Newsletter Banner 600x150_Nokia
600x80 banner 23-7-21 sent

Στο 10% το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας, μηδενίζεται για τους νέους

Ένα πάγιο αίτημα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, η μείωση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας (σήμερα 12% στην καρτοκινητή και από 12% έως 20% στα συμβόλαια) που επιβλήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το σύνολο των κατόχων κινητού, ικανοποιήθηκε «μερικώς» από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα είπε στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το ειδικό τέλος στην κινητή μηδενίζεται για τους νέους, δηλαδή όσους είναι μέχρι 29 ετών και μειώνεται και για όλους τους άλλους καταναλωτές.
Ιδιώτες και επιχειρήσεις, από τις αρχές του 2022, θα πληρώνουν τέλη 10% αντί για 12% έως 20% σήμερα (ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι είναι «πράγματι ακριβές οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ στην Ελλάδα»!
Ο πρωθυπουργός επεφύλασσε και ένα «δωράκι» στους εφήβους 15 έως 17 ετών που θα εμβολιαστούν ή έχουν εμβολιαστεί, αφού θα τους δοθούν 50 gigabytes δωρεάν data στο κινητό τους.
Η εξαγγελία αυτή για να υλοποιηθεί έχει μια διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη διαγωνισμού για να διαμορφωθεί η τιμή που οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα παρέχουν στους νέους τα 50 gigabytes, κόστος που θα καλυφθεί από το δημόσιο.
Η δωρεάν αυτή παροχή στους νέους θα έχει ισχύ 3 μήνες, θα πρέπει δηλαδή τα δεδομένα να καταναλωθούν εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος.
Η ψηφιακή πλατφόρμα που θα μπαίνουν οι γονείς για να δηλώσουν το κινητό του παιδιού τους που είναι δικαιούχος θα υλοποιηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).
Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του και στο σκέλος που αφορούσε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στις ψηφιακές υπηρεσίες: «Όσο για το ψηφιακό κράτος, εδώ μιλούν στην κυριολεξία οι αριθμοί. Από το 112 που σώζει ζωές, μέχρι τις 1.256 υπηρεσίες που μας εξυπηρετούν καθημερινά, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία το gov.gr είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας του μέλλοντος που προβάλλει την εικόνα της στο παρόν».
Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε άλλη εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είπε σχετικά: «Το gov.gr είναι κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας, 1300 διαδικασίες είναι σήμερα εκεί και ο στόχος μας είναι στο τέλος να φτάσουμε σε ένα μοντέλο που θα μπορεί κάποιος λίγο πολύ να κάνει τα πάντα από το σπίτι του ή από τη δουλειά του».
Στα γενικότερου ενδιαφέροντος ζητήματα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία για το 2021, από το 3,6% στο 5,9%, με δεδομένο ότι κατά το 2ο τρίμηνο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σημείωσε άλμα 16,2%.
Για τις επιχειρήσεις ανακοινώθηκε η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση. Αυτό θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021.
Επίσης μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου και καθιερώνονται εκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.
Web Banners for website and more
epitropi-antagonismou

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, τρείς εταιρείες πληροφορικής δέχθηκαν αιφνιδιαστική επίσκεψη από στελέχη της της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία ξεκίνησαν ελέγχους, ενώ κατάσχεσαν υπολογιστές και άλλα στοιχεία για να τα επεξεργαστούν ενδελεχώς στην υπηρεσία.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι έφοδοι στις εταιρείες πληροφορικής, αποτελούν ένα προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο έρευνας της Ε.Α. για τον εντοπισμό αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.
Τις επεμβάσεις πυροδότησε καταγγελία άλλης εταιρείας για τα όσα συνέβησαν σε παλαιότερο διαγωνισμό για έργο του Δημοσίου, ο οποίος αφορούσε υπηρεσίες συντήρησης και υποστήριξης πληροφορικών συστημάτων δημόσιου οργανισμού. Μετά την καταγγελία τότε, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και δημοπρατήθηκε εκ νέου σε δεύτερο χρόνο. Η εταιρία πάντως στην οποία αποδίδεται η καταγγελία που ενεργοποίησε την ΕΑ, αρνείται ότι έχει κάνει κάποια σχετική ενέργεια.
Οι πληροφορίες λένε ότι στις προσφορές, σε δύο εκ των τριών εταιρειών που συμμετείχαν στον προαναφερόμενο διαγωνισμό, βρέθηκαν κοινά σημεία, κάτι που αποτέλεσε «επαρκή λόγο» για να κινηθεί η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στην ανακοίνωση της Επιτροπής βέβαια, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι έλεγχοι δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως απόδειξη ενοχής των εμπλεκόμενων εταιρειών, και η διενέργειά τους θα οδηγήσει στην διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και στη διαφάνεια των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.
Πέρα από την ίδια την έρευνα και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, η Επιτροπή δίνει τον τόνο και για τα μελλοντικά έργα, τα οποία βρίσκονται προ των πυλών εν όψη των χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
FortinetAP-Promo-banner-600x80px
nikos-stathopoulos

Τηλεπικοινωνίες: το νέο τοπίο της αγοράς

Θερμαίνεται το τοπίο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, μετά από τη δυναμική είσοδο της United.
Η απόκτηση της Forthnet-Nova και η πολύ πρόσφατη εξαγορά της Wind, ανέτρεψε το status quo.
Με βάση τα συνολικά έσοδα και τους συνδρομητές της κινητής, το νέο σχήμα θα είναι στην τρίτη θέση, κάτι που, όπως εκτιμάται, θα γίνει προσπάθεια να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όπως φαίνεται, η United είναι διατεθειμένη να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη της και να αξιοποιήσει την απόκτηση της Wind, διαθέτοντας κεφάλαια για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, σε οπτική ίνα για τη σταθερή (FTTH), και στο 5G για την κινητή.
Μέχρι στιγμής η Nova στηρίζεται αποκλειστικά στο δίκτυο των υπολοίπων παρόχων, κυρίως του ΟΤΕ, ενώ η Wind ανακοίνωσε πρόσφατα συνολικές κατασκευασμένες γραμμές οπτικών ινών (NGA) 421.000. Το νούμερο αυτό παραπέμπει σε ένα μερίδιο της Wind της τάξεως του 12% με 15% στα NGA, το οποίο είναι βέβαια ένα ποσοστό που, προς το παρόν, δεν αρκεί για να ανατρέψει τα μερίδια αγοράς.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι μάχες των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα ενταθούν στην τηλεόραση, με την Nova να έχει πετύχει νίκη στα σημεία αφού τελικά έκλεισε τελικά συμφωνία με τον ΠΑΟΚ. Τέλος, διακόπηκε η παροχή του περιεχομένου των καναλιών NovaSports στη Vodafone TV.
Ο πρόεδρος της United δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Θεσσαλονίκη, ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή πολύ ελκυστική για τους επενδυτές, και ειδικά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε σημείο καμπής, έστω και αν υπάρχουν ακόμη τομείς όπου η χώρα υστερεί, όπως π.χ. στο κομμάτι των υποδομών, η χρήση των δεδομένων σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε., και η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης, που είναι πολύ χαμηλή.
Αυτή η δήλωση δείχνει ότι οι νέοι ιδιοκτήτες των Nova και Wind, βλέπουν ότι υπάρχει πολύς ζωτικός χώρος ανάπτυξης στην αγορά, και δυνατότητες προκειμένου να μεγαλώσει η πίττα.
micro-satellite

Διάστημα: we have a lift-off

Εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το Εθνικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων, πού έχει ενταχθεί στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0».
Στόχος, είναι να κατασκευαστεί, να τεθεί σε τροχιά, και να λειτουργήσει ένας αριθμός έξυπνων μικρών δορυφόρων για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρατήρησης Γης (για χρήσεις σε τομείς όπως η πολεοδομία, η χαρτογραφία), υπηρεσιών στη ναυτιλία και τη γεωργία, καθώς και σε τομείς που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια (π.χ. φύλαξη συνόρων).
Το έργο, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ, θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), και βάσει των συμφωνιών, οι ανάδοχοι του έργου είναι υποχρεωμένοι να αναπτύξουν μονάδες παραγωγής στη χώρα.
Με άλλα λόγια, η προσδοκία είναι το μεγαλύτερο τμήμα του προγράμματος να εκτελεστεί στην Ελλάδα, αυξάνοντας την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες στο μέλλον οι ελληνικές εταιρείες να αναλάβουν έργα και από άλλες χώρες.
Οι προτάσεις θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, και φαίνεται να υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον, όπως και η πολιτική βούληση από το σύνολο της Ευρώπης, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από ΗΠΑ και Κίνα.
Η Ελλάδα έχει ακόμα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι η Τουρκία έχει ήδη το δικό της δορυφορικό πρόγραμμα, ενώ ετοιμάζεται να αναπτύξει και τους δικούς της πυραύλους, για να τους θέτει σε τροχιά.
Άρα… άντε και στα δικά μας!
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_WEEKLY LEAKS1
 • Να «προλάβουν» το άρθρο περί ανταγωνισμού στη Βουλή προσπαθούν ΕΕΚΤ και ΣΕΠΕ, που δίνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την ισχύ να παρεμβαίνει «αυτεπάγγελτα» σε θέματα ανταγωνισμού της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με πρόταση από τους δύο οργανισμούς, το εν λόγω άρθρο πρέπει να αποσυρθεί, και αυτή η αρμοδιότητα να παραμείνει στην ΕΕΤΤ, όπου ανήκει σήμερα.
 • Η ΕΕΚΤ και ο ΣΕΠΕ ισχυρίζονται ότι αυτό το άρθρο θα φέρει ρύθμιση που δεν συμβαδίζει με την ενιαία ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ενδεχομένως θα λύσει, καθώς το νομικό πλαίσιο δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο.
 • Ας σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενδεχομένως για να υπογραμμίσει την παρουσία της άρχισε την «παρεμβατική γυμναστική», καθώς την περασμένη εβδομάδα έκανε όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρείς αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε 3 εταιρείες πληροφορικής. Δεν ήταν οι έλεγχοι που έκαναν εντύπωση, αλλά το timing!
 • Αφαίρεσαν υπολογιστές και άλλα στοιχεία από τα γραφεία των εταιρειών, ενώ η σχετική καταγγελία έγινε από μία τέταρτη εταιρεία, με αφορμή ένα διαγωνισμό για έργο του δημοσίου, ο οποίος έχει ακυρωθεί. Το ωραίο είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αρνείται ότι οι σχετικές ενέργειες οφείλονται σε αυτήν, οπότε γεννάται το ερώτημα ποιος έδωσε το έναυσμα στην ΕΑ… Μήπως ήταν τελικά το timing;
 • Με δεδομένο ότι οι εμπλεκόμενοι είναι μεγάλοι παίκτες, αν και προς το παρόν επίσημα ανώνυμοι, -στη λογική ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι- σίγουρα είναι μία υπόθεση που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.
 • Όπως θα μας απασχολήσει και η επιμονή -αν δε κάνουμε λάθος είναι η 2η προσπάθεια- της ΕΑ να εμπλακεί στις Τηλεπικοινωνίες. Μέχρι τώρα είχαμε τον πόλεμο της έρευνας όπου η μία έρευνα διέψευδε την άλλη. Τελικά είχε δίκιο αυτός που έχει πει ότι η έρευνα είναι σαν τη μίνι φούστα. Δείχνει κάποια πράγματα, αλλά κρύβει τα πιο σημαντικά…
 • Κρίμα πάντως, γιατί η ΕΑ κάποια πράγματα -στο αντικείμενο της- τα κάνει πολύ καλά και η εμμονή σε λάθος προσεγγίσεις, μόνο κακό της κάνει.
 • Επιστροφή στα θρανία με φοβερές προσφορές. Έτσι και η Wind, με κάθε νέα σύνδεση κινητής και σταθερής στα προγράμματα Wind One 10GB και Wind One Unlimited, δίνει στο χρήστη ως δώρο ένα laptop Hewlett Packard 15S-FQ0008NV, με οθόνη 15 ιντσών. Η προσφορά ισχύει μέχρι τέλος Οκτωβρίου ή την εξάντληση των αποθεμάτων.
protocol_banner
 • Το ενδιαφέρον δεν είναι η προσφορά, αλλά το γεγονός ότι «άρχισαν τα όργανα» του ανταγωνισμού. Και παίζουν σκληρό rock!
 • Σημαντική συνεργασία για την αγορά ΤΠΕ, μεταξύ της Cosmote και της Συμμετοχές 5G, που θα αξιοποιεί τις επενδύσεις του Ταμείου Φαιστός. Στόχος είναι η έρευνα και ανάπτυξη σε υφιστάμενα και νέα δίκτυα, αλλά και τα επιχειρηματικά μοντέλα, σύμφωνα με τα οποία θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τις δυνατότητες τους.
 • Η Cosmote από την πλευρά της θα παρέχει τις απαιτούμενες υποδομές, τον εξοπλισμό και υπηρεσίες, και φυσικά την εκτενή τεχνογνωσία από την πολυετή πείρα της. Η συνεργασία ήταν μονόδρομος δεδομένου πως όταν πρόκειται για την Συμμετοχές 5G δεν μπορεί να μείνει κανείς …. «αμέτοχος»!
 • Στον όμιλο ΟΤΕ αυτές τις μέρες, εκτός από το Ράλι Ακρόπολις έτρεχαν και το Ράλι Romania. Συγκεκριμένα, ολοκλήρωσαν την εξαγορά του 30% της Telekom Romania Mobile, έναντι σχεδόν 60 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο.
 • Το ερώτημα είναι αν θα σπεύσουν να πουλήσουν την TRM στο άμεσο μέλλον ή αν σκοπεύουν να κάνουν άλλη μία προσπάθεια σε μία αγορά που και μεγάλη είναι και αρκετό ανταγωνισμό έχει. Αλλά φυσικά αυτό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις…
 • Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Cosmote έκανε τη χορηγία της χρονιάς με το Ράλι Ακρόπολις. Αν ακόμη αναρωτιέστε γιατί η COSMOTE 5G ήταν χορηγός στο Ράλι Ακρόπολις η απάντηση είναι απλή: Στο Ράλι τα αυτοκίνητα τρέχουν με 300 και η Cosmote τρέχει -επίσης- με 300 (Mbps)! A, και “τα έχει 400” για να μη χάσει μία τέτοια φοβερή ευκαιρία για προβολή!
 • Οι Στέφανος Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Κότσαλης με Ford Fiesta Rally4 της SV Motorsport, και με χορηγούς το ΖΑΓΟΡΙ, την XIAOMI και την COSMOTE τα πήγαν εξαιρετικά. Όχι απλά τερμάτισαν, αλλά κέρδισαν και την κατηγορία τους την RC4. Μπράβο!!!
 • Ξεχωρίσαμε μία ατάκα από τις δηλώσεις του Στέφανου, που θα μπορούσε να αναφέρεται και σε μάθημα επιχειρηματικότητας: «Όταν ξεκίνησα το Ακρόπολις, είχα την εντύπωση ότι ήταν πρώτα αγώνας ταχύτητας και μετά επιβίωσης… Τελικά αποδείχθηκε το ανάποδο».
GY-1537-600X80-1
 • Με την ευκαιρία, αξίζει να δείτε έστω ένα από τα 12 επεισόδια του COSMOTE 5G Rally Stories για να μάθετε τι σχέση έχει το Ράλι Ακρόπολις με τον Ταρζάν… Τις περισσότερες θεάσεις πάντως έχει το επεισόδιο με τον Ιαβέρη.
 • Καλή σχολική χρονιά, σε όσους από εσάς έχετε μέλη στην οικογένεια τα οποία αυτή την περίοδο θα επιστρέψουν στα θρανία. Άνοιξε λοιπόν ο 3ος κύκλος της δράσης Ψηφιακή Μέριμνα, όπου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν οικογενειακό εισόδημα από 6 μέχρι 15 χιλιάδες ευρώ.
 • Λαμβάνοντας ένα κουπόνι των 200 ευρώ, θα μπορέσουν να αποκτήσουν tablet, laptop ή desktop για κάθε παιδί με έτος γέννησης από 1996 μέχρι 2016. Κρατήστε όμως μία σημαντική σημείωση, ότι πρέπει να εξαργυρώσετε το voucher το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
 • Στρατηγικές κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα κάνει η Deutsche Telekom, καθώς πούλησε την T-Mobile Ολλανδίας. Την εταιρεία απέκτησαν οι Warburg Pincus και η γνωστή μας Apax Partners, με αντίτιμο 5,1 δισ. ευρώ, ενώ το 25% κατέχει η Tele2.
 • Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, o Υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, και ο Υφυπουργός Τηλεπικοινωνιών και Κτηματολογίου, Θοδωρής Λιβάνιος, συναντήθηκαν στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Κυριάκο Κόκκινο.
 • Εκεί, συζητήθηκαν καλές πρακτικές και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με στόχο την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων τεχνολογιών. Όχι να περιαυτολογούμε, αλλά σε αυτό το κομμάτι έχουμε (πλέον) να δώσουμε μπόλικη τεχνογνωσία στους φίλους μας στη μεγαλόνησο.
 • Όπως είναι αναμενόμενο, η κίνηση mobile data αυξάνεται σημαντικά το καλοκαίρι, αφού WiFi hotspots δεν υπάρχουν στην ύπαιθρο. Όσον αφορά τη Wind, δρομολόγησε πάνω από 10 petabytes δεδομένων, μία αύξηση 122% στο δίκτυο 4G από το 2019. Ενδιαφέρον είναι ότι αυξήθηκε και η κίνηση στα δεδομένα μέσω περιαγωγής μέσω 50% από το 2019. Οι συγκρίσεις γίνονται με το 2019, διότι δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα η σύγκριση με το 2020, εν μέσω πανδημίας.
 • Με το 5G να μην έχει μπει καλά-καλά στη ζωή μας ακόμα, η LG πριν… «πεινάσει» για bandwidth «μαγειρεύει», και πραγματοποιεί μελέτες και δοκιμές πάνω στο 6G. Συγκεκριμένα έκανε χρήση συχνοτήτων στο φάσμα των terahertz, σε απόσταση 100 μέτρων, σε εξωτερικό χώρο, και σε συνεργασία με το γνωστό και καταξιωμένο ινστιτούτο Fraunhofer στη Γερμανία!
17367_Acbg-Banner-New-applied-now-600x80-01_18_02-768x102
 • Ανάβει ο ανταγωνισμός στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η Nova έκλεισε με τον ΠΑΟΚ, μιλάει για το OPEN και διέκοψε τη συνεργασία με τη Vodafone. Επίσημα, δεν τα βρήκαν στην τιμή, αφού οι μεν ζητούσαν πολλά και οι δε δεν είχαν δει ιδιαίτερα αποτελέσματα, ωστόσο είναι δεδομένο ότι με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, ο καθένας προσπαθεί να «τονίσει» τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα.
 • Για τους ίδιους λόγους είναι μάλλον απίθανο η Cosmote TV να δώσει αθλητικό περιεχόμενο στη Vodafone, αν και θα ήταν μία ωραία ρελάνς απέναντι στη Nova. Το σίγουρο είναι ότι η Vodafone «αποκλεισμένη» από το αθλητικό περιεχόμενο, θα πρέπει να αναζητήσει άλλες αποκλειστικότητες και συνεργασίες, από τους τομείς των σήριαλ και του σινεμά. Και να είστε βέβαιοι ότι θα το ψάξει από 1000 μεριές!
 • Διότι, τα multi play πακέτα μπορεί να μην είναι πανάκεια, είναι όμως σίγουρα συνέργειες. Και μάλλον έχει ξεκινήσει ήδη η “synergy era”.
 • Για όσους πάντως αναρωτιούνται τι θα γίνει με τη συμφωνία της Wind με τη Nova για τα Novasports, υπάρχει μία βασική διαφορά. Η συγκεκριμένη συμφωνία λήγει τον Ιανουάριο. Άρα έχουμε χρόνο.
 • Συν ότι μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει και η υπόθεση της συγχώνευσης. Άλλωστε, κάπου γύρω στην άνοιξη βλέπουν άπαντες να δίνει η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές για το deal και να «έσονται οι δύο εις εταιρείαν μίαν».
 • Τότε θα αρχίσει να γκαζώνει δυνατά η Wind που σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε η United έχει 24% μερίδιο αγοράς, για να φτάσει και να ξεπεράσει το 28% της Vodafone. Και τότε, θα δείτε και τις συνέργειες…
 • Για κλείσουμε με τα τηλεοπτικά, δώστε βάση στην κεντρική διαχείριση που ψηφίστηκε. Αν τελικά προχωρήσει, θα φέρει μία σφαγή το επόμενο καλοκαίρι για τα δικαιώματα. Κανονικός Αρμαγεδδών!
 • Θεσσαλονίκη Ι: Δυνατά παίζει η συμπρωτεύουσα αυτές τις μέρες, καθώς εκτός από τη ΔΕΘ πραγματοποιείται και το συνέδριο του Economist. Εκεί μίλησε και ο πρόεδρος της United Group, Νίκος Σταθόπουλος, σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας και στο χώρο μας. Είπε, μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή πολύ ελκυστική για τους επενδυτές», γεγονός που έχει κατανοηθεί από τη δυναμική του δραστηριοποίηση στη χώρα μας.
combox
 • Είναι επίσης δεδομένη η πρόθεση του για δραστηριοποίηση στις οπτικές ίνες καθώς λέγεται ότι έχει συμφωνήσει με τον ΔΕΔΔΗΕ για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης. Κάτι μας λέει ότι δεν θα πλήξουμε στο μέλλον.
 • Γενικά η United Group έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όπως δείχνει η αύξηση 120% στα έσοδα του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, είχε έσοδα 911 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι 415 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.
 • Η αύξηση των εσόδων συνοδεύτηκε από παράλληλη αύξηση της κερδοφορίας, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται σε 380 εκατ. ευρώ ή 113% υψηλότερα από το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ η εταιρεία προσφέρει συνδρομητική TV σε 8,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (σε Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία) και τηλεπικοινωνίες σε 3,79 εκατομμύρια σπίτια.
 • Μεγαλύτερες προκλήσεις για το εγγύς μέλλον, είναι η διαμόρφωση του μπουκέτου των εταιρειών, η καθιέρωση ομοιογενούς εταιρικής κουλτούρας, οι ενοποίηση των προμηθειών -που κατά κανόνα γίνονται από την Σερβία- η μεγιστοποίηση των συνεργειών και το cross selling.
 • Θεσσαλονίκη ΙΙ: Η μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικό ποσό, αλλά θα βοηθήσει ψυχολογικά, αφού όλοι θα δουν μία -έστω μικρή- μείωση στα συμβόλαια τους. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τα 50GB για τους νέους, ήταν μία μάλλον καλή εβδομάδα!
 • Θεσσαλονίκη ΙΙΙ: Η ΔΕΘ, δεν θα έλεγα ότι μας ενθουσίασε. Όπως έγινε φέτος ήταν μάλλον Δημόσια Έκθεση Θεσσαλονίκης παρά Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης…
 • Θεσσαλονίκη IV: Τι είπαν: Κυριάκος Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα διάγει τη δική της ψηφιακή «άνοιξη» και Χάρης Μπρουμίδης: «Πρέπει να φτάσουμε γρήγορα εκεί που άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν φτάσει νωρίτερα. Έχει εμπεδωθεί η ιδέα ότι ο μόνος δρόμος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός»
 • Έτοιμη για τη μετάβαση της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ δηλώνει και η Performance Technologies. Αναμενόμενη κίνηση και τα 5 εκατ. ευρώ που ζητά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μάλλον θα τα βρει σχετικά εύκολα δεδομένου ότι προσβλέπει σε ρυθμούς ανάπτυξης 30% - 40%, ποσοστά ρεαλιστικά, αν σκεφτεί κανείς ότι το πρώτο εξάμηνο του 21 σε σχέση με το 2020 παρουσίασε 46,8% αύξηση πωλήσεων.
Supervoice Banner for Weekly Telecom_July2020_Final
 • Αν κρίνει κανείς και από την πορεία των Entersoft – Epsilon Net καταλαβαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον στο ελληνικό χρηματιστήριο για τις εταιρείες πληροφορικής.
 • Κάποιες φήμες μάλιστα για την Intrasoft International και την Unisystems δεν επιβεβαιώνονται, αλλά μάλλον δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Ειδικά, αν δει κανείς ορισμένα από τα projects που έχουν χτυπήσει οι δύο αυτές εταιρείες στο εξωτερικό. Παρεμπιπτόντως, και η Intrasoft και η Unisystems ήταν εισηγμένες στο ΧΑ τις καλές εποχές του 1999.
 • Μιλώντας για έργα η Uni Systems, σε κοινοπραξία με τη Unisys (επικεφαλής) και τη Wavestone έχει αναλάβει την υποστήριξη σειράς υπηρεσιών για τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων Πληροφορικής Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης (eu-LISA). Πρόκειται για ένα έργο 181 εκατομμυρίων ευρώ…
 • Θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα ίδρυσε η αυστριακή εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών και λογισμικού Denovo. H Μαρία Βoρύλλα προερχόμενη από την Intrasoft, ανέλαβε Διευθύνουσα Σύμβουλος.
 • Σας είχαμε πει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το «καγκουρώ» είναι ένας από τους δύο βασικούς διεκδικητές της ΔΕΔΔΗΕ. Ε, λοιπόν το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι το αυστραλιανό Macquarie Group των 500 δις δολαρίων ήταν ο πλειοδότης και «προτιμητέος επενδυτής», με προσφορά 2,1 δισ.
 • Σημειώστε ότι «ξέρει τη δουλειά», γιατί έχει επενδύσει σε ενέργεια σε: Ισπανία, Φιλανδία, Αγγλία και Γερμανία. Last but not least, συμμετέχει και στην διαγωνιστική διαδικασία για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
 • Τώρα κάθε κινητό μπορεί να μετατραπεί σε ένα πλήρως λειτουργικό POS, με τη νέα εφαρμογή Wallet POS της Viva. Γενικώς, αντί να κουβαλάτε μαζί ολόκληρη τη συμβατική συσκευή POS, απλά έχετε μαζί το smartphone σας, ανοίγετε την εφαρμογή, και δέχεστε άμεσα πληρωμές. Μάλιστα η εφαρμογή υποστηρίζει και ανέπαφες πληρωμές, αρκεί το κινητό σας να έχει συνδεσιμότητα NFC και να έχει ενεργοποιηθεί.
 • Την απόδειξη μπορείτε να τη στείλετε στον πελάτη μέσω email ή SMS, κάτι που μπορεί να φαίνεται «πρωτοποριακό» για την Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό είναι συνήθης πρακτική, οπότε σιγά-σιγά ας εκσυγχρονίσουμε και αυτό το κομμάτι. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι το Wallet POS είναι συμβατό μόνο με Android και όχι με iOS, τουλάχιστον προς το παρόν.
anycast-m4-plus-600x80
ΦΑΣΑ INSIDE 600x300_Mobilus in Mobilis_2
Μπορεί όποτε βλέπουμε μια συσκευή με camera sensor στα 100MP να την… θαυμάζουμε, όμως σε λίγο καιρό τα 100MP μάλλον δεν θα μας προξενούν καμία… εντύπωση!
Σύμφωνα με τις φήμες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα επόμενα High-end smartphones που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2022, ενδέχεται να διαθέτουν camera sensor με ανάλυση στα 200MP, με τη Xiaomi μάλιστα να ανοίγει πρώτη τον χορό των 200MP!
Σύμφωνα με το Digital Chat Station, το Xiaomi 12 Ultra που θα αποτελέσει την επόμενη ναυαρχίδα της, δεν αποκλείεται να διαθέτει έναν sensor στα 200MP και έναν δεύτερο στα 50MP!
Μάλιστα, έγκριτες πηγές της αγοράς τονίζουν ότι o εν λόγω σένσορας θα είναι κατασκευασμένος από τη Samsung (ISOCELL HP1), τον οποίο η κορεατική εταιρεία προμοτάρει ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο εν λόγω sensor είναι ο πρώτος που θα υιοθετεί την τεχνολογία ChameleonCell, η οποία σύμφωνα με τη Samsung πετυχαίνει εξαιρετικές φωτογραφικές επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Η επιλογή για τη δεύτερη κάμερα στο Xiaomi 12 Ultra θα αποτελεί ένα «δάνειο» του ISOCELL GN2 sensor που ήδη υπάρχει στο Mi 11 Ultra.
Εάν τελικώς οι φήμες επαληθευτούν, η νέα ναυαρχίδα της Xiaomi, η οποία εκτός από την εκπληκτική κάμερα κάτι μας λέει ότι θα θρυμματίσει κάθε score στα benchmarks λόγω του Snapdragon 898 SoC θα κυκλοφορήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 και δεν σας κρύβουμε ότι ήδη… ανυπομονούμε!
cl8-sept-2019-600x80
Μπορεί τα πράγματα να μην κύλησαν ιδιαίτερα καλά για την HTC, ιδιαίτερα στην αγορά των smartphones, ωστόσο το σχοινί την άντεξε και είναι ακόμα «ζωντανή».
Για αυτό και η εμβληματική εταιρεία από την Ταϊβάν, τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει ακόμη πιο αισθητή την παρουσία της… παρουσιάζοντας ένα σούπερ οικονομικό και συγχρόνως αποδοτικό tablet!
Αν και το A100 πρόκειται για ένα προϊόν που παίζει στην budget friendly κατηγορία, ωστόσο με αυτό η HTC επιθυμεί να καλύψει τους users, οι οποίοι πιστεύουν στη φιλοσοφία ότι ακόμη και το παραμικρό ευρώ μετράει.
Το HTC A100 θα στηριχθεί σε έναν Spreadtrum T618 επεξεργαστή οκτώ πυρήνων, που όμως θα συνοδεύονται από 8GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου.
Σύμφωνα με επίσημη λίστα της Google, το εν λόγω Android tablet θα διαθέτει FHD display 10.1 ιντσών, dual camera (12MP + 2MP) και μια γιγαντιαία μπαταρία των 7.000mAh.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη πρόταση της HTC θα τρέχει Android 11 out of the box και θα κοστίζει 200 δολάρια περίπου. Το A100 βέβαια δεν θα είναι το μόνο προϊόν που θα δούμε από την HTC, καθώς η εταιρεία από την Taiwan ετοιμάζει τη δική της 5G line-up από smartphones.
16-05-2018-BANNER-FOR-WEEKLY-TELECOM-600x74
Σε συνεργασία με την εταιρεία Essilor Luxotica, γνωστή για τα οπτικά Ray-Ban, το Facebook παρουσίασε τα πρώτα δικά του γυαλιά, με στόχο να προσφέρει νέες δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας στους χρήστες του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, τα γυαλιά, με την ονομασία «Ray-Ban Stories» θα διατίθενται σε 20 διαφορετικά στιλ. Η τιμή τους θα ανέρχεται στα 299 δολάρια.
Οι χρήστες τους θα μπορούν να ακούνε μουσική και podcast, να απαντάνε σε τηλεφωνήματα, να τραβάνε φωτογραφίες και βίντεο και να τα μοιράζονται με άλλους χρήστες του Facebook με τη βοήθεια μιας συνοδευτικής εφαρμογής.
Διαθέτουν δύο κάμερες, δύο μικροσκοπικά ηχεία, τρία μικρόφωνα και μικροεπεξεργαστή Snapdragon.
Φορτίζονται μέσω καλωδίου USB-C σε περίπου έξι ώρες. Για τη χρήση τους, πρέπει να συνδεθούν σε λογαριασμό Facebook.
Μπορούν να τραβήξουν έως 35 βίντεο των 30 δευτερολέπτων ή 500 φωτογραφίες.
Αυτά στη συνέχεια μεταφορτώνονται ασύρματα στη συνοδευτική εφαρμογή, η οποία τα κρυπτογραφεί.
Μέσω του Facebook View, ο κάτοχος των γυαλιών μπορεί να μοιραστεί αυτό το περιεχόμενο με άλλους.
Οι φωτογραφίες μπορούν επίσης να αποθηκευτούν στο κινητό του χρήστη εκτός της ειδικής εφαρμογής του Facebook. Τα γυαλιά περιλαμβάνουν επίσης έναν προαιρετικό ψηφιακό βοηθό (Facebook Assistant) που επιτρέπει στον χρήστη να τραβάει με αυτά φωτογραφίες και βίντεο μόνο με φωνητικές εντολές.
Ακόμη, το Facebook έκανε γνωστό ότι δεν θα προβάλλονται διαδικτυακές διαφημίσεις μέσω των γυαλιών.
Τέλος, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών το περιεχόμενο των φωτογραφιών και βίντεο, που θα τραβάνε τα «έξυπνα» γυαλιά.
clickevents 600x80 banner 21-4-20 sent
facebook twitter youtube instagram linkedin