Newsletter Banner 600x150_Nokia

H Ζώνη της Αμαζόνας

Ίσως κάποιοι θυμούνται τον μύθο του Ηρακλή που έφερε τη ζώνη της αμαζόνας Ιππολύτης. Όσο, ακατόρθωτος ακούγεται ο μύθος μοιάζει ο μύθος τόσο ακατόρθωτο έμοιαζε πριν από λίγο καιρό ότι η Ελλάδα θα ήταν ένα από τα 30 hub της Amazon που αναπτύσσει σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε όμως τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα:
Ξεκαθαρίζουν σιγά-σιγά οι προθέσεις της Amazon, σχετικά με την επένδυση που πρόκειται να κάνει στην Ελλάδα. Η θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτύου, Amazon Web Services, ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας νέας υποδομής που ονομάζεται «Τοπική Ζώνη» (AWS Local Zone) στην Ελλάδα το 2022.
Μαζί με άλλες 30 νέες AWS Local Zones, τις πρώτες εκτός των ΗΠΑ, η Ελλάδα παίρνει τη θέση της στον αστερισμό της Amazon.
Οι Τοπικές Ζώνες είναι ένας τύπος υποδομής της AWS που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων, και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες, πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα, όπου δεν υπάρχουν σήμερα data centers της AWS.
O λόγος της διασποράς, είναι για να μειωθεί η απόσταση προς τα σημεία της ζήτησης και άρα να επιτυγχάνονται πολύ γρήγορες αποκρίσεις (low latency), σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου, όπως για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υβριδικά περιβάλλοντα μεταξύ των κέντρων δεδομένων των πελατών και του cloud, εφαρμογές στον χώρο της υγείας, gaming σε πραγματικό χρόνο, δημιουργία περιεχομένου πολυμέσων και ψυχαγωγίας, ζωντανή ροή βίντεο, προσομοιώσεις, εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) και μηχανικής εκμάθησης.
Στην ενημέρωση της Amazon, πληροφορηθήκαμε και για τους πελάτες της στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι σημαντικά ονόματα της οικονομίας της χώρας, όπως ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), η DeepSea, εταιρεία διαχείρισης πλοίων που παρέχει στις ναυτιλιακές εταιρείες δυνατότητες παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, καθώς επίσης οι Wind, Beat, Qivos, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, Spitogatos, Voiceland, Workathlon και η Χρυσή Ευκαιρία.
Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα γίνεται επενδυτικός προορισμός τεχνολογίας, και φαίνεται επίσης ότι ευοδώνονται οι ενέργειες της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση.
Neo_Creatures_Display_600x80
startups-1

Σε πλήρη ανάπτυξη τα ελληνικά startups

Παρά τις δύσκολες συνθήκες της χρονιάς που πλησιάζει στο τέλος της, αύξηση καταγράφηκε στις χρηματοδοτήσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες είναι κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι.
Οι συνολικές επενδύσεις σε περίπου 70 startups ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Οι 10 πρώτες της λίστας, συγκέντρωσαν κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συμμετοχή ξένων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών φτάνει στο 85%, κάτι που σημαίνει ότι οι ελληνικές startups γίνονται πλέον διεθνή υπόθεση και βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα για θετική εξέλιξη της μελλοντικής της πορείας.
Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.
Όπως μάλιστα φαίνεται, η πορεία του 2021 δεν είναι παρά μόνο η αρχή, αφού σύμφωνα με την έκθεση της Found.ation και του EIT Digital, στα ποσά που οι εταιρείες ζητούν από τα funds, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή των 100.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς και στα 400.000 έως 500.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες χρονιές θα δούμε τη ροή των χρηματοδοτήσεων να εντείνεται, και αντίστοιχα μία νέα γενιά μεγάλων brands να είναι στο εκκολαπτήριο, έτοιμα να ακολουθήσουν τα βήματα των PeopleCert, Blueground και Viva Wallet που είναι οι πρώτοι unicorns στη χώρα μας.
infinitum_600x80
5G-Europe

Πάροχοι εναντίον ΟΤΤ

Για μία ακόμη φορά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ευρώπης, καλούν τους Αμερικανούς παρόχους υπηρεσιών να συμβάλουν στο κόστος τηλεπικοινωνιών.
Οι Over the Top υπηρεσίες, ΟΤΤ όπως έχουν επικρατήσει να λέγονται, είναι οι διεθνείς εταιρείες υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, αναζήτησης, και περιεχομένου, οι οποίες χρησιμοποιούν τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, χωρίς να καταβάλλουν το ελάχιστο ανταποδοτικό αντίτιμο.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους οι Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica, Orange, KPN, BT Group, Telekom Austria, Vivacom, Proximus, Telenor, Altice Portugal, Telia Company και Swisscom επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τις αμερικανικές πλατφόρμες Netflix, Google, YouTube και Facebook, πως πρέπει να αναλάβουν μέρος του κόστους ανάπτυξης των δικτύων 5G.
Είναι μία συζήτηση που κρατάει τουλάχιστον μία δεκαετία, με τους ΟΤΤ να αντιτείνουν ότι οι υπηρεσίες τους είναι αυτές που έχουν δώσει την τεράστια ανάπτυξη του Ιnternet, τόσο στη σταθερή όσο και την κινητή και αποτελούν την κινητήρια δύναμη που δίνει συνδρομητές και έσοδα στους παρόχους τηλεπικοινωνιών.
Στην ίδια επιστολή τους, οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες αναφέρουν ότι τώρα η Ευρώπη χρειάζεται συγκεκριμένη και άμεση δράση για να αδράξει την ευκαιρία και να τροφοδοτήσει περαιτέρω την τεχνολογική καινοτομία.
Σημειώνουν ότι η Γηραιά Ήπειρος δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται στην αγορά και τη ρύθμιση της τεχνολογίας που κατασκευάζουν άλλοι. Πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για να ευδοκιμήσουν οι εγχώριες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες, και να θέσει παγκόσμια πρότυπα που θα αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση.
Κάνουν επίσης μνεία για τις υψηλές τιμές φάσματος, μέσα από δημοπρασίες που τεχνητά εισάγουν μη βιώσιμους παίκτες στην αγορά, άλλα και ασφυκτικές ρυθμίσεις που περιορίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, κάτι που δεν συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί αποτελεσματικότερα. Οι επισημάνσεις είναι σωστές, αλλά απαιτείται δράση από την πλευρά της ΕΕ, διότι είναι σχεδόν δεδομένο ότι -για μια ακόμη φορά- οι Αμερικανοί ΟΤΤ θα εξακολουθήσουν να κάνουν τονΚινέζο!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
Web Banners for website and more

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Εβδομάδα νέων καταστημάτων η προηγούμενη. Και οι δύο παρουσιάσεις που έγιναν δείχνουν ότι υπάρχει πλέον ξεκάθαρα μία τάση προς πιο μεγάλα καταστήματα…
 • Τις εντυπώσεις κέρδισε η Wind με το κατάστημα - ναυαρχίδα των 230 τ.μ. στην Καλλιθέα. Είναι το μεγαλύτερο της αλυσίδας που αριθμεί πλέον 230 καταστήματα. Τώρα, αν κάποιος είναι αριθμολάγνος θα πρέπει να εξετάσει τη σημασία του 230 ή (2+3+0=5). Σύμφωνα με άρθρο του Thats Life το 5 συμβολίζει το πάθος, την ελευθερία, την αλλαγή και τις εμπειρίες οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση είναι και διαδραστικές!
 • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Wind έσωσε ένα ιστορικό κτίριο από την κατεδάφιση και ξόδεψε 1.000.000 ευρώ για να το μετατρέψει σε flagship, παντρεύοντας την ιστορία με την τεχνολογία! Πρόκειται για ένα κτήριο – στολίδι του 1920, στο οποίο έζησαν οι οικογένειες Βενιζέλου και Χατζηκυριάκου και βρίσκεται στην οδό Δαβάκη 62.
 • Από την άλλη όλοι οι εμπλεκόμενοι στο λιανεμπόριο πάνε σε πιο μεγάλα σημεία και αυτό έχει τη σημασία του. Στην περίπτωση της Wind πάντως δείχνουν να προετοιμάζονται και για την επόμενη μέρα. Γιατί η συγχώνευση με τη Nova πλησιάζει. Και θα χρειαστούν μεγάλα σημεία πώλησης τόσο για την live παρουσίαση των λύσεων, όσο και για το branding.
 • Παρεμπιπτόντως, το νέο κατάστημα Wind στο κτίριο του Μερόπειου Ιδρύματος στην Καλλιθέα είναι όπως είπαμε σε ένα ιστορικό κτίριο. Επίσης, όλα τα λεφτά ήταν ο…Γιώργος Τσαπρούνης που με εφευρετικότητα και χιούμορ συνέδεσε το κατάστημα με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, τις οποίες υποστήριξε τεχνολογικά η Wind.
 • Και φυσικά όπως γνωρίζουμε όλα πήγαν τέλεια εκεί από πλευράς συνδεσιμότητας και connectivity και…έγκαιρου τελικού αποτελέσματος. Άλλωστε είχαν μπει πολλές «ασφάλειες» όπως π.χ. ότι χρησιμοποιήθηκαν ειδικές SIM που μπορούσαν να συνδεθούν με οποιοδήποτε από τα τρία δίκτυα σε περίπτωση προβλήματος.
 • Τόσο ευχαριστημένοι έμειναν στο ΠΑΣΟΚ από την προ-προηγούμενη πρώτη Κυριακή που αποφάσισαν να ξανακάνουν εκλογές για να απολαύσουν το εξαιρετικό service. Μάλλον, γι’ αυτό δεν αποσύρθηκε ο ΓΑΠ! Οι φήμες ότι θα κάνουν και την επόμενη Κυριακή εκλογές διαψεύδονται, γιατί πλέον υπάρχει αρχηγός που διαλαλεί ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό". Στις επόμενες εθνικές εκλογές η Wind, που τότε θα είναι Nova, έχει ένα προβάδισμα τεχνογνωσίας και έξωθεν καλής μαρτυρίας στην υλοποίηση.
 • Ας περάσουμε τώρα στο έτερο grand opening: Το νέο κατάστημα flagship στην Αγία Παρασκευή (Μεσογείων 448), εγκαινίασε και ο Κωτσόβολος. Είναι από τα μεγαλύτερα καταστήματα της αλυσίδας, καταλαμβάνει 3 ορόφους και 3300 τ.μ., έχει parking 120 θέσεων, είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ και έχει ένα Quick Point (η νέα τάση) για άμεση και ασφαλή παράδοση εντός ή εκτός του καταστήματος. Εξωτερικά δεν του φαίνεται, αλλά αν μπει κανείς μέσα διαπιστώνει ότι είναι τεράστιο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Τόσο που ανεπιφύλακτα σας λέμε ότι αξίζει μία επίσκεψη!
 • Εκεί που δώσαμε ρέστα ήταν οι λευκές συσκευές, αλλά και ο τομέας της κουζίνας που έχει στηθεί εξαιρετικά. Σημειώστε -και αυτό είναι ενδεικτικό της τάσης που κυριαρχεί- ότι ο Κωτσόβολος είχε ήδη κατάστημα στην Αγία Παρασκευή. Απλά, επέλεξε να πάει και σε καλύτερο σημείο και σε πιο μεγάλο κατάστημα. Πρόκειται για μία τάση που μάλλον θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια.
 • Τώρα να αναφέρουμε ότι ο καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες όπως Scan & Go, Pay Express και Cash Dro είναι περιττό, γιατί στο μέλλον όλα τα καταστήματα έτσι θα λειτουργούν. Απλά θα θυμόμαστε ότι ο Κωτσόβολος το έκανε πρώτος!
 • Γενικά η αγορά έχει βάλει τα Χριστουγεννιάτικά της και περιμένει να καταθέσουμε τον 13ο μισθό. Οι αλυσίδες έχουν δημιουργήσει ευφάνταστα σποτάκια και είναι προφανές ότι ο Αι Βασίλης, όσο περιορισμένο κι αν είναι το βαλάντιο, θα μπει σχεδόν σε κάθε σπίτι, ενώ οι αλυσίδες ευελπιστούν σε ένα καλό φώτο φίνις επιδόσεων μέσα στο Δεκέμβριο!
 • Άρχισαν ήδη τα κάλαντα: Άγιος Βασίλης έρχεται, ξανά απ’ το Μαρούσι, στα μαγαζιά της Cosmote θα κάνουμε γιουρούσι, να πάρουμε τα πλούσια της Cosmote τα δώρα, το σκέφτεσαι; Μην το αργείς γιατί είναι τώρα η ώρα!
 • Η άλλη ατάκα που ακούγεται αρκετά αυτή την εποχή είναι: Τι θα κάνεις τα Χριστούγεννα; Την τρίτη δόση!
 • Όλοι οι παίκτες της αγοράς προσπαθούν να πιάσουν τα πόστα για να είναι έτοιμοι την επόμενη ημέρα. Έτσι, η Nova λέγεται ότι μέσα στον μήνα θα υπογράψει συμφωνία με τη ΔΕΗ για την οπτική ίνα. Η αγορά αλλάζει και όποιος χάσει χάθηκε...
 • Θα μείνουμε στην Nova η οποία παρουσίασε το Nova SD–WAN, την πιο προηγμένη λύση για τη διαχείριση του δικτύου ευρείας περιοχής (Wide Area Network – WAN) επιχειρήσεων. Το Nova SD-WAN είναι η ιδανική λύση για την κεντρική διαχείριση συνδέσεων διαφορετικών παρόχων Internet για εταιρικές εγκαταστάσεις σε διάφορες τοποθεσίες, εντός ή εκτός Ελλάδας. Το Nova SD-WAN βελτιστοποιεί τη συνδεσιμότητα και αυξάνει την παραγωγικότητα, την ασφάλεια και τη διαθεσιμότητα του δικτύου.
 • Στην επόμενη φάση της διαδικασίας, την κατάθεση των οικονομικών προσφορών, για το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», συνολικού προϋπολογισμού με την προαίρεση, 18,425 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ περνούν οι ΟΤΕ, Vodafone σε συνεργασία με την Cosmos Business Systems και Wind.
 • Αποκλείστηκαν οι Intracom και IBM και σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης των πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας – Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων, του διαγωνισμού, που υπογράφηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, έχουν δέκα ημέρες για να προσφύγουν στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).
 • Το νέο Ηuaweistore.gr είναι γεγονός και φέρνει με ένα κλικ όλα τα αγαπημένα σας τεχνολογικά προϊόντα στην πόρτα σας με εξαιρετικές προσφορές. Με το κουπόνι WELCOME10 κερδίζετε έκπτωση 10% για κάθε παραγγελία αξίας άνω των 500€ ακόμα και σε προϊόντα τα οποία είναι ήδη σε έκπτωση. Ακόμη, με κάθε εγγραφή στο newsletter θα λάβετε επιπλέον προσωποποιημένο κουπόνι αξίας 20€ για τις αγορές σας. Pas mal!
 • Εξαιρετική πρωτοβουλία από την Vodafone. Με στόχο η πρόσβαση στο Internet να γίνει ισότιμη για όλους, η Vodafone καλεί όσους έχουν smartphone που δεν χρησιμοποιούν πια, να το φέρουν σε ένα κατάστημα Vodafone. Η εταιρεία θα αναλάβει την επισκευή της συσκευής και μαζί με μία κάρτα sim με απεριόριστα data για ένα χρόνο, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS, θα το χαρίσει σε μία οικογένεια που έχει ανάγκη. Μπράβο!
 • Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν μέχρι το 2032 να χρησιμοποιούν τον χρόνο ομιλίας που προβλέπεται στο πρόγραμμά κινητής που έχουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, μετά από την 10ετή παράταση της κατάργησης των τελών περιαγωγής που έληγε τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
nokia 7-10-21 sent

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Οι δυνατότητες του υβριδικού δικτύου Fiber-Wireless (FiWi) στο οποίο συμμετέχει η Cosmote ως τεχνικός συντονιστής, η Ericsson και 14 ακόμη εταίροι από 8 χώρες, παρουσιάστηκαν ζωντανά για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες, κατά τη διάρκεια της τελικής επίδειξης της λύσης 5G-PHOS που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 • Στο πλαίσιο της επίδειξης παρουσιάστηκε πλήθος υπηρεσιών: φωνής (VoLTE), δεδομένων (zero-latency MobileTV/4K-video, ΗD Movie, AR/VR Remote Assistance, AR/VR Gaming, AR/VR 12K 360 videos και IoT εφαρμογές κ.α. όπως η μέτρηση κατανάλωσης ενέργειας, περιβαλλοντικές μετρήσεις, αυτοματισμοί, κλπ. Έτσι, επιβεβαιώθηκε ότι η ενσωμάτωση της λύσης 5G-PHOS σε πραγματικά δίκτυα, ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις όλων των υπηρεσιών, χωρίς να επηρεάζεται το υψηλό επίπεδο εμπειρίας του χρήστη.
 • H Εθνική Τράπεζα έχει εντάξει το Apple Pay, στους δυνατούς τρόπους πληρωμής. Έτσι οι κάτοχοι καρτών Mastercard® & Visa της Εθνικής Τράπεζας, μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μόνο με το κινητό τους. Απλά, κρατούν απλώς το iPhone ή το Apple Watch κοντά στο τερματικό POS για να πραγματοποιήσουν μια ανέπαφη πληρωμή. Κάθε αγορά Apple Pay είναι ασφαλής, επειδή πιστοποιείται με το Face ID, το Touch ID ή τον κωδικό πρόσβασης της συσκευής, αλλά και από έναν μοναδικό δυναμικό κωδικό ασφαλείας.
 • Στο πλαίσιο επέκτασης της δραστηριότητάς της στην Πάτρα μέσω της ίδρυσης του Technology Innovation Hub που αποτελεί τον βραχίονα καινοτομίας της εταιρείας, η PwC Ελλάδας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και το «Επιστημονικό Πάρκο Πατρών». Στόχος της συνεργασίας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενεργοποίηση των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων του τοπικού οικοσυστήματος τεχνολογίας, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της καινοτομίας και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
 • H LANGaware ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του νέου της γύρου χρηματοδότησης με στόχο να φέρει πραγματική επανάσταση στην έγκαιρη ανίχνευση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Στρατηγικοί επενδυτές στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης ηγήθηκαν του επενδυτικού γύρου, στον οποίο συμμετείχε επίσης ο υφιστάμενος επενδυτής Metavallon VC.
 • Τρία χρόνια παρουσίας στην αγορά συμπληρώνει το Cosmote Insurance, με την ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών της Cosmote να αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής. Το Cosmote Insurance παρέχει ολοκληρωμένες ασφαλιστικές λύσεις και εξατομικευμένες υπηρεσίες ασφάλισης οχήματος, κατοικίας, πρωτοβάθμιας υγείας και σκάφους από κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.
 • Πανευρωπαϊκή μελέτη, σε περισσότερους από 14.000 καταναλωτές, αποκαλύπτει ότι τα συμβατικά σχήματα ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ανήκουν στο παρελθόν, με σημαντικό ποσοστό Ευρωπαίων εργαζομένων να θεωρούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο ωράριο «9πμ με 5μμ».
 • Η μελέτη, «Hybrid Living Futures», που διεξήχθη από τη Samsung σε συνεργασία με το «The Future Laboratory», εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι έχουν προσαρμοστεί στον υβριδικό τρόπο ζωής – εργασίας και διασύνδεσης, τόσο εικονικά όσο και στην πραγματική ζωή και εξετάζει τον αντίκτυπο που θα έχει στο μέλλον αυτός ο νέος τρόπος ζωής τόσο στο σπίτι όσο και στον χώρο εργασίας.
 • Ο Δήμος Αθηναίων έχει δημιουργήσει ήδη 118 εύχρηστες ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες είναι προσανατολισμένες στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Εδώ και λίγες εβδομάδες, έκανε ακόμη ένα σημαντικό ψηφιακό βήμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας να απολαμβάνουν υπηρεσίες ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, χωρίς κανένα κόστος, σε 11 σημεία της πόλης.
 • Μάλιστα, τα δίκτυα ελεύθερου Wi-Fi βρίσκονται σε πολυσύχναστες περιοχές της πόλης, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, εξοικονομώντας δεδομένα αλλά και χρήματα. Ήδη, στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του, το πρόγραμμα έχει προσφέρει δωρεάν Internet σε περισσότερους από 100.000 χρήστες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 300.000 μοναδικές συνδέσεις.
 • Η Prosvasis προχώρησε σε συνεργασία με τη FocusBari, στη διεξαγωγή εξειδικευμένης έρευνας για την ψηφιακή ετοιμότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. Κύριος στόχος της έρευνας, ήταν η χαρτογράφηση των αναγκών και των πεποιθήσεων που έχουν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις, αναφορικά με τη σημαντικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού της καθημερινής τους λειτουργίας.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η Space Hellas υλοποίησε ένα καινοτόμο έργο για τον Δήμο Πατρέων που στόχο έχει την προώθηση του θεματικού τουρισμού στον Δήμο και ειδικότερα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας. Το έργο περιλαμβάνει ένα ιστότοπο, την ανάλογη mobile εφαρμογή και QR codes αρχικά σε 44 σημεία προκειμένου να ξεναγείται ο επισκέπτης. Η όλη δράση προτάθηκε και αναγνωρίσθηκε ως έργο καινοτομίας από το Τμήμα Καινοτομίας του Υπουργείου Εσωτερικών.
 • Η MLS ανακάλεσε την ΓΣ των ομολογιούχων ΜΛΣ03 που επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου διότι "ομολογιούχοι που βρίσκονται στο εξωτερικό ζήτησαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να συμμετάσχουν". Προφανώς για να φορέσουν τα καλά τους…
 • Η αλήθεια ήταν ότι συντέλεσε και η διαφαινόμενη έλλειψη απαρτίας ήτοι 50% για να ξεκινήσει η ΓΣ και 66,7% για σοβαρά θέματα όπως π.χ. η τροποποίηση όρων της σύμβασης. Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει τον στόχο της συγκέντρωσης του 20% που θα επέτρεπε στην MLS να ζητήσει δικαστική προστασία για τέσσερις μήνες. Στο μεταξύ βεβαίως η τρύπα μεγαλώνει, το ταμείον είναι μείον και οι καιροί ου μενετοί…
 • Στο πλαίσιο του Προγράμματος Απόκτησης Ιδίων Μετοχών η ΟΤΕ ΑΕ ανακοίνωσε την αγορά 216.071 μετοχών με αποτέλεσμα να κατέχει συνολικά 8.961.912 ίδιες μετοχές, ήτοι ποσοστό 1,96% του συνόλου. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…
 • Η Protergia συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», δημιούργησε ένα δίκτυο από 25 σημεία φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε 16 περιοχές και 7 Δημοτικές κοινότητες όπου οι δημότες θα μπορούν να φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους δωρεάν για τον πρώτο χρόνο. Πάντα τέτοια!
 • «Later this year» ήταν η απάντηση των στελεχών της Amazon στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ύψος της επένδυσης που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα για την Ελλάδα, το σαφές χρονοδιάγραμμα, τον τρόπο υλοποίησης καθώς και αν θα δημιουργήσουν δικό τους data center η θα φιλοξενηθούν σε δομές τρίτων. Το «this year» όμως τελειώνει κύριοι. Ελπίζουμε να μην γίνετε… Microsoft!
 • Πάντως για να μην είμαστε άδικοι και ενημέρωση έγινε -άσχετο αν δεν προέκυψαν όλες οι απαντήσεις- και λίγο μετά την επικοινωνία του πρωθυπουργού και του Κυριάκου Πιερρακάκη με την Amazon έγινε συνάντηση στο Αριστοτέλειο με την κα Κωνσταντίνα Ταγκοπούλου, account manager της AWS, σχετικά με την πιθανότητα το ΑΠΘ να γίνει μέλος του Amazon Services Activate. Δείτε τη σχετική ανάρτηση από τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ Στράτο Στυλιανίδη.
 • Επίσης, όσον αφορά τη δράση της AWS, προχωρούν γρήγορα οι προσλήψεις και γενικότερα κινείται πολύ δυναμικά. Τόσο δυναμικά μάλιστα, που κανονικά ο ανταγωνισμός της θα έπρεπε να ανησυχεί, μήπως χάσει το momentum που πιστεύει ότι έχει αποκτήσει.
 • Η Kyndryl, εταιρία παροχής υποδομών πληροφορικής, πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση παρουσίασης στην ελληνική αγορά, με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματικών πελατών, στο πλαίσιο του 32ου ετήσιου Greek Economic Summit 2021. Συζητήθηκε η συμβολή των αναδυόμενων τεχνολογιών στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας καθώς και η ώθηση της χώρας σε ανταγωνιστική ανάπτυξη.
 • Στη φάση των υπογραφών βρίσκεται το έργο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του νέου αναπτυξιακού νόμου και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Το έργο έχει ήδη κατακυρωθεί στην ένωση εταιρειών «Vodafone - Cosmos Business Systems - All Web Solutions» έναντι 6,15 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ
 • Η Uni Systems, μέλος του Ομίλου Quest, συμμετέχει πλέον με 20% στην Optechain, η οποία διαθέτει την πλατφόρμα Retale, που απευθύνεται σε εταιρίες λιανικού εμπορίου, και την Optecharge, την υπηρεσία προγραμματισμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
 • Η Profile έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα που βρίσκεται πίσω από την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου της εξέλιξης των πινάκων και των εκθεμάτων στα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια της χώρας και αργότερα της ενημέρωσης με SMS. Για την ώρα λειτουργεί πιλοτικά στο Πρωτοδικείο Αθήνας, αλλά καταλαβαίνετε τι δουλειές ανοίγει ανά την επικράτεια με τη δικομανία που μας διακατέχει…
 • Το 2020 οι απάτες phishing μέσω αποστολής email, SMS ή τηλεφώνου τετραπλασιάστηκαν, με 1.179 περιστατικά συνολικής αξίας 6,2 εκατ. ευρώ από 296 περιστατικά, συνολικής αξίας 1,5 εκατ. το 2019. Τα μη καταγεγραμμένα περιστατικά βέβαια ίσως είναι πολύ περισσότερα. Λίγο πολύ όλοι έχουμε μία εμπειρία, άσχετο αν κάποιοι λόγω της σχέσης μας με την τεχνολογία έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε τις “κακοτοπιές”.
 • Σε διαβούλευση βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης ιχθυοσκαλών σε όλη την Ελλάδα που έχει προκηρύξει η ΚτΠ. Ο προϋπολογισμός είναι 7,1 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κεντρικού πληροφοριακού συστήματος για τον ΟΚΑΑ και τα 11 υποκαταστήματα του, μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται η εποπτεία και η διαχείριση της διακίνησης, εμπορίας και διάθεσης αλιευμάτων στην ελληνική αγορά.
 • Η Intracom Telecom αναβάθμισε την εφαρμογή ράδιο-σχεδιασμού δικτύων ασύρματης πρόσβασης uni|MS™ Radio Planner. Συγκεκριμένα, την εμπλούτισε με έξυπνους αλγόριθμους σε ευρύ φάσμα ραδιοσυχνοτήτων (6-42, 57-64 & 71-86 GHz), αλλά και τοπολογιών (Point-to-MultiPoint & Point-to-Point). Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει για τα ραδιοσυστήματα της Intracom Telecom, αλλά και για άλλους κατασκευαστές.
 • Με κεντρικό θέμα «Digitalisation, no longer a choice, but a necessity», ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) διοργανώνει στις 20 Δεκεμβρίου 2021 το digital economy forum 2021. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά και οι σύνεδροι θα μπορούν να το παρακολουθήσουν τόσο ψηφιακά, όσο και με φυσική παρουσία με την τήρηση όλων των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 • Η Samsung βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ 150 εταιρειών στον Δείκτη Ψηφιακής Ενσωμάτωσης του World Benchmarking Alliance (WBA) για το 2021. Η εταιρεία μέσα από πολύπλευρες προσπάθειες για την ψηφιακή υπευθυνότητα, κατάφερε να ανελιχθεί φέτος στην τέταρτη θέση από τη δέκατη που βρισκόταν το 2020.
 • Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, η Samsung αναγνωρίστηκε για την πρόοδό της στον τομέα της ψηφιακής ευθύνης, έχοντας θεσπίσει αρχές δεοντολογίας για τη τεχνητή νοημοσύνη. Έχοντας εντοπίσει τη σημασία της έμφασης της κοινωνικής και ηθικής ευθύνης στην ανάπτυξη τεχνολογίας, η εταιρεία τεχνολογίας καθιέρωσε ένα σύνολο αρχών ηθικής τεχνητής νοημοσύνης που θα εφαρμόσει και στην πράξη.
 • Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Specisoft, Θεοκλής Βασιλειάδης υπέγραψε τη συμμετοχή της εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο της υπό σύσταση Smart Agro Hub, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με άλλες εταιρίες εξειδικευμένες στο χώρο του πρωτογενούς τομέα. Για τη Specisoft η συμμετοχή στην υπό σύσταση εταιρία Smart Agro Hub αποτελεί ένα ακόμα βήμα της περαιτέρω διεύρυνσης του ρόλου και των δραστηριοτήτων της.
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασαν την ψηφιοποίηση της ανανέωσης άδειας οδήγησης και την αντικατάσταση άδειας κυκλοφορίας οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Μαζί τους ήταν ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος υλοποίησε το project με τις ψηφιακές πλατφόρμες που παρουσιάστηκαν.
 • Παρουσιάστηκαν το σύνολο των projects κοινής αρμοδιότητας, όπως η διαλειτουργικότητα πομποδεκτών στα διόδια, το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, η δημιουργία της πλατφόρμας του δακτυλίου της Αθήνας καθώς και επεκτάσεις όπως είναι η ηλεκτρονική μεταβίβαση αυτοκινήτων, η προσθήκη του διπλώματος οδήγησης, αλλά και των υπολοίπων στοιχείων που σχετίζονται με τις μεταφορές στο wallet του κινητού τηλεφώνου, που πλέον θα αποτελεί το βασικό στοιχείο ταυτοποίησης για κάθε πολίτη. Εμείς το ξέρουμε, η τροχαία άραγε ξέρει από wallet (και το αποδέχεται σε έναν πιθανό έλεγχο);
 • Από σήμερα οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών θα υποβάλλονται μέσω του myProperty. Θα υποβάλλονται αρχικά οι δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Από τις 20 Δεκεμβρίου οι συγκεκριμένες δηλώσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά
 • e-Μεταβίβαση ονομάζεται η ψηφιακή πύλη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η οποία θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022. Παρουσιάστηκε ήδη σε 100 συμβολαιογράφους οι οποίοι εκπαιδεύονται και θα είναι οι πρώτοι χρήστες που θα δοκιμάσουν το νέο ηλεκτρονικό σύστημα μεταβιβάσεων ακινήτων. Ευρώπη γίναμε!
 • Ενεργοποιήθηκε ο αυτόματος ψηφιακός βοηθός (chatbot) τεχνητής νοημοσύνης στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr. Οι πολίτες που θα κάνουν χρήση του chatbot μπορούν να υποβάλλουν γραπτά ερωτήματα σε ελεύθερο κείμενο, προκειμένου να λάβουν αυτοματοποιημένη απάντηση κάθε μέρα και όλες τις ώρες (24/7) για θέματα σχετικά με τον ΟΑΕΔ.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε ένα νέο εργαλείο αυτοαξιολόγησης που επιτρέπει στους πολίτες να δοκιμάζουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες κατάρτισης που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Το εργαλείο αυτό είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας της ΕΕ και στο Europass στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, καθώς και στην ισλανδική, νορβηγική, βορειομακεδονική, σερβική και τουρκική γλώσσα.
 • Το δωρεάν test καλύπτει τις βασικές γνώσεις για τις πληροφορίες και τα δεδομένα, την επικοινωνία και τη συνεργασία, τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, την ασφάλεια και την επίλυση προβλημάτων. Στο τέλος της εξέτασης, οι πολίτες που θα κάνουν το τεστ θα λάβουν μια αξιολόγηση του επιπέδου επάρκειάς τους.
 • Στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση (National Coalition), το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης διοργανώνουν μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε στελέχη του Δημοσίου Τομέα. Μέχρι το 2025, περισσότεροι από 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν στις ψηφιακές δεξιότητες (skilling, upskilling, reskilling), μέσα από την πρωτοβουλία της Microsoft «GR for Growth».
 • Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι διαδραστικά, καθώς παράλληλα με τη συνεχή παρουσία και καθοδήγηση από τους εισηγητές περιλαμβάνουν και πρακτικά εργαστήρια (online labs). Η συμμετοχή στα προγράμματα και η δυνατότητα απόκτησης της αντίστοιχης πιστοποίησης είναι δωρεάν και η εκπαίδευση πραγματοποιείται στα ελληνικά και τα αγγλικά.
 • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 9ης Συνόδου του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά, υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, με θέμα «η νέα γεωγραφία της τηλεργασίας: πρόοδος ή επανάσταση». Το Global Strategy Group θα αποστείλει στον ΟΟΣΑ τα συμπεράσματά του αναφορικά με τη διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων στη μετά-COVID εποχή, τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν και τα εργαλεία που είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν από τον ΟΟΣΑ στο μέλλον.
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE - e-BUSINESS

 • Πρόστιμο ύψους 1,13 δισ. δολαρίων επέβαλαν στην Amazon οι ιταλικές ρυθμιστικές αρχές, για «επιβλαβείς» πρακτικές και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της προκειμένου να ευνοηθεί η δική της υπηρεσία logistics «Fulfilment by Amazon» (FBA). Από την πλευρά της η Amazon ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.
 • Στο Skroutz έχουν φαίνεται πολύ μεγάλα και φιλόδοξα σχέδια. Αν μάλιστα κρίνει κανείς από το post του Γιώργου Χατζηγεωργίου το πλάνο είναι ουσιαστικά να δημιουργήσει μία social shopping experience. Τα πλάνα -εκτός από αναβάθμιση της εμπειρίας του χρήστη- περιλαμβάνουν και πληρωμές πέραν όσων έχουμε ήδη δει.
 • Μάλιστα, στις πληρωμές θέλουν να πάνε με το μοντέλο του buy now, pay later, ήτοι μικροδάνεια για καταναλωτικές αγορές. Μία τάση του fintech και του e-commerce που υπάρχει στο εξωτερικό, αλλά ακόμα δεν έχει έρθει – συστηματικά τουλάχιστον- στην Ελλάδα. Στην πράξη πρόκειται για μία μορφή κατά κανόνα άτοκης πίστωσης προς τον καταναλωτή από την πλευρά του εμπόρου, που επιτρέπει την αγορά αγαθών με δόσεις.
 • Ετοιμαστείτε όμως! Το BNPL όπως αποκαλείται, είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει πολύ έντονα τα επόμενα χρόνια. Ίσως μάλιστα να μην είναι πολύ μακριά η μέρα που θα εμφανιστούν οι πρώτοι πάροχοι BNPL υπηρεσιών, οι οποίοι θα πληρώνουν άμεσα τον έμπορο και να αναλαμβάνουν αυτοί τον πιστωτικό κίνδυνο. Με το αντίστοιχο κόστος βεβαίως – βεβαίως!
 • Προσοχή όμως: Ού παντός πλείν ες Κόρινθον. Οι πάροχοι BNPL υπόκεινται στις υποχρεώσεις γνωστοποίησης που ορίζονται στη νομοθεσία για την καταναλωτική πίστη -δεδομένου ότι πρόκειται για ρυθμιζόμενη δραστηριότητα- και θα πρέπει να διενεργούν κατάλληλες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στους πελάτες τους πριν προβούν στη χορήγηση πίστωσης.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

STARTUPS - ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσουν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ την έγκριση της εξαγοράς από την Microsoft της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Nuance Communications η οποία εξειδικεύεται στις τεχνολογίες αναγνώρισης ομιλίας και στην τεχνητή νοημοσύνη με ιδιαίτερη δράση στον τομέα της υγείας αφού συνεργάζεται με το 77% των αμερικανικών νοσοκομείων. Το τίμημα εκτιμάται στα 16 δισ. δολ.
 • Το whatsapp προσφέρει πιλοτικά τη δυνατότητα μεταφοράς κρυπτονομισμάτων για συγκεκριμένους χρήστες μέσω του ηλεκτρονικού πορτοφολιού Novi χρησιμοποιώντας PAX dollars, ένα σταθερό κρυπτονόμισμα συμβεβλημένο στο αμερικανικό δολάριο.
 • Το Found.ation σε συνεργασία με την Velocity.Partners VC, έξέδωσαν ένα report για τις startup τα βασικότερα ευρήματα του οποίου είναι τα εξής:
 • Ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα €500 εκατ.
 • Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.
 • Το 2021 σημειώθηκαν επίσης και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τις πρώτες εταιρείες που φτάνουν το στάδιο “unicorns” της ελληνικής επικράτειας (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet).
 • Εξετάζοντας τα ποσά που οι εταιρείες ζητούν από τα funds, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή των €100.000 έως €200.000, καθώς και στα €400.000 έως €500.000. Αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Όσον αφορά την εστίασή τους στην αγορά, σχεδόν το 70% από αυτές εστιάζει στο B2B.
 • Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.
combox

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Όταν υπογράφεις με ένα στέλεχος σέβεσαι την υπογραφή σου και δεν υποκύπτεις στις διάφορες "βυζαντινολογίες", ιδίως αν είσαι μεγάλη εταιρεία. Λύνεις άμεσα το πρόβλημα και δεν αναζητάς μεσοβέζικες καταστάσεις του στυλ «Ίσως Βρω Μετά» λύση. Άλλωστε, τα καλά στελέχη όπως γνωρίζουμε είναι σαν την υγεία. Όταν τα χάνεις καταλαβαίνεις τι έχασες...
 • Ο Μάρκος Βερέμης, λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, αποχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
 • Ο Γιώργος Πανδής ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Πωλήσεων, για την ομάδα πωλήσεων Δικτύου της Νότιας Ελλάδας της CPI. Έχει σπουδάσει στην Αγγλία Ηλεκτρονικός Μηχανικός, έχει master στην Καινοτομία και την Ανάπτυξη και έχει αναλάβει με επιτυχία θέσεις πωλήσεων και marketing στον κλάδο της τεχνολογίας, σε μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου. .
 • Ο Νικόλας Τσιργέλης, ανελαβε καθήκοντα Business Development Director, SAP EMEA South, προερχόμενος από την Deloitte, όπου ήταν Principal at Consulting /Business Development Director.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΕΙΠΑΝ:

 • «Το θέμα δεν είναι μόνο το ποσοστό του ΑΕΠ καθ’ εαυτό. Στο παρελθόν είχαμε επίσης φτάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά, ήταν μια ανάπτυξη που βασίζοταν στο χρέος και στην κατανάλωση. Τώρα, θέλουμε μια ανάπτυξη που τροφοδοτείται από επενδύσεις και καινοτομία, και μέσω της διασφάλισης ότι είμαστε ηγέτες στη διπλή μετάβαση: την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».
  Κυριάκος Μητσοτάκης
  , Πρωθυπουργός
 • «Πιστεύω πως είναι εκπληκτική στιγμή για τη βιομηχανία μας, αλλά και για τις χώρες, όπως η Ελλάδα. Βλέπουμε, ότι λόγω των ευρωπαϊκών επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Ευρώπη, υπάρχει η ευκαιρία οι χώρες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα»
  Agostino Santoni,
  VP, Cisco South Europe
 • «Το ΑΕΠ βρίσκεται ήδη σε επίπεδα άνω των επιπέδων προ κρίσεως (περίπου +1,2% έναντι -0,5% μέσο όρο Ευρωζώνης) και άρα η κυκλική ανάκαμψη έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί. Επομένως, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν προβλεφθεί από τους επίσημους φορείς για το επόμενο έτος είναι εφικτοί».
  Τάσος Αναστασάτος
  , Group Chief Economist, Eurobank
 • «’Οσο παραμένει ευέλικτο το πλαίσιο στην Ελλάδα θα έρχονται επενδύσεις. Έχουμε μπει σχετικά αργά με τις υπόλοιπες χώρες σε αυτό τον χώρο. Αλλά αρχίζουμε να καλύπτουμε τη μεγάλη διαφορά πολύ γρήγορα. Το πλαίσιο έχει τελείως αλλάξει στην Ελλάδα. Τώρα μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον το οποίο είναι και παράδειγμα για άλλες χώρες».
  Βασίλης Ηλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Disney Hellas
inCITES banner

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

post 13-10-21 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Τα smartphones της Nokia παραδοσιακά βασίζονταν σε chipsets της Qualcomm και της MediaTek.
Ωστόσο, πρόσφατα όπως έγινε γνωστό, το Suzume - η νέα budget-friendly (κατά τα φαινόμενα) συσκευή της γνωστής εταιρείας - αναμένεται να «φοράει» το Exynos chipset της Samsung! Τα ανεπίσημα αποκαλυπτήρια της συγκεκριμένης συσκευής έγιναν στο Geekbench, όπου έκανε την εμφάνιση του το εν λόγω Nokia Phone.
Συγκεκριμένα, το Nokia Suzume (του οποίου μάλλον δεν θα είναι η τελική ονομασία) αναμένεται να στηριχθεί σε ένα Exynos 7884Β, ένα μάλλον όχι και τόσο φρέσκο octa-core SoC (2xCortex A73 και 6xCortex A53 πυρήνες), το οποίο ωστόσο φαντάζει ως μια πολύ καλή επιλογή για την οικονομική κατηγορία στην οποία αναμένεται να παίξει μπάλα η συσκευή.
Η έκδοση του προαναφερθέντος smartphone που εμφανίστηκε στο Geekbench αναμένεται να διαθέτει 3GB RAM, αλλά και μια Mali G71 MP2 GPU, καθώς επίσης και LTE modem.
Σε αυτή τη φάση, δεν γνωρίζουμε πολλά για την εν λόγω συσκευή, ωστόσο δεν αποκλείεται στις αρχές του έτους, η Nokia να παρουσιάσει επίσημα τόσο αυτό όσο και 2 ή 3 μοντέλα ακόμα που θα παίζουν στην low-end και mid-range κατηγορία.
cl8-sept-2019-600x80
Πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς και μοιραία το S22 της Samsung είναι η flagship συσκευή, η οποία συγκεντρώνει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, από τη στιγμή που δεν αποκλείεται να το δούμε στις αρχές του νέου έτους (το πιθανότερο μέσα στο Φεβρουάριο).
Παράλληλα, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η Samsung πλέον δεν σκέφτεται να συνεχίσει τη δημοφιλή σειρά Galaxy Note
Όμως να που οι φήμες έρχονται να δώσουν μια άλλη διάσταση στο θέμα της επιβίωσης της σειράς Note, καθώς σύμφωνα με έναν αρκετά έμπιστο leaker, η κορεατική εταιρεία έχει αποφασίσει να καταργήσει την Ultra έκδοση του S22 και να την «μετασχηματίσει» σε S22 Note!
Αν και ως είθισται θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι σε αυτού του τύπου τις φήμες, το S22 Note θα είναι ειδικά διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει το πενάκι των Note.
Ουσιαστικά και πάλι θα έχουμε τρία μοντέλα, όπου το ένα θα είναι η core version, το «πρώην Plus» που θα ονομάζεται Pro και το S22 Note. Οποιαδήποτε κι εάν είναι βέβαια η ονομασία της νέας ναυαρχίδας της Samsung, η high-end συσκευή της κορεατικής εταιρείας θα διαθέτει οθόνη στις 6.8 ίντσες, 120Hz display, quad-camera setup, 5.000mAh μπαταρία και φυσικά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ότι έχει να κάνει το chipset τους.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Όσο προχωράει ο καιρός, όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για το VR headset που ετοιμάζει η Apple.
Μέχρι στιγμής, έχουμε δει κάποιες πρώτες εικόνες, που παρουσιάζουν γυαλιά με δυνατότητες Augmented Reality.
Πρόσφατα, μάθαμε μερικά ακόμα χαρακτηριστικά του νέου gadget, το οποίο θα επικεντρώνεται στο τρίπτυχο παιχνίδια, επικοινωνία και οπτικό περιεχόμενο.
Σύμφωνα με τις φήμες, εικάζεται ότι θα διαθέτει πολλαπλούς επεξεργαστές, υψηλής ανάλυσης οθόνες αλλά και ένα εντελώς νέο, αποκλειστικό App Store. Το πρώτο mixed reality headset που θα παρουσιάσει η εταιρεία δεν θα αντικαταστήσει κάποιο από τα υπάρχοντα προϊόντα και, σύμφωνα με το Bloomberg, θα είναι διπλής ικανότητας: επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR).
Η AR θα αφορά κυρίως gaming και η VR θα σχετίζεται την αναπαραγωγή υψηλής ανάλυσης περιεχόμενου. Η τιμή του πάντως αναμένεται να είναι τσουχτερή, αφού σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μπορεί να κοστίζει μερικές χιλιάδες δολάρια.
facebook twitter youtube instagram linkedin