weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 28-4-21 sent
600x80 banner 15-4-21 sent

Πουλάει ο ΟΤΕ στη United;

Ο ΟΤΕ πέρυσι το Νοέμβριο πούλησε στην Orange Ρουμανίας το 54,01% που κατείχε στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Telekom Romania Communications (TKR), έναντι τιμήματος 268 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση του ΟΤΕ τότε, δεν είχε κρύψει την πρόθεσή της να προχωρήσει και στην πώληση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telekom Mobile Romania.
Ο ΟΤΕ βλέπει ότι η συνεισφορά της TMR δεν είναι σημαντική στα αποτελέσματα του ομίλου, αφού τα 315 εκατ. ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία της, αποτελούν περίπου το 9% των συνολικών εσόδων του ΟΤΕ.
Και αν μιλήσουμε για την κερδοφορία, τότε θα μιλάμε μόνο για ένα 2,3% δηλαδή μόλις 30,5 εκατ. ευρώ, απέναντι στα 1,29 δισ. ευρώ του ομίλου ΟΤΕ.
Από τη Ρουμανία ακούγονται ισχυρές φωνές ότι ο ΟΤΕ έχει μπει ήδη σε συζητήσεις για την πώληση της εταιρείας κινητής.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ένας από τους ενδιαφερόμενους είναι ο όμιλος της United, η οποία -όπως όλοι ξέρουμε- έχει εξαγοράσει τη Nova και τη Wind.
Ο έτερος ενδιαφερόμενος είναι ο τσέχικος όμιλος PPF, o οποίος, θα τα βρει δύσκολα αν η United αποφασίσει να πατήσει και στη Ρουμανία.
Όπως προαναφέραμε, ο ΟΤΕ είχε από καιρό ανοιχτό το ενδεχόμενο της πώλησης της ΤMR, ενώ πρόσφατα στους ενδιαφερόμενους είχε τοποθετηθεί ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Spas Roussev, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με Ρώσους επιχειρηματίες. Απέσυρε όμως το ενδιαφέρον του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όσον αφορά στο ποσό, ο στόχος του ΟΤΕ είναι να κινηθεί κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, που για κάποιους φαίνεται δύσκολο αλλά όχι αδύνατο.
Όπως και να ‘χει, οι αποφάσεις για την πώληση έχουν ήδη ληφθεί, και είναι ορατό το ενδεχόμενο η United να «παραλάβει» τα ηνία της Telekom Mobile Romania από τον ΟΤΕ. Ποτέ μη λες ποτέ…
Site_banner_600x80_upd
grid-telecom-sea

Τηλεπικοινωνίες: τρέχουν οι εξελίξεις

Σε αρχικές συζητήσεις βρίσκεται η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, με την αμερικάνικη Cinturion σχετικά με την εγκατάσταση υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος στον ελλαδικό χώρο.
Στόχος της Grid Telecom και της συνεργασίας της με τη Cinturion, είναι να δώσει τη δυνατότητα για διασυνδέσεις ανοικτής πρόσβασης, εξασφαλίζοντας μετάδοση δεδομένων με τεχνολογία αιχμής διεθνούς εμβέλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι εξελίξεις επίσης τρέχουν και για ένα άλλο έργο. Σε λίγες εβδομάδες, η ΔΕΗ θα συνδέσει τα πρώτα σπίτια με το εναέριο δίκτυο οπτικών ινών (Fiber To The Home – FTTH) που κατασκευάζει σε πιλοτικό επίπεδο σε περιοχές του δήμου Περιστερίου.
Παράλληλα, σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται οι επόμενες εργολαβίες για την κατασκευή δικτύου FTTH για 500.000 συνδέσεις (δυνητικά) σε 10 δήμους της χώρας (7 εντός Αττικής και 3 στην υπόλοιπη επικράτεια).
Βάσει του χρονοδιαγράμματος της ΔΕΗ οι διαγωνισμοί θα εκκινήσουν τον Σεπτέμβριο και το δίκτυο του μισού εκατ. συνδέσεων θα είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τόσο γρήγορα και τόσο…εναέρια!
Η Grid
Telecom θα πουλάει υποδομή πρόσβασης στους παρόχους προς τους καταναλωτές, μέσω δικτύου οπτικών ινών εγκατεστημένο πάνω στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης.
Τέλος, στις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας, το πράσινο φως έλαβε για να ξεκινήσει στην Ελλάδα η παροχή της υπηρεσίας δορυφορικού Internet από το Starlink της Space X του Elon Musk, αφού ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση και η αδειοδότηση από την ΕΕΤΤ του τερματικού εξοπλισμού.
Αν και διατυπώνεται σκεπτικισμός ως προς τον αριθμό των συνδρομητών που θα καταφέρει να προσελκύσει η Space X στη χώρα μας, με δεδομένο το υψηλό κόστος για την απόκτηση της υπηρεσίας, οι τηλεπικοινωνίες εμπλουτίζονται με μία ακόμη λύση, ειδικά για περιοχές που είναι ακάλυπτες από Internet υψηλών ταχυτήτων.
grid_600x80
ote-megaro

ΟΤΕ: εξαιρετικά αποτελέσματα

Αποτελέσματα τριμήνου εξέδωσε ο ΟΤΕ, τα οποία επιβεβαιώνουν τη θετική τροχιά στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός.
Συγκεκριμένα, για το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 4,7% σε 825,3 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν 4,4%, στα 748,2 εκατ., επωφελούμενα από την ευνοϊκή βάση σύγκρισης, λόγω πανδημίας, καθώς και από τις ισχυρές επιδόσεις σε Κινητή, Τηλεόραση, Ευρυζωνικές υπηρεσίες, και υπηρεσίες ICT.
Τα κέρδη προ φόρων ήταν 171,8 εκατ., αυξημένα κατά 23,3 εκατομμύρια σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο πρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, επισήμανε ότι παρά το ασταθές περιβάλλον, ο όμιλος πέτυχε ένα ακόμη τρίμηνο ανάπτυξης και θέτει τις βάσεις για μία επιτυχημένη χρονιά.
Η λήξη μάλιστα του υγειονομικού συναγερμού και η ολική επαναφορά της τουριστικής κίνησης, θα ενισχύσει τα έσοδα και στα επόμενα τρίμηνα.
Τα στελέχη του οργανισμού δεν κρύβουν ότι αντιμετωπίζουν υψηλότερα κόστη, ιδίως για ενέργεια, και φυσικά ένα εντεινόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον, μετά την επαναδραστηριοποίηση της Nova.
Το πλάνο των επενδύσεων εκτελείται κανονικά, και το ποσοστό των συνδρομητών που έχουν ταχύτητες 100 Mbps και πάνω έχει αυξηθεί σε 28% των συνολικών συνδέσεων οπτικών ινών, από 17% ένα χρόνο πριν.
Επίσης, η συνδρομητική βάση πελατών FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 14 χιλ. στο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 75 χιλ., ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με πρόσβαση σε FTTH που είναι πελάτες της υπηρεσίας αυξήθηκε σε 12%, από 8% πέρυσι.
Το μέλλον, παρά τις προκλήσεις και τις πιέσεις που δέχεται όλη η αγορά, λόγω της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης, αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΣΥΣΚΕΥΕΣ - ΛΙΑΝΙΚΗ - MEDIA

 • Τώρα μιλάμε ελεύθερα λέει το νέο πολύ όμορφο σποτάκι της Cosmote, που ευελπιστεί να επαναλάβει την επιτυχία του «έχεις σήμα, σήμα καμπάνα», το οποίο θα θυμάστε σε πόσες επίσημες και ανεπίσημες παραλλαγές βγήκε.
 • Κηφισίας side story: Απεριόριστη ομιλία προς όλα τα εθνικά δίκτυα απολαμβάνουν αυτόματα, όλοι οι συνδρομητές -υφιστάμενοι και νέοι- των συμβολαίων κινητής Cosmote Gigamax και Cosmote Business Gigamax. Είναι σαφώς μία κίνηση game changer στα συμβόλαια κινητής, απελευθερώνοντας την επικοινωνία, χωρίς αλλαγή στις τιμές, αφού μπορείς να μιλάς απεριόριστα και μόνο με 24 ευρώ το μήνα.
 • Παράλληλα, τα Cosmote Gigamax και τα Cosmote Business Gigamax διαθέτουν επιλογές σε data που φτάνουν έως και τα απεριόριστα, χωρίς κανένα περιορισμό στην ταχύτητα, μέσα από τα δίκτυα 4G και 5G της Cosmote. Τα ανανεωμένα προγράμματα της Cosmote απευθύνονται σε όλους, με επιλογές που ξεκινούν όπως είπαμε από €24. Βέβαια, η σχετική ανακοίνωση δεν λέει τι θα δώσει σε όσους είχαν ήδη απεριόριστη ομιλία. Αυτοί είναι οι ριγμένοι;
 • Το 9,8% της Vodafone, απέκτησε η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων -γνωστή και ως Etisalat Group - με τη συνολική αξία του μετοχικού πακέτου να ανέρχεται σε 4,4 δισ. δολάρια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρεία από τα ΗΑΕ να είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος, μαζί με τις BlackRock, Vanguard Group και HSBC Holdings της Αγγλικής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε 20 χώρες. Στόχος, μάλιστα είναι η διεθνής επέκταση των δραστηριοτήτων και οι συνέργειες. Όπως μάλιστα δηλώθηκε σχετικά «έκανε την επένδυση στη Vodafone για να αποκτήσει σημαντική θέση σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στη συνδεσιμότητα και τις ψηφιακές υπηρεσίες». Η ισχύς εν τη ενώσει!
 • Θρυλική μονομαχία: Με μια «χρυσή» προσφορά η CosmoteTV, φαίνεται πως πλειοδοτεί έναντι της Nova για τα δικαιώματα μετάδοσης των ερυθρόλευκων. Και μάλιστα για δύο ή τρία χρόνια! Το νέο deal της Cosmote με την πλευρά Μαρινάκη, αναδεικνύει και μια νέα συμμαχία, καθώς και το Mega φέρεται ότι παραχωρεί τους αγώνες του Champions League στη συνδρομητική του ΟΤΕ.
 • Ο Δημήτρης της Cosmote TV βλέπω να ανοίγει σαμπάνιες… Και όχι μόνο για τους 637 χιλ. συνδρομητές που αυξήθηκαν κατά 10,2%. Για τους αριθμολάγνους αναφέρουμε ότι «γράφει» 160 συνδρομητές την ημέρα ή 6,6 συνδρομητές ανά ώρα. Καθόλου άσχημα!
 • Πηγές αναφέρουν, ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων, ΟΤΕ και Μαρινάκη είναι ευρύτερη και εκτός από τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού, θα αφορά και ανταλλαγή περιεχομένου με το Mega, αλλά και σημαντικό διαφημιστικό κονδύλι της Cosmote στις εταιρείες media της Άλτερ Έγκο. Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο τον θεατή…
 • Ας σημειωθεί ότι οι δύο τελικοί (Europa League και Champions League) θα μεταδοθούν από την Cosmote σε 4Κ! Από την άλλη, η Nova έκανε μεταγραφή τον εξαιρετικό Χρήστο Σωτηρακόπουλο και ετοιμάζει σύμφωνα με τις φήμες κάτι δυνατό. Ίδωμεν!
 • Με την ευκαιρία τέλος Ιουνίου λήγει η αναστολή της διάταξης για τον ειδικό φόρο τηλεόρασης 10%. Μήπως, θα έπρεπε έγκαιρα να υπάρξει κατάργηση η επ’ άπειρον αναστολή; Σε λίγο ο φόρος που θα καταβάλλουν οι ελληνικοί πάροχοι, θα είναι λίγο κάτω από το κόστος μίας μηνιαίας συνδρομής π.χ. στην Disney+, η οποία, όπως και το Netflix, δεν φορολογείται!
 • Σαν χέλι ξεγλύστρησε ο Μιχάλης στην ερώτηση ξένου αναλυτή σχετικά με το αν η Cosmote TV θα πάρει τα δικαιώματα του Ολυμπιακού. Τι έκανε; Είπε ότι «Επειδή το conference call ακούνε και Έλληνες δημοσιογράφοι, αν απαντήσω θα επικεντρωθούν σε αυτό και δεν θα δώσουν προσοχή στα εξαιρετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου! Οπότε ας το αφήσουμε για την επόμενη φορά». Respect! Αν δεν ήταν εξαιρετικός manager θα μπορούσε να διαπρέψει και στο διπλωματικό σώμα…
 • Όσο για τα αποτελέσματα: οι επιδόσεις τριμήνου που ανακοινώθηκαν ήταν πολύ καλές, με τη διοίκηση να διατηρεί τους στόχους της για το 2022 σχετικά με επενδύσεις 620 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 600 εκατ. ευρώ. Όλα Τρέχουν Εξαιρετικά, όπως θα έλεγε και ο Μιχάλης! Ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι αυξημένες γεωπολιτικές προκλήσεις, μαζί με τις παρατεταμένες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το μακροοικονομικό περιβάλλον.
 • Η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για φέτος θα ανέλθει σε 500 εκατ. και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε 0,558 ευρώ ανά μετοχή αλλά και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 250 εκατ. περίπου.
 • Κυκλοφορεί: τι τρέχουν να προλάβουν ο Τσαμάζ και ο Μπρουμίδης. Μα τι άλλο; Τη ΔΕΗ! Η οποία δείχνει να προχωρά ακάθεκτη στο Περιστέρι και όχι μόνο. Επίσης, μοιάζει να έχει συνάψει συμμαχία με τη Nova και την Hellenic Open Fiber. Διότι ο ανταγωνιστής του ανταγωνιστή σου είναι σύμμαχός σου. Γι’ αυτό οι ανακοινώσεις για επίσπευση των επενδύσεων. Όποιος πρόλαβε τη fiber είδε!
 • Για να είμαστε πιο σαφείς εντός Ιουνίου η ΔΕΗ θα συνδέσει τα πρώτα σπίτια με το εναέριο δίκτυο οπτικών ινών (Fiber To The Home – FTTH) που κατασκευάζει (υποδομή για περίπου 20 χιλ. συνδέσεις) σε περιοχές του δήμου Περιστερίου, προκειμένου να κάνει τις αναγκαίες δοκιμές της νέας υπηρεσίας.
 • Παράλληλα, σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται από τη ΔΕΗ οι επόμενες εργολαβίες για την κατασκευή δικτύου FTTH για 500.000 συνδέσεις (δυνητικά) σε 10 δήμους της χώρας (7 εντός Αττικής και 3 στην υπόλοιπη επικράτεια). Βάσει του χρονοδιαγράμματος της εταιρείας οι διαγωνισμοί θα εκκινήσουν τον Σεπτέμβριο και το δίκτυο του μισού εκατ. συνδέσεων θα είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2023. Είπατε τίποτα; Ο CEO της ΔΕΗ μπορεί να λέγεται Στάσσης αλλά δεν κάνει στάση. Φεύγει σαν υπερταχεία!
 • Με την ευκαιρία. Ψήνεται και εκτός απροόπτου σύντομα θα μας την ξεφουρνίσουν, συμφωνία για εξαγορά της Voltera από την ΔΕΗ. Για να μη νομίζετε ότι επενδύουν μόνο στις τηλεπικοινωνίες. Και ΑΠΕ έχει - που στη ΔΕΗ τις θέλουν σαν τρελοί - και retail έχει - που δεν το θέλουν γιατί έχουν μπόλικο- αλλά πάει «πακέτο» και τελικά μάλλον θα το πάρουν…
 • Ομολογιακό δάνειο εξέδωσε η Nova με τις εγγυήσεις της Wind. Το δάνειο έχει ύψος 20 εκατ. ευρώ και επιτόκιο δανεισμού 4,85%. Το γεγονός πάντως ότι μετά από 10 χρόνια άνοιξαν πάλι οι κάνουλες της χρηματοδότησης, κάτι δείχνει…
 • Ίσως να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά τα κουπόνια για την επιδότηση του SFBB για συνδέσεις FTTH το τερμάτισαν στα 50 μύρια, που ήταν το πρόγραμμα. Αυτό που λένε στο υπουργείο είναι πως δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη ζήτηση με “κουπόνια”, ήτοι θα υπάρξει επιδότηση, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πάμε αυτή τη φορά πακέτο με το fiber readiness. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες…
 • Το «πως» δεν είναι βέβαιο, αλλά το «γιατί» είναι! Το προηγούμενο μέτρο απέδωσε. Οι FTTH συνδέσεις έχουν πλέον ξεπεράσει τις 134 χιλιάδες και αυτό είναι ένα καλό νούμερο. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι ουσιαστικά το FTTH άρχισε να παίρνει τα πάνω του από το 2021 και μετά. Και μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, οι νέες FTTH συνδέσεις έφθασαν κοντά στις 50 χιλιάδες… Pas mal!
 • H Vodafone Ελλάδας παρουσιάζει το πρώτο «έξυπνο» δάσος της Ελλάδας στην Πάρνηθα. Το Smart Forest, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες και το δίκτυο της Vodafone, θα μπορεί να εντοπίσει γρήγορα και έγκαιρα τυχόν πυρκαγιά και να στείλει ειδοποίηση στις αρχές. Αξιοποιώντας το Vodafone Green Network, τεχνητή νοημοσύνη, κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και αισθητήρες, δημιουργήθηκε μία τεχνολογική λύση που θα προσφέρει νέες δυνατότητες, όπως αυτόματο εντοπισμό καπνού.
 • Πως λειτουργεί; Σε συνδυασμό με το Vodafone ΙοΤ, οι λειτουργίες της λύσης της Vodafone περιλαμβάνουν τη δυνατότητα καταγραφής των αλλαγών στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, αναγνώριση των λόγων για την οποία αυτή συμβαίνει, καταγραφή διάφορων περιβαλλοντικών δεικτών, όπως είναι το επίπεδο υγρασίας και η ατμοσφαιρική πίεση κ.α. Εντοπίζοντας μία πυρκαγιά στο αρχικό της στάδιο, η λύση ενεργοποιεί συναγερμό και αποστέλλει την ακριβή τοποθεσία, αλλά και εικόνα από το σημείο της φωτιάς στον χειριστή του κέντρου ελέγχου που είναι στην μορφή web-based εφαρμογής, προσβάσιμης από παντού. Μακάρι να το δούμε σύντομα σε όλη την Ελλάδα…
 • Το τι σενάρια ακούγονται για τους επίδοξους καναλάρχες (Δ. Μπάκο & Γ. Καϋμενάκη) δεν λέγεται. Ο ένας λέει ότι θα μπουν την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ο άλλος στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ο τρίτος τους βλέπει στα λιμάνια και ότι άλλο φαντάζεται ο καθένας στη λογική «λεφτά υπάρχουν και πρέπει να επενδυθούν».
 • Η αλήθεια είναι ότι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μιλάει με κάποιον από την αγορά μας, αλλά αυτός είναι ο εθνικός partner / επενδυτής… Με την ευκαιρία -και δεν είναι άσχετο με τα προηγούμενα σημειώστε ότι ο νέος βραχίονας που δημιουργεί η Ιntrakat για τις επενδύσεις της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ονομάζεται Intra-S.Energy.
 • Η αλήθεια πάντως είναι ότι ακούγεται στην πιάτσα έντονα πως το Action 24 του Δημήτρη Παναγιωτάκη, θα αλλάξει χέρια για το διόλου ευκαταφρόνητο -για την περίπτωση- ποσό των 10 εκατ. ευρώ.
 • Μιλώντας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο όμιλος Μυτιληναίος. και η Centrica PLC υπέγραψαν συμφωνία με την βρετανική Vodafone, για την παραγωγή ενέργειας από τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δυναμικότητας 110 MW. Άντε και στα δικά μας!
 • H United Group το τσέχικο fund PPF Group και ο Βούλγαρος επιχειρηματίας Σπας Ρουσέφ, είναι για την ώρα οι βασικοί ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση της Telekom Romania Mobile, θυγατρικής εταιρείας του ΟΤΕ. Το τίμημα αναμένεται να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ. Νέο έκτακτο μέρισμα μου μυρίζεται, διότι «το παιδί σου και τον μέτοχό σου είναι όπως τους μάθεις»…
 • Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ πέρσι τον Νοέμβριο πούλησε το 54,01% που κατείχε στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Ρουμανίας, έναντι τιμήματος 268 εκατ. ευρώ δίνοντας ένα γενναίο έκτακτο μέρισμα στους μετόχους. Φανταστείτε τώρα ποιος έλαβε τότε (και θα λάβει και τώρα) την μερίδα του λέοντος…
 • To Netflix σύμφωνα με τους The New York Times, ανέφερε ότι στοχεύει να εισάγει ένα νέο συνδρομητικό πακέτο χαμηλότερης τιμής με διαφημίσεις, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Συγκεκριμένα, το Netflix δήλωσε ότι αυτό το πακέτο θα ξεκινήσει μάλλον τους τελευταίους μήνες του 2022, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Το γαρ πολύ του ανταγωνισμού…
 • Προοπτική για συμφωνία υψηλής επιχειρηματικής αξίας ενέχει το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψε η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, με την Cinturion, κορυφαίο πάροχο καλωδιακής χωρητικότητας, με αντικείμενο την προσαιγιάλωση (που βγαίνει από το προς + αιγιαλός), των προηγμένων υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων TEAS στον ελλαδικό χώρο.
 • Η αμερικάνικη Cinturion με το καλωδιακό σύστημα TEAS (Trans Europe Asia System) εξελιγμένο υποθαλάσσιο και επίγειο δίκτυο διεθνών διασυνδέσεων, θα πραγματοποιήσει επένδυση σημαντικού ύψους, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2024. Η συνεργασία της Grid Telecom με τη Cinturion θα δώσει τη δυνατότητα για διασυνδέσεις ανοικτής πρόσβασης και μετάδοση δεδομένων με τεχνολογία αιχμής διεθνούς εμβέλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κάποιοι κάνουν αθόρυβα τα σωστά βήματα!
 • Και μιλώντας για σωστά βήματα ο ΑΔΜΗΕ, όπως δήλωσε ο Μανούσος Μανουσάκης, θέλει να συμμετέχει στην εταιρεία που θα συσταθεί για την ηλεκτρική (και τηλεπικοινωνιακή) σύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου, ένα project που προχωράει με ταχείς ρυθμούς.
 • Το TEAS αποτελείται από δύο ξεχωριστές συνδέσεις κατά μήκος της Μεσογείου, που συνδέουν τη Μέση Ανατολή μέσω πολλαπλών διαδρομών κατά μήκος της Αραβικής Χερσονήσου και μίας ακόμη όδευσης στον Κόλπο της Άκαμπα και της Ερυθράς Θάλασσας. Είναι το πρώτο σύστημα διπλής διαδρομής του είδους του, που παρέχει νέες υπηρεσίες για την ανάπτυξη σύγχρονων Data Centers, και επιτρέπει ευρυζωνικές προσβάσεις χαμηλής καθυστέρησης μετάδοσης δεδομένων στις αγορές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ινδίας.
 • Η Samsung δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο που αναπτύσσει το όραμα της εταιρείας για την εξασφάλιση παγκόσμιων ζωνών συχνοτήτων 6G, την τεχνολογία επικοινωνίας επόμενης γενιάς. Η Λευκή Βίβλος με τίτλο «6G Spectrum: Expanding the Frontier» εξετάζει τους τρόπους επίτευξης του οράματος 6G της Samsung, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη Λευκή Βίβλο που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2020.
 • Με την κυκλοφορία της Λευκής Βίβλου για το φάσμα δικτύου 6G, η Samsung υπογραμμίζει, τα ερευνητικά της πορίσματα σχετικά με ορισμένες από τις υποψήφιες τεχνολογίες 6G, όπως οι ζώνες επικοινωνίας sub-THz, η αναδιαμορφώσιμη έξυπνη επιφάνεια (RIS), η μέθοδος cross division duplex (XDD), η μέθοδος full duplex, η μη-γραμμική αντιστάθμιση που βασίζεται στην τεχνολογία AI (AI) (AI-NC) και η εξοικονόμηση ενέργειας που βασίζεται στην τεχνολογία AI (AI-ES).
 • Το πράσινο φως για να ξεκινήσει στην Ελλάδα η παροχή της υπηρεσίας δορυφορικού internet από το Starlink (σύστημα δορυφόρων) της Space X του Elon Musk δόθηκε έπειτα από την απόφαση για την αδειοδότηση του τερματικού εξοπλισμού.
 • Η προαναφερόμενη απόφαση υπεγράφη χθες από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνο Μασσέλο και ήταν το τελευταίο βήμα για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας.
 • Το Starlink, υπόσχεται ταχύτητες download/upload στα 100-150/20 Mbps, -στην Ελλάδα κάποιοι είδαν και 400άρια- με κόστος 700 ευρώ για τον εξοπλισμό και 99 ευρώ κάθε μήνα για την υπηρεσία. Προφανώς, απευθύνεται σε ειδικό κοινό που το έχει ανάγκη και δεν έχει άλλη λύση…
 • Να σημειωθεί ότι η προοπτική του δορυφορικού Ιnternet κυρίως για την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών αναγνωρίζεται ως λύση από την τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ωστόσο, διατυπώνεται σκεπτικισμός ως προς τον αριθμό των συνδρομητών που θα καταφέρει να προσελκύσει η Space X στη χώρα μας με δεδομένο το υψηλό κόστος για την απόκτηση της υπηρεσίας.
 • Στα smartphones το περιμέναμε ότι θα ανέβει ο ανταγωνισμός.
 • Η Vivo έρχεται στις 23 Μαΐου, αλλά δεν είναι η μόνη που θα «κάνει παιχνίδι». Η realme έχει φθάσει πλέον να κινείται σε επίπεδα της τάξεως του 6%-8% ανάλογα με το μήνα και να είναι σταθερά στην κορυφαία τετράδα, ενώ πρόσφατα λανσάρισε και το νέο realme 9 με την 108άρα κάμερα. Η είδηση για τη realme όμως είναι ότι έφερε… τηλεοράσεις.
 • Οι οποίες αρχικά είναι διαθέσιμες μόνο στον ΑΒ Βασιλόπουλο! Η άλλη είδηση είναι ότι ο ΑΒ Βασιλόπουλος εισέρχεται στο χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών… Τελικά αν έχεις brand και πελάτες, μπορείς να πουλήσεις τα πάντα!
 • Πτώση στην παγκόσμια αγορά PC. Οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2022, φτάνοντας στις 78,7 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με το Counterpoint Research Global PC tracker. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Lenovo με 23,1% και ακολουθεί η HP με 20,2%.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Η Space Hellas από τον Φεβρουάριο του 2022 συμμετέχει ως πλήρες μέλος του 6G Infrastructure Association (6G IA), που είναι η φωνή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για την έρευνα και την καινοτομία σε δίκτυα και υπηρεσίες επόμενης γενιάς. Πρωταρχικός στόχος του 6G IA είναι να συμβάλλει στην βελτίωση της θέσης της Ευρώπης στο 5G, στο beyond 5G και στο 6G.
 • Η Space Hellas είναι μία εκ των 40 Industrial Partners του “6G Infrastructure Association” και ήδη συμμετέχει σε “κλειστές” προσκλήσεις στο πλαίσιο του 6G Smart Networks and Services (SNS) Joint Undertaking. Τα δίκτυα SNS/6G θα αποτελέσουν την βάση που θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός τεράστιου εύρους καινοτόμων εφαρμογών. Οι εφαρμογές αυτές σχετίζονται με τις “έξυπνες” πόλεις, την υγεία, την αυτοματοποίηση της παραγωγής, τα “έξυπνα” ηλεκτρικά δίκτυα, τα αυτόνομα οχήματα, κ.λπ.
 • Οι επιθέσεις ransomware έχουν μετασχηματιστεί σε μεγάλο βαθμό, από σχετικά μυστικές και ερασιτεχνικές, σε πλήρως ανεπτυγμένες «επιχειρήσεις» με διακριτικά σήματα και στυλ που ανταγωνίζονται η μία την άλλη στο dark web. Συνεχίζουν να αναπτύσσονται κανονικά και να πετυχαίνουν αποτελέσματα, παρά την ανάσχεση μερικών από τις πιο διαβόητες από αυτές.
 • Βρίσκουν ασυνήθιστους τρόπους να επιτίθενται στα θύματά τους ή να καταφεύγουν σε newsjacking, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιθέσεις τους πιο επίκαιρες. Οι ειδικοί της Kaspersky παρακολουθούν πάντα τις δραστηριότητες των ομάδων ransomware και, στο πλαίσιο της Ημέρας κατά του Ransomware (12 Μαΐου), έχουν δημοσιεύσει μια έκθεση που καλύπτει τις νέες τάσεις του ransomware, όπως εντοπίστηκαν το 2022.
 • Οι τράπεζες μειώνουν την επί δεκαετίες εξάρτησή τους από την παρωχημένη mainframe τεχνολογία και σχεδιάζουν να μεταφέρουν ένα σημαντικό μέρος των βασικών επιχειρησιακών λειτουργιών τους στο cloud, προκειμένου να λανσάρουν γρήγορα νέα προϊόντα και να παραμείνουν ανταγωνιστικές, σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture.
 • Η εν λόγω μελέτη με τίτλο “The great cloud mainframe migration: what banks need to know” βασίζεται σε παγκόσμια έρευνα 150 τραπεζικών στελεχών των οποίων οι οργανισμοί σχεδιάζουν ή έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν τα mainframes τους στο cloud.
 • Η μελέτη δείχνει ότι το 82% των στελεχών σχεδιάζει να μεταφέρει περισσότερο από το 50% των φορτίων εργασίας του mainframe στο cloud -συμπεριλαμβανομένου του 22% που στοχεύει να μεταφέρει περισσότερο από το 75%- ενώ η συντριπτική πλειοψηφία σχεδιάζει να το κάνει τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια.
 • Οι περισσότερες τράπεζες έχουν αρχίσει να μεταφέρουν ορισμένες εφαρμογές στο cloud, αλλά εξακολουθούν να στηρίζονται στην παλαιότερη mainframe τεχνολογία για τις περισσότερες βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων πελατών, των πληρωμών, των επενδύσεων, του κινδύνου και της συμμόρφωσης.
 • Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Kaspersky «Kaspersky ICS Security Survey 2022: The seven key to improve OT security outcomes», τρεις στις δέκα (30%) επιχειρήσεις επιλέγουν να απενεργοποιήσουν το πρόγραμμα κυβερνοασφάλειας σε περίπτωση που επηρεάζονται οι διαδικασίες παραγωγής ή τα συστήματα αυτοματισμού τους. Συνολικά, το 38% των οργανισμών αντιμετωπίζει περιστασιακά τέτοια προβλήματα, ενώ το 43% έχει τύχει να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα τουλάχιστον μία φορά. Πίσω από τα εμπόδια αυτά βρίσκονται συνήθως ζητήματα συμβατότητας.
 • Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας η Locked Shields, η μεγαλύτερη διεθνής άσκηση κυβερνοάμυνας. Το Συνεργατικό Κέντρο Αριστείας για την Κυβερνοάμυνα του ΝΑΤΟ (CCDCOE) διοργανώνει αυτή την ετήσια άσκηση από το 2010 για να εξετάσει τις δυνατότητες κυβερνοασφάλειας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
 • Η άσκηση Locked Shields 2022 υπέβαλε περίπου 5.500 εικονικά συστήματα σε περισσότερες από 8.000 επιθέσεις. Ωστόσο, η άσκηση θεωρείται σημαντική όχι τόσο για το μέγεθός της όσο για την πολυπλοκότητά της. Για πρώτη φορά, το 2022, η τεχνική άσκηση περιλάμβανε επίσης την προσομοίωση της διαχείρισης των αποθεμάτων και των συστημάτων μιας κεντρικής τράπεζας. Η άσκηση επικεντρώθηκε κυρίως στις αλληλεξαρτήσεις των διεθνών συστημάτων πληροφορικής.
 • Να προκηρύξει εκ νέου το έργο για την Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας, προϋπολογισμού 150,7 εκατ. ευρώ, έχει αποφασίσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Προηγήθηκε απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή της κοινοπραξίας Μυτιληναίου – Master. Η προαναφερόμενη κοινοπραξία ζητούσε το έργο να τμηματοποιηθεί, γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό της οι προς ανάθεση υπηρεσίες έχουν διακριτό αντικείμενο.
 • Όπως αναφέρει στην απόφασή της η ΑΕΠΠ το ΤΕΕ επέλεξε να προβεί στην ενιαία δημοπράτηση του υπό ανάθεση έργου, «το οποίο ωστόσο δεν αποδεικνύει ότι αποτελεί μία ενιαία οντότητα». Η Αρχή αποδέχεται τα επιχειρήματα της κοινοπραξίας ότι η ενιαία δημοπράτηση περιορίζει τον αριθμό των δυνητικών οικονομικών φορέων που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό και προσθέτει ότι η αναθέτουσα αρχή οφείλει να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια επιλογής, ανάλογα με τη φύση και τις απαιτήσεις εκάστου τμήματος του έργου. Με τη «σαλαμοποίηση» θα πάρουν όλοι από μία φέτα. Σωστά;
 • Η Dell Technologies προσφέρει νέες εμπειρίες cloud, ένα διευρυμένο οικοσύστημα και λύσεις που βοηθούν τους πελάτες της να διαχειρίζονται και να προστατεύουν τις εφαρμογές τους σε επίπεδο data center και σε περιβάλλοντα multi-cloud. Αυτές οι νέες λύσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους οργανισμούς να αποθηκεύουν, να προστατεύουν και να ελέγχουν εύκολα τα δεδομένα και τις εφαρμογές τους σε ένα αυξανόμενο πλήθος από πλατφόρμες και τοποθεσίες.
 • Η Hewlett Packard Enterprise παρουσίασε το νέο της σύστημα ανάπτυξης μηχανικής μάθησης, το οποίο βοηθά τις επιχειρήσεις να υπερπηδήσουν τα μέχρι πρότινος εμπόδια στην κατασκευή και εκπαίδευση μοντέλων μηχανικής μάθησης σε κλίμακα. Το νέο σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση που ενσωματώνει μια πλατφόρμα λογισμικού μηχανικής μάθησης, υπολογιστές, επιταχυντές, καθώς και δικτύωση με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη σε κλίμακα και την εκπαίδευση ακριβέστερων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
 • Το σύστημα ανάπτυξης μηχανικής μάθησης της HPE βασίζεται στη στρατηγική επένδυση της HPE να αποκτήσει συστήματα Determined AI, προκειμένου να συνδυάσει την ισχυρή πλατφόρμα μηχανικής μάθησης (ML), που πλέον ονομάζεται επίσημα HPE Machine Learning Development Environment, με τις κορυφαίες στον κόσμο λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και HPC της HPE. Με το νέο Σύστημα Ανάπτυξης Μηχανικής Μάθησης της HPE, οι χρήστες μπορούν να επιταχύνουν το τυπικό time-to-value για να αρχίσουν να αξιοποιούν τα αποτελέσματα κατασκευής και εκπαίδευσης μηχανικών μοντέλων, από εβδομάδες ή μήνες σε ημέρες.
 • Σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον για το ελληνικό επιχειρείν, όπου σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», το πρώτο εμπόδιο για το 2021 ήταν το υψηλό κόστος ενέργειας. Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τέθηκε σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης, δημιουργώντας σοβαρά πλέον προβλήματα στις επιχειρήσεις αλλά και στους πολίτες.
 • Έχοντας αυτά τα δεδομένα, είναι καθοριστικό να επιλέξουμε την πράσινη μετάβαση ως δρόμο ομαλής και ασφαλούς ανάπτυξης, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τον φυσικό της πλούτο να ευνοεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εξέλιξη των ΑΠΕ από το 2019 είναι ενδεικτική της τάσης στην αγορά.
 • Χαρακτηριστικό της δυναμικής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πως το διήμερο της 1ης και 2ας Απριλίου, οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας καλύφθηκαν σε ποσοστό 67% και 68% αντίστοιχα από πράσινες τεχνολογίες. Ο στόχος του 2030, αλλά ταυτόχρονα και κανόνας, θα είναι, το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Από την άλλη προβληματισμό προκάλεσε η έκθεση του ΣΕΒ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την μετάβαση της Ελλάδας στα πρότυπα της «Βιομηχανίας 4.0». Με εξαίρεση την επιτάχυνση των διαδικασιών και κάποιος σποραδικές προσπάθειες συγκεκριμένων εταιρειών η συνολική εικόνα είναι μάλλον απογοητευτική, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι εκεί είναι το μέλλον. Απλά το προσεγγίζουμε μάλλον αργά… Μήπως χρειαζόμαστε κάποιο «accelerator» από το υπουργείο;;;
600X80PX_TABS8

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Συνολικά κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αποκρατικοποιήσεις το 2021. Αντλώντας ώθηση από την ανάκαμψη της οικονομίας, οι εγχώριες επιχειρήσεις κατέγραψαν χρονιά-ρεκόρ, θέτοντας τη βάση για ακόμα υψηλότερα επίπεδα το 2022.
 • Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της PwC Ελλάδας, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 76 εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η συνολική τους αξία ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020. Επιπλέον, ο αριθμός των συναλλαγών ήταν κατά 29% αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος ωστόσο η μέση αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 13 εκατ. ευρώ.
 • Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των εκδόσεων ομολόγων ύψους 4,2 δισ. ευρώ αλλά και των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και των συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια που άγγιξαν τα 9 δισ. ευρώ το 2021.
 • Στην ανάθεση του πρώτου τμήματος του έργου για την ψηφιοποίηση των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας στην κοινοπραξία των Νetcompany Intrasoft – Profile Systems & Software προχωρά η Ελληνικό Κτηματολόγιο, έπειτα από απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.
 • Η προαναφερόμενη κοινοπραξία ήταν η μόνη που κατέθεσε προσφορά για το πρώτο τμήμα του εν λόγω, έργου προϋπολογισμού 16,515 εκατ. ευρώ (χωρίς δικαιώματα προαίρεσης και ΦΠΑ). Η προσφορά της είναι 16,496 εκατ. ευρώ.
 • Το σύνολο του έργου της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων (που θα εκτελεστεί με συμφωνίες πλαίσιο) έχει προϋπολογισμό 309,876 εκατ. ευρώ και χωρίζεται σε πέντε τμήματα.
 • Η Netcompany–Intrasoft ανέλαβε μαζί με τη Netcompany Netherlands νέα σύμβαση για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Organisation - EPO), με στόχο την παροχή υπηρεσιών ανάλυσης καλύπτοντας ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την ανάλυση και το σχεδιασμό λύσεων έως την αξιολόγηση και την μείωση επιχειρηματικού κινδύνου.
 • Στον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας, στις τεχνολογίες Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, πέντε είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις και ομάδες που διακρίθηκαν. Πρόκειται για τις Phasmatic, Exhibot, VR 4.0, Εxplore CityStories και Solvey, οι οποίες πήραν το «εισιτήριο καινοτομίας», χάρη στις πρότυπες ιδέες τους και λύσεις με τη χρήση εικονικής, επαυξημένης ή εκτεταμένης πραγματικότητας, καλούνται να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ XR την τελευταία μέρα της Εβδομάδας XR που θα πραγματοποιηθεί 13-17 Ιουνίου 2022.
 • Ένα μεγάλο πλήθος νέων λύσεων και υπηρεσιών έρχονται να συμπληρώσουν τις υπηρεσίες που ήδη προσφέρει η ICAP CRIF στους πελάτες της, καλύπτοντας με αυτό το τρόπο κάθε ανάγκη μιας επιχείρησης. Η κύρια έμφαση των νέων λύσεων εστιάζεται στον σύγχρονο και ψηφιακό τρόπο λειτουργίας με την ονομασία CRIF Digital.
 • Οι λύσεις απευθύνονται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με ιδιαίτερη έμφαση στον τραπεζικό, στον ασφαλιστικό, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Οι λύσεις είναι άμεσα διαθέσιμες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία όπου η ICAP CRIF έχει παρουσία με θυγατρικές.
 • Η Printec, κορυφαίος πάροχος στο χώρο της τεχνολογίας αυτοματοποίησης συναλλαγών, με παρουσία σε 16 χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έχει συνάψει πολυετή τεχνολογική συμμαχία με τη Centerity Systems, πρωτοπόρο πάροχο λύσεων επόπτευσης, ασφάλειας και αποκατάστασης edge συστημάτων των επιχειρήσεων.
 • Με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών, η Printec μέσω της συνεργασίας της με τη Centerity, θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και να προσφέρει στους πελάτες της την πλατφόρμα CSM² (Connect-Secure-Monitor-Manage) Edge, εξασφαλίζοντας την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
 • Η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού Ομίλου Olympia, ανακοινώνει ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το 2021. Η εταιρεία συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη με αύξηση της τάξης του 54% στον Κύκλο Εργασιών και βελτίωση 52% στα προσαρμοσμένα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA), συγκριτικά με το 2020. Σημειώνοντας σημαντικές οικονομικές επιδόσεις για ακόμη μία χρονιά, συνεχίζει να υλοποιεί το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της πλάνο, συνολικού ύψους €560 εκατ.
 • Η SAS προσβλέπει στο μέλλον και επενδύει σε μια ισχυρή πλατφόρμα cloud analytics και Τεχνητής Νοημοσύνης, με cloud-first λύσεις για τους συνεργάτες της. Αυτή η cloud-first προσέγγιση της SAS, ηγέτιδας εταιρείας στον τομέα των analytics και της Τεχνητής Νοημοσύνης, διευκολύνει σημαντικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πελατών.
 • Παρά την πίεση και την αβεβαιότητα της πανδημίας, τα παγκόσμια έσοδα της SAS από το cloud σημείωσαν αύξηση κατά 19% το 2021, με τη δυναμική της SAS στο cloud να ενισχύεται συνεχώς. Ως αποτέλεσμα, η SAS αναπτύσσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της με λύσεις που υποστηρίζουν τις βιοεπιστήμες, την ενέργεια και το martech.
 • Μνημόνιο Συνεργασίας τριετούς διάρκειας υπέγραψαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ηuawei την Δευτέρα 9 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του μνημονίου είναι να παρέχει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Ηuawei στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της εφαρμοσμένης πρακτικής.
 • Στη τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο κ. Huang Hongqi CEO Huawei Technologies South Balkan Region και ο κ. Νίκος Λάζαρης General Manager, Huawei Τεχνολογίες. Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας παρέχεται η βάση και το πλαίσιο για μελλοντικά έργα με πολλαπλά οφέλη και για τα δύο μέρη όπως η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η δημιουργία άμεσης διασύνδεσης με τη βιομηχανία και την αγορά εργασίας καθώς και νέοι ορίζοντες συνεργασίας σε ερευνητικό επίπεδο.
 • H Cosmos Business Systems είναι ο ανάδοχος του έργου για την «Προμήθεια Εξυπηρετητών (Servers), Συστήματος Κεντρικής Αποθήκευσης Αρχείων Τύπου (NAS), Άδειες Χρήσης Λογισμικού Microsoft Exchange και Εγκατάσταση Εξοπλισμού» του φορέα: Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας Κύπρου (ΑΨΑ), αξίας 179.500 €. Το έργο υλοποιείται από την σε συνεργασία με την CBS IT Systems Cyprus, θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Cosmos Business Systems στην Κύπρο.
 • Το αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια εξοπλισμού με φυσική εγκατάσταση στους χώρους του φορέα. Την υποδομή συνθέτουν συστοιχίες από Servers Lenovo ThinkSystem που είναι τοποθετημένοι σε ικριώματα Rack του ιδίου κατασκευαστή, στους οποίους θα εγκατασταθούν λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές της Microsoft, για τις ανάγκες του φορέα.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, συμμετείχε στο συνέδριο “Κοιτάζοντας προς τον Νότο” όπου αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση είπε: «Αναλάβαμε αυτό το έργο και προχωρήσαμε σε δυο πολύ ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη ήταν όλα τα ψηφιακά έργα να γίνονται μέσω του υπουργείου μας (όλο το “procurement” των έργων αυτών), κεντρικά, και να υπάρχει επίσης ένας κεντρικός προϋπολογισμός για αυτά, ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης . Η δεύτερη μεταρρύθμιση, είναι η δυνατότητα διαλειτουργικότητας όλων των υπηρεσιών του κράτους».
 • Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά καταγγελίες για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο έχουν από σήμερα οι πολίτες, μετά την υπογραφή κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Καταγγελίες».
 • Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η νέα πλατφόρμα επιτρέπει, πλέον, στις υποβολές επενδυτικών σχεδίων να γίνονται και ηλεκτρονικά και αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα αξιολογηθούν για να λάβουν την ιδιαίτερα ευνοϊκή χρηματοδότηση, χάρη στους δανειακούς πόρους του «Ελλάδα 2.0».
 • Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ.Σκυλακάκη, στη λίστα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης προστέθηκε και το έργο για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και την αντικατάστασή τους με λύσεις νέας τεχνολογίας συνολικής αξίας 162,4 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι η αναβάθμιση ή αντικατάσταση 500.000 ταμειακών μηχανών και 100.000 παλαιών συστημάτων POS, που θα μπορούν να στέλνουν σε πραγματικό χρόνο στοιχεία στην ΑΑΔΕ.
 • Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Έξυπνες Πόλεις», που χρηματοδοτείται με περίπου 230 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
 • Το εν λόγω έργο, όπως έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο, αφορά 315 δήμους της χώρας, με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους. Υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και περιλαμβάνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025.
 • Βασίζεται σε επτά άξονες (βιώσιμη μετακίνηση, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων, βελτίωση εξυπηρέτησης πολίτη και επιχείρησης, βελτίωση ποιότητας ζωής, ενίσχυση τοπικής δημοκρατίας, διαβούλευσης και διαφάνειας, προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και ενίσχυση ψηφιακών υποδομών) και αφορά 39 επιμέρους δράσεις.
 • Τα σχετικά με το έργο κείμενα έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 25 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιποι δήμοι, άνω των 100.000 κατοίκων, θα χρηματοδοτηθούν για αντίστοιχες δράσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το ποσό των 90 εκατ. ευρώ.
 • Νέο βήμα στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον, αποτελεί η υπογραφή Τριμερούς Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης, Περιφέρειας Κρήτης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη δημιουργία νέου «πράσινου» «Περιφερειακού Κέντρου Δεδομένων, Επιστημονικών Υπολογισμών και Ευφυούς Εξειδίκευσης «Κνωσός»» της ΕΔΥΤΕ στην Κρήτη.
 • Στο πλαίσιο της κατανομής των δημοσίων υπολογιστικών «νεφών», η ΕΔΥΤΕ έχει οριστεί υπεύθυνη για τη λειτουργία του Κυβερνητικού Νέφους για τον Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud), φιλοξενεί δε ήδη σημαντικό μέρος του RE-Cloud στο υφιστάμενο Κέντρο Δεδομένων στην Κνωσό. Η ΕΔΥΤΕ έχει ήδη εγκαταστήσει και λειτουργεί, σε χώρους που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις εγκαταστάσεις της Κνωσού στο Ηράκλειο, κέντρο δεδομένων τροφοδοτούμενο από ενέργεια παραγόμενη από Φωτοβολταϊκά.
 • Άνοιξε την Τετάρτη 11 Μαΐου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης από τους δικαιούχους του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ». Ο νέος κύκλος απευθύνεται σε: α) εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, οι οποίοι απασχολούνται σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, και β) οικογένειες οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 έως και την 13η Αυγούστου 2021 και οι οποίες έχουν εξαρτώμενα μέλη που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας.
 • Ο νέος κύκλος του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», σε αντιστοιχία με τον πρώτο, στο πλαίσιο του οποίου, ενισχύθηκαν περισσότεροι από 500.000 νέοι 4-24 ετών, θα διανείμει στους δικαιούχους επιταγές των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).
 • Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με την «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» στην ιστοσελίδα του Προγράμματος και να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα beneficiary.digital-access.gov.gr. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τους δικαιούχους έως και την 8η Ιουλίου 2022.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις «αγκάθι» στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της ΕΕΤΤ. Σύμφωνα με αυτήν, το 62% των χρηστών δηλώνει ικανοποιημένο από την κατάσταση των δεμάτων και τις υπηρεσίες εντοπισμού/παρακολούθησης, ωστόσο το 27% είναι δυσαρεστημένο από το κόστος των υπηρεσιών. Επίσης, σημαντικά ποσοστά δυσαρέσκειας εντοπίζονται στην αποτίμηση της εμπειρίας όσον αφορά την ταχύτητα παράδοσης (15%), την εξυπηρέτηση πελατών (13%), την επιστροφή δεμάτων (11%) και το δίκτυο καταστημάτων (10%).
 • Το 75% των χρηστών έχει έρθει σε επαφή με την εξυπηρέτηση πελατών (customer service) κάποιου παρόχου για ένα πρόβλημα, με το 43% να μένει ικανοποιημένο από την επαφή αυτή έναντι 23% που δηλώνει δυσαρέσκεια, τόσο λόγω δυσκολίας πρόσβασης όσο και λόγω χαμηλού επιπέδου εξυπηρέτησης.
 • Οι καθυστερήσεις των παραδόσεων είναι το βασικό πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει σχεδόν όλοι οι χρήστες (84%) και με εξαιρετική ένταση (52%). Ειδικότερα, όσον αφορά τις διαδικτυακές αγορές, το 38% των χρηστών είναι δυσαρεστημένο τόσο από το χρόνο παράδοσης όσο και από το κόστος αποστολής των δεμάτων.
 • Η πλειονότητα των χρηστών (72%) δεν γνωρίζουν τη δυνατότητα χρήσης αυτόματων/ αυτοματοποιημένων θυρίδων (lockers), ενώ στην προοπτική χρήσης τους, το 33% είναι θετικό (κυρίως νέοι ηλικίας 25-34 ετών) και το 37% είναι αρνητικό (κυρίως ηλικίες 65+). Δείτε το σχετικό infographic που παρουσιάζει σε μία σελίδα όλα τα αποτελέσματα της έρευνας. Αν πάλι θέλετε να δείτε αναλυτικά ΟΛΗ την έρευνα της Metron Analysis σε μορφή pdf, κάντε κλικ εδώ.
 • Κάθε παραγγελία στο ΠΛΑΙΣΙΟ, θα έχει τέλος αίσιο! Νέες επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των logistics και του last mile μέσα στο 2022 ανακοίνωσε ο Γιώργος Γεράρδος. Παρουσίασε επίσης και τη νέα υπηρεσία live παρακολούθησης της πορείας της παραγγελίας από τους πελάτες, η οποία θα αναβαθμίσει την υφιστάμενη υπηρεσία “παράδοση την επόμενη ημέρα”.
 • Στόχος είναι από τις αρχές του 2023 το ΠΛΑΙΣΙΟ να προσφέρει αυθημερόν παράδοση στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σταδιακά στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζονται 2 νέα καταστήματα εκτός Αθηνών μεγέθους 1500 τ.μ.
 • To BestPrice λανσάρει το BestPrice for Brands με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στα ίδια τα Brands να συμμετέχουν ενεργά στο αγοραστικό “ταξίδι” των καταναλωτών. Το “BestPrice for Brands” είναι μια πλατφόρμα ειδικά σχεδιασμένη για τις εταιρίες που εκπροσωπούν την κάθε μάρκα στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για κατασκευαστές είτε για εισαγωγείς. Μέσω της πλατφόρμας θα παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες στα Brands, ενώ παράλληλα θα επιτυγχάνεται η οργανική διασύνδεσή τους με τους καταναλωτές και τα ηλεκτρονικά καταστήματα που συμμετέχουν στο BestPrice.
 • Οσονούπω έρχεται στη χώρα μας και η Klarna η οποία θα μας μάθει νέους τρόπους να ψωνίζουμε από e-shops και όχι μόνο (αφού καλύπτει και offline πωλήσεις). Το μοντέλο του Buy Now Pay Later αρχίζει να παίζει πολύ τώρα τελευταία σε παγκόσμιο επίπεδο. Και η Klarna είναι το μεγαλύτερο fintech startup παγκοσμίως με βάση την αποτίμηση της που φτάνει τα 60 δισ. δολάρια!
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Έξι fintechs από την Ελλάδα, σε σύνολο δεκαέξι, εντάσσονται στον 4ο Κύκλο του Visa Innovation Program, της πλατφόρμας συνεργασίας της Visa για startups και επιχειρηματίες στον χώρο του fintech, που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
 • Το Visa Innovation Program συνδέει fintechs πρώιμου σταδίου με το παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών της Visa, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών e-money, τραπεζών, εμπόρων, κυβερνήσεων και άλλων σημαντικών οργανισμών, με στόχο να ενισχύσει την καινοτομία στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στον κλάδο πληρωμών.
 • Το Πρόγραμμα λειτουργεί σε συνεργασία με την Crowdpolicy, εταιρεία τεχνολογίας και ανοιχτής καινοτομίας (Ελλάδα), την Eleven Ventures, fund επιχειρηματικών κεφαλαίων πρώιμου σταδίου (Βουλγαρία) και τη Hackquarters, επιχειρηματικό επιταχυντή (Τουρκία).
 • Ναι μεν αλλά… Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla Elon Musk δήλωσε σήμερα ότι «παραμένει προσηλωμένος» στην εξαγορά του Twitter αφού ανακοίνωσε ότι “παγώνει” η εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης εν αναμονή λεπτομερειών για τον αριθμό των ψευδών λογαριασμών που υπάρχουν στην πλατφόρμα.
 • Οι αυτονομιστικές, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι μπλόκαραν την πρόσβαση στο Facebook και το Instagram, ευθυγραμμιζόμενες με τη ρωσική πολιτική για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που εδρεύουν στις ΗΠΑ.
 • Η Match Group Inc που παράγει λογισμικό για εφαρμογές γνωριμιών, κατέθεσε αγωγή κατά της Google χαρακτηρίζοντας την ενέργειά της αυτή ως “την τελευταία λύση,” προκειμένου η Tinder, αλλά και άλλες εφαρμογές της, να μην βρεθούν εκτός του καταστήματος εφαρμογών (Play store), καθώς αρνούνται να καταβάλλουν ποσοστό 30% των εσόδων από τις πωλήσεις τους. Η κατάθεση της αγωγής από την Match είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια σειρά ενεργειών που στοχεύουν την καταχρηστική χρήση του Play store από την Google, μαζί με άλλες υποθέσεις που έχουν εγείρει η “Fortnite”, δημιουργός του Epic Games κ.α.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • O Πάνος Βρετός αναλαμβάνει, από την 1η Ιουλίου 2022, καθήκοντα Chief Financial Officer στο Public Group. Προερχόμενος από την Vodafone Ελλάδας, όπου έχει καθήκοντα Head of Finance, ο Πάνος Βρετός θα ενισχύσει περαιτέρω την διοικητική ομάδα του Public Group για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου και της στρατηγικής που τοποθετεί την εταιρία ως κορυφαίο και καινοτόμο όμιλο στην αγορά του retail & eCommerce σε Ελλάδα και Κύπρο.
 • Ο Πάνος Βρετός φέρνει στη διοικητική ομάδα του Public Group σημαντική εμπειρία που καλύπτει όλο το εύρος της χρηματοοικονομικής διαχείρισης και του επενδυτικού σχεδιασμού, έχοντας αναλάβει senior ρόλους σε πολυεθνικές εταιρίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πιο πρόσφατα, ως Head of Finance στην Vodafone Ελλάδας, είχε αναλάβει, μεταξύ άλλων, στρατηγικό ρόλο από την πλευρά του Finance στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρίας.
 • Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και κάποιες εβδομάδες ο τεχνικός και ο εμπορικός διευθυντής της MLS. Δεν ξέρουμε αν και πότε ο αγώνας θα δικαιωθεί, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι θα έχουν την ίδια τύχη με τους ομολογιούχους…
 • H Deloitte αναγνωρίσθηκε ως ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα για το 2022, κατακτώντας την 8η θέση στη λίστα Best Workplaces Hellas 2022 (κατηγορία μεγέθους με 250+ εργαζόμενους). Πρόκειται για μια διάκριση που έρχεται ως αποτέλεσμα της διαρκούς δέσμευσης της εταιρείας να θέτει στο επίκεντρο τους ανθρώπους της, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και την ευημερία τους και δημιουργώντας γι’ αυτούς ένα δημιουργικό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.
 • H λίστα του Great Place to Work Hellas, με τα ονόματα των επιχειρήσεων με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, προκύπτει έπειτα από αξιολόγηση έρευνας σε εργαζομένους εταιρειών άνω των 20 ατόμων με ανώνυμα ερωτηματολόγια. Βασίζεται δηλαδή κατά κύριο λόγο σε αξιολόγηση που κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τους, γι΄αυτό και έχει μεγάλη σημασία για κάθε εταιρεία που διακρίνεται.
 • Ο Αλέξης Βλάχος, ιστορικό στέλεχος της αγοράς αποχώρησε από την MLS -τι να κάνει άλλωστε εκεί- και σύμφωνα με πληροφορίες οδεύει προς την Smart4All. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!

ΕΙΠΑΝ:

 • «Η κουλτούρα δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες, αυτά φέρνουν πελάτες που τα αγοράζουν και τα εμπιστεύονται και τελικά ο κύκλος κλείνει αλληγορικά λέγοντας πως εντέλει οι πελάτες αγοράζουν την κουλτούρα της εταιρείας.»
  David Velez
  , Cofounder & CEO, Nubank
 • «Φέτος είναι μια χρονιά μεγάλων προκλήσεων και χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και σκληρή δουλειά. Ενώ δεν έχει ακόμη τελειώσει η υγειονομική κρίση, τα γεωπολιτικά γίνονται πιο ανησυχητικά κάθε μέρα και το μακροοικονομικό περιβάλλον επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών ενώ στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, το ανταγωνιστικό περιβάλλον βρίσκεται σε περίοδο αλλαγών».
  Μιχάλης
  Τσαμάζ, CEO, OTE
 • «Η τοποθέτησή μας, εκεί δηλαδή που απευθυνόμαστε είναι τα μέσα εισοδήματα και άνω, τα οποία επηρεάζονται μεν από τον πληθωρισμό όχι όμως στο βαθμό που επηρεάζονται τα χαμηλότερα εισοδήματα. Επιπλέον, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πελατών μας είναι επιχειρήσεις και όχι ιδιώτες».
  Κωνσταντίνος Γεράρδος, Διευθύνων Σύμβουλος, Πλαίσιο
synedria monofyllo 27-4-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Είναι γνωστό ότι οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί. Παρ’όλα αυτά αναρίθμητα είναι τα τροχαία που καθημερινά συμβαίνουν και στους ελληνικούς δρόμους, επειδή οι οδηγοί βρίσκονται υπό την επήρεια μέθης και παίρνουν το αυτοκίνητο αγνοώντας τον κίνδυνο.
Θα μπορούσε άραγε η τεχνολογία να βοηθήσει στον περιορισμό αυτού του φαινομένου και να κάνει τους δρόμους πιο ασφαλείς;
Σύμφωνα με την Apple μπορεί! Για το λόγο αυτό, η εταιρεία στο μέλλον θα χρησιμοποιήσει μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει στο iPhone ή σε οποιαδήποτε άλλη συνδεδεμένη συσκευή (π.χ. Apple Watch) να παίζει το ρόλο του αλκοτέστ.
Φυσικά, μιλάμε για ένα σύστημα το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο πολυαναμενόμενο Apple Car, το οποίο με τη χρήση ενός αλγορίθμου, θα μπορεί να καταλάβει αν ο οδηγός είναι σε θέση να οδηγήσει ή όχι.
Αν το σύστημα κρίνει ότι ο οδηγός έχει καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από το επιτρεπόμενο, το αυτοκίνητο θα παραμένει κλειδωμένο.
Πριν από λίγο καιρό, είδαμε το iPhone να λειτουργεί σαν κλειδί αυτοκινήτου, στο μέλλον θα μπορεί να λειτουργεί λογικά και σαν αλκοτέστ, μέσω εφαρμογής ή κάποιου αξεσουάρ.
cl8-sept-2019-600x80
Βρισκόμαστε πλέον στην εποχή του metaverse. Η Meta, η οποία πρακτικά άνοιξε το δρόμο για τη σύνδεση των social media με τον εικονικό κόσμο, έχει ήδη παρουσιάσει γυαλιά, γάντι και άλλα προϊόντα που συμπληρώνουν την εμπειρία, με το Mark Zuckerberg να έχει επενδύσει αρκετά στο νέο του εγχείρημα.
Φυσικά, και οι υπόλοιποι τεχνολογικοί κολοσσοί βαδίζουν στον ίδιο δρόμο, όπως, για παράδειγμα, η Google που παρουσίασε τα δικά της έξυπνα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας.
Πιο αναλυτικά, η εταιρεία στη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης της I/O, έδειξε στο κοινό γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας με ενσωματωμένο υπολογιστή, τα οποία εμφανίζουν σε υπότιτλους τη μετάφραση μίας συζήτησης σε πραγματικό χρόνο.
Τα γυαλιά, που προς το παρόν είναι ανώνυμα και δεν φαίνεται να διαθέτουν κάμερα, αποτελούν τη δεύτερη προσπάθεια της αμερικανικής εταιρείας μετά από μία δεκαετία.
Τα νέα γυαλιά παρουσιάστηκαν σε βίντεο, που έδειχνε υποτιτλισμένες μεταφράσεις των συνομιλιών στα αγγλικά, κινεζικά και ισπανικά.
Η Google αποκάλυψε παράλληλα και άλλα μελλοντικά προϊόντα της όπως ένα νέο τάμπλετ Pixel που θα κυκλοφορήσει το 2023, το έξυπνο ρολόι Pixel Watch που θα βγει στην αγορά φέτος το φθινόπωρο και τα νέα Bluetooth ακουστικά Pixel Buds Pro.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Sony ανακοίνωσε το νέο smartphone Xperia 1 IV, που αναπτύχθηκε ειδικά για όσους αναζητούν την πιο σύγχρονη τεχνολογία σε smartphone, συμπεριλαμβανομένης κορυφαίας τεχνολογίας οπτικών, προηγμένων δυνατοτήτων gaming και ισχυρών λειτουργιών ήχου, όλα σε ένα συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό.
Το Xperia 1 IV διαθέτει τρεις φακούς, έναν εξαιρετικά ευρυγώνιο φακό 16 mm, έναν ευρυγώνιο 24 mm και ένα νέο μοναδικό φακό πραγματικού οπτικού ζουμ με τηλεφακό 85–125 mm, ώστε να δώσει στους δημιουργούς τη δυνατότητα να καταγράψουν ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου.
Το Gaming Gear, αποκλειστικά για το Xperia 1 IV, υποστηρίζει το πολύωρο παιχνίδι με τη λειτουργία ψύξης και τη ζωντανή μετάδοση παιχνιδιών υψηλής ποιότητας.
Η χρήση αυτού του περιφερειακού με το Xperia 1 IV βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Το Gaming Gear βρίσκεται υπό ανάπτυξη υπό την επίβλεψη της ιαπωνικής επαγγελματικής ομάδας e-sports SCARZ και έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες περιοχές το Φθινόπωρο του 2022.
Το Xperia 1 IV έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια πραγματικά αυθεντική εμπειρία ακρόασης και αναπαράγει ήχο μετρονομημένο σε συνεργασία με τη Sony Music Entertainment.
Το Xperia 1 IV διαθέτει νέα στερεοφωνικά ηχεία πλήρους εύρους για τη βελτίωση του ήχου των μπάσων και των bass drums.
Διαθέτει εκπληκτική οθόνη 4K HDR OLED με ρυθμό ανανέωσης 120Hz και χωρίς εγκοπές να διακόπτουν την προβολή στην ευρεία οθόνη 6,5 ιντσών και αναλογίας 21:9.
600x80 banner 28-4-21 sent
600x80 banner 15-4-21 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin