weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 11-10-22 sent

Solo Nova

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την καθολική υπηρεσία η ΕΕΤΤ ετοιμάζει την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος θα έχει ως αντικείμενο την επιλογή, μέσω μειοδοτικής δημοπρασίας, με τη διαδικασία των πολλαπλών γύρων, του παρόχου που θα αναλάβει την υπηρεσία καθολικής κάλυψης με φωνή και βασικό Internet, του πληθυσμού που βρίσκεται εκτός κάλυψης των δικτύων.
Αυτή τη φορά η μεγάλη αλλαγή είναι ότι πλέον οι υπηρεσίες που θα παρέχει ο οργανισμός που θα αναλάβει το έργο είναι ελάχιστη ταχύτητα download 10 Mbps σε ονομαστικούς όρους, με πραγματικό αποδεκτό κατώτερο πραγματικό όριο τα 4 Mbps και upload 1 Mbps.
Το πλαφόν του κόστους έχει τεθεί κοντά στα 28 ευρώ, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε καν ένας μειοδοτικός γύρος, κάτι που σημαίνει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο κέρδους, τέτοιο ώστε να δικαιολογεί την ανάληψη των υποχρεώσεων του καθολικού παρόχου.
Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ο ΟΤΕ δεν φαίνεται πρόθυμος να μπει καν στη διαδικασία διεκδίκησης, και μάλλον σκοπεύει να αφήσει μόνο διεκδικητή τη Nova, η οποία είναι και η μόνη που έχει εκφράσει ενδιαφέρον.
Με δεδομένο ότι η Forthnet είχε ως τώρα το έργο, και η Cosmote δεν είχε δείξει πρόθεση να εμπλακεί (άλλωστε ούτε το 2016, που έγινε ο προηγούμενος διαγωνισμός, το έκανε), ενώ δεν έχει εκφραστεί ανάλογη πρόθεση ούτε από τη Vodafone, όλα δείχνουν ότι το έργο θα παραμείνει στα χέρια της Nova.
Κοντός ψαλμός αλληλούια, αφού το χρονοδιάγραμμα, προβλέπει ότι στις 15 Νοεμβρίου θα γίνει η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής, και μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής του καθολικού παρόχου.
Όλα αυτά γιατί παραμένει ανοιχτό το έλλειμμα σε επενδύσεις ευρυζωνικών υποδομών, και έτσι παραμένουν περιοχές της χώρας που δεν έχουν ούτε καν πρόβλεψη στο εγγύς μέλλον να αποκτήσουν ευρυζωνική πρόσβαση, εμπορικά αποδοτική.
Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, το 80% των νοικοκυριών με ευρυζωνική πρόσβαση λαμβάνει ταχύτητα άνω των 10 Mbps, ενώ το 97% λαμβάνει ταχύτητα άνω των 4 Mbps. Τώρα ίσως είναι καλή ώρα να μας εξηγήσει κάποιος αν στην ίδια φράση μπορεί -μιλώντας σοβαρά σήμερα- να περιλαμβάνονται οι λέξεις «ευρυζωνική πρόσβαση» και «4 Mbps»!
cosmote-payzy

Mobile first money

Στον απόηχο της εισόδου της Cosmote στις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω της υπηρεσίας payzy που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα, ίσως είναι η ώρα να εξετάσουμε τους λόγους που οδήγησαν τον οργανισμό να εισέλθει σε αυτό τον τομέα και μάλιστα μπόρεσε να πετύχει εκεί που η μητρική Deutsche Telekom στη Γερμανία δεν μπόρεσε.
Η αρχή έγινε το 2018, με την ίδρυση της Cosmote Payments, αλλά σίγουρα αυτό δεν ήταν το ήμισυ του παντός.
Χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια, μέχρι η νεοσύστατη εταιρεία να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες, αλλά εξαιρετικά πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, προκειμένου να λάβει την άδεια ως «Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος» από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το timing επίσης ήταν ιδανικό, γιατί η έλευση της πανδημίας έφερε καταιγιστική αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία στράφηκε πλέον μαζικά στις online πληρωμές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2021 στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν περίπου 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές, με τη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικού χρήματος, συνολικής αξίας περί τα 49 δισ. ευρώ, ένα νούμερο σχεδόν τριπλάσιο με τις αντίστοιχες κινήσεις του 2019.
Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών (της τάξης του 97%) γίνεται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, με τα e-Wallets να βλέπουν περιθώριο ανάπτυξης από το 3% στο 11% που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Και για όποιους νομίζουν ότι η Cosmote απλά «ευελπιστεί» να δει τις προβλέψεις της να ευοδώνονται, τους λέμε ότι η Cosmote Payments εκκαθαρίζει για όλα τα κανάλια του ομίλου ΟΤΕ (Cosmote app, BOX, What’s Up app, germanos.gr, cosmote.gr), ήτοι πάνω από 3 εκατομμύρια συναλλαγές τον μήνα, κάτι που αποφέρει στον οργανισμό, πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ.
Το επόμενο βήμα για την είσοδο στην αγορά λιανικής έχει ήδη ξεκινήσει, με τον εμπορικό μηχανισμό της Cosmote να εστιάζει στην προσέγγιση καταστημάτων και καταναλωτών στην payzy, με κύριο μέσο το λανσάρισμα επιβραβεύσεων και cross-selling που θα κάνουν δελεαστική την υιοθέτηση του e-wallet από την αγορά.
Τελικά η ατάκα του Μιχάλη Τζαμάζ, ότι σε λίγα χρόνια ο Οργανισμός μπορεί να βγάζει από τις πληρωμές περισσότερα απ’ όσα θα βγάζει από την κινητή, ίσως να αποδειχθεί προφητική…
amazon-internet

Διαστημικός συνωστισμός

Ξεκινάει και το δορυφορικό Project Kuiper της Amazon, αφού τον Ιανουάριο αναμένεται η εκτόξευση των πρώτων δύο από τους συνολικά 3.236 δορυφόρους που προβλέπονται σε τροχιά, όταν το σύστημα βρεθεί υπό πλήρη ανάπτυξη.
Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα σύστημα που λέει ότι θα εξυπηρετεί όχι μόνο μεμονωμένα νοικοκυριά, αλλά επίσης σχολεία, νοσοκομεία και επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη ευρυζωνική σύνδεση.
Ουσιαστικά η Amazon ανταγωνίζεται ευθέως την SpaceX και το Starlink, προσβλέποντας, όπως δηλώνει ο Rajeev Badyal, αντιπρόεδρος για θέματα τεχνολογίας του Project Kuiper, σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη ευρυζωνική σύνδεση.
Σύμφωνα με την άδεια που έχει λάβει από την αμερικανική FCC, η Amazon υποχρεούται να αναπτύξει τον μισό δορυφορικό αστερισμό μέχρι το 2026, και οι εκπρόσωποι της εταιρείας δηλώνουν αισιόδοξοι για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
Το Starlink από την πλευρά του, διαθέτει ήδη σε τροχιά πάνω από 3.100 δορυφόρους, και η εταιρεία έχει στα σχέδιά της σχέδια να εκτοξεύσει δεκάδες χιλιάδες τα επόμενα χρόνια, έχοντας ήδη υποβάλει αίτηση αδειοδότησης στην Αμερικανική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.
Εμπορικά το σύστημα εξυπηρετεί ήδη 700 χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο, αναπτυσσόμενο ταχύτατα, όσο τουλάχιστον δεν έχει ανταγωνισμό.
Από πλευρά ταχυτήτων, η κούρσα του διαστήματος έχει ήδη ξεκινήσει, με την Amazon να υπόσχεται 400 Mbps και την SpaceX να έχει ήδη στα συρτάρια της, προγράμματα αναβάθμισης των δικών της ταχυτήτων.
Όπως όλα δείχνουν, το δορυφορικό Internet με χαμηλό latency αρχίζει να λαμβάνει υπολογίσιμη εμπορική θέση, και ίσως μέχρι το 2025 να βρίσκεται στις επιλογές των μέσων καταναλωτών, αλλά και των παρόχων ως μέσο διασύνδεσης, κάτι που ήδη ξεκινάει -με SMS- στις Ηνωμένες Πολιτείες.
icw-2022-poster
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Fintech: (Pay)ΖΕΙ και Βασιλεύει!

Λίγο η καμπάνια για το Payzy που παίζει στις οθόνες μας, λίγο η δημοσιότητα για το συγκεκριμένο προϊόν η αλήθεια είναι ότι “έκανε παιχνίδι” και αυτή την εβδομάδα. Και μάλιστα με καλά αποτελέσματα λένε τα πρώτα νούμερα από το Μέγαρο. Τα downloads του app, αυξάνονται εκθετικά… Σημεία των καιρών!
Και για να καταλάβετε ότι τα συγκεκριμένα σημεία είναι “εν τούτω νίκα”, ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, τρέχει με “1000” για τη δημιουργία της ψηφιακής τράπεζας στα Γιάννενα. Οι νέοι καιροί θέλουν και νέες προσεγγίσεις. Και οι νέοι σε ηλικία πελάτες, επίσης!
Εις επίρρωση των ανωτέρω, προέκυψε -σαν το ιππικό την κατάλληλη στιγμή- και η ανακοίνωση της Mastercard ότι το 1/3 των συναλλαγών γίνονται με πλαστικό χρήμα και το 9% με χρήση κινητού. Επίσης, εντυπωσιακή είναι η αύξηση στον αριθμό των χρηστών που αξιοποιούν την υπηρεσία ΔΙΑΣ μέσω του mobile banking της τράπεζάς τους, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου, το IRIS αριθμούσε 1,3 εκατ. χρήστες έναντι 500.000 χρηστών δύο χρόνια νωρίτερα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι 80.000 εξ’ αυτών αντιστοιχούν σε επαγγελματίες. Pas mal!
H Black Friday «γιορτάζεται» σε όλο τον κόσμο στις 25 Νοεμβρίου όσον αφορά το 2022.
Όχι, όμως, στην Ελλάδα όπου ήδη έχει ουσιαστικά ξεκινήσει.
Τουλάχιστον για το χώρο της τεχνολογίας, καθώς οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής έχουν αρχίσει να στέλνουν δελτία Τύπου, κάνουν advertorials και δουλεύουν δημιουργώντας κλίμα, πάνω στο συγκεκριμένο project.
Βέβαια, υπάρχουν μία σειρά από λεπτομέρειες που αξίζει να επισημανθούν αναφορικά με τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς.
Όπως για παράδειγμα ότι δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου. Συν ότι ο Νοέμβριος είναι φέτος πριν το Μουντιάλ, μία περίοδος παραδοσιακά καλή για προσφορές κυρίως στις τηλεοράσεις.
Και επειδή η αγορά δεν δείχνει να είναι και στα καλύτερα της, ίσως να είναι μία ευκαιρία να βγάλουν μερικά από τα σπασμένα.
Αυτά γι’ αυτή την εβδομάδα. Stay tuned, γιατί τα καλύτερα έρχονται!
New-Eshop-4you-600x80

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Την άρση και των τελευταίων μέτρων ρύθμισης της αγοράς τερματισμού φωνητικών κλήσεων σε μεμονωμένα κινητά δίκτυα προτείνει η ΕΕΤΤ και Ταχυδρομείων. Πρόκειται, ειδικότερα, για τις υποχρεώσεις πρόσβασης, αμεροληψίας, διαφάνειας και λογιστικού διαχωρισμού που είχε επιβάλει η ΕΕΤΤ (μαζί με τον έλεγχο τιμών που όμως έχει ήδη καταργηθεί) στο πλαίσιο του προηγούμενου κύκλου ανάλυσης, στους παρόχους Cosmote, Vodafone και Wind, ως παρόχους με Σημαντική Ισχύ (ΣΙΑ) στην αγορά τερματισμού φωνητικών κλήσεων ανά μεμονωμένο κινητό δίκτυο.
 • Σύμφωνα με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που θα διαρκέσει μέχρι 14 Νοεμβρίου, η ΕΕΤΤ προτείνει την άρση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων πρόσβασης, αμεροληψίας, διαφάνειας και λογιστικού διαχωρισμού άμεσα, με τη λήψη της τελικής απόφασης για την υπό εξέταση αγορά, δεδομένου ότι θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν θα φέρει πιθανούς νεοεισερχόμενους παρόχους (π.χ. Volton), σε δυσμενή θέση έναντι των υφιστάμενων παρόχων.
 • Βάσει των στοιχείων που παραθέτει η ΕΕΤΤ, η Cosmote στο τέλος του 2021 είχε μερίδιο αγοράς 46% από 46,6% που είχε στο τέλος του 2019, η Vodafone 30,2% από 28,9% και η Wind 23,8% από 24,5%. Αναμένουμε με αγωνία τα αντίστοιχα νούμερα του 2022…
 • Η ένωση των εταιρειών ΟΤΕ και Uni Systems κατέθεσε, προσφορά στο διαγωνισμό της Κοινωνίας της Πληροφορίας για το έργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων (CRM)». Λέγεται μάλιστα ότι ήταν η μοναδική προσφορά. Δεν ξέρουμε αν αυτό το μοτίβο θα το δούμε και σε άλλα έργα, αλλά γενικώς φαίνεται ότι δεν υπάρχουν και πολλά σχήματα που μπορούν να σηκώσουν το βάρος των μεγάλων έργων. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα το μοντέλο.
 • Την 1η Νοεμβρίου στην έκτακτη ΓΣ του ΟΤΕ θα αποφασιστεί (διάβαζε εγκριθεί) μεταξύ άλλων η απόσχιση του Facility & Space Management του ΟΤΕ και η μεταφορά του στην ΟΤΕestate. Ήδη έχει γίνει η σχετική αποτίμηση από την KPMG οπότε όλα τα υπόλοιπα είναι μάλλον διαδικαστικά. Σημασία έχει ότι το “κρουαζιερόπλοιο” του αξέχαστου Παναγή, θα είναι πλέον πιο ελαφρύ και έχει αποκτήσει ευελιξία τορπιλακάτου και ισχύ φρεγάτας. Ε, πέρασαν και 16 χρόνια...
 • Την ίδια ημερομηνία θα ακυρωθούν και 8,8 εκατ. μετοχές του ΟΤΕ γεγονός που θα σημαίνει ότι η DT θα έχει και τυπικά πάνω από 50% του μετοχικού κεφαλαίου. Είπαμε: πέρασαν 16 χρόνια για να γίνει το ουσιαστικό και τυπικό…
 • Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει κάνει το σπίτι του στις Αχαρνές υπουργείο, αφού η δουλειά δεν σταματά και δεν ξέρει από γόνατα και χιαστούς. Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται και εργασιοθεραπεία, αλλά με τον τρόπο που κάνει τη δουλειά του ο υπουργός μου θυμίζει τον Bliss Carman: “Ανάθεσέ μου μια δουλειά όπου μπορώ να βάλω μέσα ένα κομμάτι από τον εαυτό μου, και δεν είναι πια δουλειά. Είναι χαρά. Είναι τέχνη”! Και ισχύει για όλους όσους ιδρώνουν τη φανέλα και καταθέτουν ένα κομμάτι από την ψυχή τους.
 • Το τρίο Μπάκος - Καϋμενάκης - Εξάρχου, συνεχίζει την επέλαση στα media και μαζεύει brands κάτω από την ομπρέλα. Έκαναν μάλιστα και επίσκεψη στο Action 24 και μίλησαν για μεταγραφές αεροδρομίου. Το όνομα της ομπρέλας δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά υπάρχει κάποιος εκεί που κατεβάζει ιδέες, όπως οι αγελάδες το γάλα.
 • Α…και να δείτε που άρχισαν να ανησυχούν οι “αντίπαλοι” λέγοντας ότι «θα χάσουν τσουβάλια λεφτά». Αν είναι έτσι γιατί δεν εφαρμόζουν τη Ναπολεόντειο ρήση “δεν πρέπει να ενοχλείς τον εχθρό σου όταν κάνει λάθη”; Τι περιμένουν στην αγορά συναθροισμένοι, συζητούν και ανησυχούν για τους «βαρβάρους» και για τις επενδύσεις τους;
 • Όσοι πάντως είχαν στο παρελθόν μία “φαιά εξοχότητα” που αποδείχτηκε στην πράξη χρυσή, χαμένοι δεν βγήκαν. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε πρόσφατα παραδείγματα -που και εκεί ισχύει- αλλά και στην ιστορία…
 • Άσε, που εμφανίστηκε και άλλος εφοπλιστής ενδιαφερόμενος για την 7η τηλεοπτική άδεια που παραμένει ορφανή. Βέβαια δεν είναι και ο μοναδικός υποψήφιος ούτε και ο πιο γαλαντόμος. Αλλά δε βαριέσαι; Το ερώτημα παραμένει: Αυτή την άδεια ποιος θα την πάρει;
 • Επειδή αργά ή γρήγορα θα έρθει ο Μουντιάλ να θυμίσουμε ότι τα δικαιώματα τα έχει ο ANT1. O οποίος τα μισά ματς θα τα δείξει κλασσικά από το ελεύθερο κανάλι και τα υπόλοιπα από τη συνδρομητική πλατφόρμα του. Ελπίζω, να μη βλέπουμε ελεύθερα το Βολιβία – Άνω Βόλτα και μόνο με συνδρομή το Βραζιλία – Γερμανία, γιατί τότε τα διαφημιστικά έσοδα στο ελεύθερο κανάλι θα είναι επιπέδου…Βολιβίας πληρωμένα σε… Μπολιβιάνος!
 • Τώρα, για την πλατφόρμα τι να σας πω. Το Ant1+ χρεώνει 7,99 / μήνα όσο και το Disney+. Δεν χρειάζεται να σας επισημάνω τις διαφορές. Τι παίρνεις δηλαδή στη μία περίπτωση και τι στην άλλη. Έτσι δεν είναι; ‘Ίσως, γι’ αυτό δεν έχω βρει ακόμα κανένα γνωστό μου που να έχει συνδρομή στον ANT1+ για να στήσουμε εξέδρα. Βέβαια, το Μουντιάλ θα ήταν μία καλή περίπτωση για ενίσχυση της συνδρομητικής βάσης. Το θέμα είναι πως κρατάς τον κόσμο μετά…
 • Σημειώστε ότι όπως στο Euro ο ANT1 συνεργάστηκε με τη Nova για να έχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, έτσι και τώρα συνεργάζεται με την Cosmote TV!
 • Παρεμπιπτόντως, η επόμενη μεγάλη «μάχη» Cosmote TV – Nova θα είναι για τη Euroleague. Και επειδή όλοι βλέπουν τον Ολυμπιακό να πηγαίνει καλά, αν ανέβει και ο Παναθηναϊκός, τότε το ενδιαφέρον θα ενισχυθεί πολύ. Η μάχη δεν θα είναι εύκολη γιατί αν τη Euroleague την πάρει η Cosmote TV, που έχει και το ΝΒΑ, τότε στο μπάσκετ θα λέγαμε ότι θα έχει το κανάλι του…και η Cosmote TV το ροζ φύλλο αγώνα στο χέρι.
 • BTW, όσονούπω θα ανακοινώσει η Volton -που διοικεί ο υιός Μπάκος- τις οικονομικές της καταστάσεις για το 2021. Το 2020 είχε βγάλει κέρδη και κοντεύει να πιάσει όλη την δεξιά όπως φεύγετε από την Αθήνα Εθνική οδό με τις εγκαταστάσεις της. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση δεν μπορεί… θα άφησε τα κουσούρια της. Γιατί μας ενδιαφέρει; Διότι, όπου νά’ναι θα σκάσει μύτη ως το 4ο δίκτυο κινητής. Οπότε, πατάει με το ένα πόδι -αλλά και με πολλά στελέχη της- γερά και στην αγορά μας! Με πρώτον απ’ όλους το Διονύση Τσίτο.
 • Νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Omdia υποστηρίζει ότι τα έσοδα από τις κινητές και σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες θα αυξηθούν κατά 14% μεταξύ 2022 και 2027. Τα έσοδα από το σύνολο των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αναμένεται να φτάσουν περίπου στα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά τα μηνιαία μέσα έσοδα ανά χρήστη, που συνδυάζουν τόσο την κινητή όσο και τη σταθερή, θα μειωθούν κατά 4,2%, από 7,48 ευρώ το 2022 σε 7,16 ευρώ το 2027.
 • Καλά και κακά νέα για τους παρόχους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς μετατρέπονται σε οργανισμούς που παρέχουν ένα ευρύτερο σύνολο ψηφιακών υπηρεσιών. Αν θέλετε περισσότερη επιβεβαίωση γι’ αυτό αναζητείστε τόσο τις καλοκαιρινές δηλώσεις του Χάρη Μπρουμίδη, όσο και τις πρόσφατες του Μιχάλη Τσαμάζ. Άλλωστε, οι εταιρείες τους το κάνουν ήδη πράξη. Σιγά μην περίμεναν τα τέλη διασύνδεσης για να ρεφάρουν!
 • Η TÜV HELLAS πραγματοποίησε στην Κωτσόβολος-Dixons South East Europe σειρά από επιθεωρήσεις πιστοποίησης και του απένειμε ISO 22301:2019 και ISO/IEC 27001:2013. Η πρώτη από αυτές αφορά σε Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας στο πεδίο εφαρμογής «Αποθήκευση, Εμπορία και Διακίνηση Μικρών και Μεγάλων Οικιακών Συσκευών, Προϊόντων Πληροφορικής και Προϊόντων Επικοινωνιών και Τηλεφωνίας» και η δεύτερη σε Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών στο πεδίο εφαρμογής «Αποθήκευση, Εμπορία και Διακίνηση Μικρών και Μεγάλων Οικιακών Συσκευών, Προϊόντων Πληροφορικής και Προϊόντων Επικοινωνιών και Τηλεφωνίας». Κωτσόβολος και στις πιστοποιήσεις ευθύβολος!
 • Η Κωτσόβολος, γιόρτασε για άλλη μια χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Εμπειρίας Πελάτη, αφιερώνοντας αυτή τη φορά μία ολόκληρη εβδομάδα σε πρωτοβουλίες για τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους ανθρώπους της. Με βασικό μήνυμα «Εβδομάδα Εμπειρίας Πελάτη: Κάνουμε τις Πράξεις, Εμπειρίες», η Κωτσόβολος ανέδειξε τη σημασία της Εμπειρίας στο αγοραστικό «ταξίδι» και προσέφερε κορυφαίες εμπειρίες Καλύτερης Ζωής.
 • Η Samsung ανακοινώνει την επέκταση της συνεργασίας της με την Google, αναβαθμίζοντας τη διαλειτουργικότητα του έξυπνου σπιτιού. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, μέσα στους επόμενους μήνες, οι χρήστες των Samsung Galaxy smartphones και tablets θα μπορούν να ενσωματώνουν εύκολα συσκευές συμβατές με το Matter στα οικοσυστήματα SmartThings και Google Home. Η λειτουργία πολλαπλών διαχειριστών Matter της Samsung και της Google θα κυκλοφορήσει τις επόμενες εβδομάδες.
 • Όταν μαλώνουν τα βουβάλια στο βάλτο (ΗΠΑ, Κίνα & Ρωσία) την πληρώνει όλος ο κόσμος. Έχουμε λοιπόν τα εξής επεισόδια:
 • Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) αναμένεται να απαγορεύσει όλες τις πωλήσεις νέων τηλεπικοινωνιακών συσκευών με την υπογραφή της Huawei και της ZTE στις ΗΠΑ, για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Axios και αναμεταδίδουν τα διεθνή μέσα. Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Axios ανέφερε ότι θα εμποδιστεί η Huawei και η ZTE από τη λήψη εγκρίσεων για οποιοδήποτε νέο προϊόν. Τώρα αυτό το «ανώνυμες πηγές» και η θολούρα που εκπέμπουν τέτοια δημοσιεύματα, παραπέμπουν σε οργανωμένα σχέδια. Δεν το έγραψε δα και η WSJ
 • Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ανεπιθύμητες συνέπειες των νέων περιορισμών που τέθηκαν στις εξαγωγές, σε σχέση με τη βιομηχανία των chipset και την Κίνα, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές παράπλευρες συνέπειες στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι νέοι κανόνες απαιτούν ειδικές άδειες για την πραγματοποίηση εξαγωγών, ώστε να μπορούν να αποσταλούν προϊόντα σε εγκαταστάσεις με προηγμένη παραγωγή chipset στην Κίνα.
 • Όπως τονίζει το Reuters, η κυβέρνηση Biden είχε σχεδιάσει να απαλλάξει ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, όπως η SK Hynix και η Samsung, από το βάρος των νέων περιορισμών, αλλά οι κανόνες που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δεν τις εξαιρούσαν. Παράλληλα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οι εταιρείες δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξουν, να εξυπηρετήσουν και να στείλουν, χωρίς άδεια, προμήθειες σε εργοστάσια που εδρεύουν στην Κίνα, εάν εμπλέκονται εταιρείες ή άτομα από τις ΗΠΑ.
 • Το αποτέλεσμα της υπερβολής του Biden ήταν ότι χάθηκαν «χρηματιστηριακά» 230 δισ. δολ. μέσα σε μια ημέρα. Επίσης, αναμένονται αντίποινα από τους Κινέζους οι οποίοι ελέγχουν πολλές από τις πρώτες ύλες για την κατασκευή chips και άλλων τεχνολογικών προϊόντων. Οπότε, μάλλον ο πλανητάρχης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου… Ας ελπίσουμε να καταλάβουν την «πατάτα» που έκαναν και να τα μαζέψουν.
 • Από τη μία πληρώνουμε τον έμμεσο πόλεμο Ρωσίας – Αμερικής (μέσω Ουκρανίας), με το κόστος ενέργειας να πηγαίνει στο Θεό. Τώρα, θα ψάχνουμε και τα τσιπάκια με το μικροσκόπιο και θα πληρώνουμε τον κούκο αηδόνι… Έλεος! Φτερνίζεται η Αμερική και παθαίνει γρίπη όλος ο κόσμος…
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Η HP κυκλοφόρησε την έκθεση του HP Wolf Security “The Evolution of Cybercrime: Why the Dark Web is Supercharging the Threat Landscape and How to Fight Back”. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο υπερτροφοδοτείται μέσω “plug and play” κακόβουλων λογισμικών που διευκολύνουν περισσότερο από ποτέ την εξασφάλιση επιθέσεων. Τα κυβερνοσυνδικάτα συνεργάζονται με ερασιτέχνες εισβολείς για να στοχεύσουν επιχειρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τον διαδικτυακό μας κόσμο. Τα κλεμμένα διαπιστευτήρια για απομακρυσμένη πρόσβαση πωλούνται πλέον στο Dark Web στην τιμή ενός πακέτου τσιγάρων. Με τέτοιες τιμές ή πρέπει να ανοίξει κανείς μία “startup” με αντικείμενο HaaS (Hacking as a Service) ή θα πρέπει να αλλάξει επάγγελμα!
 • Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε fintech έπεσαν από τα US $ 111.2 δισ. το β’ εξάμηνο του 2021, στα US$107.8 δισ. το α’ εξάμηνο του 2022, παρέμειναν ωστόσο εξαιρετικά ανθεκτικές σε σύγκριση με τις ιστορικές τάσεις, δεδομένων των προκλήσεων που επηρεάζουν την ευρύτερη επενδυτική αγορά, όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα, ο διογκούμενος πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με την έκθεση του Pulse of Fintech της KPMG του α’ εξαμήνου του 2022, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού οι συνολικές επενδύσεις σε fintech υπερδιπλασιάστηκαν από τα US$ 19.2 δισ. το β’ εξάμηνο του 2021 στο ρεκόρ των US$ 41.8 δισ. το α’ εξάμηνο του 2022.
 • Το ταχύτερο δίκτυο έγινε ακόμη πιο γρήγορο. Το αμερικανικό Energy Sciences Network (Esnet) αναβαθμίστηκε σε ESnet6, με εύρος ζώνης 46 Terabit το δευτερόλεπτο. Το ESnet6 αποτελείται από 24.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών που εκτείνονται σε όλη τη χώρα, επιτρέποντας συνδέσεις κορμού που μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ 400 Gigabits το δευτερόλεπτο και 1 Tbps. Περισσότερα από 40 εργαστήρια και ερευνητικές τοποθεσίες συνδέονται απευθείας στο συγκεκριμένο δίκτυο.
600x80-samsung-xcover

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Μπορεί να αδιαφορήσατε για την επίσκεψη του Ιαπωνικού Εθνικού Φορέα Επιχειρηματικότητας KEIDANREN στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέματα βεβαίως η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Δεν καταλάβαμε και πολλά φεύγοντας, γιατί όλοι οι Γιαπωνέζοι χαμογελούν όταν έρχονται στην Ελλάδα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι επισπεύδεται η λειτουργία του hub για την Ευρώπη της ΝΤΤ (Ιαπωνικός ΟΤΕ) στην Ελλάδα, που θα απασχολήσει σε πρώτη φάση 400 άτομα. Να που κάτι καλό είδε τελικά ο Γιαπωνέζος στην Ελλάδα…
 • Στην κοινοπραξία των PwC και Netcompany Intrasoft κατοχυρώθηκε από την ΑΑΔ ο διαγωνισμός για την υλοποίηση συστήματος αξιοποίησης δεδομένων που παραλαμβάνονται από τα συστήματα εισροών/εκροών, έναντι συνολικού τιμήματος 1.234 ευρώ εκατ. ευρώ.
 • Πολλοί με ρωτάνε τι γίνεται με το θέμα της εξαγοράς της Viva από την JP Morgan. Η απάντηση είναι απλή, «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται». Και είναι σκληρές. Οι Αμερικανοί έκαναν σε κάποιο βαθμό τη δουλειά τους, αφού έκαναν τη λεζάντα τους και το πέρασμα τους από το Μαξίμου και άνοιξαν δουλειές στην Ελλάδα. Από την άλλη μεριά ο Χάρης έχει αποδείξει ότι είναι σκληρό καρύδι στις διαπραγματεύσεις. Οπότε, ο δρόμος είναι μακρύς. Αγάλι - αγάλι γίνεται φυστίκι το στραγάλι! Καταληκτική ημερομηνία θεωρητικά είναι η 30 Νοεμβρίου. Ίδωμεν.
 • Η κοινοπραξία των OTE, Space Hellas και Uni Systems αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου για την αναβάθμιση των δικτυακών υποδομών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που διεξήχθη από την Κοινωνία της Πληροφορίας. Από το “another brick in the wall” των Pink Floyd, στο another fiber to school… Δεν είναι καλύτερα έτσι;
 • Η Intellexa, η γνωστή εταιρεία που ασχολείται με τις παρακολουθήσεις έκλεισε τα γραφεία της στη χώρα μας. Το προσωπικό απολύθηκε από το Σεπτέμβριο, τα γραφεία άδειασαν και η ίδια η εταιρεία γνωστοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα. Πως να «παρακολουθήσει» κανείς τους «παρακολουθούντες»;
 • Από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευσης των 2,795 εκατ. νέων κοινών μετοχών της IDEAL Holdings στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
 • Η Olympia του Πάνου Γερμανού απέκτησε συμμετοχή στο κεφάλαιο της Instacar που γεφυρώνει με επιτυχία το χάσμα ανάμεσα στο κενό των rent a car και των δεινοσαυρικών εταιρειών leasing. Γερμανός, ειδικός (όπως έλεγε παλιά η διαφήμιση αν ενθυμείστε). Στις επενδύσεις ειδικώς, ειδικός!
 • Η Intrakat πήρε τη μερίδα του λέοντος στις συμβάσεις του σούπερ διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ αξίας 3 δις ευρώ για την υπογειοποίηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολούθησαν με λιγότερες συμβάσεις οι Μυτιλιναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
 • Η Apple ήταν ο μόνος κατασκευαστής ηλεκτρονικών υπολογιστών που σημείωσε θετική ανάπτυξη, από έτος σε έτος, στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η IDC. Η IDC υπολογίζει ότι η εταιρεία από το Cupertino απέστειλε 10,06 εκατομμύρια Mac στο τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 40,2% από έτος σε έτος.
 • Η εταιρεία εκτιμά ότι η Apple κατείχε το 13,5% της αγοράς υπολογιστών στο τρίτο τρίμηνο, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση πίσω από τις Lenovo, HP και Dell. Η Lenovo, στην πρώτη θέση, σημείωσε πτώση 16,1% από έτος σε έτος στο τρίτο τρίμηνο, με αποστολή 16,88 εκατομμυρίων μονάδων, αντιπροσωπεύοντας το 22,7% της αγοράς υπολογιστών.
 • Η HP σημείωσε πτώση 27,8% σε ετήσια βάση στις 12,7 εκατομμύρια μονάδες στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η Dell σημείωσε πτώση 21,2% σε ετήσια βάση, στις 11,96 εκατομμύρια μονάδες. Η Asus κατέλαβε στην πέμπτη θέση, με 5,54 εκατομμύρια μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,8% από έτος σε έτος. Το σύνολο της αγοράς των υπολογιστών μειώθηκε σε 74,3 εκατομμύρια μονάδες το τρίτο τρίμηνο, από 87,32 εκατομμύρια μονάδες στο τρίτο τρίμηνο του 2021, καθώς η ζήτηση συνέχισε να μειώνεται.
 • Η Samsung ολοκλήρωσε το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών Samsung Developer Conference (SDC22) στο Σαν Φρανσίσκο. Προγραμματιστές, δημιουργοί και σχεδιαστές έδωσαν το παρόν και είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις απρόσκοπτες, συνδεδεμένες εμπειρίες που υποστηρίζονται από το οικοσύστημα Samsung.
 • Από την ισχυρότερη ενσωμάτωση με το Bixby έως την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα με συσκευές συμβατές με το Matter, το SmartThings δημιουργεί έναν πιο πλούσιο, πιο ανοιχτό κόσμο που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες να βελτιστοποιήσουν τη συνδεσιμότητα των συσκευών τους και κατ’ επέκταση την καθημερινότητά τους.
 • Στο Huawei Connect 2022, η Huawei παρουσίασε τη Λύση Easy CloudFabric -την πιο πρόσφατη αναβάθμιση της λύσης CloudFabric 3.0 Data Center- η οποία ξεχωρίζει με τρία χαρακτηριστικά: εύκολη ανάπτυξη, εύκολo O&M και εύκολη εξέλιξη. Η λύση αυτή δημιουργεί, όπως αναφέρει η εταιρεία, «μια απόλυτη εμπειρία εξυπηρέτησης για την εποχή του υβριδικού cloud, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων».
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο, Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο του συνεδρίου CyberGreece 2022, «στόχος μας είναι με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να βάλουμε οπτική ίνα σε κάθε σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να δώσουμε τη δυνατότητα στα σχολεία να έχουν υψηλής ταχύτητας internet προκειμένου να αξιοποιήσουν τον κόσμο του διαδικτύου για να βελτιωθεί το επίπεδο της εκπαίδευσης, να γίνει πιο διαδραστικό το μάθημα. Είναι ένα τεράστιο έργο που αφορά περίπου 15.000 σχολεία»
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Με βάση έρευνα της ΕΥ, ενώ πέρυσι βασικό πρόβλημα ήταν ότι ένας στους δύο καταναλωτές (49%) μιλούσε για τους αργούς ρυθμούς παράδοσης ή αποστολής (last mile) το ποσοστό αυτό έπεσε σημαντικά.
 • Έτσι οι καταναλωτές εστιάζουν στο υψηλό κόστος παράδοσης / αποστολής με 42% από 47% το 2021, αλλά σημαντικά υψηλότερα από τον υπόλοιπο κόσμο (31%) και την Ευρώπη (34%).
 • Τους αγοραστές προβληματίζουν επίσης θέματα όπως η δυσκολία αλλαγής προϊόντων (29%), η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων (20%), η επιστροφή χρημάτων (20%) και η μη δυνατότητα σύγκρισης (20%).
 • Η νέα υπηρεσία Wolt Drive δίνει στα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά καταστήματα τη δυνατότητα να παραδώσουν τα προϊόντα στους καταναλωτές άμεσα, προσφέροντας έτσι μια εξαιρετική αγοραστική εμπειρία, χωρίς να χρειάζεται να αναλάβουν το κομμάτι της διανομής. Τα συνεργαζόμενα καταστήματα μπορούν μέσω του Wolt Drive να παραδίδουν παραγγελίες ήδη από την πρώτη μέρα και να διαχειρίζονται με επιτυχία την αύξηση στις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις. H παράδοση γίνεται ακόμα και μέσα σε 30 λεπτά! Την ώρα που ο ανταγωνισμός εντείνεται, το food delivery πέφτει, και κάποιοι κάνουν απολύσεις, στην Wolt φορτσάρουν ανεβάζουν τα volt και ο ανταγωνισμός κινδυνεύει από ηλεκτροπληξία!
 • Έπειτα από διάλογο με την Επιτροπή και το δίκτυο εθνικών αρχών προστασίας καταναλωτών, η Shopify δεσμεύτηκε να καταστήσει τις αγορές ασφαλέστερες για τους πελάτες της και να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες της Ε.Ε. Ο διάλογος ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες μέσω των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών, οι οποίες κορυφώθηκαν στην πανδημία.
 • Ο οίκος Dior ανακοίνωσε την αποκάλυψη της ελληνικής ψηφιακής μπουτίκ, αφιερωμένη στα προϊόντα ομορφιάς Dior. Θυμάστε που λέγαμε ότι e-commerce & digital marketing είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Ε, επιβεβαιώνεται και από τα πιο μεγάλα brands!
 • «Σε ένα omnichannel μοντέλο κατευθύνεται η αγορά καθώς οι καταναλωτές όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων θέλουν να μπορούν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, τόσο τα φυσικά καταστήματα, όσο και οι διαδικτυακες αναζητήσεις και αγορές, συνδυαστικά». Αυτά επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ ο Θάνος Μαύρος Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΕΥ Ελλάδος, Επικεφαλής Τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων και Λιανεμπορίου της EY στη ΝΑ Ευρώπη
 • Με την απόφαση Α.1128/2022 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τον καθορισμό της αρμόδιας αρχής, τον τρόπο και τη διαδικασία για την καταβολή, μείωση και επιστροφή του οφειλόμενου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), στο πλαίσιο των ειδικών καθεστώτων του ηλεκτρονικού εμπορίου, της απόδοσης αυτού στα άλλα κράτη-μέλη, των τηρούμενων λογιστικών καταχωρήσεων καθώς και ρύθμιση συναφών θεμάτων στην περίπτωση που η Ελλάδα είναι κράτος μέλος εγγραφής ή/και κράτος μέλος κατανάλωσης.
 • Επεκτείνει τις δράσεις της στην Ελλάδα η DHL. Πρόθεσή της είναι να δημιουργήσει άλλα δύο κέντρα διανομής στην Αθήνα εντός έτους αλλά και η είσοδός της σε αγορές όπως της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Κύπρου. Greece hub of the hubs!
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Elevate startups! Τον κίνδυνο να χαθούν χρήματα και να μην εκταμιευτεί το σύνολο από τα 34 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στον δεύτερο κύκλο της δράσης «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” επισημαίνει η πρωτοβουλία Help Greek Startups, προτείνοντας αύξηση της ενίσχυσης από τις 100.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Διαφορετικά, θα περισσέψουν χρήματα και αντί για τις startup θα καταλήξουν στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού. Άξιον και δίκαιον θα λέγαμε και εμείς…
 • Μετά τα apps ήρθε η ώρα των super apps! Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι η εξαγορά του Twitter θα επιτάχυνε τα σχέδιά του για την ανάπτυξη ενός «app για τα πάντα». O όρος είναι σχετικά άγνωστος στη Δύση, στην Ασία όμως είναι πραγματικότητα εδώ και καιρό.
 • Το ερώτημα τέθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έκανε στροφή 180 μοιρών και επανέφερε την πρότασή του να εξαγοράσει την Twitter Inc. έναντι $44 δις. Τα super app είναι το πολυεργαλείο των εφαρμογών για κινητά, καθώς συνδυάζουν μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων, η κοινωνική δικτύωση, οι πληρωμές από χρήστη σε χρήστη και οι online αγορές.
hpe_vmware_600x80

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Στον ορισμό του Θεόδωρου Ειρηναίου ως νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της προχώρησε η Space Hellas. O κ. Ειρηναίος αντικαθιστά τον Θεόδωρο Γάκη, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.
 • Τη θέση του Partner στον Τομέα Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (Financial Advisory) και συγκεκριμένα στον Τομέα Forensic, Financial Crime & Disputes αναλαμβάνει ο Γιάννης Δρακούλης. Εντάσσεται στην οικογένεια της Deloitte ενδυναμώνοντας την ομάδα του Forensic με την πλούσια 20ετή εμπειρία του, προερχόμενη κυρίως από απαιτητικά έργα ειδικών ελέγχων, διερευνήσεων απάτης, θέματα οικονομικού εγκλήματος αλλά και από τις περιοχές της κανονιστικής συμμόρφωσης, ιδιαίτερα όταν παραβάσεις του πλαισίου επιφέρουν κυρώσεις ποινικού χαρακτήρα.
 • Ο Όμιλος ANTENNA ανακοίνωσε ότι ο Γιάννης Παπαχρήστου αναλαμβάνει τη θέση του Chief Executive Officer Ελλάδος του Ομίλου. Με μακρόχρονη θητεία σε ηγετικές θέσεις πολυεθνικών οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Γιάννης Παπαχρήστου θα είναι επικεφαλής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου στην Ελλάδα.
 • Η WATT+VOLT ανοίγει τις πόρτες της την Τετάρτη 19/10 από τις 10:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα, στα κεντρικά της γραφεία, στη Λεωφόρο Κηφισίας 217Α στο Μαρούσι. Οι υποψήφιοι, ερχόμενοι στο open event της WATT+VOLT, θα μπορούν να γνωρίσουν τις εγκαταστάσεις της WATT+VOLT, τον χώρο που μπορεί να αποτελέσει τον μελλοντικό χώρο εργασίας τους αλλά και μελλοντικούς συναδέλφους. Ταυτόχρονα, έχοντας μαζί το βιογραφικό τους, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με το HR το επόμενό τους βήμα στην αγορά της ενέργειας ως σύμβουλοι ενεργειακών λύσεων, με την προοπτική επαγγελματικής εξέλιξης και ανάπτυξης.
 • Στη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), η Επίτροπος, Μαρίγια Γκαμπριέλ, ανήγγειλε την πρωτοβουλία «Deep Tech Talent Initiative» για ταλέντα στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας, η οποία αποτελεί μία από τις εμβληματικές δράσεις του ευρωπαϊκού θεματολόγιου καινοτομίας.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΕΙΠΑΝ:

 • «Τα ξύλινα τείχη της εποχής είναι ψηφιακά τείχη και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας είναι πράγματα στα οποία πρέπει να επενδύσουμε, μπορούμε να επενδύσουμε, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τη στρατηγική και αυτό το οποίο βασικά έλειπε ήταν το να πιστέψουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Και νομίζω ότι αποδείξαμε ότι μπορούμε».
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  στο συνέδριο του Δήμου Νάουσας (
  διαβάστε όλη την ομιλία)
synedria-monofyllo-oct2022

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
H Apple εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τις αρχές της Βραζιλίας, καθώς μήλον της έριδος, ανάμεσα στην αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας και στις δικαστικές αρχές της χώρας του καφέ, είναι ότι ο τεχνολογικός κολοσσός δεν κυκλοφορεί τα iPhone μαζί με φορτιστή.
Ύστερα λοιπόν από πολλούς μήνες δικαστικής διαμάχης, το δικαστήριο της πόλης Sao Paulo, αποφάσισε να ρίξει πρόστιμο στην Apple μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε συνταχθεί από το Ινστιτούτο Καταναλωτών της Βραζιλίας.
Έτσι λοιπόν, οι δικαστικές αρχές υποχρεώνουν την Apple να προμηθεύσει όλους τους χρήστες iPhone στην εν λόγω περιφέρεια με φορτιστές, ειδάλλως θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 19 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση, εφόσον δεν συμμορφωθεί με την παραπάνω απόφαση.
Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που Apple και η Βραζιλιάνικη δικαιοσύνη βρίσκονται στα μαχαίρια, καθώς στο παρελθόν ο γίγαντας της mobile τεχνολογίας είχε υποχρεωθεί να καταβάλλει το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω της αφαίρεσης του φορτιστή από το iPhone 12.
H Apple σίγουρα θα προχωρήσει σε έφεση, ωστόσο κάτι μας λέει ότι θα έχουμε πολλές ακόμη δικαστικές διαμάχες στο εγγύς μέλλον ανάμεσα στις δύο πλευρές.
cl8-sept-2019-600x80
Αναμφίβολα, το Tensor 2, το SoC που θα βρίσκεται στην καρδιά των νέων Pixel συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των fans της mobile τεχνολογίας.
Παρόλα αυτά, επειδή καλά τα λόγια, αλλά πολλές φορές χρειάζεται μια μέτρηση για να τεσταριστεί ένα νέο chipset, πρόσφατα έσκασαν τα πρώτα αποτελέσματα για τις επιδόσεις του Tensor 2 στο AnTuTu, το δημοφιλές benchmarking utility.
Εάν λοιπόν αναρωτιόσασταν για το πόσους πόντους σκοράρει το SoC της Google, σας έχουμε μάλλον… δυσάρεστα νέα, καθώς με βάση τους πόντους που συγκέντρωσε στο αντίστοιχο benchmark test, το Tensor 2 κοιτάζει την πλάτη των υπολοίπων high-end chipsets από την Qualcomm, την MediaTek και φυσικά την Apple.
Συγκεκριμένα, οι αριθμοί ήταν μάλλον… αμείλικτοι για την πρόταση της Google, καθώς το Pixel 7 Pro (με ένα score στους 801.116 πόντους) δεν μπορεί εύκολα να συναγωνιστεί τις ναυαρχίδες που στηρίζονται στο Snapdragon 8+ Gen 1 ή στο Bionic A16.
Σύμφωνα με tech gurus, οι πυρήνες της CPU του είναι χρονισμένη πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με τα υπόλοιπα chipsets που βλέπουμε ταχύτητες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 3GHz.
Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, δύσκολα το Tensor 2 θα καταφέρει να πείσει τους high-end users, οι οποίοι παραδοσιακά λατρεύουν το υψηλό performance!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν καθόλου καλά με τις πωλήσεις στην αγορά των PC, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να παρατηρείται μια μεγάλη πτώση στις πωλήσεις.
Ήδη κολοσσοί της βιομηχανίας προσπαθούν να βρουν τρόπους και λύσεις για τα προβλήματα που έχουν αρχίσει να φαίνονται από τη συρρίκνωση της αγοράς και δυστυχώς από ότι φαίνεται η «λύση» θα είναι σε πολλές περιπτώσεις οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων.
Η Intel θα είναι μια από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπου οι υπεύθυνοι της σχεδιάζουν να κόψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, με το εν λόγω report να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ενδέχεται να φτάσει στο 20%.
Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από τους ισχυρούς ανθρώπους της Intel, ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες επίσημες ανακοινώσεις πριν τις 27 Οκτωβρίου, όπου και είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το Γ΄ Τρίμηνο του 2022.
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τις προβλέψεις που είχαν γίνει τον Ιούλιο που μας πέρασε, η Intel υπολόγισε ότι τα έσοδα της θα ήταν λιγότερα κατά 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη που είχε γίνει αρκετούς μήνες πριν.
Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι οι απολύσεις ενδέχεται να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη κατά 15%. Ας ελπίσουμε ότι το παραπάνω report δεν θα επαληθευτεί, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για την αγορά των PC γενικότερα.
600x80 banner 11-10-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin