Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 19-7-21 sent
600x80 banner 14-10-21 sent

Σε χαντάκι της ΔΕΗ έπεσε το UFBB

Εμπόδια στην εξέλιξη του έργου Ultra Fast Broadband βάζει η ΔΕΗ, αφού καταθέτει προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά του «αποκλεισμού» της από τη διαγωνιστική διαδικασία.
Στην προσφυγή της η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα υποστηρίξει ότι εισήλθε εμπρόθεσμα στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων στις 17 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της να κηρυχθεί εκπρόθεσμη.
Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια παραμένει και δεν είναι άλλο από το χρονικό σημείο που επέλεξαν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ να εισέλθουν στο σύστημα. Ουσιαστικά, η είσοδος έγινε κάτι παραπάνω από ένα λεπτό πριν εκπνεύσει η προθεσμία ολοκλήρωσης της υποβολής, κάτι που μόνο δύο εξηγήσεις μπορεί να έχει.
Η μία θα ήταν καταφανής αβλεψία ή κακός υπολογισμός αυτών που είχαν επιφορτιστεί με το έργο της υποβολής των δικαιολογητικών.
Η άλλη θα ήταν η προσπάθεια να δημιουργηθεί μία «γκρίζα ζώνη», μέσα στην οποία η ΔΕΗ θα μπορεί να υποστηρίζει ότι είναι με το ένα πόδι εντός του διαγωνισμού.
Δεν υπάρχει όμως καμία λογικοφανής εξήγηση, γιατί οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ επέλεξαν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, θέτοντας όμως -στην ουσία- εαυτούς εκτός προθεσμίας. Αν το έκαναν για το «φαίνεσθαι» προφανώς δεν θα υπέβαλαν ένσταση…
Είναι σχεδόν σίγουρο πάντως ότι αυτό το «αυτογκόλ» δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό, χωρίς όμως να είναι πρόδηλη η σκοπιμότητά του.
Τώρα, γιατί το «αυτογκόλ» πρέπει να το πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες που περιμένουν με αγωνία το UFBB για να έχουν επιτέλους αξιόπιστη επικοινωνία στη δουλειά ή στο σπίτι, αυτό μόνο οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ το ξέρουν. Επιπλέον, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ η όλη διαδικασία είναι καταφανώς άδικη για όσους υπέβαλαν εγκαίρως προσφορά και όχι στο «παρά πέντε» ή πιο σωστά στο παρά ένα...
Ας μη γελιόμαστε. Η υποβολή προσφυγής μόνο θετική δεν είναι για το ίδιο το έργο. Αν η ΔΕΗ την κερδίσει, είναι σχεδόν βέβαιη η αντίδραση του ΟΤΕ και της κοινοπραξίας Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακής.
Από την άλλη, αν η ΔΕΗ χάσει την πρώτη προσφυγή, μπορεί να κλιμακώσει τα ένδικα μέσα καταφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιβαρύνοντας με ένα τουλάχιστον εξάμηνο τον χρόνο έναρξης του έργου.
Ελπίζουμε στο τέλος να επικρατήσει η λογική και να μην αναφωνήσουμε με αγανάκτηση: Είδες η ΔΕΗ;
cosmote-october-2021
ypourgeio-psifiakis-diakyvernisis

Και τα επτά ήταν (υπέροχα) ψηφιακά

Ένα δισεκατομμύριο και τριακόσιες δέκα τέσσερις χιλιάδες ευρώ, είναι έτοιμα να μοιραστούν σε επτά μεγάλα έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Οι έξυπνες πόλεις έχουν ενταχθεί στις προτεραιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αφορά 332 Δήμους της χώρας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί με τη σειρά τους στην κατανομή κονδυλίων 320 εκατ. ευρώ.
Τα 90 εκατομμύρια θα προέρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν τους 17 μεγαλύτερους πληθυσμιακά Δήμους της χώρας, ενώ 230 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ θα δρομολογηθούν προς όλους τους υπόλοιπους.
Στην ίδια κατηγορία προτεραιοτήτων συμπεριλαμβάνονται οι έξυπνες υποδομές. Αφορά επένδυση 174 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση τομέων του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.
Τι περιλαμβάνει; Ένα πλήρες πληροφοριακό σύστημα οριοθέτησης υδατορευμάτων, ψηφιακή δράση μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης, έξυπνες υποδομές για τα δημόσια κτήρια, ανάπτυξη διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία.
Στη στοχευμένη χρήση του IoT, εντάσσονται επίσης οι «έξυπνες γέφυρες», έργο που αφορά την αξιοποίηση στοιχείων που θα αντλούνται από ειδικά συστήματα μετρήσεων και αισθητήρες για τη στατικότητα και την προληπτική συντήρηση γεφυρών σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στο πακέτο βρίσκονται και οι μικροδορυφόροι, που θα παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αλλά και υπηρεσίες χαρτογράφησης, χωροταξικού σχεδιασμού, υπηρεσιών στη ναυτιλία και γεωργία και σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Επίσης, στην ατζέντα βρίσκεται το εξαιρετικά φιλόδοξο και πρωτοποριακό, έργο «Ασύρματα δίκτυα 5G στο Εθνικό Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων».
Αφορά την ανάπτυξη υποδομής 5G σε έξι ελληνικούς αυτοκινητόδρομους συνολικού μήκους 2.011 χιλιομέτρων που θα αποτελέσει τη βάση επενδύσεων στην συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σε επίπεδο κτιρίων, μερίδιο χρηματοδότησης θα λάβει η δημιουργία υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια.
Σκοπός είναι οι στοχευμένες μετατροπές στα κτίρια ώστε να δίνουν τη δυνατότητα διέλευσης και διαμοιρασμού οπτικής ίνας σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο που στεγάζεται σε αυτά.
Τέλος, στο πακέτο εντάσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, με στόχο την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η αποτελεσματικότητά τους.
Με αυτά τα έργα, το υπουργείο φιλοδοξεί να αδράξει την χρηματοδοτική ευκαιρία και να δώσει την αναγκαία ψηφιακή ώθηση στη χώρα, σε βαθμό παρόμοιο με αυτό που έχει πετύχει ως τώρα στον τομέα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Web Banners for website and more
volton

MVNO: More Virtual Network Operators?

Την παρέμβαση της ΕΕΤΤ ζήτησε η Cell Mobile, θυγατρική της Volton Ενεργειακή, σε μία προσπάθεια να λάβει ανταγωνιστικές τιμές χονδρικής από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η Volton πρόσφατα αποφάσισε να μπει στο χώρο (και στο χορό) της κινητής ως MVNO, δημιουργώντας τη Cell Mobile.
Στελέχη της εταιρείας -της οποίας ηγείται ο Διονύσης Τσίτος, στέλεχος «παλαιάς κοπής» στις τηλεπικοινωνίες, αλλά με σύγχρονες αντιλήψεις- πραγματοποίησαν έναν κύκλο επαφών με τους φυσικούς παρόχους κινητής, με σκοπό να λάβουν τιμές χονδρικής που να εξασφαλίζουν ένα ευπρεπές περιθώριο κέρδους σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές λιανικής, ώστε το εγχείρημα του εικονικού παρόχου να είναι βιώσιμο, όπως κατά καιρούς έχει ευαγγελιστεί το πρόεδρος της ΕΕΤΤ.
Όπως φαίνεται, οι τρείς «κινητοφύλακες» δεν έδωσαν συμφέρουσες τιμές και έτσι η Volton προσέφυγε στην ΕΕΤΤ που είναι υπεύθυνη για την προστασία της λειτουργίας του ανταγωνισμού.
Από την πλευρά της η ΕΕΤΤ είναι επιφορτισμένη με το να κρίνει αν οι εταιρείες κινητής έδωσαν πραγματικά τις καλύτερες δυνατές τιμές στην Volton, ενώ έχει την εξουσία να υποχρεώσει μία ή περισσότερες από αυτές, να αναθεωρήσουν την τιμή χονδρικής τους.
Κάτι παρόμοιο είχε γίνει πριν από χρόνια με την προσφυγή της Forthnet στην ΕΕΤΤ, όταν τον Φεβρουάριο το 2019, η επιτροπή πρακτικά υποχρέωσε τη Vodafone να συνεργαστεί με την ΕΕΤΤ, όταν η Κάντζα είχε «φάει πόρτα» από Cosmote και Vodafone στην προσπάθειά της να πετύχει συμφέρουσες τιμές χονδρικής.
Τελικά, η Fortnhet δεν άσκησε ποτέ το δικαίωμα που της δόθηκε, οπότε δεν μάθαμε ποτέ αν το εγχείρημα θα ήταν βιώσιμο ή όχι.
Ίσως η παρέμβαση της ΕΕΤΤ ικανοποιήσει αυτή τη φορά τόσο τη νέα προσπάθεια MVNO, όσο και την περιέργειά μας, αποδεικνύοντας ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Για να δούμε…
nokia 7-10-21 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
save the date 15-10-21 sent
FortinetAP-Promo-banner-600x80px

ΔΙΚΤΥΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΠΑΡΟΧΟΙ

 • Μέσα «στης νύχτας τη σιγαλιά», άκουσα ξαφνικά παραφρασμένο το Λευτεροπανταζίδειον άσμα: Το’πε το’πε ο παπαγάλος μον’ η Cosmote κανένας άλλος, και το ξέρει πια κάθε «γατί», για τη digital την κινητή.
 • Τι αφορούσε; Ελάτε τώρα, αφού είστε «γάτες». Neo: το πρόγραμμα που δεν χρειάζεται να μπεις στο matrix για να το χρησιμοποιήσεις. Το ξέρουν και οι γάτες ή όσοι είναι «γάτες»!
 • Τελικά, αυτός που μας είπε ότι ΕΟΝ θα σημαίνει Όλοι Έχουν Nova, κάτι ήξερε για την εμπορική πολιτική. Αυτό που μας άρεσε στην παρουσίαση ήταν η ώριμη προσέγγιση από τον Παναγιώτη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο τρίπτυχο της επιτυχίας – καλή τεχνολογία, περιεχόμενο με εύρος και βάθος και προσιτές και διάφανες τιμές- ενώ επεσήμανε ότι στόχος μας είναι «σε κάθε ελληνικό σπίτι να έχουν καλή τηλεόραση».
 • Όσον αφορά τις προσδοκίες επεσήμανε ότι είναι ο διπλασιασμός του penetration της συνδρομητικής στην Ελλάδα. Ο Έλληνας «βλέπει 4 ώρες την ημέρα τηλεόραση, είπε, και εμείς θεωρούμε ότι δεν βλέπει καλή τηλεόραση».
 • Σε ερώτηση για τη συνεργασία με τη Vodafone είπε ότι «εμείς επιθυμούμε τη συνεργασία». Δεν είπε όμως σε ποια τιμή, διότι με 10 ευρώ που προσφέρουν το βασικό πακέτο στον καταναλωτή «τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του».
 • Αν και δεν έχει περάσει αρκετά εύλογο χρονικό διάστημα από την παρουσίαση, οι πρώτες ενδείξεις είναι πως όσοι μπαίνουν σε Nova μαγαζί και παίζουν με το τηλεχειριστήριο ή τις φωνητικές εντολές, αγοράζουν πιο εύκολα από ποτέ. Αυτά τουλάχιστον έδειξε η mystery βόλτα μας…
 • Σχεδόν ένα χρόνο είχαν να δουν άσπρη μέρα στα καταστήματα και τώρα με +50 στις πωλήσεις έχουν ενθουσιαστεί. Από την πλευρά της εταιρείας μάλιστα έχει παρθεί απόφαση για επέκταση του δικτύου καταστημάτων και αυτή την εβδομάδα ξεκινάει το μαγαζί του Αγίου Δημητρίου, με νέα κόλπα, νέα εμφάνιση και νέο concept.
 • Όσον αφορά τα διαθέσιμα πακέτα υπάρχει ένα βασικό πρόγραμμα στα 10 ευρώ, ενώ τα προγράμματα EON περιλαμβάνουν το EON+ με premium περιεχόμενο και σούπερ γρήγορο Fiber Internet με 30 ευρώ και για τους λάτρεις των σπορ, υπάρχουν δύο διαθέσιμα προγράμματα: το EON+ στα 23 ευρώ και EON+ Fiber 100 στα 43 ευρώ. Η χρήση μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, σε παράλληλες συσκευές, ανεξάρτητα από τη σύνδεση που διαθέτει.
 • Η Wind στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «W for Women», ανακοίνωσε τη νέα δράση με τίτλο «Women In Tech», με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών καριέρας για νέες γυναίκες που επιθυμούν να εργαστούν σε επαγγέλματα STEM και την εν γένει ενδυνάμωση των γυναικών στον χώρο της τεχνολογίας. Η εξίσωση είναι απλή: W2 = Wind * Woman!
 • Το Vodafone CU, για ακόμη μια χρονιά φέρνει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τις ανάγκες επικοινωνίας των φοιτητών σε κινητή και σταθερή, με πολλά προνόμια και εκπλήξεις. Με το πακέτο CU Students Xclusive οι φοιτητές απολαμβάνουν 3,5GB, 1200 λεπτά προς όλους, 600 λεπτά προς CU και 1200 sms προς όλους, με €10 κάρτα ανά μήνα.
 • Επιπλέον, 30GB περιμένουν τους φοιτητές που έχουν ήδη Vodafone CU με κάθε ενεργοποίηση φοιτητικού πακέτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021.Τέλος, στη σταθερή μπορούν να έχουν VDSL Ιnternet με ταχύτητα 50Mbps με €22,90! Στην εποχή μου η μόνη επικοινωνία που είχαμε ήταν στα πηγαδάκια στην Ομόνοια…
 • Η Vodafone ανακοίνωσε τη διάθεση των Eco-SIM, των νέων οικολογικών καρτών SIM από ανακυκλωμένο πλαστικό, στο πλαίσιο της δέσμευσης της εταιρείας να μειώσει τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον. Οι νέες κάρτες θα κυκλοφορήσουν στη χώρα μας -και σε 14 ακόμη χώρες- το 2022.
 • H ΔΕΗ προτίθεται να καταθέσει προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών κατά του αποκλεισμού της από τη διαγωνιστική διαδικασία για το ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband. Αν την κερδίσει εκτιμάται ότι θα αντιδράσουν με προσφυγές ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία των Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή, που κατέθεσαν έγκυρες προσφορές οι οποίες και ανοίχτηκαν ήδη στο τεχνικό τους σκέλος.
 • Αν η ΔΕΗ δεν δικαιωθεί από την ΑΕΠΠ, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτό σημαίνει ένα τουλάχιστον 6μηνο μέχρι να βγει η οριστική απόφαση. Το UFBB -που βρίσκεται ήδη σε καθυστέρηση- θα αργήσει περαιτέρω να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης με κίνδυνο ακόμα και την απώλεια των 300 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 (που παρατείνεται έως το 2023). Δεν φαντάζομαι η ΔΕΗ να ήθελε να «χρεωθεί» κάτι τέτοιο;
Fortinet-Cyber-Threat-Assessment-banner_600x80

DIGITAL TRANSFORMATION - TECHNOLOGY

 • Αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά προχωρά -με σταθερά βήματα- το Φαιστός. Το λένε συνήθως για τη Ρώμη, αλλά και τα ομώνυμα ανάκτορα στην Κρήτη δεν χτίστηκαν σε μία ημέρα. Για την ώρα έχουν γίνει αρκετές και σημαντικές συμφωνίες. Παράλληλα, προχωρά το θέμα των ιδιωτικών κεφαλαίων με ενδιαφερόμενους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
 • Μην περιμένετε βέβαια να σας δώσουμε καμία λίστα με τους πιθανούς επενδυτές, γιατί το πρώτο πράγμα που υπογράφεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το NDA. Πάντως, τα πράγματα πάνε καλά και σε λίγα τέρμινα θα έχουμε νεότερα, τόσο από το θέμα των επενδύσεων όσο και από τις επενδύσεις…
 • Θυμηθείτε ότι κάποιος έχει πει ότι αν είχα οκτώ ώρες για να κόψω ένα δέντρο τις τέσσερεις θα ακόνιζα το τσεκούρι… Ε, για έναν οργανισμό που δεν έχει «χρονίσει» ακόμα, μάλλον έχουν γίνει ήδη πάρα πολλά και κυρίως το σωστό «ακόνισμα».
 • Α, και επειδή πολλοί με ρωτάτε πως θα μπορούσατε να γίνεται μία από τις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτήσει το Φαιστός στο site θα βρείτε τον κανονισμό αξιολόγησης παράλληλα με τη φόρμα επικοινωνίας. Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία και γι’ αυτό ήδη υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Εσείς όμως έχετε την ιδέα και τη δύναμη να την υλοποιήσετε. Έτσι δεν είναι;
 • Ουρανοκατέβατο Internet! Τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου θα καταστεί δυνατό, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, να ξεκινήσει στην Ελλάδα η παροχή υπηρεσίας δορυφορικού Internet από το Starlink της Space X του Elon Musk.
 • Στα ανοιχτά θέματα περιλαμβάνεται και η δημιουργία του επίγειου σταθμού που σύμφωνα με πληροφορίες θα εγκατασταθεί σε κάποιο από τα μεγάλα data center στα Μεσόγεια. Προσωρινά, οι ανάγκες της Ελλάδας θα καλύπτονται από σταθμό όμορης χώρας (πιθανότατα της Βουλγαρίας).
 • Η αναγκαία για την αδειοδότηση του εξοπλισμού που χρειάζεται να εγκαταστήσει ο χρήστης, ΚΥΑ υπεγράφη από τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 • Απομένει η άδεια τύπου τερματικού εξοπλισμού που χρειάζεται να λάβει το Starlink από την ΕΕΤΤ και για την οποία η επιτροπή χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα. Η άδεια απαιτείται, διότι η επικοινωνία είναι αμφίδρομη και ο κάθε συνδρομητής εκπέμπει και αυτός σήμα προς τον δορυφόρο. Στην ιστοσελίδα του Starlink αναφέρεται ότι η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα ως τα τέλη του 2021.
protocol_banner

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ – ΕΡΓΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Με όλη αυτή τη σκόνη που σηκώθηκε με την ευκαιρία της θεμελίωσης του data center της Lamda Hellix των 6.8MW, ακούσαμε και το πολύ εύστοχο: «Τα data centers, είναι τα σύγχρονα διεθνή αεροδρόμια, μέσω των οποίων η χώρα μας διασυνδέεται με τον ψηφιακό κόσμο»!
 • Η Oracle ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδια για την επέκταση της εμβέλειας των cloud Regions, ώστε να υποστηρίξει την έντονη ζήτηση από τους πελάτες για τις υπηρεσίες Oracle Cloud παγκοσμίως. Κατά το επόμενο έτος, η Oracle θα ανοίξει 14 cloud Regions με νέες τοποθεσίες στις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
 • Δεν διαβάσαμε κάτι ειδικό για την Ελλάδα, αλλά αν δείτε τον πρωθυπουργό ή τον Άδωνη να δέχονται επίσκεψη από τον CEO της Oracle μην παραξενευτείτε. Συνηθίζεται, απλά θα βεβαιωθείτε ότι είμαστε Cloud Nation!
 • Προχωρά ο εξορθολογισμός των οικονομικών στην Παιανία. Πρόσφατα μάλιστα προέκυψε και μία ένεση 28,5 εκατ. από την πώληση της συμμετοχής του Σωκράτη στο Kalo Livadi Hotel+Villas. Το «όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα» είναι η βασική στρατηγική της επόμενης ημέρας.
 • To θέμα είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Σωκράτη: η Αττική οδός, η Ηλιακή Ενέργεια ή ενδεχομένως η Ναυτιλία.
 • Την Τετάρτη θα μεταβεί στη Χάλκη ο Πρωθυπουργός για να κηρύξει την έναρξη του προγράμματος GReco-island, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προτύπου «πράσινης» οικονομίας και καινοτόμων δράσεων.
 • Το μικρό νησί των Δωδεκανήσων (500 κάτοικοι) θα αποκτήσει: εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ηλεκτρικά οχήματα και συστήματα επαναφόρτισης, συστήματα έξυπνου δημόσιου φωτισμού καθώς και την ανάπτυξη δικτύου και υπηρεσιών NGA και 5G.
 • Στο project -το οποίο θα λειτουργήσει και ως «πιλότος» για άλλα νησιά- συμμετέχουν αρκετές εταιρείες εξειδικευμένες σε διάφορους τομείς όπως οι: Vodafone, ΔΕΗ, Αkuo Energy Greece, Vinci Energies, Citroen, ALD Automotive κ.α. Σκοπός είναι να αναπτυχθούν δράσεις που θα το καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.
 • Η στήλη στέλνει τις ευχές της για την επιτυχία του project, μαζί με την οικολογική ατάκα της ημέρας: «Αγαπητές μελλοντικές γενιές: Δεχτείτε, παρακαλώ, τη συγνώμη μας. Είχαμε γίνει τύφλα από το πετρέλαιο». Κουρτ Βόνεγκατ, Συγγραφέας
 • Το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να κυκλοφορήσει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Xiaomi, όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας Lei Jun. Σε ανάλογη πορεία βρίσκεται και η Apple. Λέτε μέχρι τότε να δούμε και κανένα foldable car από τη Samsung;
 • Η Uni Systems απέκτησε το Analytics on Microsoft Azure Advanced Specialization, πιστοποίηση η οποία επικυρώνει τη γνώση, την εκτεταμένη εμπειρία και την επιτυχή πορεία της εταιρείας στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη υπηρεσιών Azure Cloud Analytics και γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα, και μια από τις ελάχιστες σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το αντίστοιχο επίπεδο πιστοποίησης.
 • Μεγάλη κινητικότητα έχει και η ΡΜΜ. Βγήκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, αλλά η κατάσταση δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, γιατί μπορεί να υπάρχει σημαντική αύξηση στον τζίρο, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα. Με τις νέες επενδύσεις, 40 μύρια μέχρι το 2022, ωστόσο στα καταστήματα, αλλά και την αποθήκη στον Ασπρόπυργο, εκτιμάται ότι το 2021 θα είναι πολύ καλύτερο.
 • Ειδικά για την αποθήκη είναι ενδιαφέρον ότι διπλασιάστηκε η χωρητικότητα και μπορεί να εκτελέσει 5πλάσιο αριθμό αποστολών (!), με τον νέο μεγαλύτερο στόλο των μεταφορικών της οχημάτων. Ο διαρκής ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια. Είναι πόλεμος! Τα κέρδη βέβαια είναι λάφυρα, αλλά θα έρθουν και αυτά με τον καιρό, σε όποιον κατέχει καλά την τέχνη του πολέμου, όπως π.χ. ο Ρόμπυ!
 • H Pylones Hellas ανακοίνωσε τα αποτελέσματα πανελλήνιας έρευνας «The State of Cyber Security 2021», σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και το remote working. Η έρευνα διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών όλων των κλάδων και στελεχών από τμήματα μηχανογράφησης και ψηφιακής ασφάλειας.
 • Τα ευρήματα της έρευνας, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η απομακρυσμένη εργασία λόγω πανδημίας δημιούργησε μεγαλύτερη ζήτηση για cloud περιβάλλοντα και ταυτόχρονα μεγαλύτερη ανασφάλεια για θέματα security ανάμεσα στους επαγγελματίες όλων των κλάδων. Οι εταιρίες φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο network security περισσότερο στη παρούσα φάση με το end point security να χρειάζεται να βγει στην επιφάνεια καθώς στην τηλεργασία είναι αναγκαία η ύπαρξη του.
 • Ας συμβάλουμε και εμείς στην προσπάθεια για περισσότερη ασφάλεια θυμίζοντας τον Chris Pirillo: οι κωδικοί είναι σαν τα εσώρουχα: δεν αφήνεις τους άλλους να τα βλέπουν, τα αλλάζεις συχνά και δεν τα μοιράζεσαι με κανέναν!
 • Στην MLS οι περιπέτειες συνεχίζονται: περιμένουν μεν τον λευκό ιππότη ή έστω την αγορά να συνεισφέρει στη διάσωση, αλλά α) απολείψανε οι ιππότες και β) η αγορά έχει τόσες σίγουρες ευκαιρίες που δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Και επειδή η «φτώχεια» φέρνει γκρίνια, είχαμε και ένα εσωτερικό επεισόδιο, που όπως δείχνουν όλα λύθηκε.
 • Στη ΔΕΗ μετά την υπερψήφιση της ΑΜΚ κατά 99,2%, έχει ξεκινήσει ο 2ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ των συμβούλων και των ενδιαφερόμενων επενδυτών, για να προσδιοριστεί η τιμή με την οποία θα γίνει η ΑΜΚ. Η αίσθηση είναι ότι η ΔΕΗ θα σηκώσει πάνω από 1 δις και ίσως πλησιάσει και το 1,5 δις. Υπάρχουν άλλωστε βαριά ονόματα που ενδιαφέρονται όπως: CVC, EBRD, Oakhill, Wellington, Blackrock κ.α.
 • Η Teleunicom του Βασίλη Παπαδόπουλου, που ανήκει πλέον στον όμιλο AVE (πρώην Audiovisual), κατέχει το 51% της εταιρείας Retail and More, που έχει την αποκλειστική διάθεση διανομής των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour και στοχεύει σε ευρύ δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα. Αν έχεις βέβαια το δίκτυο, μπορείς να πουλήσεις τα πάντα. Σωστά;
 • Όταν θέλεις να έχεις ευχαριστημένους μετόχους το δείχνεις με πράξεις. Μετά την πώληση της Cardlink η Quest, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στους μετόχους μέρος των εσόδων ως προσωρινό μέρισμα, διανέμοντάς τους 44,6 εκατ. ευρώ ή 1,25 ευρώ / μετοχή.
 • Think solar! Όλοι ξέρουν πόσο σημαντική είναι η ενέργεια, ιδιαίτερα στις μέρες που διανύουμε. H Intracom Telecom, το κάνει και πράξη, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία την κατασκευή 47 φωτοβολταϊκών έργων σε όλη την Ελλάδα, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Άμα έχεις ρεύμα…
GY-1537-600X80-1

e-GOVERMENT – ΔΗΜΟΣΙΟ

 • Ακούσαμε ότι επικρατεί η σκέψη να ανανεωθεί η θητεία του προέδρου της ΕΕΤΤ. Και πολύ καλά θα κάνουν, γιατί μας έχει εκπροσωπήσει -παντού και πάντα- με τον καλύτερο τρόπο.
 • Μετά την ολοκλήρωση του σχετικού έργου ψηφιακού μετασχηματισμού το οποίο υλοποίησε η Cosmos Business Systems, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η νέα Διαδικτυακή Πύλη του Ελληνικού Κτηματολογίου στην διεύθυνση ktimatologio.gr που πιο συγκεκριμένα αφορά την «Παροχή Εξειδικευμένων Υπηρεσιών Συμβούλου για τον σχεδιασμό και Διαχείριση της προσαρμογής των ιστότοπων της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» με το Πλαίσιο Πιστοποίησης Δημόσιων Διαδικτυακών Τόπων.
 • Με την νέα διαδικτυακή πύλη επιτυγχάνεται ο στόχος του Ελληνικού Κτηματολογίου, ώστε οι πολίτες και οι επαγγελματίες να έχουν την δυνατότητα της ολοκληρωμένης πληροφόρησης σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία, ενώ παράλληλα να μπορούν να διεκπεραιώνουν όλα τα θέματα που τους αφορούν, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας, αξιοποιώντας τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Ουφ, καιρός ήταν!
 • Στην αύξηση των διαδικασιών και τη γεωγραφική επέκταση του myEFKAlive προχωρούν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα εξυπηρέτησης του πολίτη από υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ μέσω βιντεοκλήσης καλύπτει πλέον γεωγραφικά τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου καθώς και τους κατοίκους των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να επεκταθεί σε όλη τη νησιωτική χώρα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε όλη την επικράτεια.
 • Σε δημόσια διαβούλευση για 15 μέρες έθεσε η Κοινωνία της Πληροφορίας την προκήρυξη για το έργο «Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης για την οριζόντια εποπτεία και συντονισμό της εφαρμογής Διαλειτουργικότητας των Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης για την υποστήριξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
 • Αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί είναι η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για την οριζόντια εποπτεία και το συντονισμό της συνολικής παρέμβασης «Υπηρεσίες Προστιθέμενης Αξίας και Διαλειτουργικότητας Συστημάτων για την υποστήριξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης». Ο προϋπολογισμός έργου είναι 558 χιλ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
 • Επτά προγράμματα - έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,314 δισ. ευρώ, σε ΤΠΕ περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αποτελούν τμήμα του μεγάλου πακέτου των 6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και ψηφιακού μετασχηματισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
 • Αυτά περιλαμβάνουν έξυπνες πόλεις, έξυπνες υποδομές, έξυπνες γέφυρες, Μικροδορυφόρους, 5G στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, υποδομές οπτικών ινών σε κτήρια, και ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102

e-COMMERCE – e-BUSINESS

 • Η Edenred, ψηφιακή πλατφόρμα στον τομέα των υπηρεσιών και πληρωμών προς επιχειρήσεις, κάνει την Ελλάδα την 5η χώρα, ανάμεσα στις συνολικά 46 του ομίλου, που παρέχει μία 100% digital εμπειρία πληρωμών, με αφετηρία την άυλη κάρτα Ticket Restaurant ZERO.
 • Νέα σοβαρή προσπάθεια quick commerce στην Αθήνα. Παράδοση ειδών super market μέσα σε 15 λεπτά (!) υπόσχεται με το σύνθημα «πες το κι έρχεται» η Pop Market, μια νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από τους Τάκη Μαλαβέτα και Nick Telecki πρώην στέλεχος της Delivery Hero.
 • Η χρηματοδότηση από την Global Founders Capital και την 468 Capital λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη σε early stage startup που έχει δοθεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, θα υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος των προϊόντων και της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε η παραγγελία (pick, pack, deliver) να παραδίδεται σε 15 λεπτά και φυσικά σε ανταγωνιστικές τιμές. Να το δω και να μην το πιστέψω!
 • Υπάρχουν φήμες ότι η PayPal προτίθεται να εξαγοράσει την Pinterest. Οι δύο εταιρίες συζητούν για μία τιμή περί τα 70$ δολάρια / μετοχή, γεγονός που σημαίνει ότι η συνολική αξία του Pinterest αποτιμάται περίπου 39 δισ. εκατομμύρια δολάρια. Για σκεφτείτε τώρα εσείς ως έξυπνοι άνθρωποι, τι μπορεί να σημαίνει για το e-commerce αυτός ο γάμος…
 • H Amazon ανακοίνωσε ότι θέλει να προσλάβει 150.000 εποχικούς υπαλλήλους για την περίοδο των εορτών, εκτός από τους 165.000 που είχε ανακοινώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Για να τους προσελκύσει προσφέρει υψηλότερα ωρομίσθια (μέχρι 21$) και μπόνους πρόσληψης. Εσείς, είστε έτοιμοι για τα Χριστούγεννα;
combox

STARTUPS – ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Μιλώντας για startups υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων σχεδιάζει αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία για να «παίξει μπάλα». Εκτιμάται ότι πάνω από 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να οδεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει επίσης η τάση για δημιουργία νέων funds, που θα χρηματοδοτήσουν διάφορα «νεοφυή» projects.
 • Στο μεταξύ «λεφτά υπάρχουν», αλλά startup για να τα πάρουν δεν υπάρχουν! Έτσι, το υπουργείο ανακοίνωσε την 4η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων. Πλέον η τελευταία -καταληκτική ως λέγεται- προθεσμία, ορίζεται στις 10 Νοεμβρίου 2021. Όσοι πιστοί και νεοφυείς, προσέλθετε λοιπόν!
 • Στην πράξη είναι η τελευταία ευκαιρία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο (ElevateGreece) προκειμένου να λάβουν κεφάλαιο κίνησης ύψους έως 100.000 ευρώ.
 • «Ο υπερπληθωρισμός θα αλλάξει τα πάντα. Συμβαίνει τώρα», έγραψε ο Jack Dorsey, διευθύνων σύμβουλος του Twitter και του Square στο… Twitter φυσικά! Απαντώντας μάλιστα σε σχόλια ανέφερε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο. Η ραγδαία αύξηση, είπε, μπορεί να καταστρέψει νομίσματα και οικονομίες ολόκληρες! Κρατήστε το στο μυαλό σας με τη νέα μπόρα που περνάμε…
 • Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στη Wall Street του πρώτου ETF (Exchange Traded Fund – Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο), η αξία του οποίου ακολουθεί την τιμή του bitcoin.
 • Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση η τιμή του bitcoin ανέβηκε στα 61.986$ (18/10), για να σημειώσει την Τετάρτη ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στα 66.017$ (20/10), ενώ στη συνέχεια η τιμή «διορθώθηκε» στα 61.284$ (23/10). Αμέσως, οι αναλυτές που το υποστηρίζουν, άρχισαν να «αναζητούν» νέους στόχους στα 100.000 ή ακόμα και στα 150.000$. Υπερβολές;
 • Υπάρχουν φήμες ότι ο Mark Zuckerberg στην ετήσια εκδήλωση “Connect” του Facebook στις 28 Οκτωβρίου, θα αλλάξει το όνομά του fb και θα ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του στη νέα «metaverse» εποχή. Κοντός ψαλμός αλληλούια!
 • Χρηματοδότηση ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων άντλησε η ελληνική startup Seafair, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους και προηγμένη τεχνολογία για διασφαλίσει τη διαφανή και δίκαια διαδικασία πρόσληψης μελών του πληρώματος σε πλοία. Η startup, που ιδρύθηκε πριν από 10 μήνες έχει αντλήσει συνολικά χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final

ΣΤΕΛΕΧΗ

 • Ο Στέφανος Διονυσόπουλος αναλαμβάνει Country Leader της Oracle για την Ελλάδα και Cluster Leader για την περιοχή GCMB (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα και Βουλγαρία). Εργάζεται στην Oracle από το 2002, ενώ τα τελευταία 11 χρόνια κατείχε διάφορες διευθυντικές θέσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του Διευθυντή Πωλήσεων Τεχνολογίας.
 • H Μαργαρίτα Επιτροπάκη ανέλαβε καθήκοντα Corporate Communication & Marketing Manager στην εταιρεία Microbase. Έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης στο παρελθόν στον τομέα της επικοινωνίας, σε σημαντικές εταιρείες όπως Vodafone και The Coca-Cola Company.
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
post 13-10-21 sent
anycast-m4-plus-600x80
Το Οκτωβριανό event της Apple θα επικεντρωνόταν στους MACs και αυτό ήταν κάτι που το γνωρίζαμε από πριν.
Ωστόσο, η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη του event είχε τη μορφή της ανακοίνωσης δύο νέων chipsets, τα οποία θα εμπλουτίσουν τις διαθέσιμες επιλογές της Apple στην οικογένεια του M1 SoC.
Πρόκειται ουσιαστικά για δύο νέες versions του M1, την Pro και Max, με την Apple να ισχυρίζεται ότι τα νέα chipsets προσφέρουν έως και 70% περισσότερο performance σε σύγκριση με το core Μ1 και περίπου 4 φορές καλύτερο GPU performance.
Όπως έγινε γνωστό, το M1 Pro θα διαθέτει επιλογές στους 8 και 10 πυρήνες με μια συνοδευτική GPU με 14 ή 16 πυρήνες, ενώ το M1 Max θα αποτελέσει το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό επεξεργαστή που έχει αναπτύξει ποτέ η Apple. Κατασκευασμένη με τεχνολογία στα 5nm και 57 δισεκατομμύρια transistors, η Max edition του M1 θα έχει στο εσωτερικό μία CPU με 10 πυρήνες και μία 32-core GPU! Παράλληλα, το M1 Pro μπορεί να συνοδεύεται από 32GB RAM με bandwidth 200 GB/sec, ενώ το M1 Max έχει διπλάσιο bandwidth, υποστηρίζοντας 64GB RAM.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα παραπάνω specs, οι premium power users θα δουν τεράστια διαφορά σε ένα MacBook pro.
Από τη στιγμή που το MacBook Pro με display στις 16 ίντσες ήταν λιγάκι παραγκωνισμένο, οι επαγγελματίες «διψούσαν» για μια πιο ισχυρή λύση και πράγματι, τα νέα MacBook που θα είναι εξοπλισμένα με τα παραπάνω chipsets, αν μη τι άλλο θα προσφέρουν πολλά περισσότερα με high-end performance.
Μάλιστα, η Apple ισχυρίζεται ότι τα νέα της high-end SoCs προσφέρει 1.7Χ πιο γρήγορο performance σε σύγκριση με τους οκταπύρηνους επεξεργαστές που συναντούμε στα PC, πράγμα που σημαίνει καλύτερο 3D και πιο γρήγορο video rendering.
cl8-sept-2019-600x80
Το νέο HUAWEI nova 9 μόλις έφτασε και «ταράζει» τα νερά, αφού διαθέτει εξαιρετικά κομψό και ελαφρύ σχεδιασμό, κορυφαία κάμερα, ισχυρή απόδοση και ανθεκτική μπαταρία. Είναι άλλωστε γνωστό από το 2016 που ξεκίνησε η σειρά ότι στον πυρήνα της HUAWEI nova series βρίσκεται η καινοτομία.
Η νέα συσκευή εντυπωσιάζει γιατί είναι ένα δυναμικό, κομψό, ανεξάρτητο και κατασκευασμένο έτσι κινητό, ώστε να λειτουργεί ως πανίσχυρος προσωπικός βοηθός, ιδανικός για πολυάσχολους, σύγχρονους και δημιουργικούς ανθρώπους που παραμένουν δραστήριοι όλο το 24ωρο.
Το HUAWEI nova 9 είναι ένα smartphone που θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας και θα σας υποστηρίξει σε κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας. Μπορείτε πάντα να βασίζεστε στην αξιόπιστη μπαταρία και την ισχυρή του απόδοση και να είστε σίγουροι ότι ανεξαρτήτως συνθηκών φωτισμού, μπορείτε πάντα να τραβήξετε μια υπέροχη φωτογραφία ή ένα εκπληκτικό βίντεο.
Τέλος, το nova θα δώσει έμφαση στο στυλ σας και θα χαίρεστε να το κρατάτε στα χέρια σας!
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Υπάρχουν πλέον περισσότερες πληροφορίες για το Xbox mini fridge της Microsoft, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για προπαραγγελίες από τις 19 Οκτωβρίου σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη και θα κυκλοφορήσει μέσα στο Δεκέμβριο. Η τιμή του θα ανέρχεται στα 99 ευρώ.
Το Mini Fridge χωράει 12 αναψυκτικά και έχει δύο εσωτερικά ράφια σχεδιασμένα για να «φιλοξενούν» snacks.
Παράλληλα, έχει κατασκευαστεί με θύρα USB για φόρτιση συσκευών και έρχεται εφοδιασμένο με αντάπτορα για να είναι φορητό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί ένα συνεχές meme με το οποίο η Microsoft έπαιξε από την πρώτη ανακοίνωση της κονσόλας Xbox Series X το 2019.
Oι χρήστες συνέκριναν το σχεδιασμό της κονσόλας με το σχήμα ενός ψυγείου. Νέοι καιροί νέα διαφημιστικά ήθη!
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin