weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 28-4-21 sent
600x80 banner 15-4-21 sent

Τρέχει η αναβάθμιση του ΟΤΕ

Μόλις δύο εβδομάδες πέρασαν μετά την απόφαση της ΕΕΤΤ να απορρίψει το αίτημα προσφυγής της Vodafone, η οποία ζητούσε ασφαλιστικά μέτρα απέναντι στην πρωτοβουλία της Cosmote για τον δωρεάν διπλασιασμό των ταχυτήτων ενός μεγάλου μέρους των συνδρομητών της.
Μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες, οι τεχνικές υπηρεσίες του Μεγάρου κατάφεραν να δώσουν διπλάσιες ταχύτητες σε 210.000 συνδρομητές, με 540.000 ακόμη να περιμένουν σύντομα να δουν τη βελόνα του Speedtest, να ανεβαίνει σημαντικά…
Με αυτή την κίνηση, θα φανεί σημαντική βελτίωση στον μέσο όρο της ταχύτητας πρόσβασης στο Internet, με την βελτίωση αυτή να αποτελεί μία γέφυρα προς την πραγματική αλλαγή, που δεν θα είναι άλλη από την οπτική ίνα απευθείας στο σπίτι.
Αυτός είναι άλλωστε ο κύριος στόχος του γιγαντιαίου επενδυτικού προγράμματος του ΟΤΕ, ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ορίζοντα εξαετίας. Ο προγραμματισμός προβλέπει την κάλυψη με οπτική ίνα για τα 2/3 των γραμμών της χώρας.
Μέσα στους επόμενους 6-7 μήνες ο ΟΤΕ σκοπεύει να φέρει το FTTH σε 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ μέχρι το 2027 θα έρθει σε ακόμα 3 εκατομμύρια πελάτες.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα διπλασιασμού ταχυτήτων των υπαρχόντων συνδρομητών, όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν τόσο η Vodafone, όσο και η Wind/Nova, παρά το γεγονός ότι θα κληθούν να επιβαρυνθούν έως και 90 εκατομμύρια, που θα καταβάλουν στον ΟΤΕ ως τίμημα για τη μεταφορά των γραμμών τους από τα αστικά κέντρα στα τοπικά καφάο των συνδρομητών τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα θα χρειαστεί και η αντικατάσταση του router.
Ανταγωνισμός πατήρ πάντων!
Site_banner_600x80_upd
nova-new

Μπαίνει δυνατά η Nova στη United

Σε τροχιά ανάκαμψης μπαίνει σιγά-σιγά η Nova, αφήνοντας πίσω οριστικά τη σκοτεινή περίοδο που βίωσε ως Forthnet.
Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν το 2021, δείχνουν αύξηση στα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων), αν και παρουσίασε μείωση εσόδων.
Συγκεκριμένα για την περσινή χρονιά, η Nova είχε έσοδα 243,5 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 69,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα νούμερα του 2020 για τα έσοδα ήταν 276,4 εκατ. ευρώ και το EDITDA 55,6 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά, η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη κατά την οποία τα αποτελέσματα της Nova ενσωματώθηκαν πλήρως σε αυτά της United Group, η οποία ολοκλήρωσε και τυπικά την εξαγορά της Forthnet στα μέσα του 2020, δείχνοντας ήδη ότι υπάρχει ισχυρή δυναμική.
Ο ίδιος ο όμιλος United παρουσίασε για το 2021 συνολικά έσοδα 1.894,3 εκατ. ευρώ, επιδεικνύοντας σημαντική αύξηση 63% σε σχέση με το 2020.
Ενδεικτικό για τη δυναμική της Nova, είναι το γεγονός ότι η συμβολή της στα μεγέθη της United Group για το 2021 είναι πενταπλάσια από το 2020.
Στο τέλος του 2021 η United Group είχε 11,33 εκατομμύρια μοναδικές συνδρομές (RGU), ή 4% περισσότερες από ότι ένα χρόνο νωρίτερα, και το ARPU της (μέσο έσοδο ανά συνδρομητή) μειώθηκε 11% στα 17,7 ευρώ, από 20,02 ευρώ, κυρίως λόγω της εξαγοράς της Vivacom.
Ενδιαφέρον θα έχουν τα αποτελέσματα του ομίλου, του χρόνου, όταν θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα της ολικής επαναφοράς της Nova, αλλά και την ενσωμάτωσης της Wind, η οποία πραγματοποιήθηκε το Ιανουάριο του 2022, με τον συνδυασμό Wind και Nova να φιλοδοξεί να αποτελεί το διαμάντι του στέμματος της σερβικής United.
grid_600x80
network-connectivity

Φουλ γκάζι στα ψηφιακά έργα

Σε οργασμό διεργασιών βρίσκονται τα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσπαθώντας να βάλουν σε ρυθμό και να οδηγήσουν προς υλοποίηση τα τέσσερα έργα συνδεσιμότητας, συνολικού προϋπολογισμού 582 εκατ. ευρώ.
Σκοπός βέβαια είναι να προλάβουν τις προθεσμίες και να κλειδώσουν τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που φτάνει στο τεράστιο ποσοστό του 90%.
Το πρώτο έργο αφορά στην εσωτερική καλωδίωση των κτιρίων, που θα αποτελέσει τμήμα της επιδότησης ζήτησης για οπτικές ίνες.
Άλλο σημαντικό έργο είναι τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, ενώ σε κίνηση έχει τεθεί το 5G για την αυτόνομη οδήγηση στους εθνικούς οδικούς άξονες (το λεγόμενο 5G corridors).
Τέλος, σειρά έχει πάρει το… διαστημικό project, που δεν είναι άλλο από τους τηλεπικοινωνιακούς μικροδορυφόρους.
Το στάδιο της προετοιμασίας των παραπάνω έργων επιφυλάσσει δυσκολίες, στενωπούς και ατραπούς, ενώ από το υπουργείο προσπαθούν κάθε πρόγραμμα να είναι ανεξάρτητο, ώστε να μπορούν να μεταβληθούν τόσο σε σειρά εκτέλεσης, όσο και ως επιμέρους τμήματα υλοποίησης, αφού είναι δεδομένο ότι το καθένα από αυτά βρίσκεται σε διαφορετική φάση ωριμότητας.
Οι προθεσμίες όμως είναι συγκεκριμένες και προβλέπουν ότι το 4ο τρίμηνο του 2025 θα πρέπει να είναι πλήρως συνδεδεμένα με υποδομή οπτικών ινών (FTTH) περί τα 120.000 κτίρια.
Το σύνολο του προϋπολογισμού αυτού του έργου είναι 162,8 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να πιάσει το έργο της διασύνδεσης με 1.370 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών της Ελλάδας με την Κύπρο, και η σύνδεση μεγάλων νησιών όπως η Λέσβος, η Σύρος, η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Κάλυμνος, η Ικαρία και η Πάτμος.
Το ταμείο για το έργο αυτό είναι 110 εκατομμύρια ευρώ.
Τον… δρόμο του θα προσπαθήσει να βρει το έργο των 1.918 χλμ. υποδομής 5G σε όλους τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, και ο προϋπολογισμός του είναι 200 εκατομμύρια ευρώ, με τα 160 από αυτά να διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τέλος, τα 200 εκατομμύρια ευρώ για το έργο των μικροδορυφόρων, έχουν μπει σε σωστή… τροχιά, με το πρώτο πιλοτικό να τρέχει ήδη, δίνοντας «ώθηση» στην στο σύνολο του project!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
nokia 7-10-21 sent

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Μας άρεσε πάρα πολύ το νέο πακέτο της Vodafone που δίνει απεριόριστα data στα Σαββατοκύριακα με 6 ευρώ! Τo ίδιο και τα απεριόριστα data per day με 1,5 €! Θα ανάψουν τα κινητά!
 • Να το θυμηθείτε! Θρυλική θα είναι η μάχη για τα δικαιώματα του Ολυμπιακού. Η Cosmote λέγεται ότι έχει προσφέρει ήδη 15 μύρια και το ερώτημα είναι αν η Nova θα υπερθεματίσει. ‘Όλα είναι σχετικά, γιατί υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα σενάρια και υποθέσεις που ενισχύουν είτε τη μία είτε την άλλη πλευρά. Πάντως, αυτό που έχει σημασία - και το γνωρίζουν και οι δύο μονομάχοι- είναι ότι ο Ολυμπιακός είναι το καλύτερο αθλητικό προϊόν στη χώρα μας και στη ζυγαριά ζυγίζει μόνος του όσο όλες οι άλλες ομάδες μαζί.
 • Φυσικά, αν τελικά ο Θρύλος πάρει τα 15 μύρια είναι δεδομένο ότι θα ανέβουν και οι «μετοχές» των άλλων μεγάλων… H αίσθηση πάντως για την ώρα είναι ότι οι τρεις ομάδες του τέως ΠΟΚ θα βρεθούν κάτω από την ίδια τηλεοπτική στέγη.
 • Τα παραπάνω είναι το κερασάκι στην τούρτα της συνδρομητικής TV των 1.786.000 συνδέσεων, αφού τόσο εκτιμά το σύνολο της αγοράς μέσα στο 2022 η Omdia Technology. H Cosmote έκλεισε το 2021 με 624.000 συνδρομητές και η Nova με 318.000 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) συν 80.000 συνδρομητες της Wind ήτοι σύνολο 398.000, αφού πλέον έσονται εις πλατφόρμαν μίαν…
 • Παράλληλα, ξεκίνησε ο ANT+ που πλέον θα περιλαμβάνεται ως app και στις τηλεοράσεις της LG, και έρχονται η Disney+ (με 5,99 ευρώ / μήνα για προεγγραφή 12 μηνών) και η HBO Max, πλατφόρμες πάνω στις οποίες στηρίζεται σημαντικά και η VodafoneTV, η οποία οσονούπω ενδέχεται να κάνει ανακοινώσεις και για άλλες συνεργασίες με δυνατά brands στο περιεχόμενο.
 • Βέβαια, οι πρώτες πληροφορίες για τον ANT1 είναι ότι οι εγγραφές προχωρούν αργά, λόγω περιεχομένου. Μάλλον δεν φτάνουν οι Σέρρες και ο Άνθρωπος του Θεού… Άσε που με τέτοιο ανταγωνισμό μπορεί να μην έφτανε ούτε ο ίδιος ο Θεός!
 • To Netflix παρόλες τις χρηματιστηριακές ήττες παραμένει μία σημαντική δύναμη, ενώ αισθητή κάνουν την παρουσία τους στην αγορά το Amazon Prime και η Apple TV. Θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα: Τόσο μικρή αγορά τόσοι πολλοί παίκτες; Λογικό ακούγεται αλλά με penetration 42% είναι λογικό ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα ούτε στη μέση της ανάπτυξης…
 • Να συζητήσουμε μήπως το γεγονός ότι οι εκ του εξωτερικού ορμώμενοι πάροχοι, παρέχουν αφορολόγητα τις υπηρεσίες τους. Είναι δίκαιο αυτό για τους ημεδαπούς παρόχους; Και βέβαια όχι! Τώρα που η αγορά μπαίνει στην τελική ευθεία, μήπως είναι η ώρα να υπάρξει ένα fee / συνδρομητή για τους… «αλλοδαπούς»; Αν μη τι άλλο, θα μάθουμε και πόσους συνδρομητές έχει ο καθένας…
 • Φήμες μιλούν για σύσφιξη των σχέσεων του ισχυρού ανήρ της Nova με τον όμιλο Βαρδινογιάννη (Alpha & Star). Να δείτε που η συγκατοίκηση θα έχει και παράπλευρες ωφέλειες και συνεργασίες… Συνεργασίες είπαμε για την ώρα γιατί για πιο στενές επαφές στη… μεθ’ επόμενη φάση εάν και όταν….
 • Με την ευκαιρία όλα δείχνουν ότι η δουλειά των εφοπλιστών με το Kontra δεν θα προχωρήσει λόγω τιμής, ενώ τελικά και ο Ιβάν παρόλες τις δυσκολίες παραμένει ψύχραιμος και δεν είναι τόσο… «open» για το Open. Οπότε, τελικά μόνο με το Action24 δείχνει να κλείνει η δουλειά, αλλά φτάνει για το “Call to Action” που επιθυμούν οι εφοπλιστές;
 • Η Cosmote θα καταβάλλει φέτος στον ΟΤΕ 250 εκατ. ευρώ από τα αδιανέμητα κέρδη της. Το μέρισμα αυτό θα μετατραπεί ουσιαστικά σε μέρισμα των μετόχων του ΟΤΕ, αφού αυτή είναι η πρόθεση της διοίκησης του οργανισμού για τα κέρδη της χρήσης του 2021. Σημειώνεται ότι το 2021 η Cosmote διένειμε 180 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ ενώ το 2020 είχε διανείμει 300 εκατ. ευρώ. Πως λέμε Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει;
 • Το Vodafone Business, Microsoft Silver Partner για τις υπηρεσίες Μ365, φέρνει στην Ελλάδα νέες υπηρεσίες που θα επιταχύνουν τη μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στο Cloud. Το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών M365 Professional Services έρχεται να καλύψει και να συμπληρώσει τις ανάγκες εταιρειών ανεξαρτήτως μεγέθους, που δεν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό με τεχνογνωσία πάνω στην διαχείριση και χρήση των υπηρεσιών Microsoft 365, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα πολλαπλών διευκολύνσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Vodafone Business έχει επενδύσει σημαντικά στη στελέχωση και κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού με τεχνογνωσία γύρω από τις cloud υπηρεσίες.
 • Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο M365 Professional περιλαμβάνει υπηρεσία ΙΤ εγκατάστασης και παραμετροποίησης των υπηρεσιών Microsoft 365 βάσει των αναγκών της εκάστοτε επιχείρησης. Ακόμη, προσφέρει υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης, που έρχεται να βοηθήσει την ΙΤ ομάδα της επιχείρησης για όσο χρειαστεί. Παράλληλα με τις υπηρεσίες migration υποστηρίζει τη μεταφορά των πολύτιμων δεδομένων της επιχείρησης με ασφάλεια σε Exchange, Sharepoint & OneDrive Microsoft 365 υπηρεσίες, χωρίς την προϋπόθεση χρήσης και διάθεσης εξειδικευμένου ΙΤ προσωπικού, και με υλοποίηση στο χρονοδιάγραμμα επιλογής της εταιρείας. Και με τις υπηρεσίες εκπαίδευσης γύρω από τις Διαχειριστικές δυνατότητες και τα Εργαλεία των υπηρεσιών Microsoft 365 βοηθά τις επιχειρήσεις στην ολοκλήρωση της μετάβασής τους στο Cloud.
 • Η Nova σύμφωνα με τα περσινά αποτελέσματα είχε έσοδα 243,5 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 69,6 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά αντιστοιχούν στο 13% των εσόδων του ομίλου της United και στο 10% των κερδών EBITDA. Παράλληλα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της United επιβεβαιώθηκε ότι η εξαγορά της Wind υλοποιήθηκε με την καταβολή 545 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
 • Η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη κατά την οποία τα αποτελέσματα της Nova ενσωματώθηκαν πλήρως σε αυτά της United Group η οποία παρουσίασε για το 2021 συνολικά έσοδα 1.894,3 εκατ. ευρώ, αύξηση 63% σε σχέση με το 2020. Ας σημειωθεί ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της Wind δεν περιλαμβάνονται σε αυτά του ομίλου της United γιατί η ενοποίηση ξεκίνησε στις 12/1/22. Του χρόνου το σχήμα Wind και Nova είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ.
 • Στο τέλος του 2021 η United Group είχε 11,33 εκατομμύρια μοναδικές συνδρομές (RGU), ή 4% περισσότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα και το ARPU της (μέσο έσοδο ανά συνδρομητή) μειώθηκε 11% στα 17,7 ευρώ, από 20,02 ευρώ, κυρίως λόγω της εξαγοράς της Vivacom.
 • Η Wind συμφώνησε να καταβάλλει ετησίως στην Hellenic OpenFiber 3,2 εκατ. ευρώ για το δικαίωμα χρήσης του δικτύου οπτικών ινών, υποδομές οι οποίες πριν από κάποιους μήνες της ανήκαν. Εκτιμάται μάλιστα ότι, στα επόμενα 15 χρόνια, η Wind θα καταβάλλει συνολικά 262 εκατ. ευρώ.
 • Καταθέτοντας τις συγκεκριμένες συμβάσεις, η Hellenic OpenFiber προωθεί τα επενδυτικά της πλάνα ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Lancom για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους στην Ελλάδα και με κοινό όραμα την ενίσχυση του τομέα των Data Centers στα Βαλκάνια υπέγραψε η Huawei Digital Power.
 • Η συμφωνία αφορά ειδικότερα το Balkan Gate της Lancom, τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στη Βόρειο Ελλάδα σε Data Center, μοναδικό μέχρι στιγμής Carrier Neutral TIER III στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, η πρώτη φάση του οποίου έχει τεθεί σε λειτουργία.
 • Η Lancom έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες για το νέο, τρίτο της Data Center, μεταξύ άλλων, με την Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και την IslaLink, ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών, που ανήκει στη Fiera Infrastructure και την Elettra, θυγατρική 100% της Orange. Ο Γιώργος είναι ικανός και βάζει τα κονέ εμπρός, έχει ομάδα που τραβάει και φουλ για τα Βαλκάνια πάει…
 • Η IslaLink κατασκευάζει υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα υπό την ονομασία ΙONIAN που συνδέει την Crotone της Ιταλίας με την Πρέβεζα στην Ελλάδα. Η υποβρύχια υποδομή συμπληρώνεται από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις του Μιλάνου και της Ρώμης στην Ιταλία, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.
 • Ο ΟΤΕ περιλαμβάνεται για 2η χρονιά στη διεθνή λίστα World’s Most Ethical Companies του Ethisphere Institute. Η αξιολόγηση των εταιρειών βασίζεται στο Ethics Quotient (μεθοδολογία αξιολόγησης του Ethisphere Institute) και πραγματοποιείται μέσα από ένα ερωτηματολόγιο 200 ερωτήσεων σε θέματα σχετικά με την κουλτούρα ηθικής, τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις, τις διαδικασίες συμμόρφωσης, τη διακυβέρνηση, την ηγεσία και τη φήμη. Για το 2022, ο ΟΤΕ σημείωσε ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία, που ξεπέρασε τον μέσο όρο των υπόλοιπων εταιρειών, στην κατηγορία της ηγεσίας.
 • Το Vodafone Business ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο καινοτόμο πρόγραμμα Business Banking - Τουρισμός της Eurobank, με στόχο να συμβάλει, μέσα από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες της, στην ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, προσφέροντάς τους σύγχρονα εργαλεία που θα ενισχύσουν την ψηφιοποίηση και ανταγωνιστικότητά τους.
 • Την υπηρεσία Cosmote Fleet Tracker, την ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης εταιρικού στόλου οχημάτων που βασίζεται σε τεχνολογία Internet of Things, επέλεξε η BSK, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομών, παροχής υπηρεσιών delivery, ταχυμεταφορών και μεταφορών, με σαφή προσανατολισμό στις νέες τεχνολογίες, για την παρακολούθηση 360 οχημάτων της.
 • Το Cosmote Fleet Tracker είναι μία από τις καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας που προσφέρει ο Όμιλος ΟΤΕ, σύμφωνα με τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης. Βοηθά τις επιχειρήσεις να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα με έως και 10% εξοικονόμηση καυσίμων, και να υιοθετήσουν έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο οδήγησης, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων στις πόλεις.
 • Την αναβάθμιση σε υψηλότερες ταχύτητες 210.000 πελατών του, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 30% των συνδέσεων που μπορούν να αναβαθμιστούν ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Βάσει επίσης στοιχείων του ΟΤΕ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του Cosmote Fiber έφθασαν 650.000!
 • Need for Speed! Η πρωτοβουλία του ΟΤΕ για τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού Internet, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό, αφορά περίπου 750.000 οικιακούς και εταιρικούς πελάτες του, σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και την επιχείρηση. Η αναβάθμιση γίνεται στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα και θα ολοκληρωθεί για όλους εντός του 2022.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Σε εξέλιξη βρίσκεται η δράση για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με 180 εκατ. ευρώ με τη χορήγηση κουπονιού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Για την ολοκλήρωση, θα απαιτηθεί η υλοποίηση της σχετικής πλατφόρμας, αλλά και η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.
 • Για φέτος προβλέπονται πιστώσεις 90 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 10 άτομα καθώς και 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη δημιουργία υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud).
 • Θυμάστε τις νέες ταυτότητες που θα ήταν -θεωρητικά- διαθέσιμες από το 2020, αντί 515 εκατ. ευρώ. Φτάσαμε στο 2022 και αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο, αν αποφασίσει ακύρωση του διαγωνισμού, θα πρέπει να δούμε το… έργο από την αρχή. Για την ώρα είναι γνωστό ότι ζήτησε την ενημέρωση των ανταγωνιστών για το περιεχόμενο της προσφοράς των Space Hellas - Zetes.
 • Ωστόσο, ακόμη και εάν τελικά προχωρήσει ο υφιστάμενος διαγωνισμός, θα απαιτηθούν περίπου 18 μήνες για την υλοποίηση, με πολλές επικίνδυνες συνέπειες, όπως το Visa Waiver που έχουμε αποκτήσει από τις Η.Π.Α. και τη μη αποδοχή των ταυτοτήτων παλαιού τύπου από αρκετές χώρες (π.χ. Γερμανία).
 • Η Uni Systems, μέλος του Ομίλου Quest, ανακοίνωσε τη διάθεση της πλατφόρμας ανοιχτής αρχιτεκτονικής City4Life που αναπτύχθηκε για να υλοποιήσει το όραμα μιας ολιστικά Έξυπνης Πόλης, διασυνδέοντας εφαρμογές και συστήματα μεταξύ τους και δημιουργώντας ένα πλαίσιο ανοικτής επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών με επίκεντρο τον πολίτη.
 • Η πλατφόρμα City4Life είναι βασισμένη σε λογισμικό ανοικτού κώδικα Ευρωπαϊκών προτύπων (FIWARE), και διασυνδέει τρίτα, υφιστάμενα ή μελλοντικά, συστήματα όπως για παράδειγμα συστήματα BackOffice, ενίσχυσης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, συγκέντρωσης αστικών απορριμμάτων, παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα/περιβάλλοντος κ.α.
 • Αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών Internet of Things, και ενσωματώνει λειτουργικότητα εκθετικών τεχνολογιών όπως 5G, Virtual Reality / Augmented Reality, Digital Twins, αλγορίθμους Artificial Intelligence και Machine Learning, ενώ παρέχεται και σε Cloud για μεγαλύτερη ευελιξία.
 • Ενώ οι διαδικτυακές κάμερες μπορούν να είναι μια γραμμή επαφής με τους φίλους και την οικογένεια μας σε καταστάσεις όπως η πανδημία αλλά και ένας τρόπος συμμετοχής σε επαγγελματικές διαδικτυακές διασκέψεις από όπου και αν βρισκόμαστε, αυτές οι κάμερες μπορούν επίσης να μας εκθέσουν σε κίνδυνο.
 • Είτε πρόκειται για κυβερνοεγκληματίες με οικονομικά κίνητρα, είτε για stalkers που μας παρακολουθούν, bullies που θέλουν να μας εκφοβίσουν, τρολ που θέλουν να μας προκαλέσουν ή απλά “παράξενους τύπους”, τα εργαλεία και οι πληροφορίες για το πώς να παραβιάσει κάποιος μια web κάμερα είναι πολύ εύκολο να τα βρει κάποιος στο διαδίκτυο.
 • Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι όλοι μας θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο σχετικά με τέτοιους κινδύνους και να λάβουμε μέτρα για τη βελτίωση της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειάς μας στο διαδίκτυο. Πολλά από αυτά τα μέτρα είναι απλά κοινή λογική. Κάποια από αυτά πρέπει να μάθουμε να τα εφαρμόζουμε.
 • Η αλήθεια είναι ότι το camfecting δεν είναι απλώς εισβολή στην ιδιωτική σας ζωή. Μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική σας υγεία και την ευημερία σας. Για κάθε έναν ψυχολογικά ασταθή που έχει συλληφθεί και φυλακιστεί, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι εκεί έξω που εξακολουθούν να παρακολουθούν τον ψηφιακό κόσμο αναζητώντας θύματα.
 • Η WatchGuard Technologies, παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλεια δικτύων, την προηγμένη προστασία σταθμών εργασίας, τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) και το ασφαλές Wi-Fi, ανακοίνωσε τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με την εταιρεία Vector Capital για να πραγματοποιήσει μια νέα μεγάλη επένδυση μετοχικού κεφαλαίου στην επιχείρηση, να αποκτήσει μερίδια που προηγουμένως ανήκαν στην εταιρεία Francisco Partners και σε άλλους συνεπενδυτές και να γίνει ο πλειοψηφικός μέτοχος της εταιρείας. Οι οικονομικοί όροι δε γνωστοποιήθηκαν.
 • Ολοκληρώθηκε και φέτος, οδηγώντας σε χρήσιμα συμπεράσματα, η μεγάλη τεχνολογική έρευνα State of Application Strategy Report από την F5, της οποίας ο μοναδικός Platinum Partner στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι η Pylones Hellas, μεταξύ των κορυφαίων 60 συνεργατών παγκοσμίως που κατέχει αυτή τη διάκριση. Η έρευνα αναδεικνύει τη στροφή των εταιρειών, την τελευταία δύσκολη χρονιά παγκοσμίως, στις εφαρμογές που αναπτύχθηκαν εν μέσω της πανδημίας, καθώς και την εντατικοποίηση των διαδικασιών τους ως προς την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους, με απώτερο στόχο το ψηφιακό μετασχηματισμό των εμπειριών που προσφέρουν.
protocol_banner

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η Office Line, ολοκλήρωσε με επιτυχία το μεγαλύτερο, στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ν.Α. Ευρώπη, έργο Migration στο Cloud του συνόλου των υποδομών της Intralot στην πλατφόρμα Microsoft Azure.
 • Ο μετασχηματισμός της Intralot περιλάμβανε, εκτός του Migration, τη μετάβαση και τον εκσυγχρονισμό 1000 εικονικών συστημάτων, τα οποία μέσω των καινοτόμων υπηρεσιών της Office Line και των συντονισμένων ενεργειών της τεχνικής ομάδας της Intralot, σε παγκόσμιο επίπεδο, εξασφάλισαν αυξημένη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών και ταυτόχρονα βελτιωμένο κόστος λειτουργίας για τον οργανισμό.
 • Σταθερά σε αναπτυξιακή πορεία βρίσκεται ο Όμιλος Space Hellas. Την τελευταία πενταετία διπλασίασε τον τζίρο του, ενώ το 2021, έτος ορόσημο για την εξέλιξή του με σημαντικές εξαγορές, είχε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας του και αύξηση 28% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.
 • Εντός του επίσης 2021 η εταιρεία σημείωσε πρόοδο στις νέες τεχνολογίες ACI, SDN, Multi Cloud, SOC services, security, υποδομές κ.λπ. και ισχυροποίησε τη θέση της σε στρατηγικούς vendors π.χ Cisco Webex Rising Star EMEAR, DELL, MS – νέες συνεργασίες HUAWEI, AWS.
 • Αναλυτικότερα ως προς τα αποτελέσματα, το 2021 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Space Hellas ανήλθε στα 103,3 εκατ. αυξημένος 28% έναντι του 2020. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 20,5 εκατ. έναντι 16,4 εκατ., το EBITDA σε 9,5 εκατ. έναντι 6,9 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 37,8%, τα κέρδη προ φόρων σε 5,2 εκατ. έναντι 2,2 εκατ. Τα κέρδη μετά φόρων παρουσίασαν αύξηση 158% και διαμορφώθηκαν σε 4,6 εκατ. έναντι 1,8 εκατ. ευρώ.
 • «Το 5G είναι μια επανάσταση που θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε» τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Towers Greece, Αθανάσιος Έξαρχος, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα: «Ο οικονομικός αντίκτυπος του 5G», μαζί με τους κ.κ. Αθανάσιο Στάβερη, Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Sergio Solivera Vela, Αντιπρόεδρο της ΝΟΚΙΑ για την περιοχή της Μεσογείου και Χριστόδουλο Πρωτόπαππα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellas Sat.
 • Στην εξαγορά της Netbull προχώρησε η θυγατρική της IDEAL Holdings, Adacom, έναντι τιμήματος 6,3 εκατ. ευρώ. Η Netbull ιδρύθηκε το 2013 από στελέχη της πρώην Bull και παρέχει υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας με έμφαση στην διερεύνηση περιστατικών ασφαλείας (incident response) και στην παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης και πρόληψης συμβάντων κυβερνοασφάλειας μέσω ενός σύγχρονου επιχειρησιακού κέντρου ασφάλειας (SOC – Security Operation Center) με χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης.
 • Απασχολεί 42 υπαλλήλους εκ των οποίων το 90% είναι εξειδικευμένα στελέχη κυβερνοασφάλειας.Το 2021 είχε έσοδα 5,27 εκατ., EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 1,05 εκατ., ταμείο 0,2 εκατ. και μηδενικό δανεισμό. Τα έσοδα της Netbull προέρχονται κυρίως από υπηρεσίες SOC as a Service και αντιμετώπισης περιστατικών ασφαλείας και στο πελατολόγιο της συμπεριλαμβάνονται μεγάλοι οργανισμοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια της Adacom και με τραπεζικό δανεισμό.
 • Πρόστιμο είναι ο φόρος αν κάνεις κάτι λάθος. Φόρος, είναι το πρόστιμο αν κάνεις κάτι σωστά. Η Πλαίσιο Computers κατέγραψε το 2021 την υψηλότερη κερδοφορία των τελευταίων ετών, και βεβαίως πλήρωσε ένα σημαντικό ποσό σε φόρους. Συγκεκριμένα, ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 436,8 εκατ. ευρώ το 2021, από 354,6 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 23,2%. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 8,4 εκατ. ευρώ από 3,1 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός κατά 46,7 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το ταμείο ξεπερνά τα δάνεια.
 • Αυτό μάλλον άνοιξε την όρεξη σε κάποιους που στη συνέχεια έλεγξαν την εταιρεία για το 2015 και το 2016 -με ασήμαντες μικροδιαφορές- και πρόσφατα ζήτησαν να ελέγξουν και το 2019. Με άλλα λόγια, βρήκαμε παπά να θάψουμε και τους ζωντανούς…
 • Ο Δήμος Πειραιά ενέκρινε το έργο “Έξυπνες Γειτονιές στον Πειραιά” προϋπολογισμού 1.935.406,81 ευρώ, συν Φ.Π.Α. Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος εφαρμογών για την παροχή υπηρεσιών, η κάλυψη του αστικού ιστού µε υποδοµές IoT για τομείς όπως κατανάλωση ενέργειας, κυκλοφοριακές συνθήκες, ποιότητα αέρα, χρήση τηλεπικοινωνιακών δικτύων, επίπεδα θορύβου κ.α. Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας για τη διασύνδεση κτιρίων του Δήμου Πειραιά. Περαία μου Περαία μου με το Σαρωνικό σου, που έχεις για καμάρι σου το fiber το δικό σου…
 • Το νέο Λογισμικό BSClose – Κλεισίματος Ισολογισμών δημιούργησε και κυκλοφορεί στην αγορά η Specisoft, ως μια αναγκαία λύση για τους Λογιστές και τα Λογιστήρια των επιχειρήσεων. Από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του, στα μέσα Μαρτίου, και μέχρι σήμερα, σημειώνει πολύ μεγάλη επιτυχία αφού βρίσκει ανταπόκριση και μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων λογιστών και λογιστηρίων. Οι μέχρι τώρα σημαντικές πωλήσεις του νέου Λογισμιού BSClose της Specisoft καταδεικνύουν ότι ήρθε για να καλύψει σημαντικό τμήμα της αγοράς.
 • Η Crowdpolicy, εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή επιχειρηματικών λύσεων πληροφοριακών συστημάτων στο πεδίο του civictech και fintech, καθώς και υπηρεσιών ανοιχτής καινοτομίας σε τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, επέλεξε τη λύση Cloud ERP της SoftOne για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της καθημερινής της λειτουργίας.
 • Η LG ανακοίνωσε τα ενοποιημένα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα υψηλότερα τριμηνιαία έσοδα στην ιστορία της εταιρείας. Τα λειτουργικά κέρδη επηρεάστηκαν θετικά από τα έσοδα και εν μέρει αντισταθμίζονται από ένα εφάπαξ κόστος αναδιάρθρωσης του εργατικού δυναμικού.
 • Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 18,5% και η κερδοφορία κατά 6,4%, αντανακλώντας την πολύ μεγάλη ζήτηση για οικιακές συσκευές LG, καθώς οι καταναλωτές σε όλον τον κόσμο συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην πιο υγιεινή ζωή, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την αναβάθμιση των σπιτιών τους. Life is Good με τέτοια αποτελέσματα!
 • Οι πωλήσεις της επιχειρηματικής μονάδας εξαρτημάτων οχημάτων αυξήθηκαν λόγω της υψηλότερης ζήτησης για ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ως αποτέλεσμα μιας προληπτικής και προορατικής απάντησης στις ελλείψεις ημιαγωγών αυτοκινήτων.
 • Η Huawei ξεκίνησε τις εργασίες της 19ης ετήσιας συνόδου κορυφής Global Analyst Summit. Ως μια υβριδική εκδήλωση, η σύνοδος κορυφής συγκεντρώνει αναλυτές του κλάδου, οικονομικούς αναλυτές, βασικούς διαμορφωτές κοινής γνώμης και εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο με στόχο να μάθουν περισσότερα για τις μελλοντικές τάσεις του κλάδου και τη στρατηγική ανάπτυξης της Huawei. Στην εκδήλωση, ο Ken Hu, Rotating Chairman, μίλησε σχετικά με την προσέγγιση της Huawei στην καινοτομία και την οικοδόμηση ενός πιο πράσινου ευφυούς κόσμου.
 • Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ στην βαθμίδα ΒΒ- από Β+ με σταθερή προοπτική προχώρησε ο οίκος Standard & Poor’s.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου για τη δημιουργία εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής αξίας 30 εκατ. ευρώ, επικύρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Αφορά την επέκταση της κάλυψης του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) με στόχο την κάλυψη όλης της Ελλάδας.
 • Ο αριθμός των βεβαιώσεων γνησίου υπογραφής μέσω του docs.gov.gr ξεπέρασε τις 250.000 όπως έκανε γνωστό, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Από τις 19 Νοεμβρίου που μπήκε σε λειτουργία η συγκεκριμένη υπηρεσία διεκπεραιώθηκαν 1.660 βεβαιώσεις ανά ημέρα!
 • Η ΚτΠ περνά στο «outsourcing». Για το σκοπό αυτό αναζητά, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ανάδοχο που θα προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες για την προκήρυξη των έργων (αξίας 1,5 δισ ευρώ), που πρέπει να δημοπρατήσει όπως: η υποστήριξη της ΚτΠ στη σύνταξη των διακηρύξεων και των συμβάσεων, στην παρακολούθηση της προγραμματικής συμφωνίας που έχει η εταιρεία με το υπουργείο για την υλοποίηση ψηφιακών έργων κ.α..
 • Η Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ, ένα πρόγραμμα αξίας 40,5 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει σε 200.000 δικαιούχους (εκπαιδευτικούς, μαθητές και σπουδαστές από τις πληγείσες περιοχές της χώρας) αντίστοιχα κουπόνια αξίας 200 ευρώ το καθένα για αγορά tablet ή Η/Υ.
 • Σε εξέλιξη βρίσκονται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κρίσιμες διεργασίες προκειμένου να λάβουν την τελική τους μορφή τα 4 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 582 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη συνδεσιμότητα και χρηματοδοτούνται κατά 90% από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Η εσωτερική καλωδίωση των κτηρίων (ως επιδότηση της ζήτησης για οπτικές ίνες) τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, το 5G για την αυτόνομη οδήγηση στους εθνικούς οδικούς άξονες και οι τηλεπικοινωνιακοί μικροί δορυφόροι είναι οι δράσεις που επελέγησαν προκειμένου να ενισχυθεί με σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές η χώρα.
 • Το στάδιο της προετοιμασίας για την υλοποίηση των έργων επιφυλάσσει δυσκολίες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές περιγραφές. Σήμερα, το καθένα από τα έργα βρίσκεται σε διαφορετική φάση ωριμότητας. Ωστόσο, βάσει των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων στα επίσημα κείμενα του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑ) το 4ο τρίμηνο του 2025.
 • Σε σημαντικό παράγοντα διευκόλυνσης της καθημερινότητας πολιτών και επιχειρήσεων εξελίσσονται τα ραντεβού με βιντεοκλήση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πλατφόρμα myDESKlive έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 227.313 ψηφιακά ραντεβού, συμβάλλοντας στην αποφυγή αντίστοιχου αριθμού φυσικών επισκέψεων στους φορείς του Δημοσίου.
 • Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η διανομή άυλων νέου τύπου ψηφιακών υπογραφών προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να πάρουν απλά ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά του και αφορά στη διανομή συνολικά 376.500 ψηφιακών υπογραφών. Μέχρι στιγμής, 800 συμβολαιογράφοι και 5.476 δικηγόροι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης και έχουν ήδη εκδοθεί 1.995 ψηφιακά πιστοποιητικά.
 • Τη δυνατότητα να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες τους μέσα από το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον του gov.gr έχουν πλέον οι Δήμοι της χώρας. Σε κάθε Δήμο της χώρας παρέχονται ψηφιακές θυρίδες του gov.gr. Έτσι, εισάγεται ένας ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας του δημότη με τον Δήμο του, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάζεται μια νέα γενιά ομογενοποιημένων δημοτικών ψηφιακών υπηρεσιών. Μέχρι στιγμής, έχουν ενεργοποιηθεί θυρίδες για 28 δήμους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ενεργοποίηση των θυρίδων σε επιπλέον 46 Δήμους που ήδη έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα. Οι υποδομές και οι εφαρμογές έχουν ήδη δημιουργηθεί και για τους 322 Δήμους της χώρας.
 • Στην προκήρυξη έργου για την «Ψηφιοποίηση διαχρονικού αρχείου αεροφωτογραφιών της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού – ανάπτυξη και παροχή ψηφιακών υπηρεσιών» προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας, εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του - εκτιμώμενη αξία σύμβασης ανέρχεται σε 8,709 εκατ. μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (προϋπολογισμός με ΦΠΑ 10,800).
 • Αντικείμενο της σύμβασης είναι η διάσωση του ιστορικού αρχείου αεροφωτογραφιών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, η μετατροπή των διαθέσιμων αναλογικών Α/Φ σε ψηφιακή μορφή, η αρχειοθέτηση, η καταλαγοποίηση τους και η δημιουργία μεταδεδομένων για την ανάπτυξη και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Μιλούσα με γνώστη που ξέρει την αγορά τρι/καλά και μου έλεγε ότι το e commerce τελικά θα επιστρέψει στις ρίζες του. Ήδη πολλά καταστήματα αρχίζουν και προσλαμβάνουν ντελιβεραδες με μηχανάκια για να παραδίδουν άμεσα τα δέματα τους, προκειμένου να γλιτώσουν το «χαράτσι» των μεγάλων marketplaces. Αν και όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια (και αυτό ισχύει τόσο για τα eshops όσο και για τα marketplaces), είναι μια τάση που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.
 • Οι ταχυμεταφορείς ανησυχούν σφόδρα. Ο λόγος είναι ότι η κίνηση το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς η δουλειά έχει πέσει κατά 20%. Σε κάποιο βαθμό η μείωση είναι δικαιολογημένη, γιατί πέρσι τέτοια εποχή τα ηλεκτρονικά καταστήματα ήταν η μόνη διέξοδος για αγορές και δούλευαν στο φουλ. Το ζήτημα είναι ότι επειδή όλοι είχαν παράπονα με το last mile οι ταχυμεταφορείς υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις και τώρα ζορίζονται… Οι επενδύσεις πάντως συνεχίζονται!
 • Μετά το Πάσχα θα προχωρήσει η “Μασούτης” στη λειτουργία του πρώτου από τα dark stores το οποίο θα βρίσκεται στη Μεταμόρφωση Αττικής. Επίσης, σύντομα στο πλαίσιο της εμπειρίας omnichannel θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό κατάστημα μέσα σε φυσικό κατάστημα με self checkout. Αν η εμπειρία είναι θετική, θα το μοντέλο θα επεκταθεί και σε άλλα καταστήματα.
 • Σε ανάλογες κινήσεις προτίθεται να προχωρήσει και η Retail and More με τα Carrefour τα οποία ανοίγουν άμεσα 5 καταστήματα. Θα ακολουθήσουν 10 ακόμη και το Carrefour flash στο οποίο οι καταναλωτές θα ψωνίζουν χωρίς την παρέμβαση -και την καθυστέρηση- του παραδοσιακού ταμείου που υπάρχει στη έξοδο των super market.
 • H Delivery Hero (μητρική της efood) έλαβε τελικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την έγκριση για την εξαγορά των τεσσάρων εταιρειών (Άλφα Διανομές ΑΕ, Inkat ΑΕ, Delivery.gr και e-table.gr) του Ομίλου Μούχαλη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η εταιρεία αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για περίοδο δύο ετών, όπως είχε προτείνει, οι οποίες θα ελέγχονται από ειδικά διορισμένο Εντολοδόχο. Τέλος, η Επιτροπή προκειμένου να προστατεύσει τον υγιή ανταγωνισμό μπορεί να επεκτείνει τις δεσμεύσεις για ένα έτος ακόμη.
 • H Wolt πάει Κύπρο! Το νέο dark store της Wolt Market είναι γεγονός, ενώ την κυπριακή αγορά την έχει αναλάβει η ίδια διοικητική ομάδα με επικεφαλής τον Αθανάσιο Μπιλάλη.
 • Μέσα στις επόμενες ημέρες η Wolt θα ξεκινήσει την λειτουργία του ένατου -και μεγαλύτερου- dark store στην περιοχή της Νέας Ιωνίας που θα προστεθεί στα 5 dark stores τηε Αττικής, στα 2 της Θεσσαλονίκης και σε αυτό της Πάτρας που διαθέτουν πάνω από 2500 κωδικούς με άμεσες παραδόσεις από το πρωί μέχρι και τα μεσάνυχτα.
 • Η στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς τη χρήση των καρτών και των ψηφιακών πληρωμών συνεχίζεται γενικώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 η αξία των συναλλαγών με κάρτες στην Ελλάδα έφθασε στα 44,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξεως του 23,5% σε σχέση με το 2020, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα στοιχεία της Cardlink.
 • Επιπλέον, η αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες έφθασε στο 26% καθώς διαμορφώθηκαν περίπου στο 1,5 δισ. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι μεγάλο ποσοστό της χρήσης αφορά μικροσυναλλαγές. Σκεφτείτε ότι το 39% των συναλλαγών στο δίκτυο της Cardlink είναι συναλλαγές κάτω από 10 ευρώ. Και το 7% είναι για κάτω από 2 ευρώ! Τελικά, περάσαμε στην εποχή που ακόμα και ένα μπουκαλάκι νερό από το περίπτερο το αγοράζεις με κάρτα!!!
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Καλώς μας ήρθε το Tik Tok! Τα εδώ γραφεία της εταιρείας στελεχώνονται από τους ανθρώπους που αναλάβουν να «τρέξουν» την πλατφόρμα και τα επίσημα εγκαίνια είναι θέμα χρόνου. Το σημαντικό είναι ότι όλοι όσοι προσλαμβάνονται είναι στελέχη -κάποια αρκετά έμπειρα- από την εγχώρια αγορά.
 • Το Public Group ενώνει δυνάμεις με το Pitch Me Up, το εβδομαδιαίο podcast που προωθεί τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, με στόχο την από κοινού ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών ομάδων και την ενίσχυση της πρόσβασης τους στην επενδυτική κοινότητα. Το Pitch Me Up υποστηρίζεται από μια εξειδικευμένη ομάδα angel investors. Κάθε Τρίτη, ιδρυτές από start-ups, παρουσιάζουν το εγχείρημά τους στους Guy Krief και Λάκη Γαβαλά. Οι ομάδες έχουν 4 λεπτά στη διάθεσή τους για να περιγράψουν και να πείσουν τους «αγγέλους» του Pitch Me Up, αλλά και τους ακροατές του podcast να επενδύσουν στην νεοφυή επιχείρησή τους.
  Η Viber παρουσιάζει τη νεότερη λειτουργία, την επαλήθευση ταυτότητας σε δύο βήματα. Το επιπλέον επίπεδο ασφάλειας επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν την ταυτότητα των λογαριασμών τους χρησιμοποιώντας έναν κωδικό pin και το email τους. Αυτή η δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη σταδιακά μέσα στο Μάιο.
 • Οι χρήστες που επιλέγουν να ενεργοποιήσουν τη δυνατότητα επαλήθευσης σε δύο βήματα θα δημιουργήσουν έναν εξαψήφιο αριθμό PIN και θα επαληθεύσουν τη διεύθυνση email τους. Για να συνδεθεί στο Viber από φορητή συσκευή ή επιτραπέζιο υπολογιστή, ο χρήστης θα πρέπει να επαληθεύσει τον λογαριασμό παρέχοντας τον ατομικό του κωδικό PIN. Σε περίπτωση που ξεχάσει τον κωδικό, θα χρησιμοποιηθεί το επαληθευμένο email του για να βοηθήσει τον χρήστη να επαναφέρει την πρόσβαση στον λογαριασμό του.
 • Επιπλέον, η κατοχή ενός κωδικού PIN θα αποτρέψει την πιθανότητα απενεργοποίησης του λογαριασμού μέσω του Viber for Desktop. Όποιος προσπαθεί να απενεργοποιήσει έναν λογαριασμό Viber μέσω υπολογιστή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον κωδικό PIN.
 • Την Παρασκευή 15 Απριλίου ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» η δεύτερη φάση του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας που προκήρυξε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. O διαγωνισμός εντάσσεται στις δράσεις του Προγράμματος XR Cosmos, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Αριστείας του Ιδρύματος και πλαισιώνεται από ένα ολοκληρωμένο φάσμα πρωτοβουλιών, όπως συνεργασία με διεθνή fora και Οργανισμούς, διασύνδεση με διεθνείς Ερευνητικούς Φορείς και Ιδρύματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
 • Νεοφυείς επιχειρήσεις και ομάδες παρουσίασαν πρότυπες ιδέες και τη λύση εικονικής, επαυξημένης ή εκτεταμένης πραγματικότητας που πρότειναν, το ζήτημα που αντιμετωπίζεται ή το πρόβλημα που επιλύεται και σύντομη ανάλυση της αγοράς που καλύπτει, ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από θεσμικούς παράγοντες, εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών επενδυτικών σχημάτων, διακεκριμένα στελέχη της τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς και μέλη της ερευνητικής, επιχειρηματικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.
 • Φιλορωσικά τρολ διεξάγουν έναν πόλεμο πληροφοριών, μέσα από ένα παλιό εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη στοχοποιώντας δυτικούς ηγέτες και διαδίδοντας την προπαγάνδα του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε η βρετανική κυβέρνηση,
 • Ότι το ελληνικό startup οικοσύστημα έχει πάρει τα πάνω του είναι γενικά γνωστό. Και υπό αυτό το πρίσμα έχει τη σημασία του ότι η Spotawheel ολοκλήρωσε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη εταιρεία πάει για αρκετά μεγάλη αποτίμηση.
 • Στην πράξη είναι από τους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης που έχουμε δει από ελληνική startup αυτή την περίοδο. Στα πλάνα της εταιρείας είναι μία συνδρομητική υπηρεσία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που μάλλον θα έχει το δικό της ενδιαφέρον για πολλούς και διάφορους λόγους.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του ΔΣ του Public Group ανέλαβε ο Γιάννης Καραγιάννης, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Piet Coelewij, διατηρώντας παράλληλα το ρόλο του ως εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Olympia.
 • Επίσης, στο ΔΣ του Public Group τοποθετήθηκαν ως μη εκτελεστικά μέλη με μεγάλη εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για τους Patricia Walker και Σοφοκλή Γιαννακο που θα συνεισφέρουν στον στρατηγικό σχεδιασμό και τις νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η διοικητική ομάδα της εταιρείας καθώς και ο Jeremy Fennell, που θα συμβάλει στην εξέλιξη της omnichannel στρατηγικής του.
 • H ElvalHalcor και οι εταιρίες της Viohalco, Cenergy Holdings και Σιδενόρ επενδύουν στους νέους της χώρας μας και συνεργάζονται με το Regeneration, με σκοπό την παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε νέους/νέες του κλάδου των Μηχανικών, στηρίζοντας την προσπάθεια των πτυχιούχων να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.
 • Το «ReGeneration Academy on Industry 4.0: Engineers powered by Viohalco Companies» αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αναπτύξει τις/τους μηχανικούς του μέλλοντος εφοδιάζοντας τους με γνώσεις και δεξιότητες, εργαλεία και καλές πρακτικές της σύγχρονης Βιομηχανίας, ενισχύοντας έτσι το επαγγελματικό τους προφίλ και διευκολύνοντας την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
 • Στην πληροφορική η κινητικότητα είναι μεγάλη. Βασικός λόγος είναι φυσικά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αρχίζουν να βγαίνουν σιγά σιγά. Και άπαντες γνωρίζουν ότι χρειάζονται κόσμο για να τα υλοποιήσουν. Είναι εντυπωσιακή λοιπόν η ζήτηση που υπάρχει για μηχανικούς και developers. Σε σημείο που αναρωτιέσαι πόσο θα ανέβουν οι μισθοί…
 • Γιατί αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι πως βλέπουμε τις πολυεθνικές και τις πιο μεγάλες εταιρείες να χτυπάνε μηχανικούς από τις πιο μικρές επιχειρήσεις με το δέλεαρ των αποδοχών αλλά και με τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως. Πολλές μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία διαφορετικά ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεων. Το έχουμε ξαναπεί: τα καλά στελέχη είναι σαν την υγεία. Όταν τα χάνεις καταλαβαίνεις τι έχασες…
Wadata banner v2 - 600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • «Oι μεταρρυθμίσεις έχουν μια κοινή παράμετρο στη σύστασή τους, πάντα κάποιους θίγουν και πάντα κάποιοι κερδίζουν απ’ αυτές. Συνήθως κάποιοι λίγοι θίγονται πολύ, αλλά οι πολλοί κερδίζουν όλοι».
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • «Δύο - τρία χρόνια, όσο σκάβαμε, είχαμε την αρχαιολογία και τώρα που τελειώσαμε περιμένουμε την πολεοδομία».
  Θεόδωρος Φέσσας, InfoQuest (απαντώντας πότε θα κάνει επίσημα εγκαίνια το κέντρο διαλογής της ACS)
synedria monofyllo 27-4-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Huawei είναι γνωστό ότι επενδύει στην κατηγορία των foldables και το Mate Xs 2 που μόλις ανακοινώθηκε, είναι ο διάδοχος του Mate Xs, που έκανε την εμφάνιση του μέσα στο 2020. H νέα αυτή version έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το προηγούμενο μοντέλο, μόνο που διαθέτει πιο ενισχυμένα tech specs.
Το OLED display του, σε unfolded status προσφέρει μια οθόνη 7.8 ιντσών (με 2480 x 2200 pixels) και refresh rate στα 120Hz. Όταν διπλώνει η συσκευή τότε παρέχει μια οθόνη στις 6.5 ίντσες με ανάλυση στα 2480 x 1176 pixels, ενώ το βάρος του ανέρχεται περίπου στα 255 γραμμάρια (50 σχεδόν γραμμάρια λιγότερα από τον προκάτοχο του). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κινεζικός κολοσσός της τεχνολογίας έρχεται με έναν διπλό αναδιπλούμενο hinge μηχανισμό, ο οποίος όχι μόνο χαρακτηρίζεται για την μεγάλη αντοχή του, αλλά παράλληλα δεν αφήνει κανένα απολύτως «τσάκισμα» στην οθόνη. Και μιας μιλήσαμε για την οθόνη το νέο Mate Xs, έρχεται με ένα βελτιωμένο πολυμερές, το οποίο καλύπτει από άκρη σε άκρη την οθόνη σε τέσσερα διαφορετικά στρώματα.
Όπως το Mate X και το Mate Xs, το νέο foldable της Huawei έρχεται με ένα triple camera setup (main sensor στα 50MP, 13MP Ultrawide, 8MP τηλεφακό με 3 x optical zoom και 30 x digital Zoom, μαζί με OIS.
To αναδιπλούμενο της Huawei τροφοδοτείται με ένα Snapdragon 888 4G chipset με 8 ή 12GB RAM, ενώ το storage μπορεί να φτάσει στα 512GB.
Σε ότι έχει να κάνει με την αυτονομία, το Mate Xs 2 διαθέτει μπαταρία στα 4,880mAh με δυνατότητα για fast charging στα 66W.
Όσον αφορά το software το Mate Xs 2 τρέχει το HarmonyOS 2, ενώ η τιμή του για την αγορά της Κίνας ανέρχεται στα 1.512$ για την έκδοση των 8/256 και στα 1.966$ για την έκδοση 12/256GB.
Οι πωλήσεις της συσκευής θα ξεκινήσουν στις 6 Μαΐου στη Κίνα, ενώ είναι άγνωστο, σε αυτή τη φάση, εάν θα το δούμε και στα μέρη μας.
cl8-sept-2019-600x80
Η κατάσταση στην Κίνα εγείρει αρκετές ανησυχίες το τελευταίο διάστημα, καθώς το γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες αυστηρού lockdown, με τα θύματα του κορονοϊού σε πόλεις όπως η Σανγκάη να αυξάνονται.
Πλέον η παραλλαγή Όμικρον του ιού πλήττει σκληρά τη μητρόπολη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τις υγειονομικές εξελίξεις, αλλά και τις συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Πιο αναλυτικά, οι αποστολές υπολογιστών, smartphones και άλλων προϊόντων τεχνολογίας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στην περίπτωση που συνεχιστούν τα lockdown στην Κίνα λόγω της έξαρσης της πανδημίας Covid-19. Αμέτρητα εργοστάσια περιμένουν έγκριση από την κυβέρνηση για να ανοίξουν ξανά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το εργοστάσιο της Samsung που βρίσκεται στη Xian σταμάτησε τελείως την παραγωγή τις τελευταίες μέρες, ενώ η Pegatron, προμηθευτής της Apple, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία των εργοστασίων της σε Σαγκάη και Κουνσάν.
Αν αυτή η κατάσταση τραβήξει σε βάθος χρόνου, δεν αποκλείεται να επηρεαστεί ολόκληρη η βιομηχανία των smartphones.
Η Quanta Computer, η οποία παράγει περίπου τα τρία τέταρτα των Macbook της Apple παγκοσμίως, τερμάτισε επίσης τη λειτουργία των εργοστασίων της, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρότερα τα αποτελέσματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Όσο περνάει ο καιρός, η Samsung δείχνει να «επενδύει» όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη των δικών της «homemade» chipsets, με την ανάπτυξη λύσεων που έχουν ως στόχο τους την σταδιακή μείωση της εξάρτησης της κορεατικής εταιρείας από την Qualcomm.
Το Exynos 1280 είναι ένα chipset που απευθύνεται στο μεσαίο κομμάτι της αγοράς, καθώς το βλέπουμε να «κατοικεί» στο εσωτερικό των τελευταίων μοντέλων της σειράς A (όπως είναι το A33, A53 και M33).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα tech specs πο0υ έδωσε στη δημοσιότητα η κορεατική εταιρεία, το Exynos 1280 διαθέτει τεχνολογία κατασκευή στα 5nm, αλλά και 8 πυρήνες 64-bit (2 x Cortex A78 2.4GHz και 6 x A55 στα 2GHz).
Η CPU συνεργάζεται με μία Arm Mali-G68 GPU, ενώ παράλληλα η AI Engine του έρχεται με NPU (4.3 TOPS) και υποστηρίζει modem 5G NR Sub-6GHz + 5G NR mmWave 1, 2.55 Gbps DL, 1.28 Gbps UL, global 5G multi-SIM. Επιπλέον, διαθέτει υποστήριξη για Wi-Fi 802.11ac MIMO με Dual-band (2.4/5G), ενώ σε ότι έχει να κάνει με τα camera features, το Exynos 1280 μπορεί να δεχθεί και να αξιοποιήσει ISP main camera sensors που φτάνουν τα 108MP.
Επιπλέον, τα display που μπορούν να «κουμπώσουν» πάνω του φτάνουν μέχρι το FHD+ με refresh rate στα 120Hz. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι το Exynos 1280 είναι εμπλουτισμένο με το Fused Multiply-Add (FMA), προσφέροντας χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση και υψηλότερη αυτονομία.
Σίγουρα όχι και κι άσχημο για το mid-range κομμάτι της αγοράς.
600x80 banner 28-4-21 sent
600x80 banner 15-4-21 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin