Newsletter Banner 600x150_Nokia
ics-600x80-banner
600x80 banner 15-4-21 sent

To 3G πέθανε: Ζήτω το 5G!

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την άνοιξη του 2001 που «άναψαν» οι πρώτες κεραίες 3G στην Ελλάδα, και η κινητή τηλεφωνία πέρασε το Ρουβικώνα της φωνής, μπαίνοντας στην εποχή των δεδομένων και της επανάστασης των smartphones.
Ήρθε πλέον η ώρα η τρίτη γενιά κινητής να κλείσει τον κύκλο της και να δώσει χώρο για την ανάπτυξη του 5G.
Για την Cosmote o κύβος ερρίφθη, και αποφασίστηκε το 3G δίκτυο να καταργηθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μέχρι το τέλος του έτους, και το φάσμα συχνοτήτων που θα απελευθερωθεί, να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων 4G και 5G.
Η Wind έχει βάλει μπρος την απόσυρση των δικών της 3G κεραιών και σκοπεύει να ξεκινήσει το shutdown στο τέλος του έτους, ενώ η Vodafone με τη σειρά της έχει προγραμματίσει την πλήρη απενεργοποίηση του δικού της δικτύου 3G μέχρι το τέλος του 2022.
Η Cosmote που θα ξεκινήσει πρώτη, έχει ήδη προγραμματίσει την μετάβαση των υπηρεσιών 3G προς το 4G, και έχει βάλει μπροστά την εισαγωγή του 5G στις συχνότητες 3G που θα απελευθερωθούν.
Επίσης, όσοι συνδρομητές έχουν συσκευές που δεν υποστηρίζουν δεδομένα 4G, μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα αντικατάστασης τους με νέες συσκευές, μέσω ειδικού πακέτου έκπτωσης στα καταστήματα Cosmote και Γερμανός. Ανάλογα προγράμματα εκτιμάται ότι τα «τρέξουν» στο εγγύς μέλλον και από τα άλλα δίκτυα.
Για όσους -λίγους ακόμη- χρησιμοποιούν μόνο φωνή, δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν τις συσκευές τους, αφού η κατάργηση του 3G, δεν θα επηρεάσει τις υπηρεσίες φωνής και γραπτών μηνυμάτων.
cosmote-april-2021
digital-map-greece

Αργεί ο Ψηφιακός Χάρτης

Καθυστέρηση για το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, και ειδικότερα για το υποέργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών».
Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, το σημαντικό αυτό έργο που φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει σε ένα και μοναδικό σύστημα όλα τα δίκτυα υποδομών της χώρας, έχει κολλήσει λόγω ενστάσεων.
Αιτία είναι ότι σαν αναθέτουσα αρχή του διαγωνισμού έχει οριστεί το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Οι ενστάσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, όταν εταιρείες με τη στήριξη του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, και του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, προσέφυγαν αρχικά στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο έχει λάθος σχεδίαση, προκηρύσσεται ως έργο πληροφορικής, μη λαμβάνοντας υπόψη τον τοπογραφικό χαρακτήρα που κυριαρχεί, καθώς και ότι υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.
Η ΑΕΠΠ δικαίωσε το ΤΕΕ ως προς τις επιλογές του στη διακήρυξη του έργου, με αποτέλεσμα οι εταιρείες που διαφωνούν με τη διαδικασία να προσφύγουν στο ΣτΕ, με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου περί αναστολής του διαγωνισμού να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Υποστηρίζουν ότι το ΤΕΕ, αντί να είναι ο τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, όπως οφείλει, δρα ως «συνέταιρος» αυτής, προκηρύσσει την ανάθεση δημόσιας σύμβασης τεχνικών και επιστημονικών υπηρεσιών πολύ υψηλού οικονομικού αντικειμένου, παραχαράσσοντας το αντικείμενό της, και αποκλείοντας από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό τα ίδια του τα μέλη.
Πάντως μ’ αυτά και μ’ αυτά, ένας χρόνος παρήλθε άκαρπος, αν και η αναμονή φαίνεται να τελειώνει. Από την εποχή του Μπαλτζάκ ήταν γνωστό ότι «η γραφειοκρατία είναι μια τεράστια μηχανή, την οποία θέτουν σε κίνηση οι πυγμαίοι». Και δεν χρειάζεται να πάτε τόσο πίσω… Η σύγχρονη ιστορία μας βρίθει από παραδείγματα -και από κονδύλια που χάθηκαν- γιατί κάποιοι έβαλαν σκόπιμα ή ως χρήσιμοι ηλίθιοι, γραφειοκρατικά εμπόδια.
Αυτό βλέπουν και στον ΟΤΕ, και κατεβαίνουν καταθέτοντας προσφορά για το έργο σε κοινοπραξία με την Intrasoft.
Οσονούπω λοιπόν θα αποφασίσει το ΣτΕ και θα έρθει σύντομα η ώρα της επανεκκίνησης του έργου. Όχι τίποτε άλλο, μήπως ασχοληθούν οι Αγρονόμοι με την αναθεώρηση των δασικών χαρτών...
engineered-for-complete-protection_600x80
syzeyxis-ii

Επιτέλους έπεσαν οι υπογραφές για το Σύζευξις 2

Υπεγράφησαν -επιτέλους- και μπήκαν στο στάδιο της υλοποίησης 20 συμβάσεις του Σύζευξις 2.
Οι συμβάσεις αφορούν στη μελέτη, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός συνόλου αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πρόσβασης και τηλεφωνίας, σε πάνω από 34.500 φορείς που ανήκουν στο δίκτυο Δημοσίου Τομέα.
Στο έργο «Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες Νησίδων 1-8» με συνολικό προϋπολογισμό 323,5 εκατ. ευρώ, κατανέμονται ως εξής στους παρόχους: OTE 172,2 εκατ. ευρώ, Wind 45,9 εκατ. Forthnet 42 εκατ. και Vodafone 63,3 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται εντός του 2021 να έχει προχωρήσει η υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων.
Το «Σύζευξις 2» έχει ενδιαφέρουσα ιστορία, παρόμοια με το γεφύρι της Άρτας.
Σχεδιάστηκε την περίοδο 2010-2013. Το 2014 διασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση των τριών συγχρηματοδοτούμενων υποέργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Το ίδιο έτος ξεκίνησε η προκήρυξη των αντίστοιχων διαγωνισμών. Ακολούθησαν ένδικες ενστάσεις σε τρία υποέργα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013 και κατά συνέπεια την απώλεια της κοινοτικής χρηματοδότησης.
Οι ενστάσεις πάντως ολοκληρώθηκαν δικαστικά το 2016.
Το έργο επανενεργοποιήθηκε το 2018 και παράλληλα ξεκίνησαν οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για την χρηματοδότηση των τριών υποέργων από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το σύνολο των συμβάσεων του έργου υπογράφτηκαν τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ξεκίνησε η υλοποίηση τους. Best late than never!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Κατ’ αρχάς να ευλογήσουμε τα γένια μας. Μην ξεχάσετε την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή το συνέδριο InfoCom Security, πιο επίκαιρο από ποτέ, που με κεντρικό τίτλο «From CyberSecurity to Cyber Resilience» και βασισμένο στο μοντέλο των 4Π, θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στις 21-22 και 23 Απριλίου, για κάθε πρόβλημα κυβερνοασφάλειας.
 • Δείτε το πρόγραμμα της 1ης ημέρας, τις ομιλίες της 2ης ημέρας, αλλά και τα 16 workshops της 3ης ημέρας και δηλώστε δωρεάν συμμετοχή με ένα click! To γιατί πρέπει να είστε εκεί στο ραντεβού της αγοράς, μας το λέει ο CEO της IBM, Ginni Rometty: «Cyber Crime is the Greatest Threat to every Company in the World».
 • Τέλος εποχής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση της Cosmote ότι από τον Σεπτέμβριο θα διακόψει τη λειτουργία του δικτύου 3G. Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που αρχίσαμε να γράφουμε για το 3G, το οποίο βεβαίως ήταν -στην εποχή του- μία επανάσταση.
 • Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν επιβεβαίωσε τόσο τις προβλέψεις, οι οποίες ήταν μάλλον υπερβολικές. Ποιος από τις «παλιοσειρές» έχει ξεχάσει τα αλήστου μνήμης WAP trips στις Κάννες;
 • Από την άλλη, έφερε ουσιαστικά το Internet στα κινητά μας, κάνοντας το μεγάλο βήμα, από το GPRS που αντιστοιχούσε σε ταχύτητες dialup modem, στο UMTS, που προσέφερε ταχύτητες εφάμιλλες του DSL.
 • Η Cosmote είναι η πρώτη που θα αποχαιρετήσει το 3G, τον φετινό Σεπτέμβριο, ενώ οι Vodafone και Wind θα κατεβάσουν τον διακόπτη μέσα στο 2022. Τώρα, όσοι έχετε ακόμα συσκευή που δεν υποστηρίζει τίποτα παραπάνω από 3G, μπορείτε να την πάτε για «απόσυρση» στα καταστήματα Cosmote και Γερμανός. Ε, λίγο οι εκπτωτικές προσφορές, λίγο οι τιμές των 4G smartphones που είναι στα πατώματα… μάλλον σε καλό θα σας βγει.
 • Μιλώντας για το 5G, ο Αντώνης Τζωρτζακάκης βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος και αφού ανακοίνωσε την επιτροπή, τώρα χτίζει γέφυρες με τις νησίδες γνώσης και καινοτομίας που υπάρχουν στη χώρα.
GY-1537-600X80-1
 • Η αρχή έγινε με τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ τώρα έκανε κάτι αντίστοιχο και με το Corallia. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα ωφεληθούν τα σχετικά startups με χρηματοδοτήσεις, ενώ θα διοργανώνονται workshops αλλά και hackathons, από κοινού.
 • Είναι βέβαιο, όπως όλα δείχνουν, ότι θα έχουμε ενδιαφέροντα πράγματα από την 5G Ventures... A, με την ευκαιρία: το Φαιστός απέκτησε και site. Ρίξτε μία ματιά: αξίζει τον κόπο, διότι όπως έλεγαν και οι παλιοί «το καλό fund από την αρχή φαίνεται»!
 • Μία πολύ ενδιαφέρουσα είδηση έρχεται από τη Γερμανία, όπου η Vodafone ξεκίνησε την εμπορική διάθεση υπηρεσιών μέσω 5G SA (standalone). Δείτε το video για να καταλάβετε τη διαφορά SA (stand alone) και NSA (non stand alone).
 • Το δίκτυο σε αυτή την περίπτωση είναι αποκλειστικά σε 5G αρχιτεκτονική και εκεί είναι που αρχίζουν να παίζουν οι πραγματικές διαφορές όσον αφορά στη χρήση της τεχνολογίας, ειδικά στον τομέα των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, με χαμηλό latency και αναβαθμισμένο core δίκτυο. 5GSA: Το ανώτατο στάδιο του 5G!
 • Μια και μιλάμε για τη Vodafone, βρέθηκε λίγο στο επίκεντρο της προσοχής από ένα σχόλιο σε οικονομικό site, πως υπήρξε γκρίνια στο Μέγαρο Μαξίμου ότι επικεφαλής τεχνολογίας ανέλαβε Ρουμάνος που ήρθε από τη θυγατρική της Αλβανίας, και όχι κάποιος Έλληνας από το εξωτερικό.
 • Να θυμίσουμε ότι ο επικεφαλής της θυγατρικής στην Αλβανία -απ’ όπου προήλθε το συγκεκριμένο στέλεχος- είναι Έλληνας και τα πάει και πολύ καλά; Η άποψη μας είναι ότι κάθε εταιρεία έχει το δικαίωμα να στελεχώνεται όπως εκείνη θέλει και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ περισσού. Ιδιαίτερα αν μιλάμε για πολυεθνικές…
 • Ανθεκτικότητα δείχνουν τα αποτελέσματα της Wind για το 2020. Υπάρχει βεβαίως μία μικρή μείωση κατά 1,7% στα έσοδα της, προφανώς λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλλε η πανδημία (roaming, κτλ.).
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Παρ’ όλα αυτά, όπως συνέβη και με τους άλλους δύο παρόχους, οι επενδύσεις της Wind προχώρησαν όπως είχε προγραμματιστεί, με αύξηση 3,3% στα 90 εκατ. ευρώ.
 • Η ψαλίδα στα έσοδα έκλεισε γιατί αυξήθηκαν οι πελάτες κινητής και σταθερής, οι εταιρικοί πελάτες, όπως επίσης και το FTTH. Η αίσθηση είναι ότι έχει μαζευτεί πολύ η εταιρεία, και αυτό είναι κάτι που χρήζει προσοχής για το μέλλον…
 • Σημαντική δουλειά γίνεται και στα έργα του δημοσίου, όπου ο doer Α. Μπρέγιαννης -μαζί με το team- έχει σηκώσει τα μανίκια και δουλεύει με τρελούς ρυθμούς. Τα αποτελέσματα… οσονούπω!
 • Μία σημαντική συνεργασία πέτυχε η InfoQuest, καθώς είναι πλέον ο επίσημος διανομέας για το Red Hat Linux στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Μάλτα. Πρόκειται για μία πολύ σταθερή και ευέλικτη πλατφόρμα, για χρήση σε servers και data centers, που χρησιμοποιεί το 90% των εταιρειών της λίστας Fortune 500. Quest for the best!
 • Διαρκώς εξελίσσεται και αναπτύσσεται το gov.gr, το οποίο αν προσέξατε έχει πετάξει πλέον τη σήμανση «beta», που σημαίνει ότι το κράτος το θεωρεί αρκετά ώριμο για… τελική έκδοση. Η τελευταία προσθήκη που δέχτηκε είναι το my.gov.gr, όπου μπορείτε να βρείτε με μία ματιά όλα τα έγγραφα που έχετε εκδώσει ηλεκτρονικά, όπως εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις.
 • Το καλύτερο είναι ότι αυτά τα έγγραφα μπορείτε να τα στέλνετε άμεσα σε φορείς του Δημοσίου ή σε ιδιωτικούς φορείς. Έτσι μειώνεται σε ακόμα πιο σημαντικό βαθμό η γραφειοκρατία, αλλά και οι μετακινήσεις εν μέσω κορονοϊού.
 • Μετά τη Vodafone μπαίνει και ο ΟΤΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό των λιμανιών, με τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο DataPorts. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη παρακολούθηση στόλων, οχημάτων και εμπορευμάτων, και κατά συνέπεια στην πιο αποτελεσματική λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επίσης θα διευκολυνθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των λιμενικών υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων.
combox
 • Με καλούς ρυθμούς προχωράει το Σύζευξις 2, καθώς έχουν υπογραφεί 20 συμβάσεις, συνολικής αξίας 323,5 εκατ. ευρώ, από τον ΟΤΕ, τη Forthnet, τη Vodafone και τη Wind. Μάλιστα τα έγγραφα υπεγράφησαν ηλεκτρονικά, καθώς η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι πιστοποιημένη να εκδίδει ψηφιακά δημόσια έγγραφα. Έτσι, επιτεύχθηκε μεγάλο όφελος σε οικονομικό, υγειονομικό αλλά και οικολογικό επίπεδο. Καιρός ήταν να ξεκολλήσουμε μετά από…13 χρόνια! Είναι πάντως γεγονός ότι κάνουν καλή δουλειά στην ΚτΠ!
 • Το ΕΔΥΤΕ έθεσε σε λειτουργία ένα νέο κόμβο για το Ελληνικό Internet Exchange, που εξυπηρετεί αποκλειστικά τη σύνδεση μεταξύ τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω του, 12 ενεργές 100 Gbps θύρες, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα για πολλαπλάσια μεγαλύτερες ταχύτητες.
 • Χαρακτηριστικά, τον Μάρτιο του 2020 περνούσαν από το GRIX 153 Gbps δεδομένων, ενώ μόλις μέσα σε ένα μήνα, τον Απρίλιο του 2020, η κίνηση αυξήθηκε στα 400 Mbps.
 • Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μία καίρια κρατική υποδομή, τόσο συνολικά για την ψηφιακή υπόσταση της Ελλάδας, όσο και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας που επέβαλλε η πανδημία.
 • Με στόχο την υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, ο ΟΤΕ και η IntraSoft, μέσω δικής τους κοινοπραξίας, υπέβαλλαν προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
 • Ωστόσο, η διαδικασία κωλύεται, από τη «γραφειοκρατία του χρόνου», μέχρι να βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένεται σε λίγες μέρες, σχετικά με την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο «για αθέμιτη διεξαγωγή του διαγωνισμού». Μία αποτελεσματική γραφειοκρατία είναι απειλή για την ελευθερία, όπως έχει πει ο Eugene McCarthy
 • Στη ΔΕΗ ξανάρχισε να «παίζει» το σενάριο για την εμπλοκή στις τηλεπικοινωνίες. Απλά περιμένουμε να τελειώσει η διαδικασία για την πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ σε επενδυτή και μετά θα προχωρήσουν.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Προφανώς τα συγκεκριμένα σενάρια έρχονται στην επιφάνεια και για να ανέβει η αξία του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά έχουν βάση. Μιλάμε βεβαίως για δημιουργία δικτύου last mile που θα παρέχεται στη χονδρική, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα και για 5G picocells. Εμπρός στο δρόμο (open fiber), που χάραξε η ENEL (Ιταλία)!
 • Ένα υπερ-στέλεχος στο υπερ-ταμείο! H Ανθή Τροκούδη αναλαμβάνει την ευθύνη της Επικοινωνίας στο ΕΕΣΥΠ – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου.
 • Πολλή κινητικότητα όπως έχουμε πει στην αγορά της κυβερνοασφάλειας. Δεν είναι μόνο το συνέδριο InfoCom Security που γίνεται αυτή την εβδομάδα αλλά και οι καταιγιστικές εξελίξεις.
 • Ας ξεκινήσουμε: η Hack the Box που ασχολείται με την εκπαίδευση στην κυβερνοασφάλεια «σήκωσε» 10,6 εκατ. δολάρια από το εξωτερικό σε μία νέα χρηματοδότηση. Pas mal!
 • Επίσης, στην Obrela εισήλθε η Μαριάννα Λάτση. Προφανώς, όχι γιατί είδε φως και μπήκε, αλλά γιατί η κυβερνοασφάλεια θεωρείται μία ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση.
 • Το γιατί, μας το έχει πει από το 2012 ο Διευθυντής του FBI, Robert Mueller: «Υπάρχουν δύο είδη εταιρειών. Αυτές που τις έχουν χακέψει ήδη και αυτές που θα τις χακέψουν»! BTW, στην Obrela είχε εισέλθει τον περασμένο Δεκέμβριο και η EOS Capital (Ταμβακάκης), ένα από τα fund του Equifund.
 • Στην Encode πάντως μάθαμε ότι αποχώρησαν οι δύο ιδρυτές, ο Χάρης Ηλιόπουλος και ο Πάνος Δημητρίου. Πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη που σίγουρα θα οδηγήσει σε νέα δεδομένα, σε έναν κλάδο με πολύ κινητικότητα. Stay tuned!
anycast-m4-plus-600x80
 • Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Ravago έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της Encode, αφού εξαγόρασε και τις υπόλοιπες μετοχές για να τις προσθέσει στο 70% που κατείχε στις αρχές του 2021.
 • Όπως ανακοινώθηκε, σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσει 2 εκατ. ευρώ, ενώ βλέπει με πολύ ενδιαφέρον και στις δράσεις στο εξωτερικό. Αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Encode είναι από τον Φεβρουάριο ο Διονύσης Αλευράς.
 • Οι δύο πυλώνες της αγοράς λιανικής αυτή την περίοδο είναι η Ψηφιακή Μέριμνα και βεβαίως το Πάσχα. Οι αλυσίδες, σαν έτοιμες από καιρό, σαν θαρραλέες, μετά τη διαρκή Μεγάλη Παρασκευή του lockdown φόρεσαν τα Πασχαλινά τους και βάλθηκαν με κάθε μέσο (TV, έντυπα & digital) να μας σαγηνεύσουν για να καταθέσουμε το πασχαλινό μας βαλάντιο. Πάσχα των εμπόρων Πάσχα, ή αν προτιμάτε business as usual and don’t panic in pandemic!
 • Από τις καμπάνιες για την Ψηφιακή Μέριμνα ξεχωρίσαμε την προσφορά των 12GB από την ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το γεγονός ότι την Κυριακή που είναι μαζεμένη όλη η οικογένεια και συζητάει για το tablet ή το laptop των παιδιών, ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ είναι στην τηλεφωνική γραμμή και περιμένει να λύσει κάθε απορία! Έτσι, για να αναφέρουμε τις καλές πρακτικές!
 • Κάτι πολύ δυνατό ξεκίνησε στην αγορά τροφίμων ένας παλιός γνώριμος, ο Αντώνης Μπαρούνας. Πρόκειται για μία διαφορετική προσέγγιση που έχει τη σφραγίδα του! Αλλά θυμηθείτε: αυτό δεν είναι το final project…
 • Πολύ ενδιαφέρουσα η κίνηση της Viva που είναι η πρώτη στην Ελλάδα που δίνει τη δυνατότητα για να αποκτήσει νέος πελάτης τραπεζικό λογαριασμό χωρίς να καταθέσει έγγραφα.
 • Πρακτικά, αξιοποιεί την εφαρμογή του KYC (Know Your Customer), που υλοποίησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (gov.gr). Αλλά και τη δυνατότητα που παρέχεται πλέον για πιστοποίηση μέσω βιντεοκλήσης! Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα. Πως λέμε viva στη Viva;
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Η Sony ανακοίνωσε δύο νέες προσθήκες στις κορυφαίες σειρές Xperia 1 και 5 με τα Xperia 1 III και Xperia 5 III.
Οι δύο συσκευές παρέχουν μια πλούσια συλλογή ενσωματωμένων λειτουργιών που συνδέουν την κοινότητα Xperia με τα «πάθη» της.
Είτε πρόκειται για φωτογράφους, είτε για φίλους του ήχου και του κινηματογράφου, είτε για gamers και κινηματογραφιστές, η επόμενη γενιά των κορυφαίων Xperia 1 και 5 θα εμπλουτίσει την εμπειρία του χρήστη με την πληθώρα των νέων χαρακτηριστικών της.
Αυτό είναι το επόμενο επίπεδο Xperia που διαμορφώνεται με ταχύτητα και ακόμα περισσότερα.
Τα Xperia 1 III και Xperia 5 III είναι κατασκευασμένα για να είναι στιβαρά. Το Xperia 1 III συνδυάζει υλικά υψηλής ποιότητας με τολμηρό και ξεχωριστό σχεδιασμό. Από το «παγωμένο» γυαλί στο πίσω μέρος έως το μεταλλικό πλαίσιο, πρόκειται για ένα ακαταμάχητο συνδυασμό σχεδιασμού και λειτουργικότητας.
Διαθέτει επίσης Corning Gorilla Glass Victus στην οθόνη, το πιο σκληρό γυαλί Gorilla μέχρι σήμερα - με βελτιωμένη απόδοση τόσο στις πτώσεις όσο και στις γρατσουνιές.
Παράλληλα, το Xperia 5 III είναι ο συμπαγής συγγενής του με Corning Gorilla Glass 6 στο πίσω μέρος του και οθόνη με ένα κομψό φινίρισμα γυαλιού που καθρεπτίζει, αλλά διαθέτει και στιβαρό μεταλλικό σκελετό.
Για περισσότερη ασφάλεια, και τα δύο μοντέλα διαθέτουν πιστοποίηση IP65/68 για αντοχή στο νερό και προστασία από τη σκόνη.
cl8-sept-2019-600x80
Η TCL ανακοινώνει την κυκλοφορία του TCL 10 5G στην Ελληνική αγορά, ακόμα ένα 5G smartphone της εταιρείας που αξιοποιεί τη δύναμη της 5G συνδεσιμότητας, ενώ προσφέρει στους χρήστες μια συσκευή με κομψό σχεδιασμό σε προσιτή τιμή.
Με το TCL 10 5G θα ανακαλύψετε τις δυνατότητες του 5G για ταχύτερη περιήγηση, απρόσκοπτη παραγωγικότητα και ασταμάτητο streaming.
Η οθόνη Dotch FHD+ 6,53 ιντσών ζωντανεύει με εντυπωσιακή λεπτομέρεια τα 5G πολυμέσα σας, χάρη στην οπτική τεχνολογία NXTVISION της TCL και τον ήχο υψηλής ανάλυσης.
Ώρα για λήψεις με μια υπέροχη και κορυφαία στη βιομηχανία τετραπλή κάμερα 64MP AI: Οι χρήστες θα απολαύσουν βίντεο 4K χωρίς κουνήματα και εικόνες υψηλής ανάλυσης που θα αγγίξουν ένα νέο επίπεδο λεπτομέρειας και, στη συνέχεια, θα μπορούν να τα μοιραστούν όλα άμεσα, χάρη στην απίστευτα γρήγορη ταχύτητα μεταφόρτωσης του TCL 10 5G.
Η εποχή του 5G επιτέλους έφτασε και το TCL 10 5G στοχεύει στον εκδημοκρατισμό του δικτύου 5G, φέρνοντας παράλληλα αξιοσημείωτες δυνατότητες 5G και εμπειρίες που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των περισσότερων καταναλωτών.
Κάθε λειτουργία από την τετραπλή AI κάμερα του TCL 10 5G έως τη λειτουργία αναγνώρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη για να εγγυάται μια συμμετρική αισθητική.
Η κομψή πινελιά του 3D γυαλιού διπλής όψης κάνει το smartphone άνετο στο χέρι και ανθεκτικό στην τσέπη, ενώ η υπερσύγχρονη μεταλλική διαβάθμιση ελκύει το φως, με τον ίδιο τρόπο που η τεχνολογία 5G ελκύει την προσοχή μας!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το VR gaming πριν από περίπου 3-4 χρόνια γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση, καθώς πολλές εταιρείες ασχολήθηκαν με την αναβίωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Και μπορεί κάποιοι να είχαν οραματιστεί ένα μέλλον που να έφερνε στο νου τη δημοφιλή ταινία Ready Player One του Steven Spielberg, όπου όλοι οι gamers είναι «κολλημένοι» στα VR headset τους, ωστόσο από ότι φαίνεται η πραγματικότητα διέψευσε ακόμη και τους πιο αισιόδοξους.
Αναμφίβολα, ένα από τα βασικότερα προβλήματα που «κουβαλάνε» τα VR headsets από την αρχή που εμφανίστηκαν δεν είναι άλλο ότι θα πρέπει να είναι wired στο PC (ή στην κονσόλα). Αυτό είναι κάτι που θέλει η Oculus, με το Oculus Quest 2 να το αλλάξει, προσφέροντας VR gaming χωρίς την ύπαρξη ενοχλητικών καλωδίων!
Στο επερχόμενο update για το VR headset της Oculus που θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέχρι τα τέλη Απριλίου, αναμένεται να τεθεί σε πειραματική λειτουργία το νέο feature ονόματι Air Link, το οποίο ουσιαστικά θα προσφέρει τη δυνατότητα για VR Gaming μέσω WiFi, χωρίς τη χρήση καλωδίων.
Χωρίς αμφιβολία, ένα τέτοιο feature αναμένεται να αλλάξει σε τεράστιο βαθμό τον κόσμο των VR headsets, ωστόσο μόνο και μόνο ότι θα είναι σε πειραματική μορφή μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα ακόμη μέχρι να δούμε πραγματικό wireless VR gaming.
Φυσικά για να μπορέσει να λειτουργήσει το συγκεκριμένο feature απαιτείται ένα σχετικά ισχυρό router και το Quest 2 θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σε αυτό.
Αν και πρέπει σίγουρα να γίνουν πολλά για να μπορέσει η συγκεκριμένη τεχνολογία να φτάσει στο λειτουργικό επίπεδο που πρέπει, είναι σίγουρα μια πολύ καλή αρχή!
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin