weekly D 21-1-22 sent
600x80 hotel 17-3-22 sent

Win(d) Team for Nova Business

Προς το τέλος του έτους αναμένεται η Nova να ολοκληρώσει τη συνένωσή της με τη Wind, και η ομάδα που έχει αναλάβει το τεράστιο αυτό project έχει ξεκινήσει ήδη αυτό τον μαραθώνιο.
Επικεφαλής είναι ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, ο οποίος κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Nova, ενώ πριν από λίγους μήνες κατείχε ανώτατη θέση στη Wind. Άρα είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να ηγείται αυτής της ομάδας, μιας και έχει πλήρη γνώση και των δύο εταιρειών.
Από την πλευρά της Wind, στην ομάδα συμμετέχουν ο Γεώργιος Λάμπρου, ως Chief Financial Officer, ο Μιχάλης Αναγνωστάκος, Chief Marketing Officer, ο Χρήστος Νούλης, Chief Commercial Officer, ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Public Sector & ICT Executive Director, και ο Γιώργος Τσαπρούνης, Corporate Affairs Executive Director.
Από την πλευρά της Nova, συμμετέχουν η Κική Σιλβεστριάδου, ως Chief Executive Officer της Nova Media, ο Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος, ως Technical Chief Operations Officer, η Κατερίνα Μανιαδάκη ως Legal & Regulatory Executive Director, και η Μαρία Στεργίου, ως B2B Executive Director.
Σύντομα, και πριν μπούμε στο έργο της συγχώνευσης των δικτύων, θα μάθουμε ποιος θα είναι ο νέος Chief Technology Officer, ο οποίος θα αναλάβει τη σύνδεση δύο τραίνων εν κινήσει, σε μία αγορά η οποία μεταλλάσσεται και αναπτύσσεται συνεχώς.
Ήδη, από τον περασμένο Νοέμβριο η Wind είχε ανακοινώσει την ίδρυση της Hellenic Open Fiber, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς.
Μάλιστα, πολύ πρόσφατα, η νεοσύστατη εταιρεία κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο φαίνεται ότι ήδη εγκρίθηκε.
Οπότε, όσο μεγάλο και δομικό είναι το έργο της συγχώνευσης, δεν επιτρέπει την επιβράδυνση της ανάπτυξης, και της απώλειας του βηματισμού της εταιρείας.
cosmote-neo-600x80
wifi4gr

Made in Greece: 10 χρόνια project

Ήταν 4 Νοεμβρίου 2013, όταν ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε τότε: «Εγώ σήμερα μπορώ να τους υποσχεθώ ότι θα έχουμε στην Ελλάδα δωρεάν ασύρματο WiFi Internet. Σε όλη την Ελλάδα σ’ ένα χρόνο».
Όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο θα ευοδωθεί, και ίσως λίγο πριν από τη συμπλήρωση της 10ετίας, το έργο θα βρίσκεται σε λειτουργία.
Μετά την «απόψυξη» του, τον Μάιο του 2019, χρειάστηκε κάτι παραπάνω από ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, και τελικά προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2021. Με τη συμπλήρωση της διετίας, τον Μάιο του 2021, οι προσφορές κατατέθηκαν, και την προηγούμενη εβδομάδα ανακηρύχθηκαν, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι προσωρινοί ανάδοχοι.
Το έργο λοιπόν ανέλαβαν ουσιαστικά οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Ο ΟΤΕ, η Vodafone (σε συνεργασία με την Cosmos Business Systems) και η Wind.
Η επίσημη ονομασία του έργου είναι «WiFi4GR - ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο» και ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 18,425 εκατ. ευρώ.
Περιλαμβάνει προμήθεια και εγκατάσταση για 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης - WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια.
Θα βρίσκονται σε υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους που θα αποφασίσουν οι δήμοι, όπως χώροι συνάθροισης κοινού, αναμονής - μετακίνησης, εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Η διαχείριση, η παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα εγκαταστήσει ο Ανάδοχος σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Αναθέτουσα Αρχή.
Ο Ανάδοχος θα αναλάβει την παρακολούθηση και διαχείριση όλου του δικτύου για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Την χρηματοδότηση θα αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
grid_600x80
vodafone-medicine

Η υγεία πάνω απ’ όλα

Τις εξ αποστάσεως υπηρεσίες υγείας, βλέπει -ο κατά κανόνα εύστοχος- Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, ως ζήτημα κορυφαίας σημασίας για την Ευρώπη.
Με άξονα την ταχεία επέκταση του 5G, καθώς οι κρίσιμες και εξαιρετικά ευαίσθητες αυτές λειτουργίες απαιτούν αξιόπιστη συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων, ο επικεφαλής της Vodafone θεωρεί ότι ένα από τα killer applications του 5G θα είναι οι υπηρεσίες υγείας.
Ειδικά στην Ευρώπη όπου αυξάνεται ο πληθυσμός μεγαλύτερης ηλικίας, με τους διαμένοντες σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά να υποχρεώνονται να ταξιδεύουν για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση που αυξάνει το κόστος για τους ασθενείς, και συχνά καθιστά αδύνατη την πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες.
Τα παραπάνω οδηγούν σε πιο φτωχά αποτελέσματα για το ίδιο το σύστημα υγείας, αλλά και σε αυξημένο κόστος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με δεδομένο ότι η επίλυση των ζητημάτων αυτών μέσα από φυσικές υποδομές δεν είναι πάντοτε εύκολη, η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να παρέχουν καθολική πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, και να διασφαλίσουν ότι όλοι θα διαθέτουν τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για τη χρήση τους. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η στέρεη ομαδική δουλειά μεταξύ των αρμοδίων πολιτικών παραγόντων, των παρόχων υπηρεσιών υγείας, και των τεχνολογικών εταιρειών, θέτοντας σε υψηλή προτεραιότητα τις επενδύσεις σε υποδομές, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, και την εκπαίδευση πολιτών και ιατρικού προσωπικού.
Μάλιστα, σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έχει την ανάγκη, αλλά και την τεχνογνωσία να αναπτύξει και να αναδείξει παρόμοιες τεχνολογίες, χωρίς τεράστιο κόστος επένδυσης, αλλά με τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

THIS WEEK @ WEEKLY

 • Τον πόλεμο τον αρχίζεις όταν θέλεις και τον τελειώνεις όταν μπορείς! Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται κι ας επισκιάζεται ενίοτε από την λοιπή -εξίσου βάρβαρη- επικαιρότητα. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι έχουμε περάσει στην επόμενη φάση και ίσως να φαίνεται κάποιο φως στο βάθος του τούνελ.
 • Όλοι γνωρίζουμε ότι η διακοπή των επικοινωνιών του εχθρού αποτελεί στοιχειώδη στρατιωτική τακτική, τόσο για στρατιωτικούς όσο και για λόγους ηθικού. Για παράδειγμα, στις 28 Μαρτίου έγινε κυβερνο-επίθεση στην Ukrtelecom, μία από τις μεγαλύτερες ουκρανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι χρήστες του δικτύου της να χάσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
 • Πως όμως άντεξε η Ουκρανία και τα δίκτυά της και λειτουργούν ακόμα -έστω και με κάποιες αβαρίες- και τι μαθήματα παίρνουμε από αυτό; Ένας βασικός λόγος ήταν η βοήθεια που παρείχε ο Έλον Μασκ της Space X, χάρη στο παγκόσμιο δίκτυο δορυφορικού Internet Starlink, που έχει αναπτύξει. .
 • Καθώς δεν υπάρχουν επίγειες κεραίες ή οπτικές ίνες του Starlink στο έδαφος οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να κάνουν να “σιγήσει” ο συγκεκριμένος δίαυλος επικοινωνιών, πράγμα που βοηθά να διατηρούνται online βασικές ουκρανικές υποδομές (νοσοκομεία, κυβερνητικές υπηρεσίες κ.α.).
 • Επίσης το ουκρανικό Internet -με πολλές παράλληλες διοδεύσεις- έχει αποδειχθεί εντυπωσιακά ανθεκτικό και ένας λόγος είναι το πώς η χώρα ανέπτυξε τις υποδομές της τις τελευταίες δεκαετίες. H ανάπτυξη έγινε λίγο άναρχα, όπως και στην Ελλάδα, αλλά αυτό σημαίνει πολλά εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας, με αντοχή στις φυσικές επιθέσεις.
 • Οι τεχνικοί -ήρωες για μια ακόμη φορά- εργάζονται 24/7 προκειμένου να επανασυνδέουν συνεχώς και να επισκευάζουν τις κατεστραμμένες υποδομές μετά από βομβαρδισμούς ή σαμποτάζ.
 • Η κυβέρνηση έχει δώσει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προσωρινή πρόσβαση σε αχρησιμοποίητα τμήματα του ραδιοφάσματος, έτσι ώστε να μειωθεί η συμφόρηση στα δίκτυά τους. Επίσης, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη χώρα έχουν αποφασίσει να μην αποσυνδέουν από τα δίκτυά τους όσους πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους λόγω του πολέμου.
 • Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η δημιουργικότητα των Ουκρανών. Οι μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνδέονται μεταξύ τους και φτιάχνουν μεγάλα «power banks» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές ηλεκτρισμού, είτε από τους κατοίκους των πόλεων είτε από τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.
 • Και επειδή πόλεμος πατήρ πάντων και …τέχνας κατεργάζεται, οι Ουκρανοί έχουν βρει νέους τρόπους να τριπλασιάσουν, με αυτοσχέδιες κεραίες που αποτελούνται από ομοαξονικό καλώδιο, χάλκινα σύρματα και…τενεκεδάκια αναψυκτικών, την απόσταση στην οποία τα smartphones μπορούν να συνδεθούν σε μια πιο μακρινή κεραία ή σε ένα WiFi στην περίπτωση που οι κοντινές έχουν καταστραφεί.
 • Κλείνουμε το σημερινό σημείωμα με μία ρήση του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: Ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε τον Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο είναι να τον εμποδίσουμε να γίνει!
nokia 7-10-21 sent

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Ο Απρίλιος θα είναι μάλλον ο μήνας της αλήθειας, αφού θα δείξει -εν όψει και της πασχαλινής αγοράς- τις δυνατότητες του καταναλωτικού κοινού, που αρχίζει και ξεμουδιάζει από την παγωμάρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε να φέρει την άνοιξη και στην αγορά και αν κρίνουμε από τα σποτάκια που ετοιμάζονται -κάποια ήδη παίζουν- οι μεγάλες αλυσίδες ποντάρουν δυνατά σε αυτό!
 • Το κοινό είναι σαν το πιάνο. Πρέπει να ξέρεις ποια πλήκτρα να αγγίξεις! O OTE λοιπόν τα πηγαίνει τόσο καλά στα…κοντσέρτα της εταιρικής & κοινωνικής υπευθυνότητας, που ανέλαβε την υλοποίηση της στρατηγικής ESG για λογαριασμό της Deutche Telecom σε 10 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία κ.α) ως το 2024.
 • Αυτό ανέφερε η …”διευθύντρια της ορχήστρας” Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ, στο ESG Athens Symposium 2022, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης.
 • Το επόμενο βήμα θα ήταν να μεταφερθεί στην Ελλάδα το κέντρο λογισμικού της DT, που λειτουργούσε “προπολεμικά” στην Αγία Πετρούπολη και έχει διακόψει ήδη τη λειτουργία του. Ο ΟΤΕ στηρίζει με όλα τα μέσα αυτή την προσπάθεια, αλλά η δυσκολίες είναι α) ότι για την ώρα μέρος του προσωπικού έχει μεταφερθεί και εργάζεται σε προσωρινές εγκαταστάσεις στην Αττάλεια β) οι χαμηλοί μισθοί στην Τουρκία και γ) οι απευθείας πτήσεις Ρωσίας - Τουρκίας - η οποία δεν έχει κλείσει, όπως οι χώρες της ΕΕ, τον εναέριο χώρο της για πτήσεις προερχόμενες από την Ρωσία. Έτσι, θα είναι εύκολη η μεταφορά έμπειρου προσωπικού που ήδη εργαζόταν στο κέντρο λογισμικού στην Πετρούπολη. Από την άλλη, τόσες χάρες κάναμε, σε βαθμό που κοντέψαμε να “γειώσουμε” τις τηλεπικοινωνίες της ΔΕΗ, ε, να μη μας δώσει και η άλλη πλευρά κάτι;
 • Μέσα στο 2020 υποβλήθηκαν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 59 γνωστοποιήσεις παραβίασης δεδομένων από παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Ο αριθμός είναι μεγάλος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε 35 περιστατικά «sim swapping», δηλαδή αντικαταστάσεις καρτών sim από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα τα οποία εν συνεχεία προέβαιναν σε ενέργειες ανάληψης χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των νόμιμων κατόχων.
 • Εισοδισμού συνέχεια και Win(d) of Changes! Κοινή διοικητική ομάδα -που θα αναλάβει τη συγχώνευση των δύο εταιρειών- απέκτησαν οι Nova & Wind. Τη θέση του CEO ανέλαβε ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, o οποίος προφανώς απολαμβάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης από τα κεντρικά, ενώ ο προερχόμενος από τη Wind Γιώργος Τσαπρούνης -άτυπο μέλος της παλαιάς τρόικας των επιτυχιών της Wind- αναλαμβάνει καθήκοντα Corporate Affairs Executive Director. Η ομάδα αποτελείται από έξι στελέχη που προέρχονται από τη Wind τρία από την Nova και ένα από την Nova / Forthnet, 7 άνδρες και 3 γυναίκες που έχουν στρωθεί ήδη στη δουλειά για να χτιστεί η nuova Nova!
 • Η ενοποίηση των δύο εταιρειών προχωρά δυναμικά, αν και θα απαιτήσει και το 2023 για να ολοκληρωθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αδειάσουν τα ιστορικά γραφεία της Νova / Forthnet στην Κάντζα προς μεγάλη… χαρά των τεχνικών που θα μετακομίσουν όλο αυτό το κεραιομάνι.
 • Η Nova Media έχει μετακομίσει ήδη στην Παλλήνη, στα παλιά studio του Alpha και τα κεντρικά θα είναι στο κτίριο που στεγάζεται η Wind στην Αττική Οδό. Σημειώστε τέλος, ότι η εμπορική ονομασία Wind θα πάψει να χρησιμοποιείται προς… τέρψιν των απανταχού ταμπελάδων και κατασκευαστών καταστημάτων! Να ρισκάρουμε το στοίχημα ότι θα είναι η τελευταία αλλαγή;
 • Από τους πρώτους τομείς που η νέα ομάδα θα κληθεί να ασχοληθεί είναι, φυσικά, η συνδρομητική τηλεόραση. Το καλοκαίρι αναμένεται καυτό, γεμάτο νέους παίκτες, cross selling, νέες υπηρεσίες streaming, αλλά και νέες συμφωνίες.
 • Θα πρέπει να δούμε π.χ. τι μέλλει γενέσθαι με τις ομάδες της Super League και αν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε κάποιο μοντέλο κεντρικής διαχείρισης που τόσο συζητιέται. Οπότε, προβλέπεται καύσωνας διαρκείας…
 • Έρχεται η Disney+ στην Ελλάδα στις 14 Ιουνίου με τιμή 8,99€ / μήνα ή €89,90 για ετήσια συνδρομή και φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο της συνδρομητικής. Ε, δεν θα είναι και εύκολο με τόσους παίκτες, αλλά το μερίδιο που “δικαιούται” θα το πάρει…Η λογική λέει ότι η είσοδος της θα επηρεάσει περισσότερο το Netflix -ιδιαίτερα για τις οικογένειες με παιδιά- αλλά ας περιμένουμε πρώτα, για να δούμε “τι θα δούμε”…
 • Για να πάρετε πάντως μία γεύση σας λέμε ότι θα έχει αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic αλλά και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, με τις πιο πρόσφατες παραγωγές των 20th Century Studios, Disney Television Studios, FX και Searchlight Pictures, το Disney+ αποτελεί τον streaming προορισμό για μερικές από τις πιο αγαπημένες ιστορίες του κόσμου.
 • Η αποταμίευση είναι πολύ καλό πράγμα, ειδικά αν την έχουν κάνει οι γονείς σου για σένα. Επειδή όμως ζούμε σε μία καταναλωτική κοινωνία η Cosmote Payments -που έχει άδεια ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος - ετοιμάζεται να εκδώσει χρεωστική κάρτα Cosmote για να εκμεταλλευτεί το cross selling στην ευρεία πελατειακή της βάση. Πότε; Ραντεβού το Σεπτέμβρη!
 • Πολύ εντυπωσιακά τα νούμερα του ΣΕΚΕΕ για την ελληνική αποστολή στο MWC. Η ομάδα έκανε πολύ καλή δουλειά, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν. Και φυσικά έχει δίκιο ο Γιώργος Μαρκατάτος που λέει ότι στην επόμενη αποστολή θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή και άλλοι φορείς του οικοσυστήματος, θα πρέπει να έχουμε νέο μοντέρνο και εργονομικό περίπτερο και κεντρικό προγραμματισμό επαφών. Η ισχύς εν τη ενώσει (και εν τη καλή προετοιμασία)!
 • Όσον αφορά τη γλώσσα των αριθμών οι 29 εταιρείες που συμμετείχαν με φυσική παρουσία έκαναν περισσότερες από 300 επιχειρηματικές συναντήσεις και υπήρξαν 1500 καταγεγραμμένες επαφές. Ο βαθμός ικανοποίησης των συμμετεχόντων ήταν 6,64/10 για το περίπτερο, 7,96/10 για την προετοιμασία και 8,28/10 για την οργάνωση και την υποστήριξη. Έξω πάμε καλά!
 • Η Vodafone παρουσιάζει μία νέα πλατφόρμα που σχεδιάστηκε για να διασυνδέει τους οδηγούς απευθείας με τις συγκοινωνιακές αρχές, παρέχοντας πληροφορίες ασφαλείας, προειδοποιήσεις κινδύνου και ενημερώσεις για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, ανεξαρτήτως της συσκευής ή του συστήματος εντός του οχήματος που χρησιμοποιούν.
 • Η πλατφόρμα είναι συμβατή με όλες τις εφαρμογές τρίτων και συστήματα πλοήγησης εντός του οχήματος. Η Vodafone συνεργάζεται με αρκετούς για να φέρει νέες τεχνολογίες σε χρήστες οδικών υποδομών και σχεδιάζει να διαθέσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα μέσα από τις δικές εφαρμογές της Vodafone Automotive εντός του έτους.
 • Η νέα πλατφόρμα, που φέρει το ακρωνύμιο STEP (Safer Transport for Europe Platform - Πλατφόρμα Ασφαλέστερης Μετακίνησης για την Ευρώπη), στοχεύει να επιλύσει το πρόβλημα του κατακερματισμού των δεδομένων και των πληροφοριών που περιορίζουν τα οφέλη τα οποία μπορεί να φέρει η συνδεσιμότητα στην οδική ασφάλεια.
 • Η επιτάχυνση της δημιουργίας δικτύων νέας γενιάς, η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και η καθολική πρόσβαση των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας αποτελούν τους τρεις βασικούς παράγοντες που μπορούν να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα στην Ευρώπη.
 • Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, μιλώντας για το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σε ειδική εκδήλωση του Ομίλου Vodafone στις Βρυξέλλες κατά την οποία παρουσίασε τις δυνατότητες της Vodafone Innovus.
 • Επιπλέον, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να παρέχουν την καθολική πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας και να διασφαλίσουν ότι όλοι θα διαθέτουν τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για τη χρήση τους.
 • Αίτημα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, υπέβαλε η θυγατρική της Wind, Hellenic Open Fiber, σε συνεργασία με τις τράπεζες Eurobank και Εθνική, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει εγκριθεί. Η χρηματοδότηση (δάνειο) θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οπτικών ινών. Πρόκειται για τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό φορέα που αξιοποιεί τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Η Wind ανακοίνωσε τη δημιουργία της προαναφερόμενης 100% θυγατρικής της εταιρείας πέρσι τον Νοέμβριο στο συνέδριο InfoCom, αναφέροντας πως ο στόχος είναι η ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών. Η νεοσύστατη εταιρεία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην κατασκευή και λειτουργία δικτύων νέας γενιάς, αποκτώντας το σύνολο του ενεργητικού εξοπλισμού οπτικών ινών της μητρικής εταιρείας. Όπως έχει ανακοινωθεί η Hellenic Open Fiber θα λειτουργεί ως εταιρεία χονδρικής, ανοιχτής πρόσβασης (open-access) και χωρίς διακρίσεις προς οποιοδήποτε άλλο πάροχο υπηρεσίας.
 • Το Ίδρυμα Vodafone ξεκινάει έναν ακόμα εκπαιδευτικό κύκλο, τον 5ο διαδοχικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος Generation Next. Συνδυάζοντας πλούσιο εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό, Virtual Classrooms και εξωσχολικά εργαστήρια STEM, μαθητές και εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα, μέσω της δωρεάν πλατφόρμας του προγράμματος, να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές δεξιότητες τους.
 • Με επίκεντρο το εκπαιδευτικό υλικό που βρίσκεται στην πλατφόρμα www.vodafonegenerationnext.gr, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά βίντεο, οδηγούς δραστηριοτήτων και συνοδευτικό υλικό, αλλά και DIY videos για δημιουργία απλών κατασκευών, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, έχουν τη δυνατότητα να εκτεθούν στον πλούτο της STEM εκπαίδευσης, να πειραματιστούν γύρω από τις διάφορές θεματικές της και να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους.
 • Τη δυνατότητα να παραγγείλουν διαδικτυακά το προϊόν τεχνολογίας που επιθυμούν και να το παραλάβουν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά από το κοντινότερό τους κατάστημα, προσφέρει στους πελάτες του ο Γερμανός με τη νέα υπηρεσία “G Click & Collect”. Επιλέγοντας ανάμεσα σε 11.000 προϊόντα και ανάμεσα σε 263 καταστήματα Γερμανός σε όλη την Ελλάδα για να το παραλάβουν, με την υπηρεσία G Click & Collect η νέα υπηρεσία αναμένεται να ενθουσιάσει το κοινό.
 • Ο πελάτης ενημερώνεται για το κόστος και τη διαθεσιμότητά του και μπορεί να το παραλάβει είτε στον χώρο του, είτε σε κάποιο κατάστημα. Σε κάθε παραγγελία υπάρχει ημερομηνία πρόβλεψης παράδοσης. Όταν ο πελάτης επιλέξει να παραλάβει σε κατάστημα και υπάρχει η ένδειξη «Διαθέσιμο Τώρα», τότε το δεσμεύει αμέσως και μπορεί να το παραλάβει από το κατάστημα που τον εξυπηρετεί.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Τα μέλη της ομάδας σε μια επιχείρηση έχουν νέες προσδοκίες όσον αφορά στην εργασιακή εμπειρία. Η τεχνολογία, που διεκπεραιώνει απλώς τις απαιτήσεις, θεωρείται πλέον δεδομένη και η οικοδόμηση μιας ισχυρής εμπειρίας για τους εργαζόμενους είναι πρωταρχικής σημασίας. Γι’ αυτό η Dell Technologies ανακοίνωσε ένα νέο χαρτοφυλάκιο έξυπνων υπολογιστών, αξεσουάρ, λογισμικού και υπηρεσιών για να ενισχύσει το μέλλον της υβριδικής εργασίας.
 • Σύμφωνα με νέα έρευνα της Dell Technologies, το 44% των εργαζομένων θέλουν οι εταιρείες να τους δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το εργασιακό καθεστώς που προτιμούν και να τους παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία και υποδομές για να κάνουν τη δουλειά τους. Το πιο πρόσφατο commercial portfolio της Dell ,στοχεύει να βοηθήσει τις ομάδες πληροφορικής να αναπτύξουν τα καλύτερα εργαλεία για τη δουλειά τους.
 • Στην κανονικότητα επανέρχεται το πληροφοριακό σύστημα των ΕΛΤΑ ύστερα από το κυβερνοχτύπημα, χάρη στα πολλαπλά πληροφοριακά συστήματα και τις γνώσεις της διεύθυνσης για το αντικείμενο και απομένει μόνο να αποκατασταθεί η υπηρεσία παραλαβής δεμάτων εξωτερικού. Η επίθεση πάντως έχει θορυβήσει πολλές ανάλογες υπηρεσίες, γιατί οι υποδομές αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων παραμένουν από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες και κατά συνέπεια, ο κίνδυνος από άλλες ανάλογες απόπειρες εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Εμείς θα ευχηθούμε καλές επιλογές στους αρμόδιους και καλές δουλειές στις εταιρείες cyber security!
 • Μεγάλες είναι και οι ανάγκες στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνoασφάλειας σε μια συγκυρία κατά την οποία οι κυβερνοεπιθέσεις, αποτελούν διαρκώς αυξανόμενη απειλή. Έτσι, η υπηρεσία, που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προτίθεται να προσλάβει, με αποσπάσεις τριετούς διάρκειας, 55 άτομα. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί η Δευτέρα 2 Μαΐου. Με το καλό!
 • Ο καιρός γαρ εγγύς! Τώρα που οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μέρος της καθημερινής δραστηριότητας των εταιρειών, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μπουν σε εφαρμογή όλα τα πιθανά μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με το Security Report, που παρουσίασε η Check Point Software Technologies, οι κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρικά δίκτυα παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 50% το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Hacker!
 • Το cloud χρησιμοποιείται πλέον από τις περισσότερες εταιρείες και για αυτόν τον λόγο υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για την προστασία του και την προστασία όλων των εταιρικών δεδομένων που αποθηκεύονται σε αυτό. Από την άλλη, αποτελεί μια από τις πιο εύκολες μορφές για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων της.
 • Σύμφωνα με έρευνα της Synergy Research Group αύξηση 10% παρουσίασαν το 2021 οι πωλήσεις hardware και software για data centers, παγκοσμίως, λόγω της αύξησης κατά 20% της διείσδυσης των υπηρεσιών cloud που τείνει να υιοθετηθεί όλο κι από περισσότερες επιχειρήσεις.
 • Σύμφωνα με την έρευνα οι πάροχοι υπηρεσιών cloud συνεχίζουν να επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στα κέντρα δεδομένων για να ικανοποιήσουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους. Σε ότι αφορά τα μερίδια αγοράς για το σύνολο του 2021, η Inspur, η Dell και η Microsoft είναι οι κορυφαίοι προμηθευτές, με σχεδόν ίσα μερίδια αγοράς.
 • Η Smart Infrastructure της Siemens αναδείχθηκε ως κορυφαίος πάροχος πλατφορμών IoT για έξυπνα κτήρια από την ανεξάρτητη εταιρεία αναλυτών Verdantix. Η τελευταία έκδοση της έκθεσης «Green Quadrant: IoT Platforms for Smart Buildings» της Verdantix ανέλυσε 17 πλατφόρμες IoT για έξυπνα κτήρια και αξιολόγησε τη Smart Infrastructure της Siemens ως έναν από τους κορυφαίους παρόχους τεχνολογίας IoT για την ικανοποίηση βασικών προτεραιοτήτων των ηγετών του κλάδου ακινήτων.
 • Σύμφωνα με την έκθεση, οι πρωταρχικοί στρατηγικοί στόχοι των στελεχών του κλάδου εταιρικών ακινήτων για τα επόμενα τρία χρόνια είναι η μείωση του κόστους, η ευημερία των ενοίκων και η απαλλαγή των κτηρίων από τις εκπομπές άνθρακα.
 • Η έκθεση σημειώνει ότι η Siemens προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά λύσεων IoT για έξυπνα κτήρια, με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στη διαχείριση ενέργειας κτηρίων και περιουσιακών στοιχείων, στις υπηρεσίες στο χώρο εργασίας, καθώς και στην παρακολούθηση και ανάλυση χώρου. Η έρευνα της Verdantix δείχνει επίσης ότι οι προηγμένες αναλύσεις και οι βελτιώσεις στη συνδεσιμότητα θα παρακινήσουν τη μελλοντική υιοθέτηση λύσεων IoT.
 • Παρά το γεγονός ότι αποτελεί σημαντικό νέο τις τελευταίες δεκαετίες, η εφαρμογή του «Industry 4.0» βρίσκεται ακόμα στην αρχή στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με έρευνα μόνο κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο (23%) έχουν ξεκινήσει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγής τους.
 • Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές εταιρείες δεν έχουν καν αρχίσει να αναπτύσσουν στρατηγική ή σχέδιο δράσης για το «Industry 4.0». Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας σε 1.452 υπεύθυνους σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, η οποία διεξήχθη από το ινστιτούτο έρευνας αγοράς YouGov για λογαριασμό του Ερευνητικού Ινστιτούτου Handelsblatt και της TeamViewer.
 • Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί (49%) από τους οργανισμούς παγκοσμίως δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν μια επίθεση ή παραβίαση σε συσκευές που ανήκουν σε εργαζόμενους τους. Σε μια εποχή που το εργατικό δυναμικό σε όλο τον κόσμο είναι όλο και περισσότερο σε απόσταση, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ο χώρος των κινητών να γίνει σύντομα το νέο πεδίο μάχης για την εταιρική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
 • Από λογισμικό spyware για κινητά που μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των συσκευών iOS και Android μέσω zero-click exploits, έως trojan που αναπτύσσονται μέσω κακόβουλων εφαρμογών, τα οποία μπορούν να συλλέξουν τα διαπιστευτήρια των χρηστών, οι οργανισμοί δεν υπήρξαν ποτέ σε μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω των κινητών συσκευών τους. Επιπλέον, κάθε αντίληψη ότι η υβριδική λειτουργία και η κουλτούρα BYOD (φέρτε τη δική σας συσκευή) ήταν απλώς μέρος μιας προσωρινής απάντησης στην πανδημία του COVID-19, μπορεί πλέον να απορριφθεί. Άλλωστε, αποδείχτηκε περίτρανα ότι BYOD μπορεί να σημαίνει και Bring Your Own Danger!
 • Σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μόλις τον Φεβρουάριο του 2022, η Statista ανέφερε ότι το 30% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού εργάζεται πλέον αποκλειστικά από το σπίτι. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι περίπου το 60% των εταιρειών διευκολύνουν τώρα ενεργά την υβριδική εργασία, δίνοντας στους υπαλλήλους τους την ελευθερία να επιλέξουν από που θα συνδεθούν. Αλλά πόσοι από αυτούς τους οργανισμούς είναι πλήρως προετοιμασμένοι για τις απαιτήσεις ασφάλειας ενός πραγματικά κινούμενου εργατικού δυναμικού;
 • Όπως περιγράφεται στο 2022 Security Report της εταιρείας, ο αριθμός των εβδομαδιαίων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε εταιρικά δίκτυα κορυφώθηκε με μέσο όρο 900 επιθέσεις ανά οργανισμό το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Σε ολόκληρο το έτος, καταγράψαμε μια εκπληκτική αύξηση 50% στις εβδομαδιαίες επιθέσεις από το 2020. Κάθε άλλο παρά σύμπτωση! Το πιθανό είναι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου απλώς να εκμεταλλεύονται το υπό ανάπτυξη οικοσύστημα κινητής τηλεφωνίας που αναπτύσσουν τώρα οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο. Πως λέμε πιάνουν τις γωνίες;
 • Η Check Point Research δημοσιεύει μία ενημέρωση για τις τάσεις επιθέσεων στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είδαν αυξήσεις στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά 10% και 17% αντίστοιχα.
 • Η CPR έχει επίσης παρατηρήσει μια αύξηση 16% στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης και μοιράζεται δεδομένα κυβερνοεπιθέσεων για χώρες, περιοχές του ΝΑΤΟ κ.α. Η CPR πιστεύει ότι οι χάκερ επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας από κάθε άποψη.
protocol_banner

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η ένωση εταιρειών «Cosmos Business Systems - Q&R» προηγείται στον διαγωνισμό του υπουργείου Εξωτερικών, με αντικείμενο τη δημιουργία κεντρικής υποδομής του Εθνικού Συστήματος Εισόδου/ Εξόδου (ΕΕΣ), αξίας 3,4 εκατ. ευρώ. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν, επίσης, οι ενώσεις εταιρειών «ΟΤΕ- Space Hellas» και «Vodafone - Dataverse». Το Σύστημα Εισόδου Εξόδου (Entry/Exit System- EES) είναι ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, χάρη στο οποίο θα γίνεται η καταγραφή της εισόδου και της εξόδου των πολιτών τρίτων χωρών, προς και από τον χώρο Schengen.
 • Η κυπριακή εταιρεία η Asso.subsea Limited, σύστησε στην Ελλάδα Asso.subsea Μονοπρόσωπη ΑΕ μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της διότι θεωρεί ότι οι επιχειρηματικοί λόγοι που υπαγόρευσαν την προηγούμενη αναδιάρθρωση του Ομίλου στην Κύπρο, δεν συντρέχουν πλέον. Η εταιρεία ασχολείται με την εξυπηρέτηση υπεράκτιων δραστηριοτήτων (π.χ. πλοίων πόντισης καλωδίων, πλοίων πόντισης αγωγών, ερευνητικών και γερανοφόρων πλοίων) κ.α. Ας σημειωθεί ότι με τον νόμο 4646/2019 αναγνωρίστηκε ότι οι δραστηριότητες των πλοίων πόντισης και συντήρησης καλωδίων και αγωγών εξομοιώνονται με τις δραστηριότητες της «θαλάσσιας μεταφοράς» και είναι επιλέξιμες για το Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας.
 • Κατόπιν διενέργειας Ηλεκτρονικού Διεθνούς Ανοικτού διαγωνισμού, η AMPLUS -ένας από τους σημαντικότερους System Integrators στην Ελληνική αγορά- ανέλαβε την ανάπτυξη υποδομής υπηρεσιών private cloud του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το έργο είναι συνολικής συμβατικής αξίας 402.878,00€, πλέον ΦΠΑ.
 • Η υλοποίηση του έργου προβλέπει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό DELL (εξυπηρετητές) και βασίζεται στην τεχνολογία Λογισμικού Canonical openstack, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη ενδογενώς λύσεων IaaS (Υποδομή ως υπηρεσία) και PaaS (πλατφόρμα ως υπηρεσία) σε περιβάλλον ανοιχτού κώδικα. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης και στη συνέχεια υποστήριξης της λειτουργίας του συνόλου της προαναφερθείσας υποδομής από την AMPLUS.
 • Η Intracom Telecom ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας με την Crossover, διανομέα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δικτύων στην Αμερική, με σκοπό την προώθηση ραδιοσυστημάτων τεχνολογίας E-Band, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για να βελτιστοποιούν το κόστος του δικτύου και να παρέχουν υψηλή χωρητικότητα, στοιχεία απαραίτητα για υπηρεσίες 4G / 5G backhaul & fronthaul στον Καναδά.
 • Το INFOLYSiS Chatbot μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας VIBER και την ανανεωμένη Back-end πλατφόρμα λανσάρει περήφανα η INFOLYSiS και προτείνει στις επιχειρήσεις μία ολοκληρωμένη λύση άμεσης προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, επικοινωνίας και αξιολόγησης απευθείας στο κινητό του πελάτη.
 • Η επικοινωνία μέσω του INFOLYSiS Chatbot είναι άμεση, ασφαλής, διαδραστική και στοχευμένη, υποστηρίζοντας ακόμα και το 1-to1 Marketing. Ο πελάτης, σαρώνοντας ένα QR code ή ακολουθώντας ένα URL link, οδηγείται στην πλατφόρμα του Viber, όπου με την βοήθεια emojis, κουμπιών και ελεύθερου κειμένου απαντάει σε προκαθορισμένες ερωτήσεις βοηθώντας την επιχείρηση να δημιουργήσει ένα Engaged Customer list.
 • Ηλεκτρονικό χαρτζιλίκι εν όψει: Νέο γύρο χρηματοδότησης, ύψους 700.000 ευρώ εξασφάλισε η Woli, η ελληνική οικογενειακή εφαρμογή τραπεζικής και προπληρωμένης κάρτας για παιδιά και εφήβους. Η Woli ιδρύθηκε το 2020 από τους Βασίλη Ζούπα και Φίλιππο Αντωνόπουλο, και χρεώνει μηνιαία για κάθε ενεργό παιδικό λογαριασμό. H χρέωση καλύπτει τη χρήση της κάρτας, της γονικής εφαρμογής και της παιδικής εφαρμογής με τραπεζικές και εκπαιδευτικές λειτουργίες. Έξυπνη ιδέα που εκπαιδεύει και τα παιδιά για το ψηφιακό μας μέλλον, αλλά ο υπογράφων προτιμά να δίνει το χαρτζιλίκι, κλείνοντας το μάτι, και να εισπράττει και ένα φιλί. Ένας συνδυασμός και από τα δύο είναι ίσως το ιδανικό!
 • Η Space Hellas με τη Wind ανέλαβαν κατόπιν διαγωνισμού της Κοινωνίας της Πληροφορίας, την ψηφιακή αναβάθμιση του Δικαστικού Συστήματος με στόχο τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής οργάνωσης, λειτουργίας και επικοινωνίας των Δικαστικών Φορέων της χώρας.
 • Συγκεκριμένα, οι Space Hellas – Wind ανέλαβαν το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με συνολική αξία σύμβασης 16.500.278,24 ευρώ.
 • Πρόκειται για την εισαγωγή και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης και στην αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας των Δικαστηρίων. Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα και την ταχύτητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της Δικαιοσύνης και να συμβάλλει ενεργά στη διαλειτουργικότητα με άλλους φορείς του Δημοσίου.
 • Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια αλλά για τον διαγωνισμό εγκατάστασης νέων μετεωρολογικών σταθμών ύψους 11,9 εκατ. ευρώ απαιτήθηκαν 480 ημέρες, πέντε μεταθέσεις της διαδικασίας και δύο γύροι διευκρινίσεων προκειμένου να αναδειχθεί τελικά η Space Hellas ανάδοχος του έργου για την αναβάθμιση του δικτύου των Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών (ΑΜΣ) και τη διεύρυνσή του με 103 νέους. Αν οι διαδικασίες για ένα έργο όπως αυτό απαιτούν ενάμισι χρόνο αντιλαμβάνεστε πότε θα έχουμε ψηφιακές ταυτότητες… Σωστά;
 • Η Sunlight, θυγατρική του Ομίλου Olympia προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία νέας σύγχρονης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου, σε περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank. Η επένδυση, που κατά 50 %- θα χρηματοδοτηθεί από τους δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφορά ένα από τα πιο προηγμένα εργοστάσια στην Ευρώπη θα ανέλθει στα 200 εκατομμύρια ευρώ έως το 2026 και θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας.
 • Αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 25,9% ανακοίνωσε η Byte για το 2021, σε σύγκριση με το 2020. Συγκεκριμένα τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι: Κύκλος εργασιών 2021: 39,9 εκατ. ευρώ 2020: 31,7 εκατ. ευρώ. Έσοδα από διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών 2021: 5 εκατ. ευρώ, 2020: 3,8 εκατ. ευρώ. Έσοδα από παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής 2021: 34,9 εκατ. ευρώ, 2020: 27,9 εκατ. ευρώ. Κέρδη προ φόρων 2021: 4,3 εκατ. ευρώ, 2020: 1,9 εκατ. ευρώ.
 • Ο δήμος Θέρμης υπέγραψε σύμβαση με την ένωση εταιρειών «Link Technologies-Dotsoft» για το έργο «προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης στάθμευσης με ηλεκτρονικά παρκόμετρα και αισθητήρες στο οδόστρωμα». Τα μηχανήματα (παρκόμετρα, αισθητήρες κλπ.) θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και με το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή WiFi.
 • Στο cloud στρέφονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προσπαθώντας να μεταφέρουν εκεί μεγάλο μέρος της υποδομής τους, μία επένδυση που συνολικά ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ στο σύνολό της. Παρόλο που έχουν επιλέξει αξιόλογους συνεργάτες, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι το εγχείρημα, με δεδομένο το legacy των ΙΤ συστημάτων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.
 • Η ψηφιακή υποδομή της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ανατέθηκε στην Epsilon Singular Logic, μέλος του ομίλου Epsilon Net. Η λύση που επιλέχθηκε είναι το Pylon Commercial Advanced. Σκοπός της συγκεκριμένης επένδυσης είναι η βελτίωση των λειτουργιών της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων μέσω της θέσπισης αυτοματοποιημένων διαδικασιών, υπηρεσιών και πόρων καθώς και η διάχυση της πληροφορίας σε όλα τα επίπεδα.
 • Διαγωνισμό αξίας 686.250 ευρώ για την ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής της κληρονομιάς προκήρυξε η Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους. Στο πλαίσιο του έργου: θα γίνει ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των ακίνητων μνημείων (τοιχογραφιών) του Καθολικού και της Τράπεζας της Ιεράς Μονής, θα δημιουργηθεί εικονικό μουσείο, εφαρμογή AR, portal και εκπαιδευτική εφαρμογή κ.α. Αμήν!
 • Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων - ΟΠΣΥΕΔ» αξίας 6,25 εκατ. ευρώ από την Κοινωνία της Πληροφορίας, λόγω μη υποβολής προσφορών. Αφορούσε την επιχειρησιακή αναβάθμιση του συστήματος Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της συλλογής και της καλύτερης διαχείρισης της επιχειρησιακής πληροφορίας και της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών ICT. Την επόμενη φορά μη σας ξεφύγει…
 • Τον διαγωνισμό «Απλούστευση διαδικασιών, ψηφιοποίηση φυσικού αρχείου Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) αξίας 491.040 ευρώ κέρδισε από την Κοινωνία της Πληροφορίας η Indigital. Έτσι, σύντομα, η ταλαιπωρία των πτυχιούχων εξωτερικού θα αποτελεί παρελθόν!
 • Η CVC Capital Partners κατέθεσε την Παρασκευή μη δεσμευτική προσφορά για το 49% της νέας μονάδας επιχειρηματικών υπηρεσιών της Telecom Italia SpA, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η μονάδα, θα αποτελεί μέρος του τμήματος ServCo της Telecom Italia και θα περιλαμβάνει το cloud computing, τη μονάδα κέντρου δεδομένων, Noovle, Telsy, και άλλες επιχειρήσεις. Τόσο η CVC όσο και η Telecom Italia αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Μερικά πράγματα είναι όπως οι υποτιμήσεις. Ποτέ δεν εξαγγέλλονται και απλά συμβαίνουν Παρασκευή απόγευμα….
 • Εντύπωση προκάλεσε στο conference call της Epsilon Net για την παρουσίαση των -πολύ καλών- οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021, η ευρεία συμμετοχή Οίκων και αναλυτών από το εξωτερικό, αλλά κυρίως οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν οι οποίες δεν αφορούσαν μόνο την εταιρεία αλλά επεκτάθηκαν και σε γενικότερα θέματα του κλάδου (ρυθμιστικά, κανονιστικά, Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.). Κάποιοι μάλλον έχουν μυριστεί ανάπτυξη και χρήμα… Καλώς μας ήρθε το δολάριο λοιπόν!
 • Δύο υποψήφιοι αγοραστές υπάρχουν για το 29% της INTERTECH που ανήκει στη Eurobank. Η εταιρεία έχει καταφέρει την τελευταία διετία να διευρύνει την προϊοντική της γκάμα, να ανεβάσει τις πωλήσεις της και να περάσει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα. Προφανώς κάτι καλό κάνει ο Γιάννης Χαλδούπης και το team του!
 • H Novibet θα είναι η πρώτη GameTech εταιρεία ελληνικών συμφερόντων που θα εισαχθεί εντός των επόμενων μηνών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. με στόχο την επέκταση σε νέες αγορές.
 • Η Huawei δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεσή της για το 2021, ανακοινώνοντας ότι η εταιρεία διατήρησε σταθερές τις δραστηριότητές της κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Σύμφωνα με την έκθεση, η Huawei ανακοίνωσε έσοδα $99,7 δις δολ ΗΠΑ (CNY 636.8 δις) το 2021 και καθαρά κέρδη $17,7 δις δολ ΗΠΑ (CNY 113.7 δις), παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 75.9%.
 • Οι δαπάνες για ‘Ερευνα & Ανάπτυξη (R&D) της εταιρείας ανήλθαν στα $22.2 δις δολ. ΗΠΑ (CNY 142.7 δις) το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 22.4% των συνολικών εσόδων της, με τις συνολικές δαπάνες της για R&D τα τελευταία 10 χρόνια να ανέρχονται σε περισσότερα από $132,5 δις δολ ΗΠΑ (CNY 845 δις). Με το βλέμμα στο μέλλον, η εταιρεία σχεδιάζει να συνεχίζει να αυξάνει διαρκώς τις επενδύσεις της σε R&D.
 • Αύξηση παρουσίασαν τα μεγέθη της CPI κατά το 1ο 6μηνο της χρήσης 1/7/2021 – 31/12/2021. Η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας (EBITDA) ανήλθε σε €526 χιλ., έναντι €398 χιλ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο παρουσιάζοντας αύξηση 32%. Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων τετραπλασιάστηκαν στα €162 χιλ. έναντι €41 χιλ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.
 • Τα έσοδα σε επίπεδο 6μήνου παρουσίασαν μικρή αύξηση 2% και διαμορφώθηκαν σε €9,08 εκατ. έναντι €8,88 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους παρουσίασαν άνοδο 33% και διαμορφώθηκαν στα €123 χιλ. έναντι €93 χιλ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.
 • Σε αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση της ψηφιοποίησης Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας, έργο προϋπολογισμού 150,7 εκατ., προχώρησε το ΤΕΕ Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, έπειτα από σχετική απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών επί προσφυγής της κοινοπραξίας Μυτιληναίου - Master.
 • Με την προδικαστική προσφυγή, και αίτημα λήψης προσωρινών μέτρων, η προαναφερόμενη κοινοπραξία ζητά να ακυρωθούν οι όροι της Διακήρυξης και συγκεκριμένα να τμηματοποιηθεί το έργο, γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό της οι προς ανάθεση υπηρεσίες έχουν διακριτό αντικείμενο. Η αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας θα ισχύσει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από την ΑΕΠΠ και την έκδοση της οριστικής απόφασης της για την ουσία της προσφυγής.
 • Η BC Partners του 53χρονου Νίκου Σταθοπούλου (Nova κλπ) που εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Pet City προχωρά στην αγορά της κτηνιατρικής εταιρείας, Πλακεντία Κτηνιατρική ΑΕ αποσκοπώντας προφανώς σε περαιτέρω εξαγορές στο χώρο. Κι αν ρωτάτε τι σχέση έχει η τεχνολογία και τα media με τα pets η απάντηση είναι απλή: Το χρήμα!
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Τη διαδικασία για την ανάθεση του έργου «Παροχή Cloud Services» ξεκίνησε η Κοινωνία της Πληροφορίας, εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση τη διακήρυξη του διαγωνισμού. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 176,7 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, με το συγκεκριμένο αντικείμενο, εγκαινιάζοντας τη λογική του υβριδικού υπολογιστικού νέφους στο δημόσιο τομέα. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από Εθνικούς Πόρους.
 • Στοχεύει στη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας της παραγωγικής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης ή την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο των κυβερνητικών νεφών G-Cloud και H-Cloud, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών φιλοξενίας Πληροφοριακών Συστημάτων στα πρότυπα του υβριδικού υπολογιστικού νέφους με συμφωνημένο επίπεδο υπηρεσιών (SLA).
 • Το ζητούμενο είναι η επέκταση των υπαρχουσών υπολογιστικών υποδομών για τους προαναφερόμενους φορείς η οποία θα πραγματοποιηθεί με την προμήθεια από πάροχο δημόσιου υπολογιστικού νέφους. Τη συνολική επιχειρησιακή και λειτουργική ευθύνη για τη λειτουργία και την διαχείριση των Cloud Services θα έχουν η ΓΓΠΣΔΔ και η ΗΔΙΚΑ.
 • Ψηφιακά θα γίνεται η επίδοση εγγράφων από το νέο δικαστικό έτος. Ειδικότερα, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση των Υπουργών Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, καθιερώνεται η ηλεκτρονική επίδοση ως ο κύριος τρόπος επίδοσης από τους επιμελητές των ποινικών δικαστηρίων.
 • Στην πράξη αυτό σημαίνει αποδέσμευση 1500 αστυνομικών που ασχολούντο με τις επιδόσεις, μεγάλου αριθμού δικαστικών υπαλλήλων και μειώνονται οι αμφισβητήσεις για τη σωστή κλήτευση που με τη σειρά τους προκαλούν αναβολές και μπλοκάρουν το δικαστικό σύστημα. Οσονούπω η Θέμις δεν θα έχει μόνο κέφια αλλά και email…
 • Η φυσική επίδοση δεν καταργείται πλήρως. Περιορίζεται, όμως, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν αξιολόγησης του αρμόδιου εισαγγελέα, αφού ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας, (λ.χ. νησιά, δύσβατες ορεινές περιοχές, παραμεθόριες περιοχές κλπ.), αλλά και η επικινδυνότητα που εγκυμονούν οι επιδόσεις σε εμπλεκόμενους σε ειδικές κατηγορίες παραβατικών συμπεριφορών.
 • Μάλλον θα πρέπει να κλωνοποιήσουμε τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο. Οι αυτοδιοικητικοί ζητούν την επιστροφή του στο Εσωτερικών, το ΜΜ τον ζητά για τις εκλογικές και άλλες αναλύσεις και φυσικά έχει αρκετά καθήκοντα στο Υπουργείο. Η αλήθεια είναι ότι, αν δούλευε η κλωνοποίηση, με μερικούς Πιερρακάκηδες και Λιβάνιους θα φτιάχναμε κράτος…
 • Και μέσα σε όλα τα παραπάνω ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρήκε χρόνο -λόγω ασθένειας του Κυριάκου Πιερρακάκη - περαστικά του- να παραστεί στο OTForum και να ανακοινώσει τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περίπου 2.600 σημεία ανά την Ελλάδα. Ήδη έχει ζητηθεί -όπως ανέφερε- από τους δήμους της χώρας να υποδείξουν τα κατάλληλα σημεία όπου θα αναπτυχθούν τα hotspots ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, τα οποία περιλαμβάνουν σημεία συγκέντρωσης κοινού, όπως πλατείες, πάρκα, πολιτιστικά κέντρα κ.ά.
 • Εις επίρρωσιν των ανωτέρω οι ΟΤΕ, Vodafone, σε συνεργασία με την Cosmos Business Systems και Wind ανακηρύχθηκαν, έπειτα από απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσωρινοί ανάδοχοι για το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», συνολικού προϋπολογισμού με την προαίρεση, 18,425 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (14,858 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ).
 • Κατά της προαναφερόμενης απόφασης δύναται να γίνει προδικαστική προσφυγή εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών από την κοινοποίησή της. Οι προσωρινοί ανάδοχοι θα προσκληθούν από την Αναθέτουσα Αρχή, μέσω του ΕΣΗΔΗΣ, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά προσωρινού αναδόχου. Όπως εκτιμάται το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται το δεύτερο εξάμηνο.
 • “Συμπληρώνουμε σήμερα δύο χρόνια από την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, μίας από τις πρώτες νέες υπηρεσίες που εντάξαμε στο gov.gr. Μέσα από το ehealth.gov.gr που σχεδίασε και υλοποίησε η ΗΔΙΚΑ, περισσότεροι από 3.200.000 συμπολίτες μας λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές με SMS στο κινητό ή με μήνυμα στο e-mail τους” ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Σύντομα η άυλη συνταγογράφηση επεκτάθηκε με την προσθήκη των παραπεμπτικών και των ιατρικών βεβαιώσεων, ενώ ο πολίτης έχει αποκτήσει για πρώτη φορά πρόσβαση στο ιστορικό της συνταγογράφησής του, γεγονός που αποτελεί το πρόπλασμα του Ψηφιακού Ιατρικού Φακέλου.
 • Σε προκαταρκτική συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Τα δύο μέρη πέτυχαν καταρχήν συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο, που θα επιτρέπει τις διατλαντικές διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων. Τη συμφωνία ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χωρίς, ωστόσο, να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο πλαίσιο κανόνων δεδομένης και της πολυπλοκότητας του θέματος. Ωστόσο, έτσι λύνεται ένα σοβαρό πρόβλημα…
 • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε να συνεργαστεί με την κοινοπραξία που αποτελείται από τις CGI στο Λουξεμβούργο (επικεφαλής), Uni Systems και Edda Luxembourg για τη διαχείριση και τον εκσυγχρονισμό των βασικών επιχειρησιακών συστημάτων του.
 • Το συνολικό έργο θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μετασχηματίσει ψηφιακά τις λειτουργίες του, να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους και να εξοικονομήσει κόστος, βελτιώνοντας παράλληλα τις νομοθετικές υπηρεσίες του προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης.
 • Η κοινοπραξία θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης συστημάτων που περιλαμβάνουν την ανάλυση, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την ενοποίηση, τη συντήρηση και την επιχειρησιακή διαχείριση των πολυάριθμων συστημάτων πληροφορικής, τόσο υφιστάμενων όσο και νέων.
 • Το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες cloud πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030, σύμφωνα με μια νέα έκθεση με τίτλο «Η πρόοδος προς τoυς στόχους της ψηφιακής δεκαετίας της ΕΕ» και εκπονήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό της Vodafone.
 • Η Ψηφιακή Δεκαετία της ΕΕ, η οποία θέτει βασικούς στόχους σε διαφορετικούς ψηφιακούς τομείς έως το 2030, αποτελεί το όραμα της ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης και ένα κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς της σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.
 • Στον σημερινό κόσμο όπου οι εταιρείες συνηθίζουν όλο και περισσότερο να έχουν διαδικτυακή παρουσία και διαχείριση, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν εργαλεία που προστατεύουν όλες τις ψηφιοποιημένες πληροφορίες.
 • Τη δυνατότητα να δηλώνουν το όνομα του παιδιού τους, την βάπτιση του, καθώς και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά την επικαιροποιημένη ληξιαρχική πράξη έχουν από σήμερα οι πολίτες. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η νέα υπηρεσία παρέχεται με πολύ απλό τρόπο στο gov.gr, μέσα από την ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γέννηση».
 • Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης βάπτισης έχει οποιοσδήποτε γονέας ή ο ανάδοχος, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ο ληξίαρχος, με τον ίδιο τρόπο την καταχωρίζει και ο πολίτης ενημερώνεται αντίστοιχα. Όλα τα στοιχεία του πολίτη για την υποβολή των δηλώσεων αντλούνται αυτόματα από το μητρώο πολιτών μέσω του κέντρου διαλειτουργικότητας.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Η βουλγαρική τράπεζα TBI Bank, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τη λειτουργία της, θα επικεντρωθεί σε μικροδανειοδοτήσεις και στις αγορές Buy Now Pay Later, μοντέλο που λειτουργεί ήδη με μεγάλη επιτυχία στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η έμφαση θα δοθεί στο online banking, στο ecommerce και στις εφαρμογές mobile banking για κινητά, που θα παρέχουν όλες τις υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο. Όταν οι συστημικές τράπεζες κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, κάποιοι (ανα)καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς…
 • Τρέχουν και δεν φτάνουν στην Delivery Hero προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές για πάρουν το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σχετικά με την απόκτηση των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη (Άλφα Διανομές, ΙΝΚΑΤ, Delivery, E-Table). Στην Επιτροπή, όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει -μη δεσμευτική- εισήγηση για «μη έγκριση» της συγκέντρωσης, αλλά υπάρχει και ένα “παράθυρο” που αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες και επαρκείς δεσμεύσεις από την Delivery Hero, ώστε να αρθούν τα ενδεχόμενα προβλήματα ανταγωνισμού, που προκύπτουν από τη συγκέντρωση. Η απάντηση για το αν η Delivery Hero πρόλαβε να κάνει το σωστό στις 14 Απριλίου.
 • Αν είσαι Praktiker, βρίσκεις και τη σωστή πρακτική! Σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο σύνολο του δικτύου των καταστημάτων της προσφέρει πλέον η Praktiker Hellas. Συγκεκριμένα σε κάθε κατάστημα έχουν εγκατασταθεί 2 έως 4 θέσεις φόρτισης της Blink Charging Hellas, με φορτιστές τελευταίας τεχνολογίας, δημόσιας χρήσης και παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων σε όλους τους επισκέπτες. Άντε μετά να βρεις parking!
 • Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο τον… πελάτη! Η Κωτσόβολος προχώρησε σε συνεργασία με τα Max Stores, διαθέτοντας πλέον, τα 75 Quick Points των καταστημάτων της για την παραλαβή των παραγγελιών από τα Max Stores. «Κωτσοβολος και στις συνεργασίες Καλόβολος» για να θυμηθούμε παραφρασμένη, την παλιά διαφήμιση.
 • Στο πλαίσιο της έκτακτης ΓΣ του Σκλαβενίτη που έγινε στις 17 Μαρτίου- αποφασίστηκε η τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού που αφορά τους σκοπούς της εταιρείας. Προστέθηκε «η λειτουργία εγκαταστάσεων συσσώρευσης και αποθήκευσης κάθε είδους αγαθών καθώς και η παροχή υπηρεσιών μεταφοράς και παράδοσης αυτών», που προφανώς σημαίνει ότι έρχονται νέες επενδύσεις στο κομμάτι των logistics, τoυ delivery και γιατί όχι και dark stores.
 • Μπήκε ο Απρίλης και η αγορά ελπίζει να ζεσταθεί μετά από ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο. Στο πλαίσιο αυτό η Cyber Week που ξεκινάει από σήμερα γίνεται μάλλον στο σωστό timing!
 • To 2021 σύμφωνα με στοιχεία του ELTRUN ο τζίρος του e-commerce ανήλθε σε 14 δισ ευρώ ένα 11,5 το 2020 και 9 δισ. το 2029.
 • Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή ελληνικών eShops στην εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος του GRECA, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας λέγοντας: «Αυτό που προσδοκά ο GRECA είναι η συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 250 ενώ η λίστα διευρύνεται συνεχώς, καθώς η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη».
 • Το σύνθημα «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ψωνίζεις online!» χαρακτηρίζει τη φετινή εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου με στόχο να δείξει στους καταναλωτές τα πλεονεκτήματα των online αγορών.
 • «Οι καταναλωτές στην Ελλάδα, όπως και σε τρεις – τέσσερις ακόμα χώρες στην Ευρώπη, είναι πιστοί στο εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο» ανέφερε ο Μάκης Σαββίδης συμπληρώνοντας ότι «πριν την πανδημία οι επιχειρήσεις που ασχολούνταν με το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν γύρω στις 6.000 εκ των οποίων πολύ μικρό ποσοστό λειτουργούσε πραγματικά το ηλεκτρονικό του κατάστημα. Πλέον, ο αριθμός των επιχειρήσεων που προσφέρουν τα προϊόντα τους ηλεκτρονικά έχει εκτιναχθεί πάνω από τις 15.000 , εκ των οποίων πάνω από 10.000 είναι ενεργά ηλεκτρονικά καταστήματα και διοχετεύουν τα προϊόντα τους στο ηλεκτρονικό κανάλι. Αυτό δείχνει την μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου».
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Με ένα εκτεταμένο ερωτηματολόγιο ξεκίνησε η έρευνα στους ανταγωνιστές και πελάτες της Microsoft η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τομέα cloud της εταιρείας και συγκεκριμένα σχετικά με τις συμφωνίες αδειοδότησης.
 • Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο ανέφερε ότι είχε πρόσβαση στο ερωτηματολόγιο, η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίσημη διερεύνηση της εταιρείας.Αιτία της νέας προκαταρκτικής διερεύνησης είναι οι καταγγελίες της γερμανικής NextCloud και της γαλλικής OVHcloud για τις πρακτικές της Microsoft στον τομέα του cloud computing. «Η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της πληροφορίες ότι η Microsoft ενδεχομένως να χρησιμοποιεί την δυνητικά κυρίαρχη θέση της σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς λογισμικού για να εξαλείψει τον ανταγωνισμό, ειδικά στην παροχή υπηρεσιών στο υπολογιστικό νέφος», αναφέρεται στο σχετικό ερωτηματολόγιο.
 • Για 7η συνεχή χρονιά ανακοινώνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge, που θα διεξαχθεί από 13-16 Σεπτεμβρίου 2022 στη Βιέννη της Αυστρίας.
 • Ο διαγωνισμός αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας ENISA (European Union Agency for Cybersecurity), ενώ υποστηρίζεται ενεργά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής φέρει το τμήμα ψηφιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με επικεφαλής τον καθηγητή, Χρήστο Ξενάκη.
 • Η ομάδα που θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας στον τελικό θα αποτελείται από 10 άτομα μεταξύ 15-26 ετών, μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες και μη, hackers, ερευνητές ασφαλείας, αλλά και απλούς fans της ψηφιακής ασφάλειας. Η τελική 10άδα θα προκύψει μετά το πέρας των προπονήσεων στα τέλη Αυγούστου και θα αποτελείται από όσους ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους στον προκριματικό διαγωνισμό που ξεκίνησε online φέτος μέσα από την πλατφόρμα OpenECSC.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Ο Βασίλης Αυζώτης ιστορικό στέλεχος της αγοράς με εμπειρία πάνω από 30 χρόνια ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στην GCC Hellas. Έχει εργαστεί σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως Microsoft Ελλάς (1993), HP Hellas (1998), απ’ όπου αποχώρησε ως Managing Director Greece & Cyprus. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, ο κ. Αυζώτης θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και διαχείριση του δικτύου συνεργατών της εταιρείας και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην Ελληνική αγορά και την ευρύτερη περιοχή.
 • H Intracom Telecom, διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λύσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι από την 1η Μαρτίου 2022 καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) της Ether (ether.gr), εταιρείας του Ομίλου Intracom Telecom η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά της Ενέργειας, έχει αναλάβει ο κ. Αθανάσιος Αντουλινάκης.
 • Έχοντας διατελέσει στέλεχος του Ομίλου τα τελευταία 23 χρόνια, ο κ. Αντουλινάκης έχει αναλάβει καίριες θέσεις τόσο στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα όσο και σε θυγατρικές εταιρίες του Ομίλου στο εξωτερικό. Προ της ανάληψης των νέων καθηκόντων του, κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Intracom Svyaz, θυγατρικής του Ομίλου, έχοντας συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρίας.
Wadata banner v2 - 600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • Η ανεργία μειώθηκε σχεδόν 4 μονάδες -δεν είναι λίγο- αυτά τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Και το ζήτημα βέβαια δεν είναι μόνο η εργασία, είναι οι μισθοί. Αναφέρθηκες στο ζήτημα των μισθών. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλοί και πρέπει οι μισθοί να ευθυγραμμιστούν με την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Σε διάφορους κλάδους συμβαίνει. Πολλές φορές μου λένε εργοδότες “δεν βρίσκω υπαλλήλους”. Τους λέω: “πλήρωσε περισσότερο, πλήρωσε περισσότερο”. Υπάρχουν κλάδοι που γίνεται αυτό.
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
 • Δε νοείται ψηφιακός μετασχηματισμός αφήνοντας έξω την αυτοδιοίκηση. Διότι είναι αυτή που έρχεται καθημερινά κοντά στον πολίτη.
  Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
synedria monofyllo 16-3-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Κι όμως πέρασαν κιόλας 49 χρόνια από την ημέρα που εμφανίστηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο στον κόσμο, μια συσκευή η οποία έμελλε να αλλάξει τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας, φέρνοντας μια τεχνολογική επανάσταση άνευ προηγούμενου και κάνοντας τον κόσμο μας να μοιάζει ακόμη πιο μικρός...
Στις 3 Απριλίου του 1973, ο μηχανικός της Motorola, Martin Cooper, έκανε την πρώτη δημόσια κλήση από ένα κινητό τηλέφωνο. Κάπου στο κέντρο του Manhattan, στη Νέα Υόρκη, ο Marty Cooper πήρε τηλέφωνο τον επικεφαλής του τμήματος έρευνας στα Bell Labs -και πρακτικά ανταγωνιστή του- Joel Engel σε μία κλήση που έμεινε στην ιστορία. "Joel είμαι ο Marty. Σε καλώ από ένα κινητό τηλέφωνο, ένα πραγματικά φορητό τηλέφωνο χειρός."
Η κλήση έγινε με τη βοήθεια ενός Motorola DynaTAC 8000X, το οποίο ζύγιζε πάνω από ένα κιλό, ενώ χρειαζόταν 10 ώρες ώστε να φορτιστεί πλήρως. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, μπορούσε να επιτρέψει τη συνεχή ομιλία για 35 λεπτά, όπως παραδέχθηκε, όμως, ο Cooper κάποια χρόνια αργότερα, πρακτικά κρατούσε μόνο για 20. Όπως και να 'χει ευχαριστούμε Martin Cooper!
cl8-sept-2019-600x80
Οι συσκευές της Apple παραδοσιακά καταφέρνουν να «ξεσηκώνουν» το αγοραστικό κοινό με τα χαρακτηριστικά τους, όμως για ένα ποσοστό καταναλωτών η τιμή τους αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που το iPhone SE 5G αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης για αρκετό καιρό πριν την κυκλοφορία του, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να αποκτήσει ένα iPhone με 5G σε συμφέρουσα τιμή σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας.
Παρά το γεγονός ότι η εμπορική επιτυχία του iPhone SE 5G θεωρείτο από πολλούς δεδομένη, φήμες θέλουν την Apple να μειώνει την παραγωγή του λόγω χαμηλής ζήτησης.
Ξένα δημοσιεύματα, που επικαλούνται την αναφορά του Nikkei Asian και του Ming-Chi Kuo, αναφέρουν ότι η εταιρεία μειώνει κατά 20% την παραγωγή, για να περιορίσει τις απώλειες. Δεν είναι σαφές αν η παγκόσμια κρίση που δημιούργησε η έλλειψη ημιαγωγών έχει σχέση με αυτή την απόφαση.
Η Apple δεν έχει μοιραστεί προ το παρόν τα στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις του SE, οπότε καλό είναι να διατηρηθεί κάθε επιφύλαξη σχετικά με τη συγκεκριμένη είδηση.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Μπορεί η έλλειψη σε chips να εξακολουθεί να μαίνεται (και ενδέχεται η κατάσταση να επιδεινωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), παρόλα αυτά οι κατασκευάστριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον σχεδιασμό CPUs δεν σταματούν την κούρσα!
Τώρα όπως όλα δείχνουν ήταν σειρά της Intel να βγει στον… αφρο με την ανακοίνωση του Core i9-12900KS, μιας CPU «κτήνος», η οποία όπως ισχυρίζεται αποτελεί την πιο γρήγορη desktop CPU που έχει εμφανιστεί ποτέ!
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω desktop επεξεργαστής έρχεται με 16 πυρήνες, εκ των οποίων 8 είναι αφιερωμένοι αποκλειστικά στην απόδοση και οι υπόλοιποι 8 ασχολούνται με την ενεργειακή διαχείριση, μαζί με 24 threads και 30MB Level 3 cache.
Σε σύγκριση με τον 12900Κ, η Intel τσίμπησε την ταχύτητα από 5.2GHz στα 5.5GHz, ενώ ανέβασε και την ενεργειακή κατανάλωση από τα 125 στα 150 Watts. Η νέα αυτή CPU «δυναμίτης» της Intel θα είναι κομματάκι «αλμυρή», καθώς θα στοιχίζει κοντά στα 739$ και είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει μετά από τις 5 Απριλίου.
600x80 hotel 17-3-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin