weekly D 21-1-22 sent
600x80 banner 15-4-21 sent

5G: νέα γενιά νομοθεσίας

Αναπροσαρμόζει το κανονιστικό πλαίσιο αδειοδότησης κεραιών κινητής η γενική γραμματεία τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σκοπός είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, χωρίς βέβαια να διαφοροποιηθούν τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ισχύουν σήμερα και τα οποία είναι και από τα πιο αυστηρά της Ευρώπης.
Άλλωστε, το 5G, εκ φύσεως έχει πολύ χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας, ενώ είναι προσανατολισμένο κυρίως στο Internet of Things, και άρα σκοπός είναι η ανάπτυξη πυκνών κυψελών, που θα παρέχουν ικανή χωρητικότητα και δυναμικότητα.
Είναι δεδομένο ότι στην εγκατάσταση δικτύων 5G, η Ευρώπη υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία, που σημαίνει ότι η οικονομική απόδοση των επενδύσεων θα καθυστερήσει.
Στην Ελλάδα η μεγάλη πρόκληση είναι η ανανέωση και η δημιουργία νέων σημείων στο δίκτυο, αλλά με βιώσιμο τρόπο, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως οι πάροχοι, έρχονται αντιμέτωποι με τη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, η οποία αυξάνει το κόστος του εξοπλισμού, ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα κόστους της ίδιας της ενέργειας, ιδιαίτερα για το 5G, λόγω της πυκνότητας των σημείων εκπομπής.
Η απλοποίηση στο κανονιστικό πλαίσιο, αποσκοπεί να επιταχύνει τις εγκαταστάσεις, να μειώσει τα παράπλευρα κόστη, και να διευκολύνει τις επενδύσεις.
Αυτό επεσήμανε και ο γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών, Αθανάσιος Στάβερης, λέγοντας ότι η δευτερογενής νομοθεσία έχει στόχο να διευκολύνει τη διείσδυση των δικτύων 5G για την περαιτέρω ανάπτυξη εφαρμογών, που είναι και το κρίσιμο ζήτημα.
Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάπτυξη των σχετικών εφαρμογών, μέσα και από έργα υποδομών, όπως για παράδειγμα το εμβληματικό «5G corridors» που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα εφαρμογών για τους αυτοκινητοδρόμους.
cosmote-neo-600x80
ote-ftth-2021

ΕΕΤΤ: συνεχίζεται η αναβάθμιση ταχυτήτων από τον ΟΤΕ

Απορρίφθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η Vodafone με αίτημα να σταματήσει ο ΟΤΕ στους συνδρομητές του τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων σύνδεσης στο Internet.
Η απόφαση της ΕΕΤΤ ελήφθη την Παρασκευή από την Ολομέλεια.
Στελέχη της Vodafone επανέλαβαν χθες ότι το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό. Προσέθεταν επίσης ότι η εταιρεία θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ μόλις αυτή της κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβάθμιση των ταχυτήτων από τον ΟΤΕ αφορά δυνητικά σε περίπου σε 800 χιλ. συνδρομητές.
Οι συνδρομητές σταθερής Cosmote, οικιακοί και εταιρικοί, στους οποίους είναι τεχνικά εφικτή η αναβάθμιση, θα μεταφερθούν σταδιακά στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα Internet, χωρίς επιπλέον κόστος.
Ειδικότερα, συνδρομητές με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, έως 50Mbps και έως 100Mbps, θα αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50Mbps, έως 100Mbps και έως 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς καμία μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου.
Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την κάθε σύνδεση είτε αυτόματα και απομακρυσμένα, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τεχνική υλοποίηση και επικοινωνία με τους συνδρομητές. Οι συνδρομητές στους οποίους είναι εφικτή η αναβάθμιση, θα ενημερωθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My Cosmote App και με γραπτό μήνυμα.
grid_600x80
smart-farming-gov

Ψηφιακή γεωργία εν όψει

Τη δημιουργία μίας εθνικής υποδομής ευφυούς γεωργίας, βάζει μπροστά η Κοινωνία της Πληροφορίας με έργο που έχει σχεδιάσει, συνολικού προϋπολογισμού 54,979 εκατ. ευρώ.
Το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα» χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, στο πλαίσιο του Άξονα 4.6 «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας» και από Εθνικούς Πόρους.
Τα κύρια δομικά στοιχεία του συνολικού συστήματος θα είναι οι Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων, οι οποίοι θα συνιστούν το δίκτυο συλλογής ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων, τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τα Δορυφορικά Δεδομένα Τηλεπισκόπησης και Παρατήρησης, και τα Κέντρα Διανομής και Υποστήριξης.
Το σύνολο του λογισμικού που θα τροφοδοτείται από τα δεδομένα που συλλέγονται, και θα ενσωματώνει την απαιτούμενη επιχειρησιακή λογική του συστήματος, θα συνιστά την Πλατφόρμα Λογισμικών Ευφυούς Γεωργίας, μέσω της οποίας θα παρέχονται οι υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας.
Τα δεδομένα που θα συλλέγονται, δεν θα περιγράφουν αποσπασματικά συγκεκριμένες παραμέτρους της καλλιέργειας αλλά θα μπορούν να δώσουν πληροφορίες για όλους τους παράγοντες που την επηρεάζουν, δηλαδή για το έδαφος, τα φυτά, την ατμόσφαιρα, το νερό, την αγροτική εκμετάλλευση.
Αυτό σημαίνει ότι με την αξιοποίηση αυτών των δεδομένων, μπορεί να παράγεται συμβουλή η οποία θα λαμβάνει υπ’όψη της όλες τις παραμέτρους, και κατά συνέπεια θα είναι άρτια, αλλά και ότι τα ίδια τα δεδομένα θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από εφαρμογές σε άλλους τομείς, όπως το περιβάλλον, η βιομηχανία τροφίμων, κ.α.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

THIS WEEK @ WEEKLY

 • Την απόφαση να αποχωρήσει από την αγορά της Ρωσίας έλαβε και η Nokia, στο πλαίσιο των κυρώσεων από τις δυτικές επιχειρήσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Nokia απασχολεί στη Ρωσία περίπου 2.000 εργαζόμενους. Ο CEO της εταιρείας Pekka Lundmark, δήλωσε σχετικά με την αποχώρηση στο πρακτορείο Reuters: “δεν βλέπουμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα μας στην Ρωσία με τις τρέχουσες συνθήκες”.
 • Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές είναι οι εταιρείες που αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά ή να παγώσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή εναντίον της Ουκρανίας.
 • Ανάμεσά τους, βρέθηκε και ο κολοσσός του streaming, το Netflix, που ανακοίνωσε το Μάρτιο ότι αναστέλλει την υπηρεσία στη χώρα.
 • Όπως όλα δείχνουν όμως, μάλλον θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις στην περίπτωση αυτή, αφού οργισμένοι Ρώσοι χρήστες της πλατφόρμας αποφάσισαν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της εταιρείας.
 • Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, οι συνδρομητές της υπηρεσίας στη Ρωσία απαιτούν αποζημίωση 60 εκατ. ρουβλίων, δηλαδή περίπου 670.149 ευρώ για την ξαφνική διακοπή.
 • Η νομική εταιρεία Chernyshov, Lukoyanov & Partners, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα χρηστών του Netflix, κατέθεσε ομαδική αγωγή εναντίον της αμερικανικής υπηρεσίας στο δικαστήριο της περιοχής Χαμοβνιτσέσκι της Μόσχας.
 • Ο λόγος που αιτιολογεί την αγωγή ήταν η παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρώσων χρηστών λόγω της μονομερούς άρνησης του Netflix να παρέχει υπηρεσίες στη Ρωσία.
 • Το Netflix μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει επίσημα. Αναμένουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις.
nokia 7-10-21 sent

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Απορρίφθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η Vodafone με αίτημα να σταματήσει ο ΟΤΕ στους συνδρομητές του τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων σύνδεσης στο Internet. Η απόφαση της ΕΕΤΤ ελήφθη την περασμένη Παρασκευή από την Ολομέλεια. Όλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα απολαμβάνουμε μεγαλύτερες ταχύτητες με τα ίδια χρήματα και υπάρχει πολιτική πίεση γι’ αυτό, προκειμένου να πιάσουμε καλές επιδόσεις σε επίπεδο ΕΕ.
 • Στελέχη της Vodafone επανέλαβαν ότι «το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό». Προσέθεσαν επίσης ότι η εταιρεία θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ, μόλις αυτή της κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες.
 • Σύμφωνα με πληροφορίες η Vodafone είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω και προτίθεται να στραφεί στην Κομισιόν. Η αίσθηση βέβαια είναι ότι δύσκολα θα πετύχει κάτι, δεδομένου ότι η απόφαση της ΕΕΤΤ είναι νόμιμη, με βάση όσα ισχύουν σήμερα. Το είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα: Dura lex, sed lex!
 • Είδες η ΔΕΗ; Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι διεργασίες για την ανάπτυξη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της ΔΕΗ παρόλες τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό… Στόχος είναι η εκμετάλλευση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ, που καλύπτει 232 χιλιάδες χιλιόμετρα. To σημαντικότερο είναι ότι ο Στάσσης έχει μεγάλη πείρα σε ανάλογο έργο από τη Ρουμανία και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και θέλει να το κοπιάρει και στην «επόμενη»… στάση - σταθμό της επαγγελματικής του καριέρας. Στη ΔΕΗ!
 • Μιλώντας για οπτική ίνα, σε καλό δρόμο βρίσκεται και το project της διασύνδεσης 10 νησιών από την Vodafone, μία επένδυση 40 εκατ. ευρώ. Βέβαια, δεν έλειψαν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έδωσαν στον Χάρη τη ευκαιρία να το αναφέρει στους Δελφούς επισημαίνοντας ότι «είναι άκρως απαραίτητο η διοικητική μηχανή της χώρας να δουλέψει γρήγορα, ώστε να συμβάλλει στην αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης».
 • Μένουμε στη Vodafone για να δούμε με ποιον έξυπνο τρόπο προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της στελέχωσης με μηχανικούς, που σε αυτή την εποχή είναι είδος ουσιώδες εν ανεπαρκεία! Έτσι, δημιουργεί ένα competence center στο Ηράκλειο για να προσελκύσει μηχανικούς από το Πολυτεχνείο της Κρήτης. Φρέσκες ιδέες, αλλιώς, θα πήγαινε στον ΟΑΕΔ!
 • Easter Offers: Big Data Discounts από τις εταιρείες κινητής. H Cοsmote μέχρι τις 2 Μαΐου προσφέρει σε όλους τους συνδρομητές απεριόριστα data με 5,90 ευρώ. Η Wind, μέχρι την ίδια ημερομηνία προσφέρει στους συνδρομητές καρτοκινητής F2G για όλα τα Σαββατοκύριακα ή για τα βράδια, απεριόριστα δεδομένα.
  Η Vodafone δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συνδρομητές της - μέχρι την Τρίτη 26 Απριλίου - να κάνουν δωρεάν χρήση, χωρίς περιορισμό data δηλ. για 10 μέρες.
 • Γενικά, κάθε εταιρεία ακολούθησε διαφορετικό δρόμο, αλλά από ανακοίνωση σε ανακοίνωση, η κάθε εταιρεία γινόταν όλο και πιο «επιθετική». Το συμπέρασμα είναι ότι θα στενάξουν τα κινητά από τις φωτογραφίες και τα videos. Όπως λέει και το slogan της Vodafone, “οι ιστορίες σου δεν τελειώνουν ποτέ, ούτε τα data σου”! Τώρα, για το αν όλα αυτά είναι προάγγελος για ανάλογες ιστορίες data, θέρους και θάρρους, θα σας γελάσω…
 • Η ΕΕΤΤ έβγαλε μία δημόσια διαβούλευση για τον τερματικό εξοπλισμό. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι θα φθάσουμε -κάποια στιγμή- σε ένα σημείο, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος το router που θα χρησιμοποιεί για την ευρυζωνική σύνδεση του και θα μπορεί να τον υποστηρίζει ο πάροχος του χωρίς πρόβλημα! Καλό ακούγεται γιατί υπάρχουν εξαιρετικά -και ακριβά- μηχανήματα στην αγορά που βεβαίως είναι λίγο ακριβά για μαζική χρήση.
 • Ένας 70χρονος ήταν υπεύθυνος σε μία παράνομη δραστηριότητα που παρείχε πειρατικό περιεχόμενο από συνδρομητικά κανάλια. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο 70χρονος ήταν άριστος γνώστης της τεχνολογίας. Στην πιάτσα θα τον έλεγαν “μπροστινό”, “αυτοφωράκια” ή “αχυράνθρωπο”. Το καλό είναι ότι βρέθηκαν πλήθος στοιχείων βάσει των οποίων οι αρχές ευελπιστούν να καταλήξουν στους πραγματικούς διαχειριστές. Η ζημιά των παρόχων, υπολογίζεται στις 600.000 ευρώ. Συν τις απώλειες από το ΦΠΑ και τους φόρους…
 • Με την ευκαιρία μήπως οι πλατφόρμες που έρχονται από το εξωτερικό θα έπρεπε να πληρώνουν κάποιο fee, ώστε να υπάρχουν υγιείς όροι ανταγωνισμού με τις ελληνικές εταιρείες που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες; Λέμε, μήπως;
 • Νέοι (ενα(λλάκτωρ) μιντιάρχες ενόψει! H Deloitte κάνει οικονομικό και νομικό έλεγχο σε δύο περιφερειακά κανάλια της Αττικής (Action 24 του Διονύση Παναγιωτάκη & Kontra του Ανδρέα Κουρή) για λογαριασμό γνωστών εφοπλιστών πελατών της, που όπως γράψαμε ενδιαφέρεται και για το Open, και παίζει “μπακό(καυμενό)τερμα” αν το θυμάστε από τα νιάτα σας.
 • Εκεί όμως, παρόλες τις πιέσεις από τρίτους, το “οχυρό” αντιστέκεται και παίζει άμυνα, οπότε δεν γνωρίζουμε αν τα κανάλια θα είναι τελικά όσα τα παιδιά του Πειραιά! Βέβαια ελλοχεύει και ο κίνδυνος για παράδοση άνευ όρων, αλλά αν είσαι “παίκτης” δεν σε πτοούν οι ευχαριστίες των Ρώσων αυτονομιστών και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν…
 • Πάντως υπογραφές δεν έχουν πέσει και χρήματα δεν έχουν αλλάξει χέρια, οπότε για την ώρα μόνο διαπραγματεύσεις ή προφορικές συμφωνίες θα μπορούσαν να υπάρξουν. Και δεν είναι μόνο το κανάλι. Άσε που άρχισαν να φαίνονται και εκλογές στον ορίζοντα…
 • Αυτά τα δικαιώματα ποιος θα τα πάρει; Ποιος θα πετύχει τη “θρυλική” συμφωνία; Με δεδομένο ότι τελειώνει φέτος η σύμβαση της Nova με τον Ολυμπιακό, θα δοθεί η μητέρα των μαχών για το πιο δυνατό αθλητικό προϊόν στην Ελλάδα, που είναι βεβαίως ο πρωταθλητής Ολυμπιακός. Η κόντρα ανάμεσα σε Nova και CosmoteTV αναμένεται πολύ δυνατή και το αποτέλεσμα θα δείξει τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν. Η αλήθεια είναι ότι ένας από τους δύο μονομάχους έχει καλύτερες προσβάσεις, αλλά όταν μπαίνουν τα (πολλά) λεφτά στη μέση…
 • H ένταση των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς αποτελεί μονόδρομο για την ψηφιακή μετάβαση, την ανοικοδόμηση της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας και η Vodafone θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτές, σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, μιλώντας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
 • Συμμετέχοντας σε συζήτηση για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας σημείωσε ότι το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την πραγματοποίηση ζωτικών επενδύσεων στην χώρα μας και επισήμανε ότι στις δράσεις του προβλέπονται σημαντικές πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης της οικονομίας και του κράτους, χάρη στις οποίες, αργά ή γρήγορα, κάθε πολίτης θα βιώσει θετικές αλλαγές και θα δει την ποιότητα της ζωής του και της εργασίας του να βελτιώνεται.
 • Η Vodafone και η Ελληνική κυβέρνηση προχωρούν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με στόχο τη συνεργασία για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Delphi Economic Forum.
 • Το μνημόνιο συνεργασίας θα εστιάζει στην ανάπτυξη του “Panic Button”, μιας καινοτόμου εφαρμογής, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα που δέχεται επίθεση, να μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα τις ειδικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται επιπλέον η προσαρμογή της διεθνώς αναγνωρισμένης εφαρμογής του Ιδρύματος Vodafone “Bright Sky” και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή του Ιδρύματος Vodafone για την υποστήριξη και ορθή πληροφόρηση οποιουδήποτε μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς κακοποιητικού περιβάλλοντος.
 • Θα έχουμε ελλείψεις στα iPhone; Δεν αποκλείεται! Την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας δύο εργοστασίων στην Σαγκάη και στο Κουσάν, στην Κίνα, ανακοίνωσε η εταιρεία παραγωγής iPhone, Pegatron Corp. Αιτία τα αυστηρά μέτρα και το lockdown που επηρεάζει και τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Η συνέχιση της παραγωγής στα εργοστάσια θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε η Pegatron η οποία μέχρι τώρα είχε διατηρήσει τα εργοστάσια σε λειτουργία αλλά μετά την αυστηροποίηση από την κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσεις στο κλείσιμο.
 • Δύο νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ανακοίνωσε εσωτερικά ο ΟΤΕ απευθυνόμενος στους εργαζομένους του σε ΟΤΕ, Cosmote και σε αυτούς που μεταφέρθηκαν στις θυγατρικές, CTS, Cosmote e-Value και Γερμανός.
 • Το πρώτο πρόγραμμα αφορά εργαζόμενους και έμμισθους δικηγόρους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2026. Για πρώτη φορά, οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό με το ελάχιστο ποσό κινήτρου για την αναπλήρωση εισοδήματος, και υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι και τις 27 Απριλίου, θα έχουν έξτρα οικονομικό όφελος 10.000 ευρώ (early bird).
 • Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά εργαζόμενους και έμμισθους δικηγόρους που δεν βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Με αυτό δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν, με ευνοϊκούς όρους, εργαζόμενοι άνω των 56 ετών, συνδυάζοντας τα στοιχεία ενός συνταξιοδοτικού και ενός ανοικτού προγράμματος.
 • Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαΐου. Όπως εκτιμάται η νέα αυτή εθελουσία (ο ΟΤΕ ανακοινώνει σχεδόν κάθε χρόνο προγράμματα), αφορά περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, σε σχέση τουλάχιστον με αντίστοιχα προγράμματα που έχουν προηγηθεί.
 • Το Public Group αναπτύσσει ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτόμων scale-up εταιρειών γύρω από το Public, omnichannel retailer σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να φέρει στους καταναλωτές μια νέα omnichannel εμπειρία αγορών. Υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο, στόχος του Public Group είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα του omnichannel retailing, διαμορφώνοντας μια κοινότητα από ταλαντούχους ανθρώπους, καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα και τεχνολογικές πλατφόρμες. Προσδοκία επίσης του ομίλου είναι να διαδραματίσει έναν θετικό ρόλο στην προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καλλιεργώντας ένα θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ταλαντούχων ανθρώπων και εταιριών.
 • O Όμιλος Antenna, επεκτείνει την παρουσία του στο χώρο των ΟΤΤ (Over The Top) υπηρεσιών. Από τις 12 Απριλίου φέρνει, σε Ελλάδα και Κύπρο, τη νέα streaming πλατφόρμα ANT1+ μέσα από τη σελίδα antennaplus.gr. Με το ΑΝΤ1+, οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν κορυφαίας ποιότητας ελληνικό και ξένο περιεχόμενο, απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.
 • Η πρόσβαση στη νέα συνδρομητική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη από όλες τις Smart TV, smartphones και tablets με Android ή iOS, καθώς και από υπολογιστές. Το ΑΝΤ1+ θα είναι διαθέσιμο για δωρεάν δοκιμή 14 ημερών και προσφορά γνωριμίας στα 4,99€ τον μήνα για τους πρώτους τρεις μήνες ενώ, στη συνέχεια η μηνιαία συνδρομή διαμορφώνεται στα 7,99€. Οι συνδρομητές θα μπορούν να απολαμβάνουν περιεχόμενο σε ποιότητα HD, χωρίς διαφημίσεις και χωρίς δέσμευση, ενώ θα μπορούν να συνδεθούν στο ΑΝΤ1+ σε 5 συσκευές και να παρακολουθούν ταυτόχρονα σε 2 από αυτές.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • O οίκος Fitch, εν όψει και των επιπτώσεων του ενεργειακού πολέμου υποβάθμισε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της ευρωζώνης από το 4,5% στο 3%. Για την Ελλάδα, ωστόσο, η αντίστοιχη μείωση είναι κάτι λιγότερο από 0,6% και ο οίκος εξακολουθεί να προβλέπει πολύ ισχυρή ανάπτυξη, με ρυθμό 4,1%, δηλαδή αρκετά πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
 • Που στηρίζουν τις εκτιμήσεις για την ανθεκτικότητα της Ελληνικής οικονομίας; Μα φυσικά στον Τουρισμό, που αναμένεται να πλησιάσει τα επίπεδα του 2019, αλλά και στις επενδύσεις, που θα αυξηθούν σημαντικά με τη ροή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 • Η Hewlett Packard Enterprise, ως Edge To Cloud εταιρεία, συνεχίζει να προσφέρει σημαντικές καινοτομίες στη νέα εποχή των δεδομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε μία σειρά από εξελίξεις, νέες υπηρεσίες και στρατηγικές συνεργασίες για το HPE Greenlake, τη ναυαρχίδα της εταιρείας, η οποία αποτελεί τη μοναδική Edge to Cloud πλατφόρμα αυτή τη στιγμή στην αγορά. Πρόσφατα, η HPE παρουσίασε 12 νέες υπηρεσίες cloud στη δικτύωση, τις υπηρεσίες δεδομένων, τους υπολογιστές υψηλής απόδοσης και τη διαχείριση υπολογιστικών λειτουργιών.
 • Μια νέα παγκόσμια έρευνα από το MIT Sloan Management Review Connections, με τίτλο «Delivering Experiences That Win Business and Build Loyalty: CX Champions Share Their Strategies», χορηγούμενη από την SAS, αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες που σημειώνουν βέλτιστες επιδόσεις στην εμπειρία πελάτη (CX) επιτυγχάνουν καλύτερες αποδόσεις από τις επενδύσεις στην τεχνολογία CX σε σχέση με τον ανταγωνισμό, διαχειριζόμενοι την εμπειρία πελάτη μέσω διαλειτουργικών ομάδων, καθορισμένων ροών εργασίας και αξιοποιώντας ευρέως τεχνολογίες analytics και Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην έρευνα συμμετείχαν 2,670 ερωτηθέντες, εκ των οποίων το 15% χαρακτηρίζονται ως κορυφαίοι στην εμπειρία καταναλωτή.
 • Σύμφωνα με στοιχεία του KSN (Kaspersky Security Network), σχεδόν ένας στους δύο (44,4%) Έλληνες χρήστες του διαδικτύου ήρθε αντιμέτωπος με κάποια μορφή διαδικτυακής απειλής κατά την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος 2022. Αυτό τοποθετεί την Ελλάδα στη 2η θέση παγκοσμίως όσον αφορά στους κινδύνους που συνδέονται με το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, μόλις μία θέση πίσω από την Ουκρανία.
 • Κάθε φορά που οι χρήστες συνδέονται στο διαδίκτυο, είναι πιθανό να εκθέτουν τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον υπολογιστή τους σε ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα. Αυτά μπορούν να διεισδύσουν στον υπολογιστή, ενώ ο χρήστης κατεβάζει δωρεάν λογισμικό ή περιηγείται σε ιστότοπους, που έχουν παραβιαστεί από εγκληματίες ή ορισμένα network worms.
 • Μία άλλη συχνή μέθοδος είναι η κοινωνική μηχανική. Αυτές οι επιθέσεις απαιτούν τη συμμετοχή του χρήστη: ο χρήστης, δηλαδή, πρέπει να κατεβάσει ένα κακόβουλο αρχείο στον υπολογιστή του. Αυτό συμβαίνει όταν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου κάνουν το θύμα να πιστέψει ότι κατεβάζει ένα νόμιμο πρόγραμμα.
 • Για πολλούς από εμάς, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας και πιθανά και της επαγγελματική μας ζωή χωρίς αυτό, όμως, να είναι απαραίτητα καλό. Πρόσφατη έρευνα της ESET, έδειξε ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων συνειδητοποιούν ότι η χρήση των εφαρμογών social media από τους υπαλλήλους τους ανοίγει το δρόμο για κυβερνοεπιθέσεις προς την εταιρεία.
 • Με τη σωστή προσέγγιση, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι τα social media, χωρίς να εκθέτουν τους εαυτούς τους ή τους εργοδότες τους σε περιττούς κινδύνους. Ως επί το πλείστον, για την ασφάλεια αυτών των συσκευών είναι υπεύθυνη η εταιρεία και οι διαχειριστές των συστημάτων πληροφορικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εσείς δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απάτες που μπορεί να συναντήσετε σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook ή το Instagram.
 • Επίσης, πρέπει να ενημερώνετε και να αναβαθμίζετε τις συσκευές σας όποτε σας ζητείται να το κάνετε. Και τέλος, είναι καλό να θυμάστε ότι, το να κάνετε κλικ σε συνδέσμους που οδηγούν σε ύποπτες ιστοσελίδες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις συσκευές σας μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να προκαλέσει μερικές παρατηρήσεις από τους ανωτέρους σας, στη χειρότερη περίπτωση, όμως, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την απόλυσή σας.
 • Η Check Point Research, το τμήμα έρευνας της Check Point Software Technologies, δημοσίευσε το Global Threat Index για τον Μάρτιο του 2022. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το Emotet παραμένει κυρίαρχο, ως το πιο δημοφιλές κακόβουλο λογισμικό, επηρεάζοντας το 10% των οργανισμών παγκοσμίως, διπλάσιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
 • Η Samsung διοργανώνει το πρώτο 6G forum, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου. Με κεντρικό θέμα «The Next Hyper-Connected Experience for All», το Samsung 6G Forum συγκεντρώνει κορυφαίους ειδικούς από τον κλάδο των τεχνολογιών επικοινωνίας επόμενης γενιάς, προερχόμενους από την ακαδημαϊκή κοινότητα και την παγκόσμια βιομηχανία, ώστε να συζητήσουν σε βάθος το μέλλον της τεχνολογίας, που θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, έως το 2030.
 • Οι μεταγωγείς data center της σειράς CloudEngine 16800, 8800 και 6800 της Huawei υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση ασφαλείας από το SGS Brightsight, το πιο δημοφιλές εργαστήριο αξιολόγησης ασφάλειας στον κόσμο και έλαβαν την αξιολόγηση Common Criteria (CC) Επίπεδου 4 Augmented (EAL4+), το υψηλότερο επίπεδο διασφάλισης για προϊόντα δικτύου. Με αυτόν τον τρόπο, αυτές οι σειρές μεταγωγέων έγιναν τα πρώτα μοντέλα της βιομηχανίας που πέτυχαν την πιστοποίηση CC με πανομοιότυπες αξιώσεις λειτουργικότητας ασφαλείας του Network Device Collaborative Protection Profile (NDcPP).
protocol_banner

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Οι δυνατότητες των συστημάτων και εφαρμογών του Ομίλου Space Hellas και των συνεργατών του, παρουσιάστηκαν στο «Διεθνές Συνέδριο Πόλεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Δεξιοτήτων της Cisco, στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Απριλίου.
 • Ο όμιλος Space Hellas συμμετείχε στο συνέδριο με το δυναμικό των εταιρειών του SingularLogic, SenseOne, AgroApps και WebIQ, καθώς και βασικών συνεργατών του όπως η Draxis, για να παρουσιάσει ένα ολιστικό πρόγραμμα υπηρεσιών, εφαρμογών, υποδομών και συνδεσιμότητας, ολοκληρώνοντας το όραμα για μία σύγχρονη, ασφαλή και βιώσιμη πόλη με βασικούς άξονες τη βελτίωση της ζωής του πολίτη και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.
 • Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Public Sector & ICT Executive Director της κοινής διοικητικής ομάδας των Nova & Wind. Αναφερόμενος στα οφέλη των ψηφιακών λύσεων που προσφέρει η εταιρεία του σημείωσε:
 • «Η Nova και η Wind συμβάλλουν στην δημιουργία «έξυπνων» πόλεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων και επενδύουν συστηματικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT). Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε και να αυξήσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτών, των δομών και των αρχών της πόλης. Η «έξυπνη πόλη» μπορεί να βρίσκει δημιουργικές λύσεις στις αστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και κυρίως να αξιοποιεί στο έπακρο τους πόρους που διαθέτει, ώστε να βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών.»
 • Η EpsilonNet μετά την εξαγορά της CSA, (ύψους 2,73 εκατ. ευρώ) που της επέτρεψε να μπει στην αγορά του λογισμικού για φαρμακεία, προχώρησε στην εξαγορά του 51% της Digital 4U με προοπτική να κατέχει το 60% μετά την αύξηση κεφαλαίου. Η αγορά έγινε με μονοψήφιο Ρ/Ε. Αυξάνεσθε και πληθύνεστε και κατακυριεύσατε την αγοράν!
 • Η DIGITAL4U, ιδρύθηκε το 2013, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαδικτυακής επικοινωνίας για κάθε επιχείρηση. Έχει μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία eshop / eCommerce solutions, τόσο στην κατασκευή/βελτιστοποίηση, όσο και στην προώθηση, προσφέροντας πλήρες φάσμα λύσεων, ανάλογα με τους στόχους κάθε επιχείρησης. Η εταιρία δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα, και απασχολεί 32 εξειδικευμένα στελέχη.
 • Σε ενδιαφέρουσα εξαγορά προχώρησε και η Real Consulting η οποία αντί 741 χιλ. ευρώ απέκτησε το 60% της Cloudideas GmbH η οποία εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών CRM με την πλατφόρμα Sales Force.
 • Δικηγορικό γραφείο της Αθήνας προσπαθεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις των μικρομετόχων της MLS, προκειμένου να προκύψουν διαπραγματεύσεις με την διοίκηση και να δρομολογηθούν διαδικασίες, ώστε να σταματήσουν οι διαρκείς αναβολές γενικών συνελεύσεων ελλείψει απαρτίας. Θα καταφέρουν να φέρουν αποτέλεσμα; Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο!
 • Η ΝΤΤ Data έρχεται στην Ελλάδα με στόχο να συνδράμει στην ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας, σε εναρμόνιση με τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς και τις προσπάθειες της χώρας να μετασχηματιστεί ψηφιακά για να δημιουργήσει προοπτικές για το μέλλον. Η NTT DATA, η 6η μεγαλύτερη εταιρία υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής διεθνώς εισέρχεται στην ελληνική αγορά, ιδρύοντας ένα νέο γραφείο το οποίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εδραίωση της ηγετικής της θέσης στην Ευρώπη.
 • Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η NTT DATA δεσμεύεται να προσλάβει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό με στόχο περισσότερους από 100 υπαλλήλους φέτος και πάνω από 400 έως το 2026. Ο κ. Ευάγγελος Κωνσταντίνης θα είναι επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της NTT DATA. Εμείς θα ευχηθούμε καλή επιτυχία και καλή τύχη στο recruiting. Γιατί, δεν είναι εύκολο να βρεις κόσμο…
 • Η Deloitte Ελλάδος, εταιρεία με εξειδίκευση στον τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τη Δικηγορική Εταιρεία KBVL, μέλος του διεθνούς δικτύου Deloitte Legal, συμμετείχαν ενεργά στην ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού της Vantage Towers Greece, παρέχοντας φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες αντιστοίχως.
 • Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού, διενεργήθηκε σε δύο διαδοχικά βήματα αφενός συγχώνευση δι’ απορρόφησης της Crystal Almond Towers και αφ’ ετέρου συγχώνευση δια εξαγοράς της Vodafone Greece Towers από τη μητρική εταιρεία αυτών Vantage Towers Greece εντός χρονικού διαστήματος 10 μηνών.
 • H CyberStream επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Zoom. Η καινοτόμος και βραβευμένη πλατφόρμα επικοινωνιών Zoom Phone είναι τώρα διαθέσιμη σε κάθε επιχείρηση ή οργανισμό που επιθυμεί να αξιοποιήσει τη νέα τεχνολογική τάση λειτουργίας ενός σύγχρονου Εικονικού Τηλεφωνικού Κέντρου (Virtual IP PBX) σε περιβάλλον νέφους (Cloud Phone System), διαθέσιμου στους χρήστες από παντού, μέσω κάθε συσκευής.
 • Η αμερικανική αρχή για το ξέπλυμα χρήματος (FinCEN), έστειλε αιτήματα στις αντίστοιχες αρχές σε Ελλάδα, Βρετανία και Κύπρο ζητώντας να της στείλουν πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων προσώπων στο σκάνδαλο της Akazoo, της ελληνικής τεχνολογικής εταιρείας που εισήχθη στον Nasdaq το 2019 με «πλαστούς» ισολογισμούς εξαπατώντας τους επενδυτές.
 • Στους Δελφούς η γενική διευθύντρια της Bank of China στην Ελλάδα Λι Σου-Πινγκ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί σε επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της πληροφορικής και των υποδομών. Καλώς μας ήρθε το γουάν!
 • Ένα σημαντικό έργο ψηφιακού μετασχηματισμού για τη Lamda Development ανέλαβαν η Uni Systems και η Team Candi, εταιρείες του Ομίλου Quest. Πρόκειται για την αναβάθμιση της εσωτερικής πύλης πληροφόρησης (Intranet) η οποία θα καλύψει συνολικά τις ανάγκες της.
 • Το νέο Intranet, έργο που ανετέθη στις δύο εταιρείες κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού, είναι κομβικής σημασίας καθώς θα δώσει στον Οργανισμό τη δυνατότητα να προσφέρει στους εργαζόμενους του αναβαθμισμένες υπηρεσίες επικοινωνίας, συνεργασίας και απρόσκοπτη πληροφόρηση.
 • H CPI ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του Γυμνασίου και του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Φιγαλείας για δωρεάν διάθεση εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, στο Γυμνάσιο Νέας Φιγαλείας παραδόθηκε και εγκαταστάθηκε διαδραστικός πίνακας Classboard, βιντεοπροβολέας BenQ και βάση στήριξης ώστε να διαμορφωθεί μια αίθουσα διαδραστικής εκπαίδευσης που θα μπορεί να αξιοποιηθεί απ’ όλη την μαθητική κοινότητα.
 • Αντίστοιχα, ένα Sharp πολυμηχάνημα απεστάλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Φιγαλείας και συγκεκριμένα στο νέο Φυσικογεωγραφικό & Γεωλογικό Μουσείο, βοηθώντας στην αρμονική λειτουργία του. Στόχος του μουσείου είναι να αναδείξει την μεγάλης αρχαιολογικής και γεωλογικής σημασίας περιοχή, προσελκύοντας επισκέπτες και επιστήμονες.
 • Η επιχειρηματική μονάδα συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μετά από τη διαδικασία επιθεώρησης της TÜV Austria Hellas, φορέα πιστοποίησης, ολοκλήρωσε με επιτυχία την επαναπιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 9001:2015 και του συστήματος διαχείρισης παροχής υπηρεσιών και τις απαιτήσεις του ISO/IEC 20000-1:2018.
 • Με την εφαρμογή των δύο διεθνών προτύπων, αξιολογήθηκε το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης των παρεχόμενων υπηρεσιών πληροφορικής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με τελικό στόχο την διαρκή εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των πελατών, τη βελτίωση των επιδόσεων, την αναγνώριση των κινδύνων και την εξάλειψή τους.
 • Ο Όμιλος Three Gorges ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του project της δημιουργίας του Dongyuemiao Data Center στο Yichang της Hubei. Η Huawei Digital Power παρέχει μια συνολική λύση υποδομής για αυτό το έργο. Το data center βρίσκεται στη δεξιά όχθη του φράγματος Three Gorges, ενός από τους μεγαλύτερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον κόσμο.
 • Μόλις ολοκληρωθούν και οι τρεις φάσεις του έργου, το data center θα στεγάσει 26.400 racks, τα οποία θα εκτείνονται σε περισσότερα από 100.000 τετραγωνικά μέτρα. Το έργο αυτό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο σύμπλεγμα πράσινων data centers στην κεντρική Κίνα.
 • Το έξυπνο πάρκο της LG, επιλέχθηκε ως Lighthouse Factory από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Διαμορφώνοντας το μέλλον της παραγωγής, οι εγκαταστάσεις του WEF Lighthouse εφαρμόζουν τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως το Internet of Things, τα big data, την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ, σε λειτουργίες παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας, για να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, από αυξημένη παραγωγική απόδοση έως ενισχυμένη περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Με την έναρξη ισχύος του μέτρου επιδότησης καυσίμων η Κοινωνία της Πληροφορίας αναζητά, μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την εταιρεία που θα προσφέρει υπηρεσίες υλοποίησης έκδοσης και χρήσης κάρτας, στην οποία θα πιστώνεται το επιδοτούμενο ποσό. Οι ενδιαφερόμενοι απαιτείται να είναι αδειοδοτημένοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών και εκδότες χρεωστικών καρτών. Οι δικαιούχοι των ενισχύσεων θα μπορούν να έχουν κάρτα ή ακόμα και άυλη χρεωστική είτε να ζητούν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
 • Κυριάκος στο τετράγωνο! Η εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται στο επίκεντρο διήμερης επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινου. Τον Υπουργό συνόδευσε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος.
 • Κύριο θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης, ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς και διασφάλισης της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των δύο χωρών στο πλαίσιο ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος. Επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση των δύο πλευρών για διεύρυνση και εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας, για ενίσχυση των κρίσιμων δομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών των δύο κρατών και βελτιστοποίηση ενός σύγχρονου και ευέλικτου μοντέλου ψηφιακής διακυβέρνησης, που να παρέχει ποιοτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.
 • Τεχνολογική πλατφόρμα και υποδομή για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, προβλέπει έργο που έχει σχεδιάσει η Κοινωνία της Πληροφορίας, συνολικού προϋπολογισμού 54,979 εκατ. ευρώ. Θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών.
 • Η προκήρυξη του έργου αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, που θα διαρκέσει 15 μέρες. Ουσιαστικά η πλατφόρμα αυτή θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τεχνολογική πλατφόρμα, θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του μικροκαλλιεργητή, του γεωργικού συμβούλου και των οργανώσεων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία.
 • Ευκολότερος είναι πλέον ο υπολογισμός και η πληρωμή των τελών για τη μεταβίβαση οχήματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπηρεσία «Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου», την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν είτε στο gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».
 • Με τη νέα υπηρεσία οι πολίτες μπορούν πλέον να υπολογίζουν τα τέλη (αδείας και μεταβίβασης) που απαιτούνται για τη μεταβίβαση οχήματος. Επιπλέον, μπορούν να εντοπίσουν σε ένα και μόνο σημείο συγκεντρωμένους τους περίπου 80 τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας στους οποίους πληρώνονται τα τέλη, ανάλογα με την υπηρεσία μεταφορών της επιλογής τους, ώστε να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση του οχήματος.
 • Την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε στο Συνέδριο της Cisco στη Θεσσαλονίκη ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία Ψηφιακής Βίβλου της πόλης των Αθηνών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα -μετά το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο- καθώς και για ένα καθοριστικό βήμα για τον μετασχηματισμό της πόλης.
 • Η ΕΕΤΤ διεξάγει δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Ιουλίου για τον καθορισμό μέτρων ισοδύναμης πρόσβασης ΑμεΑ σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Οι προτάσεις της ΕΕΤΤ επικεντρώνονται στην ικανοποίηση των απαιτήσεων για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα, η προσιτότητα και η προσβασιμότητα των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε άτομα με αναπηρίες.
 • Επιπλέον, η ΕΕΤΤ θα εξετάσει, ποια από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας, αναφορικά με την στήριξη των καταναλωτών με αναπηρίες, πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν υπό το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ποια πρέπει να επαναπροσδιορισθούν ή να αντικατασταθούν με νέα.
 • Η Περιφέρεια Αττικής και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ - GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοινώνουν την Ένταξη της Πράξης «Αναβάθμιση του εθνικού υπερυπολογιστή υψηλών επιδόσεων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διάδοση και Ανάπτυξη Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών των ΜΜΕ με τη χρήση ΤΠΕ».
 • Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014.2020, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 3,8 εκ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε δύο έτη.
 • Τη δυνατότητα να οργανώνουν αποτελεσματικότερα τη φροντίδα της υγείας των παιδιών θα έχουν οι γονείς και οι παιδίατροι. Συγκεκριμένα, τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας θέτουν σε παραγωγική λειτουργία το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιού και το ψηφιακό Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.
 • Πρόκειται για τρεις νέες υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τον προγραμματισμό των βασικών παιδιατρικών εμβολίων, θα αναβαθμίσουν την παρακολούθηση της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού και θα συστηματοποιήσουν τις βεβαιώσεις που εκδίδουν οι παιδίατροι για την εγγραφή των μαθητών στο σχολείο.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Delivery Hero και Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να βγάλει απόφαση με την Delivery Hero και την εξαγορά του ομίλου Μούχαλη (eKioskys/ INKAT, Αλφα Διανομές Α.Ε., e-table, delivery.gr) η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία δεν κατέληξε σε ετυμηγορία στην ολομέλειά της στις 14 του μήνα. H εισήγηση ήταν αρνητική και γι’ αυτο η Delivery Hero πρότεινε κάποιες αλλαγές και δεσμεύσεις από την πλευρά της, ώστε να μην επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα.
 • Στο διαδίκτυο από τις 10 Απριλίου φούντωναν διαρκώς οι διαμαρτυρίες για την Skroutz και το “365shop” της 365 shop gr Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Έτσι, η Skroutz -αν και έχει κατεβάσει από την πρώτη διαμαρτυρία το συγκεκριμένο κατάστημα- προκειμένου να προστατεύσει τη φήμη της, έβγαλε επίσημη ανακοίνωση.
 • Σύμφωνα με τα έγγραφα που είναι αναρτημένα στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία «365 SHOP.GR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» ιδρύθηκε τον Μάιο του 2019 με ιδρυτή και μοναδικό εταίρο τον Ι. Φιλουκατζή και με έδρα τον Δήμο Κατερίνης. Στις 9 Φεβρουαρίου 2022 η εταιρεία μεταβιβάστηκε στον Ν. Τσεσμερτζή και νέα έδρα ορίστηκε ο Δήμος Διονύσου Αττικής. Σήμερα το κατάστημα έχει μία τυπική ανακοίνωση “Σύντομα κοντά σας” η οποία εμφανίζεται σε όποιον πληκτρολογήσει τη διεύθυνση.
 • Η Slroutz προτείνει δύο λύσεις στους ενδιαφερόμενους. Είτε να λάβουν κουπόνι ίσης αξίας με την παραγγελία τους που θα εξαργυρωθεί μέσω του Skroutz Marketplace, είτε να τους βοηθήσει στη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων από την τράπεζα μέσω αμφισβήτησης της συναλλαγής.
 • Η άποψη της στήλης είναι ότι δεν φταίει η θάλασσα για τα «σκουπίδια» που κολυμπούν πάνω της, και δεν πρέπει μεμονωμένα περιστατικά να αμαυρώνουν την εικόνα του e-commerce η συγκεκριμένων εταιρειών που διαχειρίζονται με σοβαρότητα ανάλογα περιστατικά.
 • Το shopflix εξακολουθεί να γεμίζει τις οθόνες των τηλεοράσεων αλλά και των υπολογιστών μας με διαφημίσεις, αλλά και τους servers του με παραγγελίες. Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν μάλιστα να βρίσκεται προ των θυρών συμφωνία με την Παπαστράτος για προώθηση μέσα από το marketplace των ΙQOS. Οι άριστοι με τους άριστους θα συμπληρώναμε!
 • Η Έλια Χάραρη, Marketing and Corporate Sustainability Manager της ACS, μιλώντας σε συνέδριο σημείωσε ότι “το 2022 η εταιρεία σχεδιάζει τα εγκαίνια των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεών της στην Αθήνα, όπου λειτουργεί ήδη ο νέος κόμβος διαλογής, παρέχοντας τη δυνατότητα διαλογής 50.000 αποστολών την ώρα”. Παράλληλα, πρόσθεσε, η ACS αναζητά νέους τρόπους για να προσφέρει νέες καινοτόμες εμπειρίες στους πελάτες της με τη χρήση της τεχνολογίας, όπως τα πρώτα 200 Smart Lockers του Δικτύου Smart Point της ACS, τοποθετημένα στις 6 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και την Ψηφιακή Βοηθό (“ACiStant”) στο νέο site της εταιρείας. Τέλος, επισήμανε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κλήσης courier στην επερχόμενη νέα έκδοση της εφαρμογής της εταιρείας για κινητά τηλέφωνα (“ACS Mobile App”), ώστε να μην χάνεται κανένα ραντεβού για παράδοση.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η Metavallon VC δημιούργησε το δεύτερο ταμείο της, προχωρεί σε rebranding και αναμένεται να ξεκινήσει τη νέα επενδυτική της δραστηριότητα με το όνομα Siroko II. If you start me up, I’ll never stop, όπως λένε και οι Rolling Stones!
 • Συμπληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας του Κέντρου Επώασης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η HP Tech Ventures παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα startup στην Ελλάδα και επεκτείνει το ευρωπαϊκό της αποτύπωμα για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος start-up. Kατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και ως στρατηγικός συνεργάτης της ESA BIC Athens, η HP ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα Startup σε συνεργασία με επιλεγμένες εταιρίες.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Θετική αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της διοίκησης του Ομίλου Quest να προχωρήσει στην διανομή συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ στο προσωπικό των εταιρειών του, για την άμεση οικονομική στήριξη των οικογενειών τους στην δύσκολη περίοδο.
 • Το ποσό αυτό προέρχεται από τα κέρδη του ομίλου και θα καταβληθεί ως τις αρχές του καλοκαιριού, προκειμένου να επωφεληθούν περίπου 1.300 εργαζόμενοι.
 • Το ποσό-βοήθημα δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα διαμορφωθεί κλιμακωτά με βάση τις αποδοχές και των αριθμών τέκνων κάθε εργαζόμενου, ώστε να στηριχθούν περισσότεροι οι ευάλωτες οικογένειες και όσοι αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς στις εταιρείες του Ομίλου.
 • Ένα μεγάλο μπράβο ίσως είναι λίγο…
 • Για τον καθοριστικό ρόλο της εκπαίδευσης και ανάπτυξης των εργαζομένων στην επιτυχία ενός μετασχηματισμού, μίλησε η Chief Officer Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου ΟΤΕ, Έλενα Παπαδοπούλου, στην εκδήλωση της ΕΑΣΕ με τίτλο «Business Transformation through Learning & Development», που πραγματοποιήθηκε στην OTEAcademy.
 • Στην ομιλία της, η κα Παπαδοπούλου χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Ομίλου ΟΤΕ και την πορεία του από το 2010 μέχρι και σήμερα, για να χαρτογραφήσει πώς συνέβαλλαν σε κάθε φάση μετασχηματισμού τα ειδικά προγράμματα reskilling και upskilling των εργαζομένων, μια επένδυση που ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
 • Η κινητικότητα που υπάρχει στον τομέα της Πληροφορικής στη χώρα μας επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά. Η Marketing Manager της Dell Technology, Χριστοδούλα Λύκου, αποχωρεί από την εταιρεία, για να αναλάβει νέα καθήκοντα.
 • Ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners έγινε μέλος στο κλειστό club της Wall Street Journal που περιλαμβάνει τους επικεφαλής επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανακηρύχθηκε ως ένας από τους 50 πιο επιδραστικούς dealmakers στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των «Financial News». Μπράβο!
 • Η Mastercard, υπέγραψε φέτος τη Χάρτα Διαφορετικότητας, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για ένα ποικιλόμορφο, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακό περιβάλλον, προσφέροντας στους εργαζομένους της ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και απεριόριστες δυνατότητες.
 • Η Χάρτα Διαφορετικότητας αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις και έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της ισότητας των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Το 2019, η Ελλάδα έγινε η 23η χώρα που υπεγράφη η Χάρτα η οποία, στη χώρα μας, υλοποιείται από το ΚΕΑΝ.
Wadata banner v2 - 600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • «Πρόοδος, -στο δικό μου το μυαλό- είναι να μην συμβιβάζεσαι με την κατεστημένη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χώρα… Μας έλεγαν προεκλογικά οι πολίτες “αλλάξτε το κράτος”, αυτό ακριβώς κάνουμε. Το κάνουμε στην πράξη και κάθε μέρα δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο όχι ως αυτοσκοπό»
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
 • «Το φιλικό μήνυμα προς τους επενδυτές έχει σταλεί, το έχει μεταδώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι ευκαιρίες που αναδύονται στην Ελλάδα μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση είναι πολλές. Η Ελλάδα αξιοποιεί το ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιό της, τις μοναδικές σχέσεις της, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις χώρες του Κόλπου, με την Ινδία. Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος για το τι επιφυλάσσει το μέλλον αυτής της σχέσης και τι πρόκειται να δούμε. Είμαι πολύ περήφανος για τη θεμελίωση, στην οποία βοήθησα τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, αλλά πιστεύω ότι τα καλύτερα θα έρθουν».
  Τζέφρι Πάιατ, απερχόμενος Πρέσβης των ΗΠΑ
synedria monofyllo 12-4-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η vivo, μία από τις κορυφαίες εταιρείες smartphones παγκοσμίως, ήρθε και στη Ελλάδα, δηλώνοντας έτοιμη να πρωταγωνιστεί και στην Ελληνική αγορά, μεταξύ των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Τα smartphones της vivo, χαρακτηρίζονται από υψηλή τεχνολογική καινοτομία και σχεδιασμό ανώτερης αισθητικής, ενώ παράλληλα συνδυάζουν κορυφαίες δυνατότητες, και κάμερες υψηλής ακρίβειας σε απίστευτα ελκυστικές τιμές.
Εντός του 2022, ξεκινώντας τον Μάιο, η vivo έχει προγραμματίσει να λανσάρει στην Ελλάδα smartphones στην μεσαία και high-end κατηγορία, τα οποία θα ενθουσιάσουν με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και τον σχεδιασμό που διαθέτουν.
Η vivo από την πρώτη στιγμή, παρέχει καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα στους καταναλωτές, και οι κινητές συσκευές τηλεφώνων που προτείνει συσπειρώνουν τους φανατικούς θαυμαστές, οι οποίοι ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Το Νοέμβριο του 2019 ίδρυσε τα Ευρωπαϊκά της γραφεία στο Ντίσελντορφ Γερμανίας ακολουθώντας τη διεθνή επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας «πιο τοπική, πιο παγκόσμια».
cl8-sept-2019-600x80
Εκτός από την κατάκτηση του διαστήματος, για να μπει στο...μάτι του Elon Musk, ένα από τα μεγαλύτερα projects που ονειρεύτηκε ο Jeff Bezos ήταν η δημιουργία μια υπηρεσίας delivery με drones.
O δισεκατομμυριούχος, ήδη από το 2013, είχε ανακοινώσει ότι η Amazon σε 5 περίπου χρόνια θα είναι σε θέση να μεταφέρει ιπτάμενα πακέτα στους ενδιαφερόμενους και μάλιστα σε χρονικό διάστημα 30 περίπου λεπτών.
Δυστυχώς αυτό το σχέδιο φαίνεται να μην προχωρά όπως αναμενόταν, αφού 10 χρόνια μετά η Amazon βρίσκεται ακόμα μακριά από την επίτευξή του. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, ο Bezos έχει ξοδέψει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη της υπηρεσίας, ενώ διαθέτει προσωπικό 1.000 περίπου ατόμων που εργάζεται πάνω στο ιπτάμενο delivery.
Οι τεχνικές δυσκολίες και οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι ακόμα πολλές, καθώς στη διάρκεια της τετράμηνης περιόδου δοκιμών στις εγκαταστάσεις της Prime Air, σημειώθηκαν πέντε συντριβές drones.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, ένα από τα drones φέρεται να συνετρίβη αφού έχασε τον έλικά του, όμως η Amazon αφαίρεσε τα συντρίμμια πριν φτάσουν οι ελεγκτές της αρμόδιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας.
Ο Jeff Bezos μάλλον φαίνεται απογοητευμένος, αφού προς το παρόν δε βλέπει φως στον ορίζοντα.
Δεν αποκλείεται όμως κάποια στιγμή να τα καταφέρει, αφού η αποτυχία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συχνά μέρος της εξέλιξης.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
H Google τιμά την Montserrat Caballé με ένα doodle!
Ποια είναι όμως η Montserrat Caballé η οποία ήταν στο Google doodle της περασμένης Τρίτης; Είναι Ισπανίδα υψίφωνος της όπερας και γεννήθηκε σαν σήμερα το 1933 στη Βαρκελώνη. Το χαρακτηριστικό της ήταν η εκπληκτική και δυναμική φωνή της αλλά και η εξαιρετική τεχνική της.
Σπούδασε μουσική στο κονσερβατόριο του Λισέου και τεχνική του τραγουδιού και αποφοίτησε με χρυσό μετάλλιο το 1954.
Έγραψε ιστορία στην μουσική και ήταν πέντε φορές υποψήφια για Grammy, κερδίζοντας το, το 1968.
Οι θαυμαστές της την αποκαλούσαν «La Superba» γιατί είχε την δυνατότητα να τραγουδά σε πολλά στιλ κάτι που την βοήθησε να κάνει αρκετά πράγματα στην καριέρα της. Από τα πιο γνωστά έργα που έχει ερμηνεύσει η Montserrat Caballé είναι Βέρντι, Μότσαρτ , Ροσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέττι. Συνεργάστηκε με τον Φρέντυ Μέρκιουρι το 1987 για το τραγούδι «Barcelona» κάτι που εκτόξευσε την καριέρα της.
Επίσης, η Montserrat Caballé έχει συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στον δίσκο «El Greco» και η τελευταία της εμφάνιση στην Ελλάδα ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 2012 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
600x80 banner 15-4-21 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin