weekly D 21-1-22 sent
600x80 hotel 17-3-22 sent

Διαμάχη παρόχων - OTE

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των παρόχων απέναντι στον ΟΤΕ, η οποία βασίζεται πάνω σε δύο κυρίως πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη δέσμευση του ΟΤΕ να αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες σύνδεσης στο Internet, για όσους πελάτες δεν έχουν σύνδεση οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό, σε φυσικό επίπεδο.
Η αναβάθμιση των ταχυτήτων θα γίνει με τη μεταφορά των συνδέσεων που βρίσκονται τώρα στα αστικά κέντρα, προς τα ΚΑΦΑΟ, φέρνοντάς τες πιο κοντά στα σπίτια, και άρα, αυξάνοντας την ταχύτητα.
Αν και -θεωρητικά- η δέσμευση αυτή αφορά μόνο τους πελάτες της Cosmote, είναι δεδομένο ότι οι υπόλοιποι πάροχοι δεν θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν, αφού διαφορετικά θα βρίσκονταν τεχνολογικά ένα βήμα πιο πίσω από την Cosmote.
Το πρόβλημα βέβαια εντοπίζεται στο σημείο όπου οι πάροχοι έχουν ενοικιάσει γραμμές τις Cosmote για να φτάσουν στους πελάτες τους. Η Cosmote, αν και συμφωνεί να τους παρέχει έκπτωση (60%) στο τέλος μετάβασης από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες, δεν είναι καθόλου θετική στο να μειώσει τα πάγια τέλη που θα είναι αυξημένα.
Τους παρόχους απασχολεί το κόστος, το οποίο συνολικά για Vodafone, Wind και Nova, εκτιμάται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ.
Περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες, τις αλλαγές router στους συνδρομητές, και το κυριότερο, τη διαφορά στα τέλη ενοικίασης που καταβάλλονται στον ΟΤΕ, κ.ά.
Βέβαια η διαφορά των παρόχων με τον ΟΤΕ δεν περιορίζεται μόνο στο project της αναβάθμισης των ταχυτήτων σε κάποιους συνδρομητές, αλλά είναι ακόμη πιο σοβαρή.
Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι ότι η ΕΕΤΤ εξετάζει τα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ με βάση το Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM - Price Squeeze Model) που έχει καταρτιστεί το 2011.
Για όσους δεν γνωρίζουν, τα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ, ελέγχονται για το αν αφήνουν ικανό περιθώριο κέρδους στην υπόλοιπη αγορά.
Το μοντέλο υπολογισμού όμως είναι 10 ετών και πλέον ανεπίκαιρο, αφού δεν αντανακλά τα σημερινά κόστη. Το νέο μοντέλο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και δεν εφαρμόζεται ακόμη από την ΕΕΤΤ, κάτι που ζητούν επίμονα οι πάροχοι, οι οποίοι προσπαθούν να κρατηθούν στον ανταγωνισμό, ενώ παλεύουν να κρατήσουν τα αποτελέσματά τους σε κερδοφόρα τροχιά.
cosmote-neo-600x80
microsoft-delphi-2022

Ανεβαίνει επίπεδο η επένδυση της Microsoft

Αναβαθμίστηκε σε Στρατηγική Επένδυση, η επένδυση της Microsoft, η οποία θα κατασκευάσει Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, αποτελούμενο από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), σε δύο διαφορετικές περιοχές εγκατάστασης, εντός της Περιφέρειας Αττικής.
Το έργο έχει αναλάβει η θυγατρική της πολυεθνικής που συγκροτήθηκε αποκλειστικά για τη διαχείριση του μεγάλου project, Microsoft Operations 4733 Hellas Μονοπρόσωπη Α.Ε.
Δύο από τα τρία Data Centers θα βρίσκονται στο επιχειρηματικό πάρκο των Σπάτων.
H Microsoft έχει επιλέξει ένα ακίνητο που εκτείνεται σε δύο οικόπεδα συνολικής έκτασης 84 στρεμμάτων, και στα οποία θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις έκτασης 48 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 38 στρέμματα θα καταληφθούν από τις καθ’ αυτές υπολογιστικές υποδομές, και τα υπόλοιπα 10 στρέμματα θα είναι χώροι γραφείου.
Το Μαρκόπουλο και το Κορωπί θα φιλοξενήσουν τις άλλες δύο εγκαταστάσεις, με την εγκατάσταση στο Κορωπί να είναι και αυτή διπλή σε δύο γειτονικά sites, σε περιοχή που ήδη έχει χωροθετηθεί.
Για να χαρακτηριστεί μία επένδυση ως «στρατηγική» σύμφωνα με το νέο νόμο (4864/2021) που κυρώθηκε πριν από ενάμιση μήνα στη Βουλή, πρέπει να υπερβαίνει τα 75 εκατ. ευρώ και να δημιουργεί τουλάχιστον 75 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας.
H συνολική επένδυση σε βάθος χρόνου εκτιμάται να φτάσει στα 300 εκατ. ευρώ.
Το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέλθει στα 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το μισό προέρχεται από ίδια κεφάλαια της πολυεθνικής εταιρείας και το υπόλοιπο θα προέλθει από δανεισμό και επιχορηγήσεις.
Επιπλέον με τις νέες τροποποιήσεις του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, η απόκτηση ακινήτου για τη δημιουργία data center μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιλέξιμη δαπάνη για παροχή φορολογικών κινήτρων.
grid_600x80
eu-roaming-2032

Παρατείνεται η δωρεάν περιαγωγή

Παρατείνει το καθεστώς μηδενικού κόστους περιαγωγής για κλήσεις, SMS και δεδομένα εντός των δικτύων κινητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως ανακοινώθηκε, ο αναθεωρημένος κανονισμός για την περιαγωγή προσαρμόζει τα μέγιστα τέλη χονδρικής, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η παροχή υπηρεσιών περιαγωγής λιανικής σε εγχώριες χρεώσεις είναι βιώσιμη για τους φορείς εκμετάλλευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Αυξάνει τη διαφάνεια για τις υπηρεσίες που ενδέχεται να υπόκεινται σε πρόσθετο κόστος, και προστατεύει πελάτες από φουσκωμένους λογαριασμούς λόγω ακούσιας περιαγωγής σε μη επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με πλοία ή αεροπλάνα.
Ο νέος κανονισμός που θα επικυρωθεί οσονούπω, θα παρατείνει για άλλα 10 χρόνια τους ισχύοντες κανόνες που επρόκειτο να λήξουν το 2022.
Ο κανονισμός θα εξασφαλίσει επίσης καλύτερες υπηρεσίες περιαγωγής για τους ταξιδιώτες.
Για παράδειγμα, οι καταναλωτές θα δικαιούνται την ίδια ποιότητα και ταχύτητα της σύνδεσής τους με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό όπως και στη χώρα τους, όπου διατίθενται ισοδύναμα δίκτυα.
Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν επίσης αποτελεσματική πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας την ενημέρωση σχετικά με εναλλακτικά μέσα για τα άτομα με αναπηρίες, ενώ θα αυξήσουν και την ενημέρωση των συνδρομητών σχετικά με πιθανά τέλη από τη χρήση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας κατά την περιαγωγή.
Η ανανέωση του κανονισμού έρχεται πάνω στην ώρα που αναμένεται η αναθέρμανση των μετακινήσεων και της τουριστικής κίνησης των Ευρωπαίων εντός της ηπείρου, μετά τη λήξη του υγειονομικού συναγερμού του COVID.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

THIS WEEK @ WEEKLY

 • Η United Group προχώρησε στη δωρεά €1 εκατομμυρίου σε δύο μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες του πολέμου της Ουκρανίας. Το ποσό της δωρεάς θα μοιραστεί ανάμεσα στις ΜΚΟ “International Medical Corps”, που ειδικεύεται στην παροχή άμεσης ιατρικής φροντίδας και σχετικών υπηρεσιών σε όσους βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και στην ουκρανική “Bright Kids Charity”, που ειδικεύεται στην παροχή βοήθειας σε παιδιά με προβλήματα υγείας και αναπηρίες.
 • Η ACS ανακοίνωσε, ότι από την 5η Μαρτίου έως την 30η Μαρτίου συγκεντρώθηκαν στο Πανελλαδικό Δίκτυο Καταστημάτων της περισσότερα από 700 δέματα με ιατροφαρμακευτικά υλικά και αναλώσιμα καθώς και με είδη πρώτης ανάγκης, συνολικού βάρους 10 τόνων, τα οποία και παραδόθηκαν στην οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», προκειμένου να αποσταλούν στην Ουκρανία για τη στήριξη του ουκρανικού λαού.
nokia 7-10-21 sent

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Όσον αφορά το θέμα της αντιπαράθεσης OTE - Vodafone στην ΕΕΤΤ θυμηθήκαμε το εξής: ρώτησαν την καμήλα αν θέλει ανηφόρα ή κατηφόρα και εκείνη είπε: -Γιατί χάθηκε το ίσιωμα; Ε, λοιπόν το ίσιωμα θα αναζητήσουν στην ΕΕΤΤ. Είναι φυσικό ότι κάθε πλευρά έχει τα δίκια της, αλλά η ιστορία θυμίζει λίγο το Χότζα που προέδρευε κάποτε σε ένα δικαστήριο. Αγορεύει η μία πλευρά και μόλις τελειώνει ο Χοτζας λέει: δίκιο έχεις. Αγορεύει η άλλη πλευρά και αμέσως μετά ο Χότζας λέει: -Δίκιο έχεις. Ένας τρίτος βλέποντας ότι οι δύο πλευρές έλεγαν τα εντελώς αντίθετα, παρατήρησε:-Πως βρε Χότζα μπορεί να έχουν δίκιο και οι δύο, αφού λένε τα εκ διαμέτρου αντίθετα; Και εσύ δίκιο έχεις απάντησε ο Χότζας!
 • Αυτή είναι η κατάσταση και ο ΕΕΤιάρχης καλείται να δώσει τη λύση προκειμένου να λύσει τον γόρδιο δεσμό. Βέβαια αν εστιάσουμε, αυτό καθ’ εαυτό στα ασφαλιστικά μέτρα, η κατάσταση είναι η εξής: Έχει ήδη περάσει από την ΕΕΤΤ (με την παλιά σύνθεση) το ένα τρίτο των πακέτων και προφανώς ο ΟΤΕ πριν στείλει τα πακέτα τα έχει περάσει από το «κόσκινο» του νόμου. Και μπορεί η διαδικασία να είναι… «παμπάλαια» με βάση τους τρέχοντες ρυθμούς της αγοράς, αλλά μέχρι να προκύψει μία νέα ισχύει η τρέχουσα. Πως λέμε Dura lex, sed lex; Άρα, η αίσθησή μας είναι ότι τελικά μάλλον θα «περάσουν» και τα υπόλοιπα πακέτα.
 • Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος που αφορά «τα προς έγκριση πακέτα». Η άλλη αφορά το συνολικό πρόβλημα και εκεί θα πρέπει προφανώς να αναζητηθεί μία έντιμη λύση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ήδη ο ΟΤΕ έχει προσφέρει μείωση του κόστους που ανέρχεται μέχρι και 60%, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η τηλεπικοινωνιακή μεταρρύθμιση χωρίς να αφήνει αίσθημα αδικίας πίσω της. Η αίσθησή μας είναι ότι θα μπορούσε να προκύψει μία λύση δεδομένου ότι η εξέλιξη δεν σταματά και ο διπλασιασμός ταχυτήτων είναι αδήριτη ανάγκη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα 800.000 νοικοκυριά και να αυξήσουμε τις επιδόσεις μας ως χώρα, γεγονός για το οποίο υπάρχει και πολιτική πίεση.
 • Βέβαια έχει και η ΕΕΤΤ τις ευθύνες της. Διότι, αν δεν υπάρχουν ή έχουν ξεπεραστεί οι κανόνες, τότε προκύπτει… μπάχαλο. Όταν λοιπόν δεν έχει προκύψει συζήτηση για το price squeeze και λειτουργούμε με όρους 2011 έντεκα χρόνια μετά, είναι λογικό να δημιουργούνται αντιδικίες και παρεξηγήσεις.
 • Η Vodafone που κάποιοι προσπάθησαν να παραποιήσουν τις δηλώσεις της δήλωσε με σαφήνεια ότι «είχε χαιρετίσει από την πρώτη στιγμή την ανακοίνωση του ΟΤΕ για αναβάθμιση των συνδέσεων των Ελλήνων καταναλωτών, δηλώνοντας μάλιστα τη δέσμευσή της να υλοποιήσει την αναβάθμιση και για τους δικούς της πελάτες, με την προϋπόθεση πάντοτε αυτό να είναι δυνατό με ισότιμους και δίκαιους όρους». Κρατήστε το ισότιμους και δίκαιους όρους που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ανακοίνωσης.
 • Παρεμβάσεις στο κανονιστικό πλαίσιο που αφορά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σχεδιάζει η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Αθανάσιος Στάβερης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
 • Όπως είπε στόχος είναι η γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων 5G. Το αντικείμενο της παρέμβασης είναι στην κατεύθυνση της απλοποίησης της αδειοδότησης των κεραιών, χωρίς να διαφοροποιηθούν τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ισχύουν σήμερα και τα οποία είναι και από τα πιο αυστηρά της Ευρώπης.
 • Η κουλτούρα της Vodafone είναι ίδια σε όλες τις χώρες! Και τα στελέχη που είναι σαρξ εκ της σαρκός της, την εφαρμόζουν με μεγάλη πιστότητα.
  Με μεγάλη χαρά είδαμε την ανάρτηση της αγαπημένης μας Κάτιας Σταθάκη διευθύνουσας συμβούλου της Vodafone Αλβανίας, για την δωρεά των παιδιατρικών κρεβατιών στη νέα κλινική των Αγίων Σαράντα. Συγκεκριμένα η Κάτια αναφέρει: “Υπάρχουν μερικές μέρες στη ζωή μας που είναι τόσο πολύ ικανοποιητικές. Το χθες ήταν σίγουρα ένα από αυτά γιατί είχα τη χαρά να ταξιδέψω στην όμορφη πόλη #Saranda , στη Νότια Αλβανία για έναν σημαντικό σκοπό:
 • Το #VodafoneAlbaniaFoundation σε συνεργασία με το #RedCross Albania δώρισε τα παιδιατρικά κρεβάτια για την #ανακατασκευασμένη παιδιατρική πτέρυγα του Νοσοκομείου Σαράντα. Το Ίδρυμα Vodafone ήταν πάντα πολύ υποστηρικτικό για τα παιδιά της Αλβανίας, ειδικά στην #υγειονομική περίθαλψη και την #ψηφιακή εκπαίδευση . Αυτή η πολύτιμη συνεισφορά του Ιδρύματος Vodafone Albania είναι μια ακόμη μαρτυρία της #δέσμευσης της Vodafone στην Αλβανία και την κοινωνία της που ξεπερνά την #τεχνολογία #μαζί μπορούμε”
 • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση του συστήματος περιαγωγής με χρέωση «εσωτερικού», έως το 2032. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν κλήσεις, να στέλνουν γραπτά μηνύματα και να σερφάρουν στο διαδίκτυο, όταν ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, χωρίς επιπλέον κόστος, ακόμη και μετά τη λήξη του ισχύοντος κανονισμού για την περιαγωγή στις 30 Ιουνίου 2022.
 • Όπως ανακοινώθηκε ο αναθεωρημένος κανονισμός για την περιαγωγή προσαρμόζει τα μέγιστα τέλη χονδρικής, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η παροχή υπηρεσιών περιαγωγής λιανικής σε εγχώριες χρεώσεις είναι βιώσιμη για τους φορείς εκμετάλλευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.
 • Αυξάνει τη διαφάνεια για τις υπηρεσίες που ενδέχεται να υπόκεινται σε πρόσθετο κόστος, και προστατεύει πελάτες από φουσκωμένους λογαριασμούς λόγω ακούσιας περιαγωγής σε μη επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με πλοία ή αεροπλάνα.
 • Η πολιτική εύλογης χρήσης, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη της μόνιμης περιαγωγής, θα συνεχιστεί. Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει αλλαγές σε αυτήν κατόπιν διεξοδικής ανάλυσης της αγοράς και δέουσας εκτίμησης των δυνητικών επιπτώσεων.
 • Καιρό είχαμε να δούμε μία καλή «μάχη» στην καρτοκινητή. Η Vodafone ήταν η τελευταία που βγήκε και προσφέρει unlimited λεπτά ομιλίας, με ένα συγκεκριμένο ποσό.
 • Αλλά όταν παίρνεις με 15 ευρώ απεριόριστα λεπτά ομιλίας και 5 GB αρχίζεις και αναρωτιέσαι: αξίζει να έχω μία συνδρομή συμβολαίου που είναι διπλάσια χρήματα; Εκτός αν εκεί μου προσφέρουν κάτι παραπάνω…
 • Βασικά, αν δεν ταξιδεύεις στο εξωτερικό -οπότε χρειάζεσαι roaming- τα 5 GB είναι ενδεχομένως αρκετά, γιατί είσαι πολλές ώρες στο σπίτι ή στη δουλειά, δηλαδή σε WiFi. Τελικά, σα Λερναία Ύδρα είναι η εμπορική πολιτική. Ένα κεφάλι κόβεις, δύο ξεφυτρώνουν!
 • Με καινούργιο «αέρα», το γνωστό flagship κατάστημα των Public στο Σύνταγμα που υποδέχεται πάνω από 2,2 εκατ. επισκέπτες το χρόνο, παρουσιάζει νέα τμήματα σπιτιού, γρήγορου service, ανανεωμένου gaming αλλά και eco friendly συναλλαγές.
 • Καθώς εμείς και οι ανάγκες μας αλλάζουμε χρόνο με το χρόνο, έτσι και το κατάστημα Public αλλάζει και εξελίσσεται. Το Public Συντάγματος θα είναι το πρώτο Public που έχει και οικιακές μικροσυσκευές. Η αλυσίδα ετοιμάζεται να αλλάξει άρδην και θα δούμε πολλά και ενδιαφέροντα μέσα στους επόμενους μήνες. Τόσο σε επίπεδο μητρικής, όσο και σε επίπεδο ομίλου.
 • Η Samsung ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας ABB για την επέκταση της ενσωμάτωσης του SmartThings σε ακόμη περισσότερα σπίτια και κτίρια.
 • Με 130 χρόνια τεχνογνωσίας και με περισσότερα από 550.000 προϊόντα που κατασκευάζονται και πωλούνται, η ABB είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Η λύση αυτοματισμού ABB-free@home ελέγχει ένα μεγάλο αριθμό εξοπλισμού κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων πρόσβασης, ανίχνευσης, επικοινωνίας και κλίματος για κατοικίες και εμπορικά κτίρια.
 • Η ενσωμάτωση του ABB-free@home με το Samsung SmartThings δημιουργεί ένα ενιαίο κατάστημα για λύσεις IoT, το οποίο παρέχει εύκολη πρόσβαση στην παρακολούθηση και τον έλεγχο τεχνολογικών κτιρίων, ενισχύοντας περαιτέρω τη Samsung ως βασικό πάροχο λύσεων smart home για εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων και κατασκευαστές.
 • Μια εμπειρία διαφορετική από κάθε προηγούμενη έζησαν όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση της Huawei, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου, στον πανέμορφο πολυχώρο εκδηλώσεων Amalias 36, με πρωταγωνιστές τα νέα smartphones Huawei P50 Pro, P50 Pocket, nova 9SE, αλλά και το all-in-one laptop Huawei MateBook E.
 • Οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά τα πολυαναμενόμενα νέα smartphones της Huawei, αλλά και πολλά άλλα νέα προϊόντα της εταιρείας, που παρουσιάστηκαν με διαδραστικό τρόπο, σε ένα ευρηματικό catwalk - performing από επαγγελματίες μοντέλα, «συνοδευόμενα» από τις συσκευές της Huawei. Πως λέμε τα μοντέλα με τα μοντέλα;
 • Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, τα νέα μοντέλα της Huawei, εντυπωσίασαν με τον μοντέρνο σχεδιασμό τους, τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά τους και τις εκπληκτικές επιδόσεις τους, ικανά να συνδυαστούν με κάθε fashion statement.
 • Για όγδοη χρονιά πραγματοποιείται ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την Cosmote.
 • Κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζουν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, αναπτύσσοντας STEM δεξιότητες. Στο φετινό διαγωνισμό οι μαθητές προετοιμάζουν έξυπνες τεχνολογικές εφαρμογές για τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται online.
 • Με 28 χώρες έχει συνάψει συμφωνία η Wind, ώστε οι συνδρομητές της που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να μπορούν να απολαμβάνουν ταχύτητες 5G. Παράλληλα, συνεργάζεται με 32 δίκτυα, ώστε οι συνδρομητές τους, όταν επισκέπτονται την χώρα μας να έχουν πρόσβαση στο 5G δίκτυο της Wind.
 • Το Νοέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε η συνεργασία της Wind Ελλάς με το Υπουργείο Τουρισμού, με στόχο την προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού εγκατάστασης Ψηφιακών Νομάδων (Digital Nomads) και παράλληλα την ενίσχυση της εικόνας του ελληνικού τουρισμού.
 • H Vodafone ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση νέων unlimited πακέτων στην καρτοκινητή, αλλά και την αναβάθμιση των υφιστάμενων πακέτων, προσφέροντας στους πελάτες της τα περισσότερα δεδομένα και λεπτά ομιλίας από ποτέ, χωρίς καμία αλλαγή στις τιμές τους. Επιπλέον, προσφέρουν τα περισσότερα data από ποτέ σε όλα τα Combo μηνιαία και Data πακέτα.
  Νέα bonus online ανανέωσης, ανανεωμένο SHAKE αλλά και επιπλέον δεδομένα στα υφιστάμενα πακέτα, χωρίς καμία αλλαγή στην τιμή τους, ολοκληρώνουν τον χάρτη των αλλαγών του CU και του Vodafone καρτοκινητού που φέρνουν τη νέα μέρα της καρτοκινητής.
 • Ο Antenna εισέρχεται στη «μάχη» του video streaming. Το όνομα της υπηρεσίας θα είναι ANT1+ και θα έχει δικό της περιεχόμενο. Μία καλή αρχή είναι η νέα σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη «ΣΕΡΡΕΣ», αλλά το ερώτημα είναι αν θα πείσει τους Έλληνες να πληρώσουν για την υπηρεσία;
  Και επειδή θα δείτε τις διαφημίσεις να μιλάνε για συνδρομή 4,99 ευρώ το μήνα, να θυμάστε ότι αυτό το κόστος είναι μόνο για του τρεις πρώτους μήνες. Μετά πάμε στα 7,99 ευρώ το μήνα. Και εκεί είναι που αναρωτιέσαι: ποιο θα είναι τελικά το περιεχόμενο για να πείσει τον τηλεθεατή να συνεχίσει… Ρίξτε μια ματιά στο https://watch.antennaplus.gr/#/ για να έχετε μία πρώτη γεύση!
 • Με την ευκαιρία σημειώστε ότι εντείνονται οι πιέσεις προς το περιβάλλον του Ιβάν να αποχωρήσει από το Open για να μη δέχεται αντίστοιχα και η κυβέρνηση πιέσεις από το εσωτερικό και -κυρίως- από το εξωτερικό. To ερώτημα είναι ποιος ενδιαφέρεται για να Αποκτήσει Ελεύθερο Κανάλι;
  Οι πιο πολλοί δείχνουν τον Μελισσανίδη, που έχει ήδη ανακοινώσει WEB TV. Εναλλακτικά παίζουν και οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, όπως έγραψε το iefimerida.gr, ενώ δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις! Όσο για τη Nova; Για την ώρα αρκείται στη συγκατοίκηση με τον Alpha, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βγάλει μία συγκατοίκηση. Έτσι ξεκίνησα και εγώ και…παντρεύτηκα!
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Την ικανοποίησή του για τη θετική γνωμοδότηση της Enterprise Greece που αφορά στη δημιουργία του Συγκροτήματος Data Centers και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, εξέφρασε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε την επενδυτική πρωτοβουλία «Gr for Growth» της Microsoft ως «game changer» για την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας και τις προοπτικές της οικονομίας της.
 • Ο επικεφαλής της Microsoft στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε την εξαγορά των τριών οικοπέδων στις περιοχές Σπατών, Κορωπίου και Μαρκοπούλου, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη των τριών Data Centers αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή για τη Microsoft, το ελληνικό επιχειρείν, αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
 • Θετικά γνωμοδότησε προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου «Investment in Data Centers in Greece» της Microsoft το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), με απόφαση που έλαβε σε συνεδρίασή του την περασμένη Παρασκευή.
 • Η WatchGuard Technologies, ειδική στην ασφάλεια δικτύων, την προηγμένη προστασία σταθμών εργασίας, τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) και το ασφαλές Wi-Fi, κυκλοφόρησε τα ευρήματά της από την τελευταία της τριμηνιαία έκθεση ασφάλειας «Internet Security Report», καταγράφοντας λεπτομερώς τις κύριες τάσεις κακόβουλων λογισμικών και κύριες απειλές ασφάλειας δικτύων όπως αναλύονται από τους ερευνητές του WatchGuard Threat Lab.
 • Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές εντόπισαν σε νούμερα-ρεκόρ ανιχνεύσεις κακόβουλου λογισμικού. Οι εξελιγμένες απειλές αυξήθηκαν κατά 33% υποδεικνύοντας ένα από τα υψηλότερα επίπεδα zero-day απειλών. Οι ανιχνεύσεις απειλών στα δίκτυα είχε συνεχώς ανοδική πορεία, με την Αμερική να δέχεται την πλειονότητα των επιθέσεων.
 • Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί αμέσως μετά το Πάσχα με 180 εκατ. ευρώ η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, θα δοθούν voucher σε 100.000 επιχειρήσεις για την απόκτηση εφαρμογών και προγραμμάτων που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Επίσης, θα επιδοτηθούν 1.000 μικρομεσαίες για τη δημιουργία εφαρμογών Cloud, όπως και για την αναβάθμιση και αντικατάσταση ταμειακών μηχανών. Χαρμόσυνα νέα για την αγορά που θα πρέπει να ετοιμάζεται…
protocol_banner

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • «Ειδικά σε μια εποχή με αβεβαιότητες όπως η σημερινή, το Cloud γίνεται ακόμα πιο χρήσιμο. Στην Ελλάδα έχουμε προχωρήσει ήδη σε μεγάλες συμφωνίες και βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται, οπότε τίποτα δεν έχει αλλάξει για εμάς» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της Microsoft, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.
 • Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σημείωσε ότι «οι διαδικασίες για τα τρία data center που θα αναπτύξουμε σε Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο ξεκινούν. Θέλουμε να κινηθούμε γρήγορα, ωστόσο, για τη Microsoft είναι project δεκαετιών, οπότε θέλουμε να προχωράμε και προσεκτικά.»
 • Πλατφόρμα Smart Cities ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίος. Πλέον η πληροφορική δεν είναι μόνο για τις εταιρείες του κλάδου. Υπάρχουν και άλλοι «παίκτες» που ενδιαφέρονται. Και μάλλον θα δούμε και άλλες αντίστοιχες κινήσεις. Ωστόσο, ο Μυτιληναίος είχε συμφάγει, αν θυμάμαι καλά, με τους Πιερρακάκη, Λιβάνιο, Hoettges και Τσαμάζ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Μήπως ήρθε η ώρα από τις συζητήσεις να περάσουμε στα… έργα;
 • H Netcompany-Intrasoft, ανέλαβε νέο έργο για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που αφορά στην παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και ανάπτυξης λογισμικού σε σημαντικές νέες τεχνολογίες, όπως SupTech, FinTech, ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) και Blockchain, αξιοποιώντας το Ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας.
 • Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στοχεύουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη καινοτόμων πρoτύπων, Proofs of Concept (POC) και Minimum Viable Products (MVP), που σχετίζονται με τους τομείς της τραπεζικής εποπτείας και της λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας. Για την επιτάχυνση των συγκεκριμένων εφαρμογών, η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η Netcompany-Intrasoft θα αναλάβει και την εκπαιδευτική και πρακτική ενημέρωση των ομάδων της ΕΚΤ σχετικά με τις νέες τεχνολογικές τάσεις και τους σημαντικούς παράγοντες του οικοσυστήματος.
 • Η ESET έχει θέσει ως στόχο την ενσωμάτωση της τεχνολογίας Intel Threat Detection Technology (Intel TDT) στην πολυεπίπεδη σουίτα κυβερνοασφάλειας που προσφέρει. Αναγνωρίζοντας την πολύπλοκη και εξελισσόμενη φύση του ransomware, μιας ολοένα και πιο σοβαρής απειλής για την επαγγελματική και την προσωπική ζωή των πελατών, η ESET θα ενισχύσει τις τεχνολογίες ανίχνευσης που βασίζονται σε λογισμικό με ανίχνευση ransomware, που μόνο το hardware της Intel μπορεί να προσφέρει.
 • Με την πρόοδο των τεχνολογικών καινοτομιών να φέρνει συχνά νέα εργαλεία για τη διαρκή ανάπτυξη και την ασφάλεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενσωμάτωση του Intel TDT σημαίνει ότι το λογισμικό ασφάλειας τελικών σημείων της ESET που εκτελείται σε υπολογιστές με τεχνολογία της Intel μπορεί να προσφέρει ανώτερη προστασία από ransomware.
 • Στις 28 Μαρτίου, η Huawei παρουσίασε το νέο κέντρο καινοτομίας με εργαστήριο POC (Proof of Concept) στο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρίας, στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. Η Huawei έχει επικεντρωθεί στην προσφορά τεχνολογίας αιχμής στους πελάτες της και στη διαρκή επένδυση στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και λύσεων.
 • Με το νέο αυτό κέντρο δοκιμών, η Huawei ενισχύει ακόμη περισσότερο την ηγετική της θέση αλλά και τη δέσμευσή της να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των πελατών και συνεργατών της για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα. Στο νέο εργαστήριο, η Huawei είναι σε θέση να ελέγξει μεμονωμένα προϊόντα μετατροπέων, πραγματοποιώντας ηλεκτρικές δοκιμές καθώς και δοκιμές αναφορικά με τη λειτουργία και την απόδοση και επίσης να επιδείξει συμβατότητα στις σύνθετες απαιτήσεις σύνδεσης στο δίκτυο σύμφωνα με τα IEC, VDE, FGW και άλλα διεθνή πρότυπα.
 • H Epsilon Net απέκτησε το κτίριο 7.244 τ.μ. προς 2,25 εκατ. ευρώ, με στόχο, μεταξύ άλλων την μείωση των δαπανών μίσθωσης, αλλά και της δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου χώρου που χρησιμοποιηθεί ως κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας καθώς και για να στεγάσει την υπό ίδρυση θερμοκοιτίδα της Epsilon Net. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το project θα επενδυθούν 2-3 εκατ. ευρώ επιπλέον.
 • Συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση της ανάπτυξης πρωτοποριακών λύσεων, η SoftOne παρουσιάζει τη νέα σειρά λογισμικού Soft1 Series 6. Ευθυγραμμισμένη πλήρως με τη φιλοσοφία της εταιρείας για καινοτομία, ευχρηστία κι αξιοπιστία, η σειρά Soft1 Series 6 θέτει νέες διαστάσεις στην έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθιστώντας τον μία εφικτή και προσιτή διαδικασία για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου δραστηριοποίησης.
 • Με νέο, ακόμη πιο φιλικό και γρήγορο UI, πλήθος βελτιώσεων και καινοτόμες λειτουργίες και cloud υπηρεσίες, το Soft1 Series 6 βοηθάει κάθε επιχείρηση να προχωρήσει στον ψηφιακό της μετασχηματισμό σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες και δυνατότητες, μέσα από αυτόνομα βήματα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν σταδιακά, προσδίδοντας άμεσα υψηλή προστιθέμενη αξία στην καθημερινή της λειτουργία.
 • Πωλήσεις 947,9 εκατ. ευρώ αυξημένες 33,3% κέρδη EBITDA 75,6 εκατ. (αύξηση 33,7%) και κέρδη προ φόρων 136,1 εκατ. (συν 59,6%) παρουσίασε για το 2021 ο Όμιλος Quest συμπληρώνοντας ότι ήταν μία πολύ καλή χρονιά. Πέρσι άλλωστε ολοκλήρωσε τη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του στην εταιρεία Cardlink A.E., επιτυγχάνοντας έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη 78,1 εκατ. ευρώ.
 • Οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 24,2 εκατ. με την πλειονότητά τους να κατευθύνεται στην ανάπτυξη των υποδομών του κλάδου ταχυδρομικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα η νέα μονάδα διαλογής της ACS να είναι έτοιμη να λειτουργήσει στο πρώτο εξάμηνο. Για το 2022 προβλέπονται επενδυτικές δαπάνες 60 εκατ. ευρώ.
 • Οι εταιρείες τεχνολογίας γνώρισαν μία άνευ προηγουμένου άνθιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η τεχνολογία επέτρεψε σε ανθρώπους και εταιρείες να λειτουργούν χωρίς σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, έστω και εν μέσω περιορισμών. Επίσης, έχουν ανταμειφθεί δεόντως από τους επενδυτές στα χρηματιστήρια, καθώς πέρυσι «έκλεισαν» στα πιο υψηλά επίπεδα όλων των εποχών. Ωστόσο, μάλλον υπήρξε κάποια υπερεκτίμηση της δύναμής τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ProfitLevel.
 • Ήδη τις τελευταίες ημέρες του 2021, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι επενδυτές επρόκειτο να επωφεληθούν από τον κλάδο της τεχνολογίας. Πράγματι, οι πρώτες ημέρες και εβδομάδες επενδύσεων του νέου έτους το απέδειξαν αυτό, με τον τομέα της τεχνολογίας να «χτυπάει» κόκκινο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία όμως επηρεάζει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Από τις 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας της BCM (Begin Capital Markets), η αξία μόνο μίας αυξήθηκε, αυτή της Medtronic από την Ιρλανδία. Τον Μάρτιο βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, ενώ στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την BCM Begin Capital Markets, η μεγαλύτερης αξίας ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας ήταν η γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP.
 • Το Vodafone Business συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού του Φλοιού της Γης και Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με στόχο την υλοποίηση σύγχρονων εφαρμογών παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητες μέσα από το δίκτυο Internet of Things (ΙοΤ) της Vodafone.
 • Συγκεκριμένα, το Σεισμολογικό Δίκτυο Κρήτης (HSNC) αξιοποιεί το δίκτυο Internet of Things (IoT) της Vodafone Ελλάδας για την υλοποίηση εφαρμογών τηλεμετρίας ακριβείας που συμβάλλουν στη βελτίωση της παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας στην Κρήτη.
 • H Keypoint Intelligence, κορυφαία εταιρεία δοκιμών προϊόντων απεικόνισης εγγράφων παγκοσμίως, τίμησε την Kodak alaris με το βραβείο Buyers Lab (BLI) 2022 “Scanner Line of the Year”. Οι σαρωτές της Kodak Alaris είναι διαθέσιμοι πανελλαδικά από το δίκτυο συνεργατών της CPI.
 • Το 2021 αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Real Consulting καθώς η εταιρεία κατάφερε να πετύχει σε μεγάλο βαθμό τους στρατηγικούς της στόχους επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση των μεγεθών και της κερδοφορίας της, προερχόμενη τόσο από τη συμβολή νέων τεχνολογικών λύσεων στο χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών της όσο και από την οργανική της ανάπτυξη.
 • Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει στην εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών, με στόχο την διείσδυσή της στις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, εκμεταλλευόμενη το know-how που διαθέτει και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος που υπάρχει στην Ελλάδα. Παράλληλα επιδιώκει την εξαγορά εταιρειών σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό την δημιουργία οικονομιών κλίμακος και συνεργειών προκειμένου να διευρύνει την προϊόντική της γκάμα και να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της.
 • Ως « Distributor of the Year 2021» και «Marketing Partner of the Year 2021» για την Ελλάδα, βραβεύτηκε η Info Quest Technologies από τη Cisco Hellas, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την προσήλωσή της στη δημιουργία αξίας για τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της.
 • Η Info Quest Technologies και η Cisco Hellas συνεργάζονται στρατηγικά για 20 και πλέον χρόνια. Κοινό όραμα των δύο εταιρειών είναι η προσπάθεια να μετουσιωθεί η ψηφιακή τεχνολογία, σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους για εκσυγχρονισμό, ανταγωνιστικότητα και ψηφιακό μετασχηματισμό.
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Τη δημιουργία Κέντρου Κυβερνοασφάλειας για όλο το Δημόσιο και τους φορείς του, εκτός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προβλέπει έργο, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) που εντάχθηκε, έπειτα από πρόταση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο Ταμείο Ανάκαμψης και εγκρίθηκε την 1 Απριλίου.
 • Η λειτουργία του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας θα περάσει στην ΕΥΠ ως το τέλος του 2024. Η διαδικασία του κλειστού διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου διενεργείται από το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, αυτοτελής υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον διοικητή της ΕΥΠ.
 • Τη διακήρυξη του διαγωνισμού έχουν λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, 4 με 5 εταιρείες. Δεν θα κοινοποιηθεί δημόσια, λόγω της φύσεως του έργου. Οι ιδιωτικοί φορείς που μετέχουν στη διαδικασία δεσμεύονται με αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας, όπως προβλέπεται στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τα έργα αυτής της κατηγορίας.
 • Ο βασικός πυρήνας του έργου είναι η προστασία της περιμέτρου των πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου στην επικοινωνία τους με τον «έξω κόσμο» δηλαδή το διαδίκτυο. Ο ανάδοχος, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχει γνώση της αρχιτεκτονικής που έχει στηθεί το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο Σύζευξις (1 και 2) του δημοσίου.
 • Την υλοποίηση του έργου «Εκσυγχρονισμός της Οικονομικής Διαχείρισης Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας ΥΠΕΞ μέσω Απλοποίησης Διαδικασιών και Ανάπτυξης Πληροφοριακού Συστήματος», ανέλαβε η Ένωση «Quality & Reliability A.E. - TCS Toolbox Ike» από την Κοινωνία της Πληροφορίας, συνολικού προϋπολογισμού 878.866€ πλέον ΦΠΑ. Στην Ένωση η Q&R συμμετέχει με 90% και η Toolbox με 10%.
 • Αντικείμενο του Έργου αποτελεί η παροχή υπηρεσιών ανάλυσης, σχεδιασμού, ανάπτυξης, παραμετροποίησης και υλοποίησης πληροφοριακού Συστήματος Οικονομικών Λειτουργιών των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες και την εκτέλεση των διαδικασιών που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση των Αρχών Εξωτερικού.
 • Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε ο ψηφιακός φάκελος υγείας, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη. Ουσιαστικά, όπως έχει αναφέρει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα περιέχει δημογραφικά στοιχεία, ιατρικά και ιστορικά ιατρικά δεδομένα, στατιστικά, στοιχεία πληρωμών, ιατρικές συνταγές, ανοσολογικά στοιχεία και άλλες πολύτιμες πληροφορίες. Το πιο σημαντικό, είναι ότι μπορεί να διαμοιραστεί μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, καθώς και ότι θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο. Ο προϋπολογισμός είναι 55,8 εκατ. ευρώ και ο χρόνος υλοποίησης μέχρι τα τέλη του 2025. Καιρός ήταν!
 • Θετικά γνωμοδότησε προς τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου «Investment in Data Centers in Greece» της Microsoft το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).
 • Διαθέσιμο για τους πολίτες είναι από την Τετάρτη το νέο Ψηφιακό Σύστημα Ραντεβού Πολιτών για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που σχεδιάστηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας. Πρόκειται για την πλατφόρμα finddoctors.gov.gr που υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης.
 • Μέσω της πλατφόρμας, κάθε πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή ή με ιδιώτη γιατρό πιστοποιημένο στο «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης». Το ψηφιακό περιβάλλον είναι πολύ φιλικό, και απαιτείται μόνον η χρήση κωδικών Taxisnet καθώς και η επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ. Ο πολίτης θα επιλέξει γεωγραφική περιοχή και ακολούθως την προτίμησή του για ραντεβού σε δημόσια δομή ή ιδιώτη ιατρό.
 • Μέσα από προσυμπληρωμένα πεδία και δυναμικές λίστες επιλογών, με ελάχιστα κριτήρια αναζήτησης και μόνο με τέσσερα «κλικ», θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει ραντεβού με ιατρό σε ημέρα και ώρα που επιθυμεί. Θα λαμβάνει SMS επιβεβαίωσης, ενώ θα έχει τη δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης του ραντεβού έως και την προηγούμενη ημέρα.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Delivery Hero και Επιτροπή Ανταγωνισμού: Η DH πρότεινε να έχουν την ελευθερία οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις να αγοράζουν ξεχωριστά και όχι “υποχρεωτικά ως πακέτο” τις υπηρεσίες της efood και της e-table (ηλεκτρονική κράτηση σε εστιατόρια) ενώ επιπλέον δεν θα παρέχονται εκπτώσεις ή ειδικές τιμές σε όσους αγοράζουν και τις δύο υπηρεσίες. Αυτό θα ισχύσει για 2 χρόνια. Έτσι θα υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής για τον ανταγωνισμό. Η συνέχεια στις 14 Απριλίου.
 • Εξακολουθούν να έχουν τα ΕΛΤΑ πρόβλημα με το Web Labeling και ζητούν από τους πελάτες να μπουν στην εφαρμογή, να τυπώσουν και να κάνουν αυτοί τη δουλειά των ΕΛΤΑ. Φανταστείτε τώρα μία εταιρεία που δουλεύει αρκετά με το εξωτερικό και μάλιστα με pay pal, τι αρνητικές κριτικές έχει να φάει από τους πελάτες της…
 • Η Sitecore, παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λογισμικού διαχείρισης ολοκληρωμένης ψηφιακής εμπειρίας, ανακοινώνει πως έχει ενσωματώσει πλήρως στην Digital Experience Platform (DXP) του τα βασικά προϊόντα από τις εξαγορές των Boxever, Four51, Moosend και Reflektion.
 • Η ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των νέων λειτουργιών αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη Sitecore, ενώ παράλληλα επιταχύνει την παράδοση της πλέον ολοκληρωμένης SaaS-based DXP πλατφόρμας στον κλάδο, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο το περιεχόμενο, η ενορχήστρωση εμπειριών, το εμπόριο και τα analytics υποστηρίζουν τις σύγχρονες επιχειρήσεις για τη μετάβασή τους σε ένα digital-first περιβάλλον.
 • Άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών έλαβε η Αlpha Υπηρεσιών Πληρωμών Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Nexi S.p.A. στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών. Στη βάση αυτής της συμφωνίας το 51% των μετοχών της Αlpha Υπηρεσιών Πληρωμών θα περάσει το καλοκαίρι στην Nexi, έναντι τιμήματος 153 εκατ. ευρώ.
 • Επίσης, έχει συμφωνηθεί πρόσθετο τίμημα ποσού 60 εκατ. ευρώ με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων (earn-outs) για τα επόμενα 4 χρόνια. Η νέα εταιρεία αναμένεται να διαθέτει πάνω από 150.000 τερματικά POS, να εκκαθαρίζει όγκους άνω των 12 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει περί τα 93 εκατ. ευρώ έσοδα το 2022.
 • Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να φτιάξει μία νέα ψηφιακή τράπεζα. Και επειδή νέο κτήριο με… υλικά κατεδάφισης δεν κάνεις, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να το κάνει μόνη της και έκανε κοινοπραξία με τη Natech. Μπορεί να μην γνωρίζετε τη Natech του Θανάση Ναυρόζογλου, γιατί είναι low profile, έστω κι αν κάνει δουλειές σε 40 χώρες! Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εταιρεία με πολλά χρόνια παρουσία και εξαιρετικές λύσεις όπως η πλατφόρμα BankTech. Και το κυριότερο, έχει έδρα στα Ιωάννινα. Η εταιρεία είναι τόσο καλή που κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι από τα επόμενα ελληνικά unicorns. Το πρώτο unicorn της ελληνικής περιφέρειας! Αμήν και πότε!!!
 • Άμεση παράδοση υπόσχεται το Skroutz. Αρκεί να κάνεις αγορά από το δικό του marketplace. Και αφορά Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα καλά να έχεις δική σου εταιρεία ταχυμεταφορών καθώς και τα καλά -για τον πελάτη- του έντονου ανταγωνισμού (λέγε με shopflix). Πάντως, όλα δείχνουν ότι το last mile θα είναι το κλειδί για πολλές από τις μελλοντικές εξελίξεις…
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Το TikTok δήλωσε “παρών”, στους Δελφούς με τον Head of Government Relations and Public Policy για τη ΝΑ Ευρώπη, κ. Giacomo Lev Mannheimer, να αποκαλύπτει ότι πρόσφατα ελήφθη η απόφαση για αύξηση της διάρκειας των βίντεο σε 10 λεπτά.
 • Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στους χρήστες, που αυτοί είναι οι παραγωγοί, να δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους. Αποκάλυψε, επίσης, ότι το TikTok αποτελεί πλέον επισήμως μέλος του Φεστιβάλ Καννών που σημαίνει ότι μπορεί μία παραγωγή να προταθεί για βραβείο. Εξάλλου, μουσικό κομμάτι που πρωτοεμφανίστηκε στο TikTok κέρδισε βραβείο Grammy. Επιπλέον, το νέο εργαλείο για το editing των βίντεο είναι τόσο εξελιγμένο που βοηθά περίπλοκες και ποιοτικές παραγωγές. Αυτή, άλλωστε, είναι η φιλοσοφία του TikTok, δηλαδή να εμπνέεται η δημιουργικότητα.
 • Νέα χρηματοδότηση ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων έκλεισε η νεοφυής εταιρεία αγροτεχνολογίας Better Origin, η οποία με έμπνευση την φύση και σύμμαχο την τεχνολογία επαναφέρει την τροφική αλυσίδα στις βιώσιμες ρίζες της. Στον Series A γύρο χρηματοδότησης ηγείται το Balderton Capital και συμμετείχαν οι υφιστάμενοι επενδυτές Fly Ventures και Metavallon VC.
 • Η Better Origin επεξεργάζεται τοπικά απορρίμματα τροφίμων και τα μετατρέπει σε υψηλής ποιότητας, βιώσιμες ζωοτροφές με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης στις μίνι-φάρμες εντόμων, με τις οποίες αναπαράγει τους φυσικούς κύκλους που παρατηρούνται στη τροφική αλυσίδα. Η επιτόπια παραγωγή ζωοτροφών μειώνει τα απορρίμματα τροφίμων, μειώνει το κόστος κατανάλωσης ζωοτροφών και τις εκπομπές ρύπων, ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγικότητα για τον αγρότη και την επισιτιστική ασφάλεια για όλους.
 • Η Orfium προχώρησε στην εξαγορά της Breaker INC, εταιρείας προώθησης, μάρκετινγκ και δημιουργίας περιεχομένου, με βάση το Τόκυο. Η Breaker θα μετονομαστεί σε Orfium Japan και θα επιχειρήσει μια σειρά συνεργασιών στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για τη μουσική βιομηχανία, στους τομείς μουσικής, gaming, ψυχαγωγίας και anime, με την ευρεία γκάμα προϊόντων της βραβευμένης τεχνολογικής εταιρείας Orfium.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε την απαγόρευση των ανώνυμων συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Επισήμως, αυτό γίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κατά της μη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που ισχύει για πληρωμές άνω των 1.000 ευρώ με κρυπτονομίσματα. Στην πράξη όμως χτυπάει όλα τα crypto αλλά κυρίως την ανωνυμία… Όχι που δεν θα έβρισκαν «λύση».
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Demand from Dimand! Μία σπουδαία «μεταγραφή» πραγματοποίησε η Dimand, ενισχύοντας το διοικητικό της συμβούλιό της με την Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου, η οποία ανέλαβε καθήκοντα ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους.
Wadata banner v2 - 600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • «Μετά την προκαταβολή των €4 δισεκατομμυρίων, εκταμιεύθηκε η 1η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους €3,6 δισεκατομμυρίων. Έτσι, ξεκινούν μεγάλα έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού, σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας και σε πολλούς κλάδους, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιακή μετάβαση».
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
synedria monofyllo 16-3-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
H realme, παρουσίασε επίσημα το πιο κομψό entry level smartphone, το realme C35.
Όπως πάντα, η realme συνεχίζει να ασπάζεται την ιδέα του brand: DARE TO LEAP, η οποία φέρνει πρωτοποριακά smartphones σε entry level στους νέους σε όλο τον κόσμο.
Σχεδιασμένο για να είναι το πιο κομψό entry-level smartphone για το 2022, το realme C35 έρχεται με ένα νέο ορθογώνιο πλαίσιο τόσο λεπτό που φτάνει τα 8,1 mm, συνδυάζοντας οπτική εμπειρία με άνετη αίσθηση.
Ως αποτέλεσμα, είναι το πιο λεπτό τηλέφωνο στην κατηγορία και η δυναμική λαμπερή σχεδίασή του το κάνει να φαίνεται φουτουριστικό και μοντέρνο με σκοπό να αναδείξει την ξεχωριστή προσωπικότητα του εκάστοτε χρήστη. Επιπλέον, υπάρχουν δύο συναρπαστικές χρωματικές επιλογές: Glowing Black και Glowing Green.
Το realme C35 είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, σε όλα τα καταστήματα λιανικής και με δύο παραλλαγές αποθήκευσης: 4GB+64GB στα 199€ και 4GB+128GB στα 219€.
cl8-sept-2019-600x80
Πολλοί είναι οι PC enthusiasts, οι οποίοι λατρεύουν να κάνουν overclocking στα συστήματά τους, μέχρι… τελικής πτώσεως, με αποτελέσματα πολλές φορές να φλερτάρουν με τον θρίαμβο και την… καταστροφή μαζί.
Φυσικά, για να κάνεις overclocking, θα πρέπει να διαθέτεις μια σειρά από στοιχειώδεις γνώσεις για το πως λειτουργεί ένα σύστημα και (κυρίως) για τις ρυθμίσεις που πρέπει κάποιος χρήστης να κάνει μέσω του Bios.
Ωστόσο, ένα bug που παρατηρήθηκε πρόσφατα στους drivers της AMD μάλλον βγάζει τους χρήστες από τη… δύσκολη θέση, καθώς οι Ryzen επεξεργαστές εμφανίστηκαν να ανεβάζουν στροφές από μόνοι τους και να κάνουν… overclocking.
Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι σχετικά επικίνδυνο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση και να καταστραφούν κάποια από τα υποσυστήματα του Motherboard ή και να κάψει την CPU.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της AMD, το εν λόγω πρόβλημα εμφανίζεται όταν οι χρήστες παραμετροποιούν τα settings του επεξεργαστή μέσω του Bios. Σε αυτή τη φάση, η AMD δεν προσφέρει κάποια λύση. Γι’ αυτό καλό είναι να δείξετε πάντως λίγο παραπάνω προσοχή και να μην πειραματίζεστε…
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η Check Point Research έχει εντοπίσει έξι εφαρμογές στο Play Store της Google που διέδιδαν κακόβουλο λογισμικό παριστάνοντας λύσεις προστασίας από ιούς.
Γνωστό ως Sharkbot, το κακόβουλο λογισμικό κλέβει διαπιστευτήρια και τραπεζικές πληροφορίες.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας της, η CPR μέτρησε πάνω από 1.000 μοναδικές IP διευθύνσεις μολυσμένων συσκευών, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
Ωστόσο, τα στατιστικά του Google Play Store αποκάλυψαν ότι οι κακόβουλες εφαρμογές κατέβηκαν περισσότερες από 11.000 φορές.
Το Sharkbot δελεάζει τα θύματά του μέσω ειδοποιήσεων push και εξαπατώντας τους χρήστες να εισάγουν διαπιστευτήρια σε περιβάλλοντα που μιμούνται φόρμες εισαγωγής στοιχείων.
Η CPR υποπτεύεται ότι οι παράγοντες της απειλής είναι Ρωσόφωνοι και προειδοποιεί τους χρήστες Android σε όλο τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν κάνουν λήψη λύσεων προστασίας από ιούς στο Play Store.
600x80 hotel 17-3-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin