Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 19-7-21 sent

Μήνα – μήνα προχωράμε με την ίνα

Γυαλί vs Χαλκός: 1-0: Επιτάχυνση της «αποχαλκοποίησης» των τηλεπικοινωνιακών δικτύων προσδοκά ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσβλέποντας στα έργα που έχουν περιληφθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Ουσιαστικά, από το υπουργείο βλέπουν τη μετάβαση να πλησιάζει με κύριο έργο το μεγάλο ΣΔΙΤ, που βαίνει προς υλοποίηση για την κάλυψη με οπτική ίνα περιοχών που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, όπου θα εγκατασταθούν περί τις 800 χιλιάδες γραμμές με οπτική ίνα, και τις περίπου 2 εκατομμύρια συνδέσεις FTTH που έχουν ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες γραμμές, που είναι κοντά στα 4,7 εκατομμύρια.
Σημαντικό θέμα για το υπουργείο είναι και οι υποδομές των κτιρίων, που θα πρέπει στο μέλλον να μπορούν να υποδεχθούν την οπτική ίνα και να την διανείμουν στο εσωτερικό τους.
Το έργο αυτό το έχει αναλάβει ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, και ο ίδιος δήλωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για το έργο επιδότησης της εσωτερικής καλωδίωσης πολυκατοικιών, ώστε να μπορούν να συνδεθούν άμεσα με οπτική ίνα.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 163 εκατ. ευρώ και έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Φυσικά, εκτός από το ίδιο το κόστος των υποδομών και τον αναγκαίο χρόνο που χρειάζεται για την υλοποίηση των έργων, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ανάγκη να συμβαδίζει η προσφορά με τη ζήτηση.
Το ιδανικό βέβαια είναι η ζήτηση να «προηγείται» ελαφρά, ώστε οι επενδύσεις για την ικανοποίησή της να αποδίδουν άμεσα.
Βέβαια, κάτι ο COVID και το WFH, κάτι οι ψηφιακές πλατφόρμες περιεχομένου, ανεβαίνει σιγά – σιγά η ζήτηση, και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες αρχίζουν και βλέπουν τα επενδυτικά τους σχέδια να αποδίδουν.
Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές έχουν τον κύριο λόγο, οι οποίες σύμφωνα με την ΕΕΤΤ βαίνουν μειούμενες, με την τιμή για το 1 GΒ στο τέλος του έτους να διαμορφώνεται στο 1 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν στο 1,3 και το 2015 στο δυσθεώρητο κόστος των 8 ευρώ!
Το συμπέρασμα είναι ένα: μήνα – μήνα προχωράμε με την ίνα!!!
cosmote-october-2021
nova-new

Nuova Nova: αλλάζει πίστα η Nova

Νέοι καιροί, νέα ήθη για τη Nova, που τώρα πλέον κάτω από τη νέα διοίκηση, έχει βάλει πλώρη να καλύψει το χαμένο έδαφος από τον ανταγωνισμό.
Έτσι, ρίχνει πλέον στο τραπέζι το βαρύ χαρτί του streaming περιεχομένου, αφήνοντας στην άκρη τη δορυφορική σύνδεση.
Σύντομα θα δούμε να σκάει μύτη η νέα πλατφόρμα μετάδοσης με την επωνυμία ΕΟΝ, ένα brand με το οποίο η United δραστηριοποιείται στην διανομή περιεχομένου και σε άλλες αγορές, στις οποίες παρέχει τηλεοπτικό προϊόν.
Η ΟΤΤ πλατφόρμα της ΕΟΝ, θα έχει όλα τα καλούδια που προσφέρει και ο ανταγωνισμός, όπως τη ζωντανή και On Demand παρακολούθηση προγράμματος, τη δυνατότητα προβολής εκπομπών που έχουν μεταδοθεί μέχρι και 7 ημέρες πίσω, ενώ φυσικά, εκτός από την τηλεόραση και τον υπολογιστή θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις smart συσκευές (tablet, κινητά κ.α).
Στην πράξη, με την ολοένα αυξανόμενη διάδοση των δικτύων υψηλών ταχυτήτων, το steraming γίνεται πολύ πιο ελκυστικό και φθηνότερο από τη λύση μετάδοσης μέσω δορυφόρου, και φυσικά συμβαδίζει με την τάση για mobility.
Επίσης, η ίδια η μετάδοση μέσω δορυφόρου είναι σαφώς ακριβότερη, καθώς τα κόστη εκμίσθωσης καναλιών, είναι υψηλά.
Ταυτόχρονα, το online steaming απλοποιεί και διευκολύνει τις tailor made λύσεις, τα συνδυαστικά πακέτα και φυσικά τα μοντέλα τύπου pay as you see.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα -αλλά όχι το μοναδικό βήμα- που σηματοδοτεί τη δυναμική επάνοδο της Nova στην αγορά.
Σύντομα -και μετά από την ενσωμάτωση της Wind στο νέο σχήμα- αναμένονται καταιγιστικές αλλαγές, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες και στις υπηρεσίες.
Web Banners for website and more
starlink

Το βλέμμα στα άστρα και το χέρι στη τσέπη

Παρά το γεγονός ότι τα δίκτυα σταθερής και κινητής έχουν βάλει τα δυνατά τους για την παροχή υπηρεσιών διασύνδεσης, οι απομακρυσμένες περιοχές, και γενικότερα η ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο φθηνό και γρήγορο Internet παντού, κρατούν ψηλά στη λίστα τη λύση της παροχής Internet μέσω δορυφόρου.
Από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βλέπουν τη λύση των δορυφόρων της SpaceX να έχει σοβαρές προοπτικές.
Φυσικά το βασικό πρόβλημα είναι το κόστος, αφού το Starlink υπόσχεται ταχύτητες download / upload στα 100 / 20 Mbps, ωστόσο, το κόστος της υπηρεσίας για την Ελλάδα σήμερα είναι πολύ υψηλό, αφού ο εξοπλισμός τα μεταφορικά και η εγκατάσταση αγγίζουν τα 600 ευρώ, ενώ η μηνιαία συνδρομή της υπηρεσίας είναι στα 99 ευρώ.
Έτσι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται δυνατόν να προτιμηθεί η δορυφορική σύνδεση, αν η περιοχή ενδιαφέροντος έχει εναλλακτική κάλυψη από δίκτυο σταθερής ή κινητής.
Όμως, αν μιλάμε για μία περιοχή που είναι πλήρως ακάλυπτη, ή αδύνατον να καλυφθεί (π.χ. αραιοκατοικημένες η μη προσβάσιμες περιοχές), τότε το Starlink θα μπορούσε να δώσει τη λύση.
Αν και το site της Starlink δίνει εδώ και μήνες τη δυνατότητα σε Έλληνες να δηλώσουν ενδιαφέρον για εγκατάσταση δορυφορικού Ιnternet, δεν υπήρχε ως τώρα η ενδεδειγμένη λύση για τον εξοπλισμό λήψης - εκπομπής.
Η εκκρεμότητα αυτή φαίνεται να βαίνει προς επίλυση, αφού έχει βρεθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός που πληροί τις προδιαγραφές, έχει εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, και ετοιμάζεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Τώρα που όλα τα κομμάτια του παζλ έχουν μπει στη θέση τους, το μόνο που μένει είναι η εύρεση πελατών που να έχουν ανάγκη την υπηρεσία, και ίσως ένα μοντέλο επιδότησης της σύνδεσης, είτε στο τμήμα του εξοπλισμού, είτε σε αυτό της συνδρομής.
FortinetAP-Promo-banner-600x80px
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
post 28-9-21 sent
 • Σε πρωταθλητισμό έχει εξελίξει τις επιδόσεις του δικτύου της η Cosmote, καθώς για 5η συνεχόμενη χρονιά καταλαμβάνει την 1η θέση στις μετρήσεις του γνωστού σε όλους μας Speedtest της Ookla. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ταχύτητας αυξήθηκε κατά 90% από την ίδια περίοδο πέρυσι, κατατάσσοντας την Cosmote, ως «το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα».
 • Ενδιαφέρον έχει ότι τα αποτελέσματα βγήκαν από 545 χιλιάδες μετρήσεις των ίδιων των χρηστών, που σημαίνει ότι έγιναν σε καθημερινές συνθήκες και όχι εργαστηριακές ή one off μετρήσεις. Φέτος, για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν και μετρήσεις 5G!
 • Αλλαγές στην Vodafone, όπου οι Γιώργος Τζανετάκος -που βρίσκεται στη Vodafone από το 2000 - ανέλαβε εμπορικός διευθυντής Επιχειρηματικών Πελατών. Μέχρι τώρα, ήταν διευθυντής Λιανικών Πωλήσεων και από αυτή τη θέση περαίωσε με επιτυχία το μετασχηματισμό της αλυσίδας σε Future Ready Stores.
 • Η αλήθεια είναι ότι το φορτίο που αναλαμβάνει είναι ιδιαίτερα βαρύ, δεδομένου ότι διαδέχεται την ιδιαίτερα επιτυχημένη Κάτια Σταθάκη που από τον Ιούλιο του 2021 έχει αναλάβει τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας στην Αλβανία. Ωστόσο, ποιος είπε ότι είναι για τα εύκολα;
 • Παράλληλα ο Enrigue Vivas -που βρίσκεται στη Vodafone από το 2006- ανέλαβε εμπορικός διευθυντής Οικιακών Πελατών, προερχόμενος από ανάλογη θέση στην Τσεχία.
 • Μνημόνιο Συνεργασίας για την υποστήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας 5G στην Ελλάδα υπέγραψαν το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ και ο ΣΕΚΕΕ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της μετάβασης της χώρας στην ψηφιακή εποχή.
 • Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, στοχεύει στην υποστήριξη, την ενίσχυση και την προώθηση του Οικοσυστήματος Καινοτομίας 5G στην Ελλάδα, μέσω της ανταλλαγής υποστηρικτικού υλικού και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα μεταφοράς τεχνολογίας και της υλοποίησης κοινών δράσεων.
 • Η Space Hellas μετά από ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό ανέλαβε το έργο ανάπτυξης συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης εξωτερικών συνόρων, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η συνολική αξία της σύμβασης ξεπερνά τα 29 εκατ. ευρώ.
 • Το έργο αφορά την πραγματοποίηση νέων διαδικασιών κατά τη διενέργεια διαβατηριακού ελέγχου από το αρμόδιο αστυνομικό προσωπικό στις υπηρεσίες ελέγχου διαβατηρίων της χώρας μας, καθώς επίσης την προμήθεια και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού σε όλα τα σημεία συνοριακής διέλευσης, (χερσαία, εναέρια και θαλάσσια).
 • Μια αναλυτική και σε βάθος ακτινογραφία της αγοράς αλλά και τις τάσεις και προοπτικές του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, των Social Media και του Digital Marketing, παρουσίασαν οι ομιλητές και keynote-speakers στους 4.000 συνέδρους που παρακολούθησαν το 10ο e-business and social media world.
 • Την επόμενη εβδομάδα θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τους ομιλητές και τις ομιλίες τους. Αν όμως… δεν κρατιέστε, μπορείτε να κάνετε κλικ για να δείτε την 1η ημέρα που ήταν αφιερωμένη στο e-commerce ή τη 2η ημέρα που ήταν αφιερωμένη στα Social Media και το Digital Marketing.
Fortinet-Cyber-Threat-Assessment-banner_600x80
 • Αντίο, ετοιμάζεται να πει και η Nova στη δορυφορική πλατφόρμα, εστιάζοντας στο OTT περιεχόμενο. Ο καιρός γαρ εγγύς, αφού η δορυφορική λύση γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής. Κάτι ο ογκώδης και άβολος εξοπλισμός, το επιπλέον κόστος εγκατάστασης και ενεργοποίησης, η αγωνία αν θα δώσει ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας άδεια για εγκατάσταση του πιάτου, η αδυναμία λήψης σήματος με άσχημες καιρικές συνθήκες, η μειωμένη δυνατότητα διάδρασης…ήρθε η ώρα για αλλαγή!
 • Έτσι, με την αύξηση του μέσου όρου bandwidth στα σπίτια, αλλά και με πιο συμφέροντα πακέτα mobile data, έχει έρθει πλέον η εποχή να εδραιωθεί το OTT, αποτελώντας τον κανόνα και όχι την εναλλακτική λύση.
 • Σε αυτό το πλαίσιο, η Nova θα λανσάρει εντός του μήνα στην Ελλάδα την EON, δηλαδή το OTT brand που διαθέτει με μεγάλη επιτυχία η United και στις υπόλοιπες βαλκανικές αγορές της. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει μέσα στο μήνα από τον CEO Παναγιώτη Γεωργιόπουλο.
 • Αυτό θα φέρει στους συνδρομητές της όλα τα καλούδια που προσφέρουν οι αντίστοιχες ανταγωνιστικές πλατφόρμες, με κυρίαρχο το on-demand περιεχόμενο, αλλά και τη δυνατότητα να βλέπουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα, από ειδήσεις και εκπομπές μέχρι ταινίες και σειρές, μέχρι και 7 μέρες πίσω. Φυσικά, όλα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε smart TV, TV box, smartphone, tablet, και desktop λειτουργικά συστήματα.
 • Όπως μου έλεγε ο «καπετάνιος», ΕΟΝ σε λίγο θα σημαίνει «Έχουμε Όλοι Nova». Ίδωμεν!
 • Ο ΑΝΤ1 International αγόρασε 22 κανάλια της Sony Pictures Television για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη (μαζί με 2 πλατφόρμες για pay TV) και πλέον θα απευθύνεται συνολικά σε κοινό 150 εκατομμυρίων σε όλες τις χώρες που καλύπτει με pay TV – εκπροσωπώντας τα μεγαλύτερα studios του κόσμου- στις οποίες, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.
 • Πριν φύγουμε από την συνδρομητική να αναφέρουμε ότι η ισραηλινή σειρά Tehran” (Τεχεράνη), στην παραγωγή της οποίας συμμετείχε και η Cosmote TV, είναι υποψήφια για τα International Emmy Awards for Best Drama για το 2021. Μέρος της σειράς γυρίστηκε στην Αθήνα και η 1η σεζόν -που αποτελείται από 8 επεισόδια- είναι ήδη διαθέσιμη στην πλατφόρμα της Apple TV+, ενώ ετοιμάζεται και η 2η σεζόν.
 • Το Vodafone Business διακρίθηκε ως Microsoft GOLD Cloud Platform Partner, αναδεικνύοντας την τεχνογνωσία της Vodafone στα Azure προϊόντα. Ως Microsoft Gold Cloud Platform Partner, το Vodafone Business διαθέτει εξειδικευμένη ομάδα πωλήσεων και ΙΤ Engineers, που είναι πιστοποιημένη από τη Microsoft, με τεχνογνωσία για το πώς να αξιοποιεί την τελευταία τεχνολογία των Azure λύσεων και ικανότητα στον αποτελεσματικό σχεδιασμό της μετάβασης των επιχειρήσεων στο cloud.
 • Πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας αποκτά η Συμμετοχές 5G του Επενδυτικού Ταμείου Φαιστός. Μετά από σχετική αξιολόγηση έχει συμπεριληφθεί στους πιθανούς συνεπενδυτές, σε επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΚ. Το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας προσφέρει χρηματοδότηση έως και 15 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες επιχειρήσεις.
 • Μιλώντας για χρηματοδότηση, η ελληνική εταιρεία Baresquare εξασφάλισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια από το venture capital «btov Partners». Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον πολλά υποσχόμενο τομέα των analytics.
 • Η Κρήτη περνάει δύσκολες ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,8 ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Οι πάροχοι πάντως έδειξαν άμεσα για μία ακόμα φορά την ευαισθησία τους, καθώς η Cosmote, η Vodafone και η Wind πρόσφεραν δωρεάν χρόνο ομιλίας και mobile data, όπως και παράταση εξόφλησης των λογαριασμών. Μπράβο!
protocol_banner
 • Τη δυνατότητα να συνδέονται μέσω Wi-Fi στο δίκτυο νέας γενιάς οπτικών ινών Wind Fiber, με ταχύτητες που αγγίζουν τα 200 Mbps, δίνει η Wind Ελλάς στους επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη. Πάλι πρόλαβε ο George!
 • Ολοκληρώθηκε η συναλλαγή πώλησης συμμετοχής της Quest στην Cardlink στον όμιλο Worldline. Το ποσό που θα λάβει η Quest είναι 93 εκατ. ευρώ σε μετρητά, εξασφαλίζοντας (μετά από όλα τα σχετικά με την συναλλαγή έξοδα) υπεραξία 85 εκατ. περίπου, επί του ποσού της αρχικής επένδυσης, σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών.
 • O Γιώργος Δρυμιώτης, θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος και σημαντικός μέτοχος της Cardlink, αφού η Edgepay άσκησε τα δικαιώματά της για αύξηση του ποσοστού της. Η Cardlink είναι ηγέτης στην ελληνική αγορά με περισσότερα από 240.000 τερματικά και 10.000 καταστήματα e-commerce.
 • Τώρα αν αναρωτηθείτε πως θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από την πώληση η απάντηση έχει δοθεί ήδη: 25 μύρια θα πάνε στην Γ.Ε. Δημητρίου που ασχολείται με τον κλιματισμό, 18 μύρια για την ολοκλήρωση του κέντρου διανομής της ACS στο Αιγάλεω, 6 μύρια θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα υπόλοιπα θα περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για εξαγορές, με στόχο εταιρείες που κάνουν focus στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
 • Η «Μασούτης» έγινε η πρώτη αλυσίδα τροφίμων στην Ελλάδα που υιοθέτησε με απόλυτη επιτυχία το σύστημα ERP SAP S/4HANA, σε συνεργασία με την EY.
 • Πρόεδρος του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) το 2023 εξελέγη ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος. Το 2022 και το 2024, ο κ. Μασσέλος θα είναι Αντιπρόεδρος του Σώματος. Ο επικεφαλής της ΕΕΤΤ αποδεικνύεται εξαιρετική επιλογή, καθώς δείχνει δραστήριος και ικανός, τόσο στα καθήκοντα του, όσο και σε άλλες δραστηριότητες της αγοράς.
 • Αποχωρεί και τυπικά από τη Telekom Romania ο ΟΤΕ, διατηρώντας στη Ρουμανία μόνο την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, Telekom Romania Mobile. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε και το τελικό τίμημα που καταβάλει στην Orange Romania ο ελληνικός οργανισμός για το 54% της TKR διαμορφώθηκε στα 295,6 εκατ. ευρώ (από 268 μύρια που ήταν η αρχική εκτίμηση).
 • Ο ΟΤΕ ξεκίνησε να έχει παρουσία στη Ρουμανία με την εξαγορά του 35% της RomTelecom (όπως ονομαζόταν τότε η TKR) το 1998.
 • Μπορεί η τηλεόραση να φεύγει σιγά-σιγά από το Διάστημα, όμως το δορυφορικό Ιnternet φιλοδοξεί να αποτελέσει τον τρόπο σύνδεσης περιοχών όπου δεν υπάρχουν δίκτυα σταθερής η κινητής. Βέβαια, υπηρεσίες δορυφορικού internet υπήρχαν από παλιά, όμως τώρα μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι η SpaceX του Elon Musk με το δορυφορικό δίκτυο Starlink.
 • Το πρόβλημα είναι φυσικά το μεγάλο κόστος, που είναι 499 ευρώ για τον εξοπλισμό και 61 ευρώ για τα μεταφορικά, ενώ η μηνιαία συνδρομή τιμολογείται στα 99 ευρώ. Στις περιοχές όμως που δεν καλύπτονται με άλλο τρόπο αναζητά και το υπουργείο λύσεις «εξ ουρανού».
 • Την ανάγκη για αντικατάσταση των χάλκινων τηλεπικοινωνιακών γραμμών με οπτικές ίνες τόνισε για μία ακόμα φορά ο Κυριάκος Πιερρακάκης, καθιερώνοντας ένα νέο όρο που μάλλον θα γίνει trend, την «αποχαλκοποίηση». Πως λέμε εκτός από την απολιγνιτοποίηση υπάρχει και η αποχαλκοποίηση;
GY-1537-600X80-1
 • Σε κάθε περίπτωση ετοιμάζονται διάφορες πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη ζήτηση και θα βοηθήσουν στην ταχύτερη επέκταση του δικτύου. Όπως, για παράδειγμα, το Fiber Readiness που είναι πλέον προ των πυλών.
 • Σημείωσε επίσης ότι τα τηλεπικοινωνιακά έργα χρειάζονται χρόνο, καθώς απαιτούν ειδική προετοιμασία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν δράσεις για την κάλυψη «λευκών περιοχών», με τη συνεργασία της Hellas Sat, δηλαδή με δορυφορικές υπηρεσίες.
 • Ο Κυριάκος #2 ανέφερε επίσης ότι «η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση να μην “χάσει το τρένο” της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης»
 • Για τις γενιές που δεν έχουμε συνηθίσει τα πολιτικά «θα» να γίνονται πραγματικότητα, μας φαίνεται λίγο περίεργο που τόσα έργα και δράσεις προχωρούν τόσο γρήγορα από την ανακοίνωση στην υλοποίηση.
 • Για λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας και για κάρτες χρόνου ομιλίας που εκδίδονται από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα ισχύσει η μείωση των φορολογικών τελών στην κινητή τηλεφωνία, που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγο καιρό στη ΔΕΘ.
 • Οι μειώσεις αφορούν 10%-20% για τους περισσότερους πολίτες, όμως ισχύει πλήρη απαλλαγή για τους χρήστες ηλικίας 15-29 ετών. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δράση εμβολιασμού Freedom Pass, που προσφέρει 50GB σε χρήστες 15-17 ετών, δημιουργούν πολύ ευνοϊκές συνθήκες προσβασιμότητας στο Ιnternet για τους νέους.
 • Σύμφωνα με την έρευνα της ΙDG, «Ψηφιακές Υποδομές: το θεμέλιο για οικονομική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Lamda Hellix, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών, αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.
 • Τα οφέλη από τη δημιουργία data center στην Ελλάδα, σύμφωνα με την προαναφερόμενη έρευνα, διαχέονται στο σύνολο της οικονομίας.
 • Και ενώ η Samsung ανακοίνωσε την κατασκευή του νέου της εργοστασίου ημιαγωγών στην Αμερική η έλλειψη «ζει και βασιλεύει» και όλα δείχνουν ότι επηρεάζει την αγορά μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας ερευνών Counterpoint Research η βιομηχανία κινητών αναμένεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις.
 • Ήδη αρκετοί κατασκευαστές αναφέρουν ότι έλαβαν μόνο το 80% των ποσοτήτων σε εξαρτήματα που είχαν παραγγείλει κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2021, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο το 3ο τρίμηνο
 • Έληξε η προθεσμία για το διαδικτυακό «Πρόγραμμα Κατάρτισης για τη Δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων στην Ψηφιακή Εποχή» με πάνω από 10.000 αιτήσεις ανέργων για τη κάλυψη 4.000 θέσεων.
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Στόχος η εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και τις ψηφιακές δεξιότητες και στη συνέχεια η δημιουργία 4.000 νεοφυών επιχειρήσεων που θα επιδοτηθούν με 14.800 ευρώ για 12 μήνες.
 • Αν ρωτάτε πως προχωράει το θέμα της MLS η απάντηση είναι χαλλλαρά. Με πολλά «λ» όπως προφέρεται στη Θεσσαλονίκη…
 • Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει. Αν όμως ο Γιάννης είναι και Χαλδούπης, τότε η προκοπή και η επιστροφή στην κερδοφορία, είναι μονόδρομος, όπως έγινε και στην Intertech.
 • Με 23% άνοδο στις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου (από τα 8,79 στα 10,84 εκατ. ευρώ), επέκταση των δραστηριοτήτων, νέες συνεργασίες και έντονη εξειδίκευση στην ασφάλεια λιμένων (ISPS), το μέλλον μόνο ευοίωνo μπορεί να είναι.
 • Φημολογείται νέα αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας στα τέλη του μήνα από την S&P. H αίσθηση είναι ότι θα ανέβουμε κατά μία βαθμίδα οπότε θα απέχουν ένα κλικ μόνο από την κατηγορία investment grade, όπου ελπίζουμε ότι θα μπούμε μέχρι το τέλος του έτους, ή έστω στο πρώτο τρίμηνο το 2022. Άντε με το καλό!
 • Παράλληλα ο οίκος Fitch αναθεώρησε στο 6% την πρόβλεψή του για το βαθμό ανάπτυξης γεγονός που σε συνάρτηση και με άλλες παραμέτρους -και παρ’ όλους τους αστερίσκους που βάζει- δημιουργεί αισιοδοξία για την επόμενη αξιολόγηση που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2022.
 • Γιατί αναφέρουμε τα παραπάνω; Για να μη νομίζετε ότι απλά κάποιοι είδαν φως και μπήκαν… Ήξεραν από πριν και πόσα watt καίει η λάμπα!
 • Και ο «εισοδισμός» συνεχίζεται: Στις 19 Οκτωβρίου η ΓΣ της ΔΕΗ θα λάβει απόφαση για την ΑΜΚ. Πάνω από 1000 funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και η αίσθηση είναι ότι η ΔΕΗ θα «σηκώσει» πάνω από 1 δις. H ΑΜΚ πάντως θα είναι η 3η μεγαλύτερη από καταβολής ΧΑ μετά τα 5 δις της MIG και τα 2,3 δολάρια του ΟΤΕ (1998).
 • Και ακούστε καστ! Πρωταγωνιστούν οι: Blackrock, Fidelity, Apollo, Pictet, Bluecrest και ΚΚR κ.α. Ε, μάλλον θα πρόκειται για καλό έργο…
 • Άσε που από τη στιγμή που το ποσοστό θα πέσει στο 34% η ΔΕΗ θα εμπίπτει στον ιδιωτικό τομέα, οπότε από το 2022 οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν 14 μισθούς… Οπότε, ακόμη και ο αντιδρών συνδικαλιστής Φωτόπουλος, «έγινε … πουλόπουλος»!
 • Πριν φύγουμε από την ενέργεια να υπενθυμίσουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει με τον ΟΤΕ και τη Space Hellas για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών του δικτύων για την κάλυψη τόσο των λειτουργικών του αναγκών, όσο και αυτών της θυγατρικής του, Grid Telecom, που όπως δείχνουν όλα, περνάει στην επόμενη πίστα.
combox
 • Συγκεκριμένα, η Space Hellas, σε συνεργασία με την Huawei, θα αναπτύξει το ιδιόκτητο δίκτυο κορμού οπτικών ινών της Grid Telecom, ένα τηλεπικοινωνιακό έργο προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα έξι χρόνια.
 • Θα μείνουμε στην Space Hellas και στα λόγια του Διευθύνοντος Συμβούλου Γιάννη Μερτζάνη που δήλωσε: «Οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που ακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την αγορά της πληροφορικής, των ψηφιακών επικοινωνιών και της ασφάλειας, τομείς όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος Space Hellas».
 • Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών +9,74% το Α’ εξάμηνο του 2021 ήτοι 36,3 εκ. ευρώ, έναντι 33,04 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 8,24 εκ. ευρώ το 2021, έναντι 7,08 εκ. ευρώ το 2020.
 • Καλά πάνε τα πράγματα και με τη Microsoft, όπου αγοράστηκε χώρος για ένα από τα τρία data centers που έχει προγραμματίσει για τη χώρα μας και αναμένονται και άλλες κινήσεις.
 • Λεπτομέρειες γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ήρθε και η επιβεβαίωση από το primeminister.gr που έγραψε: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι οι επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα προχωρούν παρά την πανδημία και υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία».
 • Με δεδομένο ότι κλείνει χρόνος από τις αρχικές εξαγγελίες για το data region hub, δεν αποκλείεται τον επόμενο μήνα να έχουμε νέα, δεδομένου ότι επίκεινται τα αποκαλυπτήρια του project της Αρχαίας Ολυμπίας, που έχει αναλάβει η Αμερικανική εταιρεία. Βέβαια, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα υπάρχει σιγή ασυρμάτου ποτέ δεν ξέρεις…
 • Αυτή που σίγουρα θα ανακοινώσει σημαντικά νέα σε σχέση με τις επενδύσεις σε data centers είναι η Lamda Hellix, η οποία ανήκει πλέον στην Digital Realty. Στις 11 Οκτωβρίου παρουσιάζεται το νέο data center, οπότε περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε αναφορικά με επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα.
 • Μήνας των data centers θα είναι τελικά ο Οκτώβριος. Αν και όπως είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης το θέμα δεν είναι να είναι ο Οκτώβριος ο μήνας των data centers, αλλά να γίνει η Ελλάδα η χώρα των data centers!
 • Βέβαια δεν πάνε όλα καλά για όλους. Θυμάστε την πάλαι ποτέ κραταιά DIONIC; Όλα δείχνουν ότι πάει από το κακό στο χειρότερο. Εκτός από το ζημιογόνο αποτέλεσμα του πρώτου φετινού εξαμήνου (-1,5 εκατ.), οι λογιστικές καταστάσεις εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια (-59,4 εκατ. ευρώ), μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές και άλλες υποχρεώσεις περί τα 45 μύρια και κυρίως απουσία κάθε προοπτικής….
 • Επίσημο ντεμπούτο -με… «δημιουργικά» εγκαίνια που θύμιζαν άλλες εποχές- έκανε στην Ελλάδα το About You, η πλατφόρμα διαδικτυακών αγορών ειδών μόδας του γερμανικού ομίλου Otto, ο οποία έχει κύκλο εργασιών 14,3 δισ. ευρώ.
 • Η About You προσφέρει προϊόντα από 2.000 μάρκες μεταξύ των οποίων αρκετά δυνατά ονόματα όπως: Nike, Adidas, Levi’s, Lascana, Pieces, Benetton κ.ά. Έχει περισσότερους από 30 εκατομμύρια μοναδικούς ενεργούς χρήστες κάθε μήνα και έχει παρουσία σε 23 χώρες.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
anycast-m4-plus-600x80
Αν και τα Fold3 και Flip3 που έκαναν το ντεμπούτο τους τον Αύγουστο που μας πέρασε εξακολουθούν και μονοπωλούν το ενδιαφέρον, ωστόσο σιγά σιγά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται προς τη νέα ναυαρχίδα της κορεατικής εταιρείας, που δεν θα είναι άλλη από το S22.
Σύμφωνα λοιπόν με καλά πληροφορημένες πηγές, το S22 πρόκειται να ανακοινωθεί σε ένα event που θα γίνει στην αρχή του νέου έτους (και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο), πράγμα που σημαίνει ότι τα τελικά specs της συσκευής έχουν ήδη καθοριστεί.
Ειδικότερα, το εν λόγω report αναφέρει ότι θα υπάρξουν 3 διαφορετικά μοντέλα S22, όπου το 50 με 60% θα αφορά την core έκδοση με display στις 6.1 ίντσες, 20% για το S22+, ενώ ότι απομένει θα αφορά το μεγάλο της σειράς, το S22 Ultra.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ultra έκδοση του S22 θα αποτελέσει το Note της «νέας εποχής», καθώς θα διαθέτει υποδοχή για την προσθήκη του S Pen. Εκτός από τις παραπάνω πληροφορίες, το φως της δημοσιότητας έχουν δει στοιχεία που αφορούν στις μπαταρίες των S22, καθώς εάν τα leaks είναι πραγματικά, τότε η χωρητικότητα της μπαταρίας της νέας ναυαρχίδας της Samsung θα ανέρχεται στα 3.800mAh (μια μικρή μείωση σε σύγκριση με τα 4000mAh του S21), ενώ τα S22+ πρόκειται να διαθέτουν 4500mAh και το Ultra θα έχει μπαταρία στα 5000mAh.
Φυσικά, πολλά ακόμη τεχνικά χαρακτηριστικά του flaghship της κορεατικής εταιρείας απομένουν για να αποκαλυφθούν, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί όσο θα πλησιάζουμε πιο κοντά στο event του Ιανουαρίου.
cl8-sept-2019-600x80
H Huawei από τη στιγμή που αποφάσισε να αφήσει πίσω της το «παρελθόν» και να τραβήξει το δικό της δρόμο, σίγουρα κλήθηκε να δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα, το οποίο θα μπορούσε να την κάνει να ξεπεράσει το σκόπελο της απώλειας των Google Services.
Πράγματι, με το δικό της “homemade” HarmonyOS δεν τα πήγε κι άσχημα, καθώς τo λειτουργικό σύστημα που προήλθε από τα σπλάχνα της ήδη βρίσκεται εγκατεστημένο σε περισσότερες από 120 εκατομμύρια συσκευές. H εξαιρετική αυτή επίδοση κρίνεται ως απόλυτα φυσιολογική από τη στιγμή που το HarmonyOS έχει καταφέρει να κερδίσει τους χρήστες της κινεζικής αγοράς, ενώ μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλοι “Made in China” κατασκευαστές σκέφτονται να αφήσουν την Google και να υιοθετήσουν το ιδιαίτερα σταθερό λειτουργικό της Huawei.
Όπως είναι φυσικό η Huawei σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσει την ανάπτυξη του HarmonyOS (κάθε άλλο μάλιστα), καθώς σύμφωνα με έναν insider στις 24 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Huawei Developer Conference πρόκειται να παρουσιάσει το HarmonyOS 3.0.
Στο πλαίσιο της εν λόγω παρουσίασης η κινεζική εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τους στόχους της για τη νέα έκδοση του OS, η οποία σίγουρα θα προσθέτει μια σειρά από καινοτόμα features και χρήσιμες λειτουργίες που αναμφισβήτητα θα εκτιμήσουν οι Hua fans.
Στόχος άλλωστε της Huawei είναι να καταφέρει να φτάσει τις 300 εκατομμύρια συσκευές που θα «φοράνε» το νέο OS, μέχρι το τέλος του έτους.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η Apple επιθυμεί διακαώς να ανοίξει τα φτερά της σε νέες προϊοντικές κατηγορίες.
Οι συζητήσεις και οι φήμες για το επερχόμενο αυτοκίνητο δίνουν και παίρνουν αυτό το διάστημα.
Προς το παρόν, αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά, είναι ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο βρίσκεται στο δρόμο και θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα πενταετίας.
Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, αν λάβει κανείς τον ανταγωνισμό μεταξύ των εδραιωμένων αυτοκινητοβιομηχανιών.
Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον αυτή την περίοδο, συγκεντρώνεται γύρω από τις συνεργασίες που θα συνάψει η εταιρεία, προκειμένου να υλοποιήσει το πλάνο της.
Φήμες λένε ότι η ομάδα του αυτοκινήτου της Apple έχει νέες προσθήκες.
Η εταιρεία, σύμφωνα με το MacRumors, φαίνεται να προσέλαβε 2 πρώην μηχανικούς από τη Mercedes.
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό το παρασκήνιο, το γεγονός ότι εργάζονταν στη Mercedes κάτι δηλώνει για την ποιότητα των αυτοκινήτων.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η Apple να προχώρησε σε αυτές τις προσλήψεις, εξαιτίας της εμπειρίας των συγκεκριμένων στελεχών στη μαζική παραγωγή.
Αυτή δε θα είναι βέβαια η πρώτη φορά που η εταιρεία προσλαμβάνει ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία. Μέχρι στιγμής, την έχουμε δει να προσλαμβάνει άτομα που εργάζονταν στην Porsche, τη Volkswagen, τη BMW, την Audi και την Tesla.
Η Apple δεν έχει επιβεβαιώσει τίποτα μέχρι στιγμής για το πλάνο της σχετικά με το αυτοκίνητο.
Είναι γνωστό όμως ότι έχει τεστάρει ήδη κάποιες από τις τεχνολογίες της σε δημόσιους δρόμους. Σχετικά πρόσφατες φήμες μάλιστα θέλουν την παραγωγή να ξεκινά το 2024.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin