weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 27-5-21 sent
mcw-2022-weekly

Τι χαρά ο ψηφοφόρος, ξαναγύρισε ο φόρος (συνδρομητικής)

Ο Ιούνιος μας άφησε και μαζί με αυτόν έληξε και τυπικά η αναστολή της εφαρμογής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ξαναγύρισε αυτόματα ο φόρος από 1/7, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί κώφευσαν στις εκκλήσεις της αγοράς, στα δεκάδες high level τηλεφωνήματα, σε πολλαπλά δημοσιεύματα, στην επιστολή της ΕΕΚΤ και στο περί δικαίου αίσθημα.
Βλέπετε είναι και αυτή η επίσκεψη του CEO της Netlix, είναι κάτι δράσεις που ετοιμάζει η Amazon, πως να στεναχωρήσεις τους υπερατλαντικούς φίλους…
Άρα, στο τέλος του μήνα θα ξαναδούμε το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης να εμφανίζεται στους λογαριασμούς των ημεδαπών παρόχων (Cosmote TV, Nova και εν μέρει Vodafone).
H συνέχεια είναι γνωστή. Mετά το αρχικό σοκ, οι συνδρομητές θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται στα customer care, θα καταλάβουν ότι δεν γίνεται τίποτα στη λογική «σκληρός φόρος αλλά φόρος» και κάποιοι (λίγοι) ίσως χαράξουν πορεία εξόδου προς τις ξένες πλατφόρμες streaming, οι οποίες έχουν πλέον εντείνει τη διαφημιστική τους εκστρατεία προσελκύοντας νέους πελάτες, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσονται νομίμως (!) από το τέλος συνδρομητικής, ως μη ελληνικές εταιρείες.
Μιλάμε για φοβερή στήριξη στις ελληνικές εταιρείες… Η ίδια η Πολιτεία να δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος τους.
Δεν θα μας φανεί καθόλου περίεργο λοιπόν, αν το τέλος συνδρομητικής, σημάνει και το… τέλος των ελληνικών ΑΦΜ για Cosmote TV και Nova.
Ειδικά η δεύτερη δεν θα είχε πρόβλημα να το κάνει, αφού και ευελιξία διαθέτει και η πλατφόρμα της ΕΟΝ θα μπορούσε άνετα να τιμολογείται από κάποια βαλκανική χώρα, σε αυτές στις οποίες που διατηρεί παρουσία. Και αυτό θα ήταν ίσως το καλό σενάριο, γιατί το κακό θα ήταν μία προσφυγή στην ΕΕ που θα μας εξέθετε ανεπανόρθωτα.
Και όλα αυτά, για περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει μέχρι το πέρας του έτους στο Ελληνικό Δημόσιο το τέλος συνδρομητικής.
Ποσό το οποίο είναι ένα κλάσμα του κύκλου εργασιών που θα χαθεί αν φύγουν μερικές χιλιάδες συνδρομητές τηλεόρασης, αν φύγει έστω και ένας από τους δύο θιγόμενους (που καταβάλλει φόρους, ΦΠΑ, απασχολεί προσωπικό κ.α.) ενώ, είναι απειροελάχιστο μπροστά στο σύνολο των 220 εκατομμυρίων που εισπράττει ήδη το Ελληνικό Δημόσιο από τα τέλη στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
Είναι να απορείς με κάποιες αποφάσεις. Διότι ενώ, ως όφελος, ο φόρος είναι περίπου αδιάφορος, ως επιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί δρεπανηφόρος…
cosmote_insurance_600x80_2
wind-huawei-firefight

5G+drones: ο γάμος της χρονιάς στο Άλσος Συγγρού

Την αρχή για το πάντρεμα της τεχνολογίας των drones με το 5G, έκαναν Huawei, Nova/Wind και Probotek, δημιουργώντας από κοινού μια από τις πρώτες εφαρμογές αυτοματοποιημένης επιτήρησης δάσους με drones.
Χρησιμοποιώντας τη λύση της Probotek, η οποία σχεδίασε και ανέπτυξε τη δυνατότητα για αυτόματη πτήση drone, το οποίο περιπολεί, αλλά και ανταποκρίνεται σε ανίχνευση καπνού, αύξηση επιπέδων μονοξειδίου του άνθρακα, καθώς και έκλυσης θερμότητας, ξεκίνησε για πρώτη φορά σε εμπορική εφαρμογή η αυτόματη επιτήρηση drone σε συνδυασμό με 5G δίκτυο.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία πρωτοποριακή εφαρμογή που συνδέει τις νεότερες τεχνολογίες, όπως τα drones και το 5G, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες σε μια ολόκληρη νέα γενιά εφαρμογών, οι οποίες βρίσκονται στα σχεδιαστήρια, έτοιμες για υλοποίηση.
Η αρχή έγινε και έχει φτάσει ο καιρός το 5G να απογειωθεί με όχημα τα drones και ραχοκοκαλιά το IoT.
H Wind/Nova και η Huawei, δεν δίστασαν να γίνουν early adopters και να βρεθούν στην αιχμή της καινοτομίας.
Οι δοκιμές έλαβαν χώρα στις 29 Ιουνίου στο Άλσος Συγγρού, είχαν πιλοτικό χαρακτήρα, όχι μόνο για αυτή καθαυτή την εφαρμογή, αλλά και τον συνεχή επαναπροσδιορισμό των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών σε νέους στόχους, με άξονα την καινοτομία και τη χρηστικότητα.
Δεν άνοιξε απλά ο δρόμος της εναέριας επιτήρησης για τις φωτιές, άνοιξαν πολλοί δρόμοι σε ποικιλία τομέων από το security μέχρι τη βιομηχανία, τη γεωργία, τις κατασκευές και τις επιθεωρήσεις. The sky is the limit!
Ήδη, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει εντάξει τα drones στην ατζέντα του, με κύριο έργο τις ταχυμεταφορές και τη γεωργία ακριβείας, έχοντας ανοιχτές τις πόρτες για νέες ιπτάμενες καινοτομίες.
grid_600x80
technology-summit-ote

Keep going

«Να βάλουμε την ψηφιακή μετάβαση ως την απόλυτη, κορυφαία, στρατηγική προτεραιότητα», ζητάει ο επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου ΟΤΕ, Γιάννης Κωνσταντινίδης, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η έγκαιρη και σωστή αξιοποίηση των μεγάλων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.
Από το Μέγαρο έχουν εδώ και μία τουλάχιστον δεκαετία, συνεχίσει τον βηματισμό των επενδύσεων, ακόμα και μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, έχοντας επενδύσει πάνω από 5 δισ. ευρώ για τις ψηφιακές υποδομές. Μάλιστα, με έναν έξυπνο σχεδιασμό, χρησιμοποίησαν το VDSL ως γέφυρα που κράτησε τις βασικές υποδομές του χαλκού σε λειτουργία, ενώ η αναβάθμιση των ταχυτήτων γινόταν με καλό ρυθμό με οπτικές ίνες από τα αστικά κέντρα στα καφάο.
Τώρα πλέον που ωρίμασε ο καιρός, η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι είναι πλέον στη σφαίρα του εφικτού, κάτι που επιτρέπει στον κ. Κωνσταντινίδη να δηλώνει ευθαρσώς ότι τα δίκτυα νέας γενιάς είναι το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται η ψηφιακή οικονομία, χωρίς βέβαια να ξεχνά να υπενθυμίσει ότι απαιτούν πολύ σημαντικές επενδύσεις.
Ο όμιλος ΟΤΕ μόνο, υλοποιεί επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ έως το 2027, κυρίως σε «future proof δίκτυα» όπως την εγκατάσταση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2027.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Τι χαρά ο ψηφοφόρος, ξαναγύρισε ο φόρος! Ήδη από 1/7 ο φόρος συνδρομητικής TV βρίσκεται στα συστήματα πληροφορικής των ημεδαπών παρόχων. Τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή; Οι συνδρομές σε Cosmote TV, Nova, Vodafone TV θα αυξηθούν κατά 10%, ενώ οι OTT εταιρείες streaming στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολυεθνικές (Netflix, Disney, Apple TV, Amazon Prime Video, HBO αλλά και Ant1+) παραμένουν στο απυρόβλητο, ήτοι αφορολόγητες και εμφανώς φθηνότερες.
 • Dura lex sed lex (σκληρός νόμος αλλά νόμος): Πρόκειται για μια τουλάχιστον αψυχολόγητη απόφαση η οποία ενδεχομένως θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά στο μέλλον. Δεν είναι μόνο η δυσαρέσκεια των συνδρομητών - ψηφοφόρων που θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη για να εισπράξει στο τέλος της ημέρας το δημόσιο (μόλις) 30 εκατ. το χρόνο.
 • Είναι το γεγονός ότι το ίδιο το κράτος δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν οι θιγόμενοι οι οποίοι είναι επιχειρήσεις με διοικήσεις που ελέγχονται από τους μετόχους. Το θεωρούν άραγε απίθανο να προκύψει μία προσφυγή στην ΕΕ, που θα μας εκθέσει ανεπανόρθωτα; Και τέλος, αν η TV προσφέρεται δωρεάν, bundle με μία ακριβή fiber σύνδεση, τι άραγε θα φορολογήσει το δημόσιο;
 • Ήταν ένας λάθος φόρος από έναν… “λάθος” υπουργό (Τσακαλώτο) και τώρα ακολουθεί η εσχάτη πλάνη, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί “χείρον της πρώτης”. Μακάρι να είμαστε “Κασσάνδρα” (που θα θυμίσω ότι είχε πάντα δίκιο) και να μην αποδειχθεί ο φόρος …”κατήφορος”, αλλά πιστεύουμε ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και κάποιες ζημιές για την αγορά, αλλά και για την κυβέρνηση θα προκύψουν. Τώρα, για τους υπουργούς που το χειρίστηκαν τι να πω; Το έχει πει ο Κώστας Βάρναλης: “Αχ, πού ‘σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος”...
 • Πως προέκυψε αρχικά ο φόρος; Από συνδυασμό της… Ευκλείδειας γεωμετρίας με το Πυθαγόρειο θεώρημα. Πήρε, ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος) το τετράγωνο των παρόχων και φορολόγησε την υποτείνουσα στο…τετράγωνο! Το έχει πει και ο R. Reagan: «Αν κινείται, φορολόγησέ το, αν συνεχίζει να κινείται, ρύθμισέ το νομοθετικά, αν σταματήσει να κινείται, επιδότησέ το».
 • Σύμφωνα με ανακοίνωση της Motor Oil, τo 50% των μετοχών του Alpha ΤV πέρασε έναντι τιμήματος 41,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Primos Media με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία είναι «θυγατρική επενδυτικής εταιρείας». Η αγορά του καναλιού είχε γίνει σε 2 φάσεις το 2018 & 2019 και είχε κοστίσει 38 εκατ., αλλά έκτοτε είχαν πέσει αρκετά χρήματα εκ μέρους της Motor Oil για χρηματοδότηση.
 • H Primos Media ανήκε μέχρι τον Απρίλιο στον επενδυτικό όμιλο Hoche Partners. Στη συνέχεια οι μετοχές πέρασαν στην Primos Alternative Investments που με τη σειρά της ανήκει στην Primos SA του Λουξεμβούργου και η οποία με τη σειρά της ανήκει στην Primos Holdings SPF. Ζαλιστήκατε; Όχι ακόμα; Η αλήθεια είναι ότι πληροφορίες υπάρχουν πολλές, αλλά καμία δεν είναι ουσιαστική και δεν οδηγεί σε λύση του γρίφου, ήτοι αν τελικά το deal είναι deal!
 • Ο οποίος (γρίφος) μπορεί να λυθεί μόνο δια της εις άτοπον απαγωγής. Αφού μιλάμε για 50% - 50% και με δεδομένες τις ιδιαίτερες ισορροπίες που απαιτεί η διοίκηση ενός μεγάλου καναλιού συνεπάγεται ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης (π.χ. οικογενειακή) η κάποιο προσύμφωνο για επόμενη ενέργεια- ανάμεσα στα όποια εμπλεκόμενα μέρη. Μπορεί επίσης να είναι το πρώτο μέρος, για κάποια επόμενη κίνηση «καραμπόλα από σπόντα», που θα ακολουθήσει. Καιρός φέρνει τα λάχανα και τις περαιτέρω συμφωνίες…
 • Και επειδή το μυαλό σας θα πήγε ήδη στη United Telecom, σας λέμε ότι επίσημα και με το νόμο δεν μπορεί να είναι κάτοχος και συνδρομητικής και ελεύθερου καναλιού. Οπότε, μπορεί να υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες και συνεργασίες, αλλά οι όποιες περαιτέρω συμφωνίες, θα έπρεπε να αναζητήσουν σχήματα που θα σεβαστούν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, για να είναι όλα extra prima. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στο συνέδριο του Economist, αυτή την εβδομάδα, θα μιλήσει και ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners.
 • Από την Cosmote TV θα μεταδοθούν οι δύο πρώτες ευρωπαϊκές μάχες του Ολυμπιακού για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν τους πρωταθλητές Ισραήλ στις 20 Ιουλίου στο Ισραήλ, ενώ το δεύτερο παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί στις 27 του ίδιου μήνα στο «Γ. Καραϊσκάκης».
 • Μιλώντας για τα δικαιώματα του Ολυμπιακού, είναι νωρίς για να ανησυχήσει κανείς επειδή η ΕΠΟ ενέκρινε μόνο τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου. Ας μην ξεχνάμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα ο Ολυμπιακός έχει προσφύγει στο παρελθόν στο Διαιτητικό Δικαστήριο και έχει κερδίσει, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί απόφαση του ΔΣ της Super League που επέβαλε την κεντρική διαχείριση.
 • Η Huawei και η Nova-Wind, παρουσίασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης, την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στο Άλσος Συγγρού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στην τεχνολογία 5G, καθώς και στη χρήση αλγορίθμων, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικών drone. Το πρόγραμμα πυρανίχνευσης, είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αναγνώρισης ακραίων συμβάντων, όπως πυρκαγιές, με χρήση αισθητήρων και drone κ.α. Παράλληλα ο συνδυασμός τεχνολογιών 5G, IoT και Drones ανοίγει πολλές νέες αγορές και εφαρμογές. Stay Tuned η τεχνολογική επανάσταση μόλις ξεκίνησε!
 • Ο TOBi, ο ψηφιακός εικονικός βοηθός της Vodafone που έχει δημιουργηθεί για να δίνει στους πελάτες της τη δυνατότητα να βρουν λύσεις και απαντήσεις στα θέματα που τους απασχολούν, χωρίς να χρειάζεται να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο, ανταποκρίνεται και εξυπηρετεί σε ένα ευρύ φάσμα αιτημάτων και ζητημάτων των συνδρομητών με επιτυχία.
 • Τη χρονιά που πέρασε ο TOBi απάντησε σε 1,3 εκατομμύρια αιτήματα από πελάτες κινητής, σταθερής και τηλεόρασης και διεκπεραίωσε ολοκληρωτικά περισσότερο από το 70% των ερωτήσεων που δέχτηκε σχετικά με λογαριασμούς, παροχές, προσφορές και γενικές πληροφορίες. Η διαθεσιμότητα του ψηφιακού βοηθού επεκτάθηκε και στο Facebook μέσω του Messenger και πλέον διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα δημοφιλείς κατηγορίες αιτημάτων.
 • Στις επενδύσεις που γίνονται για την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών της χώρας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης, και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα την τρέχουσα δεκαετία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, Γιάννης Κωνσταντινίδης, στο πλαίσιο συμμετοχής του σε πάνελ στο Technology Summit του Moneyreview.gr με τίτλο “Shaping the digital transition”.
 • Όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης, τα δίκτυα νέας γενιάς είναι το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται η ψηφιακή οικονομία και απαιτούν πολύ σημαντικές επενδύσεις. Ο ΟΤΕ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει επενδύσει πάνω από €5 δισ. για τις ψηφιακές υποδομές και σήμερα υλοποιεί επενδυτικό πλάνο άνω των € 3δισ. έως το 2027, κυρίως σε «future proof δίκτυα» όπως η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) και το 5G. Ειδικά για το FTTH, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι το πλάνο του ΟΤΕ είναι να φτάσει η οπτική ίνα σε περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι το 2027.
 • Και ενώ ο Ted Sarantos έρχεται στη Σάμο, αλλά και σε event που οργανώνει η Endeavor στις 14 Ιουλίου, ετοιμάζεται το νέο συνδρομητικό πακέτο, το οποίο θα είναι πιο φθηνό από τα υπάρχοντα γιατί θα έχει διαφημίσεις. Όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος στο φεστιβάλ Cannes Lions «Έχουμε αφήσει ένα μεγάλο τμήμα πελατών, οι οποίοι μας λένε ότι το Netflix είναι πολύ ακριβό και δεν τους πειράζει αν έχει διαφημίσεις. Θα προσθέσουμε ένα tier με διαφημίσεις. Είναι, γι’ αυτούς που λένε “Γεια, θέλω χαμηλότερη τιμή και θα παρακολουθώ με διαφημίσεις”».
 • Να θυμίσουμε ότι η μετοχή του Netflix έχει χάσει 73% από το Νοέμβριο και το τελευταίο τρίμηνο έχασε 200.000 συνδρομητές, που μπορεί να μην είναι τίποτα στα 220.000.000 συνδρομητών που έχει, αλλά η αγορά διψάει για αύξηση και όχι για μειώσεις… Όσον αφορά το event που προαναφέραμε λέγεται ότι θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός. Μην περιμένετε πάντως να συζητηθεί ιδιαίτερα το θέμα του «τέλους συνδρομητικής» ή να δεχθούν ερωτήσεις γι αυτό, γιατί κάνει «τζιζ»…
 • Και αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που ετοιμάζει το Netflix, αφού περιορίζει σε κάποιο βαθμό την πολιτική binge watching η οποία το βοήθησε να κάνει τη διαφορά με το σύνθημα “είναι εθιστικό, είναι συναρπαστικό, είναι διαφορετικό”. Αφορμή γι’ αυτή την προσέγγιση ήταν τα επεισόδια του Stranger Things (σειρά με 880 εκατ. ώρες τηλεθέασης), τα οποία δεν “απελευθερώθηκαν” όλα μαζί αλλά σταδιακά.
 • Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να περάσει το Netflix σε υβριδικό μοντέλο. Από τους συνδρομητές που αφού δουν αυτό που τους ενδιαφέρει διακόπτουν τη συνδρομή για να επανέλθουν μετά από καιρό, μέχρι την διαρκή ανάγκη για πολύ καλό (και ακριβό) περιεχόμενο που καταναλώνεται με εκπληκτική ταχύτητα, γεγονός που μπορεί να οδηγεί σε μία μη βιώσιμη λύση.
 • Σήμερα 4η Ιουλίου ξεκινάει την έναρξη της δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά η OPPO, η 2η μεγαλύτερη εταιρεία συσκευών στην Κίνα, που έχει και την 4η θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphones παγκοσμίως. Στόχος της είναι να εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία brands στις προτιμήσεις των καταναλωτών και στην Ελλάδα. Και έχει όλα τα προσόντα για να τα καταφέρει.
 • Μέχρι τα τέλη του 2021, η OPPO είχε καταθέσει πάνω από 73.000 αιτήσεις για πατέντες και είχε ήδη στην κατοχή της περισσότερες από 33.000 παγκόσμιες πατέντες όντας μία από τις 6 κορυφαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως, όσον αφορά στην κατάθεση αιτήσεων για πατέντες. Έχει παρουσία σε 50 χώρες, απασχολεί περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους και τα προϊόντα της βρίσκονται σε περισσότερα από 280.000 σημεία λιανικής πώλησης σε ολόκληρο τον κόσμο!
 • Την COSMOTE επέλεξε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μετά από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, για την προμήθεια και εφαρμογή συστήματος έξυπνων κάδων αποκομιδής απορριμμάτων. Η λύση αξιοποιεί την τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things (NB–IoT), καθώς απαιτεί μικρό όγκο δεδομένων για τη διασύνδεση συσκευών μέσω δικτύου κινητής, μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος.
 • Η COSMOTE στο πλαίσιο του έργου θα εγκαταστήσει συσκευές τηλεματικής σε 5.300 μηχανικούς κάδους αποκομιδής απορριμμάτων
 • Είκοσι χρόνια συμπλήρωσε στην Ελλάδα το ίδρυμα Vodafone με ποικιλία δράσεων που επικεντρώνονται στον τομέα της υγείας με το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής, στον τομέα της εκπαίδευσης με το πρόγραμμα Generation Next, της κοινωνικής ενσωμάτωσης με το World of Difference, των ψηφιακών εφαρμογών (apps) με το Dream Lab και τα προγράμματα Instant Network και Instant Classroom για την υποστήριξη ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών. Ταυτόχρονα η επέτειος συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία διευρύνει τα προγράμματά του, ανανεώνει τη στρατηγική του και θέτει τις βάσεις για το μέλλον, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες για το κοινό καλό.
 • Νέες δραστηριότητες ετοιμάζει το Πλαίσιο όπως προκύπτει από το νέο καταστατικό του που δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ. Από την παραγωγή, διάθεση και εμπορία καφέ, χυμών εδεσμάτων κλπ μέχρι την ίδρυση, διαχείριση και εκμετάλλευση εστιατορίων, καφέ κ.α., την άσκηση δραστηριότητας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές (τι το έχουμε το brand;), την παροχή υπηρεσιών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κ.α. Πως λέμε όλα εντός Πλαισίου;
 • Διστακτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες καταναλωτές στο να «αποχωριστούν» smartphones που δεν χρησιμοποιούν πια, με το 83% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως όταν δεν χρησιμοποιεί πλέον ένα smartphone, το αφήνει ξεχασμένο στο σπίτι, καταγράφει η Έρευνα «Κυκλική Οικονομία και Χρήση Smartphones» που εκπόνησε πανελλαδικά σε δείγμα περίπου 1.400 Ελλήνων καταναλωτών, ηλικίας 18-60 ετών, το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της Pandas στα τέλη του 2021. Ταυτόχρονα όμως, αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που φαίνεται πρόθυμο να πραγματοποιήσει στο μέλλον αγορά μεταχειρισμένων smartphones.
 • Δεν ξέρω που θα πάτε το καλοκαίρι, αλλά πριν αναχωρήσετε για βουνό ή θάλασσα μία επίσκεψη στο Γερμανό είναι επιβεβλημένη. Το πρόγραμμα Go For Summer έχει εξαιρετικές προσφορές που δεν περνούν απαρατήρητες. Μέχρι και τις 10 Ιουλίου οι καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν σε τιμές προσφοράς και με έως 36 άτοκες δόσεις -buy now pay later- αξεσουάρ όπως ηχεία, party boxes, earbuds, handsfree, powerbanks, αδιάβροχες θήκες, βάσεις στήριξης και φορτιστές αυτοκινήτου, αλλά και gadget όπως smartwatches, drones, action cameras, scooters, ποδήλατα & hoverboard, από κορυφαίους κατασκευαστές. Α… και φυσικά να τα παραλάβουν από το κατάστημα της αρεσκείας τους, χάρη στο G Click & Collect! Σε τέτοιες προτάσεις δεν σε παίρνει να κάνεις τον Κινέζο. Πας κατευθείαν στον Γερμανό!
 • O διαγωνισμός «MITEF Greece Startup Competition 2022» ολοκληρώθηκε και η Κωτσόβολος βρέθηκε για ακόμη μία φορά στο πλευρό των νεοφυών επιχειρήσεων, δίνοντας το βραβείο της κατηγορίας General Track στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».
 • Η Amazon συμφώνησε με την British Telecoms (BT) για τη μετάδοση ορισμένων από τους αγώνες της UEFA.
 • Αφορά τις διοργανώσεις Champions League, Europa League και Europa Conference League για την περίοδο 2024-2027.
 • Όπως αναφέρεται το κόστος έχει αυξηθεί κατά 20% περίπου, με το συνολικό πακέτο μετάδοσης των αγώνων που έχουν η Amazon και η BT να τιμολογείται στα 1,7 δισ. ευρώ για τα τρία χρόνια της συμφωνίας.
 • Επειδή οι εκλογές μας απασχολούν όλους βρήκαμε στο mononews μία ενδελεχή ανάλυση με αποτίμηση ποσοστών και αναλογία εδρών και αυτοδυναμίας στην οποία -επειδή όλους μας απασχολεί και μας επηρεάζει λίγο πολύ το θέμα- καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά.
 • Είπαμε εκλογές και οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως πυκνώνουν οι φήμες ότι ο Μιχάλης Μπλέτσας, καθηγητής του ΜΙΤ θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. The More IT people (στη Βουλή) the better!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Το Υπουργείο Οικονομικών της Νέας Υόρκης γνωστοποίησε ότι η ναυτιλιακή εταιρεία Carnival παραβίασε τον κρατικό κανονισμό για την κυβερνοασφάλεια. Επίσης, η ρυθμιστική αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης επέβαλε πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Carnival Corporation για «σημαντικές» παραβιάσεις της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, μετά από τέσσερις δόλιες εισβολές μεταξύ 2019 και 2021 που έθεσαν σε κίνδυνο «σημαντική ποσότητα ευαίσθητων δεδομένων πελατών». Κατά τα άλλα ανησυχούν για το TikTok και τους Κινέζους…
 • Υπάρχει μια παλιά ρήση στην κυβερνοασφάλεια που λέει ότι ο άνθρωπος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα ασφαλείας. Αυτό ισχύει όλο και περισσότερο, καθώς οι φορείς απειλών ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο πώς θα εκμεταλλευτούν τους ευκολόπιστους ή απρόσεκτους υπαλλήλους. Όμως, μπορείτε αυτόν τον αδύναμο κρίκο να τον μετατρέψετε σε μια πρώτη γραμμή άμυνας, σύμφωνα με την ESET. Το κλειδί είναι να εφαρμόσετε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης γύρω από την κυβερνοασφάλεια.
 • Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 82% των παραβιάσεων δεδομένων που μελετήθηκαν το 2021 εμπλέκουν το ανθρώπινο στοιχείο. Λαμβάνοντας υπόψη το τοπίο των σύγχρονων απειλών στον κυβερνοχώρο, είναι αναμενόμενο ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν το νούμερο ένα στόχο για επιθέσεις. Δώστε τους όμως τις απαραίτητες γνώσεις για να εντοπίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια μιας επίθεσης και να κατανοούν το πότε και το πώς μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο ευαίσθητα δεδομένα και υπάρχει μια τεράστια πιθανότητα να μειωθεί ο κίνδυνος, προτείνει η ESET.
 • Στο Huawei Global Analyst Summit 2022 (HAS 2022), η Huawei παρουσίασε τα δίκτυα campus επόμενης γενιάς με πρόσβαση all-gigabit, απλοποιημένη και χαμηλών εκπομπών άνθρακα αρχιτεκτονική δικτύου, hyper-converged διασύνδεση και έξυπνο O&M δικτύου. Τα δίκτυα campus αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, συνδέοντας το cloud στη μία άκρη και όλα τα πράγματα στην άλλη άκρη.
 • Τα παραδοσιακά δίκτυα campus αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως μη συνεχή ασύρματη δικτύωση, περίπλοκη αρχιτεκτονική δικτύου, δύσκολη πρόσβαση στο cloud για τα παραρτήματα και χαμηλή απόδοση O&M. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και για να ανοίξει το δρόμο για τη μελλοντική ψηφιακή κατασκευή των επιχειρήσεων, η Huawei πρότεινε την ιδέα ενός δικτύου campus επόμενης γενιάς που επαναπροσδιορίζει την πρόσβαση στο campus, την αρχιτεκτονική, τα υποκαταστήματα και το O&M.
600X80PX_TABS8

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Λεφτά (από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα που τρέχουν) υπάρχουν στην αγορά. Το πρόβλημα είναι το εξειδικευμένο προσωπικό. Τόσο, που θυμόμαστε τον Mung Chiang, πρύτανη του Πανεπιστημίου Purdue που είπε πρόσφατα: «Η πιο σημαντική, και μία από τις πιο ευάλωτες, αλυσίδες εφοδιασμού που αντιμετωπίζει σήμερα η αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών είναι η αλυσίδα εφοδιασμού των ανθρώπινων ταλέντων». Ισχύει και για το ICT. Ιδιαίτερα στη χώρα μας…
 • Η Office Line βραβεύτηκε για τέταρτη διαδοχική χρονιά «Microsoft Country Partner of the Year 2022» για την Ελλάδα! Πρόκειται για μια μοναδική διάκριση με ξεχωριστή σημασία, καθώς αποτελεί τη μόνη εταιρία στη χώρα μας και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως που επιτυγχάνει μια τόσο σημαντική αναγνώριση, για τέσσερα συνεχόμενα έτη. Μπράβο Παναγιώτη!
 • (Big) Bits & (gr8) Bytes: Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ideal στις 25η Ιουλίου με κύριο θέμα: Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας έως το ποσό των €2.515.317,20 με την έκδοση 6.288.293 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας €0,40 η καθεμία και με τιμή διάθεσης €4,15 εκάστη, η οποία θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου με εισφορές σε είδος και συγκεκριμένα με την εισφορά των μετοχών της εταιρείας «BYTE COMPUTER». Τρίτη εξαγορά φέτος και ακόμα είμαστε στα μισά της χρονιάς. Ideal κίνηση στη σκακιέρα της αγοράς!
 • Βέβαια προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Σπύρος Βυζάντιος αποφάσισε να αποχωρήσει, έστω και αν τα ανταλλάγματα είναι πολύ ελκυστικά. Θα θέλαμε πολύ να τον ρωτήσουμε, αλλά οι παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κ. Βυζάντιος δεν ήταν ποτέ ο άνθρωπος για να μιλήσεις, αν ήσουν δημοσιογράφος…
 • Για κίνδυνο καθυστέρησης έργων ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προειδοποίησαν σήμερα εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ με αφορμή την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που καθορίζει τα έσοδα του Διαχειριστή (WACC), σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που ο ίδιος διεκδικεί. Αν κρίνουμε από τις επιτυχημένες κινήσεις και τις επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ η προτροπή μας θα ήταν βασισμένη στο παλιό σύνθημα “Αφήστε τα λουλούδια να ανθίσουν”... Από την πλευρά του ο ΑΔΜΗΕ απάντησε με τεκμηριωμένα στοιχεία, αλλά στης ΡΑΕ την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα…
 • Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε άδικη τη δήλωση του προέδρου της ΡΑΕ «Να πει ευχαριστώ και να δουλέψει», γιατί όλοι έχουν μάτια και βλέπουν ποιος δουλεύει και ποιος πιάνεται στον ύπνο… Διότι, «άλλο το κύκλωμα και άλλο το βραχυκύκλωμα» κ. Πρόεδρε. Επίσης, σαν καταναλωτής προκειμένου να κερδίσω 2 ευρώ συνολικά στους λογαριασμούς της χρονιάς, δεν θα ήθελα να πάνε στο βρόντο τα επενδυτικά πλάνα διασύνδεσης ή να περιμένω μία εβδομάδα για επανασύνδεση, λόγω ελλείψεως προσωπικού… Ποιος άραγε θα χρεωθεί τις καθυστερήσεις;
 • Η EPSILON NET Α.Ε. ανακοινώνει ότι κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 30ης Ιουνίου 2022, εγκρίθηκε, η εφαρμογή προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, η Τακτική Γενική Συνέλευση ενέκρινε την εφαρμογή προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών, ανώτατου αριθμού 2.710.000 μετοχών (5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου). Η εταιρεία δύναται να προβεί σε αγορές ιδίων μετοχών για χρονικό διάστημα μέχρι και 12 μήνες από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης,
 • Σχεδόν δύο μήνες μετά από τη χρυσοφόρα αποεπένδυσή τους από τον Ελλάκτωρα (επένδυσαν 125 εκατ. και έφυγαν με 189 εκατ ήτοι 64 εκατ. μέσα σε 15 μήνες), οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, μαζί με το έμπειρο στέλεχος της κατασκευαστικής αγοράς Αλέξανδρο Εξάρχου, “μπαίνουν” εκτός απροόπτου στην Intrakat , τη θυγατρική του ομίλου της Ιντρακόμ (η οποία συμμετέχει με 38%). Tο deal που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, θεωρείται «συμφωνημένο επί της αρχής» και αφορά την εξαγορά του 65,6% της Ιντρακάτ, που διαθέτει δύο ισχυρά θέλγητρα: Κατ’ αρχάς το μεγάλο χαρτοφυλάκιο με 1,1 δις ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε κατασκευαστικά έργα και κατά δεύτερον την πολλά υποσχόμενη θέση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το διαμάντι του στέμματος είναι οι άδειες που διαθέτει για έργα στις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,6 γιγαβάτ (GW). Περισσότερα μέχρι τα τέλη του μήνα που θα κλείσει επίσημα το deal.
 • Α…σημειώστε ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν αναιρεί αυτήν στο Action24 που δείχνει να είναι σε καλό δρόμο, όπως διαλαλεί και ο…πιστός Θωμάς που την προωθεί και την πιστεύει!
 • Πιστή στον σκοπό της να συνδέει την Ελληνική επιχειρηματική αγορά με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, καθιστώντας τες διαθέσιμες, προσιτές, προσβάσιμες, η Info Quest Technologies δημιούργησε έναν Ψηφιακό Οδηγό Λύσεων και Υπηρεσιών, με στόχο να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ» (Vouchers) του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, για το οποίο οι αιτήσεις ξεκίνησαν στις 22 Ιουνίου.
 • Γνωρίζοντας τις ανάγκες και το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα, η Info Quest Technologies στην ηλεκτρονική διεύθυνση godigital.infoquest.gr έχει διαμορφώσει, συγκεντρώσει και προτείνει στην ενότητα «Προτάσεις Λύσεων» συγκεκριμένες λύσεις, που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές και επίπεδα χρηματοδότησης του Προγράμματος, καθοδηγώντας με ουσιαστικό τρόπο τις επιχειρήσεις στις επιλογές τους. Παράλληλα, μέσω ενός έξυπνου Wizard απλών ερωτήσεων (ενότητα «Βρείτε τη Λύση σας»), κάθε επιχείρηση μπορεί να διερευνήσει ποιες λύσεις προτείνονται ανάλογα με τις ανάγκες της.
 • Η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού Ομίλου Olympia, ανακοινώνει ότι έχει προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €70 εκατ. από τον μέτοχο της εταιρείας. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: “Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που καλύφτηκε από το μέτοχο της εταιρείας, είναι μια ακόμη σημαντική στιγμή για τη Sunlight και τους ανθρώπους της, στο πλαίσιο ανάπτυξης και επέκτασης της εταιρείας… Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των €70 εκατ., σε συνδυασμό με τον τραπεζικό δανεισμό που έχει εξασφαλίσει η Sunlight για τα επόμενα 7 έως 12 έτη, μας προμηθεύει με τα απαραίτητα κεφάλαια για να υλοποιήσουμε το ύψους €560 εκατ. επιχειρηματικό μας πλάνο”.
 • Ο κύκλος εργασίας της Electronet AE το 2021 αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με το 2020, ξεπερνώντας τα 73 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ προ φόρων, δηλαδή περισσότερο από 100% αύξηση, από το 2020.
 • Το Πλαίσιο συμμετέχει στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσφέρει μαζί με τη μεγάλη ποικιλία στις κατηγορίες συσκευών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μία μοναδική αγοραστική εμπειρία αλλά και επιπλέον προνόμια.
 • Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί τους δικαιούχους σε ποσοστό από 30% έως 50% για την αγορά καινούργιων κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, αποσύροντας την παλιά, ενεργοβόρα συσκευή τους.
 • Η Space Hellas έπειτα από διενέργεια διαγωνισμού του Δήμου Ανατολικής Σάμου, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακό πολιτιστικό δίκτυο των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου». Tο έργο αφορά στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης κοινής προβολής του δικτύου των μουσείων με οκτώ Micro sites, ένα για κάθε μουσείο, καθώς και την υλοποίηση μιας εφαρμογής περιήγησης για κινητές συσκευές σε επιλεγμένα μουσεία, με δυνατότητες ψηφιακής ξενάγησης με την χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας.
 • Βρεθήκαμε πρόσφατα στην εκδήλωση της Intertech και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η πολιτική διεύρυνσης της προϊοντικής γκάμας που ακολουθεί η εταιρεία αποδίδει καρπούς. Σε αυτήν αλλά και στις επιτυχημένες επιλογές του Γιάννη Χαλδούπη και του team, οφείλεται η περσινή αύξηση του κύκλου εργασιών από τα 18,8 στα 22 εκατ. ευρώ, καθώς και η επιστροφή του καθαρού αποτελέσματος στην κερδοφορία (+131 χιλ. έναντι -284 χιλ. το 2020). Τα αποτελέσματα τα ήταν μάλιστα πολύ καλύτερα αν δεν υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα!
 • Στις 17 Ιουνίου, η Seiko Epson επιλέχθηκε για τη συμπερίληψη της στο FTSE4Good Index Series, έναν δείκτη υπεύθυνων επενδύσεων (RI) της FTSE Russell, μιας εταιρείας του ομίλου χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Αυτή είναι η 19η συνεχόμενη χρονιά που επιλέγεται η Epson.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • «Μέχρι το 2025-2026 πρακτικά θα έχουμε στα χέρια μας μια άλλη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022» με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό». «Βάλαμε 320 εκατομμύρια ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ 90 εκατ. από το ταμείο Ανάκαμψης 230 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ- τα οποία αφορούν τον κάθε δήμο της χώρας, δηλαδή και τους 332 δήμους. Το κριτήριο ήταν απλό, ο πληθυσμός. Με βάση τον πληθυσμό, υπήρξε ένα συγκεκριμένο μπάτζετ και προβλεψιμότητα για τον κάθε δήμο για να ξέρει πόσα χρήματα τον αφορούν».
 • Το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, με τη σύμπραξη της Deloitte, ανέλυσε σε βάθος την πρόοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εστιάζοντας στην προσφορά ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες (G2C) μέσω της πύλης gov.gr. Σε κάθε επίσκεψη που κάνουν οι πολίτες στην ψηφιακή πύλη gov.gr, προκύπτει όφελος για τους ίδιους και για το Δημόσιο ύψους 1 ευρώ.
 • Συνολικά κατά την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν 273 εκατομμύρια επισκέψεις στη σελίδα και το συνολικό όφελος όπως αυτό εκτιμήθηκε από μελέτη Deloitte ήταν 270 εκατ. Ευρώ, ενώ σε βάθος 5ετίας το όφελος εκτιμάται σε 1,3 δισ. ευρώ.
 • Tη δημιουργία ενός ψηφιακού δωματίου επικοινωνίας μεταξύ του ΕΦΚΑ και του εν δυνάμει συνταξιούχου, προανήγγειλε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός ανέφερε ότι σε αυτό το ψηφιακό δωμάτιο, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του Ιουλίου, θα επιλύονται μεταξύ των εμπλεκομένων όλα τα θέματα που υπάρχουν για την έκδοση των συντάξεων, ενώ θα μπορούν να κατατίθενται και πρόσθετα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά.
 • Όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο δεύτερο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου από τις 27 Ιουλίου θα έχουμε πλέον ψηφιακά την αστυνομική μας ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο. Ως εκ τούτου το “όργανο” δεν θα ζητάει πια δίπλωμα και άδεια αλλά… το κινητό μας! Πρώτη φορά μάλιστα -απ’ όσο θυμάμαι- ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν τόσο κάθετος σε μία ημερομηνία, για το λανσάρισμα μίας νέας ψηφιακής υπηρεσίας.
 • Στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε ότι, μετά την Αστυπάλαια, θα έχουμε άλλα 30 νησιά στο Αιγαίο που θα εφαρμόσουν σταδιακά το πρόγραμμα, το GR-ecoIsland. Η αρχή έχει γίνει ήδη με τη Χάλκη, και στη συνέχεια με αρκετά μικρά νησιά, που θα γίνουν «πράσινα» και θα απολαύσουν τις υπηρεσίες που εφαρμόζονται ήδη στην Αστυπάλαια.
 • Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοινώνει την προμήθεια πρόσθετου δικτυακού εξοπλισμού και υποδομών οπτικών ινών στο πλαίσιο της Πράξης «Ήφαιστος», για τον εκσυγχρονισμό των δικτυακών υποδομών των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας.
 • Με την ολοκλήρωση του «Ήφαιστος», θα έχουν εγκατασταθεί στα ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας περισσότεροι από 2.800 μεταγωγείς Ethernet και περισσότεροι από 80 δρομολογητές τελευταίας γενιάς. Επιπλέον, θα έχει κατασκευαστεί εντός των ιδρυμάτων μικροτάφρος συνολικού μήκους μεγαλύτερου των 20 χιλιομέτρων και θα έχουν εγκατασταθεί περισσότερες από 950 ενδοκτηριακές και δια–κτηριακές καλωδιώσεις οπτικών ινών συνολικού μήκους μεγαλύτερου από 180 χιλιόμετρα.
 • Το Σύστημα Εισόδου Εξόδου (Entry/Exit System- EES) είναι ένα νέο, μεγάλης κλίμακας πληροφοριακό σύστημα με το οποίο θα γίνεται η καταγραφή της εισόδου και της εξόδου των πολιτών τρίτων χωρών προς και από τον χώρο Schengen. Με βάση το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
 • Το σύστημα αυτό θα αντικαταστήσει την τρέχουσα πρακτική της σφραγίδας εισόδου/εξόδου επί των ταξιδιωτικών εγγράφων με ηλεκτρονική καταγραφή σε κεντρική βάση δεδομένων των βιομετρικών και βιογραφικών δεδομένων των ταξιδιωτών καθώς και της ημερομηνίας και του τόπου εισόδου/εξόδου για βραχείας διάρκειας παραμονή (έως 90 ημέρες) στον χώρο Schengen.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Πέντε δυναμικές, ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις πέρασαν στην επόμενη φάση του Προγράμματος Start4Health του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer. Το Start4Health είναι ένα Πρόγραμμα Επιτάχυνσης (Accelerator) που εστιάζει στην Ψηφιακή Υγεία και τους διάφορους κλάδους της, αναζητώντας προϊόντα και υπηρεσίες νέας τεχνολογίας που μπορούν να βελτιώσουν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, να ενισχύσουν και να εξατομικεύσουν τη θεραπευτική διαδικασία, να παρέχουν έξυπνη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για εξ αποστάσεως παρακολούθηση και υποστήριξη, να βελτιώσουν την ταχύτητα και την ακρίβεια της διάγνωσης.
 • Το χειρότερο πρώτο της εξάμηνο κατέγραψε η Tesla στις αγορές, με την μετοχή της να χάνει το 35% της αξίας της μέσα σε μόλις έξι μήνες. Με τις μετοχές της τεχνολογίας να έχουν καταρρεύσει μαζικά και τον Nasdaq 100 να οδεύει σε απώλειες της τάξης του 49%, αναλυτές και επενδυτές βλέπουν μία ευκαιρία στη μετοχή της Tesla, αν και ο CEO της, πολλές φορές λειτουργεί ως σαμποτέρ. Η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων φαίνεται ότι διατηρεί ακόμα την γοητεία της στην Wall Street, και παρά τις απώλειες 350 δις. δολαρίων. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες…
 • Όλοι χάνουμε 10% το χρόνο λόγω του πληθωρισμού. Οι «άνδρες» χάνουν 50% το μήνα στο χρηματιστήριο. Οι «θρύλοι» χάνουν 80% την εβδομάδα από startups που καίνε μετρητά. Οι «υπερθρύλοι» χάνουν 99% την ημέρα από τα κρυπτονομίσματα. Αυτή είναι η νέα οικονομία!
 • Ο επίτροπος της FCC Brendan Carr, ζήτησε από την Google και την Apple να αφαιρέσουν το TikTok από τα Καταστήματα Εφαρμογών τους, λόγω ανησυχιών ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα χρηστών. Είναι βέβαια Ρεπουμπλικάνος, αλλά μάλλον δεν έμαθε ότι άλλαξε ο πρόεδρος οπότε είναι ακόμα κολλημένος στην εποχή του Τραμπ.
 • Χρηματοδοτήσεων συνέχεια με τη Ferryhopper να σηκώνει 5 εκατ. Παλιά το ποσό θα θεωρείτο μεγάλο. Τώρα δεν του δίνουμε και πολλή σημασία. Έχει ανέβει πολύ ο πήχυς θα έλεγε κανείς.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Ο Σωκράτης Ζαχάρωφ παλαιό και έμπειρο στέλεχος της αγοράς, ανέλαβε από τις 9/6/2022 Business Development Manager υπεύθυνος για τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρίας και την ανάπτυξη νέων αγορών στην εταιρεία SenseOne του Ομίλου Space Hellas.
 • Ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή έχει το πρόγραμμα της Eurobank που επιτρέπει δύο ή τρεις ημέρες εργασίας την εβδομάδα από το σπίτι. Έτσι οι δηλώσεις για το work@home πήραν παράταση μίας εβδομάδας.
 • Ενδιαφέρεστε να εργαστείτε σε ένα δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον που ενθαρρύνει το ομαδικό πνεύμα και τη συνεχή εκμάθηση νέων τεχνολογιών; Μην χάσετε τις νέες ευκαιρίες καριέρας που ανοίγονται στο #GRNET που αναφέρονται εδώ https:// bit.ly/3xDKCAx #ΕΔΥΤΕ #DevOps #java #python #QCI
 • Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΕ - Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, το οποίο προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 47ης Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, στην πρώτη του συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου στα γραφεία του ΣΕΒΕ, εξέλεξε ομόφωνα ως Πρόεδρό του, τον Συμεών Διαμαντίδη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΙΟΠΑΣ.
hpe_vmware_600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • Έχουμε τη μεγαλύτερη ελληνική αμυντική βιομηχανία που είναι 95% εξαγωγική, εκτιμούν την καινοτομία και την πρωτοπορία των προϊόντων μας Ηνωμένες Πολιτείες η Γερμανία και το Ισραήλ, αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά.
  Σωκράτης Κόκκαλης, Πρόεδρος Intracom
 • Έχοντας αποδείξει ότι μπορούμε να μετατρέπουμε καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα, εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε μία σημαντική αγορά για την OPPO.
  Mars Cui, Γενικός Διευθυντής, OPPO Greece
 • Για τη Vodafone και τους ανθρώπους της η προσφορά στον άνθρωπο και την κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτη αξία. Αυτή η δέσμευση μετουσιώνεται και στις δράσεις του Ιδρύματος Vodafone, που εφέτος στη χώρα μας συμπληρώνει 20 χρόνια παρουσίας, έχοντας σταθεί μόνο τον τελευταίο χρόνο δίπλα σε περισσότερους από 700.000 ωφελούμενους των προγραμμάτων του.
  Χάρης Μπρουμίδης, CEO, Vodafone
synedria-monofyllo-1-6-22-sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
H HTC είναι μια ιστορική εταιρεία που μεσουράνησε στο προσκήνιο στα μέσα των 10s.
Ωστόσο, παρόλο που επί σειρά ετών κοιτούσε εταιρείες «μεγαθήρια» στα μάτια, τελικά δεν κατάφερε να… επιβιώσει.
Όμως η HTC δεν καταθέτει τα όπλα και φαίνεται ότι επανέρχεται δριμύτερη στο προσκήνιο! Συγκεκριμένα, πρόσφατα ανακοίνωσε το Desire 22 Pro, ένα νέο mid-ranger, το οποίο θα εστιάζει στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.
Tα tech specs του Desire 22 Pro σίγουρα δεν θα αφήσουν παραπονεμένους τους περισσότερους χρήστες, καθώς το νέο smartphone της HTC έρχεται με οθόνη LCD 6.6 ιντσών στα 120Hz, Snapdragon 695 chipset και μπαταρία στα 4.520mAh.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι πρόκειται για ένα smartphone, το οποίο είναι συμβατό με το Viverse, το οικοσύστημα εικονικής πραγματικότητας της HTC, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να εκμεταλλευθούν στο έπακρον τις δυνατότητες του συνδέοντας σε αυτό το HTC Vive Flow headset.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την χρήση του headset, οι χρήστες θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε premium content στο Metaverse.
Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το Desire 22 Pro θα διαθέτει κάμερα στα 64MP (rear) με f/1.8 aperture, μαζί με ultrawide φακό στα 13MP και φακό f/2.4 aperture και 5MP depth camera.
Επιπλέον, έρχεται με selfie cam στα 32MP, αλλά και RAM στα 8GB και 128GB αποθηκευτικού χώρου.
Επίσης, η νέα πρόταση της HTC θα κυκλοφορήσει με Android 12, μπαταρία με χωρητικότητα στα 4.520mAh (υποστηρίζει ενσύρματο fast charging στα 18W), πλαϊνό fingerprint scanner και πιστοποίηση IP67 για προστασία στο νερό και στη σκόνη.
Το Desire 22 Pro θα είναι διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά από την 1η Αυγούστου και θα κοστίζει €459.
cl8-sept-2019-600x80
Οι mobile gamers είναι σίγουρα μια κατηγορία… μόνοι τους!
Ως είθισται οι λάτρεις των mobile παιχνιδιών αναζητούν ένα smartphone που να διαθέτει την απαιτούμενη ικανότητα για να «σηκώσει» ακόμη και τα πιο βαριά mobile games.
Εάν λοιπόν σας ενδιαφέρει το τρελό και lagless performance, τότε η Asus προτείνει το ROG Phone 6, μία πρόταση που διαφέρει από τα συμβατικά smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά.
Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το gaming phone της Asus είναι μελετημένο σχεδιαστικά για να καλύπτει τα απαιτητικά gaming sessions.
H αριστερή πλευρά έχει μια USB port και μια SIM slot, ενώ στην δεξιά πλευρά (όταν βρίσκεται σε οριζόντια διάταξη) μπορούμε να διαπιστώσουμε τα δύο shoulder triggers.
Σε ότι έχει να κάνει με το camera setup, εδώ η επιλογή είναι τρία camera modules με ένα μονό LED flash (για τους gamers που τους αρέσουν και οι mobile φωτογραφίες), καθώς επίσης και μια σειρά από extra πλήκτρα στο πίσω τμήμα που συνοδεύονται από το AeroActive Cooler, ένα πρόσθετο αξεσουάρ (το οποίο είχαμε δει και στα προηγούμενα ROG Phones), το οποίο από τη μια «ψύχει» το τηλέφωνο και από την άλλη προσφέρει δύο ακόμη clickable buttons.
Σε ότι έχει να κάνει με τα tech specs του, εδώ το Asus ROG Phone 6, σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύει τους λάτρεις του υψηλού performance, καθώς έρχεται με Snapdragon 8+ Gen 1 chipset, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε και μπόλικη μνήμη RAM.
Το gaming phone «όνειρο» της Asus είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 5 Ιουλίου και σίγουρα όσο θα πλησιάζουμε στο launch date θα μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τα τελικά tech specs του.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν διάγει το τελευταίο χρονικό διάστημα και τις καλύτερες μέρες της, καθώς εμφανίζει στοιχεία… κραχ.
Οι τιμές έχουν φτάσει στα τάρταρα, το BitCoin ασθμαίνει (έχει χάσει κάτι παραπάνω από το 50% της αξίας του) και γενικώς όσοι έπαιζαν στο χρηματιστήριο των κρυπτονομισμάτων, μάλλον θα τους έχει λούσει… κρύος ιδρώτας.
Με το χρηματιστήριο των κρυπτονομισμάτων να εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί δεν είναι λίγοι οι cryptominers, οι οποίοι αποφασίζουν να «ξαποστείλουν» τις GPUs που χρησιμοποιούσαν για mining.
Αυτή τη στιγμή έχει πλημμυρίσει η αγορά από Κινέζους Miners, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ξεφορτώνονται μαζικά τις κάρτες γραφικών που έχουν συγκεντρώσει μπας και βγάλουν τα… σπασμένα.
To Xianyu, το οποίο αποτελεί ένα είδος κινέζικου eBay, είναι πλέον γεμάτο από GPUs που ανήκουν στη γενιά 30xx της Nvidia. Οι περισσότερες τιμές που παίζουν μπορούν να θεωρηθούν… «χώμα», καθώς αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι αγοραστές μιας RTX 3080 δεν χρειάζεται να πληρώσουν παραπάνω από 500$ για να την αποκτήσουν.
Με αρκετούς cryptominers να βγαίνουν «εκτός παιχνιδιού», πλέον βλέπουμε μια κανονικότητα στις τιμές των καρτών γραφικών και ελπίζουμε να… «κρατήσει»!
600x80 banner 27-5-21 sent
mcw-2022-weekly
facebook twitter youtube instagram linkedin