Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 shipping 20-12-21 sent

2022: έτος κλειδί και 5 λόγοι για αισιοδοξία!

Με την παρουσίαση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού ταυτοποίησης, πέρασε την πόρτα το 2022, φορτωμένο με υποσχέσεις τις οποίες σύντομα θα κληθεί να κάνει πράξη. Για να δούμε αν θα είναι Doer!
Η αλήθεια είναι ότι δεν έρχεται απροετοίμαστο, αφού το 2021 αφήνει και καλή παρακαταθήκη, αλλά επίσης ένα καλό timing, με την λογική του συμπιεσμένου ελατηρίου, που αναμένει υπομονετικά να εκτινάξει την οικονομία.
Πάντως, η Delloite μας λέει ότι ο κλάδος ΤΠΕ θα φτάσει σε αξία τα 10,1 δισ. ευρώ το 2024, κάτι που σημαίνει ότι την διετία που μας έρχεται θα δούμε καλπάζουσα ανάπτυξη.
Ειδικά για το 2022, με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. χωρίς σε αυτό το νούμερο να υπολογίζεται η πολλαπλασιαστική επίδραση των επενδύσεων, όπως νέες θέσεις εργασίας, έσοδα για το δημόσιο, καθώς και αύξηση παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας.
Από πλευράς επενδύσεων, εκτός από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, στον χορό έχουν μπει δυναμικά μεγάλοι παίχτες της παγκόσμιας αγοράς, όπως η Microsoft, η Amazon, η Sparkle, και η Space-X.
Το όνειρο που είχαμε κάποτε, να δούμε την Ελλάδα να μετατρέπεται σε διεθνή κόμβο τεχνολογίας και να φτάσει να εξάγει ψηφιακή τεχνογνωσία, έχει -για πρώτη φορά- σοβαρές προοπτικές να πραγματοποιηθεί.
Όπως χαρακτηριστικά μας λέει και ο Κυριάκος Πιερρακάκης: «Το 2022 θα είναι έτος δημοπρασιών για τη χώρα, αφού το 90% των έργων του Ταμείου θα πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί μέσα σε αυτή τη χρονιά».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Μασσέλος, χαρακτήρισε το 2022 «έτος κλειδί» για την πλήρη μετάβαση από τα δίκτυα χαλκού στις οπτικές ίνες, κάτι που θα είναι το μεγάλο ποιοτικό άλμα στις Τηλεπικοινωνίες.
Neo_Creatures_Display_600x80
telecoms

Καλή αρχή με αλλαγές

Καταιγιστικές ήταν οι αλλαγές που συνέβησαν τον τελευταίο μήνα του 2021 και ολοκληρώνονται στις πρώτες ημέρες του 2022 στην αγορά τηλεπικοινωνιών.
Πρώτη και καλύτερη, η αναμενόμενη συγχώνευση της Wind από τη Nova, κάτω από την ομπρέλα του τηλεπικοινωνιακού ομίλου της United.
H εξέλιξη αυτή, δεν θα ανακατέψει την τράπουλα μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά για ολόκληρη την αγορά και ιδιαίτερα τον ανταγωνισμό. Τα στελέχη της Cosmote και της Vodafone, έχουν σηκώσει τα μανίκια και δουλεύουν εντατικά για να ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους, έναντι της εμπορικής επίθεσης της Nova, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί στο πρώτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς.
Επίσης, μέσα στο 2022, θα δούμε την εμπλοκή της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, αφού η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σκοπεύει να γίνει εθνικός πάροχος σκοτεινής οπτικής ίνας, καθώς είναι έτοιμη να ξεκινήσει το έργο ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών, πάνω από το δίκτυο διανομής που φτάνει σε κάθε σπίτι.
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, που θα λύσει οριστικά το μεγάλο πρόβλημα του last mile, πάνω στο οποίο προσκρούουν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, που φέρνουν ως τώρα Fiber to the Cabinet, και αφήνουν τον χαλκό να κάνει τη δουλειά από το καφάο, μέχρι το σπίτι, αφήνοντας πολλά Mbps να πηγαίνουν χαμένα.
Επίσης, το 2022 θα δούμε το project για τη δημιουργία και εμπορική δραστηριοποίηση Εικονικού Παρόχου Κινητής Τηλεφωνίας (MVNO), από τη Volton.
Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα λειτουργίας MVNO στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όμως υπό τελείως διαφορετικές προϋποθέσεις. Το σίγουρο είναι ότι η δημιουργία MVNO, δείχνει ότι υπάρχει δυναμική στο χώρο και σύμφωνα με τα έμπειρα στελέχη της Volton, αναδεικνύεται μια αξιόλογη επιχειρηματική ευκαιρία που όλη η αγορά εύχεται να πετύχει.
Φυσικά, τα 6 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο τραπέζι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αποτελούν τον απόλυτο πόλο προσέλκυσης επενδύσεων που διεκδικείται από όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και δεκάδες εργολάβους και υπεργολάβους τεχνικών έργων που ευελπιστούν να πάρουν ένα μικρό κομμάτι της πίτας μέσα από τα έργα ψηφιοποίησης.
Καλή Αρχή λοιπόν, Καλή Χρονιά, και είθε να δούμε όλες μας τις προσδοκίες να εκπληρώνονται.
600x80 avm 7-7-20 sent
broadband-total

Ξαναμπαίνει σε τροχιά το UFBB

Σε προηγούμενο Weekly Telecom, με τίτλο «93 δευτερόλεπτα αφέλειας» είχαμε αναφερθεί στον τραγέλαφο που δημιουργήθηκε από τη ΔΕΗ στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, και οδήγησε στην αποτυχία εμπρόθεσμης κατάθεσης προσφοράς για την συμμετοχή της Επιχείρησης στο έργο UFBB. Αναφερθήκαμε στην απύθμενη αστοχία των στελεχών που είχαν αναλάβει την κατάθεση της προσφοράς, οι οποίοι ξεκίνησαν τη διαδικασία μόλις 93 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της προθεσμίας.
Είχαμε τότε αναρωτηθεί αν επρόκειτο για λανθασμένη εκτίμηση όσων είχαν αναλάβει την ανάρτηση της προσφοράς, ή αν ήταν ένας τρόπος για μία «έντιμη» αποχώρηση από τη διεκδίκηση του έργου.
Συνεχίζοντας τον τραγέλαφο, η ΔΕΗ προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δεν έκαναν δεκτή την προσφορά της για το έργο.
Όπως ήταν αναμενόμενο η ΑΕΠΠ, βασιζόμενη σε αδιάσειστα στοιχεία, αποφάσισε να απορρίψει την προσφυγή, ενώ το ίδιο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αν και ήθελε τη ΔΕΗ εντός του έργου, δεν στήριξε την ένσταση της Επιχείρησης.
Δεν θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε, αφού στην προσφυγή της η ΔΕΗ ανέφερε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης άλλαξε την παραμετροποίηση του ηλεκτρονικού τόπου υποβολής των προσφορών στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ.
Φυσικά, ο ισχυρισμός απορρίφθηκε ως «αναπόδεικτος», πρώτον λόγω του γεγονότος ότι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις προφορές τους κανονικά, αλλά και από ότι το Υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να επέμβει σε τέτοιο βαθμό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ, ώστε να αλλάξει δομικά τον τρόπο λειτουργίας του.
Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ φαίνεται να αποδέχεται την απόρριψη της προσφυγής της από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, και έχει αποφασίσει να μην προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απαλλάσσοντας το έργο από περαιτέρω καθυστερήσεις, και αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Καλή Χρονιά με υγεία, ευτυχία, δημιουργικότητα και περισσότερη κανονικότητα! Μακάρι να επαληθευτεί η θεωρία περί αρχής του τέλους της πανδημίας. Ο Bill Gates πάντως ανέφερε ότι η καταιγίδα της Όμικρον -που κολλάει και με το βλέμμα- θα κρατήσει κανένα τρίμηνο, οπότε λίγη προσοχή επιβάλλεται. Αρκεί να μην ακολουθήσει το επόμενο γράμμα ως μετάλλαξη. Και είναι το «Πι»…
 • Ας είναι λοιπόν το 2022 η χρονιά που θα πετάξουμε τις μάσκες μας γιατί από οικονομικής πλευράς οι προϋποθέσεις είναι να εξελιχθεί σε annus mirabilis. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία χρονιά που θα τη θυμόμαστε για τα επόμενα χρόνια!
 • Το 2022 θα είναι και η χρονιά του FTTH που θα αρχίσει να σημαίνει First To The Home. Το 2021 έκλεισε με τις συνδέσεις FTTH να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. Πάνω από 63.000 συνδέσεις επιδοτήθηκαν από το κουπόνι του SFBB και συνολικά έχουμε φθάσει στις 85,5 χιλιάδες που έχουν πάρει κουπόνι.
 • Φυσικά, η δράση συνεχίζεται με τους παρόχους να βλέπουν πλέον ότι υπάρχει έντονη ζήτηση και να «σπρώχνουν» ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα στο πρώτο μισό της χρονιάς θα δούμε και το fiber readiness. Μία δράση που έχει ως στόχο να παρακάμψει τα εμπόδια που υπάρχουν για FTTH συνδέσεις σε πολυκατοικίες. Πρακτικά, ο στόχος είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο του φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα δώσει επιπλέον ώθηση σε μία αγορά που μοιάζει «έτοιμη από καιρό».
 • Το 2022 θα είναι η χρονιά των επενδύσεων, με τον ΟΤΕ να σέρνει το χορό, η χρονιά των μεγάλων έργων, με αρκετούς μεγάλους να «διαγκωνίζονται» γι’ αυτά, η χρονιά της λιανικής όπου τα Public (PMM) θα δείξουν ένα νέο πρόσωπο και οι Κωτσόβολος και Πλαίσιο θα ενισχύσουν τις θέσεις τους και βέβαια η χρονιά του 5G όπου περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις προσπάθειες που κυοφορούνται στον τομέα των εφαρμογών και των υπηρεσιών. Και βέβαια, δεν αποτελεί καν πρόβλεψη -γιατί είναι «σιγουράκι»- το γεγονός ότι οι εξαγορές θα συνεχιστούν!
 • Στην πλήρη απορρόφηση της Vodafone Towers Greece προχωρά η Vantage Towers Greece, θυγατρική του ομίλου Vantage Tower Gmbh, που ελέγχεται από την Vodafone. Να θυμίσουμε ο παθητικός εξοπλισμός της Wind είχε περάσει στην εταιρεία το περασμένο καλοκαίρι, ενώ τώρα με την ανάλογη συνεισφορά και της Vodafone κλείνει ο κύκλος.
 • Και για να έχετε αίσθηση των μεγεθών η αποτίμηση της Vodafone Tower Greece ανήλθε σε 513 εκατ. ευρώ, ενώ της Wind ήταν 400 εκατ. ευρώ. Και φυσικά αυτά είναι ότι παρέλαβε ο Σάκης, διότι -χάρη στις κινήσεις που έγιναν, τα assets έχουν αυξηθεί σημαντικά. Παράλληλα αυξήθηκαν και τα tenancies, χάρη στην προσθήκη νέων πελατών.
 • O Σέρβος μεγιστάνας Dragan Solak που ίδρυσε το 2000 την United Group (μητρική της Nova) και παρέμεινε στο τιμόνι της μέχρι το 2008 είναι το νέο αφεντικό της Southampton FC την οποία αγόρασε με 100 εκατ. λίρες. Προφανώς δεν αγόρασε τους Αγίους για να… αγιάσει, αλλά γιατί ταιριάζει στα επιχειρηματικά του πλάνα. Είδατε πως κλείνει ο κύκλος; Η μήπως απλά μεγαλώνει για να χωράει περισσότερα πράγματα μέσα;
 • Μιλώντας για Nova να περιμένετε μία δυνατή εαρινή επίθεση αν και η μάχη θα ανάψει για τα καλά το φθινόπωρο όταν μπει στην εξίσωση και η επόμενη σεζόν της Super League. Μην ανησυχείτε. Μέχρι τότε δεν θα πλήξουμε… Π.χ. προς το καλοκαίρι περιμένουμε την επίσημη εμφάνιση των Disney+ και της HBO Max που θα έχουν ως αποτέλεσμα να ανοίξει ακόμα περισσότερο η αγορά συνδρομητικής.
 • Προχωρά ο διπλασιασμός των ταχυτήτων από τον ΟΤΕ. Ήδη η ΕΕΤΤ στις 29/12 ενέκρινε τρεις ομάδες πακέτων με τις αναβαθμισμένες ταχύτητες. Βέβαια συνολικά πρέπει να εγκριθούν περισσότερα από 300 πακέτα αλλά η (καλή) αρχή είναι το ήμισυ του παντός!
 • Και επειδή οι μεγάλες ταχύτητες φέρνουν κίνηση, βρήκαμε εξαιρετική την απόφαση από τον όμιλο ΟΤΕ και την OTEGlobe για την αύξηση της χωρητικότητας των backbone δικτύων τους. Διότι, δίνουμε -και ορθώς- μεγάλη έμφαση στο 5G και στο FTTH, αλλά αν εκτοξευτεί στον αναμενόμενο βαθμό η χρήση, τότε ενδέχεται να δυσκολέψουν τα πράγματα. Οπότε, των φρονίμων τα παιδιά…
 • Η αναβάθμιση των δικτύων επιτυγχάνεται με την αύξηση της ταχύτητας επικοινωνίας μεταξύ δρομολογητών IP στα δίκτυα ΟΤΕ και ΟΤΕGlobe, από 100 Gbps σε 400 Gbps. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα βελτιστοποιήσει την εμπειρία συνδεσιμότητας που απολαμβάνουν οι χρήστες.
 • Μέρισμα 180 εκατ. ευρώ από κέρδη προηγουμένων χρήσεων θα δώσει οσονούπω η Cosmote στον μοναδικό μέτοχό της ΟΤΕ. Το ποσό είναι κατά 30 εκατ. μεγαλύτερο από την αντίστοιχη καταβολή του 2021.
 • Νέο μεγάλο κατάστημα 3.000 τ.μ. στο Metropolis Mall της Λάρνακας ετοιμάζουν τα Public (PMM)– κλείνοντας παράλληλα το υπάρχον των 600 τ.μ. που λειτουργεί στο κέντρο της πόλης. Βλέπετε άλλαξαν οι καιροί και οι απαιτήσεις, προστέθηκαν τα λευκά, έκανε την εμφάνισή του και ο ανταγωνισμός από την Κωτσόβολος, οπότε η συγκεκριμένη κίνηση ήταν μάλλον επιβεβλημένη.
 • Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αλλαγές που θα αποφασίσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Ολομέλεια της ΕΕΤΤ. Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής με την παρούσα της σύνθεση, πραγματοποιείται σήμερα, καθώς λήγει αύριο η θητεία των 6 μελών, εκτός δηλαδή των δύο αντιπροέδρων, Δημητρίου Βαρουτά και Σπυρίδωνος Παντελή που λήγει στις 17 Ιανουαρίου και του προέδρου Κωνσταντίνου Μασσέλου που λήγει στις 9 Φεβρουαρίου.
 • Τα μέλη της Ολομέλειας είναι οι: Αντώνιος X. Γαστεράτος, Ελένη Γουσίου, Νικόλαος X. Καψάλης, Γρηγόριος Ε. Κουλούρας, Αργυρώ Μαγκανιώτη, και Αριστέα Σινανιώτη-Μαρούδη. Εκτιμάται, ότι σε επίπεδο μελών ενδέχεται να υπάρξουν αρκετές αλλαγές.
 • Η μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας ισχύει από την πρωτοχρονιά, ωστόσο, η πλατφόρμα για την εγγραφή όσων δικαιούνται μηδενικά τέλη, δηλαδή των νέων ηλικίας από 15 έως και 29 ετών, ανοίγει σήμερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ η μείωση των συντελεστών του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας, για τους συνδρομητές συμβολαίου και καρτοκινητής.
 • Για να μηδενιστεί στους δικαιούχους το τέλος κινητής θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr. Το τέλος συνδρομητών καταργείται για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά τη διάρκεια εκάστου έτους εφαρμογής έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και δεν έχουν συμπληρώσει το 30ο τους έως την ημερομηνία αυτή.
 • Για σήμερα έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών του ΟΤΕ και της κοινοπραξίας Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Όπως όλα δείχνουν το UFBB -που είναι ένα έργο πνοής- θα τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το δεύτερο εξάμηνο του έτους και κυρίως δεν θα χαθούν τα κονδύλια από την Ευρώπη. Best late than never!
nokia 7-10-21 sent

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - RETAIL

 • Εξαιρετικός ο Γιάννης Σύρρος του ΣΕΠΕ στην εκπομπή του Νίκου Υποφάντη στο ΣΚΑΙ. Μίλησε για το νέο ψηφιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, για τη συνεργασία των επιχειρήσεων με το κράτος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, αλλά και τη συμβολή των υποδομών στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής στη διάρκεια της πανδημίας. Το πιο σημαντικό; Το έκανε με απλά λόγια, κατανοητά από τον καθένα. Μπράβο!
 • Είχαμε και CES την περασμένη εβδομάδα. Η πρώτη μεγάλη έκθεση τεχνολογίας που γίνεται εν μέσω κορωνοϊού. Από ανακοινώσεις είχε κάποια ενδιαφέροντα αλλά κυρίως στο κομμάτι των υπολογιστών, των επεξεργαστών των καρτών γραφικών και των gadgets. Όσον αφορά τα κινητά ξεχώρισε η Samsung με το οικοσύστημά της και τη νέα συσκευή που παρουσίασε.
 • Ενδιαφέρον υπήρξε και στην τηλεόραση όπου οι μεγάλοι κατασκευαστές παίζουν με ένα περισσότερο «ολιστικό» μοντέλο αυτό του διασυνδεδεμένου σπιτιού. Ο κόσμος ωστόσο ήταν λίγος και οι αν δείτε τις φωτογραφίες είναι μάλλον αποκαρδιωτικές. Αναμενόμενο θα πείτε, με την Όμικρον στο ζενίθ. Για να δούμε πως θα είναι η κατάσταση στη Βαρκελώνη με το MWC…
 • Στο πλαίσιο της CES 2022 η Samsung αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ενσωμάτωση του λογισμικού SmartThings Hub σε επιλεγμένα μοντέλα Samsung smart TVs, Smart Monitors και ψυγεία Family Hub. Η Samsung SmartThings διευκολύνει τη συνδεδεμένη ζωή και διαμορφώνει το μέλλον του Internet of Things (IoT).
 • Η Samsung αποκάλυψε επίσης το όραμά της, «Together for tomorrow», για το μέλλον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη CES 2022. Ο κεντρικός ομιλητής Jong-Hee (JH) Han, Πρόεδρος και Επικεφαλής του DX (Device eXperience) στη Samsung, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της εταιρείας να εισάγει μια νέα εποχή συνύπαρξης, με προσαρμοσμένες εμπειρίες που αντικατοπτρίζουν τον εξελισσόμενο τρόπο ζωής των καταναλωτών και τις καινοτομίες που σηματοδοτούν την πρόοδο τόσο για την κοινωνία όσο και για τον πλανήτη.
 • Η 5G Ventures ανακοίνωσε ότι το Latsco Family Office είναι ο πρώτος ελληνικών συμφερόντων επενδυτής που θα συμμετάσχει στον πρώτο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός.
 • Η επενδυτική απόφαση του Latsco Family Office συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του καινοτόμου επενδυτικού εργαλείου «Φαιστός», για το οποίο πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε τον ισχυρό ρόλο που μπορεί να παίξει στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι η νέα συμμετοχή έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του Ομίλου ΟΤΕ που έχει δεσμευτεί να συμμετέχει με 3 εκατ. ευρώ. Και στα 93 μύρια από τη δημοπρασία των συχνοτήτων βεβαίως – βεβαίως!
 • Παράλληλα, η 5G Ventures έχει ήδη διαμορφώσει ένα εντυπωσιακό δίκτυο συνεργασιών, μέσω του οποίου φορείς-ηγέτες από τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή & ερευνητική κοινότητα παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη με πόρους και τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις στις οποίες θα επενδύει το Φαιστός. Το 2022 θα είναι η χρονιά του Φαιστός!
 • Η Dell και η Amazon Web Services, φέρνουν το «θησαυροφυλάκιο ανάκτησης» στον κυβερνοχώρο της Dell για το AWS Marketplace με την κυκλοφορία του Dell EMC PowerProtect Cyber Recovery for AWS. Μέσω του AWS Marketplace, οι πελάτες μπορούν εύκολα να αγοράζουν και να αναπτύσσουν ένα «ηλεκτρονικό θησαυροφυλάκιο» από την Dell, για να βοηθήσουν στην ασφαλή προστασία και απομόνωση δεδομένων από επιθέσεις ransomware.
 • Η λύση απομακρύνει τα κρίσιμα δεδομένα ενός πελάτη από την επιφάνεια επίθεσης, απομονώνοντάς τα φυσικά και λογικά με ένα ασφαλές, αυτοματοποιημένο λειτουργικό «κενό». Σε αντίθεση με τις τυπικές λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, αυτό το «κενό» κλειδώνει τις διεπαφές διαχείρισης, απαιτώντας ξεχωριστά διαπιστευτήρια ασφαλείας και έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών επιπέδων (multi-factor authentication) για πρόσβαση.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Τελικά πολλά παιχνίδια παίζονται σε σχέση με ενδεχόμενη αποχώρηση του Μάνου Μανουσάκη από τον ΑΔΜΗΕ του οποίου αναμένεται η 3ετής ανανέωση της σύμβασης. Οι Κινέζοι μοιάζει να επιμένουν και έχουν δικαίωμα «βέτο» το θέμα του CEO. Θα έχει ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Θα περάσει το δικό μας δεδομένου ότι «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», ή της κας Cheng Dong; Η μήπως θα προκύψει ξαφνικά ομοθυμία, όπως στο πρόσφατο ΔΣ που εγκρίθηκε το 10ετές επενδυτικό πλάνο; Αν τα ψάξετε όλα αυτά στο βάθος -καθώς και τα σχετικά δημοσιεύματα- δεν είναι καθόλου κινέζικα, δεδομένου ότι υπάρχει λόγος που γίνονται!
 • Τι γίνεται σε περίπτωση που ασκήσουν βέτο -κάτι που είναι ενδεχόμενο για τους Κινέζους; Τους υποβάλλουν λίστα με 3 επιπλέον υποψηφίους και θα πρέπει μέσα σε μία εβδομάδα να κάνουν την επιλογή τους για υποψήφιο κοινής αποδοχής, αλλιώς μπορεί να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με Ειδικό Σύμβουλο Προσλήψεων. Όλα αυτά βέβαια είναι χρονοβόρα και σίγουρα δεν κάνουν καλό στον ΑΔΜΗΕ…
 • Ο ΟΤΕ αλλάζει ελεγκτική εταιρεία και συγκεκριμένα από την PwC θα περάσει στην Deloitte. Ο λόγος είναι πως, με βάση την εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας, οι εισηγμένες είναι υποχρεωμένες μετά την πάροδο 10ετίας να αλλάζουν ορκωτό λογιστή.
 • Με δύο εξαγορές έκλεισε το 2021. Η πρώτη που υλοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου αφορούσε το 70% της Technoform, μίας εταιρείας με έδρα στο Κιλκίς που ελέγχεται πλέον από την Sunlight του Olympia Group. Έχει εξαγωγές σε περισσότερες από 100 χώρες και παράγει καλούπια και εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας.
 • Είναι μία ενδιαφέρουσα κίνηση αν τη δει κανείς υπό το πρίσμα ότι η Sunlight θα είναι μάλλον από τις εταιρείες που θα μας απασχολήσουν έντονα τα επόμενα χρόνια, ιδίως από τη στιγμή που το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας θα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα.
 • Η δεύτερη εξαγορά αφορούσε την LOGON μία εταιρεία από την Λάρισα που εξαγοράστηκε 100% από την Εntersoft. Το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 1,3 εκ. ευρώ και θα καταβληθεί ως εξής: 800.000 ευρώ με την υπογραφή της συμφωνίας, 250.000 σε 6 μήνες και 250.000 σε 12 μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας.
 • Η LOGON είναι εταιρεία υλοποίησης έργων λογισμικού για επιχειρήσεις και ειδικότερα για προϊόντα κατηγορίας ERP, CRM, WMS και ηλεκτρονικής τιμολόγησης για περισσότερα από είκοσι έτη. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται εκατοντάδες δυναμικές μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με τοπική αλλά και εθνική εμβέλεια.
 • Επίσης ανακοινώθηκε ότι εκτός από την Πάτρα η Entersoft θέλει να κάνει και κέντρο ανάπτυξης λογισμικού στην Λάρισα. Οι επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως ταλέντα στην Περιφέρεια δεδομένου ότι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι δυσεύρετα και ...ακριβά. Ενδιαφέροντα νέα. Και ακόμα δεν κάναμε καλά - καλά LOGIN στο 2022…
 • Αύριο Τρίτη 11 Ιανουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για την ψηφιοποίηση 600 εκατ. εγγράφων περίπου που βρίσκονται στα υποθηκοφυλακεία, εκεί που μέχρι τώρα ο κόσμος έψαχνε με τις ώρες αν όχι με τις μέρες για να βρει ότι χρειαζόταν.
 • Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι παίκτες (OTE, Vodafone, Wind, Unisystems του ομίλου Quest, Profile, Intracom κ.α.). Με το δεξί μπαίνει το 2022!
 • Μετά τον -πολύ καλό- εορταστικό φωτισμό στην Αθήνα ήρθε και η ώρα του οδοφωτισμού! Η εταιρεία Μυτιληναίος (με την τεχνική υποστήριξη της Globiled είναι σε pole position για να αναλάβουν τον φωτισμό των δρόμων σε 7 δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων. Το έργο αφορά προμήθεια και τοποθέτηση 43.000 φωτιστικών καθώς και τον ασύρματο απομακρυσμένο έλεγχό τους. Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα είναι ότι σήμερα ο Δήμος για τη συγκεκριμένη ανάγκη καταναλώνει κατ’ έτος 36GWh που κοστίζουν κάτι παραπάνω από 5 εκατ. ευρώ ενώ μετά την εγκατάσταση θα καταναλώνει περί τις 7GWh κάνοντας οικονομία -σε χρήματα και ενέργεια- 80% περίπου!
 • Η AVE (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) που είναι και μητρική της Teleunicom αναλαμβάνει το master franchising των προϊόντων της Carrefour για την Ελλάδα.
 • Λέγαμε στην προηγούμενη έκδοση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Eurobank αλλά τελικά όλες οι τράπεζες έχουν μπατζετάρει μέχρι το 2024 από 150 με 200 μύρια για τα ψηφιακά τους, το fintech και τα phygital καταστήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια υπάρχουν σταθερές συνεργασίες, αλλά ευκαιρίες πάντα υπάρχουν για όποιον θέλει και έχει τα προσόντα και τα προϊόντα. Η αρχή έγινε το 2021, αλλά ξέρετε πως είναι αυτά τα πράγματα. Δεν σταματούν ποτέ…
 • Η Digital Realty που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας μέσω της Lamda Hellix απέκτησε το 55% της Terraco που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία data centers στην Αφρική.
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Στην προκήρυξη του έργου «Αναβάθμιση και επέκταση της υποδομής του Κυβερνητικού Νέφους (G-Cloud)», συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 7,911 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι προσφορές θα κατατεθούν στις 7 Φεβρουαρίου 2022 και θα ανοίξουν μια μέρα μετά. Η σύμβαση που θα υπογραφεί με τον ανάδοχο θα είναι μικτή (προμήθειας και υπηρεσιών).
 • Η «αναβολή» του WEF του Νταβός λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, έκανε τη ζημιά της, αφού η κυβέρνηση ήθελε να στείλει εκεί το βαρύ πυροβολικό της για να δείξει πόσο investment friendly είναι η χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι και η βασική συμφωνία με την Microsoft εκεί γεννήθηκε…
 • Είναι γνωστό τι σημαίνουν για την χώρα, αλλά και για την αγορά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι επίσης γνωστό ότι πρέπει όλα να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Υποβάλλαμε λοιπόν έγκαιρα τον φάκελο -με όλα τα προαπαιτούμενα- με το αίτημα για την πρώτη δόση τω 3,56 δις. ευρώ. Πολύ έγκαιρα θα λέγαμε! Γι’ αυτό ξαφνιάζει λίγο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι τώρα «μασάνε τα λόγια τους» δείχνουν «ανέτοιμοι» και ζητούν να στείλουν εκπροσώπους στην Αθήνα για να ελέγχουν τη διαδικασία, κάτι που μόνο καθυστερήσεις θα προσφέρει. Στο φινάλε δεν τους δώσαμε και κανένα δικαίωμα…
 • Σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται η ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι «όλοι οι πολίτες πια θα έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες». Αναφορικά με το ρόλο της ΗΔΙΚΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας επεσήμανε -σε συνέντευξή του στη Real News- ότι «Από τον Απρίλιο του 2021 έως τις 4/1/2022 έχει διακινήσει σχεδόν 92.000.000 self test από 102 φαρμακαποθήκες, σε 10.611 φαρμακεία και 161 supermarket που διατίθενται δωρεάν στους πολίτες».
 • Τη δυνατότητα να αποθηκεύουν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό τους έχουν πλέον οι πολίτες, καθώς από το πρωί της Τρίτης είναι διαθέσιμη στις πλατφόρμες iOS και Android για κινητές συσκευές και tablet η νέα έκδοση της εφαρμογής Covid Free GR Wallet. Διευκολύνει σημαντικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών COVID (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου).
 • Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας περιέχει στοιχεία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και συγκεκριμένα: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και φωτογραφία. Με τον τρόπο αυτό, σε όποιο σημείο απαιτείται έλεγχος πιστοποιητικού COVID κατά την είσοδο, αντί για την ταυτότητά τους οι πολίτες μπορούν πλέον να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας.
 • Την αρωγή του ιδιωτικού τομέα αναζητά το δημόσιο προκειμένου να οργανωθεί στην τηλεργασία. Η Κοινωνία της Πληροφορίας προχωρά στη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης για το έργο «Εισαγωγή του Μοντέλου της Τηλεργασίας στο Δημόσιο Τομέα», του επιχειρησιακού προγράμματος μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα.
 • Αντικείμενο του έργου αποτελεί η υλοποίηση πιλοτικών ενεργειών που σχετίζονται με την τηλεργασία σε συγκεκριμένους φορείς της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα είναι αντιπροσωπευτικοί σε επίπεδο αρμοδιοτήτων στην ιεραρχία (π.χ. Υπουργείο, Φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ανεξάρτητη Αρχή κλπ). Στο πλαίσιο των Πιλοτικών Ενεργειών θα υλοποιηθούν επιχειρησιακά σενάρια υποστήριξης της Τηλεργασίας στους επιλεγμένους φορείς.
 • Με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων από την Κοινωνία της Πληροφορίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισέρχεται σε πορεία υλοποίησης μια από τις κομβικές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, το πρόγραμμα – δράση «Έξυπνες Πόλεις», συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ.
 • Αφορά 16 μεγάλους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων συν τον Δήμο Τρικκαίων, ως πρότυπο «έξυπνου Δήμου». Οι Δήμοι καλούνται εντός του επόμενου διμήνου να υποβάλλουν στρατηγικό πλάνο για την μετατροπή τους σε «έξυπνες πόλεις», σύμφωνα με τον οδηγό υποβολής προτάσεων που τους έστειλε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Στον οδηγό συμπεριλαμβάνεται ένα ευρύ πλέγμα «έξυπνων» δράσεων ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες κάθε Δήμου σε νευραλγικούς τομείς της καθημερινότητας.
 • Σε φάση υλοποίησης από την κοινοπραξία ΟΤΕ και Intrasoft εισέρχεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση και ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που θα λύσει προβλήματα δεκαετιών. Πρόκειται για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών που πρότεινε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο πρόεδρος του, Γιώργος Στασινός.
 • Το έργο αναλύεται σε επιμέρους δράσεις για την τροφοδότηση και ολοκλήρωση των συστημάτων με τις αναγκαίες προς το σκοπό του πληροφορίες καθώς και σε επιχειρησιακές λειτουργίες και διαδικασίες για την ψηφιοποίηση, ενσωμάτωση και τήρηση νέας πληροφορίας.
 • Το σύνολο των υπηρεσιών του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, θα παρέχεται μέσω cloud περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, το έργο θα εγκατασταθεί και θα φιλοξενηθεί στις υποδομές του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ, ενώ θα συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου.
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE - e-BUSINESS

 • Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκλήρωσε την 5η εξαμηνιαία έρευνα καταγραφής των online καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο (ηλεκτρονικό εμπόριο B-C), σε συνεργασία με το ΣΕΛΠΕ. Η online έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2021 σε πανελλήνιο δείγμα 859 χρηστών του Διαδικτύου με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Γεώργιο Δουκίδη.
 • Τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφουν τη σημαντική αλλαγή που επήλθε και πλέον παγιώνεται στο καταναλωτικό κοινό τα τελευταία δύο χρονιά στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την μεγάλη επίδραση της κρίσης του COVID-19 μέσω του διαδικτύου στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα. Με βάση εκτιμήσεις ειδικών αναμένεται το 2021 να είναι μια χρονιά ρεκόρ για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
 • Παρόλες τις προσπάθειες και τις αναβαθμίσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό από τις εταιρείες ταχυμεταφορών παρατηρήθηκαν αρκετές καθυστερήσεις -που ενίοτε άγγιζαν το 15ήμερο- στα χριστουγεννιάτικα δέματα σε βαθμό που οι ταχυμεταφορές έγιναν και πάλι «αργομεταφορές». Αιτία -ή δικαιολογία;- ήταν αυτή τη φορά τα κρούσματα κορονοϊού στους μεταφορείς. Δεν ήταν βεβαίως όλες οι εταιρείες το ίδιο…αργές. Απλά μία – δύο «κακές» περιπτώσεις φτάνουν για να βγει το όνομα… Για μία ακόμη φορά τη μάχη των εντυπώσεων -και σε σημαντικό βαθμό αυτή των πωλήσεων- την κέρδισαν όσοι διαθέτουν ιδιόκτητο στόλο μεταφορών.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε πρόσωπο της χρονιάς θα λέγαμε ότι είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης που άλλαξε όχι μόνο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και την καθημερινότητά μας, για να μη μιλήσουμε για το 5G και τα έργα που έχουν προκηρυχθεί. Αν υπήρχε και αργυρό αυτό θα έπρεπε να δοθεί δικαιωματικά στο Νίκο Σταθόπουλο, που με την εξαγορά της Forthnet και στη συνέχεια της Wind, αλλάζει το τοπίο της αγοράς με αποτέλεσμα να ξαναμοιράζεται η τράπουλα. Στην τρίτη θέση του βάθρου -αν και υπήρχαν αρκετοί υποψήφιοι- ανεβαίνει ο Απόστολος Κάκκος της Lamda Hellix για την επένδυση της Digital Realty που έφερε στη χώρα και για το ότι απέδειξε έμπρακτα ότι πρεσβεύει την αρχή «έργα και όχι λόγια»!
 • Οκτώ στους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο ασχολούνται με την τεχνολογία σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billioners Index. Θέλετε κι άλλη απόδειξη ότι είστε στη σωστή αγορά;
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΕΙΠΑΝ:

 • «Δεν θα κρυφτώ, πίσω από ευνοϊκούς δείκτες και αριθμούς. Είναι σίγουρο ότι στις αλλεπάλληλες μάχες με τον ιό υπήρξαν και αστοχίες. Και ότι η ευημερία της χώρας θέλει καιρό για να φτάσει στο μέσο πορτοφόλι. Πολύ περισσότερο, όταν η παγκόσμια ενεργειακή κρίση χτυπά, παράλληλα, και τη δική μας πόρτα».
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, (στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του)
 • « Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή ενός ισχυρού επενδυτή όπως είναι το Latsco Family Office στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός. H προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών αντανακλά την πίστη στη δυναμική της αγοράς νέων ψηφιακών υπηρεσιών μέσω δικτύων 5G, αλλά και την εμπιστοσύνη στην καινοτόμα εθνική πρωτοβουλία του Φαιστός. Η διαχειρίστρια εταιρεία 5G Ventures εκτελεί απαρέγκλιτα, με ταχύτητα και προσήλωση τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το Ταμείο».
  Αντώνης Τζωρτζακάκης, CEO, 5G Ventures
 • «Πες μου τι θα κάνει ο κορωνοϊός, να σου πω τι θα συμβεί στην οικονομία και τις αγορές».
  Το διαβάσαμε σε άρθρο του Γιώργου Παπαγεωργίου στο New Money και μας άρεσε γιατί μας θύμισε την παροιμία «κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο»…
 • «Σε κάθε περίπτωση η ανωνυμία προστατεύεται πλήρως μέσω της πλατφόρμας, ανάλογες υπηρεσίες υπάρχουν σε άλλα κράτη-μέλη εδώ και καιρό και, τέλος, η υπηρεσία ανώνυμης παροχής πληροφοριών είναι όπως το αναφέρει και η λέξη… “ανώνυμη”. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα νομικό ρίσκο για τον ανώνυμο πληροφοριοδότη. Μάλλον ύποπτη μου φαίνεται αυτή η προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για να μη χρησιμοποιηθεί το εργαλείο το οποίο έχει αποτελέσματα ήδη. Κάποιοι μάλλον θέλουν να προστατεύσουν τα καρτέλ…»
  Γ. Λιανός, Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού για να δικαιολογήσει το σύστημα ανώνυμης ρουφιανιάς ε… συγνώμη «παροχής πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος», γνωστό με τον αγγλικό όρο whistleblowing. Και επειδή ο πρόεδρος διασφαλίζει την ανωνυμία, μην περιμένετε να σας στείλουν δώρο κουκούλα.
inCITES banner

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

grid_600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
combox
Τα BlackBerry αδιαμφισβήτητα ήταν οι συσκευές που κατάφεραν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα να κερδίσουν τις καρδιές του καταναλωτικού κοινού. Ωστόσο, από το 2010 κι έπειτα η BlackBerry βρισκόταν σε μια φθίνουσα πορεία, για αυτό και μοιραία οδηγήθηκε στο τέλος της.
Αν και έγιναν προσπάθειες… «επαναφοράς» της στο παρελθόν (με σημαντικότερη αυτή της TCL πριν από περίπου 3 χρόνια), παρόλα αυτά η BlackBerry θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι έχει περάσει πλέον στην ιστορία.
Το παραπάνω απλώς έρχεται να επιβεβαιώσει και η είδηση ότι από τις 4 Ιανουαρίου του 2022 τα old-school Blackberry που «φοράνε» το λειτουργικό BlackBerry 10 και BlackBerry 7.1, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν σε κανένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν ή να δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις και να στέλνουν μηνύματα SMS, να ανταλλάσσουν δεδομένα, χάνοντας ακόμη και τη δυνατότητα για κλήσεις εκτάκτου ανάγκης.
Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο όλα τα BlackBerry παλαιού τύπου (εκτός από αυτά που χρησιμοποιούν λειτουργικό Android) τίθενται εκτός λειτουργίας.
Εάν ωστόσο ανήκετε στους λιγοστούς πιστούς της BlackBerry, αξίζει να αναφέρουμε ότι το brand της ιστορικής εταιρείας έχει περάσει στα χέρια της OnwardMobility, ενός startup που σχεδίαζε να κυκλοφορήσει ένα νέο 5G Blackberry μέσα στο 2021.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιο μοντέλο, για αυτό και το μέλλον του ιστορικού brand -που πλέον κάνει focus στην κυβερνοασφάλεια- εξακολουθεί και παραμένει αβέβαιο.
cl8-sept-2019-600x80
Το Samsung Galaxy S21 FE εδώ και αρκετό καιρό αποτελούσε μια συσκευή για την οποία είχαν εμφανιστεί αρκετές φήμες που αφορούσαν στο επερχόμενο release του.
Τελικά, η Samsung στο πλαίσιο της CES 2022, έδωσε ένα τέλος στο μυστήριο, ανακοινώνοντας ότι η πιο budget-friendly εκδοχή της ναυαρχίδας της S21, θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Η τιμή του θα είναι περίπου στα 749 ευρώ.
Η Fan Edition του Galaxy S21 ουσιαστικά ακολουθεί την ίδια value for money προσέγγιση με τα προηγούμενα FE, προσφέροντας μια σειρά από ποιοτικά features κατηγορίας Flaghsip, σε άκρως ανταγωνιστική τιμή. Συγκεκριμένα, το Galaxy S21 FE διαθέτει FHD display στις 6.4 ίντσες, μια επιλογή μεγέθους οθόνης έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει τους πάντες.
Οι διαστάσεις του είναι στα 74.5 x 155.7 x 7.9mm, «ζυγίζει» μόλις 177 γραμμάρια και είναι εμφανές ότι είναι εξαιρετικά λεπτό και κομψό, έτσι ώστε να χωράει με μεγαλύτερη ευκολία ακόμη και στην τσέπη ενός παντελονιού. Το design βέβαια δεν διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με το μεγάλο του αδελφάκι, παρόλα αυτά η κορεατική εταιρεία προσφέρει περισσότερες χρωματικές επιλογές (οι οποίες ως γνωστόν ταιριάζουν με τον fan χαρακτήρα της συσκευής, προσφέροντας τα White, Graphite, Lavender και new Olive χρώματα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Samsung δεν έχει κάνει «εκπτώσεις» στην αντοχή του, καθώς είναι waterproof φέροντας πιστοποίηση IP68.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Οι PC gamers γνωρίζουν πολύ καλά ότι το να μεταφέρουν τα αγαπημένα τους games, σίγουρα είναι κάτι που δεν γίνεται και τόσο εύκολα.
Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει το Vault, ένα ξεχωριστό concept gaming mouse, το οποίο φέρει την υπογραφή της XPG, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στα αξεσουάρ για gaming.
Η XPG σκοπεύει να παρουσιάσει το εν λόγω «ιδιαίτερο» mouse στην CES στις αρχές Ιανουαρίου και αν μη τι άλλο αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο gadget, το οποίο θα βολέψει πολλούς gamers!
Σύμφωνα με τους εμπνευστές του XPG Vault, το mouse μπορεί να συνδεθεί μέσω μιας USB Type-C, δίνοντας τη δυνατότητα στους gamers να έχουν διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή την gaming library τους.
Οι δημιουργοί του Vault αναφέρουν ότι το εν λόγω prototype έρχεται με 1TB αποθηκευτικού χώρου, προσφέροντας ταχύτητες ανάγνωσης που αγγίζουν τα 985MB το δευτερόλεπτο.
Όσον αφορά βέβαια τη μεταφορά των δεδομένων από το mouse στο PC του χρήστη, αυτό θα πραγματοποιείται μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής που θα χρησιμοποιεί ο χρήστης μέσω του PC του.
Σε αυτή τη φάση η XPG δεν έχει αποκαλύψει περισσότερα για το εναλλακτικό αυτό project (παρά μόνο ότι θα διαθέτει optical sensor), ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον εάν τελικώς κάποια στιγμή πάρει το πράσινο φως για να κυκλοφορήσει κανονικά στην αγορά.
600x80 shipping 20-12-21 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin