weekly D 21-1-22 sent
600x80 shipping 20-12-21 sent
600x80 drones 11-1-22 sent.
600x80 wid 17-1-22 sent
600x80 project 11-2-2 sent

Τηλεπικοινωνιακή διπλωματία

Οι προκαταρκτικές επαφές μεταξύ της Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) και της Telecom Egypt, προχώρησαν σημαντικά και την προηγούμενα εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Telecom Egypt Adel Hamed, υπέγραψαν στην Αθήνα σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), με αντικείμενο την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην τηλεπικοινωνιακή σύνδεση των δύο χωρών και ηπείρων, ενώ επιπλέον είναι μία ακόμη κίνηση στη σκακιέρα της πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.
Η Telecom Egypt είναι από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παίκτες της περιοχής, αφού αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων στην περιοχή, ενώ η Αίγυπτος είναι από τους σημαντικότερους κόμβους υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών. Η προνομιακή θέση της Αιγύπτου η οποία παρέχει τη συντομότερη και πιο αξιόπιστη διαδρομή διέλευσης μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης, επιτρέπει στην Telecom Egypt να διαθέτει πάνω από 140 σημεία σύνδεσης σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η στρατηγική συμφωνία έχει ως σκοπό να αποτελέσει τη βάση για τη διερεύνηση και δημιουργία εναλλακτικών επιλογών συνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, κάτι που θα ισχυροποιήσει την τηλεπικοινωνιακή θέση των δύο χωρών στην περιοχή και θα δώσει ακόμη περισσότερες επιλογές διασύνδεσης με τους διεθνείς πελάτες τους. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρία πιθανά σενάρια και οι δύο πλευρές αναζητούν την καλύτερη λύση για να προχωρήσει το project.
Από την Αιγυπτιακή πλευρά, η Telecom Egypt προσδοκά από αυτή τη συνεργασία κυρίως να καλύψει τις αυξανόμενες και μελλοντικές ανάγκες των χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ η Ελληνική πλευρά αναμένει να αυξήσει τη διεθνή της παρουσία και να δώσει επιπλέον χωρητικότητα δεδομένων και εναλλακτικές διασύνδεσης μεταξύ Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, ισχυροποιώντας τη Grid Telecom που είναι ο τηλεπικοινωνιακός της βραχίονας.
Neo_Creatures_Display_600x80
fiber-copper

Μάχη για την επιδότηση του FTTH

Κλείνει τις βάνες της επιδότησης του FTTH η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εγκαταστάσεις οπτικών ινών στα σπίτια, επικαλούμενη το δίκαιο περί των κρατικών ενισχύσεων.
Το πρόγραμμα των επιδοτήσεων εγκατάστασης οπτικών ινών στο σπίτι, ξεκίνησε το 2018 μέσω της δράσης Super Fast Broad Band (SFBB), αλλά η διαθεσιμότητα ήταν τόσο περιορισμένη που τα πρώτα χρόνια κύλησαν με ελάχιστες συνδέσεις.
Το 2018 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόλις 200 συνδρομητές, το 2019 περίπου 3.500, το 2020 περίπου 18.000, και το 2021, 64.000.
Αυτά τα νούμερα, μεταφραζόμενα σε επιδοτήσεις, μας κάνουν 31 εκατομμύρια, αφήνοντας αδιάθετα ακόμη 19 εκατομμύρια, από τα 50 που ήταν αρχικά διαθέσιμα.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ζητήσει την επέκταση του SFBB με επιπλέον ποσό 50 εκατ. ευρώ, κάτι που προσκρούει όπως είπαμε στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν επιτρέπει τις κρατικές ενισχύσεις.
Όσον αφορά στην ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος που έληξε το 2021, το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ, ώστε να λάβει μικρή παράταση 6 μηνών, προκειμένου να διατεθούν και υπόλοιπες συνδέσεις και να μη χαθούν τα 19 εκατομμύρια.
Επίσης ανοικτή παραμένει η συζήτηση για την υλοποίηση του προγράμματος Fiber Readiness, συνολικού προϋπολογισμού 162,8 εκατ. ευρώ το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση δομημένης καλωδίωσης 120 χιλιάδων κτιρίων.
Σκοπός είναι να επιδοτηθούν οι εργασίες εγκατάστασης οπτικών ινών στο εσωτερικό των κτιρίων, για να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι.
Το υπουργείο αναζητεί μέθοδο υλοποίησης, ώστε το έργο να δομηθεί με τέτοιο τρόπο που να μην εμπίπτει στην κατηγορία των κρατικών ενισχύσεων, και να λάβει το πράσινο φως από την ΕΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο προσανατολίζεται στη λογική η επιδότηση να μην κατευθύνεται προς τους παρόχους, αλλά σε ανεξάρτητες επιχειρήσεις που θα αναλαμβάνουν την κατασκευή της δομημένης καλωδίωσης με τη μορφή εργολαβικών συμβάσεων.
grid_600x80
streaming-services

Σε άλλο έργο θεατές

Εισαγόμενους «εχθρούς» έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνδρομητικές πλατφόρμες Cosmote και Nova, αφού δέχονται γενικευμένη επίθεση παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Netflix, Apple TV, Amazon, ΗΒΟ Max και Disney+, διεκδικούν απευθείας την τηλεθέαση και προσπαθούν να «ροκανίσουν» τα μερίδια αγοράς.
Εκτός από την πληθώρα περιεχομένου που ανοίγει πολύ τον ανταγωνισμό, οι Cosmote και Nova έχουν να αντιμετωπίσουν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνουν οι αμερικάνικες εταιρείες, αλλά και έναν ακόμα παράγοντα.
Ότι οι συνδρομές των πελατών στις εταιρείες αυτές, δεν καταγράφονται πουθενά με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η διείσδυση τους στην αγορά, ώστε να καταρτιστούν πλάνα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού.
Η πανδημία και τα lockdowns, αποκάλυψαν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά λύση δεν βρέθηκε.
Κατά την περίοδο 2020-2021, το άθροισμα των συνδρομητών στις τηλεοπτικές πλατφόρμες Cosmote, Nova, Wind και Vodafone δεν ανέβηκε ιδιαίτερα, παραμένοντας λίγο πάνω από το 1 εκατομμύριο συνδέσεις, ενώ αντίθετα το Netflix -σύμφωνα με εκτιμήσεις- διέθετε 400.000 συνδρομητές.
Έτσι, οι ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες, μην έχοντας ακριβή στοιχεία, κινούνται ουσιαστικά στα τυφλά, και η μόνη τους επιλογή είναι να αντιδρούν με τον μοναδικό τρόπο που έχουν στη διάθεσή τους. Τον εμπλουτισμό του περιεχομένου.
Σε αυτό τον τομέα το ποδόσφαιρο και οι ελληνικές παραγωγές είναι τα δύο προνομιακά πεδία στα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τον άνισο εξωτερικό ανταγωνισμό και να κρατήσουν τους πελάτες τους.
Η Cosmote και η Nova το καλοκαίρι έδωσαν μάχη για την διασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς επίσης του Αγγλικού και Ισπανικού.
Η Cosmote από την πλευρά της επενδύει σε συνεργασίες με μεγάλα studios, αλλά και δικές της παραγωγές με ελληνικό περιεχόμενο.
Η Nova ετοιμάζει το δικό της πακέτο με κύριο βάρος στα αθλητικά και τα παιδικά, ενώ η Vodafone ετοιμάζει συνεργασία με τη Warner Media για τα κανάλια HBO, DC, Cartoon Network, καθώς επίσης και τις ταινίες πρώτης προβολής της Warner Bros.
Η μάχη πίσω από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες λοιπόν έχει ανοίξει για τα καλά και είναι σίγουρο ότι αυτή τη φορά θα βρεθούμε σε άλλο έργο θεατές.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Ποια είναι πραγματικά τα μερίδια στα κινητά τηλέφωνα; Όπως λέει το ρητό υπάρχουν τα ψέματα, τα μεγάλα ψέματα και οι στατιστικές, δεδομένου ότι είναι πολύ εύκολο να τυλίξεις τον αναγνώστη σε ένα φύλλο …Excel! H Canalys λοιπόν που δίνει κάποια νούμερα καταγράφει τα shipments. Και εκεί αρχίζουν οι στρεβλώσεις, γιατί ότι έρχεται στο Vegas (στην Ελλάδα ήθελα να πω), δεν μένει στο Vegas… Ενίοτε εξάγεται και “μπερδεύει” τα νούμερα και τον κόσμο!
 • Πολύ πιο αξιόπιστη προσέγγιση είναι αυτή της Gfk που αναφέρεται στις πωλήσεις. Έτσι, γνωρίζουμε ότι το Q4 πουλήθηκαν περίπου 550.000 συσκευές συνολικά. Αν θέλετε τις πωλήσεις ανά μήνα τον Οκτώβριο ήταν 156.000, τον Νοέμβριο 206.000 (λόγω Black Friday) και τον Δεκέμβριο 188.000. Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα λοιπόν, για να μην παίζουμε την κολοκυθιά, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και επίπλαστους αριθμούς.
 • Ας περάσουμε όμως στα μερίδια αγοράς των κατασκευαστών, όπου τον Οκτώβριο η Samsung επρώτευσε με 38,6. Ακολουθούσε η Xiaomi με 35,6 η Apple με 10,5 και στη συνέχεια οι realme και Alcatel / TCL. Τον Νοέμβριο η κατάταξη ήταν Samsung (38,1) Xiaomi (35,1) Apple (10,8) realme (4,2) και Alcatel / TCL (1,5). Τέλος, τον Δεκέμβριο η Samsung ήταν πάλι στην πρώτη θέση (35,7) και ακολούθησαν η Xiaomi (32,7) η Apple (14,8 - λόγω και της κυκλοφορίας του iPhone 13), η Real me (5,6) και η Alcatel TCL (2,3).
 • Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Ότι η σειρά κατάταξης είναι η ίδια, Ότι, έχουν ξεχωρίσει με σαφήνεια οι τρεις μεγάλοι, όπου εκτός από τη Samsung και την Xiaomi που είναι far out στις δύο πρώτες θέσεις, ακολουθεί καλπάζοντας και η Apple που κέρδισε πόντους λόγω της επάρκειας επεξεργαστών. Μιλάμε βέβαια για ποσότητες και όχι για αξίες… Και οι τρεις «μεγάλοι» έχουν μαζί γύρω στο 85% αφήνοντας το 15% στις λοιπές κινητές δυνάμεις.
 • Σημειωτέο πως το 2021 έκλεισε με μία μικρή άνοδο της τάξεως του 6,5% σε τεμάχια. Η αύξηση ήταν βεβαίως πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την αξία και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Έλληνες αγοράζουν πλέον πιο ακριβές συσκευές σε σχέση με το παρελθόν. Πάντως, γενικά το 2021 ήταν μία χρονιά που όποιος είχε διαθεσιμότητα ανέβαζε ποσοστά (realme & Apple).
 • Σε κάθε περίπτωση το 2022 με όλους τους παραπάνω, την Honor να διεκδικεί μερίδιο και τις Oppo & Vivo που ξεκινούν δυναμικά, θα είναι πολύ ενδιαφέρον! Η Oppo ωστόσο βρίσκεται πιο κοντά στο λανσάρισμα και έχει κάνει και ενδιαφέρουσες μεταγραφές στελεχών…
 • Πριν φύγουμε από τις συσκευές να σας ενημερώσουμε ότι η Xiaomi ετοιμάζει τη θυγατρική της στην Ελλάδα και έχει την πρόθεση να αναπτύξει αλυσίδα branded καταστημάτων, πάντα βεβαίως σε συνεργασία με την Quest.
 • Στην αρένα των παρόχων φαίνεται ότι η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο πεδίο του fiber και όχι στο 5G, που για την ώρα, εκτός από το Wireless Access που σήμερα είναι killer application, δεν έχει δείξει τα δόντια του. Αναζητούνται λοιπόν επαγγελματικές εφαρμογές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του Industry 4.0 και να φέρουν έσοδα. Και επειδή δεν έρχονται, βλέπετε τις τεράστιες επενδύσεις σε fiber, δεδομένου ότι όλοι θέλουν να τρέξουν και να πιάσουν τις γωνίες… Βλέπετε στο τέλος όποιος έχει το δίκτυο έχει και τα έσοδα. Και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα…
 • Βάζουν όρους δίχως πόρους! Οι Ευρωπαίοι από τη μία μεριά πιέζουν για ταχύτητες και αποχαλκοποίηση και από την άλλη μας βάζουν εμπόδια. Επικαλούμενη το δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) δεν δίνει το πράσινο φως στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συνεχίσει την επιδότηση της ζήτησης για τις συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH).
 • Τα στελέχη του υπουργείου, βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ προκειμένου να πετύχουν παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για 6 μήνες, αλλά και επέκταση με 50 εκατ. ευρώ καθώς και για την υλοποίηση του έργου της επιδότησης της δομημένης καλωδίωσης σε κτίρια (για να είναι σε θέση να συνδεθούν με οπτική ίνα) που έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Ρώτησα στέλεχος της αγοράς για το F2G της Wind πως πάει το απεριόριστα. Η απάντηση ήταν άμεση: -”Απεριόριστα καλά”!
 • H Wind δεν ξεχνά στην Ανάφη πάει ξανά! Ήταν να μην την υιοθετήσει… Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο και σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οργάνωσε διαδικτυακή ενημέρωση της σχολικής κοινότητας της Ανάφης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Η δράση ήταν σε πλήρη συνέπεια με τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Wind «25 στόχοι για το 2025». Μας έκανε πάντως εντύπωση η θρησκευτική ευλάβεια με την οποία αντιμετώπισαν τα παιδιά του νησιού την εκδήλωση.
 • Επίσης, η Wind εντάχθηκε στην ομάδα των «The most sustainable companies in Greece» για το 2022, αποτελώντας πλέον έναν από τους πρεσβευτές του νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας.
 • Παράλληλα η Wind -πάντα- κατέθεσε στην τράπεζα και τον επενδυτικό της φάκελο για χρηματοδότηση από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος είναι η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και η απάντηση από τους τραπεζίτες αναμένεται οσονούπω.
 • Πριν φύγουμε από τη Wind, να πούμε ότι είναι η πιο “αγαπησιάρικη” εταιρεία αφού έβγαλε ειδικό πακέτο για του Αγ. Βαλεντίνου προσφέροντας 2 νέα smartphones συνολικής αξίας €680, εντελώς δωρεάν, με κάθε νέα σύνδεση Wind One.
 • Με την ευκαιρία: Δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση για το UFBB. Ακόμα κορονοϊό έχουν στο υπουργείο ή άλλου είδους ιό (κάποια μετάλλαξή της “μουγκανέλας” δηλαδή);
 • Με το νέο Live Ερωτήσεων & Απαντήσεων ολοκληρώθηκαν η 4η και η 5η θεματική ενότητα του κύκλου δωρεάν online σεμιναρίων GrowYourBusiness – The Digital Sessions, με θεματικές την Απομακρυσμένη Συνεργασία και τις Ψηφιακές Λύσεις Οργάνωσης Επιχείρησης. Τα online σεμινάρια είναι διαθέσιμα στο YouTube κανάλι της Cosmote, έχοντας προσελκύσει χιλιάδες επιχειρήσεις.
 • Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Η ΔΕΗ ξεκινάει τις οπτικές ίνες με 15.000 νοικοκυριά από το Περιστέρι, αλλά στα πλάνα της έχει πρόσβαση σε 3.000.000 νοικοκυριά ή στο 80% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το 2025, με άσσο στο μανίκι τις εναέριες οπτικές ίνες που δεν χρειάζονται γραφειοκρατία, δικαιώματα διέλευσης, χάρες σε τοπικούς άρχοντες και κοστίζουν και 40% λιγότερο….
 • Το δίκτυο FΤΤH μέσω του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ιδιοκτησία 100% της ΔΕΗ (έχει ψηφιστεί και σχετική νομοθετική ρύθμιση) εφόσον εν τέλει προχωρήσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, με τον ΟΤΕ να αποκτά για πρώτη φορά σοβαρό ανταγωνιστή στο δίκτυο πρόσβασης στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
 • Όπως εκτιμάται η τιμή χονδρικής που θα δώσει η νέα τηλεπικοινωνιακή εταιρεία (θυγατρική της ΔΕΗ), θα είναι χαμηλότερη από την ισχύουσα, παρασύροντας λογικά και τις τιμές λιανικής. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνηθεί ήδη η διάθεση υπηρεσιών χονδρικής στη Nova στο πλαίσιο του πιλοτικού που «τρέχει» (χωρίς ακόμα να έχει υπογραφεί η τελική εμπορική συμφωνία), ενώ και η Vodafone αναμένει να δει τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας του νέου δικτύου για να προχωρήσει.
 • Σήμερα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Vodafone και Wind – Nova, εκεί που δεν έχουν εγκατεστημένη δική τους οπτική ίνα αγοράζουν χονδρική από τον ΟΤΕ ο οποίος κατασκευάζει ήδη επίγειο δίκτυο FΤΤΗ, έχοντας εξαγγείλει συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο.
 • Η Cosmote TV ανακοίνωσε την αποκλειστική της συνεργασία (ως το 2024) με τα BBC Studios. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι συνδρομητές της θα απολαμβάνουν κάθε χρόνο περισσότερες από 45 ώρες νέων σειρών και νέων κύκλων σειρών σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, ενώ θα έχουν διαθέσιμες και πάνω από 400 ώρες περιεχομένου από γνωστές σειρές του BBC («Doctor Foster», «Call The Midwife» κ.α). Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Μέχρι το καλοκαίρι θα δούμε μπαράζ ανακοινώσεων και νέων συνεργασιών με έμφαση στην ψυχαγωγία. Γιατί το καλοκαίρι ακολουθεί η Super League και τα δύσκολα…
 • Ο πόλεμος της συνδρομητικής αναμένεται να ενταθεί από το καλοκαίρι όταν θα κάνουν επίσημο ντεμπούτο στη χώρα μας τόσο το Disney+ όσο και το HBOMax, που στήνουν γραφεία και στελεχώνονται με προσωπικό. Εκτιμάται μάλιστα ότι το κόστος και των δύο θα είναι στα 8,90 μήνα.
 • Μένει να δούμε αν και με ποιον τρόπο θα ενσωματωθούν στην πλατφόρμα της Vodafone, τη στιγμή που οι νέοι παίκτες έχουν ανάγκη από γρήγορη ανάπτυξη και η Vodafone θέλει να ενισχύσει το περιεχόμενο, οπότε μία συμφωνία θα μπορούσε να είναι win-win. Ένα είναι σίγουρο: το lockdown άλλαξε το home entertainment στην Ελλάδα και η αλλαγή ήρθε για να μείνει, παρ’ όλα τα σημεία κόπωσης στις ώριμες αγορές του εξωτερικού!
 • Πως διαπιστώνεται η κόπωση; Κατ’ αρχάς το Netflix, προβλέπει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα αυξήσει τους συνδρομητές του μόνο κατά 2,5 εκατομμύρια. Σας φαίνονται πολλά αλλά είναι το χαμηλότερο νούμερο των τελευταίων 10 ετών! Η Disney, έπιασε το στόχο της των 60 εκατομμυρίων συνδρομητών, σε λιγότερο από 12 μήνες, αλλά το προηγούμενο τρίμηνο είχε πτώση στις νέες συνδρομές, ενώ απώλειες καταγράφει και η Apple TV.
 • Αν στα παραπάνω προσθέσετε τα αυξημένα έξοδα για το περιεχόμενο, τον ανταγωνισμό από πληθώρα παικτών και τις αυξημένες απαιτήσεις του κοινού τότε τα περιθώρια στενεύουν και στις κύριες αγορές μάλλον έχουν πιάσει “ταβάνι”. Προφανώς γι’ αυτό και οι διεθνείς παίκτες επεκτείνονται σε νέες χώρες προκειμένου να αυξήσουν το κοινό τους, ενώ κάποιοι (λέγε με Netflix) αυξάνουν την τιμή της συνδρομής για να συγκρατήσουν τα κέρδη.
 • Σύμφωνα με τη σχετική ετήσια έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το 2020, οι συνδρομητές υπηρεσιών περιεχομένου των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ανήλθαν σε 1,114 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 4,1% σε σχέση με το 2019. Εξ αυτών, ποσοστό 72% περίπου αφορούσε δορυφορικές συνδρομές που βρίσκονται σε καθοδική πορεία, ενώ το υπόλοιπο 28% αφορούσε συνδρομές μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης που ανεβαίνουν διαρκώς.
 • Τα μερίδια των παρόχων πρόκειται προφανώς να αλλάξουν κάτω από την πίεση των εξελίξεων. Για την ώρα -πάντα σύμφωνα με την ΕΕΤΤ- εκτιμάται ότι η Cosmote TV έχει μερίδιο 45% - 55%. Ακολουθεί η Nova με 25%-35%, η Vodafone με 10%-15% και η Wind με 5%-10%. Θα πρέπει επίσης κανείς να υπολογίσει ότι οι συνδρομητές του Netflix στην Ελλάδα αριθμούν πλέον περί τις 500.000, ενώ εκτός από τους Cosmote / Nova / Wind και Vodafone μικρά μερίδια αγοράς έχουν και οι Cinobo, Apple TV και Amazon Prime Video. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Cosmote δεν θέλει να χάσει την πρωτοκαθεδρία και η Nova / Wind θα κάνει επίθεση εφ όλης της ύλης για να δημιουργήσει υπεραξίες. Άλλωστε μετά τη συγχώνευση με τη Wind θα πιάσουν δουλειά τα call centers για cross selling.
 • Btw, υπάρχουν σκέψεις -και ενδείξεις- ότι το ιστορικό κτίριο της Netmed/Multichoice/ Forthnet/ Nova (για να κάνουμε και μία ιστορική αναδρομή), θα εγκαταλειφθεί και οι εγκαταστάσεις θα μεταφερθούν στα κτίρια της Wind στην Παιανία και τη Λ. Αθηνών, αλλά και στο επίσης “ιστορικό” κτήριο της Nova στην Καλλιθέα. Η …χαρά του τεχνικού ή όπως λέει και το άσμα “Μετακομίζω, κι αν είμαι τεχνικός βρίζω”!
 • Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Nova αναζητεί ελεύθερο κανάλι που θα της προσθέσει διαφημιστικά έσοδα και πολιτική δύναμη και συζητά με διάφορους παίκτες, (π.χ. με τον ANT1 για το Μακεδονία TV), έστω και αν επισήμως διαψεύδονται οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Συνήθως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και …εξαγορά!
 • MoU στρατηγικής σημασίας με αντικείμενο τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, μέσω υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής, υπέγραψαν η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και ο οργανισμός Telecom Egypt, που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων στην περιοχή.
 • Υπάρχουν τρία σενάρια για την υλοποίηση της διασύνδεσης. Να περάσουν τα καλώδια μέσα από την ηλεκτρική διασύνδεση (που έχει και οπτικές), να δημιουργηθεί branch σε ένα από τα υπάρχοντα καλώδια που περνάνε ανοιχτά της Κρήτης και να δημιουργηθεί ένα brand new τηλεπικοινωνιακό καλώδιο. Οι αποφάσεις θα παρθούν σύντομα, γιατί και οι δύο πλευρές θέλουν να προχωρήσει το σχέδιο, δεδομένης και της θέσης “κλειδί” της Αιγύπτου απ’ όπου περνάει όχι μόνο το traffic της Αφρικής αλλά και της Ασίας.
 • Ένα άγαλμα της θεάς Seshat, που ήταν θεά της γραφής και της μέτρησης στην αρχαία Αίγυπτο έκανε δώρο στον Κυριάκο Πιερρακάκη ο Αιγύπτιος ομόλογός του Dr. Amr Talaat, και μάλλον έπεσε διάνα. Και στη γραφή είναι άριστος ο υπουργός -με τόσους διαγωνισμούς, νόμους και σχέδια που βγάζει το υπουργείο και στη μέτρηση, αφού γνωρίζει να κάνει τις σωστές επιλογές είτε αυτό αφορά την ΕΕ είτε δράσεις στη χώρα μας.
 • Είναι και κάπου αλλού δυνατός ο υπουργός. Στο “ΙΕΚ υπουργών Κυριάκος Πιερρακάκης”. Ο Γιώργος Γεωργαντάς είναι ο δεύτερος υπουργός που μετακινείται από το Ψηφιακής Ανάπτυξης. Είχε προηγηθεί ο Γιώργος Στύλιος. Btw, τις περισσότερες αρμόδιες του Γεωργαντά τις ανέλαβε ήδη ο Θεόδωρος Λιβάνιος. Και μάλιστα σε χρόνο dt.
nokia 7-10-21 sent

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Υπογράφηκε 10 Φεβρουαρίου, στο Διαστημικό Κέντρο της Hellas Sat στην Κοφίνου, μεταξύ της Hellas Sat και της Γερμανικής Διαστημικής Εταιρείας OHB, Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη διαστημικών οπτικών επικοινωνιών με χρήση ακτίνων laser στο νέο δορυφόρο HELLAS SAT 5.
 • Ο νέος δορυφόρος θα φέρει πολλές καινοτομίες, μεταξύ των οποίων και οι οπτικές τηλεπικοινωνίες οι οποίες θα δρομολογούν τηλεπικοινωνιακή κίνηση μεταξύ του νέου δορυφόρου και του υπό ανάπτυξη διεθνούς διαστημικού σταθμού LUNAR GATEWAY που θα είναι γύρω από τη Σελήνη, των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς και του όρους Χελμός στην Ελλάδα αλλά και του Διαστημικού Κέντρου της Hellas Sat στην Κοφίνου, τοποθετώντας την Ελλάδα και την Κύπρο στο διεθνή χάρτη των οπτικών δορυφορικών επικοινωνιών.
 • Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες (28,9%), θα σταματήσουν να επισκέπτονται τα φυσικά καταστήματα των τραπεζών, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τις ηλεκτρονικές τους υπηρεσίες, δείχνει νέα έρευνα της SAS. Στον αντίποδα, μόλις ένα 8,5% δηλώνει ότι θα επιστρέψει στις δια ζώσης υπηρεσίες.
 • Η έρευνα κάνει λόγο για στροφή των καταναλωτών στο ψηφιακό περιβάλλον, τάση που ενισχύθηκε σημαντικά από την πανδημία, όπου η προσαρμογή και εξοικείωση των καταναλωτών με τις ψηφιακές υπηρεσίες αποτέλεσε μονόδρομο, με πάνω από το 15% των πελατών να δηλώνουν ότι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά κάποια διαδικτυακή υπηρεσία για τις τραπεζικές τους συναλλαγές.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η εκλογολογία δίνει και παίρνει και η αγορά πάνω που εξασφάλισε την ομαλή “ροή” της και άρχισε να χαμογελάει, έχει αρχίσει και θορυβείται. Και θα θορυβηθεί ακόμα περισσότερο έτσι και μπούμε σε διπλή προεκλογική περίοδο, όπου είναι πολύ πιθανό έως αναμενόμενο ότι κάποια πράγματα δεν θα τρέχουν με την ίδια ένταση. Και αυτό ενδέχεται να γίνει ακριβώς τη στιγμή που πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα και η ένταση για να απορροφήσουμε τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης στα οποία τόσο βασίζεται το μέλλον της χώρας… αλλά και σε μεγάλο βαθμό της αγοράς.
 • Στις 31 Ιανουαρίου οι 15 μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας σύμφωνα με την ΡΑΕ χρωστούσαν σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ 400 εκατ. ευρώ. Επειδή το έργο το έχουμε δει στις τηλεπικοινωνίες πριν από χρόνια, αλλά και στην Energa και την Hellas Power, μήπως θα έπρεπε κάποιος να έχει το νου του; Οι κανονιές του παρελθόντος ακόμα βουίζουν στ’ αυτιά μας…
 • Ας μείνουμε στην ενέργεια για να επισημάνουμε ότι αν και οι Κινέζοι επισήμως κάνουν… τον Κινέζο, έκαναν την διόλου διπλωματική παρεμβασούλα τους σε σχέση με τον CEO του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη. Κι όπως λέει και η κρητική μαντινάδα “ Ήρθε το όρντινο αργά, εψές από την Κίνα, αλλά τι μέλλει να γενεί, από τον άλλο μήνα”!
 • Και μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα ακούγοντας τα παπαγαλάκια, γιατί κανονικά θα έπρεπε να ισχύει το “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει” παρ’ όλες τις εμμονές της κας Chen Dong. Η μήπως δεν είναι μόνο εμμονές…
 • Η Cosmos Business Systems ανέλαβε τη σύμβαση για το έργο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ) αναφορικά με την «Προμήθεια αδειών λογισμικού και υπηρεσιών εγκατάστασης και συντήρησης, για την αναβάθμιση των υποδομών των πληροφοριακών συστημάτων Oracle του ΤΕΕ», προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ.
 • Ο διαγωνισμός ύψους 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες, διαβατήρια και δημόσια έγγραφα ταυτοποίησης έχει κολλήσει λόγω προσφυγών στο ΣτΕ δημιουργώντας καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. Βλέπετε όλοι οι συμμετέχοντες είναι μεγάλοι παίκτες και «ο ένας θέλει να πάρει την ταυτότητα του άλλου»...
 • Στο πλαίσιο της υποχρέωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων να παρέχουν στα μέλη τους τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων, τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν τη δωρεάν διάθεση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του συστήματος ΖΕΥΣ.
 • Το λογισμικό ΖΕΥΣ διατίθεται μέσω του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (GRNET), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για την έγκαιρη προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας, οι ενδιαφερόμενοι συνδικαλιστικοί φορείς θα πρέπει να επικοινωνούν με το ΕΔΥΤΕ τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εκλογών. Βέβαια, οι συνδικαλιστές αντιδρούν -πιο πολύ για την ηλεκτρονική ψηφοφορία παρά για το σύστημα- και ισχυρίζονται ότι θα ήθελαν να αναλάβει τις εκλογές τους ιδιωτική εταιρεία. Με έδρα στον Περισσό άραγε;
 • Ο Όμιλος Quest συγκαταλέγεται για άλλη μία χρονιά στους Ελληνικούς Οργανισμούς που εντάσσονται στην ηγετική ομάδα των «The Most Sustainable Companies in Greece 2022», σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα αξιολόγησης των επιχειρηματικών επιδόσεων στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με βάση τα ESG κριτήρια, που ανακοίνωσε το QualityNet Foundation.
 • Η ένωση εταιρειών «Vodafone & Q&R» κέρδισε το διαγωνισμό για τον «μετασχηματισμό διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών» ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, που διενήργησε η ΚτΠ. Στόχος είναι o μετασχηματισμός και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών των παρεχόμενων Προξενικών Υπηρεσιών, καθώς και η ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών για θέματα όπως: πιστοποιητικό μόνιμου κατοίκου, ληξιαρχικές πράξεις-δημοτολόγιο, διαβατήρια, στρατολογικά, πληρεξούσια, μετοικεσίες, φορολογικά-τελωνειακά κ.α.
 • Η Coral, μετά από διεθνή διαγωνισμό, ανέθεσε στις εταιρείες SingularLogic και Epsilon SingularLogic, την υλοποίηση έργου που αφορά στο σύστημα λιανικών πωλήσεων των αιθουσών λιανικής (C-Stores) των πρατηρίων της, επιλέγοντας την πλατφόρμα Galaxy Retail ως την καταλληλότερη λύση που εξυπηρετεί τις απαιτήσεις της για την επίτευξη του στρατηγικού της σχεδιασμού, σχετικά με το επίπεδο εξυπηρέτησης και το customer experience που θέλει να απολαμβάνουν οι πελάτες της.
 • H Viva Wallet βρίσκεται σε αναζήτηση στελέχους με εμπειρία στον τομέα πάταξης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για να προστατευτεί από ανάλογους κινδύνους. Στο ίδιο πλαίσιο ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ολλανδική εταιρεία πρόληψης απάτης, Fraudio, που χρησιμοποιεί τεχνολογία AI για την πρόληψη της απάτης.
 • Στη Space Hellas ανέθεσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μετά από διαγωνισμό τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος παρακολούθησης της Ενεργειακής Διαχείρισης των εγκαταστάσεών του. Η λύση που θα αναπτυχθεί βασίζεται στη «SenseOne IoT Platform» η οποία θα λειτουργεί ως Κεντρική Πλατφόρμα Ενεργειακής Διαχείρισης, για την παρακολούθηση, καταγραφή και τη δημιουργία αναφορών ενεργειακών δεδομένων των εγκαταστάσεων του ΔΑΑ.
 • Η ένωση εταιρειών «Cosmos Business Systems - Δυναμική Πληροφορική» ανέλαβε τη σύμβαση έργου του ΕΔΥΤΕ για την «προμήθεια λογισμικού αιμοδοσιακού πληροφοριακού συστήματος βασισμένου στη χρήση τεχνολογιών διαδικτύου» προϋπολογισμού 2.290.000 ευρώ. Το αντικείμενο είναι η προμήθεια λογισμικού κεντρικού αιμοδοσιακού πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα καλύπτει τις απαιτήσεις του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας της χώρας με χρήση τεχνολογιών διαδικτύου.
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Έχοντας ως στόχο τη βελτίωση των καθημερινών συναλλαγών και της ποιότητας των υπηρεσιών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά σε μια ακόμη σημαντική αναβάθμιση των υποδομών της. Ειδικότερα, μεταφέρει τις βάσεις δεδομένων της στις νέες υποδομές Ιδιωτικού Υπολογιστικού Νέφους Βάσεων Δεδομένων (Exadata Cloud@Customer - ExaCC) και Συνεχούς Λήψης Αντιγράφων Ασφαλείας Βάσεων Δεδομένων.
 • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε τη χορήγηση ποσού ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση ψηφιακών έργων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα πέντε χρόνια, θα συμβάλει στο σχέδιο για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό στο Ελληνικό Δημόσιο και την παροχή υπηρεσιών με στόχευση στην εξυπηρέτηση και τη θετική εμπειρία του πολίτη.
 • Η σύμβαση υπογράφηκε από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της ΕΤΕπ Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση δομών και υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου.
 • Επιτέλους! Η ρομποτική εντάσσεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με ένα πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σκοπός είναι η προμήθεια σετ ρομποτικής σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια προκειμένου οι μαθητές να εξοικειωθούν με τον προγραμματισμό και την τεχνολογία και να μυηθούν στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων χρησιμοποιώντας την αναλυτική σκέψη.
 • Τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας http://epilotage.hcg.gr μέσω της οποίας αυτοματοποιείται το σύνολο των πλοηγικών διαδικασιών στα λιμάνια της χώρας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας διασφαλίζεται η άμεση επικοινωνία μεταξύ του φορέα εκμετάλλευσης κάθε λιμανιού, του ναυτικού πράκτορα – πλοίου – πλοηγικού σταθμού – πλοηγού και του λιμεναρχείου, τόσο αναφορικά με την πληροφόρηση, όσο και με την πληρωμή των πλοηγικών δικαιωμάτων.
 • Κατά 60% αυξήθηκαν μέσα στο 2021 οι φορείς του Δημοσίου οι οποίοι παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες μέσω του gov.gr χρησιμοποιώντας ως διαπιστευτήρια τους κωδικούς Taxisnet. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους 91 φορείς απέκτησαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρέχουν σε πολίτες και επιχειρήσεις πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες τους, χρησιμοποιώντας ως «κλειδί» τους κωδικούς Taxisnet. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των φορέων (Υπουργεία, Δήμοι, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κοκ) που ταυτοποιούν τους πολίτες μέσω του Taxisnet ανέρχεται πλέον σε 243, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2020 ήταν μόλις 152.
 • Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, συνεχίζεται ο δεύτερος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σύμφωνα με το σχεδιασμό των Υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.
 • Ο δεύτερος κύκλος πραγματοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σε συνεργασία με την Microsoft. Στόχος των προγραμμάτων είναι η ανάπτυξη βασικών και εξειδικευμένων ψηφιακών δεξιοτήτων σε τεχνολογίες cloud για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Στις 11 Φεβρουαρίου, η ΕΕ γιόρτασε την ημέρα του 112, του ενιαίου αριθμού έκτακτης ανάγκης. Η μέρα αυτή στόχο έχει να ενημερώσει σχετικά με τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, τον οποίο ο καθένας μπορεί να καλέσει από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
 • Ο νέος κανονισμός για την περιαγωγή , χάρη στον οποίο οι Ευρωπαίοι που επισκέπτονται άλλες χώρες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους στο εξωτερικό χωρίς επιπλέον κόστος, θα διασφαλίσει και τον ακριβέστερο εντοπισμό των καλούντων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς και τον δωρεάν χαρακτήρα των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης.
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Μπλε είναι το βασικό χρώμα του shopflix.gr που ήδη λειτουργεί δοκιμαστικά και θα κάνει επίσημα εγκαίνια όταν έρθει η ώρα. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, το μπλε είναι το αγαπημένο χρώμα των περισσότερων ανθρώπων, γιατί εκπέμπει θετική ενέργεια, συμβολίζει τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη, την πίστη, την αυτοπεποίθηση, την αλήθεια, την εξυπνάδα και την ηρεμία. Πολύ καλή επιλογή! Παράλληλα σημειώστε την ταχύτητα και το πολύ καλό UX και έχετε μία εξαιρετική συνταγή. Οι πληροφορίες που έχουμε από τους δοκιμαστικούς χρήστες πάντως μιλάνε και για πολύ καλή εμπειρία πελάτη. Ιδιαίτερα στο last mile!
 • Τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να μπουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και δημιούργησαν το marketplace “ecouriermarket.com”. Η άποψή μας είναι ότι ισχύει το ή παπάς - παπάς ή ζευγάς - ζευγάς. Αν μάλιστα δεν είσαι καλός ζευγάς τότε το παπαδιλίκι περιττεύει! Και δημιουργεί και δυσαρέσκειες… Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα είναι ενδιαφέρον σε small scale. Όταν μεγαλώσει και γίνει σωστό marketplace θα δούμε τη διαφορά…
 • Το PayPal ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να κλείσει 4,5 εκατομμύρια λογαριασμούς και να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του. Αιτία ήταν όσοι εκμεταλλεύτηκαν με κακόβουλο τρόπο τα οικονομικά κίνητρα και τα προγράμματα ανταμοιβής που έδινε στους πελάτες του, γεγονός που σε συνάρτηση με τις εξελίξεις, υποχρέωσε την εταιρεία να αναπροσαρμόσει και τη στρατηγική marketing.
 • Τα κέρδη σε μία εταιρεία είναι το A και τό Ω. Το ίδιο και για την Alphabet τη μητρική εταιρεία του Google που το 2021, τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 89%. Πως προέκυψε αυτό; Ένεκα της πανδημίας οι καταναλωτές στράφηκαν στο on line shopping κάνοντας τις αναζητήσεις τους στη Google με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα διαφημιστικά έσοδα. Μάλιστα, για τις χρονιές 2020 και 2021, τα έσοδα από διαφημίσεις στη Google και το YouTube αντιπροσωπεύουν το 81% του συνόλου. Pas mal!
 • Αργά αλλά σταθερά χτίζει το δικό του marketplace και ο Γιάννης Μασούτης. Χρησιμοποιώντας ως βάση τα δικά του προϊόντα πρόσθεσε ήδη και επτά εξειδικευμένους συνεργάτες: you.gr, Βιοκαρπέτ, vita4you, Bag stores, brands in a box, Cook Shop και petshop.gr, που πωλούν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα, είδη σπιτιού, υγιεινή διατροφή, προϊόντα κουζίνας και ότι αφορά τα κατοικίδια διευρύνοντας την προϊοντική γκάμα που διαθέτει. Η αποστολή γίνεται ξεχωριστά και η πληρωμή (για τα συνεργαζόμενα καταστήματα) με κάρτα.
 • Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα αναφορικά με τη εξαγορά από την Delivery Hero των θυγατρικών του ομίλου Μούχαλη (e-food (διανομές), Kiosky’s (δίκτυο 500 φυσικών καταστημάτων), Alfa Διανομές (χονδρική) και τις πλατφορμες delivery.gr και e-table.gr, και αν αυτό δημιουργεί “συγκέντρωση”. Πολλοί (ανταγωνιστές) θα χαρούν ανάλογα με την απόφαση. Βλέπετε, η κριτική είναι ο φόρος που ο φθόνος επιβάλλει στην αξία…
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Το YouTube σύμφωνα με δηλώσεις του Chief Product Officer Neal Mohan πρόκειται να λανσάρει νέες δυνατότητες όπως ευκολότερη πλοήγηση, αυξημένη διαδραστικότητα με χρήση του κινητού παράλληλα με την TV, προβολή εκτός σύνδεσης, καθώς και μεγαλύτερη ανάλυση. Οι χρήστες της πλατφόρμας βλέπουν καθημερινά περισσότερες από 700 εκατ. ώρες περιεχομένου και το YouTube θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να αντιπαρατεθεί ευθέως με την παραδοσιακή TV.
 • Εκτός λειτουργίας έμεινε η πλατφόρμα του Twitter για αρκετές χιλιάδες -από τα 217 εκατ. καθημερινούς χρήστες- σε όλο τον κόσμο το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Downdetector, καταγράφηκαν περίπου 15.000 αναφορές χρηστών για διακοπή των υπηρεσιών, που διήρκεσαν 1 ώρα περίπου 19:00 - 20:00 ώρα Ελλάδος)
 • Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εξαγορά της Accusonus και της Pollfish βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για μία ακόμη startup η εξαγορά της οποίας θα κάνει αίσθηση… Και δεν εννοούμε μόνο τη Blueground που ακούγεται έντονα, αλλά κάτι δυνατό από το χώρο του deep tech. Λέγεται επίσης ότι το Facebook / Meta δεν θα μείνει μόνο στην Accusonus, αλλά έχει στο στόχαστρο και κάτι ακόμα. Μαζί με το άνοιγμα των γραφείων του στην Ελλάδα!
 • Σε εξαγορές όμως-και όχι μόνο από την Ελλάδα- προτίθενται να προχωρήσουν σύντομα αρκετές ακόμα εταιρείες του χώρου όπως η πάντα έτοιμη Epsilon Net, η Entersoft, η Quest (μέσω Uni Systems), η Performance και η Profile. Τι λέγαμε ότι δεν θα πλήξουμε φέτος;
 • Σύμφωνα με την νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, η τηλεργασία αποτέλεσε μια «λύση ανάγκης» κατά την διάρκεια της πανδημίας, ποια είναι όμως η άποψη του κοινού και των εργαζομένων από απόσταση, και ποιες οι διαθέσεις τους για την «επόμενη μέρα»;
 • Οι δύο στους πέντε εργαζόμενοι Έλληνες εργάστηκαν ή εργάζονται ακόμη από απόσταση τα τελευταία δύο χρόνια. Η πλειονότητα του κοινού δηλώνει υπέρ της τηλεργασίας με προϋπόθεση ότι η φύση του επαγγέλματος το επιτρέπει, και θεωρεί ότι είναι κάτι που χρειάζεται να συναποφασίζεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, ώστε η λύση της τηλεργασίας να είναι αμοιβαίας ωφέλειας.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Harvard Kennedy School, του οποίου είναι απόφοιτος αναφορικά με τον δρόμο που ακολουθεί η χώρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Ήταν καλεσμένος του David Eaves, ειδικού σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης και διευθυντή των προγραμμάτων σπουδών τεχνολογίας του πανεπιστημίου.
 • Ο Τάκης Αγγελόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό του HRS Group αναλαμβάνοντας καθήκοντα Chief Technology Officer της HRS Pay, στο Business Unit του ομίλου που δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες πληρωμών.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΕΙΠΑΝ:

 • «Κάθε επένδυση που δημιουργεί ευκαιρίες για περισσότερη καινοτομία βάζει ένα λιθαράκι στο “χτίσιμο” μιας σύγχρονης, ψηφιακής Ελλάδας που αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας»
  Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, Public Policy Manager, Greece & Cyprus, Amazon Web Services (AWS)
 • «Το ψηφιακό ευρώ μπορεί επίσης να συμβάλλει στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, προωθώντας την καινοτομία και την χρήση της τεχνολογίας σε ποικίλες δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό το στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς σχετίζεται με την τρέχουσα προσπάθεια για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε πολλούς τομείς της εγχώριας οικονομίας»
  Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια Τράπεζας της Ελλάδος
synedria monofyllo ENG 20-1-22 sent
inCITES banner

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Wadata banner v2 - 600x80
Η Samsung παρουσίασε το Samsung Galaxy S22 Ultra που συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά δύο εμβληματικών Samsung smartphones.
H ασυναγώνιστη ισχύ της σειράς Note συναντά την κάμερα επαγγελματικού επιπέδου και τις κορυφαίες επιδόσεις της σειράς S, θέτοντας ένα νέο πρότυπο στην κατηγορία των premium smartphones.
Το Samsung Galaxy S22 είναι η πιο ισχυρή συσκευή Ultra που έχει δημιουργήσει ποτέ η Samsung και ενσωματώνει νέα, αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά όπως τη γραφίδα S-Pen, προηγμένες δυνατότητες βίντεο, λειτουργίες Nightography και μπαταρία που διαρκεί για περισσότερο από μία ημέρα.
Επίσης παρουσίασε τα Samsung Galaxy S22 και S22+, δύο συσκευές - ναυαρχίδες που προσφέρουν ενισχυμένες δυνατότητες δημιουργικότητας και έκφρασης.
Τα Samsung Galaxy S22 και S22+ διαθέτουν δυναμικές κάμερες με προηγμένη, έξυπνη επεξεργασία εικόνας για να κάνουν την κάθε στιγμή επική.
Με τολμηρό σχεδιασμό και βιώσιμο design, τα νέα Samsung Galaxy S22 και S22+ διαθέτουν υψηλή αισθητική και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Τέλος ανακοίνωσε τη νέα σειρά Samsung Galaxy Tab S8, που περιλαμβάνει τα Samsung Galaxy Tab S8 και S8+ ενώ, για πρώτη φορά παρουσιάζει το Samsung Galaxy Tab S8 Ultra με μεγαλύτερη, πιο τολμηρή οθόνη και την πιο ισχυρή απόδοση που έχει προσφέρει ποτέ η σειρά Samsung Galaxy Tab S. Το εξελιγμένο υλικό, οι κορυφαίες δυνατότητες παραγωγικότητας και το απρόσκοπτο οικοσύστημα στο οποίο βασίζονται οι χρήστες του Samsung Galaxy συνδυάζονται σε μία ενιαία φορητή συσκευή δυναμικής ισχύος, σχεδιασμένης να συντροφεύει το χρήστη σε ένα διαρκώς συνδεδεμένο κόσμο. Η σειρά Samsung Galaxy Tab S8 προσφέρει στο χρήστη την ελευθερία και την ευελιξία που χρειάζεται για απρόσκοπτη εργασία και ψυχαγωγία οπουδήποτε, όπως ποτέ άλλοτε.
cl8-sept-2019-600x80
Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο Πεκίνο και το ρωσικό brand Caviar ετοίμασε μια ειδική έκδοση smartphones για να γιορτάσει το μεγάλο αθλητικό γεγονός.
Συγκεκριμένα, πρόσφατα παρουσιάστηκε η σειρά Olympic Hero iPhone 13 Pro, μια συλλογή που περιλαμβάνει 117 limited edition κινητά.
Υπάρχει ένα Olympic Hero μοντέλο, ενώ η έκδοση Olympic Hero Gold χρησιμοποιεί χρυσό 18 καρατίων.
Και τα 2 μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν iPhone 13 Pro ή 13 Pro Max σαν βάση και έχουν κόκκινη επένδυση στο πίσω μέρος αντί για γυαλί.
Το σχέδιο επίσης περιλαμβάνει και το logo των Ολυμπιακών Αγώνων, τους κρίκους του αθλητικού θεσμού και το όρος Xiaohaituo, που έχει φιλοξενήσει πολλά αθλητικά γεγονότα.
Η τιμή της έκδοσης του 128GB iPhone 13 Pro Olympic Hero ξεκινά από 6.450 δολάρια, ενώ το Pro Max Gold model μπορεί να φτάσει μέχρι και 27.000 δολάρια.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει βάλει σε δεύτερη «μοίρα» τα μετρητά και προτιμά να πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές.
Ιδιαίτερα την τελευταία διετία, η πανδημία έδωσε νέα ώθηση στις πληρωμές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με αποτέλεσμα το POS να αποτελεί βασικό εργαλείο για κάθε επαγγελματία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Apple θα δίνει τη δυνατότητα από εδώ και πέρα σε εμπόρους και άλλους επαγγελματίες να χρησιμοποιούν το iPhone τους σαν POS.
Πλέον ανακοινώθηκε και επίσημα η νέα λειτουργία «Tap to Pay», η οποία θα ξεκινήσει από τις Η.Π.Α και σταδιακά θα επεκταθεί. Με τη χρήση της, κάθε επαγγελματίας θα μπορεί να δέχεται με ασφάλεια πληρωμές από πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, χωρίς να απαιτείται κάποια εφαρμογή στο κινητό του, καθώς η λειτουργία Tap to Pay χρησιμοποιεί την ίδια προστασία πληρωμής με το Apple Pay.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανέπαφες συναλλαγές θα γίνουν δυνατές και μέσω του Apple Watch, ενώ η εταιρεία δε θα συλλέγει δεδομένα σχετικά με τις ιδιωτικές συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται.
Το Tap to Pay δε θα υποστηρίζεται από όλα τα smartphone της Apple, αφού απαιτεί iPhone XS ή πιο σύγχρονη συσκευή.
600x80 shipping 20-12-21 sent
600x80 drones 11-1-22 sent.
600x80 wid 17-1-22 sent
600x80 project 11-2-2 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin