weekly D 21-1-22 sent
600x80 hotel 17-3-22 sent

Λευκός καπνός από την ΕΕΤΤ

Συμπληρώθηκε με τέσσερα νέα μέλη, η σύσταση της νέας Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, έπειτα από απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.
Η θητεία των μελών της Ολομέλειας είχε λήξει στις 10 Ιανουαρίου 2021 και έγινε ανανέωση των θητειών του προέδρου Κωνσταντίνου Μασσέλου, Καθηγητή Σχεδίασης Υπολογιστικών Συστημάτων στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και των δύο αντιπροέδρων, του Δημήτρη Βαρουτά, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (αντιπρόεδρος τηλεπικοινωνιών), και του Σπυρίδωνος Παντελή, Διδάκτορα Τηλεπικοινωνιών του Ecole Nationale Supérieure des Télécommunications (αντιπρόεδρος για τον τομέα ταχυδρομικών υπηρεσιών).
Στη νέα Ολομέλεια της ΕΕΤΤ παραμένουν δύο από τα μέλη της προηγούμενης σύνθεσης, των οποίων η θητεία δεν είχε λήξει, και είναι ο Αντώνιος Γαστεράτος, καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και η Αριστέα Σινανιώτη Μαρούδη, καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Τα νέα στελέχη είναι: ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο, ο Αθανάσιος Παναγόπουλος, καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ο Πέτρος Ποτίκας μέλος του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, στο Μετσόβιο, και ο δικηγόρος Άγγελος Ζήκος.
Η ολοκλήρωση της σύνθεσης της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ, σηματοδοτεί την επανέναρξη της πλήρης επιχειρησιακής της λειτουργίας, με το πρώτο θέμα στην ατζέντα της να είναι το νέο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) που αφορά την αγορά των τηλεπικοινωνιών, κάτι που διακαώς επιθυμούν οι Wind-Nova και Vodafone, οι οποίοι αγοράζουν σε χονδρική μεγάλο μέρος των γραμμών διασύνδεσης, από τον ΟΤΕ.
cosmote-insurance-600x80-(2)
COSMOTE_Speeds-Upgrade

Εκπτώσεις από τον ΟΤΕ ζητούν οι πάροχοι

Έβαλε μπρος η Cosmote τον δωρεάν διπλασιασμό των ταχυτήτων στις γραμμές χαλκού που ξεκινούν από τα καφάο και φτάνουν στα σπίτια των συνδρομητών.
Αυτή η στρατηγική απόφαση του ΟΤΕ, ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom, Tim Höttges, και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ.
Ουσιαστικά η αναβάθμιση των ταχυτήτων αφορά περίπου το 40% των συνδρομητών, αφού εξαιρούνται όσοι έχουν συνδέσεις κάτω από τα 24 Mbps, όσοι έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με οπτικές ίνες, αλλά και για όσους δεν είναι τεχνικά εφικτό.
Μέχρι εδώ καλά, και σίγουρα πολλές χιλιάδες πελάτες του οργανισμού θα επωφεληθούν. Αλλά η κίνηση αυτή έχει και παρενέργειες για τους άλλους παρόχους.
Wind-Nova και Vodafone, ανησυχούν για τα κόστη που θα αναγκαστούν να επωμιστούν προκειμένου να ακολουθήσουν τη δέσμευση του ΟΤΕ, αφού αν δεν το κάνουν θα βρεθούν σε μη ανταγωνιστική θέση.
Έτσι είναι φανερό ότι η αναβάθμιση είναι μονόδρομος, και το μόνο που μπορούν να διαπραγματευτούν είναι το κόστος που θα τους χρεώσει ο ΟΤΕ για την αλλαγή των γραμμών που περνούν μέσα από το δίκτυο του.
Με τον τρέχοντα τιμοκατάλογο, ο ΟΤΕ χρεώνει τους παρόχους με 33 ευρώ για κάθε μεταφορά σύνδεσης από το αστικό κέντρο προς το καφάο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνει αντικατάσταση και στο router του πελάτη, οπότε τα κόστη ανεβαίνουν αρκετά και συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους.
Τα λογιστήρια των παρόχων βγάζουν ένα λογαριασμό της τάξεως των 90 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον ΟΤΕ για τον καθορισμό μίας τίμιας τιμής χονδρικής, με δεδομένο ότι οι χρεώσεις μεταφοράς θα είναι μαζικές, και έτσι το πραγματικό κόστος ανά γραμμή θα είναι μικρότερο.
Όπως όλα δείχνουν, την τελική απόφαση θα λάβει η ΕΕΤΤ, λύνοντας το θέμα σε ρυθμιστικό επίπεδο, αφού εκτός από τον καθορισμό του κόστους μετάβασης, θα πρέπει ίσως να αναθεωρηθεί και ο υπολογισμός των τιμολογιακών πακέτων του ΟΤΕ με βάση ένα νέο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (Price Squeeze Model) το οποίο προβλέπει χαμηλότερες τιμές χονδρικής για μίσθωση γραμμών.
grid_600x80
phaistos

Βάζει μπρος το Φαιστός

Μπήκε μπρος και επιχειρησιακά το Ταμείο Φαιστός, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021, κυρίως με έσοδα του Δημοσίου, από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για το 5G.
Σκοπός της ίδρυσής του είναι να εξετάσει επενδυτικές προτάσεις από υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και την ανάπτυξη της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας, και σχετικών με το 5G προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Τα 105 εκατομμύρια ευρώ, περιμένουν να βρουν τις καινοτόμες 5G εφαρμογές, λύσεις, και ώριμα επιχειρηματικά σχήματα, που θα δώσουν το παρών, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη 40 προτάσεις έχουν τεθεί για αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η 5G Ventures υπέγραψε τη Σύμβαση Σύστασης και Διαχείρισης του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός, με το ελληνικό Δημόσιο, ιδιώτες επενδυτές, και την Τράπεζα Πειραιώς ως θεματοφύλακα σηματοδοτώντας την εντός χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης του ταμείου.
Το αρχικό κεφάλαιο αποτελείται από 93 εκατ. ευρώ που προέρχεται από τη δημοπρασία των συχνοτήτων 5G και διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε αυτά προστίθενται 3 εκατ. ευρώ που βάζει ο Όμιλος ΟΤΕ και η Deutsche Telekom, 5 εκατ. ευρώ που είναι η συμμετοχή της Μαριάννας Λάτση, και του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Το Φαιστός έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία καινοτόμα προσέγγιση και η εκτίμηση είναι ότι θα ακολουθήσουν την ίδια λογική περισσότερες χώρες.
Το ταμείο δεν είναι κρατικό, αφού θα συμμετέχουν και ιδιώτες, ενώ διαθέτει συγκεκριμένη στρατηγική για να βοηθήσει περαιτέρω τους φορείς που θα χρηματοδοτήσει.
Η θέση του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Φαιστός, είναι οι ελληνικές εταιρείες που έχουν να προσφέρουν καινοτομία μέσω του 5G, να πάρουν τα αρχικά εφόδια σε τεχνολογίες, όπου το κόστος των επενδύσεων δεν είναι απαγορευτικό.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

THIS WEEK @ WEEKLY

 • Θα ξεκινήσουμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέροντας το τι έκαναν τα δίκτυα και γενικότερα ποιες είναι οι επιπτώσεις του πολέμου για την αγορά μας. Αχρείαστες να είναι οι πληροφορίες αλλά κάποιοι managers έχουν να αντιμετωπίσουν πιο σημαντικά προβλήματα από ένα cell του Excel που κοκκινίζει. Ας δούμε λοιπόν πως τα προσέγγισαν. Βλέπετε, όπως έχει πει και ο Λένιν “υπάρχουν δεκαετίες που δεν συμβαίνει τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που συμβαίνουν δεκαετίες”...
 • Well, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας Kyivstar, Vodafone και lifecell προσφέρουν πλέον εθνική περιαγωγή προκειμένου να βοηθήσουν την επικοινωνία των συνδρομητών τους ανεξάρτητα από το που βρίσκονται και ποιο δίκτυο τους καλύπτει. Παράλληλα, δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν νέες SIM στα δίκτυα, προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση τους από ρώσους στρατιώτες που ενδέχεται να τις έχουν κλέψει από καταστήματα πόλεων που έχουν καταλάβει. Επίσης, έχει διακοπεί η περιαγωγή με ρωσικά δίκτυα προκειμένου να μη διαρρέουν πληροφορίες. Τέλος, η Google λανσάρισε την εφαρμογή Air Raid , η οποία ειδοποιεί τους ενδιαφερόμενους για αεροπορικες επιδρομές ακόμα και στην αθόρυβη λειτουργία του smartphone. Αχρείαστη να είναι η εφαρμογή για όλους εμάς και σύντομα, ελπίζουμε, και για τους συνανθρωπους μας στην Ουκρανία.
 • Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κάλεσε τους κατασκευαστές λογισμικού Microsoft, Oracle και SAP να σταματήσουν να υποστηρίζουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Ας σημειωθεί ότι και οι τρεις εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα πωλούν πλέον τα προϊόντα τους. Τώρα όμως τίθεται και θέμα αν θα πρέπει να παρέχουν υποστήριξη. Σύμφωνα με το tweet από τον πρόεδρο της Ουκρανίας δεν υπάρχει “ολίγον έγκυος” και θα πρέπει να διακοπεί και η υποστήριξη. Με την ευκαιρία το Πανεπιστήμιο του Yale παρέχει πλήρη κατάλογο με τις 400 εταιρείες που έχουν δηλώσει ότι αποχωρούν από τη Ρωσία.
 • Δύο από τους κορυφαίους παγκόσμιους προμηθευτές νέον που βρίσκονται στην Ουκρανία, η Cryoin Engineering και η Ingas, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας προμήθειας του βασικού συστατικού για την παραγωγή τσιπ, έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, γράφει το Reuters. Το ένα εργοστάσιο βρίσκεται στην Οδησσό και το άλλο στη Μαριούπολη. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις δυσκολίες που ήδη υπήρχαν. Η αίσθηση είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν κάποιο στοκ και η έλλειψη θα γίνει αισθητή πρώτα στους μικρότερους κατασκευαστές. Κακό χωριό τα λίγα σπίτια…
 • Εν κατακλείδι, ο πόλεμος κάποια στιγμή θα τελειώσει και εκτός από μία ενδεχόμενη Πύρρειο νίκη ή έστω μία “pole position” στις διαπραγματεύσεις, θα αφήσει πίσω του μία κατεστραμμένη χώρα και χιλιάδες κατεστραμμένες ζωές. Θα αφήσει βεβαίως κερδισμένους όσους επωφελούνται (Αμερική, Τουρκία, καιροσκόποι), και κληρονομιά τον Cold War II και σημαντικό μέρος της ακρίβειας που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι, ιδιαίτερα την Ευρώπη.
 • Πόλεμος πατήρ πάντων! Και αφού θυμηθήκαμε τον Ηράκλειτο επειδή τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο ας παραθέσουμε και μία ακόμη γνωστή ρήση του: «πάντα χωρεῖ καί οὐδέν μένει καί ποταμοῦ ροῇ ἀπεικάζων τά ὂντα λέγει ὡς δίς εἰς τόν αὐτόν ποταμόν οὐκ ἂν ἐμβαίῃς»…
nokia 7-10-21 sent

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Το ενδεχόμενο να πουλήσει τους σταθμούς βάσης εξετάζει η Deutsche Telekom. Σύμφωνα με το Reuters, η American Towers αλλά και η Cellex, εταιρείες διαχείρισης των σταθμών βάσης φέρεται να έχουν κάνει προσφορά για την πώληση και μίσθωση των 40.600 σταθμών βάσης της γερμανικής εταιρείας στη Γηραιά Ήπειρο. Η προσφορά εκτιμάται στο ύψος των 20 δισ. δολ. (18,2 δισ. ευρώ)
 • Η American Tower ήδη ελέγχει 14.700 σταθμούς βάσης στη Γερμανία και αν κλείσει η συμφωνία με την DT θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στη γερμανική αγορά. Πρόσφατα η συγκεκριμένη εταιρεία απέκτησε 31.000 σταθμούς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Ν. Αμερικής, αντί 9,4 δισ. δολ. (8,54 δισ. ευρώ).
 • Αναφορά το ενδεχόμενο πώλησης έκαναν και οι αναλυτές της Eurobank Equities όπου στη σχετική αναφορά τους για τον ΟΤΕ έγραψαν «Εξετάζουμε επίσης πιθανές πηγές δημιουργίας αξίας εκτός των καθαρών λειτουργικών θεμελιωδών μεγεθών, όπως για παράδειγμα το σενάριο της δημιουργίας εσόδων από τον ΟΤΕ εξαιτίας της πώλησης του χαρτοφυλακίου των πύργων του». Τελικά, κάποιοι έχουν την πληροφορία και «αγοράζουν στη φήμη…»
 • Προφανώς, όλοι γνωρίζετε ότι πριν δύο χρόνια η Vodafone δημιούργησε ξεχωριστή εταιρεία (Vantage Towers) για τη διαχείριση των σταθμών βάσης σε περίπου 10 χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με εξαιρετικά -αν κρίνουμε από την ανάπτυξη της ελληνικής εταιρείας- αποτελέσματα, καθώς και από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης τον Μάρτιο του 21, με αποτίμηση 14 δισ. ευρώ.
 • Ο Διονύσης Τσίτος, CEO της Volton, την οδηγεί εδώ και 4 χρόνια με επιτυχία, παρόλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της αγοράς της ενέργειας. Τώρα, κάνει το επόμενο βήμα στην προσπάθεια να δημιουργήσει “one stop shop” για τους πελάτες του και να αυξήσει το cross selling και δημιουργεί έναν MVNO (Mobile Virtual Network Operator).
 • Αν έχετε την απορία σχετικά με το πως θα δουλέψει η συνδυαστική παροχή ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, θα πρέπει να σας πούμε ότι ο ίδιος έχει επεξεργαστεί, έχει δημιουργήσει με επιτυχία -και ακόμα «πουλάει»- το σχετικό πρόγραμμα που ανέπτυξε στην προηγούμενη εταιρεία που υπηρέτησε ως διευθυντής πωλήσεων.
 • ‘Ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των όσων έχουν συμφωνηθεί και έχει δρομολογήσει τις βασικές ενέργειες για να μην χάνεται χρόνος. Μάλιστα, έχει προσληφθεί και το στέλεχος που θα τρέξει το project, o Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος είχε τρέξει στο παρελθόν το MVNO της πάλαι ποτέ Forthnet (νυν NOVA) και ως εκ τούτου έχει ήδη όλη την απαιτούμενη εμπειρία.
 • Λίγο μετά το Πάσχα θα ακολουθήσει η ευρύτερη στελέχωση του τμήματος με αντικειμενικό σκοπό να δημιουργηθεί ένα δυνατό team που θα εκμεταλλευτεί όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, για να προσελκύσει συνδρομητές όταν το δίκτυο βγει στον αέρα. Τώρα, σχετικά με το πότε θα βγει στον αέρα οι γνώμες διίστανται, αλλά επειδή it takes two to tango η αίσθηση είναι ότι η Vodafone -με την οποία θα συνεργαστεί η Volton- θέλει 9 – 12 μήνες για την υλοποίηση του project.
 • Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται το Q4 να έχουμε τη δοκιμαστική λειτουργία με επιλεγμένους χρήστες και το Q1 του 2023 να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του νέου δικτύου, το οποίο για την ώρα «τρέχει» με το όνομα Cell Mobile, αλλά στην τελική προσέγγιση τον λόγο θα έχει το marketing δεδομένου ότι αναζητείται όνομα για την ολιστική προσέγγιση και ξέρετε πως γίνονται αυτά μέσα από έρευνες στο κοινό κτλ. Άλλωστε, ο Διονύσης Τσίτος διακρίνεται για τις επιδόσεις του στο marketing, αφού μεταξύ άλλων είναι και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάρκετινγκ της ΕΕΔΕ.
 • Με την ευκαιρία καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο Διονύσης Τσίτος είναι ιστορικό στέλεχος της αγοράς με μακρά θητεία ως εμπορικός διευθυντής τόσο στην Cosmoline όσο και στην Forthnet (Nova), όπου διακρίθηκε για την ευρηματικότητα και τις νέες ιδέες του. Ως εκ τούτου, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κερδίσει και το στοίχημα της παρουσίας, μετά το ενεργειακό, και στο τηλεπικοινωνιακό γίγνεσθαι!
 • H BC Partners εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για ελεύθερο κανάλι. Και μπορεί 1-2 επαφές που έγιναν να μην ευοδώθηκαν αλλά «ο επιμένων νικά». Βλέπετε δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, είναι και θέμα timing. Να θέλει να πουλήσει ο άλλος…
 • Βέβαια, θεωρητικά δεν μπορεί πάροχος συνδρομητικής -με βάση το νόμο Λιβάνιου- να αποκτήσει ελεύθερο κανάλι. Ωστόσο, όπου υπάρχει ένα θέλω υπάρχουν χίλια μπορώ. Τους συμβούλους δεν τους πληρώνεις για τους κανόνες. Για τις εξαιρέσεις τους πληρώνεις!
 • Με την ευκαιρία σημειώστε ότι ο σύμβουλος και στενός συνεργάτης του Ιβαν Αρτούρ Νταβιντιάν, έχει θεαθεί εσχάτως στο Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό να “κερδίσει χρόνο” αναφορικά με το “βαρύ κλίμα”, που έχει διαμορφωθεί για τον Ιβάν Σαββίδη. Ε…βλέπετε δεν βοηθάει και το κανάλι. Με τον ανταποκριτή από τη Ρωσία να είναι “Ηis Putin Voice” τα πράγματα γίνονται χειρότερα… Ας γίνουμε λίγο πιο open!
 • Η ΔΕΗ προχωρά ακάθεκτη στις τηλεπικοινωνίες παρά τις “ενστάσεις” των “γηγενών” του χώρου που βλέπουν τον ανταγωνισμό να έρχεται. Το Περιστέρι πάει με 1000 προς την ίνα και εξετάζονται και άλλες περιοχές. Κάποιοι διαρρέουν ότι η χονδρική τιμή της ΔΕΗ θα είναι “η μισή των ανταγωνιστών της”. Ναι, αλλά πρέπει να έχει και δίκτυο. Δεν κακαρίζουμε πριν κάνουμε το αυγό…
 • Η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), έπειτα από απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη πλαισιώνεται με 4 νέα μέλη. Πρόκειται για 3 καθηγητές ΑΕΙ και έναν δικηγόρο. Στη νέα Ολομέλεια της ΕΕΤΤ παραμένουν δύο από τα μέλη της προηγούμενης σύνθεσης. Μεταξύ των πρώτων θεμάτων που θα κληθεί να αποφασίσει είναι το νέο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model), που αφορά την αγορά των Τηλεπικοινωνιών.
 • Με συνολικό κεφάλαιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, της τάξεως των 105 εκατ. ευρώ το επενδυτικό Ταμείο Φαιστός εισήλθε σε περίοδο εξέτασης των επενδυτικών προτάσεων. Το ενδιαφέρον είναι πως εκτός του ομίλου ΟΤΕ/DT, του Latsco family office και της ΕΤΑΕ, χρήματα βάζει και ο Δ. Δασκαλόπουλος. Βάσει πληροφοριών, το Φαιστός έχει γίνει αποδέκτης περίπου 40 προτάσεων για χρηματοδότηση.
 • Το Φαιστός που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021, κυρίως από τα έσοδα του δημοσίου από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για το 5G, εστιάζει σε υφιστάμενες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και την ανάπτυξη της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας και σχετικών με το 5G προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα. Οι επιδόσεις του ενδέχεται να λειτουργήσουν ως «πιλότος» για ανάλογα σχήματα σε άλλους τομείς.
 • Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η 5G Ventures υπέγραψε τη Σύμβαση Σύστασης και Διαχείρισης του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός, με το ελληνικό Δημόσιο, ιδιώτες επενδυτές και την Τράπεζα Πειραιώς ως θεματοφύλακα, σηματοδοτώντας την εντός χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης του ταμείου. Πρώτες επενδύσεις πιθανότατα να δούμε προς το τέλος του 2022.
 • Σημειώνεται ότι το «Φαιστός» διαθέτει πρόσβαση σε ραδιοσυχνότητες 5G αποκλειστικά προορισμένες για πιλοτική χρήση περιορισμένου διαστήματος από τις επιχειρήσεις στις οποίες θα επενδύει το Ταμείο, ώστε να αναπτύξουν δοκιμαστικές εφαρμογές ενώ διαθέτει πρόσβαση και τις επενδυτικές ευκαιρίες του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Και αφού αναφέραμε τα προσόντα θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την εμπνευσμένη ηγεσία του Αντώνη και το πολύ καλό team που δημιούργησε.
 • Περισσότεροι από 2 στους 5 συνδρομητές, παγκοσμίως, θα έχουν έως τα τέλη του 2025 σύνδεση σε 5G δίκτυα. Για το 2022 οι 5G συνδέσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας σημειωθεί ότι 18 μήνες μετά την κυκλοφορία του το 5G έχει το 5,5% της αγοράς (από 200 δίκτυα σε 70 χώρες) σύμφωνα με το GSMA, όταν το 3G και το 4G την ίδια χρονική περίοδο είχαν φτάσει μόλις στο 2,2%. Δείτε όλο το report!
 • Για την απαρέγκλιτη προσήλωση της Vodafone στην ισότητα και τον σεβασμό απέναντι σε όλους, αλλά και τις πολιτικές της εταιρείας για τη διαφορετικότητα και την κοινωνική ενσωμάτωση, μίλησε την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 στο συνέδριο “The Upfront Initiative” το μέλος του Δ.Σ. και οικονομικός διευθυντής της Vodafone Ελλάδας, Γιώργος Κουκουμέλης. Όπως τόνισε, η Vodafone είναι μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που αγκάλιασαν και κάνουν πράξη την ισότητα και τον σεβασμό απέναντι σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς καμία εξαίρεση.
 • Σε περιοχές χωρίς οπτική ίνα στο τελικό σημείο και όπου είναι τεχνολογικά εφικτό, ξεκίνησε ο ΟΤΕ τη σταδιακή δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές του. Η αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022.
 • Οι συνδρομητές στους οποίους είναι εφικτή η αναβάθμιση, θα ενημερωθούν, μετά την ολοκλήρωσή της, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My Cosmote App και με γραπτό μήνυμα.
 • Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και ένα μήνα η διαπραγμάτευση μεταξύ ΟΤΕ και υπολοίπων παρόχων για το κόστος χονδρικής, ώστε να προχωρήσουν όλα τα δίκτυα σε ανάλογη κίνηση, δεδομένου ότι υπάρχουν παράπονα ότι το «παιχνίδι» δεν παίζεται «επί ίσοις όροις». Συγκεκριμένα, ο διάλογος αφορά τη μείωση τιμών για μεταφορά των πελατών από τα αστικά κέντρα στις καμπίνες, όταν αυτό θα γίνεται μαζικά και όχι μεμονωμένα.
 • Οι υπόλοιποι πάροχοι θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση των τιμολογίων με αναβαθμισμένες ταχύτητες χωρίς να προκληθούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, να συνδυαστεί η νέα πολιτική του ΟΤΕ στη λιανική με αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές χονδρικής, προκειμένου να μπορέσουν και οι άλλοι πάροχοι να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα χωρίς συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους. Στην περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία τον γόρδιο δεσμό θα κληθεί να λύσει η ΕΕΤΤ.
 • Το Ίδρυμα Vodafone υποδέχεται τους φετινούς νικητές του 12ου κύκλου του προγράμματος World of Difference, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες και μέσα από 10 καινοτόμα project και ιδέες, θα προσφέρουν λύσεις στην Κοινωνία των Πολιτών.
 • Η προστασία του πλανήτη, η αντιμετώπιση της της έλλειψης στέγης, η εξάλειψη στερεοτύπων, η καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, η παροχή ακαδημαϊκού προσανατολισμού, η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, η προαγωγή της υγείας, καθώς και η εξασφάλιση οικονομικής ενίσχυσης για την υποστήριξη άλλων ΜΚΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού κύκλου.
 • Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, οι φετινοί νικητές του προγράμματος – ηλικίας 18 έως 35 ετών- κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την εφευρετικότητα και την καινοτομία τους ανάμεσα σε δεκάδες αιτήσεις, εξασφαλίζοντας μια θέση στο πρόγραμμα. Το Ίδρυμα Vodafone θα καλύψει τόσο τον μισθό όσο και τις εργοδοτικές τους εισφορές για διάστημα έξι μηνών.
 • Η WATT+VOLT, πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, εμπιστεύτηκε το Vodafone Business για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, επενδύοντας στο υπερσύγχρονο δίκτυο Vodafone SD-WAN. Με το Vodafone SD-WAN, πλέον το κάθε σημείο του δικτύου της WATT+VOLT είναι αυτόνομο, επιτρέποντας στα καταστήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους ανεξάρτητα για διάφορες απαραίτητες ενέργειες, όπως είναι οι διαδικτυακές προσφορές. Πρόκειται για ένα σημαντικό τεχνολογικό έργο, δεδομένης της δυναμικής παρουσίας της WATT+VOLT, με περισσότερα από 85 καταστήματα στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Μια νέα μελέτη από την Accenture αποκαλύπτει ότι το «Metaverse Continuum» -ένα φάσμα ψηφιακών κόσμων, πραγματικοτήτων και επιχειρηματικών μοντέλων- επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος λειτουργεί και αλληλεπιδρά. Σύμφωνα με τη μελέτη Accenture Technology Vision 2022 με τίτλο «Meet Me in the Metaverse: The Continuum of Technology and Experience Reshaping Business», οι επιχειρήσεις κινούνται προς ένα μέλλον που είναι κατά πολύ διαφορετικότερο από αυτό για το οποίο σχεδιάστηκαν να λειτουργούν -καθώς οι τεχνολογίες, όπως ενδεικτικά η επαυξημένη πραγματικότητα, το blockchain, τα ψηφιακά δίδυμα και το edge computing, συγκλίνουν για να αναδιαμορφώσουν τις ανθρώπινες εμπειρίες.
 • Τρόποι συνεργασίας με την Visa στο πρόγραμμα Digital Nomads για τα στελέχη της εταιρείας, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού για τους ψηφιακούς νομάδες, συζητήθηκαν στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας για παροχή δεδομένων συναλλαγών μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και της Visa.
 • Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμμετείχε στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιος πρόεδρο Αλ Σίσι. Αυτό σημαίνει ότι το project της διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου πλησιάζει στο επίπεδο χρηματοδότησης του. Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Γιατί το πιο πιθανό είναι ότι εκτός από ρεύμα θα περνάει και οπτική ίνα…
 • Πρόσφατα, η Huawei ανέθεσε στην Forrester Consulting τη διεξαγωγή μιας μελέτης με τίτλο, The Total Economic Impact Of Huawei Passive Optical LAN. Σύμφωνα με τη μελέτη, το Return of Investment (ROI) των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τη λύση Passive Optical LAN (POL) της Huawei είναι στο 192% σε περίοδο πέντε χρόνων και η περίοδος απόσβεσης είναι στους 19 μήνες.
 • Η καινοτόμος και βραβευμένη πλατφόρμα WebFOCUS της TIBCO είναι τώρα διαθέσιμη σε κάθε επιχείρηση ή οργανισμό που επιθυμεί να αξιοποιήσει τη νέα τεχνολογική τάση υλοποίησης σύγχρονων εφαρμογών Big Data Analytics και Web Business Intelligence σε περιβάλλοντα υπολογιστικού νέφους, όπως είναι το Azure της Microsoft, το AWS της Amazon, το Google Cloud, κ.α., ή ακόμα και υποδομές Private Cloud.
 • Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ESET αναδεικνύεται “Top Player” στην έκθεση Advanced Persistent Threat (APT) Protection Market Quadrant 2022 της Radicati. Η έκθεση αξιολογεί τις λύσεις Advanced Persistent Threat Protection (APT) από 10 κορυφαίους προμηθευτές ασφαλείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργικότητά τους και το στρατηγικό τους όραμα. Ως εκ τούτου, η αναγνώριση της ESET ως κορυφαίου παίκτη σηματοδοτεί την υπεροχή της στο συγκεκριμένο τομέα.
 • Η εμπορική ομάδα XR της HP ανακοινώνει μια νέα λύση SaaS που θα απλοποιήσει τη σύνθετη ανάπτυξη και τη διαχείριση της εταιρικής εικονικής πραγματικότητας. Σε συνεργασία με την ArborXR, μια κορυφαία εταιρεία διαχείρισης συσκευών AR/VR, η HP διευκολύνει την απρόσκοπτη και ασφαλή εγκατάσταση και διαχείριση ενός στόλου VR All-in-One συσκευών, μέσω μιας νέας πλατφόρμας διαχείρισης εκτεταμένης πραγματικότητας (XR), την HP ExtendXR. Η στρατηγική συνεργασία επιτρέπει στην HP να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία αιχμής AR/VR για να βοηθήσει τις εταιρείες να αναβαθμίσουν την ανάπτυξη XR, σε συνδυασμό με την παγκόσμια υποστήριξη και τεχνογνωσία της HP, ενώ εκτελείται στην ασφαλή υποδομή cloud της HP Horizon.
 • Το να γνωρίζεις κατά πόσο ένα προϊόν λογισμικού εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές ποιότητας που έχουν τεθεί σε συνδυασμό με το ποιος κάνει τι και πότε κατά τη διαδικασία ανάπτυξης έργων λογισμικού είναι πλέον μόλις ένα κλικ μακριά και διαθέσιμο 24/7 online χάρη στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Cyclopt, της spin-off εταιρείας του ΑΠΘ που γεννήθηκε μέσα στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και πλέον αποτελεί κορυφαίο συνεργάτη των εταιρειών λογισμικού.
 • Παρουσία του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, του ευρωπαίου επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά και πλήθους αξιωματούχων από την ΕΕ έγιναν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) στην Εθνικής Αντιστάσεως 72 και Αγαμέμνονος στο Χαλάνδρι, που έχει εμβαδόν 7.000 τ.μ. Η λαμπρότητα των εγκαινίων έκλεισε και τα στόματα των -λίγων είναι αλήθεια- που διαμαρτύρονται για το τσουχτερό ενοίκιο του 1,1 εκατ. ευρώ που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο. Με τη σημασία που έχει η κυβερνοασφάλεια στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, είναι σημαντικό η έδρα του συγκεκριμένου οργανισμού να βρίσκεται στη χώρα μας.
protocol_banner

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • O καναδικός οίκος DBRS κόντρα στο γενικότερο κλίμα και εν μέσω μιας τεράστιας αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές λόγω πολέμου, αναβάθμισε την Ελλάδα, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα προς την τελική ευθεία για την επενδυτική βαθμίδα.
 • Η DBRS ανήκει στην τετράδα των διεθνών οίκων, μετά τη Moody’s, την S&P και τη Fitch, της οποίας οι αξιολογήσεις λαμβάνονται υπόψη από την ΕΚΤ για την επιλεξιμότητα των τίτλων.
 • Άριστα παίρνει το δίκτυο της Modulus. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε σε συνεργασία με την GCC Hellas, αντιπρόσωπο της Arista Networks σε αντικατάσταση του συνόλου της υποδομής της τόσο στα data centers όσο και στα γραφεία της στο Χαλάνδρι. Τα οφέλη είναι η μετάβαση σε τεχνολογία SDN, η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων, η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, η διεύρυνση των υπηρεσιών και η καλύτερη διαχείριση του δικτύου. Άριστη κίνηση από μία εταιρεία μοντέλο!
 • Η Sparkle, ο μεγαλύτερος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι έχει συμπεριληφθεί στο “Gartner Magic Quadrant for Network Services, Global” Report 2022. Η Sparkle είναι η πρώτη εταιρεία με έδρα την Ιταλία που περιλαμβάνεται σε αυτό το report, μαζί με άλλους 18 διεθνείς παρόχους αντίστοιχων υπηρεσιών, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση κριτηρίων όπως η πληρότητα του επιχειρηματικού τους οράματος, καθώς και ο βαθμός υλοποίησης του οράματος αυτού.
 • Στον διαγωνισμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για «Μετάβαση σε ψηφιακές τηλεπικοινωνίες και αναβάθμιση ραδιοδικτύου και ηλεκτροναυτιλιακών οργάνων πλωτών-χερσαίων μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ» για τις ανάγκες των πλωτών και των χερσαίων μέσων του Λ.Σ. και της Ελληνικής Ακτοφυλακής αξίας 6,5 εκατ. ευρώ. συνεχίζουν οι Space Hellas (βαθμολογία τεχνικού μέρους 112,75) και η Adaptit (βαθμολογία 114,80), ενώ απορρίφθηκε η προσφορά της κοινοπραξίας «Mortek - TNL Greece».
 • Η CPI παρουσίασε πρόσφατα το Νέο Portal συνεργατών, www.cpib2b.gr, σε συνεργασία με την Hellas Sites. Απώτερος στόχος είναι η αυτοματοποίηση εργασιών, η εξοικονόμηση πόρων​ αλλά και η αποτελεσματικότερη συνεργασία με το δίκτυο συνεργατών της.
 • Οι συνεργάτες, με την εγγραφή τους στο www.cpib2b.gr, αποκτούν πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα, αναλώσιμα και αξεσουάρ (διαθεσιμότητα, τιμή, ειδικές προσφορές, χαρακτηριστικά, datasheets, συνοδευτικά videos). Οι χρήστες συμπληρωματικά, μπορούν πολύ εύκολα να αναζητήσουν τα αναλώσιμα για τα εκτυπωτικά μηχανήματα των πελατών τους από το wizard αναλωσίμων, «Βρες το αναλώσιμό σου», επιλέγοντας το brand και το μοντέλο του μηχανήματος.
 • Σε διαγωνισμό ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ προχωρά η Κοινωνία της Πληροφορίας για το έργο «Υπηρεσίες Επέκτασης του συστήματος δημιουργίας και διαχείρισης ραντεβού καθώς και εκτέλεσης εμβολιασμών στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του COVID-19». Στο πλαίσιο του έργου θα προσαρμοστούν κατάλληλα οι διαδικασίες του προγράμματος, με βάση την εμπειρία λειτουργίας της κατά το πρώτο χρονικό διάστημα των εμβολιασμών, των διαδικασιών του Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του COVID-19, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και αποδοτική περάτωση του.
 • Την υλοποίηση του έργου «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», προϋπολογισμού 3,911 εκατ. ευρώ, ανέλαβαν οι Vodafone – Quality & Reliability, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία που διενήργησε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Στην κοινοπραξία η Vodafone συμμετέχει με 49% και η Q&R με 51%.
 • Το έργο έχει ως αντικείμενο το μετασχηματισμό των διαδικασιών των Προξενικών Υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με εναλλακτικούς τρόπους διεκπεραίωσης αιτημάτων, πέραν της φυσικής παρουσίας των πολιτών. Ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών θα βασιστεί στην υπηρεσία εικονικής υποβοήθησης (virtual assistant), η οποία με χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα παρέχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών στα σημαντικά θέματα που τους αφορούν. Οι ανασχεδιασμένες διαδικασίες θα εφαρμοστούν στο σύνολο των 126 Προξενικών Αρχών του Υπουργείου Εξωτερικών σε 85 διαφορετικές χώρες.
 • Ένα σημαντικό έργο, «Αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ τομέα Δικαιοσύνης», προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας, εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για τμήμα του μεγαλύτερου έργου, «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του τομέα Δικαιοσύνης».
 • Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης, ανέρχεται σε 85,161 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ 24% ή 105,6 εκατ. με ΦΠΑ. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης, χωρίς δικαιώματα προαίρεσης είναι 53,2 και 66 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
 • Το British Council παρουσιάζει το διετές πρόγραμμα επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης των νέων, Life Skills. Το νέο φιλόδοξο έργο με την χρηματοδότηση της HSBC, έχει ως στόχο να εξελίξει τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων (18 έως 30 ετών) που βρίσκονται είτε εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης, ή κατάρτισης είτε που επιθυμούν μια θετική αλλαγή σταδιοδρομίας στην καριέρα τους, ώστε να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
 • H Interasco Α.Ε.Γ.Α., με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού της μετασχηματισμού και την επίτευξη έγκυρης και έγκαιρης διασύνδεσης με την πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και, ταυτόχρονα, την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών και συνεργατών της, εμπιστεύτηκε τον Όμιλο Epsilon Net για την υλοποίηση της εφαρμογής myDATA Hub, την καινοτόμα SaaS λύση για την άμεση και ευέλικτη διασύνδεση του μηχανογραφικού της συστήματος με την πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.
 • Η διεθνής εταιρεία τεχνολογίας Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, ανακοινώνει τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, υπό την προεδρία του κ. Gordon Riske ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους. Εκτός του ρόλου τους ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, ο κ. Michel Govaert πρόκειται επίσης να προεδρεύσει στην Ελεγκτική Επιτροπή της Sunlight, ενώ ο Δρ. Peter Lamp θα αναλάβει την προεδρία της νεοσύστατης Επιτροπής Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
 • Η Amazon Web Services εγκαινίασε τα γραφεία της παρουσία υπουργών, του απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, αλλά και του Cameron Brooks, General Manager, Europe Public Sector της AWS. Τα γραφεία βρίσκονται σε κεντρικό δρόμο του Αμαρουσίου και η εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες cloud σε δημόσιους φορείς και εταιρείες. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά: «Πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχε απολύτως τίποτα ως προς την παρουσία της Amazon Web Services. Δύο χρόνια μετά, νέα μεγάλα γραφεία, 45 ήδη εργαζόμενοι, πολλοί πελάτες και το κυριότερο εκπληκτική προοπτική για το μέλλον».
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Ο κάθε ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ μπορεί να εντοπίζει πλέον εύκολα την αρμόδια Τοπική Διεύθυνση στην οποία ανήκει. Μπαίνει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και, ειδικότερα, στο https://www.efka.gov.gr/mathepouanikeis.php και μπορεί να εντοπίζει άμεσα πού πρέπει να απευθυνθεί για το αίτημά του, αντί να γυρίζει από κατάστημα σε κατάστημα.
 • Ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη μίλησε με τοπικούς παράγοντες και υποσχέθηκε στο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα 9,9 μύρια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μετατροπή της σε Smart City. Επόμενος σταθμός η Κρήτη!
 • Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασαν τη νέα ψηφιακή υπηρεσία για τον προγραμματισμό της θεωρητικής και της πρακτικής εξέτασης για τους υποψήφιους οδηγούς.
 • Πρόκειται για την πλατφόρμα drivingexams.pkm.gov.gr, μέσω της οποίας ο εκπαιδευτής με τη συναίνεση του εκπαιδευόμενου μπορεί να προγραμματίσει ηλεκτρονικά την ημέρα και ώρα των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης χωρίς να απαιτείται σχετική επίσκεψη στην Υπηρεσία. Η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής ξεκινά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να επεκταθεί στο σύνολο της επικράτειας.
 • Σημαντική διευκόλυνση στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων επιφέρει η υπηρεσία για την αυτόματη άντληση της φορολογικής ενημερότητας για προμηθευτές του Δημοσίου. Συγκεκριμένα στην υπηρεσία «Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας», εντάσσονται όλο και περισσότεροι φορείς, απαλλάσσοντας τους συναλλασσόμενους με το Δημόσιο από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα προκειμένου να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του πολίτη ή της υπηρεσίας.
 • Ειδικότερα, οι φορείς του Δημοσίου που λαμβάνουν μέσω διαλειτουργικότητας το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας ανέρχονται πλέον σε 69, από 36 που ήταν το 2020. Με τον τρόπο αυτό, μέσα στο 2021 διατέθηκαν αυτοματοποιημένα περισσότερες από 340.000 φορολογικές ενημερότητες, απαλλάσσοντας τους προμηθευτές του Δημοσίου (πολίτες και επιχειρήσεις) από αντίστοιχο αριθμό επισκέψεων.
600x80 LTBC digital banner

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Πόσα marketplaces αντέχει η Ελλάδα; Κάποιος έχει πει 2,5 παραφράζοντας τη ρήση του αείμνηστου Γιάννη Κωστόπουλου για τις τράπεζες. Στην πράξη και όπως αποδεικνύεται από τα πολύ καλά νούμερα του shopflix.gr όλοι οι καλοί χωράνε. Αρκεί να είναι πραγματικά καλοί…
 • Μεγάλη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2021. Ο ετήσιος τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μια χρονιά και από το 4% που ήταν το 2020, πέρυσι ανήλθε στο 10% του συνόλου . Επίσης πλέον το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων δέχεται ηλεκτρονικές παραγγελίες, από 9% που ήταν το 2019. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όπου ο τζίρος μέσω e-commerce ανέρχεται στο 20%.
 • Banksy: «Συγγνώμη! Ο τρόπος ζωής που παραγγείλατε είναι εκτός αποθέματος.»
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

600x80 avm 7-7-20 sent

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Ο Ιορδάνης Αϊβάζης ανέλαβε καθήκοντα μη εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, σε αντικατάσταση του Μάρκου Βερέμη που είχε παραιτηθεί από τον Νοέμβριο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
 • Στην OTS, εταιρεία πληροφορικής που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων, έχει επενδύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος.
 • Ο Πάνος Παπαδόπουλος έχει αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο (μέσω της εταιρείας, PGP Συμβουλευτική, που έχει ιδρύσει) συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου, ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, που πραγματοποίησε πρόσφατα η εταιρεία πληροφορικής και έχει αναλάβει τη θέση του προέδρου (μη εκτελεστικός).
 • Η OTS με ένα ευρύ πελατολόγιο από Δήμους, ΝΠΔΔ/ΙΔ Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ΔΕΥΑ, ΑΕΙ και ΤΕΙ, Οργανισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, κα. βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, όπως άλλωστε όλες οι εταιρείες πληροφορικής στη χώρα. Βάσει πληροφοριών στην OTS είναι πιθανό να εισέλθει μελλοντικά γνωστός εφοπλιστής, ιδιοκτήτης και μέσων μαζικής ενημέρωσης.
 • Μετά από δύο απολύτως επιτυχημένους κύκλους, το Start at Upstream επιστρέφει για ακόμη μία φορά. Το υψηλού επιπέδου πρόγραμμα 12μηνης έμμισθης πρακτικής άσκησης της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας – ηγέτιδας στον χώρο του mobile marketing Upstream, αυτή τη φορά προσφέρει εκπαίδευση και κατάρτιση σε νέους DevOps Engineers. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα βιογραφικά τους από τις 14 Μαρτίου, έως τις 8 Απριλίου 2022.
 • Προϋπόθεση για να συμμετάσχει κανείς στο νέο κύκλο Start at Upstream για DevOps Engineers, είναι να έχει πτυχίο ή να ολοκληρώνει τις σπουδές του στην επιστήμη των υπολογιστών, την πληροφορική, τον προγραμματισμό ή κάποιον παρεμφερή τομέα. Η επιλογή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα θα γίνει κατόπιν ειδικών αξιολογήσεων και συνεντεύξεων, μέσα από τις οποίες οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Upstream και τα στελέχη της.
Wadata banner v2 - 600x80

ΕΙΠΑΝ:

 • «Δεν γίνεται σε επίπεδο διπλωματίας να απαντάμε από κοινού, και σωστά, στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά να μην συγκροτούμε ένα ενιαίο μέτωπο και στο επίπεδο της οικονομίας που πλήττεται από αυτήν».
  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός
 • «H αλλαγή στην κυβερνοασφάλεια έχει στον πυρήνα της και μία μεγάλη αλλαγή στην κουλτούρα: δεν αρκεί να γίνει αλλαγή στην τεχνολογία γιατί πολύ απλά μπορείς να έχεις φτιάξει ένα τέλειο σύστημα τεχνολογικά και η ασφάλειά του να ανατραπεί από μια αμέλεια του ανθρώπινου παράγοντα, όπως έχει συμβεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν και μια αλλαγή η οποία θα μπει στον πυρήνα της εκπαίδευσης και μια αλλαγή στο πώς εμείς οι ίδιοι συμπεριφερόμαστε σε ατομικό επίπεδο».
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
synedria monofyllo 16-3-22 sent

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)
inCITES banner

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Πριν από λίγο καιρό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος, έθιξε το θέμα του κοινού φορτιστή για όλες τις συσκευές. Πρόσφατα, ήρθε ξανά στο προσκήνιο και το ζήτημα της αποσπώμενης μπαταρίας στα smartphones, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η αντικατάσταση της μπαταρίας στα κινητά και επομένως να παραταθεί ακόμη περισσότερο η διάρκεια της ζωής τους.
Σύμφωνα με την κοινοπραξία Right to Repair, που αποτελείται από διάφορους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, το Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της επιστροφής των αποσπώμενων μπαταριών για περιβαλλοντικούς λόγους. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των επικεφαλής των 27 κρατών - μελών της ΕΕ στις 17 Μαρτίου 2022. Αν τελικά εγκριθεί η επιστροφή των αποσπώμενων μπαταριών, οι κατασκευάστριες εταιρείες θα έχουν μια περίοδο χάριτος για να προσαρμοστούν.
cl8-sept-2019-600x80
Κάθε φορά που ανακοινώνεται ένα νέο μοντέλο iPhone γεννιέται εξαρχής η απορία εάν θα αντικατασταθεί η θύρα Lightning που πριν μια 10ετία η Apple την πολυ-διαφήμισε ως την μικρότερη και πιο ανθεκτική θύρα σε σύγκριση με την προηγούμενη υποδοχή. Παρόλο που η πλειονότητα της σειράς iPad της εταιρείας και ολόκληρη η σειρά Mac διαθέτουν πλέον USB-C, το iPhone έχει “κολλήσει” στην θύρα τύπου Lightning.
Με δεδομένη την τάχιστη μετάβαση που έκανε η βιομηχανία των smartphones επιλέγοντας την θύρα USB-C, αυτή η συνεχιζόμενη απροθυμία της Apple να ακολουθήσει τον κλάδο στην υιοθέτηση του USB-C έχει ενοχλήσει πολλούς πελάτες και όχι μόνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες προτρέπουν την Apple να μεταβεί στην ενοποιημένη θύρα φόρτισης Type-C. Προηγουμένως, οι πιο πρακτικοί φοιτητές επιστήμης και μηχανικής έκαναν τη δική τους μαγική τροποποίηση της έκδοσης iPhone X Type-C και πρόσφατα παρουσίασαν μια ιδιωτικά τροποποιημένη έκδοση της θύρας φόρτισης iPhone 12 Pro Max Type-C. Και οι δύο καταστάσεις υποδηλώνουν σιωπηρά ότι οι άνθρωποι της Apple μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φόρτιση USB Type-C.
Βέβαια η άρνηση της Apple παραμένει και η εταιρεία χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους και λόγους για να καθυστερήσει την εφαρμογή των προσαρμογών. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τώρα αναφορές ότι ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple μπορεί ακόμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταργήσει εντελώς τη θύρα φόρτισης του iPhone. Πρόσφατα, υπήρξαν αναφορές ότι η Apple σκέφτεται να ακυρώσει πλήρως τη θύρα φόρτισης του iPhone. Στο μέλλον, το iPhone μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο ασύρματη φόρτιση.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές σχετικά με αυτήν την αναφορά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί αυτό. Για ποιους λόγους μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Με την αφαίρεση της θύρας φόρτισης θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο στο iPhone, θα γλιτώσουν το κόστος κατασκευής των θυρών Type-C και τέλος, η ασύρματη φόρτιση είναι ότι πιο προηγμένο υπάρχει σαν χαρακτηριστικό!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Δύο εναλλακτικά ποντίκια για PC προέκυψαν από το σχεδιαστικό πρότζεκτ «Two Yamahas One Passion» κατόπιν συνεργασίας της κατασκευάστριας εταιρείας μουσικών οργάνων Yamaha και της Yamaha Motor. Το πρώτο mouse έχει σχήμα μουσικού οργάνου και το άλλο να μοιάζει με αμάξωμα οχήματος.
Για τον σχεδιασμό του πρώτου μοντέλου εστίασαν στις ομοιότητες μεταξύ της πλακέτας τυπωμένου κυκλώματος και ενός πνευστού μουσικού οργάνου. Η πλακέτα κυκλώματος στέλνει οδηγίες μέσω ηλεκτρικών σημάτων και η ροή των ηλεκτρονίων είναι βασικά προς μία κατεύθυνση, από τον αρνητικό πόλο στον θετικό και ως εκ τούτου συχνά παρομοιάζεται με τη ροή νερού.
Παράλληλα, ένα πνευστό μουσικό όργανο μπορεί να παρομοιαστεί με τη ροή νερού με την έννοια ότι παράγει ήχο μέσω του ελέγχου της ποσότητας αέρα που ρέει μέσα από τους σωλήνες του
Πηγή έμπνευσης για το δεύτερο μοντέλο ήταν η μοτοσικλέτα, η αρχική αιτία ύπαρξης της Yamaha Motor. Οι σχεδιαστές έδωσαν στο «ποντίκι» το σχήμα οχήματος. Ακόμη και τα ηλεκτρονικά μέρη στο κέντρο του «ποντικιού» μοιάζουν με μηχανή οχήματος, την καρδιά του οχήματος. Εμπνεύστηκαν από το γκάζι ενός τζετ σκι ή ενός οχήματος παντός εδάφους για να σχεδιάσουν τα μέρη για το κλικ. Πιέζοντας σταθερά το αριστερό και δεξί κλικ ενώ κρατάς πιεσμένο το μπουτόν του αντίχειρα, σαν να λειτουργείς τον συμπλέκτη της μοτοσικλέτας, επιτυγχάνεις κύλιση κειμένου, οθόνης κλπ.
600x80 hotel 17-3-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin