Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 shipping 20-12-21 sent

Wind of Change: νέα εποχή - νέο όνομα

Με συνοπτικές διαδικασίες περνούν φέτος οι γιορτές, αφού όλοι μας οχυρωμένοι πίσω από τις μάσκες μας, περιμένουμε την αναμέτρηση με τη μετάλλαξη Όμικρον και τις αποχρώσεις του γκρι που τη συνοδεύουν, οι οποίες σε κάποιο βαθμό «χαλάνε» το εορταστικό κλίμα.
Από την άλλη πλευρά οι ειδήσεις ήρθαν μαζεμένες στο τέλος της χρονιάς, για να αλλάξουν το τοπίο της αγοράς.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι περιμένουμε πλέον με ανυπομονησία το το 2022 και συγκεκριμένα το 2ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου όταν η Wind θα περάσει επίσημα στον έλεγχο της United, οι τέσσερις πάροχοι σταθερής θα γίνουν τρεις, και η συνένωση του τρίτου με τον τέταρτο θα φέρει το νέο σχήμα στη δεύτερη θέση της κατάταξης, σε συνδρομητές σταθερής.
Επίσης, όπως δείχνουν τα πράγματα, η Wind θα αλλάξει για τέταρτη φορά το όνομά της και μάλλον θα πάρει το όνομα της Nova, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, ίσως το πιο δυναμικό.
Η ένταξή της στον όμιλο της United, βάζει τη Wind σε ένα μεγάλο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό με προοπτικές, δίνοντας της τα όπλα που έχει και ο ανταγωνισμός.
Δηλαδή πρόσβαση σε κεφάλαια, οικονομίες κλίμακος και επενδυτές που ξέρουν και από τηλεπικοινωνίες εκτός από Excel…
Η παρούσα διοίκηση παραδίδει την εταιρεία σε άνθιση, έστω κι αν χρειάστηκαν ηρωικές προσπάθειες για να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα χωρίς πρόσβαση 100% σε όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω.
H χρονική συγκυρία είναι άριστη, αφού τώρα αρχίζει και καταγράφεται η ανάκαμψη μετά τη δεκαετή συμπίεση που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Ενδεικτικά τα έσοδα του κλάδου από τα 8,22 δισ. ευρώ του 2008, έφτασαν στα 3,76 δισ. το 2017 και από τότε καταγράφουν ελαφρές ανοδικές τάσεις με το 2021 να φτάνουν κοντά στα 4,33 δισ. ευρώ.
Το κύμα ανόδου είναι προ των πυλών και στη Nova, ο άνεμος ούριος και οι νέοι καπετάνιοι μπορούν να «καπετανέψουν» θαυμάσια το πλοίο, προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο όσα «κληρονομούν», αλλά και τη δυναμική της αγοράς και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.
Neo_Creatures_Display_600x80
volton

MVNO η Volton

Μιλώντας για νέα πνοή στις τηλεπικοινωνίες, ήρθε όπως φαίνεται η ώρα μετά από αρκετά χρόνια να ξαναδούμε και πάλι εικονικό πάροχο κινητής στην αγορά.
Μετά το εγχείρημα της Cyta το 2007, ένας νέος παίκτης θα μπει στην αρένα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.
Πρόκειται για τη Volton, η οποία είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της από τον Φεβρουάριο, οπότε και ζήτησε από τους παρόχους να συζητήσουν την παροχή πρόσβασης στο δίκτυο κινητής, και φυσικά τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας για τιμές χονδρικής.
Τόσο η Cosmote, όσο και η Vodafone, αλλά και η Wind, δε φάνηκαν τότε ιδιαίτερα πρόθυμοι να δώσουν ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους στη Volton, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο η ΕΕΤΤ να παρέμβει και τους ζητήσει να μη βάζουν εμπόδια στον ανταγωνισμό, και να δώσουν ρεαλιστικές τιμές χονδρικής.
Τελικά, η συμφωνία -σε συνέχεια και των εξελίξεων στην αγορά- επετεύχθη με τη Vodafone, και έτσι η Cell Mobile, όπως θα είναι το εμπορικό όνομα της Volton στην κινητή, είναι έτοιμη να διεκδικήσει μερίδιο στην αγορά και να απευθυνθεί στους περίπου 200.000 πελάτες στους οποίους παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα και όχι μόνο.
Και για την Volton το κλίμα είναι ιδανικό. Έτσι θα αποδειχθεί αν μετά την πάροδο της οικονομικής κρίσης, η ελληνική αγορά κινητής έχει τη δυναμική να δώσει ζωή και να συντηρήσει ένα νέο MNNO, τη στιγμή μάλιστα που αυτός είναι εκτός του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, αλλά προτίθεται να το συνδυάσει με άλλου είδους υπηρεσίες.
Ας μην ξεχνάμε π.χ. το Smart Home και τις εφαρμογές του, διότι όταν μία επιχείρηση μπαίνει κάθε μήνα σε 200.000 νοικοκυριά, μπορεί να επεκτείνει δυναμικά το πεδίο δράσης της.
Επίσης σημαντικό είναι ότι CEO της εταιρείας είναι ο Διονύσης Τσίτος, ιστορικό στέλεχος της αγοράς, με μεγάλη εμπειρία στον τηλεπικοινωνιακό τομέα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το εγχείρημα είναι εύκολο, αλλά όσο μεγαλώνει ο βαθμός δυσκολίας, τόσο μεγαλώνει και η ικανοποίηση από την επιτυχία. Έτσι δεν είναι;
infinitum_600x80
dei-cosmos

Last mile? Solved!

Το ανακάτεμα της τράπουλας συνεχίζεται, μαζί με την εμπλοκή της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
Το διοικητικό συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ενέκρινε τη σύναψη δανείου με την τράπεζα Πειραιώς και την Alpha, και δηλώνει έτοιμη να κάνει το πρώτο βήμα για την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικών ινών συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί στον δήμο Περιστερίου.
Η στρατηγική της ΔΕΗ είναι να επενδύσει στην ταχεία ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στο ενσύρματο δίκτυό που ήδη διαθέτει, επενδύοντας 680 εκατ. ευρώ, μεταξύ 2022 και 2026, με σκοπό να καταστεί κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες.
Η επιχείρηση δεν θα διαθέτει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους τελικούς πελάτες.
Θα πουλάει όμως υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή την υποδομή δικτύου, ώστε να φτάσουν άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέχρι το σπίτι του καταναλωτή, το αποκαλούμενο «last mile», προσφέροντας πολύ υψηλές ταχύτητες άνω του 1 Gbps.
Η κίνηση αυτή, θα δώσει λύση στην αγορά και όλους τους παρόχους σταθερής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα να φέρουν στο σπίτι του πελάτη την οπτική ίνα.
Η κίνηση της ΔΕΗ φαίνεται να είναι win-win, τόσο για εκείνη, όσο και για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για τη διείσδυση του FTTH σε περισσότερα νοικοκυριά.
Ας μην ξεχνάμε ότι πρώτη απ’ όλους τους παρόχους η Nova έσπευσε να κλείσει συμφωνία με την ΔΕΗ, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι… Είδες η ΔΕΗ;
600x80 avm 7-7-20 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Web Banners for website and more

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Κατ’ αρχάς η στήλη σας εύχεται χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα. Η Χριστουγεννιάτικη αγορά είναι στο ζενίθ, αλλά ευκαιρίες υπάρχουν, ενώ διανύουμε τις τελευταίες ημέρες μίας ακόμα περίεργης χρονιάς, με τα καλά της και βέβαια με τα κακά της, το κυριότερο των οποίων είναι το φάντασμα της πανδημίας που πλανάται ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας. Δυστυχώς πλέον η πανδημία γράφεται με «όμικρον»…
 • Αγγίξαμε λοιπόν αισίως το τέλος του 2021, προκειμένου να μπορούμε να πούμε ότι μετά από 3 δεκαετίες «απελευθέρωσης» της αγορά τηλεπικοινωνιών φθάσαμε σε ένα σημείο όπου η αγορά ολοκλήρωσε τη συγκέντρωση της, έχοντας καταλήξει σε 3 ισχυρούς «παίκτες» (συν έναν MVNO)!
 • Το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για την εξαγορά της Wind από τη United Group ήταν μάλλον αναμενόμενο. Η United Group εκτιμά ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022 (πιθανότατα στις αρχές του δεύτερου 10ημέρου) με τη μεταβίβαση σε αυτήν των μετοχών που κατέχει η Crystal Almond, μητρική εταιρεία της Wind Ελλάς. Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται στα 950 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το τίμημα της εξαγοράς και το χρέος της Wind προς τους σημερινούς της μετόχους, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ).
 • Η αλλαγή εμπεριέχει και έναν σημαντικό συμβολισμό, δεδομένου ότι σαφώς κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος. Γιατί, το νέο σχήμα Wind – Nova με οικονομίες κλίμακος, πόρους και συνέργειες, θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τις μεμονωμένες δράσεις των δύο εταιρειών. Πως λέμε η ισχύς εν τη ενώσει;
 • Η διαδικασία συγχώνευσης θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Θα περιμένουμε να δούμε το όνομα που θα επιλεγεί -με το Nova να είναι το επικρατέστερο- αφού για το Wind πληρώνουν δικαιώματα και προφανώς χρειάζεται ένα ενιαίο και ισχυρό brand, καθώς και τις αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο, που θα προκύψουν ως απόρροια της συνένωσης.
 • Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα από 4 γίνονται 3, έχοντας όλοι τη δυνατότητα να προσφέρουν το σύνολο των υπηρεσιών, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, σύνδεση στο Internet αλλά και τηλεοπτικό περιεχόμενο, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες συμφωνίες της Vodafone.
 • Ο αριθμός των παρόχων είναι μια εξέλιξη που συζητείται τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια στη λογική ότι η ελληνική αγορά με τα χαρακτηριστικά που διαθέτει δεν «σηκώνει» μεγαλύτερο αριθμό παιχτών, προκειμένου να διασφαλίζονται -εκτός των άλλων- και οι απαιτητικές επενδύσεις.
 • Γενικώς, θα είναι μία ενδιαφέρουσα περίοδος καθώς αναμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσει τόσο η νέα εταιρεία όσο και οι ανταγωνιστές της. Όπως προαναφέραμε περιμένουμε πολλά συνδυαστικά πακέτα με έμφαση στην τηλεόραση και στο περιεχόμενο. Έπειτα είναι και οι ταχύτητες: Με την Cosmote να διπλασιάζει τις ταχύτητες είναι βέβαιο ότι ο ανταγωνισμός θα πρέπει να ακολουθήσει.
 • Last but not least προστίθεται ένας ακόμη παίκτης στην αγορά των μεγάλων έργων. Έτσι, θα περιμένουμε να δούμε το νέο σχήμα να μπαίνει δυνατά και στο κομμάτι των έργων του δημοσίου τομέα και γενικότερα του ICT, με συνένωση δύο πολύ δυνατών τμημάτων σε μία αγορά που διευρύνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
 • Στα τηλεπικοινωνιακά η Cosmote που ήδη καλύπτει το 60% του πληθυσμού με 5G, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2022 έχει θέσει ως στόχο να φθάσει στο 80% την πληθυσμιακή κάλυψη του 5G. Και επειδή μέχρι τώρα ότι έχουν πει το έχουν κάνει στο Μέγαρο καταλαβαίνει κανείς ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Οπότε, θα πετάξουν το γάντι στον ανταγωνισμό…
 • Σήμερα, το Cosmote 5G είναι το μεγαλύτερο δίκτυο 5ης γενιάς στη χώρα, με την κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να έχει ήδη ξεπεράσει το 97% και 90% αντίστοιχα. Οι μέγιστες ταχύτητες του δικτύου ξεπερνούν το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές.
 • Η αίσθησή μας είναι ότι το 2022 θα είναι επίσης χρονιά οπτικών ινών και υποβρύχιων καλωδίων. Όλοι θέλουν να κερδίσουν χιλιόμετρα dark fiber στη μάχη του ανταγωνισμού και όλοι θέλουν να κάνουν συμφωνίες που θα τους δώσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Δείτε τα πλάνα της ΔΕΗ, αναμείνατε στο ακουστικό σας και να … περιμένετε πολλά πράγματα.
 • Μιλώντας για ΔΕΗ το ΔΣ της εταιρείας ενέκρινε τους όρους της δανειακής σύμβασης που θα συνάψει για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος στις τηλεπικοινωνίες. Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ, πρόκειται να επενδύσει για την ταχεία ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ενέργειας (στο ενσύρματο δίκτυό της) 680 εκατ. ευρώ, μεταξύ 2022 και 2026, προκειμένου να καταστεί κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες. Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος οπτικών ινών, συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ στο δήμο Περιστερίου.
 • Μέσα στις επόμενες μέρες περιμένουμε και τις μελέτες που είχε παραγγείλει η ΕΕΤΤ για τις τιμές στη σταθερή και στην κινητή τηλεφωνία. Για να δούμε επιτέλους πως αποτυπώνεται επίσημα και η πραγματική κατάσταση. Την οποία οι παροικούντες εν τη Ιερουσαλήμ, αλλά και οι κυβερνώντες, γνωρίζουν πολύ καλά και δεν δίνουν σημασία στα «ανταγωνιστικά» παπαγαλάκια… Άλλωστε από το στόμα του κοράκου τι περιμένεις να ακούσεις; Κρα φυσικά…
 • Η Vodafone Ελλάδος και o Όμιλος Volton κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία αναφορικά με τη δραστηριοποίηση του δεύτερου στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO). Για την υπογραφή της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, απομένουν μόνο οι τυπικές διαδικασίες.
 • Η Nova ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο ερευνητικό πρόγραμμα 5G Solutions της Ε.Ε. με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας που προσφέρεται μέσω δικτύων 5G.
 • Αναπτύσσοντας τεχνογνωσία στην τεχνολογία 5G, η Nova διαμορφώνει μελλοντικές τεχνολογικές λύσεις, εμπορικές εφαρμογές και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα. Στο πλαίσιο του έργου 5G-SOLUTIONS, η Nova πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμές 5G σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και την εταιρεία LIVE U.
nokia 7-10-21 sent

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY - RETAIL

 • Νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις δύναται να πετύχει τις επιδιωκόμενες αποδόσεις ο κλάδος ΤΠΕ, εφόσον αξιοποιήσει τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη, που εκπόνησε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ η Deloitte οι ΤΠΕ δύναται να εισφέρουν προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2024.
 • Βάσει της ίδιας μελέτης, με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. το 2022, έναντι 6,8 δισ. (η προηγούμενη πρόβλεψη της Deloitte στην αντίστοιχη μελέτη το 2019).
 • Το 2021 εκτιμάται ότι η αξία του κλάδου θα διαμορφωθεί σε 6,5 δις., το 2023 σε 9,1 δις. και το 2024 σε 10,1 δις. με τις εκτιμήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους ότι το 80% των κονδυλίων, ύψους 4,7 δισ. (2,2 δισ. επιδοτήσεις συν 2,5 δισ. δάνεια – άνευ μόχλευσης), θα έχει απορροφηθεί έως το 2024. Όπως επίσης εκτιμάται το 85% του προϋπολογισμού θα απορροφηθεί από εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
 • Η Accenture, αναγνωρίζοντας τη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων σε τομείς καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, εκπόνησε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον ΣΕΒ με τίτλο «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment».
 • Φιλοδοξία της μελέτης είναι να απαντήσει στο «γιατί» αλλά κυρίως στο «πώς» η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει και να αξιοποιήσει στρατηγικά αυτές τις επενδύσεις. Με αφετηρία τα κίνητρα και τα κριτήρια επιλογής των ψηφιακών πολυεθνικών επιχειρήσεων, γίνεται χαρτογράφηση των ενεργειών που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενισχύσει περαιτέρω την ελκυστικότητά της ως επενδυτικός προορισμός, συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητάς της.
 • Η Lenovo ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου Lenovo Official Store το οποίο βρίσκεται στο τρίτο επίπεδο του The Mall Athens. Το νέο κατάστημα (powered by Oktabit) εγκαινιάστηκε σε γιορτινή ατμόσφαιρα και διαθέτει τόσο τις καταναλωτικές, αλλά και τις επαγγελματικές σειρές της Lenovo.
 • Με προϊόντα σχεδιασμένα με την εμπειρία της Lenovo για τις ανάγκες των πελατών της, το πρώτο Lenovo Official Store φιλοξενεί το σύνολο του οικοσυστήματος προϊόντων, (ThinkPad, ThinkBook, Yoga και Legion), από tablet μέχρι workstation, καθώς και καινοτόμες τεχνολογίες της εταιρείας, όπως το ThinkPad X1 Fold, το πρώτο laptop στον κόσμο με αναδιπλούμενη οθόνη.
 • Την καλύτερη επίδοση με επίπεδο Ομίλου κατέγραψε η ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ με αύξηση των πωλήσεων κατά 8% για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Ας σημειωθεί ότι δεν ακολουθείται ημερολογιακό οικονομικό έτος και η χρήση της εταιρείας δεν κλείνει τον Δεκέμβριο αλλά το καλοκαίρι.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Πάντως η χρονιά έκλεισε και με μία εξαγορά. Αυτή της ICAP από την ιταλική CRIF. Ποσό δεν μάθαμε, αλλά το ζητούμενο είναι ότι πλέον βλέπουμε να υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Και είναι βέβαιο ότι το 2022 θα δούμε πολύ περισσότερα πράγματα.
 • Από την άλλη πλευρά, μία εξαγορά που μάλλον δεν υλοποιηθεί άμεσα είναι αυτή της Viva Wallet. Το deal με την JP Morgan «σκάλωσε». Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η Viva δεν είναι πολύφερνη νύφη.
 • Ίσα – ίσα που αυξάνει με τις κατάλληλες επενδύσεις την «προίκα» της και προχωρά αυτή σε εξαγορές. Πως λέμε business as usual? Πρόσφατο απόκτημα είναι η πολωνική N7 Mobile της οποίας απόκτησε το 33,5%.
 • Είναι μία σύγχρονη εταιρεία λογισμικού που έχει αναπτύξει προγράμματα software σε native, server, backend και υβριδικές τεχνολογίες. Η εξαγορά αποτελεί μία ένδειξη ότι η Viva θέλει να επενδύσει στο κομμάτι του software, προκειμένου να καταδείξει εμφατικά ότι πρόκειται περισσότερο για μία εταιρεία τεχνολογίας.
 • Έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της θα πραγματοποιήσει στις 18 Ιανουαρίου 2022 ο ΟΤΕ. Το βασικό θέμα είναι η έγκριση προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών και την ακύρωσης 8.638.512 ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει η εταιρεία στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου.
 • Η Intracom Telecom, ανακοίνωσε τη διάθεση στην TeraGo, κορυφαίο πάροχο business solutions ασύρματων δικτύων για επιχειρήσεις στον Καναδά, των προηγμένων ασύρματων συστημάτων WiBAS™ G5 evo-BS και WiBAS™ G5 Connect+ στα 24 GHz. Μόλις πήραν τα approvals στην Παιανία στρώθηκαν στη δουλειά!
 • Ακούστηκαν πολλά αυτές τις μέρες σε σχέση με ενδεχόμενη αποχώρηση του Μάνου Μανουσάκη από τον ΑΔΜΗΕ του οποίου αναμένεται η 3ετής ανανέωση της σύμβασης. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, γιατί στο υπουργείο είναι πολύ ευχαριστημένοι από την δουλειά που γίνεται στην λογική «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Οπότε, όλα όσα τους λένε ακούγονται μάλλον…κινέζικα!
 • Θέλοντας να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει κι άλλες εταιρείες και φορείς, να στηρίξουν τις τοπικές κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται, η OfficeLine αποφάσισε να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγίου Δημητρίου ενόψει της εορταστικής περιόδου, με τη δημιουργία Χριστουγεννιάτικων δωροπακέτων τροφίμων και παιχνιδιών.
 • Το Μουσείο Κοτσανά φορά τα γιορτινά του και δίνει ραντεβού τον Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς με ένα πολλά υποσχόμενο εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο οποίο περιλαμβάνεται και το «Έξυπνο Σπίτι της Αρχαιότητας».
 • Υπήρχαν άραγε οικολογικά ξυπνητήρια, αυτόματα ρολόγια και συναγερμοί στην Αρχαία Ελλάδα; Είναι δυνατόν ένας καθρέφτης να κινείται και να παίζει μουσική; Πώς γίνεται μια κανάτα να σερβίρει ό,τι εμείς της παραγγείλουμε;
 • Τα gadgets των αρχαίων Ελλήνων μάς αποκαλύπτουν τα μυστικά τους μέσα από μια σειρά θεματικών περιηγήσεων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων που θα ενθουσιάσουν μικρούς αλλά και μεγάλους!
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Για τον τομέα του ICT το 2022 θα είναι πολύ σημαντική χρονιά. Ας ξεκινήσουμε από τα «σίγουρα». Όλη η αγορά δείχνει να περιμένει -και περιμένει πολλά- από τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
 • Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ ότι μέσα στο 2022 θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το 90% των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και αυτών που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Μάλιστα, ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ ΑΕ, δήλωσε ότι μέσα στο 2022 πάνε για να κλείσουν με το 98% των διαγωνισμών που αφορούν την ΚτΠ!!! Φιλόδοξοι στόχοι, αλλά όπου υπάρχει ένα θέλω και ένας Πιερρακάκης υπάρχουν χίλια μπορώ.
 • Από την άλλη το θέμα είναι πως και οι εταιρείες θα πρέπει να οργανωθούν πολύ για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Γιατί οι περισσότερες δεν έχουν επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουν παράλληλα τόσα πολλά έργα.
 • Μία άλλη παράμετρος που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί δεν πρόκειται να φέρουν χρήματα στο ταμείο μέσα στο 2022. Άρα, είναι προφανές ότι το πάνω χέρι θα το έχουν όσοι έχουν και ρευστότητα. Πως λέμε ότι «τα λεφτά πάνε στα λεφτά»; Οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιοριστούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. H του δανεισμού τους…
 • Το πρώτο μεγάλο στοίχημα θα είναι πάντως οι έξυπνοι δήμοι. Έργο με πολύ ενδιαφέρον που ξεκινά από τους μεγάλους δήμους της χώρας. Η πρώτη φάση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η δεύτερη από το νέο ΕΣΠΑ. Γενικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στα Τρίκαλα και το τι δήλωσαν τόσο εκείνος όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου για το παρόν και το μέλλον… Η αγορά -αλλά και οι δημότες όλων των δήμων- είναι τυχεροί για όσα θα προκύψουν από αυτή τη συνύπαρξη η οποία προοιωνίζει πολλά τουλάχιστον για το (ορατό) μέλλον! Πράγματα που στα Τρίκαλα έχουν γίνει ήδη πράξη…
 • Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το νέο ΕΣΠΑ που έχει επίσης αρκετά κονδύλια και για τον τομέα του digital. Οπότε σε όλα τα παραπάνω που κάνουν ευτυχισμένες τις εταιρείες τεχνολογίας, θα πρέπει να προσθέσετε και τα χρήματα του ΕΣΠΑ για όσους βεβαίως «ξέρουν από βέσπα».
 • Τη νέα διαδραστική εφαρμογή ψηφιακής φροντίδας για smartphone και tablet, Vodafone Connected Living, πρόκειται να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή ο Δήμος Τρικκαίων το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την εξ αποστάσεως επίβλεψη και φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων και συμπολιτών μας με μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα αναπηρίας.
 • Το πιλοτικό πρόγραμμα που μεταφέρει το πρόγραμμα «Φροντίδα στο Σπίτι» στην επόμενη, digital εποχή, προσφέρεται δωρεάν από την Vodafone στο Δήμο Τρικκαίων, για χρονικό διάστημα 12 μηνών και σε αυτό θα ενταχθούν συνολικά 60 χρήστες
 • Μέσω της εφαρμογής, κάθε αποδέκτης φροντίδας είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον προσωπικό του φροντιστή και μπορεί να λαμβάνει απομακρυσμένα την υποστήριξη που χρειάζεται. Η συγκεκριμένη υποστήριξη αφορά σε καθημερινές υπενθυμίσεις, λίστες αγορών αλλά και επικοινωνία μέσω video call, δημιουργώντας ένα αξιόπιστο οικοσύστημα όπου ασθενείς και φροντιστές απολαμβάνουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE - e-BUSINESS

 • Λίγες ημέρες μετά την πολλαπλή βράβευση της εταιρείας στα e-volution awards και τη δημοσίευση της Πανελλαδικής Έρευνας για το Λιανεμπόριο, έγινε μία σημαντική επίσκεψη στην έδρα της Plushost, από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο υπουργός βρισκόταν σε προγραμματισμένο ταξίδι στα Τρίκαλα, και καθώς ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες και την πορεία της εταιρείας, έσπευσε να την επισκεφθεί, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα το αμέριστο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας για τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα της ψηφιακής μετάβασης.
 • Ο CEO και founder της Plushost Θανάσης Καμέας, ενημέρωσε τον Υπουργό αναφορικά με τη δραστηριότητα της εταιρείας και τις τάσεις της αγοράς του e-commerce, παρουσιάζοντάς του συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε συνεργασία με την FocusBari, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η πιο πολύ-βραβευμένη εταιρεία στο χώρο του hard core e-commerce δεν θα μπορούσε να βρίσκεται παρά στην πόλη με τις πιο προηγμένες εφαρμογές και καινοτομίες σε θέματα Τεχνολογίας».
  Τελικά τα Τρίκαλα έχουν πολλά… καλά. Και αυτό αφορά τόσο την ποιότητα ζωής, όσο και την ψηφιακή τεχνολογία!
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

STARTUPS - ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Το TikTok, σύμφωνα με το με «Cloudflare Radar» του Cloudflare έχει πλέον ξεπεράσει τη Google ως ο πλέον δημοφιλής διαδικτυακός προορισμός στον κόσμο. Η Cloudflare, αποκάλυψε ότι η εφαρμογή των viral videos κατέλαβε την πρώτη θέση τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο και κατέχει σταθερά την πρώτη θέση από τον Αύγουστο. Στη 2η θέση είναι η Google και στην 3η βρίσκεται το fb ενώ την 5άδα συμπληρώνουν οι Microsoft & Apple.
 • Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 1,99 δισεκατομμυρίων ρουβλίων ήτοι 23.398.997 εκατ. ευρώ στη Meta Platforms, επειδή δεν διέγραψε περιεχόμενο που η Ρωσία θεωρεί παράνομο. Νωρίτερα το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας επέβαλε στην εταιρεία Alphabet της Google πρόστιμο 7,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων ήτοι 78,5 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο. Η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο είναι περίπου το 8% του τζίρου της εταιρείας στη Ρωσία. Τελικά, έχουν και οι ΟΤΤ τα προβλήματά τους…
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΕΙΠΑΝ:

 • «Με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη σημαντικότητα των ψηφιακών τεχνολογιών που δρουν καταλυτικά στο νέο – ψηφιακό – παραγωγικό μοντέλο στη μετά το κορωνοϊό εποχή, οι προβλέψεις επίδρασης του κλάδου στη ευρύτερη οικονομία παραμένουν επίκαιρες και επισπεύδονται»
  Νίκος Χριστοδούλου, Partner & Consulting Leader, Deloitte (στο συνέδριο του ΣΕΠΕ)
 • «’Εξυπνος δήμος» δεν είναι μια καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα αλλά «ούτε μια σειρά από δράσεις χωρίς αντίκρισμα, με περιορισμένο εύρος χρήσης και χρόνο ζωής. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο. Είναι ο δήμος που βάζει τον δημότη και τον κάτοικο στο επίκεντρο της λειτουργίας του. Είναι ο δήμος που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να μπορέσει να παρέχει καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες».
  Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης (στο συνέδριο του ΣΕΠΕ)
 • «Σε συνεργασία με το European Business Angels Network θα διοργανώσουμε τον ερχόμενο Ιούνιο στην Αθήνα forum με τους 50 μεγαλύτερους angel investors στην EE, με σκοπό να ενημερωθούν για το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και να «δουν» συγκεκριμένες προτάσεις από εταιρείες, μικρές start up κυρίως, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τα σχέδια τους και να ζητήσουν χρηματοδότηση».
  Γεώργιος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Enterprise Greece
 • «Όλα αυτά τα χρόνια, εργαζόμαστε κάθε μέρα για να γινόμαστε καλύτεροι για τους πελάτες μας και τους ανθρώπους της PMM. Η δυναμική που δίνουν τα δύο κορυφαία brands της αγοράς, οι ανανεωμένες εμπειρίες που δημιουργούμε, η πολυκαναλική μας προσέγγιση, οι νέες υπηρεσίες και συνεργασίες, αλλά και η αδιάκοπη επένδυση στους ανθρώπους μας είναι μόνο μερικά απ’ όσα μας διαφοροποιούν ως τον κορυφαίο omnichannel retailer, σε Ελλάδα και Κύπρο. Η PMM είναι εδώ, ακόμη καλύτερη, ακόμη πιο δυνατή, έτοιμη να δημιουργήσει αξία για τους καταναλωτές και τους ανθρώπους της».
  Ρόμπυ Μπουρλάς, CEO, Public – Media Markt
inCITES banner

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

grid_600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
combox
H Xiaomi κράτησε το καλό για το τέλος του έτους, καθώς λίγο πριν την εκπνοή του 2021 πρόκειται να ανακοινώσει τη νέα της ναυαρχίδα, Xiaomi 12!
Ως είθισται, η Xiaomi πρόκειται να παρουσιάσει μια οικογένεια συσκευών (με διαφορετικές versions της ναυαρχίδας της) και σε αυτή τη φάση μάθαμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του «Βενιαμίν» των Xiaomi 12 και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι θα έρθει με οθόνη στις 6.28 ίντσες!
Αν και το μέγεθος του display είναι μικρό, με βάση τα σημερινά στάνταρ, παρόλα αυτά θα διαθέτει FullHD Panel (2400x1800 pixels), στα 120Hz refresh rate και υποστήριξη HDR10+ και Dolby Vision.
Σε ότι έχει να κάνει με το SoC του, εδώ η Xiaomi δεν θα μπορούσε παρά να προτιμήσει το Snapdragon 8 Gen 1 chipset, ενώ θα συνοδεύεται από 8GB RAM (LPDDR5) και 128GB αποθηκευτικού χώρου (UFS 3.1), ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και εκδόσεις στα 8GB RAM/256GB storage και 12GB RAM/256GB storage.
Σε ότι έχει να κάνει με το camera setup, εδώ η Xiaomi είναι εμφανές ότι ποντάρει πολλά, καθώς η νέα ναυαρχίδα της θα προσφέρει main sensor στα 50MP, 1/1.28 με 1.22um pixel size, f/1.9 διάφραγμα και υποστήριξη Optical Image Stabilization.
Η δεύτερη κάμερα θα διαθέτει ultra-wide φακό στα 13MP και 123 μοίρες Field of View, καθώς επίσης και μια Zoom camera, η οποία θα διαθέτει 3x zoom πάλι με OIS.
Σε ότι αφορά τις δυνατότητες συνδεσιμότητας, η πρόταση της Xiaomi θα διαθέτει Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NSA και φυσικά 5G, ενώ η μπαταρία του θα διαθέτει 4.500mAh με δυνατότητες super fast charging στα 67W.
Όπως έγινε γνωστό, η συσκευή θα «ζυγίζει» περίπου 180 γραμμάρια και θα διαθέτει ηχεία stereo Dolby Atmos, ενώ θα «φοράει» Android 12 με το MUI 13. Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με την τιμή του, το Xiaomi 12 θα δούμε στα $580, $627 και $690 για τις τρεις προαναφερθείσες εκδόσεις του.
cl8-sept-2019-600x80
Όπως όλα δείχνουν η Honor σκοπεύει να παίξει πολύ δυναμικά στην κατηγορία των mid-rangers, με συσκευές που συνδυάζουν αρκετά αξιόλογα tech specs, 5G και value for money φιλοσοφία!
Έτσι, πρόσφατα, η ανερχόμενη εταιρεία παρουσίασε δύο προτάσεις, με το X30 και το Play 30 Plus.
Ξεκινώντας με το Honor X30 (που είναι το 3ο της οικογενείας των X30), θα επισημάνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά αξιόλογη συσκευή, η οποία στηρίζεται στο Snapdragon 695, το οποίο διαθέτει τεχνολογία κατασκευής στα 6nm, ενώ παράλληλα διαθέτει μία IPS LCD οθόνη (ανάλυσης 1080x2388 pixels) στις 6.8 ίντσες και refresh rate στα 120Hz.
Επιπλέον, μια λειτουργία που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι χρήστες που βρίσκονται διαρκώς on-the-go είναι η δυνατότητα φόρτισης στα 66W, η οποία επιτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας των 4.800mAh από το 0 έως το 80% μέσα σε 30 λεπτά.
Το Honor X30 έρχεται με ένα triple camera setup, στο οποίο συνεργάζονται η main camera των 48MP, μαζί με μία macro cam (2MP) και μια depth cam (2MP).
O δακτύλιος που αγκαλιάζει τις κάμερες είναι εμφανώς εμπνευσμένος από το Honor Magic 3, ενώ φυσικά από το νέο smartphone της Honor δεν θα μπορούσε να λείπει και η απαραίτητα punch hole selfie cam.
Στα υπόλοιπα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το Honor X30 έρχεται με το Magic UI 5.0 συμπλέοντας με το Android 11 και είναι διαθέσιμο σε 4 χρώματα (μαύρο, ασημί, χρυσό και μπλε), με τη RΑΜ να ποικίλει από τα 6 έως τα 12GB, ενώ ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται στα 128GB ή στα 256GB (ανάλογα την έκδοση). Η απλή έκδοση του Honor X30 θα είναι σούπερ οικονομική, στοιχίζοντας περίπου 235 δολάρια (6GB RAM / 128GB storage), ενώ το boostαρισμένο μοντέλο (12GB / 256GB) θα κοστίζει 361 δολάρια περίπου.
To Honor Play 30 Plus από την άλλη έρχεται με χαμηλότερα specs, όπως είναι για παράδειγμα display στις 6.7 ίντσες HD+ ανάλυσης, 90Ηz ρυθμό ανανέωσης και το Dimensity 700 chipset.
Το ίδιο ισχύει και με τις δυνατότητες στην κάμερα, καθώς παρά τα δύο μεγάλα cutouts, το design είναι μάλλον παραπλανητικό, δεδομένου ότι «φιλοξενούνται» εκεί μία main camera στα 13MP μαζί με έναν depth sensor των 2MP. Η δε selfie cam προσφέρει photos με ανάλυση στα 5MP.
Ωστόσο, εκεί που το Honor Play 30 Plus ξεχωρίζει είναι στην μπαταρία του, καθώς διαθέτει battery module με χωρητικότητα στα 5.000mAh και δυνατότητα γρήγορης φόρτισης στα 22.5W.
Τέλος, και εδώ έχουμε 4 χρωματικές επιλογές και Android 11 μαζί με Magic UI 5.0, ενώ θα κυκλοφορήσει στις 31 Δεκεμβρίου σε δύο εκδόσεις: Μία με 4G RAM και 128GB storage και μία me 8GB RAM και 128GB storage, με τιμές στα 173 και 235 δολάρια. Η εν λόγω συσκευή, όπως το Honor X30 θα βγουν αρχικά στη Κίνα και είναι άγνωστο αν θα έρθουν στη χώρα μας.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το P50 Pocket αποτελεί την clamshell foldable «απάντηση» της Huawei στο εξαιρετικά πετυχημένο Galaxy Z Flip3 της Samsung, το οποίο έχει πουλήσει σαν τρελό. To P50 Pocket αποκαλύφθηκε στην Κίνα και πραγματικά με τον μοναδικά elegant σχεδιασμό του έχει καταφέρει να κλέψει τα βλέμματα των φίλων της τεχνολογίας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι έρχεται με έναν hinge μηχανισμό, ο οποίος δεν διαθέτει κάποιο ορατό κενό όταν κλείνει η συσκευή, χρησιμοποιώντας μέταλλο και γυαλί ως τα κύρια υλικά κατασκευής.
Σε ότι έχει να κάνει με τα official tech specs του, το P50 Pocket έρχεται με οθόνη στις 6.9 ίντσες στα 120Hz OLED με 21:9 aspect ratio, η οποία βγάζει ανάλυση στα 2790x1188 pixels, με τη Huawei να κινείται σε μια punch-hole σχεδιαστική λογική. To πάχος του P50 Pocket ανέρχεται στα 7.2mm όταν είναι σε unfolded status και στα 15.2mm όταν είναι διπλωμένο, ενώ «ζυγίζει» μόλις 190 γραμμάρια.
Η μικροσκοπική οθόνη μεγέθους 1 ίντσας είναι όμως όλα τα λεφτά και μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω από το να αναγράφει απλώς την ώρα, την ημερομηνία και να προβάλλει τα notifications που έρχονται στη συσκευή. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι διαθέτει τα δικά της widgets για first και third party apps όπως είναι τα maps, music players και QR Codes, προσφέροντας ουσιαστικά μια σειρά από λειτουργίες που έχουν ως στόχο τους να διευκολύνουν τη ζωή του κάθε χρήστη. Για παράδειγμα, ο χρήστης του P50 Pocket μπορεί να κλείσει τη μεγάλη οθόνη του κινητού όταν έχει ενεργοποιημένο ένα πρόγραμμα πλοήγησης και να παρακολουθήσει την πορεία του μέσω της μικρής οθόνης.
To P50 Pocket έρχεται με 3 κάμερες, μια main κάμερα στα 40MP, η οποία συνοδεύεται από ultrawide camera στα 13MP και μία ειδική κάμερα των 32MP, η οποία στοχεύει στην βελτίωση της απόδοσης των χρωμάτων. Στο εσωτερικό του P50 Pocket βρίσκεται ένα Snapdragon 888 4G chipset, το οποίο συνοδεύεται από 8 ή 12GB RAM και 256 ή 512GB αποθηκευτικού χώρου, με το HarmonyOS να αποτελεί την επιλογή στο software. Τέλος, Θα διαθέτει μπαταρία με χωρητικότητα στα 4.000mAh, με δυνατότητα fast charging στα 40W. Σε ότι αφορά τις χρωματικές επιλογές, το Huawei P50 Pocket κυκλοφορεί σε 4 διαφορετικές αποχρώσεις και οι τιμές του θα είναι λιγάκι τσιμπημένες (καλά το φανταστήκατε), καθώς θα στοιχίζει πάνω από τα 1.410 δολάρια.
600x80 shipping 20-12-21 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin