Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 15-4-21 sent

Ookla «fight club»

Βελτίωση κατά 11 θέσεις σημείωσε η κατάταξη της Ελλάδας στον πίνακα του ανεξάρτητου φορέα μετρήσεων Speedtest Global Index της Ookla, όσον αφορά στην ταχύτητα δεδομένων μέσω κινητής.
Συγκεκριμένα το Mobile Ιnternet στην Ελλάδα έχει μέση επίδοση 82,5 Mbps στο Download, 16,8 Mbps στο Upload και 25 ms latency.
Έτσι, η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 17η θέση, ξεπερνώντας χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το δίκτυό της συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, οι ταχύτητες αυτές θα βελτιώνονται συνεχώς, με την επέκταση της κάλυψης των δικτύων 5G και την προετοιμασία που γίνεται, ώστε η χώρα να υποδεχθεί την τουριστική κίνηση.
Παρά όμως τα σταθερά βήματα μπροστά που γίνονται στον χώρο της κινητής, δεν καταγράφεται σοβαρή διαφοροποίηση στη σταθερή.
Βάση των ίδιων μετρήσεων της Ookla, οι μέσες ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω των σταθερών δικτύων, είναι στα 36,73 Mbps στο Download, 7,69 Mbps στο Upload και με latency 30 ms.
Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκουμε τη χώρα μας στην 98η θέση, έχοντας μάλιστα χάσει μία θέση, κάτι που αποδεικνύει ότι η σταθερή κάθε άλλο παρά… σταθερή μοιάζει να είναι.
Το βαρίδι φυσικά στις επιδόσεις της σταθερής είναι οι συνδέσεις ADSL, όπου τα 24 Mbps παραμένουν «μυθικό» νούμερο, αφού οι πραγματικές ταχύτητες κυμαίνονται στα 4-6 Mbps.
Αυτό το τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας, μεταξύ ονομαστικής και πραγματικής ταχύτητας επιβεβαιώνεται και από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Καταναλωτή, η οποία λαμβάνει βροχή καταγγελιών για χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, αφού άλλο η συμπλήρωση μίας online αίτησης, και άλλο μία βιντεοδιάσκεψη…
cosmote-5g-youtube-600x80
Margrethe-Vestager-Greece

Τρέμε Εσθονία!

Και μιλώντας για ηλεκτρονικές υπηρεσίες κράτους-πολίτη, σε νέα Εσθονία εξελίσσεται η Ελλάδα, μιας και έγινε αντικείμενο θερμών σχολίων εκ μέρους της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου και Επιτρόπου Ψηφιακών Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Margrethe Vestager.
Η Επίτροπος εξήρε την αλματώδη ανάπτυξη της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, λέγοντας: «H Ελλάδα είναι μία από τις χώρες όπου ερχόμαστε να αντλήσουμε έμπνευση. Όλα τα βήματα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που έγιναν στην πανδημία είναι ένα σημείο αναφοράς για πολλές χώρες», σημείωσε η Επίτροπος, και εκτίμησε ότι η χώρα μας ίσως να έχει την υψηλότερη ανάπτυξη ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε συνοπτικά την ψηφιακή εξέλιξη της χώρας από το καλοκαίρι του 2019 ως σήμερα, και που παρ’ όλη την πρόοδο έχει ακόμα πολλά να κάνει.
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε για να παταχθεί η γραφειοκρατία, η οποία σύμφωνα με μελέτες κόστιζε περίπου το 6,8% του ΑΕΠ της χώρας.
Άλλωστε η εξέλιξη του gov.gr ιδίως εντός της πανδημίας, έφερε τεράστιες αλλαγές, δημιουργώντας μία νέα σχέση πολιτείας-πολίτη.
Δύο μήνες πριν, στις 22 Μαρτίου, η πλατφόρμα gov.gr έγινε ενός έτους. Σε αυτές τις πρώτες 366 ημέρες πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, εξοικονομώντας χρόνο απασχόλησης για επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες, συνολικής διάρκειας 23,5 εκατ. ωρών. Ήδη η αποδοτικότητα της πλατφόρμας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού νέες υπηρεσίες προστίθενται συνέχεια από την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ, τα Τελωνεία, το Κτηματολόγιο, και άλλους φορείς και Οργανισμούς του Δημοσίου.
Ενδεικτικά, όπως υπολογίζει ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, τον περασμένο Φεβρουάριο για την ψηφιακή πρόσβαση σε 287 υπηρεσίες, συνδέονταν κάθε μέρα, 280.000 χρήστες, άρα -προφανώς- δεν έγιναν περίπου ισάριθμες επισκέψεις σε γραφεία, ημερησίως.
protocol_banner
eett-flag

Mbps για όλους

Ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουνίου η διαβούλευση της ΕΕΤΤ για την καθολική υπηρεσία πρόσβασης στο Internet.
H ΕΕΤΤ προτείνει ως υπηρεσία επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω σταθερής τηλεφωνίας να είναι η πρόσβαση με ονομαστική ταχύτητα τουλάχιστον 10 Mbps και εγγυημένη 4 Mbps.
Το επίκεντρο της διαβούλευσης είναι η ανάλυση των διαθέσιμων υποδομών και ο προσδιορισμός των περιοχών όπου η παροχή λειτουργικής ευρυζωνικής πρόσβασης προϋποθέτει ενεργοποίηση της Καθολικής Υπηρεσίας, στην εκτίμηση του κόστους για την αναβάθμιση υποδομών, στην κάλυψη εύλογων αιτημάτων για την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω της ΚΥ, και στο να καταστεί προσιτή η ευρυζωνική πρόσβαση που παρέχεται μέσω της ΚΥ.
Βέβαια, την εποχή που συζητάμε για υψηλές ταχύτητες Internet στη σταθερή και ψάχνουμε τα… 100 Mbps, είναι μάλλον μεγάλο το χάσμα να μιλάμε για εγγυημένα «4 Mbps».
O αντίλογος όμως είναι ότι η καθολική υπηρεσία αφορά μόνο το 2%-3% του πληθυσμού, το οποίο κατοικεί σε περιοχές που δεν είναι καλυμμένες από δίκτυα που να υποστηρίζουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Η πρώτη εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι το κόστος για την απαιτούμενη αναβάθμιση υπαίθριων καμπινών, στην περίπτωση που ως επαρκές εύρος ζώνης οριστεί ίσο με 4 Μbps, υπολογίζεται μεταξύ 26,5-44 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ αν οριστεί η ταχύτητα των 10 Mbps ως επαρκές εύρος ζώνης.
Τα κόστη αυτά δεν φαίνονται υψηλά, απλά στα βιβλία του παρόχου που θα την κάνει θα αργήσει να αποσβέσει την επένδυση, ενώ θα είναι δύσκολο να δούμε διαφορετικό πάροχο για τις υπηρεσίες παροχής φωνής και διαφορετικό για Internet, οπότε το παιχνίδι φαίνεται ότι θα παιχτεί μεταξύ Forthnet και ΟΤΕ. Χωρίς βεβαίως να παραβλέπουμε, ότι ανάλογο project έχει υλοποιήσει η Hellas Sat και στη Ρουμανία. Προβλέψεις για την εξέλιξη και την έκβαση του όλου θέματος, σε επόμενο τεύχος του Weekly Telecom. Stay Tuned!
samsung-a52
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Με ένα πολύ ενδιαφέρον event κλείνουμε τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, καθώς διοργανώνουμε το συνέδριο Total Business Transformation στις 26 και 27 Μαΐου, αυτή την εβδομάδα. Πολλάκις αναφερόμαστε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο πλαίσιο άλλων δραστηριοτήτων, όμως είναι πλέον γεγονός ότι έχει εξελιχθεί σε έναν αυτόνομο και ολοκληρωμένο τομέα της επιχειρηματικότητας.
 • Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες και workshops από εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς. Μην παραλείψετε να κάνετε την δωρεάν εγγραφή σας, ώστε να το παρακολουθήσετε μέσω online streaming, στις γνωστές πλατφόρμες Zoom, Youtube και Facebook.
 • Μικρή εταιρία μεταφορών που «επείγεται» να μεγαλώσει γρήγορα παραχώρησε το πλειοψηφικό της πακέτο στο μεγάλο σχήμα που λειτουργεί με Έλληνα επιχειρηματία και φιλοδοξεί να καταλάβει «προεδρική» θέση στις καρδιές μας ευαγγελιζόμενο τη νέα εποχή του e-commerce.
 • H εταιρεία κούριερ θα ανοίξει οσονούπω υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα για να εξυπηρετεί τους πελάτες την όπου κι αν βρίσκονται. Το ένστικτό μας, λέει ότι αυτή είναι η πρώτη φάση του εγχειρήματος και τα καλύτερα… έρχονται. Stay tuned!
 • Deadline για το τέλος του μήνα, στις 31 Μαΐου, έδωσε η ΕΕΤΤ στην Tarifica, κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών software as a service, για τη συλλογή, ανάλυση και παράδοση δεδομένων τηλεπικοινωνιών και τιμών σε πραγματικό χρόνο. Καθώς υπήρχε επαρκές budget 20 χιλιάδων ευρώ, η ανάθεση έγινε απ’ ευθείας. Η μελέτη θα περιλαμβάνει ένα «συγκριτικό» της Ελλάδας με άλλα 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται σε παρεμφερή επίπεδα με τη χώρα μας.
GY-1537-600X80-1
 • Η ΕΕΤΤ «τρέχει» επίσης μία δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 18 Ιουνίου, ώστε να προσδιοριστούν οι παράμετροι της ευρυζωνικής πρόσβασης, στο πλαίσιο της καθολικής υπηρεσίας.
 • Ως κατώτατο όριο πρόσβασης θα οριστούν σίγουρα τουλάχιστον τα 4 Mbps, με κόστος 26,6 - 44 εκατ. ευρώ, ενώ ίσως αποφασιστεί να είναι 10 Mbps, κάτι που θα αυξήσει το κόστος αναβάθμισης των υπαίθριων καμπινών κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή, ταχύτητα άνω των 4 Mbps έχει το 97% των νοικοκυριών, ενώ άνω των 10 Mbps το 80%.
 • Πάντως η όλη κατάσταση έχει άρωμα…δορυφορικό. Κάτι με τη Starlink, κάτι με την Amazon, που για το δικό της αντίστοιχο project δορυφορικού Internet ψάχνει να φτιάξει κόμβο στην Ελλάδα, κάτι ο Χριστόδουλος που καταφθάνει οσονούπω με 2-3 ανάλογα επιτυχημένα projects στις βαλίτσες του, πολλά ακούγονται και ακόμα πιο πολλά μπορούν να γίνουν…
 • Το έτερο ενδιαφέρον ζήτημα από την ΕΕΤΤ ήταν η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη δημιουργία συστήματος εποπτείας φάσματος συχνοτήτων. Έργο που μπορεί να φθάσει στα 69 εκατ. ευρώ. Δεν το λες και μικρό…
 • Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον από κατασκευαστές εξοπλισμού. Σιγά-σιγά αρχίζουν να βγαίνουν μεγάλα έργα ψηφιακών τεχνολογιών γεγονός που σημαίνει αύξηση της κινητικότητας στην αγορά. Το ερώτημα βέβαια είναι πάντα αν υπάρχει η δυνατότητα σε πόρους για να καλυφθεί η ζήτηση που θα υπάρξει. Για την ώρα πάντως είμαστε ακόμα στην αρχή…
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Και εγένετο κανονισμός γενικών αδειών, version 2021, με σταδιακή ισχύ που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 9 μήνες. Η ΕΕΤΤ βάζει νέες δικλείδες ασφαλείας στις συμβάσεις των παρόχων για τους τελικούς χρήστες, ώστε να προστατεύει ακόμα περισσότερο τους τελευταίους. Χαρακτηριστικά οι πάροχοι απαγορεύεται πλέον να διακόπτουν ολοκληρωτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε περίπτωση μη εξόφλησης.
 • Αυτό με σκοπό να μπορούν να δέχονται κλήσεις, να κάνουν κλήσεις έκτακτης ανάγκης, να έχουν πρόσβαση στο Ιnternet με 256 Kbps για τις κρατικές υπηρεσίες (πολιτική προστασία, ΑΑΔΕ, gov.gr), μεταξύ άλλων. Άλλες δικλείδες περιλαμβάνουν έγκαιρες προειδοποιήσεις για λήξη συμβολαίων, μη αύξηση παγίων χωρίς λόγο, περισσότερα δικαιώματα του χρήστη για διακοπή υπηρεσιών, κ.ά.
 • Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά δίκαια παράπονα, αλλά ο πελάτης δεν έχει οπωσδήποτε «πάντα δίκιο». Ξέρετε, ρωτήσανε την καμήλα αν θέλει ανηφόρα ή κατηφόρα και εκείνη απάντησε: «γιατί, χάθηκε το ίσιωμα;»
 • Στη δημοσιότητα και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone, με την αναμενόμενη καθοδική πορεία που χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα αρκετών επιχειρήσεων, λόγω του lockdown. Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 3%, τα έσοδα από υπηρεσίες κατά 5,6%, ενώ τα κέρδη κατά 6,9%. Οι επενδύσεις πάντως αυξήθηκαν κατά 11%, η κίνηση mobile data κατά 49%, οι πελάτες σταθερής κατά 2,2% και της κινητής κατά 40%.
 • Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις, στη Vodafone βρήκαν ευκαιρία να κάνουν εκκαθάριση στα καρτοκινητά τους, ώστε να κρατήσουν μόνο τους ενεργούς χρήστες. Το θέμα δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί και να «υποφέρει» το excel… Άσε που σε πρώτη εκτίμηση, το 40% της συνδρομητικής βάσης αφορά συμβόλαια, ποσοστό που θεωρείται αξιοπρεπέστατο!
combox
 • Με τη Συμμετοχές 5G του Ταμείου Φαιστός συνεργάζεται πλέον η Vantage Towers, με σκοπό την ενίσχυση επιχειρήσεων που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες σχετικά με το 5G. Οι επιλεγμένες αυτές επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε 5.200 υποδομές στην Ελλάδα, τις οποίες διαχειρίζεται η Vantage Towers.
 • Επιπλέον θα διοργανωθούν σεμινάρια και workshops σχετικά με την ανάπτυξη του 5G στην Ελλάδα. Για την ώρα ο Σάκης είναι υπέρ το δέον φειδωλός, αλλά εμείς μάθαμε ότι οσονούπω θα υπάρξει συνέντευξη τύπου.
 • Και φυσική σύνδεση, εκτός από πολιτισμική, θα έχουν πλέον η Ελλάδα και η Κύπρος, με το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών. Έχει οριστεί ένα deadline μέχρι τις 8 Ιουνίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αξιολογήσεις και τις απόψεις τους σχετικά με την υλοποίηση του έργου.
 • Μεταξύ των παραγόντων που πρέπει να εξεταστούν είναι το bandwidth, η διάρκεια ζωής, η αδειοδότηση, και φυσικά οι οικονομικές παράμετροι. Μάλιστα ένα τέτοιο έργο μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα κόμβο για τη διασύνδεση και με άλλες χώρες. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι από την Κύπρο διέρχονται ή καταλήγουν ήδη αρκετά υποθαλάσσια καλώδια.
 • Μπορεί το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να μην είχε τον συνήθη ρόλο στη ζωή μας, στη διάρκεια της πανδημίας, όμως τουλάχιστον παίζει σημαντικό ρόλο στον τομέα του 5G. Συγκεκριμένα εκεί φιλοξενείται πλέον το νέο 5G campus network από την Cosmote, που περιλαμβάνει το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο στην Ελλάδα βασισμένο στο 5G.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Με ειδικό εξοπλισμό στα γνωστά οχήματα «follow me» το κέντρο επιχειρήσεων λαμβάνει εικόνα υψηλής ευκρίνειας από κρίσιμες υποδομές του αεροδρομίου, σε πραγματικό χρόνο, με ασφάλεια και αμελητέο latency. Σύμφωνα με την Cosmote, αυτό το σύστημα μπορεί να επεκταθεί ώστε να εξυπηρετεί περισσότερες επιχειρησιακές εφαρμογές, αλλά και υπηρεσίες για τους ταξιδιώτες.
 • Μιλώντας για το 5G, θα ήθελα πολύ να αναφερθώ στην κάλυψη του τελικού μέσω 5G, και να εγκωμιάσω τις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν, και το αποτέλεσμα τους. Δεν έχω ξεπεράσει ωστόσο το σοκ… Αυτός δεν ήταν τελικός κυπέλου. 42 βαθμοί Κελσίου ήταν!
 • Όλοι χρησιμοποιούμε λίγο-πολύ το Speedtest της Ookla, είτε από τον υπολογιστή είτε από το κινητό. Με τον παγκόσμιο δείκτη αυτής της υπηρεσίας, η ΕΕΚΤ συνέταξε μία μελέτη σχετικά με τις ταχύτητες πρόσβασης στην Ελλάδα. Εκπληκτικό είναι το συμπέρασμα ότι τα πάμε καλύτερα στην κινητή απ’ ότι στη σταθερή.
 • Συγκεκριμένα ο μέσος όρος download μέσω mobile data είναι 82,5 Mbps και upload 16,8 Mbps ενώ μέσω γραμμών σταθερής ο μέσος όρος download είναι 36,73 Mpbs και upload 7,69 Mbps. Όσο για το latency, είναι μόλις οριακά καλύτερο στην κινητή, στα 25 ms, συγκριτικά με τα 30 ms της σταθερής. Φανταστείτε ότι στην παγκόσμια κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση στην κινητή αλλά στην 98η θέση στη σταθερή. Πως λέμε mobile first?
 • Φυσικά τροχοπέδη για τις ταχύτητες της σταθερής αποτελεί το ADSL, με τα 24 Mbps να είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο θεωρητική τιμή, και πολλούς χρήστες να συνδέονται το πολύ με 6 Mbps.
anycast-m4-plus-600x80
 • Παρ’ όλο που ούτε στο VDSL οι χρήστες απολαμβάνουν το 100% της ονομαστικής ταχύτητας, εκεί το bandwidth παραμένει σε κάθε περίπτωση υψηλό, οπότε το VDSL δεν θεωρείται «υπαίτιο». Πάντως σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, οι ταχύτητες σημειώνουν διαρκώς ανοδική πορεία, κάτι που θα συνεχιστεί, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψη την επέκταση των οπτικών ινών αλλά και του 5G.
 • Προκάλεσε μία έκπληξη και πολλές συζητήσεις η είσοδος του fund της Virtus στην Ideal. Πρακτικά, η Ideal γίνεται πάλι εταιρεία συμμετοχών και δεν έχει μόνο πλέον δραστηριότητες στο digital. Κάποιοι υποστήριξαν ότι θα γίνουν πωλήσεις, αλλά αυτό δεν δείχνει να παίζει.
 • Ειδικά από τη στιγμή που Ideal Electronics και Adacom πάνε εξαιρετικά καλά. Στην περίπτωση μάλιστα της Ideal, λέγεται ότι τα laptops της Toshiba που έχουν «επιστρέψει» ως Dynabook ξεπουλάνε.
 • Πολύ φιλόδοξος εμφανίστηκε σε εκδήλωση στο Clubhouse o Χάρης Καρώνης… Στόχος ο τριπλασιασμός του τζίρου φέτος με μείωση της συμμετοχής της Ελλάδας. Με πολλές μπηχτές για τις τράπεζες…
 • Πρακτικά, υπάρχει μία έντονη αντιπαλότητα Viva με τις συστημικές τράπεζες…Και γίνεται ένας μικρός χαμός που θα έχει ενδιαφέρον να τον παρακολουθήσουμε στο προσεχές μέλλον.
heath-tracker-600X80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
H Samsung έχει ήδη καταφέρει κτίσει ένα μίνι-οικοσύστημα foldable συσκευών (με τα Galaxy Ζ Fold και Galaxy Z Flip), ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει στις παραπάνω συσκευές, για αυτό και μας ετοιμάζει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις για το μέλλον!
Συγκεκριμένα, πρόσφατα ανέβηκε ένα video στoυς επίσημους λογαριασμούς της στο πλαίσιο της προώθησης της τεχνολογίας των OLED displays της, το οποίο εμφάνιζε μια prototype συσκευή της να… διπλώνει δύο φορές, μαζί με πολλές ακόμη προτάσεις που δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το μέλλον της mobile τεχνολογίας!
H Samsung παρουσιάζει πολλές ενδιαφέρουσες foldable τεχνολογίες που πραγματικά μας ανοίγουν την όρεξη για το μέλλον. Φυσικά, τα βλέμματα συγκεντρώνει το S-Foldable όπως το αποκαλεί, το οποίο ουσιαστικά «διπλώνει» με τέτοιο τρόπο, ώστε να μετατρέπεται από ένα tablet σε μια εντελώς pocket-sized συσκευή.
Μας δίνεται η ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από τον τρόπο λειτουργίας των dual hinges του, παρατηρώντας τη συσκευή από όλες τις πλευρές. Παράλληλα, εκτός από το S-Foldable, η Samsung παρουσίασε επίσης και ένα rollable phone (αναδιπλούμενο ή μάλλον για την ακρίβεια ανασυρόμενο), αλλά και ένα dual-display laptop (θυμίζοντας έντονα το Lenovo Yoga Book), αλλά και ένα laptop με σχεδόν ανύπαρκτα bezels.
Αν και δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι όλα τα παραπάνω concepts θα καταφέρουν να δουν κάποια στιγμή το φως της ημέρας και να φτάσουν στα χέρια των χρηστών, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η κορεατική εταιρεία, διαθέτει μπόλικους καλά κρυμμένους άσσους στο μανίκι της, με το μέλλον των foldable συσκευών της (κι όχι μόνο) να διαφαίνεται ευοίωνο!
cl8-sept-2019-600x80
Όσο περνούν οι μήνες, τόσο πιο πολύ θα βλέπουμε στην αγορά να κυκλοφορούν 5G chipsets, τα οποία θα μπορούν να διαχειριστούν τις αυξημένες δυνατότητες των νέων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
Και ενώ μέσα στο 2019 και στο μεγαλύτερο μέρος του 2020, είχαμε δει προτάσεις που ανήκαν περισσότερο στην κατηγορία των high-end smartphones, ωστόσο πλέον το focus μεταφέρεται και στις μικρότερες κατηγορίες (μεσαίες και low-end).
Για αυτό και το νέο Dimensity 900 που παρουσίασε πρόσφατα η MediaTek έρχεται για να κλείσει του μάτι στους λάτρεις των mid-range συσκευών.
Ουσιαστικά το Dimensity 900 είναι ο «διάδοχος» του Dimensity 820 και ακολουθώντας τον ίδιο σχεδιασμό με τα Dimensity 1100 και 1200 βασίζεται σε τεχνολογία κατασκευής στα 6nm.
Ωστόσο, οι επιδόσεις του είναι εμφανώς πιο «χαμηλωμένες» από την MediaTek, έτσι ώστε να διατηρηθεί η τιμή του σε χαμηλά επίπεδα.
Σε ότι έχει να κάνει με την GPU του, το Dimensity 900 φιλοξενεί μια Mali-G68 της ARM,η οποία είναι ένα σκαλί πιο κάτω από την Mali-G77 του Dimensity 1200, με το G68 να έχει ουσιαστικά λιγότερους υπολογιστικούς πυρήνες. Παρόλα αυτά, το νέο chipset της σειράς Dimensity ουσιαστικά κάνει διαθέσιμα πολλά high-end features για τα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς, προσφέροντας υποστήριξη Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, 108MP cameras και υποστήριξη του UFS 3.1. Παράλληλα, μπορεί να υποστηρίξει displays με 120Hz refresh rate, ενώ φυσικά δεν έρχεται με Sub-6 5G modem.
Σε αυτή τη φάση ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι συσκευές που θα «φοράνε» το νέο chipset, όμως μία από τις πρώτες γνωρίζουμε ότι θα είναι το Reno 6 της Oppo.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Μπορεί κάποιοι να δυσκολευτούν να πιστέψουν ότι η Apple ετοιμάζει το δικό της «άνοιγμα» στον κόσμο του gaming, ωστόσο η Apple είναι μια εταιρεία που όλοι γνωρίζουμε ότι κοιτάζει προς όλες τις κατευθύνσεις. Το Apple Arcade μάλιστα ήταν μια σαφή ένδειξη ότι η εταιρεία που δημιούργησε ο Steve Jobs, ρίχνει ματιές και στην εξαιρετικά προσοδοφόρα αγορά των video games. Παρόλα αυτά, το Apple Arcade αποτέλεσε μια προσπάθεια στο software, γιατί στο gaming hardware είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση.
Σύμφωνα λοιπόν με ένα tweet από τον leaker FrontTron, που επικαλείται τα όσα έχουν ανέβει σε ένα κορεατικό forum από άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ότι ενδέχεται να δούμε την Apple να ασχολείται στο άμεσο μέλλον με την ανάπτυξη της δικής της κονσόλας! Η συγκεκριμένη κονσόλα θα έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με το Nintendo Switch, αποτελώντας ουσιαστικά μια portable υβριδική πρόταση, η οποία θα είναι και φορητή αλλά θα συνδέεται και σε οποιαδήποτε τηλεόραση (η τεράστια επιτυχία του Switch θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός εδώ). Μάλιστα, οι άνθρωποι που δημοσιοποίησαν την παραπάνω φήμη ισχυρίζονται ότι η Apple ήδη έχει ξεκινήσει κρυφές επαφές με την Ubisoft και άλλους game developers. Φυσικά σε κάτι τέτοιου είδους φήμες καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι και αυτό και γιατί έχουν υπάρξει και στο παρελθόν ανάλογες φήμες, οι οποίες ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η Apple είχε στα σκαριά ένα gaming Mac, το οποίο όμως φυσικά δεν το είδαμε ποτέ!
Τώρα βέβαια οι πιο παλιοί μπορούν να σταθούν και στην περίπτωση του Pippin, όπου στα μέσα των 90s η Apple είχε συνεργαστεί με την Bandai και είχαν αναπτύξει από κοινού μια gaming κονσόλα, η οποία δεν τα πήγε και τόσο καλά.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin