weekly D 21-1-22 sent
600x80 wid 17-1-22 sent
600x80 project 11-2-2 sent

European dump pipes

Διάχυτο είναι το κλίμα απαισιοδοξίας για την ψηφιακή οικονομία της Ευρώπης. Όπως είναι πλέον φανερό η Γηραιά Ήπειρος συνεχίζει να αδυνατεί, να ενσωματώσει τις καταιγιστικές εξελίξεις που έχουν αρχίσει να συντελούνται τα τελευταία 20-30 χρόνια στις επικοινωνίες, και δεν μπόρεσε να κατανοήσει την έννοια της σύγκλισης τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.
Με τον διαχωρισμό που προσπαθεί εδώ και χρόνια να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω αυστηρού και άκαμπτου ρυθμιστικού πλαισίου, το μόνο που κατάφερε, ήταν να μετακινήσει όλη την οικονομία των δεδομένων και του περιεχομένου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ακόμα και η ιερή αγελάδα της παραδοσιακής φωνητικής επικοινωνίας και των γραπτών μηνυμάτων, αδυνατίζει όσο περνάει ο καιρός, χάνοντας κατά κράτος τη μάχη από Facebook, Instagram, Viber και WhatsApp, Discord και άλλες αναρίθμητες εφαρμογές.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στον τομέα των υπηρεσιών όπου οι Google, Microsoft, Amazon και άλλοι, στην πραγματικότητα είναι οικοδομήματα top to bottom, με τους Ευρωπαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να παρέχουν δωρεάν το οικόπεδο πάνω στο οποίο χτίζουν της υπηρεσίες τους.
Βλέπετε, οι ευρωπαίοι ποτέ δεν κατάλαβαν ότι από τη στιγμή που οι τηλεπικοινωνίες έγιναν υποσύνολο της πληροφορικής, το network neutrality έγινε παρελθόν.
Το αποτέλεσμα ήταν, τα δίκτυα να χρησιμοποιηθούν ως dump pipes, ενώ οι διαδικτυακές υπηρεσίες άνθιζαν και καρποφορούσαν, χρησιμοποιώντας υποδομές διανομής για τις οποίες δεν ξόδεψαν τίποτε.
Η τρέχουσα κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη, αφού πάνω από το 90% των υπηρεσιών παρέχονται από αμερικανικές εταιρείες, ενώ το ίδιο συμβαίνει τόσο με το cloud, όσο και με το περιεχόμενο. Καλές οι όποιες πρωτοβουλίες προς την αντίθετη κατεύθυνση αλλά όταν έχεις να διαχειριστείς το 90% τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
cosmote-insurance-600x80-(2)
nick-read

Μην είδατε το 5G;

Όσον αφορά στα δίκτυα κινητής, η Ευρώπη φαίνεται να χάνει και την μάχη του 5G, όπως ακριβώς είχε χάσει και αυτή του 4G πριν από μία δεκαετία.
Αν και όλα τα σημάδια έδειχναν ότι η ιστορία θα επαναληφθεί και οι φωνές που προειδοποιούσαν γι’αυτό ήταν πολλές, δυστυχώς η αντίδραση ήταν υποτονική και καθυστερημένη.
Τα νούμερα είναι πλέον αμείλικτα, με τη διάδοση του 5G να είναι 90% στη Νότια Κορέα, 60% στην Κίνα, 45% στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να φτάσει ούτε καν στο 10%.
Τα υψηλά κόστη εισόδου των παρόχων, λόγω υπερκοστολογημένου φάσματος, η αδυναμία κατάρτισης ενός business plan με θετικό πρόσημο -αφού το ρυθμιστικό περιβάλλον δεν δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία και εκμετάλλευση υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας- αλλά και η ήδη παγιωμένη αγορά ΟΤΤ υπηρεσιών από παρόχους εκτός Ευρώπης, καθιστά το μοντέλο ανάπτυξης 5G στην Ευρώπη προβληματικό.
Υπάρχουν άραγε προτάσεις για λύσεις και αντιστροφή της πορείας;
Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Nick Read, μιλώντας στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, πρότεινε η Ευρώπη να αντιστρέψει τις δυσλειτουργίες και τον υπερκατακερματισμό του τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πρέπει επιτευχθεί ανάπτυξη του 5G σε τοπική κλίμακα για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό.
Υπογράμμισε επίσης ότι ταυτόχρονα απαιτείται περιφερειακή κλίμακα για να γεφυρωθεί το χάσμα ψηφιοποίησης και της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών.
Έτσι, σύμφωνα με το Nick Read, ο συνδυασμός τοπικής και περιφερειακής κλίμακας, διασφαλίζει ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες της Ευρώπης, μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα οφέλη της ψηφιακής καινοτομίας και της εκβιομηχάνισης.
Ουσιαστικά, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone επισημαίνει και ο ίδιος ότι, αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η ζήτηση για υπηρεσίες 5G, κάτι που θα βάλει μπροστά το οικοσύστημα.
grid_600x80
mwc-2022-fira

Βαρκελώνη 2022: restart!

Μετά το τεράστιο υγειονομικό και πολιτισμικό σοκ που έφερε η πανδημία του COVID, βρεθήκαμε στο MWC της Βαρκελώνης, όποιο όμως δεν κατάφερε φέτος να φτάσει στην αίγλη που είχε κατακτήσει στην προ COVID εποχή, και συγκέντρωσε περίπου το 50% των επισκεπτών του 2019.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι του χρόνου θα ανακάμψει πλήρως, χωρίς ασθένειες, πολέμους, και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.
Αυτό που είδαμε πάντως φέτος, ως παγκόσμιο trend, είναι το metaverse.
Πρόκειται για τη νέα τάση, η οποία θέλει να συνδυάσει την εικονική με την επαυξημένη πραγματικότητα για να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον κοντά στο πραγματικό, αλλά με βελτιωμένες δυνατότητες αλληλεπίδρασης εκτός του πραγματικού.
Η κουλτούρα άλλωστε που δημιούργησε ο COVID, επιτάχυνε τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση και προετοίμασε τη ζήτηση και την προσφορά.
Σημειώσαμε επίσης την πρώτη αναφορά στο 6G, δια στόματος της προέδρου του αμερικάνικου FCC, Jessica Rosenworcel, η οποία ανακοίνωσε ότι η επόμενη δημοπρασία φάσματος μεσαίας ζώνης στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2022.
Φυσικά, κυρίαρχο θέμα ήταν η έλλειψη microchips και κατά συνέπεια τα προβλήματα παραγωγής και ανάπτυξης hardware.
Το σημαντικό όμως που διαπιστώσαμε, είναι ότι αυτή η μικρή ανάπαυλα στον γρήγορο βηματισμό των τεχνολογιών, δίνει τον απαραίτητο χώρο ανάπτυξης στο 5G και τις τεχνολογίες που μας φέρνει.
Στον ορίζοντα διαφαίνεται η έλευση του 5G SA (stand-alone), αλλά και του βελτιωμένου 5G Advanced, ενώ τα private networks γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, ως τοπικά δίκτυα που μπορούν να εξυπηρετούν συγκεκριμένους οργανισμούς ή/και περιοχές χωρίς την εμπλοκή των παραδοσιακών, εθνικών παρόχων.
Φυσικά δεν σταματά η ανάπτυξη εφαρμογών IoT και smart cities σε συνδυασμό με τη ρομποτική, το AR/VR, τα αυτόνομα δίκτυα κίνησης / μεταφορών, που μας οδηγούν σταθερά προς την επόμενη μέρα.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Προφανώς όπως και κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος είμαστε κάθετα κατά της εισβολής αλλά δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε τι “σέρνει” η αχλάδα της εισβολής. Είναι αλήθεια ότι η ανθρωπότητα ζει έναν πόλεμο νέας γενιάς σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. Ο κόσμος άλλαξε στις 24/2 και στην ουσία ξεκίνησε ο Cold War II. Πάντα βέβαια ζούμε με την ελπίδα ότι θα τερματιστεί σύντομα ο θερμός πόλεμος και ότι δεν θα ισχύσει το ΄τρώγοντας έρχεται η όρεξη”.
 • Το αν η Ουκρανία ήταν η Ιφιγένεια, το αν ο Πούτιν έπεσε στην “παγίδα του Θουκυδίδη” και το ποιοι τελικά επωφελούνται από την πόλωση, αυτό θα το κρίνει η ιστορία. Για την ώρα ας προσπαθήσουμε όλοι να βοηθήσουμε στην ανακούφιση των αθώων θυμάτων, ας κλείσουμε την τηλεόραση με τους τόσους και τόσους ουκρανο-ρώσο-ειδικούς αναλυτές και ας ανοίξουμε το μυαλό μας. Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα. Δουλεύουν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά!
 • Ολοένα και περισσότερες εταιρείες διακόπτουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία ή σταματούν να στέλνουν τα προϊόντα τους στη χώρα: μεταξύ άλλων, η Apple σταματά τις πωλήσεις της, το ίδιο και η Samsung που έχει το 30% της αγοράς συσκευών. H Google έριξε μαύρο στις διαφημίσεις, η Visa και η Mastercard ανέστειλαν τη λειτουργία τους, η ΙΚΕΑ κλείνει τα καταστήματα της, η Exxon αποχωρεί, το Netflix σταματά τις παραγωγές και τις εξαγορές, η H&M αναστέλλει τις πωλήσεις της, η Volkswagen σταματά τις δραστηριότητές της και η Namecheap σταματά την παροχή των υπηρεσιών της.
 • Από την άλλη το Κρεμλίνο μπλόκαρε το FB, το twitter και το Tik Tok, κόβοντας την ανεξάρτητη ενημέρωση -καθώς και αρκετά ρωσικά sites- όπως Mediazona, Republic, Snob.ru, λόγω του τρόπου με τον οποίο κάλυπταν τον πόλεμο στην Ουκρανία και παράλληλα έθεσε σε λειτουργία έναν νόμο που πνίγει κάθε κριτική στη ρωσική εισβολή γεγονός που δείχνει την προσέγγιση του Κρεμλίνου περί ελευθερίας, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 • Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός που συντελείται σε όλες τις επιχειρησιακές και παραγωγικές υποδομές, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον τομέα της φυσικής ασφάλειας και ειδικότερα τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τη προστασία των εγκαταστάσεων και όχι μόνο. Το 9ο Συνέδριο Security Project 2022, το οποίο επιστρέφει στις 18 Μαρτίου, με φυσική συμμετοχή στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα και παράλληλη online μετάδοση και στα πλαίσια ενός υβριδικού μοντέλου θα αποτυπώσει ακριβώς αυτή την εξέλιξη υπό τον τίτλο Empowering Security Transformation.
 • Πρόκειται για το ετήσιο ραντεβού της αγοράς και των ειδικών στον τομέα της φυσικής ασφάλειας που διοργανώνει η Smart Press με πυλώνα το περιοδικό Security Manager που φέτος θα αναδείξει την επόμενη ημέρα στο Security και τις προκλήσεις που αναδύονται έπειτα από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την υιοθέτηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στον ευρύτερο τομέα της φυσικής ασφάλειας με επίκεντρο την ενοποίηση των συστημάτων ασφάλειας στα έξυπνα κτίρια και τις έξυπνες πόλεις και στόχο την βέλτιστη αντιμετώπιση των κινδύνων και απειλών από όπου και αν προέρχονται.
 • UFBB: Μπορεί να έγινε η ανακήρυξη των προσωρινών αναδόχων, αλλά ακόμα δεν το έχουν πάρει εγγράφως. Όταν το πάρουν επίσημα θα αρχίσουν να μετράνε οι 90 ημέρες για την υπογραφή της σύμβασης. Στο μεταξύ για να μη χάνουν χρόνο οι ανάδοχοι ετοιμάζουν τις εταιρείες που θα είναι οι φορείς.
 • Παράλληλα, κάνουν τα πλάνα τους και προγραμματίζουν τις εργασίες ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Βέβαια, όσο και να βιαστούν το έργο θα παραδοθεί στους 36 μήνες και ακόμα και τα τμήματα που θα έχουν ολοκληρωθεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν πιο νωρίς, αφού χρειάζεται υποδομή, ΙΤ, call centers και όλα αυτά θα είναι έτοιμα για το σύνολο του έργου.
 • Συνεχίζει στην Cosmote TV η F1. Σύμφωνα με πληροφορίες τα Grand Prix της κορυφαίας διοργάνωσης μηχανοκίνητου αθλητισμού, θα συνεχίσουν να μεταδίδονται και το 2022 ζωντανά από το Cosmote Sport HD της Cosmote TV.
 • Δείτε τι έγραψε ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε ανάρτησή του στο Instagram: Επισκέφθηκα τα γραφεία του Ταμείου «Φαιστός» που ιδρύσαμε με τον νόμο 4727. Με το Ταμείο «Φαιστός» ενθαρρύνουμε τη δημιουργία και ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας με επίκεντρο το 5G και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η στρατηγική μας αξιολογείται διεθνώς ως βέλτιστη πρακτική. Μάλλον είμαστε σε καλό δρόμο!
 • Η Disney που οσονούπω έρχεται και στην Ελλάδα, λανσάρει ένα νέο πακέτο για τους χρήστες της στην Αμερική, ενώ οι συνδρομητές σε όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να το αποκτήσουν την επόμενη χρονιά. Ο λόγος είναι ότι το νέο πακέτο θα είναι οικονομικότερο, γιατί θα υποστηρίζεται από διαφημίσεις και ο στόχος είναι τα 230 εκατ. συνδρομητές μέχρι το 2024.
 • Στην πιάτσα έχει κάνει εντύπωση η εμφανώς πιο φιλορωσική στάση του καναλιού Open -του γνωστού και μη εξαιρετέου Ιβάν- διότι το αίμα νερό δεν γίνεται, όσο κι αν προσπαθούν να βεβαιώσουν περί του αντιθέτου. Το αποκορύφωμα είναι οι ανταποκρίσεις του Θανάση Αυγερινού όπου λίγο πολύ είναι σαν να ακούμε απευθείας ανταπόκριση από το Κρεμλίνο.
 • Πολλοί πίστεψαν ότι η επίσκεψη του Tim Hottges είχε να κάνει ΚΑΙ με τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις για την ώρα συνηγορούν περί του αντιθέτου. Η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ήδη το project στο Περιστέρι και μιλάει παράλληλα με αρκετούς κατασκευαστές σχετικά με την εγκατάσταση οπτικών ινών σε δήμους της Αττικής και της Λάρισας.
 • Δεν είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Ευρώπης στην ψηφιακή οικονομία ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Tim Höttges. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα και η Ευρώπη έχει ήδη χάσει τη μάχη στην κατανάλωση του Διαδικτύου και στο cloud. Και στην τεχνητή νοημοσύνη είμαστε πίσω. Το μόνο που προσπαθούμε είναι να… νομοθετήσουμε.
 • Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) Jessica Rosenworcel στην κεντρική της ομιλία ανακοίνωσε ότι η επόμενη δημοπρασία φάσματος μεσαίας ζώνης στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2022, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το 6G άμεσα και να αναπτυχθούν πιο καινοτόμες πολιτικές διαχείρισης φάσματος.
 • Η FCC πρόκειται να στραφεί σε συνεργασία με τους ομοσπονδιακούς εταίρους της «για να βρει τρόπους να εκμεταλλευτεί εμπορικά το φάσμα και να θέσει σε δημοπρασία τα ραδιοκύματα στη ζώνη 3,1 GHz έως 3,45 GHz». Η διαθεσιμότητα του φάσματος είναι ένα καίριο θέμα, και η Rosenworcel προσβλέπει στον εντοπισμό ραδιοκυμάτων στη ζώνη των 7 GHz έως 15 GHz, ενώ παράλληλα διερευνά τη χρήση εξαιρετικά υψηλών συχνοτήτων.
 • Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Nick Read στην κύρια ομιλία του στο Mobile World Congress, με τίτλο New Tech Order, μίλησε για ένα άλλο έλλειμμα της Ευρώπης. Επισήμανε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί να φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας, για να ολοκληρώσει η Ευρώπη τη «πλήρη εμπειρία 5G», που θα έχει ήδη επιτύχει η Κίνα φέτος. Όπως σημείωσε, σήμερα η κάλυψη 5G υπερβαίνει το 90% στη Νότια Κορέα, το 60% στην Κίνα, το 45% στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη είναι χαμηλότερη από 10%.
 • Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δικτύων 5G βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τόσο των προμηθευτών όσο και των παρόχων, σύμφωνα με μέλη της επιτροπής που μίλησαν στην ενότητα Energy Efficiency Trends in 5G. Σύμφωνα με το στέλεχος της Ericsson, τα δίκτυα θα πρέπει τώρα να κατασκευάζονται ως «5G ready» και οποιαδήποτε στρατηγική αναβάθμισης πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά.
 • Την εφαρμογή μόνιμα ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας ανακοίνωσε η Vodafone. Είναι η πρώτη εταιρεία στη χώρα που ανακοινώνει επίσημα ότι υιοθετεί την τηλεργασία και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι η εργασία στο γραφείο. Οι εργαζόμενοι της Vodafone θα εργάζονται σε ποσοστό 60% από το σπίτι (τηλεργασία) και 40% στο γραφείο. Στην επιχειρηματολογία της η εταιρεία αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό παρέχει ακόμα περισσότερες επιλογές στους εργαζομένους της με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και τους επιτρέπει να διαμορφώσουν την καθημερινότητα τους με πιο ευέλικτο τρόπο.
 • Στον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική μεταμορφώνουν την υγειονομική περίθαλψη και μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση των προκλήσεων της, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Mobile World Congress 2022, ο διευθύνων σύμβουλος του Vodafone Business, Vinod Kumar.
 • Όπως τόνισε, η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστεί καταλυτική στην άμβλυνση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της Υγείας, όπως η δυνατότητα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη απ’ όπου και όταν χρειάζεται, αλλά και η προσβασιμότητα και εμβέλεια των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ο CEO του Vodafone Business επισήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα μας βοηθήσουν στην επίτευξη όχι μόνο των στόχων αυτών, αλλά στην υπέρβαση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς.
nokia 7-10-21 sent

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Το MWC ήταν φέτος ξανά πιστό στο ραντεβού του. Αν και πλέον η επωνυμία του είναι «MWC Barcelona», γιατί το GSMA έχει αποφασίσει να διοργανώνει τρία μεγάλα events: ένα στην Ευρώπη, ένα στην Ασία και ένα στην Αμερική. Και πριν την πανδημία τα είχε καταφέρει μία χαρά. Τώρα, αρχίζει η επιστροφή στην κανονικότητα. Και αν έδειξε κάτι το MWC Barcelona την περασμένη εβδομάδα ήταν αυτό: ότι αυτή η επιστροφή έχει ξεκινήσει ήδη. Μπορεί η φετινή διοργάνωση να μην είχε τον κόσμο του 2019 ή τους εκθέτες του, και να ήταν πιο μικρή, αλλά το γεγονός ότι μάζεψε πάνω από 60 χιλιάδες επισκέπτες ήταν ένα καλό σημάδι.
 • Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν από τα θέματα στο οποίο έγινε μεγάλη αναφορά. Άπαντες οι ομιλητές στο συνέδριο -όπου συμμετέχουν παραδοσιακά οι επικεφαλής των μεγαλύτερων παρόχων και υψηλόβαθμα στελέχη από κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες- έκαναν δηλώσεις κατά του πολέμου. Και μακάρι να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτός ο πόλεμος, καθώς οι επιπτώσεις του έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.
 • Από πλευράς τεχνολογικών τάσεων, δεν μπορεί κανείς να πει ότι υπήρξε κάτι ιδιαίτερα καινούριο. Το 5G ήταν στο επίκεντρο, θα έλεγε κάποιος, με την προσπάθεια πλέον να εστιάζεται στις παρουσιάσεις case studies, προκειμένου να αρχίσουμε να βλέπουμε τις πραγματικές δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
 • Το 5G SA (stand-alone) ήταν από τα θέματα συζήτησης αλλά είναι ενδιαφέρον ότι δεν είδαμε τους κατασκευαστές smartphones να μιλούν πολύ για συσκευές που θα το υποστηρίζουν. Κάτι που μπορεί εύκολα να αλλάξει μέσα στους επόμενους μήνες, όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα εμπορικά δίκτυα. Βέβαια, οι κατασκευαστές εξοπλισμού αρχίζουν πλέον να μιλάνε για το 5G Advanced που θα δούμε από το 2025 και μετά.
 • Και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε στο βάθος και το 6G, για το οποίο ακόμη, βέβαια, ψάχνονται άπαντες για το τι ακριβώς θα κάνει. Επίσης, στη Βαρκελώνη βλέπαμε παντού να μιλάνε για Open RAN, αλλά ακόμη έχουμε λίγο δρόμο μέχρι να αρχίσει να επηρεάζει πραγματικά την αγορά.
 • Λόγος γινόταν και για το edge computing το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο. Και έχει ενδιαφέρον ότι υπάρχει μία ελληνική εταιρεία που δείχνει να κινείται πολύ δυναμικά σε αυτό τον τομέα. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι η Acromove ήταν η εταιρεία της ελληνικής αποστολής που έκανε τις περισσότερες επαφές στο Fira Gran Via της Βαρκελώνης.
 • Γενικότερα, η ελληνική παρουσία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πετυχημένη. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 2.000 επαφές και πάνω από 800 συναντήσεις. Πολύ καλά τα νούμερα και οι συμμετέχοντες έδειχναν ευχαριστημένοι από την εκεί παρουσία τους. Το ίδιο ευχαριστημένοι έδειξαν και οι άλλες δύο ελληνικές εταιρείες. Η Intracom Telecom είχε πολλές και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις να κάνει στη Βαρκελώνη και τα ραντεβού που έγιναν στο περίπτερο της ήταν αυτό που λέμε ποιοτικά, ενώ το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Adaptit.
 • Πέραν των συμμετεχόντων στις αποστολές και στα ελληνικά περίπτερα, στην Βαρκελώνη είδαμε και πολλούς Έλληνες να έρχονται για να ενημερωθούν και να κάνουν συναντήσεις. Τόσο στελέχη όσο και ανθρώπους από την κυβέρνηση όπως τον Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδα Χριστόπουλο, ο οποίος είχε πολλά να δει και να ενημερωθεί. Είδαμε επίσης τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΕΕΤΤ, οι οποίοι έκαναν πολλές επαφές. Και δη ενδιαφέρουσες επαφές. Και από εκεί περιμένουμε να δούμε εξελίξεις σε τομείς όπως είναι τα private networks που είναι μία νέα και πολύ ενδιαφέρουσα τάση.
 • Το γεγονός επίσης ότι είδαμε και ανθρώπους που έκαναν για πρώτη φορά το ταξίδι στο MWC είναι μία ένδειξη ότι υπάρχει κινητικότητα στην αγορά. Ιδίως στο κομμάτι της διανομής όπου βλέπουμε να υπάρχει έντονη κινητικότητα. Ίσως γι’ αυτό να είδαμε στελέχη μέχρι και από την AVE (πρώην Audiovisual) να είναι εκεί. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι λόγω Teleunicom & Globalsat, Samsung και Huawei είναι από τους μεγάλους πελάτες τους. Είδαμε, βέβαια, και στελέχη από τη Logicom, η οποία όπως μαθαίνουμε επεκτείνει τη συνεργασία της και με άλλους κατασκευαστές αλλά και από τη Smart4All. Φυσικά, ήταν και οι άνθρωποι της Info Quest Technologies που έχουν κάνει φοβερή δουλειά με τη Xiaomi και όχι μόνο!
 • Στο χώρο των smartphones ενδεχομένως η πιο δυναμική παρουσία να ήταν αυτή της realme. Ήταν άλλωστε και η πρώτη εμφάνιση της στο MWC. Και θα έλεγε κανείς ότι ήταν πολύ δυνατή με νέα «ναυαρχίδα» και τους ανθρώπους της να δείχνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπη. Δύσκολο έργο βέβαια με την Oppo και τη Vivo να έχουν ξεκινήσει δυναμικό μπάσιμο στην αγορά της Γηραιάς Ηπείρου και να τους περιμένουμε και στην Ελλάδα μέσα στο 2022.
 • Πολύ δυναμική ήταν και η TCL που έχει εξαιρετικά ενδιαφέροντα νέα μοντέλα. 50άρα κάμερα σε συσκευές των 139 και των 149 ευρώ δεν βρίσκεις εύκολα όπως είναι προφανές. Κρατείστε επίσης και την Honor που προς το παρόν δείχνει συσκευές για τα κορυφαία στρώματα της αγοράς. Αλλά μάλλον θα βγάλει και συσκευές για τα μεσαία στρώματα της αγοράς, όπου έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει μερίδιο.
 • Επίσης, φέτος όπως δείχνουν όλα η Nokia (HMD Global) θέλει να ανακάμψει λίγο δίνοντας έμφαση στα χαμηλότερα στρώματα της αγοράς. Και έχει και τα μοντέλα αλλά και το brand για να πάρει λίγο τα πάνω της. Γενικότερα, ετοιμαστείτε για ένα 2022 που θα είναι λίγο πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με την τελευταία διετία. Περισσότερος ανταγωνισμός σημαίνει περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές. Αλλά και για τους… retailers που το θέλουν πολύ αυτό.
 • Μια από τις μεγάλες αλλά αναγκαίες αλλαγές φέτος στο MWC 2022 αφορούν τα περίφημα χάρτινα badges που επί πολλά χρόνια ήταν το κύριο “πάσο” πρόσβασης στην μεγάλη έκθεση τεχνολογίας της Βαρκελώνης. Τα περισσότερα από αυτά είναι σε κάποιο από τα συρτάρια μας, ως ενθύμια της εκάστοτε δημοσιογραφικής μας αποστολής στο MWC, αλλά από φέτος αυτό αλλάζει.
 • Κυρίως λόγω COVID, η μετάβαση στα πλήρως ψηφιακά badges ήταν επιβεβλημένη. Ήδη τα τελευταία χρόνια αρκετοί προτιμούσαν την πρόσβαση μέσω QR code scan ή NFC, με τη βοήθεια του smartphone τους, αλλά αυτό ήταν προαιρετικό και τα χάρτινα badges παρέμεναν σε ισχύ. Πλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση του digital pass, ενώ το “καρτελάκι” μπορούσε να προμηθευθεί όποιος θέλει, αλλά κυρίως για λόγους αναγνώρισης / σύστασης κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας / γνωριμίας με άλλους ανθρώπους στην έκθεση. Αυτό είναι λογικό, βέβαια, δεδομένου του ότι η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική και άρα η αναγνώριση είναι δυσκολότερη, ακόμα και για επισκέπτες / εκθέτες που έχουν γνωριστεί μεταξύ τους στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι ήταν υποχρεωτικό και το MWC app στο κινητό του επισκέπτη.
 • Η φετινή ελληνική αποστολή στο MWC της Βαρκελώνης πλαισιώθηκε όχι μόνο στο booth του ΣΕΚΕΕ, αλλά και στο 4YFN, το σημείο συνάντησης που τα startups μπορούν να ξεδιπλώσουν το ξεχωριστό ταλέντο τους και να προβάλλουν τις καινοτόμες λύσεις τους.
 • Στο πλαίσιο του MWC, ο κ. Μαρκατάτος (Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ / Regate) και ο κ. Μακρομάλλης (Αντιπρόεδρος του ΣΕΚΕΕ / EXCELON) μίλησαν μαζί μας εφ’ όλης της ύλης και μας έδωσαν μια σαφή εικόνα για τις δραστηριότητες και τους στόχους του ΣΕΚΚΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να πρωταγωνιστήσουν, όσο υψηλό κι εάν είναι το επίπεδο του ανταγωνισμού από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού.
 • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης και η ανάπτυξη των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων μαθητών, φοιτητών και καθηγητών είναι καίριας σημασίας για την Lenovo. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η συνεργασία της Lenovo με τα πρωτοπόρα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου που προσφέρουν ήδη τάξεις του μέλλοντος, όπου με τις λύσεις Lenovo, η διδασκαλία γίνεται μία ουσιαστική εμπειρία μάθησης.
 • Με τεχνολογική υποδομή που περιλαμβάνει, συνεργατική πλατφόρμα, σουίτα ηλεκτρονικών ψηφιακών εργαλείων, ηλεκτρονικό υλικό μάθησης και διάθεση συσκευής Lenovo 300e 2nd Gen σε κάθε μαθητή, στα εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου ακολουθείται ήδη ένα ευέλικτο, υβριδικό μοντέλο διδασκαλίας.
 • Στην φετινή έκθεση MWC της Βαρκελώνης, η Huawei συνάντησε παγκόσμιους φορείς, βιομηχανικούς εταίρους και διαμορφωτές σκέψεις, όπου συζητήθηκαν θέματα όπως η επιτυχημένη εφαρμογή 5G σε επιχειρηματικό επίπεδο, η πράσινη τεχνολογία, η συνδεσιμότητα + IT για μία νέα ανάπτυξη καθώς και το επιχειρηματικό σχέδιο GUIDE, με έμφαση στην επιχειρηματική και στην κοινωνική αξία, με στόχο ένα λαμπρό μέλλον για την ψηφιακή οικονομία.
 • Σε εκδήλωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό συμμετείχε το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και οργανώθηκε από την αρμόδια ομάδα εργασίας της Βουλής των Ελλήνων. Ειδικότερα, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετείχε ως ομιλητής στην πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Η διαμόρφωση του ψηφιακού μας μέλλοντος, προκλήσεις και προοπτικές» μαζί με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή, Margrethe Vestager.
knowcrunch-elearning-masterclass-600x80-2x-02

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η Viva Wallet που εξαγοράστηκε πρόσφατα από την JP Morgan πιστή στις προαναγγελίες της, άρχισε να υλοποιεί το πλάνο ανάπτυξης και προχωρά σε 1.160 προσλήψεις μέχρι το τέλος του 2023.
 • Επιτέλους! Επικράτησε η λογική και η Γενική Συνέλευση των Μετόχων του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) αποφάσισε ομόφωνα την τριετή ανανέωση της θητείας του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, Μανούσου Μανουσάκη. Τώρα, το πως επείσθησαν οι Κινέζοι μην το ρωτάτε. Ανώτερη διπλωματία!
 • Γεγονός είναι ότι με αυτή την απόφαση συνεχίζονται απρόσκοπτα τα αναπτυξιακά πλάνα της εταιρείας και από αυτό όλοι βγαίνουν ωφελημένοι. Χαμένοι είναι μόνο όσοι ήλπιζαν να ωφεληθούν “περισσότερο” μέσα στην αναμπουμπούλα αλλά και τα “παπαγαλάκια” τους. Κάποια από τα οποία έγιναν ξαφνικά…αηδόνια!
 • Η Choose ανέλαβε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την καμπάνια για το έργο «Καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών του ΤΕΕ», ποσού 1.350.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Αντικείμενο είναι η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που περιλαμβάνει επικοινωνιακή υποστήριξη, events, έντυπο υλικό, δράσεις στο διαδίκτυο κ.α.
 • Ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark, τόνισε την ανάγκη οι επιχειρήσεις να ενεργούν με ηθικό τρόπο καθώς ανακοίνωσε ότι η εταιρεία έχει θέσει σε αναμονή τις αποστολές σε πελάτες στη Ρωσία μετά από τις διεθνείς κυρώσεις.
 • Κατά τη διάρκεια μιας κεντρικής ομιλίας με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, το στέλεχος της Nokia τόνισε την ανάγκη οι εταιρείες να «κάνουν πάντα το σωστό», υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης ηθικών αξιών πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.
 • Νωρίτερα, πολλά ειδησεογραφικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Reuters, ανέφεραν ότι εκτός από τη Nokia, και η Ericsson, είχε σταματήσει τις αποστολές στη Ρωσία μετά από διεθνείς κυρώσεις που προκλήθηκαν από την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.
 • Ο Δήμος Μυλοποτάμου ανέθεσε στη SingularLogic, μέλος του Ομίλου Space Hellas, μετά από σχετικό διαγωνισμό, το έργο «Ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικού πολιτισμού για την προβολή των μνημείων και του πολιτιστικού αποθέματος». Με το έργο αυτό ο Δήμος Μυλοποτάμου στοχεύει στη διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, καθώς και στην ενίσχυση του τουρισμού, προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες που προάγουν την εμπειρία του επισκέπτη, αλλά και στη δημιουργία μίας νέας δυναμικής ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία, μέσω της ενίσχυσης του Τουρισμού Εμπειρίας.
 • Η Entersoft αναδείχθηκε ανάδοχος στο έργο προμήθειας συστήματος Customer Relationship Management (CRM) για τη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών (επίγειο και υποθαλάσσιο) άνω των 4.000 χλμ. στον Ελλαδικό χώρο.
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Με το ένα τοις χιλίοις (0,1%) όλων των δημόσιων συμβάσεων θα αμείβεται η νέα Εθνική Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) που αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα από την Ελληνική Βουλή. Παράλληλα απορροφά την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), η οποία θα αποτελεί τμήμα της ΕΑΔΗΣΥ.
 • Στόχος είναι να βελτιστοποιηθούν οι διαδικασίες στις δημόσιες προμήθειες εν όψει μάλιστα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα της ΕΕ, μετά την Ισπανία και τη Γαλλία, που υπέβαλε αίτημα καταβολής της α’ δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,6 δισ. ευρώ και τα χρήματα αναμένονται οσονουπω.
 • Οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε πολύ καλά και μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες έχουν κατατεθεί στις τράπεζες επενδυτικά σχέδια για περισσότερο από 350 εκατομμύρια, ενώ το ύψος τους μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να αγγίξει το 1,5 δις, χρήματα που φυσικά θα πέσουν στην αγορά.
 • Στην οριστική κατακύρωση του αποτελέσματος του ηλεκτρονικού διεθνή ανοικτού διαγωνισμού για το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)» στην κοινοπραξία των Wind - Space Hellas προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας.
 • Το έργο θα ολοκληρωθεί από την κοινοπραξία εντός 22 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Ο ανάδοχος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο υπουργείο Προστασίας Του Πολίτη (Δικαστήρια και Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας).
 • Στους διεθνείς ευρυζωνικούς χάρτες εντάσσεται δυναμικά η Κρήτη, καθώς η Grid Telecom προχωρά στην ονοματοδοσία των καλωδίων οπτικών ινών που συνδέουν τηλεπικοινωνιακά το νησί με την ηπειρωτική χώρα, μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Πελοπόννησο και την Αττική.
 • Με την κίνηση αυτή, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ διευρύνει τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών που διαθέτει. Παράλληλα, με την αύξηση της «ορατότητας» των καλωδίων, ενισχύεται σημαντικά η θέση της Κρήτης στους υποθαλάσσιους τηλεπικοινωνιακούς διαδρόμους, οι οποίοι διέρχονται από τη Μεσόγειο.
 • Το έργο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και Εθνικό Μητρώο Υποδομών εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με προτεινόμενο προϋπολογισμό 51 εκατ. ευρώ, με εγκεκριμένη πίστωση για φέτος 33,6 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου, ύψους 44,3 εκατ. ευρώ, υπεγράφη στο τέλος του 2021 μεταξύ του προέδρου του ΤΕΕ (φορέας ανάπτυξης) Γιώργου Στασινού και της αναδόχου κοινοπραξίας, ΟΤΕ – Intrasoft.
 • Με τις επαγγελματικές δεξιότητες να αποτελούν τον πυρήνα του θεματολογίου της ΕΕ για τη νεολαία και την απασχόληση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει και φέτος τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων (EVSW). Κατά τους ερχόμενους μήνες, καθώς και κατά τη διάρκεια της ίδιας της εβδομάδας, δηλαδή μεταξύ 16 και 20 Μαΐου 2022, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές και λοιποί ενδιαφερόμενοι ανά την Ευρώπη θα διοργανώνουν εκδηλώσεις σχετιζόμενες με την ΕΕΚ, ενώ επίσης η Επιτροπή θα διοργανώσει σχετικό συνέδριο (18-19 Μαΐου).
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Έκτακτη Γενική Συνέλευση έχει συγκαλέσει για τις 17 Μαρτίου η διοίκηση της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη με κύριο θέμα την προσθήκη δραστηριότητας στο καταστατικό. Οι φήμες λένε ότι η προσθήκη θα αφορά την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού καταστήματος και των συναφών δραστηριοτήτων.
 • Άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών απέκτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος η Delivery Hero Payments Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, στην οποία ανήκει από το 2015 η e-food. Με βάση τη συγκεκριμένη άδεια η Delivery Hero Payments θα μπορεί προχωρά στην εκτέλεση πράξεων πληρωμής, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμό πληρωμών που τηρείται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών του χρήστη ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, αλλά και στην έκδοση μέσων πληρωμής ή αποδοχής πράξεων πληρωμής.
 • Εδώ και ένα χρόνο η ισραηλινή Terminal X έχει ανακοινώσει την είσοδό της στην ελληνική αγορά e-commerce. H εταιρεία δημοσίευσε ξανά αγγελία όπου αναζητά Country Director.
 • Η Vodafone παρουσίασε μια νέα παγκόσμια πλατφόρμα, η οποία οδηγεί τον κόσμο των διασυνδεδεμένων συσκευών στο επόμενο επίπεδο, καθιστώντας δυνατή τη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών μεταξύ τους με ασφάλεια για λογαριασμό ενός χρήστη.
 • Αξιοποιώντας τη δύναμη της πλατφόρμας του Internet of Things (IoT) της Vodafone – μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με περισσότερες από 140 εκατομμύρια συνδέσεις – η νέα πλατφόρμα, που ονομάζεται Digital Asset Broker (DAB), θα βοηθήσει τους πελάτες της Vodafone να επωφεληθούν από τη νέα «Οικονομία των πραγμάτων». Πρόκειται για έναν κόσμο, στον οποίο επιχειρήσεις από πολλαπλούς κλάδους μπορούν να μετασχηματίζουν φυσικά εμπορεύματα, σε εμπορεύσιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορούν να είναι ανταγωνιστικά σε νέες αναδυόμενες διαδικτυακές αγορές μέσω της εν λόγω πλατφόρμας.
 • Η Convert Group, στον κλάδο του eMarket Intelligence και Data & Analytics, αναγνωρίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως μια από τις 1000 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη, σύμφωνα με την λίστα της Financial Times και του Statista που δημοσιεύτηκε σήμερα. Η λίστα αξιολογεί τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών στην τελευταια 4ετία, με την Convert Group να εξασφαλίζει την 499η θέση στην πανευρωπαϊκή κατάταξη αφού κατέγραψε μέση ετήσια αύξηση εσόδων 61,2%.
600x80 LTBC digital banner

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Την οριστική άδεια για τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Βρανδεμβούργο έλαβε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla. Το εργοστάσιο θα απασχολεί 12.000 άτομα και θα παράγει 500.000 αυτοκίνητα το χρονο. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει εντός των προσεχών εβδομάδων.
 • Η χρήση internet στις ηλιακές ομάδες 55-64 και 65-74 χρόνων έχει φτάσει σήμερα στο 90% και 73% αντίστοιχα, παρουσιάζοντας αύξηση 11% και 21% μέσα στην τελευταία διετία. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η τελευταία έκδοση των Focus on Tech Life TIPS από την Focus Bari που «μετρά» την σχέση των Ελλήνων με την τεχνολογία από το 1995. Έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους πλειάδα χρήσεων, όπως ενημέρωση, επικοινωνία, social media networks, ηλεκτρονικές αγορές με σημαντική μάλιστα αύξηση του ποσού που δαπανούν online.
 • Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ACS για την ανταπόκριση σε έκτακτη ανάγκη και τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η εταιρεία καλεί τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα να συγκεντρώσουν στο δίκτυο των καταστημάτων της τα είδη πρώτης ανάγκης που έχει ανακοινώσει η ΜΚΟ «Οι Γιατροί του Κόσμου», με σκοπό την αποστολή τους ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία από τη φιλανθρωπική οργάνωση.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΣΤΕΛΕΧΗ - HR

 • Η Βιώσιµη Ανάπτυξη τίθεται στον πυρήνα της στρατηγικής του Οµίλου Interamerican και η Χρύσα Ελευθερίου αναλαμβάνει τον ρόλο Sustainability and Stakeholders Relations Leader του Ομίλου Interamerican. Με σπουδές στους τομείς της Διοίκησης Υπηρεσιών, Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας και Στρατηγικών Βιωσιμότητας, η Χρύσα Ελευθερίου εντάχθηκε στο δυναμικό του ομίλου Interamerican το 2007, κατέχοντας όλα τα χρόνια θέσεις ευθύνης στους τομείς των Εταιρικών Σχέσεων, Υπευθυνότητας και του Business Development.
600x80 avm 7-7-20 sent

ΕΙΠΑΝ:

 • «Βρισκόμαστε (…) σε εγρήγορση για ασύμμετρες υβριδικού τύπου απειλές οι οποίες ήδη εκδηλώνονται στον κυβερνοχώρο. Έχουμε πλέον αρκετή εμπειρία από άλλες χώρες γύρω μας σχετικά με την παραπληροφόρηση η οποία διοχετεύεται έντεχνα στο δημόσιο δημοκρατικό διάλογο. Είμαστε σε εγρήγορση και για κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές.
  Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρωθυπουργός της Ελλάδας
 • «Μερικές σημειακές παρεμβάσεις μπορούν να είναι καταλυτικές. […] Όλα αυτά τα πολλά, τα μικρά, τα λίγα, εν τέλει είναι πάρα πολύ μεγάλα γιατί αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι αγορές και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εμείς ως πολίτες μπορούμε να αντλούμε χρησιμότητα από την τεχνολογία κι όχι να δίνουμε τη μέγιστη δυνατή υπεραξία σε εκείνη από μόνη της. Χρησιμοποιούμε εμείς την τεχνολογία, η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο. Αυτό το κάνουμε μέσα από σωστή ρύθμιση και μέσα από σωστές νομοθετικές πρωτοβουλίες»
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
synedria monofyllo ENG 20-1-22 sent
inCITES banner

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

(powered by inCITES Consulting)

Κινητή Συνδεσιμότητα

Σταθερή Συνδεσιμότητα

Ασφάλεια δεδομένων

Άλλα Νέα

ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Wadata banner v2 - 600x80
Έφτασε η στιγμή της μεγάλης επιστροφής για την HTC, καθώς φέρεται να ετοιμάζει μια νέα Android ναυαρχίδα για τον επόμενο μήνα. Τα νέα προέρχονται από το DigiTimes της Ταϊβάν, το οποίο έλαβε επιβεβαίωση από τον HTC Vive Asia-Pacific GM, Charles Huang σε εκδήλωση που παραχώρησε η HTC αυτές τις ημέρες στο MWC 2022. Η νέα συσκευή της HTC θα είναι η πρώτη του είδους της μετά το HTC U12+ από το 2018 και θα επικεντρωθεί στο VR και το AR με βαθιά ενσωμάτωση στην πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα metaverse της HTC που ονομάζεται Viveverse.
Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς τα πάει η HTC δεδομένου ότι πούλησε ένα μεγάλο μέρος της επιχείρησης smartphones στην Google το 2018 και έκτοτε κυκλοφορεί λίγα τηλέφωνα Android μεσαίων δυνατοτήτων σε περιορισμένες αγορές.
cl8-sept-2019-600x80
Κλείδωσε και επίσημα η ώρα και η ημερομηνία που θα λάβει χώρα το επόμενο ανοιξιάτικο event της Apple, η οποία επιβεβαίωσε ότι αναμένει το κοινό να συντονιστεί σήμερα, Τρίτη 8 Μαρτίου (στις 20:00 ώρα Ελλάδος). Ωστόσο, η εταιρεία δεν έδωσε περεταίρω πληροφορίες για τα προϊόντα που θα παρουσιάσει.
Παρ’όλα αυτά, στο επερχόμενο event λογικά θα αποκαλυφθεί το νέας γενιάς, οικονομικό iPhone SE. Το εν λόγω μοντέλο θα είναι το πρώτο iPhone SE από την Apple που υποστηρίζει 5G, γεγονός σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί ένα smartphone πιο προσιτό σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει ταχύτερο επεξεργαστή και καλύτερη κάμερα.
Παράλληλα, ενδέχεται να παρουσιάσει και τη νέα γενιά του iPad Air, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιους από τους νέους Mac υπολογιστές της.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Άτυπα ξέραμε πως η Samsung διέκοψε την χρήση της επωνυμίας Galaxy Note, όμως τώρα η εταιρεία “σκοτώνει” επίσημα το συγκεκριμένο brand-name και την είδηση επιβεβαιώνει ο επικεφαλής smartphones, Roh Tae-moon. Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους στο Mobile World Congress 2022 ότι “το Galaxy Note θα βγαίνει ως Ultra” στο μέλλον, αναφερόμενος στο Galaxy S22 Ultra της Samsung που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Τα νέα δεν είναι ακριβώς μια μεγάλη έκπληξη. Η Samsung δεν έχει κυκλοφορήσει συσκευή Galaxy Note από τότε που κυκλοφόρησαν το Galaxy Note 20 και το Note 20 Ultra το 2020, ενώ το φετινό Galaxy S22 Ultra , το οποίο παρουσίαζε την επιστροφή μιας ενσωματωμένης γραφίδας, είναι μια συσκευή Galaxy Note με τα πάντα εκτός από το όνομα.
Το τέλος της επωνυμίας Galaxy Note είναι σίγουρα το τέλος μιας εποχής, αν και το χτύπημα έχει αμβλυνθεί σημαντικά από το γεγονός ότι το Note είναι από πολλές απόψεις πιο ζωντανό από ποτέ με τη μορφή του Galaxy S22 Ultra!
600x80 wid 17-1-22 sent
600x80 project 11-2-2 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin