Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 15-4-21 sent

Εδώ data center, εκεί data center…

Αν και η Microsoft τηρεί σιγή ισχύος σχετικά με την υλοποίηση της επένδυσης για το data center της στην Ελλάδα, τον Απρίλιο το υπουργείου Ανάπτυξης εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο στο οποίο αναφερόταν ότι η επένδυση θα γίνει τελικά στο Λαύριο σε έκταση 300 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει, εκτός από τα τρία data centers και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις μεταξύ των οποίων και κατοικίες για το προσωπικό.
Όμως, ο αμερικανικός κολοσσός φαίνεται ότι αποφεύγει επιμελώς να αποκαλύψει την τοποθεσία, ίσως επειδή φαίνεται ότι η αγορά του real estate περιμένει την παραμικρή πληροφορία για να ανεβάσει τις τιμές. Όπως και να έχει η εταιρεία παρενέβη απευθείας στον Υπουργό Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα ο Άδωνης Γεωργιάδης να Twittάρει «Η επένδυση της Microsoft προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για το ακριβές σημείο της επένδυσης, δεν επιβεβαιώνονται» προσθέτοντας ότι «ανακοινώσεις σχετικά με τα θέματα αυτά κάνει αποκλειστικά η εταιρεία όποτε κρίνει σκόπιμο».
Έτσι, η τοποθεσία του Microsoft Village επέστρεψε και πάλι στο πλαίσιο της φημολογίας, με τα Μεσόγεια να παραμένουν ψηλά στη λίστα, αφού ήδη στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου φιλοξενούνται μεγάλα data centers και προγραμματίζονται και νέες επενδύσεις, όπως αυτή της Digital Realty η οποία έχει εξαγοράσει την Lamda Helix.
Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό της της εταιρείας και την εγκατάσταση της στην Ελλάδα. Ειδικά μάλιστα τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί πλέον τα δεδομένα που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό χώρο να διαχειρίζονται και να αποθηκεύονται εντός της ΕΕ. Έτσι, την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ ανακοίνωσε ότι το σχέδιο αυτό θα βασιστεί στα Data Centers που λειτουργεί ή σχεδιάζει να λειτουργήσει η Microsoft σε 13 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στο Delphi Forum πάντως ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι «βρίσκονται στην τελική ευθεία για την επιλογή του τόπου εγκατάστασης» ο οποίος θα είναι «κάπου στην Αττική». Απλά, δεν διευκρίνισε πόσα χιλιόμετρα είναι αυτή η τελική ευθεία…
cosmote-may-600x80
vodafone-investments

Κόκκινα σχέδια με επενδύσεις σχεδόν 1 δισ. €

Επενδύσεων συνέχεια από έναν άλλο τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, τη Vodafone.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χάρης Μπρουμίδης, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ανακοίνωσε το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone Ελλάδος, ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται η κατασκευή 150.000 νέων γραμμών FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) που θα προστεθούν στο υπό ολοκλήρωση έργο ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς με δίκτυα FTTH και FTTC (οπτική ίνα στην υπαίθρια καμπίνα) σε περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτεχνικές μελέτες και ξεκίνησε η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου της Vodafone στο Αιγαίο, το οποίο σε συνδυασμό με το δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα κατασκευάσει στο Ιόνιο, θα φέρει νέες τεχνολογικές δυνατότητες, σε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά εκατομμύρια επισκεπτών 11 ελληνικών νησιών.
Η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου στο Αιγαίο που θα συνδέσει την Αττική με νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και την Κρήτη και καθώς και την Κέρκυρα με την ηπειρωτική χώρα, θα ολοκληρωθεί σε ένα έτος και θα κοστίσει 40 εκατομμύρια.
Με σκοπό να τονίσει τη συνέχεια της στρατηγικής επενδύσεων της Vodafone, o Χάρης Μπρουμίδης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Vodafone πέρσι ολοκλήρωσε ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μιλάμε για επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ, εάν λάβουμε υπόψη και την επένδυσή μας στον πρόσφατο διαγωνισμό του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη του 5G».
protocol_banner
ote-hq-new

Πάνε δυνατά στο Μέγαρο

Θετικά είναι τα νούμερα του πρώτου τριμήνου για τον ΟΤΕ. Η διοίκηση του ομίλου, δεν κρύβει την ικανοποίησή της μιλώντας για «δυναμικές επιδόσεις» κάτι που προκύπτει από αύξηση της κερδοφορίας και των εσόδων, με το δεδομένο ότι η σύγκριση γίνεται με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, κατά το οποίο η χώρα δεν είχε μπει κάτω από την ομπρέλα της πανδημίας.
Τα παραπάνω, δίνουν βάσιμη αισιοδοξία για τη συνέχεια, αφού φαίνεται ότι η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση, επενδύοντας στρατηγικά στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών και στην ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών.
Βασικός παράγοντας αισιοδοξίας είναι και οι επενδυτικές προτεραιότητες που έρχονται από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Όπως μάλιστα επεσήμανε ο Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ «Το φιλόδοξο πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύει να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση κλείνοντας εκκρεμότητες που είχαν επηρεάσει την ανταγωνιστικότητά της στο παρελθόν.
Περιλαμβάνει ένα σημαντικό πυλώνα ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος θα στηρίξει την αγορά και την ανάπτυξή της» και πρόσθεσε: «Ο ΟΤΕ είναι καλά τοποθετημένος σε όλους τους τομείς που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό (δίκτυα νέας γενιάς, υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες) ενώ αποτελούν εθνικές προτεραιότητες.»
Το σύνολο των επενδύσεων με άξονα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, χρήματα που εκτός από την είσοδό τους στην οικονομία, θα φέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη με θετικό αντίκτυπο τουλάχιστον μίας πενταετίας.
Εμείς για επίλογο, θα κρατήσουμε την εκτίμηση της διοίκησης του Ομίλου ότι, οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας σταδιακά υποχωρούν, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αίρονται, οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει, για το υπόλοιπο του 2021, προοδευτική επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων.
samsung-a52
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Με τις υγείες μας! Ποτέ άλλοτε δεν είχε τόση κυριολεκτική σημασία αυτή η ευχή. Γιατί η υγεία μας είναι ο δείκτης που θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το ευχάριστο είναι ότι ήδη επιστρέψαμε από την Παρασκευή σε ένα μεγάλο ποσοστό, ενώ έχουμε και ένα χρονοδιάγραμμα για το μέλλον και πολλές καλές ενδείξεις σύμφωνα με τις προβλέψεις.
 • Ήταν από τις εβδομάδες που ξεκινούν χαλαρά και μετά γίνεται ο χαμός. Και με μπόλικες ειδήσεις. Ίσως η πρώτη «ζωντανή» εβδομάδα μετά από καιρό… Έτσι, για να είναι μέσα στο κλίμα των ημερών.
 • Για κάποιους η πιο σημαντική είδηση της εβδομάδας ήταν το γεγονός ότι ο όμιλος ΟΤΕ παραδέχτηκε διά στόματος Μιχάλη Τσαμάζ ότι «το ψάχνει» για τη Super League. Δεν είπε βεβαίως ο Μιχάλης ότι θα καταθέσουν προσφορά, αλλά είπε ότι το εξετάζουν. Μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν θα έλεγα…
 • Αν και η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως πρακτικά ο όμιλος ΟΤΕ κάνει την κίνηση στη σκακιέρα, προκειμένου να αποθαρρύνει τη Forthnet / Nova που έχει βγει στην επίθεση και θέλει να πάρει και την Premier League. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξουμε…
 • Αν γινόταν και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα τόσο ωραίο παιχνίδι, δεν θα ξεκολλούσαμε από τις τηλεοράσεις!
 • Για κάποιους άλλους πάλι, η πιο σημαντική είδηση της εβδομάδας ήταν η δημοσιοποίηση των πλάνων Cosmote και Vodafone για το FTTH.
 • H Cosmote είπε ότι θέλει να φθάσει τον αριθμό των νοικοκυριών που καλύπτει με FTTH από 350 χιλιάδες που είναι τώρα σε 1 εκατ. μέσα στην επόμενη τριετία. Πάει δηλαδή για τριπλασιασμό!
 • Όσον αφορά την ελληνική αγορά, τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ τα κέρδη κατά 9,1%. Η αύξηση προήλθε κυρίως από τις πωλήσεις συσκευών και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες.
GY-1537-600X80-1
 • Για την πορεία του ΟΤΕ, αλλά και για τις εκτιμήσεις του στην post-COVID εποχή, μίλησε εκτενώς ο Μιχάλης Τσαμάζ, αναφερόμενος επίσης στο πως θα επηρεάσει την εταιρεία το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Στο Delphi Economic Forum μίλησε και ο Χάρης Μπρουμίδης, αναφερόμενος στα σχέδια της Vodafone. Και ήταν πολύ καλός. Ανάμεσα στ’ άλλα τόνισε ότι το πενταετές επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, με προϋπολογισμό 600 εκατομμύρια ευρώ, προχωρά κανονικά.
 • Φυσικά, όπως γνωρίζουμε ήδη, περιλαμβάνει ανάπτυξη και επέκταση των υποδομών FTTH -όπου στοχεύει της 150.000 συνδέσεις- και 5G, όπως επίσης τη διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδα με τα νησιά, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.
 • Παρεμπιπτόντως, στο εξωτερικό δεν μιλάνε για FTTH ή FTTB αλλά για FTTP (fiber to the premises) που είναι πολύ πιο σωστό. Σημειωτέον επίσης ότι η Cosmote δήλωσε πως έχει 25.000 FTTH συνδέσεις. Δηλαδή το conversion ratio είναι γύρω στο 8%. Δεν το λες και μεγάλο… Εδώ ο στόχος είναι να πάει στο 25% κάτι που είναι ρεαλιστικό και εφικτό.
 • Τέλος για κάποιους άλλους η σημαντικότερη είδηση ήταν οι μετακινήσεις στελεχών που είχαμε, οι οποίες όντως ήταν σημαντικές. Δείτε γιατί: Ο Ρόμπυ Μπουρλάς ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Public Media Markt στη θέση του Joern Taubert, που είχε αναλάβει πριν από μερικούς μήνες. Ο Γερμανός προκάτοχός του αποχωρεί για σοβαρούς προσωπικούς λόγους.
 • Ο Ρόμπυ, που ήταν επικεφαλής των Public μέχρι το 2015, παραμένει διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Olympia. Τι σημαίνει να έχεις δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν είναι βέβαιο ότι ξέρουμε στα σίγουρα, αλλά εκτός απρόοπτου θα τον δούμε να κάνει τα ακροβατικά του και με… καρπούζια. Διότι είναι… καλλιτέχνης και ότι έχει αναλάβει το έχει φέρει εις πέρας.
 • Και περνάμε στη Vodafone όπου η μετακίνηση που έκανε αίσθηση είναι αυτή της Κάτιας Σταθάκη από τη θέση της γενικής εμπορικής διευθύντριας για επιχειρηματικούς πελάτες της Vodafone Ελλάδος στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Vodafone Αλβανίας.
 • Η Κάτια μετά από 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, έχει αναμφισβήτητα πετύχει τους «εγχώριους» στόχους της, αφού η Vodafone είναι πρώτη στους επαγγελματικούς πελάτες και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νέα της θέση είναι εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Η στήλη, της εύχεται καλή επιτυχία!
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Τέλος, εξ ίσου σημαντική είναι και η μετακίνηση του Αχιλλέα Κανάρη -CEO μέχρι τώρα στην Αλβανία- ο οποίος αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στη Vodafone Ρουμανίας. Και αυτός κλείνει με επιτυχία αυτή τη φάση της καριέρας του, δεδομένου ότι μέσα σε τριάμισι χρόνια, πέτυχε σημαντικές συμφωνίες που αναβάθμισαν το ρόλο της Vodafone στην αλβανική αγορά.
 • Σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι σε τρεις εταιρείες του Ομίλου στην περιοχή οι CEOs θα είναι Έλληνες, και αυτό μάλλον κάτι λέει για το ελληνικό management.
 • Το ερώτημα είναι πλέον ποιος / ποια θα αναλάβει τη θέση της Κάτιας. Θα είναι ο Τ; Θα είναι η Σ; Κάποιος άλλος; Αυτό είναι κάτι που περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πως θα προχωρήσει, δεδομένης και της σημαντικότητας του συγκεκριμένου business unit για την ελληνική Vodafone.
 • Μετακινήσεων συνέχεια και ο Χάρης Τσεβής προερχόμενος από τη Wind, ανέλαβε καθήκοντα Cloud Success Manager στην Performance Technologies.
 • H Βικτωρία Λουπάκου ανέλαβε marketing manager της Lenovo για Ελλάδα και Κύπρο και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της στρατηγικής του brand στις δύο αυτές αγορές. Από την Lenovo αποχωρεί ο Βαγγέλης Μητάκος ο οποίος από το 2014 ήταν Enterprise & Public Sector Sales Manager για την Ελλάδα και την Κύπρο.
 • Η Άννα Καλλιάνη είναι το νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Space Hellas σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Αθανάσιου Πατσούρα.
 • Τις αλλαγές τις κάνουν οι managers. Τον μετασχηματισμό οι ηγέτες! Επειδή η αλλαγή και ο μετασχηματισμός είναι η νέα κανονικότητα, δείτε το συνέδριο Total Business Transformation που θα γίνει στις 26 & 27 Μαΐου. Δείτε τις ενότητες και μπορείτε να γραφτείτε δωρεάν με ένα click!
 • Ο όμιλος ΟΤΕ είχε αποτελέσματα, τα οποία θα τα έλεγε κάποιος αρκετά καλά, δεδομένου ότι η Ελλάδα κινήθηκε ανοδικά. Ακόμη και η κινητή τηλεφωνία, αν εξαιρεθεί η περιαγωγή που φέτος δεν υπήρχε, λόγω πανδημίας, θα είχε θετικό πρόσημο. Και γενικώς στην Cosmote ρίχνουν το βάρος τους στους συνδρομητές συμβολαίου και στη μεταφορά πελατών από την καρτοκινητή στο συμβόλαιο.
combox
 • H είδηση στον όμιλο είναι τα δύο ομόλογα που εξέδωσε την Παρασκευή για την αναχρηματοδότηση άλλου ομολογιακού. Τα κάλυψε μεν η Deutsche Telekom, αλλά το ενδιαφέρον είναι πως ένα από τα δύο ήταν με αρνητικό επιτόκιο !!!
 • Η Wind συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις ενέργειές της για το 5G. Δείτε το newsletter που ετοίμασαν και αν θέλετε περισσότερα επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα. Κάτι τρέχει με τη Wind. Τέτοιον οργασμό δημιουργικότητας είχαμε πολύ καιρό να δούμε…
 • Πάντως και σε κυβερνητικό επίπεδο τα πήγαμε πολύ καλά, τουλάχιστον όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους στη διάρκεια της πανδημίας. Για την ακρίβεια, πήραμε και… «trustmark» για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας, από την εκτελεστική αντιπρόεδρο και επίτροπο ψηφιακών τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Margrethe Vestager. Στις δηλώσεις της, που έγιναν στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, επανέλαβε αυτό που έχουμε ακούσει ξανά και στο πρόσφατο παρελθόν εκ μέρους της ΕΕ.
 • Ότι δηλαδή η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε αυτόν τον τομέα. Αναφέρθηκαν οι φράσεις «έμπνευση» και «σημείο αναφοράς», τις οποίες δεν ακούμε συχνά, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης από την πλευρά του, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως το Σχέδιο Μάρσαλ - την ατάκα αυτή την ακούσαμε 2 φορές στο συνέδριο. Με τη διαφορά -θα προσθέσουμε εμείς- ότι αυτό το πετύχαμε μόνοι μας. Για την ακρίβεια θα το πετύχουμε, όταν απορροφήσουμε τα κονδύλια που πρέπει.
 • Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Υφυπουργός για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, ανέφερε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο αλλά θα ξεκινήσει μετά τις διακοπές… Πως λέμε, Ελάτε Σας Περιμένουμε Από το φθινόπωρο;
 • Ακόμα δεν το είδαμε… Λαύριο το βαφτίσαμε. Κάπως έτσι «δυσαρεστήθηκε» η Microsoft, που ως πολυεθνική δεν εκτιμά τα φουσκωμένα λόγια των πολιτικών. Άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Microsoft όσον αφορά την τοποθεσία του data center της. Ότι λέγεται σχετικά με τις περιοχές εγκατάστασης των data centers, βασίζεται απλά σε εκτιμήσεις. Και η πλευρά του Redmond διατηρεί προς το παρόν σιγή ιχθύος γι’ αυτό το θέμα.
 • Βρέθηκε τελικά ποιος θα αναλάβει τη δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη για λογαριασμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, πρόκειται για την κοινοπραξία μεταξύ ΟΤΕ και Intrasoft. Το project έχει συνολικό προϋπολογισμό 59 εκατομμύρια ευρώ.
 • H Ελλάδα είναι 16η στην ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Αυτό επεσήμανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας αναφέροντας στο Delphi Forum, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επενδύσει 3% του ΑΕΠ στο συγκεκριμένο τομέα.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Την Παρασκευή είχαμε και είδηση σχετικά με τον όμιλο Ideal, τον οποίο είχαμε χάσει για πολύ καιρό από τις οθόνες των radar μας. Στον οποίο πρακτικά εισέρχεται η Virtus Capital, συνεισφέροντας δύο εταιρείες από το χώρο των τροφίμων και ποτών. Κάποιοι λένε ότι ουσιαστικά πάμε για μία νέα εταιρεία συμμετοχών του ομίλου Δαυίδ και ίσως κάποιων ακόμη συνεργατών. Θα δούμε...
 • Όπως είπαμε, είχαμε και Delphi Forum την περασμένη εβδομάδα. Πολύ ενδιαφέροντα πάνελ μεν, αλλά κάποια στιγμή έχανες τη μπάλα.
 • Ξεχωρίσαμε τον πολύ καλό Νάσο Ζαρκαλή που μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης και την έμφαση που πρέπει να δοθεί στις υποδομές. Σε μία αποστροφή του λόγου του, είπε: «ότι ήταν για τις χώρες μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο το Σχέδιο Μάρσαλ, θα είναι για εμάς το Ταμείο Ανάκαμψης».
 • Επεσήμανε επίσης ότι οι πάροχοι κάνουν επενδύσεις αλλά χρειάζεται και η βοήθεια του ταμείου: «Υπάρχουν τα σχέδια των παρόχων, αλλά το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της εξέλιξης» δήλωσε χαρακτηριστικά!
 • Γιατί πρακτικά χωρίς υποδομές και δη δίκτυα τηλεπικοινωνιακά, τίποτα δεν μπορεί να δουλέψει.
 • Για το ίδιο θέμα ο Νίκος Χριστοδούλου της Deloitte Ελλάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η καρδάρα με το γάλα και το ζήτημα είναι να μην την κλωτσήσουμε, αλλά να την αξιοποιήσουμε». Υπάρχει κανείς που διαφωνεί;
 • Στο Delphi περιμέναμε να ακούσουμε από τον Θεοδόση Μιχαλόπουλο της Microsoft κάτι πιο συγκεκριμένο για το data center hub. Ιδιαίτερα μετά το twitter του υπουργού.
 • Ωστόσο, αυτό που είπε είναι ότι «είμαστε στην τελική ευθεία επιλογής της τοποθεσίας». Κάτι που βέβαια το ακούμε εδώ και πολλούς μήνες. Μάλλον σύντομα θα πρέπει να κάνει η Micro κάτι Mega και να μην είναι… soft!
anycast-m4-plus-600x80
 • Είχαμε και παρουσίαση του «Πλαισίου» στους θεσμικούς. Πήγε καλά και όπως ειπώθηκε συνεχίζουν τις επενδύσεις σε υποδομές και ηλεκτρονικό εμπόριο.
 • Δεν είναι μικρό πράγμα να αντλείς το 70% του τζίρου σου από τα φυσικά καταστήματα, και να σημειώνεις θετικά οικονομικά αποτελέσματα, κάνοντας ρεκόρ 14ετίας, ενώ ήταν κλειστά για έναν χρόνο. Γι’ αυτό αξίζουν εύσημα στο Πλαίσιο, που υπό αυτές τις συνθήκες κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 11,8% και τα κέρδη του κατά 20%.
 • Θέλετε και μερικά νούμερα για να ξέρετε τι παίζει με το Πλαίσιο; Λοιπόν μέσα στη χρονιά έγιναν 6.500.000 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο, το site δέχτηκε 52.000.000 επισκέψεις, έγιναν 1.500.000 παραδόσεις και υπήρξαν περισσότεροι από 350.000 νέοι πελάτες. Καθόλου άσχημα, δεν συμφωνείτε;
 • Επίσης, στην παρουσίαση αναφέρθηκε ότι η αγορά ξεκίνησε με διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά το Α’ τρίμηνο. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της GfK που κάνει λόγο για άνοδο 12,1% στο Α’ τρίμηνο.
 • Μετά από μία χρονιά που είχαμε πτώση 1,7% και πολλές αυξομειώσεις λόγω του «ακορντεόν» με το άνοιγμα – κλείσιμο των καταστημάτων, τα καλά νέα ήταν απαραίτητα!
 • Η Google έφαγε πρόστιμο 102 εκατομμύρια από την Ιταλική Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί απέκλεισε την εφαρμογή smartphone της Enel που προσφέρει τη δυνατότητα ανεύρεσης σταθμών επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
 • Με υβριδική παρουσία θα συμμετέχει ο ΣΕΚΕΕ στο MWC21, που θα διεξαχθεί στην Βαρκελώνη από 28 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου, ενώ ετοιμάζεται να αναβαθμίσει την παρουσία του στο MWC 2022 που θα γίνει τον προσεχή Φεβρουάριο.
 • Τέλος, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θα αφαιρέσει την Xiaomi από την μαύρη λίστα της κυβέρνησης σύμφωνα με το Reuters.
heath-tracker-600X80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η ZTE δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να εντυπωσιάσει τους λάτρεις της high-end κατηγορίας, καθώς γνωρίζει απόλυτα τι χρειάζεται ο ψαγμένος χρήστης μιας ναυαρχίδας.
Για αυτό και το ZTE Axon 30 Ultra 5G είναι μια πρόταση, η οποία διαθέτει όλο το πακέτο και μάλιστα σε αρκετά προσιτή τιμή, με γνώμονα πάντοτε τα όσα προσφέρει!
Συγκεκριμένα, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι το extra sleek κυρτό design, με την ZTE να έχει κυριολεκτικά εξαφανίσει τα bezels, καθώς το screen-to-body ratio της συσκευής ανέρχεται στο 95%.
Το display του ZTE Axon 30 Ultra 5G αγγίζει τις 6.67 ίντσες, είναι τεχνολογίας AMOLED και διαθέτει ανάλυση στα 1080x2040 pixels (με refresh rate στα 144Hz).
Μάλιστα, το sampling rate της οθόνης ανέρχεται στα 300Hz, πράγμα που σημαίνει ακόμα πιο ρεαλιστική και άμεση απόκριση. Ενδεικτικό είναι ότι το iPhone 12 Pro διαθέτει sampling rate στα 120Hz, ενώ για το S21 Ultra της Samsung, το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 240Hz. Επιπλέον, η οθόνη του διαθέτει 10-bit color depth και HDR10+ για ακόμη πιο ανώτερο οπτικό αποτέλεσμα.
Προχωρώντας στα ενδότερα, ένα Snapdragon 888 SoC αναλαμβάνει να φέρεις εις πέρας ακόμη και τα πιο απαιτητικά και δύσκολα tasks, ενώ συνεργάζεται με 8GB ή 12GB LPDDR5 RAM και 128GB ή 256GB storage (UFS 3.1 για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες).
Εκεί που τα πράγματα ανεβαίνουν επίπεδο είναι στο quad-camera setup που φιλοξενείται στο πίσω μέρος της συσκευής. Για αρχή, ένας Sony IMX686 σένσορας της Sony στα 64MP, προσφέρει F1.6 διάφραγμα, πράγμα που μεταφράζεται σε σούπερ wide λήψεις που όμοιες της δεν έχουμε ξαναδεί. Παράλληλα, υπάρχει και ένας δεύτερος sensor στα 64MP που φέρει την υπογραφή της Samsung και η ZTE συνηθίζει να αποκαλεί «portrait camera». Ουσιαστικά είναι ένα είδος συμπληρωματικής κάμερας στον main φακό που όμως δίνει τρελή ποιότητα στο φωτογραφικό αποτέλεσμα.
Και η τρέλα συνεχίζεται όμως, καθώς έρχεται με έναν ακόμη Ultra-Wide φακό της Samsung, o οποίος εκτός από το να τραβάει ευρυγώνιες φωτογραφίες εξαφανίζει κάθε είδους παραμόρφωση.
Τέλος, έρχεται με μια periscope camera που προσφέρει 5x optical zoom με OIS, με το συνολικό zoom να φτάνει τα 120x, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την μπροστινή selfie cam, η κινεζική εταιρεία προτίμησε ένα φακό με ανάλυση στα 16MP.
Σε ότι να κάνει με την αυτονομία του, το ZTE Axon 30 Ultra 5G διαθέτει μπαταρία στα 4.600mAh, ενώ θα υποστηρίζει super-charging στα 65W. Τέλος, θα «φοράει» λειτουργικό Android 11, ενώ θα συνοδεύεται από το MyOS11 της ΖΤΕ.
To καλύτερο σας το αφήσαμε για το τέλος, καθώς το τρελό high-end smartphone της ZTE έρχεται θα κοστίζει 749 ευρώ για την έκδοση των 8GB RAM και 128GB storage και 849 ευρώ για την έκδοση των 12GB RAM και 256GB storage. Όχι και άσχημα για μια ναυαρχίδα με τόσο τρελά specs!
cl8-sept-2019-600x80
H realme φέρνει το νέο realme 8 5G στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο της στρατηγική της για την τεχνολογία 5G η realme θα επενδύσει ακόμη περισσότερο στην τεχνολογία 5G εστιάζοντας στην ανάπτυξη προϊόντων, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από τεχνολογία αιχμής με σχεδιασμό που μαγνητίζουν τα βλέμματα και σε τιμές που είναι προσιτές σε όλους.
Ακόμη, η realme επενδύει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, ώστε τα επόμενα δύο χρόνια το 70% του συνολικού χαρτοφυλακίου προϊόντων να υποστηρίζεται από την τεχνολογία 5G.
Στόχος της εταιρείας είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του 5G, αναπτύσσοντας προϊόντα που απευθύνονται στη Gen Z. Επιπλέον, η realme σχεδιάσει τη δημιουργία επτά νέων ομάδων R&D 5G σε όλο τον κόσμο και θα διαθέσει το 90% των πόρων των R&D καθώς και 30 εκατομμύρια δολάρια αποκλειστικά για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Το realme 8 5G φέρνει μαζί του τον πιο πρόσφατο επεξεργαστή 5G - Dimensity 700 5G Processor, τον ισχυρότερο στην κατηγορία.
Ως επεξεργαστής νέας γενιάς 5G, ο Dimensity 700 συνδυάζει δύο εξαιρετικά ικανούς πυρήνες Arm Cortex-A76 στην οκταπύρηνη CPU και λειτουργεί με ταχύτητα που φτάνει τα 2,2 GHz.
Ο κορυφαίος επεξεργαστής παραγωγής 7nm, είναι έως και 28% πιο αποδοτικός ως προς την κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με έναν αντίστοιχο 8nm, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για να είστε συνδεδεμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα και το άγχος της χαμηλής ισχύος της μπαταρίας, το realme 8 5G έρχεται με μπαταρία 5000mAh, ώστε να υποστηρίξει την καθημερινή χρήση, απαλλάσσοντας από το συχνό προβλήματα φόρτισης.
Επιπλέον, η realme φέρνει το Smart 5G Power Saving για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εμπειρία χρήσης.
Το realme 8 5G είναι το λεπτότερο smartphone 5G στην κατηγορία. Σούπερ λεπτό σώμα 8,5 χιλιοστών, εξαιρετικά ελαφρύ 185 γραμμαρίων και εξαιρετική αίσθηση στο χέρι. Παρέχει μια άνετη εμπειρία με κάθε κράτημα.
Το realme 8 5G έχει 6,5 ίντσες IPS LCD οθόνη με FHD+ ανάλυση, 90Hz refresh rate, 600 nits φωτεινοτητα, 83.9% αναλογία οθόνης προς σώμα, και punch hole με 16MP selfie κάμερα.
Η κάμερα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εποχή του 4G. Με την αύξηση των ταχυτήτων του δικτύου ήρθαν οι ζωντανές ροές που μπορούσαν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε.
Όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις τεχνολογίες φωτογραφίας των smartphone.
Δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί στις τεχνολογίες φωτογράφησης smartphone στη νέα εποχή του 5G. Γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό, παρουσιάζοντας την Nightscape Camera 48MP.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
H Lenovo έχει ήδη δημιουργήσει ένα εξαιρετικό όνομα στην κατηγορία των οικονομικά προσιτών tablet, ενώ παράλληλα παίζει δυνατά και στην high-end κατηγορία, εξαιτίας του εξαιρετικά πλούσιου προϊοντικού portfolio της. Σύμφωνα με αρκετές διαρροές που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες, η Lenovo ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει ένα νέο προϊοντικό line-up tablet συσκευών και μία εξ΄αυτών θα είναι το Tab M10 5G, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για τον «διάδοχο» του εξαιρετικά πετυχημένου budget-friendly best-seller της, Tab M10.
Πρόσφατα έκανε την ανεπίσημη εμφάνιση του, το Tab M10 5G (μοντέλο TB-X607Z), το οποίο εκτός του ότι θα προσφέρει 5G connectivity, επιπλέον θα διαθέτει και ακόμη πιο «ενισχυμένο» hardware σε σύγκριση με τον προκάτοχο του.
Έτσι λοιπόν εάν η αναφορά που αλίευσαν οι παρατηρητικοί users από το Google Play Console ισχύει, το νέο 10ιντσό Tab M10 θα διαθέτει στην καρδιά του, το Snapdragon 690 5G, ένα chipset με τεχνολογία κατασκευής στα 8nm και 6 Kryo 560 πυρήνες, χρονισμένους στα 1.7GHz και δύο Kryo 560 Gold που το ρολόι τους θα τρέχει στα 2GHz.
Παράλληλα, θα περιλαμβάνει Adreno 619L GPU και ενσωματωμένο το X51 modem.
Τα παραπάνω specs θα συνοδεύονται από 6GB RAM, με την ανάλυση να ανέρχεται στα 1200x1920 pixels.
Αναμφίβολα, εάν προσφέρει τα παραπάνω tech specs και διατηρηθεί σε χαμηλή τιμή, τότε η Lenovo μάλλον θα προσθέσει ένα ακόμη best-seller στη πλούσια συλλογή των προϊόντων της. Εν αναμονή λοιπόν των επίσημων ανακοινώσεων…
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin