είμαστε σε mood εξαγορών είτε κάποιου ανταγωνιστικού φορέα πιστοποίησης, είτε εταιρείας που θα μας δώσει τεχνολογική υπεροχή σε κάποιο τομέα, που εμείς σήμερα δεν διαθέτουμε.
  Βύρων Νικολαΐδης, PeopleCert
 • Έχω δει πολλούς κερδοσκόπους στη ζωή μου, κανέναν όμως χασοσκόπο.
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός (όταν ρωτήθηκε αν οι ελληνικές εταιρείες θα ανταπεξέλθουν στον όγκο των έργων ICT που προκηρύσσονται με ρυθμό… πολυβόλου)
synedria-monofyllo-1-6-22-sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Apple ανακοίνωσε το Lockdown Mode, μια λειτουργία που θα προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφαλείας σε μια πολύ μικρή ομάδα χρηστών iPhone, που είναι πιθανό να αποτελέσουν, λόγω της θέσης τους, στόχο.
Η νέα λειτουργία θα είναι διαθέσιμη αυτό το χειμώνα μαζί με τα iOS 16, iPadOS 16 και macOS Ventura.
Η εταιρεία ανέφερε ότι δημιούργησε το Lockdown Mode για να βοηθήσει στην προστασία high-profile ατόμων, που εξαιτίας του κοινωνικού τους status, μπαίνουν συχνά στο... μάτι.
Σημειώνεται ότι χρήστες iPhone είχαν πέσει στο παρελθόν θύματα του Pegasus λογισμικού του NSO Group.
Η αλλαγή της συσκευής σε Lockdown Mode θα περιορίζει τις απειλές σε ένα iPhone, iPad ή Mac, αφού στα μηνύματα θα μπλοκάρονται αυτόματα σχεδόν όλοι οι τύποι των συνημμένων αρχείων ή όλες οι προσκλήσεις και τα αιτήματα, αν προέρχονται από άγνωστο.
Επίσης, οι συνδέσεις με καλώδιο του iPhone με υπολογιστές και αξεσουάρ θα απενεργοποιούνται όταν η συσκευή θα είναι κλειδωμένη.
Η Apple παράλληλα θα μπλοκάρει και κάποιες τεχνολογίες στο διαδίκτυο, όπως είναι για παράδειγμα το just-in-time JavaScript compilation.
Αυτό θα αλλάζει αν ο χρήστης επιλέξει να δώσει την έγκρισή του σε ένα site. Δε θα είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση ενός configuration profile, όταν το Lockdown Mode είναι ενεργοποιημένο.
cl8-sept-2019-600x80
Wi-Fi και 5G χωρίς διακοπές θα προσφέρουν προσεχώς όλοι οι σταθμοί του μετρό της Αθήνας, ώστε οι επιβάτες να «σερφάρουν» ανενόχλητοι χωρίς να χάνεται το σήμα μέσα στους συρμούς, όπως συμβαίνει σήμερα.
Το κενό που παρατηρείται στην επικοινωνία αυτή τη στιγμή μέσα στο μετρό θα καλυφθεί με δύο δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Μέχρι το τέλος του 2022, στο πλαίσιο του έργου «WiFi4GR - Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο», υπολογίζεται ότι θα έχει εγκατασταθεί δημόσια προσβάσιμο Wi-Fi στους σταθμούς στις 3 γραμμές του μετρό και θα έχουν αναπτυχθεί 2.500 Wi-Fi hotspots σε όλη την Ελλάδα.
Εν συνεχεία, η κάλυψη των «τυφλών» σημείων του υπόγειου δικτύου του μετρό, μέσα στις σήραγγες και τα τούνελ, θα πραγματοποιηθεί με κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς η ΣΤΑΣΥ προχώρησε σε ανάλογες συμφωνίες, ώστε να εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για την κάλυψη δικτύου 4G/5G. Το έργο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα περίπου 2,5 ετών.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν σοβαρές υποψίες ότι ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk δε σκοπεύει να ολοκληρώσει την εξαγορά του Twitter, η οποία θα κόστιζε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 44 δισ. δολαρίων.
Όμως πλέον έσκασε και επίσημα η βόμβα, αφού ο CEO της Tesla αποσύρθηκε και από τη συμφωνία.
Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το μήλον της Έριδος ήταν τα bots στο Twitter, με τον Musk να ζητά επιπλέον στοιχεία από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης που να αποδεικνύουν ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί δεν ξεπερνούν το 5%. Το Twitter τελικά δέχτηκε να παραχωρήσει τα στοιχεία, όμως τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστή η αποχώρηση του διάσημου επιχειρηματία με την αιτιολογία ότι το Twitter παραβίασε τους όρους, κάνοντας παραπλανητικούς ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν ο Elon Musk μπορεί να κάνει αναίμακτα πίσω, αφού, όπως είχε γίνει γνωστό, υπήρχε ρήτρα που επέβαλε την καταβολή 1 δισ. δολαρίων σε περίπτωση αποχώρησης. Η μετοχή του Twitter, εν μέσω των εξελίξεων, ακολουθεί πτωτική πορεία, αφού έκλεισε χτες στα 36.81 δολάρια τη στιγμή που η ολοκλήρωση της εξαγοράς θα πρόσφερε 54.20 δολάρια ανά μετοχή.
mcw-2022-weekly
facebook twitter youtube instagram linkedin