Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 15-4-21 sent

Καθολικές εκκρεμότητες

Πέντε χρόνια πέρασαν από το 2015, όταν ο ΟΤΕ σταμάτησε να είναι ο πάροχος της καθολικής υπηρεσίας, διότι από τους υπόλοιπους παρόχους είχε αμφισβητηθεί το τίμημα που έπρεπε να του αποδοθεί, για την ως τότε παρεχόμενη υπηρεσία.
Τότε η ΕΕΤΤ κλήθηκε να λύσει τη διαφωνία και έτσι ξεκίνησε μία διαδικασία αποτίμησης του πραγματικού κόστους του ΟΤΕ για το διάστημα 2010-2016, ώστε να προκύψει, τόσο το ύψος της αποζημίωσης, όσο και ο επιμερισμός του στους παρόχους.
Επήλθε βεβαίως το πλήρωμα του χρόνου και η ΕΕΤΤ εξέδωσε την απόφασή της, αποτιμώντας και επιμερίζοντας την αποζημίωση που πρέπει να λάβει ο ΟΤΕ.
Έτσι, η επιτροπή υπολόγισε ότι στον ΟΤΕ η καθολική υπηρεσία κόστισε για την περίοδο 2010-2016, περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ και έστειλε το σχετικό λογαριασμό στους παρόχους, επιμερισμένο ανά έτος.
Για το 2012, 12.691.504 ευρώ, το 2013, 7.289.044 ευρώ, το 2014, 6.018.574 ευρώ, το 2015, 6.639.429 ευρώ και το 2016, 4.166.869 ευρώ.
Στο μεταξύ από το 2016, η Forthnet μέσω δορυφορικής σύνδεσης, είναι ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας φωνής, σε μία κίνηση που είχε κάνει, με σκοπό να ισχυροποιήσει με κάποιο τρόπο τη -προβληματική τότε- θέση της στην αγορά.
Επίσης, τον προηγούμενο μήνα, η ΕΕΤΤ ξεκίνησε την κουβέντα για την επέκταση της καθολικής υπηρεσίας, εκτός από τη φωνή και στο Ιnternet, με ταχύτητα τουλάχιστον στα 10 Mbps. Βέβαια «κουβέντα να γίνεται», γιατί εδώ δεν υπάρχουν πρόθυμοι να παράσχουν την φωνητική υπηρεσία, φαντάζεστε τι απροθυμία θα υπάρξει για τα 10Mbps;
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο ΟΤΕ θα ξαναμπεί στο παιχνίδι, αυτή τη φορά απέναντι στη νέα Fortnhet η οποία θα θελήσει -υποθέτουμε- να κρατήσει το asset της καθολικής υπηρεσίας στο μανίκι της.
Τυπικά, η Forthnet έχει τις προδιαγραφές να διατηρήσει τον τίτλο του παρόχου καθολικής υπηρεσίας και στην ευρυζωνικότητα, μιας και το δορυφορικό Internet μπορεί χωρίς πρόβλημα να παρέχει 10 Mbps.
Το μόνο πρόβλημα είναι το latency, το οποίο στις δορυφορικές συνδέσεις είναι κοντά στο 600ms, χρόνος πολύ υψηλός για real time εφαρμογές. Αλλά αυτά λύνονται, αρκεί οι νέοι ιδιοκτήτες να καταφύγουν στην αλάνθαστη συνταγή «throw money into the problem»…
cosmote-april-2021
forthnet-proper

Φρεσκάρονται τα σχέδια για MVNO

Θα παραμείνουμε στην Κάντζα, από όπου ακούγεται ότι η νέα διοίκηση έβγαλε από το ντουλάπι το σχέδιο ενεργοποίησης της ως πάροχος κινητής, με τη μορφή MVNO.
Ίσως να θυμάστε ότι από το 2018 η Forthnet είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να επεκταθεί ως εικονικός πάροχος στην αγορά κινητής τηλεφωνίας χωρίς όμως να καταφέρει να πετύχει ελκυστική συμφωνία με Vodafone και Cosmote.
Έτσι προσέφυγε στην ΕΕΤΤ η οποία αποφάσισε να υποχρεώσει τους παρόχους να άρουν τον άτυπο «αποκλεισμό» της Forthnet και να συνεργαστούν μαζί της, παρέχοντάς της τιμοκατάλογο χονδρικής.
Η απόφαση έδινε τη δυνατότητα στις διοικήσεις των παρόχων κινητής, να προσφύγουν κατά της απόφασης, κάτι που δεν έπραξαν.
Έτσι, τον Ιούνιο του 2019 η Forthnet ανακοίνωσε τη συμφωνία για τη χρήση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Vodafone, αλλά η ανακοίνωση μπήκε στο ντουλάπι μαζί με τα σχέδια για την εμπορική δραστηριοποίηση στην κινητή της εταιρείας της Κάντζας.
Όπως φαίνεται, στο πλαίσιο της γενικής αναδιοργάνωσης που έχει βάλει μπρος η νέα διοίκηση, κάποιος άνοιξε το ντουλάπι και έβγαλε στο τραπέζι το πλάνο της κινητής.
Με την πρώτη ματιά, όλοι κατάλαβαν ότι το σχέδιο έχει «μπαγιατέψει» επικίνδυνα, αφού οι τιμές χονδρικής δεν είναι πλέον συμφέρουσες και αν το πλάνο πρόκειται να μείνει ζωντανό, τότε η επαναδιαπραγμάτευση είναι επιβεβλημένη.
Αν η Forthnet και η Vodafone θα ξεκινήσουν νέα διαπραγμάτευση, και ακόμα περισσότερο αν καταλήξουν θετικά, σημαίνει ότι εκτός από να έχουμε ένα νέο πάροχο κινητής στην αγορά, θα απομακρυνθεί και το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ιδιοκτήτες της Forthnet για εξαγορά της Wind Hellas.
Ας σημειωθεί ότι στην κούρσα για τη λειτουργία MVNO έχει μπει και η εταιρεία παροχής ενέργειας Volton, που έχει επικεφαλής τον Διονύση Τσίτο, ιστορικό στέλεχος της αγοράς τηλεπικοινωνιών.
engineered-for-complete-protection_600x80
superfast-broadband

Ζητείται ανάδοχος

Αν και το έργο Ultra Fast Broadband έχει βαπτιστεί καιρό τώρα, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να αναζητά αναδόχους, αφού οι υποψήφιοι δεν βλέπουν επαρκές εμπορικό ενδιαφέρον σε αυτό το project.
Πάντως ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα την ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου στον διαγωνισμό και την έναρξη της επόμενης φάσης που είναι η δημοσιοποίηση της τελικής διακήρυξης με την ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το έργο θα ρολάρει ομαλά από εδώ και πέρα, αφού μετά την προκήρυξη (κάπου στα μέσα Μαΐου), θα περάσουν τουλάχιστον 40 μέρες μέχρι να κατατεθούν οι προσφορές.
Φυσικά, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους παράταση στην καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, κάτι που μπορεί να αφήσει το έργο χωρίς αναδόχους μέχρι το τέλος του έτους.
Ενδεικτικό της απροθυμίας για την ανάληψη του έργου είναι ότι, από τους 9 αρχικά ενδιαφερόμενους (Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα) ορισμένοι, όπως η Vodafone, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάψει να ασχολούνται.
Από την άλλη, σίγουρη θεωρείται η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τον ΟΤΕ, ενώ έχει ανακοινωθεί η συμφωνία των Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ -Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και Τέρνα Ενεργειακή (του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα) για από κοινού προσφορά.
Οπότε, έστω και με αρκετούς μήνες καθυστέρησης, λογικά θα δούμε το έργο να υλοποιείται, και φυσικά θα σας ενημερώνουμε για την πορεία του συνεχώς.
samsung-a52
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Εσείς είστε ευχαριστημένοι από το δίκτυο κινητής σας; Αν δεν σας φτάνουν οι διαθέσιμες επιλογές… δεν γίνονται και πολλά πράγματα, αφού δεν υπάρχουν άδειες για άλλο πάροχο. Υπάρχει όμως περιθώριο για MVNO, πιθανότητα που ξαναβγαίνει από το συρτάρι όσον αφορά τη Forthnet και όχι μόνο, αφού υπάρχει και έτερος ενδιαφερόμενος!
 • Το θέμα είναι ότι από το καλοκαίρι του 2019, όταν είχε γίνει η συμφωνία τιμών χονδρικής με τη Vodafone, έχουν αλλάξει τα πράγματα στην αγορά. Συγκεκριμένα, έχουν πέσει οι τιμές λιανικής για τα mobile data, και έτσι μία συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών με τα τότε δεδομένα είναι πλέον ασύμφορη για τη Forthnet, που ζητάει μία βιώσιμη και διαχρονική λύση.
 • Πως θα το πετύχουν; Με την πειθώ στις διαπραγματεύσεις. Εκεί ισχύει αυτό που έχει πει ο Α. Ωνάσης «Για να πετύχεις, πρέπει να καταφέρεις τους άλλους να βλέπουν τα πράγματα όπως τα βλέπεις εσύ.» Αρκεί να το θέλουν βέβαια… Διότι, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται!
 • Πάντως οι εκτιμήσεις λένε ότι δεν τίθεται θέμα εξαγοράς και της Wind από τη BC Partners, προς το παρόν τουλάχιστον, αφού προετοιμάζεται για την εισαγωγή της United σε ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, και έτσι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε καμία εξαγορά. Αυτός είναι ενδεχομένως ένας από τους λόγους που άνοιξε το χρονοντούλαπο και βγήκε το ενδεχόμενο του MVNO.
 • Μιλώντας για τη Wind κέρδισε πολλούς πόντους στην αρένα του 5G βγάζοντας στην αγορά το 5G router με το SimpleFi. Στην ουσία είναι η πρώτη που λανσάρει fixed wireless access και αν μη τι άλλο κερδίζει (και πάλι) τη μάχη των εντυπώσεων, όπως είχε κάνει και με τις οπτικές ίνες. Και σκεφθείτε ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαφήμιση…
 • Ας μείνουμε στη Wind που υλοποίησε με επιτυχία το 2ο Leadership Meeting της χρονιάς στο οποίο εκτός από τα άτομα της διοίκησης, συμμετείχε και ως guest speaker και ο Ισίδωρος Σιδερίδης της Pobuca. H όλη εκδήλωση είχε αέρα φρεσκάδας και αλλαγών και για τις ανάγκες της στήθηκε στο ισόγειο της Παιανίας ένα μικρό studio, που την έκανε πιο διαδραστική και πιο ζωντανή!
GY-1537-600X80-1
 • Επίσης, γιορτάστηκαν -με τον καλύτερο τρόπο- τα 3 χρόνια από το λανσάρισμα του Wind Vision που οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι έγινε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μία εκδήλωση που είχε γράψει ιστορία!
 • Για τη Wind κυκλοφόρησαν και κάποιες φήμες για μία εξαγορά – εκ μέρους της για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Τώρα, εξαγορά θα είναι, συνεργασία θα είναι θα σας γελάσω… Stay tuned: θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες!
 • Ωραίο σχόλιο έκανε συνάδελφος σε σχέση με τη συμμετοχή της Cosmote στο πρόγραμμα για τα λιμάνια ,λέγοντας: στο σαλόνι βλέπουμε Cosmote TV, στο λιμάνι θα πέφτουμε σε Cosmote 5G. Τελικά, αυτή η Cosmote είναι και του σαλονιού και του λιμανιού! Και της κινητής και της σταθερής και των έργων και του λόγου (Cosmote History) και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και άλλα πολλά. Πως λέμε τα πάντα όλα;
 • Καλά νέα και από την Vodafone που υλοποιεί τέσσερις νέες συμβάσεις του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ύψους 51 εκατ. ευρώ, προχωρεί σε σημαντικές επενδύσεις για την κατασκευή δικτύων οπτικών ινών και την επέκταση του Vodafone Giga Network σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και σε προσλήψεις για την κάλυψη των εν λόγω αναγκών, αλλά και στην ενεργοποίηση της δράσης Jobseekers Connected που έχει σκοπό να βοηθήσει όσους αναζητούν εργασία. Τέλος, έχει και προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στις 6 Μαΐου, στην οποία προφανώς θα μιλήσουν και εφ’ όλης της ύλης!
 • Την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη όσον αφορά στο “χτίσιμο” των δικτύων 5G έχει η Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Ε.Ε. για το 5G (iDATE DigiWorld), η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το 99% της σχετικής διαδικασίας, ενώ η Φιλανδία και η Γερμανία βρίσκονται στο 100% στη διάθεση του εναρμονισμένου φάσματος για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G, με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι 38,7%.
 • Από την εποχή που «γράφαμε» χαμηλά στο DESI, επειδή δεν είχαμε προχωρήσει με το 5G, δεν έχει περάσει ούτε 1,5 χρόνος… Θα έλεγα ότι έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Η απάντηση στο επόμενο DESI!
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Αν και δεν έχει βγει επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις είναι οι ενδιαφερόμενοι για την Πολιτεία Καινοτομίας: ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Intracom (με Intrakat) και Dimand (η εταιρεία που αναβαθμίζει το παλαιό κτήριο του Παπαστράτου και τον Πύργο του Πειραιά).
 • Το αξιοσημείωτο είναι πως με εξαίρεση το Found.ation που «κατέβηκε» με τη ΓΕΚ Τέρνα μαζί με τη MANDIS και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, που πήγε με την Dimand, οι υπόλοιποι φορείς του οικοσυστήματος των startups δεν έδειξαν κάποια πρόθεση να συμμετάσχουν
 • Και ναι μεν το μεγάλο κομμάτι είναι οι κατασκευές, αλλά χρειάζεται η εμπειρία αυτών που θα τρέξουν στη συνέχεια την μπίζνα. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητος ο φορέας καινοτομίας στο κάθε σχήμα.
 • Από την άλλη είχαμε δύο ξένα σχήματα. Το Factory που είναι πολύ έμπειρο και δυνατό και πάει με την Intracom και το Επιχειρηματικό Πάρκο Βαρκελώνης που κατεβαίνει με Ελλάκτωρ.
 • Οι πληροφορίες δίνουν σε αυτή τη φάση προβάδισμα σε ΓΕΚ Τέρνα και Intracom, αλλά αναμένουμε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Το οποίο σε κάθε περίπτωση θα αλλάξει πολλά πράγματα στο οικοσύστημα startup όταν ξεκινήσει (σε 2 χρόνια δηλαδή).Το όλο έργο (ΣΔΙΤ), θα κοστίσει 100 εκατομμύρια!
 • Λέγεται ότι πολλές μεγάλες εταιρείες δεν βλέπουν την ώρα να βάλουν εκεί έναν μέρος από τα τμήματα R & D τους, ενώ υπάρχει ανάλογη κίνηση και για τη Θεσσαλονίκη.
combox
 • Πολύ καλά τα αποτελέσματα της Πλαίσιο για το 2020, αφού είχαμε άνοδο και σε έσοδα και σε κέρδη. Και πολλοί θα πουν ότι είναι λογικό και αναμενόμενο, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και σωστού προγραμματισμού.
 • Γιατί αφενός το online -σε πολλές περιπτώσεις- δεν κάλυψε τις απώλειες των φυσικών καταστημάτων και η κερδοφορία πιέζεται γενικώς από τις επενδύσεις που χρειάστηκε να γίνουν, για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Αλλά στο Πλαίσιο το είχαν δουλέψει το συγκεκριμένο ζήτημα και ήταν έτοιμοι από καιρό. Λίγο το e-shop, λίγο το B2B, λίγο ο ιδιόκτητος στόλος διανομής και φυσικά η πολλή δουλειά, έφεραν το θαύμα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο!
 • Στην απλούστευση διαδικασιών για το Δημόσιο επενδύει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Οκτώ φορείς θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη βελτίωση εξυπηρέτησης των πολιτών, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, και την αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών. Απλουστευθείτε γιατί χανόμαστε… Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα λόγω γραφειοκρατίας, το έφαγε και η καραντίνα….
 • Ενδιαφέρον δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων, 2020: Η επίδραση της πανδημίας COVID-19» από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
 • 8 στις 10 επιχειρήσεις επικεντρώνονται γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ως στρατηγική της ανάπτυξης τους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις ψηφιακές δεξιότητες, όπως επίσης στις επενδύσεις για την ανάπτυξη πλατφορμών ERP και CRM.
 • Επίσης οι επιχειρήσεις δείχνουν να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ψηφιακή συνείδηση, καθώς το 40% θεωρεί πολύ σημαντική όχι μόνο την παρουσία αλλά και τη λειτουργία τους στο web, το 34% πιστεύει το ίδιο για την αλληλεπίδραση με τους πελάτες μέσω live chat και social media, ενώ το 27% θέλει να ενισχύσει τη στρατηγική τους στα social media, τόσο για προώθηση όσο και για αλληλεπίδραση.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Η αλλαγή είναι (τελικά) η νέα κανονικότητα, όπως είναι και το βασικό μήνυμα του συνεδρίου «Total Business Transformation» που θα διεξαχθεί στις 26 & 27 Μαΐου.
 • Μία ακόμα σημαντική «καταχώριση» θα έχει πλέον το βιογραφικό του Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τον εξέλεξε στη θέση του προέδρου για το Global Strategy Group. Η εκλογή θα επισημοποιηθεί το Νοέμβριο, αλλά δεν παύει να αποτελεί σημαντική διάκριση, αφού το εν λόγω group έχει ως σκοπό να διευκολύνει την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, στελεχωμένο με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
 • Πολύ απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τεχνητή νοημοσύνη τελευταία, κάτι που βέβαια θεωρούμε πολύ καλή πολιτική, όσοι… ξέρουμε από επιστημονική φαντασία. Σοβαρολογώντας όμως, η A.I. σίγουρα αποτελεί ένα νέο πονοκέφαλο κυβερνοασφάλειας, όπως διαπιστώσαμε και στο φετινό συνέδριο Infocom Security.
 • Έτσι, η Ε.Ε. προσδιόρισε πρόσφατα τα διάφορα επίπεδα κινδύνου στα οποία υπόκειται κάθε κατηγορία τεχνολογίας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.
 • Συγκεκριμένα, έχουμε μη αποδεκτό, υψηλό, περιορισμένο και ελάχιστο κίνδυνο. Όπως καταλαβαίνετε, περιλαμβάνονται τεχνολογίες καίριες για την ανθρώπινη φυσική και ψυχική υγεία, όπως και για την ομαλή ροή της ζωής μας, π.χ. ρομποτική χειρουργική, ψηφιακοί βοηθοί, μεταφορές, βιομετρικός έλεγχος, αστυνομικές πλατφόρμες, κρατικές υπηρεσίες, κτλ.
 • Όσο για την διαχείριση και την επιβολή αυτής της πολιτικής, η Ε.Ε. προτείνει τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως επίσης τη θέσπιση για κώδικες δεοντολογίας. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη τα πάνε πολύ καλά στην Ε.Ε. Μήπως να ασχοληθούν λίγο και με την…ανθρώπινη; Διότι για την ώρα ισχύει η ρήση του Φ. Μιτεράν «Όταν η Ευρώπη ανοίγει το στόμα της είναι για να χασμουρηθεί…». Με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις!
 • Προς ψηφιακό μετασχηματισμό οδεύει και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να εκσυγχρονίσει τα συστήματα πληροφορικής εγκαθιστώντας τις απαραίτητες υποδομές hardware, όπως επίσης πλατφόρμες virtual computing. Αρχικά, προβλέπεται η υποστήριξη μέχρι και 1.000 χρηστών, με δυνατότητα επέκτασης στους 1.500. Όχι, όχι το μενού δεν περιλαμβάνει και «γρηγορόσημο»…
anycast-m4-plus-600x80
 • Στην επόμενη φάση περνάει και το έργο Ultrafast Broadband, που αφορά την επέκταση της ευρυζωνικότητας στον επιχειρηματικό κλάδο και θα φέρει στην αγορά 870 μύρια (ΣΔΙΤ). Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε ο ανταγωνιστικός διάλογος, και το επόμενο βήμα θα είναι η δημοσιοποίηση της τελικής διακήρυξης, με την ημερομηνία προκήρυξης του διαγωνισμού να εκτιμάται μέσα στον Μάιο.
 • Βέβαια, επειδή υπάρχει μία σχετική απροθυμία, μήπως θα έπρεπε να δοθούν κάποια κίνητρα π.χ. με μεγαλύτερα χρονικά όρια εκμετάλλευσης αν όχι με καλύτερες τιμές, ώστε να είναι προφανές ότι βγαίνει η εξίσωση; Για την ώρα πάντως, από τους 8 συμμετέχοντες γκρινιάζουν οι …10!
 • Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον ΣΕΚΕΕ. O Γιώργος Μαρκατάτος είναι ο νέος πρόεδρος που πλαισιώνεται από πολλά έμπειρα στελέχη και τα πλάνα είναι πολλά.
 • Έχουν όρεξη, υπόσχονται πολλή δράση, είναι doers και αυτό θα φανεί. Ίσως είναι το πιο δυναμικό σχήμα που υπήρξε ποτέ και έρχεται στο σωστό timing! Αυτό που απασχολεί άμεσα είναι η παρουσία της Ελλάδας στο Mobile World Congress, η οποία σίγουρα θα αναβαθμιστεί αν όχι τον Ιούνιο σίγουρα τον Φλεβάρη!
 • Παρεμπιπτόντως και μιας και ο λόγος για εκθέσεις η IFA εκτιμάται ότι θα γίνει κανονικά 3 με 7 Σεπτεμβρίου. Κάποιοι έχουν κλείσει ήδη θέση (π.χ. η LG όπως ανακοίνωσε ο Άρης Κουτελός), ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κάνει ήδη κράτηση για ξενοδοχεία και εισιτήρια. Μακάρι! Η επιστροφή στην (έστω νέα) κανονικότητα είναι ότι χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή…
 • Αν και θα σας στείλουμε επίσημα τις ευχές μας η στήλη σας εύχεται Καλή Ανάσταση. Θα είμαστε πάλι μαζί σας στις 10 Μαΐου!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Στο πλαίσιο του εξαιρετικά πλούσιου εαρινού event της, αν και το focus δεν ήταν κάποια συσκευή κινητής τηλεφωνίας, η Apple παρουσίασε και ένα νέο χρωματισμό για τα iPhone 12, το μωβ.
Όπως έγινε γνωστό το νέο χρώμα θα είναι διαθέσιμο στα iPhone 12 και iPhone 12 mini μοντέλα, αλλά όχι στο Pro/Pro Max. Εκεί, όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να βολευτούν με… θήκες!
Οι προπαραγγελίες τους άνοιξαν την Παρασκευή και θα είναι διαθέσιμα από τις 30 Απριλίου.
Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι και το αλουμινένιο frame τους θα έχει μωβ απόχρωση, και όχι μόνο το πίσω μέρος τους.
Επιπλέον, η Apple λανσάρει ένα νέο MagSafe Leather Case και ένα νέο Leather Sleeve σε Deep Violet χρώμα ώστε να ταιριάζει με τα νέα, μωβ κινητά της.
Πέραν αυτών, οι κάτοχοι iPhone 12 θα έχουν να διαλέξουν από νέες θήκες σιλικόνης σε Capri Blue, Pistachio, Cantaloupe και Amethyst, όπως και ένα νέο Leather Wallet σε Arizona χρώμα.
Ο Greg Joswiak, SVP Worldwide Marketing της Apple, παίνεψε το... σπίτι του λέγοντας πως το iPhone 12 είναι το πιο δημοφιλές smartphone στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Με την προσθήκη του μωβ χρώματος, τα iPhone 12 και 12 mini είναι διαθέσιμα σε 5, συνολικά, χρώματα.
cl8-sept-2019-600x80
Είναι γνωστό ότι το SoC αποτελεί την «καρδιά» κάθε mobile συσκευής, καθώς πρόκειται για το part που θα αναλάβει τα «δύσκολα», φέρνοντας εις πέρας όλους τους υπολογισμούς και τη διαχείριση των εφαρμογών.
Για αυτό και σίγουρα αρκετοί θα είναι οι users, οι οποίοι θα ενδιαφερθούν στο άκουσμα της είδησης ότι το Google Pixel 5a 5G θα βασίζεται στο Snapdragon 765G SoC!
Η πρόταση της Google είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί και επίσημα στις 11 Ιουνίου και εκ πρώτης όψεως σε επίπεδο design θα θυμίζει αρκετά τo Pixel 4a.
Τώρα, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητικούς developers, οι οποίοι κατάφεραν να εξερευνήσουν καλύτερα τον κώδικα του Android 12 Developer Preview 3, ανακάλυψαν ότι το 5a 5G θα έχει στην καρδιά του το Snapdragon 765G, όπως συμβαίνει με τα Pixel 4a 5G και το Pixel 5.
Το ζήτημα είναι βέβαια ότι το εν λόγω chipset έχει αρχίσει λίγο και δείχνει τα χρονάκια του, από τη στιγμή που το νεότερο και ισχυρότερο Snapdragon 780G SoC φιλοξενείται στο «budget-friendy» Xiaomi Mi 11 Lite 5G.
Πλέον, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα είναι το chipset που θα επιλέξει η Google, ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι εάν τελικά η Google θα προχωρήσει στο λανσάρισμα δύο μοντέλων στην αγορά (5a και 5a 5G), καθώς στην περίπτωση των 4a και 4a 5G είχαμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές συσκευές. Περισσότερα όμως στις 11 Ιουνίου!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Σίγουρα η κατάσταση με τα κρυπτονομίσματα έχει… ξεφύγει! Νέες GPUs δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν βρίσκουν chipsets για τις συσκευές τους και τα οι gamers κυνηγούν με το… ψαροντούφεκο τις next-gen κονσόλες.
Παράλληλα, θα έχετε ακουστά για το BitCoin, το Dogecoin και το Ethereum, τα οποία αποτελούν από τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα, τώρα μάλλον θα μάθουμε και για το Chia, το οποίο όμως έχει μια βασική διαφορά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, καθώς βασίζεται στην ισχύ των GPUs, αλλά στον ελεύθερο χώρο που διαθέτουν οι σκληροί δίσκοι!
Το δημιούργημα του Bram Cohen, ο οποίος έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία του δικτύου BitTorrent ενδέχεται να αλλάξει πλήρως την εικόνα που έχουμε για τη διαδικασία του cryptomining.
Από τη στιγμή που το BitCoin υπολογίζεται ότι μόνο για να αντληθεί χρειάζεται ενέργεια που ισοδυναμεί με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αργεντινή το χρόνο, το Chia ενδέχεται να βοηθήσει σημαντικά στο να υιοθετηθεί ένας πιο «πράσινος» τρόπος άντλησης κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, το γεγονός ότι το εν λόγω ψηφιακό νόμισμα βασίζεται στον αποθηκευτικό χώρο δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών.
Το ιδιαίτερο στοιχείο του Chia είναι βέβαια ότι δεν απαιτείται «εξειδικευμένος» εξοπλισμός όπως είναι μια GPU, αλλά και smartphones θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία του mining.
Είναι άγνωστο σε αυτή τη φάση εάν θα «πιάσει», όμως εάν συμβεί ενδέχεται να έχουμε επάρκεια σε κάρτες γραφικών και να… ξεμείνουμε από σκληρούς δίσκους!
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin