Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 iccy 16-11-21 sent
728x90-banner-25-10-21-sent-1
728x90-spcy-11-11-21-sent

Φουλ γκάζια ο Κυριάκος

Το πόδι στο γκάζι του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει βάλει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και αρνείται να το σηκώσει, μέχρι να πιάσει στο κοντέρ το στόχο των 448 έργων, που καταγράφονται στην Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και έχουν προγραμματιστεί μέχρι το 2025.
Όπως μας είπε την περασμένη Τετάρτη στο συνέδριο Infocom World, «Η ΚτΠ βγάζει τα έργα το ένα μετά το άλλο, σε κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει.
Έχουν τεθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μπορούν να αλλάξουν μόνο μία φορά», τονίζοντας ότι όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες.
Ταυτόχρονα με τα ψηφιακά έργα, ο υπουργός έχει το βλέμμα του και στις τηλεπικοινωνίες.
Στην κινητή τα πράγματα κυλούν σχετικά ομαλά και εντός σχεδίου, με το 5G να εξαπλώνεται και την πολιτεία να στρέφεται πλέον στην αναζήτηση τρόπων για την ενδυνάμωση της ζήτησης και τη διεύρυνση των εφαρμογών.
Βλέποντας ότι από τις συνολικά 4,8 εκατ. γραμμές 4G+ και 5G τα 3,5 εκατομμύρια δίνουν ταχύτητες downlink πάνω από 100 Mbps «πρέπει να δούμε τι άλλες στοχευμένες κινήσεις θα πρέπει να κάνουμε για την αξιοποίηση του 5G» είπε χαρακτηριστικά.
Εδώ είναι που αναλαμβάνει το Ταμείο Φαιστός και ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, ο οποίος μας είπε ότι ήδη 31 εταιρείες βρίσκονται στο κατώφλι του Ταμείου, διερευνώντας τις δυνατότητες που θα τους προσφέρει.
Γενικά, το ενδιαφέρον για συνεπενδύσεις στην Ελλάδα, στον κλάδο των ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με το 5G, είναι μεγάλο και σύμφωνα με την ΕΥ η προστιθέμενη αξία που μπορεί να φέρει τα επόμενα 8 χρόνια είναι 12,5 δισ. ευρώ.
Ο προβληματισμός από πλευράς υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι η ταχύτητα ανάπτυξης των δικτύων οπτικών ινών.
Αιτία είναι τα μεγάλα κόστη των επενδύσεων και η ανάγκη για παράλληλη αύξηση της ζήτησης για ταχύτητες πάνω από τα 100 Mbps, ώστε το ROI να επανεπενδύεται.
Neo_Creatures_Display_600x80
wind-hq-new

Wind: fiber to the people

Το μεγάλο βήμα για δημιουργία εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και την διάθεσή του αποκλειστικά σε υπηρεσίες χονδρικής, ανοιχτής πρόσβασης στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, κάνει η Wind. Το όνομα της νέας εταιρείας θα είναι «Hellenic OpenFiber»!
Με τη στήριξη και της United, προχωρά στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην οποία θα εισφέρει τις υποδομές οπτικών ινών που διαθέτει, με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (NGA) και σε δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων (Very High Capacity Networks - VHCN).
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία στο «σχέδιο μερικής διάσπασης», «ακολουθώντας τη διεθνή τάση στις τηλεπικοινωνίες και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εν λόγω πράξη εταιρικού μετασχηματισμού και τη σύσταση της θυγατρικής επιδιώκεται η ομαλή, έγκαιρη και αποτελεσματική μετάβαση από το παραδοσιακό δίκτυο χαλκού στα δίκτυα νέας γενιάς».
Η «προίκα» της εταιρείας θα είναι τα 2.784 χιλιόμετρα υποδομής οπτικών ινών που διαθέτει ήδη, 595 χιλιόμετρα σε φάση σχεδιασμού και 170 χιλιόμετρα αποκλειστικά μισθωμένα από τη ΔΕΗ.
Η κίνηση που κάνει η Wind είναι τμήμα της πρακτικής του ομίλου United και σύντομα θα δούμε στο portfolio της νέας εταιρείας να προστίθενται και οι υποδομές της Nova (πρώην Forthnet).
Άλλωστε αυτή ήταν και η θέση που διατύπωσε στο συνέδριο Infocom World ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, κ. Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, λέγοντας ότι η υστέρηση που παρατηρείται στην σταθερή εδράζεται στο γεγονός ότι η χώρα στηρίχτηκε πολύ στον χαλκό για να δώσει υπερυψηλές ταχύτητες, κάτι όμως που στην περίπτωση των 100 Mbps και 200 Mpbs έχει διαφορά στην πιστότητα που προσφέρει στον καταναλωτή.
Για τον λόγο αυτό, η διαβούλευση για την αποχαλκοποίηση στην οποία έχει προχωρήσει η ΕΕΤΤ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σημειώνεται, ότι η δημιουργία με απόσχιση, εταιρειών με χωριστές τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αποτελεί τα τελευταία χρόνια διεθνή πρακτική.
Το βέβαιο είναι ότι η κίνηση αυτή της Wind, θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη καθαρόαιμου δικτύου οπτικών ινών και η επίτευξη οικονομιών κλίμακος, θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση των τιμών ανά Mbps σε επίπεδο καταναλωτή και φυσικά στην αύξηση της ζήτησης.
Web Banners for website and more
Europδische Flagge mit Platine vor dramatischem Himmel

Open the open-RAN

Τη συζήτηση για το ανοιχτό δίκτυο ασύρματης πρόσβασης (Open RAN), ανοίγουν ξανά οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ευρώπης.
Σκοπός του Open RAN είναι να αλλάξει η μέχρι τώρα τακτική των παρόχων που αναπτύσσουν τα δίκτυά τους χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένες θέσεις κυψέλης, όπου το ραδιοδίκτυο, ο εξοπλισμός και το λογισμικό παρέχονται από έναν μόνο προμηθευτή ως μία κλειστή λύση.
Η λογική που διέπει το Open RAN είναι, ο επιμέρους εξοπλισμός να είναι συμβατός σε όλα τα επίπεδα, ώστε να είναι δυνατή η διαλειτουργικότητα μεταξύ των τμημάτων και έτσι να αυξάνεται η ευελιξία τόσο για τη λειτουργία, όσο και για την υλοποίηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2021, οι Deutsche Telekom, Orange, Telefonica και Vodafone, προχώρησαν σε μια ιστορική συμφωνία (Memorandum of Understanding – MoU) για την ανάπτυξη Ανοικτών Δικτύων Ασύρματης Πρόσβασης (Open RAN) ως τεχνολογία επιλογής για μελλοντικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Τώρα στην ομήγυρη προστέθηκε και η Telecom Italia και από κοινού ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει κίνητρα για την εφαρμογή του Open RAN από τους παρόχους, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο, αν η Ευρώπη επιθυμεί να πετύχει τον στόχο της να παρέχει 5G σε όλους έως το 2030.
Επισημαίνουν ότι χάρη στις νέες ανοιχτές αρχιτεκτονικές, όπως το Open RAN, οι πάροχοι έχουν την ευελιξία να επεκτείνουν το 5G σε περισσότερους χρήστες με έναν οικονομικά αποδοτικό, ασφαλή και ενεργειακά αποδοτικό τρόπο.
Αυτή η ευελιξία θα ενθαρρύνει τη δημιουργία ακόμη περισσότερης καινοτομίας σε όλους τους κλάδους και σε τομείς, όπως η τηλεϊατρική και τα «έξυπνα» εργοστάσια.
Τονίζουν επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του Open RAN, ενώ η Ιαπωνία προσφέρει οικονομικά κίνητρα και φορολογικά οφέλη για εταιρείες που αναπτύσσουν, προμηθεύουν και εγκαθιστούν σχετικό εξοπλισμό.
Στην Ευρώπη όμως δεν υπάρχει ως τώρα μία κοινή πολιτική, αν και υπάρχουν ορισμένες θετικές πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο, για παράδειγμα στη Γερμανία.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Αυτό που αποδεικνύεται κάθε χρόνο περίπου τέτοια περίοδο είναι ότι τελικά χρειάζεται ένα Infocom World προκειμένου να «ανάψουν» λίγο τα αίματα και να υπάρξει ενδιαφέρον στην αγορά. Ένα συνέδριο κρίνεται -μεταξύ άλλων- και από το πόσες ειδήσεις βγάζει. Και το InfoCom World έβγαλε πολλές, οι οποίες έπαιξαν στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά sites.
 • Ας ξεκινήσουμε με το κυρίως πιάτο που ήταν το CEO summit, όπου έγινε μία εξαιρετική συζήτηση. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ατάκα του Κυριάκου Πιερρακάκη ότι σε 1,5 χρόνο θα έχουν δημοπρατηθεί όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ήτοι 448!
 • Κάτι παραπάνω από ένα έργο την (κάθε εργάσιμη) ημέρα δηλαδή. Αυτό και αν θέλουμε να δούμε να γίνεται πραγματικότητα! Γιατί εκτός από τις ωφέλειες των έργων θα πέσουν στην αγορά 6 δις ευρώ... Δύσκολος στόχος, αλλά στο υπουργείο έχουν βάλει και άλλες φορές στοιχήματα και τα έχουν κερδίσει.
 • Βέβαια, η κουβέντα πήγε να "ανάψει" σε ορισμένα σημεία. Ειδικά εκεί που έγινε αναφορά στο παρελθόν... Υπήρχαν στιγμές που ο Μιχάλης Τσαμάζ άστραψε και βρόντησε και θύμισε τον Παναγή Βουρλούμη. Τον ανέφερε μάλιστα και ο ίδιος κάποια στιγμή. Πότε; Όταν μιλούσε για τις κόντρες με τη ρυθμιστική αρχή και για την κακή πρακτική με τους τότε εναλλακτικούς παρόχους.
 • Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα και πως θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών. Τουλάχιστον, όπως όλα δείχνουν, όλοι είναι πρόθυμοι να επενδύσουν και να «παίξουν μπάλα» στο συγκεκριμένο θέμα. Το έτερο ζητούμενο είναι βέβαια να υπάρξει ενίσχυση της ζήτησης, αλλά ώρες - ώρες είναι μία συζήτηση αντίστοιχη με το αβγό και την κότα.
 • Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, από το σύνολο των 4,8 εκατ. γραμμών σήμερα τα 3,5 εκατ. παρέχουν ταχύτητες πάνω από 100 Mbps (με δίκτυο οπτικών ινών έως τις υπαίθριες καμπίνες). Ωστόσο, μόνον το 13% έχει συνδεθεί με αυτές τις ταχύτητες.
 • Αναφορικά με το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια (FTTH), ο υπουργός διαπιστώνει ότι υπάρχει έλλειμμα 2 εκατ. συνδέσεων. Από πλευράς επενδύσεων πάντως η Cosmote μίλησε για 2 δις ευρώ την επόμενη τετραετία η Vodafone για 600 εκατ. τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ η Wind για 150 εκατ. ευρώ που θα προσθέσουν 600.000 νέες συνδέσεις.
 • Η ζήτηση θα υπάρξει, όταν η προσφορά είναι «καθαρό» fiber μέχρι το σπίτι και όχι vectoring που σε πολλές περιπτώσεις απογοητεύει. Το είπε αυτό ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, ο οποίος, αν και «πρωτάρης» στο CEO summit τα πήγε εξαιρετικά.
 • Η αίσθηση πάντως είναι ότι και από πλευράς υπουργείου θα υπάρξουν ενέργειες που θα ενισχύσουν την ζήτηση γεγονός που οδηγεί στο αποτέλεσμα: Επενδύσεις παρόχων Χ Ενίσχυση υπουργείου = αύξηση των συνδέσεων.
 • Μιλώντας για τη Nova, το deal με τη Wind προχωράει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Ψήφο εμπιστοσύνης το χαρακτήρισε ο Νάσος Ζαρκαλής, ο οποίος έκανε λόγο και για μία συνολική επένδυση της τάξεως των 1,3 δισ. ευρώ από την πλευρά της United Group. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε, γιατί η Wind μοιάζει να περνάει την καλύτερη περίοδό της. Σαν να μας κράταγε ο Νάσος το καλύτερο για το τέλος.
 • Btw το γεγονός ότι ο Νάσος πήρε το βραβείο του CEO της χρονιάς ήταν μάλλον λογικό και αναμενόμενο. Ανέλαβε την εταιρεία σε μία δύσκολη εποχή και πέρασε χωρίς "αβαρίες" δύο κρίσεις -την οικονομική και την υγειονομική. Έκανε πολλά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες έδωσε ρεσιτάλ leadership και επιδόσεων.
 • Προσέξτε πάντως αυτή την ιστορία με την Hellas OpenFiber, την ξεχωριστή εταιρεία για τις υποδομές οπτικών ινών που δημιουργεί η Wind. Το project είχε ξεκινήσει πριν την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά από τη United, αλλά μάλλον δεν τη χαλάει την τελευταία. Άλλωστε, σχεδίαζε να στήσει κάτι ανάλογο και τώρα το βρίσκει έτοιμο.
 • Btw, η Nova φέρεται να είναι κοντά σε προσύμφωνο συνεργασίας με τη ΔΕΗ που έχει ανακοινώσει ότι θέλει να κάνει δίκτυο οπτικών ινών, προκειμένου να το προσφέρει στη χονδρική. Βέβαια, λεπτομέρειες δεν έχουμε δει ακόμη, αλλά η ΔΕΗ στα πλάνα της υπολογίζει τα μελλοντικά έσοδα από αυτό το Business Unit. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Tra il dire e il fare c'e` di mezzo il mare που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι «από το να το πεις μέχρι να το κάνεις είναι στη μέση η θάλασσα»…
 • Οι οπτικές ίνες πάντως είναι κλειδί αν θέλουμε να γίνουμε cloud και data center nation. Και σε αυτή την ενότητα έγινε μία εξαιρετική συζήτηση. Με την Sparkle να ανακοινώνει με τον Σωτήρη Ησαΐα, ότι ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια καλώδια, το Blue Raman θα έρθει Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά. Και από εκεί θα "ανηφορίσει" στην υπόλοιπη χώρα.
 • Γενικώς, υπάρχει πολύ κινητικότητα στον συγκεκριμένο τομέα και ίσως δούμε αρκετά ακόμη projects. Και δεν αναφερόμαστε στην επένδυση της Microsoft για την οποία έχουν μεν γίνει κάποια βήματα αλλά είμαστε ακόμη σε αναμονή εξελίξεων.
 • Και περνάμε στο 5G όπου ο Αντώνης Τζωρτζακάκης είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να ξεκινήσουν σύντομα οι επενδύσεις του Φαιστός. Ήδη 31 επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν δεν χρειάστηκε να "αποκρυπτογραφήσουν" τον 5G "δίσκο της Φαιστού" για να συμμετέχουν. Έκαναν τη σχετική αίτηση και βρίσκονται προ των πυλών του ταμείου. Μεταξύ αυτών και επιχειρήσεις από το εξωτερικό…
 • Η δημιουργία του ταμείου έχει ήδη λάβει τα εύσημα της Ε.Ε., όπως ανέφερε, καθώς η Κομισιόν είχε συμπεριλάβει δημιουργία θεματικών funds για το 5G στο προσχέδιο των best practices που είχε στείλει στα κράτη μέλη ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Φαιστός έχει ρόλο στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας συνέχισε ο Αντώνης και αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητεί κανείς. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι η ίδρυση, η οργάνωση, οι συμφωνίες με τους συνεργάτες, οι αιτήσεις για χρηματοδότηση και η εξέτασή τους έγιναν σε μερικούς μήνες, τότε δεν είμαστε απλά στο σωστό δρόμο αλλά πάμε και πολύ γρήγορα…
 • Τέλος, για να μην αδικήσουμε κανέναν στα InfoCom Awards o Δημήτρης Μιχαλάκης της Cosmote TV τιμήθηκε ως Executive Man of the Year, η κα Κάτια Φύτρου, της Cosmos Business Systems, ως Executive Woman of the Year, ενώ το Mobile Division της Samsung παρέλαβε το award του Change Maker Team.
 • Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για την επόμενη ημέρα της Ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone, Χάρη Μπρουμίδη, ο οποίος συμμετείχε την περασμένη Δευτέρα στο CEO Panel του SingularityU Greece Summit.
 • Η ανάκαμψη της Ελλάδας από την πανδημία περνάει μέσα από τη δίδυμη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, που όχι μόνο θα επιταχύνει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά και θα επιταχύνει την υιοθέτηση φιλικότερων προς το περιβάλλον τεχνολογιών, συμβάλλοντας στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
 • Όπως τόνισε ο Χάρης Μπρουμίδης μιλώντας στο SingularityU, η Vodafone προκειμένου να διασφαλίσει ότι μπορεί να θα είναι μέρος της λύσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχει αναλάβει δράση, ώστε να διαχειριστεί πρώτα από όλα τις δικές της περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο» έχει πει ο Μαχάτμα Γκάντι και έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις, που αντί να δίνει κανείς συμβουλές δίνει το καλό παράδειγμα…
 • Το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα, παρουσίασε η Cosmote σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Ericsson, σε μια εφαρμογή της τεχνολογίας 5GSA, που έδειξε στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής και την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.
 • Η εφαρμογή περιελάβανε την απομακρυσμένη εξέταση ασθενή σε πραγματικό χρόνο με υπέρηχους μέσω Cosmote 5G, από γιατρό στο παράρτημα ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, κατά τα κρίσιμα λεπτά της «διακομιδής» του ασθενούς με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με χρήση απτικού γαντιού, που φορούσε ο διασώστης και το καθοδηγούσαν με joystick από την Θεσσαλονίκη. Εντυπωσιακό; Επιστημονική φαντασία; Και σκεφθείτε ότι είναι μόνο η αρχή…
 • Η Wind σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού συμβάλλει με την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, στην ενίσχυση των προορισμών με ψηφιακές υποδομές, ώστε να αποτελέσουν τόπους προσέλκυσης και εργασίας για Ψηφιακούς Νομάδες (Digital Nomads). Πολύ καλή πρωτοβουλία. Μπράβο!
 • Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Ημερίδας «Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές», στόχο έχει την προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού εγκατάστασης Ψηφιακών Νομάδων (Digital Nomads). Το πρόγραμμα πιλοτικά θα τρέξει Ηράκλειο της Κρήτης, την Καλαμάτα και την Ερμούπολη της Σύρου.
 • Η Κωτσόβολος, συνεχίζει τις επενδύσεις της σε νέα καταστήματα στην Αττική. Το ένα βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή, στη Λεωφόρο Μεσογείων 448, και το άλλο εντός του νέου εμπορικού κέντρου River West Open, στη Λ. Κηφισού 98 στο Αιγάλεω.
 • Σημειώστε επίσης ότι το Κ2Β - Business Empowerment του Κωτσόβολου, εστιάζει στους επαγγελματίες και προσφέρει πάνω από 100 κατηγορίες και περισσότερους από 50.000 κωδικούς προϊόντων τεχνολογίας και υπηρεσιών, ενώ παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για την ενδυνάμωση μιας επιχείρησης.
 • Η εταιρεία διαθέτει για τους επιχειρηματικούς πελάτες 19 Business Centers σε Ελλάδα και Κύπρο, με εξειδικευμένους συμβούλους πωλήσεων, με άρτια καταρτισμένη και εξειδικευμένη ομάδα Β2Β συνεργατών, με χρηματοδοτικά εργαλεία για ευέλικτες λύσεις χρηματοδότησης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, με ηλεκτρονικό κατάστημα αποκλειστικά για πελάτες Β2Β, παρέχοντας την δυνατότητα για online αγορές από την άνεση του γραφείου τους και με ειδική τηλεφωνική γραμμή, με περισσότερους από 100 call agents για άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών κάθε επιχείρησης.
 • Όσον αφορά το Black Friday, μία χαρά θα λέγαμε ότι πήγε. Δεν έφθασε βέβαια τα νούμερα του 2019, αλλά δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός και το click away -που ενίοτε γίνεται go away- που ευθύνονται γι’ αυτό. Ήταν και οι ελλείψεις -και ένα «κράτημα» σε σχέση με τα Χριστούγεννα- συν ο πολύ κακός καιρός της Παρασκευής που έπαιξαν τον ρόλο τους. Υπήρξαν βέβαια προσφορές -και καλές θα λέγαμε- ιδιαίτερα στις τηλεοράσεις, αλλά όχι στο βαθμό που το ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια…
 • Η Cyber Monday με 3 μήνες δωρεάν από την Nova στην ΕΟΝ μας εντυπωσίασε ως πρωτοβουλία. Πολύ καλή προσέγγιση! Πως λέμε Black Friday is dead. Long live the Cyber Monday!
 • H rewheel «ξαναχτύπησε» με μία προσπάθεια που μάλλον θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις. Και ίσως όχι τις καλύτερες δυνατές... Γιατί η τελευταία έρευνα μοιάζει να έγινε μόνο και μόνο για να δείξει ότι η ελληνική αγορά της κινητής είναι ακριβή και γι’ αυτό φταίει το γεγονός ότι είναι μόλις τρεις οι πάροχοι. Άραγε τι σκοπό εξυπηρετούν αυτές οι μάλλον «βολικές» συγκρίσεις; Επειδή σύντομα θα βγει ανάλογη έρευνα και από την ΕΕΤΤ, θα την περιμένουμε, θα τις συγκρίνουμε και θα επανέλθουμε.
 • Για να κλείσουμε αυτή την ενότητα θα αναφέρω μία ρήση του Mark Twain «υπάρχουν ψέματα, υπάρχουν μεγάλα ψέματα, υπάρχουν και οι στατιστικές». Οι τελευταίες μάλιστα είναι πιο επικίνδυνες, επειδή φέρουν τον μανδύα της επιστημοσύνης, είναι δηλαδή «μασκαρεμένες αλήθειες». Ενίοτε βεβαίως οι μάσκες πέφτουν…
nokia 7-10-21 sent

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Περισσότερες από τις μισές μεγάλες εταιρείες (55%) αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις κυβερνοεπιθέσεις, καθώς δεν εντοπίζουν και δεν αντιμετωπίζουν γρήγορα τις παραβιάσεις ή δεν περιορίζουν τον αντίκτυπό τους, σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture.
 • Με βάση παγκόσμια έρευνα σε περισσότερα από 4.700 στελέχη, η μελέτη State of Cybersecurity Resilience διερευνά το βαθμό στον οποίο οι οργανισμοί δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα των δράσεων τους καθώς και την απόδοση των επενδύσεών τους στον τομέα αυτό.
 • Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να επεκταθούν οι πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας, πέρα ​​από τα στενά τείχη ενός οργανισμού σε ολόκληρο το οικοσύστημά του, καθώς οι έμμεσες επιθέσεις -δηλαδή οι παραβιάσεις σε έναν οργανισμό μέσω της αλυσίδας αξίας του- συνεχίζουν να αυξάνονται. Επιπλέον, η έρευνα εντόπισε μια μικρή ομάδα εταιρειών που διαπρέπουν σε θέματα κυβερνοασφάλειας και ευθυγραμμίζουν παράλληλα την επιχειρηματική στρατηγική τους για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και μεγαλύτερης απόδοσης των επενδύσεών τους στην ασφάλεια.
 • Τα smartwatches μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη! Αυτό δηλώνει το 64% των Ελλήνων, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της IPSOS, η οποία διεξήχθη σε 10 χώρες (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία) με πρωτοβουλία της Huawei.
 • Προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την καθημερινότητα της νέας πραγματικότητας οι χρήστες αναγνωρίζουν πως χρειάζονται έναν καθημερινό βοηθό που θα τους δώσει την έξτρα ώθηση να πετύχουν τους στόχους τους. Ποιος είναι αυτός; Οι έξυπνες συσκευές, όπως smartwatches και smartbands, οι οποίες διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία και λειτουργίες ακριβείας για τη συνεχή παρακολούθηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης των χρηστών.
 • Σημαντική αύξηση των τερματικών POS (17%) στην Ελλάδα την περίοδο 2018-2020 σύμφωνα με μελέτη της Printec. Η Ελλάδα -ανάμεσα στις 14 χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία - αποτελεί την αγορά με την υψηλότερη κατανομή POS για το 2020, η οποία υπολογίζεται σε 76.132 / 1.000.000 κατοίκων. Τις χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφουν η Αλβανία (4.228 POSs / 1.000.000) και το Κόσοβο με (7.561 POSs / 1.000.000 κατοίκων).
 • Πέντε συστάσεις για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος Open RAN για την Ευρώπη διατυπώνουν οι Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia (TIM), Telefónica και Vodafone.
 • Η έκθεση με τίτλο «Οικοδομώντας ένα ανοιχτό οικοσύστημα RAN για την Ευρώπη», δείχνει ότι η Ευρώπη διαθέτει επί του παρόντος μόλις 13 σημαντικούς «παίκτες» στο Open RAN, έναντι 57 για τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι «παίκτες» βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και δεν έχουν ακόμη συνάψει εμπορικές συμβάσεις Open RAN, τη στιγμή που προμηθευτές από άλλες περιοχές προχωρούν μπροστά.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Ας δούμε κατ’ αρχάς τα οικονομικά νέα: την έκδοση 1.136.363 νέων μετοχών και διάθεσή τους στην τιμή των 4,40 ευρώ ανακοίνωσε η Performance Technologies, αντλώντας 5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ΑΜΚ που είχε προκηρύξει. Οι προσφορές οι οποίες υποβλήθηκαν άγγιξαν τα 9,45 εκατ. ευρώ. Σημειώστε ότι τα κέρδη της εταιρείας στο 9μηνο του 2021 ήταν αυξημένα κατά 198%!
 • Πωλήσεις 669,3 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος Quest σε ενοποιημένη βάση (Αύξηση 39,9%) κατά το εννεάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Πάμε για μία καλή χρονιά…
 • Εξαιρετικά τα πήγε και ο Όμιλος της Epsilon Net το εννεάμηνο του 2021 αφού τα έσοδα ανήλθαν σε € 28,56 εκ. έναντι € 11,50 εκ. το εννεάμηνο του 2020, ήτοι σημειώνοντας αύξηση 148%. Wow!
 • Βελτιωμένη σημαντικά με κέρδη και αύξηση τζίρου και η Intertech αφού στο εννεάμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 16,04 εκατ. ευρώ έναντι 13,51 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα και παράλληλα «έγραψε» κέρδη 100.000 ευρώ.
 • Με τις τιμές του ρεύματος στα ψηλά, υπάρχει έντονη κινητικότητα στην αγορά. Συγκεκριμένα, η ΔΕH έχασε φέτος από την αρχή του χρόνου έως το τέλος Σεπτεμβρίου 218.000 μετρητές, μειώνοντας το μερίδιό της στο 74,2%, έναντι 77,78% που είχε στα τέλη του 2020. Κερδισμένοι από την άλλη πλευρά είναι η Protergia, που αύξησε το μερίδιό της στο 4,07% έναντι 3,60%, η Elpedison που ανέβηκε στο 3,75% από 3,44% και η ΗΡΩΝ που έπιασε το 3,41% από 2,89%.
 • Δεκατέσσερις νέες εταιρείες προστίθενται στις 35 αρχικές που περιλαμβάνονται στον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών Athex ESG, με το σύνολο να φτάνει πλέον τις 49, ενώ αργότερα αναμένεται να φτάσουν τις 60. Άλλωστε η σύνθεση θα αναθεωρείται κάθε χρόνο.
 • Σημειώνεται ότι ο δείκτης περιλαμβάνει τις εισηγμένες με εξαιρετικές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Οι νέες εταιρείες είναι οι: Αβαξ, Τράπεζα Αττικής, Βιοκαρπέτ, Ελινόιλ, Ελαστρον, Ικτίνος, Intrakat, Interlife, Intracom Holdings, Μύλοι Λούλη, Briq Properties, Παπουτσάνης, Premia και Space Hellas. Ο κλάδος στις 35 αρχικές, εκπροσωπείται από τις QUEST, ΠΛΑΙΣΙΟ και ΟΤΕ. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 17/12.
 • Η Space Hellas κέρδισε το διαγωνισμό της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αντί 11,9 εκατ. ευρώ, για την «εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών και την ανάπτυξη υποδομής διαδικτυακής πύλης». Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή ολοκληρωμένης, μετεωρολογικής ενημέρωσης real time σε φορείς του δημοσίου, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και στους πολίτες.
 • Με τη στρατηγική της παγκοσμίως να εστιάζει στο Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) η IBM στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας έργα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει 2 Κέντρα Αριστείας (Centers of Excellence) και μελετά το επόμενο αξιοποιώντας ειδικευμένο προσωπικό που διαρκώς αυξάνεται.
 • Η Huawei διοργάνωσε για ακόμη μια χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Seeds for the Future με στόχο να επενδύσει στην ανάπτυξη ταλέντων αλλά και στην παρουσίαση προηγμένων τεχνολογίων του τομέα Τεχνολογικών Λύσεων ΤΠΕ. Το Seeds for the Future είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς σπουδαστές πανεπιστημιακών σχολών με ειδίκευση στον τομέα των ΤΠΕ.
 • Οι κολοσσοί των επενδύσεων KKR & Co. και CVC Capital Partners εξετάζουν την πιθανότητα να συνεργαστούν σε μια προσφορά εξαγοράς για την Telecom Italia SpA, σε μια κίνηση που θα βοηθούσε να ελαφρύνει το χρηματοοικονομικό κόστος στη μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά της Ευρώπης, σύμφωνα με το Bloomberg.
 • Η Teleperformance Greece, η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των "digitally integrated business services" απέσπασε τέσσερα βραβεία στα 21α European Contact Centre & Customer Service Awards 2021 (ECCCSAs), μεταξύ των οποίων και ένα Gold Award, σε μία τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στις 23 Νοεμβρίου 2021.
 • Συγκεκριμένα, η Teleperformance Greece απέσπασε ένα Gold βραβείο στην κατηγορία "Best Use of Business Intelligence", δύο Silver στις κατηγορίες "Best Outsourcing Partnership (Small)" και "Most Effective Learning and Development Initiative", καθώς επίσης και ένα Bronze στην κατηγορία "Most Effective Improvement Program". Pas mal!
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Την άμεση διάθεση 376.500 ψηφιακών υπογραφών σε στοχευμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως διαχειριστές επιχειρήσεων, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ).
 • Ο υπουργός επεσήμανε ότι «μέσω του gov.gr θα λειτουργήσει μια πλατφόρμα, όπου απομακρυσμένα μέσω βίντεο θα μπορούν να μοιράζονται οι υπογραφές στους ενδιαφερόμενους. Αυτό, το κάνουμε σε συνεργασία με το ΚΕΕ κι εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική περί ψηφιακών υπογραφών ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι στις 376.500 θα προστεθούν άλλες 150.000 ψηφιακές υπογραφές προς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να δίνονται, 30.000 που θα δοθούν σε μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ και 100.000 προς τους πολίτες. «Μιλάμε συνολικά για 656.500 ψηφιακές υπογραφές που θα δοθούν δωρεάν εντός του 2022» δήλωσε.
 • Με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, παρουσίασαν τη νέα εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων για συνδέσεις υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: apps.deddie.gr/ElectricMobility
 • Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά και οι ενδιαφερόμενοι με απλά βήματα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για σύνδεση των απαραίτητων υποδομών φόρτισης είτε σε νέα παροχή είτε σε υφιστάμενη.
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE - e-BUSINESS

 • Επειδή η Black Friday συνεχίζεται με την Cyber Monday γεγονός που μας το θυμίζουν και τα σποτάκια στην τηλεόραση αναφέρουμε την έρευνα της “ierax analytix” που δίνει ως πηγή ενημέρωσης των καταναλωτών, τα κοινωνικά δίκτυα με 78%, τις ταμπέλες προσφορών σε φυσικά καταστήματα με 33%, τα διαφημιστικά φυλλάδια 30%, την τηλεόραση 25%, το ραδιόφωνο 10% και άλλα μέσα 4%. Επίσης 73% δήλωσε ότι θα προβεί σε κάποια αγορά και από αυτούς 9 στους 10 είχαν ήδη εντοπίσει τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.
 • Σύμφωνα με δηλώσεις του Βασίλη Κορκίδη προέδρου του ΕΒΕΠ στο ΑΠΕ, ο φετινός τζίρος της περιόδου της Black Friday εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ και 3.000.000 πωλήσεις.
 • Ανοδικά κινήθηκαν σύμφωνα με την πλατφόρμα eRetail Audit της Convert Group για μία ακόμη χρονιά την Black Friday οι κλάδοι Ηλεκτρονικού Φαρμακείου και Ηλεκτρονικού Super Market, καθώς σημείωσαν αύξηση 115% και 27% αντίστοιχα στην αξία των online αγορών σε σχέση με τη μέση αξία των προηγούμενων 3 Παρασκευών του Νοεμβρίου. Ωστόσο o συνολικός online τζίρος της φετινής Black Friday στα δύο αυτά κανάλια δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον αντίστοιχο της περσινής, όπου τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά λόγω του lockdown του Νοεμβρίου του 2020.
 • Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, οι 5 κατηγορίες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη τζίρου στα online φαρμακεία ήταν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες (+209%), οι κρέμες αντιγήρανσης (+164%), τα προϊόντα περιποίησης ματιών (+156%), τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου (+149%) και οι ανοιχτές πάνες (+138%).
 • Αντίστοιχα στα online Super markets είδαμε μία σαφή προτίμηση στα κόκκινα κρασιά (+116%), στα ουίσκι (+115%), στη βότκα (+99%), στα ροζέ κρασιά (+91%), και στα λευκά κρασιά (+82%).
 • Ο online καταναλωτής φαίνεται να προσθέτει και περισσότερα προϊόντα στις αγορές της Black Friday καθότι η μέση παραγγελία στο online φαρμακείο είχε αξία €44,80 και εμπεριείχε 5,1τμχ (συγκριτικά με €43,10 με 4,8τμχ τις 3 προηγούμενες Παρασκευές), ενώ στο online Super Market είχε αξία €81,50 και εμπεριείχε 36,8τμχ (συγκριτικά με €75,50 με 35,9τμχ τις 3 προηγούμενες Παρασκευές).
 • Η Convert Group εκτιμά ότι η αξία των οnline αγορών από τα online Super Markets και τα οnline Φαρμακεία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 2021 τα €500εκ (συμπ. ΦΠΑ) χωρίς να περιλαμβάνονται αγορές που γίνονται σε online pet shops, κάβες, ειδικευμένα e-shops με πάνες, κάψουλες καφέ, κ.α.
 • Παρ’ ότι η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας προχωρά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς -ιδιαίτερα μετά τα εθνικά lockdowns- η έρευνα της EY, Decoding the digital home, αποκαλύπτει ότι το φυσικό κατάστημα παραμένει ένα κρίσιμο στοιχείο της καταναλωτικής εμπειρίας των χρηστών ψηφιακών οικιακών συσκευών.
 • Το 39% όσων συμμετείχαν στην έρευνα θα προτιμούσαν να επισκεφτούν ένα κατάστημα λιανικής όταν αγοράζουν μια κινητή συσκευή ή ένα πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών, ποσοστό που φτάνει το 41% ​​για τις αγορές έξυπνων οικιακών συσκευών. Το παραδοσιακό τηλεφωνικό κέντρο κυριαρχεί στις προτιμήσεις μεταξύ των εναλλακτικών καναλιών υποστήριξης πελατών, παρά τη συστηματική προβολή των πλεονεκτημάτων των ψηφιακών εργαλείων, όπως τα chatbots.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

STARTUPS - ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) ανακοίνωσε ότι ανήρτησε στην ιστοσελίδα της κατάλογο 13 ξένων εταιρειών τεχνολογίας οι οποίες διαθέτουν 22 πηγές ενημέρωσης και θα πρέπει βάσει του νέου νόμου από την 1-1-2022 να ανοίξουν γραφεία αντιπροσώπευσης στη Ρωσία.
 • Η ανακοίνωση αφορά τις εταιρείες: Google (Google Play, YouTube, YouTube Music, Google Chat, Gmail), Apple (iCloud, App Store, Apple Music), Meta Platforms (Facebook, Instagram, WhatsApp), Twitter, TikTok, Telegram, Zoom, Viber, Spotify, Likeme Pte.Ltd. (Likee), Discord, Pinterest, Twitch.
combox

ΣΤΕΛΕΧΗ

 • Ο Ηλίας Σούσης, Head of Domestic Market and YouTube για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα της Google αποχώρησε μετά από 12 χρόνια από την εταιρεία. To επόμενο επαγγελματικό του βήμα θα είναι η θέση του CEO στην εταιρεία Wikifarmer της οποίας είναι co-founder.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΕΙΠΑΝ:

 • «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα Σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας. Προβλέπει πόρους με τους οποίους μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πλήρως την πολιτική μας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, που απαιτεί ταχύτητα στην εκτέλεση των μικρών και των μεγάλων έργων»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • «Μας ενδιαφέρει να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). Τώρα, σε κάθε περιοχή υπάρχει μόνο ένας πάροχος χονδρικής. Εφόσον μπει στην αγορά ένας δεύτερος παίκτης θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες και πιο ανταγωνιστικές τιμές. Επομένως, ενθαρρύνουμε τη ΔΕΗ, να αξιοποιήσει το δίκτυό της».
  Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO, Nova
 • «Τα τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη»
  Οδυσσέας Ελύτης
 • «Η γνώση σου χαρίζει δύναμη, αλλά ο χαρακτήρας σεβασμό»
  Bruce Lee
inCITES banner

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Η Σουηδία ανοίγει την τοπική 5G αδειοδότηση

inCITES: Όλο και περισσότερες χώρες είτε εξετάζουν ή προχωράνε στην εκχώρηση τοπικού φάσματος/τοπικών αδειών αντιλαμβανόμενες τις δυνατότητες που προσφέρει το 5G κυρίως σε industrial επίπεδο αλλά και τις ευκαιρίες που δίνει ως προς την είσοδο νέων παιχτών στην εν λόγω αγορά. Ίσως είναι ευκαιρία και στην Ελλάδα να "διορθώσουμε τα λάθη” κατά την πρώτη εκχώρηση φάσματος και να εξετάσουμε τοπικές άδειες στην φασματική μπάντα 3,8-4,2GHz καθώς επίσης και στα 26GHz.

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

post 13-10-21 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Κατά καιρούς στον κόσμο των smartphones βλέπουμε πολλά «πειραματικά» και… «πειραγμένα» μοντέλα κινητών τηλεφώνων!
Σίγουρα ένα από αυτά είναι και ένα συλλεκτικό iPhone 13, το οποίο δημιουργήθηκε από το περιβόητο design team της Ρωσικής Caviar και η ιδιαιτερότητα του είναι ότι αποτελείτο από τα λιωμένα τμήματα ενός Tesla Model 3!
Οι θεοπάλαβοι Ρώσοι ουσιαστικά «έλιωσαν» κάποια μέρη ενός Tesla Model 3 και εισήγαγαν μέσα στο σώμα της συσκευής το λιωμένο μέταλλο.
To Electra Limited Edition διαθέτει στο Backplate εκτός των άλλων και κάποια χαραγμένα στοιχεία όπως είναι ένα logo της Tesla, αλλά και η προτομή (!) του Elon Musk που το συνοδεύει (ή εάν το επιθυμείτε πωλείται και ξεχωριστά).
Tα υπόλοιπα τμήματα της συσκευής έχουν διανθιστεί με ορισμένα εξαιρετικά και επιλεγμένα premium κι ανθεκτικά υλικά όπως είναι για παράδειγμα το τιτάνιο στο κυρίως σώμα και ένα χάλκινο plate, το οποίο έχει προέλθει από την μπαταρία ιόντων λιθίου που βρίσκεται μέσα σε ένα Tesla.
Και εάν νομίζετε ότι όλα τα παραπάνω είναι κάπως...«τρελά» που να δείτε και το σημείο που βγαίνει στην επιφάνεια ο Elon Musk!
Συγκεκριμένα, η προτομή του ιδρυτή της Tesla και της SpaceX έχει ως στόχο να φέρει «καλή τύχη» και πλούτη στους κατόχους του iPhone 13 Electra Edition (όχι πως τα χρειάζονται δηλαδή), αντλώντας λίγη από την λάμψη του Mr. Tesla.
Φυσικά, όπως κι όλα τα συλλεκτικά αντικείμενα της Caviar έτσι και αυτό, δεν απευθύνεται στους κοινούς θνητούς, καθώς για να το αποκτήσετε θα πρέπει να ακουμπήσετε γύρω στα 2.700 ευρώ για την προτομή μόνο του Musk και 6.760 ευρώ για το iPhone 13 των 128GB και 7.300 για το iPhone Pro Max.
cl8-sept-2019-600x80
Στην αγορά της μικροκινητικότητας και των ηλεκτρικών πατινιών μπαίνει και η κινέζικη Huawei καθώς ανακοίνωσε ένα νέο προϊόν, το LEQI Smart Electric Scooter.
Μάλιστα, είναι το πρώτο ηλεκτρικό πατίνι παγκοσμίως με το HarmonyOS λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, για smart λειτουργίες και συνδεσιμότητα.
Χάρη στο HarmonyOS, οι κάτοχοι smartphones Huawei με το HarmonyOS θα μπορούν να ξεκλειδώσουν το πατίνι μόνο με το κινητό τους, σε απόσταση μέχρι μισού μέτρου.
Στις έξυπνες δυνατότητες του πατινιού περιλαμβάνεται και ένα νέου τύπου γυροσκόπιο. Αυτό θα αντιλαμβάνεται τη θέση του πατινιού και ανάλογα θα αλλάζει κάποιες παραμέτρους, με γνώμονα την οδική ασφάλεια.
Για παράδειγμα, αν ο εμπρός τροχός είναι στον αέρα ή αν η κλίση του είναι μεγαλύτερη από 45 μοίρες, θα "κόβει" αυτόματα το γκάζι. Επίσης, θα ρυθμίζει αυτόματα τη μέγιστη ταχύτητα σε ανηφόρες, κατηφόρες κ.ο.κ.
Όσον αφορά τα "κοινά" του τεχνικά χαρακτηριστικά, το LEQI Smart Electric Scooter έχει ηλεκτροκινητήρα 350W στον πίσω τροχό (630W peak).
Η μπαταρία του θα έχει χωρητικότητα 10,4Ah με στοιχεία 18650 και θα προσφέρει αυτονομία έως 40 Km, χάρη και στο σύστημα KERS-ανάκτησης ενέργειας.
Θα είναι αδιάβροχο με βάση το πρότυπο IPX7 και θα έχει 2,5W φως εμπρός, φλας και αυτόματα φώτα νύχτας.
Επίσης, θα έχει υπερ-ανθεκτικά ελαστικά με χρήση συνθετικών ινών ARAMID. Τέλος, το πατίνι έχει μπλε LEDs στο πλάι και είναι διαθέσιμο σε λευκό και μαύρο χρώμα.
Η τιμή του στην Κίνα αγγίζει τα €350 αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη το εάν και πότε θα έρθει στην Ευρώπη, και φυσικά το πόσο θα κοστίζει.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Είναι γνωστό ότι η ακρίβεια καταγραφής ενός drone μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και στη διαχείριση κινδύνων από φυσικές καταστροφές, όπως είναι για παράδειγμα οι πλημμύρες.
Στο πλαίσιο αυτό, μια δοκιμαστική πτήση drone, με στόχο τη χαρτογράφηση επικίνδυνων για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων περιοχών πραγματοποιήθηκε στο Ρέμα της Χελιδονούς.
Το παρών έδωσαν οι υπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Το drone που παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών θα συμβάλλει στην αποτύπωση περιοχών που εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, όπως για παράδειγμα ρεμάτων, με σκοπό να αξιολογείται η κατάστασή τους και να προχωρά η αποκατάστασή τους.
Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μέσω της συνεργασίας του με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα, ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.
600x80 iccy 16-11-21 sent
728x90-banner-25-10-21-sent-1
728x90-spcy-11-11-21-sent
facebook twitter youtube instagram linkedin