weekly D 21-1-22 sent
600x80 shipping 20-12-21 sent
600x80 drones 11-1-22 sent.
600x80 wid 17-1-22 sent

Είδες η ΔΕΗ;

Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας (MoU) της ΔΕΗ με τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία του δικτύου οπτικών ινών FTTH σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ποσού έως 530 εκατ. ευρώ με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών, που θα δημιουργηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ θα ξεκινήσει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικών ινών στον δήμο Περιστερίου, συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί σύντομα.
Η στρατηγική της ΔΕΗ είναι να επενδύσει στην ταχεία ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στο ενσύρματο δίκτυό που ήδη διαθέτει, επενδύοντας 680 εκατ. ευρώ, μεταξύ 2022 και 2026, με σκοπό να καταστεί κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες.
Το business plan που κατέθεσε η ΔΕΗ προβλέπει για τη δραστηριότητα στις τηλεπικοινωνίες, να έχει μέχρι το 2030, ένα εκατομμύριο συνδρομητές και έσοδα 120 εκατ. ευρώ με EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση δεν θα διαθέτει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους τελικούς πελάτες. Θα πουλάει όμως υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή την υποδομή δικτύου, ώστε να φτάσουν άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέχρι το σπίτι του καταναλωτή, το αποκαλούμενο «last mile», προσφέροντας πολύ υψηλές ταχύτητες άνω του 1 Gbps.
Η κίνηση αυτή, θα δώσει λύση στην αγορά και σε όλους τους παρόχους σταθερής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα να φέρουν στο σπίτι του πελάτη την οπτική ίνα.
Η κίνηση της ΔΕΗ φαίνεται να είναι win-win, τόσο για εκείνη, όσο και για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για τη διείσδυση του FTTH σε περισσότερα νοικοκυριά.
Neo_Creatures_Display_600x80
ote-megaro

ΟΤΕ: Όλα Τα Έχουμε

Επισημοποιεί και σε καταστατικό επίπεδο ο ΟΤΕ, τη δραστηριοποίησή του στις νέες δραστηριότητές.
Πρώτη και καλύτερη είναι η προσθήκη της ανάληψης έργων ΤΠΕ, κάτι που έχει ξεκινήσει αρκετό καιρό τώρα με την είσοδο του σε αυτή την αγορά, αλλά και την ανάληψη μεγάλων έργων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.
H τελευταία του συμμετοχή μάλιστα αφορά την κάθοδο του Οργανισμού στο εμβληματικό έργο Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά περίπου 750.000 γραμμές με συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps.
Επίσης ο ΟΤΕ εισάγει στο καταστατικό του την ανάπτυξη και λειτουργία διαδικτυακών πλατφορμών διανομής φαγητού in a… «Box». Αλλά δεν μένει εκεί.
Ακολουθώντας την τάση της αγοράς (βλ. e-food), βάζει μέσα στις υπηρεσίες διανομής σχεδόν όλα τα προϊόντα λιανικής, αφού όπως διαβάζουμε στην τροποποίηση του καταστατικού προβλέπεται η διανομή προϊόντων από περίπτερα, καταστήματα καπνικών ειδών ή ψιλικών, βιβλιοπωλεία, μίνι μάρκετ, υπεραγορές, κάβες, παντοπωλεία, μανάβικα, ανθοπωλεία, καταστήματα βιολογικών προϊόντων, φαρμακεία, pet shops, καταστήματα τηλεπικοινωνιών, και κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης προϊόντων, σε καταναλωτές. Όλα τα παραπάνω μάλιστα τα συνδέει σε μία μορφή cross selling, με συνδετικό κρίκο τα εκπτωτικά κουπόνια.
Ακόμα, μιας και μπήκε στο χορό, αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για δραστηριοποίηση στις ταχυμεταφορές, είτε με δικά του μέσα είτε μέσω υπεργολάβου.
Όλα τα παραπάνω είναι μια απόδειξη ότι στο Μέγαρο βλέπουν πως δεν υπάρχουν στεγανά και η μετατροπή της εταιρείας και σε….Οργανισμό Ταχυμεταφορών Ελλάδος είναι πλέον καταστατική.
grid_600x80
microsoft-data-center

We are a Cloud Nation

Μπαίνει και επισήμως η Αθήνα στον χάρτη των πόλεων που αποτελούν επενδυτικό προορισμό για τη δημιουργία data centers σύμφωνα με την έκθεση Global Data Center Market 2022 της αμερικανικής εταιρείας στον χώρο του real estate, Cushman & Wakefield.
Όπως αναφέρει ο Kevin Imboden, διευθυντής έρευνας που έγινε για το Data Center Advisory Group της εταιρείας: «οι αλλαγές που ξεκίνησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 με εταιρείες και κυβερνητικούς φορείς να μετακινούνται στο cloud ή να επιλέγουν υβριδική στρατηγική έγιναν μόνιμες το 2021», προσθέτοντας ότι «οι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud συνεχίζουν να αγωνίζονται για μερίδιο αγοράς τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές αγορές, με έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αγορών να γίνονται κόμβοι».
Είναι ενδιαφέρον ότι στις 10 πρώτες πόλεις της λίστας, μόνο οι τέσσερις είναι εκτός του εδάφους των ΗΠΑ, κάτι που δείχνει ότι η θέση σε μια τέτοια λίστα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Κομβικό σημείο για την επικύρωση της χώρας μας ως προορισμό υποδομών τεχνολογίας αποτέλεσε η ψήφιση τον περασμένο Νοέμβριο του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας με κύρια κατεύθυνση την έρευνα και την ανάπτυξη, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαστημική βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την παροχή υπολογιστικού cloud computing και φυσικά τα data centers.
Άλλωστε με βάση αυτό το νόμο, χαρακτηρίστηκε ως στρατηγική επένδυση το σχέδιο της Microsoft για τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στα Σπάτα και στο Κορωπί. Ένα σχέδιο που έχει μπει πλέον στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης η οποία ολοκληρώνεται στις 23 Ιανουαρίου.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Winter Sales ή Χειμερινές Εκπτώσεις: Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις που κυριαρχούν αυτή την εποχή στην αγορά λιανικής. Φανταστείτε το σαν μία μεγάλη Black Friday που θα διαρκέσει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Όλα (σε) sexy (τιμές) κι όποιος αντέξει!
 • Ο κόσμος υποφέρει τόσο από την πανδημία του κορωνοιού όσο και από την πανδημία της ακρίβειας. Στην πρώτη περίπτωση, η λύση είναι προφανώς ο εμβολιασμός, ενώ στη δεύτερη οι εκπτώσεις είναι το αντίδοτο κατά της ακρίβειας ενώ παράλληλα τονώνει το ανοσοποιητικό του ταμείου. Γι’ αυτό και οι αλυσίδες με συνεχή σποτάκια προσπαθούν να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό.
 • Θεωρητικά την περασμένη Παρασκευή θα έπρεπε να ανακοινώσει η Επιτροπή τα αποτελέσματα για το UFBB. Ωστόσο, σέρνεται η φήμη ότι δεν δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα -που είναι έτοιμα- λόγω κορωνοιού. Ακούγεται βέβαια σαν δικαιολογία, διότι αυτοί που θέσπισαν την τηλεργασία είναι λίγο περίεργο να κόλλησαν όλοι μαζί.
 • Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος που θα αναρρώσει, ας δημοσιεύσει τα αποτελέσματα, γιατί το πρωτόκολλο και οι προθεσμίες πρέπει να διατηρηθούν μέχρι κεραίας. Οπότε με τη δημοσιοποίηση, θα πρέπει να τρέξουν οι προθεσμίες, να ανακοινωθούν τα LOTs, να περάσει και ο χρόνος που επιτρέπονται οι ενστάσεις και να ενεργοποιηθούν -επιτέλους- οι διαδικασίες. Πως λέμε το γοργόν και χάριν έχει;
 • Όσον αφορά τη φήμη που σέρνεται ότι η κοινοπραξία Grid Telecom θα πάρει 4 Lots και η Cosmote 3 υπάρχει λόγος και είναι πολύ απλός. Η μεν Cosmote δήλωσε κατά τη συμμετοχή της ότι επιθυμεί 3 lots, ενώ η Grid Telecom δήλωσε αντίστοιχα ότι επιθυμεί όσο περισσότερα lots μπορεί να πάρει. Ως εκ τούτου ο ένας παίκτης έχει “αυτοπεριοριστεί”, ενώ ο άλλος έδειξε εκ προοιμίου την ευελιξία του.
 • Τώρα αναφορικά με τους κατασκευαστές η Cosmote έχει κάνει ήδη διαγωνισμό και έχει πάρει προσφορές από τους ενδιαφερόμενους, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι γύρω τον Φεβρουάριο θα κάνει κάτι ανάλογο και το σχήμα Grid - ΤΕΡΝΑ, που για την ώρα κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.
 • Cosmote Home Connect To super makeover της επικοινωνίας σας! Συμπληρώνετε μία αίτηση, πληρώνετε 25 ευρώ για την εκτίμηση του προβλήματος και στη συνέχεια οι “δουλευταράδες” της Cosmote εγκαθιστούν, επισκευάζουν, αναβαθμίζουν τα πάντα όλα (LAN, IAD, router, powerplugs, repeaters, ασύρματες συσκευές κ.α. στο σπίτι σας!
 • Κάποιοι σχολίασαν ότι με τα δύο ομόλογα των 980 εκατομμυρίων ο δανεισμός της United Group θα ξεπεράσει τα 4 δισ ευρώ. Προφανώς, ξέχασαν τη ρήση του Α. Δουμά «Τι είναι μπίζνες; Ας το πούμε πολύ απλά: τα λεφτά των άλλων»! Ιδιαίτερα, αν η αγορά διαθέτει ρευστότητα σε τόσο χαμηλές τιμές.
 • Στην πράξη λοιπόν, η πρώτη ομολογιακή έκδοση των 580 εκατ. ευρώ έχει οκταετή διάρκεια (λήξη το 2030) και η δεύτερη έκδοση των 400 εκατ. ευρώ έχει επταετή διάρκεια (λήξη το 2029). Σε κάθε περίπτωση ο οίκος Moody’s αξιολόγησε και τα δύο ομόλογα με “Β2”. Άμα έχεις πρόσωπο…
 • Πολλοί με ρωτάνε τι θα κάνει ο Νάσος μετά τη Wind. Το μόνο βέβαιο είναι ότι για το επόμενο τρίμηνο παραμένει σύμβουλος διοίκησης. Για τη συνέχεια θα λέγαμε «άγνωσται αι βουλαί του Νάσου» αν και ο ίδιος σε κάποια φάση δεν είχε αναφέρει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί ως angel investor με start up στο κομμάτι των νέων τεχνολογιών. Από το come back της Wind στο scale up των start up!
 • O Vladislav Ratajac αντιπρόεδρος για την εταιρική ανάπτυξη και ο Zeliko Batistic αντιπρόεδρος τεχνολογίας του ομίλου United Group είναι τα νέα μέλη στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Wind Hellas, μαζί φυσικά με τον Χάρη Κυριακόπουλο που είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος. Ο πρώτος αναλαμβάνει πρόεδρος του ΔΣ, ενώ ο δεύτερος καταλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου.
 • Τέλος, τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην Hellenic Open Fiber αναλαμβάνει ο Θανάσης Τσακιράκης, επικεφαλής λειτουργιών και συντήρησης του δικτύου της Wind. Θυμίζουμε, ότι η Hellenic OpenFiber είναι η εταιρεία που αποσχίστηκε από την Wind και θα εστιαστεί στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών.
 • Η ιρλανδική start up «Sim Local» που ήδη δραστηριοποιείται σε 6 χώρες (Ιρλανδία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Δανία, Βέλγιο) «προσγειώνεται» σε λίγο καιρό στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τι προσφέρει; Local SIM από τοπικό πάροχο, ώστε οι επισκέπτες της χώρας να αποφεύγουν τις υπερβολικές χρεώσεις roaming.
 • Δεν είναι μόνο τα στελέχη που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα στην Κάντζα. Είναι και συνεργάτες αφού π.χ. εσχάτως συζητείται ποια εταιρεία θα επιλέξει η Nova / United Group για την επικοινωνία της. Η Wind έχει συνεργασία με την V&O, η Nova με την AΙΑ Relate της Αλεξίας Μπακογιάννη και ο λογαριασμός είναι αρκετά μεγάλος…
 • Η ERTFLIX κατέγραψε τον Δεκέμβριο 6.339.696 επισκέψεις και έχει αποκτήσει μία ιδιαίτερη δυναμική. Έχει ενδιαφέρον περιεχόμενο -όταν τα free κανάλια σε πρήζουν με τα reality- και κυρίως, είναι δωρεάν. Κάποιος την χαρακτήρισε ως «η συνδρομητική του φτωχού». Τώρα, το «δωρεάν» το αμφισβήτησαν κάποιοι, αναφέροντας το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ. Ίσως κάπου να έχουν δίκιο. Σε κάθε περίπτωση είτε δούμε είτε δεν δούμε, το τέλος το πληρώνουμε μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ…
 • Όποιος προλάβει, πρόλαβε την ίνα να απλώσει… Και η ΔΕΗ μάλλον βιάζεται αφού υπέγραψε ήδη μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου Fiber To The Home. H επένδυση αποσκοπεί στη χονδρεμπορική αγορά, είναι 680 εκατ. ευρώ και έχει ορίζοντα μέχρι το 2026. «Με τη δύναμη της ΔΕΗ», αν ενθυμείστε… οι παλαιοί!
nokia 7-10-21 sent

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι η πρώτη αιτία επικινδυνότητας σύμφωνα με το Allianz Risk Barometer (44% των απαντήσεων), ενώ η διακοπή επιχειρησιακής δραστηριότητας – Business Interruption έπεσε στη δεύτερη θέση (42%). Τέλος, ενδεικτικό του κλίματος και του “κλίματος” που έχει διαμορφωθεί είναι ότι οι φυσικές καταστροφές βρέθηκαν στην 3η θέση με (25%), από την 6η που είχαν το 2021…
 • Η 5η ενότητα της σειράς online σεμιναρίων του #GrowYourBusiness – The Digital Sessions «ανέβηκε» στο YouTube κανάλι της COSMOTE παρουσιάζοντας τη νέα θεματική, για τις ψηφιακές λύσεις και τα εργαλεία, που βοηθούν στην καλύτερη οργάνωση μίας επιχείρησης. Τα online σεμινάρια απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζομένους τους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 • Για πρώτη φορά η Αθήνα καταγράφεται στις κορυφαίες αγορές data center υπό παρακολούθηση, σύμφωνα με την έκθεση Global Data Center Market 2022 της Cushman & Wakefield (εταιρεία παροχής υπηρεσιών real estate). Τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε data center στην Ελλάδα υλοποιούν η Digital Reality η οποία έχει εξαγοράσει τη Lamda Helix και η Microsoft.
 • Η Xiaomi, που καθιέρωσε παγκοσμίως την κορυφαία πλατφόρμα ΑΙοΤ (ΑΙ+ΙοΤ), δημοσίευσε μια νέα σειρά από προτεινόμενα πρότυπα προς στήριξη και εξασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών σε προϊόντα ΙοΤ.
 • Ο οδηγός, με τίτλο “Cyber Security Baseline for Consumer Internet of Things Device Version 2.0”, στοχεύει στην προστασία και την ιδιωτικότητα των χρηστών με μια δέσμη απαιτήσεων που περιέχει οδηγίες σχετικά με τα υλικά συσκευών, τα λογισμικά τους και τη μεταξύ τους επικοινωνία.
 • Επίσης, αναφέρει τις απαιτήσεις σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων και την ιδιωτικότητα, που περιλαμβάνουν ασφάλεια επικοινωνίας, εξακρίβωση και πρόσβαση ελέγχου, ασφαλή έναρξη, διαγραφή δεδομένων, κ.λπ. Πρόκειται για μια βάση οδηγιών ασφαλείας την οποία πρέπει να καλύπτουν όλες οι έξυπνες συσκευές της Xiaomi.
 • Η LG ανακοίνωσε την ένταξή της στο κβαντικό δίκτυο της IBM για την προώθηση των βιομηχανικών εφαρμογών του quantum computing. Με την ένταξή της στο IBM Quantum Network, η LG θα έχει πρόσβαση στα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα της IBM, καθώς και στην αντίστοιχη τεχνογνωσία της IBM, αλλά και στο Qiskit, το οποίο είναι ένα kit ανάπτυξης τέτοιου είδους πληροφοριών, ανοιχτού κώδικα, της IBM.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Ώδινεν Microsoft και έτεκεν data centers. Και μάλιστα …τρίδυμα! Τα νέα από την επένδυση της Microsoft είναι τα εξής: Η εταιρεία ειδικού σκοπού Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A κατέθεσε επενδυτικό φάκελο προς την Enterprise Greece για την επένδυση Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων που θα αποτελείται από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), στο νομό Αττικής, σε Σπάτα (1) και Κορωπί (2). Σύμφωνα με την αίτηση, θα απασχοληθούν τουλάχιστον 100 άτομα και η εταιρεία προτίθεται να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα.
 • Σύντομο απόσπασμα του επενδυτικού σχεδίου έχει τεθεί από την Enterprise Greece σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 23 Ιανουαρίου. Η επένδυση του αμερικανικού κολοσσού σύμφωνα με το σχετικό κείμενο πληροί τις προϋποθέσεις ως στρατηγική επένδυση καθώς πρόκειται για επένδυση άνω των 75 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για τη συνολική επένδυση είναι 400 εκατ. σε βάθος πενταετίας. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 140 εκατ. εκ των οποίων τα 70 έχουν ήδη πιστοποιημένα καταβληθεί. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.
 • Η Cosmos Business Systems ανακοίνωσε την αναβάθμιση της ως NVIDIA Elite Partner, κατακτώντας την ανώτατη βαθμίδα στο πρόγραμμα συνεργατών της NVIDIA στα συστήματα και στις λύσεις Compute DGX.
 • Σε συνεργασία με την NVIDIA, η Cosmos Business Systems προσφέρει στην Ελλάδα και στην Κύπρο λύσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις, οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες τους, αυξάνοντας την εξοικονόμηση πόρων, ενώ παράλληλα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην κάλυψη των αναγκών τους για Εξοπλισμό και Υποδομές Πληροφορικής.
 • Η Profile το 2021 κατέγραψε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών (+20%). Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκτιμάται ότι έκλεισε την περασμένη χρονιά με έσοδα περίπου 20 εκατ. ευρώ από €15 εκατ. ευρώ το 2020. Φέτος αναμένεται μεγάλη βελτίωση των μεγεθών, τόσο από τα τρέχοντα έργα, όσο και από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και οι δράσεις από τον ψηφιακό μετασχηματισμό ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αν έχεις καλό profile και ούριο άνεμο πας παντού!
 • Η Quest Συμμετοχών Α.Ε. ανακοίνωσε ότι μέσω των θυγατρικών της εταιρειών ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑ ΜΑΕ και ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΑΙ ΜΑΕ, ολοκλήρωσε την εξαγορά φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2MW, έναντι €1,56 εκ., ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ που διαχειρίζεται στα 30MW.
 • Επιμένει ο Ιωάννης Καματάκης της MLS ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον -μετά και την επίσκεψη στελέχους του στις ΗΠΑ- από Αμερικανούς επενδυτές. Προφανώς έψαχναν για…. αμερικανάκια!
 • Η Digital Realty αναδείχθηκε εταιρεία της χρονιάς στην αγορά Data Center Services της Αμερικής για το 2021 από την Frost & Sullivan. Οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι αναλυτές της Frost & Sullivan διεξήγαγαν μια σειρά από εκτενείς αξιολογήσεις για να καταλήξουν στην υπεροχή της Digital Realty η οποία ως γνωστόν δραστηριοποιείται και στη χώρα μας μέσω της Lamda Hellix.
 • Μεταξύ άλλων αναδείχθηκε το παγκόσμιο αποτύπωμα της Digital Realty και οι επιλογές διασύνδεσης και ανάπτυξης που προσφέρει στους πελάτες της, η δυνατότητα μέτρησης, ποσοτικοποίησης και πρόβλεψης δεδομένων για το data gravity καθώς και ο τρόπος που επηρεάζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων εν γένει. Εμείς να προσθέσουμε και τις επιτυχημένες εξαγορές;
 • Η Thales Alenia Space, η κοινοπραξία μεταξύ της Thales (67%) και της Leonardo (33%), ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με την Intelsat για την παράδοση δύο Space Inspire software-defined δορυφόρων, τους Intelsat 41 (IS- 41) και Intelsat 44 (IS-44).
 • Η σύμβαση επιτρέπει την εξέλιξη του παγκόσμιου δορυφορικού software-defined δικτύου της Intelsat, ενισχύοντας με δυναμική κατανομή τη συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας σε όλη την Αφρική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία για εμπορικές και κυβερνητικές υπηρεσίες mobility αλλά και κινητής τηλεφωνίας.
 • Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, Obrela Security Industries, με την εξαγορά της Encode και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 8 εκατ. ευρώ.
 • Η ενοποιημένη εταιρεία Obrela – Encode θα στηρίξει την περαιτέρω οργανική ανάπτυξή της με επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ, τα επόμενα δύο χρόνια, κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας, του ανθρώπινου δυναμικού και της ενίσχυσης του brand name της.
 • Η ACS βραβεύτηκε ως True Leader από την ICAP στα ομώνυμα βραβεία, για 5η συνεχή χρονιά. Από τις 30.000 επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν για την πορεία και την απόδοσή τους, 59 εταιρείες και 15 όμιλοι αναδείχθηκαν “True Leaders” για το 2020, δεδομένου ότι πληρούσαν συγκεκριμένα, μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια.
 • Το θέμα της πανδημίας αλλά και θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, ο έλεγχος της τεχνητής νοημοσύνης, και οι κίνδυνοι που αναδύθηκαν ως απόρροια του ψηφιακού μετασχηματισμού, καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου διαλόγου. Τι άραγε θα φέρει το 2022; Η SAS δίνει τις δικές της απαντήσεις και παρουσιάζει τις προβλέψεις της για τη νέα χρονιά, αναλύοντας πώς αυτές θα επηρεάσουν κοινωνία και επιχειρήσεις.
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Αύριο Τρίτη 25/1 συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού με χρήση voucher, οπότε χαράς ευαγγέλια τόσο στους κατασκευαστές όσο και στις αλυσίδες λιανικής. Το πρόγραμμα ύψους 141 εκατ. ευρώ αφορά και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και η αξία του voucher είναι 200 ευρώ.
 • Ο Θ. Σκυλακάκης προανήγγειλε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης 900 εκατ. ευρώ ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα μισά, αφορούν το πακέτο ενεργειακής αναβάθμισης και τα άλλα μισά προορίζονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Περιττό να πούμε ότι οι προμηθευτές σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών, ετοιμάζουν πυρετωδώς τις προτάσεις τους!
 • Με απόφαση του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, ορίσθηκαν οι όροι ανάρτησης όλων των αποφάσεων των οργάνων της Γενικής Κυβέρνησης. Όλοι, από τον Πρωθυπουργό, μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο του κράτους, υποχρεούνται να δημοσιοποιούν κάθε απόφαση, σύμφωνα με τον ν. 4727/2020 για τη ψηφιακή διαφάνεια. Η απόφαση αφορά κάθε φορέα (σωματεία, ιδρύματα, μη κερδοσκοπικούς φορείς, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ βάσει του ν. 3429/2005) που χρηματοδοτείται από το δημόσιο, ο οποίος αποκτά τον δικό του κωδικό στη Διαύγεια ΙΙ και θα πρέπει να προβαίνει στις σχετικές αναρτήσεις «αμελητί».
 • Μέσα από ένα έργο 4 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Σκοπός είναι η ψηφιοποίηση των 110.000 δανείων που έχει χορηγήσει ο φορέας. Έτσι, θα είναι εύκολη η αναζήτηση εγγράφων, τα στατιστικά και άλλα στοιχεία, αλλά και η συμμόρφωση του ΤΠΔ με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ως προς την τήρηση και επικαιροποίηση των δεδομένων που απαιτούνται για την Εθνική Βάση Αναλυτικών Πιστωτικών Δεδομένων (Anacredit).
 • Μέσω του κόμβου διάθεσης ανοικτών δεδομένων O2hub, του κόμβου διάθεσης ανοικτών δεδομένων, διατίθενται σε κάθε ενδιαφερόμενο σημαντικά στατιστικά στοιχεία για ποικιλία θεμάτων. Σημειώστε ότι σύντομα ξεκινάει η ενότητα της τεχνολογίας, ενώ για να υπάρχει αίσθηση της αξίας σημειώστε ότι μέχρι το 2025 η αγορά ανοιχτών δεδομένων στην Ευρώπη θα αξίζει 200 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία μπορούν να αντληθούν από κάθε ενδιαφερόμενο και με API.
 • Ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια οι εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση, σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ). Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του 2020 3.001.144 πολίτες έχουν καταχωρίσει στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr το τηλέφωνο και το e-mail τους, ώστε να λαμβάνουν μέσω μηνύματος τις ιατρικές συνταγές, τα παραπεμπτικά και τις ιατρικές βεβαιώσεις τους.
 • Αντίστοιχα, το τελευταίο διάστημα οι συνταγές και τα παραπεμπτικά που εκδίδονται άυλα, ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 40% επί του συνόλου των συνταγών και παραπεμπτικών που εκδίδονται καθημερινά. Οι ουρές και τα «γρηγορόσημα», μάλλον μπήκαν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…
 • Και εις επίρρωσιν των ανωτέρω, η νέα ΑΠΕΔ Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου θα παρέχει ψηφιακές υπογραφές, είτε νέας γενιάς (άυλες) είτε κλασσικής μορφής (USB token). Μέσω της ΑΠΕΔ, που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή και να εκδίδουν προσωπικά πιστοποιητικά, διάρκειας τριών ετών. Βέβαια, και για την άυλη υπογραφή ισχύει ότι και για την τζίφρα. Προσέχουμε που την βάζουμε…
 • Η χρήση ψηφιακής υπογραφής συμβάλλει στην περαιτέρω διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, καθώς και στην εξοικονόμηση χρόνου. Όλα τα βήματα για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής μέσω της νέας ΑΠΕΔ περιγράφονται αναλυτικά στην πλατφόρμα aped.gov.gr.
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Shopflix: To απόλυτο marketplace θέλει να στήσει ο Χρήστος Καλογεράκης μέσω της εταιρείας Wellcomm στην οποία συμμετέχει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Το marketplace που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του τον Μάρτιο, έχει ήδη στελεχωθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει ήδη συνάψει αρκετές συμφωνίες με ηλεκτρονικά καταστήματα. Το επενδυτικό σχέδιο έχει υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων και θα επιδοτηθεί με 1,19 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική επένδυση είναι 4 εκατ. ευρώ.
 • Στο σχήμα ηγείται ο Χρήστος Καλογεράκης, γνωστός από τα Public και στα στελέχη που στηρίζουν την προσπάθεια είναι η Ρενάτα Φωτεινού, Εμπορική Διευθύντρια και ο Άκης Χαμαμτζόγλου, Διευθυντής Τεχνολογίας κ.α. Παράλληλα τρέχουν πολλές αγγελίες για στελέχωση του σχήματος. Το κανάλι στο You Tube είναι έτοιμο και όπως αναγράφει «έρχεται»…οσονούπω!
 • Ως «παραπλανητικό» χαρακτήρισε το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας τον διαφημιστικό ισχυρισμό της efood market για «παράδοση σε 15 λεπτά», καλώντας την εταιρεία να διορθώσει άμεσα την διαφημιστική της καμπάνια σε τηλεόραση, διαδίκτυο, ραδιόφωνο κ.α.
 • Η απόφαση ήταν το αποτέλεσμα της προσφυγής από την αλυσίδα MyMarket, αναφορικά με τη διαφήμιση της efood που τους τελευταίους μήνες έχει κάνει δυναμική είσοδο και στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, μέσω της στρατηγικής των dark stores.
 • Σύμφωνα με την απόφαση τα στοιχεία δείχνουν ότι οι παραδόσεις που γίνονται εντός 15λέπτου ανέρχονται σε ποσοστό μόλις 42% και έτσι δεν ισχύει η «ρητή και κατηγορηματική διατύπωση της διαφήμισης» περί «παράδοσης σε 15 λεπτά» η οποία είναι αναληθής και υπερβολική. Τελικά, ο ανταγωνισμός τέχνας και προσφυγάς κατεργάζεται…
 • Το 17% των ηλεκτρονικών καταστημάτων, σύμφωνα με έρευνα της Paysafe, δέχεται ήδη κρυπτονομίσματα, ενώ το 65% σχεδιάζει να εφαρμόσει πληρωμές με αυτά μέσα στην επόμενη τριετία. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν ότι η πληρωμή με κρυπτονομίσματα θα ανοίξει νέες αγορές, ενώ 54% δηλώνει ότι είναι το μέλλον των πληρωμών. Τέλος, το 55% των κατόχων κρυπτονομισμάτων θα προτιμούσαν να πληρώνονται με αυτά. Άμα δεν παινέψεις το κρυπτονόμισμα σου…
 • Μετά τα fake news και οι fake αξιολογήσεις! Σχεδόν το 75% των ιστοσελίδων, που διερευνήθηκαν από τις αρμόδιες Κοινοτικές υπηρεσίες, διαπιστώθηκε ότι είχαν «fake» ή ύποπτες θετικές αξιολογήσεις από δήθεν πελάτες, με σκοπό να παραπλανήσουν τους καταναλωτές που βασίζονται στην εμπειρία των άλλων για τις αγορές τους. Άποψη της στήλης: Όποιος του μέλλει να παρασυρθεί ποτέ του δεν προσέχει!
 • Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα είναι 14 δισ. ευρώ και όχι 52 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην παρουσίαση μελέτης του Πανεπιστημίου Πειραιά.
 • «Αν είχαμε 52 δισ. ευρώ ηλεκτρονικό εμπόριο θα ήταν μεγαλύτερο εκείνου της Γαλλίας», συνέχισε, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών. Το θέμα δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις…
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Οι startups που έχουν Έλληνα ιδρυτή προσέλκυσαν το 2021 επενδύσεις συνολικού ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ετήσια αύξηση 239%). Ο αριθμός των εξαγορών και δημόσιων εγγραφών σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 27 συνολικά, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός venture capital και private equity funds διεθνώς συμμετείχε σε επενδύσεις σε όλα τα στάδια. Τέλος, πολλά σχήματα πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις και εξαγορές στον τομέα όπως δείχνει μελέτη της Marathon Venture Capital.
 • Το 2021 οι επενδύσεις σε startups Ελλήνων ιδρυτών με παρουσία στην Ελλάδα, ανήλθαν σε 972 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 124% σε σχέση με το 2020 και 289% σε σχέση με το 2019. Ωστόσο οι επενδύσεις σε εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών χωρίς παρουσία στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 296%, φτάνοντας τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύοντας το 78% του συνολικού επενδυμένου ποσού.
 • Η μελέτη, όπως εξηγεί ο Χρήστος Γαστεράτος, «καταγράφει την εξέλιξη της αγοράς που απευθυνόμαστε από το 2015 και έπειτα, χρησιμοποιώντας δεδομένα όπως επενδυτικούς γύρους, εξαγορές, εισαγωγές στο χρηματιστήριο και σχετικά στατιστικά για κάθε εταιρεία τεχνολογίας με Έλληνα ιδρυτή ανά τον κόσμο. Ενώ παρέχουμε και αναλυτικά στοιχεία τόσο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό». Ο ίδιος επισημαίνει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι να αναφέρουμε ότι το δίκτυο των Ελλήνων τεχνολόγων και επιχειρηματιών συνεχίζει να μεγαλώνει συστηματικά, με την αξία του συνεχώς να αυξάνεται. Η βιομηχανία των ελληνικών startups έχει πλέον αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο».
 • Ο διευθύνων σύμβουλος του Netflix Reed Hastings ανακοίνωσε ότι «στοχεύει να μας καταπλήξει» με τα παιχνίδια που θα βγουν στο εγγύς μέλλον από την πλατφόρμα. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση έγινε δύο εβδομάδες μετά την εξαγορά της Zynga από την Take-Two έναντι περίπου 13 δισ.δολαρίων και μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Microsoft για την εξαγορά μαμούθ της Activision Blizzard με 69 δισ. δολάρια να υποθέσουμε ότι τα games θα είναι η επόμενη αρένα ανταγωνισμού; It’s a Big Game!
 • Νέα μελέτη από τη διαΝΕΟσις για τις startups. Αντιγράφουμε μία παράγραφο από το site: «Ακούγεται συχνά η άποψη ότι οι startups είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.
  Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας της διαΝΕΟσις, οι startups είναι, όπως οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, πολύ μικρές σε μέγεθος. Επίσης, προσλαμβάνουν και πληρώνουν καλά καταρτισμένους εργαζόμενους, οι οποίοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, οι startups συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά που είναι ζητούμενα για την εξέλιξη του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου: είναι εξωστρεφείς, αξιοποιούν εξειδικευμένη γνώση και αφορούν τομείς σε μεγάλη ανάπτυξη διεθνώς. Επομένως, από αυτή τη σκοπιά, η υγιής ανάπτυξή τους φαίνεται να αποτελεί μια σημαντική και ευρύτερη οικονομική ευκαιρία για τη χώρα και για την κουλτούρα των τοπικών επιχειρήσεων». Μπορείτε να δείτε την πλήρη έρευνα εδώ.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • H Μαρία Μπούρα Director, Marketing, Communications, Government & Industry Relations της Ericsson, αποχωρεί μετά από σχεδόν 28 χρόνια στην εταιρεία. Συμμετείχε στα πιο σημαντικά projects 3G, 4G και 5G τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό και το 2018 ψηφίστηκε Executive Woman of the Year. Κάπου στο λεξικό στο λήμμα ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ υπάρχει σίγουρα η φωτογραφία της… Είμαστε βέβαιοι ότι οι δρόμοι μας θα συναντηθούν και πάλι σύντομα.
 • Η Zoom Video Communications, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αμερικανική εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα επικοινωνίας Zoom, ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Νίκου Παλασκώνη στη θέση του Enterprise Account Executive για τις αγορές της Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Ο Νίκος Παλασκώνης διαθέτει μακρά εμπειρία στην αγορά υψηλής τεχνολογίας, έχοντας υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης εταιρειών όπως η HP, η Cisco, η Symantec και η Veritas.
 • H Vodafone Ελλάδας ανακοίνωσε ότι απέσπασε για 4η συνεχή χρονιά την κορυφαία διάκριση “Top Employer” από το Top Employer Institute, έναν οργανισμό που εδώ και τρεις δεκαετίες πιστοποιεί τις καλύτερες πρακτικές στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
 • Το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στη συνολική απασχόληση (28,2%) μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθούμενη από την Ιταλία (19,8%) και την Πολωνία (17,9%).
 • Σύμφωνα με μελέτη του PayPal, ο κλάδος του freelancing αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τομείς που δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία. Αντιθέτως, η εμφάνιση της COVID-19 έδωσε το έναυσμα σε πολλούς ανθρώπους να στραφούν προς την αυτοαπασχόληση, για την εύρεση οικονομικών ευκαιριών, για να γίνουν αφεντικά του εαυτού τους ή απλώς για να ξεφύγουν από το συμβατικό ωράριο εργασίας. Βέβαια, λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια για να ξεχωρίζουν, παρέχοντας σταθερά ελκυστικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό και η Pay Pal δίνει οδηγίες που θα οδηγήσουν στην επιτυχία κάθε ενδιαφερόμενο.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΕΙΠΑΝ:

 • «Στόχος μας τα επόμενα χρόνια είναι να επεκτείνουμε το πελατολόγιό μας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από 200 πελάτες που έχουμε σήμερα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε 10.000 πελάτες. Ταυτόχρονα, θέλουμε να κερδίσουμε μερίδιο στις αγορές εξωτερικού αναπτύσσοντας το πελατολόγιο μας, και μέχρι το 2023 θα θέλαμε να προχωρήσουμε και σε μια εξαγορά στις ΗΠΑ».
  Γιώργος Πατσής, CEO και συνιδρυτής της Obrela Security Industries
 • «Η βιομηχανία των κοντέινερς θα έχει περισσότερα κέρδη το 2022, απ’ ότι η Google και η Microsoft μαζί».
  Απόστολος Βακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Jumbo (για τον 10πλασιασμό των μεταφορικών από Κίνα)
 • «Ο υπολογισμός στη μνήμη (MRAM) έχει πολλές ομοιότητες με τον εγκέφαλο, με την έννοια ότι εκεί, ο υπολογισμός ολοκληρώνεται μέσα στο δίκτυο των βιολογικών αναμνήσεων ή των συνάψεων, τα σημεία όπου οι νευρώνες αγγίζουν ο ένας τον άλλον. Πράγματι, ενώ η επεξεργασία που εκτελείται από το δίκτυό MRAM, προς το παρόν, έχει διαφορετικό σκοπό από την επεξεργασία που εκτελείται από τον εγκέφαλο, αυτό το δίκτυο μνήμης στερεάς κατάστασης θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα μίμησης του εγκεφάλου μοντελοποιώντας τη συνδεσιμότητα συνάψεων».
  Δρ. Seungchul Jung, Samsung (Κρατήστε τη φράση “προς το παρόν”...)
inCITES banner

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Wadata banner v2 - 600x80
Από το 2019 ακούμε συνεχώς για τη συνεργασία ανάμεσα στην Samsung και στην AMD και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι δύο κολοσσοί της τεχνολογίας ετοιμάζουν το δικό τους chipset από κοινού.
Τελικά ύστερα από καιρό έφτασε η στιγμή για να δούμε το εν λόγω System-on-Chip… εν δράσει, καθώς όπως συγκλίνουν και συμφωνούν πολλές φήμες από έγκριτους leakers, στο επερχόμενο Galaxy S22 πρόκειται να πάρουμε μια γεύση από το Exynos 2200 (το οποίο θα βρίσκεται το πιθανότερο σε ορισμένα μοντέλα της πολυναμενόμενης ναυαρχίδας).
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Exynos 2200 θα διαθέτει την Xclipse GPU, η οποία ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη γενιά των υπό ανάπτυξη AMD RDNA-based GPUs που ετοιμάζουν από κοινού οι δύο κολοσσοί της τεχνολογίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω chipset θα στοχεύει στο mobile gaming, προσφέροντας δυνατότητα για ray tracing στα smartphones, ένα feature που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά.
Σε ότι έχει να κάνει βέβαια την CPU του Exynos 2200, εδώ θα έχουμε έναν συνδυασμό από έναν πανίσχυρο Cortex-X2 πυρήνα για υψηλές επιδόσεις, τρεις Cortex A170 που θα συμβάλλουν στην ισορροπία του συστήματος και 4 μικρότερης δυναμικής Cortex A510 για πιο απλά tasks.
Μάλιστα, το Exynos 2200 SoC θα μπορεί να υποστηρίξει camera sensors που θα φτάνουν μέχρι και τα 200MP! Αναμφίβολα, με το Galaxy S22 στον ορίζοντα το Exynos 2200 είναι από τα πιο hot chipsets για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε…
cl8-sept-2019-600x80
Αν ανήκεις στην κατηγορία όσων ενημερώνονται συστηματικά για τα τεχνολογικά νέα, θα έχεις ακούσει ότι η Apple σχεδιάζει να λανσάρει μια ολοκαίνουρια κατηγορία προϊόντων με τη μορφή headset.
Πιο συγκεκριμένα, από την εταιρεία αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα headset που θα συνδυάζει την εικονική με την επαυξημένη πραγματικότητα, το οποίο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα κοστίζει… ακριβά.
Οι φήμες θέλουν την Apple να έχει καταλήξει σε γενικές γραμμές στην τιμή του επερχόμενου προϊόντος, το οποίο ίσως ξεπερνά τα 2.000 δολάρια.
Ωστόσο, πιθανολογείται ότι αυτή η τιμή δικαιολογείται από την απόδοση του εν λόγω headset, που, σύμφωνα με διαρροές, αντλεί την έμπνευσή του από τα AirPods Max και το Apple Watch, ενώ το υλικό που θα ακουμπάει στο πρόσωπο του χρήστη φαίνεται πως επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει για να μην ιδρώνει κατά τη διάρκεια της χρήσης.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
H εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό δεν θα μπορούσε παρά να ταράξει τα «λιμνάζοντα ύδατα» της βιομηχανίας του gaming.
Ο κολοσσός της τεχνολογίας απέδειξε περίτρανα ότι στον έρωτα και στον (οικονομικό) πόλεμο, όλα επιτρέπονται για αυτό και δεν δίστασε να προχωρήσει σε μια εξαγορά, η οποία θα συζητιέται από όλους για… χρόνια. Βέβαια, η εταιρεία που ίδρυσε ο Bill Gates δεν είναι η πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία της, η οποία έχει προχωρήσει σε κάποια εξαγορά που να έχει προκαλέσει αίσθηση, καθώς και στο παρελθόν την έχουμε δει να δαπανά ασύλληπτα ποσά για να αποκτήσει μια εταιρεία τεχνολογίας, μια startup, έναν game publisher ή μια πολλά υποσχόμενη εταιρεία ανάπτυξης.
Φυσικά, το deal με την Activision Blizzard δεν έχει προηγούμενο, καθώς το ποσό που έχει δαπανηθεί… τρομάζει (είναι π.χ. πολύ παραπάνω από το ΑΕΠ αρκετών μικρών κρατών στο πλανήτη)!
Για να θυμηθούμε λοιπόν ορισμένα από τα deals της Microsoft που προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση… Ξεκινώντας από το Minecraft και την Mojang, πριν από μερικά χρόνια ο κολοσσός της τεχνολογίας είχε δαπανήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2.5 δισεκατομμυρίων (μιλάμε για έναν τίτλο).
Στα 6.3 δις είχε ανέλθει η αγορά της aQuantive μια εταιρεία με ειδίκευση στο digital marketing, ενώ η αμέσως επόμενη εξαγορά (η οποία όμως όλοι γνωρίζουμε ότι δεν τα πήγε και τόσο… καλά) ήταν η εξαγορά της mobile business της Nokia (έναντι 7.5 δις).
Συνέχεια στα… νούμερα που ζαλίζουν, έχουμε τα 7.5 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησε για το GitHub (internet hosting και software development), ενώ η προσθήκη της Zenimax/Bethesda (που επίσης προκάλεσε αίσθηση) στοίχισε το ίδιο περίπου ποσό.
Στη συνέχεια το Skype που πέρασε στα χέρια της Microsoft το 2011 κόστισε περίπου 8.5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τρίτη μεγαλύτερη εξαγορά για τη Microsoft είναι η εταιρεία Nuance, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του Α.Ι. και του speech recognition και προσχώρησε στην ομπρέλα εταιρειών του κολοσσού της τεχνολογίας τον Απρίλιο του 2021 έναντι του ποσού των 19.7 δισεκατομμυρίων, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά είναι αυτή του Linkedin για 26.2 δις.
Χωρίς αμφιβολία, μιλάμε για ασύλληπτα νούμερα και μεγέθη που τρομάζουν…
600x80 shipping 20-12-21 sent
600x80 drones 11-1-22 sent.
600x80 wid 17-1-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin