weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 6-9-22 sent

Όπου Γιώργος και μάλαμα!

Έχοντας δείξει για πάνω από 25 χρόνια πως χτίζουν καριέρες, πως χτίζουν ομάδες έργου, έχοντας παραδώσει μαθήματα επικοινωνίας στην αγορά και τους νεότερους, ολοκλήρωσε πια τις εξετάσεις του και ήρθε η ώρα να βρεθεί σε μία μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία.
Ο λόγος για ένα από τα γνωστότερα και πιο αγαπητά στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, που με μια αυθαίρετη αναζήτηση στη μνήμη μας, ίσως είναι και από τα μακροβιότερα.
Ο Γιώργος Τσαπρούνης, περί ου ο λόγος, ξεκίνησε την εργασιακή του καριέρα το 1991 από «down under» και τρία χρόνια μετά, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στα πάτρια εδάφη. Εδώ, πολύ σύντομα ανακάλυψε ότι οι κινητές τηλεπικοινωνίες είχαν ένα από τα ισχυρότερα momentum της προ-ολυμπιακής Ελλάδας, και πήρε την απόφαση να ανέβει στο τρένο της τεχνολογίας.
Αν και για όσους έχουν βρεθεί μέσα σε αυτό το χώρο την τελευταία εικοσαετία, θα τον περιέγραφαν ως «δυναμικό» με «συνεχείς προκλήσεις» και «εξελίξεις», αυτά δεν είναι παρά ευφημισμοί για έναν μαραθώνιο με ταχύτητες σπριντ, και μια σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα, όπου, ο ανταγωνισμός, τα οικονομικά στοιχεία και η διαχείριση φήμης, φιλοδοξούν καθημερινά να σε στείλουν στο σπίτι σου ή στο ψυχιατρείο.
Το μετερίζι που υπηρέτησε ο Γιώργος, κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Stet Hellas, Telestet, TIM, Tellas, Wind με Sawiris, Wind χωρίς Sawiris. Με πιστωτές, επενδυτές, πιστούς και δύσπιστους, υποστηρικτές και πολέμιους, ο Γιώργος κατάφερε -μαζί βέβαια με το Νάσο- να κρατήσει ζωντανή την εταιρεία, όταν το 2008, βρέθηκε μετέωρη εν μέσω κρίσης ταυτότητας και ιδιοκτησίας.
Από τα «πέτρινα χρόνια» του 2008-2010, έως την πρόσφατη εξαγορά της από τη United, ο δρόμος ήταν μακρύς και ανηφορικός, αλλά ο στόχος επετεύχθη, και βέβαια όπως κάθε επιτυχία είχε και αυτή το τίμημά της.
Ο αγαπητός Γιώργος αποφάσισε ότι τα έχει δει όλα πλέον στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και ήρθε η ώρα να δοκιμάσει τον εαυτό του σε μία άλλη πίστα, αυτή της κατασκευαστικής αγοράς.
Το σίγουρο είναι ότι θα λείψει από την δική μας «πιάτσα», αλλά ας είναι…
Ήταν, είναι και θα είναι πάντα φίλος μας. Θα παρακολουθούμε τις (σίγουρες) επιτυχίες του και θα γιορτάζουμε μαζί κάθε μικρό θρίαμβο!
600x80-beyond-2022
starlink-sat-sky

Starlink: «target locked»

Έμμεση εμπλοκή σε στρατιωτικές συγκρούσεις, χαρακτηρίζει την κάλυψη επικοινωνιακών αναγκών της Ουκρανίας από το δορυφορικό σύστημα Starlink, η Ρωσία.
Αυτή ήταν η κατακλείδα της τοποθέτησης του επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, στην ομάδα εργασίας του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Αφοπλισμού, Konstantin Vorontsov.
Μάλιστα, οι Ρώσοι, διαπιστώνοντας ότι η αμυνόμενοι χρησιμοποιούν το Starlink, τόσο για πολιτικές όσο και στρατιωτικές επικοινωνίες, δεν δίστασαν να διατυπώσουν απειλές, λέγοντας ότι ακόμη και μη στρατιωτικοί δορυφόροι μπορούν να γίνουν νόμιμος στόχος για αντίποινα.
Η αλήθεια είναι ότι η Starlink έστειλε τερματικούς σταθμούς δορυφορικών συστημάτων μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και αφότου διακόπηκε η πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα της χώρας, με τις ΗΠΑ να χρηματοδοτούν την προσπάθεια. Η δορυφορική πρόσβαση αποδείχθηκε χρήσιμη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Βέβαια σε πρακτικό επίπεδο οι Ρώσοι θα τα έβρισκαν δύσκολα αν προσπαθούσαν να καταρρίψουν μικροδορυφόρους του δικτύου Starlink, λόγω της ταχύτητας και του μικρού τους μεγέθους.
Προς το παρόν, το κύριο όπλο τους είναι οι κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες εξαπολύονται εναντίον και άλλων παρόχων, όπως η επίθεση εναντίον της Viasat τον Μάρτιο, αλλά και αποτυχημένες επιθέσεις εναντίον της Starlink.
Ουσιαστικά, η αχίλλειος πτέρνα των δορυφορικών συστημάτων είναι οι επίγειες μονάδες, οι οποίες -κατά δήλωση του Elon Musk- θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο για τους Ρώσους.
Προς το παρόν βέβαια οι Ρώσοι έχουν σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούν στο πεδίο της μάχης, και μάλλον θα αφήσουν… «ες αύριον» τα δορυφορικά για να ασχοληθούν με τα πυρομαχικά…
alibaba-cloud-new

Αλί και τρις… Ali(baba)

Καταγράφοντας συνεχόμενη επιβράδυνση των δραστηριοτήτων της, και αναζητώντας επειγόντως νέα πεδία εσόδων, η κινεζική Alibaba, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα τρία οικονομικά έτη, για να υποστηρίξει τους πελάτες της στο cloud computing, καθώς ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου θέλει να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη του.
Τα προβλήματα παραγωγής και ζήτησης λόγω Covid και πολέμου στην Ουκρανία, έχουν εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στην εταιρεία, η οποία βλέπει τα αποτελέσματα της να περνούν κρίση, χωρίς να είναι άμεσα ορατή η ανάκαμψη.
Με τις μεταφορές να είναι δύσκολες, το καταναλωτικό κλίμα πολικό, και την αβεβαιότητα να είναι η μόνη βεβαιότητα, το cloud φαίνεται ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός.
Όμως αν και η Alibaba παραμένει τρίτη δύναμη μετά τη Microsoft και την Amazon, έχει μείνει αρκετά πίσω στην επέκταση της στη Δυτική αγορά.
Το κλίμα για τις κινέζικες εταιρείες δεν είναι και πολύ ευνοϊκό στις δυτικές χώρες, ειδικά στον τομέα της αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων, και είναι σχεδόν σίγουρο ότι το σενάριο της Huawei είναι έτοιμο να βγει από το συρτάρι με νέα ετικέτα, όπως «Data Protection Act».
Πάντως η ανακοίνωση της Alibaba είναι απλή και ξεκάθαρη.
Η επένδυση αποτελείται από οικονομικά και μη κίνητρα, όπως χρηματοδότηση, εκπτώσεις και πρωτοβουλίες προώθησης στην αγορά. Σκοπός είναι ακόμη να προχωρήσει και στη δημιουργία ενός προγράμματος που θα βοηθήσει τους πελάτες της να επαναπροσδιορίσουν σε τοπική κλίμακα τις επιχειρηματικές τους ανάγκες στο cloud computing, βάσει της εκάστοτε αγοράς.
Αυτά λέει η ανακοίνωση, και εμείς που ξέρουμε ότι η απόδοση του cloud εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα, και άρα την τοπική παρουσία data centers, είμαστε λίγο σκεπτικοί αν και κατά πόσο η Alibaba μπορεί να πετύχει τους στόχους της.
synedria monofyllo 16-9-22 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

Αποχωρήσεις, μεταγραφές, επενδύσεις,
και στο βάθος fintech!

 • Δυνατή η εβδομάδα που μας πέρασε! Κυρίως αναφορικά με το fintech, αποχωρήσεις και… μεταγραφές. Και δεν εννοούμε στο … ποδόσφαιρο όπου έληγε η περίοδος και ήταν τέλος εποχής. Διότι, τέλος εποχής καταγράψαμε και με την αποχώρηση του Γιώργου Τσαπρούνη από τη Wind μετά από 22 χρόνια. Ήταν το στέλεχος που λειτούργησε με έξι διευθύνοντες συμβούλους και αρκετά εταιρικά σχήματα. Το στέλεχος που άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του όχι μόνο στην εταιρεία του, αλλά σε όλη την αγορά και κυρίως σε αρκετούς νέους ανθρώπους για τους οποίους υπήρξε μέντορας. Πολλοί αναρωτήθηκαν στην αρχή που θα πάει η «γάτα» της αγοράς. Η απάντηση ήταν απλή: Intra«kat» !!! Μεταγραφών συνέχεια καθώς και ο Qique Vivas είπε (περίπου) … Viva Nova!!! Συγκεκριμένα, αποχώρησε από τη θέση του γενικού εμπορικού διευθυντή για οικιακούς πελάτες της Vodafone Ελλάδας, για να αναλάβει αντιπρόεδρος για το μάρκετινγκ στη United Group. Ο Ισπανός είναι πολύ δυνατός, έχει 17 χρόνια εμπειρίας στις Τηλεπικοινωνίες και η αποχώρηση του αποτελεί μία μικρή έκπληξη. H αγορά μετακινεί τα στελέχη της στη σκακιέρα και ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο…
 • Μεγάλη κινητικότητα έχουμε πάντως στον ευρύτερο χώρο του fintech. Ο λόγος, δεν είναι τόσο ότι ανακοινώθηκε και επίσημα πως η Klarna ήρθε στην Ελλάδα, όσο πως το Public Group είναι μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της Klarna, η οποία δεν περιορίζεται στο BNPL, αλλά έχει πανευρωπαϊκή τραπεζική άδεια!!!
 • Όπως έχει πει και Chris Skinner: «Το να αγνοείς την τεχνολογική αλλαγή σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνολογία είναι σαν ένα ποντίκι που πεθαίνει από την πείνα επειδή κάποιος μετακίνησε το τυρί του».
 • Το τυράκι του Cloud, θα προσπαθήσει να “κουνήσει” την Πέμπτη στο ΙΠΣΝ η Google παρουσία του Πρωθυπουργού, ανακοινώνοντας σημαντική επένδυση στο χώρο των data centers. Σημειώστε ότι σύμφωνα με την IDG, κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στα data center αποδίδει 8,23€ προστιθέμενης αξίας στην Ελληνική Οικονομία.

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

 • Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές εισέρχεται ο ΟΤΕ με την υπηρεσία που ονομάζει «payzy by Cosmote». Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη (soft launch), προκειμένου να δοκιμαστεί, με το official λανσάρισμά της να αναμένεται τον επόμενο μήνα. Το «payzy by Cosmote» παρουσιάζεται ως ο νέος ψηφιακός τρόπος πληρωμών χωρίς πορτοφόλι, για την κάλυψη αναγκών και λογαριασμών καθώς και για συναλλαγές με οικείους. Στοχεύει στην generation Z και αυτό από μόνο του συνιστά μία πρόκληση.
 • Παρέχει ειδικότερα τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων (Chat & Pay), διαμοιρασμού λογαριασμών (Split It) και έκδοσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας (payzy Visa). Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική του ΟΤΕ, Cosmote Payments, έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος. Show me the (digital) money!
 • Intra«κat»: Η γάτα της αγοράς (Γιώργος Τσαπρούνης), αναλαμβάνει διευθυντής επικοινωνίας στην Intrakat. Μετά από 22 χρόνια παρουσίας, ο Γιώργος Τσαπρούνης, διευθυντής επικοινωνίας της Wind (πλέον Nova-Wind), αποχώρησε αφήνοντας πίσω του τεράστιο έργο. Η αλήθεια είναι πως όταν έγινε γνωστό όλη η αγορά αναρωτήθηκε ποια εταιρεία θα τον “χωρούσε”. Η απάντηση ήταν μία κατασκευαστική τεραστίων διαστάσεων που έχει μεγάλα πλάνα επέκτασης. Το καλύτερο πάντως το διαβάσαμε στο Power Game που χαρακτήρισε τη μεταγραφή του ανάλογη με αυτή του Marcelo στον Ολυμπιακό. Γκολ από τα αποδυτήρια!
 • Α…σημειώστε ότι ο Δημήτρης Μπάκος και ο Γιάννης Καϋμενάκης δεν εμπλέκονται μόνο με την Intrakat. Έχουν ήδη ένα κανάλι, παζαρεύουν ένα δεύτερο και έναν ραδιοφωνικό σταθμό…
 • Από την άλλη μεριά η Nova - Wind ενισχύεται με τον Ισπανό Qique Vivas ο οποίος ήταν μέχρι τώρα Εμπορικός Διευθυντής Οικιακών Πελατών της Vodafone και αναλαμβάνει από τις 20 Δεκεμβρίου καθήκοντα αντιπροέδρου Marketing στο United Group. Παράλληλα, την τελευταία χρονιά έχουν γίνει αρκετές σημαντικές μεταγραφές όπως τον Αλέξανδρο Μπρέγιαννη (προερχόμενο από τον ΟΤΕ), την Μαρία Στεργίου (απο την Intralot) τον Γιώργο Λάμπρου (απο την Vodafone) και τον Μανώλη Γρηγοράκη (από την Victus). Όλοι οι παραπάνω, μαζί με τα υφιστάμενα στελέχη, συγκροτούν τη νέα διοικητική ομάδα της Nova - Wind.
 • Και επειδή για να φτιάξεις Galacticos χρειάζονται και χρήματα (ρωτήστε τον Μαρινάκη…), έγινε νέα κεφαλαιακή ένεση στη Nova με έκδοση νέων μετοχών αξίας 9 εκατ. ευρώ. Είναι η τρίτη κατά σειρά κεφαλαιακή ένεση που πραγματοποιεί ο νέος βασικός μέτοχος της εταιρείας, United Group. Η πρώτη ήταν 25 εκατ. ευρώ το 2020 και η δεύτερη υλοποιήθηκε πριν περίπου ένα χρόνο μέσω έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου διετούς διάρκειας ύψους 40 εκατ. ευρώ.
 • Τις προηγούμενες ημέρες -ένεκα η ΔΕΘ και οι επισκέψεις των πολιτικών- ήρθε αρκετές φορές στην επιφάνεια το θέμα του κέντρου λογισμικού της DT στη Θεσσαλονίκη. Η Handelsblatt μάλιστα έγραψε ότι οι εκτιμήσεις είναι πως το 2027 θα εργάζονται εκεί περισσότερα από 1000 άτομα. Digital uber alles!
 • Στην αρχή νόμιζα ότι η Cosmote TV δεν ήταν γουρλίδικη για τον Ολυμπιακό μετά από όλα τα…ατυχή αποτελέσματα που έφερε. Όταν η Nova TV μετέδωσε τον αγώνα Άρη - Ολυμπιακού, με το εξίσου ατυχές αποτέλεσμα, άλλαξα τον τρόπο σκέψης: Να δεις που τελικά φταίει η ομάδα!
 • Η ΕΕΤΤ έχει θέσει ήδη σε διαβούλευση το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού για την παροχή καθολικής υπηρεσίας, μέσω μειοδοτικής δημοπρασίας πολλαπλών γύρων, από τον Ιανουάριο του 2023 και για χρονικό διάστημα τριών ετών. Προφανώς, όποια εταιρεία προσφέρει το μικρότερο ποσό θα αναλάβει τη σχετική υποχρέωση. Οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να κατατίθενται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Μέσα από τρεις διαφορετικές φάσεις, η διαδικασία της επιλογής καθολικού αναδόχου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου. Αλλιώς θα βγούμε…διαμαρτυρόμενοι!
 • H Lancom η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία του Ελληνικού Cloud, πάει Κρήτη. Συγκεκριμένα, αντιλαμβανόμενη τα σημάδια των καιρών, προχωρά στη δημιουργία του Balkan Gate Crete, το οποίο θα διασυνδεθεί με το Balkan Gate της Θεσσαλονίκης.
 • Στην εκδήλωση της Microsoft για τα 30 χρόνια είχαμε και ολομέλεια CEOs. Ιδιαίτερα από την αγορά του retail. Απλά, σε προτροπή του φωτογράφου για μία “οικογενειακή” φωτογραφία κάποιοι σκόρπισαν - όπως ξαφνικά είχαν μαζευτεί… Υπήρχαν άλλωστε πολλά πηγαδάκια, είμαστε και σε περίοδο εξαγορών, οπότε ο κάθε ωτακουστής μπορούσε να γράψει όχι ένα αλλά τρία Weekly Telecom!
 • Στην ίδια εκδήλωση έγινε γνωστό ότι το 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και θα ξεκινήσει η κατασκευή των τριών data centers που υλοποιεί η Microsoft στην Αττική καθώς οι αδειοδοτήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία. «Έχουμε αγοράσει τη γη και ολοκληρώνουμε την αδειοδότηση για τα data centers. Υπάρχει κινητικότητα» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. Αργά αλλά σταθερά, θα λέγαμε εμείς…
 • Το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ ξεκίνησε φέτος ένα μήνα αργότερα από πέρσι και αυτό κόστισε αρκετά στις αλυσίδες. Ας το έχουν αυτό στα υπόψη τους οι αρμόδιοι…
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - SECURITY

 • Σύμφωνα με έρευνα της ΙDG με αντικείμενο: «Ψηφιακές Υποδομές: Το θεμέλιο για οικονομική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Lamda Hellix, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών, αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία. Αυτός είναι πολλαπλασιαστής, όχι αυτοί που έβαζε το ΔΝΤ!
600x80-samsung-xcover

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • O Γιάννης Καματάκης της MLS αισθάνεται πλέον ασφαλής, αφού παρέλαβε την απόφαση για την προσωρινή “προστασία έναντι πιστωτών”. Η απόφαση απαγορεύει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων και την εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατ’ αυτή. Έτσι, οι μόνοι δυσαρεστημένοι πλέον είναι οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι οι οποίοι αναρωτιούνται αν πρέπει να τις κάνουν…ταπετσαρία. Η εναλλακτική λύση είναι να γίνει συμφωνία με τους πιστωτές -πράγμα διόλου εύκολο- και φυσικά να προκύψει στρατηγικός επενδυτής, κάτι εξίσου δύσκολο.
 • Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι υποδομές, η γεωργία, η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιοεπιστήμες, αναμένεται να κινητοποιήσει για την Ελλάδα το κοινό επενδυτικό ταμείο των 4 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο μεταξύ των δύο χωρών.
 • Η Bluestream Solutions υλοποίησε έργο μετάβασης στο cloud για την SafeBulkers, η οποία παρέχει υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών για χύδην φορτία. Στόχος του έργου, μεταξύ άλλων, είναι και η παροχή αξιόπιστης πρόσβασης στα δεδομένων της εταιρείας για την εξυπηρέτηση των καθημερινών απαιτήσεων λειτουργίας.
 • Η Alibaba θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα τρία οικονομικά έτη για να υποστηρίξει τους πελάτες της στο cloud computing, καθώς ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου θέλει να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη του μετά από μια ιστορική επιβράδυνση.
 • Η επένδυση αποτελείται από οικονομικά και μη κίνητρα, όπως χρηματοδότηση, εκπτώσεις και πρωτοβουλίες προώθησης στην αγορά». Σύμφωνα με την Gartner, η Alibaba είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης του cloud computing στον κόσμο, πίσω από τη Microsoft και την Amazon.
 • Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για υποδομές Internet of Things του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, λόγω των αλλαγών στις οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους του προκειμένου αντί για πιλοτικό να μετατραπεί σε αυτόνομο έργο. Ο διαγωνισμός αφορούσε στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου σταθμών αισθητήρων για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, των μετεωρολογικών συνθηκών, της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και της στάθμης και ροής των ποταμιών.
 • H Space Hellas διακρίθηκε στα WITSA 2022 ως Merit Winner στην κατηγορία “Public/Private Partnership Award (Public Sector)” για το έργο “Development of an integrated system for collecting and processing Passenger Name Records (PNR) data for the establishment of the Hellenic Passenger Information Unit (HPIU), in the Hellenic Police Intelligence Directorate (HPiD)”, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής “WCIT 2022”, στο Πενάνγκ της Μαλαισίας.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Τη δυνατότητα να ανοίξουν οικογενειακή μερίδα και να κάνουν εγγραφή των παιδιών, να υποβάλουν αίτηση για μεταδημότευση, αλλά και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τον δήμο ηλεκτρονικά, έχουν -πλέον- οι δημότες της Αθήνας. Πρόκειται για 4 από τις συνολικά 33 νέες, χρήσιμες, υπηρεσίες που προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα στην ψηφιακή ατζέντα του Δήμου Αθηναίων, φθάνοντας πλέον τις 150 -αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 80% του συνόλου των υπηρεσιών.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Νικήτρια αναδείχθηκε η Socialab, μετά από spec που διενήργησε το Beat για την ανάθεση του λογαριασμού σε θέματα Δημοσίων Σχέσεων, Media Relations & Events, αλλά και του Digital για Social Media & Activation.
 • Αλλαγές στα ΕΛΤΑ. Αποχωρούν ο Πρόεδρος και τρία μέλη του ΔΣ και επιταχύνονται οι εξελίξεις για ψηφιοποίηση. Για περισσότερα, αναμείνατε στο ακουστικό σας… Οι εξελίξεις είναι ante portas!
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Την Fortinet της Ουγγαρίας, από τον Οκτώβριο, αναλαμβάνει o Λεωνίδας Τουγιαννίδης, Περιφερειακός Διευθυντής της Fortinet για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ανάληψη των νέων καθηκόντων προέκυψε ως επιστέγασμα των εξαιρετικών επιδόσεων στις χώρες ευθύνης του και της επίτευξης των στόχων.
 • Στο δυναμικό της Performance Technologies εντάχθηκε ο Σταύρος Σταυρινουδάκης, στη θέση του επικεφαλής του Analytics Business Unit της εταιρείας.
 • Marketing Director της Obrela Security Industries αναλαμβάνει η Κατερίνα Τσούρα, προερχόμενη από τον Όμιλο Profile, όπου εργάστηκε για 16 χρόνια, αναλαμβάνοντας σειρά θέσεων ευθύνης στον τομέα του marketing.
 • Τη θέση της Επικεφαλής του Φορολογικού και Νομικού τμήματος της KPMG στην Ελλάδα αναλαμβάνει από 1η Οκτωβρίου η Έφη Αδαμίδου, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Γεωργία Σταματέλου. Η Έφη Αδαμίδου είναι Partner στην KPMG από το 2014 και διαθέτει μεγαλύτερη από 20 χρόνια εμπειρία σε θέματα Φορολογίας Εταιρειών με ευρεία εμπειρία και εξειδίκευση στην Τεκμηρίωση Τιμών Ενδοομιλικών Συναλλαγών (Transfer Pricing), σε θέματα Ελληνικής και διεθνούς φορολογίας καθώς και στις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις.
 • Με αφορμή την ημέρα τεχνολογικής εκπαίδευσης, η Check Point μοιράζεται τις κορυφαίες συμβουλές της προς τους νέους, όσον αφορά στις δεξιότητες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η ημέρα τεχνολογικής εκπαίδευσης αποκτά σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ, καθώς ένα τόσο μεγάλο μέρος της εργασίας και της διδασκαλίας βασίζεται πλέον σε ψηφιακές πλατφόρμες.
 • Ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών που επιλέγει ένας νέος, είτε πρόκειται για πολυτεχνικές σχολές είτε για επιχειρηματικές, δεν υπάρχει τρόπος οι μαθητές να προχωρήσουν αν δεν «αγκαλιάσουν» την τεχνολογία. Ωστόσο, είναι αυτή η επίδραση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, που επιφέρει παράλληλα κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων. Στην Ελλάδα, όλοι οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο 813 κυβερνοεπιθέσεις εβδομαδιαίως τους τελευταίους έξι μήνες.
 • Το kariera.gr διοργανώνει τις Ημέρες Καριέρας, 8 & 9 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Η είσοδος για τους επισκέπτες είναι δωρεάν, με απαραίτητη προϋπόθεση να κάνουν εγγραφή πρώτα. Με τις συμμετέχουσες εταιρείες να ξεπερνούν τις 70, κάθε επισκέπτης θα μπορεί να εξερευνήσει πληθώρα επιλογών εύρεσης εργασίας και εξέλιξης δεξιοτήτων, σε τέσσερα ξεχωριστά κτίρια.
 • Το Ίδρυμα Vodafone, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για την ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης, υλοποιεί από το 2010 το πρόγραμμα World of Difference, μέσω του οποίου κάθε χρόνο 10 νέοι έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν για έξι μήνες στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής τους. Φέτος, το πρόγραμμα συμπλήρωσε 12 χρόνια και ολοκληρώνεται, αγγίζοντας τους 19.000 ωφελούμενους στον τελευταίο κύκλο του.
 • Τη θέση της Country Manager για τις θυγατρικές της UPS σε Ουγγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία και Σλοβενία, αναλαμβάνει η Daniela Constantinescu. Η νέα Country Manager θα εργάζεται από τα γραφεία στη Βουδαπέστη.
hpe_vmware_600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • «Η παρουσία της Microsoft στην Ελλάδα υπήρξε διαχρονική. Δεν διακόπηκε ούτε στα χρόνια της κρίσης, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την προσήλωση της Microsoft στην ελληνική οικονομία, στη δυναμική της, αλλά και τη διάθεσή της να ξεπεράσει μαζί με τη χώρα τις μεγάλες δυσκολίες της περασμένης δεκαετίας. Η Microsoft υπήρξε η πρώτη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας η οποία ανακοίνωσε, μία πολύ σημαντική επένδυση: την κατασκευή τριών data centers στην πατρίδα μας.»
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
 • «Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Ειδικότερα, μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων, περιορίζοντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Αν η Ελλάδα αξιοποιήσει σωστά τις δυνατότητες της τεχνολογίας, τότε θα καταφέρει να ανέβει στο τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ίσως, ακόμα και στις πρώτες θέσεις. Το 1992 δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πως θα επηρέαζε η τεχνολογία τον κόσμο. Ούτε πόσα data θα χρειάζονταν και βέβαια τα data centers φάνταζαν επιστημονική φαντασία. Σε όλα αυτά τα χρόνια ενισχύσαμε την παρουσία μας στη χώρα. Αλλάξαμε, μετασχηματιστήκαμε από μια εταιρεία που πουλούσε άδειες, σε μία πλατφόρμα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.»
  Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Microsoft, Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας
 • «Το cloud δημιουργεί δυνατότητες ευελιξίας και επιχειρηματικής επέκτασης που δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν, σε όλους τομείς, για κάθε οργανισμό και για κάθε επιχείρηση. Σε αυτή τη μετάβαση, επιδιώκουμε να είμαστε αξιόπιστος συνεργάτης, παρέχοντας την πλατφόρμα πάνω στην οποία οι πελάτες μας μπορούν να παράγουν τη δική τους καινοτομία που θα τους οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφορία.»
  Ralph Haupter, Πρόεδρος Microsoft, EMEA
ebusiness-2022
interview-fasa

Ευάγγελος Χαραλάμπους

Managing Director @ Be Best

evangelos-charalambous

Για την φετινή Beyond

H διοργάνωση της Beyond 4.0 αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός που θα θέσει τη Θεσσαλονίκη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο κέντρο των διεθνών τεχνολογικών εξελίξεων. Μία πολυδιάστατη επαγγελματική έκθεση που αγγίζει ολιστικά τον τεχνολογικό κλάδο, τον εμπορικό τομέα, τον επιστημονικό και εκείνο των ψηφιακών εφαρμογών. Παράλληλα, πλαισιώνεται από το ετήσιο συνέδριο της έκθεσης, το οποίο περιλαμβάνει διεθνείς ομιλητές, εκπροσώπους του οικοσυστήματος και της πολιτείας, σπουδαίους επιστήμονες και γενικότερα ανθρώπους που θα ανοίξουν ένα παράθυρο στο μέλλον. Επίσης, θα διεξαχθεί ένα δυναμικό παράλληλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει συνέδρια, ημερίδες, B2B και B2G συναντήσεις, αλλά και πληθώρα παρουσιάσεων από τις συμμετέχουσες εταιρείες - που ξεπερνούν τις 200 και προέρχονται από περισσότερες από 30 χώρες. Η Beyond είναι από μόνη της μια πρωτοποριακή έκθεση που απ’ αρχής της στηρίζει και προωθεί την καινοτομία, οπότε σίγουρα αυτός θα είναι και ο πυρήνας της. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως, για το 2022, κεντρική θεματική θα είναι η τεχνολογία AI και τα διάφορα πεδία εφαρμογής της.

Για τη Θεσσαλονίκη ως κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας


Είναι η δεύτερη χρονιά της Beyond 4.0, η οποία προσδοκά να γίνει θεσμός για τη Θεσσαλονίκη και μια ξεχωριστή διοργάνωση για την Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη ΜΕΝΑ. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η έκθεση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, μια ιδιαιτέρως ζωντανή και ενεργή πόλη, ένα στρατηγικό σημείο συνάντησης στο οποίο φιλοξενούνται δράσεις ιδιαίτερης σημαντικότητας σε πολιτικό, επιστημονικό αλλά και τεχνολογικό επίπεδο. Συνεπώς, η απάντησή μου είναι πως, όχι μόνο είναι κοντά σε ένα τέτοιο status, αλλά ήδη αποτελεί κοιτίδα καινοτομίας. Η επιλογή της τοποθεσίας αποτελεί μέρος της στρατηγικής που ακολουθείται για να κατακτήσει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ολοκληρώνοντας, να σημειώσω πως σίγουρα η φιλοξενία παρόμοιων δράσεων, η δημιουργία τεχνολογικών κοιτίδων και η προώθηση νεοφυών επιχειρήσεων με σχετική κατεύθυνση, είναι μόνο ορισμένες από τις κινήσεις που οφείλουν να πραγματοποιηθούν.

Για τον ρόλο της τεχνολογίας


Οι νέες τεχνολογίες υπάρχουν πλέον σε κάθε τομέα της κοινωνίας μας, είτε πρόκειται για τις βασικές δομές της, είτε για τον οικογενειακό ιστό. Και παράλληλα, ως θεματική, κεντρίζει πάντα το ενδιαφέρον του κοινού. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που συνεχώς εξελίσσεται, δίνοντάς μας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες. Η παγκόσμια τεχνολογική αγορά είναι μία κυψέλη παραγωγής και καθημερινά βλέπουμε να παρουσιάζονται πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες. Και οφείλω να ομολογήσω πως η Ελλάδα είναι μία χώρα leader, που παράγει τεχνογνωσία και αυτό οφείλουμε να το προβάλλουμε ιδιαιτέρως μέσα από τη Beyond. Σε ό,τι αφορά στα διεθνή τεχνολογικά trends που μονοπωλούν την αγορά καθώς και τις startups που εξειδικεύονται σε τεχνολογικές εφαρμογές και πως αυτές επιδρούν στην κοινωνία, τη δομή και τη λειτουργία της, μέρος αυτών θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία, ως πλατφόρμα διεθνούς καινοτομίας και διασύνδεσης, προωθεί και στηρίζει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Για το μέλλον των εκθέσεων


Είναι γεγονός πως, όπως επηρεάστηκαν όλοι οι τομείς της κοινωνίας από την πανδημία και τις νέες συνθήκες που εισήλθαν στην καθημερινότητά μας, έτσι και ο τομέας των εμπορικών εκθέσεων επηρεάστηκε εμφανώς και για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ήταν από τους πρώτους κλάδους στους οποίους υπήρξε αναστολή δραστηριοτήτων. Παρόλα ταύτα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο μας, συνέχισαν να είναι δραστήριες και ενεργές, διοργανώνοντας ψηφιακά forums, events, συναντήσεις ακόμη και virtual εκθέσεις. Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε καλή, όμως, όπως αποδείχτηκε στην πράξη -καθώς τους τελευταίους μήνες διοργανώνονται και πάλι εκθέσεις με φυσική παρουσία- η διά ζώσης επικοινωνία παραμένει πάντα πρώτη στην προτίμηση του κοινού. Έχοντας ιδία εικόνα από τις τελευταίες δράσεις που διοργανώθηκαν και άγγιξαν διαφορετικές θεματικές και target group, μπορώ να πω πως ήταν χιλιάδες οι επισκέπτες που κατέκλυσαν τις εγκαταστάσεις των εκάστοτε εκθέσεων, αλλά παράλληλα ρεκόρ συμμετοχών άγγιξαν και οι εκθέτες. Ως εκ τούτου, είναι σαφές πως, αν και η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι στην επαγγελματική και προσωπική ζωή μας, η φυσική παρουσία είναι και θα παραμείνει αναντικατάστατη.

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Δεδομένα & Ασφάλεια

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Asus διαθέτει ήδη ένα πολύ δυνατό line-up gaming smartphones που αν μη τι άλλο μπορούν να αποδειχθούν ένα υπερπολύτιμο «όπλο» στα χέρια κάθε fan του mobile gaming.
Με στόχο να δελεάσει τους mobile gamers, η εταιρεία ανακοίνωσε μια σούπερ συλλεκτική έκδοση του ROG Phone 6D, την οποία ονομάζει Batman Edition.
Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στο κουτί, θα δείτε ότι έρχεται με μια σειρά από αξεσουάρ τα οποία είναι βέβαιο ότι θα ξετρελάνουν τους fans του Σκοτεινού Ιππότη.
Συγκεκριμένα, η SIM ejector pin θυμίζει batarang, ενώ η ειδικά σχεδιασμένη Batman Aero Case προστατεύει από κακοτοπιές και ατυχίες. Παράλληλα, στην συλλεκτική συσκευασία περιλαμβάνεται ένας μίνι-projector που προβάλλει το χαρακτηριστικό σήμα του Batman, ενώ στο σώμα του κινητού υπάρχει ένα RGB Batman logo.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η αισθητική του ROG Phone 6 εναρμονίζεται πλήρως με τον σκοτεινό κόσμο του Batman, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ROG Phone 6D συνοδεύεται από ένα πλήθος από Batman themes, live wallpapers, animations και always-on display επιλογές που θα ξετρελάνουν όλους τους fans του ήρωα της DC.
Τo Asus ROG Phone 6D Edition έρχεται με Dimensity 9000+ στο εσωτερικό του, 12GB RAM και 256GB storage και η τιμή του ανέρχεται στα 1.199 ευρώ. Εάν σκοπεύετε να τα σκάσετε για ένα gaming phone αξιώσεων και παράλληλα ζείτε και αναπνέετε για τις περιπέτειες του Σκοτεινού Ιππότη, τότε νομίζουμε η πρόταση της Asus πρόκειται για μια ιδανική επιλογή!
cl8-sept-2019-600x80
Η Samsung κυκλοφόρησε το νέο Galaxy Tab Active4 Pro – ένα ευέλικτο tablet που είναι αρκετά ισχυρό και φορητό για να τροφοδοτεί την παραγωγικότητα πέρα από το γραφείο.
Με ανθεκτικότητα στρατιωτικού επιπέδου, προηγμένες λειτουργίες παραγωγικότητας και την πλατφόρμα ασφαλείας Samsung Knox, το Galaxy Tab Active4 Pro έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στην ανάγκη των σημερινών επιχειρήσεων για εργασία εν κινήσει.
Εξοπλισμένο με το γυαλί Corning Gorilla Glass 5, το Galaxy Tab Active4 Pro έχει υψηλή αντοχή σε γρατσουνιές και φθορές.
Μπορεί επίσης να αντέξει πτώσεις από ύψος έως και 1 μέτρο, ή με το προστατευτικό κάλυμμα που έρχεται στο κουτί, πτώσεις από ύψος έως και 1,2 μέτρα.
Ως πρόσθετο επίπεδο προστασίας, το Galaxy Tab Active4 Pro και η ενσωματωμένη γραφίδα S Pen διαθέτουν βαθμό προστασίας IP68 για αντοχή στη σκόνη και το νερό. Και για τα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα, η συσκευή είναι συμβατή με το πρότυπο MIL-STD-810H για να αντέχει σε ακραία υψόμετρα, θερμοκρασίες, κραδασμούς και υγρασία.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Ακόμα δεν προλάβαμε να δούμε το νέο iPhone 14 στην αγορά και οι φήμες για το επόμενο μοντέλο της Apple καλά κρατούν!
Τις τελευταίες μέρες αρκετές είναι οι προβλέψεις για το iPhone 15, οι οποίες συγκεντρώνονται σε πρόσφατο δημοσίευμα του LeaksApplePro.
Όλα τα μοντέλα iPhone 15 αναμένεται να "ξεφορτωθούν" τη θύρα Lightning για χάρη της USB-C.
Αυτό, φυσικά, δεν προκαλεί καμία έκπληξη αν κάποιος λάβει υπόψη τις οδηγίες που έχουν δρομολογηθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η φημολογία παράλληλα θέλει το μοντέλο “Pro Max” να μετονομάζεται σε “Ultra”, κάτι το οποίο έχουν αναφέρει και οι αναλυτές Ming-Chi Kuo και Mark Gurman.
Το ενδιαφέρον για το iPhone 15 Ultra είναι ότι θα διαθέτει κάποιο αποκλειστικό hardware.
Πιθανό είναι να δούμε video recording με ανάλυση 8Κ, κάτι το οποίο ίσως ενσωματωθεί και στο iPhone 15 Pro.
Ο Kuo αναφέρει επίσης ότι στο Ultra θα υπάρχει φακός periscope (6x ή 5x) και βελτιωμένη μπαταρία, που θα διαρκεί 3-4 ώρες περισσότερο.
Με αυτές τις αναβαθμίσεις το iPhone 15 Ultra αναμένεται να ανέβει αρκετά όσον αφορά την τιμή σε σχέση με το 14 Pro Max.
Είναι πιθανό να ξεκινά από τα 1.200 δολάρια, αν και ακόμα είναι εξαιρετικά νωρίς για να θεωρήσουμε κάτι δεδομένο. Εγώ λέω να αρχίσουμε να μαζεύουμε χρήματα από τώρα!!!
600x80 banner 6-9-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin