weekly D 21-1-22 sent
600x80 shipping 20-12-21 sent
600x80 drones 11-1-22 sent.
600x80 wid 17-1-22 sent

Διπλάσιες ταχύτητες: allegro ma non troppo!

Ανησυχούν για τα κόστη που θα αναγκαστούν να επωμιστούν οι πάροχοι, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τη δέσμευση του ΟΤΕ για τον διπλασιασμό των ταχυτήτων Ιnternet στις συνδέσεις ADSL και VDSL.
Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνδέσεών τους περνάει μέσα από το δίκτυο του ΟΤΕ, βλέπουν ότι το κόστος μετάβασης θα ανέλθει κοντά στα 90 εκατομμύρια ευρώ.
Το κόστος αυτό, αφορά στην μεταφορά των συνδέσεων που σήμερα φιλοξενούνται στα αστικά κέντρα, προς τα καφάο.
Vodafone, Wind και Nova, τιμολογούνται από τον ΟΤΕ 33 ευρώ ανά μεταφορά σύνδεσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστεί να αλλάξουν και το router του πελάτη, οπότε τα κόστη ανεβαίνουν αρκετά και συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους.
Η πρόταση των παρόχων προς τον ΟΤΕ είναι οι χρεώσεις μεταφοράς να υπολογιστούν με τη λογική ότι θα είναι μαζικές, και έτσι το πραγματικό κόστος ανά γραμμή θα είναι μικρότερο.
Όπως όλα δείχνουν, τελικά η ΕΕΤΤ -όταν συγκροτηθεί και συνεδριάσει - θα κληθεί να λύσει το θέμα ρυθμιστικά.
Η απόφαση θα αφορά όχι μόνο για τον καθορισμό του κόστους μετάβασης στις υψηλότερες ταχύτητες των συνδέσεων των παρόχων που περνούν μέσα από τις υποδομές του ΟΤΕ, αλλά και για τον υπολογισμό των τιμολογιακών πακέτων του ΟΤΕ.
Η Vodafone ζητά από την EETT τα πακέτα του ΟΤΕ να ελεγχθούν με βάση το νέο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (Price Squeeze Model) το οποίο προβλέπει χαμηλότερες τιμές χονδρικής για μίσθωση γραμμών.
Το τρέχον PSM που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των τιμών έχει καταρτιστεί από το 2011. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, 11 χρόνια είναι πολλά για τον χώρο των τηλεπικοινωνιών.
Πάντως, όπως και να ‘χει το πράγμα, όλοι οι πάροχοι συμφωνούν ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ότι οι ταχύτητες Internet θα πρέπει να βελτιωθούν, μια και η χώρα μας βρίσκεται ακόμα χαμηλά στους δείκτες.
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες λοιπόν…
Neo_Creatures_Display_600x80
eett-flag

Σε αναμονή νέων μελών η ΕΕΤΤ

Αναγκαστικά για λίγες μέρες, τα ρυθμιστικά καθήκοντα της ΕΕΤΤ θα πρέπει να περιμένουν, καθ’ ότι επίκειται η ακρόαση από τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, του προέδρου της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνου Μασσέλου, καθώς και των δύο αντιπροέδρων, Δημήτρη Βαρουτά και Σπύρου Παντελή.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ήδη αποφασίσει την ανανέωση της θητείας τους, και στην Επιτροπή της Βουλής έχουν κληθεί για να παραθέσουν τα πεπραγμένα της θητείας που λήγει, και τους στόχους τους για την επόμενη.
Αντίθετα, φαίνεται ότι μάλλον θα γίνουν αλλαγές στα 6 μέλη της Ολομέλειας, η θητεία των οποίων έληξε στις 11 Ιανουαρίου 2022. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και διορισμού των νέων μελών, τότε μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις που έχουν ανοίξει οι πάροχοι σχετικά με το θέμα του διπλασιασμού των ταχυτήτων, το νέο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου και η εκ νέου ανάλυση των αγορών χονδρικής τόσο για τις τοπικές συνδέσεις (καφάο), όσο και κεντρικής (αστικά κέντρα).
Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, και ο αντιπρόεδρος, Σπύρος Παντελής, διορίστηκαν τον Ιανουάριο του 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο δεν αντικαταστάθηκαν από την τρέχουσα κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουν και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας.
grid_600x80
jp-morgan

Viva… JP Morgan

Mega deal έσκασε στην αγορά fintech, με το 49% της VivaWallet να περνάει στα χέρια του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού JP Mogan, έναντι σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 200 εκατομμύρια ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Οι ιδρυτές της, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, διατηρούν το 51% καθώς και το management της εταιρείας.
Κατάφεραν ξεκινώντας από online πώληση εισιτηρίων, να αποκτήσουν τραπεζική άδεια και τέλος να γίνουν πάροχοι πληρωμών σε 23 χώρες, με ένα γρήγορο, αξιόπιστό και φιλικό user interface και πρωτοποριακά προϊόντα συναλλαγών.
Αυτό ακριβώς είδε και η JP Mogan, αφού όπως δήλωσε ο Τάκης Γεωργακόπουλος, Global Head της JP Morgan Payments, «το ευρωπαϊκό τοπίο πληρωμών είναι κατακερματισμένο αλλά μεγάλο ως προς τις ευκαιρίες, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια εμπόρους έτοιμους να εφαρμόσουν επεκτάσιμες λύσεις πληρωμών και αυτός είναι ένας τομέας που εστιάζει η JP Morgan Payments για την ανάπτυξη της στο μέλλον».
Το μεγαλύτερο asset της VivaWallet είναι η απόκτηση τραπεζικής άδειας της Praxia Bank τον Αύγουστο του 2020, κάτι που της έδωσε τη δυναμική να κοιτάξει στα μάτια τις συστημικές τράπεζες και να απογειώσει τις υπηρεσίες της χωρίς προσκόμματα.
Σήμερα, διαθέτει υποκαταστήματα σε 23 χώρες στην Ευρώπη με πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα, ενώ διαθέτει εξ ολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud.
Παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών, εφαρμογής Viva Wallet POS, των add-on Google Play συσκευών, και μέσω του εξελιγμένου payment gateway σε online καταστήματα.
Επίσης, προσφέρει επαγγελματικούς λογαριασμούς με τοπικό IBAN και επαγγελματική χρεωστική κάρτα Mastercard.
Viva η Viva λοιπόν ο πρώτος αποδεδειγμένος μονόκερως της Ελλάδας!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • ΔΕΗ: Δεν Έχουμε Ηλεκτρικό, (αλλά θα έχουμε Τηλεπικοινωνίες…)
 • Ο βοριάς που τ’’ αρνάκια παγώνει πάγωσε και την αγορά σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα. Και μιλάμε για τα καταστήματα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι παραγγελίες στα e-shop έπεφταν βροχή. Ο κόσμος (από)κλεισμένος στα σπίτια του, από το ιδιότυπο lockdown του “στρατηγού χειμώνα” το έριξε στις on line αγορές, στη λογική “ψωνίζω άρα υπάρχω”. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι να παραδοθούν οι παραγγελίες θα έχουν λειώσει τα χιόνια!
 • Τα δίκτυα τα πήγαν πολύ καλά και δεν ακούστηκαν παράπονα, αφού ακόμα και στις περιπτώσεις που υπήρξαν διακοπές ρεύματος λειτούργησαν τα εναλλακτικά σενάρια και διασφαλίστηκε η επικοινωνία. Σε κάθε περίπτωση οι τεχνικοί όλων των δικτύων φρόντισαν να μην “παγώσουν” και οι τηλεπικοινωνίες. Για σκεφτείτε να είστε αποκλεισμένοι χωρίς Internet και κινητό…
 • Συνήθως υπάρχουν παράπονα και γκρίνιες όταν κάτι δεν πάει καλά. Όταν όλα πάνε καλά -όπως αυτή τη φορά στις τηλεπικοινωνίες που λειτούργησαν άψογα- κανείς δεν λέει «μπράβο». Εμείς θα το πούμε και πηγαίνει τόσο σε αυτούς που σχεδίασαν τα δίκτυα και τις διαδικασίες, όσο κυρίως στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που με ένα μέτρο χιόνι ανεβαίνουν στα βουνά για να εξασφαλίσουν την επικοινωνία μας Δείτε το σχετικό video!.
 • Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, των φρονίμων τα παιδιά πριν το χιόνι μαστορεύουν! Σε προληπτικές εργασίες και προετοιμασία του δικτύου προέβη η Wind το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να εξασφαλίσει για τους συνδρομητές της συνεχή συνδεσιμότητα και επικοινωνία κατά τη διάρκεια των αναμενομένων ακραίων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου βρισκόταν σε αυξημένη επιφυλακή για άμεση παρέμβαση και αντιμετώπιση τεχνικών θεμάτων.
 • Μας άρεσε η ανάρτηση του Χάρη Μπρουμίδη για το συγκεκριμένο θέμα και τα συγχαρητήρια του για το team. Very inspiring, real leadership! Όπως και να το δει κανείς, ότι γυαλιά και να φοράει πράσινα, κόκκινα ή μπλε και τα τρία δίκτυα βγήκαν ...ασπροπρόσωπα, με το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο. Excellence!
 • Στην Κάντζα προχωρούν με γοργό ρυθμό στο κεφάλαιο “έσονται οι δύο εις δίκτυο ένα” και η ενσωμάτωση θα ξεκινήσει από το πιο δύσκολο κομμάτι που είναι το τεχνικό, γιατί πρέπει να παντρέψεις διαφορετικές τεχνολογίες και προσεγγίσεις. Η κόλαση του μηχανικού δηλαδή!
 • Ένα σημαντικό θέμα είναι και το που θα στεγαστεί το νέο σχήμα. Σήμερα, καταλαμβάνουν η μεν Nova το κτίριο στην Κάντζα η δε Wind το παλιό κτίριο του Alpha στην Αττική οδό. Αφενός μεν υπάρχει θέμα χωρητικότητας και αφετέρου μεταφοράς των δομών, που είναι η δεύτερη κόλαση των μηχανικών…
 • Όλα αυτά βέβαια παράλληλα με την ενοποίηση, τη στελέχωση και όλα όσα απαιτούνται για να έχουμε έναν «γάμο στον παράδεισο» της Κάντζας, για τα οποία ωστόσο αναμένονται οι αποφάσεις των κεντρικών γύρω στο Πάσχα. Και η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα…
 • Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο ΟΤΕ! Την αναγκαιότητα να τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πάροχοι, έχει δημιουργήσει η απόφαση του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες σύνδεσης στο Internet, χωρίς αλλαγή τιμολογίων στους συνδρομητές του και με αφορμή αυτό έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, με «διαιτητή» την ΕΕΤΤ.
 • Οι εταιρείες δεν λένε όχι στον διπλασιασμό των ταχυτήτων (και δεν θα μπορούσαν άλλωστε). Τους απασχολεί ωστόσο το κόστος, το οποίο συνολικά για τους τρεις παρόχους, Vodafone, Wind και Nova, εκτιμάται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση) τις αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ κ.α.
 • Σύμφωνα με πληροφορίες η Vodafone έχει ζητήσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων από την ΕΕΤΤ, με αίτημα να σταματήσει να εγκρίνει τα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ που αφορούν τον διπλασιασμό των ταχυτήτων, ενώ η Nova απευθύνθηκε στον ΟΤΕ και την ΕΕΤΤ θέτοντας θέμα μείωσης της τιμής της μετάβασης από τα αστικά κέντρα στις καμπίνες, αφού οι μεταβάσεις θα γίνουν μαζικά, άρα δεν συνεπάγονται το ίδιο κόστος, όπως όταν γίνονται για μια σύνδεση χωριστά.
 • Κόντρες λοιπόν μεταξύ των δικτύων στην arena της EETT. Συγκεκριμένα, από τη μία είναι αδήριτη ανάγκη ο διπλασιασμός των ταχυτήτων, προκειμένου να αλλάξουμε άμεσα πίστα ως χώρα και από την άλλη η ΕΕΤΤ δεν μπορεί να πάρει απόφαση μέχρι να περάσουν από τη Βουλή ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι -τυπική διαδικασία διότι όλοι αρίστευσαν- και να ανακοινωθούν και τα μέλη. H συνεδρίαση ήταν να γίνει την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά «κόλλησε» στο χιόνι, οπότε πάει για την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου.
 • Κατόπιν θα πρέπει να περάσει και από το Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση. Και επειδή δεν έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο κάθε εβδομάδα, ίσως περάσει 1 εβδομάδα ακόμα… Μ’ άλλα λόγια η ΕΕΤΤ θα είναι ακέφαλη για περίπου 15 ημέρες. Ε… και στη συνέχεια, δεν είναι και το πιο εύκολο θέμα που έχουν να λύσουν… Εξίσωση με πολλούς αγνώστους και ακόμα περισσότερες γκρίνιες. Δηλαδή, ζήσε Μάρτη μου, Απρίλη μου ξανθέ και Μάη μυρωδάτε, αν όλα πάνε καλά…
 • Η Rakuten Viber -που μόλις γιόρτασε τα 11α της γενέθλια- ανακοίνωσε στατιστικά χρήσης από την Ελλάδα που επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή αναπτύσσεται δυναμικά, τόσο σε επίπεδο τελικών χρηστών όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων, που θέλουν να αυξήσουν το brand awareness η απλά να αποκτήσουν ένα ακόμη κανάλι επικοινωνίας με τους πελάτες τους.
 • Συγκεκριμένα, είχαμε 1 δισ κλήσεις που αντιστοιχούν σε 90 εκατ. ώρες συνομιλιών, ήτοι 20% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όσον αφορά τα μηνύματα, η αύξηση ήταν 15% και κάθε δευτερόλεπτο στέλνονται 700 από αυτά, ενώ υπήρξε 79% αύξηση στους εταιρικούς λογαριασμούς ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από 55% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος. Τέλος, ξεπέρασαν το 1 δισ οι εγκαταστάσεις σε Android συσκευές, ενώ η Viber προσέλκυσε διαφημίσεις -που πέρσι αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 70% αλλά στην Ελλάδα μόνο 16%- κυρίως από τους τομείς της υγείας και ευεξίας, της ενέργειας αλλά και των μεταφορών.
 • Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 42 νέες χώρες που θα παρέχει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού υπηρεσίες το Disney+ , η streaming υπηρεσία της Walt Disney Company. Τι θα προσφέρει; Χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic, αλλά και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας. ,
 • To παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον με την αναμενόμενη είσοδο και του HBO, που επίσης ετοιμάζεται επίσης μέσα στο καλοκαίρι να κάνει ντεμπούτο στις οθόνες μας. Έχει να δουλέψει call center στο full στη λογική «αυτό το συνδρομητή ποιος θα τον πάρει»;
 • Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι πως θα «παίξουν» οι συγκεκριμένοι πάροχοι με τη Vodafone, η οποία έχει συνάψει συμφωνία μαζί τους. Τι άραγε προβλέπει η συμφωνία και τι αβαντάζ δίνει στη Vodafone; H αγωνία μας θα μείνει «στα κόκκινα», μέχρι να μάθουμε…
 • Όσον αφορά τη Nova είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της BC Partners για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή / τηλεοπτική αγορά, λόγω των συνεργιών που θα προκύψουν. Έχουν γίνει και γίνονται πολλές συζητήσεις και βεβαίως όπου υπάρχει καπνός, είναι θέμα χρόνου να δούμε και τη φωτιά.
 • Btw έχει ενδιαφέρον η συνέντευξη του ιδιοκτήτη της United Group, Dragan Solak στη Guardian, ως ιδιοκτήτης της Southampton FC βέβαια! Ακολούθησε μάλιστα και συνέντευξη στο MSNBC, όπου μιλάει και για τα ΜΜΕ της Σερβίας, με πολλές πολιτικές προεκτάσεις. Με την ευκαιρία δείτε το σχετικό κανάλι του UT Group Friends στο You Tube. Έχει ενδιαφέροντα πράγματα!
 • Βελτίωση εμφάνισε η ταχύτητα του Διαδικτύου σταθερής και κινητής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη Speedtest της Oakla για τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά παρόλα αυτά χάσαμε έξι θέσεις στη μέση ταχύτητα Internet στην κινητή τηλεφωνία πέφτοντας στην 31η θέση με μέση ταχύτητα Download στα 51.42 Mbps.
 • Στη σταθερή τηλεφωνία βρισκόμαστε στην 91η θέση παγκοσμίως με μέση ταχύτητα 33.03 Mbps από 23,01. Η Κύπρος, όσον αφορά την κινητή είναι στην 11η θέση με 83,33 Mbps και στην 97η στη σταθερή με 30,21 Mbps.
nokia 7-10-21 sent

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Και η εβδομάδα που μπαίνει θα έχει ειδήσεις. Φροντίζει γι’ αυτό ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Πατέλης ο οποίος ήδη προανήγγειλε με tweet δυο αμερικανικά deal επί ελληνικού εδάφους. To ένα -αυτό της JP Morgan- το είδαμε. Το δεύτερο είναι πολύ μικρότερο -ίσως αγγίξει τα 100 εκατ.- και υπάρχουν αρκετές διαρροές -από διαφορετικές πηγές- σχετικά με το τι θα αφορά. Η μία φήμη θέλει το fb να αγοράζει μία εταιρεία που ασχολείται με τον ήχο και την επεξεργασία του. Η άλλη αφορά τελείως διαφορετικό segment της αγοράς. Stay tuned, μέσα στη βδομάδα θα ξεκαθαρίσει!
 • Οι καλύτεροι πελάτες των εταιρειών Cybersecurity αυτή την εποχή είναι οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα με τις απάτες και την κυβερνοασφάλεια. Προσπαθούν μάλιστα να ισορροπήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας και την εμπειρία του χρήστη, προκειμένου να διεξάγονται μεν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με ασφάλεια, χωρίς να αποθαρρύνεται η χρήση… Παράλληλα, τα τμήματα HR αναζητούν εναγωνίως εξειδικευμένα στελέχη, που όπως είναι φυσικό σπανίζουν.
 • Το Cisco Meraki SD-WAN υλοποιείται με τις Cisco Meraki MX Security & SD-WAN συσκευές και είναι μία λύση που παρέχει SD-WAN λειτουργία, πολύ εύκολα, μέσω του Cloud Meraki dashboard. Μπορεί επίσης να αποτελέσει και μέρος της αρχιτεκτονικής Cisco SASE (Secure Access Service Edge), μια πρωτοπόρα αρχιτεκτονική που παρέχει απρόσκοπτη και ασφαλή σύνδεση με εφαρμογές σε οποιοδήποτε περιβάλλον από οπουδήποτε και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό Cloud λύσεων όπως: Cisco SD-WAN, Cisco Umbrella, Cisco DUO.
 • Το Cisco Umbrella είναι μία cloud-delivered λύση security για επιχειρήσεις, που παρέχει την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε επιθέσεις κυβερνοασφάλειας. Συνοπτικά, εξασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο και ελέγχει τη χρήση των cloud εφαρμογών από το εταιρικό δίκτυο, από τα υποκαταστήματα και από τους απομακρυσμένους χρήστες.
 • Το Cisco DUO είναι μια cloud-based πλατφόρμα ασφάλειας, που προστατεύει την πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές, για οποιονδήποτε χρήστη και συσκευή, από οπουδήποτε. Έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολο τόσο στη χρήση όσο και στην εγκατάσταση, παρέχοντας πλήρη ορατότητα και έλεγχο.
 • Η Check Point, πάροχος λύσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ανακοίνωσε ότι η βελτιωμένη υπηρεσία Harmony Connect Secure Access Service Edge (SASE), προσφέρει zero-trust συνδεσιμότητα σε εταιρικές εφαρμογές με παροχή VPN-as-a-service μέσω cloud, βελτιωμένη ταχύτητα συνδεσιμότητας παγκοσμίως με νέα παγκόσμια σημεία παρουσίας, και αυξημένη ασφάλεια για το περιβάλλον σας, χάρη στο device posture check της συσκευής των απομακρυσμένων χρηστών (infection status, av installation, κτλ.).
 • H Lexis, επίσημος αντιπρόσωπος της Vivotek σε Ελλάδα και Κύπρο από το 2004, ανακοίνωσε την απονομή του πρώτου Χρυσού Βραβείου Ασφάλειας της κατασκευάστριας εταιρίας στα Golden Security Awards, αποδεικνύοντας το αναγνωρισμένο κύρος της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην εποχή του IoT. Επιπλέον, 29 κάμερες ασφαλείας της Vivotek πέρασαν όλα τα πρότυπα και τις τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας και έλαβαν τη σφραγίδα της πιστοποίησης, καθιστώντας την εταιρεία τον κάτοχο με τις περισσότερες πιστοποιήσεις κυβερνοασφάλειας IoT.
 • Σχέδιο οδηγίας με την οποία προτείνεται μια κοινή τυποποιημένη θύρα για όλα τα smartphones, tablets, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά, φορητά ηχεία και παιχνιδομηχανές, ετοιμάζει η Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για φορτιστή κοινού τύπου παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 23 Σεπτεμβρίου 2021.
 • Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε εντολή διαπραγμάτευσης για την πρόταση φορτιστή κοινού τύπου. Στόχος της πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι πλέον αναγκαία η αγορά νέου φορτιστή κάθε φορά που ο καταναλωτής αγοράζει ένα νέο κινητό τηλέφωνο ή παρόμοιο προϊόν και ότι όλες οι συσκευές μπορούν να επαναφορτιστούν με τον ίδιο φορτιστή.
 • Είναι αυτονόητο ότι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος αποθήκευσης δεδομένων για μία επιχείρηση είναι σε κάποιον server, και όχι τοπικά σε κάθε τερματικό υπολογιστή. Εξ ίσου αυτονόητο στον 21ο αιώνα, είναι ότι ο server που φιλοξενεί τα αρχεία της επιχείρησης δεν μπορεί να είναι ένα απλό PC με μεγάλο σκληρό δίσκο.
 • Μία τέτοια υποδομή απαιτεί εξειδικευμένο hardware, ικανό να διαχειριστεί τη μεγάλη κίνηση δεδομένων τόσο στο τοπικό δίκτυο όσο και online, αλλά και την αδιάκοπη προσπέλαση των αρχείων από όλους τους υπαλλήλους. Τα προϊόντα PowerStore της Dell EMC, διαθέτουν όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για να σηκώσουν το ψηφιακό φορτίο κάθε επιχείρησης.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • H είδηση της περασμένης εβδομάδας δεν μπορεί να είναι άλλη από την είσοδο της JP Morgan στη Viva Wallet. Λέμε «είσοδο», γιατί δεν εξαγόρασε το σύνολο της εταιρείας, αλλά το 48,5% της Viva Wallet, με τους Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα να διατηρούν το 51,5% της εταιρείας. Οι πιο χαρούμενοι είναι φυσικά οι υπόλοιποι μέτοχοι, που πήραν ένα πακτωλό χρήματα. Γιατί όταν η αποτίμηση φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσα χρήματα έλαβαν για το 48,5% που ήλεγχαν.
 • Για να καταλάβετε το τι ποσά παίχτηκαν θα σας αναφέρουμε απλά ότι το Latsis Family Office έβαλε πριν από 7 χρόνια 6 εκατ. και τώρα έχει 216 εκατ. ενώ τα 15 εκατ. ευρώ της DECA δεκαπλασιάστηκαν και έγιναν 150! Όλα αυτά, καθαρά και αφορολόγητα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αποκάλυψε το mononews.
 • Φυσικά, αυτοί που ωφελήθηκαν κυρίως είναι ο Χάρης Καρώνης και ο Μάκης Αντύπας. Οι ιδέες του Χάρη άλλωστε είναι ίδιες με τον χαρακτήρα του. Εκρηκτικές! Και κατά κανόνα μετουσιώνονται σε εξίσου “εκρηκτικά” προϊόντα. Προσθέστε σε όλα αυτά την πολλαπλασιαστική δύναμη της JP Morgan και καταλαβαίνετε γιατί έγινε το deal! Δεν έτυχε, πέτυχε και για να πετύχει έπεσε πολλή δουλειά, πολλή καινοτομία και πολλοί αγώνες -που κερδήθηκαν- με ιερά τέρατα της αγοράς (πάροχοι, τράπεζες κλπ)… Κάτι ξέρουμε από τον αγώνα που έδινε στα πρώτα χρόνια της εταιρείας το τότε «τρίο», που στη συνέχεια έγινε «ντουέτο».
 • Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες ότι το όχημα της Viva θα χρησιμοποιηθεί ως «Δούρειος Ίππος» για να αλώσουν την παγκόσμια αγορά του fintech, προσεγγίζοντας 17 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ, που είναι δυνητικοί πελάτες, τότε τα σημερινά μεγέθη θα μοιάζουν “αστεία” σε σχέση με αυτά που θα προκύψουν στο μέλλον.
 • Σε κάθε περίπτωση αλλάζει και το τοπίο στη χώρα μας, αφού οι συστημικές τράπεζες θα έχουν απέναντί τους έναν πολύ ισχυρό παίκτη που θα τις ανταγωνίζεται στα ίσα. Στα ίσα είπα; Λάθος, γιατί υπάρχει πολλαπλασιαστής με θετικό πρόσημο, που είναι η ψηφιακή οργάνωση και ευελιξία, ενώ στην πλευρά των τραπεζών ο πολλαπλασιαστής είναι τα κόκκινα δάνεια και το κόστος δικτύου, που βέβαια έχουν αρνητικό πρόσημο.
 • Επίσης, σύμφωνα με τον 66χρονο Jamie Dimon θα δημιουργηθεί HUB που θα εστιάζει στα κρυπτονομίσματα και την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο στην ακμή του θα φτάσει να απασχολεί 500 άτομα. Παράλληλα, θα αναβαθμίσει το γραφείο στην Ελλάδα σε HUB για την ευρύτερη περιοχή, με ανάλογη αναβάθμιση του Στέλιου Παπαδόπουλου, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Βέβαια, από την άλλη είπε ότι με δεδομένες τις επενδύσεις και την παρουσία της JP Morgan στη χώρα θα πρέπει να πάρει και ένα μερίδιο της πίτας από τις δουλειές που τρέχουν. Το είπε βέβαια κάπως διπλωματικά μιλώντας για «δίκαιη κατανομή». Σωστός!
 • Και για να μην αμφισβητείτε τα γραφόμενα, σας παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωσή του κ. Dimon «Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο»
 • Last but not least, στο συγκεκριμένο θέμα, ιδιαίτερα χαρούμενοι είναι και οι εργαζόμενοι που είχαν πάρει stock options, αφού θα μοιραστούν 50 εκατ. ευρώ. Δεν είναι λίγα τα λεφτά, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η κίνηση ενδέχεται να κάνει μόδα τα stock options στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Ιδίως από τη στιγμή που τα deals έχουν αρχίσει και γίνονται όλο και περισσότερα...
 • Το Public ανακοίνωσε τη στρατηγική του συνεργασία με την iRepair, εταιρεία επισκευαστικών κέντρων ηλεκτρονικών συσκευών. Στα επόμενα χρόνια, η πρωτοποριακή αυτή συνέργια θα φέρει στα καταστήματα Public σε Ελλάδα και Κύπρο την πιο ολοκληρωμένη και γρήγορη εξυπηρέτηση πελατών στο κομμάτι του service. Για την επισφράγιση της συνεργασίας, το Public Group αποκτά μερίδιο 50% στην iRepair. O Chris Humbert, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της iRepair, ως CEO και μέτοχος πλειοψηφίας θα ηγηθεί της ανάπτυξης του νέου σχήματος.
 • Η υλοποίηση της συνεργασίας του Public και της iRepair ξεκινά με 4 σημεία service iRepair να έχουν δημιουργηθεί εντός των καταστημάτων Public στο The Mall Athens, στη Γλυφάδα, στο Σύνταγμα και στον Πειραιά. Επιπλέον σημεία service iRepair σε Ελλάδα και Κύπρο θα δημιουργηθούν το 2022 και το 2023, με την υποστήριξη μιας εκτενούς ομάδας after sales support που θα δραστηριοποιείται σε 100+ φυσικά σημεία και θα απασχολεί 350 εξειδικευμένους τεχνικούς έως το τέλος του 2024.
 • Πρώτη σε πωλήσεις smartphones στην Κίνα ήταν, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια η Apple, σύμφωνα με έρευνα του Counterpoint Research, αλλά και τις ανακοινώσεις της εταιρείας. Οι τέσσερις καλύτερες συσκευές από πλευράς πωλήσεων στην αγορά της Κίνας ήταν Apple, αλλά η πρωτιά οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις των iPhone 13, που κυκλοφόρησαν στην Κίνα τον Σεπτέμβριο.
 • Σύμφωνα με το Reuters, το μερίδιο της Apple στις πωλήσεις smartphones το 2021 έφτασε το 23%, ήτοι το υψηλότερο ιστορικά επίπεδό της. Τέλος ,η εταιρεία ανακοίνωσε 785 εκατ. συνδρομητές στις επτά συνδρομητικές υπηρεσίες που προωθεί. If the Cook is a Master Chef…
 • Των Ελλήνων οι κοινότητες… Τελικά, δεν ξέρω πως τα πάμε με το brain gain, αλλά σίγουρα έχουμε κέρδος από τα brains των Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και βλέπουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες στη χώρα μας, είτε λέγονται Σταθόπουλος, είτε λέγονται Dimon. Θέλετε και άλλο παράδειγμα;
 • Well, την Sitecore την γνωρίζετε. Ασχολείται με τη διαχείριση της ψηφιακής εμπειρίας, έχει έδρα στο San Francisco, επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό Steve Tzikakis και τον Μάιο του 21 αγόρασε την Moosend και υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει με επενδύσεις.
 • Στη συνέχεια απέδειξε ότι κρατάει το λόγο του και επέστρεψε με επενδύσεις 1,2 δις τα επόμενα χρόνια και εις επίρρωσιν προχωρά στη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού κόμβου (hub) στην Αθήνα μέσα στο 2022 που σε πρώτη φάση θα δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας.
 • Σε εσωτερικό δανεισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ από την μητρική εταιρεία προχωρά η Lamda Hellix για την ανάπτυξη του data center ΑΤΗ3. Είναι η 3η χρηματοδότηση, αφού είχε προηγηθεί δάνειο 16,2 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, και 6,8 εκατ. τον Δεκέμβριο. Το AΤΗ3 είναι το τρίτο και data center που χτίζει στη χώρα μας η Lamda Hellix, ενώ θα ακολουθήσει και το τέταρτο (ATH4) που θα είναι ακόμη μεγαλύτερο δεδομένου ότι θα φιλοξενήσει και τις υποδομές της Amazon Web Services (AWS).
 • Η Epsilon Net δηλώνει πάντα έτοιμη για νέες εξαγορές. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι (κυρίως εταιρείες λογισμικού) προσδοκούν να μπουν στον νυμφώνα σε μία λογική «στραβοί κουτσοί στον Άγιο Παντελεήμονα». Ωστόσο, η επιλογή είναι αρκετά αυστηρή διότι «πολλοί γαρ εισί κλητοί, ολίγοι δε εκλεκτοί»…
 • O ΑΔΜΗΕ προκήρυξε διαγωνισμό για την καλωδιακή σύνδεση Κυλλήνης - Ζακύνθου. Το μήκος του καλωδίου είναι 21 χλμ. η τάση θα είναι 150KV / 200 MVA ενώ προβλέπεται και ενσωμάτωση οπτικών ινών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και χρόνο υλοποίησης 10 μήνες. Και επειδή τα 150KV μάλλον σας πέφτουν πολλά, εσείς κρατήστε μόνο τις οπτικές ίνες…
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την προτεινόμενη εξαγορά της Kustomer από τη Meta (πρώην Facebook). Η έγκριση τελεί υπό τον όρο της πλήρους τήρησης των δεσμεύσεων που πρότεινε η Meta. Της απόφασης προηγήθηκε διεξοδική έρευνα σχετικά με την προτεινόμενη εξαγορά της Kustomer από τη Meta.
 • Η Meta και η Kustomer δραστηριοποιούνται σε κάθετα συνδεδεμένες αγορές. Η έρευνα της Επιτροπής εστίασε στο κατά πόσον η Meta ενδέχεται να θέσει σε μειονεκτική θέση τους ανταγωνιστικούς της Kustomer παρόχους εξυπηρέτησης και υποστήριξης πελατών λογισμικού διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM).
 • Ο Δήμος Αμαρίου στην Κρήτη ανέθεσε στη SingularLogic, μετά από σχετικό διαγωνισμό, το έργο «Ψηφιακές διαδρομές στο Αμάρι». Με το έργο αυτό ο Δήμος, στοχεύει στην τοπική αειφόρο ανάπτυξη του Αμαρίου, στη δημιουργία επιπρόσθετων κινήτρων για την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας μέσω καινοτόμων ψηφιακών συστημάτων, που αναδεικνύουν την περιοχή και ενισχύουν τη διάδραση με τα αξιοθέατά της, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον επισκέπτη.
 • Παράλληλα με το έργο αυτό, ο Δήμος Αμαρίου στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το σύνολο των ψηφιακών καινοτομιών που υιοθετεί ο Δήμος Αμαρίου θα υποστηρίζεται και από το υφιστάμενο τουριστικό website του (amariguide.gr), εμπλουτίζοντάς το με νέο υλικό, όπως φωτογραφίες, drone videos κ.ά.
 • Η Netcompany-Intrasoft, μέχρι πρότινος Intrasoft International και από τον Νοέμβριο του 2021 μέλος του Netcompany Group, επανασυστήνεται σε κοινό, μετόχους και συνεργάτες, εντός και εκτός Ευρώπης, παρουσιάζοντας την νέα της εταιρική ταυτότητα. Το νέο λογότυπο, το νέο όνομα και η νέα εταιρική ταυτότητα, σηματοδοτούν την νέα εποχή για την εταιρεία καθώς και τη δέσμευσή της για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης της με πελάτες και συνεργάτες, σε παγκόσμιο επίπεδο.
 • Τίτλοι τέλους για το Eurobank wallet. Η Eurobank ωθεί τους πελάτες της προς το Google Pay και τελειώνει το δικό της wallet. Είχε ένα κόστος που ήταν αρκετά μεγάλο για να συνεχίζει να το διατηρεί. Και δεν αποκλείεται να δούμε αντίστοιχες κινήσεις και από τους υπόλοιπους «παίκτες». Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες…
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Ο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», κόλλησε στο χιόνι την προηγούμενη Τρίτη και Τετάρτη που ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση στη Βουλή λόγω “Ελπίδας”. Η διαδικασία μετατέθηκε για την Πέμπτη και όταν ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η συζήτηση ο Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής, οπότε μετατέθηκε και πάλι για σήμερα (Δευτέρα) και αύριο. Η αγορά αναμένει με αγωνία, δεδομένου ότι στοχεύει στις θεματικές ενισχύσεις και επιταχύνει τις διαδικασίες για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
 • Και μιλώντας για ανάπτυξη το ΚΕΠΕ ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη της αύξησης του ΑΕΠ υπολογίζοντας ότι θα αγγίξει το 9%». Για το 2022 εκτιμά ότι θα έχουμε μέσο όρο 6,8% το πρώτο εξάμηνο και συνολικά θα αγγίξει το 5,5%. Από κοντά και η JP Morgan, που προβλέπει 5,2% για το 2022. Pas mal!
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Πολύ μεγάλη κινητικότητα σημειώνεται στην αγορά και το μόνο βέβαιο είναι ότι το τοπίο μέσα στο 2022 θα αλλάξει. Ο Νίκος Βαρβαδούκας από τη θέση του αντιπροέδρου των Public θεωρείται γκουρού στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το market place είναι βέβαιο ότι θα ανανεωθεί εκ βάθρων.
 • Μία αγορά που μας είχε συνηθίσει σε διψήφια ή ακόμα και σε τριψήφια ποσοστά ανάπτυξης -αυτή των on line supermarkets- περιορίστηκε στο 4% στο τέταρτο τρίμηνο του 21. Η αλήθεια βέβαια είναι πως η σύγκριση είναι λίγο άδικη, αφού το τέταρτο τρίμηνο του 20 πηγαίναμε στα super market για βόλτα, προκειμένου να βγούμε από το σπίτι. Με SMS αν ενθυμείστε…
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Google προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας για την Παραπληροφόρηση στην Ε.Ε. μπλόκαρε περισσότερα από 500.000 posts και διέκοψε εντελώς την πρόσβαση σε 25 διαδικτυακούς τόπους, κυρίως στην πλατφόρμα youtube για παραπληροφόρηση σε σχέση με την πανδημία. Αντίστοιχες εκθέσεις παρουσίασαν και οι άλλες μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ή ενημέρωσης όπως Microsoft, Tik-Tok, Twitter και Facebook κ.α.
 • Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την επικαιρότητα και τις δημοφιλείς τάσεις για να εξαπατήσουν τα θύματά τους. Και δεν υπάρχει κάτι πιο επίκαιρο από τα κρυπτονομίσματα. Τα άρθρα στα ΜΜΕ και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται εν μέρει, καθώς δημιουργούν έναν κύκλο ανατροφοδότησης της δημοσιότητας που ενισχύει σε κάποιο βαθμό την «υστερία», γύρω από τα εικονικά νομίσματα.
 • Το αποτέλεσμα; Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2021, οι Αμερικανοί έχασαν περίπου 80 εκατ. δολάρια (71 εκατ. ευρώ) σε χιλιάδες απάτες με κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο: η βρετανική αστυνομία ισχυρίζεται ότι τα θύματα έχασαν πάνω από 146 εκατ. λίρες (172 εκατ. ευρώ) τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Δεν αφορά την αγορά μας αλλά η στήλη θα πρέπει να επισημάνει την παραίτηση του CEO της Αττικής Οδού Β. Χαλκιά. Πρόκειται για εξαιρετικό στέλεχος που σχεδόν 20 έτη διασφάλιζε την απρόσκοπτη λειτουργία της Αττικής οδού και ήταν ο μόνος που είχε την ευθιξία να παραιτηθεί, έστω και για λάθη άλλων. Συγκρίνετε τη συμπεριφορά του, ή έστω την πρωθυπουργική συγγνώμη, με τον αλαζόνα υπουργό που είπε ότι “δεν ήρθε η ώρα να καταλογίσω ευθύνες” και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
 • Σύμφωνα με μελέτη του Joint Research Centre, της ΕΕ που δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ, από τα συνολικά 120 επαγγέλματα της διεθνούς κατηγοριοποίησης επαγγελμάτων, μόλις τα 24 έχουν πλήρη δυνατότητα τηλεργασίας, ενώ τα 56, δηλαδή σχεδόν το 40% του συνόλου των επαγγελμάτων, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Για την Ελλάδα, από το σύνολο των 3.911.031 απασχολούμενων προκύπτει ότι μόλις 18,8% απασχολείται σε επαγγέλματα με δυνατότητα πλήρους τηλεργασίας, ενώ 38,8% έχει μερική δυνατότητα τηλεργασίας (πωλητές, μηχανικοί κ.α.). Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η τάση WFH ήρθε για να μείνει!
 • “Να σημειωθεί πως η Viva Wallet διαθέτει το πιο αποδοτικό πρόγραμμα share options που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη. 200 τουλάχιστον στελέχη της Viva Wallet αποτελούν ήδη και θα συνεχίσουν να αποτελούν συμμετόχους σε αυτό το ταξίδι. Αυτό εξηγεί γιατί όλοι μαζί, μια μεγάλη ομάδα, δεν είμαστε και ούτε μας θεωρεί η εταιρεία “υπαλλήλους”. Είμαστε όλοι μαζί αυτό που εμείς αποκαλούμε “intra-preneurs”! – Τάδε έφη ο Γιάννης Λάριος, VP Strategy & Business Development της Vivawallet που “φωτογραφίζει” τα αισθήματα όλων των στελεχών της εταιρείας.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΕΙΠΑΝ:

 • «Ως το 2026 τα χρήματα του Ταμείου θα αυξήσουν το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 7%, τις επενδύσεις κατά περίπου 22%, τα φορολογικά έσοδα κατά σχεδόν 3%, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».
  Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος - Συνέντευξη στο MEGA στη Νίκη Λυμπεράκη
 • «Πάντα σκέφτομαι ότι αν οι παππούδες μου ήταν εδώ, τρεις από τους οποίους μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές, θα ένιωθαν έκπληκτοι σήμερα για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι βρίσκομαι με τον Πρωθυπουργό και, ο δεύτερος, ότι είμαι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase».
  Jamie Dimon, πρόεδρος και CEO, JP Morgan
  Λεπτομέρεια: Ο παππούς του κ. Dimon ονομαζόταν Πάνος Παπαδημητρίου και ήταν τραπεζίτης από τη Σμύρνη, που μετανάστευσε στην Αμερική
 • «Δεν υπάρχει “στραβή” στη βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στη βάρδια, η ευθύνη του να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα και η ευθύνη, όπως είπαμε πιο πριν, να μεταβολίζουμε την εμπειρία σε γνώση και σε πράξη»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • «Μπορεί η συμφωνία για την εξαγορά να είναι νέα, όμως η σχέση μου με τη Wind μετράει αρκετά χρόνια. Για την ακρίβεια περισσότερα από δεκαεπτά. Το 2004 μέσω της Apax Partners είχαμε εξαγοράσει την –τότε– TIM με 1,6 δισ. ευρώ, πωλώντας την περίπου τρία χρόνια αργότερα έναντι 3,5 δισ. ευρώ.»
  Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner, BC Partners (σε συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
synedria monofyllo ENG 20-1-22 sent
inCITES banner

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Wadata banner v2 - 600x80
Ως γνωστόν, το mobile gaming για τις κατασκευάστριες εταιρείες hardware είναι μια ιδιαιτέρως «σοβαρή υπόθεση», για αυτό και πολλές εξ’ αυτών επενδύουν σε ειδικά gaming phones που σε πολλές περιπτώσεις, σε επίπεδο επιδόσεων, μπορούν εύκολα να κοντραριστούν ακόμη και με τις πιο «ακριβοθώρητες» ναυαρχίδες.
H Lenovo δείχνει να εστιάζει πολύ στο mobile gaming, για αυτό και ποντάρει πολλά στο Legion Y90, ένα gaming phone που είναι αδιαμφισβήτητα ένα μικρό… κτήνος.
Σύμφωνα λοιπόν με τα specs του που διέρρευσαν και είναι κατά 99% επίσημα, το Lenovo Legion Y90 πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του καλοκαιριού και στην καρδιά του θα βρίσκεται η προφανής επιλογή που δεν είναι άλλη από ένα Snapdragon 8 Gen 1 chipset.
Σε ότι έχει να κάνει με το display του, εδώ πρόκειται να δούμε μια AMOLED οθόνη στις 6.92 ίντσες, με refresh rate στα 144Hz και 720Hz sampling rate φτάνοντας ουσιαστικά τα επίπεδα ορισμένων gaming monitors.
Επιπλέον, επειδή όλοι γνωρίζουν το πόσο σημαντική είναι η αυτονομία, το Y90 θα διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα στα 5.500mAh (θα διαθέτει dual-cell design που θα αποτελείται από δύο μπαταρίες των 2.750mAh), με τη συσκευή να υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση στα 68W.
Εκεί βέβαια που τρελαίνει η πρόταση της Lenovo είναι στη διαθέσιμη RAM, καθώς θα υπάρξει και έκδοση με 18GB και 512GB storage (η οποία θα συμπληρώνει τις επιλογές με τα 12 και 16GB)!
Αν και σε αυτή τη φάση δεν έχουμε τη παραμικρή επιβεβαίωση για την τιμή του, το μικρό κτήνος της Lenovo ενδέχεται να κοστίζει κοντά στα 800 ευρώ για την έκδοση των 12/256GB, αν και το μοντέλο με τα 18GB σίγουρα θα κάνει παραπάνω από 1000 ευρώ. Τα καλύτερα νέα είναι ότι δεν αποκλείεται να το δούμε και στη χώρα μας!
cl8-sept-2019-600x80
Μπορεί να ακούμε διαρκώς για το Metauniverse και για τα ομολογουμένως τολμηρά σχέδια του Mark Zuckerberg.
Ωστόσο, για να μπορέσει το όραμα του γνωστού entrepreneur να γίνει πραγματικότητα θα χρειαστεί προφανώς και μπόλικη υπολογιστική ισχύ, τόση που απαιτείται ένα… ΑΙ Supercomputer.
Για αυτό και η Meta τους τελευταίους μήνες επενδύει στην ανάπτυξη του RSC (Research Super Cluster), ενός υπερυπολογιστή, ο οποίος όταν θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά που διανύουμε θα αποτελεί το computer με την ταχύτερη Τεχνητή Νοημοσύνη που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη, σε σημείο που η ισχύς του θα αγγίζει τα 5 exaflops.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Meta, το RSC θα βοηθάει τους ερευνητές στην ανάπτυξη και στη δημιουργία καλύτερων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα μπορούν να «μάθουν» από τρισεκατομμύρια διαφορετικά παραδείγματα.
Παράλληλα, το συγκεκριμένο supercomputer θα επιτρέπει την καλύτερη δημιουργία εργαλείων επαυξημένης πραγματικότητας, αναλύοντας με περισσότερη ευκολία κείμενο, εικόνες και video.
Σύμφωνα με το όραμα του Zuckerberg, το RSC θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη εφαρμογών και προϊόντων που θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Για παράδειγμα το RSC θα βοηθάει τους developers να δημιουργήσουν AI-based συστήματα, τα οποία θα πραγματοποιούν on-the-fly μεταφράσεις σε μεγάλα group ατόμων, τα οποία μιλούν πολλές διαφορετικές γλώσσες.
Αυτή τη στιγμή το RSC αποτελείται από 760 συστήματα DGX A100 της Nvidia, τα οποία περιλαμβάνουν 6.080 GPUs.
Όταν θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά η επέκταση του supercomputer της Meta, ο εν λόγω αριθμός θα ξεπεράσει τις 16,000 GPUs.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Χωρίς αμφιβολία, όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στη κυκλοφορία της νέας ναυαρχίδας της Samsung, καθώς εδώ και καιρό το Galaxy S22 μονοπωλεί το ενδιαφέρον των φίλων της mobile τεχνολογίας.
Όλες οι φήμες συγκλίνουν ότι το next-big thing της κορεατικής εταιρείας θα ανακοινωθεί κι επίσημα στις αρχές Φεβρουαρίου, στο event που έχει ήδη αναγγελθεί, ωστόσο σε ανεπίσημο επίπεδο οι διάφοροι leakers έχουν αφήσει… λίγα στη φαντασία.
Εκτός λοιπόν από τα περισσότερα τελικά specs για όλα τα μοντέλα της σειράς S22, όπου φυσικά αρκετό ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο Ultra, μιας και θα είναι ο «συνεχιστής» του Galaxy Note, οι τελευταίες διαρροές έχουν να κάνουν και με τις τιμές της νέας ναυαρχίδας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον έγκριτο insider Roland Quandt οι τιμές του Galaxy S22 στην Ευρώπη θα είναι:
 • Galaxy S22 8/128GB = €849
 • Galaxy S22 8/256GB = €899
 • Galaxy S22+ 8/128GB = €1,049
 • Galaxy S22+ 8/256GB = €1,099
 • Galaxy S22 Ultra 8/128GB = €1,249
 • Galaxy S22 Ultra 12/256GB = €1,349
 • Galaxy S22 Ultra 12/512GB = €1,449
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχει συμπεριληφθεί ένα μοντέλο με storage στο 1TB, όπως έχουν αναφέρει αρκετές φήμες στο παρελθόν.
Για να δούμε λοιπόν εάν ο παραπάνω insider έπεσε μέσα στις προβλέψεις του ή εάν… έπεσε θύμα παραπληροφόρησης. Όπως και να ‘χει, η ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης πλησιάζει!
600x80 shipping 20-12-21 sent
600x80 drones 11-1-22 sent.
600x80 wid 17-1-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin