weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 27-5-21 sent
mcw-2022-weekly

Τέλος το τέλος (συνδρομητικής);

Στο τέλος του μήνα εκπνέει η αναστολή του φόρου συνδρομητικής τηλεόρασης, ο οποίος επιβάρυνε στο παρελθόν με 10% τους μηνιαίους λογαριασμούς των συνδρομητών.
Ο φόρος αυτός -«εφεύρεση» του Ευκλείδη Τσακαλώτου- πληρωνόταν από τους πελάτες που είχαν επιλέξει ελληνικές πλατφόρμες περιεχομένου και είχε τεθεί σε αναστολή στις 1/10/2020 μέχρι τις 30/6/2022.
Η συζήτηση για την παράταση της αναστολής επιβολής του τέλους, ή την επαναφορά του στους λογαριασμούς των συνδρομητών έχει ξεκινήσει, και οι ελληνικές εταιρείες (Cosmote, Nova/Wind, Vodafone) φοβούνται ότι η τυχόν επαναφορά του τέλους θα τους βάλει σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού οι πάροχοι περιεχομένου από το εξωτερικό (Nexflix, Amazon Prime, Disney+, ANT1+), που ήδη έχουν επεκτείνει τη διείσδυσή τους στο ελληνικό κοινό, θα βρεθούν να έχουν τιμολογιακό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι δεν είναι υπόλογοι καταβολής του τέλους προς το ελληνικό δημόσιο.
Τα στελέχη των ελληνικών εταιρειών, ανησυχούν και προετοιμάζονται για την πιθανότητα να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.
Μεταξύ των σκέψεων τους είναι ακόμη και η μεταφορά της φορολογικής τους έδρας εκτός Ελλάδος, κάτι που θα τους απαλλάξει από την υποχρέωση υπαγωγής στο τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης.
Για όσους πιστεύουν ότι αυτό είναι δύσκολο, τους λέμε ότι στην Cosmote TV γίνονται ήδη ασκήσεις επί χάρτου πάνω σε αυτό το σενάριο, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία έχει βάλει ήδη στόχο να καταργήσει πλήρως τη δορυφορική πλατφόρμα τηλεόρασης η οποία έχει βαρύ κόστος λειτουργίας, σε σχέση με τη διαδικτυακή μετάδοση.
Ήδη από την 1η Ιουλίου η Cosmote TV σταματά τις υπηρεσίες ετεροχρονισμένης προβολής (ReplayTV) στους δορυφορικούς δέκτες της, ζητώντας από τους συνδρομητές της να μεταπηδήσουν στο Internet streaming, προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερη ευελιξία στην πλατφόρμα της, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Το ερώτημα είναι αν τελικά αξίζει για 30 εκατ. το χρόνο που αποδίδει ο φόρος α) να γίνεται τόση φασαρία β) να μεταφέρουν την εταιρεία τους οι Έλληνες πάροχοι γεγονός που θα στερήσει πολύ περισσότερα από το δημόσιο κορβανά γ) να προκαλέσει δυσαρέσκεια σε 1.000.000 συνδρομητές εν μέσω συζητήσεων για την ακρίβεια και δ) να τεθούν θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού που κανείς δεν ξέρει τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν και που μπορεί να φτάσουν. Γι’ αυτό η λύση είναι μία: Τέλος στο τέλος!
600x80_xeria-psila_WEEKLY TELECOM
dei-smart-meter

10 Years After

Άλλος ένας ακόμη διαγωνισμός που απειλεί την πρωτοκαθεδρία του Γεφυριού της Άρτας στην κορυφή των καθυστερημένων έργων, φαίνεται να ολοκληρώνεται και ίσως τον δούμε στα δικά μας χρόνια να μπαίνει σε λειτουργία.
Πρόκειται για το πολυθρύλητο και «χιλιοτραγουδισμένο» έργο της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από το 2012 από την ΔΕΗ, η οποία μας έλεγε τότε ότι ήδη έχουμε μείνει πίσω στις εξελίξεις.
Μετά από 10 ολόκληρα χρόνια συζητήσεων, αναβολών, παρατάσεων και «παρ’ολίγον διαγωνισμών», η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε την απαραίτητη ώθηση στο project και ο τελευταίος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε.
Επτά τελικά είναι οι εταιρείες που δήλωσαν ενδιαφέρον να χριστούν ανάδοχοι του έργου: Οι αμερικανικές Itron και Elster, η Ελβετική Landis+Gyr, η ελληνική PROTASIS ως αντιπρόσωπος της Sagemcom, η Iskraemeco από τη Σλοβενία, η Ιταλική Gridspertise, και last but not least η Intrasoft International, που από το 2021 είναι μέλος του ομίλου της Netcompany από τη Δανία.
Η αλήθεια είναι ότι το έργο έχει καθυστερήσει υπερβολικά, αλλά η ανάγκη για μεγαλύτερο ανταγωνισμό σε επίπεδο παρόχων, καθώς και οι υπηρεσίες που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από τη χρήση των έξυπνων μετρητών, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που οι οικιακοί καταναλωτές χειρίζονται την ηλεκτρική τους ενέργεια.
Επίσης, η ΔΕΔΗΕ μπορεί να εντοπίσει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επέμβει άμεσα προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές στο δίκτυο, επιτυγχάνοντας πολύ ταχύτερους χρόνους επανηλεκτροδότησης.
Τελειώνει δια παντός η έννοια της καταμέτρησης και των «έναντι» λογαριασμών, αφού τα στοιχεία της κατανάλωσης φτάνουν σε πραγματικό χρόνο στον πάροχο, ενώ εξαλείφονται οι πιθανότητες ρευματοκλοπής.
Επίσης, λανσάρονται νέες ενεργειακές εφαρμογές και ελκυστικότερες προσφορές. Μέσω προγραμμάτων όπως multiband tariffs, dynamic tariffs και smart charging που υποστηρίζουν οι νέοι έξυπνοι μετρητές, δίνονται νέες δυνατότητες για μέγιστη εξοικονόμηση από την πλευρά του καταναλωτή και για καλύτερη διαχείριση του φορτίου σε ώρες αιχμής. Άντε και καλό 2030!
grid_600x80
5g-orange

Νομοθεσία 5ης γενιάς

Στο πιο δύσκολο στάδιο της, μπαίνει η ανάπτυξη του δικτύου 5G, και αυτό δεν είναι άλλο από το νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση των κεραιών.
Όπως ξέρουμε, το δίκτυο 5G έχει πολύ χαμηλή ένταση ακτινοβολίας, αλλά χρειάζεται υψηλή πυκνότητα πομπών.
Το αποτέλεσμα είναι ότι χρειάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει την γρήγορη χωροθέτηση και την αδειοδότηση, λαμβάνοντας υπ’όψη ότι δεν εγείρονται σοβαρά περιβαλλοντολογικά θέματα από την εγκατάσταση αυτών των μικρής εμβελείας κεραιών.
Για όσους θέλουν να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση, μπορούν να το κάνουν μέχρι τη Δευτέρα 20/6.
Οπότε αν διαβάζετε έγκαιρα το Weekly Telecom, προλαβαίνετε οριακά.
Ο τίτλος είναι «σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την επικαιροποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης Κατασκευών Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης (ΕΚΚΧΟ)» και ας ελπίσουμε η εφαρμογή του να τύχει της χαμηλότερης δυνατής όχλησης.
Αν και προωθεί την ταχεία και ολοκληρωμένη αδειοδότηση των κεραιών 5G, το νέο πλαίσιο δεν προβλέπει εκπτώσεις στην ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ στελέχη του υπουργείου δηλώνουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν περισσότερες υπηρεσίες που θα πατήσουν πάνω στο δίκτυο 5G, ώστε να μπορέσει να αρχίσει να αποδίδει κέρδη στους παρόχους αλλά και να αλλάξει την κουλτούρα των χρηστών που μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιληφθεί τις σημαντικές υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Τη δύναμη του ΟΤΕ να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις και να συνεχίζει τη στρατηγική του ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, τόσο στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση όσο και μιλώντας στους εργαζόμενους του Οργανισμού στο πλαίσιο του πρώτου CEO Business Talk.
 • Με την αισιοδοξία που δημιουργούν οι καλές επιδόσεις του ομίλου, σε όλες τις δραστηριότητές του, από τα studio της Cosmote TV και μέσω live streaming ευχαρίστησε τους εργαζομένους για τις επιδόσεις του ΟΤΕ καθώς, όπως ανέφερε, «είμαστε πρώτοι σε όλες τις αγορές που έχουμε παρουσία».
 • Οδηγό για την εταιρεία αποτελούν τρεις λέξεις- κλειδιά: βιωσιμότητα, ψηφιοποίηση, πελάτες. Ο ΟΤΕ συνεχίζει τις επενδύσεις του σε όλα τα επίπεδα που έχει ανακοινώσει, όχι μόνο σε δίκτυα και σε τεχνολογία, αλλά και στη δημιουργία ψηφιακής κουλτούρας και παρέχοντας ένα σύνολο υπηρεσιών. Όλα αυτά βέβαια είναι θέμα σχεδιασμού αλλά και σκληρής δουλειάς. Πως λέμε Όταν Τρέχουμε Έχουμε;
 • Όπως όλα δείχνουν μάλιστα, σύντομα το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός -που αυτή την περίοδο έχει φοβερές προσφορές στις τηλεοράσεις- θα είναι η αιχμή του δόρατος για τη νέα υπηρεσία Cosmote Payments που θα εστιάσει στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι και τις μικροσυναλλαγές. Αν έχεις το brand, το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα και ένα καλό προϊόν, τι χρειάζεται; Λίγη διαφήμιση και έφυγες μπροστά!
 • Για τις τιμές στις τηλεοράσεις που λέγαμε, των φρονίμων τα παιδιά πριν από το Μουντιάλ του Κατάρ μαγειρεύουν. Διαφορετικά, έτσι που ανεβαίνουν όλα, οι τιμές μπορεί να φτάσουν στον….Αλλάχ.
 • Τέλος, στο «Γερμανό», γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21/6) με ειδικές καθημερινές προσφορές. Sounds Great!
 • Στην έκδοση νέου ομολόγου ύψους €150 εκατ. προχώρησε η OTE plc, θυγατρική του ΟΤΕ, λήξης Ιουνίου 2023. Η απόδοση διαμορφώθηκε σε 0,666% ετησίως. Το ομόλογο αναλήφθηκε πλήρως από την Deutsche Telekom AG.
 • Δεν θα σταματήσουμε να το γράφουμε. Η ενδεχόμενη επανεφαρμογή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (10%) από την 1η Ιουλίου, που είχε παγώσει για δύο χρόνια, συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό. Επιπλέον, θα έχει ως αποτέλεσμα οι εγχώριοι πάροχοι να επιβαρύνονται περίπου με 30% ήτοι 10% για το τέλος, ΦΠΑ 24%, τέλη άδειας δορυφορικής τηλεόρασης 3% επί του ετήσιου τζίρου, τέλος υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ -2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών- αλλά και εισφορά επί του ετήσιου τζίρου υπέρ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων.
 • Ας μας απαντήσει κάποιος αρμόδιος -αν υπάρχει- με τι από τα παραπάνω επιβαρύνονται οι αλλοδαπές εταιρείες ΟΤΤ, που ανταγωνίζονται τους εγχώριους παρόχους; H λύση είναι μία: Τέλος στο τέλος (συνδρομητικής)!
 • Η Vodafone TV υποδέχεται το Disney+ και εμπλουτίζει το περιεχόμενο του με τις μεγαλύτερες παραγωγές και το πρωτότυπό περιεχόμενο των μεγαλύτερων Studio της Disney παγκοσμίως. Πλέον, σε όσους πελάτες επιλέξουν τα προγράμματα Triple Play FIBER 100 και 200, η Vodafone κάνει δώρο το Vodafone TV με το Disney+, για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Είναι μία κίνηση ματ από την Vodafone που δείχνει ότι παραμένει δυναμικά μέσα στο παιχνίδι. Να περιμένετε προσεχώς κι άλλα πακέτα, γιατί εκεί τελικά θα πάει το πράγμα. Παλιά, το λέγαμε Quad-play (κινητή, σταθερή, Internet και TV). Τώρα, απλά είναι η νόρμα…
 • Εμείς πάντως δοκιμάσαμε το Disney+ και μείναμε ευχαριστημένοι, τόσο από το περιεχόμενο όσο και από την πλοήγηση. Εντάξει, δεν είναι (στην πλοήγηση) Cosmote TV ή Netflix, αλλά είναι εύκολο στη χρήση. Και τώρα που -από επαγγελματική διαστροφή- έχουμε τρεις συνδρομητικές πλατφόρμες, μπορεί κανείς να μου πει που θα βρούμε χρόνο να τις παρακολουθήσουμε;
 • Ενός καλού… μύρια έπονται! Η αναβάθμιση και το total recall της Εθνικής Ελλάδος στο UEFA Nations League, έφερε νίκες, χαρές και πανηγύρια τόσο στον Alpha όσο και στις Wind - Nova. Μάλιστα η συνεργασία των καναλιών με εκπεφρασμένη την πρόθεση της United Telecom να βγει στην ελεύθερη τηλεόραση θα έχει και άλλα επεισόδια. Προσεχώς!
 • Unity is strength... when there is teamwork and collaboration, wonderful things can be achieved - Mattie Stepanek. Πόσο μάλλον αν σε λένε United Telecom. Όνομα και πράγμα δηλαδή!
 • TRT Balkan ονομάζεται το κανάλι που λανσάρουν οι γείτονες και θα εκπέμπει σε 5 γλώσσες (σερβικά, κροατικά, βοσνιακά, αλβανικά και «μακεδονικά») απευθυνόμενο σε κοινό 30 εκατ. θεατών. Τι θα προσφέρει; Τουρλού - τουρλού τουρκικά σήριαλ και …προπαγάνδα. Έτσι, για να μαθαίνουμε τα χαμπέρια, πως γίνεται η διείσδυση. Βλέπετε ενίοτε η TV εκτός από τσίχλα για τα μάτια είναι τσίχλα και για τα μυαλά…
 • Σε ποια στελέχη από του ΟΤΕ έχει γίνει πρόταση να μετακινηθούν στη ΔΕΗ προκειμένου να συμμετάσχουν στο φιλόδοξο εγχείρημα της “ΔΕΗ Telecom”;
 • Παράταση (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου) έλαβε η κοινοπραξία των Τέρνα Ενεργειακή - Grid Telecom, προκειμένου να καταθέσει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για το Ultra-Fast Broadband.
 • Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση ζητήθηκε από τη κοινοπραξία, γιατί δεν έχει ολοκληρώσει τη σύμβαση με τις δανείστριες τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου. Αυτό βέβαια αφορά μόνο την… τραπεζική γραφειοκρατία που όλοι γνωρίζουμε, γιατί στην πράξη το project δουλεύεται ήδη!
 • Ο ΟΤΕ ο οποίος θα χρηματοδοτήσει το έργο με ίδια κεφάλαια κατέθεσε τα αναγκαία δικαιολογητικά στην προθεσμία που είχε τεθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η διαδικασία για τις γεωγραφικές ζώνες που έχει αναλάβει προχωράει απρόσκοπτα.
 • Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ΕΕΤΤ αποδίδει στον κρατικό προϋπολογισμό 31,380 εκατ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 80% του θετικού οικονομικού αποτελέσματος για το έτος 2021. Αποδίδει επίσης 31,1 χιλ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο αδιάθετο αποθεματικό της οικονομικής της διαχείρισης για το 2020.
 • Με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο της δημιουργίας ενός πιο βιώσιμου κόσμου, δημιουργικότητα, φαντασία, θετική ενέργεια και ελπίδα για το μέλλον, περισσότεροι από 1.200 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έδωσαν και φέτος ηχηρό «παρών» στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2022, με χορηγό την Cosmote, παρουσιάζοντας τις δικές τους πρωτότυπες τεχνολογικές ιδέες. Και για να μη νομίζετε ότι “τα παιδία παίζει” στο επίκεντρο αυτήν τη φορά ήταν η ψηφιακή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής, θέμα που, όπως αποδείχθηκε, ενέπνευσε ιδιαίτερα τους μαθητές, οι οποίοι ανέπτυξαν έξυπνες ρομποτικές εφαρμογές που δίνουν λύση σε πληθώρα προβλημάτων.
 • Χωρίς δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50 % για αγορά καινούργιων. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου, ενώ ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση με τον Οδηγό εφαρμογής του προγράμματος.
 • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Φυσικά, το συγκεκριμένο μέτρο εκτός από την τσέπη των καταναλωτών θα τονώσει και την αγορά.
 • Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα -που θα ξεκινούσε από τον Μάρτιο- θα ξεκινήσει τελικά, με την έννοια των αγορών, στα μέσα Ιουλίου. Και ο φόβος είναι να μην καταστραφεί μία καλή ιδέα και φάμε γκολ στις καθυστερήσεις… H αγορά, αγωνιά, διότι πήγε βάσει του αρχικού πλάνου και έχει στοκάρει εδώ και καιρό.
 • Όπως έγινε με την Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ, όπου έχει απορροφηθεί μόνο το 25% των κουπονιών των 200 ευρώ που διατίθενται για αγορά tablet, desktop ή laptop και μάλλον θα πρέπει να….”μεριμνήσουν” στο υπουργείο για παράταση, αν θέλουν να εξαντλήσουν όλο το ποσό.
 • Η Vodafone αγκάλιασε και φέτος, για 7η συνεχή χρονιά, την πρωτοβουλία Athens Pride 2022. Αναδεικνύοντας όλα αυτά που μας ενώνουν, το Δικτύο LGBT+ Friends των εργαζομένων της Vodafone είχε ενεργή συμμετοχή στην Παρέλαση Athens Pride 2022, δημιουργώντας το πολύχρωμο άρμα της Vodafone που μεταφέρει το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης προς την κοινότητα LGBT+ και τα δικαιώματά της.
 • Η Samsung ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Samsung Wallet, μιας νέας πλατφόρμας που επιτρέπει στους χρήστες του Samsung Galaxy να οργανώνουν τα ψηφιακά κλειδιά, τις κάρτες επιβίβασης, την ταυτότητα και άλλα σημαντικά έγγραφα, σε μια εύχρηστη και ασφαλή εφαρμογή για κινητά.
 • Το Samsung Wallet, που προστατεύεται από την πλατφόρμα ασφαλείας Samsung Knox, ενσωματώνει το Samsung Blockchain Wallet, το οποίο είναι διαθέσιμο στο οικοσύστημα Samsung Galaxy, για εύκολη παρακολούθηση των ισοτιμιών στα κρυπτονομίσματα και το SmartThings που βοηθά τους χρήστες να ξεκλειδώνουν πόρτες.
 • Στο νέο κατάστημα iStorm, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, Ρήγα Φεραίου 138 & Φιλοποίμενος, οι καταναλωτές θα έρθουν σε επαφή με το μοναδικό οικοσύστημα της Apple και τις ολοκληρωμένες λύσεις που διαθέτει.
 • Η iStorm σας προσκαλεί την Τρίτη 21 Ιουνίου να γνωρίσετε από κοντά το μαγικό κόσμο της Apple στο νέο της κατάστημα. Σας περιμένει ένα εορταστικό πενθήμερο με εκπλήξεις και μοναδικές προσφορές στα προϊόντα Apple, αλλά και δωροεπιταγή 50€ για αγορές άνω των 200€.
 • Δεκαοχτώ χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro 2004, η Cosmote TV τιμά την «ενηλικίωση» της ιστορικής στιγμής με τον δεύτερο κύκλο της επετειακής σειράς εκπομπών «2004 Δευτερόλεπτα», που έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 18 Ιουνίου. Οι συνδρομητές της Cosmote TV θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ξανά τις χρυσές στιγμές της Εθνικής μέσα από τα λόγια μεγάλων προσωπικοτήτων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και να μάθουν άγνωστες πτυχές και ιστορίες της καριέρας τους και της ζωής τους.
 • Η ESET ανακοίνωσε νέα σειρά προϊόντων για τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, που προσφέρουν εκτεταμένη προστασία στους καταναλωτές. Τα νέα προϊόντα περιλαμβάνουν το ESET NetProtect for Mobile και το ESET NetProtect for Mobile Advanced, τα οποία προσφέρουν ασφάλεια μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, και το ESET NetProtect for Home Advanced, το οποίο συμβάλλει στην ασφάλεια συνδέσεων σταθερού δικτύου.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο vouchers.gov.gr. για την υποβολή αιτήσεων Power Pass, με την εφαρμογή να παραμένει ανοιχτή έως και τις 30 Ιουνίου. Τα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης (μέχρι 600€), θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με το Power Pass για να ξεπεράσετε τους σκοπέλους.
 • Ξέρεις από ΕΣΠΑ; Το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» («ΕΣΠΑ 2021-2027») αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.
 • Σύμφωνα με αυτό πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 έτη, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Στήριξη της ΕΕ και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά. Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» αποτυπώνει και θέτει προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.
 • Η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων EuroHPC, ανακοίνωσε πέντε νέες εγκαταστάσεις φιλοξενίας των ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών επόμενης γενιάς, κατόπιν ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας επιλογής με τον ένα μάλιστα να εγκαθίσταται στην Ελλάδα (ΕΔΥΤΕ).
 • Ανάμεσά στους πέντε είναι και ο JUPITER, ο πρώτος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής εξακλίμακας, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στο κέντρο υπερυπολογιστών Jülich στη Γερμανία. Η ικανότητα εξακλίμακας (υπερυπολογιστές με δυνατότητα να εκτελούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια ή 10^18 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο) αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό ορόσημο για την ΕΕ.
 • Τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Έξυπνες Πόλεις” συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, θα έχουν από 1η Ιουλίου και μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022, 315 Δήμοι της χώρας. Όπως ανακοίνωσε από τα Χανιά ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, από τον επόμενο μήνα οι Δήμοι με πληθυσμό κάτω των 100 χιλιάδων κατοίκων θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
 • Με τον τρόπο αυτό, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και για το δεύτερο στάδιο του προγράμματος “Έξυπνες Πόλεις”, το οποίο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2021, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο.
 • Ο David Eaves Lecturer on Tech & Gov στο Harvard και ειδικός στην εισαγωγή ψηφιακών πολιτικών στο Δημόσιο επισκέφτηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσκεκλημένος του υπουργού. Αντάλλαξε απόψεις με στελέχη του υπουργείου και παρουσίασε τις δικές του προσεγγίσεις. Φεύγοντας ανέβασε ένα tweet με το οποίο χαρακτήρισε amazing τη δουλειά που γίνεται στο υπουργείο. Κοίτα που γινόμαστε case study και για καλούς λόγους!
 • Οι κυβερνοεπιθέσεις τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους φορείς έχουν αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Το κόστος τους πανευρωπαϊκά για την πενταετία 2020-2024 έχει εκτιμηθεί σε 5 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία Thales.
 • Στη χώρα μας με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που υπάρχουν για το πρώτο τετράμηνο του 2022, αναμένονται για το σύνολο της χρονιάς περίπου 30.000 περιστατικά απάτης, με συνολική αξία της τάξης των 175 εκατ. ευρώ. Μόνο στις κάρτες…
 • Θα γινόταν και αυτό! Με την άνοδο του επιχειρηματικού μοντέλου του κυβερνοεγκλήματος «Αs a Service», οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την οργάνωση μιας επίθεσης είναι περιζήτητες μεταξύ των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο. Οι ειδικοί της Kaspersky ανέλυσαν σχεδόν 200 αναρτήσεις στο dark web, οι οποίες προσέφεραν την αγορά πληροφοριών για αρχική πρόσβαση σε εταιρικά sites.
 • Το μέσο κόστος για την πρόσβαση στα συστήματα μιας μεγάλης εταιρείας κυμαίνεται μεταξύ $2.000 και $4.000, το οποίο είναι σχετικά φθηνό σε σύγκριση με την πιθανή ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει στις στοχευμένες επιχειρήσεις. Τέτοιες υπηρεσίες άλλωστε, παρουσιάζουν πρωταρχικό ενδιαφέρον για τους χειριστές ransomware.
 • Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, υπέστη κυβερνοεπίθεση, με αποτέλεσμα να τεθεί «εκτός λειτουργίας» το σύστημα διαπιστεύσεων, αναγκάζοντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καθυστερήσει κατά μία ώρα την προγραμματισμένη του ομιλία.
 • Θετικότεροι φαίνονται οι Έλληνες οδηγοί προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τη νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari | YouGov. Παρ’ όλα αυτά, πάνω από ένας στους δύο Έλληνες οδηγούς θεωρούν πως η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, με κορωνίδα την Tesla, ακολουθούμενη από την Toyota και τις μεγάλες Γερμανικές μάρκες. H παρουσίαση της έρευνας έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου Electricmicromobility που έγινε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη στο Σεράφειο.
600X80PX_TABS8

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Digital Value Delivered! Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Intertech για τον εορτασμό του πρώτου χρόνου συνεργασίας με την εταιρία Yeastar. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Αλκυονίδες στην Βάρκιζα. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από ανώτατα στελέχη της Yeastar που συνδέθηκαν με teleconference από την Κίνα. Στην συνέχεια ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιάννης Χαλδούπης αναφέρθηκε στην πολύ επιτυχημένη συνεργασία με την Yeastar, παρουσίασε το πλάνο ανάπτυξης και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους συνεργάτες.
 • Προχωρά στον ψηφιακό της μετασχηματισμό η ΕΥΔΑΠ προκηρύσσοντας στους επόμενους μήνες δύο διαγωνισμούς, ένα για τα πληροφοριακά της συστήματα και ένα για ψηφιακούς μετρητές το 2023. Αυτό ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Αναστάσιος Τόσιος, μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών. Η ψηφιακοί μετρητές μπορούν να φέρουν την καλύτερη διαχείριση του νερού, τον έλεγχο της λειτουργίας του δικτύου άμεσα και τη μείωση των διαρροών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και πλάνο τοποθέτησης 10 έτη.
 • Σε μια χρονιά με αρκετές προκλήσεις, λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19 και με τις επιχειρήσεις να προχωρούν με σταθερά βήματα προς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, η Oktabit ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, με κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 106,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 26,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2020, που είχε διαμορφωθεί στα 84 εκατ. ευρώ.
 • Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της Oktabit αυξήθηκαν στα 7,14 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι 5,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση (+32,5%), με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται στα 5,7 εκατ., από 4,3 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη μετά φόρων έφτασαν στα 4,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, έναντι 3,2 εκατ. ευρώ το 2020.
 • Στη διαδικασία έκδοσης των αναγκαίων αδειών βρίσκεται η υλοποίηση των τριών κέντρων δεδομένων της Microsoft στα Σπάτα και το Κορωπί.
 • Σύμφωνα με όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Hellas, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης για την πρωτοβουλία της αμερικάνικης εταιρείας «Gr for Growth», η επένδυση συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ περίπου, «βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος».
 • Ο ίδιος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα σημείωσε ότι η Microsoft Hellas έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων της που πλέον είναι 270 από 140 πριν δύο χρόνια καθώς και ότι τα έργα δε θα επηρεαστούν από την οικονομική κρίση δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Η Lenovo άνοιξε επίσημα τις πόρτες της πρώτης Μονάδας Παραγωγής της στην Ευρώπη. Με έδρα το Ullo της Ουγγαρίας, το εργοστάσιο εστιάζει κυρίως στην κατασκευή υποδομών server, συστημάτων αποθήκευσης και workstations υψηλής τεχνολογίας, για πελάτες σε όλη την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
 • O Όμιλος Epsilon Net υποστηρίζοντας μια δράση που προωθεί την αποδοχή της διαφορετικότητας και την πολιτική των ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο, προχώρησε στην υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας.
 • Η Χάρτα Διαφορετικότητας αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υλοποιείται στην Ελλάδα από το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) και το Diversity Charter Greece. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την αποτροπή των διακρίσεων στο χώρο των επιχειρήσεων και την εφαρμογή της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.
 • Προχωρούν με ταχύ ρυθμό οι εργασίες για τα data centers της Lamda Hellix. Σύντομα ολοκληρώνεται η επέκταση του ATH2 ενώ προχωρούν απρόσκοπτα οι εργασίες του ATH3.
 • Μεταξύ 7 εταιρειών θα επιλέξει ο ΔΕΔΔΗΕ προμηθευτή για τους έξυπνους μετρητές που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους για τη μέτρηση του ρεύματος. Πρόκειται για διαγωνισμό προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, η πρώτη προκήρυξη του οποίου έλαβε χώρα πριν οκτώ χρόνια.
 • Με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ο διαχειριστής θα έχει καλύτερη εποπτεία του δικτύου, θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση θα γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ θα καταργηθούν οι έναντι λογαριασμοί.
 • Έκπληξη προκάλεσε η απουσία από το διαγωνισμό «παικτών» που είχαν ενδιαφερθεί στο παρελθόν για το αντικείμενο όπως: ΟΤΕ, Intracom Telecom, Microdata, εξειδικευμένων εταιρειών όπως η πολύ δυνατή στο αντικείμενο Meazon αλλά και μεγάλων διεθνών παικτών που έλαμψαν δια της απουσίας τους όπως οι Schneider και η Siemens.
 • Λιγότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν επαρκώς εξοικειωμένες με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ενώ λιγότερες από τις μισές (49%), θεωρούν ότι είναι προετοιμασμένες για την πληθώρα των νέων απαιτήσεων που αναμένεται να επιφέρει. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η PwC μεταξύ 300 κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.
 • Το άνοιγμα σε δραστηριότητες στον τομέα της πράσινης ενέργειας αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της αγοράς εξετάζει η διοίκηση της εταιρείας Πλαίσιο και μάλιστα μετά από μία χρονιά ρεκόρ που οδήγησε σε αυξημένο κατά 100% μέρισμα για τους μετόχους. Οι οποίοι έχουν και μία υπόσχεση από τον Γιώργο Γεράρδο, που όλοι ξέρουμε ότι κρατάει το λόγο του, για επιστροφή κεφαλαίου “προσεχώς” αφού δούμε πως θα πάει η χρονιά της οποίας το πρώτο εξάμηνο ήταν “πιεστικό αλλά όχι ανησυχητικό”.
 • Το ταμείο πάντως είναι γεμάτο με 60 μύρια και τα πλάνα επέκτασης τρέχουν κανονικά, καθώς ετοιμάζει δύο νέα καταστήματα εκτός Αττικής.
 • Η Inaccess του Χρήστου Γεωργόπουλου, που ήταν startup πριν ανακαλύψουμε τις startup, και στην οποία ο σημαντικότερος επενδυτής ήταν ο Γιώργος Κορωνιάς εξαγοράστηκε από την αμερικανική Power Factors που είναι ηγέτης στο λογισμικό ΑΠΕ. «Θεϊκή» επένδυση στις ανανεώσιμες, όταν οι άλλοι είχαν μεσάνυχτα!
 • Αναβαθμίζει η Salesforce την παρουσία της στη χώρα μας με την προοπτική να αναλάβει έργα ψηφιοποίησης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει ενίσχυση της ομάδας πωλήσεων, αλλά και πολλές άλλες δράσεις. Είδες το Ταμείο Ανάκαμψης;
 • Η Profile Software πούλησε αντί 2,2 εκατ. ευρώ το business unit που αφορά το σύστημα κρατήσεων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων UTS TicketLink καθώς και το λογισμικό διαχείρισης τελωνειακών εργασιών. Αγοραστής είναι η CRS Liknoss, (πρώην Forth-CRS της Forthnet) που εξαγοράστηκε από τον όμιλο Πριόβολος και η οποία κινείται σε niche αλλά ιδιαίτερα επικερδείς αγορές.
 • Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, παρουσιάζει το νέο mySchneider portal, ειδικά σχεδιασμένο για System Integrators και Κατασκευαστές Μηχανών (OEM).
 • Στόχος του είναι να οδηγήσει τον χρήστη να βιώσει μια ενιαία ψηφιακή εμπειρία, ενώ παράλληλα τον διευκολύνει, παρέχοντας του και την δυνατότητα εύρεσης όλων των απαραίτητων πληροφοριών, οργανωμένων σε ένα μέρος.
 • Η HP ανακοίνωσε τα νέα mobile workstations ZBook, HP ZBook Studio G9 και HP ZBook Fury G9, δύο νέες οθόνες Z, το νέο docking station Thunderbolt G4 καθώς και εργαλεία που βοηθούν στην επιτάχυνση της παραγωγικότητας των data scientists. Σχεδιασμένες για επαγγελματίες, οι νέες λύσεις Z της HP προσφέρουν περισσότερη ισχύ και απόδοση, απρόσκοπτη συνεργασία και δυνατότητα δημιουργίας χωρίς περιορισμούς.
 • Η CPI εξόπλισε με ταμειακά συστήματα νέας τεχνολογίας τα καταστήματα της Marks & Spencer, πανελλαδικά. Η λύση αποτελείται από εξοπλισμό της Posiflex, φορολογικούς μηχανισμούς Signet, εκτυπωτές ΟΚΙ, barcode scanners της Datalogic αλλά και παροχή υπηρεσιών. Η Marks & Spencer ακολουθώντας τις νέες τάσεις της τεχνολογίας και με απώτερο στόχο την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελάτων της, αποφάσισε να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα ταμειακά της συστήματα.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δεδομένων «Κνωσός» που λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ - GRNET) στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, επισκέφτηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα το νέο data center Κνωσός ΙΙ. Αποτελεί τμήμα συνολικής επένδυσης για Cloud υποδομές, ύψους 82,9 εκατ. ευρώ, με το κόστος για τη νέα υποδομή (χωρίς τον εξοπλισμό της) να είναι της τάξεως των 3,5 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του έργου θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Το νέο data center, που θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο και θα λειτουργεί με πράσινη ενέργεια, κατασκευάζεται κατόπιν υπογραφής Τριμερούς Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 • Πρόκειται, για το νέο οικολογικό κέντρο δεδομένων το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Ήδη, στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί το πρώτο Data Center του ΕΔΥΤΕ (Κνωσός Ι), και με την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου Κέντρου Δεδομένων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναμένεται να αποτελεί σημείο αναφοράς και επίκεντρο για όλη την Ελλάδα.
 • Τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος SMS έχουν και πάλι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς θα μπορούν να λάβουν γνώση της βαθμολογίας τους αλλά και της σχολής/τμήματος εισαγωγής τους με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.
 • Οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 24 Ιουνίου.
 • Τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων βελτίωσης ψηφιακών δεξιοτήτων για τη Δημόσια Διοίκηση που παρείχε η Microsoft, στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση παρουσίασαν, οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο γενικός διευθυντής της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) Παρασκευή Δραμαλιώτη.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Στάση εργασίας και μοτοπορεία πραγματοποιησαν την Παρασκευή 17 Ιουνίου για 4 ώρες οι εργαζόμενοι της efood προκειμένου να ικανοποιηθούν μια σειρά από αιτήματα τους και κυρίως της μη εξώθησης των μισθωτών στο μοντέλο της freelance εργασίας.
 • Τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας ανακοίνωσαν ο όμιλος Epsilon Net μαζί με το skroutz.gr. Η σύμπραξη ξεκινά με το integration των λύσεων Epsilon Smart, τη ν.1 web λύση ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και με το Pylon ERP, την απόλυτη ERP λύση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, με την πλατφόρμα skroutz.gr.
 • Μπορεί να πέρασε λίγο στα ψιλά αλλά η νέα υπηρεσία του Skroutz είναι ενδιαφέρουσε. Συγκεκριμένα, το Fullfilled by Skroutz δίνει πρακτικά τη δυνατότητα σε ένα μικρό κατάστημα να χρησιμοποιεί το Skroutz και ως αποθήκη. Και ουσιαστικά φέρνει το Skroutz όλο και πιο κοντά προς το μοντέλο του Amazon. Μόνο που απ’ ότι είδαμε κοστίζει αρκετά, γιατί τα ποσοστά που ζητάει η συμπαθής πλατφόρμα είναι στο…Θεό!
 • Πάντως, αυτό που είχε πει ο Ωνάσης πως αν θέλεις να βγάλεις χρήματα πρέπει να δουλεύεις με τα λεφτά των άλλων, σήμερα το βλέπουμε να γίνεται πράξη από τις πλατφόρμες. Μόνο που δουλεύουν με τα εμπορεύματα των άλλων…
 • Βελτιώσεις στο last mile της Πλαίσιο ανακοινώθηκαν στην τελευταία ΓΣ: Συγκεκριμένα θα επενδυθούν 10 εκατ. ευρώ και θα προσφέρεται στον καταναλωτή ένα τρίωρο παράθυρο παράδοσης την επόμενη ημέρα της παραγγελίας, δυνατότητα live tracking της παραγγελίας, αλλά και ενημέρωση για την άφιξη των παραγγελθέντων προϊόντων 30 λεπτά πριν την παράδοση.
 • H Apple γνωστοποίησε πως ετοιμάζει ένα σημαντικό update το Apple Pay Later, το οποίο θα επιτρέψει στους χρήστες να μοιράζουν το κόστος μιας αγοράς σε τέσσερις ίσες δόσεις, σε διάστημα έξι εβδομάδων, χωρίς τόκους. Το νέο χρηματοοικονομικό προϊόν σηματοδοτεί τη μετάβαση της εταιρείας από το Cupertino στον τεράστιο και αναπτυσσόμενο τομέα του BNPL (Buy Now, Pay Later) .
 • Σε συμφωνία εξαγοράς με την εταιρεία MultiHosting, προχώρησε η Enartia (Papaki, Top.Host) μέλος της team.blue, του ευρωπαϊκού παρόχου ψηφιακών λύσεων. Η MultiHosting έχει έδρα την Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται 19 χρόνια στον κλάδο των domains και του hosting.
 • Με τη νέα υπηρεσία Cosmote Your Business online, κάθε επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να φτιάξει μόνος του το e-shop ή και το website της επιχείρησής του, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των προϊόντων. Η αποκλειστική υπηρεσία της Cosmote, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να αποκτήσει δυναμική παρουσία στο διαδίκτυο εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια. Το Cosmote Your Business online διατίθεται δωρεάν, για τους έξι πρώτους μήνες.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Η Mastercard ανακοίνωσε ότι ο Παναγιώτης Πολύδωρος αναλαμβάνει καθήκοντα Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Άσπα Παλημέρη. Ο Παναγιώτης Πολύδωρος έχει μεγάλη εμπειρία και αποδεδειγμένη τεχνογνωσία στον κλάδο των πληρωμών, καθώς ανήκει στην ομάδα της Mastercard από τον Μάρτιο του 2017.
 • Οι Υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η Πρόεδρος του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. Παρασκευή Δραμαλιώτη παρουσίασαν την περασμένη Τρίτη τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων βελτίωσης ψηφιακών δεξιοτήτων για τη Δημόσια Διοίκηση που παρείχε η Microsoft, στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση.
 • Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των παραπάνω προγραμμάτων εκπαιδεύτηκαν συνολικά 3.500 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ 250 εξ αυτών απέκτησαν και τη σχετική πιστοποίηση. Οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 73% ήταν άνδρες και 27% γυναίκες, 49% εξ αυτών κατείχαν μεταπτυχιακό τίτλο και 8% διδακτορικό, 27% καταλαμβάνουν θέση ευθύνης και 73% είναι υπάλληλοι ενώ το 55% προέρχεται από την Περιφέρεια Αττικής και το υπόλοιπο 45% από την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΕΙΠΑΝ:

 • Men of Quality Don’t Fear Equality
  Γιάννης Αντετοκούνμπο
 • Κάθε ανταγωνιστής είναι ευπρόσδεκτος. Το θεωρώ πολύ θετικό και δεν πρέπει να μας προβληματίζει. Εμείς είμαστε αυτοί που χτίζουμε τις οπτικές ίνες. Ο πρώτος πελάτης για το δίκτυο θα είναι η λιανική μας. Μακάρι να επενδύσουν και άλλοι σε αυτούς τους τομείς για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Εμείς ανταγωνιζόμαστε τον ίδιο τον εαυτό μας και κοιτάμε να έχουμε το καλύτερο επίπεδο στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.
  Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και CEO, ΟΤΕ
 • Η επόμενη μέρα θα εκδημοκρατίσει την τεχνολογία, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους να επωφεληθούν από την αξία της.
  Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft
 • Ζητάμε, κατέληξε, από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό.
  Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ
 • Οι μετοχές είναι σαν ένα πλαστικό παιχνίδι που επιπλέει στην επιφάνεια μιας μπανιέρας με νερό. Όταν η τάπα φεύγει, όλα παρασύρονται προς τα κάτω και πέφτουν στον πάτο.
  Andy Schectman
  , Πρόεδρος, Miles Franklin Precious Metals
 • Εξελίξεις όπως η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, η ψηφιοποίηση, η ενδεχόμενη εισαγωγή ψηφιακών νομισμάτων, επηρεάζουν τη λειτουργία των αγορών και της οικονομίας και τη διαμόρφωση των τιμών, και θέτουν νέες προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες, που πρέπει να απαντηθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
  Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής, Τράπεζα Ελλάδος
synedria-monofyllo-1-6-22-sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τη στιγμή που η Microsoft έριξε τους τίτλους τέλους στον Internet Explorer (τερματίζοντας την υποστήριξη της στον browser που μετρούσε 27 χρόνια ζωής).
Και μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να είχαμε ξεχάσει ακόμη και την ύπαρξη του, όμως υπάρχει μια χώρα, η οποία αντιστεκόταν όπως οι Γαλάτες στην εισβολή των Ρωμαίων στον Αστερίξ σε κάθε «φρέσκο» browser.
Μα φυσικά, πρόκειται για την Ιαπωνία, όπου σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών IT, Keyman Net, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στην Ιαπωνία οι οποίες εξακολουθούν να βασίζονται στον «απαρχαιωμένο» Internet Explorer.
Μάλιστα, δεν μιλάμε για έναν μικρό αριθμό, αλλά για ένα τεράστιο ποσοστό. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Internet Explorer χρησιμοποιείται για την καταγραφή λογιστικών εξόδων και άλλων διεργασιών που σχετίζονται με μια Ιαπωνική επιχείρηση.
Μάλιστα, λίγο παραπάνω από το 1/5 από τις εταιρείες που βασίζονται στον παλαιολιθικό browser της Microsoft δεν έχουν εκπονήσει ένα πλάνο για το πως θα περάσουν σε εναλλακτικούς browsers.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόβλημα αφορά επιχειρήσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.
Παρ'όλο που η επίσημη υποστήριξη τερματίζεται σίγουρα θα υπάρξουν κάποια παραθυράκια για «ειδικές περιπτώσεις», έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία ορισμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε έναν πιο σύγχρονο browser.
cl8-sept-2019-600x80
Τι μπορεί να συμβεί εάν ο Lord Diablo συναντήσει το S22 Ultra; Τότε μέσα από τα βάθη της κολάσεως, μπορεί να γεννηθεί το Samsung Galaxy S22 Ultra Diablo Immortal edition!
Η Samsung στην Κορέα σε συνεργασία με την Blizzard, δημιούργησε μια υπερ-σπάνια έκδοση της γνωστής ναυαρχίδας της, η οποία κυκλοφορεί σε μόλις 100 units!
Η εν λόγω ειδική έκδοση που S22 Ultra θα προσφέρει πολλά «καλούδια» στους fans τόσο της Samsung, όσο και του Diablo Immortal, καθώς στο χαρακτηριστικό ξύλινο κουτί θα περιλαμβάνεται ένα ειδικό δερμάτινο mousepad, ένας συλλεκτικός χάρτης, μια αποκλειστική θήκη κινητού, ένα wireless charging pad, ένα κουπόνι Battlecoin και αξεσουάρ ομιλίας από την Spigen.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σπάνιο συλλεκτικό πακέτο αποτελεί μέρος ενός promotion, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε μια κλήρωση για να μπορέσουν να αποκτήσουν την συγκεκριμένη έκδοση, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για την τιμή της συλλεκτικής έκδοσης. Με άλλα λόγια αν δεν βάλει το…χεράκι του, αυτή την ειδική έκδοση ούτε ο ίδιος ο διάβολος δεν θα μπορέσει να την αποκτήσει…
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε διαπιστώσει μια αποκλιμάκωση στις τιμές των GPUs, καθώς ύστερα από μία διετία που οι τιμές είχαν εκτιναχθεί λόγω μιας σειράς διαφορετικών παραγόντων (COVID-19, άνοδος του cryptomining κ.ά) τα πράγματα έδειχναν να οδεύουν προς μια εξομάλυνση, με τις εταιρείες hardware να είναι σε θέση να καλύψουν την ζήτηση. Παρ'όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα κάτι δεν πηγαίνει και πολύ καλά, καθώς insiders αναφέρουν ότι η Nvidia ενδέχεται να καθυστερήσει την κυκλοφορία της budget-friendly GTX 1630, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την πολυαναμενόμενη σειρά RTX 40.
Η αιτία δεν είναι άλλη φυσικά από προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα.
Αυτό που μας προκαλεί εντύπωση είναι το πως εμφανίστηκαν και πάλι προβλήματα, από τη στιγμή που τα αποθέματα είχαν επιστρέψει πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα.
Εάν τελικώς ισχύουν τα παραπάνω, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια καθυστέρηση στο release των καρτών γραφικών της σειράς 40xx, με την RTX 4090 να κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο, η RTX 4080 τον Οκτώβριο και η RTX 4070 το Νοέμβριο του 2022. Μάλιστα, από τη στιγμή που η Nvidia προχώρησε στην αναβολή της GTX 1630 μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο ευαίσθητη και εύθραυστη είναι η κατάσταση.
Εάν τώρα βέβαια οι νέες GPUs της σειράς 40 κάνουν την εμφάνιση τους στις αρχές του 2023, αυτό είναι κάτι που δεν θα μας προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση.
Από την άλλη, όλοι γνωρίζουμε ότι όποτε και να γίνει το release των νέων GPUs, το μόνο σίγουρο είναι ότι πολύ δύσκολα θα γλιτώσουμε από τους scalpers.
600x80 banner 27-5-21 sent
mcw-2022-weekly
facebook twitter youtube instagram linkedin