Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 19-7-21 sent
600x80 banner 14-10-21 sent

Ελλάδα - data centers: σημειώσατε… «Λ»

Τα θεμέλια 50.000 νέων servers μπήκαν την προηγούμενη εβδομάδα, σηματοδοτώντας μία στροφή της Ελλάδας προς τη λεωφόρο των δεδομένων που επιχειρεί να δημιουργήσει η χώρα μας.
Τα 70 εκατομμύρια που επενδύει η Digital Realty στις νέες εγκαταστάσεις Athens 3 της Lamda Helix, συν άλλα 70 για τα επόμενα 2 χρόνια, είναι μία προκαταβολή από τα συνολικά οφέλη των 1,1 δισεκατομμυρίων που αναμένεται να έρθουν στην ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας, μόνο και μόνο από τις επενδύσεις της συγκεκριμένης εταιρείας.
Ήδη έχει έτοιμα προς υποβολή τα σχέδια για το Athens 4, που θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα του Athens 3, και θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην Ελλάδα, ώστε να αποκτήσει στρατηγική θέση στο παγκόσμιο δίκτυο διακίνησης δεδομένων.
Η ύπαρξη ισχυρών data centers, θα αποτελέσει πόλο έλξης διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων που θα περάσουν μέσα από αυτά υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, δημιουργώντας έτσι διαύλους μεγάλης χωρητικότητας οι οποίοι θα συνδέουν τις χώρες τις περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με αυτές της Βαλκανικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Ήδη, το πρώτο υποθαλάσσιο καλώδιο διεθνούς σύνδεσης που θα ενωθεί στο Athens 3, θα είναι το ΙONIAN που αναμένεται να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο του 2022.
Θα βρίσκεται σε βάθος ενός χιλιομέτρου, θα έχει μήκος 330 χλμ. και από την πλευρά της Ιταλίας, θα έχει δακτύλιο οπτικών ινών που θα συνδέει το Μιλάνο και τη Ρώμη, ενώ στην Ελληνική πλευρά θα συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη.
Σύντομα, αναμένεται και ένα νέο πλέγμα υποβρύχιων οπτικών ινών για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών, αλλά και της Κύπρου, με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να φιλοδοξεί να εντάξει το έργο, που κοστολογείται στα 89 εκατομμύρια ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Και όλα αυτά, ενώ αναμένεται η απόφαση της Microsoft για την επιλογή της/των τοποθεσιών που θα εγκαταστήσει τα δικά της data centers με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η δυναμικότητα της Ελλάδας στη διακίνηση δεδομένων και οι ψηφιακές επενδύσεις να πάρουν τη θέση τους ψηλά στην ατζέντα των επενδύσεων της χώρας. Α, και σημειώστε ότι υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι και μάλιστα μεγάλα ονόματα των business, που δεν είναι καθόλου «αιθεροβάμονες»…
cosmote-october-2021
cisco-cda

Smart Cities: μία προσέγγιση win-win

Αυξάνονται οι έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα, από τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, που πλέον είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα γίνουν πολύ περισσότερες.
Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει διαμορφώσει ένα «μενού» τεχνολογικών επιλογών με καθορισμένο προϋπολογισμό, ώστε ο κάθε δήμος να μπορεί να επιλέξει, με βάση τις ανάγκες του, συγκεκριμένες λύσεις οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες του.
Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο πακέτα χρηματοδότησης:
Το ένα αφορά κονδύλι 90 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που απευθύνεται σε 16 δήμους της χώρας άνω των 100.000 κατοίκων.
Το άλλο, ύψους 230 εκατομμυρίων, αφορά όλους τους υπόλοιπους δήμους και θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, μέχρι το 1ο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς θα δημοσιευτούν οι προσκλήσεις και τα προτεινόμενα προγράμματα. Οι τομείς που μπορούν να επιλέξουν οι δήμοι θα αφορούν: κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, περιβάλλον, υποδομές, αγροτική ανάπτυξη, μεταφορές μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των δήμων, διοικητική λειτουργία των δήμων.
Το μεγάλο στοίχημα είναι οι τοπικές κοινωνίες να καταφέρουν να ενστερνιστούν τις εφαρμογές «έξυπνων πόλεων» και να τις ενσωματώσουν στην καθημερινότητα και τις δραστηριότητές τους, κάτι που έχει κάνει ήδη με επιτυχία, και όχι χωρίς κόπο, η πόλη των Τρικάλων.
Μία από της πόλεις που θα κληθεί να δώσει το στίγμα προς τον μετασχηματισμός της σε έξυπνη πόλη, είναι η Θεσσαλονίκη η οποία θα βάλει τα θεμέλια για τη διάδοση και χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στη Βόρεια Ελλάδα.
Ήδη από τον περσινό Νοέμβριο ο δήμαρχος της, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε επισημάνει την υστέρηση της πόλης σε βασικές υποδομές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε μία έξυπνη πόλη και διαθέτουμε έξυπνους ανθρώπους.
Άρα, υπάρχει το δυναμικό, στο χέρι μας είναι να το αξιοποιήσουμε», προσθέτοντας μάλιστα «το 2021 θα έχουμε ώριμα έργα, με στόχο στη θητεία μου να εξελιχθεί η Θεσσαλονίκη σε ψηφιακό κόμβο».
Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία, μας πήγε όλους τουλάχιστον ένα χρόνο πίσω, αλλά τώρα είναι καιρός να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.
Web Banners for website and more
costas-masselos

Ευρωπαϊκές μάχες

Πολλά και σημαντικά θέματα καλείται να διαχειριστεί ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μάσσελος, οποίος εξελέγη πρόεδρος του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) για το 2023.
Ήδη από τη αρχές του 2022 θα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου και θα έχει στη γεμάτη ατζέντα του ζητήματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η ουσιαστική ανάπτυξη των δικτύων 5G, οι περαιτέρω αλλαγές στη λειτουργία, το μοντέλο χρεώσεων του roaming, και φυσικά τη μετάβαση προς τις οπτικές ίνες (τη λεγόμενη «αποχαλκοποίηση»).
Το τελευταίο μάλιστα, αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα που έχει μείνει πίσω στον τομέα της ανάπτυξης δικτύων Νέας Γενιάς.
Ακόμη, υπάρχει το θέμα της ανάπτυξης των Δικτύων 5G, τα οποία σε αρκετές χώρες ακολουθούν τις επιταγές του marketing, αντί γι’ αυτές της τεχνολογίας.
Το θέμα έχει εντοπίσει σε πρόσφατη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας τη σημαντική επισήμανση ότι αρκετοί πάροχοι κινητής χρησιμοποιούν υφιστάμενες συχνότητες του 4G, αλλά και της ζώνης συχνοτήτων των 700 MHz, για να παρουσιάσουν υπηρεσίες πέμπτης γενιάς οι οποίες όμως στην πραγματικότητα είναι χαμηλότερης ποιότητας και ταχύτητας από αυτό που θα έπρεπε.
Η τεχνολογία και οι προδιαγραφές των δικτύων 5G προβλέπουν την ανάπτυξη πυκνού δικτύου μικροκεραιών (microcells), με συχνότητες λειτουργίας στην περιοχή των 3,5 GHz.
Οι υψηλότερες συχνότητες είναι αυτές που δίνουν την καλύτερη ποιότητα και ταχύτητα δεδομένων, ενώ εξασφαλίζουν χαμηλή χρονοκαθυστέρηση (latency).
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι, τα δίκτυα 5G, μόνο αν λειτουργούν με βάση τις σωστές προδιαγραφές θα προσφέρουν τα πραγματικά πλεονεκτήματα της νέας γενιάς κινητής.
Επίσης, ένα ακόμη φλέγον θέμα, με το οποίο για πολλά χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, είναι η προσπάθεια της Ένωσης να ελέγξει την ισχύ των αμερικανικών ομίλων του Internet, μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν το Ανοικτό Διαδίκτυο, ώστε η πληροφορία στο Internet να διατίθεται είτε δωρεάν, είτε με ισότιμο τρόπο, χωρίς πολλές δυνατότητες παρέμβασης από τους παρόχους πρόσβασης.
Πρόκειται για ένα θέμα που προσκρούει στην ίδια τη φιλοσοφία των ΟΤΤ παρόχων (π.χ. Google ή Facebook) οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, το μοντέλο λειτουργίας τους και η κερδοφορία τους, βασίζεται πάνω στη διαχείριση και διανομή των δεδομένων που παρέχουν οι χρήστες και φυσικά δεν θέλουν να το αλλάξουν.
Η στήλη εύχεται καλή επιτυχία και καλή δύναμη στον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, ο οποίος αποδεδειγμένα μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους…
nokia 7-10-21 sent
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
save the date 15-10-21 sent
FortinetAP-Promo-banner-600x80px
 • Την πρωτοβουλία “W for Women” ανακοίνωσε η Wind με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό τους περιβάλλον και στην κοινωνία. Για να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των γυναικών το “W for Women” δημιουργεί δράσεις σε τρεις άξονες, που αφορούν τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον της εταιρίας, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
 • Αυτές είναι: ενδυνάμωση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ενεργή στήριξη της μητρότητας και προστασία της οικογένειας, ευεξία και ευημερία (well-being) στο εργασιακό περιβάλλον. Η Wind θα υλοποιήσει και το πρόγραμμα “Women in Tech”, με στόχο να δημιουργήσει ευκαιρίες για τη νέα γενιά σε επαγγέλματα του τομέα STEM και να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της γυναίκας στον χώρο της τεχνολογίας.
 • Με την ευκαιρία η στήλη θα ήθελε να ευχαριστήσει το Customer Care της Wind. Την Παρασκευή το πρωί δηλώσαμε βλάβη για το SimpleFi (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες) και την Παρασκευή το απόγευμα αντικαταστάθηκε η συσκευή, χωρίς την οποία θα έπρεπε την Κυριακή να πάμε στο γραφείο για να στήσουμε το Weekly Telecom. Τα λόγια είναι περιττά όταν μιλούν τα έργα…
 • Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις τυπικές εγκρίσεις που χρειάζονται προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία εξαγοράς της Wind από τη United. Έχουν περάσει δύο μήνες από την ανακοίνωση της εξαγοράς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη ενημερωθεί από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να εξετάσει τη συμφωνία η οποία οδηγεί στη συγχώνευση της Nova με την Wind, ώστε να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίησή της. Το ανώτερο διάστημα που θα χρειαστεί είναι περίπου 6 μήνες.
 • Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην Nova κάααααθονται και περιμένουν την έγκριση. Κάθε άλλο! Και για αυτό μιλούν τα αποτελέσματα, όπως π.χ. η υπερδιπλάσια κάλυψη των πλάνων πωλήσεων. Την Τετάρτη μάλιστα ανακοινώνεται η νέα πλατφόρμα ΕΟΝ που εκτιμάται ότι θα τα ενισχύσει ακόμα περισσότερο.
 • Αυτοί που την έχουν δει, λένε ότι πρόκειται για χάρμα οφθαλμών, που θα αλλάξει επίπεδο στην συνδρομητική τηλεόραση. Το βέβαιο είναι ότι οι λάτρεις του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του στοιχήματος θα τη λατρέψουν. Ο λόγος; Προσφέρει στατιστικά για κάθε παίκτη (γκολ, ασίστ, βολές, κ.α.), χάρη στην τεράστια βάση αθλητικών δεδομένων που θα την στηρίζει.
 • Αν θέλετε να την δείτε από κοντά περάστε την Τετάρτη το απόγευμα από ένα κατάστημα Nova και ίσως φύγετε με μία συνδρομή! Ίσως έτσι βγει προφητικός ο «καπετάνιος» που πριν λίγο καιρό μου έλεγε, ΕΟΝ σύντομα θα σημαίνει «Έχουμε Όλοι Nova». Ίδωμεν!
Fortinet-Cyber-Threat-Assessment-banner_600x80
 • Το μεγαλύτερο data center στη χώρα θα είναι το νέο data center της Lamda Hellix στο Κορωπί, μία επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ. Με χωρητικότητα 6.8MW, το Athens 3, εντός του data center campus της Lamda Hellix, δύναται να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.
 • Η Lamda Hellix ταυτόχρονα καταθέτει τα σχέδια για την έγκριση όρων δόμησης για το Athens 4, επίσης εντός του data center campus, το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον data center ίσης χωρητικότητας (6.8MW) με το Athens 3, επένδυση επίσης ύψους 70 εκατ. ευρώ.
 • Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι θα φροντίσει ώστε οι άδειες για το 4ο data center της Lamda Hellix να εκδοθούν χωρίς καθυστερήσεις.
 • Πακέτο πάντως πάνε και τα υποθαλάσσια καλώδια. Αυτό της Islalink στο Ιόνιο, που ονομάζεται Ionian είναι ενδιαφέρον, αλλά το κλειδί είναι τι θα γίνει με την Κρήτη και τη διασύνδεση της σε επόμενο στάδιο.
 • Αναμένονται πάντων πολλές ανακατατάξεις στη διαθεσιμότητα και τη χονδρική παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ωστόσο, σημειώστε -και κρατήστε το- ότι ο «παίκτης» που δείχνει πιο ενεργός από όλους και έχει και τα φόντα και τη διάθεση να παίξει μπάλα, είναι η Grid Telecom.
 • Δύσκολα θα είναι τα πράγματα τον Νοέμβριο για την αλυσίδα εφοδιασμού. Τότε, αναμένεται να κορυφωθεί το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας και της έλλειψης ημιαγωγών, γεγονός που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι «θα λείψουν προϊόντα από την αγορά».
 • Μετά από αυτό μη με ρωτάτε τι Black Friday θα κάνουμε. Προφανώς σε ότι υπάρχει σε στοκ οι τιμές θα είναι χώμα, γιατί οι αλυσίδες πρέπει από κάπου να κάνουν τζίρο για να καλύψουν και τα τεράστια έξοδά τους. Αν δεν μπορούν να το κάνουν από προϊόντα πρώτης γραμμής που θα έχουν έλλειψη, θα κάνουν προσφορές σε ότι στοκ έχουν και μάλιστα θα είναι μεγάλες!
protocol_banner
 • Η αγορά των Χριστουγέννων εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει επίσης προβλήματα και κάποια βελτίωση αναμένεται να προκύψει στις αρχές Ιανουαρίου ή και αργότερα για προϊόντα που έρχονται από την… βαθιά Κίνα. Πως αντιμετωπίζονται όλα αυτά; Είπαμε: των φρονίμων τα παιδιά βάζουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους! Ισχύει τόσο για τους πελάτες χονδρικής, όσο και γι’ αυτούς της λιανικής!!!
 • Τα Smart Cities έχουν μπει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με τον υπουργό μέχρι το 1ο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς θα δημοσιευτούν οι προσκλήσεις και τα προτεινόμενα προγράμματα.
 • Τα 320 εκατ. ευρώ αναμένεται να τραβήξουν την προσοχή πολλών εταιρειών του κλάδου, παράλληλα βεβαίως με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η προσέγγιση που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι πολύ έξυπνη, καθώς κάθε δήμος θα έχει το δικό του ποσό να αξιοποιήσει. Απλώς, θα πρέπει να το κάνει γρήγορα, γιατί διαφορετικά τα κονδύλια που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ θα πάνε αλλού.
 • Αλλά, όπως είπε και ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, το 2023 είναι χρονιά δημοτικών εκλογών, οπότε καλό θα είναι να σπεύσουν να τα αξιοποιήσουν για να είναι win - win! Γενικώς, ο Λιβάνιος, ήταν πολύ καλός και έδειξε ότι γνωρίζει εξαιρετικά τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, είναι απίστευτα δημοφιλής μεταξύ των δημάρχων, γιατί κάνει δουλειά και τους έχει λύσει πολλά προβλήματα.
 • Το ότι στις προτεινόμενες δράσεις για το smart cities περιλαμβάνεται και η κυβερνοασφάλεια, δείχνει πόσο ψηλά βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα στην ατζέντα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 • Η TeamViewer φέρνει τις λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στο Google Cloud. Η πρώτη από κοινού σχεδιασμένη λύση «Assisted Order Picking» είναι μια εφαρμογή hands-free για επιλογή παραγγελιών, που αξιοποιεί τα έξυπνα γυαλιά Google Glass Enterprise Edition 2 εξοπλισμένα με το λογισμικό επιλογής προγραμμάτων της TeamViewer από την Frontline suite.
 • Η Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας ξεκινά νέα συνεργασία με τη Marathon Venture Capital, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη startups προχωρημένου σταδίου, που έχουν εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση και δραστηριοποιούνται σε B2B Enterprise τομέα.
GY-1537-600X80-1
 • Η Microsoft θα εντάσσει στο πρόγραμμα “Microsoft for Startups”, scaleups, με πρόταση της Marathon VC, προκειμένου να παρέχει πρόσβαση σε τεχνολογία, τεχνική καθοδήγηση και υποστήριξη επιχειρηματικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
 • Επιπλέον, θα παρέχει εκπαίδευση σε θέματα cloud computing και ανάπτυξης εφαρμογών, ενώ θα διαθέτει και έμπειρα στελέχη της, που επιθυμούν να προσφέρουν συμβουλευτική καθοδήγηση στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
 • Έργο που αφορά στην απλούστευση διαδικασιών και στη ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) καθώς και στην οργάνωση της ψηφιοποιημένης πληροφορίας με τρόπο που θα επιτρέψει την ένταξή της σε πληροφοριακό σύστημα, ώστε να είναι αξιοποιήσιμη σε μοντέλο διαλειτουργικότητας G2G (Government to Government) προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 645.161 ευρώ χωρίς ΦΠΑ 24% (800.000 ευρώ με ΦΠΑ).
 • Περίπου 163,1 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας σε 7 μήνες, μέσω 917.368 vouchers και προπληρωμένων χρεωστικών καρτών, σε δικαιούχους των προγραμμάτων Ψηφιακής Μέριμνας και του Freedom Pass, αντίστοιχα.
 • Παράλληλα την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε το πρόγραμμα Freedom Pass / Data, με στόχο την δωρεάν διάθεση 50GB δεδομένων (data) σε εφήβους 15-17 ετών, που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου ή τη μόνη δόση ανά περίπτωση. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίηση του, ο προϋπολογισμός του είναι 10 εκατ. ευρώ και αφορά 350.000 δικαιούχους.
 • Στο κοινό που είναι απολύτως εξοικειωμένο με τις ψηφιακές υπηρεσίες απευθύνεται η καινούργια πρόταση για σύνδεση κινητής τηλεφωνίας που λανσάρει η Cosmote. Το Cosmote Neo όπως ονομάζεται είναι 100% ψηφιακό. Από την ενεργοποίηση, την επιλογή του πλάνου, την ταυτοποίηση του συνδρομητή, τη διαχείριση, την πληρωμή μέχρι και την εξυπηρέτηση, όλα ξεκινούν και ολοκληρώνονται ψηφιακά, μέσω της mobile εφαρμογής My Cosmote.
 • Το πακέτο που επιλέγει κάποιος μέσα από 4 συνδυασμούς data, ομιλίας και επιλογή extra πακέτων μπορεί να διακοπεί οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αλλάζει κάθε μήνα το πλάνο του, ανάλογα με τις ανάγκες του (περισσότερα data, λεπτά ομιλίας, κ.ά), ενώ βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι είναι data oriented, καθώς προσφέρει πακέτα με εμπλουτισμένους όγκους δεδομένων.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Συνεργασία με δίκτυα όλο και περισσότερων χωρών εξασφαλίζει η Cosmote, ώστε οι συνδρομητές της να έχουν πρόσβαση 5G και στο εξωτερικό. Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Σαουδική Αραβία, Ταϊλάνδη, Τσεχία και Φιλιππίνες είναι οι νέες προσθήκες στον κατάλογο των χωρών όπου οι συνδρομητές Cosmote έχουν υπηρεσίες 5G Roaming.
 • Αντίστοιχα, οι ταξιδιώτες από τις παραπάνω χώρες, όταν επισκέπτονται τη χώρα μας, αποκτούν δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο 5G της Cosmote στην Ελλάδα. Με την προσθήκη των νέων χωρών, η Cosmote έχει πλέον εξασφαλίσει συμφωνίες για 5G περιαγωγή με δίκτυα από 34 χώρες σε όλο τον κόσμο.
 • Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της Cosmote TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας. Διαθέτει καινοτόμα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, συνδυαστικά με το ολοκληρωμένο και ποιοτικό τηλεοπτικό περιεχόμενο σε όλες τις κατηγορίες προγράμματος (αθλητικά, κινηματογραφικά, ντοκιμαντέρ).
 • Η streaming υπηρεσία βασίζεται στην τεχνολογική πλατφόρμα της Comcast Technology Solutions, ωστόσο, έχει σχεδιαστεί και συνεχίζει να βελτιώνεται από τους ανθρώπους της Cosmote TV.
 • Σε ψηφιακή μορφή διατίθενται πλέον, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες των φοιτητών, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται στους φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών και γίνεται διαθέσιμη μέσω της υπηρεσίας απόκτησης ακαδημαϊκής ταυτότητας, academicid.minedu.gov.gr.
 • Μέσα από το λογαριασμό τους, οι φοιτητές μπορούν να εκδώσουν ψηφιακό αντίγραφο της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας σε αρχείο PKPASS (Passbook Pass File) και να το ενσωματώσουν σε συμβατή εφαρμογή της επιλογής τους, σε συσκευές Android και iOS. Ταυτόχρονα, η υπάρχουσα ακαδημαϊκή ταυτότητα παραμένει εν ισχύ και σύντομα θα αναβαθμιστεί τεχνολογικά, ενσωματώνοντας δυνατότητες ανέπαφης επικοινωνίας.
 • Με την Accenture και τη Microsoft συνεργάζεται η Τράπεζα Πειραιώς για την επιτάχυνση του ψηφιακού της μετασχηματισμού, εφαρμόζοντας μια cloud-first προσέγγιση.
combox
 • Στο πλαίσιο αυτής της κοινής προσπάθειας, η Accenture θα συνεργαστεί με την Τράπεζα Πειραιώς για τη σχεδίαση και την εκτέλεση του στρατηγικού πλάνου μετάβασης στο cloud και θα υποστηρίξει την τράπεζα στην ανάπτυξη και το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών που θα βασίζονται σε αυτό.
 • Η Microsoft θα λειτουργήσει ως cloud provider και θα είναι υπεύθυνη σχεδιασμού, αξιοποιώντας την πλατφόρμα Azure και παρέχοντας διασφάλιση ποιότητας σε όλη τη διαδικασία της μετάβασης.
 • Αφιερωμένο στην ανάπτυξη πρακτικών λύσεων, εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες από τη Cisco και το οικοσύστημα συνεργατών της, καθώς και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι το νέο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της αμερικάνικης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Η καινοτομία θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στις έξυπνες πόλεις, στην υγεία, στην αγροτική ανάπτυξη, στον τουρισμός, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία.
 • Παράλληλα η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Cisco, ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Country Digital Acceleration - CDA). Στόχος του σχεδίου είναι να συμβάλει στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε ολόκληρη τη χώρα και στη δυναμική ανάκαμψη από την πανδημία.
 • Η Cisco εξέφρασε την πρόθεσή της να εστιάσει στην ψηφιοποίηση και την ασφάλεια των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, σε υβριδικά μοντέλα εκπαίδευσης και λειτουργίας για τα σχολεία, στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού του μέλλοντος με σύγχρονες δεξιότητες κυβερνοασφάλειας και πληροφορικής και στη συμβολή για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό φορέων στον χώρο των μεταφορών, της υγείας, του περιβάλλοντος και της πολιτικής προστασίας.
 • Οι κινήσεις στην αγορά της πληροφορικής συνεχίζονται. Η σημαντική κίνηση της εβδομάδας ήταν η απόκτηση του 45% της SoftOne από τον Μάρκο Βερέμη και ομάδα επενδυτών. Είναι η πρώτη φορά -ή τουλάχιστον δεν θυμόσαστε άλλη τέτοια κίνηση- που ο Μάρκος επενδύει σε εταιρεία που δεν είναι startup.
 • Σε κάθε περίπτωση οι προοπτικές που υπάρχουν στο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι τεράστιες και θα ενισχυθούν τα επόμενα χρόνια λόγω των επενδύσεων που θα υπάρξουν αλλά και των χρηματοδοτήσεων που θα λάβουν οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους για την ψηφιακή αναβάθμιση τους.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
post 13-10-21 sent
anycast-m4-plus-600x80
Αρκετά είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην αγορά η έλλειψη σε μικροτσίπ.
Αξίζει κανείς να αναλογιστεί πόσες κατηγορίες προϊόντων εξαρτώνται σε απόλυτο βαθμό από τους γνωστούς ημιαγωγούς, που αυτή την περίοδο έχουν εξαφανιστεί από την αγορά, δημιουργώντας πονοκέφαλο σε αυτοκινητοβιομηχανίες, κατασκευαστές smartphones και καταναλωτές.
Για το λόγο αυτό, TSMC και η Sony αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να περιορίσουν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του Reuters, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν από κοινού τη δημιουργία ενός εργοστασίου μικροτσίπ στην Ιαπωνία, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να πληρώσει ένα μέρος της επένδυσης που υπολογίζεται στα 7 δισ. δολάρια.
Οι ημιαγωγοί θα χρησιμοποιηθούν κατά βάση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων όπως οι κάμερες.
Το εργοστάσιο υπολογίζεται να είναι σε θέση να ξεκινήσει την παραγωγή το 2024.
Σημειώνεται ότι η TSMC αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστή μικροτσίπ στον κόσμο και έχει έδρα στην Ταϊβάν.
Θα έχει τον έλεγχο του νέου εργοστασίου το οποίο όμως θα δημιουργηθεί σε έκταση ιδιοκτησίας της Sony, κοντά σε εργοστάσιο της ιαπωνικής εταιρείας το οποίο παράγει φωτογραφικούς αισθητήρες. Μέχρι στιγμής καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει επιβεβαιώσει τα σχετικά δημοσιεύματα.
cl8-sept-2019-600x80
Οι συσκευές της Apple συνήθως κοστίζουν περισσότερα χρήματα από αυτές των άλλων εταιρειών.
Το καταναλωτικό κοινό όμως πιστεύει ότι τα προϊόντα της αξίζουν το αντίτιμο και τα αγοράζει χωρίς δισταγμό.
Μια πρόσφατη έρευνα της Counterpoint μάλιστα φανερώνει ότι στην Apple κατέληξε περισσότερο από το 75% των παγκόσμιων εσόδων το δεύτερο τρίμηνο του 2021 από τα smartphones, παρόλο που δεν έχει διαθέσει τις περισσότερες συσκευές στην αγορά.
Πιο αναλυτικά, η Apple δεν είναι η Νο1 εταιρεία όσον αφορά τις πωλήσεις των περισσότερων συσκευών στον κόσμο. Αυτή είναι η Samsung. Παρόλα αυτά, κατάφερε να συγκεντρώσει το 75% των κερδών της smartphone αγοράς και το 40% των εσόδων της, παρόλο που τα iPhone αντιστοιχούν μόλις στο 13% των πωλήσεων.
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οφείλεται στη δύναμη που έχει το brand της εταιρείας, το οποίο οδηγεί τους καταναλωτές στο να συνεχίσουν να αγοράζουν τις συσκευές της, παρά το μεγάλο ανταγωνισμό που επικρατεί στην κατηγορία.
Όμως, τα στοιχεία της Counterpoint δείχνουν και μια μικρή πτώση στα έσοδα σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2020 που κατείχε το 50% έναντι του σημερινού 40%.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Η HMD ανακοίνωσε το νέο tablet Nokia T20. Το ολοκαίνουργιο tablet παρέχει την κλασική ποιότητα των Nokia κινητών σε μεγάλη οθόνη, με μεγάλο εύρος ευέλικτων χαρακτηριστικών και μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας, ιδανικό τόσο για εργασία, όσο και για χαλάρωση.
To Nokia Τ20 σηματοδοτεί το λανσάρισμα της νέας σειράς T, με καινοτόμα και προσιτά χαρακτηριστικά που σίγουρα θα αγαπήσετε, όπως την οθόνη εξαιρετικής ευκρίνειας 2K, τα τρία χρόνια μηνιαίων αναβαθμίσεων ασφάλειας και τα δύο χρόνια δωρεάν αναβαθμίσεων του λειτουργικού συστήματος.
Για παράδειγμα: Ποιος θέλει να αισθάνεται εξαρτημένος από το φορτιστή του; Ελευθερωθείτε από το καλώδιο σας με τη μεγάλης διάρκειας μπαταρία 8200mAh που επιτρέπει σερφάρισμα στο διαδίκτυο έως και 15 ώρες, διαδικτυακές συσκέψεις έως και 7 ώρες ή ακόμη και 10 συνεχόμενες ώρες απόλαυσης ταινιών και σειρών με όλη την οικογένεια.
Το Nokia T20 διαθέτει ακόμη λειτουργία γρήγορης φόρτισης, για να διακόπτετε τη χρήση του όσο το δυνατό λιγότερο.
Το Nokia T20 θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από τις αρχές του 2022 σε χρώμα μπλε με μνήμη RAM 4GB και χωρητικότητα 64GB στην τιμή €229,90 για το Wifi Version και €249,90 για το LTE Version.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin