weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 20-10-22 sent
600x80 banner 11-10-22 sent

Lex Digitalis

Επειδή καλές είναι οι ψηφιακές πρωτοβουλίες και αναβαθμίσεις, αλλά πάντα θα υπάρχει και κάποιος καρεκλοκένταυρος που θα ζητάει fax, φωτοτυπία, ή σφραγίδα, και θα ζει πίνοντας μελάνι και τρώγοντας τον χρόνο των πολιτών μπροστά από το προσωπικό του γκισέ, ήρθε η ώρα να γίνει και μία σοβαρή αναβάθμιση στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ο οποίος είναι σε ισχύ πάνω από 23 χρόνια και είναι μάλλον ξεπερασμένος.
Έτσι, πλέον εισάγονται διατάξεις με τις οποίες εξασφαλίζεται ότι το Δημόσιο θα λειτουργεί με ενιαίο και ταχύτερο τρόπο, τόσο στις ψηφιακές υπηρεσίες του, όσο και στα σημεία φυσικής επαφής με τους πολίτες.
Στόχος είναι, ο πολίτης να εξυπηρετείται πιο εύκολα, με συγκεκριμένες, απλούστερες και συντομότερες διαδικασίες.
Ρυθμίζει εκ νέου τις διοικητικές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία, όπως το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος», το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, και το Παρατηρητήριο για την Γραφειοκρατία.
Σκοπός είναι η ενοποίηση και ο εκσυγχρονισμός βασικών εννοιών, αρχών και διαδικασιών, για τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες συναλλάσσονται με τη Διοίκηση, στη δημιουργία σταθερού συστήματος διοικητικών διαδικασιών για την διαρκή αξιολόγηση και απλούστευσή τους, ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου, και στην αποσαφήνιση εννοιών της εσωτερικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια δικαίου, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους, ως προς τις διοικητικές διαδικασίες.
Εννοείται βέβαια, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την πλήρη ισοτιμία ηλεκτρονικών και φυσικών εντύπων, και προωθεί ακόμη περισσότερο την μείωση της φυσικής παρουσίας των πολιτών σε σημεία εξυπηρέτησης του Δημοσίου.
Ελπίδα μας, μετά την εφαρμογή του, είναι να μην βρεθούμε ποτέ ξανά μπροστά σε κάποιον υπάλληλο που μας πληροφορεί ότι «δεν του έχει έρθει εγκύκλιος».
Άλλωστε, όπως έχει πει και ο Ιονέσκο: «ένας δημόσιος υπάλληλος δεν αστειεύεται ποτέ»!
msc-comp-600x80-
digital-transformation-telecoms

Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2.1

Ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της κυβέρνησης, με στόχο την μετάβαση της χώρας από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, παίρνει μπρος.
Πρόκειται για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό», ένα έργο με προϋπολογισμό κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που έχει τρία βασικά πεδία εφαρμογής.
Κάτι παραπάνω από το μισό του συνολικού προϋπολογισμού θα απορροφήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα.
Για την ακρίβεια, 513 εκατομμύρια ευρώ θα αφιερωθούν στην ανάπτυξη και στην ενσωμάτωση νέων και αναβαθμισμένων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, ενώ επίσης θα δοθεί βάρος στην διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών υπηρεσιών, ώστε να μειωθεί περαιτέρω η γραφειοκρατία.
Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» διαφέρει αισθητά από τα κλασικά προγράμματα με απλές δράσεις πληροφορικής, όπως προμήθεια υπολογιστών και άλλου hardware. Αντίθετα, προωθεί έργα βασισμένα στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το blockchain, την τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things(ΙοΤ).
Δεύτερος πυλώνας θα είναι η ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων. Σε αυτό τον τομέα, προβλέπεται η απόδοση 303 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα διατεθεί μέσω προγραμμάτων επιδότησης συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων, όπως η δεύτερη φάση του Ultra Fast Broadband, με πρόβλεψη 120 εκατομμύρια ευρώ, και η εγκατάσταση ασύρματης πρόσβασης με WiFi υψηλής ταχύτητας σε 1.600 δημόσιους χώρους.
Και επειδή η ψηφιακή μεταρρύθμιση περιλαμβάνει και τον ανθρώπινο παράγοντα, το πρόγραμμα προβλέπει χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 113 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στη νέα ψηφιακή εποχή, κάτι που αποτελεί βασικό ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, την ευημερία της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Ίδωμεν!
Digital-600x80-d
ypothikofylakeio

Paper Castle

Για το τέλος έχουμε ένα quiz: Πόσες εταιρείες χρειάζονται για να ταξινομήσουν, να ψηφιοποιήσουν και να αρχειοθετήσουν, χαρτί 3.000 τόνων;
Και που βρίσκεται τόσο χαρτί;
Απάντηση: Βρίσκεται στα 390 Υποθηκοφυλακεία της χώρας, τα οποία για 2 αιώνες συγκέντρωσαν 600.000.000 σελίδες χαρτιού σε ράφια, υπόγεια και σοφίτες, με αποτέλεσμα η αναζήτηση, επικαιροποίηση και έλεγχος των δεδομένων που φυλάσσονται σε αυτές, να είναι εργασίες που εντάσσονται στα… αδύνατα έργα. Όπου βεβαίως μη μπορώντας να κάνουμε το αδύνατο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το αδιανόητο…
Τη λύση θα δώσει η τεχνολογία. Η ώρα της ψηφιοποίησης έφτασε, και μετά από περίπου τρία χρόνια, ήρθε η στιγμή της ανάθεσης του Ηράκλειου έργου σε όχι έναν, όχι δύο, αλλά σε έντεκα αναδόχους, που αναλαμβάνουν -είτε μόνοι είτε σε κοινοπραξίες- τις 5 γεωγραφικές ενότητες στις οποίες χωρίστηκε το έργο των 309,8 εκατ. ευρώ.
Η κοινοπραξία των Netcompany Intrasoft – Profile Systems & Software ανέλαβε τη δημιουργία της πλατφόρμας, καθώς και το 1ου τμήμα του έργου, συνολικού κόστους 16,496 εκατ. ευρώ.
Στην κοινοπραξία των Wind – Iron Mountain ανατέθηκε το δεύτερο τμήμα του έργου, με συμβατική αξία 40,274 εκατ. ευρώ.
Στην κοινοπραξία Unisystems (όμιλος Quest) – Onex Technology Systems ανατίθεται το τρίτο τμήμα, με συμβατική αξία 57.950 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ ανέλαβε το 4ο τμήμα του έργου, με συμβατική αξία 55,352 εκατ. ευρώ και τέλος, η κοινοπραξία Vodafone – Cosmos Business Systems – Geoanalysis – Quality &Reliability ανέλαβε το 5ο τμήμα, με συμβατική αξία 59,472 εκατ. ευρώ.
Ένα από τα τελευταία χάρτινα κάστρα λοιπόν, παίρνει τη σειρά του για παροπλισμό, και ίσως η εμπειρία για όσους είχαν κάποτε εμπλακεί με ένα από τα υποθηκοφυλακεία, να γίνει μία ιστορία που απλά θα διηγούνται στα εγγόνια τους. Που θα δυσκολεύονται να τους πιστέψουν και να κατανοήσουν αυτά που λένε, όπως ο τρίχρονος εγγονός μου δεν μπορεί να καταλάβει ότι κάποτε ακούγαμε μουσική από LP ή ακόμη και από DVD!
icw-2022-poster
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Τhe bird is freed!

Τριήμερο και αρκετά από τα στελέχη της αγοράς “απέδρασαν” για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους. Οι πληροφορίες μας, τόσο από κοντινά νησιά όσο και από χειμερινά θέρετρα είναι αρκετές, αλλά δεν θα αναφέρουμε ονομαστικά κανέναν, γιατί είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα διέλαθαν της…προσοχής μας! Σημασία έχει να έχουν όλοι καλή επιστροφή, για να αρχίσει από σήμερα -άντε από αύριο (Τρίτη) για μερικούς- το τρέξιμο… Αυτά για την Ελλάδα.
Γιατί, διεθνώς το story που μονοπώλησε τις ειδήσεις ήταν «κατάληψη» του Twitter από τον Elon Musk. Δεν είναι τόσο ότι ολοκληρώθηκε η εξαγορά. Είναι ο τρόπος που ολοκληρώθηκε μέσα από μία σειρά “θεατρινισμών” (ή οργανωμένου σχεδίου, ποιος μπορεί να είναι βέβαιος). Το αποκορύφωμα ήταν όταν ο Elon μπήκε στα γραφεία του Twitter με έναν… νιπτήρα -ως Πόντιος Πιλάτος;- που έγραφε «let that sink in!» και άρχισε τις εκκαθαρίσεις.
Απαντώντας στον ιδιοκτήτη της Tesla, που έγραψε στο Twitter “το πουλί απελευθερώθηκε, (“the bird is freed”), αφού ανέλαβε τον έλεγχο της πλατφόρμας έναντι 44 δισ. δολαρίων, ο επίτροπος T. Breton από την πλευρά της ΕΕ, έγραψε με τη σειρά του: “Στην Ευρώπη, το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς μας κανόνες”... Ο νοών νοείτω!
Πάντως, όπως πολλοί αναλυτές επισημαίνουν, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Elon όσον αφορά στο Twitter. Γιατί πρέπει να αποδείξει ότι το σχέδιο του -για superapp;- μπορεί να πετύχει. Αν και αρκετοί αναρωτιούνται για το ποιο είναι τελικά το σχέδιο του. Διότι, παίζει και το ενδεχόμενο “δεν ξέρω τι θέλω και δεν θα ησυχάσω αν δεν το αποκτήσω”; Ειδικά με τύπους σαν το
Musk. Που βέβαια στο τέλος, βρίσκουν τη λύση!
Αυτά γι’ αυτή την εβδομάδα. Stay tuned, γιατί τα καλύτερα έρχονται!
New-Eshop-4you-600x80

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • O OTE αναμένει τις εγκρίσεις για τα νέα βελτιωμένα προγράμματα που έχει καταθέσει στην ΕΕΤΤ. Και επειδή το γοργόν και χάριν έχει το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν άμεσες εγκρίσεις, υπό την αίρεση πως αν κάποιο προϊόν προκαλεί συμπίεση περιθωρίου η ΕΕΤΤ μπορεί να ζητήσει -εκ των υστέρων- την άμεση ανάκλησή του. Τελικά, η ΕΕΤΤ είναι σαν τον καλό διαιτητή. Πρέπει να αφήνει την αγορά «να κάνει παιχνίδι» χωρίς να τη διακόπτει, αλλά παράλληλα να τα σφυρίζει όλα και αμερόληπτα. Άλλωστε, γι’ αυτό υπάρχει και το VAR!
 • Αυτά τα 65 εκατομμύρια ευρώ, ποιος θα τα πάρει; Αναφερόμεθα στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τις 440.000 συνδέσεις στην Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές: Περιστέρι, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Ν. Σμύρνης, Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Παλλήνης, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής και Παπάγου-Χολαργού. Και αυτό είναι μόνο η αρχή!
 • Πρόθεση της ΔΕΗ είναι να υλοποιηθεί το έργο μέχρι τα τέλη του 2023 και οι οπτικές ίνες θα απλωθούν τόσο εναέρια όσο και υπόγεια. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται να εισέλθει στη λιανική, αλλά στοχεύει σε ενδιαφερόμενους πελάτες, που θα ήθελαν να αναπτύξουν δίκτυο λιανικής, με αιχμή του δόρατος βεβαίως τη Vodafone και τη Nova, που έχουν μικρότερο δίκτυο οπτικών ινών από τον ΟΤΕ. Προφανώς, τα πάντα θα παιχτούν στις τιμές χονδρικής…
 • Στο διαγωνισμό συμμετείχαν αρκετές εταιρείες μεταξύ των οποίων οι: Artemis ITS, η θυγατρική της Γαλλικής κατασκευαστικής Circet Hellas, η Intrakat, η EDIL Hellas, το Εγνατία Group, η Ergomak Τεχνική, η Link, η Phoenix και η Telcoserv της Adap it.
 • Επίσης, λέγεται ότι η ΔΕΗ άρχισε να προσλαμβάνει κόσμο με εμπειρία σε μεγάλα ΙΤ έργα. Λέτε να αποκτήσουμε έναν ακόμη «παίκτη» με πολύ μεγάλη ρευστότητα; Γιατί αυτό, ίσως αλλάξει αρκετές ισορροπίες… Διότι, όπως λέει και η παροιμία: «Ο Θεός δεν είναι πλούσιος. Αυτό που δίνει στον έναν το παίρνει από τον άλλον»!
 • Το τρίο «Μπάκος - Καϋμενάκης – Έξαρχος» δημιουργούν ένα μεγάλο επιχειρηματικό σχήμα με πυλώνες τις κατασκευές (Intrakat), την ενέργεια και την κινητή (Volton), τις τράπεζες (Παγκρήτια) και τα media (Action 24 και όχι μόνο). Θυμηθείτε ότι θα μας απασχολήσουν στο μέλλον αρκετά…
 • Επίσης, θυμάστε που σας είχαμε γράψει όπου Γιώργος και μάλαμα; Το μάλαμα μπορεί να υπήρχε, αλλά αυγαταίνει με τις ΑΜΚ. Α…και να μην ξεχάσουμε ότι το 50% από την ΑΜΚ προορίζεται για εξαγορές… Με το τρίπτυχο μηχανήματα - απορρίμματα (πολλά KW συμφωνία…)- Ρουμανία & Σκόπια να ξεχωρίζουν. Να δείτε που δεν θα πλήξουμε καθόλου. Δεν έχουμε δει (ακόμα) τίποτα! Θυμάστε την παλιά εκπομπή της ΕΡΤ «3 στον αέρα». Ε, αυτή που βλέπουμε είναι «3 με αέρα». Και με χρήμα! Θυμηθείτε και τον O.Wilde “Όταν ήμουν νέος πίστευα ότι το χρήμα είναι το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο. Τώρα που μεγάλωσα, σιγουρεύτηκα»!
 • Η EE δίνει στην Ελληνική Κυβέρνηση προθεσμία 2 μηνών για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται στον κάτοχο αδείας παροχής συνδρομητικών προγραμμάτων, στα συνδεδεμένα πρόσωπα και τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις να ελέγχουν ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά δίκτυα free on air.
 • H Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό συνιστά “αδικαιολόγητο περιορισμό” και απέστειλε την INFR 2022/4080 προειδοποιητική επιστολή. Αλήθεια, ξέρετε κανέναν που να ενδιαφέρεται γι’ αυτό το θέμα και να είναι οπαδός του «τίποτε δεν διευθετείται ποτέ οριστικά, μέχρι να διευθετηθεί σωστά»; Και σύμφωνα με τη σχετική προσφυγή της United, θα συμπληρώναμε… Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι οι Cosmote και Nova δεν έχουν δικαίωμα να έχουν συνδρομητικές και ελεύθερο κανάλι αλλά για τον ANT1 δεν ισχύει αυτό…Δηλαδή και εδώ, δύο μέτρα και δύο σταθμά!
 • Οσονούπω, θα σκάσει βόμβα για μεγάλο κανάλι που αλλάζει χέρια για 60 μύρια. Πότε; Είπαμε, οσονούπω. Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά. Για την ώρα…
 • Αν είστε φίλος του basket, καλό είναι να γνωρίζετε ότι αντί 6,5 εκατ. ευρώ η ΕΡΤ τα βρήκε με την ΕΣΑΚΕ και πήρε τα δικαιώματα μετάδοσης της Basket League. Λέγεται, ότι από αυτό το ποσό, το 50% θα το λάβουν οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. H συνέχεια επί της ERT3 οθόνης!
 • BTW στις 24 Νοεμβρίου λήγει η θητεία των μελών του ΕΣΡ. Ελπίζουμε να μην έχουμε τίποτα σιωπηλές παρατάσεις, ως επιβράβευση της “άριστης δουλειάς” -λέμε τώρα- που έχουν κάνει. Θα γελάνε και οι κεραίες στον Υμηττό… Διότι, όποιος είναι καλός στις δικαιολογίες συνήθως είναι ανίκανος για οτιδήποτε άλλο!
 • Btw ο ΑΝΤ1+ έκανε μία γενναία προσφορά για την παρακολούθηση του Μουντιάλ και ανακοίνωσε και τους αγώνες (300 ώρες) που θα μεταδοθούν ελεύθερα αλλά και συνδρομητικά. Το πρόγραμμα βέβαια και στα ελεύθερα είναι αρκετά γεμάτο -διαφήμιση γαρ- αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι οι αγώνες από τα προημιτελικά μέχρι τον τελικό της 18ης Δεκεμβρίου, θα μεταδοθούν ελεύθερα από τον ΑΝΤ!. Και πάλι όμως την τιμή της προσφοράς (3,3€ / μήνα / 19,99 για 6 μήνες) για να πάρετε και μία συνολική γεύση του ANT1+ δεν θα την ξαναβρείτε! Η ευκαιρία χορεύει με αυτούς που είναι ήδη στην πίστα!
 • Το γεγονός ότι μόνο ο ΟΤΕ κατέβηκε στον διαγωνισμό της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) για το μεγάλο έργο «Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services)», συνολικού προϋπολογισμού 176,7 εκατ. ευρώ δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με το αν τελικά υπάρχει από τις εταιρείες του χώρου η δυναμική προκειμένου να “ανταποκριθούν” στα μεγάλα έργα που είναι ante portas.
 • Τα οποία έργα -ως προς την πρόοδό τους- και το Ταμείο Ανάκαμψης -ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων- είναι στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησης, που βλέπει να πλησιάζει το μπουρίνι της ύφεσης. Οι καιροί ου μενετοί…
 • Για να καταλάβετε την…πρεμούρα στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί 372 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ στο δανειακό σκέλος, έχουν υποβληθεί 160 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 7,14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημειώστε ότι από αυτό το 1 δισ αφορά επενδύσεις από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αν όλα πάνε καλά με την απορρόφηση εκτιμάται ότι η συμβολή στην ανάπτυξη θα είναι 1,9 ποσοστιαίες μονάδες. Άρα μπορεί να είναι και αυτό που θα κρίνει την ανάπτυξη ή την ύφεση. Πως λέμε ένα το χελιδόνι κι η ανάπτυξη ακριβή…
 • Οπότε, καταλάβατε για την προηγούμενη Δευτέρα επέστρεψε εσπευσμένα στο υπουργείο ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Δεν αποθεραπεύτηκε βεβαίως τελείως -θα πάρει κανένα μήνα ακόμα- και ήταν εμφανώς αδυνατισμένος αλλά δήλωσε “παρών”. Η δουλειά όπως γνωρίζουμε όλοι- δεν περιμένει και οι προθεσμίες πιέζουν. Φυσικά και στο προηγούμενο διάστημα είχε κάνει γραφείο το σπίτι του, αλλά όπως λένε και οι Ιταλοί “L'occhio del padrone ingrassa il cavallo”... Περαστικά!
 • Btw, η προσπάθεια να ρίξουν λάσπη με τον ανεμιστήρα στον Πιερρακάκη -σε σχέση με τα ΕΛΤΑ- γυρίζει σε αυτούς που την εκτόξευσαν. Είναι τόσο συμπαθής στο κοινό, που αυτόματα οι επικριτές του γίνονται αντιπαθείς… Άσε που δεν έχει σχέση με την υπόθεση. Να τους θυμίσουμε τι είχε πει -δικαίως- ο Ν. Παππάς, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών σε σχέση με τα ΕΛΤΑ;
 • Τα Public δίνουν ρεσιτάλ δημιουργικότητας με τη νέα στρατηγική που ονομάστηκε Public2, επενδύουν 120 μύρια στη διετία 2022-23 και ετοιμάζονται να μπουν τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης (education technology) όσο και στον ιδιαίτερα ενδιαφέροντα χώρο των audiobooks, όπου ήδη κάνει καριέρα ο ANT1+. H άλλη δραστηριότητα στην οποία υπάρχουν σχέδια για επένδυση είναι το last mile (εμπρός στο δρόμο που χάραξαν το Shoplfix και το Scroutz) με τη συμμετοχή ή την εξαγορά “παίκτη” από το χώρο των ταχυμεταφορών.
 • Ο Ρόμπυ το πήγε ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται η συνεργασία να γίνει με παίκτη από το εξωτερικό που θα ήθελε να εισέλθει από τη “βασιλική οδό” στην ελληνική αγορά. Btw, το brand Media Markt παραμένει, αλλά εντός των Public. Κάτι σαν shop in a shop! Άλλωστε, μέσα σε 6 μήνες που διαθέτουν λευκά είδη τα Public έφτασαν το 65% των πωλήσεων της Media Markt. Pas mal!
 • Όπως ανέφερε ο CEO των Public, οι πωλήσεις του group παρουσιάζουν αύξηση 10% στο εννεάμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην αγορά, που καταγράφει πτώση περίπου 3% σε αξία και 7%-8% σε όγκο. Στην πράξη ενισχύουν την πρόβλεψη ότι ο τζίρος του Public Group θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ το 2022 σε Ελλάδα και Κύπρο. Το 2021 ο τζίρος ανήλθε σε 440 εκατ. ευρώ με λειτουργικά κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ.
 • Τέλος, το Public προσπαθεί να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα από συνεργασίες με startups και scaleups που θα του επιτρέψουν να προσφέρει νέες υπηρεσίες. Το iRepair είναι ένα δείγμα αυτής της προσπάθειας (που δίνουν σε κάποιες περιπτώσεις χρόνο επισκευής 20 λεπτά) και θα δούμε και άλλα πράγματα όπως π χ με την “Douleutaras”. Με άλλα λόγια “Δουλευταράδες” στα Public!
 • Το InfoCom ρώτησε τον κ. Μπουρλά και για τα telecoms, σε σχέση με ενδεχόμενες συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με την Wind. Στην απάντηση του, σημείωσε πως πολλοί παίκτες της αγοράς έχουν αναζητήσει ένα μοντέλο λειτουργίας που να ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών. «Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν έχει βρεθεί». Σε αγορές όπως η ελληνική, όπου τα καταστήματα κινητής ξεπερνούν τα 700, οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από κάποιο shop-in-shop, τόνισε χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να το κοιτάμε. Αλλά θέλουμε να κάνουμε κάτι που να είναι πραγματικά διαφορετικό για τον πελάτη, να του προσφέρει πραγματική αξία», πρόσθεσε.
 • BTW, σημειώστε ότι το φθινοπωρινό Tech Bazaar των καταστημάτων Γερμανός τελειώνει, οπότε όσοι προλάβετε τις χαμηλές τιμές είδατε. Αν δεν θέλετε να περιμένετε μέχρι την Black Friday, Click & Collect! Its easy as 1-2-3 steps!!!
 • Shop in a shop και εντός Πλαισίου τείνουν να γίνουν τα κλιματιστικά και ο εξοπλισμός θέρμανσης και για το Πλαίσιο. Ήδη τα συγκεκριμένα προϊόντα υπάρχουν σε 24 καταστήματα και προσφέρονται με εγκατάσταση και πλήρη υποστήριξη. “Καμία ευκαιρία χαμένη”, είναι το σύνθημα -πατρός και υιού- Γεράρδου!
 • Στα επίπεδα του 2014 δείχνει να έχει επιστρέψει η αγορά των smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο. Τουλάχιστον όσον αφορά στα τεμάχια, καθώς η μέση τιμή γενικώς έχει ανέβει. Αν δει πάντως κανείς τα στοιχεία της IDC θα δει ότι Samsung και Apple ενίσχυσαν τα μερίδια τους στο γ’ τρίμηνο του 2023. Με τη Xiaomi να είναι σταθερά στην τρίτη θέση.
 • Αφού μιλάμε για την αγορά των smartphones, μία είδηση ήταν ότι η TCCM αποφάσισε να κλείσει το γραφείο στην Ελλάδα. O λόγος; Η Honor -για μία ακόμη φορά- σταμάτησε να ασχολείται με την ελληνική αγορά.
 • Μια νέα μελέτη από την Juniper Research διαπίστωσε ότι τα έσοδα από το 5G -για υπηρεσίες που χρεώνονται από τον πάροχο- θα φτάσουν τα 315 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αυξημένα από 195 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Αυτό αντιπροσωπεύει ανάπτυξη άνω του 60% σε μόλις ένα έτος. Πάνω από 600 εκατομμύρια νέες συνδρομές 5G θα αναπτυχθούν μέσα στο επόμενο έτος, παρά την αναμενόμενη οικονομική ύφεση. Πάνω από το 95% των παγκόσμιων συνδέσεων 5G το 2027 θα είναι συνδεδεμένες προσωπικές συσκευές όπως smartphone, tablet και mobile broadband routers.
 • Τη σημασία της βιώσιμης συνδεσιμότητας και το όραμα της Vantage Towers να ενισχύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας ανέδειξε από το βήμα της 23ης Prodexpo ο Αναστάσιος Γιόβας, Senior Account Manager της Vantage Towers. Πρόκειται για τον μοναδικό πάροχο παθητικών υποδομών στην Ελλάδα, με 20 διαφορετικούς πελάτες, μεταξύ των οποίων η Wind και η Vodafone. Το real estate των πύργων πάει καλά!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Το Halloween δεν είναι η μόνη εποχή του χρόνου που απρόσκλητα «πνεύματα» ζωντανεύουν προκαλώντας «φρίκη» στο σπίτι σας. Το 2022, τα honeypots της Kaspersky –λογισμικό που μιμείται μια ευάλωτη συσκευή– εντόπισαν περισσότερες από 990 εκατομμύρια παγκόσμιες επιθέσεις εναντίον έξυπνων συσκευών όπως smartwatches, κλειδαριές, fitness trackers και πολλές άλλες.
 • Νωρίτερα φέτος, η τρομακτική περίπτωση ενός μωρού στη Σκωτία έγινε πρωτοσέλιδο. Ένας άγνωστος εισέβαλε στο baby monitor μιας οικογένειας και τρόμαζε το παιδί κάθε βράδυ. Ποιος θέλει να ανατριχιάσει επειδή ανακαλύπτει ότι βιντεοσκοπείται κρυφά, όπως μια οικογένεια σε ένα διαμέρισμα Airbnb στο Κορκ της Ιρλανδίας; Τρομακτικές ιστορίες αγνώστων που παίρνουν τον έλεγχο των συνδεδεμένων συσκευών και των σχετικών δεδομένων τους συμβαίνουν συνεχώς, είτε πρόκειται για έξυπνα ηχεία (smart speakers) είτε για κάμερες παρακολούθησης. Σε λίγο θα πρέπει να βάλουμε firewall στο σπίτι!
samsung-flip4-600x80px

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η Coca Cola - Τρία Έψιλον έχει προβλέψει δαπανες 15 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη του mega plant της εταιρείας στο Σχηματάρι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του στη διετία 2022 - 2023. Οι δαπάνες αφορούν το σύνολο του ΙΤ αλλά σημαντικό μέρος θα κατευθυνθεί προς το 5G. Άλλωστε σε αυτή τη φάση ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σαν την Coca Cola: Πάει με όλα!
 • Τα ευρήματα της έκθεσης σχετικά με την πληροφόρηση για τη βιωσιμότητα “KPMG Survey of Sustainability Reporting” δείχνουν ότι συνεχίζει να υπάρχει μια έλλειψη σύνδεσης μεταξύ της επιτακτικότητας της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής της κοινωνικής δικαιοσύνης, και των μετρήσιμων αποτελεσμάτων που παρέχουν οι επιχειρήσεις. Η πληροφόρηση για τη βιωσιμότητα αυξάνεται σταθερά.
 • Οι κορυφαίες 250 εταιρείες παγκοσμίως – γνωστές και ως G250 – όλες σχεδόν δημοσιεύουν κάποια μορφή έκθεσης βιωσιμότητας, με το 96% αυτής της ομάδας να παρέχει πληροφόρηση για τη βιωσιμότητα ή για ζητήματα ESG. Επιπλέον, έχει καταγραφεί μια σταθερή και συνεπής αύξηση της πληροφόρησης από τις αποκαλούμενες N100 (οι κορυφαίες 100 χώρες σε κάθε χώρα ή περιφέρεια που αναλύεται). Πριν δέκα χρόνια, περίπου τα δύο τρίτα της ομάδας των εταιρειών Ν100 δημοσίευαν εκθέσεις βιωσιμότητας. Το ποσοστό αυτό πλέον αγγίζει το 79%.
 • Η Cloudprint ανακηρύχθηκε ανάδοχος του διαγωνισμού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου για το έργο «Ψηφιακές εφαρμογές για τον αρχαιολογικό χώρο της Σπιναλόγκα», ύψους 206.770 ευρώ.
 • Η Gerobo έλαβε τιμητική διάκριση για την καλύτερη καινοτόμα ιδέα με drone τεχνολογίες και εφαρμογές. Συμμετείχε στην κατηγορία ‘Πρόληψη και Προστασία Δασών’, στο Smart Forest Challenge, όπου παρουσίασε το όραμα της για τον σημαντικό ρόλο ενός αναβαθμισμένου, καινοτόμου ‘i-Δασάρχη’ με τεχνολογία αιχμής.
 • Σκοπός είναι να έχει στον πλήρη έλεγχο το δάσος του και την κατάσταση του αλλά και να μπορεί να δώσει αξία και προτάσεις για την βέλτιστη αξιοποίηση του με τα σύγχρονα μέσα που του παρέχονται όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με πυρκαγιά, παράνομη υλοτομία, καταπάτηση, σκουπίδια, φυσικές καταστροφές κ.α. O Γεράσιμος το έκανε πάλι το θαύμα του!
 • Η Space Hellas και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέγραψαν σύμβαση για την υλοποίηση του έργου προμήθεια υλικού, λογισμικού και υπηρεσιών εγκατάστασης, υποστήριξης και εκπαίδευσης, για την αναβάθμιση/επέκταση της πληροφοριακής υποδομής, ύψους 630.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «Οργάνωση των σχέσεων Κράτους – Πολίτη» που αναμορφώνει και εκσυγχρονίζει τον ισχύοντα Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τους υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υλοποιήθηκε από νομοπαρασκευαστική ομάδα που συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2022.
 • Το σχέδιο νόμου στοχεύει στην ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό βασικών εννοιών, αρχών και διαδικασιών για τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες συναλλάσσονται με τη Διοίκηση, στη δημιουργία σταθερού συστήματος διοικητικών διαδικασιών για τη διαρκή αξιολόγηση και απλούστευσή τους, ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου και στην αποσαφήνιση εννοιών της εσωτερικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια δικαίου τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους ως προς τις διοικητικές διαδικασίες.
 • Η ΑΑΔΕ διενεργεί διαγωνισμό για την ανάθεση έργου με τίτλο «υλοποίηση νέου πληροφοριακού συστήματος τελωνείων με βάση τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα», συνολικού προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ.
 • Σημαντική η προαναγγελία, από πλευράς υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, πως το «tap and pay» θα μπει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πιθανότατα από το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αν και η αναφορά γίνεται για χρήση τραπεζικών καρτών, ανοίγει, πιθανότατα, και ο δρόμος για πληρωμές μέσα κινητού (βλέπε Google Pay, Apple Pay και όλα τα άλλα Pay)! Επί της ουσίας, μετά και τη δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας, τα αφήνουμε όλα σπίτι και φεύγουμε, με το κινητό στο χέρι.
 • Σε ανοικτό διαγωνισμό για το έργο «Προμήθεια προηγμένων Υπηρεσιών Ασφαλείας (SOC και DDoS) στις κρίσιμες υποδομές του G-Cloud» προχωρά το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προϋπολογισμού 10,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο πλαισιου του Ταμείου Ανάκαμψης.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Η σουηδική Klarna τα πηγαίνει πολύ καλά στην Ελλάδα είναι ευχαριστημένη από την ροή πιστώσεων στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει και δεν αποκλείει περαιτέρω δραστηριότητες στη χώρα μας. Να σημειώσουμε ότι σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό έχει γίνει κανονική τράπεζα και προσφέρει μέχρι 36 δόσεις.
 • Public Now, Pay Later! Σχετικά με το πόσο καλά πάει η Klarna και πόσο έξυπνο ήταν που επένδυσαν τα Public σε αυτή την κίνηση, θα σας πούμε ότι το 22% των prepaid on line παραγγελιών της εταιρείας, γίνεται με άτοκες δόσεις και χωρίς πιστωτική. Σαν να το περίμενε η αγορά…
 • Οι έξυπνες θυρίδες εκτός από το BNPL είναι η τάση που κυριαρχεί στην αγορά και όλοι οι “μονομάχοι” προσπαθούν να διευρύνουν τη βάση τους. Στην αγορά κυριαρχούν τα Box Now που μέχρι το τέλος της χρονιάς θέλουν να φτάσουν τα 1300 κουτιά, αλλά αξιοσημείωτη παρουσία έχουν και η ACS, τα ΕΛΤΑ και o Skroutz. Το BOX ημών το επιούσιον…
 • Από την άλλη βέβαια, δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσος ντόρος για τις “μικροπιστώσεις”. Ο Κωτσόβολος διαφημίζει 24 δόσεις και δίνει χάρισμα τους τόκους. Πόσος καιρός πρέπει να περάσει μέχρι να πιάσουν και οι άλλοι τέτοια νούμερα… Να δείτε που σε όλους θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες και οι πληρωμές σε δόσεις θα είναι ο κανόνας. Τώρα βέβαια κάποιοι φωνάζουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε υπερχρέωση την Generation Y. Όσο και τις προηγούμενες γενιές θα προσθέταμε…
 • Η Edenred, ψηφιακή πλατφόρμα για υπηρεσίες και πληρωμές, φέρνει στους χρήστες της λύσης Ticket Compliments, το Apple Pay. Οι κάτοχοι της κάρτας Ticket Compliments μπορούν απλώς να κρατούν το iPhone, το iPad ή το Apple Watch τους κοντά σε ένα τερματικό πληρωμής για να πραγματοποιήσουν μια ανέπαφη πληρωμή. Κάθε αγορά με Apple Pay είναι ασφαλής, επειδή ελέγχεται με Face ID, Touch ID ή κωδικό πρόσβασης συσκευής, καθώς και με έναν ξεχωριστό κωδικό ασφαλείας που χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. Οι κάτοχοι των καρτών μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το Apple Pay σε iPhone, iPad και Mac για να κάνουν πιο γρήγορες και βολικές αγορές σε εφαρμογές ή στον Safari.
 • Στα 65 δισ. ευρώ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ανέλθουν φέτος οι πληρωμές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές επί της ουσίας αναμένεται να καταγράψουν αύξηση της τάξης του 25%-30% σε σύγκριση με το περυσινό έτος. Ας σημειωθεί ότι από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το 2023 οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα ανέλθουν στο 60% της ιδιωτικής κατανάλωσης! Που δύσκολα φοροδιαφεύγουν θα προσθέταμε εμείς, αφού το digital ελέγχεται με ένα click.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η Τράπεζα της Ελλάδος και το SSM έδωσαν τις απαραίτητες εποπτικές εγκρίσεις και πλέον είναι προ των πυλών η ολοκλήρωση του deal της JP Morgan με την Viva Wallet, εννέα μήνες αφότου o αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε την εξαγορά του 49% του πρώτου ελληνικού «μονόκερου». Εμείς τι άλλο να πούμε: Gracias a la Viva, παραφράζοντας λίγο το γνωστό τραγούδι.
 • Το Bloomberg Businessweek δημοσίευσε ένα άρθρο 40.000 λέξεων για τα κρυπτονομίσματα το οποίο επιμελήθηκε ο διάσημος οικονομικός αρθρογράφος Matt Levine, ο οποίος έδωσε ξανά ελπίδες για το μέλλον των crypto. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα κρυπτονομίσματα πλέον αποτελούν ένα αρκετά καλά ανεπτυγμένο χρηματοοικονομικό σύστημα… Αν δημιουργήσετε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα του οποίου η κύρια πηγή είναι η βάση δεδομένων του, θα ταιριάζει σε έναν κόσμο που ζει σε βάσεις δεδομένων». Show me the (crypto)money!
 • H Kaizen Gaming (Stoiximan / Betano), το 2022, που σύντομα θα βρεθεί στα νέα της γραφεία 7000 τ.μ. στο Μαρούσι παραπλεύρως της Αττικής οδού και κοντά στο Mall, πρόσθεσε 800 θέσεις εργασίας, και για το 2023 στοχεύει στη δημιουργία 1000 επιπλέον θέσεων εργασίας. Όπως δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Kaizen Gaming Πάνος Κωνσταντόπουλος, σε συνέδριο του Economist στην Κύπρο, η Ελλάδα συγκέντρωσε το 2021, κεφάλαια για ελληνικές tech startups που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετοχές και δάνεια, μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση 110% σε σύγκριση με το 2020.
 • Κατά ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, μέσω του Elevate Greece, από startups.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Για «λόγους προσωπικής ευθιξίας» και με αφορμή την υπόθεση Πάτση, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του, στο Διευθύνοντα Συμβούλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Θα σταθούμε στο γεγονός ότι όσο υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που παραιτούνται για λόγους προσωπικής ευθιξίας, υπάρχει ελπίδα…
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου όρισε ως μεταβατικό Διευθύνοντα Σύμβουλο στα ΕΛΤΑ τον Μάριο Τέμπο, Group Procurement & Operations Officer του Υπερταμείου. Διαθέτει μακρά εμπειρία στους τομείς του επιχειρησιακού μετασχηματισμού, του λειτουργικού σχεδιασμού των επιχειρήσεων, καθώς και στις πωλήσεις, και έχει διαχειριστεί σύνθετα προγράμματα και έργα.
 • Ο Μάριος Τέμπος έχει μια επιτυχημένη καριέρα και πολυετή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα σε καίριες θέσεις σε τομείς επιχειρησιακού μετασχηματισμού, procurement και πωλήσεων. Προέρχεται από τον όμιλο Olympia, όπου κατείχε τη θέση Business Transformation Leader στην εταιρεία Public, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει Head of Sales Operations στην ίδια εταιρεία. Διαθέτει εμπειρία στον επιχειρησιακό μετασχηματισμό, στον λειτουργικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων, καθώς και στις πωλήσεις και έχει διαχειριστεί σύνθετα προγράμματα και έργα. Είναι κάτοχος Executive MBA- Master in Business Administration του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει σπουδάσει και στο Middlesex University.
 • Η Profile επέλεξε την Pascale Valerie Hertzog, ως νέο μη εκτελεστικό μέλος, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος μη εκτελεστικού μέλους Αικατερίνης Τσούρα.
 • Με το ποσό των 14.800 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από τη ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ) 1.000 νέοι άνεργοι για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Ας σημειωθεί ότι επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρησης σε χώρο (κατάλληλα διαμορφωμένο) εντός της οικίας του δικαιούχου. Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022. Προτεραιότητα έχουν άνεργες γυναίκες 18-29 ετών.
 • Η PwC Ελλάδας, με στόχο τη συνεχή ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Η νέα αυτή συνεργασία με το επιφανές Πανεπιστημιακό ίδρυμα, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την εξάλειψη του χάσματος δεξιοτήτων μεταξύ της εκπαίδευσης και της εργασίας.

ΕΙΠΑΝ:

 • «Έχουμε έναν εύρωστο, παθιασμένο με το retail μέτοχο, που θέλει να επενδύσει.»
  Ρόμπυ Μπουρλάς, CEO, Public
 • «Η τεχνολογία των αρχών του αιώνα είναι απαρχαιωμένη σε σύγκριση με την τεχνολογία της δεκαετίας που διανύουμε. Πώς διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα της προόδου; Πώς θα εξασφαλίσουν όλοι οι πολίτες δίκαιο μέρισμα στα οφέλη της τεχνολογικής εξέλιξης; Πώς θα αποφύγουμε να σχηματιστούν νέες διχοτομήσεις, νέες ανισότητες και νέα μονοπώλια; Δρούμε σε αυτή την κατεύθυνση με πρωτοβουλίες εθνικές και ευρωπαϊκές. Προχωρούμε με γνώμονα την αρχή ότι η τεχνολογία δεν είναι μόνο γραμμές από κώδικα και εξοπλισμός. Πλαισιώνουμε τις γραμμές κώδικα από νόμους και θεσμούς που εξασφαλίζουν ότι ο κώδικας της τεχνολογίας θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας. Στην τεχνολογική εξέλιξη κατέχει αποφασιστικό ρόλο η ρυθμιστική πολιτική και ο τρόπος και ο χρόνος της ρύθμισης συνιστούν κρίσιμες παραμέτρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει το λεγόμενο “δίλημμα του Collingridge”: αν ρυθμίσεις πρόωρα την τεχνολογία μπορεί να πνίξεις την καινοτομία. Αν ρυθμίσεις πάρα πολύ αργά, μπορεί να μην έχει κανένα νόημα η ρύθμιση. Πρέπει, συνεπώς, να εντοπίσεις τη χρυσή τομή.»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
600x newsletter 20-10-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Ήρθε η ώρα για την Apple να επιβεβαιώσει και επίσημα από την πλευρά της ότι η θύρα USB-C θα έρθει προσεχώς και στα iPhone, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει όλες οι κινητές συσκευές που πωλούνται στην Ευρώπη να έχουν την ίδια θύρα φόρτισης.
Ο εκπρόσωπος της Apple Greg Joswiak, σε σχετική ερώτηση της «Wall Street Journal» απάντησε: «Προφανώς θα προσαρμοστούμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Παράλληλα, έγινε σαφές ότι η εταιρεία δεν υποδέχτηκε με χαρά αυτή την αλλαγή, παρόλα αυτά δεν έχει εναλλακτική. Συνεχίζοντας ο ίδιος υπογράμμισε: «Οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που υπαγορεύουν το χρονοδιάγραμμα για τους Ευρωπαίους πελάτες. Μέχρι στιγμής, ο νόμος λέει ότι όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets θα πρέπει να χρησιμοποιούν USB-C έως το φθινόπωρο του 2024».
Σημειώνεται ότι όλες οι κινητές συσκευές, δηλαδή τα smartphones, τα tablets και τα earbuds, μέχρι το 2024, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσαρμοστούν πλήρως στην νέα συνθήκη, ενώ τα laptops θα κάνουν τη μετάβαση μέχρι την άνοιξη του 2026.
Στόχος της απόφασης είναι να περιοριστούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, αφού οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους φορτιστές που ήδη διαθέτουν στις νέες συσκευές που αγοράζουν.
cl8-sept-2019-600x80
Είναι σύνηθες οι εταιρείες hardware να δημιουργούν ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις των smartphones τους, οι οποίες απευθύνονται σε fans από τον κόσμο των σειρών και του gaming.
Η Oppo λοιπόν θέλησε να βάλει μια «πινελιά» από… Westeros στο Reno8, κυκλοφορώντας μια σούπερ συλλεκτική έκδοση της εν λόγω συσκευής, η οποία έχει σχεδιαστεί με βάση το House of the Dragon.
Το «House of the Dragon Limited Edition Set» φέρει τα σύμβολα του Οίκου των Targaryen, ενώ συνοδεύεται από μια θήκη που έχει σχεδιαστεί από τη μορφή του τρομακτικού δράκου Belarion (ή Black Dread).
Επιπλέον, υπάρχει και ένα χρυσό σύμβολο που απεικονίζει το χαρακτηριστικό έμβλημα του Οίκου των Tergaryen.
Επίσης, οι ευχάριστες εκπλήξεις για τους fans δεν σταματούν εδώ, καθώς η ειδική αυτή έκδοση του Reno8 έρχεται με ένα phone holder που θυμίζει δράκο, αλλά και ένα ejector για τη SIM που επίσης έχει πάνω του το κεφάλι ενός δράκου!
Τέλος, το πακέτο συμπληρώνεται από ένα μπρελόκ House of the Dragon, ένα διακοσμητικό αυγό δράκου και μια επιστολή που φέρει την υπογραφή του Βασιλιά Viserys I του Οίκου Targaryen.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Περίπου 3 μήνες μετά το ντεμπούτο του στην Κίνα, το Moto Razr 2022 ξεκίνησε το ταξίδι του και στις υπόλοιπες αγορές, εστιάζοντας σε πρώτη φάση σε επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.
Όπως ήδη γνωρίζουμε το foldable που αν μη τι άλλο ξεχωρίζει για τον clamshell σχεδιασμό του θα στοιχίζει περίπου €1,200 και θα κυκλοφορήσει μόνο με 8GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου (υπάρχει και σε έκδοση στα 12 / 512GB και 8 / 128GB, αλλά δεν θα το δούμε από τα μέρη μας).
Το Razr 2022 έρχεται με OLED οθόνη στις 6.7 ίντσες (FHD+ ανάλυση) και 144Hz refresh rate.
Αυτό που το διαφοροποιεί σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο είναι ένας επανασχεδιασμένος hinge μηχανισμός, αλλά και η υποστηρικτική cover screen των 2.7 ιντσών τεχνολογίας OLED, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη του να πλοηγείται στα features του τηλεφώνου δίχως να απαιτείται το ξεδίπλωμα του τηλεφώνου.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Razr 2022 διαθέτει κύρια κάμερα στα 50MP με OIS, η οποία συνοδεύεται από ένα module στα 13MP, με τη συσκευή να δίνει τη δυνατότητα στους users να τραβήξουν selfies, είτε με τις δύο κύριες κάμερες, είτε να χρησιμοποιήσουν το module των 32MP που βρίσκεται τοποθετημένο στο main display.
Στο εσωτερικό του βρίσκεται ένα Snapdragon 8+ Gen 1, το οποίο σε συνδυασμό με τα 8GB μπορεί εύκολα να σηκώσει το βάρος ακόμη και των πιο απαιτητικών tasks.
Επιπλέον, το foldable της Motorola έρχεται με stereo speakers που υποστηρίζουν ποιοτικό ήχο Dolby Atmos, δυνατότητα για eSIM + physical SIM Slot, πιστοποίηση IP52 και μπαταρία στα 3.500mAh με 30W charging. Τέλος, το software της συσκευής είναι Android 12 σε συνδυασμό με το MyUX interface.
600x80 banner 20-10-22 sent
600x80 banner 11-10-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin