weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 27-5-21 sent
mcw-2022-weekly

Χάρης Μπρουμίδης: 20 χρόνια γεμάτα εμπειρία

Εφ’ όλης της ύλης τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα.
Συμπληρώνοντας 20 χρόνια στη Vodafone, έκανε ένα μικρό απολογισμό της πορείας της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε ως εταιρεία κινητής, και σήμερα διαθέτει ένα μίγμα προϊόντων που αφορά κινητή, σταθερή και τηλεόραση, ενώ έχει πλέον εμπλακεί δυναμικά σε έργα υποδομών για το δημόσιο τομέα, αναλαμβάνοντας ανάδοχος έργου σε αρκετά από αυτά.
Τοποθετήθηκε επίσης για θέματα της επικαιρότητας, με κύριο άξονα την απόρριψη της προσφυγής της από την ΕΕΤΤ, η οποία αφορούσε την επανεξέταση της απόφασης του ΟΤΕ για τον διπλασιασμό των ταχυτήτων μεγάλου μέρους των συνδέσεών του.
Η Vodafone ζητούσε να αναθεωρηθούν τα τέλη διασύνδεσης που πληρώνουν οι πάροχοι που είναι συνδεμένοι στο δίκτυο του ΟΤΕ, και «να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα», και όχι στο μοντέλο υπολογισμού του 2011 που ισχύει αυτή τη στιγμή.
Ο κ. Μπρουμίδης μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Vodafone δεν θα ακολουθήσει τον ΟΤΕ σε αυτή την πολιτική, αλλά αντιθέτως θα προσπαθήσει να προσφέρει στους πελάτες της στοχευμένες υπηρεσίες, είτε βελτιώνοντας τις δικές της υποδομές για ακόμη καλύτερες ταχύτητες, είτε δίνοντας πακέτα Vodafone TV σε προνομιακές προσφορές.
Επίσης, μιλώντας πιο γενικά για την χώρα και τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, βλέπει την ανάγκη για την βελτίωση της εικόνας των επιχειρήσεων στη συνείδηση των καταναλωτών, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας συγκυρίας, που φέρνει αύξηση του ενεργειακού κόστους, πληθωρισμό, αλλά και τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού με τα αναγκαία προσόντα.
600x80_xeria-psila_WEEKLY TELECOM
xristos-staikouras

Scripta manent, Lex volant?

«Verba volant, scripta manent», έλεγαν οι Λατίνοι ("τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν"). Το ζητούμενο είναι στην προκειμένη περίπτωση να πετάξει ο νόμος (ή πιο σωστά το τέλος συνδρομητικής).
Αυτός ήταν ο λόγος που η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας έστειλε στον υπουργό οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετική επιστολή.
Αντικείμενο της επιστολής είναι το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και η όποια πιθανότητα έχει αυτό να επανέλθει στους λογαριασμούς των πελατών της Cosmote TV, της Nova/Wind, και της Vodafone TV.
H εφαρμογή του τέλους αυτού, έχει ανασταλεί από την 1/10/2020 μέχρι τις 30/6/2022, αλλά η συρρίκνωση του δημοσιονομικού χώρου -λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία- έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς του.
Ωστόσο, μία επιπλέον επιβάρυνση στην συνδρομητική τηλεόραση, εκτός από την αρνητική επίδραση στα έσοδα των εταιρειών, θα δημιουργούσε και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στις ΟΤΤ πλατφόρμες (Nexflix, Amazon Prime, Disney+, ΗΒΟ), οι οποίες δεν είναι υπόλογες καταβολής φόρου στο ελληνικό δημόσιο.
Ουσιαστικά σε αυτό επικεντρώνεται η επιστολή του Γιώργου Στεφανόπουλου προς τον Χρήστο Σταϊκούρα, και αναφέρει ότι με την τυχόν επαναφορά του τέλους, «δημιουργείται ένα άνισο περιβάλλον, όπου παραβιάζονται οι βασικές αρχές ανταγωνισμού, με το βάρος του τέλους να επιβάλλεται μόνο στις ελληνικές επιχειρήσεις» ενώ προσθέτει, «το ελληνικό Δημόσιο, οφείλει με βάση τις βασικές αρχές του ανταγωνισμού, να αναστείλει το οποιοδήποτε βάρος επιβάλλεται μονομερώς στις ελληνικές επιχειρήσεις συνδρομητικής τηλεόρασης, και δεν επιβάλλεται σε άλλες επιχειρήσεις που προσφέρουν την ίδια υπηρεσία».
Η στήλη το έχει αναφέρει εδώ και μήνες και επανέρχεται διαρκώς, γιατί η αναβολή επανεφαρμογής του τέλους είναι σήμερα η μόνη «κομψή» λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μπορεί ο διευθυντής της ΕΕΚΤ με την κομψότητα που τον διακρίνει να μην το είπε ξεκάθαρα, αλλά σε περίπτωση επανεφαρμογής θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Και κανείς δεν το θέλει αυτό, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
grid_600x80
grid-telecom-sea

Egypt on the Grid

Δεν έχασε καιρό η Grid Telecom, και σε λίγους μήνες ολοκλήρωσε τη συμφωνία με την Telecom Egypt για τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην τηλεπικοινωνιακή σύνδεση των δύο χωρών και ηπείρων, ενώ επιπλέον είναι μία ακόμη κίνηση στη σκακιέρα της πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.
Η Telecom Egypt είναι από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παίκτες της περιοχής, αφού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων στην περιοχή, ενώ η Αίγυπτος είναι από τους σημαντικότερους κόμβους υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών. Η προνομιακή θέση της Αιγύπτου, η οποία παρέχει τη συντομότερη και πιο αξιόπιστη διαδρομή διέλευσης μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης, επιτρέπει στην Telecom Egypt να διαθέτει πάνω από 140 σημεία σύνδεσης με περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η στρατηγική συμφωνία έχει ως σκοπό να αποτελέσει τη βάση για τη διερεύνηση και δημιουργία εναλλακτικών επιλογών συνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, κάτι που θα ισχυροποιήσει την τηλεπικοινωνιακή θέση των δύο χωρών στην περιοχή, και θα δώσει ακόμη περισσότερες επιλογές διασύνδεσης με τους διεθνείς πελάτες τους.
Φαίνεται ότι η τηλεπικοινωνιακή διπλωματία που αρχίζει να γίνεται εφάμιλλη με την ενεργειακή διπλωματία, υλοποιείται σε έργα διασύνδεσης που αλλάζουν τις ισορροπίες, και διαμορφώνουν νέες συμμαχίες και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των χωρών.
Κάτι που είναι εξίσου είναι σημαντικό είναι η ταχύτητα υλοποίησης της συμφωνίας αλλά και του έργου, γεγονός που σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές το επιθυμούσαν διακαώς. Και η μεν Grid Telecom μας έχει συνηθίσει σε ευχάριστες εκπλήξεις, αφού πάντα λειτουργεί σε χρόνο dt, αλλά το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε άμεσα και η Telecom Egypt σημαίνει πολλά για τα συνεργασία και τα προσδοκόμενα οφέλη.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Εντυπωσιακός για μία ακόμη φορά ο Χάρης Μπρουμίδης στη εκδήλωση για τους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα. Κατά την προσφιλή του συνήθεια δεν μάσησε τα λόγια του και μίλησε για όλους και για όλα:
 • Τα “έχωσε” λίγο στην ΕΕΤΤ για το γνωστό θέμα του Prize Squeeze Model του 2011 με το οποίο εγκρίθηκαν τα πακέτα, αλλά επεσήμανε ότι η Vodafone θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο αναβάθμισης, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, επισημαίνοντας ότι ήδη, εδώ και δύο χρόνια, έχουν αναβαθμίσει το ⅓ της συνδρομητικής βάσης.
 • Έκανε μία αναδρομή στο τι ήταν η εταιρεία πριν από 5 χρόνια (μία εταιρεία κινητής) τι είναι σήμερα (ένας πάροχος σταθερής, κινητής, λύσεων ΙοΤ, συνδρομητικής TV, έργων πληροφορικής κ.α.) και πως αυτό φιλοδοξεί να μετασχηματιστεί στο μέλλον σε TechCo (Technology + Communications) προκειμένου να υπάρχουν πολλαπλές πηγές εσόδων.
 • Παράλληλα, η κατασκευή νέων δικτύων συνεχίζεται, απορροφά το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων που επενδύονται με το πενταετές επενδυτικό πλάνο των 600 εκατ. ευρώ να ολοκληρώνεται το 2025. Ο σχεδιασμός είναι το 2025 η Vodafone να έχει κατασκευάσει 800 χιλ. γραμμές FttH (οπτική ίνα στο σπίτι). Ο επικεφαλής της Vodafone σημείωσε ότι για τη μετατροπή των συνδέσεων FttC (οπτική ίνα μέχρι την υπαίθρια καμπίνα) σε FttH θα διατεθούν επιπλέον κεφάλαια το ύψος των οποίων δεν ανέφερε.
 • Για τα έργα ΤΠΕ σημείωσε ότι είναι ικανοποιημένος, η εταιρεία συμμετέχει σε διαγωνισμούς που εκτιμά ότι διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και επιλέγει συνεργάτες με την κατάλληλη τεχνογνωσία. Ο τομέας αυτός, επεσήμανε, αποτελεί προτεραιότητα και στόχος είναι μέχρι και το 2023 να έχει αναλάβει προς υλοποίηση δημόσια και ιδιωτικά έργα ΤΠΕ αξίας 200 εκατ. ευρώ.
 • Για την συνδρομητική τηλεόραση είπε ότι η συνεργασία με το Disney+ πάει πολύ καλά ότι έχει κατ’ αρχάς τριετή διάρκεια και στο ίδιο πλαίσιο θα είναι και η συμφωνία με την HBO. Υπάρχει μία σκέψη να προσφέρεται το πακέτο Vodafone TV δωρεάν σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνδρομητών με μία από τις δύο πλατφόρμες και ενδεχομένως εφόσον το επιθυμεί ο συνδρομητής να καταβάλλει ένα μικρό fee για την άλλη. Είπαμε, σκέψεις είναι για την ώρα!
 • Τι είπε ακόμα; Ότι μέσα στο 2022, ξεκινά η ανάπτυξη του δικτύου 5G SΑ (stand alone). Μιλάμε για την καλύτερη εκδοχή του 5G που φέρνει στο προσκήνιο ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του 5G που κάνουν τη διαφορά. Σημειώστε ότι και η Cosmote θα πάει σε 5G SA στα μέσα του 2023.
 • Βέβαια, για να δούμε όλοι τι εστί 5G θα χρειαστεί να έχουμε νέες εφαρμογές και υπηρεσίες, τις οποίες γενικώς ακόμη περιμένουμε.
 • Τέλος, μίλησε για τους δύο βασικούς πυλώνες του ESG που είναι η συμπερίληψη και το περιβάλλον και επεσήμανε τις ομολογουμένως αρκετές δράσεις της Vodafone στους συγκεκριμένους τομείς. Γενικά, ήταν μία εκδήλωση που είχε τον Χάρη, τη χάρη, αλλά και αρκετές ειδήσεις!
 • Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Γιώργος Τζανετάκος, διευθυντής του Vodafone Business ο οποίος δεν είχε μεν κεντρική ομιλία, αλλά στα πηγαδάκια ξετύλιξε όλο το portfolio του τμήματος και ομολογουμένως μας εντυπωσίασε με τις γνώσεις του, αλλά και τις προσφερόμενες λύσεις. Ιδιαίτερα στον τομέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων -που ενδεχομένως θα συμμετέχουν στη δράση “Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ” αξίας 422 εκατ. ευρώ προσφέρονται λύσεις από ψηφιακό μετασχηματισμό, WFH, Cloud και Cybersecurity μέχρι και Digital Signage!
 • Πολύ γκρίνια έχει πέσει σε σχέση με τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους ψηφιακούς μετρητές. Κατ’ αρχάς οι τέσσερις από τους επτά γκρινιάζουν γιατί άλλαξε πάλι η πολλαπλά καθυστερημένη προθεσμία και μάλιστα μία ώρα πριν από τη λήξη της, ενώ ο αριθμός όσων είχαν ήδη δηλώσει επαρκούσε για τη διενέργεια του διαγωνισμού.
 • Είναι σαν ο διαιτητής ενός αγώνα να αποφασίζει αυτοβούλως να παίξουν παράταση ένα λεπτό πριν τη λήξη της παράτασης (!) μπας και μπει κανα γκολ. Το ποιοι μπήκαν στο παρά πέντε δεν θα το γράψουμε για να μην εκθέσουμε εταιρείες και οικογένειες. Το ότι τελικά δήλωσαν ενδιαφέρον επτά περιπλέκει λίγο τα πράγματα γιατί πλέον η ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να βγάλει τον έναν εκτός για να μείνουν έξι.
 • Ποιος θα είναι άραγε το τυχερός και με ποια κριτήρια; Θα είναι αιτιολογημένη η απόφαση ή θα μπλέξουμε νομικά και θα προκύψουν άλλες καθυστερήσεις; Αν ναι, ποιος θα φέρνει την ευθύνη; Το καταλαβαίνουμε ότι «είναι πολλά τα λεφτά» και οι πιέσεις, αλλά να κρατάμε και τα προσχήματα και κυρίως να γίνει επιτέλους το έργο που διεκδικεί τα πρωτεία της χρονοκαθυστέρησης -μία δεκαετία και βάλε- από το γιοφύρι της Άρτας.
 • Τέλος, τι ανακοίνωση ήταν αυτή πριν από το άνοιγμα των προσφορών όπου κάποιες εταιρείες παρουσιάστηκαν λεπτομερώς (διάβαζε μονομερώς) και μάλιστα μια ως η κορυφαία (!) και κάποιες άλλες με απλή αναφορά τους. Αν δεν έχουν στοιχεία να τους τα δώσουμε εμείς… Ίδια για όλους!
 • Α και επειδή τα λάθη είναι ανθρώπινα μας διέφυγε ότι η Intracom Telecom συμμετέχει στο σχήμα με την Honeywell-Elster. Έτσι κι αλλιώς δεν είχε γραφτεί στην ανακοίνωση οπότε την πατήσαμε και εμείς που απορήσαμε πως η εταιρεία που είχε κερδίσει στην προγενέστερη φάση του διαγωνισμού δεν εμφανίστηκε στην επόμενη. Θα επανέλθουμε, γιατί το όλο θέμα μοιάζει σα να θέλουν κάποιοι να το παραπέμψουν (πάλι) στις …ελληνικές καλένδες! Δηλαδή στο “χρονοντούλαπο” για όσους δεν κατάλαβαν τον υπαινιγμό…
 • Σημειώστε πάντως ότι στην κούρσα του διαγωνισμού συμμετέχουν δύο εταιρείες με “ρίζες” στην Παιανία. H μία είναι η γνωστή για τις επιδόσεις της Intracom Telecom, και η άλλη η Intrasoft International που πουλήθηκε στα τέλη του 2020 στη δανέζικη εταιρεία Netcompany Group, έναντι τιμήματος 184,6 εκατ. ευρώ. Ένας στους δύο κερδίζει, όπως έλεγε το παλαιό slogan ή γιατί όχι και οι δύο αφού το έργο θα «σπάσει» σε κομμάτια!
 • Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ανάθεση καθηκόντων Γενικού Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών στον Γεώργιο Δαμάσκο. Το συγκεκριμένο στέλεχος κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης της Εταιρείας από το 2013. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Επιχείρησης το 1987 και έχει διατελέσει υπεύθυνος σε διάφορες διευθυντικές θέσεις της Εταιρείας.
 • Ο κ. Δαμάσκος είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι κάτοχος τίτλου Master of Business Administration (MBA) από το Kingston Business School (Kingston University).
 • Η αλήθεια είναι ότι τόσο η τεχνική κατάρτιση, όσο και η οικονομική θα του χρειαστούν, δεδομένου ότι το project τηλεπικοινωνίες έχει πολλές τεχνικές και (κυρίως) οικονομικές ουρές.
 • Πιστεύουμε ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η απάντηση του Χάρη Μπρουμίδη στη συνάντηση του με τους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαστούν με την ΔΕΗ απάντησε ως άλλος Κίπλινγκ: «Με τη ΔΕΗ δεν έχουμε μιλήσει και δεν έχουμε καμία επαφή. Αν φτιάξουν δίκτυο, αν δουλεύει και αν η τιμή χονδρικής είναι ικανοποιητική, τότε θα μιλήσουμε». Δύο αρνήσεις κάνουν μία κατάφαση. Τρία “αν” στη σειρά τι μας κάνουν άραγε;
 • Μάλιστα, εμείς θα προσθέταμε και τις δικές μας επιφυλάξεις: αν με τη Vodafone είσαι ακόμα πολύ μακριά, αν με τις Nova - Wind δεν έχεις υπογράψει ακόμα (παρόλο που το συζητάτε καιρό τώρα), αν (και πολύ σωστά) δεν πιστεύεις ότι ο ΟΤΕ θα παρατήσει το δικό του δίκτυο για να έρθει σε εσένα, τότε ΠΩΣ θα βγει (οικονομικά) το project;
 • Στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που προσφέρει επιδότηση 90% σε ψηφιακές υπηρεσίες, συμμετέχει η Cosmote.
 • Συμφωνία για νέα τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν στο Κάιρο ο ΑΔΜΗΕ και η Telecom Egypt. Η διασύνδεση θα υλοποιηθεί μέσω διακλάδωσης υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, που ποντίζεται αυτή την περίοδο στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, με σημείο προσαιγιάλωσης την Κρήτη.
 • Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telecom Egypt Adel Hamed και ο Διευθυντής της Grid Telecom Γιώργος Ψυρρής.
 • Το καλωδιακό έργο που δρομολογείται μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου πρόκειται να εξυπηρετήσει τον αυξανόμενο όγκο δεδομένων που διακινείται στην περιοχή της Μεσογείου. Το νέο καλώδιο θα προσφέρει τη συντομότερη δυνατή όδευση με κατεύθυνση τα Βαλκάνια και άλλους σημαντικούς προορισμούς στη νοτιοδυτική Ευρώπη όπως η Γένοβα και η Μασσαλία, μέσω υβριδικών χερσαίων και υποθαλάσσιων δικτύων τηλεπικοινωνιών.
 • Σύντομα έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα ο Ted Sarandos, το αφεντικό της NetFlix που κατάγεται από τη Σάμο. Πληροφορίες λένε ότι θα δει τον Πιερρακάκη. Τώρα, αν προκύψουν επενδύσεις, ελληνικό περιεχόμενο ή παράταση του φόρου για τη συνδρομητική, θα σας γελάσω…
 • H Disney+ με την προσφορά της, έκανε ένα δυνατό ξεκίνημα και συνεχίζει δυναμικά την τηλεοπτική - αλλά και την διαδικτυακή διαφήμιση- για να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό εγγραφών.
 • Με την ευκαιρία, αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να κλείσει λογικά το θέμα του τέλους της συνδρομητικής TV, δεδομένου ότι “ο καιρός γαρ εγγύς”, όπως θα έλεγε και ο γνωστός τηλεπωλητής. Η πλέον πρόσφορη κατάσταση είναι η εκ νέου αναβολή, μέχρι τις 31/12/23, όπως ζήτησε και η ΕΕΚΤ, στο πλαίσιο και του πρωθυπουργικού μηνύματος “αποφύγετε τις εντάσεις”. Μην χαλάσει και η σούπα των εκλογών, που τείνουν να γίνουν αυτοεκπληρούμενη προφητεία…
 • Λέγαμε πριν από 15 ημέρες πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται το ποδόσφαιρο στα χέρια επιτυχημένων managers και όχι παραγοντίσκων. Η επιλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη στη Super League το επιβεβαίωσε. Από την άλλη μεριά η ΕΠΟ ενέκρινε μόνο το 1 από τα 3 χρόνια της συμφωνίας CosmoteTV - Ολυμπιακού. Βέβαια, μην παίρνετε και όρκο, διότι σαν θέλουν η νύφη και ο γαμπρός…
 • Με την ευκαιρία ο Ολυμπιακός άρχισε να παίζει μπάλα στο γήπεδο της Cosmote TV και συγκεκριμένα στο Cosmote Sport 1HD. Ήδη, μεταδόθηκαν οι δύο πρώτοι αγωνες της προετοιμασίας. Σήμερα 27/6 μεταδίδεται το παιχνίδι με την Κρακοβία (19.00) και την Τετάρτη 29/6 ο αγώνας με την Σλάβια Πράγας (19.00).
 • Προσφορές όμως έχει και η Nova - Wind που ανοίγει τον κόσμο της ΕΟΝ σε όλους από την Τρίτη 28 Ιουνίου και για 7 ολόκληρες ημέρες, μέχρι τη Δευτέρα 4 Ιουλίου και τους δίνει την δυνατότητα να δουν τον τελευταίο αγώνα της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ για την πρώτη προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 της FIBA με τη Μεγάλη Βρετανία (30/6, 20:00 στο Novasports4 & Novasports News) στο κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης στη Λάρισα. Παράλληλα, όσοι αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση, θα απολαύσουν και premium περιεχόμενο για όλη την οικογένεια με μοναδικά παιδικά, διάσημες σειρές και καταπληκτικά ντοκιμαντέρ. Open week και στη συνδρομητική TV!
 • Μιλώντας για κανάλια όλο και πιο κοντά βρίσκονται ο Μπάκος - Καϋμενάκης στο Action 24, αφού ολοκληρώθηκε ο οικονομικός έλεγχος από την Deloitte και πλέον περνάμε στην επόμενη φάση. Πως λέμε Φώτα, Camera, Action; Βέβαια, αν δεν πέσουν οι υπογραφές και το χρήμα δεν υπάρχει action… Από την άλλη μάλλον έκλεισε οριστικά η πόρτα για πιθανό deal με το Open και αιτία ήταν οι παράλογες απαιτήσεις του Ιβάν.
 • O ANT1+ δεν έχει παρουσιάσει τον αριθμό των συνδρομητών. Όχι για να αποφύγει τον φόρο -στον οποίο έτσι κι αλλιώς δεν εμπίπτει- αλλά προφανώς γιατί δεν ήταν ο προσδοκώμενος αριθμός. Το πιο πιθανό είναι ότι αναμένουν το Mundial μήπως και ρεφάρουν... Αν φέρει νούμερα θα συνεχίσουν αν όχι υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια. Ένα, το έχει γράψει ήδη ο πάντα καλά πληροφορημένος Βασίλης Κουφόπουλος στις τυπολογίες.
 • Κυκλοφορεί στην αγορά ότι υπάρχει κρίση στις σχέσεις του Dragan Solak του Σέρβου ιδρυτή της United Group με την BC Partners του ημέτερου Νίκου Σταθόπουλου. Γι αυτό και ο σχετικός “χρησμός” πρόσφατα από τον Χάρη για αλλαγές. Από την άλλη όλοι οι γάμοι μπορεί λίγο - πολύ να περνάνε κρίση, αλλά δεν χωρίζουν έτσι εύκολα οι άνθρωποι. Ούτε οι εταιρείες. Ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές!
 • Παρατάθηκε για 6 μήνες η μετάδοση σήματος SD- Standard Definition στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. H μετάβαση στην υψηλή ευκρίνεια (HD- Ηigh Definition) είναι υποχρεωτική με βάση τον νόμο Παππά (v. 4339/2015). Θεωρητικά, ημερομηνία εφαρμογής ήταν η 1η Ιουλίου 2022, αλλά με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Θόδωρου Λιβάνιου, παρατάθηκε.
 • Το ζητούμενο είναι ότι η αλλαγή αφορά τα περιφερειακά κανάλια, πολλά από τα οποία δυσκολεύονται οικονομικά, αφού τα κανάλια εθνικής εμβέλειας εκπέμπουν ήδη σήμα HD. Στην πράξη το κόστος για ένα μέσο κανάλι είναι περί τις 500.000€, δεδομένου ότι κανονικά πρέπει να αλλαχθεί όλος ο εξοπλισμός σε HD. Από την άλλη, αφού ο νόμος λέει “να εκπέμπουν” HD μπορεί κανείς να βάλει ένα upscaler (με 5000€), να κάνει εκπομπή HD (οπότε είναι σύμφωνος με το γράμμα του νόμου) και να έχει την παραγωγή του σε HD. Μαϊμουδιά θα μου πείτε, αλλά ας μην ξεχνάμε σε ποια χώρα ζούμε…
 • Η ΕΡΤ εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να ψηφιοποιηθεί το πολύτιμο αρχείο της. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει βγει ήδη στη Διαύγεια και η ΕΡΤ υπέγραψε συμφωνία με την Κοινωνία της Πληροφορίας. Όσοι πιστοί προσέλθετε!
 • Το 5G σε ρόλο πυροσβέστη! Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται ανακοίνωση, από τις Huawei και Nova / Wind οι οποίες χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), θα εντοπίζουν έγκαιρα τις δασικές πυρκαγιές. Άλλωστε η Wind έχει προϋπηρεσία προσφοράς στον συγκεκριμένο τομέα…
 • H Wind, και φέτος το καλοκαίρι, απογειώνει τις δυνατότητες των συνδρομητών της προσφέροντας απεριόριστα data για 30 ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, οι συνδρομητές συμβολαίου Wind, οικιακοί και εταιρικοί, καθώς και οι συνδρομητές καρτοκινητής F2G μπορούν να ενεργοποιήσουν την καλοκαιρινή προσφορά, όποια στιγμή το επιθυμούν, έως και το τέλος του καλοκαιριού μόνο με €9.90 και ισχύ 30 ημέρων, ενώ μπορούν να την ανανεώσουν όσες φορές το επιθυμούν όσο ισχύει η προσφορά.
 • Ανάλογη προσφορά έχει και η Cosmote που προσφέρει με 9,90 ευρώ απεριόριστα δεδομένα. Να μην παραξενευτεί κανείς αν δούμε νέα «εκτόξευση» στη χρήση των mobile δεδομένων τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα πάρουν φωτιά οι κάμερες. Πάμε για νέο ρεκόρ!
 • Η Vodafone προκειμένου να στηρίξει με την εμπειρία της την αξιοποίηση της σπουδαίας ευκαιρίας για την ελληνική επιχειρηματικότητα, που προσφέρει το Πρόγραμμα “Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Πρόκειται για πρόγραμμα που θα τρέξει υπό την μορφή κουπονιών (vouchers) για την κρατική επιδότηση του 90% των νέων ψηφιακών υπηρεσιών που θα εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία των δικαιούχων, θα αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας τους και θα ενισχύσουν την ηλεκτρονική τους παρουσία.
 • Η αξία των ψηφιακών λύσεων που θα γίνουν διαθέσιμες μέσω του προγράμματος κυμαίνεται από €1.000 έως €20.000, αναλόγως του προσωπικού που απασχολεί η επιχείρηση που λαμβάνει το voucher. Το κράτος επιδοτεί το 90% της συνολικής αξίας των υπηρεσιών ενώ οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να πληρώσουν μόνο το υπόλοιπο 10% . Για επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 10 άτομα, η Vodafone προσφέρει λύσεις που διευκολύνουν την εργασία και συνεργασία από οποιοδήποτε σημείο, λύσεις για τη δημιουργία eshop, καθώς και εργαλεία για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων, όπως ο εταιρικός στόλος και οι ψυκτικές τους μονάδες.
 • Επιπλέον, σε εταιρείες 11 – 250 ατόμων, προσφέρονται υπηρεσίες Cloud, Κυβερνοασφάλειας και Facility Management για τη βελτιστοποίηση, μεταξύ άλλων, της ενεργειακής κατανάλωσης των επιχειρήσεων, και Digital Signage για την εξ αποστάσεως διαχείριση διαφημιστικού ή ενημερωτικού περιεχομένου που προβάλλεται σε οθόνες.
 • Inspiration matters! Η πολυαναμενόμενη Oppo δεν θα είναι πλέον… “όποτε” αλλά ναι από τον επόμενο μήνα θα είναι live στα καταστήματα. Ιούλιος γαρ! Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, αλλά σαν το ιππικό φτάνει την κατάλληλη στιγμή στο ραντεβού με την αγορά. Καλή επιτυχία
 • Ο Όμιλος ΟΤΕ, πιστός στο όραμά του για τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς διακρίσεις και με ίσες ευκαιρίες για όλους, υποστηρίζει τo The Boardroom Greece, με την ένταξη της Έλενας Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ΟΤΕ, στο advisory board του οργανισμού.
 • Το Τhe Boardroom αποτελεί έναν χώρο δικτύωσης που αφορά καταξιωμένες γυναίκες επαγγελματίες και υψηλόβαθμα στελέχη που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις. Στόχος του είναι η προετοιμασία και υποστήριξη γυναικών με υψηλή κατάρτιση, προκειμένου να καταλάβουν θέσεις σε Διοικητικά Συμβούλια και να συνεισφέρουν με την εμπειρία τους στην στρατηγική ανάπτυξη των εταιρειών, μέσω καταρτισμένης εκπαίδευσης και στρατηγικού networking.
 • Μέρισμα 250 εκατ. ευρώ θα δώσει η Cosmote στον ΟΤE από το αδιανέμητο υπόλοιπο κερδών εις νέον. Την τελευταία διετία η Cosmote έχει δώσει στον ΟΤΕ 480 εκατ. ευρώ από κέρδη προηγούμενων χρήσεων συν τα 250 εκατ. ευρώ φέτος = 730 εκατ. Pas mal!
 • Στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που προσφέρει επιδότηση 90% σε ψηφιακές υπηρεσίες, συμμετέχει η Cοsmote.
 • Το πρόγραμμα απευθύνεται στις ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα για την επιχείρησή τους και να μπουν στη ψηφιακή εποχή. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2022. Το πρόγραμμα θα τρέξει υπό την μορφή χορήγησης κουπονιών (vouchers) στους δικαιούχους, με δυνατότητα επιδότησης λύσεων από 1 έως 3 χρόνια.
 • Το κατάστημα νέας γενιάς Public 2.500 τ.μ. είναι ένας ακόμη σταθμός στην υλοποίηση της στρατηγικής του Public Group, προκειμένου να διευρύνει τις επιλογές που προσφέρει στους καταναλωτές, με ολοκληρωμένες προϊοντικές προτάσεις και εξειδικευμένες υπηρεσίες (iRepair corner, οικιακές συσκευές κ.α.).
 • Το νέο κατάστημα Public στον Γέρακα, που είναι αποτέλεσμα του μετασχηματισμού του πρώην τοπικού MediaMarkt, διαθέτει είδη τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, αλλά και ένα νέο πλήρες τμήμα οικιακών συσκευών. Έχουμε και λέμε λοιπόν «μείον ένα Media Markt συν ένα Public». Όπως όλα δείχνουν το μόνο “public name” στο μέλλον θα είναι…Public! Και όταν μιλάμε για μέλλον μην πάτε πολύ μακριά. Τα καλύτερα έρχονται το φθινόπωρο!
 • Μια ποικιλία νέων προϊόντων με καινοτομίες και τεχνολογία αιχμής, παρουσίασε η Huawei στις 23 Ιουνίου, σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν το νέο αναδιπλούμενο smartphone Huawei Mate Xs 2, τo Huawei MateBook D 16, το πρώτο tablet Huawei MatePad Paper με οθόνη e-ink, τα νέα smartphone Huawei nova Y70 και Huawei nova Y90, ενώ δεν έλειπε και η κατηγορία του ήχου με την πιο πρόσφατη προσθήκη στην οικογένεια ασύρματων ακουστικών, το Huawei FreeBuds Pro 2, για τους λάτρεις του ποιοτικού ήχου.
 • Χρήση του ψηφιακού πορτοφολιού για το Fuel Pass έκανε μόνο το 20% των δικαιούχων. Οι υπόλοιποι ή δεν έχουν smartphone με NFC ή ήθελαν να καλύψουν άλλες ανάγκες ή δεν ξέρουν να το χρησιμοποιούν, γεγονός που κάτι λέει, από τη στιγμή που προτίμησαν να μπουν τα χρήματα απλά στο λογαριασμό τους χάνοντας τα 15 επιπλέον ευρώ.
 • Πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων ξεκινά η Cosmote, προκειμένου οι τεχνικοί της Cosmote Technical Services να ανταποκρίνονται γρήγορα και ευέλικτα στις ανάγκες των πελατών στα αστικά κέντρα. Το πιλοτικό πρόγραμμα προωθεί τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και ταυτόχρονα διευκολύνει τη μετάβαση των τεχνικών σε πολυσύχναστα αστικά κέντρα, με δυσκολία στάθμευσης.
 • Ήδη ηλεκτρικά ποδήλατα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται σε τέσσερεις ελληνικές πόλεις, φιλικές προς το ποδήλατο: Μεσολόγγι, Βόλο και Τρίκαλα που διαθέτουν ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους και η μορφολογία τους ευνοεί την ποδηλασία, καθώς και στο νησί της Ρόδου για διευκόλυνση της μετακίνησης στην Παλιά Πόλη. Τα ποδήλατα χρησιμοποιούν εθελοντές τεχνικοί της Cosmote Technical Services, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (κράνη, γάντια, ανακλαστήρες) και έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση.
 • Την εκ νέου αναστολή εφαρμογής του τέλους 10% στην συνδρομητική τηλεόραση μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 και την εξέταση της οριστικής κατάργησης του, ζήτησε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
 • Όπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή της που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή της Ένωσης, Γιώργο Στεφανόπουλο, εφόσον το τέλος δεν ανασταλεί θα συντελέσει στην ακύρωση μέρους των θετικών επιδράσεων από τη μείωση των τιμών των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνολικά και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις επενδύσεις των παρόχων για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα.
 • Από τις φρυκτωρίες έως τις δορυφορικές και κινητές τηλεπικοινωνίες, τα εκθέματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ «ζωντανεύουν» ψηφιακά με ένα «κλικ». Το νέο Virtual Tour που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Μουσείου, δίνει τη δυνατότητα για ψηφιακή περιήγηση στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης, από οποιοδήποτε σημείο της χώρας.
 • Το πλούσιο περιεχόμενο του Virtual Tour είναι ιδανικό ψηφιακό εργαλείο μάθησης, καθώς μπορεί να χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς και σχολεία για τη διάδοση πληροφοριών και γνώσεων, στο πλαίσιο μαθημάτων. Σήμερα, το Virtual Tour περιλαμβάνει περίπου 100 πολυμεσικά αντικείμενα, τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται για να τα ανακαλύψουν οι ψηφιακοί επισκέπτες.
 • Η Μυρσίνη, από το τμήμα επικοινωνίας του OTE, έβαλε τα άσπρα, όπως λέει και το άσμα. Μόνο που αυτή τη φορά ήταν νυφικό, για να παντρευτεί τον αγαπημένο της στην Άνδρο. Η στήλη εύχεται βίον ανθόσπαρτον!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte οι τάσεις σήμερα στον κλάδο των ξενοδοχείων διαμορφώνονται σύμφωνα με τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, την ανάγκη των οργανισμών να προσελκύσουν νέες κατηγορίες και τμήματα πελατών (π.χ. millennials/ Gen Z, ψηφιακοί νομάδες, ταξίδια παρατεταμένης διαμονής, bleisure, κ.α.), να βελτιώσουν και εξατομικεύσουν την εμπειρία των επισκεπτών και να υιοθετήσουν ψηφιακές λύσεις και πρακτικές βιωσιμότητας, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
 • «Όταν 5 κορυφαία ελληνικά επιστημονικά ιδρύματα ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Google το αποτέλεσμα μόνο θετικό μπορεί να είναι» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, στην εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας της Google και του Science Agora.
 • Το Science Agora αποτελεί την πρώτη σύμπραξη πέντε επιστημονικών ιδρυμάτων (Ερευνητικό Κέντρο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin – ΟΠΑ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών – ΕΠΙΣΕΥ). Στόχος του Science Agora είναι η δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας.
 • Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι το τέταρτο από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 που θα λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακολουθεί το επόμενο, εντός του Ιουνίου, για την κοινωνική συνοχή και το ανθρώπινο δυναμικό και στόχος είναι έως το φθινόπωρο να έχουν εγκριθεί και τα υπόλοιπα. Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν ήδη, Ανταγωνιστικότητα, Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Κλιματική Προστασία.
 • Ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης στις παγκόσμιες συνδέσεις 5G, εκτιμά η έρευνα της CCS Insight. Μέχρι το 2026, η CCS Insight προβλέπει 4 δισεκατομμύρια συνδέσεις 5G, που θα αντιπροσωπεύουν το 45% του συνόλου παγκοσμίως. Το 2026, το 5G θα είναι σε καλό δρόμο για να γίνει μια «ώριμη» τεχνολογία σε προηγμένες αγορές όπως η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη.
 • Άνοιξε από την περασμένη Τρίτη και μέχρι τις 5 Ιουλίου η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr αναφορικά με αιτήσεις για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».
 • Εγγυοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων, κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
 • Η άριστη και ασφαλής συνδεσιμότητα για όλους και όλες και παντού στην Ευρώπη αποτελεί προϋπόθεση για μια κοινωνία στην οποία μπορεί να συμμετέχει πλήρως κάθε επιχείρηση και κάθε πολίτης. Η «ψηφιακή πυξίδα» της ΕΕ περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: Ψηφιακές δεξιότητες, Ψηφιακές υποδομές, Ψηφιακός μετασχηματισμός και Ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών.
 • Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας – ΕΚΨΚ (EuropeanDigital Innovation Hubs – EDIHs).
 • Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος, θα συμμετέχει στο Δίκτυο με 4 Κόμβους, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027» (Digital Europe Programme – DEP) με ποσό που αγγίζει τα 9,3 εκατομμύρια ευρώ για 3 έτη, ενώ 3 ακόμη Κόμβοι μπορούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
 • Οι περισσότεροι από εμάς δεν ανησυχούμε για το shoulder surfing, δηλαδή για αυτούς που κλέβουν τα στοιχεία μας κρυφοκοιτάζοντας πάνω από τον ώμο μας. Θεωρούμε ότι μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιον που κρύβεται πίσω μας με τα μάτια του καρφωμένα στην οθόνη μας. Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας πειρατείας λογαριασμού μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες. Οι κυβερνοεγκληματίες μπορεί να καταφέρουν να κλέψουν χρήματα και προσωπικές πληροφορίες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσουν τον λογαριασμό σε επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος για πολλούς μήνες.
600X80PX_TABS8

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Στη στρατηγική συνεργασία με τρεις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, τις Microsoft, Info Quest Technologies και Epsilon Net, προχώρησε η Eurobank μέσω της θυγατρικής της Business Exchanges, διαμορφώνοντας μία νέα δέσμη λύσεων και υπηρεσιών, με ανταγωνιστικούς όρους, προκειμένου μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν απλά, γρήγορα και εύκολα το Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΜΕ» (Vouchers) του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, που δέχεται αιτήσεις από την Τετάρτη, 22 Ιουνίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.
 • Η Acromove, η οποία παρέχει την πρώτη λύση cloud computing που σχεδιάστηκε ειδικά για το Edge, ανακοίνωσε σήμερα ότι ήρθε σε συμφωνία με τη Retail & More, για την πιλοτική εφαρμογή της λύσης AcroCloud (acromove.com/acrocloud) της Acromove ως πλατφόρμα Edge Cloud για το λιανικό δίκτυο της Carrefour στην Ελλάδα.
 • Η Retail & More σχεδιάζει να προσφέρει ένα νέο επίπεδο εμπειρίας και εξυπηρέτησης πελατών τόσο με νέες μορφές καταστημάτων όσο και με τη σύγχρονη τεχνολογία. Βασικό συστατικό της νέας γενιάς λιανικής εμπειρίας είναι το Edge computing, το οποίο είναι απαραίτητο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της ταχύτητας, της προσβασιμότητας και της βελτίωσης της εμπειρίας του πελάτη.
 • Η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού Ομίλου Olympia, ανακοινώνει την υπογραφή δανείου ύψους €150 εκατ. με την Εθνική Τράπεζα, 7ετούς διάρκειας. Στόχος, είναι η άντληση κεφαλαίων για την υλοποίηση του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου της Sunlight για το διάστημα 2021-2026 (€125 εκατ.) και η κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα (€25 εκατ.).
 • Σε συνεργασία με τη βελγική Parkwind πρόκειται να αναπτυχθεί η Intrakat στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, μετά από σχετική συμφωνία που υπεγράφη. H Parkwind διαθέτει τέσσερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στα ανοιχτά των βελγικών ακτών με 201 ανεμογεννήτριες και δυναμικότητα παραγωγής 771 MW. Αυτό αρκεί για να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο περίπου 800.000 νοικοκυριών! Στρατηγικό στόχος της διοίκησης της Intrakat είναι να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των 2 GW αδειών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της. Γι αυτό και είναι κοντά στην είσοδο fund (της BC Partners) στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής που έχει δημιουργήσει στο χώρο των ΑΠΕ της Inkat Energy.
 • Τι κρύβεται πίσω από το “frontend” ενος μεγάλου, τραπεζικού ιδρύματος; Πως κινούνται τα αθέατα “νήματα” που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία, τις απρόσκοπτες συναλλαγές, την ασφάλεια των καταθέσεων, την online και on-site εξυπηρέτηση πελατών της τράπεζας; Αυτές είναι λίγες μόνο από τις ερωτήσεις στις οποίες λάβαμε απάντηση κατά την επίσκεψή μας στα “κεντρικά” της Eurobank, στη Νέα Ιωνία έναν χώρο 34.000 τετραγωνικών μέτρων.
 • Ως… bonus, όμως, μάθαμε και αρκετά για την ιστορία του χώρου, ο οποίος μετρά σχεδόν 100 χρόνια ζωής και κάποτε αποτελούσε τμήμα του “μικρού Manchester” της Αθήνας, στεγάζοντας μια από τις σημαντικότερες κλωστοϋφαντουργίες της περιοχής, την “Μουταλάσκη”. Το Eurobank Hub μας άνοιξε διάπλατα για πρώτη φορά τις πόρτες του και μας ταξίδεψε από το παρελθόν στο παρόν, αλλά και το μέλλον!
 • Το Eurobank Hub είναι η ψηφιακή καρδιά της συγκεκριμένης τράπεζας, υποστηρίζοντας τις εγχώριες αλλά και τις διεθνείς δραστηριότητες της. Εκτός από το Technology & Digital Hub -δηλαδή των Διευθύνσεων Πληροφορικής και Ψηφιακής Τραπεζικής- στεγάζονται, επίσης, η Οργάνωση, οι Κεντρικές Υπηρεσίες & Λειτουργίες, οι Οικονομικές Υπηρεσίες καθώς και το Κέντρο Εκπαίδευσης. Στο κτιριακό συγκρότημα απασχολούνται συνολικά περίπου 2.000 εργαζόμενοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% του προσωπικού των κεντρικών υπηρεσιών.
 • Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για «Ολοκληρωμένο σύστημα Οριζόντιας Πλατφόρμας Internet of Things (iot.gov.gr) και δικτύου αισθητήρων». Σκοπός είναι η δημιουργία πλατφόρμας για την ανάπτυξη από φορείς του Δημοσίου εφαρμογών Internet of Things (iot.gov.gr) σε δράσεις όπως: έξυπνες πόλεις, έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι, κυβερνοασφάλεια, παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών του κράτους κ.α. μέσω μιας κεντρικής κυβερνητικής IoT πλατφόρμας, συνολικού προϋπολογισμού 3,72 εκατ. ευρώ.
 • Η Kaspersky εγκαινίασε τρία επιπλέον Κέντρα Διαφάνειας παγκοσμίως, στην Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νέες εγκαταστάσεις επεκτείνουν τις ευκαιρίες για τους πελάτες και τους συνεργάτες να μάθουν περισσότερα για τις πρακτικές μηχανικής και επεξεργασίας δεδομένων της Kaspersky και να ελέγξουν τον πηγαίο κώδικα της εταιρείας και άλλους τομείς της επιχείρησης.
 • Η SingularLogic ανέλαβε, μετά από διαγωνισμό της Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών του Hellenic Healthcare Group (HHG), το έργο “Managed Printing Services (MPS)” για τις εταιρείες του ομίλου Δ.Θ.Κ.Α. ΥΓΕΙΑ, METROPOLITAN HOSPITAL, ΜΗΤΕΡΑ, ΛΗΤΩ και Y-LOGIMED.
 • Περιλαμβάνει τη μελέτη των αναγκών εκτύπωσης, φωτοαντιγραφής, σάρωσης, αποστολής και λήψης fax, την κατάλληλη παραμετροποίηση του εξοπλισμού για τη διασφάλιση υψηλής διαθεσιμότητας των υπηρεσιών και ποιότητας εξυπηρέτησης των χρηστών, τη συντήρηση του εξοπλισμού και τη διαχείριση των ανταλλακτικών, τις περιοδικές αναφορές, την εκπαίδευση των χρηστών, καθώς και την υποστήριξη των υπηρεσιών 24x7.
 • Η Huawei Digital Power παρουσίασε για πρώτη φορά τη μονάδα φόρτισης νέας γενιάς DC FusionCharge στο 35ο Διεθνές Electric Vehicle Symposium & Exhibition (EVS35). Αυτή η αξιόπιστη, μειωμένου θορύβου και εξαιρετικά αποδοτική μονάδα φόρτισης αναμένεται να γίνει ο πυρήνας των εγκαταστάσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV), ώστε οι χρήστες να μπορούν να απολαμβάνουν μια καλύτερη εμπειρία φόρτισης, ενώ παράλληλα οι χειριστές και οι πάροχοι να εξοικονομούν κόστος λειτουργίας και συντήρησης (O&M) της εγκατάστασης φόρτισης.
 • Η Warply, η κορυφαία εταιρία στα προγράμματα Loyalty & Customer Engagement, συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών με κύριους άξονες την Προσέλκυση Επενδυτών, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη συνολική Μεταρρύθμιση στη χώρα στο δρόμο προς τη συνεχή ανάπτυξη.
 • Η Intertech, ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς οίκων τεχνολογίας στην Ελλάδα, διοργάνωσε πρόσφατα event αφιερωμένο στους συνεργάτες της με αφορμή τον ένα χρόνο συνεργασίας με τη Yeastar, κορυφαίο κατασκευαστή συστημάτων PBX και καινοτόμων λύσεων Unified Communications (UC), παγκοσμίως. Η εκδήλωση – η οποία πραγματοποιήθηκε στο Alkionides Cafe Bar Restaurant, στη Βάρκιζα – είχε ως στόχο την πλήρη ενημέρωση των συνεργατών για τα νέα προϊόντα της Yeastar, τις λύσεις και τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσω αυτών.
 • Οι μετοχές της Toshiba εκτινάχθηκαν έως και 6,5% την Πέμπτη, μετά το δημοσίευμα του Reuters που ανέφερε ότι οι υποψήφιοι αγοραστές της εταιρείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν έως και 7.000 γιεν ανά μετοχή για την απόκτηση της , συμφωνία που αποτιμά την εταιρεία σε περίπου 22 δισ. δολάρια.
 • Τα Public πρωτοπορούν και παρουσιάζουν ένα καινοτόμο πρόγραμμα βιώσιμης επιχειρηματικής λειτουργίας που θέτει στο επίκεντρο το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
 • Με τίτλο Love Earth, το πρόγραμμα ξεκινά με τη λειτουργία του πρώτου zero-waste καταστήματος Public στο Σύνταγμα και την πλατφόρμα Just go Zero, δίνοντας μαζί με την Polygreen, εταιρεία ηγέτη στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Δημόσιων Υπηρεσιών», ένα έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε στις 22 Ιουνίου το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 • Εξήντα φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών και έργων ΤΠΕ, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας από οκτώ Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ενημερώθηκαν διεξοδικά για το «Νέο Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας», ενώ συγχρόνως έθεσαν τις βάσεις για τη συνεχή συνεργασία, ώστε να επιταχύνεται η δημιουργία διαλειτουργικών ψηφιακών υπηρεσιών.
 • Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε, επιπλέον, η νέα Ψηφιακή Πύλη για το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας (www.e-gif.gov.gr), η οποία θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο συνεργασίας, ενημέρωσης και δημόσιας συμμετοχής, όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε εθνικό επίπεδο.
 • Στην πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις και για όλες τις ειδικότητες εργαζομένων είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.
 • Παρά τις πρώτες αντιδράσεις, από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας για περίπου 120.000 εργαζόμενους στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ με περισσότερα από 250 άτομα προσωπικό. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ψηφιακή κάρτα θα επεκταθεί στις εταιρείες security, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στη βιομηχανία, ενώ στόχος είναι του χρόνου τέτοια εποχή να εφαρμόζεται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.
 • Συνάντηση με τον υπουργό βιομηχανίας και υψηλής τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Dr. Sultan bin Ahmad Sultan Al Jaber, είχε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ανάθεση καθηκόντων Γενικής Διευθύντριας Ανθρώπινων Πόρων και Οργάνωσης στην Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, από 21.6.2022.
 • Πρόκειται για μία εξαίρετη επιλογή δεδομένου ότι διαθέτει εμπειρία 26 ετών στον κλάδο του Human Resources Management, με τελευταίες θέσεις αυτές του Chief HR Officer στην Εταιρεία Lamda Development, Chief HR Officer στον Όμιλο Intralot και Group HR Director στον Όμιλο Vivartia και με Διευθυντικές θέσεις στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως Diageo, Astrazeneca, και Nestle Hellas.
 • Επίσης, κατέχει διδακτική εμπειρία 6 ετών ως καθηγήτρια στο Deree, American College of Greece. Διαθέτει B. Sc. στο Management & Organisational Behaviour από το Deree, American College of Greece και MBA από το City University Business School του Λονδίνου.
 • «Κέντρο ταλέντου» για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα δημιουργήσει στην Ελλάδα η εταιρεία συμβούλων Bain & Company, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στρατηγικών συμβούλων στον κόσμο, που άνοιξε πρόσφατα γραφεία στην Ελλάδα.
 • Η εταιρεία Walt Disney όπως και πολλές άλλες εταιρείες (Amazon, Citygroup, Levi Strauss κ.α.) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καλύψει τα ταξιδιωτικά έξοδα για τους εργαζομένους της που αναζητούν οικογενειακό προγραμματισμό ή αναπαραγωγική φροντίδα υπό το φως της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ακύρωσε το δικαίωμα στην άμβλωση και έχει ξεσηκώσει φωνές διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο.
 • Τεχνική σχολή ιδρύει ο ΑΔΜΗΕ για την κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού. Η διοίκηση προχώρησε ήδη στη σύσταση και στελέχωση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι σχετικές πληροφορίες, διδακτέα ύλη, αριθμός σπουδαστών κ.α. Η ίδρυση της σχολής ήταν αδήριτη ανάγκη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα “φυτώριο” εξειδικευμένων εργαζομένων, με δεδομένο ότι η μέση ηλικία του προσωπικού είναι σήμερα τα 53 έτη.
 • Αφουγκραζόμενη τον παλμό της αγοράς και έχοντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις ανάγκες των ανθρώπων της για υβριδικά και ευέλικτα μοντέλα εργασίας, η Pronet ανακοινώνει την καθιέρωση τετραήμερης εργασίας για όλους τους υπάλληλούς της. Το πρόγραμμα δεν προϋποθέτει οποιαδήποτε αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο εργασίας ή αποδοχών των υπαλλήλων, ενώ υλοποιείται ήδη πιλοτικά από τις αρχές του μήνα, με διάρκεια έως το τέλος Αυγούστου.

ΕΙΠΑΝ:

 • Νομίζω εκεί υπήρξε ρυθμιστική αργία και στη ρυθμιστική αργία αυτός που ευνοείται είναι ο ρυθμιζόμενος και αυτός που αδικείται είναι ο άλλος… Δε θα αντιγράψουμε τον ΟΤΕ, θα τα κάνουμε καλύτερα… Η στρατηγική μας είναι περισσότερο προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες του πελάτη.
  Χάρης Μπρουμίδης, CEO, Vodafone
 • Στην νέα ψηφιακή εποχή, οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ηγέτες που μπορούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων, που αντανακλούν την ποικιλομορφία της ίδιας της κοινωνίας.
  Έλενα Παπαδοπούλου, Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού, ΟΤΕ
 • Αποφοιτούν ετησίως 4.000 μηχανικοί, αλλά μόνο 500-600 είναι της προκοπής.
  Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος, Upstream
synedria-monofyllo-1-6-22-sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Samsung πριν από δύο χρόνια εισήγαγε τη σειρά FE (ή κατά κόσμο Fan Edition), η οποία αναπτύχθηκε με γνώμονα τις ανάγκες και τα «θέλω» των φανατικών users της.
Το S20 FE τα πήγε εξαιρετικά σε επίπεδο πωλήσεων και αυτό γιατί η Samsung κράτησε τα πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά της τότε ναυαρχίδας της (S20) και πραγματοποιώντας μικρές θυσίες κατάφερε να ρίξει την τιμή της Fan Edition περίπου στα 700 ευρώ.
To ακριβότερο S21 FE (κατά 100 ευρώ) αν και βασίστηκε στην ίδια συνταγή, κινήθηκε σε πιο ήρεμα νερά.
Παρατηρώντας λοιπόν την παραπάνω «πορεία» της Samsung, εύλογα θα σκέφτεστε ότι λογικά, ο κορεατικός γίγαντας θα προχωρήσει και στο S22 FE, στο εγγύς μέλλον.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μια φήμη που ακούγεται έντονα από πολλές ανώνυμες πηγές, η Samsung ενδέχεται να μην δούμε ξανά στο release μιας Fan Edition.
Από εμπορικής πλευράς, αυτή η κίνηση έχει λογική, καθώς υπήρχε μεγάλη διαφορά τιμής ανάμεσα στην κανονική έκδοση και στην Fan Edition.
Από την στιγμή που δεν μπορεί να γίνει ελκυστικό από άποψη τιμής ένα προϊόν που εντάσσεται στην ειδική κατηγορία FE, τότε μάλλον δεν έχει ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης.
Εάν τελικά προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ο κορεατικός γίγαντας της τεχνολογίας, θα σας λείψει η σειρά Fan Edition;
cl8-sept-2019-600x80
Η Huawei κυκλοφόρησε την ενημέρωση HarmonyOS 2.1.0.143 στο tablet MatePad Paper ink το οποίο και κυκλοφόρησε επίσημα πλέον για τον υπόλοιπο κόσμο!
Η νέα ενημέρωση παρέχει υποστήριξη για κοινή χρήση εγγράφων TXT και βελτιστοποιεί το εφέ εμφάνισης ορισμένων στοιχείων στο UI της συσκευής.
Το tablet ανταγωνίζεται εταιρείες όπως το Amazon Kindle.
Κυκλοφόρησε με λειτουργικό σύστημα HarmonyOS 2.0 και διαθέτει οθόνη E-ink 10,3 ιντσών με αναλογία οθόνης προς σώμα 86,3%, πυκνότητα pixel 227 pixel ανά ίντσα (PPI) και ανάλυση 1.872 x 1.404 pixel.
Όλη την ενέργειά του, το Huawei MatePad Paper την αντλεί από έναν εξαπύρηνο επεξεργαστή σε συνδυασμό με 4 GB μνήμης RAM και 64 GB εσωτερική μνήμη αποθήκευσης.
Επιπλέον, η συσκευή είναι συμβατή με το M-Pencil δεύτερης γενιάς της Huawei και προσφέρει ρυθμό καθυστέρησης 26ms.
Το tablet διαθέτει Wi-Fi 6+ και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων ενσωματωμένο στο on/off.
Η Huawei λέει ότι μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις εβδομάδες σε κατάσταση αναμονής. Το tablet ζυγίζει 360 γραμμάρια και διατίθεται σε μαύρο, χακί και μπλε χρώμα.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Τα social media έχουν αρκετά θετικά, κρύβουν όμως και... κινδύνους για παιδιά και εφήβους.
Για το λόγο αυτό, τα γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναγκαστεί να βρουν τρόπους προκειμένου να περιοριστούν τα δυσάρεστα περιστατικά που σχετίζονται με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, το Instagram ξεκίνησε δοκιμές για να διασταυρώνει την ηλικία των χρηστών του, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο ΑΙ της εταιρείας Yoti που μπορεί να σκανάρει το πρόσωπο.
Για να δημιουργήσει ένας χρήστης λογαριασμό πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών, για χρόνια όμως η εταιρεία δε λάμβανε μέτρα για να εξασφαλίσει την τήρηση του συγκεκριμένου όρου.
Μετά από αρκετές αναποδιές όμως, άρχισε να χρησιμοποιεί περισσότερα εργαλεία για την επιβεβαίωση της ηλικίας, διαχωρίζοντας παράλληλα τους έφηβους χρήστες από τους ενήλικες.
Βέβαια, τα δεδομένα δείχνουν ότι το σύστημα της Yoti δεν είναι... αλάνθαστο, αφού δεν είναι τόσο ακριβές όσον αφορά κυρίως τα γυναικεία πρόσωπα ή τους ανθρώπους με πιο σκούρα επιδερμίδα.
Δεν είναι λοιπόν ξεκάθαρο προς το παρόν πως θα εφαρμοστεί ακριβώς το σύστημα στην περίπτωση του Instagram και αν είναι επαρκώς ασφαλές γι' αυτό το σκοπό.
600x80 banner 27-5-21 sent
mcw-2022-weekly
facebook twitter youtube instagram linkedin