weekly D 21-1-22 sent
600x80 project 11-2-2 sent
600x80 hotel 24-2-22 sent

Πάγο στις ΤΠΕ από την Ουκρανία

Χειρόφρενο στις δαπάνες ΤΠΕ βάζει η Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στις επιχειρήσεις.
Οι οικονομικές κυρώσεις, οι πολεμικές απειλές και ο αυξανόμενος φόβος για επικίνδυνη κλιμάκωσης της σύγκρουσης, έχουν προκαλέσει στάση στην παγκόσμια αγορά ΤΠΕ, ενώ δεν αναμένεται επιστροφή μέσα στους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια.
Έρευνα της IDC Global με τίτλο «CIO Quick Pulse Survey» η οποία πραγματοποιήθηκε σε στελέχη εταιρειών, αναφέρει ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες επαναξιολογούν τα σχέδιά τους για δαπάνες τεχνολογίας το 2022, με το 10% να εκτιμά ότι θα γίνουν ισχυρές προσαρμογές στα επενδυτικά σχέδια που άπτονται των ΤΠΕ.
Παρ’ όλο που η Ρωσική και η Ουκρανική αγορά ΤΠΕ δεν αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5,5% του συνόλου των δαπανών για τις ΤΠΕ στην Ευρώπη, και μόλις το 1% παγκοσμίως, ο αντίκτυπος της κρίσης στο εμπόριο, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις ροές κεφαλαίων και τις τιμές της ενέργειας, θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία με αρκετούς τρόπους.
Η άνοδος των τιμών ενέργειας δημιουργεί πληθωριστική πίεση και αβεβαιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν ντόμινο επιπτώσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Οι επενδύσεις προς τις εμπόλεμες χώρες έχουν ανασταλεί, αφού πάνω από 100 παγκόσμιες εταιρείες έχουν ιδρύσει θυγατρικές στην Ουκρανία, και παρόμοιος αριθμός εταιρειών δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
Επιπλέον καταγράφεται εκτοπισμός δεκάδων χιλιάδων προγραμματιστών από την Ουκρανία, η οποία είναι από τις χώρες με ισχυρή δραστηριοποίηση στον χώρο.
Οι δύο χώρες είναι σημαντικοί παραγωγοί πρώτων υλών για την κατασκευή ημιαγωγών, κάτι που θα επιτείνει την έλλειψη εξαρτημάτων στην αγορά ΤΠΕ.
Όλα τα παραπάνω φαίνεται να είναι τα βασικά προβλήματα που βλέπουν οι εταιρείες, με αποτέλεσμα να αναστέλλουν τις δαπάνες τους στον τομέα των ΤΠΕ, ελπίζοντας σε μία συνθήκη ειρήνης σύντομα μεταξύ των εμπλεκομένων, με το πλέον απευκταίο σενάριο να είναι μία μακρόχρονη σύγκρουση φθοράς που θα κάνει την ανάκαμψη, ακόμη πιο μακρινό σενάριο.
cosmote-insurance-600x80-(2)
cyber-crime

Εθελοτυφλούν απέναντι στις κυβερνοαπειλές

Συνεχίζουν να αγνοούν τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων τα περισσότερα από τα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων.
Αυτό δείχνει τουλάχιστον έρευνα της PwC, στην οποία συμμετείχαν 3.600 διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλα ανώτερα στελέχη από όλο τον κόσμο.
Το κύριο εύρημα είναι ότι, το 60% των στελεχών που συμμετείχαν, δήλωσαν πως δεν κατανοούν πλήρως τους κινδύνους παραβίασης δεδομένων μέσω τρίτων, ή τους κατανοούν λίγο ή καθόλου σε ποσοστό 20%.
Αυτό σημαίνει ότι το 80% των ερωτηθέντων δεν λαμβάνουν σοβαρά την παγκόσμια απειλή, αν και πάνω από τους μισούς εκτιμούν ότι οι κακόβουλες επιθέσεις και παραβιάσεις δεδομένων, είτε μέσω του εγκατεστημένου λογισμικού τους, είτε μέσω των υπηρεσιών cloud, θα αυξηθούν κατακόρυφα.
Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες έχουν ένα βασικό σχεδιασμό σχετικά με το πώς προσπαθούν να περιορίσουν τους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων από τρίτους.
Οι πιο συχνοί τρόποι αντιμετώπισης αφορούσαν στον έλεγχο ή την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης των προμηθευτών τους με τα πρωτόκολλα ασφαλείας, την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες εταιρείες σχετικά με απειλές και ευπάθειες, την παροχή βοήθειας προς αυτούς για τη βελτίωση της στάσης τους ως προς την κυβερνοασφάλεια, και την αντιμετώπιση των δυσκολιών σε σχέση με το κόστος ή τον χρόνο που επενδύουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν ανθεκτικότητα απέναντι στις κυβερνοαπειλές.
Όμως, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει μία συνολική γνώση της μεθοδολογίας, με αποτέλεσμα ότι η πλειοψηφία δεν έχει προσδιορίσει τα κριτήρια απέναντι σε τρίτα μέρη, δεν έχει αναθεωρήσει τις συμβάσεις με τους προμηθευτές υπηρεσιών ή προϊόντων λογισμικού, ούτε έχει αυξήσει την αυστηρότητα ελέγχων και μεθόδων σχετικά με τον εντοπισμό απειλών που σχετίζονται με τρίτους.
Όπως προκύπτει, τέλος, από την έρευνα, πάνω από τα τρία τέταρτα των στελεχών βλέπουν τη μεγάλη πολυπλοκότητα των λειτουργιών και διαδικασιών που είναι απαραίτητες για να εντοπίσουν κενά στην κυβερνοασφάλεια, και είτε περιμένουν μοιρολατρικά μία κυβερνοεπίθεση, είτε έχουν οχυρωθεί στην αντίληψη ότι το ρίσκο είναι μικρότερο από το κόστος προστασίας.
grid_600x80
eu-supercomputer

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Εθνικό Μητρώο Υποδομών

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο «Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και Εθνικό Μητρώο Υποδομών».
Το έργο με προϋπολογισμό 51 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει η κοινοπραξία, ΟΤΕ - Intrasoft, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας, με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.
Βάσει της σύμβασης, η συνολική διάρκεια της υλοποίησης ορίζεται σε 24 μήνες, αρχής γενομένης από την υπογραφή της, που έγινε στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, και το συνολικό τίμημα που θα καταβληθεί στον ανάδοχο από το ΤΕΕ, ανέρχεται στο ποσό των 35,7 εκατ. ευρώ συν 8,57 εκατ. ευρώ ΦΠΑ.
Το σύνολο των υπηρεσιών του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, θα παρέχεται μέσω cloud περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, το έργο θα εγκατασταθεί και θα φιλοξενηθεί στις υποδομές του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ, ενώ θα συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου. Στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη θα μπουν τα δεδομένα που υπάρχουν για όλη τη χώρα, και δεδομένα από τουλάχιστον 12, παράλληλα και ασύνδετα μεταξύ τους, πληροφοριακά συστήματα.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι συνέπειές τους στην αγορά είναι τόσες πολλές που είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσεις. Σαν να προσπαθείς να πιείς νερό από πυροσβεστικό κρουνό. Το δράμα όσων ζουν από κοντά τις εξελίξεις και το πληρώνουν με αίμα ή με προσφυγιά, είναι βέβαια το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα. Το άλλο είναι η χρονική διάρκεια και το ύψος των επιπτώσεων και των “παράπλευρων απωλειών” για την παγκόσμια οικονομία που πλέει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή, που είναι η κύρια πληττόμενη. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ήταν μία εβδομάδα που η αγορά ήταν μαγκωμένη από τα βαρίδια της αβεβαιότητας. Και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ψυχολογία είναι το Α και το Ω της αγοράς.
  Τώρα πάντως, αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν η προσέγγιση με το Ταμείο Ανάκαμψης που θα εξακολουθήσει να “αιμοδοτεί” την αγορά, έστω και αν κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις περιορίσουν κάπως τις -αναγκαίες- επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Και δεν είναι μόνο το χρήμα. Το πιο σημαντικό είναι να προκύψει ανακατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα της δώσει διαρκή και διατηρήσιμη ώθηση για τις επόμενες δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση για να είστε διαβασμένοι, ρίξτε μια ματιά στη μελέτη της dianeosis για το outlook της ελληνικής οικονομίας.
 • Με την ευκαιρία σημειώστε ότι υπάρχει στην αγορά μας μία εταιρεία ουκρανικών συμφερόντων. Πρόκειται για την Inalan που προσφέρει σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ταχύτητες 200Mbs. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν η εταιρεία, που έχει έδρα στο Νέο Ηράκλειο, έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο. Ευχόμαστε πως όχι. Σε κάθε περίπτωση, πριν από λίγους μήνες έκανε αύξηση ΜΚ, ενώ διαχειριστές εμφανίζονται οι Ουκρανοί Κοσταντίν Ντολζένκο και Σέργκι Κοβαλίοφ.
 • Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός που συντελείται σε όλες τις επιχειρησιακές και παραγωγικές υποδομές, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον τομέα της φυσικής ασφάλειας και ειδικότερα τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τη προστασία των εγκαταστάσεων και όχι μόνο. Το 9ο Συνέδριο Security Project 2022, το οποίο επιστρέφει στις 18 Μαρτίου, με φυσική συμμετοχή στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα θα αποτυπώσει ακριβώς αυτή την εξέλιξη υπό τον τίτλο Empowering Security Transformation.
 • Το σύνθημά του «Women got the power» απέδειξε στην πράξη το 2ο συνέδριο «Women In Digital» της Smartpress, δίνοντας βήμα σε 43 εμβληματικές και πετυχημένες γυναίκες από το χώρο του STEM και του Business που συμφώνησαν ότι Βιωσιμότητα, επιχειρηματική επιτυχία και κοινωνική πρόοδος δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν χωρίς πολιτικές Ποικιλομορφίας, Συμπερίληψης και Παροχής ίσων ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες.
 • Εξαιρετική ήταν η παρέμβαση του Χάρη Μπρουμίδη CEO της Vodafone στο συνέδριο. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στο περιβάλλον εργασίας που έχει δημιουργήσει η εταιρεία το οποίο διέπεται από αξίες όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η διαφάνεια, η αξιοπρέπεια και η παροχή ίσων ευκαιριών για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.
 • Εστίασε ιδιαίτερα στις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες (#CodeLikeAGirl, Vodafone Reconnect) της Vodafone, που ενισχύουν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή, στη στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την Πολιτική Γονικής Άδειας, στο νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας #FutureReady, στις προσπάθειες ενδυνάμωσης των γυναικών με στόχο να γίνει η Vodafone ο καλύτερος εργοδότης για τις γυναίκες έως το 2025 και στις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Vodafone για την εξάλειψη της έμφυλης βίας.
 • Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη της εφαρμογής “Panic Button” του Ιδρύματος Vodafone, η οποία σύντομα θα λειτουργήσει και στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Πρόκειται για μια τεχνολογική λύση που θα ενισχύσει την αμεσότητα με την οποία μια γυναίκα που δέχεται επίθεση, θα μπορεί να ειδοποιεί τις ειδικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή θα λειτουργήσει πιλοτικά για τις πλέον ευάλωτες στη βία γυναίκες, ενώ σε βάθος χρόνου στόχος είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο.
 • Στο νέο κατάστημα iStorm, το οποίο βρίσκεται στον ολοκαίνουργιο χώρο του εμπορικού κέντρου River West Open, οι καταναλωτές θα έρθουν σε επαφή με το μοναδικό οικοσύστημα της Apple και τις ολοκληρωμένες λύσεις που διαθέτει. Μετά από 10 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στο εμπορικό κέντρο River West, το κατάστημα iStorm μεταφέρεται στον εξωτερικό χώρο του εμπορικού, το River West Open.
 • H Αραβική Άνοιξη του ANT1: Ο 48χρονος Θοδωρής Κυριακού έκανε ένα πολύ καλό deal με τον μεγαλύτερο όμιλο media σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Συγκεκριμένα, το MBC Group απέκτησε με €225 εκατ., το 30% του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, έχοντας παράλληλα και δικαίωμα ψήφου. Ας σημειωθεί ότι το 60% του MBC ανήκει στο Σαουδαραβικό κράτος.
 • Στόχος είναι η δημιουργία στην Ελλάδα, υπερσύγχρονων studios και υποδομών διεθνών προδιαγραφών, για την υλοποίησης τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών από ολόκληρο τον κόσμο καθώς και παραγωγές τύπου Netflix. Και όχι μόνο, θα προσθέσουμε εμείς… Μακάρι να αρχίσουμε να βλέπουμε σύντομα στο Netflix και ελληνικές παραγωγές γιατί πήξαμε στις τουρκικές σειρές!
 • Υπάρχει και κάτι ακόμα στην ανακοίνωση του επενδυτικού πλάνου όπου τονίζεται μεταξύ των άλλων ότι ‘’κεφάλαια θα διατεθούν και σε νεοφυείς (startups) digital επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις digital υπηρεσιών που θα ενισχύσουν το ψηφιακό οικοσύστημα της Ελλάδας και θα δώσουν ώθηση στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία”. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η πρόθεση να μπει ο Όμιλος και σε άλλες δράσεις διευρύνοντας το πεδίο των δραστηριοτήτων του.
 • Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ότι το το 70%-100% των ετήσιων, καθαρών, ελεύθερων ταμειακών ροών, θα δίνεται στους μετόχους σε έναν συνδυασμό καταβολής μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Βέβαια υπάρχει μία αίρεση η οποία προσδιορίζεται ως εξής: ‘’με την προϋπόθεση ότι το εξωτερικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα παραμείνουν σταθερά.’’ Ε, αν σας πούμε ότι κάποιοι ανησυχούν θα το καταλαβετε. Έτσι δεν είναι; Πάντως επειδή ο Μιχάλης κρατάει τις υποσχέσεις του τα 500 εκατ. που έχει υποσχεθεί για το 2022, μάλλον θα τα πάρουν! Οπότε άδικος ο θόρυβος…
 • Στο Green All-optical Network Forum συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και Αντιπρόεδρος του BEREC για το 2022, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, με ομιλία του υπό τον τίτλο “All optical networks: A catalyst for sustainable energy planning and the ‘key’ for aligning the objectives of digital transformation and sustainability agendas”. Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη, με συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, επικεντρώθηκε στη συζήτηση σύγχρονων, πράσινων λύσεων που μπορούν να υπηρετήσουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το στόχο της αειφόρου ανάπτυξης.
 • Τι είπε όμως Πρόεδρος της ΕΕΤΤ; Ότι είναι κρίσιμη η συμβολή των επενδύσεων σε οπτική ίνα για τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα στην Ευρώπη με ορίζοντα το 2050. Ότι τα δίκτυα πρόσβασης οπτικών ινών (FTTH – Fiber to the Home) έχουν το πλεονέκτημα της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και συνεπώς του μικρότερου αποτυπώματος CO2 σε σχέση με τεχνολογίες για τις οποίες απαιτούνταν η εκτενής χρήση ενεργού εξοπλισμού για την αύξηση της απόδοσης του δικτύου. Απαιτείται όμως, όπως είπε η ζήτηση να στηριχθεί με προγράμματα επιδοτήσεων που θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να στραφούν στην οπτική ίνα και να αναπτυχθούν καλωδιώσεις οπτικών ινών μέσα στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνο μέχρι την είσοδο του κάθε κτιρίου.
 • Η καινοτομία, οι «έξυπνες» λύσεις και η εφευρετικότητα της νέας γενιάς βρέθηκαν για ακόμα μια φορά στο επίκεντρο του 4ου πανελλήνιου διαγωνισμού Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, όπου εκατοντάδες έφηβοι από όλη την Ελλάδα, αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, κατέθεσαν τις πρωτότυπες ιδέες τους. Μεγάλη νικήτρια του Διαγωνισμού αναδείχθηκε η ομάδα “AgroTech” από τη Σχολή Edurobots-Εκπαιδευτική Ρομποτική Λασιθίου που σχεδίασε ένα σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης της καλλιεργήσιμης γης με στόχο τη διευκόλυνση της εργασίας των αγροτών στην περιοχή του Λασιθίου.
 • H Nova και η Wind ενώνουν τις δυνάμεις τους για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Ουκρανικό λαό μέσω του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Η κοινή πρωτοβουλία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συλλογή βασικών ειδών από τους εργαζομένους των δύο εταιρειών ενώ τόσο η Nova όσο και η Wind θα προσφέρουν επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια.
 • Τα είδη που συλλέγονται είναι ενδεικτικά τα εξής: ισοθερμικές κουβέρτες, υπνόσακοι, είδη ατομικής υγιεινής, έτοιμες παιδικές τροφές, γάλατα, καθώς και φαρμακευτικό υλικό όπως αιμοστατικά, παυσίπονα, αλοιφές εγκαυμάτων, αντισηπτικά, αντιισταμινικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, επίδεσμοι, γάζες κ.α. Τέλος, η Nova και η Wind ανακοίνωσαν επίσης την παράταση της προσφοράς δωρεάν κλήσεων προς και από την Ουκρανία για τους συνδρομητές τους σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία έως τις 30 Μαρτίου.
 • Ο πρώτος «παίκτης» που έφερε τα προϊόντα της Xiaomi στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά, ήταν ο όμιλος Quest, μέσω της θυγατρικής του Ιnfo Quest Technologies. Πως λέμε εγώ το είδα πρώτος;
 • Μάλιστα, σε κάθε παρουσίαση της δικαιώνεται όλο και περισσότερο. Την περασμένη εβδομάδα μάζεψε δημοσιογράφους, influencers και συνεργάτες και παρουσίασε τόσο το Redmi Note 11, όσο και ολόκληρο το οικοσύστημα της. Διότι εκεί είναι τελικά το παιχνίδι…
 • Η αίσθηση είναι ότι η Xiaomi ετοιμάζεται να μπει πολύ δυνατά τόσο στις τηλεοράσεις όσο και στα laptops. Στις τηλεοράσεις π.χ. έχει ξεκινήσει να δηλώνει “παρών” εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά μάλλον τώρα ήρθε η ώρα να μπει πιο δυναμικά. Στα laptops είχε φέρει ένα μοντέλο πριν αρκετό καιρό, αλλά τώρα ετοιμάζεται για δυναμικό comeback εφ΄όλης της ύλης. Μάλιστα φήμες θέλουν την εταιρεία να μπαίνει σύντομα και τις λευκές συσκευές. Ίδωμεν!
 • Το οικοσύστημα είναι κλειδί για την επόμενη μέρα και είναι βέβαιο ότι στο εγγύς μέλλον θα δούμε πολλές εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα λίγο - πολύ από όλους τους «παίκτες». Για κάποιους μάλιστα ίσως αποτελεί μία διέξοδο. Η Huawei, για παράδειγμα, που είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή δεν κάνει focus στα smartphones, αλλά πουλάει άπειρα smartwatches, προϊόντα ήχου, laptops και tablets.
 • Στην ίδια συχνότητα είναι και άλλοι κατασκευαστές όπως η realme, η TCL και η Honor, καθώς και η Oppo με τη vivo που οσονούπω αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στη χώρα μας.
 • Γενικότερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά στα smartphones αλλα και γενικότερα τις φορητές συσκευές και τα wearables. Καιρός ήταν να δούμε την αγορά να ζωντανεύει!
 • Φυσικά, οι ηγέτες της αγορας Samsung και Apple δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Η Samsung ετοιμάζεται να λανσάρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα νέα μοντέλα της σειράς Α. Είναι από τις πλέον δημοφιλείς σειρές της Samsung η οποία είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια τους Κορεάτες που είναι “σταθερή αξία”.
 • Όσον αφορά την Apple, ανακοίνωσε το νέο iPhone SE, το οποίο θα δούμε προς το τέλος Μαρτίου στην Ελλάδα. Το iPhone SE είναι από τα μοντέλα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι σε μία εποχή που τα smartphones -ακόμη και τα πιο φθηνά- έρχονται με οθόνες των 6,1 – 6,2 ιντσών και πάνω, η Apple προωθεί ένα μοντέλο με οθόνη στις 4,7 ίντσες!
 • Και επειδή κοστίζει τα μισά λεφτά από τα μεγάλα …αδερφάκια του αναμένεται πως το συγκεκριμένο μοντέλο θα πουλάει σαν τρελό. Με την Apple να δηλώνει ότι είναι το πρώτο βήμα για όσους θέλουν να ενταχθούν στο οικοσύστημα της. Διότι αν φας τον δαγκωμένο μήλο της Apple -τον απαγορευμένο λόγω κόστους καρπό- πάει, κόλλησες!
 • Σχολιάζεται βέβαια η απουσία mmWave 5G από το νέο Apple, αλλά μάλλον άδικα. Μια μελέτη της Google από το 2019 έδειξε ότι θα χρειαστούν περίπου 13 εκατομμύρια πομποί και 400 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραδοθούν 100 Mbit/s στο 72% του πληθυσμού των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας 5G σε φάσμα mmWave. Οπότε, μάλλον η συγκεκριμένη περιοχή έχει εφαρμογή μόνο όπου υπάρχει μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού (αεροδρόμια, γήπεδα, κέντρα πόλεων κ.α.)
nokia 7-10-21 sent

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν διαχειρίζεται επαρκώς τους κινδύνους που αφορούν στην κυβερνοασφάλεια και προέρχονται από τρίτα μέρη, καθώς οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με την πολυπλοκότητα των διαδικασιών και λειτουργιών των δικτύων των προμηθευτών τους.
 • Στο παραπάνω καταλήγει έρευνα της PwC «2022 Global Digital Trust Insights Survey» στην οποία συμμετείχαν 3.600 διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλα ανώτερα στελέχη από όλο τον κόσμο, το 60% των οποίων δήλωσαν πως δεν κατανοούν πλήρως τους κινδύνους παραβίασης δεδομένων μέσω τρίτων, ή τους κατανοούν λίγο ή καθόλου σε ποσοστό 20%.
 • Η πλειοψηφία δεν έχει προσδιορίσει τα κριτήρια απέναντι σε τρίτα μέρη (58%), δεν έχει αναθεωρήσει τις συμβάσεις (60%), ούτε έχει αυξήσει την αυστηρότητα της δέουσας επιμέλειας (62%) αναφορικά με τον εντοπισμό απειλών που σχετίζονται με τρίτους. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η πολυπλοκότητα των λειτουργιών και διαδικασιών, εγείρει κινδύνους για την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των δεδομένων.
 • Η Deloitte ανέλαβε το σχεδιασμό της στρατηγικής για την ανάπτυξη υπηρεσιών έξυπνης πόλης (smart city) για το Ελληνικό και τη Lamda Development, σε συνεργασία με την AFRY και ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων. Το έργο αφορά, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με εφαρμογές που θα βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν στόχο την υλοποίηση μιας βιώσιμης, ψηφιακής και αειφόρου προοπτικής ανάπτυξης για το Ελληνικό.
 • Το έργο της Έξυπνης Πόλης του Ελληνικού, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και με εταιρείες συμβούλων υψηλής εξειδίκευσης στους κλάδους της ενέργειας, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών όπως η CIGA Energy, η CIMA Data Analytics και η ENOMIX.
 • AaaS - Automation as a Service! H Κοινωνία της Πληροφορίας προκήρυξε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, προϋπολογισμού 450 χιλ. ευρώ για την εκπόνηση μελέτης αναφορικα με τον εντοπισμό ευκαιριών εισαγωγής τεχνολογίας αυτοματοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών (Robotic Process Automation – RPA) στο Δημόσιο.
 • Με τη χρήση της Πλατφόρμας Αυτοματοποίησης Επιχειρηματικών Διαδικασιών, θα αυτοματοποιηθούν επαναλαμβανόμενες “χειρωνακτικές” εργασίες με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου και προσπάθειας, τη βελτίωση της ταχύτητας, της ακρίβειας και την μείωση του κινδύνου ανθρώπινου σφάλματος.
 • «Με τη χρήση τους οι υπάλληλοι μπορούν να επικεντρωθούν σε εργασίες υψηλότερης αξίας, αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες εργασίες, ενώ μπορεί να επιτευχθεί και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της επέκτασης του χρόνου ζωής υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων. Μέσω της εισαγωγής της συγκεκριμένης τεχνολογίας, το ελληνικό κράτος μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε σχετικούς δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας» όπως αναφέρει το τεύχος διακήρυξης του διαγωνισμού της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ).
 • Στο πλαίσιο δράσεων για την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων τεχνολογίας, η Samsung Ελλάδος ενώνει τις δυνάμεις της με τις Nova και EYEONIX για την υλοποίηση του ψηφιακού συστήματος «Smart City». Το «Smart City» αποτελεί δωρεά της εταιρείας 3Δ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, για τον εκσυγχρονισμό των συντονιστικών επικοινωνιών στις υπηρεσίες του Δήμου. Η Samsung συμβάλλει στη διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε έξυπνη πόλη, παρέχοντας προηγμένες συσκευές και καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας.
 • To σύστημα «Smart City» της Nova στοχεύει στη διασφάλιση της ασφαλούς και απόρρητης επικοινωνίας μεταξύ των υπαλλήλων και των συνεργατών του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην άμεση ανταπόκρισή τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι ανθεκτικές και κομψές συσκευές της Samsung Xcover 5 λειτουργούν σε συνδυασμό με την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Nova για βελτίωση και έγκαιρη ενημέρωση του συστήματος καταγραφής περιστατικών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 • Οι συσκευές ενσωματώνουν τις σύγχρονες τεχνολογίες Push To Talk και ON Map System, για ακόμη μεγαλύτερο συντονισμό των ομάδων και άμεση απόκριση στις ανάγκες της πόλης. Λειτουργώντας ως ένα εξελιγμένο ψηφιακό σύστημα ενδοεπικοινωνίας, η τεχνολογία Command powered by Samsung SDS αποτελεί ένα σύνολο τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για άμεση επικοινωνία μεταξύ ομάδων, με δυνατότητα διαμοιρασμού αρχείων βίντεο, ήχου και δεδομένων. Ας σημειωθεί ότι ανάλογες λύσεις λειτουργούν ήδη σε πολλές εταιρείες ιδιαίτερα για τα στελέχη που βρισκονται “εν κινήσει”.
 • Η Αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε την προετοιμασία εκθέσεων / ερευνών για «το μέλλον του χρήματος» και τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων από τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, καθώς και ρυθμιστικες και άλλες Αρχές. Στόχος είναι να εξεταστεί τόσο το ενδεχόμενο εισαγωγής “ψηφιακού δολαρίου”, όσο και να κατανοηθεί ο μηχανισμός για εκτεταμένη εποπτεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
 • Στο πλαίσιο της κάλυψης των διευρυμένων αναγκών των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, για την ολοένα αυξανόμενη απαίτηση υποβολής αναφορών (reporting) στις εποπτικές αρχές διαφόρων βαθμίδων, η εταιρία Prognosys Solutions με έδρα την Κύπρο, προσφέρει τώρα και στην Ελλάδα την λύση FRCS, Financial Reporter Compliance Suite.
 • Μετά την επιτυχή παρουσία και ανάπτυξη επί σειρά ετών στην Κυπριακή αγορά, η Prognosys Solutions επιλέγει και συνεργάζεται με την ταχεία αναπτυσσόμενη Ελληνική εταιρία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής Infonet Systems Integration, για την προώθηση της FRCS & την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή.
 • H πλατφόρμα FRCS, είναι ένα πλήρες εργαλείο regulatory technology, για reporting χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Τράπεζες, Services & EMIs), για την κάλυψη των τακτικών αναφορών όλων των ειδών σε τοπικό, ευρωπαϊκό & διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια του έτους, σε μηνιαία, τριμηνιαία, εξαμηνιαία & ετήσια βάση.
 • Ο Δήμος Αθήνας ισχυροποίησε τους δεσμούς του τόσο με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) όσο και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) υπογράφοντας πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι η δημιουργία στους χώρους του Innovathens της Τεχνόπολης του κατάλληλου περιβάλλοντος για τη δημιουργία επιχειρηματικών δράσεων καινοτομίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα μέσα από τη λειτουργία διεπιστημονικών ομάδων που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επιχειρηματική “ώσμωση” με την αγορά.
 • Τόσο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη λειτουργία του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin, όσο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέσω της δράσης «Επινοώ», διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό για τη μεταφορά τεχνογνωσίας. Το επόμενο στάδιο είναι τα δύο ιδρύματα να συμπράξουν για να υλοποιήσουν σειρά από προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, μέσα από τη δημιουργία κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας και innovation hubs.
 • Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή σεμιναρίων (workshops), την καθοδήγηση (coaching), τη συμβουλευτική (mentoring) και τη φιλοξενία (incubation) επιχειρηματικών ομάδων, την οργάνωση προγραμμάτων ανοιχτής καινοτομίας, τη διοργάνωση δράσεων δικτύωσης με την εγχώρια και τη διεθνή αγορά και με πιθανούς επενδυτές για τη στήριξη και προβολή του οικοσυστήματος καινοτομίας της Αθήνας.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η BEWISE, εταιρεία παροχής ICT υπηρεσιών, συνεχίζει τη δυναμική ανάπτυξή της με αύξηση πωλήσεων κατά 22%, το 2021. Με πάνω από 40 άτομα προσωπικό, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να είναι διαπιστευμένοι μηχανικοί, η BEWISE κατάφερε όχι μόνο να παραμείνει στην κορυφή το 2021, αλλά και να αναπτυχθεί κατά 22% περισσότερο σε σύγκριση με το 2020, προσεγγίζοντας τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο. Το 2021 για την BEWISE ήταν μια χρονιά, με πολλά έργα και πάνω από 400 πελάτες.
 • Την υπηρεσία ηλεκτρονικής τιμολόγησης της SoftOne, πιστοποιημένου παρόχου από την ΑΑΔΕ, επιλέγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την αυτόματη διαβίβαση ηλεκτρονικών παραστατικών πωλήσεων -τιμολογίων και αποδείξεων λιανικής- στην πλατφόρμα myDATA.
 • Βάσει των επίσημων στατιστικών που δημοσιεύει στον ιστότοπό της η ΑΑΔΕ, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2022, η cloud υπηρεσία EINVOICING της SoftOne έχει διαβιβάσει επιτυχώς στην online πλατφόρμα της αρχής 29,1 εκατ. ηλεκτρονικά παραστατικά, αριθμός που προσεγγίζει το 87% του συνόλου των παραστατικών που έχουν εκδοθεί και διακινηθεί μέσω υπηρεσιών παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης (33,6 εκατ.).
 • Η αγορά ICT μπορεί να έχει έναν σκεπτικισμό με τις εξελίξεις αλλά από την άλλη κανείς δεν λησμονεί ότι οι προοπτικές για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ μεγάλες.
 • Και μπορεί οι μεγάλοι παίκτες να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τα έργα ψηφιοποίησης του ιδιωτικού τομέα -που τρέχουν ακάθεκτα- αλλά συμμετέχουν δυναμικά σε όλους τους διαγωνισμούς, όπου παίζονται συνολικά πάνω από 2 δις ευρώ.
 • Αυτό δεν αφορά μόνο τους μεγάλους παίκτες αλλά και τους μικρότερους, που συνήθως λειτουργούν υπεργολαβικά η κοινοπρακτικά, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών και ιδιαίτερα μηχανικών, οπότε οι υπεργολαβίες και οι συνεργασίες είναι ένας τρόπος για να τελειώνουν τα έργα στην ώρα τους!
 • Η Vodafone Innovus, θυγατρική εταιρεία της Vodafone Ελλάδας, που ειδικεύεται σε λύσεις Internet of Things και η εταιρεία NKG Innovatic Solutions LTD, θα συνεργαστούν για την παροχή υπηρεσιών IoT στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η NKG Innovatic Solutions LTD θα αναλάβει τη διανομή υπηρεσιών smart cities (water metering, energy metering, smart parking) και ehealth στην Κύπρο, ενώ θα αξιοποιήσει την IoT πλατφόρμα της Vodafone Innovus για την εμπορική διάθεση νέων ψηφιακών υπηρεσιών.
 • Η Vodafone Innovus είναι ένας πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων ΙοΤ, που ιδρύθηκε το 2004 στην Αθήνα και αποτελεί θυγατρική εταιρία της Vodafone από το 2012.
 • Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε η OTEGLOBE για τη χρήση 2021, παρά τις αντίξοες συνθήκες που συνέχισαν να επηρεάζουν το διεθνές σκηνικό. Συγκεκριμένα, παρουσίασε σημαντική αύξηση 16% στην κερδοφορία EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) η οποία διαμορφώθηκε στα 26,6 εκατ. από 22,8 εκατ. το 2020. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε 1% και διαμορφώθηκε σε 349,3 εκατ. ευρώ. Τα αναλυτικά οικονομικά αποτελέσματα της OTEGLOBE βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.oteglobe.gr
 • Παράλληλα η OTEGLOBE προχώρησε πρόσφατα σε ακόμα μία μεγάλη αναβάθμιση χωρητικοτήτων και λειτουργικότητας του διεθνούς της δικτύου με στόχο όχι μόνο την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των πελατών της για διεθνή κίνηση, αλλά και την περαιτέρω επέκτασή της στις νέες, αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής.
 • Ο όμιλος FAIS, που δραστηριοποιείται στο λιιανικό/χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων, υποδημάτων, καλλυντικών και αξεσουάρ, υιοθέτησε την πιστοποιημένη λύση e-Τιμολόγησή μου της Retail@Link (μέλους του ομίλου Entersoft) για την αποστολή των ηλεκτρονικών βιβλίων στην ΑΑΔΕ.
 • Τα Ελληνικά Καλώδια θυγατρική της Cenergy Holdings βρίσκονται ι πολύ κοντά στην υπογραφή ενός μεγάλου συμβολαίου. Η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής καλωδίων στη Θήβα, στην Κόρινθο και στο Βουκουρέστι και η μονάδα παραγωγής στην Κόρινθο είναι από τα μεγαλύτερα και πιο καινοτόμα εργοστάσια υποβρυχίων καλωδίων στον κόσμο.
 • Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση επισπεύδει τη δημιουργία των ελληνικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατατίθεται οσονούπω και η αγορά ετοιμάζεται, δημιουργεί συμμαχίες και ξένοι μεγάλοι παίκτες άρχισαν τα πήγαινε - έλα στη χώρα μας. Με τόση κίνηση όλο και κάτι καλό θα προκύψει!
 • Αφού μιλάμε για την Ενέργεια ας δούμε και τα μερίδια των παρόχων: ΔΕΗ 64,59%, Protergia 6.97%, ΗΡΩΝ 6.48%,
 • Elpedison 5.90%, NRG: 4.36%, Watt and Volt: 2.33%,
 • Φυσικό Αέριο Αττικής: 2.12%, Volterra: 2.09%, Ζενιθ: 1.89%, Volton: 1.47%.
 • Η JP Morgan -που παρεμπιπτόντως αποχώρησε από τη Ρωσία ένεκα της εισβολής στην Ουκρανία- έφερε στην Αθήνα ομάδα επενδυτών, διαχειριστών κεφαλαίου και αναλυτών (Fiera Capital Limited, Golden Tree Asset Management, Lazard Asset Management, Pelham Global Financials και Westwood Global Investments) για συναντήσεις με τις συστημικές τράπεζες και την ΕΧΑΕ.
 • Η «Quest Συμμετοχών» ανακοίνωσε στο επενδυτικό κοινό ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στις 28.02.2022, αποφάσισε τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 1,33 Ευρώ σε 0,44 Ευρώ και την ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού των μετοχών από 35.740.896 σε 107.222.688 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές (split).
 • Οι συγκεκριμένες 71.481.792 νέες μετοχές πρόκειται να διανεμηθούν δωρεάν στους μετόχους της Εταιρείας σε αναλογία 2 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 1 παλαιά κοινή ονομαστική μετοχή. Μετά από τη συγκεκριμένη εταιρική μεταβολή, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας διαμορφώθηκε σε 47.177.982,72 Ευρώ, διαιρούμενο σε 107.222.688 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας μετοχής 0,44 Ευρώ.
 • Καθώς η κρίση στην Ουκρανία παραμένει πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο, οι απατεώνες θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για να εκμεταλλευτούν για δικό τους κέρδος τη δυστυχία των ανθρώπων που πλήττονται από τον πόλεμο. Ίσως το χειρότερο σε αυτήν την υπόθεση να μην είναι το ότι θα πέσετε θύμα μιας απάτης φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αλλά το ότι οι αποδέκτες τελικά θα χάσουν τη δυνατότητα βοήθειας, γεγονός που καθιστά την απάτη αυτού του είδους ακόμη πιο θλιβερή.
 • Αυτήν την περίοδο, οι ερευνητές της ESET, εντόπισαν αρκετά sites που κάνουν συναισθηματικές αλλά ψεύτικες εκκλήσεις για αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας ή προτρέπουν το κοινό να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των αμυντικών προσπαθειών της χώρας. Αυτές οι ιστοσελίδες διατυπώνουν πολύ ασαφείς ισχυρισμούς σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθεί η «βοήθεια». Με μια προσεκτικότερη έρευνα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει σχετικά εύκολα ότι καμία από αυτές δεν αντιπροσωπεύει κάποια νόμιμη οργάνωση.
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Σε σημαντική αναβάθμιση υποδομών βάσεων δεδομένων προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση ύστερα από οκτώ χρόνια, η οποία αφορά στην μετάπτωση βάσεων δεδομένων που συνολικά ξεπερνούν τα 100 terabytes.
 • Η μετάπτωση έγινε σε νέες υποδομές Ιδιωτικού Υπολογιστικού Νέφους Βάσεων Δεδομένων, οι οποίες βρίσκονται υπό τη διαχείριση του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Στόχος της αναβάθμισης είναι η βελτίωση των καθημερινών συναλλαγών και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη Δημόσια Διοίκηση. ‘Ηταν ένα πολύπλοκο εγχείρημα που απαίτησε πολλούς μήνες προετοιμασίας και υλοποιήθηκε χωρίς προβλήματα.
 • Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες λειτουργίας των νέων συστημάτων καταγράφηκε βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη. Ενδεικτική είναι η μείωση στον χρόνο εξυπηρέτησης πολιτών κατά 40% έως 75% για αιτήματα διαλειτουργικότητας στις σημαντικότερες διαδικτυακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα από το gov.gr όπως η πρόσβαση μέσω Taxisnet, η επιβεβαίωση στοιχείων Φυσικού Προσώπου και οι πληροφορίες Φορολογικού Μητρώου.
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Άνοιξε! Ο λόγος για το shopflix.gr “το market place όλης της Ελλάδας”, που είναι πλέον διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς “με ένα κλικ για όσα του κάνουν κλικ” αλλά και από τα τηλεοπτικά σποτάκια που ήδη τρέχουν. Το shopflix.gr ανήκει στην Wellcomm και αν κρίνουμε από τις πρώτες ενδείξεις είναι more than welcome στην αγορά που το περίμενε με αγωνία.
 • Ο Χρήστος Καλογεράκης μία ηγετική προσωπικότητα που όλοι θυμούνται την επιτυχημένη του θητεία στα Public - Media Markt (PMM) όπου δημιούργησε ανάλογο marketplace, δούλεψε μαζί με τους συνεργάτες του για πάνω από ένα χρόνο -γιατί πολύ απλά έτσι φτιάχνονται τα σωστά marketplaces- και πλέον μπαίνει απευθείας στο final four της αγοράς.
 • Ο σχεδιασμός έγινε με μία προσέγγιση “reverse - engineering”. Έβαλαν τον εαυτό τους στη θέση του πελάτη, ανέλυσαν τα “θέλω” του και δημιούργησαν τις διαδικασίες για να τα ικανοποιήσουν, προκειμένου να προσφέρουν τη βέλτιστη δυνατή εμπειρία!
 • Πλεονεκτήματα του νέου marketplace είναι το πολύ καλό και ταλαντούχο team, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, οι διαλεγμένες συνεργασίες, οι πολύ καλοί και ξεκάθαροι όροι για τα καταστήματα, η διαφήμιση μέσα από τα μέσα του Ομίλου και φυσικά οι έγκαιρες και συνεπείς παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Courier Center, εταιρεία ταχυμεταφορών η οποία ανήκει επίσης στον Όμιλο και προσφέρει μεταφορικά μόνο 1,5 ευρώ / αποστολή!
 • Βλέπουμε λοιπόν μία καθετοποίηση η οποία δείχνει ότι στην αρένα της αγοράς το shopflix.gr ειναι προικισμένο με συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχουν μοναδικό σκοπό την εμπειρία του πελάτη. Γιατί η αγορά συνολικά βρίσκεται σε αυτό το σημείο. Όποιος καταφέρει να περάσει τη εμπειρία του πελάτη σε άλλη διάσταση, θα κερδίσει και το final four!
 • Το BestPrice.gr και η ΕΛΤΑ Courier, ανακοινώσαν τη μεταξύ τους συνεργασία. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενίσχυση των μικρότερων ηλεκτρονικών καταστημάτων ώστε να έχουν πρόσβαση σε ανταγωνιστικές χρεώσεις, για παραδόσεις παραγγελιών ακόμη και στον πιο απομακρυσμένο προορισμό της Ελλάδας.
 • Συγκεκριμένα, τα συνεργαζόμενα με το BestPrice.gr καταστήματα, θα απολαμβάνουν εκπτώσεις και ειδικές τιμές σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛΤΑ Courier, ανεξαρτήτως όγκου παραγγελιών. Μεταξύ των προνομίων αυτών είναι και η παράδοση σε δυσπρόσιτους χερσαίους και νησιωτικούς προορισμούς χωρίς επιπλέον χρεώσεις.
 • Πολύ δυνατή μοιάζει να είναι η κόντρα μεταξύ της ACS και των ΕΛΤΑ. Η καταγγελία που έκανε η ACS στην Ε.Ε. για να διερευνηθεί εάν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δέχθηκαν κρατική ενίσχυση, οδήγησε την παντοδύναμη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της ΕΕ να ανοίξει τον φάκελο ΕΛΤΑ. Μετά την προκαταρκτική της αξιολόγηση, η Επιτροπή εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το εάν ορισμένα μέτρα υπέρ των ΕΛΤΑ συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για μια σειρά αποζημιώσεων, εισφοράς κεφαλαίου και άλλων μέτρων που αποφασίστηκαν για τα ΕΛΤΑ.
 • Στη λίστα των εταιρειών που διακόπτουν τους δεσμούς τους με τις εταιρείες ρωσικών συμφερόντων προστέθηκε και η Convert Group. Η εταιρεία, διέκοψε της συνεργασία της με το Zdracvity το 3ο μεγαλύτερο online φαρμακείο της Ρωσίας. Ήταν μία σκληρή απόφαση δεδομένου ότι ο Παναγιώτης και το team του είχαν δουλέψει πολύ γι’ αυτή τη συνεργασία.
 • Στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα της Focus Bari, δείχνουν ότι οι 3 επικρατέστεροι λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ηλεκτρονική αλληλογραφία (email) και οι ηλεκτρονικές αγορές.
 • Παράλληλα, το 94% των Ελλήνων είναι ενεργοί χρήστες του διαδικτύου. Παρόλο που οι Έλληνες μέχρι 44 ετών είναι όλοι χρήστες του διαδικτύου, η πανδημία έχει επιταχύνει την διείσδυση και μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων στο διαδίκτυο με το 76% της ηλικιακής ομάδας 65-74 να είναι πλέον ενεργοί χρήστες του διαδικτύου, αύξηση που φτάνει το 23% τα τελευταία 2 χρόνια.
 • To Facebook είναι το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθεί το Messenger και το Viber. Οι νέοι λογαριασμοί στο Instagram αυξήθηκαν, προσπερνώντας το YouTube. Το TikTok είναι το μέσο με την μεγαλύτερη αύξηση το 1ο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το 2o εξάμηνο του 2020 (αύξηση 43%).
 • Σε επίπεδο 6μήνου οι Έλληνες καταναλωτές κατά μέσο όρο διπλασίασαν το ποσό που ξοδεύουν online από €473 το 2020 σε €806 το 2021. Οι ηλικίες 35-44 έχουν το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό καλάθι κατά μέσο όρο.
600x80 LTBC digital banner

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Επιτέλους, είχαμε και μία εξέλιξη όσον αφορά την εξαγορά της Accusonus από το Facebook. Με συγχωρείτε, από τη Meta έπρεπε να γράψω. Αυτό με τις αλλαγές επωνυμιών στους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς μας είναι πρόβλημα. Πόσο εύκολο είναι άραγε να πεις την Google, Alphabet;
 • Πίσω στην Accusonus, η οποία έστειλε email στους πελάτες της όπου ουσιαστικά τους ενημέρωνε για την εξαγορά της από τη Meta. Τώρα, γιατί δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, μη με ρωτάτε. Ίσως πολύ απλά να μη βγει και ποτέ. Άλλωστε για τη Meta δεν είναι και καμία μεγάλη εξαγορά… Θα περιμέναμε όμως έστω κάποια posts στο LinkedIn, λίγη εξωστρέφεια…
 • Blueground is human! H ελληνική startup δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό της και χρησιμοποιεί τα διαμερίσματά της για τη φιλοξενία οικογενειών από την εμπόλεμη Ουκρανία. «Αποφασίσαμε να προσφέρουμε 50 μήνες δωρεάν διαμονή στα πλήρως επιπλωμένα σπίτια μας με το κλειδί στο χέρι σε οικογένειες της Ουκρανίας που χρειάζονται επείγουσα διαμονή. Κάθε διαμονή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες. Μια σταγόνα στον ωκεανό ίσως, αλλά αν όλοι κάνουμε το μικρό μας κομμάτι, θα πάει πολύ. Εάν γνωρίζετε κάποιον που επηρεάστηκε από την κρίση στην Ουκρανία και έχει ανάγκη, ζητήστε του να στείλει email στο HereForUkraine@theblueground.com, με μια σύντομη περιγραφή της κατάστασής του, από πού κατάγονται στην Ουκρανία, πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή και τυχόν πρόσθετες σχετικές πληροφορίες» αναφέρει η σχετική ανάρτηση της Blueground, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο του ελληνικού νεοφυούς οικοσυστήματος.
 • Τον χαρακτηρισμό της Meta Platforms, μητρικής εταιρείας του Facebook, ως «εξτρεμιστική οργάνωση» ζήτησε από τη Δικαιοσύνη της Ρωσίας η Εισαγγελία της χώρας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Πλήρης θα είναι από σήμερα το βράδυ ο αποκλεισμός πρόσβασης των Ρώσων χρηστών στο Instagram, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας
 • Την πρόσβαση σε κανάλια που συνδέονται με κρατικά χρηματοδοτούμενα ΜΜΕ της Ρωσίας μπλόκαρε παγκοσμίως το YouTube, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, επικαλούμενη την πολιτική της που απαγορεύει περιεχόμενο που διαψεύδει ή υποβαθμίζει καλά τεκμηριωμένα βίαια γεγονότα. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ.
 • Επίσης, το Youtube επιβεβαίωσε ότι οι λειτουργίες για το YouTube Premium, τις Συνδρομές Καναλιού, το Super Chat και Merchandise θα απενεργοποιηθούν για Ρώσους χρήστες.
 • Τέλος, το σύστημα τιμολόγησης στην υπηρεσία Google Play θα ανασταλεί σύντομα στη Ρωσία ως αποτέλεσμα «διακοπής του συστήματος πληρωμών», ανακοίνωσε την Πέμπτη η Google της Alphabet.
 • «Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα μπορούν να αγοράζουν εφαρμογές και παιχνίδια, να πραγματοποιούν πληρωμές συνδρομής ή να πραγματοποιούν αγορές εντός εφαρμογής ψηφιακών αγαθών χρησιμοποιώντας το Google Play στη Ρωσία. Οι δωρεάν εφαρμογές θα παραμείνουν διαθέσιμες στο Play Store», διευκρίνισε η εταιρεία.
 • Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι 10 κορυφαίες εφαρμογές VPN στο App Store της Apple αλλά και στο Google Play Store στη Ρωσία κατέγραψαν συνολικά σχεδόν 6 εκατομμύρια λήψεις από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή, που ξεκίνησε η εισβολή έως τις 8 Μαρτίου. Πρόκειται για αύξηση 1.500% σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν.
 • Όπως είναι γνωστό τα συστήματα VPN αποκρύπτουν την πραγματική τοποθεσία ενός χρήστη στο Διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους και υπηρεσίες.
 • Η εταιρεία VPN Surfshark ανέφερε ότι οι εβδομαδιαίες πωλήσεις της στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 3.500% από τις 24 Φεβρουαρίου, με τις πιο σημαντικές αιχμές να καταγράφονται από τις 5 έως τις 6 Μαρτίου, όταν το Facebook αποκλείστηκε. «Μια τέτοια ταχεία αύξηση σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν στη Ρωσία αναζητούν ενεργά τρόπους για να αποφύγουν την κυβερνητική παρακολούθηση και τη λογοκρισία», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος του Surfshark.
 • Επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα, για να αξιολογήσει κατά πόσον μια συμφωνία μεταξύ της Google και του Meta (πρώην Facebook) για υπηρεσίες διαδικτυακής διαφήμισης προβολής ενδέχεται να έχει παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 • Ειδικότερα η έρευνα της Επιτροπής αφορά μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Google και του Meta τον Σεπτέμβριο του 2018, στην οποία η Google έδωσε την κωδική ονομασία «Jedi Blue», για τη συμμετοχή του «Audience network» του Meta στο πρόγραμμα «Open Bidding» της Google.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΕΙΠΑΝ:

 • «Πολλοί εκδότες βασίζονται σε διαδικτυακές διαφημίσεις προβολής για να χρηματοδοτήσουν διαδικτυακό περιεχόμενο για τους καταναλωτές. Η λεγόμενη συμφωνία “Jedi Blue” μεταξύ της Google και του Meta ενδέχεται να στοχοποιεί μια τεχνολογία που είναι ανταγωνιστική στο Open Bidding της Google, με στόχο την αποδυνάμωσή της και τον αποκλεισμό της από την αγορά προβολής διαφημίσεων σε ιστότοπους και εφαρμογές εκδοτών. Εάν επιβεβαιωθεί από την έρευνά μας, το γεγονός αυτό θα περιόριζε και θα νόθευε τον ανταγωνισμό στην αγορά της τεχνολογίας διαφήμισης που ήδη παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση, εις βάρος των ανταγωνιζόμενων τεχνολογιών διανομής διαφημίσεων, των εκδοτών και, τελικά, των καταναλωτών.»
  Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ,Εκτελεστική Αντιπρόεδρος ΕΕ αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού
600x80 avm 7-7-20 sent
synedria monofyllo ENG 20-1-22 sent
inCITES banner

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Wadata banner v2 - 600x80
Εξ’ αρχής γνωρίζαμε ότι ο απόλυτος «βασιλιάς» του March “Peek Performance” event δεν θα ήταν άλλος από το νέο iPhone SE, το οποίο ακολουθώντας τη φιλοσοφία των προηγούμενων μοντέλων της σειράς SE, προσφέρει δυναμικές επιδόσεις σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή για τα δεδομένα της Apple.
Το νέο SE έρχεται για να αντικαταστήσει το μοντέλο του 2020, για αυτό και σε επίπεδο σχεδιασμού και εμφάνισης είναι σχεδόν ίδιο με τον προκάτοχό του, αποτελώντας μια «επανάληψη» του design του iPhone 6. Το concept σε αυτή την περίπτωση είναι μάλλον απλό, καθώς το νέο SE είναι ιδανικό για όλους εκείνους που αρέσκονται σε ένα pocket-sized iPhone. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λογική του ίδιου σχεδιασμού εκτός από το να διατηρήσει τη τιμή σε χαμηλά επίπεδα, όλα τα παλιά αξεσουάρ είναι απολύτως συμβατά με το τωρινό μοντέλο. Επιπλέον, σε επίπεδο χρωμάτων, η Apple δεν ανακαλύπτει την Αμερική ξανά, καθώς η συσκευή κυκλοφορεί σε μαύρο, λεύκο και στο χαρακτηριστικό κόκκινο.
Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε την τιμή του νέου SE στη χώρα μας, ωστόσο η Apple ανακοίνωσε ότι θα παίξει περίπου στα 429 δολάρια.
cl8-sept-2019-600x80
Με φυσική παρουσία δημοσιογράφων, συνεργατών αλλά και Xiaomi Fans, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Gazarte, η παρουσίαση της νέας σειράς smartphones Redmi Note 11 με τις ειδικές προσφορές που ισχύουν στο πλαίσιο του early bird promo.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, τη διάθεση της νέας σειράς Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop Pro 2, τις νέες έξυπνες σκούπες της Xiaomi καθώς και τους νέους καθαριστές αέρα Xiaomi Smart Air Purifier 4. Πρόκειται για ένα σύνολο προηγμένων συσκευών που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών και των Xiaomi Fans.
Στη διαδραστική live παρουσίαση των νέων προϊόντων, στελέχη της Xiaomi και γνωστοί δημιουργοί περιεχομένου ανέδειξαν, καθένας από την πλευρά του, τις απίστευτες δυνατότητες των νέων smartphones της σειράς Redmi Note 11, που φέρουν επαγγελματικού επιπέδου κάμερες, ταχύτατους επεξεργαστές, τεράστιας χωρητικότητας μπαταρίες και άλλα κορυφαία πλεονεκτήματα – όλα «συμπυκνωμένα» σε έναν compact κομψό σχεδιασμό και σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.
Μετά την παρουσίαση, οι καλεσμένοι που βρέθηκαν με τη Xiaomi στο Gazarte είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, σε ειδικά διαδραστικά booths, τις δυνατότητες των συσκευών της σειράς Redmi Note 11.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία και προς το παρόν δε φαίνεται να βρίσκεται κάποια λύση στον ορίζοντα. Οι απλοί άνθρωποι είναι δυστυχώς αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι με τον τρόμο καθημερινά, με αποτέλεσμα η Google να αποφασίσει να κάνει κάτι γι’ αυτό.
Η εταιρεία, προκειμένου να σωθούν μερικές ζωές, δημιούργησε ένα σύστημα συναγερμού για τις συσκευές Android, μετά από σχετική έκκληση της ουκρανικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για μια εφαρμογή που ονομάζεται Ukranian Alarm και διατίθεται στο Google Play Store, η οποία ειδοποιεί τους κατόχους των συσκευών για επικείμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τη Ρωσία. Η εφαρμογή προειδοποιεί τους κατοίκους των περιοχών που αποτελούν στόχο, προκειμένου εκείνοι να προλάβουν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. Το σύστημα βασίζεται στις ειδοποιήσεις που στέλνει η κυβέρνηση της χώρας και λειτουργεί σε όλα τα κινητά Android.
600x80 project 11-2-2 sent
600x80 hotel 24-2-22 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin