weekly D 21-1-22 sent

Μάχη με τον πληθωρισμό

Αν και ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών έχει καταφέρει την τελευταία δεκαετία να έχει συνεχή πτωτική τάση στα κόστη που επιβαρύνονται οι καταναλωτές, αρχίζει να διαφαίνεται η δυσκολία του να συνεχίσει να απορροφά τις εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Η αύξηση της ενέργειας, των υλικών, και του κόστους συντήρησης των εγκαταστάσεων, την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές περιορίζουν κατά το δυνατόν τα έξοδά τους, συμπιέζει δραματικά την κερδοφορία των παρόχων.
Αν επιπρόσθετα βάλουμε στην εξίσωση το γεγονός ότι δε νοείται αυτή τη χρονική συγκυρία, η αναστολή των επενδύσεων σε οπτικές ίνες και 5G, ήδη οι πρώτες δειλές αλλά σαφείς δηλώσεις στελεχών της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής αγοράς, κάνουν λόγο για αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών.
Μάλιστα, αρκετοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αν οι πάροχοι εξαντλήσουν τα περιθώρια αυξήσεων των τιμών στις υπηρεσίες τους, δεν θα καταφέρουν να αυξήσουν το μέσο έσοδο ανά χρήστη περισσότερο από 10%, ποσοστό που δεν είναι ικανό να ανακουφίσει τις ανατιμήσεις του κόστους λειτουργίας.
Πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις μάλιστα αναφέρουν ότι τυχόν αυξήσεις, θα προκαλέσουν αντίδραση των καταναλωτών, οι οποίοι θα μειώσουν τη χρήση των υπηρεσιών και θα προκληθεί περαιτέρω μείωση των εσόδων.
Σε αυτά τα συμπεράσματα έχει φτάσει και η Analysys Mason, η οποία αναφέρει στο πρόσφατο report της, ακόμη κι εάν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών, παρά την περί του αντιθέτου πίεση των κατά τόπους ρυθμιστικών Αρχών, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν σταθερό το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη. Όμως αντίθετα, θεωρεί ότι οι επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς θα αρχίσουν να αποδίδουν και να συγκεντρώνουν την προτίμηση του κοινού, αυξάνοντας μακροπρόθεσμα τα έσοδα.
Είναι προφανές, ότι απαιτείται μετασχηματισμός των παρόχων «From Telco to Techco», όπως πολύ εύστοχα επισήμανε ο Πέτρος Μαυροειδής VP Americas & Europe, PCCW Global στο συνέδριο InfoCom World και δημιουργία νέων revenue streams.
nbg

Bossa Nova στην αγορά: ανατροπές και ανακατατάξεις

Οδεύοντας προς το τέλος του έτους, όλα δείχνουν ότι το 2023 θα σηματοδοτηθεί από την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης, η οποία είχε παγιωθεί για μία τουλάχιστον δεκαετία.
Κυρίως μιλάμε για την αλλαγή στη σειρά και στη δυναμική των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Οι τέσσερις παίκτες της αγοράς, γίνονται πλέον τρεις, και αλλάζουν θέση στη σειρά δυναμικότητας.
Η νέα Nova που προέκυψε από τη ένωση Wind και Nova, κράτησε το όνομα του τηλεοπτικού παρόχου, αλλά κληρονόμησε το ΑΦΜ του τηλεπικοινωνιακού εταίρου.
Ο συνδυασμός τους, θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, με ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο.
Η δυναμική της, φαίνεται από το γεγονός ότι έχει ανεβάσει και εκείνη ψηλά τον πήχη των επενδύσεων. Μέσω της θυγατρικής Hellenic OpenFiber, η Nova τρέχει την ανάπτυξη σταθερού ευρυζωνικού δικτύου υψηλής χωρητικότητας Νέας Γενιάς (NGA) σε 40 αστικά κέντρα της Ελλάδας, μέσω δανείων που έχει υπογράψει με Εθνική Τράπεζα και Eurobank, αλλά και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, επένδυση που αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η εταιρεία έχει ανακοινώσει περαιτέρω επενδύσεις στην κινητή τηλεφωνία, και συγκεκριμένα στο δίκτυο 5G, ενώ αναπτύσσεται και στη συνδρομητική τηλεόραση, με εμπλουτισμό περιεχόμενου και νέες παραγωγές σε συνεργασία με ελληνικά κανάλια. Πως όμως θα αντιδράσει ο ανταγωνισμός; Τι κινήσεις θα γίνουν; Τι προτάσεις και προσφορές; Ο χρόνος θα δείξει!
Επίσης, το 2023 προβλέπεται να είναι η χρονιά της Πληροφορικής, με τον τομέα αυτό να αγγίζει τη δυναμική του τομέα των Κατασκευών.
Στη βιομηχανία, θετικά ξεχωρίζουν τομείς υψηλής τεχνολογίας, ενώ στις υπηρεσίες ξεχωρίζει η ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία επιβεβαιώνεται από την ισχυρή πορεία των συμβουλευτικών υπηρεσιών, του R&D, και της πληροφορικής.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για το 2023 εκτιμάται ότι οι κατασκευές και η πληροφορική αναμένεται να ξεχωρίσουν θετικά, επιτυγχάνοντας διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
huawei-building

Economy uber alles

Διαφοροποιείται από τις ΗΠΑ η πολιτική της Γερμανίας, όσον αφορά στον αποκλεισμό των κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από την Κίνα.
Ο λόγος για τη Huawei, την οποία η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να αποκλείσει από την δραστηριοποίησή της στην αγορά της χώρας, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και καλά κάνει!
Η γερμανική νομοθεσία του 2020 προβλέπει ότι μεμονωμένα στοιχεία ή ολόκληρες εταιρείες μπορούν να απαγορευτούν και να κηρυχθούν αναξιόπιστες, αν οι προμηθευτές κάνουν ψευδείς δηλώσεις, δεν υποστηρίξουν ελέγχους ασφαλείας, δεν αναφέρουν ή δεν επιδιορθώσουν εγκαίρως τα τρωτά σημεία. Πάνω σε αυτό το νομοθετικό κείμενο είχε γίνει προσπάθεια να προστεθεί μία παράγραφος, η οποία θα προέβλεπε τον άμεσο αποκλεισμό προμηθευτή, μόνο και μόνο βάσει της χώρας προέλευσης του.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να υιοθετήσει γενική απαγόρευση προϊόντων που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως η Huawei, αλλά θα συνεχίσει να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις κατά περίπτωση αξιολογώντας τα όποια στοιχεία.
Από την πλευρά της, η Huawei, μέσω του εκπροσώπου της, δήλωσε ότι: «η ασφαλής χρήση των δικτύων είναι ανεξάρτητη από τη χώρα προέλευσης ενός παρόχου, και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω παγκόσμιων προτύπων στη διεθνή συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και των ρυθμιστικών αρχών».
Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης έχει κατ’ αρχάς οικονομικό χαρακτήρα, αφού η διατήρηση των κινέζων κατασκευαστών στο παιχνίδι, δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν τα κόστη πιο χαμηλά, βελτιώνοντας τους δείκτες κόστους-απόδοσης. Από την άλλη δεν είναι δυνατόν να χορεύει μία ολόκληρη ήπειρος στον ρυθμό παίζουν οι Αμερικανοί τα τύμπανα του (οικονομικού) πολέμου. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχουμε στη γηραιά μας ήπειρο και αξίες και αξιοπρέπεια!
Digital-600x80-d
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

The New Digital Real(i)ty!

H είδηση της εβδομάδας ήταν σαφώς τα εγκαίνια του νέου data center της Lamda Hellix, εφεξής Digital Realty, που διευρύνει το δρόμο για τη νέα Ψηφιακή Πραγματικότητα της χώρας σε Highway!!!
Σε συνδυασμό με την παρουσία της Digital Realty στην Κρήτη, όπου αναπτύσσει νέο data center στο Ηράκλειο, τα ATH-3 και ATH-4 και το άρτι ανακοινωθέν ATH-5 αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της Digital Realty για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή της Μεσογείου, με την Ελλάδα βασική στρατηγική πύλη προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Και κάτι μου λέει ότι δεν είμαστε καν στη μέση της διαδρομής…
Το συνέδριο InfoCom World έχει ανέβει στο You Tube. Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε την ολομέλεια, την επιστημονική ενότητα, το CEO Summit και την ενότητα για το Cloud & τα Data Centers Summit.
Επίσης, πηγαίνοντας στη σελίδα του προγράμματος μπορείτε να δείτε ξεχωριστά κάθε ομιλητή κάνοντας κλικ δίπλα στο όνομά του.
Έτσι, θα μπορέσετε να (ξανα)δείτε ομιλίες που μας ζητήσατε όπως αυτή του Γιώργου Ψυρρή (Grid Telecom) «Creating a new open access node in Med region» ή του Πέτρου Μαυροειδή (PCCW) «From Telco to Techco». Αυτή την εβδομάδα θα λάβετε και το απολογιστικό με μνεία σε όλους τους ομιλητές.
Κατά τα άλλα πυκνώνουν οι διαφημίσεις για τη Χριστουγεννιάτικη αγορά, τα δέντρα έχουν ανάψει στις πλατείες και τα σπίτια, οι βιτρίνες και τα μπαλκόνια έχουν στολιστεί γιορτινά και όλοι περιμένουν τον 13 μισθό.
Σε καλό (& στολισμένο) δρόμο είμαστε για να γεμίσουν τα ταμεία! Η Εθνική Τράπεζα με έρευνά της αναμένει αύξηση των πωλήσεων +27% σε σχέση με το 2019 και τα νούμερα θα αγγίξουν τις επιδόσεις του 2021.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να θυμάστε ότι ο Αι Βασίλης δεν έρχεται από την καμινάδα, αλλά από την καρδιά. Τα Χριστούγεννα δεν είναι εποχή. Είναι συναίσθημα!
Για το 2023 τι να σας πω; Έτος εκλογών θα είναι και ελπίζω να μην ενσκήψει βαρύς χειμώνας στην τσέπη των καταναλωτών, για να κινηθεί η αγορά. Πως λέμε “πάει ο παλιός ο χρόνος ας γιορτάσουμε με ευχές, ήρθε ο νέος με τα δώρα, παροχές και εκλογές”…
Όσον αφορά το Β2Β λίγο με τα έργα, με τις επενδύσεις από το εξωτερικό και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τις ιδιωτικές επενδύσεις στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, η αγορά αναμένεται να κινηθεί σε καλά επίπεδα και διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης.
Εδώ, στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κύπρο, όλοι με ρωτούσαν πως μπορούν να έρθουν να επενδύσουν στο B2B στην Ελλάδα. Βρε, μπας και γίναμε El Dorado και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι; Αν μάλιστα αρχές του 2023 ανακτήσουμε και την επενδυτική βαθμίδα, τότε ποιος τη χάρη μας…
Αυτά για την ώρα. Stay tuned, τα καλύτερα έρχονται!
COSMOTE Xmas 22 Banner_600x80_Revised1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Lamda Hellix - Digital Realty: Εβδομάδα Data Centers αυτή που μας πέρασε. Η είδηση δεν ήταν τα εγκαίνια του Athens -3 (6.8MW) που είχαν προαναγγελθεί ούτε η αναμενόμενη παρουσία του Πρωθυπουργού. Δεν ήταν καν η είδηση για την κατασκευή του Athens -4 (6.8MW) ούτε η αλλαγή του ονόματος από Lamda Hellix σε Digital Realty. Ήταν η ανακοίνωση ότι θα υπάρξει και Athens -5 αλλά και το γεγονός ότι ο νέος CEO πλέον Αλέξανδρος Μπεχράκης δήλωσε ότι μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί μόνο το 30% του επενδυτικού πλάνου. Και επειδή ο Αλέξανδρος είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος κρατήστε το αυτό…
 • Η συνολική επένδυση για τα ATH-4 και 5 της Lamda Hellix είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο Απόστολος Κάκκος. Οι μέχρι στιγμής ανακοινωμένες επενδύσεις της «έχουν συνολική προστιθέμενη οικονομική αξία άνω των 2 δισ. ευρώ και για εξυπηρετηθούν τα επόμενα χρόνια το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας θα διπλασιαστεί». Όπου υπάρχει καπνός δεδομένων υπάρχει και επιχειρηματική φωτιά!
 • Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη και μίλησε στα εγκαίνια του μεγαλύτερου data center από πλευράς χωρητικότητας που έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα, του Athens-3, το οποίο αναπτύχθηκε στο Athens Data Center Campus στο Κορωπί. «Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα, ξεκίνησε με την Lamda Hellix, συνεχίζεται ως Digital Realty. Είναι μόνο μία ψηφίδα, από ένα πολύ όμορφο και πολύχρωμο μωσαϊκό το οποίο αφορά στον χάρτη της καινοτομίας στην πατρίδα μας, όπου πραγματικά συντελείται μία μικρή επανάσταση.
 • Δεν έχω κρύψει τη φιλοδοξία μου: Σε πέντε χρόνια ο κλάδος της τεχνολογίας να συμμετέχει κατά 10% στο ΑΕΠ της πατρίδας μας. Και πράγματι η Lamda Hellix μπορεί να ξεκίνησε πριν από άλλες εταιρείες, αλλά πολλές άλλες εταιρείες στο οικοσύστημα της καινοτομίας κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, μεγαλώνουν, γίνονται μονόκεροι, εταιρείες δηλαδή με ιδιωτική αποτίμηση που ξεπερνάει ήδη το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες». Λεπτομέρεια: Αυτή τη στιγμή ο κλάδος της τεχνολογίας είναι στο 8% και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα ξεπεράσει το 10%!
 • Ο γιατρός των επενδύσεων: Σε ένα σημείο της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός είπε: «Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ και τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς: τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος σχεδίασε συνολικά μια στρατηγική η οποία μεταφέρει και τα δεδομένα, τα ίδια τα δεδομένα του κράτους στο υπολογιστικό νέφος, στο cloud, άρα και εμείς εκ των πραγμάτων γινόμαστε πελάτες αυτών των υποδομών. Αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πως σε είπανε; «Γιατρό των επενδύσεων». Μάλιστα, αυτό δεν το είχα ξανακούσει» Γιατρός των επενδύσεων, λοιπόν, και με τη βούλα είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης!
 • O Άδωνις Γεωργιάδης αποδέχθηκε αυτό τον χαρακτηρισμό, δηλώνοντας ότι σε όποιον επενδυτή έρχεται στο γραφείο του, του δίνει την κάρτα του με το κινητό του και του δηλώνει ότι, όπως και οι γιατροί, είναι διαθέσιμος 24/7 προκειμένου να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Ανεπανάληπτος. Άλλωστε, του γεωργού η δουλειά, στ’ αλώνι φαίνεται!
 • Για να κλείσουμε με τα της Lamda Hellix στα εγκαίνια βρέθηκαν πολλά στελέχη της αγοράς πληροφορικής. Είδαμε -μεταξύ άλλων- και την AWS, που μάλλον θα είναι ένας από τους μεγάλους «πελάτες» καθώς το local zone οδεύει φουλ προς το Κορωπί. Αλλά είδαμε και τον Θεοδόση Μιχαλόπουλο της Microsoft. Γνωρίζουμε ότι η Microsoft συνεργάζεται με τη Lamda Hellix, αλλά μήπως παίζει και τίποτα άλλο;
 • Data Centers: Σύμφωνα με έρευνα της Savills, μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα υλοποιηθούν 56 data centers, ενώ την τελευταία πενταετία κατασκευάστηκαν περισσότερα από 240. Με ορίζοντα το 2025, αναμένονται 32 νέα κέντρα δεδομένων επί ευρωπαϊκού εδάφους, η συνολική ισχύς των οποίων θα είναι 600 MW! Τα δεδομένα είναι το πετρέλαιο της εποχής μας και τα data centers οι μηχανές εσωτερικής καύσης!
 • ΟΤΕ: Cloud uber alles! O όμιλος ΟΤΕ όπως ήταν αναμενόμενο -και ελλείψει άλλης προσφοράς-, αναλαμβάνει το πρώτο μεγάλο κομμάτι του G-Cloud. Το σύννεφο έφερε βροχή... Από κέρδη προφανώς!
 • Cosmote: Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, η Cosmote προσέφερε δώρα επικοινωνίας στους συνδρομητές της, μετρώντας αντίστροφα για τα φετινά Χριστούγεννα. Όλοι οι συνδρομητές Cosmote -οικιακοί και εταιρικοί- μπορούσαν να ενεργοποιήσουν εντελώς δωρεάν απεριόριστα λεπτά ομιλίας προς όλους από το κινητό, αλλά και 1500 λεπτά ομιλίας προς κινητά από το σταθερό. Σε εμάς που έχουμε απεριόριστα τα πάντα όλα τι θα φέρεις Αι-Βασίλη;
 • Cosmote: Στην 8η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης των παρόχων κινητής τηλεφωνίας είναι η Cosmote. Αυτό λέει τουλάχιστον η Ookla με τις επιδόσεις των Vodafone και Wind να απέχουν αρκετά. Αλλά οι δυο τους είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Όσον αφορά στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά έχουμε μία πολύ ωραία έκπληξη, καθώς εκεί βρέθηκε η Cyta. Έκανε και κάτι καλό, μέσα στις τόσες “πατάτες” ο Ανδρέας, σχολίασε πικρόχολα, ένα από τα παλιά στελέχη του Οργανισμού… Το θέμα είναι αν η συγκεκριμένη επιτυχία μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
 • Με στόχο την αποφυγή εκπομπής περίπου 153.000 τόνων ισοδύναμων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η Vodafone στην Ελλάδα επενδύει στρατηγικά σε πολιτικές και μέσα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία έχουν επιτύχει ήδη αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που ξεχωρίζουν στην Ελληνική πραγματικότητα και κάνουν τη διαφορά! Οι ψηφιακές τεχνολογίες και η πράσινη ανάπτυξη πάνε χέρι - χέρι. Οι ψηφιακές τεχνολογίες, έρχονται να βελτιώσουν την απόδοση των εργαλείων παραγωγής της οικονομίας, να μειώσουν την ανάγκη περιττών μετακινήσεων και να προσφέρουν «έξυπνους» τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, μέσα από την τεχνολογία.
 • Netflix: Ο συν-διευθύνων σύμβουλος της Netflix, Τεντ Σαράντος, δήλωσε την Τρίτη πως δεν πιστεύει ότι το να προσθέσει ζωντανά αθλητικά γεγονότα στην υπηρεσία ροής θα οδηγήσει επιφέρει σημαντική κερδοφορία. Ο Σαράντος είπε ότι τα οικονομικά του επαγγελματικού αθλητισμού χτίστηκαν γύρω από τα οικονομικά της τηλεόρασης - και η αγορά δικαιωμάτων είναι ακριβή. Ας τα ακούνε οι δύο μονομάχοι που ετοιμάζονται να ανεβάσουν την ταρίφα στα 45 μυρια για τη Euroleague…
 • Νίκος Σταθόπουλος: Μιλώντας για basket κυκλοφορούν φήμες πως ο Νίκος Σταθόπουλος, εταίρος της BC Partners και γνωστός στην αγορά των telecoms από τα deals για Wind και Nova, «γλυκοκοιτάζει» το συγκεκριμένο άθλημα. Όχι, δεν θα φορέσει τα αθλητικά του και θα μπει στο γήπεδο (ενίοτε το κάνει), αλλά οι φήμες τον θέλουν να εξετάζει το ενδεχόμενο «εμπλοκής» στη διαχείριση κάποιας ομάδας μπάσκετ. Γενικώς πάντως, «παίζει μπάλα» ο Νίκος. Και είναι και πολύ καλός στα… τρίποντα, όπως έχει αποδειχθεί!
 • Euroleague: Σε κάθε περίπτωση ζούμε από περιέργεια για να δούμε το τέλος -μέχρι περίπου τις 15 Δεκεμβρίου- της τιτανομαχίας για τη Euroleague project στο οποίο ο Νίκος Σταθόπουλος εμπλέκεται προσωπικά. Η Cosmote TV θέλει να πάρει κεφάλι και στο basket και από την άλλη η Nova θέλει να κερδίσει την παρτίδα και για λόγους γοήτρου σε μία κρίσιμη στιγμή όπου μετά την ενοποίηση θα πρέπει να διαλαλήσει τις προτάσεις και τις προσφορές της. Κανονικό ντέρμπι τύπου El Clasico!
 • AΝΤ1: Ο ANT1+ ξεπέρασε κάθε προσδοκία με ρεκόρ επισκεψιμότητας το διάστημα 20 Νοεμβρίου με 6 Δεκεμβρίου, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια views σε όλες τις συσκευές (42% από το κινητό, 38% από τον υπολογιστή, 15% από τις Smart TVs και 5% από tablets) γεγονός που αποδεικνύει την ολοένα αυξανόμενη δυναμική της πλατφόρμας! Ειδικά, μάλιστα, κατά την περίοδο των παράλληλων αγώνων του FIFA World Cup Qatar 2022 (29.11 έως 02.12), τριπλασιάστηκε η θέαση της πλατφόρμας μέσω των Smart TVs, καθώς οι συνδρομητές μπορούσαν να παρακολουθούν τους αγώνες στην τηλεόρασή τους ταυτόχρονα στον ΑΝΤ1 και στο ΑΝΤ1+, με το πάτημα ενός κουμπιού.
 • ΑΝΤ1: Αν ήμασταν στη θέση του ΑΝΤ1 μάλλον θα αποφεύγαμε να βγάλουμε ανακοίνωση για τα 10 εκατ. views του ANT1+ Άστο καλύτερα να πάει το παλιάμπελο. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί… Και δεν χρειαζόταν να πεις ότι επιστρέφεις στον παλιό τιμοκατάλογο. Που είναι και ακριβός...
 • Action24: Το Action 24 έκανε πρεμιέρα το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022 στις 06:00, βάζοντας «την ενημέρωση σε πρώτο πλάνο». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στο νέο Action 24 η ενημέρωση βρίσκει τη θέση της στο τηλεκοντρόλ, γιατί θα είναι παντού όπου υπάρχουν ειδήσεις: στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, τον αθλητισμό! Ειδήσεις, γεγονότα, αναλύσεις, αλλά και όλα τα πρόσωπα της επικαιρότητας στους δέκτες μας από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ. Άμεσα, έγκυρα, με γνώση και με άποψη για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τον κόσμο!». Action 24 in action!
 • Flash: Η τριανδρία της Παιανίας που διαθέτει το Action επιθυμεί διακαώς να βγει και στον αέρα των FM. Αγόρασε ήδη τον τίτλο Flash, αλλά και το Flash.gr και αναζητεί συχνότητα. Φυσικά και το εγχείρημα δεν είναι “της αρπαχτής”, αλλά με δεδομένο ότι το 2023 είναι έτος εκλογών δεν σημαίνει ότι δεν θα αρπάξουν την ευκαιρία…
 • You Tube: Εξέπληξαν τα νούμερα του YouTube που έχει πλέον 6,5 εκατ. ενεργούς Έλληνες χρήστες. Με τον μέσο όρο θέασης τα 45 λεπτά ημερησίως. Από 30 λεπτά που ήταν πέρσι. Θέλετε κι άλλο; Γύρω στα 3 εκατ. Έλληνες βλέπουν YouTube στην τηλεόραση τους!!! Αλλάζει η αγορά, αλλάζουν οι γενιές, αλλάζει η θέαση, αλλάζουν οι συνήθειες, αλλάζει το marketing…
 • DT: Η Deutsche Telekom απέκτησε το δικό της… χρώμα. Η Pantone -γνωστή για τις ονομασίες χρωμάτων- αποφάσισε να δώσει το όνομα Viva Magenta στο χρώμα που χρησιμοποιεί η DT στο λογότυπο της. Εμείς για σκέτο magenta το βλέπουμε, αλλά τέλος πάντων… Viva DT!
 • Κωτσόβολος: Η Κωτσόβολος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» και μετά την επιτυχημένη δημιουργία των ενημερωτικών ασφαλιστικών εντύπων σε γραφή Braille, κάνει ένα ακόμη βήμα στον τομέα της συμπερίληψης των ανθρώπων με προβλήματα όρασης στην εξυπηρέτηση. Αυτή τη φορά, σε συνεργασία με δύο μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, προχώρησαν στη δημιουργία του Ενημερωτικού Εντύπου Πλάνου Δόσεων Κωτσόβολος σε γραφή Βraille, μία συνεργασία που σηματοδοτεί πως οι δύο κλάδοι, αυτοί του retail και του retail banking, βλέπουν τη μεγαλύτερη εικόνα και δημιουργούν έναν κόσμο που όλοι βλέπουμε το ίδιο. Η Κωτσόβολος επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά, ότι έχει αφήσει πολλά μήκη πίσω της τον ανταγωνισμό στο θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
 • Smartphones: Στις συμπληγάδες της γεωπολιτικής αστάθειας και των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones. Η ανάκαμψη των πωλήσεων δεν είναι ορατή εντός του 2022 και μάλιστα η αποκατάσταση των αποστολών smartphones τοποθετείται ακόμη πιο πίσω χρονικά από τους αναλυτές. Για το 2022, οι πωλήσεις αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 9,1% έναντι του περασμένου έτους.
 • Σύμφωνα με το “Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker” της IDC, οι παγκόσμιες αποστολές smartphones συνεχίζουν να επηρεάζονται από την επιβράδυνση της ζήτησης και τις καθυστερήσεις στην αγορά της Κίνας. Αυτή η εικόνα αναγκάζει την εταιρεία να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του τρέχοντος έτους επί τα χείρω, αφού η εκτίμηση για μείωση κατά 9,1% είναι διευρυμένη κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη. Τα κέρδη βέβαια εξαρτώνται και από το product mix. Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ…
 • Viva - JP Morgan: Έχει ένα ενδιαφέρον να παρακολουθείς το τι γράφεται σε σχέση με το αν θα προχωρησει το deal “θρίλερ”, μεταξύ Viva και JP Morgan. Υπάρχουν εκείνοι που λένε πως γίνεται κάθε προσπάθεια για να προχωρήσει και να κλείσει, υπάρχουν εκείνοι που λένε πως δεν υπάρχει διάθεση να κλείσει, υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που λένε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κλείσει… Προφανώς μάλλον εκφράζονται απόψεις. Προφανώς στις μπίζνες συμβαίνουν αυτά (έχει συμβεί και με άλλες συμφωνίες, ακόμη και μεγαλύτερες), για αυτό και οι χειρισμοί στην αρχή των διαδικασιών θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και συγκεκριμένοι… Οι καλοί φράχτες κάνουν τους καλούς γειτόνους. Και όπως έχει πει και ο Ρ. Ρήγκαν “Ειρήνη δεν είναι η απουσία συγκρούσεων. Είναι η δυνατότητα να διαχειρίζεσαι τις συγκρούσεις με ειρηνικά μέσα”. Ως εκ τούτου “ειρήνη υμίν”…
 • ΔΕΗ: Έξι στους δέκα κερδίζουν! Όπως είχαμε γράψει την προηγούμενη Δευτέρα τελικά το έργο της ΔΕΗ έσπασε σε 6 κομμάτια. Οι εταιρείες που πήραν πράσινη κάρτα είναι οι: EDIL, Ergatikat, Ergomak, Intrakat, Phoenix Engineering και Telvoserv.
 • Η πρώτη από τις έξι, η EDIL Hellas, έχει αναλάβει τη δημιουργία των κόμβων του δικτύου (POPs) και οι υπόλοιπες πέντε την εγκατάσταση των οπτικών ινών. Αν και δεν γίνεται γνωστό το ύψος κάθε υποέργου από τη ΔΕΗ, υπάρχει η αίσθηση πως οι εργολαβίες θα είναι περίπου ισοδύναμες. Το έργο αφορά 14 δήμους και 440.000 παροχές, θα υλοποιηθεί με εναέρια (70%) και υπόγεια καλώδια (30%) και αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού της εταιρείας για επενδύσεις 800 εκατ μέχρι το 2027 και κάλυψη 3 εκατ. νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είδες η ΔΕΗ;
 • ΟΤΕ ΑΕ: O ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2022, «η εταιρεία Deutsche Telecom AG (DT), με έδρα τη Βόννη της Γερμανίας, γνωστοποίησε στην ΟΤΕ Α.Ε. ότι στις 29.11.2022, το ποσοστό της επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΤΕ Α.Ε. ανήλθε σε 50,86%». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής της DT επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΤΕ, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου που συνδέονται με τις ίδιες μετοχές τα οποία σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία αναστέλλονται, ανήλθε κατά την ίδια ημέρα, ήτοι στις 29.11.2022, σε 51,32%. Master of the Game και με τη βούλα! Και όποιος έχει τη βούλα περνάει και τη βούλησή του!
 • Vivo: Αν είναι μία εταιρεία κινητών τηλεφώνων που ξεπούλησε στη Black Friday, αυτή ήταν η Vivo. Γενικά, οι αριθμοί δείχνουν ότι αρχίζει και παγιώνεται στην αγορά και ήδη θεωρείται υπολογίσιμος παίκτης!
 • Έρευνα - Εθνική Τράπεζα: Η πληροφορική μαζί με τον τομέα των υποδομών θα πρωταγωνιστήσουν στο επιχειρείν το 2023, σύμφωνα με ανάλυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, υπό τον τίτλο «Τάσεις του Επιχειρείν». Βασικό μήνυμα της ανάλυσης αποτελεί η ισχυρή δυναμική των επιχειρηματικών πωλήσεων κατά την τρέχουσα χρονιά, αποτελώντας έτσι καίριο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακόμα και στο δύσκολο περιβάλλον της επόμενης χρονιάς ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας εκτιμάται ότι θα καταφέρει να σταθεί όρθιος.
 • Σύμφωνα με την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για το 2023 εκτιμάται περαιτέρω αύξηση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 3%, ενώ οι κατασκευές και η πληροφορική αναμένεται να ξεχωρίσουν θετικά, επιτυγχάνοντας διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα περιμένουμε να δούμε… Το να πιστεύεις στην πρόοδο δεν σημαίνει ότι πιστεύεις πως έχει γίνει πρόοδος!
 • Huawei: Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Huawei θα χορηγήσει άδεια για χρήση πατεντών γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην ανταγωνιστική εταιρεία κατασκευής κινητών, την Oppo, καθώς προσπαθεί να «ξεκλειδώσει» μια νέα πηγή δημιουργίας εσόδων. Η Huawei και η Oppo, ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο, υπέγραψαν μια «παγκόσμια συμφωνία πολλαπλών αδειών για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η οποία καλύπτει βασικές πατέντες κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του 5G».
 • Η Huawei διαθέτει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 100.000 πατέντες παγκοσμίως, ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε σχέση με την τεχνολογία 5G. Η εταιρεία είχε δηλώσει ότι ανέμενε έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων έως 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αδειοδότηση της πνευματικής της ιδιοκτησίας μεταξύ 2019 και 2021. Oppo-ς και να το δεις win - win είναι!
 • Smartphones: Γνωστοποιήθηκε η ημερομηνία κατά την οποία όλα τα νέα smartphones που θα πωλούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κάτι που συμπεριλαμβάνει τα επόμενα iPhone- θα πρέπει να χρησιμοποιούν το πρότυπο USB-C για ενσύρματη φόρτιση: η ημερομηνία αυτή είναι η 28η Δεκεμβρίου του 2024. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά τη δημοσίευση της νομοθεσίας στην επίσημη εφημερίδα του ευρωπαϊκού μπλοκ, κάτι που την καθιστά δεσμευτική. Πλέον, γνωρίζουμε ότι οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ σε 20 ημέρες και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν στη συνέχεια το πολύ 24 μήνες για να τους ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο. Καιρός ήταν να αρχίσουν οι κατασκευαστές να μιλάνε την ίδια γλώσσα… Έστω και με το ζόρι! Άντε, για να κατεδαφίσω τον πύργο της Βαβέλ με τους φορτιστές που έχω πάνω στο γραφείο μου!
 • Η αύξηση του κόστους ζωής έχει οδηγήσει τους καταναλωτές στην αναπροσαρμογή των δαπανών που αποτελούν προτεραιότητα. Η “αποτυχία” των telcos να ανταποκριθούν σε αυτή τη μεταβαλλόμενη νοοτροπία είναι πλέον η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Top 10 risks in telecommunications 2023» της EY.
 • Με τις καταναλωτικές δαπάνες υπό αυξανόμενη πίεση, η έρευνα της EY δείχνει ότι το 60% των νοικοκυριών ανησυχεί για την αύξηση των τιμών στις ευρυζωνικές συνδέσεις και σχεδόν οι μισοί (45%) πιστεύουν ότι πληρώνουν υπερβολικά πολλά για υπηρεσίες περιεχομένου. Ενώ η αξιοπιστία του δικτύου παραμένει ένα «σημείο πόνου» για τους καταναλωτές, η ανθεκτικότητα και η εμβέλεια των υποδομών έπεσαν από την πρώτη θέση της κατάταξης, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας – βρίσκονται, πλέον, στην πέμπτη θέση, καθώς άλλες προκλήσεις γίνονται ακόμη πιο πιεστικές. Οι καταναλωτές είναι για την οικονομική επιστήμη ότι οι ψηφοφόροι για την πολιτική.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Έρευνα - Τεχνολογικές Εταιρείες: Η ευρωπαϊκή τεχνολογική βιομηχανία έχασε 400 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της μέσα στο 2022 ενώ, παράλληλα, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μείωση της τάξεως του 18% στο venture funding. Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα μέσω έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η Atomico. Η αξία των τεχνολογικών εταιρειών της Ευρώπης έπεσε στα 2,7 τρισ. δολάρια, από 3,1 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2021. Τα υψηλά επιτόκια, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συρρίκνωση της δεξαμενής ταλέντου βρίσκονται μεταξύ των λόγων που -όπως αναφέρεται- οδήγησαν στην προαναφερθείσα πτώση.
 • Διάστημα: Πληροφορίες θέλουν τον γαλλομαθή Κυριάκο Πιερρακάκη, να πηγαίνει οσονούπω στο Παρίσι για να επισκεφτεί τα γραφεία του ESA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η αγορά των μικροδορυφόρων και η περαιτέρω «εμπλοκή» της Ελλάδας σε αυτό το κομμάτι. Στα ψηφιακά πάμε καλά. Αν τα καταφέρουμε το ίδιο καλά και στα διαστημικά, τότε θα έχουμε… “διαστημικές επιδόσεις”! Γιατί αξίζει να τα καταφέρουμε; Well, η Delloite προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη του 2023 θα υπάρχουν 5.000 ευρυζωνικοί δορυφόροι οι οποίοι θα προσφέρουν Internet υψηλής ταχύτητας σε 1.000.000 συνδρομητές. Αν ωστόσο όλοι όσοι υπόσχονται ανάλογες δορυφορικές business υλοποιήσουν τα πλάνα τους θα πρέπει το 2030 να έχουμε 40-50.000 δορυφόρους που θα εξυπηρετούν πάνω από 10 εκατ. χρήστες. Η ευκαιρία που ενίοτε είναι ουρανοκατέβατη και συνήθως χορεύει με αυτούς που είναι ήδη στην πίστα!
 • Cybersecurity: Για το σοβαρό ενδεχόμενο ενός κυβερνοπολέμου, προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Ταλίν της Εσθονίας από επαγγελματίες του διαδικτύου προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα. Το σενάριο κυβερνοπολέμου είναι υπαρκτό για όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από την πρώτη στιγμή σε αυτόν τον πόλεμο έχουν μπει και Ρώσοι χάκερς που δυσχεραίνουν τους Ουκρανούς. «Είναι προφανές ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπερντ Χάνσεν, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.
 • Cybersecurity: Ενδιαφέροντα ευρήματα προκύπτουν από διεθνή έρευνα της Kaspersky σχετικά με τον τρόπο που ανταποκρίνονται τα στελέχη C-suite επιπέδου απέναντι στη διαρκώς εξελισσόμενη φύση των απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας των επιχειρήσεων, καθώς και τα εμπόδια που έχουν αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν τις κυβερνοεπιθέσεις πιο μεγάλο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους από ό,τι το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον. Καλά κάνουν και ανησυχούν. Δείτε την παρουσίαση του Π. Πιέρρου στο InfoCom και θα ανησυχήσετε και εσείς…
 • Cybersecurity: 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει ότι αντιμετώπισε κάποια κυβερνοαπειλή ή παραβίαση ασφάλειας το περασμένο διάστημα και πάνω από το 55% έχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και εκπαίδευσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας. H Pylones Hellas ανακοινώνει τα αποτελέσματα της 3ης πανελλήνιας έρευνας «The State of Cyber Security 2022», σχετικά με τα κυριότερα προβλήματα κυβερνοασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι πληροφορικής. Η έρευνα διενεργήθηκε με την υποστήριξη του καθηγητή Χρήστου Ξενάκη, του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Hellenic (ISC)² Chapter, σε συνεργασία με το IT Security Pro.
 • Ενέργεια: "Όχι στον πανικό" είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν για να καθησυχάσει τους Γάλλους για τις πιθανές διακοπές ρεύματος, για τις οποίες προετοιμάζεται ενεργά η γαλλική ΔΕΗ, EDF». ώστε φτάσαμε, λοιπόν, σε αυτό το σημείο, θα πούμε εμείς. Δεν ξέρουμε ποιος και τι φταίει. Αλλά και κάποιος και κάτι έχουν αποτύχει παταγωδώς. Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να πρέπει να μείνουν χωρίς ρεύμα, για ώρες, εκατομμύρια κάτοικοι μιας χώρας όπως η Γαλλία, κάπου έχουμε αποτύχει. Πόλη του φωτός, σου λέει μετά ο άλλος, για το Παρίσι…
 • Κυβερνοασφάλεια: “Ότι δεν πάει στη Microsoft καταλήγει στην Κυβερνοασφάλεια” είπε στέλεχος της αγοράς σχολιάζοντας το που κατευθύνονται τα χρήματα που επιδοτούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό!
 • ESG: Έρευνα με τίτλο “Hellenic ESG Barometer”, πραγματοποιούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, και το CSR HELLAS. Το Βαρόμετρο ESG, βασισμένο σε υψηλής ποιότητας μεθοδολογικά ερευνητικά εργαλεία, θα αποτυπώσει τις απόψεις του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, της Ανώτατης Διοίκησης και του γενικού κοινού σχετικά με τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ESG και Βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και τη σχέση τους με βασικούς παράγοντες που αποδεδειγμένα συνδέονται με την επιτυχημένη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως είναι το επίπεδο εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης στον χώρο εργασίας, αλλά και η δέσμευση (engagement) που αισθάνονται οι εργαζόμενοι με την εταιρεία τους.
BANNER_600X80PX_ECO

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • ΟΤΕ - Satways: Η Κοινωνία της Πληροφορίας κατακύρωσε, έναντι 3,7 εκατομμύρια ευρώ, στην ένωση εταιρειών «OTE - Satways» το διαγωνισμό για το έργο «σύστημα διαχείρισης στόλου οχημάτων GPS Πυροσβεστικού Σώματος, οχημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειών και Δήμων».
 • Intracom: Παλιά λέγαμε Παιανία και εννοούσαμε Intracom. Πλέον αυτό δεν θα ισχύει αφού μετά από 38 χρόνια η Intracom Holdings μετακομίζει στο Μαρούσι (Κηφισίας 64) όπου αγόρασε 715 τ.μ.
 • Unisystems: Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατοχύρωσε στην Uni Systems το έργο για την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων αντί 8,96 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Sunlight: Η Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας (Sunlight Group), μέλος του διεθνούς επενδυτικού Ομίλου Olympia και εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται σε καινοτόμες λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο της ενδο εφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics) και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, με ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα των ηλεκτρικών περονοφόρων, συνεχίζει το δυναμικό επιχειρηματικό της πλάνο με την εξαγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Triathlon Holding GmbH. Μεγάλο deal!
 • CBS: Ο όμιλος Cosmos Business Systems έλαβε το βραβείο “Business Excellence Award 2022” ως ένδειξη αναγνώρισης για την τεχνογνωσία που κατέχει σε νέες τεχνολογικές λύσεις και καινοτόμων λύσεων που προσφέρει στους πελάτες της με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Δημήτρης Δάφνης, συμμετείχε στο πάνελ: “Leader’s Summit: Let’s talk (R)evolution” και ανέλυσε την επιρροή του ψηφιακού μετασχηματισμού στην οικονομία και στην Κυπριακή αγορά.
 • Η βράβευση έγινε κατά την διάρκεια του Συνεδρίου InfoCom Cyprus 2022 & InfoCom Security Cyprus 2022 όπου παρουσιάστηκαν και εξειδικευμένες λύσεις “High Performance Computing (HPC) & AI” που παρέχει o όμιλος Cosmos Business Systems από τον κ. Σπύρο Κουρή, Country Manager CBS IT Cyprus, καθώς και λύσεις για την Ασφάλεια “Cyber Security Services & Solutions” από τον κ. Νικόλα Κολοκασίδη, Security & Networking Consultant.
 • PwC -Netcompany Intrasoft: Η ΑΑΔΕ προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την ένωση των εταιρειών PwC -Netcompany Intrasoft για την ανάθεση του έργου «Υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος αξιοποίησης δεδομένων, που παραλαμβάνονται από τα συστήματα εισροών / εκροών της».
 • Microsoft - Nintendo: Η Microsoft και η Nintendo έκλεισαν 10ετή συμφωνία για να φέρουν το Call of Duty, έναν από τους πιο δημοφιλής τίτλους της βιομηχανίας gaming, στις πλατφόρμες παιχνιδιών της Nintendo. Η συμφωνία εξαρτάται από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Activision Blizzard από την Microsoft, ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε η εταιρεία με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσινγκτον. Και για όσους δεν γνωρίζετε, το Call of Duty αποτελεί blockbuster στην αγορά του video gaming - αν και κάπως repetitive…
 • Smart Cities: Ο Δήμος Σητείας προχώρησε στην προκήρυξη δημόσιου ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση σύμβασης υπηρεσίας με προμήθεια με τίτλο «Εφαρμογή συστημάτων Smart Cities στην αντιμετώπιση της πανδημίας και φυσικών καταστροφών και τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου Σητείας». Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 1.193.800,00 € με ΦΠΑ 24%.
 • Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Την δωρεάν διάθεση της ψηφιακής υπογραφής στα μέλη του ανακοίνωσε πως ξεκινάει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Το «ψηφιακό αποτύπωμα» διασφαλίζει την αυθεντικότητα του αποστολέα και εξασφαλίζει την εγκυρότητα ενός ηλεκτρονικού εγγράφου. Κάτι καλό γίνεται στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο…
 • Ναυτιλία: Συνάντηση “meet and greet” των μελών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας για τις Θαλάσσιες Μεταφορές (Waterborne Technology Platform) με εκπροσώπους της Ελληνικής Ναυτιλιακής Κοινότητας, πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
 • Cosmote - e value: Μία ακόμη χρονιά ανάπτυξης διέγραψε η Cosmote e-Value, ένα από τα μεγαλύτερα contact centers, η οποία σημείωσε αύξηση στον κύκλο εργασιών της, μεγαλύτερη από 35% το 2021, αναλαμβάνοντας νέα μεγάλα έργα για εταιρείες και οργανισμούς από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η αναπτυξιακή της πορεία σε συνδυασμό με την άριστη εμπειρία που προσφέρει στους πελάτες της, επιβραβεύτηκε με τρεις διακρίσεις στα φετινά European Contact Center & Customer Service Awards, την πιο σημαντική Ευρωπαϊκή διοργάνωση για τον κλάδο, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, και στην οποία έλαβαν μέρος πολυεθνικές εταιρείες Outsourcing και μεγάλα διεθνή brands από 32 ευρωπαϊκές χώρες. Όταν έχεις value έχεις και awards!
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο: Στην έγκριση Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου 2021 – 2027 προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημοσιεύοντας το σχετικό κείμενο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για ένα κείμενο που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2021 με στοιχεία της αγοράς των τηλεπικοινωνιών που έχουν ξεπεραστεί. Ωστόσο, η έγκριση και δημοσιοποίησή του είναι αναγκαία, βάσει νόμου, για να προχωρήσουν τα έργα συνδεσιμότητας, έξυπνων πόλεων κ.λπ. Το «όραμα» όπως διατυπώνεται στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021 – 2027 είναι «η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει δίκτυα σταθερής υπέρ υψηλών ταχυτήτων και 5G ως καταλύτες και επιταχυντές του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και βελτιώνοντας τη ζωή των πολιτών.» Όπως αναφέρεται οι αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου εκτιμώνται σε 1.139 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027 και η συνολική επένδυση σε 2.504 εκατ. ευρώ, χωρίς περαιτέρω ανάλυση στο τι αφορούν.
 • ΑΙ: Όπως γράψαμε την προηγούμενη Δευτέρα στελέχη της εταιρείας Scale AI συναντήθηκαν στην Αθήνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά. Διερευνήθηκαν οι τομείς που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικό τον Δημόσιο Τομέα. Μετά την ψηφιοποίηση ακολουθεί η ΑΙ για να γίνονται όλα αυτόματα. Why not?
 • gov.gr: Μια νέα εποχή στην πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια πληροφορία που αφορά στις δημόσιες υπηρεσίες και διαδικασίες εγκαινίασε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της πιλοτικής διασύνδεσης του gov.gr με το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» (mitos.gov.gr). Συγκεκριμένα, στην αρχική σελίδα κάθε ψηφιακής υπηρεσίας στο gov.gr σταδιακά θα προστίθεται σύνδεσμος ο οποίος θα παραπέμπει στα στοιχεία και στην αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας, όπως αυτή είναι καταγεγραμμένη στον «Μίτο». Με τον τρόπο αυτό, πραγματοποιείται μία βασική διασύνδεση μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων του Δημοσίου και δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να αναζητούν εύκολα και απλά κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη διαδικασία εξυπηρέτησής τους.
 • Ανοιχτή Διακυβέρνηση: Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση – «Open Government Partnership» (OGP), ανακοινώνει ότι έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση το 5ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση 2023-2025. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και τις 19-12-2022. Στόχος της διαβούλευσης είναι η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, που θα ενισχύει τις πολιτικές διαφάνειας, ανοικτής διακυβέρνησης και ανοικτής πρόσβασης και διάθεσης της δημόσιας πληροφορίας. Καθώς η Ανοικτή Διακυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιδίωξη του 5ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2023-2025 είναι να ενισχυθεί η συμμετοχικότητα και η λογοδοσία στη χάραξη και την άσκηση δημόσιων πολιτικών που προάγουν το ψηφιακό κράτος.
 • Δήμοι: Οι δήμοι μέχρι τις 31/12 θα πρέπει να δηλώσουν τις θέσεις ηλεκτρικής φόρτισης για να επιδοτηθούν γι αυτές. Μέχρι την Παρασκευή μόνο 10 δήμοι είχαν προβεί στη σχετική δήλωση. Τα χρήματα του Δημοσίου τα θέλουμε τις υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν τις θέλουμε…
 • Τύπος & Media: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Τύπο, με τίτλο «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις εντάσσεται σε Μητρώο το σύνολο του έντυπου Τύπου, δηλαδή πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες, καθώς επίσης και περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ δημιουργείται νέο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.). Επιπλέον, προσδιορίζονται τα κριτήρια εγγραφής, οι κανόνες δεοντολογίας και η διαδικασία ελέγχου της πλήρωσης των προϋποθέσεων εγγραφής στα συγκεκριμένα Μητρώα.
 • E.E. Ανάπτυξη: Η Κομισιόν ενέκρινε το κύριο πρόγραμμα εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2023-24, με περίπου 13,5 δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει ερευνητές και φορείς καινοτομίας στην Ευρώπη στην προσπάθειά τους να εξεύρουν ρηξικέλευθες λύσεις στις περιβαλλοντικές, ενεργειακές, ψηφιακές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, ύψους 95,5 δισ. ευρώ, του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», η χρηματοδότηση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα, στην αύξηση της ενεργειακής ανθεκτικότητας και στην ανάπτυξη βασικών ψηφιακών τεχνολογιών.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Πλαίσιο: Αργά ή γρήγορα θα σε βρούμε! Όχι, δεν είναι απειλή, αλλά η νέα υπηρεσία του Πλαισίου “απογευματινή παράδοση” που παραδίδει από τις 17:00 μέχρι τις 22:00 το βράδυ. Έχει μία μικρή χρέωση (4,90€), αλλά δεν χρειάζεται να φας όλη τη μέρα σου περιμένοντας…
 • Παράδοση με drones: Η Dronamics, η πρώτη αεροπορική στον κόσμο με άδεια λειτουργίας στην Ευρώπη για μεταφορά φορτίου με drone, ανακοίνωσε ότι η Golden Cargo ανέλαβε ως General Sales and ServiceAgent (GSSA) της σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συνεργασία στοχεύει να εδραιώσει την παρουσία της Dronamics στις δύο αγορές, όπου επιχειρήσεις και κοινότητες θα επωφεληθούν από την αυθημερόν παράδοση.
 • Cardlink: Η Cardlink, μέλος της Worldline, όπως κάθε χρόνο, συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα από τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με κάρτα σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και παρουσιάζει απολογιστικά τα αποτελέσματα της Black Friday 2022. Σε μια χρονιά που η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού έχουν επηρεάσει την αγοραστική κίνηση, τα στοιχεία για τη Black Friday 2022 δείχνουν μια συνολική αύξηση των συναλλαγών της τάξης του 9% σε σχέση με το 2021. Αν και σε επίπεδο συνολικού τζίρου και συναλλαγών, η Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, πήρε την πρωτιά, ο μέγιστος αριθμός συναλλαγών με κάρτα ανά λεπτό διενεργήθηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, με 4.392 συναλλαγές. Τελικά, δεν ήταν Black Friday, αλλά Black Saturday!
 • Εθνική Τράπεζα: Την ολοκλήρωση της πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της NBG Pay A.Ε. στην EVO Payments έναντι €158 εκατομμυρίων ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.
 • Lighthouse: To νέο e-shop της MG Manager λανσάρει η Lighthouse. Η συνεργασία αφορά τον πλήρη ανασχεδιασμό του e-shop της MG Manager με νέες σύγχρονες λειτουργικότητες και ανανεωμένο look & feel. Το νέο e-shop που δημιουργήθηκε, είναι βασισμένο στην E-Commerce πλατφόρμα Vendallion. Κεντρική πτυχή του, ο σύγχρονος σχεδιασμός σε full width.
 • Releva: Έρχεται στην Ελλάδα η Releva. Η Releva είναι μια πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης RevOps που βελτιστοποιεί την εμπειρία των πελατών και μετατρέπει κάθε e-shop σε μηχανή υψηλών μετατροπών και πωλήσεων. Παρέχει integration με όλες τις μεγάλες πλατφόρμες eCommerce, όπως WooCommerce, Magento, Shopify, OpenCart, BigCommerce και καλύπτει πάνω από το 80% του συνόλου του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως.
 • Έρευνα e-commerce: Σε έρευνα της εταιρείας δημοσίευσης κριτικών Yelp, οι ερωτηθέντες είπαν ότι διάβασαν, κατά μέσο όρο, πέντε κριτικές για να αποφασίσουν σχετικά με το που θα ξοδέψουν τα χρήματά τους, ενώ το 77% δηλώνει ότι διαβάζει περισσότερες online κριτικές τώρα, από ό,τι στο παρελθόν. Το 85% εμπιστεύεται περισσότερο τις αξιολογήσεις που έχουν και μια κριτική με κείμενο, έναντι όσων έχουν μόνο βαθμολογία με αστέρια.
 • Supermarkets: Tρεις μεγάλες αλυσίδες έχουν δώσει πρόσβαση στα δεδομένα τους στο online προς τους προμηθευτές τους: ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης και My market. Αυτό σημαίνει ότι η μέτρηση καλαθιού, ο τζίρος, τα μερίδια, τα αποτελέσματα των προωθητικών ενεργειών, το ταξίδι του καταναλωτή, καταγράφονται με λεπτομέρεια βελτιώνοντας τη συνεργασία λιανεμπόρου-προμηθευτών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Convert Group, Παναγιώτη Γκεζερλή «πρόκειται για σημαντική καινοτομία που μπορεί να ενισχύσει τη σχέση λιανεμπόρων-προμηθευτών με τη χρήση τεχνολογίας».
 • Έρευνα e-commerce: Οι Έλληνες καταναλωτές ξοδεύουν 20% περισσότερο από το μηνιαίο εισόδημά τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε o καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN, Γεώργιος Δουκίδης. Τα υπόλοιπα χρήματα που δεν κερδίζει μηνιαίως το νοικοκυριό, αλλά παρ’ όλα αυτά τα ξοδεύει, προέρχονται από αποταμιεύσεις, από δανεικά και από πιστωτικές κάρτες.
 • Νομοθεσία: Επιπλέον προστασία και αυξημένα δικαιώματα στους online καταναλωτές παρέχει ο νέος Κανονισμός σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων, που αγοράζουν οι καταναλωτές μέσω Διαδικτύου, επί του οποίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βάσει του νέου Κανονισμού (Κανονισμός για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων-ΚΓΑΠ), ένα προϊόν μπορεί να πωληθεί σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. εφόσον υπάρχει παραγωγός ή εισαγωγέας ή διανομέας εγκατεστημένος στην Ε.Ε. με ευθύνη για την ασφάλεια του προϊόντος. Οι online αγορές, που εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, θα πρέπει να παρέχουν ένα σημείο επαφής, με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι εθνικές αρχές.
 • e-food: Μάλλον αναμενόμενα και όπως έχει γίνει στο παρελθόν και με άλλες πλατφόρμες που μπήκαν κάτω από το brand του efood, όπως το Deliveras και το clickdelivery- το ηλεκτρονικό κατάστημα των Kiosky's -που ήταν γνωστό ως eΚiosky’s- σταμάτησε τη λειτουργία του και πλέον ανακατευθύνει στο efood. Οι επενδύσεις, πάντως, στα φυσικά Kiosky's φαίνεται πως συνεχιζονται. Με αυτήν την αφορμή, θα πρέπει να πούμε πως, ναι, οι πλατφόρμες food delivery κάνουν την προσπάθεια τους με διάφορες προσφορές. Και ναι, φυσικά αναγνωρίζουμε πως τα κόστη έχουν ανέβει… Αλλά δεν μπορεί κανείς να μας δικαιολογήσει γιατί το αγαπημένο μας κατάστημα έχει ανεβάσει κατά σχεδόν τρία ευρώ τους τελευταίους μήνες το κόστος μιας μακαρονάδας και έχει περιορίσει τη μερίδα κατά το 1/3. Αν αυτές οι περικοπές δικαιολογούνται, αναρωτιόμαστε τι άλλες περικοπές γίνονται, που δεν τις βλέπουμε και δεν τις μαθαίνουμε ποτέ…
 • Tik Tok: Το TikTok επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο εφοδιασμού και αποθήκευσης των προϊόντων που διαθέτει στις ΗΠΑ για να υποστηρίξει τις προσπάθειες Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Σύμφωνα με θέσεις εργασίας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο site και στη σελίδα του στο LinkedIn, η εφαρμογή μπαίνει στον τομέα των logistics. Είναι προφανές ότι επιδιώκει να παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη για τη δημιουργία αυτού που αποκαλεί «μια ολοκαίνουργια και καλύτερη εμπειρία Ηλεκτρονικού Εμπορίου». Τρέμε Amazon!
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Κρυπτονομίσματα: Μια μελέτη που πραγματοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), για την περίοδο 2015 - 2022, εκτιμά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών, σε ποσοστό 73% έως 81%, έχασαν χρήματα από τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα. Κρίμα, εμείς (κρυπτο)νομίζαμε πως έχουν γίνει όλοι εκατομμυριούχοι και πως έχουν μεταναστεύσει σε εξωτικά νησιά. Πέφτουμε από τα σύννεφα, που λένε!
 • Κρυπτονομίσματα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες φορολογικής διαφάνειας για όλους τους παρόχους υπηρεσιών που διευκολύνουν τις συναλλαγές σε κρυπτοστοιχεία για τους πελάτες που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κανόνες αυτοί συμπληρώνουν τον κανονισμό για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA) και τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 • Βραβεία Elevate Greece: Οι startup που αναδείχθηκαν νικήτριες στις 10 κατηγορίες των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece 2022 είναι οι εξής: Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς», Digisec - Renewable Energy, Security and Retail solutions, «Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου», DIGISEC, «Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας», SafeSize, «Τουρισμού και Υπηρεσιών Φιλοξενίας», Ferryhopper, «Βιοεπιστημών & Υγείας – Φαρμάκων», Twobull MeDiTherapy, «Αξιοποίηση Τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», 3DHUB.gr, Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς, Aquatic Biologicals, Ταχύτερα ανερχόμενη επιχείρηση, Cloudeo Hellas, Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, IDNA Genomics, Κοινωνικής Συνεισφοράς, docandu, Κορυφαία Νεοφυής Επιχείρηση από το Οικοσύστημα, COVARIANCE.
 • Ε.Ε. - Καινοτομία: Η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ) για το 2023. Δημιουργεί ευκαιρίες χρηματοδότησης ύψους 1,6 δισ. ευρώ το 2023 για επιστήμονες και φορείς καινοτομίας με σκοπό την επέκταση πρωτοποριακών τεχνολογιών και τη δημιουργία νέων αγορών.
 • Εικονική πραγματικότητα: Σημαντική κίνηση marketing από την Claire’s που επεκτάθηκε στο Roblox, εγκαινιάζοντας το «ShimmerVille». Οι επισκέπτες του μπορούν να αγοράζουν εικονικά ρούχα και αξεσουάρ, οι φυσικές εκδόσεις των οποίων διατίθενται επίσης στα φυσικά καταστήματα του brand! Στο ShimmerVille προσφέρονται διάφορα παιχνίδια και εικονικοί προορισμοί, όπου οι παίκτες θα μπορούν να συναναστρέφονται. Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες!
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Απόστολος Κάκκος: Όπως δήλωσε ο ίδιος o Απόστολος Κάκκος στα εγκαίνια του νέου Data Center της Digital Realty αποχωρεί από τη θέση του CEO μετά από 19 χρόνια.
 • Αλέξανδρος Μπεχράκης: Ένα ιστορικό στέλεχος της αγοράς, ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, που ήταν για 11 χρόνια το “δεξί χέρι” του ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει το τιμόνι της Digital Realty και καθήκοντα CEO.
 • Cisco: Η Cisco, μέσα από το πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy NetAcad, διαμορφώνει τις απαραίτητες συνθήκες ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, δημιουργώντας υπεραξία γνώσης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει ανακοινώσει νέα στρατηγική συνεργασία με τους Δήμους: Ηρακλείου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Πρέβεζας, Περιστερίου, Φυλής και Βόλου. Μέσω του Προγράμματος ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy NetAcad, υλοποιείται ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα το οποίο θα παρέχεται δωρεάν στους εργαζόμενους στους προαναφερόμενους δήμους αλλά και στο σύνολο των δημοτών.
 • Βιομηχανικά Διδακτορικά: Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από το υπουργείο Παιδείας το έργο προϋπολογισμού 38,5 εκατ. ευρώ για τα Βιομηχανικά Διδακτορικά που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσω του έργου θα χρηματοδοτούνται προγράμματα για υποψήφιους διδάκτορες που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής σε προγράμματα διδακτορικών σπουδών και τη διεξαγωγή βιομηχανικής ή εφαρμοσμένης έρευνας.
 • Visa Innovation Program: Με την εκδήλωση Demo Day, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, το Visa Innovation Program (VIP) ολοκλήρωσε με επιτυχία τον 4ο Κύκλο του. Οι 16 fintechs που αποφοίτησαν από τα hubs του προγράμματος σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις τους για μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Από τις fintech που συμμετείχαν, 6 αποφοίτησαν από το hub του Visa Innovation Program που εδρεύει στην Ελλάδα.
 • Πλαίσιο: Με βασικό της στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση της εκπαιδευτικής καινοτομίας στην ελληνική εκπαίδευση, η Πλαίσιο Computers διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον Open Call Διαγωνισμό Ρομποτικής και Επιχειρηματικότητας “Plaisiobots: The Race 2.0”. Ο φετινός διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων του Γυμνασίου και τις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου, και ήδη έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον, ξεπερνώντας τις 600 συμμετοχές πανελληνίως.
 • Ο διαγωνισμός ξεκινά δυναμικά με online εκπαιδευτικά σεμινάρια από την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ρομποτικής, Διάνα Βουτυράκου, και στη δεύτερη φάση, τη δια ζώσης προπόνηση των διαγωνιζόμενων θα αναλάβουν τα συνεργαζόμενα Κέντρα Ρομποτικής. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Πλαίσιο προχώρησε σε συνεργασία με εκπαιδευτικά κέντρα σε 17 μικρές & μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Δεν έχω κρύψει τη φιλοδοξία μου: σε πέντε χρόνια ο κλάδος της τεχνολογίας να συμμετέχει κατά 10% στο ΑΕΠ της πατρίδας μας.»
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός (στα εγκαίνια του Data Center Athens-3)
 • «Θέλουμε να τελειώσουν γρήγορα οι εκλογές και να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις.»
  Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων
 • «Το μέλλον της Ευρώπης είναι πράσινο και ψηφιακό.»
  Θωμάς Σκορδάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, EE - DG CONNECT
 • «Αυτή τη στιγμή συντελείται μία τεράστια γεωπολιτική ανακατάταξη στο χώρο της Τεχνολογίας. Υπάρχουν οι αλυσίδες αξίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης που είχαν μία αυστηρή λογική ελαχιστοποίησης κόστους στο παρελθόν. Πλέον – και ειδικά μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας, αλλά και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις – θέματα country risk, καθώς και θέματα αξιολόγησης και ποσοτικοποίησης του ρίσκου μπαίνουν στην εξίσωση του τι είναι εφοδιαστική αλυσίδα και πώς πρέπει να λειτουργεί. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να συμβαίνει στην πραγματικότητα μία “επαναβιομηχάνιση” της Δύσης και κομμάτια των εφοδιαστικών αλυσίδων να περνούν πίσω στις χώρες από τις οποίες είχαν φύγει»… …«κομμάτια της αλυσίδας αυτής μεταφέρονται από την Ανατολή πίσω στη Δύση. Βλέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνουν συγκεκριμένες χρηματοδοτικές και νομοθετικές προσεγγίσεις για το πώς θα μπορούσαν να δράσουν ως καταλύτες σε αυτήν τη προσπάθεια. Και εκ των πραγμάτων με δεδομένο το Chips Act, το οποίο έρχεται, πρέπει και εμείς ως χώρα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα ενταχθούμε σε αυτή την αλυσίδα αξίας.»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Το πραγματικό smartwatch πιεσόμετρο HUAWEI WATCH D, για παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης, αλλά και ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG), με πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται και στην Ελλάδα από την Huawei.
Με το HUAWEI WATCH D, οι χρήστες μπορούν με ευκολία να παρακολουθούν την υγεία τους, κοιτώντας απλώς τον καρπό τους.
Το νέο αυτό smartwatch δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, οπουδήποτε σε πραγματικό χρόνο. Τ
ο HUAWEI WATCH D είναι ο νέος καθημερινός σύντροφος για τη φροντίδα της υγείας στον καρπό σας
Το HUAWEI WATCH D δεν είναι μόνο ένας αισθητήρας μέτρησης της αρτηριακής πίεσης ή μια συσκευή παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού. Πρόκειται για ένα πλήρως λειτουργικό smartwatch που, εκτός από τη παρακολούθηση της υγείας, διαθέτει επίσης όλα τα χαρακτηριστικά ενός πολύ εξελιγμένου έξυπνου ρολογιού, όπως η επιστημονική παρακολούθηση του ύπνου, η παρακολούθηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα και η ανίχνευση θερμοκρασίας, ενώ είναι εξοπλισμένο με περισσότερες από 70 λειτουργίες προπόνησης.
Οι χρήστες του HUAWEI WATCH D μπορούν πλέον να μοιράζονται τα αποτελέσματα της άσκησης τους από την εφαρμογή HUAWEI Health με το Strava, το εξαιρετικά δημοφιλές app παρακολούθησης άσκησης, αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μόλις ενεργοποιηθεί η κοινή χρήση δεδομένων, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγονται από το έξυπνο ρολόι Huawei στον ιστότοπο Strava.
cl8-sept-2019-600x80
Οι κάτοχοι LG Smart TV σε περισσότερες από ογδόντα χώρες θα αποκτήσουν τρίμηνη δωρεάν πρόσβαση στην Apple TV+, με παροχή δημοφιλούς, βραβευμένου περιεχομένου για να απολαύσουν τις γιορτές. Ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα, η προσφορά είναι διαθέσιμη για νέους συνδρομητές Apple TV+ και ισχύει για όλα τα συμβατά μοντέλα LG Smart TV 4K και 8K από το 2018 έως το 2022 που λειτουργούν με webOS 4.0 έως webOS 2022.
Για να εξαργυρώσουν την προσφορά, οι χρήστες πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στην εφαρμογή Apple TV+ μέσω μιας συμβατής LG Smart TV και να ακολουθήσουν τις οδηγίες εξαργύρωσης.
Με το Apple TV+, οι κάτοχοι LG Smart TV μπορούν να απολαμβάνουν premium Apple Original δραματικές και κωμικές σειρές, ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, καθώς και παιδική και οικογενειακή ψυχαγωγία, όπως το φετινό βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας "CODA", το βραβευμένο με ρεκόρ Emmy "Ted Lasso", την εορταστική μουσική κωμωδία "Spirited" και επιτυχημένες σειρές όπως "Bad Sisters", "Slow Horses" και πολλές άλλες, καθώς και ζωντανά αθλητικά, ξεκινώντας με το "Friday Night Baseball" και τους αγώνες του Major League Soccer που έρχονται τον Φεβρουάριο του 2023.
Μετά το λανσάρισμά του το 2019, το Apple TV+ έγινε η αμιγώς πρώτη πρωτότυπη υπηρεσία streaming που ξεκίνησε σε όλο τον κόσμο. Έχει παρουσιάσει σε πρεμιέρα πολλές πρωτότυπες επιτυχίες και έλαβε πολλές βραβευμένες διακρίσεις, ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία streaming στο ντεμπούτο της.
Μέχρι σήμερα, οι πρωτότυπες ταινίες, ντοκιμαντέρ και σειρές της Apple έχουν τιμηθεί με 280 βραβεύσεις και πάνω από 1.200 υποψηφιότητες για βραβεία.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Πριν από μερικές δεκαετίες, οι εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά είχαν εξέχουσα θέση στην καθημερινότητά μας, αφού μικροί και μεγάλοι ανέτρεχαν στις σελίδες τους για οποιαδήποτε πληροφορία. Πλέον όμως, η εποχή μας είναι ψηφιακή και με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρίσκουμε εύκολα στοιχεία πρακτικά για οτιδήποτε.
Σε πρώτο "πλάνο" έχει μπει πια η γνωστή ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, η ελληνική έκδοση της οποίας το Δεκέμβριο γίνεται 20 ετών.
Η Βικιπαίδεια ελληνιστί ξεκίνησε το 2002 και γράφεται συνεργατικά αποκλειστικά από εθελοντές.
Προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από πληροφορίες στα περισσότερα από 215.000 λήμματά της, με περίπου 41 εκατομμύρια θεάσεις σελίδων το μήνα. Η Βικιπαίδεια ανήκει στο Ίδρυμα Wikimedia και η αγγλική Wikipedia έχει πια πάνω από 6,5 εκατομμύρια λήμματα. Το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας διατίθεται ελεύθερα και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει ή και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Βικιπαίδεια, καθώς και ότι οι ίδιοι όροι ισχύουν και για το δικό του περιεχόμενο.
Στα 20 χρόνια της ύπαρξής της, εκτός από τα 215.000 λήμματα της Βικιπαίδειας, έχουν αναπτυχθεί επίσης στα ελληνικά το Βικιλεξικό με 810.000 λήμματα, η Βικιθήκη με 15.300 πρωτογενή κείμενα (από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ποιήματα από την Ελληνική Ανθολογία, το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, Βυζαντινούς ύμνους και νεότερους λογοτέχνες, νόμους, διοικητικά και δημόσια έγγραφα) και η κοινή αποθήκη πολυμέσων, τα Wikimedia Commons, με 88.853.242 ελεύθερα χρησιμοποιήσιμα αρχεία πολυμέσων. Θησαυρός Γνώσης που έλεγε και εγκυκλοπαίδεια των παιδικών μου χρόνων!
facebook twitter youtube instagram linkedin