Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 23-7-21 sent

Finally UFBB

Μετά κόπων και βασάνων και μετά από πολλή σκέψη και πολλούς υπολογισμούς, κατετέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για το ΣΔΙΤ ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας - Ultra Fast Broadband (UFBB), συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη!.
Πριν χτυπήσει το καμπανάκι της λήξης στην πλατφόρμα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία των Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή (Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, πάτησαν το «upload» και μπήκαν στον διαγωνισμό.
Εντύπωση προκαλεί η απουσία της ΔΕΗ, η οποία αν και είχε ετοιμάσει την προσφορά της, δεν κατάφερε να την καταθέσει έγκαιρα και η υποβολή της απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη.
Από την πλευρά της Δημόσιας Εταιρείας Ηλεκτρισμού, επικαλούνται τεχνικό πρόβλημα στην πλατφόρμα. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο, γιατί η ΔΕΗ επέλεξε να υποβάλει την προσφορά της κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι το Σύστημα Ηλεκτρονικών Συμβάσεων λειτουργούσε κανονικά, ενώ γνώστες των σχετικών διαδικασιών επισημαίνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένας φορέας δεν προλαβαίνει την χρονική προθεσμία διαγωνισμού έπειτα από λάθος υπολογισμό, όσον αφορά την ώρα που μπαίνει στο σύστημα υποβολής. Όπως έχει πει και ο Niki Lauda «καμία κούρσα δεν έχει κερδηθεί αν δεν τελειώσει»…
Βέβαια, κοντός ψαλμός αλληλούια, καθώς σύντομα θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της ΔΕΗ, αφού αν δεν κάνει οποιαδήποτε κίνηση, π.χ. ένσταση, τότε η μη έγκαιρη συμμετοχή της θα εκληφθεί ως de facto αποχώρησή της από τη διαγωνιστική διαδικασία, ακολουθώντας, έστω και με αυτή τη μέθοδο, τις τηλεπικοινωνιακές Vodafone και Wind, τις κατασκευαστικές Άβαξ και Ιντρακάτ, και την κοινοπραξία Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ EGN.
Η απουσία της ΔΕΗ, βγάζει εκτός πλάνου το ιδανικό σενάριο που είχε εκπονήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου από τις 7 γεωγραφικές περιοχές οι δύο ανάδοχοι θα αναλάμβαναν από δύο περιοχές και ένας ανάδοχος τις υπόλοιπες τρεις.
Έτσι, με δύο συμμετέχοντες, η κατανομή λογικά θα είναι 4-3 και σύντομα θα δούμε ποιος αναλαμβάνει τι. Διαβάστε παρακάτω -στα weekly leaks- τι προβλέπει η σχετική διαδικασία!
Web Banners for website and more
marios-katsis

Διαφωνούμε συμφωνώντας

Σε μίνι αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε η ενημέρωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης , Κυριάκου Πιερρακάκη, με θέμα «Σχέση πολίτη - δημοσίου, η νέα ψηφιακή εποχή και οι προκλήσεις της», του Thessaloniki Helexpo Forum, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Ο υπουργός ανέφερε ότι, το πρώτο εξάμηνο του 2021 έγιναν 150 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές, το 2020 πραγματοποιήθηκαν 94 εκατ., το 2019 εκτελέστηκαν 34 εκατ. και το 2018 μόλις 8,8 εκατ.
Για το κλείσιμο του 2021, εκτίμησε ότι οι ψηφιακές συναλλαγές θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. και προσέθεσε ότι το gov.gr ξεκίνησε συγκεντρώνοντας σε ένα σημείο αναφοράς, 500 υπηρεσίες που ήδη υπήρχαν από τα προηγούμενα χρόνια και τώρα, ενάμισι χρόνο μετά, οι υπηρεσίες έχουν φτάσει περίπου τις 1.300.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή και τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριου Κάτση, σχολίασε ότι τα νούμερα που δίνει ο υπουργός βγαίνουν μέσα από «δημιουργική λογιστική», λέγοντας ότι προκύπτουν από τον υπολογισμό κάθε υπο-υπηρεσίας ως χωριστή υπηρεσία, δίνοντας σαν παράδειγμα την ψηφιακή πλατφόρμα του εμβολιασμού, όπου αν και είναι μία υπηρεσία, ο υπουργός την παρουσιάζει σαν χωριστές υπηρεσίες που αφορούν το κλείσιμο ραντεβού, το SMS, την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού κλπ.
Το θετικό είναι ότι, η αντιπολίτευση δεν αμφισβητεί την θετική εξέλιξη της αποϋλοποίησης των συναλλαγών Πολίτη-Δημοσίου, καθώς και την μείωση των επισκέψεων σε φορείς και υπηρεσίες.
Πως θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που πλέον αρχίζει και αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη, η περίπτωση που μια συναλλαγή κράτους-πολίτη απαιτεί φυσική παρουσία, ενώ η νέα κανονικότητα είναι η ολοκλήρωσή τους μέσω του gov.gr.
Τώρα, για το αν τα νούμερα της κάθε πλευράς οφείλονται σε δημιουργική λογιστική ή μη δημιουργική αντιπολίτευση, ας σκεφτεί ο καθένας από εμάς πόσες φορές χρησιμοποίησε το open.gov φέτος και πέρσι και η απάντηση θα έχει δοθεί…
FortinetAP-Promo-banner-600x80px
ktp-logo-new-small

Φουλ γκάζια στην ΚτΠ

Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, πολύπλοκα έργα και διαδικασίες, αρμοδιότητες, προτεραιοποιήσεις, χρηματοδοτήσεις, και άλλα πολλά δύσκολα, καλείται να διαχειριστεί η Κοινωνία της Πληροφορίας.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, αφού μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να προκηρύξει και να βάλει σε τροχιά διαγωνισμών, 44 έργα ΤΠΕ προϋπολογισμού περίπου 470 εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια στιγμή η ΚτΠ έχει 73 ενεργές προγραμματικές συμφωνίες, προϋπολογισμού 2,8 δισ., 61 ενεργές συμβάσεις προϋπολογισμού 841 εκατ. ευρώ, 25 διαγωνισμούς σε αξιολόγηση 150,6 εκατ. ευρώ, 21 έργα σε ωρίμανση 839 εκατ. ευρώ.
Είναι σίγουρο ότι χρειάζονται δομικές αλλαγές για να «τρέξουν» τα παραπάνω, ειδικά όσα περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, κ. Ασθενίδης, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται αλλαγές στη λειτουργία της, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αναμόρφωση των διαδικασιών πληρωμής των έργων που δημοπρατούνται, για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των εταιρειών.
Το πρόβλημα ρευστότητας των εταιρειών και οι ρυθμοί καταβολής των πληρωμών εκ μέρους του Δημοσίου, αποκλείουν αρκετές εταιρείες από τη συμμετοχή σε έργα, παράγοντας επιπλέον καθυστερήσεις, την ώρα της εξεύρεσης προσφορών.
Κάτι που δεν ανέφερε ο κ. Ασθενίδης, αλλά είναι σίγουρο ότι το γνωρίζει, είναι ότι η ΚτΠ έχει έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διεκπεραίωση, αξιολόγηση και παρακολούθηση ενός τόσου μεγάλου όγκου έργων, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το αυτό βεβαίως ισχύει και για την αγορά, όπου οι μηχανικοί πωλήσεων είναι (είδος) «ουσιώδες εν ανεπαρκεία»…
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Γουρλίδικη αποδείχτηκε η Cosmote TV την 1η αγωνιστική για την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό που κέρδισαν. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δεν τα πήγαν καλά στο ντεμπούτο τους στην έδρα της Nova…
 • Σήμερα πάντως είδα τον Θρύλο στη Λαμία και κατάλαβα ότι βρέξει - χιονίσει πάνω από τους μισούς αγώνες της ομάδας μου εγώ θα τους βλέπω. Στην 3η αγωνιστική π.χ. οι 5 από τους 7 αγώνες θα παίζουν στην Cosmote TV. Συν βεβαίως τους ευρωπαϊκούς, όπου ελπίζω ότι στο μέλλον δε θα είναι Grand - Guignol, όπως αυτός με την Antwerp…
 • Από την άλλη η Nova δεν παύει να με δελεάζει με τις προσφορές της - προκειμένου «να τα δω όλα». Βρε, λες να κάνω το… «double» να τελειώνω;
 • Μάθαμε πάντως ότι παρ’ όλη την απώλεια του ΠΑΟΚ, στο Μέγαρο πριν λίγες μέρες άνοιγαν σαμπάνιες. Πήραν τα 8/14 του πρωταθλήματος και έδωσαν λιγότερα χρήματα από (όσα είχαν πάρει οι ομάδες) last year… To άκρον άωτον της διαπραγμάτευσης. Pas mal!
 • Στο παιχνίδι «κολοκυθιά» του στιλ «πόσα είναι», «να κάνει η μάνα», εξελίχθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ του Κυριάκου Πιερρακάκη από την πλευρά της κυβέρνησης, και του Μάριου Κάτση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, για να μπερδεύεται ο κόσμος… Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης παρουσίασε τα στατιστικά του gov.gr στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ.
 • Όμως, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πολλές από τις υπηρεσίες αποτελούν στην ουσία υπο-λειτουργίες υπηρεσιών και όχι καθαυτές υπηρεσίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το «φούσκωμα» των αριθμών. Βλέπετε η πολιτική είναι μία πάλη συμφερόντων, μεταμφιεσμένη σε αγώνα αρχών…
 • Σε κάθε περίπτωση όμως, ο τομεάρχης αναγνωρίζει την επιτυχία του gov.gr, καθώς «αποτελεί γεγονός». Πάλι καλά που δεν αμφισβητεί και την ύπαρξή του στη λογική «Μάλτα γιοκ». Στο φινάλε, όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το gov.gr ξέρουμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος θολώνει τα νερά με αντιπολιτευτικό μελάνι. Σωστά;
 • Με άλλα λόγια είναι σα να πηγαίνεις στο bar και να μην ενδιαφέρεται ο κ. Κάτσης για το πόσα ποτά ήπιες, παρά για το αν ήταν κερασμένα ή όχι. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο Ναπολέων «Οι άνθρωποι είναι όπως οι αριθμοί. Η αξία τους εξαρτάται από τη θέση στην οποία βρίσκονται».
 • Δύσκολο πράγμα η αντιπολίτευση όταν έχεις απέναντί σου έναν Κυριάκο Πιερρακάκη, κ. Κάτση μου… Είναι «να μη σου κάτσει» που λέμε. Διότι, τότε πολύ απλά, φαίνεται ποιος είναι ο «αδύναμος κρίκος» σε μία αντιπαράθεση και ποιος «έκατσε τη βάρκα»!
protocol_banner
 • Και η Wind συμμετείχε στη ΔΕΘ, στο forum «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα», μιλώντας για την επιτάχυνση ανάπτυξης υποδομών και δικτυών νέας γενιάς, απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.
 • Στο φόρουμ συμμετείχε ο Γιώργος Τσαπρούνης, διευθυντής επικοινωνίας της εταιρείας, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα. Στους υπόλοιπους συμμετέχοντες ήταν ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Μάριος Κάτσης του ΣΥΡΙΖΑ, η Γιώτα Παπαρίδου του ΣΕΠΕ, ο Δημήτρης Τζοβάρας του ΕΚΕΤΑ, ο Γιώργος Νώλης CEO της Lancom, που εντυπωσίασε ευχάριστα, και ο Βασίλης Σταματόπουλος του Δημοκρίτου.
 • Γενικά έβαλε τρίποντο η Wind από πλευράς branding -αλλά και ο Γιώργος- που «αλώνισε» στη Θεσσαλονίκη. Ήταν πανταχού παρών. Μέχρι που έβγαλε φωτό και με τον πρόεδρο (ένας είναι ο πρόεδρος για τους γαύρους), αν και ΑΕΚτζής!
 • Δεν το έκανε από φίλαθλο πνεύμα - αν και δεν του λείπει. Εντολή του υιού του, του αγαπητού -και φανατικού γαύρου- ήταν!
 • Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έπαιξε e-games με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, στο περίπτερο της ΔΕΘ, Hangar 17, με τα videogames με το e-Gaming.
 • Ο Άδωνις δήλωσε κατενθουσιασμένος που νίκησε τον υφυπουργό, αλλά έχασε από τον ανίκητο όπως δήλωσε Κυριάκο! Τι έπαιζαν; Warcraft 3 Reforged, στο player VS player mode!
 • Οι μετοχές των Intracom και Intrakat του Σωκράτη τα πήγαν πολύ καλά την εβδομάδα που πέρασε. Όταν έχει εμπιστοσύνη ο κόσμος σε αυτόν που κρατάει το τιμόνι -και με αποδείξεις- αφού π.χ. «ξαναζωντάνεψε» την Intralot με 95 ‘μύρια EBITDA τα 4 τελευταία τρίμηνα… Για την Intrakat μάλιστα λέγεται ότι συζητά με ξένους θεσμικούς Γιατί δε μας εκπλήσσει;
 • Ας μείνουμε στην Παιανία όπου η Intracom Telecom συμμετέχει πλέον στην κοινότητα των «1000 Πρωτοπόρων για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα», που διαχειρίζονται ο βραβευμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός Science For You (SciFY) σε συνεργασία με το ahedd Digital Innovation Hub του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
 • Έτσι, η εταιρεία θα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, και την εδραίωση της στη χώρα μας.
GY-1537-600X80-1
 • Όπως δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης, ο Νίκος Αργυρός θα αναλάβει πρόεδρος στο Open TV. Τώρα για το αν θα ξεπεράσει το επώνυμό του και θα διεκδικήσει το χρυσό, αυτό είναι κάτι που «παίζεται» και δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Οι εποχές είναι διαφορετικές και οι συνθήκες άλλαξαν…
 • Πάντως ο ίδιος δεν ήταν τόσο κάθετος για την πώληση του OPEN όσο κάθετος ήταν για τη μη πώληση του ΠΑΟΚ. Εκεί βλέπετε είναι και ο λαός…
 • Και ναι μεν δεν είναι τελείως «OPEN» η πόρτα μίας πιθανής εξαγοράς, αλλά επειδή οι φρόνιμοι managers πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέγεται ότι ο Νίκος Σταθόπουλος μιλάει και με έτερο καναλάρχη… Τώρα ποιος είναι το plan A και ποιος το plan B, θα σας γελάσω…
 • Η Macquarie που πήρε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έχει πικρή πείρα από ελληνικές εταιρείες, γιατί είχε εμπλακεί με την είσοδο της Akazoo στο χρηματιστήριο του Nasdaq. Να μη σας θυμίσουμε την κατάληξη. Σωστά;
 • Γι’ αυτό τελικά αποφάσισε να κατέβει μόνη της στο γήπεδο - αν και μίλαγε με έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες. Για την ώρα πάντως, φαίνεται να της βγαίνει…
 • Έληξε επιτέλους και το θέμα της κατάθεσης προσφορών για το πολύπαθο έργο Ultrafast Broadband, με τις συμμετοχές να κλειδώνουν στον ΟΤΕ (που δεν έχει αφήσει έργο για έργο που να μην κυνηγήσει) και στην κοινοπραξία των Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή (Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) που «σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι», κατέθεσαν τις σχετικές προσφορές.
 • Όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη θα το μοιραστούν προφανώς η Cosmote και η Grid Telecom, έστω κι αν αρχικά υπήρξε ενδιαφέρον από 8 σχήματα. Την Cosmote την ξέρετε βεβαίως πολύ καλά. Ε, από εδώ και πέρα θα μάθετε το ίδιο καλά και την Grid Telecom, που κάνει την κίνηση «ματ» με τη συμμετοχή της.
 • Και το όνομα του έργου, Ultrafast Broadband (UFBB για τους φίλους). BTW, όσοι δεν ξέρουν ακόμα τι αφορά μιλάμε για 750.000 συνδέσεις, τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες στο 1 Gbps.
 • Η μόνη αγωνία είναι μόνο για το «σχήμα» αναφορικά με τις περιοχές. Θα είναι τελικά 4-3 ή 3-4; Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη: Στην πρώτη κατανομή μοιράζονται τα 6 lots (δηλαδή από 3) ήτοι το σκορ θα είναι 3-3. Στο δεύτερο γύρο ο νικητής (προ)κρίνεται α) ανάλογα με τον αριθμό των lots για τα οποία έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται και β) την υψηλότερη βαθμολογία, και φυσικά παίρνει το 7ο lot!
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Επεισοδιακή ήταν η παρ’ ολίγον συμμετοχή της ΔΕΗ, η οποία ισχυρίζεται ότι κατέθεσε την προσφορά της, αλλά τελικά δεν καταχωρήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Πολύ παράδοξο, γιατί αν μη τι άλλο η ΔΕΗ ξέρει καλά από διαγωνισμούς…
 • Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται τέτοιο θέμα στο σύστημα, ειδικά με εταιρείες που φτάνουν επικίνδυνα κοντά στο deadline της υποβολής. E, ας πρόσεχαν, διότι αν θέλεις να περάσεις τον άλλον πάνω στο νήμα, ενδέχεται να μείνεις «εκτός νυμφώνος». Έτσι δεν διδάσκει η παραβολή με τις μωρές παρθένες;
 • Σε έκταση 85 στρεμμάτων περίπου (ένα οικόπεδο 14.998 τ.μ. και ένα 69.538 τ.μ.) στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων θα εγκατασταθεί το data center της Microsoft. Τα οικόπεδα αγοράστηκαν τον Μάϊο από τη Lamda Real Estate με κόστος 14 μύρια. Τώρα, για το αν η επόμενη κίνηση θα γίνει πριν ή μετά τα… Windows 11 θα σας γελάσω. Όλα γίνονται «εν κρυπτώ», ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο!
 • Μία «πράσινη» πρωτοβουλία ανέλαβε η Samsung μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, με την ονομασία The Green City. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης που περιλαμβάνει 60 κινητά κέντρα ανακύκλωσης σε 66 δήμους της Αττικής. Οι πολίτες ωφελούνται με την εγγραφή τους μέσω web ή app στο πρόγραμμα, αποκτώντας πόντους με κάθε ανακύκλωση, τους οποίους μπορούν να εξαργυρώνουν σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
 • Σε συνεργασία με τη γνωστή VMware, η Vodafone προσφέρει την πλατφόρμα SD-WAN (Software Defined Wide Area Network), ένα έξυπνο, ασφαλές και αποδοτικό δίκτυο που βασίζεται στο cloud. Το δίκτυο προσφέρει ταχύτητα, ασφάλεια και on-demand συνδεσιμότητα, ενώ η Vodafone αναλαμβάνει να υλοποιήσει τη μετάβαση από WAN σε SD-WAN για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω αυτού.
 • Το κέντρο έρευνας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στο τμήμα μηχανικών πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Σάμο, συμμετέχει ως ο κύριος ερευνητικός τεχνολογικός φορέας στο πρώτο κέντρο αριστείας για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Σκοπός του Govhack, όπως ονομάζεται, είναι η υποστήριξη των μελών και των συνεργαζόμενων φορέων του σε ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού για τη δημόσια διοίκηση.
 • Σε νέα εξαγορά προχώρησε η Epsilon SingularLogic που ελέγχεται από τις Epsilon Net και Space Hellas. Συγκεκριμένα, απόκτησε την εταιρεία iQom, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Το κόστος για το 80% ανήλθε στα 1,8 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο 20% να παραμένει στην iQom.
 • Η αίσθηση είναι ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες θέλουν να αποτελέσουν ένα «one stop shop», μέσω του οποίου θα προσφέρονται ολοκληρωμένες, συνολικές και κάθετες λύσεις στους πελάτες. Πως λέμε, τα έχει όλα και συμφέρει…
 • Ενδιαφέροντα αποτελέσματα απέφεραν οι νέες δοκιμές της Ericsson με τη Vodafone στο Λονδίνο, επιτυγχάνοντας μειωμένη κατανάλωση ενέργειας 43%-55% στο 5G. Εκτός αυτού, ο νέος εξοπλισμός είναι και κατά 51% ελαφρύτερος. Στόχος είναι η εγκατάσταση 1.500 από αυτές τις νέες μονάδες στο δίκτυο της Vodafone μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Πως λέμε και Vantage και Advantage;
combox
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια νέα πορεία προς την ψηφιακή δεκαετία με ένα σχέδιο για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας και της οικονομίας έως το 2030. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. προτείνει τη δημιουργία ενός ετήσιου μηχανισμού συνεργασίας με τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ΤΠΕ ωστόσο, η Ε.Ε. έχει δείξει τη δυνατότητα να εκπονεί σχέδια, ωστόσο, στην πράξη έχει μείνει πίσω στις νέες τεχνολογίες σε σχέση με τις άλλες αναπτυγμένες χώρες. Άρα χρειάζονται έργα και όχι λόγια που είναι και το forte της Ε.Ε.
 • Η Κοινωνία της Πληροφορίας σχεδιάζει να προκηρύξει μέχρι το τέλος του έτους 40 έργα ΤΠΕ με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον CEO της ΚτΠ, αυτή τη στιγμή έχει 73 ενεργές προγραμματικές συμφωνίες, προϋπολογισμού 2,8 δισ., 61 ενεργές συμβάσεις προϋπολογισμού 841 εκατ. ευρώ, 25 διαγωνισμούς σε αξιολόγηση 150,6 εκατ. ευρώ, 21 έργα σε ωρίμανση 839 εκατ. ευρώ, ενώ ο προγραμματισμός διαγωνισμών και προκηρύξεων αφορά 44 έργα προϋπολογισμού 463,5 εκατ. ευρώ.
 • Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο για την ΚτΠ προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Και ο Σταύρος Ασθενίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ, δείχνει πρόθυμος να παίξει δυνατά και να ανεβάσει ρυθμούς.
 • Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει και η αντίστοιχη ανταπόκριση από την αγορά. Γιατί όπως ειπώθηκε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, «σε 30 χρόνια απορροφήσαμε 5 δισ. ευρώ και τώρα καλούμαστε να απορροφήσουμε έργα 6 δισ. ευρώ σε 5 χρόνια»! Υπάρχουν -πρωτίστως- οι ανθρώπινοι πόροι για την υλοποίηση;
 • Συνεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είχαμε επίσης μεταξύ δύο ασυνήθιστων συμμάχων, της Microsoft και της Honor. Η Honor θα ενσωματώσει το cloud computing και την τεχνολογία AI της Microsoft στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.
 • Προχωρώντας, τόσο η Honor όσο και η Microsoft θα συνεχίσουν να διερευνούν τις μελλοντικές ευκαιρίες ενσωμάτωσης Windows και Android για να βελτιώσουν την εμπειρία του οικοσυστήματος για ακόμη περισσότερα σενάρια και εμπειρίες χρηστών.
 • Για μία ακόμα φορά η Focus Bari επιβεβαιώνει τον θετικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς 3 στους 4 Έλληνες έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία online αγορά.
 • Αν και οι περισσότεροι που ψωνίζουν ηλεκτρονικά είναι 16-44 ετών, η αύξηση κορυφώθηκε στις ηλικίες 55 και άνω. Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τα έπιπλα και τα λοιπά οικιακά ήδη, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και οι υπηρεσίες υγείας.
 • Σύμφωνα με τη μελέτη Business Futures της Accenture, αν και το 88% των επιχειρήσεων έχουν πλέον σαφή εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, μόλις το 6% νιώθουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους να προβλέπουν και να ανταποκρίνονται στις μελλοντικές τάσεις.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Μετά από δύο σχεδόν έτη αλλαγών στην αγορά, αναδείχθηκε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο ζητείται να προσδιοριστεί καλύτερα η πορεία και η επίδραση αυτής της αλλαγής.
 • Μια χαρά τα πάει ο ΟΤΕ στο ESG και όχι γιατί είναι trend, αλλά γιατί πιστεύει σε αυτό! Βρίσκεται για 13η χρονιά στο διεθνή δείκτη FTSE4Good Emerging και για 3η χρονιά στη λίστα Best Emerging Performers Ranking από την Vigeo Eiris της Moody’s ESG Solution. Viva OTE!
 • «Μίλα μου για μήλα»… ήταν το σύνθημα της περασμένης εβδομάδας, καθώς είχε την τιμητική της η Apple. Πρώτον, το Metropolis Mall στη Λάρνακα απέκτησε το δικό του Apple Store, που άνοιξε η iStorm. Το νέο Apple Premium Reseller Store στην Κύπρο έκανε εγκαίνια την περασμένη Πέμπτη, όπου ακολούθησε ένα τετραήμερο με όφελος 180€ για τους πελάτες!
 • Το highlight όμως είχε γίνει δύο μέρες πριν, με την παρουσίαση του νέου ολοκληρωμένου οικοσυστήματος mobile συσκευών της Apple, μέσω ενός διαδικτυακού event με την ευφάνταστη ονομασία California Streaming (προφανής παραλλαγή του California Dreamin’).
 • Βασιλιάς της νέας γκάμας ήταν φυσικά το iPhone 13, που ανακοινώθηκε σε 4 παραλλαγές: iPhone 13 Pro Max (6,7 ίντσες), iPhone 13 Pro (6,1 ίντσες), iPhone 13 (6,1 ίντσες) και iPhone 13 Mini (5,4 ίντσες). Τα δύο pro μοντέλα είναι κατασκευασμένα από ατσάλι, έχουν οθόνη 120 Hz και 3 κάμερες, ενώ τα «απλά» είναι από αλουμίνιο, με απλή οθόνη και με 2 κάμερες.
 • Το notch πάντως έχει παραμείνει σε όλα, διαψεύδοντας τις φήμες που το ήθελαν να αποχωρεί, έστω και σταδιακά. Επίσης, καλό θα είναι να μη σας διαφύγει η έμφαση που δίνεται στις υπηρεσίες.
 • Αναβαθμισμένα παρουσιάστηκαν και τα νέα iPad. Τα δύο pro μοντέλα στις 12,9 ίντσες και 11 ίντσες, το βασικό μοντέλο στις 10,2 ίντσες και το Mini στις 8,3 ίντσες. Το μεγάλο μοντέλο είναι το μοναδικό με οθόνη LED, ενώ τα υπόλοιπα με IPS LCD. Επίσης τα δύο pro είναι τα μοναδικά με οθόνη 120 Hz. Ανακοινώθηκε επιπλέον το Apple Watch Series 7, με μικρότερα bezels, αυτονομία 18 ωρών και 33% ταχύτερη φόρτιση.
 • Μιλώντας για την αγορά κινητών δώστε προσοχή στα 11Τ Pro και 11Τ, τα μοντέλα που η Xiaomi δίνει έμφαση. Με προφανή στόχο να κυριαρχήσει στην κατηγορία των 500-700 ευρώ που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί, υπάρχει μία αυξανόμενη μερίδα καταναλωτών που θέλει μεν να δώσει κάτι παραπάνω από 300-400 ευρώ για ένα κινητό, αλλά δεν σκοπεύει να πάει και πάνω από τα 1000 ευρώ. Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα «sweet spot», που η Xiaomi θέλει να χτυπήσει.
 • Επίσης, περιμένουμε στα μέσα Οκτωβρίου να δούμε και το νέο μεσαίο smartphone της Huawei, η οποία επιμένει δυνατά και σταθερά και ετοιμάζει δυνατό event στην Αυστρία. Όλο και κάτι καλό θα βγει, διότι όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας «Ο επιμένων νικά». Ιδιαίτερα, αν το κάνει με … «harmony»!!!
anycast-m4-plus-600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Παρά το γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε σε συρρίκνωση της αγοράς των smartphones, τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας δείχνουν ότι τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 117 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποίησαν κινητό για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Η πανδημία συνέβαλε καταλυτικά ώστε ο αριθμός των χρηστών να συνεχίζει να αυξάνεται θεαματικά.
Η τάση αυτή μάλιστα δεν προβλέπεται να ανακοπεί σύντομα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης “Digital 2021 Global Statshot Report”, που επεξεργάστηκαν οι “Hootsuite” και “We Are Social”.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μηνιαία βάση προστίθεντο παγκοσμίως 10 εκατ. νέοι χρήστες κινητού τηλεφώνου. Σήμερα 5,27 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δηλαδή το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού, που εκτιμάται σε 7,87 δισ., έχουν τουλάχιστον ένα κινητό τηλέφωνο.
Ο αριθμός των χρηστών κινητού αυξήθηκε κατά 2,3% μέσα σε έναν χρόνο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που κρατά τα παγκόσμια σκήπτρα στην κατοχή κινητού τηλεφώνου. Το 86% του ευρωπαϊκού πληθυσμού χρησιμοποιεί σήμερα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, μέχρι το 2025, το ποσοστό διείσδυσης των κινητών στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να αυξηθεί στο 87%.
Οι χρήστες κινητών ανά τον κόσμο δεν αρκούνται όμως στα συμβατικά τηλέφωνα.
Στρέφονται μαζικά στην αγορά ενός smartphone, καθώς στα τέλη Ιουλίου του 2021 υπήρχαν παγκοσμίως 6,4 δισ. συσκευές smartphone και μόλις 1,39 δισ. συσκευές παραδοσιακών κινητών τηλεφώνων.
Οι κάτοχοι κινητών χρησιμοποιούν τα smartphones τους, κυρίως, για να σερφάρουν στο Internet.
Στα τέλη Ιουλίου του τρέχοντος έτους 4,8 δισ. άνθρωποι ανά τον κόσμο, δηλαδή το 61% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήταν χρήστες του Διαδικτύου. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο 257 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το Διαδίκτυο.
cl8-sept-2019-600x80
Εξέπληξε αρκετούς η Apple με το νέο iPad mini (2021) που φέρει το κορυφαίο chipset της, το A15 Bionic. Ο προκάτοχος αυτού του tablet, το iPad mini (2019), είχε το SoC A12 Bionic, το οποίο είναι το ίδιο chipset που είχε το iPhone του 2018.
Τα πρώτα αποτελέσματα μετρήσεων CPU και GPU Geekbench βγήκαν για το νέο iPad Mini και επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται σίγουρα για ένα chip Apple A15 και μάλιστα η νέα έκδοση με GPU 5-πυρήνων!
Οι τελικές βαθμολογίες αποκαλύπτουν ότι το tablet χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα μια τρίτη έκδοση του chip, μία με χαμηλότερη ταχύτητα CPU που στο iPad mini (2021) τρέχει έως 2,93 GHz και συνδυάζεται με 4 GB RAM. Οι επεξεργαστές τόσο του iPhone 13 όσο και του 13 Pro λειτουργούσαν στα 3,23 GHz, διαθέτουν 4 GB και 6 GB RAM, αντίστοιχα.
Φυσικά, η CPU σπάνια φθάνει την μέγιστη ταχύτητα ρολογιού (σίγουρα όχι σε δοκιμή πολλαπλών πυρήνων), οπότε αυτό δεν επηρεάζει πολύ την τελική βαθμολογία. Επιπλέον, το νέο Mini είναι μια τεράστια αναβάθμιση σε σχέση με το μοντέλο που συναντήσαμε πριν 2 έτη.
Προχωρώντας όμως στη δοκιμή γραφικών, φαίνεται ότι η GPU έχει περιοριστεί ελαφρώς. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή συχνότητα, αλλά η βαθμολογία του είναι ακριβώς κάτω από αυτή του iPhone 13 Pro.
Είναι για άλλη μια φορά μια τεράστια αύξηση ταχύτητας σε σχέση με το παλιό Mini και είναι ταχύτερη από την παραλλαγή vanilla του iPhone 13 (αυτός ο πέμπτος πυρήνας GPU δείχνει την αξία του).
Το iPad mini (2021) είναι διαθέσιμο από σήμερα σε επιλεγμένες χώρες και θα επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές τις επόμενες εβδομάδες.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που θα επιθυμούν εύκολη πρόσβαση παντού χωρίς κωδικούς, τότε η συγκεκριμένη είδηση θα σε χαροποιήσει. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι πλέον όλοι οι χρήστες των Windows και άλλων προϊόντων της μπορούν να καταργήσουν όλα τα passwords από τους λογαριασμούς τους Microsoft, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μια ειδική εφαρμογή ταυτοποίησης μέσω κινητού.
Ήδη από το Μάρτιο, η εταιρεία είχε επιτρέψει στους επιχειρηματικούς μόνο χρήστες της να χρησιμοποιούν λογαριασμούς χωρίς passwords. Πλέον όμως αυτό το προνόμιο μπορεί να το έχει ο καθένας. Όπως ανακοίνωσε η Microsoft, ήδη σχεδόν το 100% των εργαζομένων της χρησιμοποιεί το νέο ασφαλέστερο σύστημα.
Όταν δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα εισόδου (login) στον υπολογιστή του χωρίς κωδικό πρόσβασης, θα καλείται να δώσει το δακτυλικό αποτύπωμά του ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό ασφαλείας σε μια κινητή εφαρμογή (Microsoft Authenticator app).
Καταργεί έτσι τα passwords που είναι δυνατό κακόβουλοι τρίτοι να μαντέψουν ή να υποκλέψουν. Οι χρήστες των Windows, σύμφωνα με το BBC, θα συνεχίσουν να μπορούν να κάνουν γρήγορη είσοδο στον υπολογιστή τους π.χ. με κωδικό ΡΙΝ. Σε μερικές εξαιρέσεις (Office 2010, κονσόλες Xbox και Windows 8.1 ή προηγούμενα λειτουργικά συστήματα) θα συνεχίσει να χρειάζεται κωδικός πρόσβασης.
Σε περίπτωση που χαθεί η πρόσβαση στην εφαρμογή ταυτοποίησης, π.χ. λόγω κλοπής του κινητού τηλεφώνου του χρήστη, θα υπάρχει σύστημα «back-up».
Όπως η αναγνώριση προσώπου Windows Hello, κάποιο φυσικό κλειδί ασφαλείας ή η αποστολή κωδικών επαλήθευσης μέσω μηνύματος SMS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin