Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 15-4-21 sent

Internet Space Invaders

Δεν σας διέφυγε υποθέτουμε η πρόσφατη αναταραχή που δημιούργησαν οι φωτογραφίες και τα videos που κυκλοφόρησαν για… μυστηριώδη φώτα πάνω από περιοχές της χώρας μας.
Τα φώτα αυτά βέβαια, κάθε άλλο παρά μυστηριώδη είναι, αφού ανήκουν στον στόλο των δορυφόρων της Starlink του δισεκατομμυριούχου Elon Musk.
Δώρο εξ’ ουρανού είναι το Starlink των 100 Mbps και για τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος είδε την ευκαιρία για μία γρήγορη και αποτελεσματική γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στη χώρα μας, της οποίας το απόκρημνο γεωγραφικό ανάγλυφο και τα πολλά απομακρυσμένα νησιά, την καθιστούν μία χώρα με δύσκολη πρόσβαση σε γρήγορο Ιnternet.
Οι προτάσεις της εταιρείας βρίσκονται ήδη στα χέρια του υπουργού και η προοπτική δοκιμής του project στην Ελλάδα έχει βρει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση.
Η Starlink εκτός από τα κεφάλαια του Musk, έχει επιδοτηθεί με 885,5 εκατ. δολάρια σε επιχορηγήσεις από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, ενώ από τον φετινό Ιανουάριο διαθέτει πάνω από 1.000 δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά μόλις 400 χιλιομέτρων.
Το χαμηλό ύψος σημαίνει πολύ χαμηλό latency μόλις 20ms, σε αντίθεση με τα 650ms του Internet που παρέχεται σήμερα από δορυφόρους σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων.
Μετά από όλα αυτά, το ερώτημα που γεννάται είναι αν η είσοδος κάποια στιγμή της Starlink στην ελληνική αγορά θα αλλάξει τις ισορροπίες για τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Σε πρώτη φάση δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, αφού ακόμη το κόστος είναι αρκετά υψηλό, ανερχόμενο στα 99 ευρώ τον μήνα, ενώ το αρχικό κόστος του εξοπλισμού είναι στα 400 ευρώ.
Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι τα δεδομένα στην τεχνολογία αλλάζουν, και ίσως κάποια στιγμή δούμε έναν υπολογίσιμο παίκτη, ο οποίος ενδέχεται να χρησιμοποιεί μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία και να υπόσχεται πλήρη πανελλαδική κάλυψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
cosmote-may-600x80
ote-copper

Τελειώνει η εποχή του χαλκού;

Εννέα χρόνια έμειναν για να περάσουν οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ελλάδας από την εποχή του χαλκού στην εποχή του γυαλιού.
Αυτό τουλάχιστον είναι το φιλόδοξο πλάνο που έχει θέσει η ΕΕΤΤ, η οποία έχει σκοπό να οδηγήσει στην κατάργηση ως το 2030, του δικτύου χαλκού από τις υποδομές του του ΟΤΕ και τη μετάβαση στα δίκτυα οπτικών ινών.
Η εκκίνηση της διαδικασίας έγινε με τη δημόσια διαβούλευση και θα κρατήσει ως τις 21 Μαΐου 2021.
Φυσικά, η διαβούλευση αφορά τον ΟΤΕ, που είναι και ο κύριος πάροχος και κάτοχος της πλειοψηφίας των υποδομών κορμού, αφού το χάλκινο δίκτυο του, δίνει πλήρη γεωγραφική κάλυψη της ελληνικής επικράτειας, και οι πάροχοι εξακολουθούν να βασίζουν σε μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών σε τελικούς χρήστες πάνω από το συγκεκριμένο δίκτυο, μέσω του LLU και τις υπηρεσίες συνεγκατάστασης, στα Αστικά Κέντρα του ΟΤΕ, τόσο μέσω ADSL, όσο και VDSL 50 Mbps.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή υποδομών, η οποία οδηγεί στην ανάγκη για δομικό μετασχηματισμό στον επιχειρηματικό σχεδιασμό των παρόχων, καθώς οι απαιτήσεις αναβάθμισης του δικτύου, με την κατάργηση μεγάλων τμημάτων εξοπλισμού τους, και φυσικά το ίδιο το έργο της αντικατάστασης του, βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη.
Έτσι, η μετάβαση δεν είναι μόνο θέμα χρόνου, αλλά και κόστους, κάτι το οποίο θα δείξουν σύντομα οι μελέτες απόσβεσης επενδύσεων που θα καταρτίσει ο ΟΤΕ, ο οποίος αναπόφευκτα θα κληθεί να οδηγήσει τις εξελίξεις.
Με την έναρξη της διαβούλευσης μάλιστα, η EETT πάει ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας στον ΟΤΕ να συμμετέχει στα κόστη μετάβασης των εναλλακτικών, έτσι ώστε να υπάρξει κίνητρο για αυτούς.
Φυσικά η ΕΕΤΤ, αν και προτείνει σφικτό χρονοδιάγραμμα, αναγνωρίζει ότι η μετάβαση εξ’ ολοκλήρου σε οπτική ίνα είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία, και έτσι οφείλει να καθορίσει κατάλληλους όρους και προϋποθέσεις για μία αποτελεσματική διαδικασία μετάβασης, προκειμένου να καλύπτονται, μεταξύ άλλων, υποχρεώσεις έγκαιρης ειδοποίησης, διαφάνειας, και διαθεσιμότητας εναλλακτικών προϊόντων πρόσβασης για τους παρόχους.
protocol_banner
united-group

United We Stand

Όπως φαίνεται, η είσοδος της BC Partners, μέσω της United στη Forthnet, κάθε άλλο παρά μία «περιφερειακή» επένδυση είναι.
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ο Όμιλος, έχει βάλει σκοπό να κάνει την Ελλάδα σημαντικό κέντρο των δραστηριοτήτων του.
Επόμενο βήμα, είναι η ίδρυση στη χώρα μας μίας νέας εταιρείας τηλεπικοινωνιών χονδρικής, με την επωνυμία UGI Wholesale.
Στόχος, είναι ο συντονισμός των δραστηριοτήτων τηλεπικοινωνιών χονδρικής σε ολόκληρο τον Όμιλο, ώστε να ενοποιήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων χονδρικής σε μία μονάδα, καλύπτοντας υπηρεσίες δεδομένων, περιαγωγής, κινητής τηλεφωνίας, καθώς και φωνής.
Για να πάρετε μία τάξη μεγέθους, το δίκτυο οπτικών ινών του Group εκτείνεται σε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.
Διαθέτει πρόσβαση σε μία συνολική αγορά άνω των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων, καλύπτει κέντρα δεδομένων (data centers), και οι αγορές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας βρίσκονται στην κύρια διαδρομή για την κίνηση μεταξύ Δυτικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, και Μεσογείου.
Συνολικά, το δίκτυο τηλεπικοινωνιών της United Group εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, καλύπτοντας την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, και την Ελλάδα.
Επίσης, ενδεικτικό της δυναμικής του ομίλου United, είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της, ότι σκοπεύει να προβεί σε επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για την επέκταση στα επόμενα πέντε χρόνια του δικτύου οπτικών ινών της σε νέες περιοχές, και την αναβάθμιση των υπαρχόντων δικτύων της με υποδομές που υποστηρίζουν ταχύτητα 10 Gbps, βασισμένες σε τεχνολογία XGS-PON.
samsung-a52
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Χρόνια Πολλά! Ίσως είναι η μοναδική χρονιά που η ευχή «Καλή Ανάσταση» έπιασε τόπο.
 • Η επιχείρηση «Ελευθερία» δίνει τα πρώτα απτά αποτελέσματά της (μπράβο Κώστα Χαμπίδη), η εστίαση ξεκίνησε, η αγορά άνοιξε, σε λίγο μας αποχαιρετούν τα SMS με τα click inside και click away, οπότε θα ψωνίζουμε σαν άνθρωποι, και γενικά «ο Μάϊος μας έφτασε εμπρός ταχέα βήματα, να τον προϋπαντήσουμε όλοι στα καταστήματα!»
 • Μόλις τελειώσουν τα click away και click inside θα ζεσταθεί ακόμα καλύτερα η αγορά και θα επιστρέψει ταμειακά στην κανονικότητα, γιατί όπως και να το κάνουμε η παρούσα κατάσταση είναι δυσλειτουργική. Αν πάντως δω την κρεπερί στο Mall να δίνει έστω take away, σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας.
 • Ακόμα τούτη η άνοιξη, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθει η Pfizer να φέρει το χαμπέρι…
 • Βασική παράμετρος της επιτυχίας είναι φυσικά ο εμβολιασμός ο οποίος έχει ωστόσο αρκετά παράπλευρα οφέλη, όπως είπε και ο μέγας ΝΜ, ανάλογα με το εμβόλιο: Τα Pfizer / Moderna σε αναβαθμίζουν σε 5G και σου δίνουν δωρεάν 10 GB, το ΑΖ δίνει 5G με δωρεάν Windows 10 στη δεύτερη δόση, το J&J είναι 5G και δίνει δώρο έναν χρόνο συνδρομή στο Office 365
 • Παρόλο που μιλάμε για μία δύσκολη χρονιά, η ο Κωτσόβολος έκλεισε με +9% ΥοΥ, γεγονός που μόνο θετικό μπορεί να το δει κανείς. Η καλή επίδοση είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, έξυπνης προσαρμογής στις καταστάσεις που άλλαζαν καθημερινά και άμεσων αποφασιστικών λύσεων. Μπράβο!
 • Αυτές είναι καλές ενδείξεις, διότι όταν θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό της πανδημίας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τον ιό της οικονομίας. Η κανονικότητα δεν θα έρθει ούτε εύκολα ούτε άμεσα. Το τέλος της πανδημίας, δεν είναι το τέλος της κρίσης. Θα μπορούσε όμως κάλλιστα, να είναι η αρχή του τέλους των δεινών μας…
GY-1537-600X80-1
 • Εβδομάδα Delphi Economic Forum για υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αρκετούς ομιλητές από την αγορά. Ξεχωρίζουμε τους Χάρη Μπρουμίδη, Νάσο Ζαρκαλή και τον Νίκο Σταθόπουλο της BC Partners. Ένα από τα θέματα που θα τους απασχολήσουν, είναι σίγουρα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Ο Χάρης είναι βέβαιο ότι θα ήθελε να μιλήσει για την τεχνολογία και τον άνθρωπο, για την νέα καμπάνια together we can. Στο πλαίσιο αυτό την εβδομάδα που πέρασε είχαμε άλλωστε συνέντευξη τύπου για το WomeninBusiness.Connected.
 • Είναι σίγουρα ευχάριστο το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα αποδοτικές ως επιχειρηματίες, αλλά δυσάρεστο ότι 4 στις 10 δεν έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση. Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η Vodafone ανακοίνωσε μία σειρά δράσεων μέσω της πρωτοβουλίας Women in Business Connected, με διετές συμβόλαιο και μηδενικό κόστος για τον πρώτο χρόνο!
 • Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν κατασκευή και λειτουργία site και eshop, καθώς και προωθητικές ενέργειες μέσω του Business Online, σύνδεση Fiber 100 με χρέωση επιπέδου DSL μέσω του Giga One Net. Τέλος, παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω του Business Advisor. Η ετήσια δωρεάν παροχή ισχύει για αιτήσεις που υποβάλλονται μέχρι τέλος Ιουλίου, οπότε μην το καθυστερείτε, γρηγορείτε!
 • Σε μία σημαντική κίνηση προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις υγειονομικές δομές της χώρας μας, που αυτή την περίοδο έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης από ποτέ άλλοτε. Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, που αποτελεί φορέα του υπουργείου, σύναψε συμφωνία με τον ΟΤΕ για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε 129 υγειονομικά ιδρύματα, 98 από τα οποία είναι δημόσια νοσοκομεία.
 • Το έργο περιλαμβάνει εγκατάσταση και συντήρηση των υποδομών fiber to the building για 15 χρόνια, και έχει τη χαρακτηριστική ονομασία Μαχάων, ο οποίος ήταν ημίθεος, γιος του Ασκληπιού και θεωρείτο προστάτης της χειρουργικής.
 • Μάλλον το γεφύρι της Άρτας δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός στις υποδομές της Ελλάδας, αλλά γενικότερο φαινόμενο. Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται να υπάγεται και το έργο WiFi4GR, παλαιότερα (και άτυπα) γνωστό ως «WiFi Σαμαρά». Δεύτερη παράταση παίρνει λοιπόν το deadline για την κατάθεση προσφορών, στις 26 Μαΐου.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Σημειώστε ότι είχε λάβει ήδη μία παράταση, για τις 5 Μαΐου, η οποία προφανώς ξεπεράστηκε. Πάντως, συγκριτικά με τις υποδομές που έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε έναν μόνο χρόνο, το εν λόγω έργο είναι σχετικά απλό, οπότε θεωρητικά δεν κινδυνεύει η υλοποίηση του. Απλά, οι επανειλημμένες παρατάσεις είναι μία «κακή αρχή» που κοντεύαμε να την ξεχάσουμε με τόσα καλά που έγιναν… Ας το διορθώσουν, γιατί θα αρχίσουν πάλι την πλάκα στο ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ
 • Χαρακτηριστική καθυστέρηση βλέπουμε και στο περίφημο data center region της Microsoft στην Αττική όπου έχουν περάσει 8 μήνες από την ανακοίνωση του project, δεν φαίνεται να έχει γίνει τίποτα, η εταιρεία τηρεί σιγήν ιχθύος και οι απόψεις / πληροφορίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες.
 • Σε ενημερωτικό newsletter του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρθηκε πρόσφατα πως «η μεγάλη επένδυση ύψους 1 δις ευρώ της Microsoft θα εγκατασταθεί στο Λαύριο όπου θα αξιοποιήσει 300 στρέμματα για 3 Data Centers και θα δημιουργήσει μέχρι και κατοικίες για το προσωπικό της επένδυσης».
 • Πριν αλέκτορα φωνήσαι και συγκεκριμένα την Κυριακή το μεσημέρι, ο υπουργός ανέβασε tweet που έλεγε: «Η επένδυση της Microsoft προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για το ακριβές σημείο της επένδυσης, δεν επιβεβαιώνονται. Ανακοινώσεις σχετικά με τα θέματα αυτά κάνει αποκλειστικά η εταιρία όποτε κρίνει σκόπιμο. Τους ευχαριστούμε για την γόνιμη συνεργασία»
 • Είναι προφανές ότι άναψαν τα τηλέφωνα, για να ανεβάσει στο τέλος ο κ.Γεωργιάδης αυτό το tweet. Ποιος όμως τηλεφώνησε που;
 • Στο φινάλε, ίσως να μην ήταν απαραίτητο αφού αυτή την εβδομάδα ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος συμμετέχει στο Delphi -σε δύο μάλιστα ενότητες- και βεβαίως αναμένεται οι συντονιστές να τον ρωτήσουν για το θέμα -που πλέον πήρε και διαστάσεις. Μπορεί θαυμάσια να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το Λαύριο ως πιθανό σημείο, να δώσει και το χρονοδιάγραμμα του έργου και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του!
 • Τέλος εποχής! Το μεγαλύτερο βήμα μετά από την κατάργηση του dialup ετοιμάζεται να κάνει η ΕΕΤΤ στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας. Σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου, η επιτροπή εισηγείται την οριστική κατάργηση των τηλεπικοινωνιακών γραμμών από χαλκό, και τη συνολική αντικατάσταση τους από οπτικές ίνες.
combox
 • Βέβαια μην περιμένετε να ξεχάσετε το χρώμα του χαλκού σύντομα, αφού το πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο για ολοκλήρωση του έργου το 2030. Μπράβο όμως στην ΕΕΤΤ, που το ξεκίνησε έγκαιρα για να μην τρέχουμε πάλι στην τελευταία στιγμή. Ένα όνειρο είναι μονάχα ένα όνειρο. Ένας στόχος, είναι ένα όνειρο με σχέδιο και προθεσμία!
 • Αν και το έργο αφορά κυρίως τον ΟΤΕ, αφού σε αυτόν ανήκει η πλειονότητα των γραμμών, απευθύνεται σε όλους του ελληνικούς παρόχους, δεδομένου ότι απαιτεί τη συνεργασία όλων, ενώ παράλληλα αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού.
 • Επίσης, όπως αντιλαμβάνεστε, μία τόσο μεγάλη αλλαγή έχει και ανάλογο μεγάλο κόστος, ειδικά σε επαρχιακές και δύσβατες περιοχές, οι οποίες δεν είναι λίγες στην Ελλάδα, οπότε δεν μπορούμε παρά να αμφιβάλουμε για το «ευρωπαϊκό» εκτιμώμενο deadline των 9 περίπου ετών. Από την άλλη όπως είπαμε, ισχύει το ρητό «των φρονίμων οι ΕΕΤΤ πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»…
 • Κατά γράμμα ακολούθησε τον επιχειρηματικό σχεδιασμό της η United, εξασκώντας το δικαίωμα της για εξαγορά του συνόλου των μετοχών, και έτσι πλέον της ανήκει το 100% της Forthnet. Στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν την Μ. Εβδομάδα, η εταιρεία σημείωσε αύξηση εσόδων 5,2% και μείωση ζημίας, οπότε στην Κάντζα μπορούν πλέον να ξεκινήσουν επίσημα τους εορτασμούς για την επαναφορά τους σε ανοδική πορεία.
 • Η United πραγματοποιεί επίσης τα ανακοινωθέντα σχέδια της για συστηματική επέκταση στα Βαλκάνια, μέρος της οποίας είναι και η ίδρυση εταιρίας τηλεπικοινωνιών χονδρικής, με την ονομασία UGI Wholesale, η οποία μάλιστα θα εδρεύει στην Ελλάδα! Σκοπός της νέας αυτής εταιρείας είναι η ενοποίηση υπηρεσιών χονδρικής στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπως υπηρεσίες δεδομένων, περιαγωγής, κινητής τηλεφωνίας, και φωνής.
 • Ε, να έχουμε και κάπου το πρώτο χέρι γιατί μέχρι σήμερα ακόμα και για το παραμικρό πρέπει να ρωτήσουν τους ξένους. Αυτό δεν είναι WFH, κάτι άλλο είναι, αλλά η ευπρέπεια δεν μας επιτρέπει να το γράψουμε…
 • Όσον αφορά τα αποτελέσματα έχουμε ακόμα δρόμο. Ιδιαίτερα στη συνδρομητική τηλεόραση -που θεωρείται ότι είναι η αιχμή του δόρατος- όπου οι συνολικοί συνδρομητές έμειναν μεν στα ίδια επίπεδα, αλλά αυτό οφείλεται στην άνοδο της χονδρικής που κάλυψε την πτώση της λιανικής.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Από την άλλη πλευρά η «μάχη» του περιεχομένου έχει ανάψει. Η Cosmote TV πήρε το ιταλικό πρωτάθλημα και ανανέωσε το NBA. H Forthnet από την άλλη έκανε συμφωνία με FIBA. Η μητέρα των μαχών βέβαια θα δοθεί για την Premier League και το ελληνικό πρωτάθλημα. Stay tuned!
 • Πριν από πολλά χρόνια, ο ΟΤΕ είχε βγάλει μία εξαιρετικά εύστοχη διαφήμιση, που αν και ήταν ξεκαρδιστική, έθιξε με τον πλέον ακριβή τρόπο και με την απλή ερώτηση «στη μάνα σου το πες», το θέμα του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
 • Αυτή τη φορά, και με το Internet να είναι πλέον παντού ο όμιλος προωθεί μία σειρά δικτυακών εκπομπών μέσω YouTube, με τίτλο «πώς το 5G θα αλλάξει τον κόσμο». Από το «στη μάνα σου το’ πες» στο «πες το στο κοινό»!
 • Στόχος είναι να αυξήσει το awareness του κόσμου σχετικά με τις δυνατότητες και τα οφέλη του 5G. Τα οποία έχουμε αναφέρει πολλάκις εδώ, αλλά είναι διαφορετική η εμπειρία να τα ακούτε από καταξιωμένα στελέχη της αγοράς, όπως ο καθηγητής Ιωάννης Τόμκος, η Μαρία Μπούρα της Ericsson, τους οποίους σίγουρα παρατηρήσατε στο teaser trailer. Το πρώτο επεισόδιο διάρκειας 9 λεπτών είναι ήδη διαθέσιμο στο YouTube.
 • Μία σχετική έρευνα για το 5G πραγματοποίησε και η MRB για λογαριασμό της Wind, με σκοπό να καταγράψει τι γνωρίζουν αλλά και τι περιμένουν οι Έλληνες από τη νέα αυτή τεχνολογία. Οι περισσότεροι, αν και αναγνωρίζουν ότι το 5G είναι κάτι παραπάνω, πιστεύουν ότι το κύριο όφελος του σχετίζεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα πρόσβασης στο Internet.
 • Επίσης, κάτι που φαίνεται σε κάθε τέτοια έρευνα, το smartphone είναι πλέον το κύριο μέσο σύνδεσης, καθώς 9 στους 10 χρήστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το χρησιμοποιούν για κοινωνική δικτύωση, ψυχαγωγία, ακόμα και για εργασία.
 • Η Realme έβγαλε μία ανακοίνωση ότι στο α’ τρίμηνο του 2021 έφθασε στην 4η θέση της ελληνικής αγοράς smartphones με ένα μερίδιο 3%, ποσοστό ίσο με την TCL. Τα στοιχεία είναι από Canalys, σύμφωνα με την οποία στην 3η θέση είναι η Apple με 8%. Το ενδιαφέρον όμως είναι οι δύο πρώτοι: Samsung με 42% και Xiaomi με 37%.
anycast-m4-plus-600x80
 • Πάμε λοιπόν για ένα ιδιόμορφο δυοπώλιο; Γιατί οι δύο αυτοί κατασκευαστές έχουν πλέον 80% της αγοράς σε τεμάχια. Και ουσιαστικά έχουν εξαφανιστεί οι μικρότεροι «παίκτες». Και βέβαια τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν παίρνεις τέτοια μερίδια αγοράς από τύχη. Χρειάζονται συσκευές, όραμα και πολλή δουλειά. Έτσι δεν είναι;
 • Οι Έλληνες αρχίζουν να μαθαίνουν τις συνδρομητικές υπηρεσίες. Η ΗΡ ανακοίνωσε το Instant Ink που με μία μηνιαία συνδρομή δεν μένεις ποτέ από μελάνι.
 • Και το Skroutz ετοιμάζει το Skroutz Plus, όπου με 17 ευρώ το χρόνο θα έχεις δωρεάν μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες σου. Σε αυτή τη φάση είναι σε πιλοτικό στάδιο, αλλά επειδή όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν και σε λίγο θα είναι almost public, ότι κάτι μεγάλο… έρχεται in markt, ετοιμάζουν τις άμυνές τους, πριν ξεσπάσει η φουρτούνα.
 • Για να μην ξεχνιόμαστε, εκτός από τις οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις, υπάρχουν και οι φυσικές καταστροφές. Στην Ελλάδα μπορεί να μην κινδυνεύουμε από τυφώνες και τσουνάμι, όμως έχουμε πολλούς σεισμούς. Σε αυτό προσπαθεί να βοηθήσει η Google, με τη νέα υπηρεσία Android Earthquake Alerts System, που παρέχει σε συνεργασία με το Shake Alert και την υπηρεσία γεωλογικών ερευνών των ΗΠΑ.
 • Ανοίγοντας τη φόρμα αναζήτησης στο Google, και πληκτρολογώντας τη φράση «earthquake near me», θα δείτε την κοντινότερη σεισμική δραστηριότητα. Αφού έχει γίνει βέβαια, για να σας προλάβουμε μην καταλάβετε κάτι λάθος… Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κάθε smartphone συμβάλλει στην καταγραφή σεισμών, χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες της συσκευής για ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας.
 • Όπως φαίνεται, κανένα όριο δεν είναι αρκετά χαμηλό για τους απατεώνες της ψηφιακής εποχής, καθώς τώρα πια εκμεταλλεύονται και τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα δημιουργούν spam mail με τα οποία προσπαθούν να «ψαρέψουν» τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, υποσχόμενοι COVID test και εμβόλια.
 • Και μία φοβερή ατάκα που εξηγεί το «Megasoft» διαζύγιο με οικονομικούς όρους, την οποία δανείστηκα από τον αγαπητό ΚΚ: Ο Bill και η Melinda Gates χωρίζουν. Στην κοινή δήλωση τους αναφέρουν στους λόγους: “we no longer believe we can grow together as a couple in the next phase of our lives”. Ερμηνεία: Έπεσε το YoY growth του merger και το ROI δεν βγαίνει οπότε κάνουν disinvest από το project marriage. True love!
heath-tracker-600X80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Με τον ανταγωνισμό (Samsung, Huawei κ.ά.) να έχει ήδη παρουσιάσει τη δική του foldable πρόταση είναι λογικό ότι και η Apple θα κινηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση. Αν και κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα δούμε ένα foldable προϊόν, παρόλα αυτά ο Ming-Chi Kuo ένας εκ των κορυφαίων αναλυτών της αγοράς των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας θεωρεί ότι μέσα στο 2023 η Apple θα παρουσιάσει τη δική της foldable πρόταση, ρίχνοντας μάλιστα στην αγορά γύρω στις 20 εκατομμύρια συσκευές.
Αν και σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε το παραμικρό για τα specs του εν λόγω foldable, ωστόσο δεν αποκλείεται ότι και εδώ θα «δουλέψει» η συνεργασία ανάμεσα στη Samsung με την Apple, με την πρώτη να προμηθεύει τα OLED panels που απαιτούνται. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Kuo, το foldable της Apple θα διαθέτει οθόνη στις 8 ίντσες και μάλιστα προβλέπει ότι εάν η Apple κυκλοφορήσει το δικό της προϊόν, τότε πιστεύει ότι εξαιτίας του cross-product οικοσυστήματος της, ότι θα μπορέσει να επικρατήσει έναντι του ανταγωνισμού.
Μάλιστα, όπως πιστεύει στο μέλλον πρόκειται να αλλάξει η προσέγγιση με την οποία αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή ένα foldable προϊόν και στον τρόπο που χρησιμοποιείται από τον μέσο καταναλωτή, καθώς από εκεί που αποτελεί ουσιαστικά μια συσκευή που συνενώνει τον κόσμο του tablet και του smartphone, στο μέλλον ενδέχεται να αντικαταστήσει ακόμη και το laptop! Όλα αυτά αποτελούν αισιόδοξες προβλέψεις για τις οποίες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το παραμικρό, ωστόσο το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι πλέον και η Apple μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι των foldable phones!
cl8-sept-2019-600x80
Η Samsung αποδεικνύει στην πράξη το πόσο πολύ υποστηρίζει τα προϊόντα της και μετά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους, καθώς επενδύει πάρα πολύ στα μελλοντικά security (ή μη) updates μιας συσκευής.
Μάλιστα, η after sales υποστήριξη φτάνει επίπεδα που ούτε η Google δεν φτάνει στα δικά της Pixel phones, για αυτό και ενδεικτικό των παραπάνω είναι ότι ύστερα από 4 χρόνια η κορεατική εταιρεία αποφάσισε να τερματίσει το support στα Galaxy S8 και S8+!
Πλέον, όπως έγινε γνωστό οι ναυαρχίες που έκαναν το ντεμπούτο τους τον Απρίλιο του 2017 δεν θα βρίσκονται στη λίστα των συσκευών που θα λαμβάνουν security updates, αν και τα S8 Active και S8 Lite θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται κανονικά.
Ως γνωστόν, η υποστήριξη στα μοντέλα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους δεν κρατάει για πάντα, παρόλα αυτά η Samsung δείχνει να τιμάει (και με το παραπάνω) τους χρήστες που την προτιμούν, καθώς είναι η μόνη που κάνει τόσο καλό support στα mobile προϊόντα της ύστερα από τόσο καιρό από την αρχική κυκλοφορία τους.
Σε αυτή τη φάση, τα τελευταία τους updates πρόκειται να λάβουν και τα S9 και S9+, εν αντιθέσει με τα S10 που εξακολουθούν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας σε σχεδόν μηνιαία βάση.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Κατά τη διάρκεια ενός φυσικού φαινομένου κάθε δευτερόλεπτο μετρά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, πάνω από το 50% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού μπορούν να αποφευχθούν εάν υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και προλάβει ο κόσμος να απομακρυνθεί κατά τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα.
Για το λόγο αυτό, το 2020 η Google προχώρησε στο λανσάρισμα του Android Earthquake Alerts System, το οποίο χρησιμοποιεί τους αισθητήρες που διαθέτουν τα κινητά Android προκειμένου να αντιλαμβάνονται σεισμούς σε όλο το πλανήτη.
Αυτό το δωρεάν σύστημα παρέχει σχεδόν στιγμιαία ενημέρωση στο Google Search για τις σεισμικές δονήσεις - αρκεί να έχετε κάνει την επιλογή «Earthquake near me».
Η Google όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας την επέκταση της υπηρεσίας του Android Earthquake Alerts System, σε χώρες που δεν έχουν συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης για σεισμούς.
Ξεκινάμε από την Ελλάδα και τη Νέα Ζηλανδία, που αποκτούν πρόσβαση στο νέο σύστημα Android Earthquake Alerts.
Εκεί, οι χρήστες κινητών Android θα λαμβάνουν αυτόματες έγκαιρες ειδοποιήσεις κάθε φορά που σημειώνεται σεισμός στη περιοχή τους.
Όσοι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν αυτές τις ειδοποιήσεις θα μπορούν να απενεργοποιήσουν την υπηρεσία από τη συσκευή τους. Τ
ο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, σε συνεργασία με το United States Geological Survey (USGS) και το ShakeAlert, παρέχοντας έγκαιρες ειδοποιήσεις στους χρήστες Android στην Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, η υπηρεσία επεκτάθηκε στο Όρεγκον, ενώ μέσα στο Μάιο θα είναι διαθέσιμη και στην Ουάσιγκτον.
Οι έγκαιρες ειδοποιήσεις στην Ελλάδα και την Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιούν τα επιταχυνσιόμετρα των έξυπνων κινητών Android ώστε να εντοπίζουν σεισμικά κύματα που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού.
Εάν το κινητό καταγράψει μια δόνηση την οποία “αντιλαμβάνεται” ως σεισμική, τότε στέλνει σήμα στο διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με υπόδειξη της περιοχής όπου σημειώθηκε η δόνηση.
Στη συνέχεια, ο διακομιστής διασταυρώνει τις πληροφορίες από πολλά κινητά ώστε να εντοπίσει το σεισμό, το μέγεθος του, και την ακριβή τοποθεσία του.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin