weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 20-10-22 sent
600x80 banner 11-10-22 sent

Restart με νέο PSM

Κλείνει μετά από κάποια χρόνια καθυστέρησης μία εστία τριβής στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, η οποία αφορούσε την εφαρμογή του νέου μοντέλου για τον έλεγχο συμπίεσης περιθωρίου κέρδους (Price Squeeze Model – PSM).
Χρειάστηκαν τρία χρόνια σχεδιασμού, δύο δημόσιες διαβουλεύσεις, τέσσερις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι -που στη συνέχεια έγιναν τρείς- και εντατικές διαπραγματεύσεις, εν μέσω μία συνεχώς μεταβαλλόμενης αγοράς, με συνεχείς ανακατατάξεις.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, αρκετές φοράς βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κλήθηκε να κόψει γόρδιους δεσμούς.
Το αποτέλεσμα είναι ότι με το νέο Price Squeeze Model αναμένεται να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά, καθώς διασφαλίζει ότι τα οικονομικά προγράμματα του ΟΤΕ, ως επιχείρηση με σημαντική ισχύ στην αγορά, δεν θα προσφέρονται με αρνητικό περιθώριο κέρδους, και επομένως καθίσταται δυνατή η δραστηριοποίηση όλων των παρόχων στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών με συνθήκες «υγιούς ανταγωνισμού».
Το νέο μοντέλο υπολογισμού για την συμπίεση περιθωρίου κέρδους, αντικαθιστά αυτό του 2011, και αναμένεται να λύσει το πρόβλημα που προκύπτει όταν ο πάροχος που διαθέτει ιδιόκτητες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, βλέπει ότι είναι ασύμφορο να τις κατασκευάζει, όταν υποχρεώνεται να τις υπενοικιάσει, ενίοτε και με αρνητικό περιθώριο κέρδους και ξαφνικά να βλέπει τον ενοικιαστή του να γίνεται ευθέως ανταγωνιστής.
Άρα ένα νέο PSM είχε καταστεί αναγκαίο, ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση ανάπτυξης των υποδομών, αφού ο κύριος πάροχος χρειάζονταν διασφαλίσεις σχετικά με το αν οι υποδομές του θα αποδεικνύονταν κερδοφόρες, αλλά θα του έδιναν και στρατηγικό πλεονέκτημα στην αγορά.
Αντίστοιχα και οι άλλοι πάροχοι θα έβλεπαν ότι η κατασκευή υποδομών θα ήταν πιο συμφέρουσα μακροπρόθεσμα, και θα αφιέρωναν περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια σε αυτές, κάτι που έτσι κι αλλιώς γίνεται στην πράξη.
5g-highway

Κόκκινη κάρτα σε υποβρύχια καλώδια και 5G διαδρόμους

Δυσάρεστα νέα για δύο εμβληματικά έργα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα οποία δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν τελικά στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ουσιαστικά, τα δύο έργα που κόπηκαν δεν κατάφεραν να πιάσουν τις προθεσμίες που θα τα έστελναν στο ταμείο, αφού δεν έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο σχεδιασμού, ώστε να πετύχουν τις προδιαγραφές που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το πρώτο που δεν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι το έργο δημιουργίας υποδομής 5G στα περίπου 2.000 χιλιόμετρα των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, και είχε προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, με το ταμείο να αναλαμβάνει τα 160 εκατ.
Μάλιστα, για όσους θυμάστε, πέρυσι ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προαναγγείλει το σχέδιο «5G corridors» στο εθνικό οδικό δίκτυο, το οποίο προέβλεπε έναν στόλο αυτόνομων φορτηγών να κινούνται στους άξονες Πειραιά-Εύζωνοι και Ηγουμενίτσα-Αδριανούπολη, σε μία αδιάλειπτη ροή εμπορευματικών μεταφορών και αλυσίδα logistics.
Ο άλλος χαμένος είναι το έργο των υποθαλάσσιων καλωδίων 1.400 περίπου χιλιομέτρων για τη διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, τη σύνδεση μεγάλων νησιών όπως η Λέσβος, η Σύρος, η Κρήτη, και κάποιων μεσαίου μεγέθους όπως Κάρπαθος, Κάλυμνος, Ικαρία και Πάτμος.
Ο προϋπολογισμός ήταν 110 εκατ. ευρώ, με το ένα τρίτο από αυτά να το αναλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Δυστυχώς όμως οι προθεσμίες ήταν ασφυκτικές, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης των ιδιωτικών επενδύσεων που θα εξασφάλιζαν την πλήρη χρηματοδότηση του έργου, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οπότε, έμειναν «ζωντανά» για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μικροδορυφόροι με προβλεπόμενο κόστος 200,3 εκατ. ευρώ, και τα έξυπνα κτήρια με προϋπολογισμό 148,4 εκατ. ευρώ, για τα οποία θα επανέλθουμε σύντομα, αφού υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί.
smartphone-hands-new

Εκτός δικτύου 40% των κατοίκων του κόσμου

Όπως φαίνεται, έχει παρέλθει ο καιρός που η κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων ανά την υφήλιο ήταν κάτι μακρινό, και η αναζήτηση του επόμενου ενός δισεκατομμυρίου πελατών περνούσε μέσα από την δυνατότητα σύνδεσής του με το δίκτυο.
Πρόσφατη μελέτη του GSMA δείχνει ότι αυτό το αξίωμα της δεκαετίας του 2010 δεν ήταν σωστό.
Στην μελέτη αυτή λοιπόν, διαπιστώνεται ότι το 95% του κόσμου ζει σε περιοχές που καλύπτονται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο το 40% των ανθρώπων παραμένουν εκτός σύνδεσης.
Όπως φαίνεται από την έκθεσή του GSMA, υπάρχουν σοβαρές αιτίες που κρατούν μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού εκτός σύνδεσης, οι οποίες δεν σχετίζονται με την κάλυψη δικτύου.
Πρώτα απ’ όλα, είναι η έλλειψη εκπαίδευσης και εξοικείωσης με τις ψηφιακές τεχνολογίες, η οποία κάνει δύσκολη την υιοθέτηση τεχνολογιών και εξοπλισμού σε ατομικό επίπεδο.
Σημαντικός βέβαια είναι επιπλέον ο παράγοντας του κόστους υπηρεσιών και εξοπλισμού, σε χώρες που αυτά τα αγαθά δεν είναι πρώτης προτεραιότητας.
Όπως είναι αναμενόμενο, μιλάμε κυρίως για χώρες με χαμηλά κατά κεφαλήν εισοδήματα, μικρής έκτασης και αποτελεσματικότητας κοινωνική προστασία, και φυσικά σχεδόν μηδενική ψηφιακή στρατηγική.
Στο παιχνίδι, βέβαια, μπαίνουν επίσης κοινωνικοί παράγοντες, όπως ο αποκλεισμός των γυναικών από την κοινωνική ζωή, το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κ.ά.
Το μέλλον γι’ αυτές τις ομάδες πληθυσμού δεν διαγράφεται ευοίωνο, τουλάχιστον όσον αφορά τη σύνδεσή τους με τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Το μόνο παράθυρο αισιοδοξίας είναι ότι η χρήση του διαδικτύου στα κινητά συνεχίζει να αυξάνεται, με σχεδόν 300 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο να μπαίνουν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο από το κινητό τους.
icw-2022-poster
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Τυχαίο; Δε νομίζω!

H Εθνική Ομάδα Ρομποτικής αποτελούμενη από 40 μαθητές ηλικίας 14 - 18 ετών μας έφερε το Χάλκινο Μετάλλιο από τη Γενεύη όπου διαγωνίστηκαν 164 χώρες.
Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν 10 μαθητές 14-19 ετών γιατί έσπασαν θρανία, νιπτήρες και όργανα στο σχολείο τους. Ποιοι λέτε να πάνε καλά στη ζωή στους;
Και μιας και μιλάμε για ποιότητα ζωής: Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα προσμένουνε ίσως κάποιο θάμα…» όπως θα έλεγε και ο Βάρναλης, για να βρεθεί λύση στο ενεργειακό. Το οποίο βεβαίως “ταΐζει” και τον πληθωρισμό. Τι κρίμα…
Από την άλλη πλευρά ενώ έχουμε το θάμα, 372 έργα αξίας 13,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και 7,14 δις από το σκέλος δανεισμού για 160 επενδυτικά έργα, είναι ελάχιστα τα χρήματα που έχουν πέσει στην αγορά.
Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί, να αρχίσει η υλοποίηση και να ρεύσει το χρήμα στην αγορά που τόσο το έχει ανάγκη στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε…
Και επειδή «δει δη χρημάτων», κάποιοι ορέγονται από τώρα τις εισπράξεις της Black Friday, που έγινε Black Week και που τείνει να γίνει Black Month. Μήπως όμως έτσι κουράζουμε και τον καταναλωτή και τον εαυτό μας; Αλλιώς, θα υπήρχαν εκπτώσεις όλο το χρόνο και θα τελειώναμε…Το περίσσιο χαλάει το ίσιο.
Αυτά γι’ αυτή την εβδομάδα. Stay tuned, γιατί τα καλύτερα έρχονται!
New-Eshop-4you-600x80

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης θα βρεθούν τα έργα για τα υποθαλάσσια καλώδια και το 5G στους αυτοκινητόδρομους. Πρόκειται για τα δύο από τα τέσσερα έργα συνδεσιμότητας που είχαν ενταχθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για χρηματοδότηση στο ΤΑ.
 • Σύμφωνα με πληροφορίες στην επόμενη ανακατανομή των κονδυλίων του ΤΑ, τα προαναφερόμενα έργα δεν θα περιλαμβάνονται. Πιθανότατα να περιληφθούν στο ΕΣΠΑ, αν και τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για συνδεσιμότητα στα διαρθρωτικά ταμεία την περίοδο 2021 – 2027 είναι περιορισμένα (400 εκατ. ευρώ).
 • Έτσι από τα 4 συνολικά έργα συνδεσιμότητας του ΤΑ προχωρούν μόνο τα δύο. Οι μικροδορυφόροι (200,3 εκατ. ευρώ) που έχουν δρομολογηθεί και η επιδότηση για τα έξυπνα κτήρια, δράση υπό την ονομασία Smart Readiness Voucher Scheme (προϋπολογισμού 148,4 εκατ. ευρώ).
 • Την άμεση εφαρμογή του νέου μοντέλου ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους (Price Squeeze Model – PSM) αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), παρά την εκκρεμότητα της διαδικασίας κοινοποίησης στην ΕΕ, κλείνοντας, έστω και με καθυστέρηση, μια εστία «γκρίνιας» στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ ενέκρινε την κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου μοντέλου ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους των οικονομικών προγραμμάτων της επιχείρησης με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά (ΣΙΑ) δηλαδή του ΟΤΕ.
 • Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο PSM αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, καθώς διασφαλίζει ότι τα οικονομικά προγράμματα του ΟΤΕ, ως επιχείρηση με ΣΙΑ, δεν προσφέρονται με αρνητικό περιθώριο κέρδους και επομένως καθίσταται δυνατή η δραστηριοποίηση όλων των παρόχων στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
 • Άλλο το να προσφέρεις 1Gbps στους πελάτες και άλλο το να το αγοράσουν και μάλιστα στα 69,90 ευρώ. Οπότε τι κάνεις; Φέρνεις νέα πακέτα με χαμηλότερες τιμές στην ΕΕΤΤ για έγκριση. Πως λέμε “Fiber to the people”;
 • Πάντως από κώδικα πάμε καλά. Το Telecom IT Hub της DT στη Θεσσαλονίκη έχει προσλάβει ήδη 100 προγραμματιστές και θα φέρει άμεσα άλλους 300 περίπου από το εξωτερικό. Στόχος είναι μέχρι το 2024 να έχει πάνω από 1000 άτομα. Είπατε κάτι;
 • Την «Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας» για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υλοποιεί ο Όμιλος ΟΤΕ. Πρόκειται για ένα σύνθετο και απαιτητικό έργο με οφέλη για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και την Πολιτεία, καθώς δημιουργεί το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας για την τήρηση του ωραρίου, μειώνει το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις και κατοχυρώνει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές. Αυτές βέβαια είναι οι καλές προθέσεις της… θεωρίας. Στην πράξη την εποχή της τηλεργασίας, των couriers, του ελαστικού ωραρίου κ.α., υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη σωστή και απρόσκοπτη εφαρμογή. Να δείτε που η εξίσωση θα είναι τελικά πολύ δύσκολη…
 • Η φετινή Black Friday έρχεται στις 25 Νοεμβρίου. Κάποιοι, όμως, δεν θα χρειαστεί να περιμένουν ένα μήνα για να ανακαλύψουν τις προσφορές. Η Novastar, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες διανομής και εμπορίας ηλεκτρονικών συσκευών στην Ευρώπη ξεκινάει την Black Friday 2022 «για εμπόρους». Έτσι, οι έμποροι προϊόντων τεχνολογίας, κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρικών ειδών, ηλεκτρονικών καταστημάτων, που επιθυμούν να συνεργαστούν με την Novastar, μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες και να κάνουν εγγραφή στη διεύθυνση Novastar.gr για να γιορτάσουν μία Black Friday με…γεμάτο ταμείο. Των φρονίμων τα παιδιά ετοιμάζονται έγκαιρα… Novastar = Nova Black Friday!
 • Αν και το πόσο έγκαιρα είναι σχετικό… Η Black Friday έγινε, Black Week και τώρα τείνει να γίνει Black Month. Διότι, καλά να ετοιμάζεις πακέτα χονδρικής για να υποστηρίξεις τους πελάτες χονδρικής σου, αλλά όταν ανακοινώνεις Black Friday από τώρα στη λιανική ε…χάνει και το νόημά του. Πως λέμε οι 50 αποχρώσεις του Black Friday;
 • Σήμερα στα Public έχουν συνέντευξη τύπου όπου ο Ρόμπυ και ο Νίκος θα μιλήσουν για την επόμενη ημέρα, τις εξαγορές, τις κινήσεις ανάπτυξης και την απορρόφηση της Media Markt. Κάποιες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει, αλλά μην χαλάσουμε το party.
 • Στην αρχή νόμιζα ότι δεν ήταν “γουρλίδικη” η Cosmote TV. Μετά κατάλαβα την πικρή αλήθεια. Ο Ολυμπιακός έχει τα χάλια του φέτος. Ευτυχώς που πρόλαβε και υπέγραψε ο Μαρινάκης με την Cosmote TV το super συμβόλαιο, γιατί έτσι όπως είναι η ομάδα σήμερα δεν θα έπιανε ούτε τα μισά… Αν και κάτι… έγινε το Σάββατο. Λέτε τελικά να μπει η ομάδα στο σωστό δρόμο; Άντε γιατί στο Μέγαρο έχουν κάτι σαμπάνιες να ανοίξουν…
 • Βέβαια εκεί που θα ανοίγουν σαμπάνιες με τις κούτες, είναι αν καταφέρουν να πάρουν τα δικαιώματα της μπάσκετ Euroleague, τα οποία έχει μεν η Nova αλλά οσονούπω θα προκύψει νέο συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. Λέγεται μάλιστα ότι το κασέ από 11 μύρια που είναι τώρα θα χτυπήσει ταβάνι. Cash is the king! Το θέμα λοιπόν είναι ποιος έχει χρήμα, ποιος ζορίζεται οικονομικά, ποιος μπορεί να επενδύσει και ποιος έχει απόλυτη ανάγκη αυτό το συμβόλαιο, για να έχει value το αθλητικό του περιεχόμενο. Έχει να πέσει screening και pick and roll μέχρι να μπει το τρίποντο…
 • Δεν ξέρουμε αν τελικά πωλείται “όπως είναι επιπλωμένο το κανάλι του Ιβάν” μπρος στον κίνδυνο των κυρώσεων, όπως φούντωσαν πάλι οι φήμες, αλλά είναι κρίμα να ξεπουλάει τον εαυτό του. Στην πρωινή εκπομπή η γλάστρα απαίτησε να μιλάει 50/50 με τον καταξιωμένο και μπαρουτοκαπνισμένο δημοσιογράφο. Πως λέμε ξυπνήσαμε και τα τούβλα και σφυράνε από τις τρύπες;
 • Τίτλοι τέλους έπεσαν για την Nova στο ιστορικό κτίριο της Κάντζας. H έδρα της Nova, από την εποχή που ήταν... Filmnet και κατόπιν Forthnet, εγκαταλείπεται όπως είχαμε γράψει εδώ και μήνες. Ήδη εδώ και καιρό έχουν μεταφερθεί οι διοικητικοί και τώρα ολοκληρώνουν την μετακόμιση και οι τεχνικοί. Μετακομίζω, αλλά δε χωρίζω… Κάθε άλλο θα λέγαμε αφού βλέπουμε ήδη τα θετικά αποτελέσματα του “η ισχύς εν τη (Nova / Wind) ενώσει”…
 • Το maestro του Παπακαλιάτη -που χτυπάει 35άρια στην τηλεθέαση- ζήτησε ο Ted Sarantos για το Netflix. Μαέστρος ο Sarantos στην επιλογή προγράμματος… Μαέστρος και το Υπουργείο να μη μας λέει τι θα γίνει με το θέμα της φορολογίας στις πλατφόρμες εξωτερικού που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε Cosmote TV & Nova…
 • Το Action24 -που ετοιμάζεται για “εγκαίνια” μέσα στο Νοέμβριο, μαζεύει κόσμο με μεταγραφές αεροδρομίου, αλλά και πολλές άλλες, για τη βασική ομάδα που χτίζει. Εκλογές πλησιάζουν και ο καθένας “χτίζει ομάδα” έγκαιρα για να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται. Όχι σαν τον Ολυμπιακό, που τρέχει να “δέσει” ομάδα στη μέση του πρωταθλήματος. Στην Intrakat πάλι ανακοινώνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μαμούθ και υπάρχουν αρκετές εξαγορές εν αναμονή. Ε.. και ας μην πιάσουμε και το σενάριο με τις τράπεζες γιατί στο τέλος δεν θα γράφουμε Weekly. Μπακοκαϋμενιάδα θα γράφουμε!
 • Αυτή την εβδομάδα έχουμε και συνέντευξη Τύπου από τον ANT1+ με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γιατί, οι μισοί αγώνες του Μουντιάλ όπως γνωρίζετε θα προβληθούν μέσα από τη συνδρομητική πλατφόρμα του ANT1. Για την οποία αναρωτιόμαστε πως πάει… Αν και η προσφορά των 20 ευρώ για 6 μήνες με αφορμή το Μουντιάλ είναι εντυπωσιακή. Και θα φέρει σίγουρα συνδρομητές. Το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος να μείνουν.
 • Γιατί τελικά έχουμε μία «μάχη» σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Με πολλούς και δυνατούς «παίκτες». Γιατί αν ισχύει ότι το Disney+ έχει φθάσει ήδη τους 100.000 χρήστες, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι οι «παίκτες» που παίζουν δυνατά έχουν αυξηθεί.
 • Οι υπηρεσίες της Starlink θα είναι σύντομα διαθέσιμες σε επιλεγμένα αεροπλάνα, με την επίσημη έναρξη της υπηρεσίας Starlink Aviation τον επόμενο χρόνο. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η υπηρεσία θα προσφέρει ταχύτητες έως και 350 Mbps σε κάθε αεροπλάνο που θα είναι εξοπλισμένο με το Aero Terminal, το οποίο αναμένεται πως θα είναι αρκετά γρήγορο για βιντεοκλήσεις, διαδικτυακά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που απαιτούν «υψηλή ταχύτητα δεδομένων». Τώρα πια στα αεροπορικά ταξίδια θα κλείνετε μόνο το ατομικό σας τραπεζάκι και όχι το κινητό σας…
 • Σύμφωνα με στοιχεία από την Canalys, στο τρίτο τρίμηνο του 2022, η παγκόσμια αγορά smartphones κατέγραψε την τρίτη συνεχόμενη μείωση για την φετινή χρονιά, σημειώνοντας πτώση 9% σε ετήσια βάση, στο χειρότερο τρίμηνο από το 2014. Η Samsung διατήρησε την ηγετική της θέση, με μερίδιο αγοράς 22%, λόγω των μεγάλων προωθητικών ενεργειών για τη μείωση του αποθέματος.
 • Η Apple ήταν ο μόνος κατασκευαστής στην πρώτη πεντάδα που κατέγραψε θετική ανάπτυξη, βελτιώνοντας περαιτέρω τη θέση της στην αγορά, με μερίδιο 18%, χάρη στη σχετικά ανθεκτική ζήτηση για iPhone. Η Xiaomi, η Oppo και η vivo συνέχισαν να ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση σε σχέση με την επέκταση τους στο εξωτερικό, λόγω της αβεβαιότητας της εγχώριας αγοράς, διατηρώντας μερίδια παγκόσμιας αγοράς 14%, 10% και 9%, αντίστοιχα.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Το USB Implementers Forum (USB-IF) ανακοίνωσε επίσημα την προδιαγραφή USB4 version 2.0. Η νέα έκδοση υπόσχεται έως και 80 Gbps αμφίδρομης ροής δεδομένων, κάνοντας χρήση τεσσάρων «λωρίδων». Αυτή η δυνατότητα θα υποστηρίζεται τόσο σε υπάρχοντα καλώδια USB4 40 Gbps, όσο και σε νέα ειδικά καλώδια των 80 Gbps.
 • Εκτός από τα 80 Gbps αμφίδρομου εύρους ζώνης, η νέα προδιαγραφή διαθέτει επίσης μια νέα λειτουργία, στην οποία τρεις από τις τέσσερις «λωρίδες» μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει λήψη δεδομένων 120 Gbps προς μία κατεύθυνση, με 40 Gbps στην αντίθετη κατεύθυνση.
 • Η έκδοση USB4 2.0 ενσωματώνει, επίσης, το πρότυπο DisplayPort 2.1, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα κατά τη διέλευση σήματος εικόνας μέσω DisplayPort interface. Μαζί με την προδιαγραφή USB, διατέθηκαν και νέες εκδόσεις των πιστοποιήσεων USB Type-C και USB Power Delivery, ώστε να συμβαδίζουν με τις νέες δυνατότητες. Υπενθυμίζεται ότι το USB Power Delivery αναβαθμίστηκε πρόσφατα για να υποστηρίξει 240W.
 • H Pylones Hellas ανακοίνωσε τη στρατηγική της συνεργασία με την CrowdStrike, από το Όστιν του Τέξας. Η συγκεκριμένη συμμαχία θα επιτρέψει στους Pylones να επεκτείνουν το cybersecurity χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, αξιοποιώντας την πλατφόρμα CrowdStrike Falcon platform.
600x80-samsung-xcover

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Τα 25α γενέθλιά της γιόρτασε η Office Line με ένα φαντασμαγορικό event που ήταν αντάξιο της επιτυχημένης της διαδρομής, στο Golf της Γλυφάδας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους περισσότερα από 300 στελέχη: θεσμικοί, επιχειρηματίες και στρατηγικοί συνεργάτες. Κάνοντας μια πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή, ακούστηκαν οι απόψεις παραγόντων της αγοράς, αναφορικά με την πορεία του κλάδου, τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ αποκάλυψαν τα άμεσα σχέδια της Office Line, η οποία τα τελευταία 5χρόνια τρέχει σταθερά με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 40%, ανακηρύχθηκε για 4η χρονιά «Microsoft Partner of The Year» και έχει βάλει την υπογραφή της σε σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μπράβο και σε ανώτερα!
 • Γενέθλια είχαμε και από την Oktabit. Που συμπλήρωσε τρεις δεκαετίες ζωής. Σπουδαίο επίτευγμα για μία σπουδαία εταιρεία. Πολύ απλά, γιατί είναι δύσκολο στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών να αντέξει τόσα πολλά χρόνια μία εταιρεία και να παραμένει στην κορυφή.
 • Για την Oktabit πάντως το μεγάλο ατού δεν είναι άλλο από τους ανθρώπους της και τις αρχές που διέπουν την εταιρεία, όλα αυτά τα χρόνια. Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, αναμένουμε την είσοδο σε νέες προϊοντικές κατηγορίες. Ποιες είναι αυτές; «Θα μάθουμε σύντομα» μας είπαν οι άνθρωποι της Oktabit. Ε, να μην αφήσουν και λίγο σασπένς; Τέλος, μαζί με τις ευχές μας να πούμε και ένα μπράβο στην Ευγενία και το team της που έτρεξαν μία άψογη εκδήλωση; Μπράβο!
 • Μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες, το Yeastar Day 2022 Roadshow ταξίδεψε σε 13 χώρες, ενώ προγραμματίζονται και τα επόμενα «ραντεβού» του. Σε αυτές τις εκδηλώσεις, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες καινοτομίες της Yeastar, εταιρείας που αποτελεί κορυφαίο κατασκευαστή συστημάτων PBX και καινοτόμων λύσεων Unified Communications (UC).
 • Το συγκεκριμένο roadshow έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την χώρα μας, αφού η Ελλάδα ήταν ο πρώτος «σταθμός» του. Στις 16 Ιουνίου, η Intertech, ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς οίκων τεχνολογίας στην Ελλάδα, διοργάνωσε event με αφορμή τον ένα χρόνο συνεργασίας με τη Yeastar όπου ο CEO της εταιρείας Γιάννης Χαλδούπης και τα στελέχη του, παρουσίασαν τα νέα προϊόντα στους συνεργάτες της εταιρείας.
 • Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) της Κύπρου, έχει προχωρήσει στην έγκριση του Σχεδίου Ψηφιακής Αναβάθμισης των Επιχειρήσεων, το οποίο περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής στην Κύπρο.
 • Δικαίωμα συμμετοχής στο σχέδιο έχουν υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα υλοποιήσουν δαπάνες στην κατηγορία της ψηφιακής αναβάθμισης (περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού εμπορίου), καθώς και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων η επενδυτική πρόταση περιλαμβάνει απαραίτητα ηλεκτρονικό εμπόριο / κατάστημα ή και εφαρμογή προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών.
 • Την Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου κλείνει ο διαγωνισμός από την Εταιρία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης Ανώνυμη Εταιρία (Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.), για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης αδειών Oracle, για 3 χρόνια. Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 200.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%.
 • Αρχικά, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είχε οριστεί η Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, ωστόσο δόθηκε μια μικρή χρονική παράταση μιας εβδομάδας, με αποτέλεσμα οι προσφορές να υποβάλλονται μέχρι και την προσεχή.
 • Η Amazon Web Services διευρύνει τις δράσεις της στην Ελληνική αγορά και όχι μόνο. Πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με την Eunice, στον τομέα του e-mobility αναφορικά με τον τριφασικό φορτιστή που αποτελεί ελληνική πατέντα και κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μάνδρα.
 • Η PCS, εταιρεία μέλος του ομίλου Epsilon Net, ολοκλήρωσε το μηχανογραφικό έργο μετάβασης των back office λειτουργιών της Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ στην πλατφόρμα PCS Wealth Management.
 • Δυναμικά συνεχίζει την ανοδική της πορεία η Upstream. Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, είδε τα έσοδα από την πλατφόρμα Grow να ενισχύονται πάνω από 22%. Τα έσοδα αυτά, που αντιπροσωπεύουν τις νέες δραστηριότητες της εταιρείας, αποτελούν σήμερα τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων της, ενώ έως το 2025, το ποσοστό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 90%.
 • H Konica Minolta υλοποίησε το έργο Διαχείρισης Εκτυπωτικού Εξοπλισμού (Optimized Print Services) σε όλες τις εγκαταστάσεις του ομίλου της Ευρωκλινικής Αθηνών.
 • Η Profile Software ανακοίνωσε ό,τι η τράπεζα UBCI (Union Bancaire pour le Commerce et I’Industrie) επέλεξε το Acumen.plus, το διεθνώς εφαρμοσμένο Σύστημα Διαχείρισης Διαθεσίμων, για την αποτελεσματική διαχείριση ολόκληρου του φάσματος του Treasury και της βελτιστοποίησης των λειτουργιών του, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Το δημόσιο ψηφιοποιείται, ωστόσο, όπως φαίνεται από το έργο που δρομολογεί η Κοινωνία της Πληροφορίας με διαγωνισμό, προϋπολογισμού 39,9 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ (με επιπλέον δικαίωμα προαίρεσης 19,9 εκατ.) υπάρχει ανάγκη για συστηματική αποθήκευση του φυσικού αρχείου.
 • Συγκεκριμένα, η ΚτΠ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση για 15 μέρες διακήρυξη για τη σύναψη σύμβασης για το έργο «Υπηρεσίες εγκιβωτισμού, καταγραφής, μεταφοράς, ασφαλούς φύλαξης και ασφαλούς διαχείρισης αρχείου δημοσίων φορέων». Θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα οδηγήσει στη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο με έναν οικονομικό φορέα.
 • Διαγ(κ)ωνισμών συνέχεια! Ένα μήνα παράταση πήρε ο διαγωνισμός του Υπουργείου Παιδείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμός των ΑΕΙ ύψους 13,5 εκατ. Ο λόγος δεν είναι μόνο το γεγονός της έλλειψης αναδόχων όσο και οι προδικαστικές προσφυγές επί της διακήρυξης αλλά και ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών. Καμμία αντίρρηση, αλλά μην κλέιχουμε την πόρτα στον ψηφιακό μετασχηματισμό για τα μικροσυμφέροντα των ολίγων. Σωστά;
 • Προκηρύχθηκε, από τον e-ΕΦΚΑ, ο διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση «ασφαλιστικής ιστορίας και υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης»», προϋπολογισμού 39 εκατομμυρίων ευρώ. Να δείτε που στο τέλος θα παίρνουμε σύνταξη σε μία εβδομάδα. Απλά και τότε, όπως και τώρα, δεν θα φτάνουν!
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Το νέο massive reconstruction του διαδικτυακού καταστήματος της Box Pharmacy ανακοίνωσε η Generation Y, λίγο πριν από τη 10η επέτειο συνεργασίας της με το Νο1 ηλεκτρονικό φαρμακείο στη Βόρεια Ελλάδα.
 • Ο Πέτρος Γαρδικλής ανέλαβε e-Commerce και Marketing Director στη Celestino. Πρόκειται για στέλεχος με πολυετή εμπειρία στον τομέα του e-commerce και του digital marketing, με εξειδίκευση στον τομέα της μόδας και της ομορφιάς. Προέρχεται από συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και τη θέση του Digital Manager, με ευθύνη στο digital, e-commerce και CRM.
 • Τα στοιχεία της Hostinger δείχνουν ότι η πρώτη σε επισκέψεις ιστοσελίδα στην Ελλάδα είναι το Skroutz, πέραν των FB, Google και Youtube. Πέραν των μεγάλων πλατφορμών Νο1 σε 43 χώρες, μεταξύ αυτών η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, είναι η Wikipedia. Το αμέσως επόμενο δημοφιλέστερο site είναι το Twitter, καθώς είναι Νο1 σε 10 χώρες, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Στις ΗΠΑ, προηγείται η Amazon.
 • Στρατηγική συνεργασία με επιλεγμένες λαϊκές αγορές έχει πραγματοποιήσει το e-food, για την παροχή φρούτων και λαχανικών κατευθείαν από τον πάγκο στο σπίτι του καταναλωτή. Οι ειδοποιήσεις έναρξης της συνεργασίας έχουν ήδη αποσταλεί στα smartphones των πελατών που έχουν εγκατεστημένη την εφαρμογή. Ο ανταγωνισμός τέχνας (και νέες ιδέες) κατεργάζεται!
 • Το ηλεκτρονικό φαρμακείο 2happy, εμπιστεύθηκε την AI-powered μηχανή αναζήτησης Algolia Site Search, της οποίας την αντιπροσώπευση διαθέτει σε αποκλειστικότητα η Generation Y, με στόχο να αυξήσει τις πωλήσεις του. Χάρη στους αλγορίθμους AI της Algolia που προσφέρουν στον χρήστη εξατομικευμένη online εμπειρία, το φαρμακείο προσφέρει προσωποποιημένα αποτελέσματα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Επιπρόσθετα, το 2happy είναι σε θέση να ενισχύσει το user engagement και να εκτοξεύσει το CR του έως και 30%.
 • Ο κλάδος Εφοδιαστικής Αλυσίδας συμμετέχει κατά 10% περίπου στο ελληνικό ΑΕΠ, με την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του να αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Nepa Economic Consulting ltd. Oι αποθήκες logistics (3rd Party Logistics) και οι 4PL (fourth party logistics), οι μεταφορικές, οι εμπορευματικοί λιμένες, οι αεροπορικές cargo, οι εκτελωνιστικές και οι ναυτιλιακές, συνθέτουν το παζλ των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η εταιρεία Moobitek LLC που έχει έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παρουσία στον Λίβανο και τη Γαλλία, ετοιμάζει την επέκταση της στην Ελλάδα. Έχει εξειδίκευση στο mobile & web development και στο machine learning και έχει ήδη υποβάλει αίτημα για εγκατάσταση γραφείου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967. Welcome!
hpe_vmware_600x80

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Forbes ενέταξε την Check Point Software Technologies στη λίστα με τους Καλύτερους Εργοδότες στον κόσμο. Με περισσότερους από 6.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, η Check Point συνεχίζει να αναγνωρίζεται ως ο νούμερο ένα εργοδότης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στον κόσμο και να επαινείται για την ισχυρή εταιρική κουλτούρα, την ισότητα των φύλων και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.
 • Ο Παντελής Τουρνής αναλαμβάνει Chief Financial Officer της Polygreen, ενώ People & Culture Director της εταιρείας αναλαμβάνει η Κυριακή Κατσανά. Ο Παντελής Τουρνής, εργάστηκε για περισσότερα από 18 έτη σε ηγετικές θέσεις στον κλάδο οικοδομικών υλικών και συμβουλευτικής, με εξειδίκευση στον στρατηγικό σχεδιασμό και τη μελέτη οικονομικής απόδοσης. Η Κυριακή Κατσανά, στην 14ετή επαγγελματική εμπειρία της έχει ασχοληθεί με θέματα προσέλκυσης και ανάπτυξης προσωπικού, βελτίωση της απόδοσης και διαμόρφωσης εταιρικής κουλτούρας σε χρηματοοικονομικές εταιρείες και στον κλάδο του λιανεμπορίου.
 • Όταν γίνεσαι case study! Φοιτητές από το Executive MBA του William & Mary University επισκέφτηκαν τη Viva Wallet, για να μάθουν τα μυστικά που την οδήγησαν σε επιτυχημένη παρουσία σε 24 χώρες της Ευρώπης. Όσα στοιχεία και να πήραν πάντως, το μυαλό του Χάρη δεν θα μπορέσουν να το κοπιάρουν…
 • Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το δεύτερο υπερ-έργο κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 302,74 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και σκοπεύει στην κατάρτιση 150.000 εργαζομένων, του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Όσοι επιλεγούν θα λάβουν ένα κουπόνι (voucher) αξίας 2.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώσουν ένα πρόγραμμα κατάρτισης άνω των 400 ωρών.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΕΙΠΑΝ:

 • «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Ο κόσμος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο έφτασε στο τέλος του και υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για να διαμορφώσει αυτό που θα ακολουθήσει. Και στην καρδιά αυτού του ανταγωνισμού βρίσκεται η τεχνολογία. Η τεχνολογία θα αναδιοργανώσει τις οικονομίες και τις στρατιωτικές μας δυνάμεις με πολλούς τρόπους. Θα αναδιαμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Και έτσι είναι βαθιά μια πηγή εθνικής δύναμης.»
  Antony Blinken, Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ομιλία στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ)
 • «Ο κόσμος περνά σταδιακά από την 3η Βιομηχανική Επανάσταση που είναι η απλή ψηφιοποίηση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση που είναι η σύγκλιση της ψηφιακής με τη φυσική και τη βιολογική σφαίρα. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ θεμελιώνει με τέσσερα βασικά νομοθετικά κείμενα (Digital Markets Act - Digital Services Act - Data Governance Act - Artificial Intelligence Act), το πώς θα συντελεστεί η τεχνολογική εξέλιξη. Είναι αναπόφευκτο ότι η τεχνολογία και οι μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας θα εξελίσσονται διαρκώς επιτελώντας άλματα. Το ζητούμενο είναι να μη σχηματίζονται μονοπώλια, να διασφαλίζεται ο μεταξύ τους ανταγωνισμός και οι πολλές επιλογές για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Η τεχνολογική επανάσταση πρέπει να συμβαδίζει με μια εξίσου γρήγορη και δυναμική κοινωνική επανεφεύρεση των όρων της συνύπαρξής μας με τις νέες τεχνολογίες.»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (άρθρο στην εφημερίδα ΒΗΜΑ)
600x newsletter 20-10-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Τα αναδιπλούμενα κινητά είναι η τάση που έχει φέρει την ανατροπή τα τελευταία χρόνια στην αγορά των smartphones.
Είναι λογικό να αναμένεται με ανυπομονησία η είσοδος της Apple στην κατηγορία, αφού ο ανταγωνισμός έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η εταιρεία θα επενδύσει στα foldables, παρουσιάζοντας τη δική της πρόταση μέσα στο 2024. Δε θα είναι όμως ένα iPhone αλλά ένα iPad.
Πιο συγκεκριμένα, η CCS αναφέρει ότι η Apple θα παρουσιάσει ένα αναδιπλούμενο tablet προσεχώς, το οποίο θα πωλείται περίπου 2.500 δολάρια.
Ο λόγος που δεν ξεκινά με ένα iPhone αλλά με ένα iPad σχετίζεται με τις πωλήσεις των υπολοίπων μοντέλων της, που αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά όταν ένα foldadle smartphone βγει στην αγορά από την ίδια. Παράλληλα, οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν παρουσιάσει αρκετές νέες προτάσεις και δε θα είχε νόημα για την Apple να λανσάρει ένα foldable smartphone αν δεν φέρει στο τραπέζι κάτι διαφορετικό από τον ανταγωνισμό.
Παράλληλα, η CCS ανέφερε στην πρόσφατη έρευνά της πως η Apple θα παράξει και το πρώτο δικό της 5G modem μέσα στο 2025, αντικαθιστώντας τα τμήματα της Qualcomm που χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα στις συσκευές της.
cl8-sept-2019-600x80
Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone πίσω στο μακρινό 2007, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ήθελε να το βγάλει από τη συσκευασία του και να το πιάσει στα χέρια του.
Και αυτό είναι απολύτως λογικό, ωστόσο υπήρξε και κάποιος πιο… έξυπνος από τους εκατομμύρια χρήστες που το προμηθεύτηκαν, ο οποίος αγόρασε το πρώτο iPhone, το έβαλε σε ένα συρτάρι και το ξέχασε εκεί σφραγισμένο για περίπου 15 χρόνια.
Τώρα, αυτό το ανέγγιχτο iPhone διατέθηκε σε δημοπρασία έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 39.000 δολαρίων!
Ο οίκος που έτρεξε τη δημοπρασία περίμενε ότι το σφραγισμένο iPhone θα μπορούσε να σπάσει το όριο των 30.000$, ωστόσο όπως όλα φάνηκαν κατάφερε να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και αισιόδοξη πρόβλεψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμή εκκίνησης ήταν τα 2.500$ και το πρώτο iPhone όταν βγήκε στη κυκλοφορία κόστιζε περίπου 600 δολάρια (περίπου δηλαδή 65 φορές περισσότερο από την αρχική τιμή του).
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του οίκου δημοπρασίας, οι συλλέκτες και οι επενδυτές αντιμετώπισαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον το εν λόγω σφραγισμένο iPhone, καθώς αυτού του είδους οι συσκευές είναι εξαιρετικά σπάνιες στο να βρεθούν (πείτε μας ποιος εν έτει 2007 θα είχε ένα iPhone στα χέρια του χωρίς να το ανοίξει).
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Πριν λίγο καιρό είχε ανακοινωθεί η πρόθεση των υπευθύνων του YouTube να καταστήσουν την αναπαραγωγή περιεχομένου σε ποιότητα 4Κ, αποκλειστικό προνόμιο των Premium users.
Μάλιστα, για αυτό και το YouTube έτρεξε μια δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία το 4K περιεχόμενο ήταν αποκλειστικά προσβάσιμο στους premium users.
Τελικά, σύμφωνα και με ένα επίσημο post που ανέβηκε στο Twitter, οι υπεύθυνοι του YouTube πήραν την απόφαση να αφήσουν ελεύθερο το 4Κ playback στη δημοφιλή πλατφόρμα.
Αυτή η απόφαση σίγουρα θα σημάνει τη λήξη του συναγερμού για τους φανατικούς χρήστες της πλατφόρμας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το YouTube θα επαναφέρει κάποια στιγμή το θέμα.
Αυτή τη στιγμή οι Premium users του YouTube, μπορούν να απολαμβάνουν content χωρίς τη παρουσία διαφημίσεων, αλλά και να επιτρέπουν το downloading των videos, αλλά και τη δυνατότητα για offline προβολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ραγδαία αύξηση των διαφημίσεων που παρεμβάλλονται στο περιεχόμενο αποτελεί μια τακτική από το YouTube ώστε να καταφέρει να πείσει τους users να στραφούν προς την premium subscription, για αυτό και το «κλείδωμα» του 4K content θα λειτουργούσε προς αυτή τη κατεύθυνση.
600x80 banner 20-10-22 sent
600x80 banner 11-10-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin