Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 mcw 31-5-21 sent

Forthnet: διαίρει και βασίλευε

Δια της διαιρέσεως φαίνεται ότι θα επιχειρήσει ο νέος ιδιοκτήτης της Forthnet να ισχυροποιήσει τη θέση της εταιρείας στην αγορά, αλλά και τον τρόπο διαχείρισής της.
Όπως μας λένε οι πληροφορίες, η United Group σκοπεύει, αμέσως μετά την απόσυρση της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, να μοιράσει τις δραστηριότητες σε δύο οντότητες, ενώ θα αυξήσει το ρόλο της μητρικής στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Forthnet.
Το σχέδιο λοιπόν προβλέπει τη δημιουργία μίας εταιρείας η οποία θα διαχειρίζεται το πελατολόγιο και τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, και μίας άλλης, που θα αναλάβει τις τηλεοπτικές παραγωγές, είτε τις εσωτερικές, είτε τις εξωτερικές.
Επίσης, όσον αφορά στη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αυτή η αρμοδιότητα θα περάσει στον Όμιλο United, ο οποίος θα εντάξει τις συμφωνίες της Forthnet στο σύνολο των διαπραγματεύσεων του, ώστε να πετύχει οικονομίες κλίμακος και cross selling εμπορικές πολιτικές.
Μετά από αυτές τις οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές, η Forthnet θα είναι έτοιμη να λανσάρει το νέο της πρόσωπο προς το καταναλωτικό κοινό, πιθανότατα κάτω από το brand Nova, το οποίο παρά τη φθορά, έχει κρατήσει αξιόλογη δυναμική στο κοινό και παραμένει επίκαιρο!
Επίσης, αναμένεται να μάθουμε σύντομα και νέα για τη συνέχιση των επενδύσεων στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στη νέα Fortnhet να ξαναμπεί δυναμικά στις επιλογές των καταναλωτών, σε επίπεδο υπηρεσιών και συνδέσεων δικτύων Νέας Γενιάς.
Φαίνεται ότι η νέα τηλεπικοινωνιακή σεζόν θα ανοίξει δυναμικά με σκληρές διαπραγματεύσεις, αφού τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League ως τώρα διανέμονταν με διμερείς συμφωνίες στη Nova, αλλά το παιχνίδι θα το κερδίσει αυτός που θα πετύχει την κεντρική ανάθεση από την ΕΠΟ, ενώ το ίδιο θα πρέπει να συμβεί με το Κύπελλο, που φέτος το είχε η Cosmote TV.
Τέλος, παραμένει ερωτηματικό τι θα κάνει η Forthnet σε σχέση με την είσοδό της ως MVNO στην κινητή τηλεφωνία.
Η αίσθηση είναι ότι και αυτό θα ενταχθεί στο πλάνο των ευρύτερων αλλαγών που συμβαίνουν στην Κάντζα!
cosmote-5g-youtube-600x80
copper-wire

Ανοίγει ο γυάλινος δρόμος

Μετά από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για την κατάργηση του δικτύου χαλκού του ΟΤΕ, και τη μετάβαση στα δίκτυα οπτικών ινών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει να προχωρήσει την ανάθεση μελέτης για τον σταδιακό παροπλισμό του δικτύου χαλκού.
Είναι ένα πραγματικά φιλόδοξο πλάνο που συνεπάγεται σοβαρή αναδιοργάνωση, αλλά και πολύ «βαριά» κόστη, τα οποία θα επωμιστεί κατά κύριο λόγο ο OTE, το μοναδικό δίκτυο με πλήρη γεωγραφική κάλυψη της ελληνικής επικράτειας, πάνω στο οποίο οι πάροχοι εξακολουθούν να βασίζουν σε μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών σε τελικούς χρήστες, μέσω της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο και τις υπηρεσίες συνεγκατάστασης, Φυσικής ή Απομακρυσμένης, στα Αστικά Κέντρα.
Βέβαια, ακόμα και αν ο ΟΤΕ αποδεχθεί να επωμιστεί (με βοήθεια ή όχι) τα κόστη αλλαγής του δικτύου κορμού, η άσκηση θα είναι δύσκολη στην περίπτωση των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στο πλάνο κατάργησης παραδοσιακών υποδομών και να κάνουν και αυτοί επενδύσεις στις υποδομές. Μικρότερες μεν, αλλά σημαντικές!
Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία με συνδυασμό ιδίων επενδύσεων, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και πλάνα τύπου leasing που θα δώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη μετάβαση «στο γυαλί».
Αν και το κόστος είναι το βασικό συστατικό της άσκησης, ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, και δεν μπορεί -σύμφωνα με τον σχεδιασμό- να ξεπεράσει τα 9 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2030.
Με δεδομένο ότι το έργο θα έχει μεγάλο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, είναι σίγουρο ότι ο χρόνος για να βρεθεί το επενδυτικό σχήμα και το πλάνο υλοποίησης, είναι μάλλον μικρός.
protocol_banner
vantage-towers

Το μεγάλο «ροκέ» της Vantage

Μπαίνει δυνατά η Vantage Towers Greece στην αγορά, και εκτός από τις Vodafone και Wind, των οποίων συγκεντρώνει ήδη τον παθητικό εξοπλισμό των κεραιών τους, βάζει στο παιχνίδι και άλλους πελάτες (περίπου 20 συνολικά μαζί με τους βασικούς, τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δηλαδή) όπως: δήμους, πυροσβεστική, αστυνομία, Digea κ.α.
Όμως, οι οικονομίες κλίμακος δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν από κανέναν. Άρα ουσιαστικά μέσω της συνεγκατάστασης, πελάτης της Vantage είναι και η Cosmote, ενώ όλο και περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών βλέπουν την Αγγλική εταιρεία, σαν μία πολύ ελκυστική λύση.
Και δεν είναι απαραίτητο να μιλάμε μόνο για τηλεπικοινωνίες, αφού στα σημεία της VTG μπορούν να συνδεθούν φορείς που παρέχουν υπηρεσίες όπως είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια μέσω κινητών (gaming), για τα οποία είναι αναγκαίο να μην υπάρχει καθυστέρηση στην ανταπόκριση του δικτύου. Με άλλα λόγια, δυνητικοί πελάτες της είναι, μεταξύ άλλων, όσοι χρειάζονται υπολογιστική ισχύ πολύ κοντά στον χρήστη και χαμηλό latency.
Ακόμα ένα σημείο διασύνδεσης όπου η Vantage θα μπορούσε να παίξει ρόλο, είναι το δορυφορικό δίκτυο της SpaceX, Starlink, όπου η αμερικάνικη εταιρεία μπορεί να ενδιαφερθεί για σύνδεση σε κάποια επίγεια σημεία, ενώ και η VTG θα μπορούσε να είναι πελάτης της Starlink για τη συνδεσιμότητα (backhaul) ή και για backup.
Και φυσικά είναι και οι δουλειές που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Vantage Towers, Vivek Badrinath, ο οποίος συνάντησε κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημόσιες αρχές, και βασικούς ενδιαφερομένους της αγοράς, για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως την 3η πιο σημαντική αγορά για τον όμιλο, όσον αφορά το μέγεθος. Αν συμπληρώναμε τη ρήση παλαιού πολιτικού θα λέγαμε «Έξω πάμε καλά, γιατί και μέσα πάμε καλά»…
samsung-a52
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Καλό καλοκαίρι! Όλα δείχνουν ότι πάνε καλά, υπάρχει κινητικότητα στην αγορά, μετακινήσεις στελεχών, εξαγορές, σημαντικές δράσεις κ.α., γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα πλήξουμε. Ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που θέλουν την κινητικότητα να χτυπάει «κόκκινο» τις επόμενες εβδομάδες. Μάλλον κάποιοι βγάζουν τα «απωθημένα» της καραντίνας, επιστρέφοντας δυναμικά στην κανονικότητα. Καιρός ήταν!
 • Μιλήσαμε για «long hot summer» π.χ. που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «καυτό» για τη Forthnet. Η οποία περνάει στην επόμενη φάση με την επιχειρηματική λειτουργία της, καθώς η νέα ιδιοκτησία αποφάσισε ότι η εταιρεία θα έχει καλύτερη τύχη στην αγορά, ως… δύο εταιρείες. Οπότε, πάει για double!
 • Γιατί όμως δύο εταιρείες, και που θα εστιάσει η κάθε μία από αυτές; Προφανώς για λόγους ευελιξίας, marketing και καλύτερης διαχείρισης. Η μία εταιρεία θα ασχολείται με το πελατολόγιο και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ η δεύτερη με το τηλεοπτικό περιεχόμενο, τις παραγωγές και τα στούντιο. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το σχήμα υπήρχε άτυπα ήδη, και έλειπε μόνο να γίνει επίσημο.
 • Εδώ και πολλά χρόνια, στο μυαλό των πελατών, η Forthnet και η Nova ήταν στην πράξη δύο εταιρείες, με ότι μπορεί να σήμαινε αυτή η εντύπωση. Γι’ αυτό και το σενάριο που παίζει περισσότερο είναι όντως οι δύο νέες εταιρείες να ονομαστούν Forthnet και Nova, αντίστοιχα. Πολύ σωστή κίνηση, θα λέγαμε εμείς, την οποία έχουν κάνει και άλλοι με ιδιαίτερη επιτυχία.
 • Όσον αφορά τα δικαιώματα για το αθλητικό περιεχόμενο, αυτό το κομμάτι θα το αναλάβει η ίδια η United Group. Επίσης, πολύ καλή απόφαση, αν αναλογιστεί κάποιος ότι μία τέτοια διαδικασία απαιτεί μεγάλη επιχειρηματική ισχύ, πολλή εμπειρία στις διαπραγματεύσεις, βαθιές τσέπες και φυσικά… γερά νεύρα.
GY-1537-600X80-1
 • Μην ξεχνάμε ότι το θέμα δεν είναι μόνο οι συμφωνίες με τις αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και ο «πόλεμος» με την Cosmote TV, αφού τα αθλητικά είναι… «υπερατού» για τη συνδρομητική τηλεόραση. Η μητέρα των μαχών είναι κοντά, και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξουμε… Για την είσοδο της Forthnet στην κινητή δεν θα σας πω τίποτα, γιατί κάποιος μου είπε ότι θα μου βάλουν «πιπέρι στο στόμα», αν λέω κακές λέξεις!
 • Το 5G είναι ήδη εδώ. Και το πρώτο συνέδριο για το 5G επίσης! To 5G Mobile Connected World θα διεξαχθεί στις 23, 24 και 25 Ιουνίου 2021, με την τελευταία ημέρα να είναι αφιερωμένη στα Smart Cities. Οι βασικές ενότητες είναι οι εξής.
 • Η 1η ενότητα είναι το οικοσύστημα όπου θα μας απασχολήσουν θέματα όπως: Περιβάλλον, Υποδομές, Συνέργειες, Ενημέρωση. Η 2η ενότητα αφορά συσκευές, smartphones, αλλά και την εμπειρία χρήσης που προσφέρουν άλλα εξελιγμένα gadgets (γυαλιά κλπ.). Η 3η ενότητα είναι αφιερωμένη στα δίκτυα -Public & Campus Networks και το πως αλλάζουν τόσο την B2C, όσο κυρίως την B2B αγορά, με παραδείγματα καλών πρακτικών.
 • Last but not least, η τελευταία ενότητα, που έχει τίτλο 5G for Industry 4.0 και θα εστιάσει στις συνέργειες του 5G με άλλες σύγχρονες τεχνολογίες. Αν σας ενδιαφέρει το μέλλον, οι ευκαιρίες που ανοίγονται και θέλετε γνωρίζετε από τους πρώτους τις αλλαγές που θα προκύψουν για να είστε σε pole position, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή με ένα κλικ και be there! Be part of the 5G revolution!
 • Στο έργο των ταυτοτήτων, οι εξελίξεις δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ένα ωραίο σίριαλ. Από εκείνα τα καλά σίριαλ των παλιών εποχών, και κανείς δεν ξέρει πως θα αποφύγουμε τις καθυστερήσεις -που στο παρελθόν τίναζαν τα έργα στον αέρα.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Όταν με δύο ήδη «αποκλεισμένους» βλέπεις να γίνονται 4 προσφυγές, καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά. Δύο μάλιστα από αυτούς που πέρασαν, κατέθεσαν προσφυγές κατά του τρίτου! Η αλήθεια είναι ότι 515 εκατ. ευρώ είναι πολλά λεφτά. Μπορεί στη συνέχεια να έχει έργα για όλους, αλλά 515 ‘μύρια όχι! Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η επιρροή είναι σαν τα λεφτά: Όσο πιο λίγο τη χρησιμοποιείς, τόσο πιο πολύ έχεις…
 • Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η ανάπτυξη της Vantage Towers, με την απόκτηση άλλων 20 πελατών στο χαρτοφυλάκιο της. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι δήμοι, η πυροσβεστική και η αστυνομία, όσον αφορά τον δημόσιο τομέα. Από τον ιδιωτικό τομέα έχει τη Digea, και με έμμεσο τρόπο την Cosmote, η οποία συνδέεται και αυτή στις υποδομές της Vantage Towers, μέσω της διαδικασίας συνεγκατάστασης. Pas mal!
 • Όταν μιλούσε ο Δημήτρης Κολοκοτρώνης της Fasmetrics στο InfoCom πριν από χρόνια για real estate σταθμών βάσης, κάποιοι χαμογελούσαν… Σήμερα που η Vantage έχει το… avantage, και μαζεύει το χρήμα, βλέπουν πόσο προφητικός ήταν! Για την ιστορία, η Vantage Towers διαχειρίζεται στη χώρα μας 5.200 σταθμούς βάσης, και στις προθέσεις της είναι να προσθέσει άλλους 500!
 • Ελπίδες υπάρχουν όμως και για συνεργασία της εταιρείας με τη γνωστή SpaceX του Elon Musk, μέσω της θυγατρικής της, Starlink, η οποία θα μπορούσε να συνδεθεί σε σημεία πρόσβασης της Vantage Towers. Αντίστοιχα, και η Vantage Towers θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το δίκτυο της Starlink, για κύρια ή εφεδρική συνδεσιμότητα.
 • Έξοχος και ο Έξαρχος, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του ως διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής, η οποία παρεμπιπτόντως, έχει πολύ καλά μεγέθη και 6.500 ενεργά συμβόλαια. Τα οποία σκέπτεται να μεγαλώσει αγοράζοντας ιδιόκτητα sites, προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερες υπεραξίες!
combox
 • Οι φήμες και οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν επισήμως, και ο Χρήστος Καλογεράκης είναι ο επικεφαλής του νέου ομίλου που δημιουργεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον χώρο του e-commerce.
 • Πρώτη κίνηση, η είσοδος στο χώρο των ταχυμεταφορών με την εξαγορά της Courier Center, μίας ιδιαίτερα αξιόλογης εταιρείας, η οποία θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και σκοπεύσει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αγορά.
 • Τώρα υπάρχουν κάποιες φήμες… «αφίμωτες», που λένε ότι στα πλάνα και σχέδια της εταιρείας είναι να δημιουργήσει ένα «νέο Skroutz». Δε νομίζω ότι αυτό ισχύει, αλλά γνωρίζοντας τον Χρήστο, αν είχε ένα πρότυπο στο μυαλό του, θα ήταν ο Jeff Μπέζος της Amazon και όχι ο κύριος Σκρούτζ… Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πλάνα και είναι πολύ φιλόδοξα.
 • Προς το τέλος της, οδεύει μέρα με τη μέρα η τηλεπικοινωνιακή εποχή του χαλκού, καθώς περνάει στο επόμενο στάδιο η πλήρης μετάβαση στις οπτικές ίνες. Η ΕΕΤΤ αυτή τη στιγμή μελετά τις απόψεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, από τους ενδιαφερόμενους.
 • Όλοι συμφωνούν ότι ο κυριότερος παράγοντας για το λεγόμενο «κατέβασμα του διακόπτη» στο χαλκό, είναι το κόστος, και συγκεκριμένα ποιος θα το επωμιστεί και με ποια κίνητρα…
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Ιδιαίτερο θέμα θα αποτελέσει αυτό και για τους εναλλακτικούς, οι οποίοι θα αναγκαστούν να ακολουθούν το copper switch-off του ΟΤΕ, αφού βασίζονται στις υποδομές του. Είπαμε, οι τηλεπικοινωνίες είναι μία δουλειά για βαθιές τσέπες. Όπως έχει λεχθεί, υπάρχουν τρείς δρόμοι προς την καταστροφή: οι γυναίκες, ο τζόγος και η τεχνολογία. Οι γυναίκες είναι ο πιο ευχάριστος, ο τζόγος ο ταχύτερος, αλλά η τεχνολογία ο μόνος βέβαιος!
 • Τηλεπικοινωνιακών έργων συνέχεια, με το UltraFast Broadband να παίρνει και αυτό τη σειρά του προς υλοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη του έργου θα δημοσιευτεί μέσα σε λίγες μέρες. Όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους, κάποιοι δεν φαίνονται να… ενδιαφέρονται αρκετά πλέον (Vodafone), κάποιοι είναι σίγουροι (ΟΤΕ), ενώ άλλοι είναι «ενωμένοι κι αποφασισμένοι» και θα προχωρήσουν ως σχήματα συνεργασίας (Grid Telecom - Τέρνα).
 • Θετική πρόοδο έχουμε όμως και στα έργα πληροφορικής, με την Κοινωνία της Πληροφορίας να προκηρύσσει το Gov-ERP, με συνολικό προϋπολογισμό 51,522 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης στα 4 χρόνια.
 • Θυμίζουμε ότι το Gov-ERP αφορά την ψηφιακή μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών, και κατ’ επέκταση τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την περεταίρω καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
 • Αφού το παρόν πηγαίνει καλά, γιατί να μη σκεφτούμε και το μέλλον; Η Wind ανακοίνωσε 25 στόχους περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης για το 2025, βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό της. Με αυτή την κίνηση, έκανε τη διαφορά και κέρδισε τις εντυπώσεις. Κάτι μας λέει ότι θα κερδίσει και το στοίχημα!
anycast-m4-plus-600x80
 • Οι στόχοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τον πλήρη διαχωρισμό και την καλύτερη επεξεργασία αποβλήτων, την οικολογική βιωσιμότητα του δικτύου της, αλλά και τη μείωση της ανισότητας, τόσο στο εταιρικό περιβάλλον, όσο και για τους πελάτες.
 • Πολλά έργα προχωράει να υλοποιήσει και η Office Line, που πιστοποιήθηκε από τη Microsoft με Calling for Microsoft Teams Advanced Specialization, μία από τις πρώτες εταιρείες σε όλη την Ευρώπη. Ας σημειωθεί ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο, η εταιρεία προσέθεσε περισσότερους από 5.000 χρήστες στο Teams!
 • Συνέντευξη Τύπου για το νέο προεδρείο του ΣΕΚΕΕ. Μία ακόμα συνέντευξη θα πείτε. Ε, λοιπόν πιστέψτε μας, αυτό θα είναι διαφορετικό. Θα έχει άποψη, περιεχόμενο και θα φέρει τα πάνω κάτω. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό.
 • Όπως όλα δείχνουν, πνέει νέος άνεμος στον σύνδεσμο καινοτόμων εφαρμογών, και νομίζω πως θα δούμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα από τη συγκεκριμένη ομάδα… Γιατί δεν είναι μόνο ο Γιώργος, υπάρχει ένα φοβερό team που έχει άποψη και όραμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η καινοτομία είναι αυτή που ξεχωρίζει τον ηγέτη από αυτόν που ακολουθεί (Steve Jobs).
 • BTW, η Ελλάδα θα δώσει το «παρών» στο MWC της Βαρκελώνης. Έτσι, για να μη χάνουμε τη σειρά μας… Stay tuned, τα καλύτερα έρχονται!
heath-tracker-600X80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Είναι γνωστό ότι η Samsung επενδύει πολλά στην περαιτέρω διάδοση και ανάπτυξη των foldable phones, καθώς μας ετοιμάζει ένα δυνατό line-up από foldable συσκευές, οι οποίες είναι έτοιμες να κατακτήσουν τις καρδιές των premium users και tech enthusiasts.
Ύστερα από αρκετούς μήνες που ακούμε για το διάδοχο του Fold, τα ευχάριστα νέα είναι ότι ο κορεατικές γίγαντας της τεχνολογίας έχει σηκώσει για τα καλά τα μανίκια και για αυτό δουλεύει πάνω στο Galaxy Z Fold3. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο leakster Roland Quandt, σε αυτή τη φάση οι μηχανές δουλεύουν στο full και έχουν αρχίσει ήδη να παράγονται τα hardware components που θα αποτελέσουν το νέο next big-thing της Samsung στα foldables.
Αυτό σημαίνει ότι λογικά δεν βρισκόμαστε και πολύ μακριά από το release της τελικής συσκευής.
Αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι η Samsung αναμένεται να ακολουθήσει μια πιο επιφυλακτική και συντηρητική προσέγγιση με την παραγωγή του Fold3, κατασκευάζοντας έναν πολύ μικρό αριθμό συσκευών (αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή του Z Flip3 δεν έχει ακόμη ξεκινήσει).
Πάντως, ο διάδοχος του Fold πρόκειται να ντεμπουτάρει με οθόνη 7.55 ιντσών LTPO AMOLED με 120Hz refresh rate και υποστήριξη S Pen.
Άλλες φήμες αναφέρουν ότι το επόμενο foldable της Samsung θα διαθέτει under-display camera με έναν Sony IMX 471 sensor, ενώ στο εξωτερικό display θα υπάρχει μια selfie cam στα 10MP.
Φυσικά για πολλά από τα specs του θα πρέπει να υπάρξει επιβεβαίωση από τη Samsung, καθώς δεν έχουμε σε αυτή τη φάση τα επίσημα τελικά specs της συσκευής, αλλά κυρίως διαρροές.
cl8-sept-2019-600x80
Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στην απόφαση της Microsoft να βάλει για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα Windows 10X, εστιάζοντας στη νέα version των Windows.
Ύστερα από αυτή την απόφαση, ήταν λογικό και αναμενόμενο ότι θα ακολουθούσαν ανακοινώσεις που θα αφορούσαν στο μέλλον των Windows και στην επόμενη version τους.
Ε λοιπόν, η Microsoft προχώρησε στην ανακοίνωση ενός event στις 24 Ιουνίου (18:00 ώρα Ελλάδος) που θα είναι στραμμένο πλήρως στα Windows της νέας εποχής.
Αν και σε αυτή τη φάση δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το τι ακριβώς θα περιλαμβάνεται στον πυρήνα των νέων Windows, ωστόσο αρκετές διαρροές δείχνουν ότι θα επέλθει ένα σημαντικό redesign στο δημοφιλές λειτουργικό. Επιπλέον, όπως ήδη γνωρίζουμε αρκετά από τα features του «ακυρωθέντος» Windows 10X OS αναμένεται να ενσωματωθούν στη νέα αυτή version.
Stay tuned λοιπόν για τις 24 Ιουνίου, όπου και θα έχουμε τα αποκαλυπτήρια είτε των νέων Windows, είτε ενός μεγάλου update που θα αλλάξει σημαντικά το πρόσωπο των Windows 10.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Μπορεί το να βρεις μια GeForce RTX 30xx GPU να αποτελεί κάτι εξαιρετικά σπάνιο, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την τεράστια έλλειψη ημιαγωγών, την αυξημένη ζήτηση λόγω πανδημίας και τους cryptominers, όμως η Nvidia δεν χάνει λεπτό για να μας παρουσιάζει νέα (ακόμη) πιο ισχυρά προϊόντα.
Οι νέες Ti που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και ανήκουν στα μοντέλα 3080 και 3070, ουσιαστικά αποτελούν βελτιωμένες και Boostαρισμένες εκδόσεις των γνωστών καρτών που αν μη τι άλλο αποτελούν απαραίτητο συστατικό για AAA gaming.
Η πιο φρέσκια RTX 3080 Ti συγχρονίζει στα 1.67GHz, προσφέροντας 10.240 πυρήνες CUDA και 80 GPU clusters, ενώ η 3070 Ti τρέχει στα 1.77GHz και διαθέτει 6.144 CUDA cores και 48 RT cores.
Η RTX 3080 Ti θα διαθέτει 12GB ταχύτατης GDDR6X VRAM με ένα 384-bit Interface, ενώ η 3070 Ti στηρίζεται σε 8GB με 256-bit Interface.
Και οι δύο κάρτες «διψούν» για περίπου 350W ενέργειας. H Nvidia ισχυρίζεται ότι η Ti edition των δύο παραπάνω μοντέλων προσφέρει 1.5x καλύτερο performance σε σύγκριση με τις αρχικές κάρτες, με την τιμή της RTX 3080 Ti να ανέρχεται στα 1.199$ και της 3070 Ti στα 599$.
Και οι δύο προτάσεις αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, αν και νομίζουμε ότι με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά θα είναι μάλλον αδύνατο για να καταφέρετε να αποκτήσετε μία από τις δύο, στο άμεσο χρονικό διάστημα.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin