Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 19-7-21 sent
600x80 banner 14-10-21 sent

93 δευτερόλεπτα αφέλειας

Ας υποθέσουμε ότι είστε στέλεχος μεγάλης εταιρείας και η διοίκηση έχει λάβει την απόφαση να κατέβει σε ένα διαγωνισμό τεχνικού έργου, συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ.
Αυτά που έχετε να κάνετε είναι τα εξής: Να μπείτε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και να ανεβάσετε τα δικαιολογητικά και τα εχέγγυα, που επιτρέπουν στην εταιρεία σας να συμμετέχει στον διαγωνισμό.
Μετά, θα πρέπει να αποστείλετε την τεχνική σας προσφορά για το έργο και τέλος να στείλετε την οικονομική σας προσφορά.
Στη συνέχεια θα πρέπει να φτιάξετε σε PDF τις προσφορές που καταθέσατε, να τις επικυρώσετε μέσω ψηφιακής υπογραφής, και να τις ανεβάσετε και αυτές στην πλατφόρμα κατάθεσης προσφορών για το έργο.
Το ερώτημα για εσάς είναι το εξής:
Πόσο χρόνο θα χρειαζόσασταν να κάνετε τις παραπάνω ενέργειες; Μία ώρα; Μισή ώρα; Δέκα λεπτά;
Ότι και αν απαντήσατε, μάλλον δεν έχετε τόση αυτοπεποίθηση, όσο το στέλεχος της ΔΕΗ που ανέλαβε το έργο κατάθεσης προσφοράς της Επιχείρησης στον διαγωνισμό Ultra-Fast Broadband (UFBB).
Το εν λόγω στέλεχος, θεώρησε ότι 93 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να ολοκληρώσει την αποστολή που του ανατέθηκε, και όπως ήταν φυσικό απέτυχε οικτρά, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αποκλειστεί από τον διαγωνισμό.
Το παράλογο συνεχίζεται όμως, από το σημείο που η ΔΕΗ, αντί να αποδεχθεί την απύθμενη αστοχία των στελεχών που είχαν αναλάβει την κατάθεση της προσφοράς, μπήκε στη διαδικασία να υποβάλλει προσφυγή, με αόριστες αιτιάσεις όπως ότι «παρεμποδίστηκε στην υποβολή της προσφοράς της» ή ότι «υπέβαλε την προσφορά της, αλλά η Αναθέτουσα Αρχή αρνήθηκε να την παραλάβει».
Φυσικά, όλα τα αρχεία καταγραφής είναι σαφή και δείχνουν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής.
Επιπλέον, στην προσφυγή της η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού υποστηρίζει ότι η συμμετοχή μόνο δύο φορέων (ΟΤΕ και Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή) δημιουργεί πρόβλημα στον Διαγωνισμό και στην ολοκλήρωσή του, επειδή παραβιάζεται η αρχή του ευρύτερου δυνατού ανταγωνισμού.
Είναι σα να έχει σκοτώσει κάποιος τους γονείς του και να ζητάει επιείκεια από το δικαστήριο επειδή είναι ορφανός.
Πάντως, αν και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιθυμούσε διακαώς τη συμμετοχή ενός τρίτου φορέα στο έργο UFBB, δεν στηρίζει την προσφυγή της ΔΕΗ κατά του αποκλεισμού της, κάτι που δείχνει ότι τα γεγονότα δεν υποστηρίζουν στο ελάχιστο τους ισχυρισμούς της Επιχείρησης.
Neo_Creatures_Display_600x80
eett-flag

ΕΕΤΤ: Εμείς Ενισχύουμε Το Ταμείο

Κατά 2,4 δισεκατομμύρια μείωσε το Εθνικό Χρέος η ΕΕΤΤ την 20ετία 2000-2020, αποδίδοντας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το συγκεκριμένο ποσό.
Έσοδα από Διαγωνισμούς Φάσματος, και πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά καιρούς σε εταιρείες στον χώρο των Τηλεπικοινωνιών είναι η κύρια πηγή εισροών που ανέρχονται με μία απλή αναγωγή σε 328.767 ευρώ την ημέρα.
Ουσιαστικά, η μερίδα του λέοντος των εσόδων προήλθε από τους πλειστηριασμούς φάσματος κινητής, αφού οι πάροχοι μέσα στην εικοσαετία, κατέβαλαν 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα πρόστιμα ανήλθαν στα 160 εκατ. ευρώ.
Η ΕΕΤΤ βέβαια δεν είναι ένας εισπρακτικός μηχανισμός, αφού φροντίζει μεταξύ άλλων για την τήρηση των κανόνων της αγοράς, τη διερεύνηση και αποκατάσταση παραπόνων των καταναλωτών, και τη διόρθωση των στρεβλώσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της θετικής παρέμβασης της ΕΕΤΤ υπέρ των καταναλωτών, είναι το πρόσφατο αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας για τις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (τα γνωστά πενταψήφια νούμερα) στα οποία οφείλονταν πολλές από τις υπέρογκες χρεώσεις χρηστών κινητής τηλεφωνίας.
Ο γόρδιος δεσμός λύθηκε με απλό τρόπο. Η ΕΕΤΤ επέβαλε στους παρόχους τη φραγή ως προεπιλογή στα SMS από τα πενταψήφια.
Για όσους καταναλωτές επιλέξουν να άρουν τη φραγή, εντολή της ΕΕΤΤ προς τις εταιρείες αυτές ήταν να ενσωματώσουν μηχανισμό μέσα από τον οποίο ο χρήστης του κινητού να αποστέλλει τη συγκατάθεσή του, μέσω ατελούς μηνύματος SMS, εντός 5 λεπτών από τη χρονική στιγμή αποστολής του αρχικού μηνύματος.
Σε περίπτωση που το μήνυμα συγκατάθεσης δεν αποσταλεί εντός του χρονικού ορίου των 5 λεπτών, η εγγραφή ακυρώνεται.
Μόνο για το 2020 για παράδειγμα, η ΕΕΤΤ εξέτασε και διεκπεραίωσε 12.175 καταγγελίες καταναλωτών για ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με πάνω από τις μισές να αφορούν στην αμφισβήτηση χρεώσεων σε λογαριασμούς.
Web Banners for website and more
vodafone-chalki

Κοκκίνησε η Χάλκη

Αχίλλειος πτέρνα στη διάδοση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην κοινωνία και σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων είναι η επέκταση της κάλυψης των υποδομών και σε μη αστικές περιοχές.
Όπως επισημαίνει μελέτη του ομίλου Vodafone, οι πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές παρουσιάζουν επαρκή ζήτηση υπηρεσιών και σχετικά χαμηλό κόστος ανάπτυξης για τη διατήρηση ανταγωνιστικών δικτύων.
Ωστόσο, στις περισσότερες αγροτικές κοινότητες παρατηρείται συχνά ανεπαρκής ζήτηση που δεν υποστηρίζει πολλαπλές υποδομές.
Προς επιβεβαίωση της μελέτης, η Vodafone αναδεικνύει το παράδειγμα κινητής συνδεσιμότητας σε αγροτικές περιοχές της Γερμανίας.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εγκριθεί συστήματα επιδοτήσεων των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στη Βαυαρία, την Έσση και την Κάτω Σαξονία.
Το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο μεταφορών, υιοθέτησε επίσης ένα μοντέλο επιδότησης υποδομών σε αγροτικές περιοχές το 2020 διαθέτοντας 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα επιδότησης υπηρεσιών κινητής σε όλη την Ε.Ε.
Βέβαια, παρόμοιες επιδοτήσεις υπάγονται σε υποχρέωση έγκρισης από την Ε.Ε. για την διασφάλιση των κανόνων σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.
Έτσι η Vodafone προτείνει την ενεργή οικονομική συμμετοχή της Ε.Ε. σε στοχευμένες ενέργειες που θα αυξήσουν τη διείσδυση των υποδομών σε περιοχές χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.
Βέβαια, εμείς με τη σειρά μας, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι για όλες τις περιοχές, αστικές ή μη, θα πρέπει να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη υπηρεσιών και τεχνολογιών που να ισχυροποιούν τη ζήτηση τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων, για την παραγωγή προστιθέμενης αξίας για τις επιχειρήσεις, και ποιότητας ζωής για τους πολίτες.
Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που εφαρμόζει η Vodafone στη Χάλκη, το πρώτο GR-eco island που είδαμε πρόσφατα να υλοποιείται με απόλυτη επιτυχία.
nokia 7-10-21 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
save the date 15-10-21 sent

ΔΙΚΤΥΑ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Τελικά φέτος στο 23ο Συνέδριο InfoCom World θα έχουμε απαρτία. Στο CEO Summit συμμετέχουν ο υπουργός κ. Πιερρακάκης αλλά και οι κ.κ. Τσαμάζ, Μπρουμίδης, Ζαρκαλής και Γεωργιόπουλος. Συντονίζει η Τέτη Ηγουμενίδη. Πιο πριν, στην ενότητα The Cloud & Data Center Nation θα έχουμε τους κ.κ. Μπεχράκη, Νώλη Μερτζάνη & Καπετανάκη. Εσύ δήλωσες (δωρεάν) συμμετοχή;
 • Παράλληλα σε ξεχωριστή αίθουσα θα διεξαχθεί και το Law Tech Summit που εξετάζει την πολύπλοκη -στις ημέρες μας- σχέση της τεχνολογίας με τη νομική επιστήμη.
 • Νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη και αόριστη χαρακτηρίζει ο ΟΤΕ την προδικαστική προσφυγή της ΔΕΗ (στις 24-10-2021) στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) με την οποία ζητά να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δεν έκαναν δεκτή την προσφορά της για το UFBB.
 • Στην παρέμβασή του υπέρ του προαναφερόμενου υπουργείου ο ΟΤΕ, έχοντας έννομο συμφέρον, αναφέρει επιχειρηματολογώντας σχετικά, ότι η μη αποδοχή της προσφοράς της ΔΕΗ δεν οφείλεται στην προβληματική λειτουργικότητα της πλατφόρμας ΕΣΗΔΗΣ, αλλά σε μη έγκαιρη ολοκλήρωση από υπαιτιότητα της ΔΕΗ των ενδεδειγμένων ενεργειών κατάρτισης και υποβολής της προσφοράς της.
 • Αποκλειστικά στη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των ενδεδειγμένων ενεργειών κατάρτισης και υποβολής των αναγκαίων εγγράφων αποδίδει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την μη αποδοχή της προσφοράς της ΔΕΗ για το UFBB. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρεί μάλιστα ότι η προδικαστική προσφυγή της ΔΕΗ η οποία θα εξεταστεί από την ΑΕΠΠ στις 26 Νοεμβρίου υποβάλλεται εκπροθέσμως και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να απορριφθεί.
 • Στην παρέμβασή του στην ΑΕΠΠ που έχει προσφύγει η ΔΕΗ για τη μη αποδοχή της προσφοράς της για το UFBB, το αρμόδιο υπουργείο, τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση» η μη αποδοχή της προσφοράς «δεν ανάγεται σε τεχνική βλάβη του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ - Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων».
 • Σε θετική τροχιά κινήθηκαν τα μεγέθη του ΟΤΕ στο 9μηνο, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι ο όμιλος θα πετύχει ουσιαστική ανάκαμψη εσόδων και κερδοφορίας το 2021, να ανακοινώνει επενδύσεις 550 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ.
 • Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν στο 9μηνο, τα έσοδα αυξήθηκαν 2,8% στα 2.476,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν 576,4 εκατ. ευρώ από 234,1 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EDITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) αυξήθηκε 3,8% στα 964,1 εκατ. με το περιθώριο EDITDA στο 38,9% (συν 0,4 μονάδες).
 • Η Cosmote TV κέρδισε σημαντικό μερίδιο αγοράς φτάνοντας τους 600.167 συνδρομητές. Σε αυτό συνέβαλε προφανώς και η απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων για 8 από τις 14 ομάδες της Super League συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΟ και της ΑΕΚ
 • Τα μεγάλα project τόσο στον Δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα έγραψαν πολύ καλά στον ισολογισμό. Ο ΟΤΕ θα διεκδικήσει μεγάλο μέρος από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε ο Μιχάλης Τσαμάζ , που ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος στην τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές για τα αποτελέσματα εννεάμηνου.
 • Και τόνισε ότι ΟΤΕ έχει όλες τις προϋποθέσεις: εμπειρία, τεχνογνωσία αποδεδειγμένη ικανότητα υλοποίησης και οικονομική επιφάνεια, που απαιτούνται. Χρονικά, ανέφερε ότι οι διαγωνισμοί για τα συγκεκριμένα έργα, αναμένονται στα μέσα του 2022.
 • Ο τουρισμός έφερε έσοδα roaming που πέρσι δεν υπήρχαν και συνολικά ή κινητή αύξησε τα έσοδα κατά 8,2%. Υπήρξε επίσης αύξηση 1,8% στα έσοδα λιανικής σταθερής, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Καταγράφηκε αύξηση κατά 24% των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών και το FTTH ήταν διαθέσιμο σε 479 χιλιάδες νοικοκυριά στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσει τις 560 χιλιάδες. Τέλος, ο Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ότι στόχος για το τέλος του 2022 είναι 1.000.000 συνδέσεις FTTH!
 • Στη Vodafone έχουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Ο Χάρης πάντως δείχνει πολύ ευδιάθετος τον τελευταίο καιρό. Κάτι θα ξέρει καλύτερα… Πάντως, οι «κόκκινοι» ξεκινάνε άμεσα το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών που θα ενώνει ελληνικά νησιά.
 • Με τη φράση «Ανακαλύπτουμε - Εξελισσόμαστε - Προχωράμε», η ΕΕΚΤ παρουσίασε μία σειρά από μικρού μήκους ταινίες, μέσα από τις οποίες θέτει στο επίκεντρο τη σχέση των ανθρώπων με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τις επιλογές που εξασφαλίζουν σε επαγγελματίες όλων των επιχειρηματικών κλάδων αλλά και στην καθημερινότητα, την επανάσταση που φέρνει το 5G, αποτυπώνοντας την παράλληλη εξέλιξη της ζωής μας με εκείνη των δικτύων.
 • Η Wind συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και ενθαρρύνει την κυκλική οικονομία μέσα από τη νέα συνεργασία με την Green Panda, που επισκευάζει, ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί υλικά με στόχο την παραγωγή καινούργιων συσκευών.
 • Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια να πουλήσουν το smartphone τους και να λάβουν ποσό μέχρι και 950 ευρώ για να το αξιοποιήσουν σε μια καινούργια συσκευή. Επιπλέον, η Wind προσφέρει έξτρα έκπτωση 100 ευρώ με μια νέα σύνδεση Wind κινητής ή σταθερής.
 • Το κατάστημα της ΔΕΗ που βλέπουμε στη διαφήμιση είναι προφανώς demo. Για την ακρίβεια υπάρχει ένα πιλοτικό κατάστημα ψηλά στην Κηφισίας. Έτσι, μετά τη γκρίνια όσων έχουν καθίσει έστω και μία φορά στην ουρά, αποφασίστηκε η ανακατασκευή 146 καταστημάτων με κόστος 44,6 εκατ. ευρώ. Λίγα μας φαίνονται τα χρήματα… Δεν ξέρουμε καν αν αξίζει την …Ολύμπια προσπάθεια κάποιων να διεκδικήσουν τον διαγωνισμό. Ούτε franchising κατάστημα δεν στήνεις με τόσα λεφτά. Εκτός αν είναι μόνο η αρχή!
 • H NOVA δεν γύρισε απλά σελίδα. Άλλαξε βιβλίο! Δεν είναι μόνο η νέα πλατφόρμα, το καινούργιο management, τα αποτελέσματα, αλλά και οι συνέργειες. Η United Group, μητρική εταιρία της Nova, ανακοίνωσε την Τρίτη τη στρατηγική της επένδυση στη Marquee TV, μια εξειδικευμένη, παγκόσμια υπηρεσία streaming για τις τέχνες και τον πολιτισμό, η οποία είναι γνωστή και ως «Netflix των τεχνών» και έχει συνδρομητές σε περισσότερες από 100 χώρες.
 • To Πλαίσιο -που δίνει στους μετόχους επιστροφή κεφαλαίου 0,17€/ μετοχή- είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές μίας θέσης στους τρεις εμπορικούς πόλους του Ελληνικού, όπως δήλωσε στο… πλαίσιο της ΓΣ ο Γιώργος Γεράρδος. Πανταχού παρών και τα πάντα πληρών.
 • Παράλληλα, υλοποιεί επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ με έμφαση στην omnichannel εμπειρία και το last mile, ενώ μοιάζει να είναι πανέτοιμο για την Black Friday αν κρίνουμε και από το ευρηματικό τηλεοπτικό σποτάκι.
 • Και τα Public έκαναν αισθητή την παρουσία τους με ένα teaser και έδειξαν ότι σκοπεύουν να παίξουν και αυτά δυνατά στην Black Friday. Την Κυριακή το βράδυ είδαμε και το «βουτηγμένο στην αμαρτία» σποτάκι της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ. Δεν ξέρουμε αν οι καταναλωτές θα δούνε…άσπρη μέρα με τις προσφορές-γιατί υπάρχει πάντα το πρόβλημα της διαθεσιμότητας- αλλά οι αλυσίδες είναι βέβαιο ότι μοιάζουν σαν έτοιμες από καιρό.
 • Υπάρχει η σκέψη να αλλάξει ημέρα η Cyber Monday, δεδομένου ότι η Black Friday έχει διευθυνθεί σε εβδομαδιαίο γεγονός και την ….καταπίνει. Εξάλλου σε καιρούς COVID δεν διαφέρει και πολύ η Cyber Monday από την Black Friday, αφού οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται διαδικτυακά. Οι αλυσίδες θα ήθελαν ένα ακόμη ορόσημο στις πωλήσεις, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση.
 • Σε κάθε περίπτωση όλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για την Black Friday. Το BestPrice.gr π.χ. δημιούργησε την ειδική ενότητα «προσφορές» όπου οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να βρουν όλα τα προϊόντα που σημειώνουν πτώση στην καλύτερη τιμή των τελευταίων μηνών, από το σύνολο των καταστημάτων που συμμετέχουν στην πλατφόρμα.
 • Οι προσφορές ανανεώνονται αυτόματα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να φιλτραριστούν ανά κατηγορία και ανά κατάστημα. Επιπλέον, προσφέρει στους χρήστες του προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για προσφορές, με βάση τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη.
 • Μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 181 εκατ. ευρώ με ακύρωση ισάριθμων μετοχών αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της WIND στις 29 Οκτωβρίου, με σκοπό τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών.
FortinetAP-Promo-banner-600x80px

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Παρά τις ενθουσιώδεις προβλέψεις της αγοράς για το Edge Computing τα τελευταία χρόνια, η αγορά δεν έχει ακόμη απογειωθεί. Το θεμελιώδες εμπόδιο είναι ότι οι πελάτες δεν θέλουν υπολογιστές στο Edge, θέλουν cloud computing στο Edge. Αλλά το πρόβλημα του Edge Cloud δεν είναι απλώς μια απλή επέκταση της υποδομής του cloud computing…
 • Το Cloud ορίζεται από την ύπαρξη ενός μικρού αριθμού datacenters σε συγκεκριμένες τοποθεσίες με δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές στο καθένα. Το πρόβλημα του Edge computing είναι ακριβώς το αντίστροφο. Στην 5G και IoT εποχή, είναι απαραίτητο η υπολογιστική ισχύς να έρθει πιο κοντά εκεί που δημιουργούνται τα δεδομένα, δηλαδή στο Edge.
 • Το Edge computing πρέπει να υπάρχει παντού, σε δεκάδες χιλιάδες τοποθεσίες, αλλά χρειάζονται μόνο λίγοι υπολογιστές σε κάθε τοποθεσία. Η επίλυση του αντίστροφου προβλήματος που αντιπροσωπεύει το Edge Cloud απαιτεί σοβαρή καινοτομία και όχι απλώς μια σταδιακή βελτίωση του τρέχοντος cloud computing μοντέλου. Ποια είναι η λύση; Θα την μάθετε στην ενότητα 5G: Ecosystem & Applications στο πλαίσιο του 23ου Συνεδρίου InfoCom World, που θα γίνει στις 24-25 & 26 Νοεμβρίου. Κάντε εγγραφή με ένα click!
 • Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις υποδεικνύουν την απομακρυσμένη πρόσβαση σε εταιρικές εφαρμογές και δεδομένα ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Cloud, ενώ το 77% επισημαίνουν πως το Cloud ERP διασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια των lockdowns, σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η SoftOne σε 6.000+ Cloud/SaaS πελάτες της στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
 • Τρία προγράμματα στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Ευρώπη» ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσδιορίζοντας τους στόχους και τους ειδικούς θεματικούς τομείς που θα λάβουν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1,98 δισ. ευρώ.
 • Πρόκειται για στρατηγικές επενδύσεις που χαρακτηρίζονται από την Επιτροπή καθοριστικής σημασίας για να επιτευχθούν οι στόχοι προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», που αποσκοπεί στην ενίσχυση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης και στην εισαγωγή ψηφιακών λύσεων στην αγορά προς όφελος των πολιτών, του δημοσίου και των επιχειρήσεων.
 • Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη της συνδεσιμότητας 5G σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει άμεσο και καταλυτικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών CO2e, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ericsson. Η μελέτη αναφέρει ότι τουλάχιστον το 40% των λύσεων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ, μέχρι το 2030, θα βασίζεται στη συνδεσιμότητα σταθερών και κινητών επικοινωνιών.
Fortinet-Cyber-Threat-Assessment-banner_600x80

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΕΡΓΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η Πληροφορική εξακολουθεί τη δυναμική της πορεία. Τελευταίο deal η εξαγορά του 88% της PCS από την Epsilon Net, αντί 2,23 εκατ. ευρώ, η οποία παρέχει λύσεις πληροφορικής σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα και έχει υλοποιήσει έργα σε 10 χώρες. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2020 ήταν 2,35 εκατ. και τα κέρδη 367 χιλιάδες ευρώ. H Epsilon Net, αφού έχει σαρώσει την αγορά και πήρε τη μερίδα του λέοντος στην αγορά του MyData, περνάει τώρα και στις κάθετες λύσεις!
 • Aurora ονομάζεται το πλοίο που θα ποντίσει το υποβρύχιο καλώδιο μήκους 670 χιλιομέτρων και θα συνδέει το Ηράκλειο Κρήτης με την Αττική. Όταν λειτουργήσει το καλώδιο, θα προκύψει εξοικονόμηση 550 εκατ. στους λογαριασμούς του ρεύματος. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το 2024 που θα ολοκληρωθεί το έργο θα αποδεσμεύσει την Κρήτη από τη ρυπογόνο τοπική ηλεκτροπαραγωγή, γεγονός που σημαίνει περιορισμό κατά 450.000 τόνους των εκπομπών CO2.
 • Ομόλογο 80 μύρια για την INTRAKAT το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως εξής: Τα 40 για να χρηματοδοτηθεί με χαμηλό επιτόκια παλαιότερο δάνειο, τα 20 για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων 98MW και τα 20 ως κεφάλαιο κίνησης. Η εταιρεία πρόσφατα πήρε ένα έργο από την ΕΡΓΟΣΕ ύψους 43,1 μύρια.
 • Ήταν θέμα να μην πάρει τις σχετικές εγκρίσεις FCC η Intracom Telecom. Τώρα ανοίγει και την αγορά του Καναδά, με πιστοποίηση από το Υπουργείο Καινοτομίας Επιστήμης και Οικονομικής Ανάπτυξης (ISED). Δεν έχασαν μάλιστα χρόνο. Μόλις πήραν την έγκριση έβαλαν σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην μπάντα των 24GHz. Τελικά κάτι καλό γίνεται στην Παιανία…
 • Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το νέο fund του Νίκου Σταθόπουλου την BC Partners GR και για τα Pet City. Ε λοιπόν κυκλοφόρησε ότι για τα Pet City διέθεσε 60 με 80 μύρια. Μην ανησυχείτε όμως. Οι δυνατότητες μέχρι το 1δις είναι πολλές. Το ίδιο και οι πιθανότητες αυτών που έχουν κάτι που αξίζει και κυρίως να έχει προοπτικές.
 • Βλέπετε οι μεγάλες εξαγορές (Wind, Forthnet, Vivartia, ΔΕΔΗΕΕ κ.α.) έχουν ολοκληρωθεί και οι επιλογές είναι περιορισμένες, οπότε περνάμε στα πιο «χαμηλά» ράφια. Τα οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα γιατί μπορούν να εξασφαλίσουν συνέργειες…
 • Λέγεται μάλιστα ότι η παρουσία του BC Partners και το ενδιαφέρον του για την Ελληνική αγορά έχει γίνει αιτία να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τις απαιτήσεις τους κάποιοι που συζητούσαν με άλλα funds. Ας προσέξουν διότι όποιος θέλει τα πολλά…
 • H Toshiba, η εταιρεία σύμβολο της Ιαπωνίας μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε στη λύση της τριχοτόμησης. Μία εταιρεία θα διαθέτει υπηρεσίες υποδομής και μία τεχνολογικό εξοπλισμό. Η Τρίτη θα έχει μετοχές της Kioxia και της Toshiba Tec Cop. Τα spinoffs θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2023. Κάπου το έχουμε ξαναδεί αυτό…
 • Η Google έχασε την έφεση κατά του προστίμου των 2,8 δισ. δολαρίων για την παρεμπόδιση μικρότερων υπηρεσιών αναζήτησης αγορών, στην πρώτη από τις τρεις δικαστικές μάχες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η άποψη του δικαστηρίου είναι ότι «μία γενική μηχανή αναζήτησης είναι υποδομή» και ως εκ τούτου υπόκειται σε κανόνες. Οι κανόνες βεβαίως έχουν και εξαιρέσεις. Και οι εξαιρέσεις πρόστιμα…
 • Η MLS με ανακοίνωσή της στο ΧΑΑ ενημερώνει για το στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους κατόχους ομολογιακών δανείων. Παράλληλα , αναφέρεται και στην αγωγή που έχει δεχθεί από 4 ομολογιούχους καθώς και στο γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ετήσια οικονομική έκθεση του 2020.
 • Στην Cosmos Business Systems κατακυρώθηκε, ο διαγωνισμός «προμήθεια αδειών λογισμικού και υπηρεσιών εγκατάστασης και συντήρησης για την αναβάθμιση των υποδομών των πληροφοριακών συστημάτων του ΤΕΕ», έναντι 2,97 εκατ. ευρώ.
 • Η Performance ανακοίνωσε τα βασικά οικονομικά στοιχεία βάσει των οποίων τα έσοδα ανήλθαν στα €25,69 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 30,24% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ το EBITDA ανήλθε στα €2,78 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 44,3% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020. High performance!
 • Η Eurobank χάρη στην τεχνολογία Tap to Phone δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση, εγκαθιστώντας την εφαρμογή Eurobank Smart POS να μετατρέπει το Android κινητό της σε POS και να ολοκληρώνει, εύκολα, γρήγορα, ανέπαφα και με ασφάλεια κάθε είδους συναλλαγή.
 • Η Microsoft βρίσκεται κοντά στην αγορά και της δεύτερης έκτασης για το data center. Καιρός ήταν! Αυτή την εβδομάδα πάντως, όλοι ασχολήθηκαν με AR project στην Αρχαία Ολυμπία, καρπός της συνεργασίας της Microsoft με το Υπουργείο Πολιτισμού. Αναπτύχθηκαν τρεις εφαρμογές. Διαδραστική σελίδα με δυνατότητα τρισδιάστατης θέασης. Εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, με δυνατότητα AR και εμπειρία μικτής φωτορεαλιστικής πραγματικότητας.
 • O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ετοιμάζει τρία πακέτα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ένα με τη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και από ένα για τα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού. Μιλάμε για 1,2 δις. ευρώ επιπλέον που θα πέσουν στην αγορά. Pas mal!
 • Η OTEGLOBE, είναι μία από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο project του υποθαλάσσιου διεθνούς καλωδίου υπέρ-υψηλών ταχυτήτων Asia Africa Europe - 1 (AAE-1). Το καλώδιο θα έχει μήκος 25.000 χλμ και θα συνδέει το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Από ελληνικής πλευράς έχει βάλει το χεράκι του και ο Πέτρος που πάει παντού, αφού «τρέχει» την PCCW στην Ευρώπη, την Αφρική και πλέον στην Αμερική. Βλέπετε το καλώδιο θα τρέχει σε όλη την …επικράτειά του!!
 • Ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης και τροποποίησης λογισμικού, υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας, συντήρησης πληροφοριακών συστημάτων και μετάπτωσης / προσαρμογής δεδομένων και εφαρμογών στα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του μέσω διαδικτύου προκήρυξε ο ΕΟΠΥΥ.
 • Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 9.780.624 ευρώ, με δικαιώματα προαίρεσης 2.339.136 ευρώ. Αμήν και πότε!
 • Ο αμερικανική εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών Viasat, ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει με τη διαδικασία της συγχώνευσης την βρετανική εταιρεία δορυφορικών υπηρεσιών Inmarsat έναντι 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 • Στον ΟΤΕ κατακύρωσε, ο δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης το διαγωνισμό για την «προμήθεια και εφαρμογή συστήματος έξυπνων κάδων αποκομιδής απορριμμάτων», αντί 1.773.224 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος σε 5300 κάδους μηχανικής αποκομιδής και 20 απορριμματοφόρα αυτοκίνητα.
 • Η Bank of America σε νέα έκθεσή της εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα εκτοξευθεί κατά 8,6% φέτος εκτίμηση ίση με αυτήν της Scope Ratings που αναβάθμισε σε 8,6 το 5,6% που προέβλεπε πριν. Επίσης αναβαθμίζει ελαφρώς και την εκτίμησή της για το 2022 στο 3,8% από 3,5% που έδινε πριν.
protocol_banner

e-GOVERMENT - ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Βασισμένος στα στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2021 κατατάσσει την Ελλάδα στην 25η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Σε αρκετές από τις παραμέτρους του DESI η χώρα έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της, ωστόσο προφανώς το ίδιο κάνουν και οι άλλες χώρες, οπότε είναι δύσκολο να δούμε θεαματική άνοδο.
 • Η έκθεση βγήκε με υπερβολική καθυστέρηση - αφού συνήθως δημοσιοποιείται αρχές του καλοκαιριού. Προφανώς στις Βρυξέλες «έτρεχαν» με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και ναι μεν ανεβήκαμε δύο θέσεις, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία για το 2ο εξάμηνο που ίσως μας έδιναν μία μικρή αναβάθμιση.
 • Υπάρχουν τομείς που χρήζουν βελτίωσης, όπως η σταθερή ευρυζωνικότητα αλλά και η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Και στις δύο περιπτώσεις να αναμένετε ενέργειες στήριξης από το υπουργείο. Πολύ καλά τα πήγαμε στο 5G -όπως προαναφέραμε- και στο Ψηφιακό Δημόσιο.
 • Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις (34%) δηλώνουν ότι αξιοποιούν την ψηφιακή νοημοσύνη. Μάλλον δεν είχαν καταλάβει την ερώτηση…
 • Από το DESI προκύπτει ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση είναι περί τα 7 δις, γεγονός που σημαίνει αρκετά για τη χώρα μας, αν αξιοποιηθούν όπως πρέπει. Πως λέμε «σε καλή μεριά»;
 • Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι «Η Ελλάδα συγκεντρώνει 99 % στον δείκτη ετοιμότητας 5G, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι έχει εκχωρηθεί το σύνολο σχεδόν των καινοτόμων ζωνών του εναρμονισμένου σε επίπεδο ΕΕ φάσματος 5G».
 • Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι η δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός, το οποίο η ίδια χαρακτηρίζει ως «καινοτόμο εθνικό σχήμα για τη χρηματοδότηση του 5G», αναμένεται να παίξει αναζωογονητικό ρόλο στην οικονομία. «Η σύσταση (με τον νόμο 4727/2020) ενός καινοτόμου εθνικού μηχανισμού χρηματοδότησης δικτύων 5G στην Ελλάδα (Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός) αναμένεται να παίξει αναζωογονητικό ρόλο στον απόηχο της κρίσης της νόσου COVID-19. Το επενδυτικό ταμείο αναμένεται ότι θα στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Βιομηχανίας 4.0 και στη δημιουργία αγοράς προϊόντων 5G στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς».
 • Μέσα σε όλα τα άλλα, η ΕΕ έβγαλε και μία μελέτη για τις τιμές του broadband. Βασίζεται βέβαια σε νούμερα του 2019, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Και όσον αφορά την εικόνα της Ελλάδας δεν είναι και τόσο κακή. Τουλάχιστον αυτό λένε όσοι κατάφεραν να τη διαβάσουν, γιατί είναι απίστευτα τεχνική. Πάντως στην κινητή, είμαστε σχετικά καλά. Στη σταθερή είναι το πρόβλημα.
 • Αλλά εκεί το θέμα είναι πως οι ονομαστικές τιμές δεν είναι ποτέ και οι πραγματικές. Μάλλον γι’ αυτό ο Π. Γεωργιόπουλος της Nova δήλωσε πρόσφατα ότι «ένας από τους στόχους του είναι να υπάρχει διαφάνεια στις τιμές». Αυτό θα βελτίωνε και την κατάσταση και τη θέση μας σε ανάλογες μελέτες.
 • Νέος κώδικας από την ΕΕΤΤ για την προστασία των καταναλωτών. Δείχνει να είναι αρκετά πλήρης, αλλά η γκρίνια συνεχίζει να υπάρχει. Καθώς επίσης και συνεχιζόμενη αύξηση των καταγγελιών. Για να δούμε αν ο νέος κώδικας θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
 • Στον χώρο του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ) «Λούρος» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΕΔΥΤΕ υλοποίησε το πρώτο «οικολογικό» (Green) Data Center, του οποίου η λειτουργία στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 70% και ψύχεται με νερό από τον ποταμό Λούρο.
 • Το κέντρο δεδομένων παρέχει υπηρεσίες «Υπολογιστικού Νέφους» (Cloud Computing), κυρίως στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, και είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με τα υφιστάμενα κέντρα δεδομένων και υπηρεσιών της ΕΔΥΤΕ στο ΥΠΑΙΘ και στην Κνωσσό, με λειτουργία ως εφεδρικό Κέντρο Δεδομένων σε απομακρυσμένο χώρο (geo protection disaster recovery).
 • Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την ψηφιοποίηση του Εθνικού Τυπογραφείου. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου επιδιώκεται η βελτίωση του τρόπου αναζήτησης και του εντοπισμού από πολίτες και επιχειρήσεις των Φύλλων Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
 • Ο ΣΕΠΕ ανακοίνωσε τη βράβευση και των δύο ελληνικών υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν στα 2021 Virtual WITSA Global ICT Excellence Awards, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής WCIT 2021, στις 13 Νοεμβρίου, και λόγω των ειδικών συνθηκών φέτος πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά.
 • Global ICT Award Winner στην κατηγορία “Digital Opportunity/ Inclusion Award (Public Sector)” αναδείχθηκε η υποψηφιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις υπηρεσίες που βελτιώνουν και διευκολύνουν την καθημερινή ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω της απλοποίησης και της ψηφιοποίησης του κράτους, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των υποψηφιοτήτων σε όλες τις κατηγορίες.
 • Διαθέσιμη στους πολίτες για την επικοινωνία και την υποβολή ερωτημάτων και αιτημάτων σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών των φορέων είναι η ψηφιακή πλατφόρμα support.gov.gr. Το support.gov.gr ενοποιεί τον τρόπο επικοινωνίας με τους κυβερνητικούς φορείς για τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται στο gov.gr. Δημιουργείται, έτσι, ένας ψηφιακός χώρος επικοινωνίας πολιτών και επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες, για την υποβολή ερωτημάτων, αιτημάτων και την λήψη απαντήσεων για τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών κάθε φορέα.
 • Το μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης που έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 309,8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και του δικαιώματος προαίρεσης 30%), προκήρυξε η εταιρεία Ελληνικό Κτηματολόγιο. Το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν εκτιμάται σε περίπου 600.000.000. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται τα αρχεία των 390 Υποθηκοφυλακείων, που τηρούσαν το Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών για το σύνολο της ελληνικής Επικράτειας.
GY-1537-600X80-1

e-COMMERCE - e-BUSINESS

 • Digital Transformation στα ΕΛΤΑ. Δεν είναι μόνο το ρομποτικό σύστημα διαλογής που μπορεί να επεξεργάζεται 7000 αντικείμενα την ώρα, αλλά επίσης ο «ψηφιακός ταχυδρόμος» και τα καταστήματα που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση με smart lockers, που είναι η τελευταία τάση στο delivery.
 • Επίσης επωάζονται τέσσερεις νέες συμφωνίες με διεθνείς παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου η σημαντικότερη από τις οποίες με την Amazon, με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία από το 2023
 • Ο «ψηφιακός ταχυδρόμος» θα δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών, πληρωμών, εισπράξεων, αντικαταβολής, ενώ μέσα από την mobile εφαρμογή θα υπάρχει η δυνατότητα για real time παρακολούθηση της παραγγελίας, αλλά και της πορείας του διανομέα μέσω στίγματος πάνω στο χάρτη. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή τεχνολογική πραγματικότητα; Ίδωμεν!
 • Στη σχετική εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα των ταχυμεταφορών στη διάρκεια του lockdown λέγοντας «από όλους πέρσι αναδείχθηκε η γύμνια μας, μηδενός εξαιρουμένου». Πικρή αλήθεια μεν αλλά η αίσθηση της στήλης είναι ότι γύμνια από γύμνια διαφέρει και καλό είναι τέτοιες δηλώσεις να μη γίνονται παραμονή Black Friday και λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες αγορές για να μην εκτεθούμε. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί…
 • Η αγορά του delivery αλλάζει μετά το deal της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας παράδοσης φαγητού Doordash με την φινλανδική Wolt που δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε 22 άλλες χώρες. Με την εξαγορά της Wolt αξίας 7 δις ευρώ η αμερικανική εταιρεία μπαίνει δυνατά και στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναμένεται μεγάλη μάχη με την Delivery Hero -που είναι το αντίπαλο δέος…
 • Αύξηση 27% παρουσίασαν οι πωλήσεις στα ηλεκτρονικά φαρμακεία το τρίτο τρίμηνο του 2021, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με έκθεση της Convert Group. Συνολικά στο εννεάμηνο καταγράφεται αύξηση 31%.
 • H Skroutz έχει παραλάβει ήδη 10 ηλεκτροκίνητα βαν και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προσθέσει άλλα 24 στον στόλο της. Το καθένα από αυτά έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί 50 - 60 παραδόσεις ανά ημέρα. Γρήγορα, καθαρά, οικονομικά και χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
 • Ο όμιλος πολυτελών ειδών Richemont αλλάζει τη στρατηγική του αναφορικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο και ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να παραχωρήσει τον έλεγχο της πλατφόρμας online πωλήσεων Yoox Net-A-Porter μετά από συμφωνία με την Farfetch.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

STARTUPS - ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Η ενοποίηση του Workspace της Meta με το Teams της Microsoft θα παρέχει εφεξής στους χρήστες πρόσβαση στο περιεχόμενο του Workplace, μέσα από την εφαρμογή της Teams. Αντίστοιχα, οι χρήστες θα μπορούν να δουν τις βιντεοσυσκέψεις της Teams στην εφαρμογή Workplace.
 • Τους τελευταίους μήνες, εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους εγκαταλείπουν τις δουλειές τους, ενώ η ζήτηση για ταλέντα αυξάνεται. Σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, πώς μπορούν οι εταιρείες να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα ταλέντα;
 • Η έκθεση Hired’s State of Tech Salaries 2021 εξετάζει αυτό που ονομάζεται «Μεγάλη Παραίτηση» και παρουσιάζει αρκετές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην τρέχουσα αγορά εργασίας των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και παγκοσμίως μέσω της απομακρυσμένης εργασίας. Η έκθεση προσφέρει συμβουλές για τις εταιρείες, ώστε να βελτιώσουν τη στρατηγική προσλήψεών τους και να προσελκύσουν τα κατάλληλα ταλέντα.
 • Μπορεί τα κρυπτονομίσματα να ανεβαίνουν με τρελούς ρυθμούς αλλά δεν παύει να είναι μία αγορά που «κρύβει φίδια». Τις τελευταίες ημέρες ο Β.Τ., ιδρυτής του πρώτου ελληνικού κρυπτονομίσματος είναι άφαντος και τον ψάχνουν χωρίς αποτέλεσμα φίλοι, γνωστοί, συνεργάτες και φυσικά όσοι είχαν επενδύσει στο Hellenic Coin το οποίο έχει πάρει την κάτω βόλτα. Η σύστασή μας είναι απλά να είστε προσεκτικοί.
combox

ΣΤΕΛΕΧΗ

 • Ο Γιάννης Παπαγιάννης ανέλαβε την θέση του Vice President Sales EMEA & APAC στην εταιρία Αcromove, Inc. προερχόμενος απο την Tech Mahindra Ltd οπου ήταν VP-Client Partner Network Services Sales για το account της Vodafone πανευρωπαϊκά καθώς και υπεύθυνος για την επέκταση της εταιρίας στην νοτιανατολική Ευρώπη. Ο κος Παπαγιάννης εχει εμπειρία 25+ χρόνων σε θέσεις αυξημένης ευθύνης σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ινδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, κα).
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΕΙΠΑΝ:

 • «O ταχύτερος θα επιβιώσει»
  Φωκίων Καραβίας, CEO, Eurobank
 • «Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη».
  Νίκος Σταθόπουλος, CEO, BC Partners
 • «Καλά πανεπιστημιακά τμήματα ψηφιακών τεχνολογιών, άξιοι Έλληνες επιστήμονες, ευνοϊκό κλίμα επενδύσεων. Αυτά είναι τα συστατικά για τη δημιουργία πολλών, νέων, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, μια ευκαιρία επιστροφής των νέων. Το επιβεβαιώνει η περίπτωση TeamViewer στα Γιάννενα».
  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
 • «Για να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση, κάθε επιχείρηση χρειάζεται πλέον μεγαλύτερη ευελιξία, προκειμένου να εντοπίσει τις δικές της ευκαιρίες και τις προκλήσεις της αγοράς».
  Satoshi Tsunakawa, CEO Toshiba (για το πρόσφατο spinoff)
anycast-m4-plus-600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
post 13-10-21 sent
Ξεκίνησε ως ένα απλό project, που έβαλε στο μυαλό του ένας μηχανικός. Όμως σύντομα το πρώτο iPhone με ενσωματωμένη θύρα USB-C προκάλεσε φρενίτιδα και πουλήθηκε στην αξιοσημείωτη τιμή των 86,001 δολαρίων.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ένας μηχανικός που ακούει στο όνομα Ken Pillonel αποφάσισε να ενσωματώσει σε ένα iPhone X μια θύρα USB-C.
Η Apple έχει ενσωματώσει USB-C θύρες στα iPads, όμως δεν είναι κάτι που έχει εφαρμόσει στα κινητά της. Το διαδίκτυο ξετρελάθηκε με την ιδέα του Pillonel.
Το αποτέλεσμα του πειραματισμού του ήταν πλήρως λειτουργικό, χωρίς να επηρεαστεί σε τίποτα η απόδοση του smartphone.
Όπως γίνεται κατανοητό, το project δεν ήταν εύκολο, αφού ο Pillonel έπρεπε να τροποποιήσει τον C94 connector της Apple και να δημιουργήσει ένα διαφορετικό κύκλωμα.
Χρειάστηκε παράλληλα και τροποποίηση του πλαισίου για να στεγάσει τον ελαφρώς μεγαλύτερο USB-C connector.
Αφού κατάφερε να δημιουργήσει με επιτυχία το πρώτο iPhone με θύρα USB-C, ο νεαρός άντρας ξεκίνησε μια δημοπρασία στο eBay. Το κινητό πουλήθηκε για 86,001 δολάρια.
cl8-sept-2019-600x80
Τον τελευταίο χρόνο τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram ή το Twitter, έχουν προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές. Βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο και το YouTube, ανακοίνωσε χτες ότι αφαιρεί το μετρητή των dislikes στα videos της πλατφόρμας.
Συγκεκριμένα, από εδώ και πέρα θα υπάρχει η επιλογή dislike. Οι μόνοι όμως που θα μπορούν να δουν πόσοι χρήστες το πάτησαν σε ένα video θα είναι οι χρήστες που το έχουν ανεβάσει.
Η πλατφόρμα θεωρεί ότι αυτή η αλλαγή είναι για καλό. Θα προστατεύσει τους δημιουργούς των videos από την τοξικότητα και την επίθεση των dislikes που δέχονται οργανωμένα κάποια από τα μέλη της κοινότητας.
Η αλλαγή έρχεται μετά από ένα πείραμα που έκανε το YouTube νωρίτερα μέσα στο χρόνο. Απέκρυψε των αριθμών dislikes στα videos σε επιλεγμένες χώρες και χρήστες, προκειμένου να καταλήξει στην πολιτική που θα ακολουθήσει
Σημειώνεται ότι, εδώ και λίγο καιρό, το YouTube εφαρμόζει ήδη μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε σχέση με τα εμβόλια κατά της Covid-19, δηλώνοντας ότι έχει διαγράψει φέτος περισσότερα από 130.000 βίντεο που παραβίαζαν τον κανονισμό του στο θέμα αυτό.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Το είπε και το έκανε τελικά ο Έλον Μασκ! Μετά από την άτυπη δημοσκόπηση που ξεκίνησε στο Twitter, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Tesla πούλησε μετοχές αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πριν από λίγες μέρες, ο εκκεντρικός επιχειρηματίας ζήτησε από τους περίπου 62,7 εκατ. ακολούθους του στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης να αποφασίσουν αν θα προχωρούσε σε πώληση μεριδίου των μετοχών του.
Το κοινό απάντησε καταφατικά. Το 58% τάχθηκε υπέρ της πώλησης και 42% κατά.
Έτσι, ο Έλον Μάσκ, κρατώντας την υπόσχεση του, πούλησε το 10% των μετοχών του.
Εξακολουθεί να κατέχει πάνω από 170 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, που είναι περίπου το 17% της ιδιοκτησίας. Είναι, βέβαια, σχεδόν σίγουρο ότι η κίνηση αυτή θα ερχόταν έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα στο Twitter.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla καλείται να πληρώσει φόρους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα η πώληση των μετοχών του να αποτελεί... μονόδρομο!
Αξίζει να σημειωθεί ότι πούλησε περίπου 3,5 εκατομμύρια μετοχές αξίας άνω των 3,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη και την Τετάρτη γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα σημαντική πτώση της μετοχής.
600x80 banner 19-7-21 sent
600x80 banner 14-10-21 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin